Kukci ubojice

Zagor

ZG LU 136/137 | 192 str.

Koristeći izum profesora Verybada, pukovnik Truscott nastoji ovladati skupinama insekata i upotrebiti ih za nehumane svrhe. Jedino nije računao na Gospodara Darkwooda...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 49%

P*4

S*4

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kukci ubojice
    ZG LU 136
  • Stroj smrti
    ZG LU 137

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Insetti assassini
    ZG SR 453
  • La macchina della morte
    ZG SR 454

ZANIMLJIVOSTI

  • Staza profesora Verybada se nakon nekoliko godina ponovo ukrštava sa Zagorovom

Eh, ti insekti...ne možemo da živimo sa njima i od njih a opet ne možemo sve da ih pobijemo. Hmmm...a da li bi nekako mogli da ih iskoristimo da umesto nas obavljaju dnevne poslove? Pošaljemo roj komaraca da pegla, kuva i cedi krv tašti a sami se izvalimo ispred televizora sa pivom u jednoj i Raid sprejom u drugoj ruci i uživamo u nedeljnoj utakmici. Malo ko od nas bi odbio takvu mogućnost :)

Upravo idejom o eksploataciji pomenutog životinjskog roda za neke "plemenitije" svrhe se bavi nova epizoda u režiji dvojca Burattini - Cassaro. Vojska sprovodi eksperimente sa ciljem upotrebe insekata u osvajanja novih teritorija, eliminisanju visokih zvaničnika neprijateljskih zemalja a osoba zadužena za uspeh tih ogleda je niko drugi do uvrnuti profesor Verybad, već pomalo zaboravljeni i zapostavljeni naučnik iz epizoda "Bomba profesora Veribeda", "Lavlje Srce", "Pakao na granici", "Ljudi Žabe" i "Nemoguća dimenzija". Sve bolje od boljeg, reko bi se...paaa, ne baš. Nedostaci, nažalost, odnose, prevagu nad pozitivnim osobinama i upropaštavaju nešto što je mogla biti zadovoljavajuća storija. Jedna od ključnih manjkavosti, možda i najbitnija, se tiče izbora i lika glavnog negativca. Zagor je koncipiran kao strip u kojem suština njegove ličnosti najbolje dolazi do izražaja protiv moćnih oponenata, ambicioznih, lukavih, prepredenih protivnika koji samom svojom pojavom podižu tenziju i nose fabulu do klimaksa i neizbežne direktne konfrontacije. Pukovnik Truscott svakako ne spada u grupu, štaviše, sem par sekundi u mimoilasku tokom Zagorovog bekstva iz utvrde Jericho njih dvojica nemaju nikakvog kontakta, duel se odvija isključivo sa distance, što umnogome oduzima draž i neizvesnost završnici, obzirom da je epilog lako predvidljiv. Ako se čitalac pazljivije udubi u motive i postupke pomenutog pukovnika uočiće da nisu bas najsrećniji uklopljeni (testiranja insekata za ratne primene, Truscott i njegovi saradnici obavljaju nelegalne eksperimente u tajnosti, u slučaju povoljnog ishoda obavestiće nadlezne, povešće se pitanje kako su došli do rezultata, otkriće se da su urnisali ceo region ubivši sijaset nedužnih stanovnika, zavrsiće pred vojnim sudom rezonujući da je ipak bilo bolje da su otisli negde na pecanje ili u bordel). Scenaristicka rešenja se prečesto svode na banalnost i igru slučaja : Zagor i Chico jašu ka utvrdi indirektno pominjući Verybada kad eto njega iza okuke ; Zagor taman počinje da mozga kako da se usunja u laboratoriju kad se ispostavi da ona deli zid sa krčmarovim podrumom; boca pada sa police i ne razbija se već se kotrlja pravo do Zagora i vojnik je prinudjen da natrapa na njega; u ključnom momentu bekstva Zagor naleti na Verybada i spase se itd. Uopšte uzev, dinamika asocira na video-igricu u kojoj glavni junak skače sa nivoa na nivo, malo jaše, malo puca, malo priča, malo se igra skrivača, zatim demolira sve oko sebe, opet jaše pa opet puca, priča i na kraju opet demolira.Scena sa otrovnim paucima je više nego idiotski urađena obzirom da svi pauci skoče na vojnika dok se Zagor nalazi na par koraka od njih a sve i dalje ukazuje da Truscott ima kontrolu nad aparaturom.

Kad pomenuh Verybada, Burattinijevo preuzimanje je očito dovelo do potpune degeneracije njegovog lika. Od prvobitno kreiranog naučnika željnog slave, istovremeno arogantnog i šašavog, ponekad beskrupuloznog i spremnog (gotovo) na sve da bi doživeo da njegovi pronalasci uspeju pretvorio se u zamlatu koja vrši istraživanja a da ne zna cemu ona zapravo služe, marionetu koja popunjava oblačiće iscrpnim naučno-fantastičnim monolozima i kaska za Zagorom izvršavajući bez pogovora svaku njegovu komandu. Nolitta, vrati se.

Crtež…uh. Gaetano Cassaro. Dovoljno je pomenuti to ime i mnogim ljubiteljima stripa se stomak već prevrće.Gledajući njegove bravure, čini se da bi svako kome prsti nisu atrofirali a ume da razlikuje konja od medveda mogao da ponudi svoje usluge u Via Buonarroti 38. Neverovatno je kako ovakav vid crteža može ljude da odgovori od čitanja i upropasti kvalitetno napisane episode. Doduše, u ovoj situaciji je odlično uparen sa scenarijem pa nema prevelikog žaljenja. Krupni kadrovi i facijalne ekspresije likova su čak pristojno odrađeni u odnosu na prostorno određivanje događaja i pozadinu, aspekte u kojem neodoljivo podseća na slavnog Bruna Maraffu iz nekih epizoda Mister Noa (čovek veći od kuće/tornja/brda/, neproporcionalni delovi tela i sl). Njegovi likovi su izrazito kruti, gotovo robotizovani, pokreti su im užasno nezgrapni. Treća i peta slicica na strani 6 “Stroja smrti” , najbolje mogu da posvedoče o tome i izazovu dozu smeha od koje se umire, zato ih ne zagledajte. Uz to, teško mi je da poverujem da u Americi 19. veka nema nikoga ko nije snabdeven jakom bradom, brkovima ili kombinacijom, čak i kad je nežniji pol u pitanju.

U globalu gledano, solidno zamišljeno ali slabo izvedeno uz crtež koji naprosto iritira.

Naprijed

LU ZG 134/135 Pratnja Mohawka

ZG LU 138/139 Traperska izvidnica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 42%

    1, 4, 6, 9

    Mislim da dovoljno govori činjenica da se ne sjećam o čemu je bilo riječ u ovom nazovimo-to-stripom Zagoru...Ko da ga nisam ni pročitao( što je u  ovom slučaju čak i dobro)...
    07.12.2007
    15:35:00 sati
    Akul
    uredi
  • homer81

    Ukupna ocjena 34%

    2, 5, 2, 7

    Ufff.....cassaro...cccc......crtež nikakv, ali eto nesto razmisljam da bi ovo bolje izgledalo i uz los scenarijo, da se poajvilo u npr MAXI-u, ne znam zasto ali eto imam neki osjecaj!Ili svi pretjerujemo........nemam pojam...mozda smo samo stariji...ali dobro je rekao jedan lik na nekoj drugoj recenziji....mozda smo svi mi zrtve NOSTALGIJE!!!!
    07.12.2007
    15:59:00 sati
    homer81
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 6, 8

    Interesantno je kao motiv za priču upotrijebiti kukce koje čovjek može kontrolirati, ali šta to vrijedi kad je ovo skroz prosječna priča + prosječan crtač i na kraju dobijemo to što smo dobili.  Sve je to trebalo biti puno bolje... 
    07.12.2007
    16:52:00 sati
    dcopic
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    Zna se na šta mušice idu,zar ne?
    07.12.2007
    17:03:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 65%

    5, 7, 7, 8

    Na govno
    07.12.2007
    17:21:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 6, 4

    čitljivo, ali jako loše i nerealno. mislim da je i ideja za ovu priču trebala biti preskočena jer to nije moglo dobro završiti. odmah na prvim stranicama škorpioni ubijaju cijelu obitelj (među njima i ženu i dijete) a umjesto da Buratini to riješi u elegantnijem stilu, on kaže Casaru da nacrta cijelu scenu koja baš i ne priliči samom stripu. Primitivno. odmah zbog toga dvije ocjene manje za scenarij. Ostalo naivno i nerealno. Crtež podnosiv ali jedva, a naslovnice prilično loše.
    07.12.2007
    17:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    3 puta bolje nego epizoda s izvanzemaljcem, a kako je baš to zadnje što sam pročitao ova epizoda mi djeluje jako dobro
    07.12.2007
    21:07:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Pa Burattini je jedan od onih klasičnih neambicioznih scenarista, koji će ponekad pogoditi i napisati genijalnu epizodu, ali će u većini slučajeva čitatelju pokušati utrapiti ove 'Super Nintendo Zagor' epizode. Recenzija je stvarno odlična, i malo se što ima za dodati, recenzent je sve lijepo konstatirao. Crtež jedva prolazan, naslovnice OK.

    A tu je i taj problem sa kukcima, od svih vrsta koje se spominju (pauci, mravi, škorpioni, pčele, muhe, stonoge, stršljeni, termiti,...) neke ni nisu insekti. A što su bili oni takozvani 'rakovi' koji se spominju nikad nećemo saznati. Možda i bolje.
    07.12.2007
    21:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Strašno!
    08.12.2007
    09:07:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 3, 5

    Svako prethodno pojavljivanje profesora Veribeda značilo je i dobru priču. Ovog puta je to bio potpuni promašaj, a još se našla u okruženju loših priča u serijalu. Tema je mogla biti iskorištena 10 puta bolje, nije mi jasno šta je Buratini mislio da postigne sa ovim?! Zanimljivo mi je jedino kad Veribedu povrijede sujetu poredeći ga sa Helingenom. Crtež je užasan, nije kao Barafa ali je grozno. Naslovnice su smiješne, ne znam zašto je Ferri tako podbacio.
    08.12.2007
    10:43:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    za mene dobar strip.jeste sve je to vec vidjeno ali sta nije vidjeno kod zagora posle 45 godina izlazenja?zato pozitivnu ocenu dajem ovoj epizodi koja mi se stvarno dopala.
    08.12.2007
    11:03:00 sati
    dzoni
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Ma Cassaro je car i baš mi se sviđa njegov crtež.
    08.12.2007
    19:45:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 3, 6

    Još jedno smeće u nizu. U recenziji je sve rečeno. Ovo je očito glupo i ne mogu vjerovati da Burattini nije toga svjesan. Scenarij mu šteka na sve strane. Da stroj koji proizvodi muve... Ma daj molim te... I ne samo da je to glupo; Burattini je napravio teški kupus pri objašnjavanju kako stroj radi. Čim se ne može dohvatiti nekog racionalnog objašnjenja odmah posegne za nekim imaginarnim i nemogučim opravdanjem. Dosad su priče s Verybadom bile dobre, a ovo je uvjerljivo jedan od najgorih Zagora u zadnjih nekoliko godina. Može pod ruku s "Traperskom izvidnicom". Cassaro je kriminalan, ali pogrešno je misliti da on useree doživljaj epizode; činjenica je da njega dopadnu najbedastije priče.
    08.12.2007
    22:48:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    ...proslo pojavljivanje prof. Verybada je bilo stoput bolje,ali ovo je solidna epizoda i nemam neku posebnu zamjerku,al prica mi nije sjela,brijem zbog kukaca.,nevolim zagora i kukce zajedno.,naslovnice ok.,crtez nis posebno al nije los.,ugl. bitno da zagor ide dalje i da jos nije izdana nijedna grozna epizoda(po mom misljenju).,
    08.12.2007
    23:31:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    8, 6, 1, 8

    crtez je stvarno los i upropastio je solidnu pricu iako se mora priznati da je i prica osrednja naslovnice su kao i sve sto ferri nacrta dobre
    09.12.2007
    15:55:00 sati
    slash
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 4, 6, 8

    upropašteno pojavljivanje verybada, nije više ono što je bio nekad.. previše slučajnosti koje su se poklopile u priči, vrlo naivno.. a i ne sviđaju mi se priče upakirane u dva cijela stripa, mislim da treba pustiti da se radnja odvija pa koliko ispadne nek bude.. crtež i nije toliko loš, više mi se ne sviđa to što na nekim slikama je očito da se cassaro nije uopće potrudio, a to me iritira, zagor izgleda ko retardiran ponekad.. loše i na brzinu napravljena priča i crtež, naslovnice prolazne..
    09.12.2007
    20:13:00 sati
    tomassi
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    razočaravajuće
    12.12.2007
    16:05:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 33%

    3, 3, 4, 3

    Sve su rekli recenzent i komentari prethodnika.Ovakvu priču je neozbiljno uopće objaviti,da ne kažem neku težu riječ .Osnovni Burattinijev problem je što je on mislima u 60-ima i 70-ima.Jednostavno,on obožava način na koji je Nollita pisao u to vrijeme i uživa u reciklaži starih epizoda,a što je najtužnije očito mu nema tko reći da to danas više ne pali.Također,Cerybad u ovoj epizodi nije onakav na kakvog smo navikli i to je još jadan minus. Po Cassaru ne treba previše pljuvati,nije on kriv što je ograničen i čak mi se više sviđa u Zagoru nego u npr. Martiju.Naslovnice?Pa mislim kako komentar nije potreban.
    01.01.2008
    14:46:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    nikad nisam baš volio profesora verybada, on mi je nekakva loša kopija helingena, u duši dobar, a stalno ga iskorištavaju nekakvi zločesti stričeki... odluči se dečko, ili prijeđi na tamnu stranu ili se zaposli u nekom institutu i poštedi nas ovakvih 'priča'casaro ovdje i nije katastrofalan kao inače, prva naslovnica mi je baš dobra, atmosferična, osim kukaca koji loše nacrtani, prešareni
    04.01.2008
    11:51:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Bile su male sanse da ova epizoda bude na nivou prosle sa Verybadom posto Cassaro nije Devescovi :))) Ali moram reci da mi je i ova epizoda bila zabavna, prava razbibriga (bolja od starih sa Verybadom).Svida mi se ta veza sa Helingenom i njegovim izumom. Ipak je Verybad samo genij broj 2 :))) Cassarov crtez je korektan. Svida mi se njegovo kadriranje i dinamika.Obje ferrijeve naslovnice su odlicne, jedna s misterioznim close-up-om, a druga puna akcije! Tesko je reci koja je bolja.
    02.04.2008
    17:49:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    5, 4, 1, 7

    Razočaravajuće, ali ideja nije loša. Moglo se to i bolje iskoristiti. Crtež koma, naslovnice mogu proći.
    12.05.2008
    09:12:00 sati
    mars1
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 1, 7

    Ultra loše i naivno!
    15.11.2008
    12:47:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Meni je bilo zaniljivo ali dosta loše nacrtano, pogotovo kukci. Ubodi škorpiona su bili kao da crtač nikad nije vidio njih na tv a crne udovice tek?
    20.12.2008
    17:27:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 19%

    2, 1, 1, 7

     Ufff... što reći za ovu epizodu... počev od užasno glupe ideje (kukci koji se pokreću uz pomoć stroja profesora helingena... e moj Helingene, kako si nisko pao). Priča preubrzana, ali tako je možda i dobro, jer bi inače morali i dulje od dva mjeseca na kioscima gledati ovo smeće od epizode.                Kako je netko već napisao, scena sa škorpionima (koji nisu kukci) je naprosto gadna.                         Cassaro je jedan od najgorih crtača koje sam ikada vidio... tko njemu daje plaću... ljudi mu u nekim scenama izgledaju kao nekakvi divovski orangutani odjeveni u ljudsku odjeću. Prva naslovnica dosta dobra, druga baš i ne, ali 7 da (bar malo) popravi prosjek.
    25.03.2009
    14:56:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 3, 2

    loše
    27.05.2009
    20:28:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    08.06.2009
    10:21:00 sati
    Ferri
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Uz NMnM ( maxi ) definitvno najgora epizoda Duha sa sjekirom. Koja glupa ideja, lik koji nekim strojem upravlja bube i kojekakve živine, wow, ovakva glupost se ne može često vidjeti :S, bezvezan tok radnje, nelogika na nivou, ništa dobro u sv. sl.. Crtež je slabašan, moglo je daleko bolje, naslovnice mogu proći.
    10.06.2009
    18:11:00 sati
    jasa
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan Zagor, sve za pet.
    10.06.2009
    18:45:00 sati
    teller
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 2, 8

    Velika je šteta što je priča o kukcima iskorištena na tako glup način. Mislim, Veribad je kroz vrijeme evoluirao, od bombe, preko bojnih otrova do eliksira za smanjivanje. Međutim, ovakva priča sa navođenim kukcima je totalno blesava. Kažem šteta, jer kukci obično u ljudima izazivaju neko gađenje i odbojnost, pa je to moglo biti korišteno za jednu finu polu horor epizodu. Da je bilo koje drugo objašnjenje za napade kukaca bilo ponuđeno, vjerojatno bi epizoda imala puno bolji odaziv. Ovako... Crtež mi je sve neugodno komentirati kako je loš. Mislim, Cassaro ne zna crtati i točka. Dati njemu kist u ruke je isto što i Žaka obući u baletnu haljinicu...
    11.06.2009
    00:17:00 sati
    Archy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 6, 5

    U redu je ovo, ali mi smetaju scene na početku gdje viđamo pokolj čitavih obitelji koje Burattini tako uporno forsira. Crtež ništa posebno. naslovnice glupe, od prve gdje Zagor pokušava hipnotizirati kukce do druge s jednakim izrazima lica Zagora i onog vojnika.
    17.07.2009
    19:12:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    3, 6, 7, 7

    Opet sve na isti kalup kad je Verybad u pitanju. Mislim da ni u budućim epizodama s njim (ako ih bude) ne možemo očekivati ništa novo. Uvik on nešto izmisli, pa ga ovi iskorištavaju bez njegovog znanja i onda dođe Zagor i sve slupa. Problem je u tome što je to dosad prolazilo ali ovaj put je ideja stvarno glupava. Stroj kojim se kontroliraju kukci, i najbolje objašnjenje o njegovom djelovanju koje je Bure moga smisliti je da ga je konstruirao Hellingen...? Ne zna ni on sam u što se upušta. Dakako, ima i par glupavih scena na kraju sa onim paucima jer onaj točno pogodi pištoljem u staklenu posudu da ih oslobodi, humora skoro pa ni nema, likovi beživotni i bez neke karizmatičnosti. Verybad lagano postaje dosadan, ispada gluplji nego što je... Nakon ovoga Nemoguća dimenzija i dalje ostaje najbolja epizoda sa Verybadom i teško da će se to prominiti. Crtež mi se ne gadi kao i vama, ali ovdje je lošiji nego inače. Prva naslovnica mi se ne sviđa, druga je sasvim ok.
    12.10.2009
    14:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    31.07.2010
    17:02:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Prosječna epizoda za ove novije.

    23.12.2010
    13:41:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Osim prve naslovnice koja prosto mami na čitanje, ostalo je moglo mnogo bolje. Kombinacija Helingena i Profesora Veribada bi trebala da da pravu bombu od priče, a ono... Upravo to veliko razočarenje je još doprinjelo slabom kotiranju ove priče kod mene.

    06.02.2011
    21:55:00 sati
    malek
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    8, 5, 6, 9

    na, nije ovo toliko lose kako neki govore.

    Greska je napravljena sa idejom da se kukci povezu mentalno sa vojnicima koji njima upravljaju, inace bi bila solidna epizoda u stilu horror b-filmova.

    19.02.2011
    13:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Pa, stvar je u tome da je ovo i dobro XD
    03.04.2011
    21:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 26%

    4, 2, 1, 5

    početak priče i masakr obitelji...dok se objasni tko i kako već smo zaboravili na njih...aparatura je od helingena, djelomično zanimljivo...protivnici zagora opet nitkoništa pamtljivi...crtež katastrofalan...cassaros kao da crtaju krpene lutkice...stvarno mi je neshvatljivo da oni to rade za plaću...i to vjerojatno solidnu.

    11.05.2011
    18:15:00 sati
    piquet
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 5, 10

    Ovdje se vidi jasna želja da se Hellingen vrati, ipak da to ne bude on već nešto drugo. Jednom pročitao i više manje zaboravio o čemu se radi.

    21.05.2011
    13:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    12.07.2011
    03:37:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 48%

    3, 5, 6, 6

    Žalosno.

    28.01.2012
    14:53:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Nije ovo uopće toliko loše, solidna priča. Samo da je crtao netko drugi, a ne loši Cassaro.

    07.09.2012
    10:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Nije baš tako loše kako svi govore, ali je moglo biti bolje. Puno bolje. Ideja o kukcima koji ubijaju sve živo pred sobom je zanimljiva i postavlja se pitanje kako će se Zagor boriti sa onom svojom sjekirom protiv roja pčela i stršljena? Čak i on sam u jednom trenutku priznaje da ga uopće ne plaše naoružani vojnici, već samo kukci. Dakle, imamo neprijatelja pred kojim je Zagor više-manje bespomoćan.

    Prva priča je još ok, ali drugi nastavak "Stroj smrti" je totalni trash. Cassaro mi uopće nije loš, vidio sam puno gore od njega. Ferrijeve naslovnice tragikomične.

    Zanimljiva ideja sa lošom realizacijom.

    21.03.2013
    23:37:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    4, 1, 5, 5

    27.08.2013
    11:23:00 sati
    tekumze
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 44%

    5, 3, 4, 8

    Colt je dobro detektirao probleme. Ovo je Burattinijeva tzv. "kolaž-priča" gdje ozbiljna karakterizacija likova ne postoji. Pukovnici, vojnici, seljaci, svi su apsolutno izlizani i zaboravljivi. Ono što je trebalo biti dobro u tom pogledu je Veribed, ali kako to recenzist kaže:

    "Od prvobitno kreiranog naučnika željnog slave, istovremeno arogantnog i šašavog, ponekad beskrupuloznog i spremnog (gotovo) na sve da bi doživeo da njegovi pronalasci uspeju pretvorio se u zamlatu koja vrši istraživanja a da ne zna cemu ona zapravo služe..."

    Sve nabrojano je istina, uzmite u ruke neku Nolittinu priču sa Veribedom pa ćete vidjeti da je ovaj Burattinijev bezličan, dosadan i služi samo da izrekne suhoparna "znanstvena" objašnjenja.

    Isto tako, strojevi i način kontroliranja "mutiranih" insekata je debilan. Staviš nekome kacigu na glavu, pomakneš par poluga i evo te u telepatskoj vezi sa muhama i skakavcima.

    Ovo je tako jadno napisano i nacrtano da je to za ne vjerovat. Od svega su mi bile najdraže akcijske scene jer tu nemaš što čitati i možeš brzo listati. Slažem se da je jedino pozitivno što je ovako očajan scenarij pripao još očajnijem Cassaru jer je zaista šteta "potrošiti" nekog boljeg.

    Ovu priču vidim kao apsolutni "low point" i vrhunac mini-krize u koju je serijal upao poslije Bosellijevog odlaska, znači od "Povratka Kandraksa" pa preko "Paukove mreže" (kao naznake oporavka) i konačnog izlaska iz krize sa "Močvarom robijaša".

    16.12.2013
    17:59:00 sati
    solar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    11.04.2014
    21:23:00 sati
    sergej773
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 36%

    4, 1, 5, 6

    U početku se činilo prilično zanimljivo, ali što je epizoda dalje odmicala, postajalo je sve bezveznije i komičnije. Mislim, ne tražim nikada nekakvu logiku u ovakvoj vrsti epizoda, ali moram priznati da sam kojim slučajem tekstopisac/scenarist, sram bi me bilo ovakav zaplet osmisliti. Najbolja scena u cijelom stripu mi je Čikovo divljanje i prevrtanje kola, tu sam se baš pošteno nasmijao. Crtež je probavljiv. Naslovnice ok. Kolor im je puno bolji u originalu nego ovim Ludensovim.

    02.08.2014
    19:29:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 3, 7

    Kako se samo usuđuju ovako upropastiti profesora Verybada?

    23.09.2014
    17:12:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 6, 4

    Boze,postedi nas Verybada i kukaca. Amen

    11.11.2014
    20:21:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 79%

    10, 8, 5, 10

    zanimljivo

    odlična ideja da se kukci mentalnom poveznicom preko vojnika upotrebljavaju u ratne svrhe

    ali taj Cassaro,crni Cassaro

    22.03.2015
    11:26:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 2, 9

    26.05.2015
    00:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Dosadnjikava i zaboravljiva epizoda. Slazem se sa coltovim kometarom o Veribadu kako je postao bezlican i dosadan i samo tek tako na silu ubacen. Ali opet ovo je citljivo i brzo se procita a verujem i da se brzo zaboravi. Jeste losa epizoda ali me nije iznervirala kao naprimer maxi sa Baron Ikarovim Perom koji je naprosto glup i naporan.

    Najgore price iz ovog perioda losih epizoda su mi Traperska izvidnica i Tajanstveni izvor, a najbolje Demonska knjiga, Thugsi i Pratnja Mohawka.

    10.08.2015
    17:31:00 sati
    going going
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nevejrojatno zabavan trash! Baš sam uživao u ovoj epizodi! Braća Cassaro - nemam zamjerke! Odlični za ovakav tip priče... Kao stari horrorac! Sve u svemu bolja mi je ova epizoda od  'Sotonskog izuma'.

    09.10.2015
    13:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Mislim da je ovo najgora Burattinijeva priča. Istina, nije on baš inventivan scenarist, ali ovdje ništa ne štima. Početak prebrutalan za strip kao što je Zagor, a nastavak kamilica za predškolski uzrast. Cijeli scenarij se temelji na gomili slučajnosti, dok je sama priča, možda na prvu i zanimljiva - dok malo ne promisliš. U situacijama kad Zagor razbija uređaje, podsjetio me na majmune iz filma "2001.: Odiseja u svemiru". Još i najgore od svega je na što je Burattini sveo Verybada, koji je bio zanimljivi, ekscentrični luđak, a ovdje izgleda kao budala koja skakuće naslijepo na svaku Zagorovu želju i zapovijed. Gaetano Cassaro na maksimumu svojih mogućnosti. Naslovnice zanimljive.

    08.02.2017
    09:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 26%

    3, 2, 2, 5

    Već sama ideja je glupa k'o kurac, a scenaristička izvedba iste skoro k'o 2. Kako je priča samo složena da ni pas s maslom ne bi progutao ovakve bezvezarije. Zamisli, čovjek sagradio kuću i termiti je tako pojedu da se jadna srušila za manje od minute kao kula od karata, i to baš noću dok su svi spavali. Nakon slučaja sa skakavcima Zagor se sjetio da u utvrdi Jericho postoji nekakav stručnjak za kukce iako tamo nije bio godinama. I gle slučaja, odmah tamo sretne Verybada što je bio signal da on mora imati povezanosti sa tim događajima. A na ulazu u utvrdu nitko od stražara ne zaustavlja Zagora i Chica kao da je u pitanju šetalište a ne mjesto na kojem se nalazi tajni laboratorij. Burattini nastavlja ići linijom manjeg otpora i ubacuje poznanika krčmara koji ima podrum koji graniči sa podrumom laboratorija, eto zgodne prilike da Zagor malo gurne svoj nos i istraži situaciju. Opet prisutni klišej kada bude otkriven pa mora bježati i opet ispadne da Verybadov izum netko želi zloupotrijebiti bez njegovog znanja. Koliko ga samo zavitlavaju a on to nikako da shvati i stalno ponavlja iste greške. A o gluposti da se čovjek pomoću stroja mentalno poveže sa kukcima ne vrijedi ni raspravljati. Kukci se mijenjaju kao na traci, malo ćemo upravljati pčelama... bbzzzzz... pa ih vratiti u košnice, onda na red dolaze muhe... bbzzzz... a nakon što nam dopizde lagano ih odjebemo, da bi zatim uzeli strašne stršljenove...bbzzzz... i naravno bbzzzz... promašiše oni pa ih puštamo neka odu za svoj račun jer nam sada trebaju pauci... i tako... A muhe su toliko napredne da mogu osjetiti miris živog mesa na daljinu, nema veze ako je u blizini kakva konjska strvina jer ih to ne zanima i samo će odmahnuti rukom, pardon, krilcem. Uz sve te insekte čitatelj potpuno zaboravi na ljude, svi likovi osim Verybada (Zagora i Chica ne računam) prođu nazapaženo jer ih nemaš kada bliže upoznati, a uz to su još i tako površni. 

    Sve u svemu, izrazito naporna priča za ove vruće dane, sigurno da nije pomogao ni crtež na rubu katastrofe, a još je i Ferri zakazao sa naslovnicama.

    12.07.2017
    22:12:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Apsurdno je da je tu uveden Verybad kao ikona Zagor svijeta, ali imam osjećaj da je ovo trebalo biti nešto više, al eto malo ćemo Cassarove pa se ne isplati dodatno potruditi. Ovo je baš trenutak kad je Burattini morao svaki mjesec štrikati po jednu epizodu, bilo Maxi, Specijal, Almanah ili redovna, a i Gigante je radio, čak i Chica... pa ne može toliku hiperprodukciju jedan čovjek...

    Prva naslovnica mi je super

    31.03.2018
    00:49:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 5, 8

    24.08.2018
    12:50:00 sati
    Gris
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Izgleda da nam je Burattini želio dati jedan upečatljiv momenat u kojem ćemo vidjeti kako Verybad skupa sa Zagorom uništava laboratorij i sabotira svoj eksperiment. Do sada je on bio šašavi znanstvenik, uvijek mu je voda morala doći do grla kako bi se priklonio Zagoru, a u ovoj se epizodi vrlo brzo pokazao razboritim i pun povjerenja. Ok, evoluirao je. Pomaknuo se malo od onog razmaženog derišta koji se igra svojim opasnim igračkama i koji na Zagora gleda kao dežurno smetalo.

    Kada tako posložimo stvari, naravno da Bure mora ubaciti u priču pukovnika Truscotta, koji će biti pravi negativac i omogućiti Verybadu odrješenje grijeha. Problem je u tome što je Truscott totalno bezvezan lik i nisu mi njegovi motivi skroz jasni. Čak i u onoj prastaroj Nolittinoj epizodi imamo kradljivca prototipa Amelije, koji je želi prodati i zaraditi novac. Stara dobra želja za bogatstvom. Serum nevidljivosti - tko god da ga se dočepa može ga iskoristiti na milijun načina. Stroj koji smanjuje ljude - lik pomoću stroja oslobađa pajdaša koji je ukrao vojne plaće. Njihovi su mi motivi skroz jasni.

    A Truscott? On se pravi pametniji od Verybeda pa mu je počeo petljati iza leđa i na svoju ruku skretati tokove eksperimenta. I to na kakav način?! Tako da seljanima uništava usjev pomoću skakavaca, ubija ih škorpionima ili im termiti sruše kuću na glavu. Očito je da Verybad sve može dokazati eksperimentima u kojima nema ljudskih žrtava. Truscottovi eksperimenti  u principu ne dokazuju ništa novo, a s druge strane može privući pažnju ljudi i dovesti u pitanje čitav projekt. Nekih jačih privatnih motiva za to nema, a nije mu ni odanost uspjehu eksperimenta toliko bitna čim ga tako glupo upropaštava. On je napravljen samo zato što trebamo imati nekog tko je zločest i kriv za nastali cirkus. Dakle, Truscott funkcionira, odrađuje svoju ulogu, ali je tanak, nedorečen i daleko od likova koji su se pojavljivali prije.

    Cassaro mi nije uvjerljiv, očekivala sam puno veći osjećaj nelagode. Bilo je tu nekih jačih scena, kada škorpion bode malu djevojčicu ili skakavac na faci debeljuškastog Chica, ali sveukupno mi nije bilo toliko jezovito. U crtežu fali horor efekta.

    Epizoda jest blesava, ali mjestimično zabavna. Geg s Trampyjem je simpatičan. Svidjelo mi se to što su neki Hellingenovi strojevim dopali Verybada, pa ih on sada proučava. (Svijet djeluje povezaniji.) Pasivnosti ima dosta. Puno događaja doznajemo iz druge ruke, preko prepričavanja likova (krčmar, Verybad, pukovnik). Akcijske sekvence su pravovremeno ubačene pa se to donekle razblažilo. Ukupan dojam mi je nešto bolji nego većini komentatora, ali mi je ovo ipak najgori Verybad do sada.

    02.01.2019
    18:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Zagor "el classico". Odlicna prica, samo crtez nesto slabiji . Naslovnice veoma dobre.

    30.01.2019
    21:23:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Imati profesora Verybada i ovako lošu priči, čini se gotovo nemogućim, ali ipak je tako.

    22.06.2019
    16:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2160
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2141
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2008
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1780
  • Rodijevi otmičari
    Kod: VB LMS 728
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1654

Aukcije

Forum