Paukova mreža

Zagor

ZG LU 142/144 | 246 str.

Mortimer - zločinac kojeg je Zagor već jednom stavio iza rešetaka bježi s vješala i vraća se da bi upriličio još jednu od svojih ubojitih nakana. Uortačio se s drugim zločincem, Krojačem, kako bi zajedno s njim postavljao zamke gospodi na visokim političkim položajima. Ovaj put Zagor biva upleten u njihovu igru.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Paukova mreža
    ZG LU 142
  • Mortimerov povratak
    ZG LU 143
  • Zagor protiv Krojača
    ZG LU 144
  • Zagor protiv Tkača
    ZG VEOP 20

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La trama del ragno
    ZG SR 459
  • Il ritorno di Mortimer
    ZG SR 460
  • Zagor contro Il Tessitore
    ZG SR 461

ZANIMLJIVOSTI

  • Treće pojavljivanje Mortimera, jednog od najopasnijih Zagorovih neprijatelja. Prvi put Zagor se susreće s Mortimerom u New Yorku u SD #58/60 "Sotonski Mortimer", a zatim drugi put u Darkwoodu, SD #70/71 "Mortimerov povratak" (SR 407/408).
  • Drugo pojavljivanje Tkača iliti po novom prijevodu (drugom po redu) Krojača. Prvi put Zagor se susreo s njim u ZS 680/684 "Velika zavjera". U svojem zadnjem pojavljivanju u izdanju Dnevnikove Zlatne serije ime „Krojač“ se prevodilo kao „Tkač“.
  • Također, drugi susret Zagora s Malkovichem. Detektivi na čelu s kapetanom Malchovichem podsjećaju na legendarnu Pinkertonovu agenciju iz druge polovice 19. st., osnovanu da bi pratila i izlazila na kraj s najopasnijim tipovima zločinaca.
  • Mortimerova sudbina je neizvjesna, ne zna se da li se spasio s vješala ili ne…
  • Zagor se prisjeća Ninji, opasnih neprijatelja u službi Krojača, poznatih po svojem čuvenom udarcu „smrt koja dolazi poslije“, koji nakon nekog vremena u žrtvi izazivaju iznenadnu i mučnu smrt, a koje je Zagor imao prilike osjetiti u svojem prethodnom obračunu s Krojačem.
  • Na vinjeti na str. 69. u „Povratak Mortimera“ na kojoj je prikazan kako se smije Mortimer opasno podsjeća na Hellingena.
  • Ova je epizoda nakon izlaska u Italiji kotirala s visokih 100%.

Kao prvo, za primijetiti je da za ovu epizodu nitko nije do sad napravio recenziju uglavnom zbog velikog razočaranja s istom. Drugi mogući razlog je što je izašla praktički tek nedavno, pa ju se čuvalo u „naftalinu“ dok se ne nađe netko tko bi se barem malo smilovao ekipi odgovornoj za ovaj debakl i još jedan propali „ritorno“ jednog od uspješnijih pojava u Zagorovom arsenalu neprijatelja. Šteta, zaista, jer samo je malo više truda nedostajalo pa da sve ispadne ako ništa drugo, a ono osrednje - solidno i zadovoljavajuće za svakog tko je već čitao epske spektakle borbe protiv kriminala pa čak i korupcije u Zagorovom svijetu: Opazit ćete u nastavku da je želja recenzenta bila prevelika za – avaj, lošije osrednji sadržaj s kojim se uhvatio ukoštac.

Heroj našeg djetinjstva, mladosti i odrastanja (kako za koga) ili suodrastanja sa idealima za borbu protiv smrada koji zagađuje močvare iliti nepregledna prostranstva kontinenta s druge strane bare; borcu koji se uklapa čak i u maglovite velegrade, koji putuje, ili će tek proputovati-i drugim prostranstvima kugle zemaljske, junaku koji se borio s poludjelim znanstvenicima, priviđenjima iz najluđih noćnih mora, i svakojakim odrpancima s granice američkog zapada, dopast će dužnost da se još jednom u ime pobjede dobra nad zlom, potlačenog nad potlačivačem, okradenog nad lopovom, anđeoski čednom i kreposnom nad zvjerskim i nadasve nečovječno-demonskim pojavama, i ljudskim sužnjevima koji sami nemaju šanse na ovom svijetu koji više pogoduje i ide na ruku ljudima koji će se znati okoristiti svojim prljavim smicalicama, da bi za razliku od poštenog svijeta, na krajnje nepošten i često lakši način došli do zarade; heroj koji kao što rekoh (a ovdje se ne spominje stanje u Hrvatskoj državi, no čitajte dalje:-)) sam na ovom svijetu provodi sve moguće vrste pravde; pokazat će u još jednom velikom epu da se može nositi i s puno sofisticiranijim i samim time još opasnijim - tj. dvostruko opasnijim (čitaj 2X više opasnim) vrstama ološa. Naime tu su dva stara povratnika, kako ste po naslovima mogli zaključiti, čak iako je naslov zadnje epizode nekima mogao nestvarno zvučati, (ali oko ih nije prevarilo, bez brige...).

Sve je tu (da ne bi pomislili da se radi samo o bujnoj recenzentovoj mašti, ili nedovoljnoj profesionalnosti, jer mu je ovo tek prva recenzija): krimi-zaplet, likovi beskrupuloznih zločinaca, želja za osvetom, atentati, itd.; da ne nabrajam „sitnice“, koje su, vjerovali ili ne nedovoljni čak ni za solidnu prođu ovog stripa. Stripa koji se uz sve te zanimljivosti proteže na samo 2,5 epizoda, kao da ekipi koja je radila na njemu trebao razlog da štede na papiru. E pa momci, kad ste najavili slavlje nek se onda fešta! Nažalost, od toliko hvaljenog i očekivanog izdanja nije ostalo puno onoga što bi bilo vrijedno spomena, i dugog sjećanja kod nas širokogrudnih Zagorovih čitatelja, vjernih i spremnih progutati sve i dobro i loše što krasi našeg junaka.

U ovom pojavljivanju Mortimer igra ulogu hladnog i na nekim mjestima vrlo suzdržanog planera događaja. Zagor mu je već čini se postao ozbiljnom prijetnjom, jer vrlo pomno planira svaki sukob s njim. Možemo još reći i to da ima zavidnu mrežu doušnika, po kojoj je dobar konkurent i samome Krojaču. Začuđuje to što Zagora ne želi ubiti, već ga angažira kao jednog od igrača u svojoj igri. Njegova namjera ostaje skrivena do kraja priče, gdje čitatelj željno očekuje novi nastavak…

Mortimera vidimo u dosad neobičnoj ulozi kao plaćenog ubojicu koji radi za Krojača. Na nekim mjestima čini se kao da ima ciljeve prezahtjevne i za njega samoga. Razlog prigovoru u tom djelu stripa su dosta razvučeni i nepotrebni dijalozi, koji su se mogli zamijeniti s više akcije; kojim zanimljivim razotkrivanjem misterija zločinačke organizacije ili s još ponekim dodatnim uzbuđenjima. Što bi rekao čitatelj recenzije nakon ove kratke fabule, čak i ako nije čitao strip: „Mortimer radi za Krojača (čitaj Tkača!): Kakve li naivnosti! Zar oni misle da smo mi čitatelji toliko glupi da nakon bezbroj takvih povrataka i blago rečeno-čudnih zapleta, progutamo još i ovaj, toliko naivan?!“ E pa, čini se da i misle! U protivnom bi za svakog od ove dvojice radili posebne epizode, a svaku od njih po 3 nastavka (u redu, ako ništa drugo onda ih sasvim sigurno ne bi strpali u isti koš). Ako slučajno nakon svega misle da je ovo stapanje ili ko(m)pilacija uspjelo, varaju se, jer je odgovor jasan i glasan: Ne! Nema smisla strpati Mortimera u epizodu o Krojaču kao njegovog potrčka, jer se na kraju ne zna tko radi za koga, ili tko kome visi o glavi, čak i kad u sve to umiješamo i Zagora: Po nekom redoslijedu, ispalo bi da Mortimer vodi, pa da ga slijedi Krojač, no zar i to ne izgleda odviše konfuzno i nesređeno, za onoga tko prvi put čita recenziju ili strip: Kakvog li razočaranja već nakon dosta solidnog prologa s vješanjem Mortimera.

Krojač sa svoje pak strane, ima velik dug spram čitatelja, jer se pojavljuje po drugi put u serijalu nakon što je svojom prvom pojavom u stripu ostavio sjajan utisak. Kroz strip pratimo događaje u kojima gradi iznova skoro skroz porušenu piramidu suučesnika, iako na pomalo dosta nedorađen način. Pojavljuju se zamjerke što više nema ninji, ili pak ortaštvo s Mortimerom. Uglavnom, utisak je da je Krojač daleko od onoga što je nekad bio, no zasigurno je još uvijek vrlo sposoban kad kao marionetu koristi Mortimera za svoje ciljeve. Šteta samo što se Mortimer s tim ne slaže.

No trudili se mi koliko nam drago da barem donekle svojim optimizmom oraspoložimo Zagorove fanove za ovaj nastavak sage o zločinu, koji bi trebao biti zanimljiv, ako ništa drugo ostaju tu su simpatične naslovnice, pa tko voli nek izvoli. Kako je već gore napomenuto, scenarij pati od mnogih nejasnoća i nedorečenosti.

Skidamo dakle kapu i klanjamo se svim užasima i 1001 pojavi iz svijeta našeg nezamjenjivog junaka, ali ne možemo zamisliti Zagora u jednoj epizodi gdje bi se naprimjer susreo s Mortimerom u pravom malom krimi ostvarenju. Verzija imaginarne priče gdje Mortimer drži u šaci Zagorove prijatelje te jednog po jednog prijeti smaknućem dok tjera Zagora do iznemoglosti i ludila da po cijelom kraju rješava zadatke koje mu ovaj postavlja preko mreže doušnika: Ako riješi ono što mu je zadano, prijatelji će uz gladovanje biti pošteđeni strašnog mučenja: Ako pronađe izlaz iz nerješive situacije, možda čak i budu pušteni. Ovaj zamišljeni scenarij vašeg recenzenta koji bi on više volio vidjeti (Mortimera koji po metodama djelovanja malo podsjeća i na Hellingena), alternativa je za ovo besmisleno i loše ganjanje Mortimera od strane Zagora u ovom njegovom pojavljivanju. Strip je solidan za dopunu kolekcije; za čitanje ponešto teži.

Naprijed

ZG LU 140/141 Vatra s neba

ZG LU 144/145 Presuda po kratkom postupku

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 62%

    4, 6, 8, 8

    Ono što smo svi čekali. povratak legendarnog genija zločina - tajanstvenog Tkača (koji je u međuvremenu otišao u krojače ;))! Dobro, od povrataka omiljenih negativaca uvijek su visoka očekivanja, jer svi očekuju da će novi nastavak i susret s njima biti još uzbudljiviji i spektakularniji. Burattini se okrenuo sasvim nezanimljivim aspektima nazovipolitičke intrige, zagušio scenarij tekstom i dosadnom akcijom, i što mi je najteže palo - u potpunosti defistificirao do kraja Castellijev zagonetni lik Tkača (još ga zovem tako, jer mi bolje zvuči). Mortimer, s druge strane, opet dobiva veći dio kolača (ah, ipak je Mortimer Burattinijevo čedo), toliko kao da ga malo previše forsira u prvi plan - a opet, nema neku preveliku svrhu?! Verni na tragu Ferrija...

    05.08.2010
    12:42:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Prvih četrdesetak stranica me vratilo u neke starije dane kada su mnoge epizode počinjale sa Čikom i Drankijem. Burattini bi trebao u nekoj od budućih epizoda pokazati da ovo nije pravi Tkačev identitet i napisati nastavak dostojan zločinca njegovih kapaciteta, jer ako je ovo kraj onda je zaista jadan.

     

    p.s.

    mpavinov komentar je izvrstan, jedino mu je ocjena za scenarij neobjektivna.

    05.08.2010
    18:59:00 sati
    solar
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 5, 8

    Olako potrošen potencijalno veliki Mortimerov povratak...

    06.08.2010
    07:22:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    8, 1, 7, 1

    06.08.2010
    08:01:00 sati
    andru
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 7, 4, 6

    06.08.2010
    10:11:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 4, 6

    Bozeme sacuvaj ovako necega u buducnosti.

    Sto bi rekao jedan veliki Zagorolog, ovaj Tkac ispao "Deda u vunenim carapama".

    06.08.2010
    12:17:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Opet Zagor u ulozi detektiva. Stvarno je fascinantan nacin na koji sve povezuje, svaka cast Zagi! Inace cijela ova stvar s Krojacom i njegovim identiteom je skroz bezvezna, to je najveci minus. Sve je nekako zbrzano i zakomplicirano, a na momente i dosadno. A ovaj Burattini je stvarno naporan s tim kompliciranjem, ne zna se tko pije, a tko placa. Stvarno steta. A moglo je biti nesto od ovoga...

    06.08.2010
    18:24:00 sati
    Manetola
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ok
    06.08.2010
    20:22:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    07.08.2010
    10:39:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Alex54978

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 3, 7

                Meni se ovo nije nesto preterano dopalo..... Tkac neuverljiv, Mortimer nejasan u svojim postupcima i namerama, sama prica prilicno konfuzna,nedorecena, nekako komplikovana.... Jednostavno, nesto ovde ne stima.... Stvar samo donekle vadi dobra atmosfera, prisutan je taj "detektivski" smek... Meni se Vernijev crtez nikad nije svidjao....

    08.08.2010
    14:24:00 sati
    Alex54978
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    A da je izašlo prije 30 godina onda bi pljuštale zelene stotke po komentarima. ;)

     

    S obzirom kako su je svi popljuvali očekivao sam pravu šit priču, a evo, lagana pričica sa zanimljivim raspletom (mislim ovo za Mortimera, bilo je preočito tko je Tkač) i ok crtežom.

    10.08.2010
    14:02:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    13.08.2010
    23:35:00 sati
    jojboli
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Očito sam ja jedan od rijetkih kojima je ova priča do jaja. Barem je realnija od prošlog susreta ako ćemo ih usporediti. Verni je ono što je Zagor čekao godinama, kao kopija Ferrija neki kažu a koga bi trebao kopirati novi crtač Zagora možda Alessandrinija??? Priča mi je jedna od najboljih koje je Burattini napisao. Prošli susret sa Tkačom/Krojačem je odličan da se razumijemo ali u ovome nema vibrirajućeg dlana koji je smješan a i kraj je ipak bolji.

    17.08.2010
    20:10:00 sati
    supermike
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Verni ok, priča solidna,nije tako loš.

    21.08.2010
    16:12:00 sati
    teller
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Priča se čini naizgled uzbudljiva, ali je scenarij i tok priče dosadan. Verni je odličan crtač, iako jest statičan. on je spoj cijele stare garde Zagorovih crtača- ponajprije Ferrija, pa Donatellija, Gambe i čak Bignottija. Naslovnice su čudne. Na prvoj Zagor ima šest prstiju, a na drugoj izgleda kao Michael Jackson. Na treću nemam primjedbi.

    24.08.2010
    10:51:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    kad je ova epizoda kompletirana u italiji naš prijatelj s foruma d.j. je organizirao nabavu ove priče iz italije, jer eto, nismo mogli dočekati, pa smo se malo i razočarali, i stvarno, nije to dobro, osim samog početka koji je obećavao

    verni? na početku se jako trudio i tu nije loš, kopira ferrija, ali mu to uspijeva; u drugom dijelu serijala se prestao truditi, valjda je ganjao rokove pa je otkrio sve svoje slabe točke; nema meni do chiarole, svi ferrijevi klonovi mu nisu do koljena

    25.08.2010
    22:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Nevalja.

    31.08.2010
    17:56:00 sati
    Archy
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 30%

    2, 1, 6, 3

    Osim crteža, riječ je o debaklu od početka do kraja - sama priča tako je jeftina i naivna, milijun puta viđena, očitog zapleta i raspleta, siromašno i dosadno...

    Da ne spominjem koliko su me nervirale imena epizoda - "Zagor kontra Tkača", zar je ovo boksački meč??

    "Mortimerov povratak" - čemu uopće pokušaj da staviš mistiku oko tog lika, ako već nabacuješ ovakav naslov. Da ne spominjem da to mora biti rekord, ima li epizode u kojoj se ovaj neprijatelj Sherlocka Holmesa pojavljuje, a da mu ime nije na naslovnici???????

    Crtež je sasvam solidan! Ne poseban, ali solidan!

    Naslovnice užas, poglavito druga sa onim Mortijevim fascinantnim skokom i treća sa Zagijevim sumanitim trkom!!

    06.09.2010
    19:09:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Od Burattinija nisam ni nešto više očekivao.Vernijev crtež u nekim kadrovima liči na Ferrijev crtež.Ferri je za deset.

    27.12.2010
    11:58:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.12.2010
    19:41:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra epizoda, svidja mi se rasplet oko Krojaca. 

    Takodje mislim da je Mortimer ubacen u odlicnu ulogu, na ovaj nacin smo imali njega u osvjezavajucoj ulozi, a ne kao kod nekih drugih  opet povratak na isti kalup. Nije na kraju degradiran, s obzirom da je izasao iz epizode kao jedan od pobjednika.

    Verni odlican, znatno napredovao od njegove prve epizode u almanahu. Likovi vise nisu kruti i staticni, mnogo dinamicniji crtez, a i to sto njegovi likovi imaju prepoznatljive Ferrijeve crte lice je isto veliki plus.

    21.02.2011
    07:15:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Sotonski Mortimer, Mortimerova osveta i Mortimerov povratak. Kvragu sve skupa ako žele ostaviti dojam nekog super kriminalca onda ga ne moraju stalno stavljati u naslov. Imena Hellingena, Kandraxa i Rakosia se zajedno ne pojavljuju u toliko naslovnica koliko ovaj tip. Možda bi bilo bolje da su Krojača i Mortija stavili u zasebne epizode i onda se Zagor s njima mora obračunati. Ili ako su već u istom pakovanju mogli su napraviti priču kroz najmanje 4-5 stripova. Ali su barem ostavili mogućnost da se priče o ovim likovima razviju dalje.

    21.02.2011
    14:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Ova epizoda i ne može biti objektivno recenzirana. Zagorov ponovni susret sa Tkačom, posle njihovog prvog obračuna koji važi za jednog od najboljih Zagora ikada, i uključivanje u priču Mortimera (lično meni najzanimljivijeg (realnog) Zagorovog protivnika) bi trebalo da obezbjedi možda i najbolju epizodu "novog talasa" ali... Ja sam, vjerovatno zbog tog iščekivnja, ostao razočaran. Mislim sve u svemu priča nije loša i da nije imala taj "pedigre" vjerovatno bih rekao i odlična, međutim to nije to!

    Dopala mi se ideja angažovanja Mortimera od strane Tkača, i očekivao sam kakav će biti rasplet njihovog odnosa, tu me Mortimer nije iznevjerio. Zagorove deduktivne sposobnosti dolaze do punog izražaja u ovoj epizodi ali glavni podbačaj je lik Tkača. ipak je on u originalu bio izuzetan a ovdje je "mala maca" i za Zagora i Mortimera. Crtež za mene prijatno iznenađenje, naslovnice dobre, tereća malo lošija... Zanimljiv mi je podatak da je epizoda po izlasku u Italiji ocijenjena sa 100%!? Sve u svemu generalno dobra ideja nije sprovedena na najbolji način, što je stvarno šteta...

     

    30.03.2011
    09:13:00 sati
    malek
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 53%

    6, 1, 8, 8

    Teško je ocijeniti ovu epizodu. Većina nas se razočarala jer smo očekivali čudo, Mortimer & Krojač teamup stvarno zvuči spektakularno.  Ali Burattini je ovdje uzeo preveliki zalogaj, ovakvu priču bi mogao izvući jedino Nolitta ili onaj stari Boselli iz Nestali istraživač perioda. Počnimo od početka. Umjesto da ovo bude totalno komplicirano, zapravo je prilično jednostavno. Odmah na početku je Bure maknuo svu tajnovitost jer se u prvih nekoliko strana pojavljuje Mortimer i oni ninja shurikeni. Eto, otkrilo se na brzinu s kim Zagor ovaj put ima posla. Još se nešto može vidjeti iz samog početka i kasnije iz Mortimerovih objašnjavanja - scenarističkih rješenja nema jer su Mortimer i Sybil pobjegli na isti način, uvođenjem dvojnika. Jednom može proći, ali dvaput je već manjak inspiracije. To je već drugi nedostatak. Zatim se vraćamo Zagoru u kolibu, koji odmah dobiva pismo koje upućuje na Krojača i zapućuje se na odredište gdje počinju problemi kako i za Zagora tako i za nas čitatelje. (btw. Geg sa Chicom je već viđen negdje u prijašnjim epizodama, ali je i dalje smiješan). Zašto za čitatelje? Kratko i jasno: Bure počinje svoju šeprtljavu politiku objašnjavanja - Zagor objašnjava kako je pismo poslano. Sve to zapravo nije toliko ni loše, ubrzo se proširuje paleta likova (Malcovich, Sykes) a i počinje se nešto događati (otmica Chica koja je samo dio većeg plana). I dok jadni Zagor nagađa tko je Krojač, čitateljima već počinje biti jasno, što samo dokazuje koliko je scenarij propusan. Slijedi treći nedostatak: obavezni događaj u kojem Zagora hvata glavni negativac pa onda likuje kako će ga mučiti, paliti mu obrve, kapati mu vodu u oči itd. Mislim, zar to nije malo preglupo za Krojača? Totalna katastrofa tek slijedi. Pogodili ste - objašnjavanja na kvadrat a možda i na treću. Zagor pobjegne i već počinje sumnjati u prijašnje događaje. Shvati da je Sykes kriv ulijeće mu u sobu i pokušava ga ubiti objašnjavanjima!!! To je toliko loš dio da sam zinuo i pitao se kako je ovo moguće. Obratite pažnju, Zagor neke stvari objasni i po 2 ili 3 puta. Zašto toliko ponavljanja, da glupi čitaoci shvate? Na kraju Sykesov pomoćnik onesvijesti Zagora i uleti policija. Ono što slijedi ulazi u antologiju. Zagor se diže i ponovo objašnjava haha. Ovo moram citirati:

    "Zar stvarno vjerujete da bih okrenuo Damonu leđa i omogućio mu da me udari? Pretvarao sam se da me srušio već prvi udarac... a nisam ni osjetio. Da sam vidio da kaniš pucati izbjegao bih metak i razoružao te."

    Znači Zagor može namjestiti da protivnikovi udarci budu blaži, a usto može i okrenut leđima izbjeći metak iz pola metra. Je li samo meni ovo izgleda totalno smiješno i idiotski? Usred toliko objašnjavanja Bure nije objasnio ono što je zahtijevalo objašnjenje, kako je Mortimer pobjegao iz kočije. Mi možemo nabrojati nekoliko načina, ali to je ipak ponovno nedostatak inspiracije. Krojač je ovdje ispao skoro pa bezazleni protivnik; nije napravio bogznašto i Bure ga je uzalud iskoristio. Neki darkwoodski banditi su bili opasniji po Zagora od njega. Da ne ispadne da samo pljucam po epizodi ima i ona jednu dobru stranu - Mortimera. On zapravo nije glavni lik u ovoj priči, Krojač ga je uvukao tu na silu a Mortimer mu se lipo odužio za to. Jednim od svojih dijaboličnih planova, kako samo on to zna. I dok je radio za Krojača, kovao je plan kako da ga se riješi, a za to je iskoristio Zagora. Možda je čak i očekivao da će riješiti dvije muhe jednim udarcem. Dakle, ovo čak i nije punokrvni Mortimer 3. dio nego nešto kao 2.5. Mortimer nije ukaljao svoju reputaciju. Šteta samo što je najnovije njegovo pojavljivanje loše ako je sudeći po Talijanima i onoj vinjeti u kojoj Mortimer ponovo likuje pored zatvorenog Zagora. Vernijev crtež je malo prestatičan, fali mu atmosfere i okoliša ali meni se i dalje sviđa. Naslovnice su mogle biti i bolje, nijedna me nije oduševila jer su motivi stvarno bezvezni.

    Ovo je triba biti epski spektakl, sa nemogućim i tajnovitim situacijama (epizoda u najmanje 4-5 nastavaka),  u kojem bi zločinački teamup smislio lude paklene planove, uzdrmao Zagorov svijet i namučio ga kao nikad dosad u životu. No dobili smo epizodnu Mortimerovu ulogu i glupog Krojača koji je najebao od njegove ruke. You don't fuck with Mortimer!

    30.03.2011
    19:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Odličan crtež! Od Mortimerova povratka sam ipak očekivao malčice više, ali odlična ideja povezati ga sa Krojačem.

    24.06.2011
    21:39:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    12.07.2011
    03:47:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Solidna priča koja se lako čita i još lakše zaboravlja. Drag mi je Verni, ali se ipak nadam da će mu crtež što skorije dobiti na osobnosti i dinamici. BTW, ako je okupljanje junaka team-up, onda bi okupljanje negativaca moglo biti team-down. A nakon što je Tkač napredovao do Krojača, u nekoj skoroj epizodi bi Zagora mogao izazvati kao Stilist.

    16.03.2012
    00:57:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Ah, kako mi je drago kada očekujem promašaj zbog drugih komentara, a onda se i više nego prijatno iznenadim stripom. Po meni je ovo na nivou prva 2 pojavljivanja Mortimera, scenario je sjajno osmišljen i jedino što mogu da zamerim je što je radnja par puta usporena objašnjavanjima. Ideja da se ova 2 protivnika zajedno pojave u stripu je fenomenalna, mogao je naravno Tkač više da se iskoristi, ali nismo mi još videli sve od njega, bar se nadam.

     

    Verni jako dobar, volim kako crta likove, njegova mana su akcijske scene, ali njih u ovom stripu nije bilo previše. Naslovnice su ok nacrtane, ali bez originalnih ideja, što se može reći i za naslove. Jedino je prva sveska tu izuzetak.

    15.04.2012
    17:22:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    19.05.2012
    16:37:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Dva najproračunatija spletkaroša u Zagorovom svijetu u jednoj priči garantiraju ako ne ništa barem dobru prodaju primjeraka. A koliko garantiraju izvrstan strip, e, tu bi se moglo diskutirati. Po komentarima vidim da su mišljenja podjeljena. Kod mene je strip prošao.

    Kandidat za guvernera mi je odmah na početku smrdio kao neki smutljivac tako da nisam bila previše iznenađena krajem. Jako mi se svidila Mortimerova uloga, uvijek je imao stila a činjenica da je pomogao Zagoru da se oslobodi još ga je više u mojim očima pretvorila u velikog igrača i čovjeka koji voli izazove.

     

    27.05.2012
    16:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    odlicna prica

    27.01.2013
    13:28:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Moglo je i bolje

    27.01.2013
    19:56:00 sati
    going going
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Dvije trećine stripa solidno-vrlo dobro, a onda rasplet bez veze, kao da se Burattiniju više nije dalo ili je shvatio da je zagrizao preveliki zalogaj. Ja se isto nadam da ovo nije kraj Krojača. Možda se ispostavi da je to bio neki glumac kojemu je Krojač prijetio tko zna čim pa igra tu ulogu. žao mi je kočijaša koji je zauzeo Mortimerovo mjesto na vješalima. Tko zna što je njemu prolazilo kroz glavu dok je bio zatočen. Verni iznenađujuće fluidan.

    15.02.2013
    17:39:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Mortimer jači i od Krojača, voli se zabavljati, pomaže Zagoru. Burattini nas ovdje valjda napokon riješava jednog lika, Mortimeru produžava rok trajanja. Ipak, nevezano tko je bio krojač, dobro ispada da je on političar i hajde reći ću, ja sam zadovoljan. Samo da se Krojač više ne vrati. Verni je sjajan.

    01.03.2013
    18:01:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Prilicno dobro.  Ocito je da se Mortimer pretvara u jednog od najbitnijih Zagorovih neprijatelja u danasnjem dobu serijala. Njegovi "povratci" i "osvete" su zapamtljive, i cesto veoma zanimljive.  Ovdje jos dobija Tkaca/Krojaca kao partnera, tako da Zagor stvarno ima pune ruke.  Vernijev crtez je odlican, i ocito je da je on pravi naslijednik Ferrija.  Naslovnice su vrlo dobre.  Prica je napeta, interesantna, i puna finih iznenadjenja koja se ne mogu lagano predvidit.  Onaj Sikes mi je bio dobar lik kao osoba koja se takmici da bude novi guverner, i stvarno nisam mog'o predvidit onaj njegov preokret pri kraju price.  Drago mi je ipak da vidim kako Mortimer opet prezivljava sigurnu "smrt".  Uostalom, ko to ovdje od Zagorovih fanova nece vise da ga vidi u ovom serijalu?  Ja jedva cekam da se vrati, i da vidim sta jos covjek moze da servira Zagoru.  Dobra epizoda.

    08.08.2013
    14:34:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    3, 1, 8, 4

    28.08.2013
    21:25:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 29%

    2, 1, 6, 2

    11.04.2014
    21:18:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2014
    18:27:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Lep povratak i crossover 2 neprijatelja Zagora 

    26.07.2014
    12:52:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    01.08.2014
    15:47:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Nedovoljno iskorištenn pontecijal dvojice Zagorovih velikih neprijatelja.

    23.09.2014
    17:19:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Da je ova priča izašla u 80-ima sasvim sam siguran da bi danas imala legendarni status kao neke iz toga vremena. Ako su neki očekivali da će dobiti onakav spektakl kao što je bio prvo pojavljivanje Tkača onda je normalno da su se razočarali. Ja nisam očekivao ništa onakvo jer znam da je ono nemoguće više ponoviti na tako visokom nivou ali sam zauzvrat dobio dobro razrađenu priču koja ima glavu i rep. Mali minus je to što su u istu epizodu ubačena 2 Zagorova neprijatelja iz različitih perioda jer bi sasvim sigurno oni imali puno toga za reći u zasebnim pojavljivanjima, u ovakvoj suradnji ostaje dojam da je tu bilo prostora barem za 100 stranica više. Burattini je vjerojatno osjetio potrebu da se ovdje na kraju riješi jednog protivnika pa je izbor pao na Tkača što je donekle i razumljivo jer se ipak radi o liku kojega nije on kreirao. Iako nije mrtav ne vjerujem da će se više pojavljivati zbog težine svojih ozljeda što mi je u jednu ruku i žao jer mislim da je imao potencijala za barem još jednu priču. Zato je Mortimer još uvijek u igri i baš me zanima što je sve složio u slijedećem susretu.

    26.09.2014
    01:50:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Prilično podcijenjena priča sudeći po ocjenama koje je dobila. Ima pravi Darkwoodski nostalgični početak, sa močvarom i Drunky Duckom upakirano u Vernijev prvijenac u redovnoj seriji. Pa gdje ćeš bolje, nakon niza mediokritetnih epizoda i crteža, Zagor napokon liči na onog Nolittinog/Ferrijevog. Mortimer u nešto drugačijoj ulozi, u kojoj samo potvrđuje da je najpametniji Zagorov protivnik. Razočarala me jedino dužina priče, na barem 3 - 3 i pol epizode je trebalo ovo proširiti, ali sve u svemu jako sam zadovoljan.

    12.11.2014
    20:26:00 sati
    caramba
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Malo premasno zacinjenja prica. Rezultat, kompletan pad scenaria. Zovi Zagora vamo,makni ga tamo,pa ga opet vrati. Il, on ce se sam vratiti,bez pitanja. Chico,Duck,opet Chico,luda kuca. Puca se u jednog, da se ubije drugog. A sto bi bilo da Malcovich nije pozrtvovano skocio? Ode Krojac u q . ??? Zagorovo konacno objasnjavanje i sama zavrsna scena, totalno glupo izvedeno. Eto, Mortimer i Sybil su nam zivi i zdravi, pa da vidimo sto ce nam drugi put skuhati. Naslovnice su ok, od crteza sam ocekivao puno vise.

    16.11.2014
    03:14:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Odlicna, i logicna, ideja da se spoji Mortimer sa Krojacem. I veoma logicno da je krojac ovaj put mnogo tanji neprijatelj. Zagor mu je unistio ogromnu organizaciju i svida mi se da Krojac zapravo jos nije stao na noge i da ga je Zagor sada pomalo olako mogo dotuci (mora se dodati ) uz veliku pomoc Mortimera. I bas ta cinjenica da je Mortimer ovaj put zapravo vise truda ulozio da savlada Krojaca nego da se osveti Zagoru daje osvjezenje njegovom liku. Iznenaduju me ove niske ocjene. Buretovo uobicajeno pretjerano objasnjavanje i presrecne slucajnosti jesu iritantne. Ali ne dovoljno da uniste pricu koja opet prilicno fino i brzo tece sa dovoljno, neocekivanih, zapleta. Vernijev crtez jeste malo drven i kadriranje staromodno, ali tesko ga je mrziti kad tako fino kopira maestra. Iako ga je lako odbaciti bas zbog te cinjenice da on nema ni najmanje svoje licnosti u crtezu. Ocjeniti Vernija je uvijek vezano uz komplikacije. Sve u svemu, meni dostojan nastavak Mortimera i logican kraj (nadajmo se) Krojaca.
    11.01.2015
    01:18:00 sati
    hamzik
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Uvijek je nezahvalno pisati nastavke o povratcima starih neprijatelja.Čitatelji očekuju osvježenja,inovacije,uzbudljiv zaplet i efektnu kulminaciju i kraj.
    Casteli je uspio u drugom vampiru,Boselli je uspio u trećem vampiru i trećem Kandraxu.Nolitta je svog Helingena nadograđivao što karakterno,što fizički u četiri povratka.I onda Sclavi majstorijom upokoji ludog znanstvenika.Fenomenalno.Sa Boselijevim Hellingenom još nisam načisto jer mi je pokvario atmosferu i užitak sa povratkom Bena Stevensa,traperima kentaurima i letećim indijancima.Totalno neprobavljivo za moj ukus.
    Priča počinje odlično.Mortimer je zbog svojih zločina pogubljen vješanjem.Cijela svita je tu da se uvjere u njegovu smrt,omča je namaknuta oko vrata,njegov posljednji cerek publici i svijetu i CAP,beživotno tijelo se klati.U drugoj kaznionici Sybil uz pomoć tajanstvenog organizatora bježi.A Mortimer,po riječima jednog od pomagača nema veze sa tim.Doista intrigantno i uzbudljivo,čitatelju se sto pitanja vrti u glavi.
    Zatim se priča seli u Darkwood na tipično Nolittijanski način.Čiko pjeva pjesmice,ptičice cvrkuću,Druncky dostavlja poštu na sebi svojstven način a koji Čika redovito koštaju infarkta.I pismo od tek tri riječi i šuriken.Sjećaš li se?Tko se ne bi sjećao Donatellijevih katastrofa prikaza ninja ratnika u tajicama,kurton majicama,nadgaćama i pendrecima za pasom?Ali sjećamo se mi i Krojača,tajanstvenog političkog spletkaroša i mutikaše kojem je bio cilj destabilizirati svjetske vlade i postaviti svoje ljude na političke pozicije moći.Sjećamo se da je i preživio a Zagor mu lica vidio nije.Sad znamo da će se i Krojač vratiti u igru.
    Nije loše,nije loše.Napeto i zanimljivo.Čak dva neprijatelja se vraćaju.Odlična ideja ubaciti dva genijalna mozga u igru,jedan protiv drugoga a obojica protiv Zagora.
    I onda šok.
    Uglavnom,Mortimer je ovdje prividno sveden na Krojačevu lutku na koncu genije zla mora se povinjavati Krojačevim zapovjedima,ne zato što je karakterno slabiji,dapače čak mislim da Mortimer šije krojača u domišljatosti i inteligenciji.To je na koncu i pokazao.Bure mu je digao reputaciju genija zločina jer se ovdje sa dva protivnika nadmudrivao.To i nije tako loše ispalo,Mortimer naizgled u drugom planu i igra svoju igru.
    Jedno od glavnih pitanja je da li je trebala ta cijela parada oko ubojstva jednog policijskog kapetana i u to uplesti Mortimera da odigra ulogu Lee Harvy Oswalda?
    Najveća mana je što je olako ispucan lik Krojača.Castelli je stvorio jedan zanimljiv lik,misteriozan,do tada neviđen u serijalu.Političke spletke i intrige,atentati,ucjene..njegov Krojač misli i djeluje globalno,njegova mreža je razgranata diljem svijeta,on djeluje iz sjene.
    Burattinijev je ispao postariji političar koji i nije pokazao neku inicijativu.Dobro,od njega i nismo mogli bogzna kakvu spletku očekivati,njemu je Zagor sasvim neplanski uskočio u ovu jednadžbu i zato se poslužio malenom brzinskom improvizacijom,omamljujućim sredstvom u čašicu pića.Tu mi je zasmetalo prejednostavno rješenje.Zagor je kasnije skužio da mu je cuga zdrogsana,to Buretovo objašnjenje mi ne pije vodu.Previše banalno,previše dječje.Ali bliži se kraj pa je možda Burattini u nedostatku inspiracije posegnuo za takvim priglupim rješenjem.
    I onaj kretenski dijalog Zagorov kada ih je na kraju razotkrio…pratio sam svaki tvoj pokret,nisam ni osjetio tvoj udarac ali sam se pretvarao,izbjegao bih metak.Isuse mili bože koja debilana,taj razgovor konkurira za najidiotskiji stripovski razgovor svih vremena.
    Krojač je u Buretovoj izvedbi postao jebena stranka,ispričavam se na francuskom,to je ono što je najgore u ovoj epizodi.

    22.03.2015
    11:36:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    26.04.2015
    15:59:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Verni dobro odradio posao, volim crtež u duhu i stilu Ferrija.

    Bure scenaristički u svom stilu zbrljao stvar, moglo i trebalo ispasti bolje.

    05.07.2015
    01:22:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Mortimer mi je kao Zagorov zločesti neprijatelj naprosto genijalan! Prije ove epizode, pročitao sam opet prva 2 pojavljivanja. Dojam je u svakom pogledu lošiji, ali ipak sam zadovoljan. Možda je šteta Krojača što je uopće ubačen u ovo, ali što je tu je. Verni je sasvim zadovoljavajuć, ali preko 6 prstiju na naslovnici ne mogu!

    08.01.2016
    14:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Moglo se jos vise Bure raspisati ali i ovako je jako dobro,pogotovo ako se otkrije da ono nije krojac nego neki njegov potrckalo,Verni je jako dobar!

    Druga naslovnica je jedna od najboljih,treca jako slaba,prva prosjek!

    20.08.2016
    20:40:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    12.11.2016
    12:04:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    07.02.2017
    18:19:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Čitao sam i gore....

    09.04.2018
    21:08:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    Previse objasnjavanja, previse dijaloga, previse zapetljavanja... Jedva sam se iskobeljao iz ove price.

     

    Crtez vrhunski. Ne zaostaje ni sekundu za najboljim radovima Ferija i Donatelija. Naslovnice takodje.

    02.02.2019
    15:33:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Koje pozitivno osvježenje nakon onakvog niza loših epizoda. 

    22.06.2019
    16:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2424
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum