Crveni snijeg

Zagor

ZG LU 146/147 | 192 str.

Zagor je na tragu Sjekire Koja Ubija, dotičnog Indijanca koji sa svojom bandom sije smrt među američkim naseljenicima, a cilj mu je doseći pleme Dakota preko planina koji bi ih mogli primiti u zaštitu. Odmetnuta braća Studd, tražena od šerifa Bristola, zapela su u gradiću podno planine. Put također nanese u gradić i starog Zagorovog prijatelja baruna Ikara, koji dolijeće svojim novim izumom - balonom na helij! Sve namjere i planove likova poremetit će dodatno i nadolazeća snježna oluja koja, kao i svi ovi ljudi, ne prašta nikome!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*5

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crveni snijeg
    ZG LU 146
  • Lavina
    ZG LU 147

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Neve Rossa
    ZG SR 463
  • La valanga
    ZG SR 464

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi Sediolijev rad na Zagoru (u Hrvatskoj od njega smo mogli vidjeti tek Maxi "Tajni agenti"), i prvi i jedini Paoluccijev rad na Zagoru.
  • Baruna Ikara La Plumea iliti baruna Ikarovo Pero nismo vidjeli uistinu odavno ( u dodatku ZG spec #2 "Anđeo smrti"), a prvi put se Zagor susreće s njim davne 1967. godine u epizodi # 27 "Zagor attacca " ili ZG EXT 65 "Zagor u napadu".
  • Bonelli je bio nezadovoljan s prvom naslovnicom (slika 1 i slika 2) koju je Ferri nacrtao jer mu snijeg valjda nije bio dovoljno realan, pa je onda sam "skicirao" kako bi to trebalo izgledati (slika 3). (by solar)

Green Mountains, zapadni dio Darkwooda

Između povrataka (i obračuna) starih Zagorovih ponajvećih neprijatelja/prijatelja, Tkača/Krojača i Mortimera, te Bimba Sullivana smjestila se jedna naoko nespektakularna, nenadnaravno orijentirana dvostruka epizoda koja će nam osim o teškom životu i preživljavanju doseljenika uz sve moguće kriminalne elemente, pričati i o elementarnim nepogodama koje su zagorčavale život Zagorovim suvremenicima. Burattini je ovaj put u suradnji sa koscenaristem Paoluccijem, no teško je razabrati tko je zaslužan za koji dio, a za likovni dio zaslužan je novi crtač u Zagorovom staffu, Gianni Sedioli, jedan od nekolicine koje neke kontraverzne teorije postavljaju kao nasljednike "legende" Ferrija...

Pokraj gomile novih "neznakovitih" neprijatelja, pojavljuje se i stari plemenitaški prijatelj Ikar La Plume, koji je naravno prekršten nanovo (poput Tkača/Krojača) iz Dnevnikovog baruna Ikarovog Pera. Poput većine Zagorovih prijatelja, i ovaj ima svoje prednosti i mane, slijedom: poštenje, šeprtljavost, naivnost, te sanjarsku prirodu. Barun je mahniti izumitelj, ne poput manijakalnog Verybada, već blago udaren sa snovima o letenju. To govori i samo njegovo ime. Vjerojatno su i njegove prijašnje generacije imalu istu tu ludu ideju o letenju. Novi lik, no Zagor ga poznaje već otprije, je šerif Jimmy Crest, stara poštenjačina iz gradića Cherry Town.

Kriminalni element je ovdje zastupljen u svim kategorijama. Scenaristi su se potrudili angažirati i Indijance koji traže svoja indijanska prirodna prava brutalnim pristupom, razbojnička braća Studd koja bježe od osvetoljubivog šerifa Jeremyja Bristola, pomalo zaslijepljenog od osvete. Osim ljudi, tu je i majčica priroda koja isto tako ponekad zna biti okrutna prema baštinicima - ljudima. Elementarna nepogoda tipa snježna oluja koja u planinskim krajevima zna stvarati opasne situacije opasne po ljudski rod, a da i ne spominjemo i snježne lavine koje se posebno lako izazivaju u planinama. Bome neće Zagoru biti lako, sve se urotilo protiv njega. Heh... Vođa indijanske skupine, Sjekira Koja Ubija, predstavlja se kao Odabrani od Bogova i sve situacije pretvara u objave od Bogova koje samo on može protumačiti. Tip kriminalca Mesije, Odabranog koji provodi prirodnu pravdu. Drugi tip negativaca su braća Studd, vjerojatno tipični predstavnici razbojnika, ubojica i pljačkaša koji su divljali Divljim Zapadom (nisu ga uzalud nazivali Divljim!). No, osim ove razbojničke strane, scenaristi su ubacili i motive bratske ljubavi i požrtvovnosti koji će nesmotrenima čitateljima i nepoznavateljima ljudske prirode možda ublažiti njihovu zlu stranu.

Budući da je Gianni Sedioli prvi put objavljen kod nas, reći ćemo par riječi o njegovoj karijeri. Svoju karijeru započeo je 1992. godine u dječjem časopisu Tiramolla sa stripom "I racconti di Bombarda". Zatim, surađivao je na "Chronache di mondi fantasy", nekon čega je preuzeo miniseriju "Steampunk". 1996. osniva Seagull Comics gdje kreira "The Witch" i "Sunglasses". Njegov krucijalan potez u karijeri bila je 1997. godina kad se pridružuje Bonelli staffu, gdje je radio na Zoni X i serijalima kao Jonathan Steele, Legs Weaver i naposljetku – Zagor, gdje je i dandanas. I kao što vidimo, Gianni je od početničkih diznijevskih crtarija preko američke škole završio u našoj omiljenoj školi Bonelli i sada, prema meni, pokušava što više oponašati Ferrija. I to ne naročito dobro. Nedostaje mu mračnije afmosfere, i dok se još trudi urediti lica likova, sve što je oko njih za mene je presterilno i izvještačeno.

Nisam bio naročito pod dojmom nakon pročitanog. Zapravo je priča prilično mlaka i razvodnjena sa nedostatno zanimljivo razrađenim scenarijem. Možda je priča obećavala na početku postavljanjem svih protagonista na scenu, kojih ima više od baba na ljetnom vašaru, no svi su se oni izgubili u repetativnim i već viđenim situacijama. Ponajviše mi fali malo kvalitetnih razgovora likova koji bi nam usprkos prosječnoj priči mogli podići zainteresiranost za praćenje radnje. Možda malo slabije od prosječnih novijih Zagorovih epizoda, koje čak niti ne spašava sve učestalije pojavljivanje starih Zagorovih nemezisa i kolega...


~LIKOVI~

Gideon, Muriel, Rupert, Joey Knowles – nesretni članovi obitelji Knowles;
Sjekira koja ubija – fanatik i koljač, a ktome i Indijanac;
Jimmy Crest – šerfi Cherry Towna, stari Zagovor poznanik;
Solomon, Jerry, Alfred Studd – razbojnička braća Studd;
Jeremy Bristol, Adam Post – osvetoljubivi šerif, a drugi njegova desna ruka;
Barun Ikar laPlume – nespretni izumitelj zračnih plovila.

Naprijed

ZG LU 144/145 Presuda po kratkom postupku

ZG LU 148/151 Močvara robijaša

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 7, 10

    Ferriju 6? Hmmm... aj neka!
    07.08.2008
    16:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    dno
    07.08.2008
    18:03:00 sati
    tex2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Jedna od boljih epizoda u novije vrijeme.
    07.08.2008
    19:00:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    teško je usred ljeta "svariti" ove zimske epizode.... no dobro, uzeo sam, pročitao i sad da kažem koju apropo istih... onako prvi dio sasvim solidan, iako su momenti zagorovog ganjanja indijanaca koji ubijaju bijele doseljenike viđeni mali milion puta... dalje se sasvim prihvatljivo radnja razvija, upoznajemo braću kriminalce i ubice, ikarovo pero se sruši sa balonom i onda biva i otet... i tu završava sve što je valjalo u ovoj priči, jer nastavak je poprilično loše urađen, tako da mi nije bio posebno zanimljiv... sediolo odličan, ferrijeva prva naslovnica okej, druga onako prosječna...
    07.08.2008
    20:03:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Solidno. Ovog crtaca prosto obozavam iako je nov. Prva naslovnica za 10 druga za 8 pa je 9 srednja ocena. Prvi strip mi je bolji od drugog. Nekako se prica ne grana dobro na indijance i bandite,ni ovamo ni onamo. I cisto sumnjam da meci mogu pokrenuti lavinu:) ajde odjek ali sami meci cccc. Ali dobro sve u svemu zanimljiva epizoda ali ne nesto preterano. I da serif mi je nekako cool:P
    07.08.2008
    23:59:00 sati
    Mrtvacka glava
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Zanimljiva prica sa povratkom Ikarovog pera. Crtez i prva naslovnica-odlicni
    08.08.2008
    11:24:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Kao što kaže Windwalker, jedan od boljih u zadnje vrijeme. Crtež je dobar, iako bi trebalo još ponešto proradit na tome. Prva naslovnica odlična, druga osjetno lošija zbog glupe Zagorove poze. Stoji kao kip, a ne kao da je od krvi i mesa. Priča je dinamična i tečna.
    08.08.2008
    12:10:00 sati
    Death
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Kad se zaredaju glupe epizode Zagora tražiš bilo što što će spasiti ili poremetiti taj slijed proljeva.Čekajući i gledajući ove odlične naslovnice u kojima je konačno Zagor na snijegu u jakni,očekivao sam mnogo,mnogo više.Rezultat jest : slijed se nastavlja. Nažalost.
    08.08.2008
    23:42:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Uludo potraćene stranice, vrijeme, novac, tinta, papir, likovi, snježni ugođaj... sve. Jedini razlog radi kojega dajem dvojku scenariju je zato što je Zagor napokon priznao da bi mu kaput dobro došao po toj hladnoći. Kralj. Ferri, iako daleko od spektakularnog, predstavlja najjaču kariku ove neslavne epizode. Po mogućnosti zaboraviti čim prije, ili još bolje - ni ne čitati.
    09.08.2008
    00:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 5, 8

    početak je sasvim solidan, ali negdje pred kraj prvog dijela sve odlazi u limunadu, ja sam, recimo, očekivao neki obrat na kraju, da ovaj šerif možda i ne govori istinu, tako neštoinače volim snježne epizode, ali ovaj snijeg je uludo potrošen
    09.08.2008
    21:25:00 sati
    ken2
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Prosječna, svarljiva priča, ni dobra - ni loša, sa novim crtačem u redovnoj seriji koji puno obećava. Ono što mi smeta kod Sediolia je način na koji crta lica, čim to popravi biće za desetku.
    10.08.2008
    12:31:00 sati
    vope
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Po meni jedan prosek.Znaci nista posebno ali nije ni dosadna prica.Pocetak mnogo obecava ali onda pocinje malo da smara prica.Crtez je dobar ali ja sam vise ljubitelj starijih crteza Zagora.Nekako mi je ovaj novi Zagor previse obican i nije ni blizu ZS.Sto se tice naslovnice mislim da je odlicna.
    11.08.2008
    01:21:00 sati
    bora81
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Kao što je većina već napisala, prvi dio obečavajući, ali zahvaljujući lošem nastavku, (ipak) nakon čitanja, ostaje loš dojam. Sedioli vrlo dobar. Još da popravi lica i proporcije i odlično. Za promjenu, naslovnice odlične.
    11.08.2008
    06:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Dobar početak, loš završetak. Crtež i naslovnice vrlo dobre. Ipak se osjeti neki pomak na bolje u odnosu na prethodne epizode.
    11.08.2008
    15:18:00 sati
    mars1
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Prosjek, čisti prosjek. Ne sviđa mi se kako Sedioli crta Zagora. Naslovnice su odlične!
    12.08.2008
    00:56:00 sati
    dcopic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 64%

    5, 4, 9, 10

    Dobro je počelo, ali na kraju se ispostavilo da je to još jedna loša, prosječna priča u nizu u redovnoj seriji. Likovi nisu ništa posebno, imamo bandu običnih bandita, bandu uobičajenih Indijanaca…a tu je naravno i barun La Plume koji mi je nakon mnogo pojavljivanja dosadio. Uvijek izumljuje neke balone, za par epizoda će se pojaviti sa svemirskim balonom koji će ići na warp pogon i tako će konkurirati Picardu. Kod scenarija je sve bilo solidno do kraja. Naime, tada slijedi još jedno u nizu ˝genijalnih˝ rješenja: upravo u trenutku kad se onaj bandit sprema upucati Zagora, njegov brat koji je bio u bunilu ga napadne jer je mislio da je to šerif?! Stvarno loše, nadam se da će se ovaj loš niz prekinuti s toliko najavljivanom Močvarom robijaša. Crtežu ću dati devetku. Novi crtač Sedioli me je u svom debiju ugodno iznenadio. Ovdje je bolji nego u Tajnim agentima, najviše zbog puno snježnih detalja koji prevladavaju od početka do kraja priče. Naslovnice su naprosto GENIJALNE, Ferri majstore!
    15.08.2008
    14:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 50%

    6, 3, 5, 8

    Ma šta se ja imam tu zavaravati. Dosta se sjetiti onog umobolnog završetka, pa onda mogu mirne savjesti ovu epizodu proglasiti lošom. Prvi dio je nešto malo obećavao, ali onda je nastupila buratinijevština koja je potpuno ukopala strip. I ovakve gluposti čitam već nekih godinu-dvije dana. za napisati dobar strip, scenarist prvo mora znati da je nešto loše i glupo. Burattini to ne zna. Sedioli mi se sve manje i manje sviđa.
    16.08.2008
    00:34:00 sati
    Inferno
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 6, 9

    Sjeća li se ko epizode "Zagor u napadu" i zloglasne bande Happy Lou, Jednooji Jack i tamo neka dvojica, koja odluče iskoristiti balon za svoje zle namjere? I onda tome dodajte tamo neke indijance i malo snijega i što dobijete? E, Burattini, Burattini, uvik si bija dobar za kopiranje, na štetu nas čitatelja! Ono kako se rješija indijanaca, to je "fenomenalan" potez! Crtež solidan, naslovnice izvrsne!!
    28.08.2008
    18:12:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    .,zanimljiva epizoda.,crtež solidan dobre naslovnice.,
    30.08.2008
    12:45:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 52%

    3, 2, 9, 10

    Od ove epizode sam mnogo više očekivao jer sam nekako navikao da sve snježne priče budu dobre. Ipak sam ostao razočaran, ovo je dosta loše, iako je bolje nego mnoge epizode u redovnoj seriji u zadnje vrijeme. Ikarovo pero je slabo iskorišten, njegovo pojavljivanje je ranije značilo odličnu priču. Sedioli nije loš, mada može malo bolje. Ferijeve naslovne su odlične.
    30.08.2008
    14:44:00 sati
    delboj
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    Moglo je biti solidno ali lavina na kraju je upropastila ukupni dojam. A počelo je solidno, Indijanci sa jedne strane, Zagor sa druge, pa zatim 3 bandita, snijeg itd. Mogla se složiti interesantna akciona epizoda ali od toga ništa,konačni obračun od kojeg sam dosta očekivao prekinula je lavina te jedan od bandita koji je u bunilu skočio na svog brata baš dok je ovaj držao šerifa na nišanu.. Sedioli mi je bio katastrofa u Maxiju Tajni agenti, ovdje je malo podnošljiviji, ali te njegove ukočene i šiljaste face te kopiranje Donatellija/Ferrija još uvijek ne mogu svariti, mada mu priznajem dobre scene u snijegu. Nisam baš nešto čitao redovnog Zagora u zadnje vrijeme, ostao mi je još Tkač i Chiarolline epizode (majstora uvijek ostavim za kraj), ali zabrinjava pad kvalitete nakon Bosellijevog odlazka, a i crtači su poprilično loši. Da se izrazim u stilu Bože Sušeca - Zagorov brod sa Burattinijem kao kapetanom opasno se nagnuo.
    31.08.2008
    16:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Osrednja prica, interesantinija zbog zimskog ambijenta, ali opet se samo zbog toga ne bi moglo reci da je nesto vise od osrednja.Ocekivao sam vise od Sedioli, neznam u nekim mi je slicicama zagor cudan.daleko je bolji od Chariolla i jos nekih drugih, ali eto............Mozda ce u kasnijim pricama biti bolji.
    08.09.2008
    21:45:00 sati
    bitola
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Ovo je jedina snježna epizoda a da ne valja. 1. dio je obećavao, ali u drugom djelu kao i Vražji labirint, Mortimerov povratak i puno tog u zadnje vrijeme, sve je splasnulo.Sedioli mi se na početku svidio, i zimu je super dočarao, ali neke degenske face mu ne opraštam, kao i "Popajeve" ruke.
    19.09.2008
    10:46:00 sati
    Raga
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    Ne bih baš bio tako kritičan, ali činjenica je da je riječ o nešto lošijem Zagoru. Mislim da je sam scenarij OK, ali crtež i nezanimljiv kraj kvare puno toga. Sve u svemu, OK.
    06.10.2008
    00:09:00 sati
    Deva
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 8, 10

    Prica je imala potencijala, ali kao sto su to vec mnogi napisali kraj je upropastio utisak. Sveukupno nije lose, ali moglo je i bolje. Jedino sto me cudi su tolike 6-ice za ove Ferrijeve naslovnice! Ne znam tko mu moze dati ispod 8 za ove dvije. Meni su sigurno u top 30 svih vremena.
    11.10.2008
    00:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    16.10.2008
    14:26:00 sati
    Spookey
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Priča predvidiva, kraj katastrofalan. Sediolijev crtež odličan, naslovnice izvrsne.
    31.10.2008
    17:19:00 sati
    76
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Malo lošije od epizoda koje prethode, ali da je za dvojku?  S tim da iz recenzije uopće nije jasno zašto je scenarij zaslužio tako lijepu ocjenu.  Dakle, priča zaista dobro počinje, ima potencijala i zanimljiva je, da bi kraj bio nešto lošiji.  Pogotovo dio gdje "bolesni brat" podivlja u ključnom trenutku kad trebaju zauvijek skončati i Zagor i šerif.  Također vrlo loše buratinijevsko objašnjenje kad jedan od braće razmišlja "naučio sam par riječi dok sam prodavao viski Indijancima".  Priznajem da se Burattiniju to često događa i takve stvari mu najviše zamjeram.  Ako je i nejasno tko je od koscenarista zaslužan za koji dio, za ovaj dio je jasno tko je "zaslužan".  :-)Sedioli mi je ovdje malo bolji nego u Agentima, iako je ovo vjerojatno crtao ranije.  Nisam primijetio tolike disproporcije i ukočenost likova kao što je u tom maxiju slučaj.  Ferri prosječan, nije baš da sam se oduševio.A danas kad dođem doma napokon Močvara robijaša!    
    05.11.2008
    09:12:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Bolje od predhodnik koja su sranja. Inaće i ovo je sranje, ali ovo se sranje može pojesti, ali da poslije ne povračaš. Sedođa je dobar. Samo mu Čiko liči na mog profesora. Ipak nećete imat probavnih smetnji. 
    15.11.2008
    12:51:00 sati
    cibalia
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    dobar početak priče, ali nažalost bure ne zna poentirati. sam je bio na šutu i promašio. šteta. i indijanci i razbojnici su priakzani kao izuzetno okrutni sa ubijanjem djece, ali ih je bure "samo" ubio na kraju. crtež je dobar. atmosfera vrlo dobra...naravno da pomaže što se priča odvija u snježnim uvjetima. ferri sa prvom naslovnicom zaslužio 10tku.
    01.01.2009
    13:51:00 sati
    piquet
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Priča nije nešto ali Sedioli mi je dobar i nadam se da će nastaviti crtati Zagora i da će se još malo usavršiti. Naslovnica prva mi je čista 10ka a druga nije toliko dobra pa je 9 moja konačna ocijena.
    09.01.2009
    18:47:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    07.05.2009
    01:11:00 sati
    Brdar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 27%

    2, 3, 3, 3

    katastrofa
    27.05.2009
    20:31:00 sati
    lwood
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Prica je po meni solidna,mada sa obzirom koliko je likova bilo u igri ostaje utisak da se moglo puno bolje!Crtez mi se licno veoma dopao i ne sumnjam da ce Sedioli u skorijoj buducnosti biti jedan od nosilaca Zagora!Naslovnice su mi Fenomenalne,posebno druga!Sve u svemu jedna solidna prica koja mi je vise dobra nego losa!!!
    03.06.2009
    19:50:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Ovo je jako dobro,iako mi opsjednutost onih bandita da šerif svakako mora umrijeti smeta.Sediolijev crtež izvrstan.Prva naslovnica odlična iako nemam blage veze tko je onaj mrtvac,druga fenomenalna.
    11.07.2009
    17:12:00 sati
    Opti
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 4, 9

    Katastrofa, jedna od najbezveznijih Zagijevih priča + bespotrebno i bezobrazno korištenje jednog važnijeg lika iz Zagorovg svijeta, bezvezna ideja i razrada, loš tok i pored svega crtež koji mi se nimalo ne sviđa, baca na amersku superherojsku školu, koju ne podnosim. Naslovnice su djelo genija, pa su genijalne, posebno prva, al' dajem 9 zbog glupoti svega ostalog, jadno, u Bonelliju moraju shvatiti da im je Zagi jedan od najdugovječnijih i najboljih serijala i poraditi na tome da ga poboljšaju dovodeći kvalitetnije scenariste i dopuštajući boljim crtačima da obave posao!
    02.09.2009
    05:01:00 sati
    jasa
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 4, 8

    Dosadno da ne može dosadnije. Sedioliju bi bilo bolje da se ostavi zagora.
     
     
    07.12.2012.
    Ovo je dio originalnog komentara od prije dvije-tri godine, kada sam pomislio da su neke scene toliko bespotrebne i blesave da bi vjerovatno i sami likovi u njima (da imaju izbora) odbili sudjelovati u stripu (poput one obitelji koja je na početku masakrirana).
     
    (pismo sporednog lika scenaristu)
     
    Prije par dana dobio sam obavijest, u kojem mi se nalaže da se moram pojaviti u tvojem novom stripu! Mom oduševljenju je brzo došao kraj, kada sam vidio da nisam dobio neku od glavnih uloga, nego sam raspodjeljen da budem jedan u beskrajnom nizu sporednih protagonista! A mi jako dobro znamo kako završavaju sporedni likovi, jel te!
    Ja sam otac troje djece imam divnu ženu, malo imanje s lijepom okućnicom i predivnoga psa. Prije dvije godine sam otplatio kredit i sada napokon mogu malo odahnuti i početi štedjeti za stare dane.
    Zbog toga te molim nemoj me upotrijebiti kao topovsko meso za tvoj novi strip.
     
    S poštovanjem, Traper sa porodicom na usamljenom imanju.
    21.09.2009
    05:18:00 sati
    solar
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 41%

    2, 1, 8, 8

    Nažalost prosjek u novijim epizodama Zagora. (Osim onih sa starim neprijateljima)

    15.02.2010
    21:26:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    Ovu epizodu izvlače naslovnice(iako i one nisu nešto). Ovo je dno dna od priče i crteža. Svaka čast sedioliju na trudu ali nemoj više molim te. Da bi izvukao priču(koli je već pisao?) ubacio je Barona Ikar-a, što je po meni posljednji trzaj da se izvuče priča, napravio još goru stvar. Katastrofa

    10.05.2010
    14:20:00 sati
    muamerc
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 6, 10

    29.06.2010
    15:18:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    02.09.2010
    13:48:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 5, 6

    I kao što vidimo, Gianni je od početničkih diznijevskih crtarija preko američke škole završio u našoj omiljenoj školi Bonelli... I stvarno se vidi gdje je radio jer mu je crtez nekakva kombinacija Disneya i Amerikanaca. Meni se ne svidja. Pogotovo su iritantni likovi s onim brkovima. Sto se Ferrija tice, naslovncie solidne. Jedino onaj lik na prvoj naslovnici, tko je to uopce? Meni pari ko Mister No s bradicom... A za pricu stvarno nemam komentara, da ne ponavljam vec napisano, samo procitajte prop_ovednikov komentar.

    05.09.2010
    16:00:00 sati
    Manetola
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Ne znam zašto se većini ovdje ne sviđa Sedioliev crtež, čovjek se polako nalazi, donekle to liči na nešto i meni je sasvim ok.. Ima podosta zanimljivih scena, naročito rješavanje indijanaca, te bježanje razbojnika balonom.. Pohvalio bih naslovnice koje su meni osobno, blago rečeno, fenomenalne.. Ima puno detalja, sviđa mi se sniježna atmosfera.. Sve u svemu, mada možda i sliči na neku prijašnju priču, ja sam sasvim zadovoljan i drago mi je imati ovo u kolekciji..

    29.11.2010
    11:18:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Loše,jako loše.

    29.12.2010
    11:09:00 sati
    Patrix
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Standardna epizoda, nista novo.

    Sedioli bas dobar, mjesavina izmedju Ferrija i Magnusa. Vjerujem da ce se dopasti fanovima Alana Forda. Snjezna atmosfera bas mu odgovara.

    22.02.2011
    15:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Obična topla, dobro u ovom slučaju zimska, priča s Divljeg Zapada.

    22.02.2011
    21:10:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 7, 10

    Ne, ne, ovo nikako nije trebalo biti objavljeno. Priča je preglupa i neoriginalna. Barun Ikar La Plume se totalno bezveze opet pojavio i to još s balonom i dalje priča ide sa zlim indijancima i razbojnicima-otmičarima. Sediolli solidno debitir'o. Naslovnice su odlične.

    30.04.2011
    22:00:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 2, 7

    Jedan od najgorih Zagora. Sedioli užasan.

    20.06.2011
    17:35:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    12.07.2011
    03:53:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    26.04.2012
    11:19:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 8, 9

    Premori me ova epizoda jako! :( Zaista, prva loša snježna epizoda!

    U početku je još i obećavalo,a kasnije postalo čista dosada puna propusta i nelogičnosti.

    Posebno je glupo na koji način se Zagor rješio Indijanaca, a također i onaj trenutak kada

    Sjekira Koja Ubija i njegovi ljudi odluče ubiti i ganjati po cijeloj šumi Ikara La Plumea

    samo zato "što tako bogovi žele".

    Sedioli u svom debiju odličan! :)

    06.12.2012
    22:51:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Slažem se sa ostalim komentarima: prvi dio je puno bolji, no drugi je potpuno mlak. Ni meni nije bila jasna utrka Indijanaca za Ikarom. Valjda im je bilo dosadno u onoj pećini. Smetalo me je kako se Zagor lako riješio 15 Indijanaca. Očekivao sam borbu sa Sjekirom koja Ubija, Zagor kako ubija jednog po jednog, kako ih mlati i kako krvare po snijegu (otud i naziv "Crveni snijeg"). Na kraju ništa. Jedna lavina i to je to. Čak sam se i nadao da će Sjekira iskočiti van iz snijega poput zombija koji izlazi iz groba. Hm, možda naslućujem povratak ovog lika?

    Sedioli je solidan, samo me smetalo što crta likovima one podočnjake što ih čini starijima nego što jesu. Chico izgleda kao da ima 60 godina.

    Ova epizoda je puno obećavala, ali nažalost, Burattini to nije znao iskoristiti. Šteta.

    30.01.2013
    22:31:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Opuštajuća i nepretenciozna epizoda. Ne kužim zašto su ovako loše ocjene. Crtež super, meni je Sedioli odličan. Jedino je kraj malo zaštekao jer je prilično naivan, ali sve ostalo vrlo dobro.

    09.02.2013
    13:54:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 5, 8

    10.02.2013
    20:52:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    28.08.2013
    22:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 28%

    1, 2, 4, 7

    11.04.2014
    21:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Prosječno...

    13.07.2014
    17:42:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 4, 8

    Loše jako loše.

    23.09.2014
    17:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 7, 8

    Isuse!

    13.11.2014
    23:52:00 sati
    caramba
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Prije nekoliko dana sam procitao epizodu "Vatra s neba". Ostavio sam komentar. Sto je u toj epizodi, ajmo rec, zakazalo, ovdje smo imali. Prica,snijezna atmosfera, jednostavno vrlo dobro i odlicno. Imamo interesantne karaktere,scenaristicki neki su manje, neki bolje obradjeni. Pocetak price, predobar. Stric Freddy je tako junacki nacrtan, da sam pomislio,il ce buduci protivnik i prijatelj od Zagora biti. A brzo mu uloga zavrsi, kao i od ostalih clanova obitelji. Nije mi se svidjelo, sto su se Indijanci uhvatili onog leteceg balona i jos uz to sve nako jadno zavrsise. Sedioli je cak fantasticno crtao, nazalost uvukle su mu se amaterske greske. Objekti,likovi iz daljine i propocije su ponekad zaglavile. Sve ostalo, odlicno. I sto mi je pogotovo u ovoj epizodi drago bilo, Zagor lijepo obucen. Cak kad je izgubio prvu jaknu,odmah su mu dali drugu.

    18.11.2014
    02:45:00 sati
    Tutta
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Već viđeno ali to ne znači da je priča loša, pogotovo kada se uzme u obzir da mi odgovara ovakva snježna atmosfera a ovdje je ima u izobilju. Uvod je dobro izveden jer nisam očekivao onakvu brutalnost od indijanaca kada nisu poštedjeli ni dijete u kolijevci, može izgledati šokantno ali je puno realnije nego da su vukli zarobljenike sa sobom. Kraj mi je najslabiji jer je predvidljiv, u trenutku kada su dvojica braće Studd čekali Zagora i šerife u zasjedi točno sam znao da će treći brat na neki način nesvjesno upropastiti zamku i pružiti šansu protivnicima da se spase. Fascinira kako je Zagoru upala ''buba u uho'' baš u trenutku kada su razbojnici oteli baruna i vrag mu nije dao mira pa je tijekom noći otišao provjeriti da li su svi u svojim krevetima, tko bi se samo toga sjetio. Zapela mi je za oko i situacija kada je jedan od razbojnika skovao plan kako da spasi sebe i braću od indijanaca: ponudit ću im La Plumea i onda samo pričekati dok pobjedonosno ne odu, čim mu skinu skalp. Da li je to trebala biti ironija ili su scenaristi skroz zanemarili koliko barun ima kose na glavi. 

    Sedioli bolji nego što sam očekivao, izvrsno mu idu zimski pejzaži prekriveni snijegom ali je kod likova ipak slabiji, u svakom slučaju bolje nego neki drugi njegovi radovi. Naslovnice me nisu oduševile, prva bi još i bila odlična da nije one podignute lijeve ruke mrtvaca koji leži na snijegu.

    15.02.2015
    15:23:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 6, 10

    05.03.2015
    00:24:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    odlično

    23.03.2015
    07:50:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ne znam čemu tako loše ocijene!? Barem je crtež trebao dobiti više. Ne sjećam se nijedne druge epizode s toliko sniježnih, i to noćnih vijavica. Lijepa i opuštajuće epizoda. Naravno ako se ne čita na +35 na godišnjem na plaži. Treba je čitati po zimi, ispod tople deke da bu ugođaj bio bolji! Šteta što Ferri nije na obje naslovnice nacrtao jaknu.

    22.01.2016
    10:14:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Korg

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Ugodan Sediolijev crtež i jako lijepe naslovnice. Možda sam malo subjektivan kada je snijeg u pitanju jer volim takav ugođaj, ali sve u svemu, jedna opuštajuća priča od koje nisam previše očekivao.

    12.01.2017
    23:36:00 sati
    Korg
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Veoma dobar strip. Crtez odlican, naslovnice takodje. Prica nista epohalno, ali sasvim opustajuce, bez suvisnih dijaloga i sa dobrim ritmom svo vreme.

    04.02.2019
    15:39:00 sati
    Batacele
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Čitljivo. Zapravo priča ni u jednom trenutku ne budi neka pretjerana očekivanja, mada je završnica dosta mlaka.  Sediolli je sasvim ok za ove snježne priče, najbolje mu leži baš takav ugođaj, iako su likovi neujednačeno prikazani. Ferri je navlakuša s prvom naslovnicom...

    Nije baš tolika katastrofa, sve je to već mnogo puta viđeno, ali donekle uzbudljivo za pročitati...

    24.03.2019
    10:01:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Neloša, nezahtjevna epizodica.

    22.06.2019
    16:12:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum