Močvara robijaša

Zagor

ZG LU 148/151 | 384 str.

Zagor, Chico, šerif Graham i mlada Rita na putu su do kaznionice Waterwall gdje će pokušati razmotriti slučaj njezinog nevinog brata Eliasa Duffa. No, uoči samog dolaska, skupina robijaša na čelu sa Bimbom Sullivanom pobjegne u močvare zajedno sa Eliasom. Počinje trka s vremenom; naime, upravitelj za bjeguncima šalje Quannahovu skupinu lovaca, a istodobno mlada Rita bježi u močvaru. Hoće li Zagor stići na vrijeme i spasiti i bjegunce i mladu Ritu i razriješiti misterij okrutnog ubojstva?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Močvara robijaša
  ZG LU 148
 • Tragičan bijeg
  ZG LU 149
 • Južne vode
  ZG LU 150
 • Otok zmija
  ZG LU 151

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La palude dei forzati
  ZG SR 465
 • Tragica fuga
  ZG SR 466
 • Acque del Sud
  ZG SR 467
 • L’isola dei serpenti
  ZG SR 468

ZANIMLJIVOSTI

 • Možemo prepoznati elemente filmova: Papillon ili Leptir, zatim Green Mile iliti Zelenu milju Stevena Kinga. Laurenti također izgled nekih likova definitivno zasniva na pravim glumcima. Screw na Klausa Kinskog, šerif Graham na kombinaciju Johna Waynea i Roberta Mitchuma.
 • Prvi i zasad jedini rad zajednički Burattinija i Laurentija, a u planu je i drugi koji će se odvijati u Amazoniji. (by npetros2@htnet-dsl)
 • Na žalost, izlaskom 3. broja ove epizode dogodio se jedan veliki blam od strane Ferrija za nas fanove. Treba li objasniti? Vidjeti naslovnu. (by npetros2@htnet-dsl)
 • Zanimljivost je ta da se u epizodi 504-505 pojavljuje isti jedan lik (i to na naslovnici) ne samo sličan Eliasu Duffu nego i s istim imenom (Elias Van Deergard) kojeg također crta Laurenti. (by npetros2@htnet-dsl)
 • Bimbo Sullivan stari je Zagorov poznanik i neprijatelj. Prvo pojavljivanje u SD #51 "Bijeli vrač" na 14 stranica (LMS #78 "Okrutni Runok"), zatim u SD #53/54 "Sjene" neobjavljeno dosad, SD #70/72 "Kuća užasa" (ZS #21, gdje je uvodni dio sa Bimbom izbačen), te ZS #672/673 "Velika protuva". Predstavljen je na koricama u SD #70. Inače, Dnevnik je prevodio Bimba sa "Mali" i mislim da je to puno bolja i pravilnija uporaba.
 • Zelenu milju već je iskoristio u Bonelliju i Sclavi sa epizodom "Loše misli".
 • Ime prvog lika koji se pojavljuje u priči, Paul Munee, je homage glumcu Paulu Muniju (1895-1967), protagonistu filma "I am a fugitive" Mervyna LeRoya iz 1932. godine.
 • McNally "Pjesnik" ima neke sličnosti s likom krivotvoritelja Louisa Dege (Dustin Hoffman) iz filma "Leptir" (Franklin J. Schaffner, 1973. godine), naime i on također završi zbog istih grijehova u zatvoru u Francuskoj Gvajani, te iz njega bježi. U filmu on ne umire na kraju.
 • Pravo i kompletno ime Jonaha (Jonathan Joyce) otkriva se tek na str. 51. #149.
 • Vođa Indijanaca lovaca na zatvorenike, Quanah, nosi ime Quanaha Parkera (1845-1911), velikog vođe u ratu i miru, Komanča Kwahada. Sin je poglavice Pete Nocona i Cynthije Ann Parker, bijelkinje.

Burattini nastavlja u maniri podužih epizoda i vraćanja starih i zaboravljenih Zagorovih nemezisa. Osvrnuo se na lik sa samih početaka Zagora i podao mu (ne previše začuđujuće) sekundarnu ulogu u samoj radnji. Setting je postavio u močvare Canochee sjeverne Floride, dodao višelinijski zaplet i koristi se motivima i likovima iz kultnih filmova tipa Zelena milja ili Leptir. Radnja započinje polagano i uz malkice detaljnije predstavljanja samih aktera zapravo sami sebi gradimo priču. Napominjem da pojedini likovi skrivaju svoja prava lica, ili iz osobnih nazora ili zbog kriminalne prošlosti. Ovo mu je prava prilika da ispravi svoj nedavni neuspjeli pokušaj povratka Mortimera i Tkača, dvojice archnemezisa!

Osim što Duh Sa Sjekirom ima centralnu ulogu u cijeloj stvari, radnja se zapravo vrti oko jednog drugog događaja i lika. Njegovo ime je Elias Duff, a kriv je osuđen na zatvor zbog ubojstva lihvara Millwarda. Elias Duff je mentalno zaostala osoba, blage ćudi, velikog srca i izvanredne veličine snage, te jedne dinstiktivne osobine – može razgovarati sa životnjama. Sigurno vas se tijekom čitanja u glavi stvarao lik ogromnog crnca (spisatelja Stevena Kinga) koji ima sposobnost preuzimanja negativne životne energije na sebe. Također mentalno zaostao i također krivo optužen, samo za smrt djevojčice. Ima sestru, Ritu Duff, koja ga jako voli i vjeruje da usprkos njegovoj veličini i retardiranosti, on je nježna duša sa izgledom grubijana. Rita je ko i sve Zagorove pomagačice, zgodna, vitka, i kakve sreće u zadnje vrijeme – sve su neovisne o muškarcu!

Šaptač pticama

Mnoštvo likova, i začuđujuća karakterizacija! Nemalo me iznenadilo što je malo više pažnje posvećeno likovima i njihovim životnim pričama. Neki su tu tek da popune kvotu bjegunaca, a neki su tu da pokažu da ljudi ipak mogu pokazati kajanje zbog svojih grijehova u prošlosti. Lik Jonaha Joycea uvelike je sličan Zagoru. Teži nekim idealima slobode, moralnosti i čovjekoljublja, brani slabije i kaje se zbog svoji grešaka učinjenih u mladosti. Tijekom bijega, zbog poštenja i odanosti, Zagor mu daje još jednu šansu na novi život. Zaista, da to Zagor nije napravio, bilo bi vrlo licemjerno od njega, jer sjećamo se, i Zagor je napravio jednu veliku brutalnu pogrešku u svojoj mladosti zbog kojeg će kasnije žaliti. Ne znate? Pročitajte "Zagor priča" i "Dugin most". Srećemo i lika "pjesnika" McNallyja koji je ripoff Hoffmanovog lika iz Leptira. No, zaista se lijepo uklopio u profil kažnjenika pokajnika svojom nevinom, jadnom facom i odabranim rimama koje priliče uz pojedine situacije. Tu su još i Coffee, Rolly, te Bimbo Sullivan, stari Zagorov poznanik.

Drvo užasa

Osvetoljubivi, ali pravedni Quanah i njegovi okrutni lovci na kažnjenike. Ogromni Indijanac Makee i njegova sumanuta humorna potraga za pravim čizmama. Zatim upravitelj zatvora Bryce i banda Škrabotine/Screwa. Šerif Graham sa likom Waynea/Mitchuma. Svi su oni dobri, loši i zli akteri čija je uloga u cijeloj priči odlično razrađena, odnosno svaki je dobio (kao i kažnjenici bjegunci) svoj dio scenarija da ispričaju svoju stranu svoje životne priče. Njihov svijet je okrutan i nemilosrdan, čvrsti su to momci koji biraju vlastita sredstva za preživljavanje.

Laurenti mi polako počinje biti omiljeni crtač. Njegov fleksibilni i promjenjivi stil zaista ponekad zna biti atmosferičan. Crtanje mu danas sadrži puno više tuširanja te sjenčanja. Izgled Indijanaca, odnosno izgled njihovih nošnji i konstitucija jako je slična Indijancima sa sjevera Amerike, koje smo vidjeli iz razdoblja kad je Zagor tražio Sjeverozapadni prolaz. Dal se promijenio od svojih početaka na bolje ili na gore, teško je to reći jer su prvi brojevi u SD bili svjetlije otisnuti pa svjetlo i sjene ne dolaze toliko do izražaja. Jak je u dinamici borbenih scena, likovi kao da se konstantno kreću na vinjetama. Posebno je impozantna slika Quanahove osvete Bryceovih ljudima (vidi dolje).

Odlična epizoda nakon dugo vremena, koja plijeni i svojom veličinom, i karakterizacijom likova, pričom, a i crtežom. Kad sam na početku spomenuo višelinijski zaplet, imao sam u mislima mnoštvo događaja koji se kroz različite likove izmjenjuju kroz radnju. Vješto su i izbalansirani momenti karakterizacije, a i samih borba. Bimbo je portretiran točno onako kakvog smo ga mogli sresti i prije. Vješt, stalno bježi iz zatvora, i nadasve se želi osvetiti Zagoru. Ako pogledamo i prijašnje susrete Bimbo je uvijek bio sporedan lik, pa mu je takvu sudbinu dodijelio i Burattini. Osim u Toninellijevoj izvedbi, naravno. Nadalje, Burattini ne bi bio Burattini kad ne bi svog Zagora stavio u ulogu oštroumnog istražitelja. Zaista, Zagorovo oštro oko odmah je uočilo tragove izrezbarenog drva povezavši tu činjenicu s navikama Škrabotine kojeg je istog jutra prvi put vidio u životu. A da ne spominjemo i finalnu dedukciju kojom rješava Eliasov slučaj ubojstva... Bitke u kojima Zagor doslovno rastura Indijance koji su btw. već desetljećima domicilni u tim močvarama i znaju svaki zakučak, malkice i jesu pretjerane, no na to smo već morali naviknuti. Ipak je Burattinijev Zagor centralna ličnost i nositelj kulta i serijala. Svi ostali su sporedni.

I prisustvovali smo jednoj od pravih smrti jednog "moćnijeg" Zagorovog neprijatelja. On se više nikad neće vratiti jer je dobio strijelu u grlo, a to se rijetko dešava u stripova koji imaju "besmrtne" nemezise. Zagoru posebice. Jako me to iznenadilo, moram priznati. I zato sam niže napisao mali životopis "Malog" Sullivana...


In memoriam: "Bimbo" Sullivan
SD #51 – LU #151

"Bimbo" iliti "Mali" Sullivan (Mali su ga zvali dnevnikovci, što je očita šala na račun njegove debljine) stari je Zagorov neprijatelj, još iz davnih epizoda kad je Darkwood bio mlad, a naš Duh Sa Sjekirom tek stasao za pustolovinu. Naime, Bimbo je svoju trgovačku djelatnost širio Darkwoodom među Indijancima, samo što se bavio ilegalnom prodajom alkohola, a to gospodar Darkwooda ne trpi. Prvi susret im je bio sudbonosan, i otada Zagor postaje trn u Bimbovom oku. Prvotno ga okarakteriziravši kao bezazlenog trgovca i pustivši ga na slobodu, očito je u to kasnijim epizodama požalio. Sve se to desilo u SD #51 na nekih četrnaestak stranica. Bimbo je poslije u bijegu pred zakonom i Zagorom, no sudbina je htjela da se opet slučajno nađu u jednoj gostionici gdje se predstavljao kao Mister Sandman (vidi SD #53/54, nažalost vjerni čitatelji ZS-a ovu epizodu nisu mogli pročitati jer ona tad nije izašla!). No, Zagor prozre njegovu krinku i smjesti ga u zatvor. Nakon nekog vremena (u SD #70/72 "Kuća užasa") Zagor opet nailazi na Bimba, samo što je ovaj u zatvoru, i već tad izgovara svoje zlokobne riječi – "Neće mene ove rešetke dugo držati u zatvoru! Opet ću pobjeći! Stotinu mi mrkvica!" I tako je bilo, Bimbo uz pomoć svojih drugova iz bande "Adams family" bježi. Ne na dugo, jer ga Zagor odmah hvata!

Nekoliko stotina epizoda kasnije (ZS #672/673 "Velika protuva" by Toninelli), bježi iz zatvora i smišlja pakleni plan kako će se osvetiti Zagoru. Skriva se pod imenom Aldus Dexter i predstavlja kao akviziter na što Chico odmah pada. Već tad govori Zagoru da više nije onaj stari slabić, da ga je boravak u zatvoru promijenio i očvrstio. I kako to već biva, Zagor opet stavlja Bimba u zatvor. I tako dolazimo do posljednjeg momenta u Bimbovoj povijesti. Na početku "Močvare robijaša", nalazi se u kaznionici Waterwall, nepristupačnom mjestu koje je okruženo prostranim močvarnim područjem. Bimbo bježi zajedno sa još petoricom, no neće proteći puno vremena kad mu Zagor opet ne stane na put! Bimbovo tijelo nalazi se trenutno u jednoj od močvara Canochee. Gdje počiva u miru, još jedan od Zagorovih mrskih neprijatelja...

Fotke za sjećanje:


Tijekom bijega iz "Kuće užasa"


Pod krinkom bradonje u "Velika protuha"


Aldus Dexter, akviziter


Šokantno otkriće u "Kobna mreža"


Posljednje riječi Bimba Sullivana u "Južne vode" ;)

Naprijed

ZG LU 146/147 Crveni snijeg

ZG LU 152/154 Tajna Sumerana

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  .,ovakve se epizode traže !!!!!!!.,iako su i prethodne bile odlične ova je za nijansu bolja., .,pohvale recenzentu.,sve je rekao., .,laurenti odličan!!!.,nadam se da se nastavlja ovakvom kvalitetom.... 
  21.10.2008
  21:15:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Evo da i ja konačno Zagoru podarim barem jednu desetku ;-) Uglavnom,kroz četiri mjeseca iščekivanja guštao sam kao malo dijete čekajući nastavak,što me je podsjetilo kao onomad kada sam čekao ZS u osnovnoj školi...
  21.10.2008
  21:19:00 sati
  kico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 88%

  9, 10, 8, 7

  Za promjenu - odlično. Iznenadio me kraj Bimba Sullivana, a bio sam uvjeren da me u Zagoru više ništa ne može iznenaditi. Ipak je on jedan od starih negativaca.
  22.10.2008
  06:33:00 sati
  Spock
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  dobre epizode, ali prilično daleko od odličnih... prve dvije su mi nekako i najzanimljivije, a ovo ostalo mi je već dosadilo... u nekim momentima stiče se dojam da je i namjerno razvučeno da bi i burattini pokazao (ili dokazao šta li već) da i on umije napisati priču dužu od 2-3 epizode... nije mi se dopao ni zaplet, odjednom zagor u onom gradiću na jugu, odjednom zbrda z dola gomila likova i prepričavanja šta se dešavalo eliasu, uglavnom ništa što bi ovu priču uzdiglo u rang odličnih... laurenti oslabio u odnosu na afrički ciklus, ferrijeve naslovnice sasvim okej...
  22.10.2008
  12:17:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Malo gledao stare recenzije i vidim da sam tu dao sve 1-ice, bez komentara. Očita greška, ovo je super. Sve pohvale.
  23.10.2008
  14:27:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  zanimljiva priča,vrlo dobar crtež,nažalost vrlo rijetko kod zagora u zadnje vrijeme...
  23.10.2008
  20:50:00 sati
  fred perry
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  kao veliki ljubitelj Buratinnija, desetke za priču i scenarij. Odlična priča, jedva sam čekao nastavke.
  23.10.2008
  22:54:00 sati
  Deva
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 9, 7

  Burattini je uspio konstruirati jednu dugu kolosalnu avanturu u kojoj nalazimo sve ono što je Nollita davno radio. Moguć je i nesvjesni Burattinijeva posveta čuvenoj Zimskoj zmiji kad je radio ovu epizodu: Tamo je također u istoj ulozi indijanac Winter Snake koji lovi zle bijelce. Ovdje je to Quanah. Zagor je u oba slučaja tek sa strane, koji želi pomoći slabijima. Dok se ovdje Coffee žrtvovao za ostale, tamo je Klein polako čekao smrt. Bimba Sullivana možemo poistovjetiti sa Memphis Joem u mnogočemu, pa kiss sa Fridom, a ovdje zamalo s Ritom; Ima toga dosta…Burattini je bio pametan pa je ovaj put šutio kad treba šutjeti. Ima dosta nijemih vinjeta, nema previše ispraznog govora tako da je dobar dio prepušten samo slikama u kome dominira samo akcija i brzi ritam. Posebno upečatljiv trenutak je svakako početak trećeg broja kada Coffee umire. Svjestan toga da je gotov, odlučuje pomoći svojim prijateljima i žrtvovati sebe indijancima taman poslije ovih rečenica: «N-nemaš stih za r-rastanak, pjesniče?» Mcnally: «Pada mi na pamet samo jedan..od Lorda Byrona: -Kada su zauvijek…rastanci moraju biti brzi- » Coffee: «Lijepo r-rečeno… Nisi m-mogao n-naći bolji.» Lijep,lijepo..Ni Bimbo nije zaboravljen, koji bi između ostalog da nema Hellingena bio možda i najstariji negativac u seriji uopće.Ali koliko god da je bio zanimljiv svršetak Bimba, Burattini je očito na nešto zaboravio. Čudno je zapravo što se nitko od ostalih zatvorenika uopće nije pitao gdje je Bimbo ni što je bilo s njim kad se Zagor sam vratio… Ništa, ni riječi! A možda ih nije ni zanimalo što je bilo s takvim ljigavcem.U trećem broju gdje prednjači samo akcija Burattini odlučuje polako ubiti jednog po jednog bjegunca sve dok neočekivano Elias, «onaj koji govori sa životinjama» ne upotrijebi svoje moći kad će krenuti spektakularni protunapad.. Laurenti je stvarno majstor! Istina da je u zadnjem dijelu podbacio i likovi mu se često razlikuju od vinjete do vinjete, ali po meni ovo mu je daleko najbolji rad. Super crtač. Ferri, čovjek s daleko najviše naslovnica u Bonelliju, griješi u proporcijama, malim glavama, dugim nogama, al ko ga jebe; Iako je najslabija karika ovdje, ne može osporiti kvalitetu možda i najbolje priče duha sa sjekirom novog milenija...
   
  PS. "blam" je naravno nova cijena...
  25.10.2008
  14:13:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  Kao dobar film!
  26.10.2008
  04:55:00 sati
  hua
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  konačno nešto dobro i od zagoraznalački ispričano, bez puno gnjavaže tekstovima, onaj irac je ok lik, možda da ga se buratini sjeti za koju godinu
  28.10.2008
  12:40:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  28.10.2008
  15:05:00 sati
  semren
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Nakon dugo vremena dobar Zagor. Najlošiji je crtež.
  28.10.2008
  16:42:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ultras

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  31.10.2008
  09:58:00 sati
  Ultras
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Dobra, dugacka i znalacki ispricana prica sa odlicnim crtezom. Kao sto neko rece podsjeca na epsku pricu sa Zimskom zmijom, najboljom od svih prica. Zao mi Bimba djavo ga nosi, odavno je bio sa nama... Ali mislim da frke nema, ozivjece ga Vendigo ili neko drugi vec. 
  31.10.2008
  14:45:00 sati
  vope
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 79%

  9, 8, 8, 4

  Puno se pričalo o ovoj epizodi i nakon čitanja moram reći - s pravom. Naime,sigurno jedna od najboljih epizoda redovne serije. Iskreno, ne sjećam se koja je bila zadnja stvarno dobra epizoda - možda Crni brod sa povratkom Ylenie Varge. Prva dva djela su odlična, pregršt dobrih likova, dobro okarakteriziranih, Zagor u sporednoj ulozi što mu najviše i odgovara i baš sam se "ufurao" u priču. Nastavci pomalo razvučeni,posebno taj zadnji dio je po meni nepotreban ali ajde dobro. Naravno, Burattini ne bi bio Burattini kad ne bi vratio nekog starog neprijatelja te ubacio jedan potpuno nepotreban detalj - naime, Bryce naglas objašnjava da je on kriv za smrt poglavičine obitelji, a gle čuda - poglavice sakriven u grmlju to sve sluša. Banalano. Također, zaplet mi se ne sviđa, odjednom Zagor i Rita ko stara 2 prijatelja i u prvi sam mah pomislio da je već orje negdje susreo Ritu pa sam listao prošle brojeve ali ništa od toga.Laurentijev crtež jako dobar, kao što smo i navikli, posebno u scenama kad se Zagor bori sa Indijancima, pa onda scena na drvetu i kad Indijanci skalpiraju svoje žrtve, to je dobro napravio..Dobar crtač ali šteta što ne zna crtati naslovnice (gotovo svi kadrovi u ovoj epizodi su bolji od naslovnica koje je napravio za VČ).Ferrijeve naslovnice živi užas, posebno ona treća (Zagor nikad nije veslao sa Ritom), ali nažalost na to smo već navikli kad je redovna serija u pitanju.
  31.10.2008
  16:53:00 sati
  Aco
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  Nije da je toliko dobra epizoda, ali je pravo osvježenje. Malo je to sve ipak prerazvučeno, pa se Burattini ponavlja (ženska deset puta lupa progonitelje u jajca i bježi, Zagor se četrnaest puta bori sam protiv desetorice, itd.), ali interesantni likovi vuku radnju. Laurenti podbacuje, likovi mu nekoliko puta unutar epizode mijenjaju izgled, a što reći o Ferriju, koji podbacuje unatoč obilju lijepih boja na naslovnicama. Bimbo najeb'o jadnik, baš je okrutan taj Burattini.
  04.11.2008
  12:40:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 6, 10

  Ne može ni Buratini konstantno da piše loše priče. Od Ključeva pakla prva epizoda koja vrijedi. Nije to sad baš neka posebno dobra priča, ali druge su toliko loše pa je ovo remk-djelo. Nažalost, ni u narednom periodu nas ne čeka ništa bolje, poslije ovog se vraćamo na još jedan period prilično loših epizoda. Laurentijev crtež mi se ne sviđa.
  05.11.2008
  11:45:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Fenomenalno - definitivno jedna od najboljih priča cijelog serijala!  Ali i inače sam veliki fan Burattinija.    Ne treba ništa o priči duljiti jer već je sve rečeno.  Odrađena je izvrsno.  A također i crtež.  Ma, i naslovnice su lijepe, al na prvoj me smeta što izgleda kao da je robijaša napala neka podivljala baba, a ne prilično opaki Indijanci, kako su u priči dočarani.  Ispada da je Ferri samo prekopirao jednu vinjetu iz stripa, ali ipak ispalo je loše... 
  07.11.2008
  09:49:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • satko

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

   Poslije duže vremena zaista solidna epizoda. Veliki broj likova a posebno raduje njihova karakterizacija. Kao što su neki već primjetili ova epizoda podsjeća na kultnu "Poruke smrti". U odnosu na ovaj zagorov klasik "Močvara robijaša" je epizoda sa malo bržim tempom, što je svakako dobro jer je famozna epizoda "Poslednja žrtva" pomalo bespotrebno razvučena. Posebno mi se dopao Laurentijev crtež šerifa Grahama i lovca na glave Scrawla, jer je evidentno da su kao predložak poslizili legenda John " the Duke" Wayne i Rollingstone Kit Richards. Smatram da je kulisa epizode (močvara Floride) dobro odrađena ali da se na atmosferi moglo još poraditi (izgleda je Laurenti bio ograničen na 4 kompletne epizode) jer tu su se mogle pozicionirati mnogobrojne močvarne situacije (nedostaje mi više živog pijeska, aligatora i vrućine). Sve u svemu veoma solidno.
  08.11.2008
  00:07:00 sati
  satko
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 48%

  6, 5, 3, 6

  crtež očaj.epizoda ispod prosjeka.
  08.11.2008
  20:26:00 sati
  lwood
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Iako epizoda ima nekih manjih propusta i nije baš originalna, došla je kao pravo osvježenje među svim lošim epizodama kojima smo zatrpani u posljednje dvije godine.Crtež je odličan (Laurenti je majstor). Naslovnice su oku ugodne, iako se ne podudaraju s radnjom stripa (no to je često kod Ferrija). Možda ne spada u sam vrh Zagora, no sve u svemu, ja sam zadovoljan. Bravo Burattini.
  09.11.2008
  11:04:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Epizoda u prvih pet od broja 400-478 (original). Posle dužeg vremena sam stvarno uživao u čitanju jedne dinamične avanture Zagora. Burattini na visini zadatka, Laurenti fantastično dočarao močvare severne Floride, indijance Quanah, prelepu Ritu Duff, očito je lik glavnog negativca (to se na kraju ispostavilo) šerifa Grahama pozajmio od John Wayne. Lik Zagora od dobrog do očajnog u zdnjem nastavku, inače crtež bi bio za 10.Ferri standardan, ali sam lik Zagora gotovo na svim naslovicama nejasan.
  10.11.2008
  01:46:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Vidi ovog mpavina šta me ganja po recenzijama. E svega mi, neš više. Super epizoda, ali mislim da je na kraju trebalo bit poljupca. Između Rite i Čika da se razumijemo. Ferriju ocjena manje. Laurentiju dvije.
  14.11.2008
  23:58:00 sati
  cibalia
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 87%

  10, 9, 7, 9

  "Di je bija?" (Tko ne kuži, ovo je nastavak prošlog komentara kojeg je, doduše, cibalia naknadno prominija LoL).  Nego, da i ja kažem dvi - tri riči o ovoj dugo očekivanoj i najavljivanoj epizodi. Ovo je jako, jako dobro. Možda se tako čini jer smo navikli čitati svakakve gluposti u redovnoj seriji u zadnjih par godina no to ne umanjuje vrijednost ove epizode. Nakon mnogo vremena ovo je prva epizoda zbog koje sam bio jako nestrpljiv u čekanju nastavaka. Međutim, ipak to nije na razini "nedodirljivih" kao što su Morska strava, Nestali istraživač... Likovi su ovdje dobri, ima mnogo novih faca i dobro su okarakterizirani... Ima par stvari s kojima me je Burattini ugodno iznenadio: način na koji se riješio vječnog protivnika Bimba - triba imati hrabrosti za tako nešto hehe; te onaj pokolj kojim su Indijanci proveli pravdu, stvarno šokantno. Također, nezaboravan je onaj trenutak kad umire pjesnik... Jedino kraj malo šteka jer Burattini davi s onim svojim objašnjavanjima, i nije dobro ono rješenje s poglavičinim snom. Ali neka mu... Sad samo priželjkujem neka se nastavi niz ovako dobrih epizoda jer to u ovom trenutku Zagoru triba više nego ikad. Što se tiče crteža, pogodili su s izborom jer je Laurenti već u Osveti vudu pokazao da je maher za crtanje močvare. No, likovi su mu ovdje lošiji nego tamo, čak i Zagorovo lice u par navrata izgleda čudno, neprepoznatljivo. Nadam se da se to neće nastaviti. Ferri je kod naslovnica samo iskopirao neke slike iz samog stripa (a to sam bio skenirao i postavio na forum), samo što je još na svaku ubacio Zagora pa zato i nemaju veze s radnjom   (Npr. prva je posve kopirana osim Zagora- prvi dio, str.4., treća naslovnica Chico umjesto Zagora- treći dio str. 92). Uglavnom, sve naslovnice su mi jako dobre osim prve i lipo su obojane.
  24.11.2008
  12:21:00 sati
  mpavin
  uredi
 • zoemis

  Ukupna ocjena 74%

  10, 9, 4, 5

  Priča odlična, scenarij dobar, crtež dobar ali mi ne leži taj stil, naslovnice... pa da su drukčije (od nekog drugoga) možda bi većina rekla: ajooooj, kaj je ovo???
  24.11.2008
  17:47:00 sati
  zoemis
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Jedan od boljih u zadnje vrijeme...
  09.01.2009
  00:22:00 sati
  Svila
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji Zagor posle Zlatnog perioda.Sve rečeno.Dokaz, da i Bure može kad si da truda.Naslovnice za pet-posebno Vode juga jedna od top 50 Zagorovih svih vremena.
  28.01.2009
  09:55:00 sati
  teller
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Ovaj blockbuster nije opravdao sva moja očekivanja, što ne znači da "Močvara robijaša" nije odlična priča. Ako bacimo pogled na krševe koje su prethodile ovome, onda je "Močvara robijaša" uistinu jedno pravo osvježenje. Daleko je to od "Cibole", "Morske strave" i "Nestalog istraživača", ali je i dalje skroz dobro. A dobro je iz razloga što se Burattini ovom prilikom u velikoj mjeri oslobodio svojih famoznih kolaža i klišeja. Da bi neka priča bila odlična, bitno je prezentirati raznovrsnost lokacija, dinamičnu izmjenu događaja, velik broj upečatljivih scena i dobro okarakterizirane likove. Scenarist je taj dio posla obavio i više nego dobro. Pa se tako radnja odvija u močvarama Floride; odličan je onaj prizor na kraju gdje su Quanahovi Indijanci "zakucali" stražare za stablo; a Burattini nije ostao dužan ni kod opisa likova, s time da ih Bimbo Sullivan šiša svih zajedno! Da, Bimbo je središnja figura ovog stripa, mada će neki misliti da se sve vrtilo oko Eliasa Duffa i bijega iz zatvora. Bez Bimbe bi ovo bila daleko slabija priča. Pogledajte samo njegove izjave, izraze lica i njegovu mržnju prema Zagoru koja ga doslovno izjeda! Njegova smrt je bila pun pogodak. Do tada je Bimbo bio nitko i ništa, obični probisvjet, a sada se lansirao među najupečatljvije villaine Zagorovog univerzuma. Što reći, čim sam ga kao dječak prvi put vidio u stripu, a bilo je to na svega 30-ak stranica, odmah sam osjetio neku privrženost prema tom mističnom liku i bio sam uvjeren kako to nije sve od njega, kako Bimbu Sullivana (koje ime!) čekaju velike stvari. Pored toga, pohvalio bih i kvalitetnu akciju; prije svega zato što se zagor bori u močvari (u svom elementu) protiv hrpe opasnih neprijatelja, a ne kao dosad, protiv par običnih thugova. Ipak, loša je stvar što radnja cijelo vrijeme prati bijeg nekolicine robijaša. Zatim bih kao zamjerku izdvojio Quanahove snove koji su bili jedni način da taj poglavica (baš tada) prokuži kako stvari zapravo stoje. Zatim, Elias Duff ima neobjašnjive moći koje se obrazlažu tek s jeftinim argumentom kako bog uvijek onima kojima je nešto oduzeo, dade nešto zauzvrat. Sam kraj je predvidiljiv. Moreno je tu scenarističku (detektivsku) shemu koristio u više navrata i mislim da je ovog puta taj potez donio više štete nego koristi. Pogotovo, ako smo znali tko stoji iza svega. Već nakon prvog dijela je bilo jasno da je šerif ubio lihvara, jer ako uzmemo hipotezu da je Elias nevin, onda nema sumnje da je šerif morao ispričati gomilu laži. Svaka odlična priča mora imati i odličan crtež, a za Laurentijev je to teško reći. Nemam ništa protiv što je promjenio stil, dapaće, 2. i 3. svezak je za čistu desetku. Ali zašto crtež nije ujednačen od početka do kraja? Zašto 30 tabli prvog dijela i gotovo sve u zadnjem dijelu (grozna lica, na jednoj Zagor liči na M. Jacksona XP), ne valjaju prebijenog novčića. Laurenti je bio ili lijen ili mortos pijan kad si je dopustio da zasere jedan ovakav perspektivan strip. Ipak ću mu dati osmicu zbog dobro urađenih dijelova (Bimbo), ali drugi put neću biti ovako blage ruke. Naslovnice su okay, iako nijedan kadar ne odgovara nekom prizoru unutar korica. najviše me iritiraju nazivi pojedinih svezaka koji nemaju veze s ničim. Unatoč svemu, jedna prilično dobra priča koja je uz to imala tendenciju da bude i više od toga. Što će reći da je Burattini dobar ali limitiran scenarist.
  15.02.2009
  20:04:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  07.05.2009
  01:19:00 sati
  Brdar
  uredi
 • supermark

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  odlična epizoda!
  16.05.2009
  22:34:00 sati
  supermark
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Strašna epka, početak nešto boljeg niza Zagorovih priča, najbolja stvar još od Povratka Kaina, čak bolje od Kandraxa i Ylenie. Likovi su izvrsni, Bimbo iznenadno gine, što nisam očekivao i što je veliki plus, zanimljiv spoj misterije i ganje kroz močvaru, jezovito indijansko pleme, poglavica veliki cooler :D. Crtež je genijalan, djelo jednog od najkvalitetnijih Bonellijevih crtača, odlično crta ženske, indijance i okolinu, Zagor mu je malo tarzanast, ali obavio je izvanredan posao. Naslovnice su neobične iako izvedba nije baš vrhunac. Četiri sveske koje je definitivno vrijedno imati u svojoj kolekciji, dobar utrošak vremena, napokon nešto pametno od Bureta!
  11.06.2009
  11:55:00 sati
  jasa
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Ne znam kako je to uradio, al znam da ga je uradio (Bure). Malo, malkice na kraju slabi prica i crtez, al dobro de.. nista strasno.
  17.08.2009
  17:13:00 sati
  kasper
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Sve pada na svoje mjesto. Priča odjekuje realno, ima puno nijansi. Robijaši nisu crno-bijeli, o svakome saznajemo dio prošlosti, s nekim likovima se možemo emocionalno poistovjetiti. 
  Sviđa mi se što Quanah preko duhovnog elementa shvaća da nije u pravu, tako i bez fizičkog upliva nekoga od likova okreće se protiv dotadašnjih saveznika i suradnika. Laurenti ga je prikazao kao vođu sa demonskim sjajem u očima. Sumnja čitatelja pada na Sullivana kao glavnog krivca, nekako logično, a ispada da je on scenaristička diverzija, jer umire usred treće epizode. Zanimljivo je da su Zagor i Bimbo prisiljeni surađivati i pomagati jedan drugome da bi preživjeli premda su zakleti neprijatelji, Zagor čak dolazi u situaciju da mora povjeriti život u ruke Sullivanu.
  Puno stvari je potrebno složiti da se rodi ovakva velika i kvalitetna priča, od ideje do papira je dug put. Burattini je zaista pokazao vještinu pripovijedanja. Radnja teče prirodno, neusiljeno, održana je napetost i dinamika, teško je bilo što predvidjeti. Iz događaja izviru objašnjenja, a ne obratno, sve se kreće prema nekoj većoj cjelini.  
  26.09.2009
  11:50:00 sati
  solar
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 9, 6

  26.12.2009
  19:47:00 sati
  Koresh
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 8, 7

  Može Bure kad hoće. Ali mu to očito predstavlja ogroman napor jer do danas se nije ni približio ovoj priči. Tu i tamo malo zadavi i sruši tempo, ali zanemarivo. Odličan početak gdje odmah krećemo u avanturu. Na kraju pokvario malo dojam s objašnjavanjem, ali to je jednostvano njegov stil. Laurenti je meni najdraži crtač Zagora iako sam više volio njegov početak kada je crtež bio čišći. Ovo je jako jako dbar strip gdje je najslabija karika Ferri.

  21.03.2010
  15:05:00 sati
  piquet
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 72%

  7, 6, 8, 9

  Kada je Buratinni izjavio da je ova epizoda najbolja njegova po izboru njihovih čitatelja ja sam očekivao nešto u rangu Mortimera ili Tkača! Ostao sam razočaran, ok nije loša epizoda ali daleko je od najboljih. Najveća glupost je ona komunikacija sa životinjama i to bez nekih većih objašnjenja, frajera vole škorpioni i sve ostale životinje a aligator ga je stisnuo zubima ali ne jako??? Molim? Jedan od većih prosera u Zagoru. Plus je crtež koji je možda najbolji do sada što se tiče Laurentija i Naravno Bimbo koji se konačno pojavio i umro na odličan način koji je crtač odlično prikazao!

  08.05.2010
  16:56:00 sati
  supermike
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Jako sam zadovoljan ovom epizodom, veoma dobro. Duga priča, u četiri nastavka, povratak i definitivni kraj Bimba Sullivana, mlad i zgodan lik Rite Duff, puno pažnje posvećeno životnim pričama svih likova, osvetnički nastrojeni indijanci i na kraju razotkrivanje zavjere šeriga Grahama. Sve su to samo neki od elemenata zbog kojih po meni ova epizoda spada u sam vrh Zagorovih epizoda. Naravno, uz crtež odličnog Laurentija i naslovnice ne pak toliko lošeg Ferrija.

  31.07.2010
  13:02:00 sati
  allessi
  uredi
 • Boston Jack

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Baš dobra epizoda iako ne i savršena. Malo mi je scenarij klimav. Ostali elementi su odlično odrađeni.

  Bimbo RIP

  04.08.2010
  15:47:00 sati
  Boston Jack
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  E,ovakve Burattinijeve tekstove volim čitati.Laurenti je odličan crtač.Ferri je kao obično,za desetku.

  29.12.2010
  11:06:00 sati
  Patrix
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 75%

  8, 9, 5, 9

  interesantna i dobro izvedena prica.

  Mozda je malo pretjerano rastegnuta na cetiri sveske, ali ok, nije bila naporna za citanje.

  Laurenti je iz epizode u epizodu sve gori i gori. S obzirom da je ovdje nacrtao skoro 400 stranica, prepostavljam da je zurio vise nego inace.

  24.02.2011
  01:05:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Nepeta i zanimljiva epizoda; malko mi je žao što su neki bjegunci morali odapeti. Laurenti nikad bolji, ali Ferri je mogao malo bolje nacrtati druge dvije naslovnice.

  04.04.2011
  10:06:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  09.05.2011
  21:42:00 sati
  Pero2912
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Predobra priča.

  08.06.2011
  20:15:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 10, 4

  Elias Duff=John Coffey

   

   

  Jednom riječju: Izvrsno. Burattini je napokon sve posložio kako treba. Laurentiju je ovo najbolji rad u karijeri. Naslovnice loše.

  20.06.2011
  17:38:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Ovo je stvarno nesto neponovljivo. U periodu, mozda, i najvece krize Zagora kao grom iz vedra neba se pojavljuje jedna od 20 najboljih epizoda Zagora svih vremena. Sto bi u Bg rekli VRH BRATE!

  12.07.2011
  04:00:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Bure je malo usrao scenarij time što Zagor prebrzo sve shvati. Vidio je one komadiće izrezbarenog drva i odmah sve skužio. Laurentijev crtež je previše kičast, na momente me je umorio. Možda je to i stvar otiska i pretamnog papira. Ne znam.

  31.05.2012
  12:47:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 5, 8, 7

  BRAVO! Konačno jedna dobra priča i jedna od najboljih u ovoj rednoj seriji Zagora. Sa nestrpljenjem sam očekivao nastavke. I mene je iznenadio kraj Bimbo Sullivena.

  05.06.2012
  12:12:00 sati
  tekumze
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlicna prica !!! Burattini je pravio vise storylinea istovremeno i na kraju ih sve ispleo i napravio odlicnu pricu ! Bilo mi je zao sto su Coffe i Pesnik morali da umru ali tako je kako je.

  Serif Graham neodoljivo podseca na Johna Waynea...Ocigledno Laurenti voli da koristi americke velikane kinematografije kao uzore za neke likove {to smo vec videli u Osveti Vudu,gde onaj lici na Clarka Gablea}.

   

  Laurentijev leprsavi stil mi uopste nije smetao,ima par prelepih scena koje su kao slike na platnu.

  Ona scena sa labudovima me podsetila na BAtman Begins samo tamo su slepi misevi umesto labudova.

  Odlicni su ovi Burattinijevi blockbusteri to je posle jos pokazao u Odlozemoj Smrti i Krv Mohavka.

  Ali kad on vec moze da napise pricu na skoro 400 strana za redovnu seriju mogao bi makar da napise 320 za MAXIje a ne pisljivih 288...

  30.09.2012
  14:07:00 sati
  going going
  uredi
 • Hexen

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Dobra epizoda, pogotovo prve tri. Zadnja je dosadna i trebala bi se zvati "Otok objašnjavanja".

  Nemam baš puno toga za reći za ovu epizodu, sve su već rekli drugi. Laurentijev crtež je solidan i dinamičan, iako me malo smeta način na kojeg crta Zagora i Ritu. Zagor mu ima pravu njušku, stalno je namrgođen te izgleda kao da se nije šišao tri mjeseca. Rita mu pak skoro na svakoj slici nešto pozira u onim uskim hlačama.

  Ferri, koji mi je inače loš, ovdje je nacrtao dobre naslovnice, koje dobro dočaravaju Zagorov svijet (možda zato što se cijela priča odvija u močvari). Najlošija mi je druga, s obzirom da je tvrđava premalena s obzirom na Zagora.

  Sve u svemu, dobra epizoda koju preporučam.

  18.02.2013
  13:54:00 sati
  Hexen
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Jedna od najdrazih zagorovih prica, meni medju najboljim u zadnjih 10-15 godina, zanimljiva,napeta,intrigantni likovi, zivopisni, svaki sa svojom pricom, ispada da su ti zatvorenici , osim bimba, mnogo bolji ljudi nego oni slobodni, oni koji ih progone tj. Bryce & co... Laurenti je genijalno nacrtao Quanaha,najdinamicniji crtac u zagorovu staffu, samo su naslovnice podbacile

  01.09.2013
  02:28:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  11.04.2014
  21:16:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  Dobra epizoda!

  24.06.2014
  22:34:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 71%

  9, 8, 4, 8

  Dosta neuobičajna Zagorova epizoda koja se mora pročitati.

  23.09.2014
  17:24:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Zoroasterixx

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Iznenađujuće dobra priča, a nisam previše očekivao, ali ispalo je sasvim zanimljivo. Jedna od boljih priča u ovom periodu Zagora.

  01.10.2014
  22:27:00 sati
  Zoroasterixx
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Puno sam očekivao od ove priče vidjevši ocjene i nisam se razočarao. Epizoda puna brutalnih okršaja i mrtvaca. Scena gdje Bryceovi pomoćnici vise s drveta je jedna od najokrutnijih u čitavom serijalu kao i smrt Sullivana. Svaka čast Laurentiju, dočarao je atmosferu vrhunski. Najslabija točka su naslovnice. Zagorovo lice na zadnjoj izgleda kao da počinje truniti.

  17.11.2014
  01:05:00 sati
  caramba
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Solidna epizoda. Interesanto mjesto, odigravanja price. Likovi su takodjer, ok. Scenario je globalno gledajuci, vrlo dobar. Samo u finoci nije najbolje isklesan (dialozi/akcija).  Crtez Laurentija, pocetak je bio odlican, da bi crtez konstantno od ca. polovice,  gubio na kvaliteti. Naslovnice su ok. Lu 149, tu je Ferri malo kiksao.

  (Nitko nije, na Zagora pucao)

  22.11.2014
  12:26:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 8, 6

  Odlicna prica sa odlicnim karakterima. Nazalost, ko po obicaju kad pise Bure, na kraju malo zastane zbog svih onih objasnjivanja. Zadnja sveska jednostavno ima prespor tempo i rasplet nije daleko od antiklimaxa. Ali zanimljivi karakteri (ovdje je Bure stvarno odradio dobar poso) i mocvarni ugodaj pricu dizu na nivo prilocno visoko iznad prosjeka. Laurentijev crtez je prekrasan. One njegove divlje linije pasu perfektno ovom divljem ugodaju i karakterima. Rijetko ko moze Zagora docarati ko covjeka iz sume i zastrasujuceg lovca ko on. Nazalost, Ferrijeve naslovnice su najgori dio ovog paketa.
  27.01.2015
  23:34:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Bure scenarij,Laurenti crtež i fenomenalna epizoda je tu

  i to na skoro 400 strana.

  pročitano u jednom dahu

  23.03.2015
  07:53:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  02.09.2015
  10:21:00 sati
  tinton
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 68%

  8, 7, 5, 8

  Prilicno napeto i zanimljivo.  Jedina mana mi je crtez.  Onaj Elias koji komunicira sa zivotinjama me podsjeca na onog velikog crnca iz filma "The Green Mile" (istovremeno i iz Dilanove epizode "Lose Misli"), tako da su neki elementi ovdje ocito posudjeni iz filmova i drugih stripova.  Sto se tice price, prilicno je dobra, ima ovdje dosta dobrih stvarih za svakoga: dobrih zatvorenika, losih zatvorenika, opakih upravitelja zatvora i opakih serifa, i konacno indijanaca koji su zedni osvete, i koji ubijaju i skalpiraju sve zivo.  Steta samo sto je Laurenti ovo crto... ali eto, u cetiri sveske, ovo je skoro pa epska prica, jedna od duzih, sigurno.  Naslovnice su vrlo dobre, a prica kao prica ima i nezaboravni dogadjaj: ovo je epizoda u kojoj je Bimbo Sullivan konacno umro, za sva vremena.  R.I.P.

  26.10.2015
  14:29:00 sati
  acestroke
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Meni odlično. Slistio sam to u 1 dan. Malo jesu neki dijelovi predvidljivi, ali ovako dobre epizode nije bilo od 'Čovjeka s puškom'. Naslovnicama ipak ne mogu dati 10.

  25.01.2016
  15:42:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Leonid

  Ukupna ocjena 80%

  9, 9, 6, 8

  Nije loše, dapače. Zanimljiva ideja i koncept. Dosta uvjerljivi likovi i dosta nekog crnog humora i realizma.Zagor u bijegu skupa s čudnom grupom, a progonitelja masu. Nitko nije zanemaren i svi su dobili prostor. Možda je priča predugačka, ali razumljivo zbog više podradnji.

  Međutim, sve mi to kvari jako loš crtež Laurentija. Potrudi se oko Rite, ali brate Zagora i Indijance crta katastrofalno.

  12.11.2016
  12:12:00 sati
  Leonid
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Dobra epizoda a i crtež je dosta dobar!

  25.05.2017
  18:14:00 sati
  Wayto
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 68%

  8, 8, 4, 8

  Kada se sve zbroji zadovoljan sam ovom pričom, samo što nije na tako visokoj razini kao što se govori. Neke stvari su prerano otkrivene a neke su se dale naslutiti same po sebi. Odmah prilikom prvog pojavljivanje upravitelja kaznionice Waterwall smo vidjeli o kakvom čovjeku se zapravo radi, njegova namjera da preko svojih pijuna smakne Eliasa po svaku cijenu sigurno mora upasti u oči. U kombinaciji sa Quanahovim snovima Bryce je postajao sve sumnjiviji i naziralo se da je upravo on počinitelj zločina koji su pripisani bjeguncima iz kaznionice. Iako je umro u teškim mukama čovjek ne može imati sažaljenja za njega. Efektno je napravljen san u kojem preneseno značenje imaju ptice i zmije, samo je prevelika slučajnost da se Quanah nađe u blizini upravo u trenutku kada se Bryce spremao otkriti tajnu ubijene obitelji. Ima tu još stvari koje malo kvare dojam. Treba spomenuti situaciju kada Zagor sa bjeguncima dolazi u kolibu u močvari i otkriva čamac. Idealno za spas, ali je problem u tome što je njih previše da bi stali u njega. I onda se Burattini dosjetio jednog od najvećih klišeja, ubaciti napad indijanaca u kojem će poginuti trojica bjegunaca. Eto, sada svi stanu u čamac i red je dignuti sidro. Ni Zagorova naivnost ne može ostati neprimjećena, Bimbo Sullivan samo traži priliku da ga ubije i on od takvog čovjeka očekuje da će ga izvući iz živog blata. Zar ne bi bilo sigurnije da je njega Bimbo odbacio na čvrsto tlo umjesto što se išlo obrnutim putem. Indijanci su pomogli Zagoru samo zato da bi došli do njegovog skalpa, još jedna situacija za koju se moglo predvidjeti kako će završiti. Kako je od početka sve vodilo tome da Elias nije kriv za ubojstvo lihvara, trebalo je naći potencijalnog sumnjivca. Recimo da je on djelomično zamaskiran jer je ponuđeno više likova koji su mogli snositi odgovornost. Kako je priča išla kraju ti likovi su pogibali i ostao je samo jedan koji je tu bio od samog početka. Bilo je jasno tko je pravi krivac, samo je trebalo otkriti motiv i način kako se sve odigralo. Tu je uskočio Zagor sa pričom kako je već na početku dobio natuknice u vezi šerifa,  nije baš najidealnije što je te informacije prešutio Chicu i Riti pa ih tako gurnuo u potencijalnu opasnost ostavljajući ih u kaznionici u društvu Grahama i Brycea. Zagor je na kraju napravio ispravan porez pustivši Jonaha na slobodu i tako mu dao drugu šansu kojoj se više nije nadao, iako se takav slučaj već ponavlja nekoliko puta u novijoj fazi serijala. Smiješan je slučaj indijanaca Makeea koji tijekom cijele epizode traži odgovarajuće čizme za svoja ogromna stopala, i uspije ih pronaći tek od zadnje ubijene žrtve.

  Crtež mi se ne sviđa, Laurenti je jedino Ritu dobro nacrtao a to je premalo za neku bolju ocjenu.

   

  18.07.2017
  10:54:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Dobro je ovo Burattini osmislio, s hrpom zanimljivih likova i napetom radnjom, od početka do kraja priča nema nekih većih nedostataka, a i crtež Laurentija je sasvim odgovarajući. Možda i najbolja epizoda u ovom osrednjem Zagorovom intervalu.

  09.09.2017
  20:09:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  25.03.2018
  11:01:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 7, 10

  Odlicna avantura. Jedina zamerka (ako se moze tako nazvati) su bespotrebna objasnjenja na samom kraju, ali to nije pokvarilo ukupan utisak prethodnih 370 strana koje su izvrsne.

   

  Crtez mi se ne dopada jer uvek tesko varim mracno-slobodni stil Laurentija i Chiarolle, dok su naslovnice vrhunske sve cetiri.

  06.02.2019
  13:44:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Pomalo neobično, ali zato jako dobro izvedeno.

  22.06.2019
  16:15:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Jako dobra akcijska priča u kojoj se razvija više radnji. Zagor mora dokazati nevinost jednog zatvorenika. To bi bilo prilično jednostavno da ovaj nije odlučio pobjeći neposredno prije. Prave zavrzlame.

  Od tog trenutka pratimo zatvorenike kako bježe kroz močvaru, Zagora kako traži sestru ovog zatvorenika koja je pobjegla u močvaru i lov od strane zakona prema zatvorenicima.

  Ova poduža priča me iznenadila time što ni jednom nije postala dosadna. Možda i zahvaljujući Laurentiju koji je ovdje bolji nego u 90% svojih radova.

  Naslovnice mi se baš sviđaju. Ferri je bio iznimno inspiriran ovdje.

  19.04.2022
  07:40:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Već dugo nije bilo ovako super priče kod Zagora.
  Odlična priča sa glavom i repom, sa puno odličnih detalja i sa veoma dobrim završetkom.Čak je odlično napravljena i karakterizacija likova,kojih je bilo jako puno.Najbolji su definitivno bili likovi Rite,Elias i Šerif. A što tek reći na sve one silne priče odbjeglih robijaša.Jako,jako dobro je ovo napravljeno.
  Što se tiče indijanaca lajkam ih.Bili su veoma zabavni.
  Crtež je uistinu fenomenalan,ali sa naslovnicama je druga priča.Treća naslovnica je teški fail.
  I moramo se nakon ove priče i oprostiti od jednog Zagorovog negativca, Bimba Sullivana koji je sa ovom epizodom završio svoje u Zagorovom svijetu i to veoma dostojno,kao što priliči jednom ovakvom neprijatelju. Počivao u miru.

  24.06.2022
  18:26:00 sati
  Altairfan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1818
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum