Tajna Sumerana

Zagor

ZG LU 152/154 | 282 str.

Zagor i Chico na putu prema Darkwoodu susreću engleskog arheologa Dextera Greena i njegovog pomoćnika Yamba koji iz Afrike nose dragocjenu mumiju posljednjeg sumeranskog kralja Dumuzija te neprocjenjiv Dumuzijev dijadem. Zajedno kreću prema Richmondu u muzej starog Zagorovog poznanika profesora Oldbonesa. Međutim, netko im želi ukrasti vrijedne nalaze na putu do muzeja, ali i u samome muzeju. Sve upućuje na sljedbenike Namtara, vjerske fanatike koji pod svaku cijenu žele vratiti mumiju i dijadem, a kojima po legendi služe stari sumeranski demoni…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 62%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*6

S*5

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajna Sumerana
    ZG LU 152
  • Strava i užas u muzeju
    ZG LU 153
  • Stupica i otrov
    ZG LU 154
  • Tajna Sumera
    ZG VEC 1
  • Teror u muzeju
    ZG VEC 2
  • Zamke i otrovi
    ZG VEC 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segreto dei Sumeri
    ZG SR 469
  • Terrore al museo
    ZG SR 470
  • Tranelli e veleni
    ZG SR 471

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova je priča ujedno i početak sage sa Richterom, koja završava u ZG LU 165, odnosno ZG VEC 14 Tron bogova.
  • U Italiji je ova priča izašla 2004. godine.
  • Pojavljuju se neki Zagorovi prijatelji i poznanici i to Bat Batterton, šlampavi detektiv i profesor Oldbones, kojeg smo imali prilike upoznati u priči ZG SD EXT 59 "Sjene u noći" gdje je također bilo riječi o krađi u muzeju i gdje se prvi puta pojavio Bat Batterton.
  • Dexter Green putuje SAD-om uz preporuke organizacije „Drugdje“ s kojom je Zagor već nekoliko puta surađivao protiv Hellingena i ljudi-riba te uz pismo Andrewa Caina upućeno Zagoru u kojemu ga moli da pruži svu moguću pomoć Dexteru.
  • Pojavljuju se poveznice na epizodu sa napuštenim svratištem (ZG SD 29 Svratište obješenih) i na avanturu u Africi (ZG LU 103-105 Kainov povratak), a spominje se i profesor Weisse, s kojim je Zagor imao okršaj na Grenlandu (ZG SD 56/58 "Tajna Jednoroga").

Oko ove epizode se uglavnom nije vodilo puno polemika, jer su se gotovo svi složili da ne valja. Možda će netko misliti da je 65% previše za ovakvu priču, ali to bi bila neka solidna trojčica, a svaka niža ocjena bi svrstala ovu priču među one najlošije s kojima se ipak nije za uspoređivati. Na UBc-u je ova priča dobila 42%.

Priča je zapravo dobro zamišljena i imala je preduvjete da postane vrlo zanimljiv početak jedne sage, ali u tome ju je spriječilo nekoliko stvari. Prije svega neki likovi nisu dovoljno detaljno razrađeni, a kasnije su se pokazali kao bitni pri raspletu. Tu bi stavio Ferdinanda i sumeranskog svećenika Fazahra. Richter je cijelo vrijeme guran naprijed, a Fazahr je skroz zapostavljen iako je on zapravo bio glavna faca i on je radio sve one cool trikove. Na kraju su mu dali samo par rečenica i prikazali kao vjerskog fanatika koji samo želi Dumuzijevu mumiju. Ferdinanda su pak pokušali lažno prikazati kao Richterovog špijuna, ali je taj pokušaj jako loš. Bilo bi zanimljivo skrenuti sumnje na Ferdinanda i onda napraviti neočekivani preokret, ali to nisu uspjeli.

Druga stvar koja koči ovu priču je crtež. Cassaro mi je jako loš crtač i jednostavno nekako ne zna prikazati prave situacije. Likovi mu izgledaju dosta siromašni, da ne spominjem jako loš prikaz Chica i Battertona. Pogotovo mu ne leže komične situacije što je veliki minus. Da je ovu epizodu crtao neko drugi, siguran sam da bih je puno lakše progutao. Žao mi je što Cassaro ne crta više na nivou na kojem je nacrtao maxi Zagor Napuštena utvrda. Tamo je stvarno bio sjajan, dok ostale stripove kao da crta njegov zli brat blizanac.

Boselli mi je inače jako drag scenarist, najdraži od svih iz „novog vala“. Često ima super rješenja i njegovi su likovi karizmatični. U ovoj epizodi se može izdvojiti Dexter koji se pokazao sposobnim u procjeni Richtera, čak i više nego Zagor i vjerujem da će se ponovno negdje pojaviti. S druge strane, Richter, na kojemu se temelji sljedećih nekoliko brojeva, nekako nije pokazao da je vrijedan ponavljanja. Za razliku od Nata Murdakod kojega nikad ne znaš što možeš očekivati, Richter je jako proziran. Može ga se u tri riječi opisati kao pohlepnog manijaka sa diplomom koji voli ubijati. Tu je i nejasna uloga njegovog pomoćnika Velasqueza. Zašto je on tu? Uglavnom kao topovsko meso. Bilo bi puno zanimljivije napraviti Richtera više moralno sivog nego crnog, a Velasquez bi onda mogao biti onaj koji ga gura prema zločinu.

Bat iskušava svoje „psihološko prerušavanje“

Pojedinačno bi najbolju ocjenu dobio prvi nastavak Tajna Sumerana, jer je nekako najzanimljiviji i najnapetiji, dok sa svakim sljedećim ushićenje opada. Ipak, ovdje treba pohvaliti Bosellija, jer je uspio svaki nastavak napeto završiti, što onda povećava iščekivanje sljedećeg broja. Prvi dio završava sa provalom u muzeju, drugi dio sa napadom Namtarovih sljedbenika, a u trećem se najavljuje početak lova na Richtera i Velasqueza. Tako bi ovdje dao prednost Boselliju u odnosu na Burattinija čije epizode često završavaju totalno nezanimljivo, kao primjerice petodijelna priča Podzemlje New Orleansa.

Što se tiče naslovnica, izdvojio bih prvu koja mi se čini najbolja, dok su ostale korektne, ali ništa posebno. Ferri je pošteno zaradio plaću.

Naprijed

ZG LU 148/151 Močvara robijaša

ZG LU 155/156 Tajanstveno selo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • cibalia

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 4, 3

    Prvo, čestitke Archyju na prvoj i solidnoj recenziji. U želji da osvježe Zagora, napisana je ova mini saga. Prva epizoda teški promašaj. Ako je istina da se po jutru dan poznaje, onda možemo očekivati da će i Podzemlje New Orleansa i Tron Bogova biti slabije epizode.Boselli nas u epizodi uvlači dobro. Ali radi dosta grešaka. Već je postao obićaj da povezuje razne epizode, pa tako da i ovdje imamo nekoliko poveznica. Nažalost, nelogičnosti je puno previše. Ili recimo gluposti. Primjer: glupavo oslobađanje u zadnjoj epizodi. Chico i policajac pogode s 50 m udaljenosti dvojicu... Casaro dosta loš, ali Ferri još lošiji. Sve u svemu, slaba epizoda i po mojim predviđanjima, slaba mini-saga. 
    15.05.2009
    17:59:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 1, 7

    Čestitke na prvoj recenziji, mada si mogao naći i bolju epizodu. Priča je jad i užas, jedino je Feri dobro odradio svoj dio posla.
    15.05.2009
    18:30:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 35%

    4, 2, 4, 5

    Težak debakl Bosellija. Vratio se u staff nakon dugo vremena i podario nas s jednom traljavom i nabrzake sklepanom pričom. Svakakvih je tu besmislica nadrobljeno. Kad bi išao iznova navoditi sve nelogičnosti, otpala bi mi ruka... Zato evo linka: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=19852&whichpage=117 Kako se čini, čitava saga s Richterom ne valja pišljivog boba. Ionako je redovna serija odavno propala, a sudeći po nekim informacijama, dekadencija će se nastaviti i dalje. P.S. Ova priča je na isti kalup kao i TX  "Moriscov povratak".
    15.05.2009
    19:03:00 sati
    Inferno
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Vrlo dobra epizoda,sa puno napetosti i dobrim crtezom.Naslovnice su mi takodje ekstra.Sve pohvale za ovu epizodu
    15.05.2009
    19:28:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 6, 4

    Dosadno,arheološko i predvidivo. Zagor Indy Jones vs. Mumije mi nije nimalo privlačna tema...
    16.05.2009
    10:43:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    sasvim ok prica o casaro je izraz\ito napredovao,tako da mi se dopala i prica i crtez
    16.05.2009
    11:45:00 sati
    dzoni
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    meni baš zanimljiva priča, odnosno njena prva dva dijela, u trećem je sve gotovo postalo predvidljivo... inače su mi cool sve epizode gdje se bat batterton pojavljuje... cassaro podnošljiv, ferri solidan.
    16.05.2009
    13:25:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 2, 5

    Jednom procitao i nikad vise...
    16.05.2009
    16:37:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    4, 7, 9, 7

    Pa, vise sam voleo Zagora u Darkvudu... Ipak cu reci da je strip dobar, takodje mislim da sam prvi nabavio ovaj strip(kupio sam ga 7.2.2008 u 7 sati ujutru)
    16.05.2009
    16:38:00 sati
    misa
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 55%

    7, 6, 3, 7

    Tresla se brda rodio se miš. Po meni najbolja definicija ovih epizoda. Očekivao sam više uzbuđenja, akcije i neočekivanih obrata (ako je takvo što kod Zagora moguće) od kompletne sage s Richterom, ali daleko je to od zlatnih zagorovih dana.
    16.05.2009
    16:59:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 7, 9

    Pa, i nije tako losa prica. Prvi dio je odlican, a kasnije kvalitet stvarno opada, ali daleko je od najgorih radova. Naslovnice solidne, pogotovo za prva 2 dijela...
    17.05.2009
    01:19:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 50%

    7, 4, 3, 8

    Priča je imala potencijala, ali je scenaristički dosta loše odrađena. Najlošiji Boselli koji sam do sada pročitao. Cassaro mi nikako ne paše. Meni je to loš crtež. Dobro ne baš toliko da ne pročitam strip, ali loš. Naslovnice su najbolji dio. Nisu savršene, ali odskaču od ostatka stripa.
    17.05.2009
    11:15:00 sati
    bacho
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 4, 6

    Sve je rečeno, tako da nema razloga da ja sad pametujem...
    17.05.2009
    20:53:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    18.05.2009
    07:34:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    OK! Nema smisla tražiti tu neku pretjeranu logiku. Ipak je to Zagor. Ah ti Cassari!! Jadna im majka. Prve dvije naslovnice odlične, dok je treću čika Ferri potpuno zabrljao.
    21.05.2009
    15:06:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 1, 6

    Čisti užas. Vjerojatno najgori Zagor svih vremena.
    21.05.2009
    20:17:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    solidna epizoda,samo da je richter malo bolje okarakterizirancrtež mi nikako nije sjeo,.. naslovnice dobre ps.pohvale recenzentu za prvu recenziju 
    22.05.2009
    14:42:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 58%

    7, 7, 3, 7

    Meni ne tako losa prica mada je poprilicno napljuvana.Dosta mi je bila zanimljiva,mozda previse dijaloga pa je malo zamorna,ali sve u svemu sasvim solidna epizoda,dobar uvod za kasnije price sa Rihterom.Cassara ne podnosim,gori mi je od Chiarole,zato tako niska ocena,a naslovne kako tako,solidne.
    26.05.2009
    18:31:00 sati
    okiboki
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    neki prosjek ,jer sam dobre volje
    27.05.2009
    20:32:00 sati
    lwood
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 4, 3

    Težak Bosellijev debakl a toliko sam očekivao od njegovog povratka serijalu. Na trenutke je poprimio par Burattinijevih navika, a to je da čitatelj lako može zaspati čitajući. Posebno taj drugi dio koji je kriminalan, čekaš i čekaš da se nešto desi ali naši junaci samo pričaju i pričaju, ali na kraju jedno veliko ništa.  Razvučeno i dosadno, kraj predvidljiv, a sve to u kombinaciji sa očajnim Cassarom i još kriminalnijim Ferrijevim naslovnicama kod koje neznaš koje je smiješnija od druge. Teško se piše redovnom Zagoru ako Boselli ovako bude pisao..
    01.06.2009
    09:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Osrednje, nekako mi Zagor ne lezi u ovoj prici !
    08.06.2009
    08:57:00 sati
    Ferri
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    ok, samo mi smeta crtez.
    01.07.2009
    18:47:00 sati
    bitola
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 54%

    8, 3, 4, 9

    Ajme majko! Dosadnijeg Zagora u životu nisam pročitao! Zapravo jesam, ali ova epizoda je svejedno u top 5 zamornih. Toliko uvedenih motiva - sumerski demoni, ludi profesor, hipno-Arapin, raznorazni novi likovi, i na kraju - kurac. Predosadno, zasićeno nepotrebnim tekstom i krcato nezanimljivim likovima. Jedina zanimljiva scena je Batovo ˝psihološko prerušavanje˝, valjda jer je malo komična.. Crtež se fino uklapa u te statične scene, ali svejedno ne podnosim stil braće Cassaro, a nakon ove epizode sam ga dodatno zamrzio. Naslovnice izvrsne, prva s onim tajanstvenim kamenjem na podu koje nestaje u Ludensovu izdanju je malo slabija, ali lijepo nacrtana. Druge dvije jako dobre, posebno druga.
    08.07.2009
    10:08:00 sati
    Opti
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    ne volim previše te muzejske i dvorske štorije, tako da mi kao Demonska knjiga ni ova Tajna..nije sijela,pa i crtać mi nije najoomileniji tako da...
    08.07.2009
    10:13:00 sati
    teller
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 3, 5

    Jos jedan razlog zasto bi trebalo ugasiti Zagora...
    11.07.2009
    14:17:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    4, 2, 1, 5

    Cemu ovo?
    17.08.2009
    17:16:00 sati
    kasper
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Nije loše, a ni vrhunsko. Sasvim solidna epizoda koja je izazvala mnoštvo negativnih kritika, a zaista mi nije jasno zašto. Ima tu misterije, akcije, kojekakvih prikaza i razbojnika, lijepih dijaloga i fine atmosfere, sasvim pristojno za utrošiti dva sata vrelog poslijepodneva. Crtež može proći, nije mi mrzak dvojac Cassara, naslovnice su odlične, Ferri rula u svakom pogledu:)!
    02.09.2009
    05:14:00 sati
    jasa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 69%

    8, 4, 8, 9

    Zabavna mi je ova epizoda zbog samog početka, gomile referenci na starije epizode, tipičnog Bosellijevog načina prepričavanja i u najvećoj mjeri zbog toga što me podsitila na neke starije njegove epizode. Istina je da je izvedba loša i da ima puno velikih nelogičnosti i previše nepotrebnog teksta. Meni je, kao i Archyju, zasmetala činjenica da je Fazahr iskorišten samo kao topovsko meso iako je on najzanimljiviji lik sa svim tim moćima. Izdvojio bih još i pomalo priglupu borbu sa sjenama i mumijama u muzeju i krajnje glup i nemoguć način na koji je Green oslobodio Bata na kraju. Dakle, nije najgora priča ali svakako nije ni među boljima. Nekakav solidan prosjek. Crtež solidan, slabiji od onog u Demonskoj knjizi. Ferrije prve 2 naslovnice imaju odličnu atmosferu i pregršt detalja. Treća izgleda pomalo nespretno i zbog nje ocjena manje(to je preslika sličice iz stripa), a na drugoj i trećoj je slabije nacrtano Zagorovo lice.
    06.10.2009
    16:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 3, 7

    Predvidljivo i dosadno. Boselli, koji konstantno forsira nekakve natprirodne teme, ovim masovnim halucinacijama i hipnozama u ovoj epizodi dotakao je samo dno svog, ionako skromnog, doprinosa Zagorovom serijalu. Cassaro, koji je inače nula od crtača, u ovoj epizodi nešto bolji nego inače. Sve u svemu, priča za zaborav.
    26.10.2009
    14:51:00 sati
    skot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 6, 5

    26.12.2009
    19:16:00 sati
    Koresh
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Priča je meni na primjer bila zanimljiva sve do samog kraja koji je vjerojatno većina čitatelja prokužila prije kraja. Bilo mi je zanimljivo to što jedan tren sam očekivao demone pa drugi sam bio siguran da nema ništa natprirodno pa tako par puta! Čak i crtež nije bio toliko loš. Meni je ovo dobro jer mi se nije hrpa Bosellijevih priča svidjela. Likovi poput Gambit, Nat M., i slični koje je osmislio su mi bezveze, dok ima likova koji su se savršeno ukolopili u ovaj svijet. 

    14.05.2010
    15:48:00 sati
    supermike
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 54%

    7, 7, 1, 9

    Ali ne mogu da svarim ovaj crtež pa ne mogu.

    23.05.2010
    19:08:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    29.06.2010
    15:10:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 5, 7

    05.07.2010
    17:24:00 sati
    muamerc
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Pa čemu tako loše ocjene?Meni je ovaj broj baš čist ok.Boselli mi je inače 2. po mojoj Zagorov scenarist-top 10(prvi je Guido Nollita(tj.Sergio Bonelli)).Boselli je,priznajem,imao par pogrešakloš a u ovom broju,ali zanemarimo te pogreške,i pogledajmo svjetlu stranu.Ideja je,po meni,originalna i neiskorištena dosad.Scenarij je odličan,uživao sam čitajući ove brojeve i jedva sam čekao da izađe slijedeći.Crtež uopće nije loš.Cassaro se potrudio i lijepo je nacrtao ove brojeve.Ferri zaslužuje čistu desetku.Sve pohvale recenziji.

    29.12.2010
    11:01:00 sati
    Patrix
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Solidna epizoda, mada se od Bosellija vise ocekivalo. Ne vidim razlog zasto se bas od ove price napravio cijeli lanac epizoda, ali dobro...

    24.02.2011
    18:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    Ovoj priči fali onaj faktor x, fali joj karizme ili kako bi neki rekli fali joj začina. Tematika je super, likovi su zanimljivi, scenarij je bogat događajima, Cassarovci u svom crtežu nemaju grešaka, super crtaju ali meni to nije lijepo. Sve je korektno odrađeno ali mi je ipak dosadno. Bosellija treba pohvaliti zbog Richtera i Velasqueza. Osmislio je nove negativce koje će Zagor naganjati i to mu je ajmo reći neki plus.

    22.03.2011
    12:06:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 5, 9

    Prva epizoda "Tajna Sumerana" je na zadovoljavajućem bosellijevskom nivou. Upoznavanje Greena uzbudljivo, umalo da se svi nisu poklali u onoj baraci. Reference na Caina, "Drugdje", Afriku, Bat Batterton itd.

    U drugoj i trećoj epizodi je primjetan veliki pad kvalitete u odnosu na prvu. Previše dijaloga, stalno se svi vrte oko iste kaše, pa onda nisu sigurni jesu li duhovi u pitanju, pa onda otkriju da je posrijedi droga umjesto sablasti, sve neka kilava objašnjenja. Previše trčkaranja i previše puškaranja bez jasnog cilja. Richter ih uspijeva zavarati kao da su mala djeca itd... Jednom riječju - neuvjerljivo.

    Nažalost, crtež se također uklapa u "sivilo" druge i treće epizode. Šteta što ovu priču nisu crtali neki "atmosferičniji" crtači.

    24.03.2011
    16:56:00 sati
    solar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Da Boselli pročita ove komentare garantirano bi pomislio "koji nezahvalnici" ! Cassaro rules!

    30.04.2011
    22:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 4, 7

    priča nije loša, najbolja sa Richterom, crtež katastrofa. Naslovne isto loše.

    20.05.2011
    10:46:00 sati
    writer
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Prvi dio ima potencijala, drugi dosadan, treći miješavina toga. Poznata kombinacija mnogih novijih Zagora.

    20.06.2011
    17:43:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Malo falilo do savršenstva.

    22.06.2011
    09:37:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 5, 8

    Super prica je skoro unistena srednjim scenarijom i losim crtezom. Toliko!

    12.07.2011
    04:05:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 47%

    6, 6, 1, 8

    dobar početak i fora s mnoge su avanture krenule u napuštenoj kolibi...boselli standarno predstavlja karizmatične i jake likove...nažalost ovdje to baš i nije uspio...richter je mogao biti i malo zanimljiviji...fazhar totalno loš iako je trebao biti najveća faca...cassaro bros više uopće ne želim komentirati...katastrofa...ferrijeve naslovnice dobre.

    05.03.2012
    23:29:00 sati
    piquet
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 6, 10

    Prva sveska je odlicna. Upoznajemo Dekstera Grina, Jamba, ponovo srecemo simpaticnog Bata Batertona i profesora Oldbounsa ima poveznice na Zagorova i Cikova putešestvija po Africi, spominje se Endru Kejn, spominje se Atlantida.

     

     

    Druga sveska je previse dosadna i razvucena mnogo peripetije ni oko cega, previse se brzo smenjuju scene.

     

    Ferrijeve naslovne odlicne!

    05.05.2012
    12:33:00 sati
    going going
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Boselli kao i uvijek odličan,drago mi je da je vratio profesora Oldbonesa! :)

    Jedino ukupan dojam kvari loš crtež posebno u izgledu Chica i Bata Battertona.

    14.07.2012
    11:43:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Prva epizoda je obećavala, no što se išlo dalje, postaje sve gore i gore. Strip me zamorio, ima previše pričanja i objašnjavanja a premalo akcije. Cijeli taj Richterov plan mi se činio nevjerojatno glupim i kompliciranim i cijelo vrijeme sam se pitao: zar nije postojao neki jednostavniji način da se dočepa dijadema? Još cijelo vrijeme govore kako je lukav a onda naši junaci nađu onu skrivenu poruku u košu za smeće gdje Richter lijepo i uredno objašnjava svoj plan. Glupo.

    Velasquez je bezličan i nije mi jasna njegova uloga niti pojava.

    Slažem se da je onaj Arapin bio zanimljiviji, samo šteta što je dobio tako malo prostora. Isto vrijedi i za Ferdinanda koji mi je od početka bio sumnjiv a na kraju ispada da je ipak bio nevinašce. Zašto ga nisu odmah ubili već su ga vukli okolo nije mi baš jasno. Kraj je zbrzan i dosadan. Dobri pobjeđuju, zločesti bježe.

    Cassarov crtež tako-tako. Niti smrdi niti miriše. Ferri totalno fulao zadnju naslovnicu. Samo pogledajte Zagorovo lice i njegovu desnu ruku.

    03.02.2013
    14:15:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Ovo razdoblje od možda godinu dana s epizodama kada gonjaju Richtera i Velasqueza je užasno. Ne ponovilo se!

    30.03.2013
    21:51:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 54%

    7, 5, 3, 9

    Priča je dobro zamišljena ali dosta slabije provedena u djelo.

    Crtež je očajan.

    Ne znam što se htjelo s ovim Richterom.Bezvezan lik,rekao bih nedovoljno razrađen.

    25.06.2013
    12:36:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 1, 7, 6

    Pa ideja niti nije loša, samo je priča ubitačno dosadna.

    28.08.2013
    23:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Immobile

    Ukupna ocjena 48%

    7, 2, 5, 6

    prica je imala potencijal ali je realizirana jako loše.Dijalozi su uglavnom loši i predvidljivi,cak bi na blef rekao da je ovo burattinijevo a ne bosselijeva prica,jer su dijalozi i odnos izmedu likova njemu jaca strana ,dok se burattiniju to zna dosta dogadat u zadnje vrijeme.cassaro i nisu toliko lose nacrtali s obzirom na mogucnosti,ali su jako los odabir za ovu epizodu i nisu nimalo pomogli.naslovnice prolazne..

    04.12.2013
    20:01:00 sati
    Immobile
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    najdosadniji zagor u životu i jako loš crtež

    28.03.2014
    15:49:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 41%

    7, 3, 2, 5

    11.04.2014
    21:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 9, 6, 4

    Odlična priča, jako dobar cAssaro i slab Ferri.

    10.05.2014
    15:27:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    2, 6, 2, 4

    WTF?

    07.07.2014
    20:52:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 4, 9

    Loš uvod u još lošiju minisagu.

    23.09.2014
    17:25:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 56%

    7, 5, 4, 8

    Jedna od najdosadnijih epizoda sa crtežom koji jednostavno ne odgovara Zagoru. Batterton izgleda previše sirovo i grubo naspram svoje šlampavosti, u biti ni slično onome kojeg su crtali Ferri i Donatelli. Naslovnice tematski dobro zamišljene.

    19.11.2014
    21:58:00 sati
    caramba
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Pocinje kao interesantna prica. Scenario je, pri zavrsetku druge sveske, poprimio meni ne bas doprinosece poteze. Da bi konacno i naporno sve postalo. Rezultat svega toga, opcenito cijela prica, nista posebno. Likovi, kakvi kod bili, sve je previdljivo i klisezirano.  Crtez nije bez mana,al  sasvim solidno. Naslovnice su izuzevsi LU 153, ok.

    28.11.2014
    00:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    Tajna Sumerana je odlican pocetak koji obecava uzbudljivu avanturu. Upoznajemo zanimljivog Dextera Greena i srecemo starog prijatelja Battertona. Prica se direktno nadovezuje na pustolovine u Africi, a indirektno i na Morsku stravu, i sa tim obecava novi zaplet Atlantidske sage. So far so good i atmosfera prvog dijela je stvarno odlicna uprkos prilicno losem crtezu. Nakon prve sveske covjek jednostavno konta da bi moglo biti nesto od ovoga.

    Nazalost, vec u drugom djelu nastane raspad sistema. Prica se sroza na krimic vrijedan Buratinijevih losijih trenutaka. Previse bezveznih dialoga, niz naivnih akcionih scena i nedostatak harizmaticnog negativca koji bi mogo pogurati radnju u bilo kakvom smijeru rezultira u jedan od Bosellijevih daleko najgorih radova na Zagoru. A crtez je prica za sebe. Od pocetka do kraja ide sa loseg na gore i na kraju je na amaterskom nivou. Nazalost i naslovnice pate, i kao u slucaju price samo prva je odlicna.

    Razumijem da je ovo temelj necega daleko veceg. To se primjeti cim se prica nadoveze na Afriku i kasnije stoji jasno da je ovo manje vise bio samo prolog. Upravo zato je i razocarenje. Jer od trodijelne price opet ocekujem da moze cvrsto stojati i sama za sebe. Boselli je covjek koji je uveo takvo pripovijedanje i jak smisao kontinuiteta u serijal i to da je Tajna Sumerana samo uvod u daleko vecu sagu nije isprika losem kvalitetu prakticno svakog elementa ove avanture.

    05.02.2015
    13:58:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 33%

    4, 2, 2, 9

    Boselli je ovdje baš uprskao stvar, jebala ga Dumuzijeva mumija i Dumuzijev dijadem, toliko petljancije oko ničega. Još kada se uzme u obzir da takve stvari baš ne pašu za Zagora već za neke druge junake time je dosta toga rečeno. Iako je tema nezanimljiva mora se reći da je prvi dio još i najbolji jer kasnije ima previše zapleta, previše likova i previše dosadnih dijaloga da bi se iz toga moglo izroditi nešto veliko. Pa kakva je to priča gdje se ime glavnog negativca otkrije prije nego što se on uopće pojavi. Dexter Green je možda jedini lik koji bi ovdje imao nekoga smisla ali nije dobro iskorišten, tj. previše je toga otkrio sa svojim sumnjama u moral profesora Richtera. I gle čuda, potpuno je pogodio u svojim procjenama što je do kraja ubilo napetost cijele priče. Ono mazanje očiju sa prividnim napadom Namtarovih sljedbenika na Richtera kod mene nije izazvalo željeni efekt, odmah sam znao da je to samo igra da se protivnik zavara i da se lakše dođe do cilja. Možda sam imao previše povjerenja u Dexterovu sposobnost procjenjivanja svog protivnika ali tome je, naravno, kriv ovakav šupljikav scenarij. Bilo je lako pogoditi da se suradnja Richtera i Fazahra neće završiti na obostranu korist i da će Arapin biti ubijen jer je neshvatljivo da bi jedan ludi europski znanstvenik dopustio da se dijadem vrati tamo odakle je i uzet. Ne vidim svrhu da se od Richtera napravi saga od nekoliko epizoda jer je ova početna ponudila premalo kvalitetnih elemenata za daljnje događaje. 

    Crtež je još gori od priče jer je većina likova unakažena skoro do neprepoznatljivosti, jedino što ovdje vrijedi su naslovnice koje su napravljene na visokom nivou.

    18.02.2015
    18:23:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 4, 9

    20.02.2015
    00:31:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    dost dobro

    23.03.2015
    07:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 44%

    5, 5, 2, 8

    26.05.2015
    00:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 7, 9

    Je li ovo najlošiji Boselli u redovnoj seriji? Pa je i nije. Ova priča je u suštini neki whodunnit krimić. Boselli se ovdje išao igrati »zločest je – nije zločest« sa Richterom. Bilo je  tu par zgodnih diverzija i tek kad Zagor počne sumnjati u Richtera onda nam je bilo jasno. Problem je što neka »diverzantska« rješenja nisu toliko uspješna ako ih se ide malo bolje analizirati. Da, ona izrežirana otmica ne drži vodu. Iz tog vidika, ovo je loš Boselli.

     

    Iz vidika vizija i kontinuiteta u Zagorovu svijetu, ovo je možda i najbolji Boselli do sada. Čovjek je vjerojatno sanjao finale JA sage i Antartiku pri pisanju prvih kadrova ove priče (btw, super mi je bilo ono prisjećanje starih dogodovština u onoj kolibi u kišovitoj noći – nagrada za vjerne fanove). Ovo je samo prolog, uvod u kasnije vrhunske priče i zbog toga »Sumerani« dobivaju na težini. Plus su i ponovno pojavljivanje profesora Oldbonesa i Battertona, meni su super sjeli i ti alternativno-povijesni elementi… Cassarovi me ne smetaju ovdje, jer je priča gradska i sa puno govorancije, tako da se ne osjete previše.

     

    Tu romantičnu arheologiju 19. stoljeća obožavam i stvarno mislim, da je to puno pogodak za jedan dobar storyline u Zagoru. »Tajna Sumerana« je ipak samo jedan uvod, mala pričica, koja je poslužila za predstavljanje velike ideje i kasnijih glavnih igrača - Richtera i Greena. Temelj za JA sagu.

    16.07.2015
    13:32:00 sati
    nagor
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Meni skroz dobra priča... Crtež na momente odličan, na momente osrednji. Kad smo već kod pop-kulture, trebalo je spomenuti u recenziji da se u stripu spominje (i u par kadrova pojavljuje kip) Pazuzu, Sumerski bog /demon iz filma Istjerivač Ðavola.
    21.04.2016
    23:06:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Nije nešto ova avantura pocinje dobro i zanimljivo al ni blizu nije tako do kraja,šteta.

    22.04.2016
    22:07:00 sati
    Wayto
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Vrlo dobro, ima nejasnoća, ali ok. lijepa poveznica sa puno prošlih epizoda i pustolovina. Crtež mi se jako svidio! A još je tu i Bat Batterton.

    30.05.2016
    13:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    25.05.2017
    17:55:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 47%

    6, 5, 2, 8

    Tanka priča, mada u osnovi dobro zamišljena ideja, nedovoljno razrađen scenario i likovi. Crtež dno dna.

    11.06.2017
    09:52:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    9, 6, 4, 10

    Priča je u celini veoma dobra, novouvedeni likovi su zanimljivi svaki za sebe, ali su glavni negativci nekako nedovrseni i uopste ne deluju medjusobno povezani u ekipu. Dijalozi u prvoj svesci i na pocetku druge sveske su toliko preopsirni da mi je pripala muka. Dogadjaji u muzeju (u drugoj svesci) su previse otegnuti i nedostaje im atmosfera napetosti, posto glavni likovi neprekidno trabunjaju. Crtez - blagi uzas. Naslovnice odlicne sve tri.

    05.06.2018
    23:04:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 65%

    8, 8, 3, 8

    Eh, da barem ovo nisu crtali Cassarovi

    22.06.2019
    16:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 297
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 523
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 456
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum