Thugsi!

Zagor

ZG LU 127/129 | 288 str.

Pustolova McQuadea na putu do Zagorove kolibe napadaju Thugsi, međutim, Zagor mu priskače u pomoć i uspijeva poraziti te fantične indijske davitelje. Nakon što je Zagoru zahvalio na pomoći, McQuade mu je rekao da je njihov zajednički prijatelj Ramath u velikoj opasnosti. Naime, Vještica Dharma je sa Kubal Singhom i skupinom zvjerskih davitelja stigla u Darkwood čak iz daleke Indije s ciljem da Ramathu oduzme tajanstvenu amajliju od žada neviđenih moći kojom bi ona mogla izazvati najmračnije čarolije. Zagor je u prošlosti imao iposla s Dharminom crnom magijom i tim više je motiviran da je spriječi u njenom sotonskom naumu!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Thugsi
    ZG LU 127
  • Prošlost fakira Ramatha
    ZG LU 128
  • Amajlija od žada
    ZG LU 129
  • Ramatova prošlost
    ZG VEOP 48

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Thugs!
    ZG SR 444
  • Il passato di Ramath
    ZG SR 445
  • L’amuleto di giada
    ZG SR 446

ZANIMLJIVOSTI

  • Thugs/Thugee/Tugee je naziv za tajno indijsko udruženje čiji su članovi još početkom 17. stoljeća pa do kraja 19. stoljeća pljačkali karavane i putnike. Prilikom napada često su se služili raznim lukavstvima i izdajom i nikada nisu krenuli u napad ako nisu bili brojčano nadmočniji. Najviše su preferirali gušenje i davljenje kao metodu ubijanja. Svoje žrtve su Thugsi ubijali po mraku na sigurnim mjestima koje su poznavali. Kako bi prekrili buku davljenja dio Thuga je svirao glazbu. Vođu Thuga se oslovljavalo sa Jamadaar. Nitko od nih nije nikada osjećao sram zbog svojih podmuklih metoda jer su svoj "posao" smatrali svetom dužnošću. Naime, njihove žrtve su pretežno bili krščani (Englezi) i muslimani, dakle, pripadnici drugih religija i naroda koje su pokoravale Indiju, pa su Thuge smatrali da u ime njihove božice Kali oni trebaju ne birajući sredstva zaštiti Indiju od dušmana. Smatra se da su Thuge tijekom cijelog svog postojanja ubile čak 50 000 ljudi, a po nekima i daleko više. Nijhova organizacija je počela propadati nakon 1850. godine kada su Britanci poduzeli neke nove represivne mjere.
  • Rajah je indijska vladajuća titula što u prijevodu znaći kralj. U biti, rajah je u prošlosti označavao bogatu i moćnu osobu koja je bila na čelu jednog manjeg plemena ili grada.
  • Izraz avatar označava u indijskoj hinduističkoj religiji i filozofiji jednu od inkarnacija ili zemaljskog utjelovljenja vrhovnog boga Višne. Hinduizam poznaje bezbroj avatara, međutim samo je deset potpunih avatara nastalih inkarnacijom boga Višne. Od tih 10 avatara već se na zemlji sa svojom božanskom misijom pojavilo njih 9: Matsya, Kurma, Varaha, Narasimha, Vamana, Parashurama, Rama, Krishna sa bratom Balaramom i Budha. Međutim, posljednja inkarnacija avatara Kalkina (Kalkia) gospodara svijeta i rušitelja kaosa se predviđa tek u 428 899. g naše ere. Kalkin će tada doći poraziti demona Kalia (ne božicu Kali), uništiti svijet i stvoriti novi sagrađen od pozitivnih ljudskih vrlina (slično općem potopu u Bibliji).
  • Jagannath je indijski besmrtni polubog koji se njaviše još od davnina štuje u istočnoj indijskoj provinciji Orissi.
  • Dharma se odnosi na temeljni red u Prirodi i označava "način na koji stvari jesu" ili "način življenja".
  • Ovo je treća Zagorova regularna epizoda koja ima veze sa Indijcima i indijskom kulturom, i ponajviše Thugama; vidi ZG LEX 91/92 "Crna božica"; ZG LEX 142/145 "Tigar", dodatak Sp11 "L’ombra di Kali" (McQuade i Thuge), ZG al1 "L’isola dei demoni" (Ramath hipnotizira Zagora amajlijom Jaganatha): ostali Bonellijevci: Tex ZS 969/972 "Davitelji"; Mister No LMS 878/881 "Dobrodošlica u Trinidadu"
  • Koscenarist Stefano Priarone veli da je do ideje došao preko priče o Pašku Patku Dona Rosea (Disneyev autor), "Il tesoro dei dieci avatar/Blago deset Avatara" iz 1996.
  • Ovaj broj je izašao i u piratskom izdanju u obliku trobroja!

Zagor se kroz epizode često susretao sa raznim egzotičnim kulturama, mitologijama i izgubljenim plemenima. Neke kulture su odavno propale, a neke su odoljele zubu vremena i postoje i još dan danas. Bilo je tu svega; od praljudi, Vikinga, Egipćana, Japanaca, starih Grka pa do Rusa, Kineza i Brazilaca. Sve te kulture su privlačne i zanimljive te je nespojivi susret Zagora, kralja Darkwooda, sa njima uvijek pljenio pažnju barem iz razloga što te kulture obiluju zanimljivim značajkama i obilježjima. Međutim, od svih tih kultura samo mi jedna nije nikada bila privlačna, a bogme, ni zanimljiva. Naravno, riječ je o indijskoj kulturi čija religija obiluje gomilom božanstava i običaja koja su kod racionalističkih Zapadnjaka u najmanju ruku neshvatljiva i nepojmljiva. Takvog sam mišljenja bio sve dok nisam pročitao ovu epizodu koja me potakla i zaintrigirala da indijsku kulturu još više istražim.

Ova epizoda nije jedini Zagorov susret sa Indijcima, naime, već se susretao s njima u epizodama ZG LEX 91/92 "Crna božica" i ZG LEX 142/145 "Tigar". Ne samo da bi bilo dobro pročitati te epizode, već je to i nužno jer se velik dio kompleksne radnje "Thugsa" bazira na događajima iz tih prijašnjih epizoda. U epizodi "Crna božica" Zagor se upoznao sa Thugsima, nemilosrdnim daviteljima i štovateljima crne božice Kali, a u emotivnom "Tigru" je bio svjedok mračnoj vradžbini vještice Dharme koja je jednog mladog Engleza zbog lova na zaštičene bijele tigrove iz Larisse (ili pak iz drugih razloga) pretvorila u čovjeka s glavom tigra. Na kraju te posljednje epizode dosta pitanja je ostalo i dalje otvoreno. To je primjetio i Burattini koji je odlučio napisati nastavak i dati odgovore na ta neodgovorena pitanja. Je li to bila Nolittina namjera ili tek slučajnost, teško je odgovoriti. Neka od takvih pitanja na koja Nolitta onda nije dao pravi odgovor su npr: Tko su Dharma i Kubal Singh? Koji su njihovi interesi? Odakle Dharma crpi svoju moć pretvaranja ljudi u polutigrove; postoji li kakvo racionalnije rješenje?(...) Na sva ta pitanja možete dobiti odgovor u ovoj najnovijoj epizodi o Indijcima i indijskoj kulturi. Burattini se nije samo ograničio davanju odgovora na ta pitanja, naime, odlučio se da ova epizoda ujedini elemente iz dviju prethodnih epizoda, pritom dodajući još koju novotariju, te da na taj naćin zaokruži sve ono što se o Indijcima i Zagoru moglo reći.

Što se tiče kombiniranja epizoda već na samom početku se Zagor uz pomoć McQuadea prisjećao prošlih događaja. Potom se pojavljuju Thugsi, sljedbenici božice Kali koji su ujedinili sa Dharmom koja štuje Jagannatha sa ciljem da osvete one Thugse koje je Zagor pobio u prvoj epizodi (kako bi obranio bivšeg engleskog časnika u Indiji, Davida Leana). Tu ne prestaje kombiniranje; uskoro dolazi major Kellog sa svojom malom vojskom i, gle slučajnosti, on je rođak dvojice braće Kellog kojeg je jednog od njih vještica Dharma pretvorila u čovijeka s tigrovom glavom, a drugog brata je zbog te tragedije indirektno prisilila na samoubojstvo (Zagor je bio svjedok svemu tome). Nadalje major Kellog je za štab našao baš vilu pokojnog Davida Leana koju Zagor jako dobro poznaje jer je tu davno porazio glavninu Thugsa. Burattini je objasnio i što je razlog Dharminoj mračnoj moći; razlog je neuništiva amajlija od žada koju je ukrala svom mužu i učitelju Murrahu. Tada u priču upada indijski fakir Ramath, stari Zagorov prijatelj iz Fishlegove posade. Njega progoni Dharma jer joj je nakon što je mladog Wilfreda Kelloga pretvorila u čovjeka s tigrovom glavom oduzeo amajliju, a to je i razlog zbog ćega se Ramath odlučio postati mornar na "Golden Baby" kapetana Fishlega. Međutim, premda je prošlo par godina Dharma je pronašla Ramathov trag što je i on osjetio i odlučio je nestati s Fishlegova broda. Kako vidite, jako kompleksna radnja, možda ne kao kod strica Martyia, ali za jednog Zagora dosta složena priča, mora se priznati. Zato Burattiniju ovog puta skidam kapu jer je uspio napisati ovako složen scenarij te nanizati (zapravo, ispreplesti) sve te scene, a da međusobno vremenski nisu kontradiktorne.

Ipak njegova najzanimljivija novotarija su karakterizacije Dharme i rajaha Kubala Singha koje su izostale kod Nolittine priče. Kubal Singh je moćnik i bogataš koji, iako uživa u svojoj palači s engleskim plemićima, mrzi te okupatore iz dna duše. Hrabar je što pokazuju njegove rane iz mnogih bitaka ali je i nemilosrdan jer će poslati tigrove na nedužnog čovjeka bez da imalo optereti savijest. U Dharmi je vidio osobu (prije ružnu, fizički gadnu i odbojnu staru vješticu, he, he) koja će mu pomoći postići njegove ustinu časne i opravdane ciljeve - konačno izbacivanje Engleza iz Indije. On shvaća da to nije moguće oružanim putem pa se počinje oslanjati na Dharmu i njenu crnu magiju boga Jagannatha i on traži od nje da inkarnira posljednjeg, desetog i najmoćnijeg avatara boga Višne, Kalkina, koji će uništiti svijet i na taj način osloboditi Indiju od Engleza. Zbilja časni i hrabri ciljevi, međutim, Dharma još nije umorna od života premda je oronula gore onego mumija. Dakle, ona ima potpuno druge i podmuklije planove, ali samo se pretvara kao Kubal Singhova saveznica zbog njegovog bogatstva i utjecaja. Jedino joj nedostaje amajlija od žada sa nevjerojatnim moćima koju joj je Ramath oduzeo. Što se tiče Ramatha on je nekako drukčiji nego smo navikli u prijašnjima epizodama. Prije je djelovao dosta smiren, pasivan i povučen, a ovdje je aktivan, bori se za pravdu gotovo kao Zoro i Zagor i hvata ljude za gušu (onog trapera). Upoznajemo i njegovog prijatelja Engleza McQuadea koji dosta simpatičan lik, ali sam u isto vrijeme siguran da ga nitko neće dugo pamtiti zbog svog bezizražajnog lica. Akcijske scene su odrađene dobro kao i sam scenarij, a posebno su dobre scene kad Zagor napada brodove s Thugsima izranjajuči na mjesečini iz vode i kada na kraju u posljednji trenutak sprečava zasjedu Thugsa. Burattini je uveo i jedan ženski lik, Indijku Shakiri, McQuadeovu zaručnicu koja nosi njegovo djete koje kad se rodi zbog miješane krvi može ubrzati inkarnaciju Kalkina. I to je zanimljivo, ali ne razumjem zašto je trošio scenarij na neuspjelu otmicu Shakiri?! Nadalje, tjekom razgovora između Zagora i majora Kelloga, u jednom trenutku su se dotakli vruće teme - o Engleskoj okupaciji Indije, pa je Zagor majoru Kellogu fino odbrusio, te je ovaj odmah okrenuo temu na "pošto kavuli?":

- Major Kellog: "Dharma i rajah spojeni su već godinama mržnjom prema nama Englezima. Mi smo kolonizirali njihovu zemlju... Za njih smo osvajači."
- Zagor: "Točka gledišta kojoj se čak ne može naći mane... Budući da smo i mi Amerikanci vodili rat da bismo se oslobodili vaše dominacije. (...)
- Major Kellog: "Ne bih ni ja o manama i vrlinama kolonijalizma...hm. Nego..."

Della Monica je i ovaj put opravdao svoj renome oslikajući epizodu perfektno. Nema vinjete u stripu koja je ostala bez detalja. Zadivljuje je me mekoća linija i sijena. Isto tako i interijeri kako u Leanovoj tako i u Dharminoj vili koji ostavljaju bez daha. Odlično crta brkate Thugse, velike tigrove, trapersku kolibu, servirane stolove, moćvaru, flashbackove iz Ramathove indijske prošlosti, brodove... Nevjerojatno dobar crtež i zbilja je zadovoljstvo imati ga u Zagor stafu. Ferrijeve naslovnice su prilično lijepe. Imam dojam da je Ferri sada u poodmakloj dobi daleko bolji i detaljniji crtač, barem što se tiće naslovnica. Možda je samo druga naslovnica malo slabija od drugih, a i dosta sliči naslovnici iz ZG SD 40 "Sjene nad Darkwoodom".

Što reći za kraj o ovoj epizodi. Pa, mislim da je izuzetno dobra, premda može odbiti one koji ne podnose komplikacije, ali i one koji nisu pročitali prethodne epizode. Priča nije razvučena, ali sam osjetio dosadu od polovice drugog sveska, do polovice trećeg sveska koji se doduše nije mogao izbječi radi davanja odgovora na neka pitanja. Scenarij je pomno i temeljito obrađen te uopće nije pretjerano naporan kako to zna biti kod Burattinijevih priča. Sama ideja, isto tako, nije loša; ponajprije zbog Indijaca, Thugsa, a i radi konačnog epiloga te "indijske sage".

Naprijed

ZG LU 125/126 Brodolomci

ZG LU 130/132 Tajanstveni izvor

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Kad sam prvi put čitao ovu epizodu,bila mi je odlična.Već kod drugog ili trećeg čitanja sva raskoš se rastopi i pretvori u jednu sasvim običnu Tenejevu pustolovinu...
    01.08.2007
    15:25:00 sati
    kico
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Jako dobra priča! Otkriva nove detalje o tajanstvenim Indijcima, njihovim mračnim ciljevima i nudi pregršt zabave i uzbuđenja + maestralno-atmosferičan crtež!
    01.08.2007
    21:24:00 sati
    jasa
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 7, 9

    Prvo napomena za pojavljivanje Thugsa u Zagoru: recezent je zaboravio da pomene epizodu LMS 97"Čovek u crnom".Drugo, nakon citanja ovog Zagora me je iskreno bolela glava. Epizoda je bez reda i poretka, zbrkana i na silu napisana. Muka mi je od ubacivanja rodjackih veza da bi se neki likovi povezali sa protagonistima starijih epzoda. Kao da su se svi kotili kao zecevi a onda gubili rodbinske veze, no necemo o tome.Cinjenica je da ova prica volsebno zavodi citaoce mahanjem lepim koricama gde se obecava sjajna zabava uz evociranje davno nestalih, ali ne i zaboravljenih, likova. I onda se na sarenom tanjiru ponudi samo puno zelene salate da stoka pase, a od neke smislene radnje ni traga. Jurnjava, samo besmislena urnjava koja ima vise supljina nego djevdjir, tako da savestan citalac do polovine drugog nastavka bukvalno bestijalno pocinje da cupa kosulju sa maljavih balkanskih grudi.Stoka nisam i ne pasem!
    01.08.2007
    21:58:00 sati
    karven
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Ove epizode mi nisu nista posebno, moglo se napraviti bolje nastavke s obzirom na potencijal "tigra". Della monica standardno dobar, sto u njegovom slucaju znaci odlican, isto vrijedi i za ferrija
    02.08.2007
    01:04:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    7, 3, 4, 6

    ocajna epizoda, moglo je da bude jako lijepo, ali avaj... crtez prestatican, bezveze... mrzim ovog moniku (kako to samo zvuci "ovog moniku")
    02.08.2007
    15:19:00 sati
    marsuna
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Možda najlošiji Zagor zadnje vrijeme, a moram priznati da od ove tematike nisam ni očekivao puno više. Nisu mi se ove indijske sekte sviđale ni kod Zagora u nekoliko navrata, ni kod Texa. Priča i je kako-tako čitljiva ali ne posebno zanimljiva. Della Monica očito ima lijep crtež, ali njegov stil mi ne paše.
    02.08.2007
    15:31:00 sati
    Koresh
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Dosadan strip + iritantno loš Della Monica.
    03.08.2007
    21:36:00 sati
    alen
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Sasvim solidna epizoda! Bilo ju je zanimljivo procitati. Opet malo razocaranje na kraju sto se cesto dogada u ovim novijim Zagorima. S druge strane Della Monica rastura! Iznenadilo me je kako se nekima njegov crtez ne svida. Mislim jasno mi je sto neki vole ili ne vole Laurentija ili Chiarollu koji bas imaju svoj jako izrazen stil, ali Della Monicin crtez je olicenje preciznosti i realnosti.
    09.08.2007
    02:39:00 sati
    D.J.
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    očekivanja su bila visoka, i nisu se ispunila, ipak, ovo je sasvim solidan zagor, crtež ok, iako della monica nikako da ponovi kvalitetu koju je pokazao u vampiru, naslovnice sasvim solidne
    09.08.2007
    23:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Ovo je epizoda koja bi mogla zadovoljiti skroz nekoga ko je tek ušao u svijet stripa, ali dan danas,brate!? Potpisujem Karvenov komentar:"Jurnjava, samo besmislena jurnjava!" Koliko sam samo čekao na ovu epizodu i slap! Jedna velika žlepa u lice! Ništa!! Ništa novo nam nisu ponudili, imali su sjajan come-back Dharme i Rajaha, nove i neke stare likove, sjajnog Dellamonicu, i na kraju - ostaje razočaranje! Svi ti likovi su trebali biti sporedni, a da ipak nešto veće i snažnije nosi priču, ! Dellamonica... Ovdje mu je crtež nekako previše lijep, više mi se sviđa u "Vampyru"! Naslovnice dobro zamišljene, posebno druga, ali opet, Ferri je prestar.
    12.08.2007
    00:48:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Priča koja je mogla biti bolja, ali je i ovako zanimljiva i čitljiva. Prva dva djela su bila i više nego dobra, a onda je taj treći dio ( što je postalo tradicionalno u regularnoj seriji) pokvrailo  cijelu epizodu. Još kad se samo sjetim kako je Zagor precizno pogodio stražara koji se nalazio na 4-5 metara visokoj zidini u čelo(čini mi se) te koji je nakon toga od jačine pogotka pao sa zidine među tigrove zajedno sa puškom...bolje da ne govorim. Ali unatoč tim sitnim zamjerkama, i više nego solidna priča koja se neće svidjeti svakome. Što se tiče crteža, Della Monica je odličan crtač koji može udahnuti život i prikazati glavna obilježja bilo kojeg područja. Njegov crtež se odlično uklapa u Zagorov svijet. Ferri je standardno dobar.
    13.08.2007
    02:50:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...definitivno najbolja epizoda poslije kandraxa...obilje starih zanimmljivih likova,dobra radnja i odli?an crtež,naslovnice su odli?ne..meni se ?ini da je su najbolje epizode sa nastavkom radnje iz nekih prijašnjih epizoda, s starim, ve? provjerenim likovima, ali tako?er s dodatkom nekoliko novih...crtež je odli?an..prikazuje sve na na?in koji treba,bez nametanja i previše detalja...uglavnom bez zamjerke...
    22.08.2007
    19:05:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Sasvim dobra priča! Sa ovim epizodama je, otprilike, zaoukružena cjelina što se tiče dešavanja koja su počela u Lovu iznenađenja i Belom tigru, saznajemo štošta od Ramatove prošlosti, kao što Inferno reče radnja nije pravolinijska i prosta. Sve to upakovano u tri broja je više nego dobro i zadovoljavajuće. Dela Monika je fenomenalan crtač, kapa dolje. Naslovnice za devet
    23.08.2007
    11:56:00 sati
    vope
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    ništa posebno.upada u neki prosjek
    25.08.2007
    22:04:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj komentr je isti kao i za zg Crna duša.
    16.09.2007
    10:23:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 8, 4

     .Ovo mi je jedna od najboljih Burattinijevih priča, a da nije on potpisan kao scenarista, gotovo da bih bio spreman okladiti se da je ovo pisao Boselli.Dinamika radnje i dodatak magije karakteristike su upravo njegove karakteristike dok se Burattini usredotočava prije svega na reciklažu starih epizoda (ovdje mu je to čak i uspjelo ). Slažem se sa prethodnicima da su prva dva nastavka bolja od zadnjeg koji je poprilično dosadan i razvučen, a najviše mi smeta da nakon toliko potraga i borbi po cijeloj zemaljskoj kugli, završni obračun za amajliju bude baš ispred Zagorove kolibe (!). DellaMonica je crtač kojeg zbog svoje čistoće i dinamike vole i stariji i noviji čitatelji i kad bi mogao birati kome bi povjerio crtanje naslovnica nakon Ferrijevog odlaska, bio bi to upravo on.
    21.09.2007
    22:13:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 8, 8

    Teško mi je opisati koliko sam se namučio da pročitam ovu epizodu u tri dijela, stvarno prestrašno. Koliki potencijal je tu ležao, mogli smo prisustvovati još jednom grandioznom epu, a ovako dick... Zašto je ovo jadno? - ZATO JER, u velikim epizodama: 1) glavni neprijatelj nije glavni neprijatelj zato što 136 puta u istom isforsiranom kadru ponavlja kako će ubiti/mrcvariti/satrati/whatever svoje neprijatelje i osvojiti svijet, on to jest radi svojih postupaka, radi svoje zlobe, okrutnosti i besrupuloznosti, 2) archenemyjev identitet se kompletno ne otkriva već na trećoj stranici prve epizode, 3) archenemy ne otkriva svima svoje grandiozne planove (odnosno otkriva ih tek u povoljnom, a prethodno dobro pripremljenom i izgrađenom trenutku), 3) archenemy se ne pojavljuje uzaludno (na svakoj drugoj stranici), 4) radnja je napeta (nema 'praznih' i besciljnih scena), 5) završetak je (najčešće) spektakularan, 6) finalni se dvoboj ne odvija u susjednom selu (nego na nekoj simboličnoj lokaciji), 7) scene sa magijom, prokletstvima, urocima i sličnim stvarima se ne dešavaju usred bijela dana, dok okupani proljetnim suncem na obližnjoj livadi veseli izviđači jedu svoje sendviče, nego na mračnim i atmosferičnim mjestima, 8) sporedni likovi imaju svoju ulogu, 9) radnja je tečna, 10) nema nepotrebnog i nadasve zamornog teksta, itd. itd. Sva ta pravila ovdje ne važe, sve je nekako nategnuto i neinteresantno, ono, čisto da se nešto dešava. Čak ni spominjanje izvjesnog Davida Leana to ne može ispraviti. Stvarno šteta, i para i vremena.
    11.02.2008
    01:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 3, 9, 9

    U ovoj smo priči saznali da niti pet tigrova nije dovoljno da zaustavi Zagora, i to nenaoružanog...
    03.08.2008
    16:30:00 sati
    76
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda.  Slažem se s Infernom da je ovdje Burattini izvrsno vodio radnju, isprepličući prošlost i sadašnjost, te ubacujući potrebna pojašnjenja u priču.  Čak me nije zamorio taj "srednji dio" priče gdje je bilo više dijaloga, čini mi se da je pronađena prava mjera u tome.Della Monica zaista crta prekrasno i jako detaljno, što je za svaku pohvalu.  Posebno mi je upečatljiva scena gdje je panoramski prikazao Zagora i ekipu za večerom.  Čisto zbog ideje da se napravi drugačija scena.  Podsjetilo me to na gledanje filma, pa eto sad je kamera uhvatila nešto iz drugog kuta.  No, pošto se još nisam navikao na njegovog Zagora, evo mu osmica.Kod naslovnica bio sam oduševljen prvom.  Sjajna je!  A druga mi je baš loša, treća negdje između.  Pa isto nekakva osmica.I pohvala za recenziju uz napomenu da ima dosta grešaka u pravopisu koje bi valjalo izbjeći da bude još bolja.  Nudim se za drugi put da ja napravim lekturu prije objave. 
    02.11.2008
    11:50:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Prejak završetak priča s indijcima. Bravo Bure, samo još ovakvih. DM dobar. Ferri. Ccc...
    15.11.2008
    12:40:00 sati
    cibalia
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Della Monica! Bez riječi. Uz Ferria, definitivno najbolji crtač Zagora. Priča zanimljiva, povratak thugsa, te Ramatha kao meni jednog od najzanimljivijih likova iz Zagorova svijeta. Dosta stvari se razjašnjava, dosta flashbackova na prošle susrete s thugsima. Sasvim solidno.
    07.12.2008
    17:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    U ovoj epizodi sve je Della Monica nacrtao zadovoljavajuće osim glavnih likova. Priča je jako zanimljiva (barem meni) dok nakon prve epizode "TIGAR" nakon Nollite i Ferrija teško to može više biti remek djelo, teško je to postići ponovo a ovo je samo osrednje. Ista stvar je kod mene bila i sa trećim susretom vampira, previše povezivanja sa starim likovima i sl.. Rakosi nije Rakosi nego je Korasi i slične gluposti su i ovdje u pitanju kao i Kellog i ostali likovi i sve to povezivanje likova i spajanje starih priča ma to mi je kao da gledam seriju tipa Santa Barbara. Dharma je žena od Ramathovog učitelja i on je povezan sa čovjekom tigrom a vještićin san je postati mlada i ostale stvari koje djeluju dobro smišljene prije svega ali meni su plitke i glupe jer svako malo izađe epizoda koja uništava (na neki način) stare epizode koje zaslužuju čiste desetke.
    15.12.2008
    19:17:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    09.06.2009
    02:34:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Ovo je jedna od boljih epizoda među novijima. Najjača točka je očaravajući Della Monicin crtež.Naslovnice izvrsne,žestok je izraz lica onog tigra na posljednjoj.
    17.07.2009
    20:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Najveća zamjerka koju sam imao na Nolittinog "Tigra" je bilo to što Indijci nisu stupili nogom u Darkvud, za sve događaje u vezi braće Kellog saznajemo iz retrospektivnog prepričavanja.
    Kao da su me Priarone i Burattini poslušali, doveli su ne samo Kubal Sigha nego i vješticu Dharmu, Thugse i hrpu ostalih likova u Darkvud.
    Priča je rađena kao jedna velika slagalica u kojoj svaki lik ima svoje mjesto. Ramath je taj oko kojeg se priča ispreplela. Doznali smo interesantne detalje iz njegove prošlosti, način na koji je postao dio Fishlegove posade, upoznali smo njegovog učitelja i vidjeli da bez Dharme i Kubal Sigha on vjerovatno ne bi nikada napustio Indiju.
     
    Kod pozivanja na slavne priče poput Nolittine uvijek postoji opasnost da neki likovi budu izmijenjeni, često na gore. U svom prvom pojavljivanju Kubal Sigh je imao nedefiniranu i pomalo misterioznu narav. Vidjeli smo ga kao obrazovanog čovjeka vičnog diplomaciji, stvaranju čvrstih prijateljstava i držanju svojih principa. On nije pokazivao znakove otvorenog neprijateljstva prema Englezima sve dok nisu oskvrnuli njihove svetinje. Tada on reagira, ali ne bilo kako, njegova odmazda nije motivirana zloćom ili pohlepom za moći pa čak ni mržnjom prema kolonizatorima, on vidi kaznu mlađem Kellogu kao ponovno uspostavljanje ravnoteže ("od lovca ćeš postati lovina"). Kazna je prikladna zločinu, barem u njegovim očima.
    Vještica Dharma u toj priči je također drugačija. Njezini motivi su na prvi pogled u služenju svom gospodaru, ali i u predanosti magiji. To je jedna od stvari koju je recenzent na ubc-u primijetio. U "Thugsima" je situacija obrnuta, Dharma je glavni pokretač događaja i vrti Kubal Sigha oko malog prsta. Tu je najvidljivija promjena karaktera likova i to se može uzeti kao negativno.
    Ja ne bih imao ništa protiv i ovakve karakterizacije da su to neki novi, nepoznati likovi, ali ako se već Priarone i Burattini pozivaju na Nolittine kreacije onda su im morali biti vjerni i sačuvati njihovu karizmu.
     
    Još jedna stvar je važna, "Tigar" je osim pouke o kolonizatorima u Indiji i zapadnjačkoj lakomislenosti koja se podsmjehuje onom naizgled praznovjernom imao i drugu poantu koja je uključivala Indijance. Zagor se na početku te priče nalazi u indijanskom selu koje se odreklo svojim korjena i svojevoljno se podčinilo bijelom gospodaru (Kellogu) pa ih zbog toga trgaju divlje zvijeri (Tigrovi). Situacija i kazna koja je snašla mlađeg Kelloga u Indiji je prešutan prijekor i primjer Indijancima koji pokazuje kako se treba boriti protiv kolonizatora. Tu je Kubal Sigh velik, on se obrazovao u Engleskoj (na neprijateljskom terenu), borio se oružjem (ožiljci na njegovom tijelu) i ono glavno, pobijedio ih je s magijom, uzdao se u "Zakon predaka". O tomu ni traga u ovoj avanturi.
    Isto tako mogu reći da je Richard Kellog skoro pa nepotreban u ovoj priči. On je kao željan osvete, ali opet ostaje nedorečen, bez pravog stava. Izgleda samo kao sredstvo s kojim se na scenu uvlači MacQuade.
    To su glavni razlozi zbog čega ove tri epizode gube na snazi kad se usporede s Nolittinom kreacijom.
     
    Kao što sam već naznačio na početku, Ramath je taj oko kojeg je priča satkana. Njegov odgoj u Indiji, "put traženja" gdje upoznaje Macquadea, žrtvovanje samog sebe i odlaženje u nepoznato sa posadom kapetana Fishlega je odlično ispričano.
    Duh sa sjekirom još jednom dolazi u pomoć Ramathu koji nikada ne zove iz sebičnih razloga pa tako ni sada. Amajlija od žada je magijski predmet koji je ključan za posredovanje duhovnog svijeta. To je do određene mjere simplifikacija motiva u usporedbi s "Tigrom", ali barem su ulozi povećani jer misija ne uključuje samo spašavanje pojedinaca nego je u pitanju sudbina svijeta (deseti avatar, apsolutna moć i sl.). Uz Ramatha smo upoznali interesantnog i čak pomalo karizmatičnog Mcquadea, njegovo prijateljstvno s Ramathom, životni put u Indiji pa nakraju Shakira i njihovo dijete daju mu važnu ulogu u pripovijesti.
    Priarone i Burattini su me ugodno iznenadili sa jer su dobro vodili veliki broj likova kroz razne događaje i lokacije. Kao što je to već netko prije mene primijetio, da autori nisu potpisani odmah bi pomislio da je ovo Bosellijevo djelo, u dobroj mjeri me podsjetilo na njegovog "Vampira". Bilo je izvrsnih sekvenci gdje se Zagor nalazi u polu-snu, stanju gdje na površinu izlaze podsvjesne prijetnje, magijski elementi su se dobro izmjenjivali sa realnim, izmjena događaja je također bila dobra.
    Najveća zamjerka sa tehničke strane ide na (često) nepotrebna objašnjavanja koja su rezultirala velikom količinom teksta a to je na jako puno mjesta usporavalo ritam i "nagrđivalo" pripovijedanje. Bilo je i puno onoga što je Djole jednom lijepo nazvao kao uobičajenom boljkom Bonellija "showing & telling and the same time".
    Ali bez obzira na sve nabrojene zamjerke dojam je čvrsto pozitivan, u velikoj bezidejnosti i lošim epizodama koje su tada izlazile u redovnoj seriji ovo je jedna od svijetlih točaka. Nadam se nastavku u budućnosti.
    29.08.2009
    18:34:00 sati
    solar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Predivno ! To je Zagor kakav se očekuje u današnje vrijeme. Della Monica u svom svojem sjaju !

    19.07.2010
    16:03:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 9, 7

    Trci tamo, trci vamo, pucaj, pa ponovo trci tamo vamo. Izuzetno me nervira banalizovanje odnosa Darme i kubal Singa, njihovo nasilno dovodjenje u Darkwood, nasilno uplitanje Ramata u sve to. Ovo je banalizovanje i skrnavljenje divne Zagorove epizode iz zlatnog perioda.

    28.01.2011
    07:38:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ova priča je po meni trebala da bude jedna od kultnih, saznajemo prošlost jednog ad Zagorovih najzanimljivijih prijatelja, nadograđuje se na jedno od popularnijih epizoda od ranije, pojavljuje se vještica Dharma... Dobro je ali mislim da je imalo potencijala za mnogo više.

    06.02.2011
    21:35:00 sati
    malek
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Dobro razradjena prica. Mnogo toga je bolje objasnjenjo tako da se mogu povezati konci sa prijasnjim epizodama. Della Monica je od najkasnije ovdje jedan od top crtaca. Njegova verzija Chica je jedna od najboljih.

    17.02.2011
    09:20:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Zanimljiva mala pričica.Vrhunac Della Monicinog crteža.Naslovnice su solidne,ali ništa posebno.

    23.04.2011
    21:27:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Bure je lijepo sve posložio, dao je mnoge odgovore i to je sve stvarno solidno uklopljeno u cjelinu pa zato ovo i je jedan od Zagora s najviše teksta. No, ono što ne valja u ovoj priči je što se pogubio negdje u drugom dijelu, dijelom baš izbog tog teksta koji je na nekim mjestima naporan. Druga stvar je što ima previše događaja nebitnih za samu priču s kojim se valjda željelo produžiti trajanje a treća stvar je ono što je flamboyant reka. Glavni neprijatelji samo trube jedno te isto, djeluju iz daljine i preseravaju se. Na kraju nisu ni pružili toliki otpor osim tih nekoliko smicalica, falilo je akcije. Bure je čak uveo i dosta likova pa bi čovik čak i pomislio da je ovo pisao Boselli, jer je stvarno sličan stil (barem je bio u prvom dijelu). No nekim od tih likova fali karizme. Npr. McQuade je dobar lik ali zar vam se ne čini da smo već vidili barem 10 takvih u serijalu? Della Monica i Ferri briljantni. Jedinu zamjerku koju bi moga pronaći kod Della Monice je prvih nekoliko kadrova Zagorovog lica u krupnom planu u kojima izgleda ko neki starac.

    31.05.2011
    18:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Indijska šuma zamjenjena Darkwoodskom močvarom. Stvarno dobro izvedeno.

    Samo ne kužim kako je moguće da nisu čuli od Fishlega da ih netko traži kada su na kraju prošle epizode išli u Port Whale.

    03.06.2011
    18:16:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Prvi dio odličan, drugi dosadan, treći mješavina dosadnosti i zabave. Crtež izvrstan, naslovnice solidne.

    11.06.2011
    14:53:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    24.06.2011
    21:21:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    12.07.2011
    03:22:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 9, 5

    Mnogo spominjanja prethodnih epizoda i događaja. Ne znam, nije mi loše, ali nije to onakav Zagor kakvog najviše volim.

    07.01.2012
    18:33:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    Prosječno. Mislim da mi je "Prošlost fakira Ramatha" jedan od najdosadnijih, najnapornijih i najfrustrirajućih stripova koje sam ikad čitao. Burattini mi uvijek ide na živce sa svojim prepričavanjem, a ovdje je sa "flashbackovima" stvarno pretjerao. Cijeli strip se ništa praktički ne dešava, nije uopće napeto ni uzbudljivo. Radnja se u trećem dijelu ponovo malo podigne, ali tada je već kasno. Monica mi je znao biti i bolji.

    20.03.2012
    23:28:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mene je ova epizoda odusevila. Burattini je lepo poslozio sve i napravio epizodu punu akcije, napetosti i dobrih jurnjava.

    U periodu kad je Zaogr bio u jednoj od vecih kriza ova epizoda je prava svetla tacka!

    Della Monica sjajan isto i Ferri!

     

    06.04.2013
    12:33:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Koje li dosadne epizode. Samo neka prepričavanja, objašnjavanja... Ovo je miljama daleko od sjanog Tigra (Zagor ekstra 143-145) iz zlatnog doba.

    26.08.2013
    22:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 9, 6

    Moram priznati da sam ostao razocaran. Epizoda je tako dobro pocela i obecavala je, imala je dozu tajanstvenosti i mistike, sa zanimljivim likovima a onda je sve upropasteno komplikacijama i gomilom nepotrebnog teksta. Od obecavajuce pretvorila se u poprilicno dosadnu i zamornu epizodu s izrazito glupim krajem, a mogla je postati kultna. Steta, ali ako nista drugo barem je Della Monica odradio odlican posao.

    06.09.2013
    22:45:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Volim epizode ovakve tematike,  dodir darkwooda i njegovih stanovnika Zagora i  Chica s egzotičnim kulturama i civlizacijama, koji često rezultiraju veoma dobrom pričom. Iako je ova priča imala velik potencijal zbog toga što je imala za razjasniti podosta toga što je ostalo nejasno u prve dvije epizode indijske tematike, na kraju me razočarala, radi se o vrlo solidnoj epizodi, ali pri kraju čitanja ostao je žal jer se ovo moglo uraditi dosta dosta bolje. Sve nas je zanimalo tko je Dharma, tko je Kubal Singh, odakle potiče njihova suradnja, odakle potiču tolike Dharmine moći, razjasnio se i napad na Ramatha i Murraha kojeg smo imali prilike vidjeti u jednom od specijalaca. Ogroman potencijal koji na kraju nije u potpunosti iskorišten. Burattini   je bio na dobrom putu da od ovoga napravi jako dobru priču, ideja je odlična, realizacija ne baš.  Ipak priča ostavlja dobar, solidan dojam. Kvare je  dosta naivnosti u nekim scenama, borba zagora protiv 6 tigorva i dva puškama naoružanim Dharminim robovima(pravi Thugsi ne smiju prolijevati krv, dakle ni koristiti pušku) u kojoj,naravno Zagor pobjeđuje, nije  realna, štoviše dosta glupa, Zagor kamenom pogodi jednog od robova on padne a svi se tigrovi strovale na njega...  Primjećujem da je u nedostatku ideje što da dalje učini, kako da zaplete likove i događaje Burattini previše koristio Dharmu i njene moći, u nedoumici što da učini dalje naprosto se sjeti Dharme i njenih moći i ona njima rješi problem ma kakav on bio.Teška naiva je također kada Dharma poput neke lakoumne dvanaestogodišnjakinje  odaje sve svoje planove do u najmanju sitnicu čim se dočepa amajlije, glupo za nekoga s tolikim iskustvom, i naravno trenutak prije nego što iskoristi moći iste, ubija je njen polumrtvi saveznik Kubal kojem je jedina u planu bila reinkarnacija božice Kali i dolazak Kalkina, kako bi se povratio mir i sklad na svijetu,  pa tako i sloboda od engleske vlasti u Indiji. Priča nema onu toplinu i emocionalnost koju je imao Nollitin '' Tigar'' , ima akcije i zanimljivih likova koji su također mogli biti bolje okarakterizirani. Burattini je dobro sklopio priču o desetom avataru, takve priče s božanstvima,mitologijama i  mistikom uvijek privlače,  ima akcije i dobrih flashbackova koji nam prikazuju Ramathovu i Mac Quadeovu prolost, način života učitelja Murraha, govori nam tko je u stvari bio on i zašto su ga zapravo ubili. Della Monica, sam vrh Zagorovog staffa sto se crtaca tice, ovdje je opravdao svoju reputaciju , njegov vrhunac dolazi tek kasnije u Crnim krilima noći gdje me oduševio. Sve u svemu solidna  i zanimljiva epizoda koja je bila tračak svijetla kada su se u tom periodu zaredale jako loše epizode. 

    27.11.2013
    23:52:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Nemam ništa pametnoga za reći u vezi ove epizode. Nit smrdi nit miriši. Jedino pohvala DM za crtež.

    22.06.2014
    22:03:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Moj drugi Zagor kojega sam pročitao u životu!

    23.06.2014
    20:21:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Baš sam želeo da mi se ova priča svidi ali neide jednostavno mi neleži.

    23.09.2014
    17:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Nakon pocetne euforije,bolje receno do nekih 60% epizode,slijedio je katastrofalan pad scenarija tj. i same price. Stvarno steta. Lijepa je ekipa bila na raspolaganju.Odjedanput sve se nesto ubrza, Zagor musketom puca kao sa winchester'om, samo, kako dodje do nje,komedija. Nacin na koji je Zagor urezavao svoj znak u drvo, dam mi je to uzivo vidjeti.Nejasno mi ostade,da li je Curdy prezivio ili ne. Nije vazno,nebitan lik,mada je imao dobar komad u epizodi. Crtez,ok je,al eto ne razumijem to sa musketom,sjekirom i jos ponesto,ne mogu se sad sjetiti. Uglavnom mi je ova epizoda, kao i mnoge druge,dala do znanja, da Zagor maksimalno vrijedi kiosk izdanje, ni centa vise. Naslovnica,Lu127,odlicna.

    06.11.2014
    00:52:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    30.12.2014
    01:55:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Priča koja obuhvaća dvije starije avanture, nešto je bolja od prvog pojavljivanja Thugsa u epizodi Crna Božica ali prilično slabija od fenomenalnog Tigra. Pohvalno je što su ovdje ubačeni i neki stari likovi ali malo se pretjeralo sa vješticom Dharmom koja je ovdje pokretač svih planova rajaha Kubala Singha, kao da je u pitanju netko tko nije sposoban sam napraviti odlučujući potez. Saznajemo dosta stvari iz Ramathove prošlosti i sve je to skupa povezano u jednu cjelinu koja je detaljna ali nikako nije previše komplicirana da bi uskratila užitak praćenja priče. U zadnjem dijelu se nalazi i jedan promašaj a to je ona situacija kada se Zagor bez ogrebotine izvukao od 5 gladnih tigrova; prilično je naivno prikazano kako je sa one udaljenosti uspio pogoditi stražara kamenom u glavu a ovaj pao dolje kao da ga je netko gurnuo s leđa. Znam da je nerealno očekivati da se netko ide golih ruku suprotstaviti tigrovima, ali je svakako trebalo pronaći realnije rješenje izlaska iz teške situacije. 

    Della Monica sveukupno solidan ali mi se ne sviđa kako crta Zagorovo lice u nekim prilikama. 

    10.02.2015
    02:13:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 68%

    6, 4, 10, 8

    Još jedno beskrajno Burattinijevo kopanje po Nolittinoj ostavštini, točnije po epizodama "Crna Božica" i "Tigar" kako je navedeno u recenziji. Dakle, ovdje imamo mnoštvo vraćanja starih likova ili Burattini se opet igra Ed Wooda (u filmu "Ed Wood" Tima Burtona, Ed jednome redatelju govori kako bi on mogao snimiti film od ostataka snimaka koje je ovaj bacio). I usprkos tome, ovo je mogla biti odlična epizoda da nije masakrirana već standardnim prepričavanjima minulih događaja koje strašno cjepkaju i isprekidaju radnju, pogotovo u prvom dijelu.

    Della Monica je svoj dio posla odradio majstorski, naslovnice prosjek.

     

    17.03.2015
    21:13:00 sati
    Gru
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    18.03.2015
    21:50:00 sati
    goghy
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Priča počinje efektnim prologom,podsjećanjem na kultnu Nolittinu epizodu Tigar.
    Nolitta nas je ostavio sa dojmom da su ključnu ulogu u preobrazbi odigrali izmantrane čarobne riječi i onaj bućkuriš koji su silom usuli u grlo mladog Kelloga.A ovdje scenaristi proširuju priču i dodaju amajliju od žada bez koje preobrazba ne bi uspjela i u fokusu je potrage u ovoj epizodi.
    Sva priča se vrti oko starog poznanika Rammatha,što je odlično jer smo dobili uvid u njegovu prošlost o kojoj ništa nismo znali.Ramath je uvijek bio fakir sa neobičnim moćima i mornar na Golden Baby.Nekoliko pustolovina ranijih,Odlazak u nepoznato,Kineski idol,Morska strava,Nestali istraživač,u kojima je fakir odigrao ključne uloge ali i ostavio nas u neznanju o svojoj prošlosti.Konačno je na zanimljiv način rasvjetljen dio njegove prošlosti, čak je dobio ključnu ulogu i to kakvu,sudbina čovječanstva je u pitanju.
    A tu mračnu sudbinu,smak svijeta kako bi se ponovo rodilo indijsko carstvo želi još jedan stari poznanik Kubal Singh.Ponosan čovjek,inteligentan i obrazovan,veteran starih bitaka,nije pokazivao mržnju ili otvoreno neprijateljstvo prema engleskim kolonizatorima,tek prijezir kad je mladi Kellog ustrijelio tigra.A taj prijezir je išao u smjeru engleskog nepoštivanja tradicije i običaja Indijaca koji počesto kolonizatori nisu shvaćali.
    U ovom djelu je sveden na vjerskog fanatika koji se smakom svijeta i ponovnim rađanjem indijskog carstva želi otarasiti kolonizatora.
    U Tigru je ostavljen dojam da je vještica njegova sluškinja,već u prologu je jasno da imaju ravnopravan status interesno povezan.Zajednički surađuju,tragaju za amajlijom ali netko od njih dvoje ima prikrivene razloge.
    Taštino,ime ti je žena.Ponovo biti mlada i lijepa,to je Dharmin pokretač.Fućka se njoj i za smak svijeta i engleze i reinkarnacije,želi svoju mladost.
    Sasvim razumljivo jer u ono vrijeme nije bilo botoxa,nije bilo silikona u sisama i dupetu,nije bilo vrhunskih plastičnih kirurga.Tek amajlija od žada.
    Radnja uz sva ona prepričavanja iz prošlosti,a koja su odlično odrađena,može izgledati složena,začinjena jurnjavom na sto strana,uz hrpu novih i starih likova,naravno povezani sa prijašnjim epizodama.Bojnik Kellog,rođak pokojne braće i prijatelj glavnog lika iz epizode Crna boginja,ništa posebno nismo o njemu saznali ,tek da je došao rasvijetliti stare događaje.
    Pustolov McQuade,e to je jedan zanimljiv novi lik,Ramatov stari frend,njegova trudna supruga ima ključnu ulogu u paklenim Dharminim planovima.
    Gdje je nestao onaj Della Monica iz Vampira?Način na koji je nacrtao Čika je katastrofa.
    Vidio sam samo ogromnu okruglu glavurdu,tijela kao i da nema.

    22.03.2015
    11:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Prolog i ideja price su odlicni, dok je nastavak zanimljiv i drzao me uvucenim u pricu, u drugom to jest sredisnjem dijelu i zapletu stvari se pocinju svoditi na jurnjavu skoro svih likova iz price, kako u kojem smjeru, dok je rasplet razocaravajuc i zrbzan, ucinilo mi se kao da im je nestajalo stranica pa su se odlucili za jedan od najstarijih trikova u knjizi, smrt od ruke izdanog zlog saveznika....

    13.08.2015
    01:43:00 sati
    mradje11
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Solidno. Previše predvidljivih detalja. Dao bih inače lošije ocijene scenariju, ali ipak je veliki plus odličan poveznica s prošlim pričama. Bravo! Općenito priče s Thugsima od bilo kojeg junaka- Stari Zagor, Mno, Tex, nisu mi nikad bile nešto posebno. CRtež odlilčan. Naslovnice ok, samo mi nije jasno gdje je Zagor opet poderao hlače!?

    31.08.2015
    09:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 56%

    8, 2, 6, 8

    Ferri je crtao Winchesterke, iako su izmišljene nekih tridesetak godina kasnije. Donatelli je crtao puške iz tog razdoblja koje su i pucale tako, a Della Monica crta iste takve puške, samo što one pucaju kao današnje automatske puške! Još kad se tome doda nelogičnost s kamenom i preciznim gađanjem stražara na bedemu s poprilične udaljenosti, dok je okružen s pet-šest tigrova, sav njegov talent i predivan i precizan crtež pada u vodu. Dakako da je i Burattini kumovao tim scenarističkim nelogičnostima. Uzalud odličan zaplet, poveznice i sama priča, kad je traljavim završetkom sve upropašteno.

    23.01.2016
    20:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 48%

    3, 2, 8, 9

    Waste of time...

    23.05.2017
    21:53:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Previse teksta, previse objasnjavanja recima, predjena je svaka mera i granica. Radnja uopste nema razvoja, samo se gomilaju likovi i zaplicu medjusobno. Bez ikakve potrebe su u isti lonac ubaceni svi Indusi i Britanci koji su se pojavili u pricama o Zagoru tokom prethodnih 40 godina. Zamorno i nezanimljivo.

     

    Crtez je veoma lep, ali nekako sterilan, ne docarava nikakvu atmosferu. Naslovnice odlicne.

    19.01.2019
    16:25:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 62%

    8, 8, 3, 5

    Volio bih da je ovo netko drugi crtao.

    21.06.2019
    10:12:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Super strip. Dugo mi neki Zagor nije toliko drzao paznju. Prijatno iznenadjenje.

    01.09.2019
    09:51:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    08.10.2019
    15:22:00 sati
    suply1
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 243
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 235
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum