Tajanstveno selo

Zagor

ZG LU 155/156 | 188 str.

Grupa moldavskih doseljenika dolazi u Novu Sulinu, selo koje su u močvarama delte Mississippija bili sagradili njihovi sunarodnjaci. Međutim, dočekalo ih je pusto naselje, a svi tragovi na koje su naišli navode da se tu dogodilo nešto nadnaravno. Dakako, tu je Zagor da riješi misterij.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 2

Scenarij 1

Crtež 8

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*4

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajanstveno selo
    ZG LU 155
  • Mračna bića
    ZG LU 156
  • Misteriozno selo
    ZG VEC 4
  • Mračne sile
    ZG VEC 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il villaggio del mistero
    ZG SR 472
  • Oscure presenze
    ZG SR 473

ZANIMLJIVOSTI

  • „Tajanstveno selo“ je druga (neizravna) epizoda mini-sage o lovu na profesora Richtera. Saga traje od #469 do #489 (Ludens).
  • O Kajunima možete više saznati ovdje. Jeste li slučajno gledali film „Southern comfort“, Waltera Hilla?
  • Chico se na 46. stranici prvog dijela žali na močvaru. Kao da je zaboravio da i sam živi u darkwoodskoj močvari.
  • Crtač je napravio hrpu grešaka. U prvom svesku na 16. i 17. stranici, jedan kajun ima dosta dužu kosu nego na 14. i 15. stranici.
  • U drugom svesku, na 13. stranici, Angela se jedina nalazi u sobi s bakom Hanom koja je pala u trans. Međutim, na 15. stranici je uz njih prisutan i Grigor. A najčudnije je to što na 17. stranici Grigor dolazi izvana i s upitnikom iznad glave pita Angelu što se dogodilo baki!
  • Na 32. stranici, drugog sveska, Zagor je sredio kajuna s brkovima, a na 34. stranici ga je napao jedan drugi kajun. Međutim, već na 35. stranici se taj drugi kajun pretvorio u onog prvog s brkovima koji bi trebao ležati onesviješten. Zagor se na idućoj, 36. stranici, ponovno bori protiv golobradog kajuna. Nekonzistentnost da zaboli glava!
  • Na 57. stranici, drugog sveska, duh oca Iona priča kako se u zvoniku skrivao puna dva dana. Zatim, u flashbacku u idućim stranicama vidimo da se spustio, gledao leševe u bunaru, da bi nakon toga trčao po crkvi punoj leševa. A bilo bi i čudno da kajuni nisu odmah bacili leševe u bunar, nego su otišli i vratili se obaviti to nakon dva (ili više) dana!
  • Epizoda je u Italiji izašla 2004. godine.

Ajoj, koje smeće! Na čemu je bio Burattini dok je pisao ovu priču? Možda ova epizoda nije najgori Zagor svih vremena, ali stvarno je malo onih koje su napisane ovako traljavo, površno i nespretno. Tema je toliko obična da ne može biti običnija. Isto važi i za odvijanje radnje, što samo potvrđuje tezu našeg dragog kolege piqueta koji tvrdi kako Burattini ima te neke svoje „kolaže“, iliti kalupe u koje postepeno ubacuje puste reciklirane elemente, poput likova, događaja i zapleta; i onda to nakon nekog vremena postaje i više nego predvidljivo. Burattini kao da ne želi napisati nešto „više“. Čak ni u nedavnom blockbusteru ZG LU 148/151 „Močvara robijaša“, nije mogao odoljeti, pa su se tako i tu potkrale neke famozne „običnosti“. Jednostavno ne ide u glavu da čovjek iz čijeg pera izađe, npr. ZG MAXI 2 „Dugo putovanje“, počne pisati bedastoće kao što je ova epizoda. Jer, složili se ili ne, zaplet i rasplet ove priče je identičan kao onaj u: ZG LU 130/132 „Tajanstveni izvor“, ZG LU 140/141 „Vatra s neba“, ZG LU 144/145 „Presuda po kratkom postupku“, ZG LU 146/147 „Crveni snijeg“, itd... itd... Srećom, dobili bi i pokoju uspješnu priču na taj kalup, ali većina ostalih su bile slabašne i bezlične. Bure, daj se oslobodi ovih manira koje ti spočitavamo!

I još nešto... Običaj je da se mini-sage pokreću kako bi se osvježio serijal, a kako bi se to i ostvarilo, potrebno je u projekt krenuti s idejom i s planom. Nažalost, u ovom lovu na profesora Richtera ima svega osim ideje i planiranja. S ovim smo dobili već drugu priču koja ne valja jer je traljavo izvedena. Kad (idejni) temelji zakažu, onda je teško očekivati neka velika poboljšanja u drugom poluvremenu. Scenaristi stvarno ne bi smjeli za vrijeme trajanja turneje uskakati s ovakvim indirektnim epizodicama, uglavnom nevezane tematike. Čitatelji su koncentrirani na kontinuitet, tako da ih ne treba zamarati nepotrebnim odugovlačenjem; ionako za te priče ima vremena jednom kad se saga završi. Iz svega ovoga se jasno vidi kako je tih godina u SBE, točnije u Zagorovom staffu, vladala jedna opća anarhija i nebriga, a rezultat toga je lančana reakcija loših poteza. Jer kako drukčije objasniti ove puste površnosti, nelogičnosti i propuste koji su obilježili period prije i oko epizode koju sada recenziram. Vjerojatno su mislili kako je Zagor u devedesetima spašen, te da sada mogu prebaciti u manju brzinu. Kao, neće se primijetiti. Dečki moji, ako tako i dalje budete mislili, nemojte onda pad prodaje obrazlagati nepopularnošću stripa u svijetu, jer jedini razlog tome može biti nekvaliteta epizoda uzrokovana ponajprije vašim nemarom.

A da možete bolje, možete; to dokazuju nekadašnje odlične priče. Čak su i crtači podlegli toj epidemiji nemara i nebrige. I to oni najbolji crtači, za koje bi svi stavili ruku vatru. Primjerice, Laurenti i Della Monica koji osciliraju od table do table. Neujednačeni crteži. Čas odlično, čas grozno. Očigledno se ne drže rokova, misleći da mogu živjeti samo na račun stare slave, te da će im euri sjesti na konto bez obzira na potrebni radni učinak i kvalitetu istoga. Nadam se da će tako biti i ubuduće, dečki, nadam se zbog vas... Ali srećom, ima još ljudi koji svoj posao shvaćaju ozbiljno. A jedan takav je Marco Torricelli koji je od početka do kraja bio na vrhunskoj razini. Jedina sjajna točka ovog stripa. Spreman sam mu oprostiti nekonzistentnosti navedene u zanimljivostima, jer ovaj lijepi ujednačeni crtež to zbilja zaslužuje. Marco je već prije nagovještavao promjenu svog stila (inspiriran crtežima Bernija Wrightsona) koja se, eto, zbila po prvi puta u ovom stripu. Jasno, meni se dopadao i njegov stari stil koji je isto tako bio moderan, mada nikad u potpunosti nije napustio sva klasična obilježja.

Sad kad sam iscijedio žuč treba navesti što sve u ovom stripu ne štima? Za početak, nije mi nešto jaka kombinacija Moldavaca s deltom Mississippija. Nedovoljno je objašnjenje kako su se oni odučili tu nastaniti jer ih krajolik podsjeća na njihov Dunav. Nadalje, uz Moldavce se lako veže određena istočno-europska mistika, što je i dano do znanja u stripu, ali da se još jednom ponovim, horor žanr nikako ne mogu dovesti u vezu s močvarama Louisiane i Bayoua. Mjesto radnje je potpuno promašeno, a nije bilo ni potrebe za mistično-nadnaravnom temom u ovoj sagi o lovu na profesora Richtera. Tamo u Bonelliju vole pripisivati tajanstvene moći ljudima iz Istočne Europe, posebno Mađarima, Moldavcima i Rumunjima, a mi koji živimo u tim predjelima, točno znamo o kakvom je tipu primitivizma i praznovjerja riječ, xe, xe. U ovoj priči, jednu takvu spodobu tumači baka Hanu koja vidi sotonu na sve strane. Njezin čitavi životni vijek je ispunjen morama, gatanjem i vračanjem, uživa u tom zanimanju i ona ništa drugo ne zna raditi. I zanimljivo je kako moraš biti baba da bi imao takve moći i moraš se roditi u nekoj nazadnoj istočno-europskoj državi. Nisu to zamjerke... nego samo komentiram... jer mi je smiješno... Osim nadnaravnih moći bake Hanu, u moldavskom se selu isto tako događaju neuobičajene stvari poput svjetlosti iz bunara ili pak nekontroliranog iskrenja logorske vatre.

Uskoro saznajemo da selo napastuju duhovi ubijenih, a baka Hanu, kao medij, uspijeva komunicirati s njima. Sve bi to bilo dobro da nije traljavo izvedeno. Pojava tih duhova je prenagla, mlaka i u neku ruku smiješna. Čovječe, da su bar nekako apstraktno predočeni... kad ono, obični duhovi tipa dobrog duha Caspera! Nedostaje neko bolje, manje isprazno, obrazloženje koje bi objasnilo pojavljivanje baš tih duhova u baš tom selu (Zagor je već nailazio na pokolje i priče o duhovima; npr. ZG LUSP 15 „Vojska duhova“, ali obično takve priče imaju racionalan završetak). Ako ćemo biti baš drski, Burattini je te elemente pokupio od Castellija (MM SD 30/31 „Povratak u New York„ ...) i Manfredija (MV LIB 2c/3a „Dugi nož“, MV LIB 5c „Blizzard“...) u kojima je također riječ o tajanstvenim stvarima poput šamanove glave, lubanje i neosvećene duše jednog novinara ili kristala kvarca uz pomoć kojih je moguće stupiti u kontakt s neživim svijetom. Ali kažem, sve je to ovdje neuvjerljivo i naivno prikazano, a točka na „i“ je stavljena s onim brzinskim naprasitim završetkom kad doleti vojska na čelu s poručnikom Raglanom.

Scenarist se cijelo vrijeme trudio podignuti atmosferu na nivo horora, ali mu to nikako nije polazilo za rukom. Počnimo s ocem Ioanom koji bi, onako razapet usred crkve, trebao pojačati osjećaj tajanstvenosti. Na kraju smo dobili glupavo objašnjenje kako se on naknadno ubio zbog grižnje savjesti. Čemu trošenje stranica na nešto takvo što nikako ne utječe na glavni tok radnje, što nema veze ni s Kajunima ni s Moldavcima ni s duhovima? Nema veze s ničim, niti ikoga zanima kako je skončao otac Ioan. Osim te „slijepe ulice“, imamo i onu nevješto implementiranu priču o prokletim konkvistadorima koja je nepotrebno mogla zavesti čitatelje da pomisle kako će se radnja odvijati baš u tom smjeru. To mi je isto kao da na pitanje: - „Kako se zoveš? “; odgovoriš – „Ukusna je ova piletina. “. Pričaš o nečemu što nema veze s temom. I nisu to jedini primjeri trošenja stranica koje su se mogle kudikamo bolje iskoristiti. Na samom početku stripa, gospodin Gordon veli kako su mu dva bandita ubila ženu; i je li stvarno bilo potrebno potrošiti par stranica na flashback kako bi se vidjelo gdje su to sve banditi prolazili, u koju su sobu ušli, iza kojeg su ugla prošli, itd... Ma daj... Burattini ne bi bio Burattini da kao nositelje radnje ne postavi 2 do 4 obična lokalna bandita s još običnijim imenima čiji je najveći doseg krađa kokoši. Ovdje je napravljen korak dalje: „zanimljivo“ „putovanje“ dvojice bandita, Dusta i Forgea, je uspjelo potpuno skrenuti pažnju s osnovne teme epizode, a to je tajanstveno selo i neuobičajene pojave u njemu!

Dodajmo i onu scenu u kojoj Forge bježi nekoliko metara, nakon čega ga Zagor bez problem hvata. Razbojnički dvojac će i poslije još jednom okušati sreću bijegom u močvaru nakon što su se bez većih problema uz pomoć razbijene boce uspjeli odvezati. Još par scena bez smisla i svrhe... A koji je smisao tih bandita, osim što je vojska na kraju (za ništa) pošla njihovim tragovima? Tko nabroji desetak Burattinijevih priča u kojima su glavni nositelji radnje par običnih drumskih razbojnika, dobit će bombon. Evo, da vam malo pomognem: ZG LU 130/132 „Tajanstveni izvor“ ZG LU 140/141 „Vatra s neba“, ZG LU 146/147 „Crveni snijeg“ (Nisu li to sve, više-manje, priče za koje sam u prethodnim patosima rekao da su na isti kalup?), ZG LUSP 9 „Priča o Wandering Fitzyju“...).

Nisu samo razbojnici obični. Isto vrijedi i za ostale likove, posebno Moldavce koji se previše ne razlikuju jedan od drugoga. Uzmimo onog mladića Grigora koji nametljivo zauzima scenaristički prostor, a kroz čitavu epizodu nije poduzeo ništa konkretno. Na kraju je ispalo kako su sve zakuhali Kajuni koji ne trpe da im se netko naseljava po njihovom području – netrpeljivost i nepovjerenje prema strancima. Pa jel vama to dovoljan motiv da se pošten, skroman i marljiv lovac na krokodile pretvori u krvoločnu zvijer spremnu počiniti krvoproliće, kojeg bi se posramili i generali totalitarističkih režima, i to nad čitavim selom nevinih stanovnika, a poslije bi se, bez grižnje savjesti vratili svakodnevici i idili ribarskog života na nenapučenoj delti Mississippija?! I bili su spremni počiniti pokolj dvaput, a smatrali su shodnim sve to objasniti duhovima i sličnim nadnaravnim forama (koje su se doduše obistinile). Ako im je motiv stvarno bio taj koji je, zašto su se onda iživljavali nad žrtvama, zašto su ubijali s guštom? Zar nisu mogli zamoliti seljane da se spakiraju i odu? Vjerujem, da bi nakon par zamolbi, pa i prijetnji, miroljubivi Moldavci svojevoljno otišli i zaboravili na cijelu priču. Dovoljan je sam pogled na te gnjusove (Kajune) da bezuvjetno prihvatiš njihove zahtjeve. Mislim da sam naveo sasvim dovoljno zamjerki koje ne ostavljaju mjesta sumnji kako je riječ o još jednoj promašenoj epizodi.

Kako sam već sve rekao o crtežu, ostaje mi još samo da se izjasnim oko naslovnice. Katastrofalne su! Osim što na obe dvije naslovnice Zagor izgleda kao da mu se netko pokakio na facu, prva me je zbog motiva s konkvistadorom nagnala da očekujem nešto što se u stripu nije dogodilo. To iritira. Ali, ajde... Boja je dobra, pa naslovnice za ocjenu ipak dobivaju labuda.;)

Naprijed

ZG LU 152/154 Tajna Sumerana

ZG LU 157/160 Krvave piramide

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 28%

    2, 1, 6, 1

    Dosadnooooooooooo......
    26.01.2009
    22:51:00 sati
    kico
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Odlična recenzija!Što se za ovu Zagorovu epizodu ne bi moglo reči. Ne mogu vjerovati da scenarista kao npr Burattini koji ima za zadatak godišnje izmisliti i složiti scenarije za tri do četiri Zagorove priče, ne može izmisliti nešto bolje i zanimljivije. Stvarno šteta! Zagorov svijet je takav da se može izmišljati sve i svašta, izmišljati zanimljive likove, svijetove, itd... I na kraju dobijemo Moldavce na Mississipiju, a najzanimljiviji lik u cijeloj priči je stara baba. (bez uvrede) Crtež vrlodobar, naslovnice bi mi bile barem za devetku da je Zagor nacrtan kako treba, a ovako...
    27.01.2009
    00:40:00 sati
    dcopic
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 8, 6

    Jako loš period Zagorovih epizoda, priče su nikakve, Rihter je zauzeo previše prostora. Ovi Moldavci koji svi odreda razumiju engleski su loše iskorišten kolektivni lik, gdje je zaista stara baba u centru pažnje. Jedino je crtež solidan.
    27.01.2009
    08:42:00 sati
    delboj
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 46%

    3, 1, 9, 7

    U potpunosti se slažem s recenzijom, a dodao bih da me je najviše iznervirala činjenica da apsolutno svi Moldavci, tek pristigli u Ameriku, savršeno govore engleski jezik. Da nije nelogičnosti i grešaka crtež bi dobio desetku, a i ovako ću smanjit za samo jednu ocjenu.
    27.01.2009
    11:38:00 sati
    Spock
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 45%

    2, 2, 9, 6

    Odlična recenzija, sve je rečeno, katastrofalna priča, a Buretu ih ne manjka. Od uvoda se moglo nešto i očekivati, ali druga sveska je sve upropastila. Crtež je najbolji dio ovog djela, naslovnice mogu proći, Zagor je kao i obično loše nacrtan.
    27.01.2009
    13:08:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    5, 2, 3, 5

    27.01.2009
    16:52:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 55%

    4, 2, 9, 10

    Prvi dio priče mi je jako dobar, ali drugi totalno zakenja stvari. Možda sve niti nije tako loše, ali sam se jednostavno razočarao u nastavku. Očekivao sam nešto nadnaravno, neprirodno i slično, a ono (kako veli recezent) se Casper probudio iz bunara. Crtež mi je super i nisam primjetio nikakve nelogičnosti dok sam čitao, valjda nisam posvetio previše pažnje. Naslovnice su mi stvarno super. Ova druga sa bunarom mi je fantastična. Na prvoj ne izgleda kao da se pokakao, nego je to grč straha :-)
    27.01.2009
    17:26:00 sati
    Archy
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Sta da vam kazem,meni ova prica bas  i nije preterano losa,citao sam je bez puno razmisljanja i bila mi je solidna.Bas taj preokret kad smo ocekivali ko zna sta,a ono kajuni,to mi je ok.Mozda da je neko drugi crtao bila bi mi i losa,ali Toriceli je tako dobro odradio ovo da sam se odusevio.Dao sam 9 samo zbog gresaka,koje moram da priznam nisam primetio,dok nisam procitao recenziju.Inace da nije toga crtez mi je za 10,a inace ne dajem 10 ako Ferri nije u pitanju.Naslovnice onako,moze i bolje.Sve u svemu,ne tako losa prica,bila mi je cak i zanimljiva.Sta da radim kad imam niske kriterijume za Zagora.
    27.01.2009
    18:27:00 sati
    okiboki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    Govno. Dno dna. Shit. Najgore je što sam očekivao nešto od ove epizode. Na kraju dobio, šipak. Torriceli dobar. Ferri na prvoj naslovnici ko da se Zagor usro.
    27.01.2009
    19:14:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Meni je priča skroz solidno legla.
    27.01.2009
    19:35:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 8, 5

    Razocarenje. Prva sveska solidna, druga ocajna. Jedino sto ovde vredi je crtez. Naslovnice (posebno prva) su smesne.
    27.01.2009
    20:32:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    meni se epizoda dopala
    27.01.2009
    22:09:00 sati
    dzoni
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nije tako loša ta epizoda, prvi dio bolji, završetak lošiji,sve u svemu jedna prosečna epizoda.čitao sam več i gore(ne samo kod Zagora)!
    28.01.2009
    09:37:00 sati
    teller
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 48%

    3, 2, 9, 6

    Tipična Burattinijeva, nekako zanimljivo krene, skoro te iznenadi, čini se kao da će biti nešto, kad ono, kajla, nit' smrdi, nit miriše, slabo, slabo, slabo... Jeftino odrađeno, nit' mistike, nit' logike, nit' pameti, na kraju se mislite :"Pa koji je ovo vrag!?" Trenutak kad Zagoru padne na pamet ideja da iskoristi baku Hanu kako bi probudila duhove iz bunara, trenutak je kad je u mojim očima ova epizoda nepovratno pada u bezdan!? Nema veze, idemo dalje, u nadu boljeg sutra!
    28.01.2009
    12:08:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ovo je jedna prosječna epizoda. Ništa spektakularno, ali se da pročitat (meni nije bila dosadna). Epizoda koja prethodi ovoj je puno gora. Mislim da smo ove godine čitali puno gorih epizoda pa mi se ova čini prilično solidna (zato malo veće ocjene). Nema se ništa posebno za izdvojiti.
    28.01.2009
    13:21:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Upravo tako - sasvim dobra epizoda.  Uzeo sam oba dijela u ruke i s guštom pročitao, bez zapinjanja.  Vrlo dinamično i zanimljivo.  Kad se sjetim muke s prethodnom "Richter" pričom koju sam danima kilavio (očaj živi od priče!), i sad mi neko priča da ovo ne valja jer je "puno nelogičnosti".  Ma dajte, molim vas...  Naslovnice su inače OK, ali manja ocjena zbog te Zagorove face na prvoj.  Na žalost to se u zadnje vrijeme često događa.  Na crtež nema većih zamjerki...
    29.01.2009
    09:19:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 5, 8

    Dodao bih na ovu odlicnu recenziju u zanimljivostima da je veseli cetvrtak obim stripa smanjio sa 1 cm, ili sam imao tu "srecu" da kupim bas takav strip. Ovo je stvarno katastrofa od stripa, ovako nesto nuisam citao u ovih 10 godina od kako sakupljam strip. Greske, previse dosadno, jedino su naslovnice malo izvadile situaciju(mada prva je zaista...). Mozda ce mi neko zameriti ali posle ovog stripa sam se zazeleo Rihtera i jedva cekao nastavak
    30.01.2009
    13:19:00 sati
    misa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 51%

    4, 2, 9, 6

    Eto, Inferno još jednom pogađa u bit sa super recenzijom. Mogu reći da se sa svime slažem i da sam i ja također primjetio većinu crtačevih grešaka isprve (a kad ih ja odma primjetin, to znači da su stvarno velike). Priča pušta vodu na sve strane. Prvo Moldavci koji dolaze u Ameriku (ma di je njih naša), pa zatim oni duhovi, dolazak vojske na kraju baš u pravom trenutku, dva obična bandita - sve je to nekako usiljeno. A što se tiče najbezveznije stvari to su oni kajuni i njihov razlog za krvoproliće. Kako su uopće mogli postati takvi manijakalni ubojice? Na ovakvu temu bi se onda mogla napisati svaka druga epizoda. Dalje, onaj pop je beskoristan. Ne znan čemu on služi, valjda da bi dao malo mističnosti epizodi. A on kukavica, umisto da odma ode prijaviti vlastima kajune, on se lipo ide obisiti...ma da... Razočaranje u svakom slučaju. Kad sam još prije par godina vidio prvu naslovnicu pomislio sam: ovo će biti dobro, ovakve mistične epizode ja volin. Ma kakvi, ispada da je u cijeloj epizodi najstrašnija ona stara baba. Crtež je super, iako ima onih grešaka. Što se tiče naslovnica: druga je mogla biti i bolja, a na prvoj su fenomenalne boje, fenomenalan kostur i sve, samo Zagorova faca...ajme katastrofe. Najgore lice u povijesti, a još mu i liva obrva fali. I onda se neki bune da je na naslovnici Butchera Zagorova glava prevelika. Prva naslovnica samo 8 zbog lica, druga negdje oko 5.
    30.01.2009
    20:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

     .,crtež me iznenadio, nisam od torricellia ocekivao  tako dobar crtež, s tim dae naparavio nekoliko gresaka koe je ocito neko trebao primjetiti,pa valjda i oni u bonellistaffu imaju osobu koja provjerava epizode prije izlasak.,al dobro...,prica vise manje s par dobrih momenata.,nedajem manje iz principa., .,naslovnice okej.,ferri i dalje radi kak se spada... .,kaj se tice epizode nije ni najgora ni najlosija od ovih zadnjih.,al mislim da nije trebalo prekidati potragu za rihtertom ovakvom epizodom.,ne uklapa se bas previse., 
    01.02.2009
    21:40:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Pa sad... Nije ovo baš toliko loša priča kao što su ju mnogi ocjenili. Mislim da je priča imala solidnu ideju i scenarij. Slažem se da u priči ima propusta i nelogičnosti, upravo taj engleski ili relativno slab rasplet priče. Budući da nisam baš pobornik nadnaravno, nije mi loš scenarij da su Kajuni ti koji ubijaju Moldavce, ali je način na koji je to opisano malo nezanimljiv. Crtež je vrlo dobar, naslovnice također. I da, ova me je priča jako podsjetila na film Waltera Hilla "Južnjačka utjeha" iz 1981. u kojem Kajuni u močvarama Luisianne također ubijaju pripadnike američke vojske u vojnoj vježbi na njihovom području. Film je odličan, s mnogo napetosti, za razliku od ove epizode Zagora... 
    03.02.2009
    22:11:00 sati
    Deva
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Tragedija. Čemu stavljanje intermezza već na početku sage o Richteru? Pa tko je to kad vidio???  O scenariju i priči je sve već rečeno ali stim da se ja ne slažem s nikim u vezi crteža, meni ja on loš. Loš zato što od vinjete do vinjete likovi izgledaju drukčije, gotovo neprepoznatljivi. A najveći problem je u tome što na nekim mjestima crtež izgleda fantastično ( scena obješenog svećenika ) a na nekim mjestima izgleda nacrtano zbrda-zdola. Ah da i disporporcije su tu ali tko ih u zagorovom staffu nema....
    03.02.2009
    22:57:00 sati
    Deers
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Priča mi je sasvim legla. Ipak malo razočaravajući završetak, što nisu uopće iskorišteni duhovi konkvistadora. Sve u svemu pozitivna ocjena, sviđa mi se to umetanje priča. Zagor u lovu na Velasqueza i Richtera prolazi kroz avanturu koja nije povezana s tom osnovnom. Crtež solidan.
    14.02.2009
    10:06:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.02.2009
    17:54:00 sati
    sole
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 3, 3

    Glupu priču(Kajuni ne žele strance u svojoj močvari i mačetama izrežu 300-ak ljudi) i još gluplji završetak još nekako i mogu progutati jer ipak je to Burattini i od njega ionako nikad ne očekujem previše, ali crtež me totalno razočarao i stvarno je interesantno kako su kolege komentatori svi odreda dali dosta visoke ocjene. Jest, crteži bake u transu stvarno podjsećaju na starog Wrightsona, ali sve ostalo je dno najdubljeg dna. Promašene proporcije, ukočenost, Zagorova faca..sad mi je jasno zašto Toricellijeve originalne table koštaju 15-ak eura.  O naslovnicama ne treba trošiti riječi, sve se vidi iz priloženog i šteta što se Ferri umjesto da se makne blamira ovakvim uradkom. 
    23.02.2009
    12:09:00 sati
    Aco
    uredi
  • feka82

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    PRICA JE SOLIDNA UBIJE JEDNO DOSADNO POPODNE U OVOJ MAGLUSTINI ........CRTEZ JE ODLICAN SA GRESKAMA I BEZ GRESAKA GRESKE SE UOPSTE I NE PRIMJETE SA OVAKVIM CRTEZOM IPAK JE TO TORICELI NAJBOLJI CRTAC POSLIJE FERIJA.....STO SE TICE RAZVOJA DOGADJAJA ODNOSNO DA KAJUNI NA KRAJU POBIJU CIJELO SELO JE VEOMA DOBAR ZAVRSETAK SLICNO STO ME FASCINIRALO U FILMU THE VILLAGE ......DOSADILO JE DA UVIJEK IMAJU NEKE VEZE SA MISTIKOM IPAK NAJDRAZI MI JE ARHEOLOSKI TIP PRICA ZAGORA.,.... RIJETKO KAD U ZAGORA IMA POTPUNIH PROMASAJA KO U OSTALIH BONELIJEVIH JUNAKA SVAKA JE PRICA CITLJIVA ......PUSA
    23.02.2009
    13:39:00 sati
    feka82
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Meni epizoda za popodnevnu razbibrigu dobra...ništa posebno ali niti baš toliko loša!
    04.03.2009
    12:49:00 sati
    premujanin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Najviše mi je smetalo što Moldavci tako dobro znaju engleski jezik a tek su stigli u Ameriku. Cela priča je u suštini debilna i već je sve rečeno u recenziji.
    07.03.2009
    18:55:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Džedson

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 7, 1

    Ovo uspijeva ući među 3 najgore Burattinijeve priče, što je pothvat vrijedan divljenja.
    11.03.2009
    19:14:00 sati
    Džedson
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 10, 4

    Ovo je moj prvi komentar na ovom sajtu. Ova epizoda je urađena u duhu starih Zagora iz 90-tih godina. Nije toliko loša, samo ima puno grešaka.
    12.03.2009
    12:34:00 sati
    writer
    uredi
  • Leon S. Kennedy

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Odlična recenzija, al čemu tolko truda radi jedne takve epizode? Kak i nekima, najgore mi je kaj sam nakon Tajanstvene močvare i očekival nešto dobro, a na kraju su doslovno sve usrali sa blesavim objašnjenjem pokolja (Wow,močvara je naša, ajmo poklat sve ove da nam ne smetaju i ne nasele se na naš teritorij). Počne vuć na mistiku i na neku epizodu strave, kad ono, šipak...Crtež dobar, al kak ste i rekli već, previše grešaka (ono, kad je baba u transu a onaj mladić [zaboravil ime :D] je na jednoj slici unutra a na drugoj vani i čudi se kaj mu sestra govori...ono...za zašamarat autore). Prva naslovnica mi dobra, al druga...žali bože...Ne spada mi u najgore Zagore svih vremena, al sam razočaran
    13.03.2009
    19:23:00 sati
    Leon S. Kennedy
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    Dosadna epizoda
    16.03.2009
    16:13:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 8, 8

    Recenzija je odlična. Interesantno je kako se odlične recenzije češće napišu za lošije stripove. Sigurno jedna od lošijih epizoda, ali nije ni tako strašno loša. Početak priče je obećavao ali scenarista nije bio dovoljno inspirisan da osmisli zanimljiviji rasplet. Crtež je lep, mada pomalo sterilan.
    16.03.2009
    16:43:00 sati
    jova
    uredi
  • marac777

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 4, 9

    03.04.2009
    17:20:00 sati
    marac777
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 61%

    6, 3, 8, 10

    Naslovne- strava(Jedino Zagor ne valja), atrmosfera- recimo strava, crtež- ajde recimo da je dobar, priča- ajde recimo čak i da može možda proći, scenaij-UNIŠTEN!
    30.04.2009
    23:56:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Nije loša priča, baš onako za dosadne dane. Slažem se da je scenario imao visok potencijal, ali da je priča ispala dosadnjikava. Strahovito me nerviraju oni nesposobni Moldavci, koji samo ponavljaju 'Sveti Đorđe' u čitavom stripu, nimalo ne utičući na radnju. Crtež je dosta dobar, a naslovnice su Ferijev prosjek. Prva je malo lošija, ali je zato druga dosta dobra.
    06.05.2009
    16:28:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    06.05.2009
    22:16:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 5, 8

    Nista posebno...
    16.05.2009
    22:28:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 5, 5

    čisti prosjek
    27.05.2009
    20:33:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    08.06.2009
    09:28:00 sati
    Ferri
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Meni se dopala ova prica, dobra tema, mozda je imala vise potencijala, ali ipak je ok.Torriceli mi je super.
    01.07.2009
    18:41:00 sati
    bitola
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    7, 4, 10, 10

    Prilično neobična Zagorova priča.Imamo tu neke Moldavce,staru babu,sablasti iz bunara,krvoločne kajune i sl. Scenarij užasan.Sve primjedbe ostalih članova stoje.Svećenik se ide objesiti umjesto da pozove vojsku u pomoć,Moldavci koji savršeno govore engleski jezik,itd...Crtež je fantastičan,zanemarimo one greškice u crtežu.Prva naslovnica je jako dobra ( a kakvu bi facu trebao imati čovjek koji je ugledao duha? Da se cereka? ),druga je fenomenalna.
    08.07.2009
    12:39:00 sati
    Opti
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    22.07.2009
    10:41:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    Mrkli mrak. Strip protkan glupim stereotipnim budalastinama i uz to necitljiv, dosadan i nepotreban. Crtez skoro pa grozomoran... sto odgovara prici.
    17.08.2009
    17:06:00 sati
    kasper
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Ne mojmo sad pretjerivati nije bas toliko ni losa ova epizoda :))) Nekako drugacija prica, ima dobru atmosferu pogotovo kad se ne zna da li se radi o sablastima ili ljudima. Toricelli je ovdje odlican. I naslovnice bi bile odlicne da Zagorovo lice nije katastrofa.
    29.09.2009
    23:02:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 8, 5

    Slažem se s recezentom. No ipak, u usporedbi s trgovcima vatrenom vodom, kopacima zlata i ostalom elitom koja se svako malo pojavljuje, ovo je ipak bolje. U biti više "cijenim" ove Morenove gluposti nego vec spomenutu elitu. Nego, jedna sasvim druga stvar mi je privukla paznju u ovom stripu. Zagor se ne ukljucuje u potjeru za Kajunima! Mislim da je to prvi put da ne uzima pravdu u svoje ruke:)
    05.12.2009
    12:33:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    bezveze

    13.01.2010
    19:40:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Penzioner

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Odlicna recenzija, samo ne razumem zbog cega je mesto radnje totalni promasaj tj. zasto se horor zanr ne moze dovesti u vezu sa mocvarama Luizijane???

    14.02.2010
    14:14:00 sati
    Penzioner
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Očekivao sam smeće i na kraju sam se ugodno iznenadio. Priča nije toliko loša kako je ocijenjena. Prvi broj mi je odličan, volim kad bude nešto mračno, mistično i horror u Zagoru. Torricelli se stvarno popravlja i mračne priče mu leže. Što se tiče radnje malo je zbrljano u nastavku ali nije loše!

    14.05.2010
    15:34:00 sati
    supermike
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 8, 9

    Čitljivo

    23.05.2010
    19:10:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    29.06.2010
    14:58:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 10, 5

    Burattini evo nečeg za tebe:xp.Torricelli je najbolji dio stripova.Ferri je ispod prosjeka.

    20.12.2010
    16:46:00 sati
    Patrix
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Odlicna prica. Atmosfera je na vrhuncu, splet da se stvarno nije znalo do posljednjeg o cemu se radi.

    Torricelli je ovdje jednostavno fenomenalan. Napravio je odlicnu atmosferu, drugaciju od Ferrijeve , ali i vise nego odlicnu.

     

    Za recenzenta: Nema misterije u tome sto na 35-toj stranici bjegunac opet ima brkove. Doslo je do zabune u premjestanju starnica, tako da je u originalu 35-ta stranica trebala da dodje poslije 31, i tako je sve u redu i brkovi su na svom mjestu.

    Poredjenje sa epizodama "Tajanstveni izvor" i "Vatra sa neba" nemaju veze sa zivotom. Imaju i tamo razbojnici? Da, koja slucajnost da ih ima i u 99% ostalih Zagorovih stripova. Steta sto je potroseno toliko vremena na pisanje  recenzije koja je ocigledno otisla totalno u pogresnom smjeru, prije svega sa nevaznim poredjenjima i izostavljanjem vaznijih stvari koje su trebale da se nadju u tekstu.

    25.02.2011
    00:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    U recenziji se malo pretjeruje, priča je skroz dobra. Triler s elementima fantastike i horora, bez puno suvišnih dijaloga. Baba Hanu je legenda! LoL

    Toricelli je imao grešaka, to je istina, dala bi mu 9 ali eto mu 8 da se ubuduće malo uozbilji. :) Sve u svemu ovo su dobre epozode, nisu vrh ali nije bome ni dno dna kako ispada po recenziji.

    30.03.2011
    17:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Zapravo, ovo nije ni približno tako loše, ali niti ništa što ima nešto posebno.

    30.04.2011
    22:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 5, 10

    Zbog naslovnica sam očekivao nešto, ali priča i crtež su totalno promašeni.

    31.05.2011
    11:49:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 22%

    3, 2, 2, 1

    Gomila gluposti, gomila grešaka u crtežu, naslovnice katastrofa. Sve u svemu= najgori Zagor ikada.

    20.06.2011
    17:41:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    4, 3, 9, 8

    Steta kvalitetnog crteza. Da je bio bolji scenario, cak i ovakva prica, mogla je da se pretvori u jedan od boljih Zagora (Za period 2002-2005)

    12.07.2011
    04:08:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 10, 4

    Nisam čitao epizode prije kao ni epizode nakon ove, tako da ne znam gdje i zašto idu Zagor i Čiko. Ovu epizodu sam pokušao sagledati kao jednu neovisnu od svega onoga što se događa i što je razlog njihovog putovanja. Uglavnom, Zagora i Čika greškom zamijene za bandite, uvijek isto, vojnik udari Čika, Zagor poludi pa počne šamarat i onda se utvrdi da je došlo do zabune. Viđeno po stoti put. Ovo pojavljivanje duhova je bilo tako nekako naglo uvedeno, baš mi je došla želja da što prije pročitam strip do kraja i da ga se riješim za sva vremena. Crtež odličan. Ne mogu vjerovati da je to isti Toricelli od prije 20 godina. Mislim, onda mi se isto sviđao njegov stil crtanja, ali ovaj je isto lijep, samo drugačiji. Igrom slučaja sam nabavio epozode od Veselog četvrtka. Tom stripu kao da je netko odsjekao rubove. Dio teksta iz unutarnjeg dijela korice se ne vidi... Što je nedostajalo originalnom formatu? E, i više od samih duhova me zasmetala ona babetina kada je lebdjela iznad kreveta. Koji vrag? Mislim da bi moja recenzija stala u 1 rečenicu: Kome su pobogu zanimljive leteće moldavske vještice?

    27.12.2011
    16:07:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 6, 2

    zanimljiva i napeta priča, ali nekvalitetna

    naslovnica za Mračna bića je u konkurenciji za najlošiju ferrijevu naslovnicu u povijesti

    recenzent je dosta loše doživio priču ali misli mda su puno lošije epizode od ove- Vatra sa neba i Pratnja mohawka, takav šrot od priča je teško nadmašiti, a ova priča je barem napeta

    20.03.2012
    12:59:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    26.04.2012
    11:12:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Glupo je sa ovim duhocima i glupostima

    Ovo sam citao odavno pa mi je jedino ostala upecatljiva scena besenja onog svestenika

    Mogao je Bure mnogo vise

    Od crteza sam ocekivao mnogo vise

    Ferijevim naslovnicama ne mogu da dam manje od 10 iako su zasluzile ali prosto ne mogu

    05.05.2012
    12:39:00 sati
    going going
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Sasvim dobra epizoda, crtež genijalan kao i uvijek!

    27.08.2012
    21:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Priča je sasvim ok, s obzirom na komentare u recenziji, očekivao sam raspad sistema, a dobili smo solidne dvije epizode. Scenarij nije ništa posebno inspirativan, ali nema velikih nelogičnosti. Zastupljeni su kriminalistički elementi, određena doza tajanstvenosti (bunar, duhovi), čak je i ona baba realtivno dobro prikazana kao medij duhovnih sila.

    Premisa vlažne močvare sa istočnoeuropskim doseljenicima, koji su usput praznovjerni? Pa i Hagot je funkcionirao na sličan način. To što je Burattini odabrao Moldavce i Mississipi meni ne smeta.

    Torricelli isto solidan, trudio se dočarati tjeskobu na i strah na tablama, dijelom je u tome i uspio. Isto tako moram reći na na puno mjesta ima problema sa proporcijama i facama likova. Isto mi je interesantan detalj na 64. str. (druga vinjeta) Tajanstvenog sela, siguran sam da je tu vinjetu nacrtao Ferri. I prije se znalo događati da je ispravljao pogreške drugih crtača, sjećam se par Gambinih epizoda.

    Naslovnice odlične, pogotovo ova s bunarom!

    06.12.2012
    01:43:00 sati
    solar
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Ni ja ne razumijem ovo pljuvanje po epizodi koja uopće nije toliko loša. Ja sam također vjerojatno jedini kojemu se sviđa da su se malo odmakli od Richtera i ubacili ovu "običnu" mini-avanturu. Prva epizoda je odlična, pogotovo kada dođu u selo pa ne znaju šta se tu dogodilo. Druga je puno lošija, zbog već navedenih stvari u recenziji. Ponašanje kajuna je na razini mentalnih pacijenata. Ubijaju ljude jer žele svoju močvaru samo za sebe? Kao što kaže recenzent, zašto ih nisu samo otjerali ća? I zašto ubijati žene? Da su stvarno takva gamad, bilo bi im logičnije da žene uhvate žive. Također, čim su se zatvorili u onu crkvu i kad sam vidio da je skoro kraj epizode odmah sam znao da će ona baba upotrijebiti svoje "moći" da izvuče naše junake iz nevolje. To sam smatrao kao štetu jer bi bilo zanimljivo vidjeti kako će se Moldavci izvući iz ove situacije. Već sam zamišljao Zagora kako lovi kajune jednog po jednog po selu i ostavlja im zamke. Moldavci su bezlični i svi stalno pozivaju neke svece, iako je ona Angela prava mačka. :)

    Ovdje mi se sviđa Toriccelijev crtež koji je odlično dočarao atmosferu, iako se slažem da ima dosta grešaka (pojavljivanje Grigora na 15 strani, pa onda kajuni na 35-oj koji ima brkove pa nema), no ne vjerujem da je to u potpunosti Toriccelijev propust.

    Ferrijeve naslovnice su loše. Prva zbog Zagorove face a u drugoj je Zagor prevelik s obzirom na bunar (ili je ovaj premalen). Sve u svemu, solidna, napeta epizoda s lijepim crtežom koja se brzo čita.

    15.02.2013
    17:58:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Priča nije vrh, nije to Bure od nje ni očekivao, ali nije ni "mrkli mrak". Čestitke recenzentu na opaženim greškama crtača, ali za mene ova epizoda nije smeće.

    01.03.2013
    18:49:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    29.08.2013
    11:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 55%

    9, 2, 5, 7

    11.04.2014
    21:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična priča da se odmorim od onog Richtera i svih budalaština.

    07.07.2014
    20:57:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Prosečnno.

    23.09.2014
    17:26:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Solidna prica, ima nesto. Interesantni likovi.Scenario mi je u konacnici, sto se tice Cayuna i samog raspleta, ostao malo kratak. Crtez je ok, bio bi i bolje ocjenjen, da Torricelli malo manje one vertikalne crte korist.

    29.11.2014
    17:48:00 sati
    Tutta
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 64%

    3, 6, 10, 7

    Usprkos brojnim greškama (čovjek se zapita, pa kako je moguće da je to promaklo autorima) fantastičan Torricellijev crtež, ali priča bezvezna i neuvjerljiva. Pri tome mislim na labavi motiv Kajuna za onolikim pokoljem. Za jednom pročitati i zaboravit. Naslovnica Tajanstveno selo ima najružniju Zagorovu facu u čitavom serijalu. Kao da je od plastike koja se počinje topiti. Užas, Ferri što ti bi?

    29.12.2014
    16:13:00 sati
    caramba
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Imalo je ovo potencijala da ispadne i bolje. Ali umjesto atmosfericnog horora nakraju ispade teski prosjek i sve se zacas zavrsi, zahvaljujuci coravoj babi sa nelogicnim mocima. Toricelli mi se nikad nije svidao i nakon ove price se nista nije promijenilo. Ima tu i finih kadrova ali Zagor mu nikad nije isti (od table do table mjenja facu) a vecina karaktera imaju prevelike glave tako da to sve ide na karikaturu. Ferri je sigurno svih pet minuta potrosio na ove naslonice.
    08.02.2015
    15:19:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 59%

    5, 3, 9, 8

    Sve bi ovdje bilo dobro da nema jednog velikog promašaja; kajuna. Njihovo ubacivanje samo po sebi i nije takav promašaj ali zato jesu njihovi potezi. Sve mogu razumjeti ali nikako ne njihovo ponašanje, udarilo im u glavu da ne žele nikoga u blizini pa su odlučili masakrirati sve strance koji se nasele u blizini, kao da se radi o najgorem mogućem neprijatelju. Još bi bilo razumljivo da je to područje skrivalo zlato ili neko slično bogatstvo ili da su došljaci posjedovali vrijednosti koje ljudima mogu pomutiti um ali ovo je potpuno besmisleno. Uz samo malo više truda ovo se moglo okrenuti na smisleniji način, kada već toliko voli objašnjavati Burattini je mogao u scenarij ubaciti neku vrstu osvete prema Moldavcima gdje bi zarobljeni kajun razotkrio svima prisutnima kako su prijašnji doseljenici na neki način oštetili njegovu zajednicu. Ovako je ostao tek polovičan dojam, ponuđena je priča ali nisu ponuđeni elementi koji bi doveli do razvoja događanja u takvoj priči. Kraj je potpuno nemaštovit, kada zarobljenima u crkvi nije preostala nikakva mogućnost da se spase ubačen je dolazak vojnika koji umjesto da potuku ili barem zarobe napadače dopuštaju da im ovi pobjegnu. To možda i ne bi bilo začuđujuće i neshvatljivo da vojnici nisu imali konje dok su se bjegunci mogli osloniti samo na svoje trkačke sposobnosti.

    Torricelli je vrlo dobro obavio posao unatoč nekim vidljivim greškama, njemu ću dati ocjenu više samo zbog toga što je izvrsno dočarao prsatu Angelu. Naslovnice mi se sviđaju zbog mračne atmosfere iako je na drugoj malo zakazao omjer Zagorovog lika i bunara.

    22.02.2015
    15:22:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    nezasluženo niske ocjene za ovu epizodu od recnezenta

    a recenzentu zasluženo moj prijekor

    23.03.2015
    07:57:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    7, 3, 7, 6

    Više sam očekivao od ovog horrorčića. Počelo je donekle solidno. Torriceli me malo razočarao. Može on puno bolje. Likovi su nekako previše plastični. A i Ferri se nije nešto dokazao. Naslovnice su prikazor rekativno slične. Plava svjetlost, Zagor s raširenim rukama. lošija pozadina.

    01.06.2016
    13:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    22.05.2017
    19:13:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Meni se licno prica dopala. Bez preterivanja, dozirana mistika, pazljivo gradjeni likovi, postupno razradjena prica. Licno volim geografske i istorijske autenticnosti u Zagorovim stripovima jer se to, po pravilu, lepo preplice sa mastom pisca. Samo je rasplet mogao malo biti doradjen, da su vise pricale slike pred kraj, a manje bezveze nabacani dijalozi. Mislim na deo kada Zagor, kao narator, objasnjava prisutnima (i nama citaocima) sta se prethodno desavalo. Naslovnice veoma lepo zamisljene, ali Zagorov lik lose izveden, posebno na prvoj.

    27.05.2018
    00:34:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    08.11.2018
    08:11:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jako dobra priča, smišljena i napeta. Čak su i naslovnice povezane s pričom, što i nije nešto čemu se u SBE mogu uvijek i svugdje pohvaliti.

    22.06.2019
    16:20:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum