Vatra s neba

Zagor

ZG LU 140/141 | 192 str.

Svemirski brod proparao je nebo nad darkwoodskom šumom i nesretno prizemljio dva Tuđinca. Wazack, preživjeli član posade, pokušava pronaći spas i pomoć, ali pronalazi samo mržnju i strah kod lokalnog stanovništva, mržnju koja će biti pojačana zbog nepravedne optužbe za umorstvo...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 52%

P*4

S*4

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vatra s neba
    ZG LU 140
  • Prijetnja iz svemira
    ZG LU 141

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il fuoco dal cielo
    ZG SR 457
  • Minaccia aliena
    ZG SR 458

ZANIMLJIVOSTI

  • Asocijacija na Predatora je očita, ali još je vidljiviji utjecaj sf filma "Enemy mine"
  • Zagor je ponovo medu Onondagama.
  • Chico u prvom dijelu kaže da nije gladan. Ovo je prvi put da to čujem:))
  • Univerzalni prevoditelj radi bez problema:)) Znači, nemaju ga samo u Star treku, nego se i Predator služi s njime.
  • Na trećoj slici prve strane čini se kao da je putanja objekta malo promijenjena: čini se kao da ide odozdo prema gore. Na ostalim slikama isto čudno; negdje je pravocrtna, a negdje ne. Isto, u svakom trenutku se čini da je jednako udaljena od Zemlje.
  • Broj stepenica na Zagorovoj osmatračnici na 6. str. nije isti kao na zadnjoj slici na str. 7. Na str. 8. broj stepenica se "popeo" na 21!
  • Strana 39. – memory check: Chico se prisjeća epizode s Akronjanima ZS 584/588 "Smrtonosni zrak".
  • Prema slobodnoj procjeni, od vremena od kojeg je poslan poziv u pomoć od strane vanzemaljca do dolaska pomoći prošlo je otprilike 3 minute. "Slučajni" teretnjak je baš tud prolazio i baš u trenutku kad je poslan poziv. Kako je svemir mali...:))
  • Osim toga, ako su putovali brzinom svjetlosti, onda im je trebalo poprilično vremena od jedne zvijezde do druge, ako ne mogu putovati BRŽE od svjetlosti.

(Ne) boj se vatre

Cjelokupna koncepcija prvih susreta dviju, do tada nepoznatih, inteligentnih vrsta (pri čemu se uvijek isključivo radilo o susretima "nas "i "njih", dakle uvijek je jedna strana bila ljudska, te bi samim time bilo zanimljivo vidjeti međusobne susrete drugih civilizacija) nalazila je plodno tlo u svim oblicima medija, tako da pisane i slikovne rijeci o ovoj temi u svijetu nimalo ne nedostaje, a na svu sreću, naši prostori nisu (barem ne veliki) izuzetak. Što se tiče prednosti i mana pojedinih medija, strip je uvijek imao bolju startnu poziciju u nekim segmentima. Za razliku od knjiga posjeduje vizualnu notu (što, naravno, zagriženim bibliofilima nije nikakav plus), a u odnosu na film ima prednost što vizualna naracija ne ovisi prvenstveno o budžetu filma, nego prvenstveno o mašti crtača i scenariste. Strip zapravo ima izvrsne startne pozicije zaroniti u kaleidoskop SF žanra, a strip crtači ovdje imaju nevjerojatan dijapazon mogućnosti iskorištavanja ideja, od samog izgleda Tuđinaca pa preko svih mogućih sociološko – kulturoloških šokova, do sudara životinjskog instinkta čovjeka i "došljaka". Sve u svemu, samo je potrebno pustiti mašti na volju. Ako je ona tu... Kako se u ovome svemu snašao Zagor? Vidjet ćemo...

Epizode našega junaka imaju drukčiji narativni tok od njegovih kolega po pustolovini Francuza, te stoga broj od 192 stranice označava strip s, najčešće, ne pretežno kompleksnom radnjom, odnosno strip koji neće pružiti zadovoljstvo u čitanju kao oni koji imaju barem jednu epizodu više. Zašto je tako ne znam, jer broj stranica je sasvim dovoljan za ozbiljan zaplet, što, na kraju krajeva, pokazuju i neki drugi junaci iz iste izdavačke kuće. No, krenimo na samu epizodu...

Sama epizoda je jedno light štivo sklono brzom zaboravu s izrazito plošnom karakterizacijom likova i mnogim neiskorištenim idejama. Brod-meteor zasjao je nad svodom crne šume, njenim plemenima, stanovnicima, rijekama, a zasjao je i nad Močvarom Mo – Hi – La. "Mali zeleni" u ovom slučaju ima oko dva i pol metra i rođak je u prvom koljenu s Predatorom. Katastrofalan pad, skoro potpuno uništenje letjelice i smrt kolege potpuno su pomračili svijest preživjelog pilota, koja biva dovedena u još mračnije stanje iznenadnim napadom ignorantskih trapera. Borba za goli život nastavlja se kroz obadva nastavka, saznati ćemo ponešto o Warzacku, dok će on sam saznati koliko su ljudi pokvarena rasa...Zanimljivo da nijedan predstavnik vlasti/zakona/tajne službe "Drugdje" nije došao ispitati o čemu se radi. Bilo je tu materijala za puno bolju epizodu, a ne samo za zaplet tipa "krivo optužen".

U čemu je stvar: ovo je Zagor i samim time ocjene se dijele na subjektivne i objektivne. Da je ovo njegov prvi strip koji sam pročitao, malo bi bilo reci da nisam oduševljen. Subjektivno: ovo je simpatična epizodica koja nas vraća u dane kada su epizode ovakvog karaktera dočekivane s gotovo mitskim nestrpljenjem. Eh, da je još onog natpisa "Fantastična priča" na početku...

Chiarolla je ovdje solidan, makar smatram da je ovaj tip epizode trebao crtati netko s "hladnijim", futurističkijim pristupom, Della Monica na primjer. Kvaliteta nacrtanog ovisi i od toga koliko se određena radnja poklapa sa stilom. Chiarolla nije crtač za epizode poput "Grenlanda" ili ove. Naslovnica prve epizode djeluje dovoljno intrigantno, spajajući žuto/zelene kontraste močvare sa zvjezdanim nebom koje para vatrena strijela. Slika je puna detalja, a jednom kada netko napravi dobru studiju o tome kakve ukrase na kopljima i glavi nose koja indijanska plemena, moći ćemo vidjeti da li je Ferri vješt u detaljima ili samo improvizira. Druga je naslovnica nešto lošija, nekako prestatična, ali zadovoljavajuća.

I, za kraj, što reći o ovoj epizodi;
Remek djelo? Nikako
Light štivo? Svakako
Pročitati? Naravno

Mnogo je još vatri koje će Zagor gasiti. Samo, neka se slijedeći put više rasplamsaju.

Naprijed

ZG LU 138/139 Traperska izvidnica

ZG LU 142/144 Paukova mreža

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 63%

    3, 7, 8, 9

    Iz početnog Predatora u prvome dijelu radnja prelazi u Enemy Mine u drugom dijelu i nadnaravni strip potjere za čovjekom... Što da se kaže, sve je ovo lijepo napravljeno u maniri CB SF filmova i klasičnog Zagora. Nema tu filozofiranja ili preračunavanja koliko je svjetlosnih godina potrebno da se stigne iz jedne galaksije u drugu, svemirac je žrtva i Zagor pod svaku cijenu mora spasiti tog stvora, čak i da se morao postaviti protiv svojih najboljih prijatelja. Takav je moj prijatelj Zagor, na strani slabijeg i izbjeglice.

    Lik onog koljača ubačen je tek toliko da nas podsjeti da Zvijer nije uvijek nešto strano i nepoznato, najokrutniji ubojica ponekad zapravo i jest samo čovjek. Sama konačna scena nekako naprasno završava, moglo se to i efektnije napraviti, no valjda se Burattiniju nije dalo doraditi tih par stranica jer bi bezveze stršale u sljedećem broju. Neambiciozni, scenaristički solidno odrađeni Zagor, mislim, što ćeš bolje za šund-mjesečnjak! Thumbs up!
    07.10.2009
    14:12:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 35%

    4, 4, 2, 5

    Bezveze
    07.10.2009
    14:55:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 29%

    2, 3, 3, 5

    Loše. Jedna od onih priča kojima Burattini puni rupe u idejama, a na onog nesretnog Chiarollu se nikako ne mogu naviknuti. Prva naslovnica dobra, druga - smiješna. Jedno što je pozitivno je odlazak onog trapera negativca u svemir pa jednog dana možemo očekivati nastavak ove teme. Više sreće drugi put...
    07.10.2009
    15:36:00 sati
    skot
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 4, 5

    Užasna epizoda, ali me je stid dati sve jedinice. Puno pretjerivanja, čitanje misli, univerzalni prevoditelj, svemirski teretnjak... Ovakvu radnju nikako ne mogu povezati sa Zagorom, prije s Alanom Fordom ili kakvim "neozbiljnijim" stripom. Chiarollin stil mi se nikako ne sviđa, uspio je upropastiti i epsku epizodu o Ciboli, ovdje samo pogoršava ukupni dojam, a naslovnice su srednja žalost, prva izvlači ocjenu....
    07.10.2009
    16:08:00 sati
    selanne
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    eh što ste navalili s lošim ocjenama, a meni je ovo baš solidna priča, obrat s predatora na enemy mine mi se baš svidiokraj je zbrzan, chiarolu volim, moglo bolje, ali od mene palac gore
    07.10.2009
    18:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Opuštajuća epizoda. Čak pokazuje kako ljudi lako mrze i boje se onog što ne poznaju. Dakle, ima poruku :-)
    07.10.2009
    22:46:00 sati
    hua
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 4, 10

    Čini se da svaka Buretova priča mora imati jednog dvodimenzionalnog zlikovca-kokošara u pozadini pa čak i ako je riječ o vanzemaljcima u prvom planu. Preokret je neočekivan, ali jadan zato jer bi priča bila bolja da nema jeftinog moraliziranja i da se više posveti koljatoru-terminatoru iz svemira koji je ovako ispao osjećajna dušica. Ovako to automatski nulira naslov "Prijetnja iz svemira". Trebala je radnja biti da ejlijen vrši koljačinu po Darkwoodu i da ga Zagi treba spriječiti.
    Chiarollin crtež je dosta loš ovdje, brzinski išaran i ne raspoznaju se udovi od vrata. Naslovnice su fantastične, ktome još i sjajno obojane.
    08.10.2009
    07:56:00 sati
    Opti
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Ne razumijem zbog čega ovo pljuvanje, očito ljudi više vole po sto puta viđene, usijane glave mladih ratnika/šverc vatrene vode priče.Naravno da nije remek djelo, ali radi se o jednoj opuštajućoj, tečnoj, bez nepotrebne razvučenosti a la NOllita, uglavnom korektnoj i dobro nacrtanoj epizodi(posebno uvodni dio gdje Zagor i CHico idu po kiši,mada se slažem da Chiarolla nije tip za ovakve priče , on je najbolji kad treba crtati lopove,ubojice itd), ako se oduzme starno loš prikaz vanzemaljca. Oduvijek sam govorio da će kad-rad Zagor susresti Predatora,Terminatora,Aliena te posadu broda Enterprise/Voyager i eto, proročanstvo se djelomično ostvarilo.;-)) Uglavnom, pribojavao sam se debakla,ali nije loše.I fina recenzija, a posebno mi se svidila zadnja rečenica "Zagor će gasiti još mnogo vatri.."Sjajno;-)))
    08.10.2009
    10:34:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 4, 9

     
    08.10.2009
    13:41:00 sati
    kasper
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    Skoro čista kopija Kit Tellerovog Teleskopolusa, i to jako loša kopija. Istina, tamo završetak je tragičan i  to je najveća razlika. Nikad duži niz katastrofalnih epizoda u nizu se nastavlja. Chiarolla solidan, crtež mu je ovdje živahan. Samo mi nije jasan razlog zašto je Lindu, kod njenog nepotrebnog i brutalnog ubojstva, crtao različito obučenu iz prizora u prizor. Također, ponovno se ponavlja problematika iz nekoliko prethodnih epizoda. Većina scenarija je na razini vrtićkog uzrasta, a onda slijede dijelovi koji su prebrutalni i za Dylan Doga. Postavlja se pitanje, kome je namijenjen ovakav Zagor? Očito nikome!!
     
    08.10.2009
    20:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    09.10.2009
    02:34:00 sati
    Ferri
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Kao sto je vec netko s foruma primjetio prije nego sto je ova epizoda izasla na nasem jeziku kombinacija vanzemaljac-Chiarolla obecavala je katastrofu :)) ALI na nasu srecu dobili smo vrlo dobru epizodu sa ne samo zanimljivom pricom vec i (gulp!) sa jako dobrim, gotovo odlicnim crtezom. Cak je iznenadujuce kako je precizno Chiarolla nacrtao vanzemaljca i svemirski brod (pogledajte st. 93 i 94 2. dijela). Vidi se da se bas potrudio kao kad je i zapoceo svoj rad na Zagoru na Sedam Gradova Cibole. Sto je pomalo iritirajuce da crta vanzemaljca bolje od samog Zagora, no dobro :)) Epizoda koja se svakako treba procitati i puno je zanimljivija od sto puta videnih tema u Zagoru.
    09.10.2009
    02:51:00 sati
    D.J.
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    pamtim odlične naslovnice, i odličneg Chiarolu, priču malo manje.Prosjek 7.
    09.10.2009
    12:41:00 sati
    teller
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ja sam se ugodno iznenadio čitajući ovu epizodu i to mi je dosta da je ocjenim dobrom.Haugh!
    10.10.2009
    11:04:00 sati
    Archy
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 61%

    8, 4, 6, 7

    Tema je dobra kao i twist na kraju: opasnost ne dolazi nužno s polja, već iznutra. Ali izvedba mi je nekako preobična, neambiciozna i već 100 puta viđena. Ubaciš skupinu praznovjernih Indijanaca, par bezimenih trapera i to je to. Burattini ovako u svakoj priči, radilo se o NLO ili o salonskoj tučnjavi. Predvidljivo. Ja želim epske priče koje neću tako lako zaboraviti. Obožavam Chiarollu, ali ovdje je slabiji. Pogledajte poze onih trapera malih nogu. Šuma također ne odgovara Chiarolli, dok su recimo goli teren, predator i svemirski brod dosta dobro nacrtani.
    11.10.2009
    17:45:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Veliki Prorok

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    nije mi zao potrosenog vremena dok sam citaona osnovu naslovnica ocekivao kud i kamo vise
    12.10.2009
    15:13:00 sati
    Veliki Prorok
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 66%

    6, 9, 4, 9

    NEznam, malo mi smeta šta je kao alien doša Zagoru ej. I prije su bili akronjjjjjjnjci i fanta čiko u svemiru al to je imalo dušu, nollita dušu. Ovo mi je malo naprasno, ala predator, nekako forsirano. Opet, lagano čitaš strip, al u biti, ej pa to je jebeni alien, tribala bi bit velika stvar, a ovako, doša otiša ko trgovac s wiskijem. Neznam, čudno, ova epizoda, iako solidna, nikad nije trebala izač. Nikad. Neke granice postoje.
    12.10.2009
    20:44:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    14.10.2009
    22:51:00 sati
    Deva
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Glupo je ovo pokušati usporediti sa "ZRAK SMRTI" epizodom. Priča nije toliko loša i bila bi bolja da ju je netko drugi nacrtao ali šta je tu je. Naslovnice su jako dobre iako je Ferri već nekoliko godina na zalazu karijere.
    20.10.2009
    20:17:00 sati
    supermike
    uredi
  • Hajo

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    17.11.2009
    11:32:00 sati
    Hajo
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Katastofa !!! Zbog ovakvih epizoda ekipa ne kupuje vise Zagora. U rangu sa Zelenim rupcem . 
    13.12.2009
    02:25:00 sati
    Shtef
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 2, 5

    26.12.2009
    19:41:00 sati
    Koresh
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 6, 8

    Ajmo prvo na pozitivu. Bilo koja scena sa Zagorom i Čikom u svojoj kolibi na otočiću usred močvare mi je draga, a baš je taj početak bio "cool". Zagor odmah reagira na potencijalnu opasnost i penje se na osmatračnicu da vidi što je to ugrozilo njegov voljeni Darkvud.

    Sviđa mi se ideja da izvanzemaljac ustvari nije agresivan i ne želi zlo ljudskom rodu nego je greškom završio na Zemlji. Naravno on može biti metafora za bilo koga tko je drukčiji, naglasak je na licemjerju i projekciji naših vlastitih manjkavosti na strance. Zagor, stavljajući se na stranu "aliena", ustvari brani sve potlačene i marginalizirane. To je ono što se može iščitati na toj metaforičkoj razini.

    Pitanje je koliko nam je to scenarist jasno prenio, ta poruka je trebala biti iskomunicirana u jednom pustolovnom i zabavnom okviru.

    Burattini po ko zna koji put pada upravo na razradi, ima dobru ideju ali je zakopa ispod hrpe pogrešaka i loših odluka, a što je najgore te pogreške ne pravi prvi put nego ih ponavlja iz broja u broj.

    Evo vam primjera, ovdje možemo naći bezveznjakoviće svake vrste: traperi, bezimene porodice, ratoborni Indijanci i jedan onako klasični burattinijevski zločinac. To je osoba bez ikakve stvarne unutarnje motivacije, sposoban je postići samo dva emocionalna stanja: bijes u kombinaciji s klanjem i relativno mirno stanje uma popraćeno gomilom nepotrebnih objašnjavanja u obliku (unutarnjeg) monologa ili dijaloga. Takav je i ovaj traper-ubojica.

    U drugom dijelu Burattini pokušava iznijeti svoju poantu o "varljivosti ljudskih sudova" preko susreta Zagora i svemirca, ali to je napravljeno na tipično loš način za njega. Nikako ne uspijeva svoje ideje i poruke "udahnuti" u duše likova tako da se na prirodan način putem logičnih događaja pomalo otkrivaju namjere pisca (u tome je Nolitta bio genijalan), nego mu je potrebno likove fiksirati na jedno mjesto (obično su to ranjeni zlikovci pred kraj priče) i onda im u usta "nasilno" ubaciti sva objašnjenja i ideje koje nije uspio na normalan način tijekom trajanja radnje priopćiti čitateljima.

    Takva se situacija dogodila sa Zagorom i ranjenim izvanzemaljcem. Duh sa sjekirom mu skine kacigu s glave a ovaj odmah udari monolog. Na stranu tričarije poput "univerzalnog prevoditelja", najgore je što se taj izvanzemaljski oblik života ponaša, reagira, shvaća, govori i razmišlja kao najobičniji čovjek. Za ovakve plitke i nepromišljene interakcije Burattiniju nije trebao svemirac, slobodno je mogao napisati priču o crnim robovima, došli bi na isto. Ovdje se ne događa ništa što se ne bi moglo dogoditi i sa običnim ljudima, ubacivanje svemirca nije ničim opravdano. Završetak priče je koliko-toliko ok, s obzirom da je "alien" uspio pobjeći i usput sa sobom odvesi i "trapera-koljača", to je ajde neka moralna satisfakcija.

    Još jedna stvar koja mi je počela ići na živce su ove koljaže darkvudskih porodica, u skoro svakoj priči neka obitelj bude pobijena, ono, tek toliko da čitatelji vide koliko je ovomjesečni zločinac okrutan.

    Zaključak je da nije iskorišten potencijal koji nudi premisa "izvanzemaljac u Darkvudu". Bilo bi puno bolje da je Burattini dao Rauchu da ovu ideju razradi u scenarij.

    31.12.2009
    02:08:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    31.12.2009
    11:00:00 sati
    Cochise
    uredi
  • Bruce Wayne

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    NIje uopste los strip.....pricica nije uopste teska....ali je pitka i nije dosadna!

    Vrlo je jasno da je ne treba porediti sa Svemirskom Bracom jer se tamo radilo o dosljacima sa druge planete...dok je ovde rec o metafori! Uprkos  svemu tematika jeste malo naivna i prezvakana ali u Zagoru nije prezvakana pa mu to valjda dodje kao opravdanje!!  :)

    03.01.2010
    23:49:00 sati
    Bruce Wayne
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Tanko,

    07.01.2010
    12:06:00 sati
    mars1
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 1, 8

    Jedino prva naslovnica je penal i to italijanska, ludensova užas.Ostalo joj glupost.

    22.05.2010
    18:13:00 sati
    legaz
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlican strip posebno me se dojimio dijalog izmedu zagora i wazacka.Navijao sam da wazack uspije prezivijeti jedan medu boljim zagorima za mene steta sto ga je crtao cariola da je netko drugi bilo bi to sve desetke!

    06.12.2010
    16:19:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Super epizoda. Najviše zbog toga što je predator ne kraju ispao ok lik. Kad sam ga tek počela čitati rekla sam si - o ne, još jednom malo ganjanja i na kraju velika tuča Zagora i čudovišnog bića. Na kraju nije bilo tako i to mi se dopalo

    20.01.2011
    12:30:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 79%

    10, 5, 8, 10

    26.01.2011
    11:39:00 sati
    kenan92
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 2, 8

    Ferri je dobar.Sve ostalo ne valja.

    07.02.2011
    22:08:00 sati
    Patrix
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 42%

    4, 2, 5, 9

    Nista ovdje ne stima, od scenarija, atmosfere pa do samog crteza.

    Kako dobro se moze nesto slicno izvesti vidjeli smo u epizodi "Sveti breg".

    Susret s drugom vrstom, kojeg bolje da nikada nije ni bilo, barem u ovom slucaju.

    20.02.2011
    13:54:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • alenko

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Šta reci ovo je strip zbog kojeg sam prestao da skupljam Zagora, jednostavno odvratan, nije bio vrijedan cijene svoje .

    Medjutim opet sam se vratio u kolekcionarske vode i molim Boga da se ovo ne ponovi više.

    Vidim da Chiarolla crta i dalje i dosta, ali nadam se bar bolje price, jer je ovo tako prazno i bezvezno potreosena prica.

     

    HVala

    21.02.2011
    15:42:00 sati
    alenko
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Strip dokazuje da i Wazackovi ljudi imaju letjelicu koja ide brže od svjetlosti baš kao i Hans Solo. Moglu su malo začiniti radnju, ali mislim da su željeli izači s jasnom porukom. MI LJUDI SMO SPREMNI UNIŠTITI SVE ŠTO NE POZNAMO.

    21.02.2011
    18:41:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    3, 8, 9, 8

    Možda je ovdje jednostavno stvar u tome da Burattini nije ni htio kopirati "Svemirsku braću" inače bi sigurno to išlo u više nastavka. Ovako smo dobili jednu  simpatičnu pričicu sa dobrim scenarijem, ali jednostavno sama ideja uvođenja izvanzemaljaca tek tako u serijal kao što je Zagor...

    Chiarolla fenomenalan.

    04.04.2011
    19:02:00 sati
    drogsy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 6, 10

    Razlog za ovako loše ocjene i kritike je prvenstveno u tome što ovakva jedna tema nije česta u Zagoru (namjerno neću reći da ne pristaje) i gledajući ostale epizode s vanzemaljcima i Hellingenom stvara se utisak da je Bure ovome olako pristupio što je i istina. Tu nema spektakla i nekih scena koje oduzimaju dah, Bure se odlučio na drugačiji pristup, onaj prepoznatljivi kojeg svi poznamo. A to je smucanje po šumama i kolibama sa 2-3 neizbježna lokalna bandita koji oduzimaju glavni dio priče jadnome Wazacku koji je ipak triba sebi prikupiti svu slavu. Poruka je tu i vrlo je jasna, a dobra stvar u svemu je što Wazack nije bio loš tako da ipak nije sve predvidljivo. Chiarolla nije stvorio dobru atmosferu kao u Brodolomcima, ovakva SF epizoda mu baš i ne pristaje a i opet je Zagora neki put nacrtao loše. Naslovnice fenomenalne.

    31.05.2011
    19:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 42%

    1, 1, 10, 6

    U ime oca i sina i duha... Ovo je grozno.

    23.06.2011
    14:53:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Najlosiji radovi i za Chiarollu i za Burattinija. Jedini plus epizode je stvarno fenomenalna prva naslovnica.

    12.07.2011
    03:44:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 2, 9

    predator dolazi u Darkvud. Ali ne bilo kakav Predator... To je dobroćudni predator.

    03.09.2011
    17:01:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    05.09.2011
    22:57:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 68%

    6, 8, 6, 8

    Meni se baš svidjelo. Volim ove dvodijelne epizode, a volim i nepretenciozne priče poput ove. Istina, zanatski odrađena epizoda, ali u tome je nekad i ljepota, jer ipak treba ideju, kakvu takvu, realizirati.

    Mana ovakvih priča je uvijek ista: dok je vanzemaljac iza maske/kacige još vas priča i drži, ali kad dođe taj trenutak, "ajmovidittkojetoodispod" nastupi razočaranje. Jednostavno nije upečatljiv, ne znam je li to krivnja Burattinija ili Chiarolle. Ne znam kad je gori, u oklopu ili bez. Inače, Chiarolla sasvim solidan. Naslovnice su okej, prva puno bolja od druge.

    09.01.2012
    03:55:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    26.04.2012
    11:18:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 3, 7

    Ma teško sranje kao i sa Akkronijancima i svim ostalim glupostima tog tipa... Ne volim epizode u kojima se Zagor susreće s njima, jednostavno sranje. Samo sam spoznao da je Burattini htio poslati poruku da ovaj Wazack (tj. ta fiktivna vrsta bića-izvanzemaljci) nisu čovjeku neprijatelj koliki je on sam sebi ili možda kako je bjelolasica rekao da su ljudi spremni uništiti sve što ne poznaju. Zato mu neću opaliti kečeve... Chiarolla loš po običaju,zna on nekad pozitivno iznenaditi ali ovog puta nije... možda bolje reći da postoje epizode kojima odgovara njegov crtež i one u kojima je on užasavajući.

    24.05.2013
    11:22:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    2, 1, 6, 5

    27.08.2013
    12:21:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 40%

    3, 5, 2, 10

    11.04.2014
    21:21:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 7, 3, 8

    Zašto Alessandro, zašto???

    13.07.2014
    17:39:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 3, 10

    Pa ovo nije normalno koliko katastrofalno loših epizoda ide u nizu.

    23.09.2014
    17:16:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    Zanimljiva ideja/kopija, koja je i dosta dobro realizirana. Čitljivo u svakom slučaju. Problem je Chiarolla. Crtež mu je dobar, ali kod crteža su najbitniji Zagor i Čiko - a oni izgledaju užasno. Zbog toga jednostavno cijeli crtež pada u vodu. Šteta.

    10.11.2014
    21:15:00 sati
    caramba
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    More se procitati. Nista sad posebno, a prica i naslovnica su toliko upecatljive, da ce i za drideset godina, dovoljan bit samo jedan pogled i znat cu o cemu se radi. Prelistavanje, absolutno bespotrebno. Hocu li ikad vise dobiti zelju za ponovnim citanjem, ne vjerujem. Uglavnom,ovo nije bas bilo vrijedno Predatora. Da je se prica gradila na bazi svirepovog ubojstva Linde i Chuk'a, njihovog ubojice Hays'a i jos kojeg pomahnitalog indijanca, mozda bi bilo bolje. Na kraju sad, ne bi imali nesto posebno,ali zato bi prica za Wazack'a bila jos otvorena i mozda bi se puno bolje napisala tj. razradila . Gotove je sad, nema kajanja. Crtez: Chiarolla je se vidljivo oko Linde potrudio i uspjelo mu je. (-8)

    13.11.2014
    12:16:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    jedina zamjerka što je svemirac nacrtan ko gušter

    22.03.2015
    11:31:00 sati
    igor 12
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    Dno, odnosno jedno od njih nažalost.

    03.05.2015
    01:15:00 sati
    ike666
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 4, 10

    03.05.2015
    20:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Nikad mi se nije dogodilo da dva Bonelli stripa pročitam u roku otprilike 45 minuta. Ovo je toliko blesavo i predvidljivo da jedva čekaš da nabrzaka iščitaš tih 200-injak stranica. Užas od priče, Chiarolla mi je inače vrlo dobar, ali ovdje samo solidan, čudovište mu uopće ne izgleda zastrašujuće.  Više se čini kao jedna od onih figurica za djecu, a tom dojmu i Ferri pridonosi sa svojom drugom naslovnicom.

    Bezveze.

    06.05.2015
    12:53:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Vrlo vrlo zabavno! Kao i 'Kukci ubojice'. Čitao za zimskom godišnjem, djecu odvezao u vrtić, žena nešto radila, ja pod dekom... Čude me niske ocijene, jer je 'cijela misao oko epizode' nemoguća, a npr. Hellingen i njegovi izumi su ok i ostvarivi u to doba!?

    08.01.2016
    13:58:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 2, 7

    Ovdje jedino pouka na samom kraju, o pravim prijetnjama koje su čovjeku bliže nego što može zamisliti, ima nekakvog smisla, sve ostalo nema baš nikakvog. Do te iste pouke se moglo doći sa puno boljim scenarijem, a ne ovakvom hrpetinom gluposti. Iako ga nisam dugo gledao Predatora pamtim kao dobar film (barem prvi dio), a ovo što je Burattini napisao se mirne duše može svrstati u kategoriju koja vrijeđa inteligenciju. Predator će malo ubijati po Darkwoodu, a kada treba spasiti svoju guzicu onda će okrenuti ploču i uvjeriti Zagora da je to bilo u samoobrani i da je u stvari dobar k'o dušica. 4 žrtve nisu zanemariv broj, a baš da je svaka bila neophodna je teško povjerovati. Koji je onda smisao one scene kada Zagor, vidjevši da ga ne može pobijediti, bježi od stvora a ovaj ga uporno prati do te mjere da ide preskakati provaliju, iako je bilo vidljivo da neće uspjeti zbog svoje težine. Zar je i taj potez također bio u samoobrani? Nakon svih objašnjenja Zagor brani stvora od sviju po cijenu vlastitog života, pa će čak i Chico povjerovati da je njegov prijatelj hipnotiziran. Komunikacija Zagora i Warzaka je smiješna, a pogotovo činjenica da kaciga ima veliku ulogu u tome. Iritantno je ono ponavljanje riječi "bol" kada ga netko rani, ako je već mogao komunicirati sa Zagorom zašto onda to nije upotrijebio da nekako pokuša zaustaviti napadače. Općenito, takvo stvorenje je ovdje potpuno nepotrebno jer je njegovu ulogu mogao preuzeti bilo tko i vjerojatno bi takva opcija bila smislenija. Traper Hays je trebao biti glavna nit oko koje se vrti priča, ne mogu reći da je zanemaren ali njegovi potezi jednostavno nemaju smisla. Koliko trebaš imati mozga da masakriraš nekoga zbog novca kojeg nema, i onda umjesto da pobjegneš ideš bespotrebno svaljivati krivicu na drugoga zanemarujući pri tome vrstu rana koje imaju ubijeni. Momak slučajno čuo da postoji nekakvo stvorenje koje ubija i odlučio njega okriviti za svoj zločin, bez da se prethodno uvjerio da li ono stvarno postoji i kakvo oružje koristi. Mislim, dvije žrtve ti imaju ubode nožem a jedna rane od metaka, takvo nešto mora upasti u oči i potpunom laiku a ti očekuješ da ćeš se izvući. Warzak pošalje poziv u pomoć i baš u tom trenutku iza najbližeg ćoška izroni svemirski teretnjak da riješi situaciju, ma da si proračunao u detalje nešto takvo ipak bi trebalo više vremena. Uz sve te gluposti nije mi dobro sjeo ni futuristički ugođaj u scenama na svemirskom brodu. Tako je na kraju ona pouka koju je Zagor izrekao ostala samo usamljena kap tinte na skoro 200 stranica vrhunske gluposti. 

    Na crtež ne treba trošiti previše riječi, očajno kao i sama priča, tako da jedino naslovnice nečemu vrijede.

    14.07.2017
    15:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odlican strip. Nemam zamerke na pricu. Ovo je Zagor i tacka. Oni koji ocekuju SF price iz edicije "Sirius", nalaze se na pogresnom mestu. Menjajte literaturu.

     

    Sto se tice crteza, Chiarolla nikad bolji (mada jos uvek prilicno slab). Naslovnice veoma dobre.

    01.02.2019
    12:38:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 1, 6

    Ne može se kazati kako je ovo rađeno za ciljanu publiku. Ali eto, izdalo se i ovo.

    22.06.2019
    16:04:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum