Krvave piramide

Zagor

ZG LU 157/160 | 470 str.

Tragom Velasqueza Zagor dolazi u Veracruz… Jean Laffite i njegovi gusari zarobljeni su od strane meksičke vojske, no Zagor i Denise Laffite odlučuju ih spasiti. Za to vrijeme Velasquezu se pridružuje i prof. Richter te zajedno kreću u potragu za atlantidskim artefaktom kojeg skrivaju potomci Azteka u svojem tajnom gradu u džungli Yucatana. No, Azteci imaju i drugih namjera, ponovno se vratiti na stare staze slave i osvajanja, počevši s krvavim ritualima koji će obojiti piramide u crveno!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Podzemlje New Orleansa
    ZG LU 157
  • Na tragu neprijatelja
    ZG LU 158
  • U džungli Yucatana
    ZG LU 159
  • Grad u močvari
    ZG LU 160
  • Piramida krvi
    ZG LU 161
  • Podzemlje Nju Orleansa
    ZG VEC 6
  • Na tragu neprijatelja
    ZG VEC 7
  • U džungli Jukatana
    ZG VEC 8
  • Grad u močvari
    ZG VEC 9
  • Krvave piramide
    ZG VEC 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I bassifondi di New Orleans
    ZG SR 474
  • Sulla pista del nemico
    ZG SR 475
  • Nella giungla dello Yucatan
    ZG SR 476
  • La città nella palude
    ZG SR 477
  • Piramide di sangue
    ZG SR 478

ZANIMLJIVOSTI

  • Druga po redu najduža priča o Zagoru (470 stranica) koju je radio jedan autor, premašuju je samo Sclavijevi "Divovi dobra i zla" s 513 stranica.
  • Pretposljednja priča prije zaključenja četverodijelne sage o beskrupuloznom prof. Richteru i njegovoj potrazi za tajnim oružjem Atlantide. Četiri artefakta su žezlo Tin-Hinan (nalazi se kod Kaina u Africi – vidi epizodu "Kainov povratak"), dijadem sumerskog kralja Dumuzija, Aztlanova narukvica koja se nalazi u Novom Tenochtitlanu, i Lokijev prsten koji se nalazi u tajnoj bazi Thula na Islandu.
  • Vraćaju se gusari Jeana i Dennise Laffite koje smo posljednji put sreli u LU 105/107 "Kraljica mrtvog grada". Denise sada živi s Jacquesom Lassalleom (prva pojava SD #30/31 "Osveta Vudu", a tu upoznajemo i Johna Connora, Laffiteovog gusara) i žive na njegovom imanju u Lafayetteu, u Louisiani.
  • # 158; Str. 19.-28., ponovno se susrećemo s mnogobrojnim članovima Chicove obitelji. Tu su sestra Marija i njezin muž Porfirio koji sada imaju 15-ero djece, brat Alonso (ima bolest spavanja), svo troje privremeno "izgnani" iz Sancta Magdalene (vidi ZG SD #23/25 "Dimni signali"). U Veracruzu žive i stric Felipe i teta Antonieta (LU 110/111 "Veracruz").
  • Asteci su bili etnička grupa na tlu Centralnog Meksika, u 15. i 16. st. vladali su velikim carstvom. Konkvistador Hernan Cortes tijekom španjolske kolonizacije Amerike 1521. pokorava Asteke. Danas se ruševine Tenochtitlana nalaze u središnjem dijelu Novog Meksika. Novi Tenochtitlan u stripu dignut je u počast davno napuštenom Tenochtitlanu, staroj astečkoj prijestolnici.
  • Aztlan – mitski dom predaka Nahua naroda, jedne od glavnih etničkih grupa Srednje Amerike. Aztec je Nahuatl riječ za "ljude iz Aztlana".
  • Azteci (odnosno stanovnici Tenochtitlana) u Zagorovom univerzumu potječu s potonulog kontinenta Atlantide, a svećenici su nakon smrti Montezume, posljednjeg astečkog kralja, pobjegli na poluotok Yucatan. Tu su osnovali Novi Tenochtitlan i pohranili Aztlanovu narukvicu koja je jedan od drevnih artefakata velike moći koji potječu s Atlantide.
  • U pošti Sergio izvještava o pismu uznemirenog čitatelja koji je užasnost količinom brutalnosti i nasilja u ovoj priči. Vidi LU #157, scena mučenja na str. 81.-87, te krvavi žrtvovanje na str. 93.-96.
  • Naslovnica #159 jako je slična naslovnici epizode ZG LU 107 "Kraljevstvo Songhaya".
  • Likovi Moorea i Wrightsona omaž su Alanu Mooreu i Berniju Wrightsonu, autorima slavnog američkog stripa Swamp Thing (tom stripu Burattini je također napravio posvetu u stripu ZG LUSP #16 "Smrtonosna močvara").
  • Izgubljene gradovi Asteka pojavljuju se npr. u TX ZS 707/710 "Tajna mumije". Autori vole prikazivati sve vrste izgubljenih gradova zaboravljenih civilizacija, bili to mezoamerički domoroci, vikinzi, praljudi ili doseljenici iz Europe… TU je i Zagorova avantura s Majama LEX 88-89 "Skriveni grad" (Melloncelli/Donatelli).
  • Član solar iskopao je alternativne naslovnice za ove epizode, vidi prvu, drugu, treću i četvrtu! Kao i slike koje prikazuju kako se razlikuje originalna tabla koju radi crtač, a kako to izgleda u konačnom verziji. Vidi prvu, drugu, treću, četvrtu i petu! A ovdje možemo vidjeti da i stari majstorFerri može pogriješiti!

Chico pakuj kofere! Selimo se kod tvojih u Veracruz!

Nova atlantidska saga je na vrhuncu! Boselli i Burattini osmislili su je kao dugu potragu za artefaktima iz potonule Atlantide koji su se pomno sakrili u četiri atlantidske kolonije koje su bile ustanovljene kasnije. Ta četiri artefakta očito skrivaju tajnu velike moći ("Ključ spoznaje") koju tako žarko želi doznati beskrupulozni arheolog prof. Richter. Jedan od njih, žezlo posljednje kraljice Atlantide Tin-hinan, nedostupan je i nalazi se u Africi u Kainovom vlasništvu (vidi epizodu "Kainov povratak"). Očito Kain, lovac na demone i ostalu bagru predstavlja prevelik izazov za naše beskrupulozne avanturiste, pa se ekipa tako usredotočila samo na sljedeća tri: dijadem sumerskog kralja Dumuzija kojeg je Richter povratio iz muzeja u Richmondu, Aztlanova narukvica koja se nalazi u Novom Tenochtitlanu (vidi ovu epizodu), i Lokijev pečatnjak koji se nalazi u tajnoj bazi Thule na Islandu, posljednjoj destinaciji gdje će se odviti konačno obračuna dobra i zla.

Denise Laffite

Ne znam iz kojih pobuda je Burattini odlučio rastegnuti priču do krajnjih razmjera, na 470 stranica, osim da bude ukorak s Bosellijevim sagama koje se znaju proteći na desetke brojeva. Osim što se nadovezuje na glavnu narativnu liniju potrage za artefaktima, Burattini odlučuje napraviti i susrete sa starim prijateljima koje naši junaci imaju na tim prostorima. To su Jean i Denise Laffite i njegovi gusari/krijumčari/borci za slobodu, ali je posjet Veracruzu morao uključiti i nezaobilazan posjet cijeloj Chicovoj užoj i široj obitelji! Jean Laffite i dalje je u bijegu pred vlastima, svi žele njegovo skriveno blago, no ovaj put pada u ruke ljudi kojima zlato i ne znači previše. Štoviše, važno im je da imaju ljudstva za žrtvovanje. Denise se povukla na plantažu svog ljubavnika Jacquesa, ali avaj, mora napustiti svoje ljubavno gnijezdo da spasi svog oca iz kandži otmičara. Drago mi je što su se mladi ljubavnici skrasili, a to im je i trebalo, kad se sjetimo svih onih događaja s vješticom Marie Laveau, pretvaranjem u zombija i potjerama po afričkom kontinentu (vidi prijašnju "afričku" minisagu).

Velasquez & prof. Richter

Veći dio radnje i finale odvijaju se u skrivenom gradu u yucatanskoj džungli koju nastanjuju potomci Asteka koji žive na tradicionalan način svojih slavnih predaka. Grad su nazvali Novi Tenocithtlan, prema bivšoj astečkoj prijestolnici. Susretali smo se s tim mezoameričkim narodima izgubljenim u vremenu i prostoru u više navrata i kod više junaka. Dosta im je izolacije i došli su do točke kad jednostavno treba istupiti. U gradu kao da je vrijeme stalo, a šefovi bi opet htjeli povratiti svoj staru slavu. Cuitluhuac, princ Novog Tenochtitlana pod paskom je Izcallija, velikog svećenika Novog Tenochtitlana, koji ga tjera u rat i osvajanja. Cuitluhuac, naravno, opijen snovima o moći, slijepo sluša svog savjetnika. No, postoji i opozicija koja ne misli zaratiti ponovno i koja potajno sprema coup d'etat. Vođa pokreta otpora jest Maxtli - general Novog Tenochtitlana. S Astecima surađuju prodavači oružja Moore i Wrightson, koji se polako gube u nizu bezbrojnih likova…

Velasquez i prof. Richter dosljedno se kreću po svojem zacrtanom planu, bezočno gazeći suradnike, mučeći, ubijajući svakog tko se nađe na njihovom tragu. Moglo bi se reći da je ova ekipa jedna od okrutnijih koje smo mogli vidjeti, autori su ih povezali s vrlo mnogo eksplicitnog nasilja; a oni samo konstantno izmiču Zagorovoj pravdi. Zagor već doslovno poludi kad konačno dođe do finalnog bliskog sukoba s Velasquezom.

Chico pred stampedom svojih malih rođaka

Ferrijeve naslovnice fino oslikavaju radnju svake epizode nudeći čitatelju određeni karakterističan kadar. Nekako kao da bez atmosfere Ferrijevog crteža ne bi mogla biti epska avantura kakve smo imali u starim danima. Ovo je vjerojatno najduža priča koju je odradio jedan crtač kod Bonellija. Rekorderi su: Erio Nicola ("La cella della morte", TX SR 141-145 ili ZS 253/258, 511 tabli), Ferri (Zagor "Divovi dobra i zla", 513 tabli) i Guglielmo Letteri prema Nolittinom scenariju (Tex "Povratak u Pilares", 586 tabli). Diljem epizoda razasuo je niz odličnih kadrova egzotičnih lokacija New Orleansa, Yucatana, Novog Tenochtitlana (vidi slike dolje). Mračnih i noćnih scena ima napretek, a Ferrija smo uvijek mogli vidjeti kako odlično koristi sjenu i stvara atmosferične kadrove. Svih pet epizode zanatski je odlično odrađeno, kao da s godinama čovjek nauči kako se strpljivo i jednakomjerno kvalitetno može odraditi cijeli niz epizoda.

Umri već jednom!

Ambiciozna priča, u svakom pogledu, no Burattini je već iskusan scenarist koji se dokazao više puta. Doduše, ne stvara tako lako podzaplete poput Bosellija; ne pokušava stvarati kompleksne personalne odnose među likovima. Burattinijevo petljanje s potomcima Asteka izmamilo mi je onaj poznati uzdah u zadnje vrijeme – "Oh, ne, zar opet ti izgubljeni gradovi Asteka ili Maja?! Nismo li to vidjeli već kod Texa, Bleka, Mikija, Zagora?!" Uvlačenje Laffiteovih kao jednog od podzapleta ispalo je vrlo banalno, zapravo i nije bilo neke potreba i svrhe uopće ih ubacivati ako će biti toliko statični.

Epizoda sadrži i veću količinu nasilja nego obično, pogledajmo samo scene mučenja, ubijanja, a bome ni Zagor se ne štedi kad dolazi u finalu do ubijanja Velasqueza. Tako bezočno i hladno ubijanje čovjeka nekako nije svojstveno Zagoru. Bolji scenarist već bi prije iskoristio i prikazao Zagorov gnjev, a isto tako bi zasigurno prikazao Zagorove miješane osjećaje kad bi malo ohladio glavu. Priznajem da me količina stranica malkice izmorila, previše se likova mota diljem priče u bespotrebnim digresijama, no sve se polagano privede kraju u konačnom okršaju. Mogao bih čak konstatirati da je Burattini uspješnije odradio završnicu ove priče, nego Boselli završnicu cijele sage. Osobno rado čitam Bosellijeva spajanja s univerzumom Martina Mysterea (čitaj Atlantida) i proširenje mitologije koju je počeo graditi u "Tajna Asanaza", no cijelu ovu sagu zapravo i nisam primio previše raširenih ruku. Ništa, na njima je da se iskupe novom južnoameričkom sagom koja nadolazi…

Panorama New Orleansa by Ferri

Panorama Novog Tenochtitlana by Ferri

Naprijed

ZG LU 155/156 Tajanstveno selo

ZG LU 62/65 Posljednja Thula

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • velka031

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Moglo je ovo i bolje, iako moram priznati da je ovo ipak jedna solidna priča...

    19.01.2011
    09:20:00 sati
    velka031
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Jedna od boljih u poslednje vreme...

    19.01.2011
    09:43:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Jedina prednost ove epizode je što se nastavlja na sljedeču priču i  potragu za  prof. Richterom.
    Cretž je solidan, svakako interesantna priča.

    19.01.2011
    10:01:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 9, 9

    Do pola nekako, od pola nikako.

    Ferri car.

    19.01.2011
    11:32:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    19.01.2011
    11:34:00 sati
    dabraka
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Zanimljiva prica koja je doduse imala dosta veci potencijal. Kada se nesto proteze na 5 svezaka i to sa Ferijevim crtezom, ocekivanja su ogromna, medjutim Buratini nije uspeo da iskoristi taj potencijal. Ovo je prica koja me je vratila u svet stripa, Krvave piramide od Veselog Cetvrtka je prvi strip koji sam kupio posle pauze od 6,7 godina i procitao sam je sa velikim uzbudjenjem. Sve (skoro) je bilo tu, stari dobri Feri sa odlicnom atmosferom, susret sa izgubljenim civilizacijama, odlicne naslovnice, ali mi je ipak nesto falilo. To nesto je ovoga puta bio scenario Morena Buratinija.

    19.01.2011
    11:42:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Nije ovo bilo loše. Cijela saga općenito poboljšava dojam priče. Ferri fenomenalan.

    19.01.2011
    12:10:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Sve što su zapleli nekako su i raspleli bez većih rupa. Na momente je bilo dosadno jer su išli razvlačiti radnju, a dijalozi i podradnje nisu baš na nivou. Ferri je dobro odradio svoj dio iako se po Denisinoj kosi vidi u kojoj točki mu je sve dodijalo. Na početku joj je svaki uvojak lijepo izvlačio a kasnije joj je kosa postajala sve ravnija i ravnija. Naslovnice su kako koja. U džungli yucatana i krvave piramide su odlične, grad u močvari je katastrofa. Kostur je nekako punašan.

    19.01.2011
    12:31:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 9, 9

    1. dio komentara

     

    Nedostatak velikog uzbuđenja ili napetosti u prvih pedesetak stranica Podzemlja New Orleansa, kompenzira odlična scena spašavanja Connora iz kaznionice.

    Noćno okruženje izvlači iz Ferrija ono najbolje. Nježni potezi bijelom tintom po crnoj podlozi su najimpresivniji.

    Connor beznadno čami u ćeliji, kad mu se Zagor ukaže na prozoru usred New Orleansa koju tisuću kilometara od Darkvuda, petnaest metara iznad močvarnog tla, „lebdi“ ko duh pred prozorom. Tu počinje prava akcija. Treba reći Denise da joj je stari u sosu, pa ćemo da ga vadimo.

    Vrlo dobra scena pred kraj epizode kada Velasquez ispitiva indijanca. Zatim, 88. stranica (LU-157), grad u Yukatanskoj đungli. Predivno nacrtano.

     

    U drugoj epizodi Na tragu neprijatelja upoznajemo krvoločnu prirodu megalomanski i ratnički raspoloženog poglavice i još luđeg i krvoločnijeg vrača sa lubanjom na čelu.

    Poglavica mu podilazi, pa je zaprijetio da će debeli trgovci oružjem biti prvi koji će se koturati po stubama, ne budu li učinili ono za što su plaćeni. Ima da vas nema.

    O njima dvojici više u 2. dijelu komentara!

     

    U Piramidi krvi ne nedostaje uzbuđenja, obrata i prevrata u velikom stilu, bila to pobuna jedne omanje vojske protiv vlasti u Tenochtitlanu ili Richterovo nastojanje da se domogne artefakta. Bilo je krvi do koljena.

    Denise se uspijeva združiti s krijumčarima oružja i u ključnom času oslobađa Zagora i Čika sigurne smrti. Što je zanimljivo, jer tim kriminalcima Zagor duguje život!

    Finalni bračun je zanimljivo i dosta napeto izveden, uz puno akcije i prevrata, čak je ubačen i meni toliko drag tajanstveni element s onom rukavicom na kraju. Nije baš jednostavo pohvatati sve konce u priči i izvesti je na čistac bez nekih većih problema. Objašnjenja i zavrzlame detektivskog tipa su uvijek bili jača strana Burattinija, naravno kad se radnja odvija u sadašnjem vremenu, a ne u retrospektivnom pričanju. Ima nedostataka, ali sve u svemu kraj opravadava ono što je Burattini gradio kroz svih pet nastavaka.

     

    Par kritika:

    Posred epizode U đungli Yucatana Richter i njegova banda su se dovukli do izgubljenih građevina Maya, i on odjednom poleti do njih. Prilika, trenutak u kojem tajnovitost, mističnost, prisutnost okultnoga samo čeka da iskoči iza ugla. Možda se moglo učiniti nešto više s tim avanturističkim blagom (dobar primjer za to je Sedam gradova Cibole).

     

    Što se tiče samih likova. Imam dojam da je jedan od ovih suvišan, ili Laffite ili Velasquez. Oni su motiv zbog kojih je Zagor stavljen u pokret. Burattini je mogao Velasquezu zabiti metak u čelo na prvih par stranica, i tako Ferriju uštedjeti najmanje pola jedne epizode, jer Zagor bi ionako došao po Richtera, a Velasquez je samo usputni lik. Richter na kraju pobjegne jer je to bio scenaristički imperativ zbog daljnjih nastavaka.

    Ta Denise je ko prstom u oko. Ženska bi trebala baciti malo zavodničnog duha u cijelu priču, ženstvenosti, šarma, ala Gambit i slično, ali ništa od toga jer Denise ima muža, znači romantika otpada, tako je ona još jedan od mnogih akcijskih likova čega ima na pretek.

    Usred svog bogatstva mogućnosti, Burattini je ubacio i krijumčare oružja. Vjerujem da se to trebalo izbjeći.

     

    Zaključak:

    Ova priča nije ništa lošije ispričana i napisana, a da ne govorimo nacrtana, od sljedeće priče, Bosellijeve - Posljednja Thula, čak bi rekao da je u neki djelovima i bolja. U Burattinijevoj priči ima više ravnoteže, jer u Posljednjoj Thuli na početku i na kraju je pravi vatromet od akcije, a u središnjem dijelu - rupa. A da ne spominjem kraj gdje odjednom sve odlazi u znanstvenu fantastiku, što je potpuni žanrovski skok. A ova priča usprkos tome što je duža za jednu epizodu nije imala tih problema.

    Na kraju pozivam sve da pročitaju ovu avanturu, prvenstveno zbog nenadmašnog Ferrijevog crteža u punih pet nastavaka, odlične ideje senarista da ovu avanturu smjesti u okružje starih Asteka i solidnog scenarija, koji, zanatski priča priču u kojoj ne nedostaje iznenađenja.

     

    2. dio komentara

     

    Tribute – Rojo ("Roho" u prijevodu VČ) - priča s onu stranu apsurda

    Ako slučajno ne znate o kome se radi pogledajte stranice od 61. do 64. (LU, br. 161. -Piramida krvi) i pogledajte tog veličanstvenog humanitarca na djelu. Richter i Rojo (neki zlobnici bi rekli - bijela pijana konjina) i ostatak njihove ekipe bili su toliko smjeli da su stigli ravno do poglavice i Velikog svećenika bez previše obaziranja na protokolarne sitničarije.

    Nakon što su rasturili i pobili sve i svakoga pred njima, ovi ih ugledaju:

     

    Veliki svećenik: Oskvrnuće! Bijeli ljudi oskrvnavili su sveti hram. Bijes Tonatiuha će vas spržiti. Pružajući ruku i prijeteći prstom prema njima.

    Na to Rojo kaže: Umukni pijetle!

     

    BANG!  -  I odvali mu jedan ploton ravno u facu!

     

    To ti je odgovor našeg dobrog Roje, bijelog čovjeka sa vatrenim štapom. Stari moj, ti pričaj što hoćeš, ali tehnološki napredni Rojo ignorira sve praznovjerne fraze i još ima vremena da te počasti svojom riječju dok u tebe prazni sadržaj svoje puške. Roji si ti obični pijetao koji kukuriče i priča besmislice.

     

    Veliki svećenik umirući na rukama poglavice: Bogovi su nas... napustili...

    Za ne falit, kao da mu nije dosta što još uvijek nije mrtav od Rojine puške, on ima još smjelosti da mu proturječi.

     

    Roji tada vjerovatno prođe kroz glavu: Teško da to ima velike veze s nekom konstelacijom zvijezda i milošću i nemilošću bogova. Ja imam pušku, a ti imaš kokoš na glavi.

    Rojo zatim dođe na udaljenost od tri centimetra od njegove glave i dokrajči ga još jednim pucnjem. Ma kakvo umiranje s dostojanstvom, ovo je brutalnost u svom najraskošnijem obliku. Brutalnost gluposti, primitivizma i prilično solidne tehnologije za to vrijeme.

     

    Nakon toga okrene se dobrohotni Rojo prema poglavici i u maniri velikog slatkorječivca, kaže:

    Ostao si sam poglavaru... srećom, tu smo mi da ti pravimo društvo.

    Što kažeš da nam pokažeš ljepote palače?

    I razvali velikog vođu preko lica kundakom tek toliko da se vidi ko drži batinu.

    Richter na to kaže Roju: Pazi da ga ne ubiješ Rojo! Mora nas dovesti do blaga.

    Rojo: Ne brinite profesore. Upravo mu objašnjavam da mu je pametno surađivati.

     

    Veliki svećenik posreduje između svijeta mrtvih i svijeta živih. Rojo svojim djelima pljuje i ubija žive, ali na simbolički način i sve mrtve koje Veliki svećenik tako jasno predstavlja jer ima doslovno lubanju nasred glave. Kosti nisu samo kosti i to Rojo dobro zna. On nije samo porazio nego je i ponizio jedan duhovni ustroj koji ide stoljećima u natrag. Bitan je način kako će netko skončati, kada ubijaš, u ovom slučaju velikog svećenika i vrhovnog poglavicu ne treba zanemariti i činjenicu da oni predstavljaju nekoga i nešto, oni su karika jednog lanca koji povezuje generacije. Ako na takav način obeščastiš jednu kariku, posljedično obeščašćuješ sve generacije.

    Richter je za Roju mala maca.

     

    Ovo je jedna nesvjesna scenaristička bravura, direktan uvid u podsvijest scenariste gdje na površinu izlaze bijelački imperijalizam i osvjačka politika koja ne priznaje ništa za sveto, služeći se provizornom i prozrenom vještinom pričina, isprazne dijalektike, riječi koje služe da zamagle one prizore koji se (ne)svjesno odigravaju pred našim očima.

    Možemo reći da je pravi Richter – Rojo (ili kako ga u njegovom kraju zovu – Rođo), koji se vješto skriva iza svoje naizgled grube face i svojih naizgled nepromišljenih postupaka, koji se na kraju pokazuju i više nego promišljeni i izkalkulirani.

     

    Srećom i Rojo je na kraju dobio zasluženu porciju željeza među vratne žile.

     

    p.s. (za one koji žele znati više)

    Oni koji ga ne poznaju reći će da je divan mladić, ali pozorniji promatratelj može naslutiti pravu istinu po krilatici - svijeće a ne cvijeće, koju je Rojo strastveno upotrebljavao u svojim mladim danima gdje je bio tek naučnik u genocidnom ponašanju. Više o njemu možemo saznati iz njegove neobjavljene biografije, do čijih smo dijelova došli u posjed:

    Od početaka svoje genocidne karijere sadiste i mučitelja, potrošio sam bezbroj sati rada i vježbe, da bi se dovoljno uvještio da sutra mogu nekome sa velikom dozom tankoćudnosti rascijepati glavu, pa makar, i sa puškom.

    Ma daj mi svijeće, a ne cvijeće.

    Zaista nije bilo lako. Ali nagrada je blizu, osjećam je. Sanjam o sjajnom danu, kada će veliki slikar obesmrtiti moja majestična djela, u svim bojama duginog spektra. Oh koliko žudim da me se na velikoj pozornici pohvali od pravih svjetskih ljudi, štoviše akademske zajednice, izabranog naroda koji je pio sa usana muza njihov sok istine...

    Tu se već može vidjeti početak opsesije autoritetima na području znanja i obrazovanja.

    Kao što saznajemo iz povjerljivih izvora, jedan od motiva za suradnju s Richterom je bilo i to da mu ovaj objavi njegove biografske žvrljotine za koje je Rojo vjerovao da mu mogu osigurati slavu, čast, i ugled u visokom društvu.

    19.01.2011
    13:39:00 sati
    solar
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

     meni je super epizoda lepo uradena i nacrtana bravo solar za lep komentar

    19.01.2011
    14:06:00 sati
    poison
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 77%

    10, 6, 7, 8

    Priča s jakim staromodnim avanturističkim duhom - egzotične lokacije, široki spektar neprijatelja, gusari, Azteci, dame u nevolji, mistični artefakti, štalisvene. Koliko god priča bila zanimljiva, Burattinijev stil prepričavanja mi je svako malo išao na jetra. Jednostavno ima previše nepotrebnog i davećeg teksta. Usporedite samo dijaloge iz ove epizode i one iz Nolittinih pa ćete vidjeti o čemu pričam. Tu su onda ostale standardne boljke u vidu dva token-razbojnika koji obično služe kao predzadnji boss (ovdje čak i ne) i neke stvari koje nemaju veze s vezom. Chico je čini se vrstan poliglot. Sad smo naučili da govori i nahuatl, a otprije smo znali da zna španjolski, engleski, sioux-ski (heh) i još hrpu indijanskih narječja kojima ga je Zagor naučio. A i ne znam kako se dva prodavača oružja sporazumijevaju s Aztecima kad ovi niti ne znaju nijedan jezik osim nahuatla? Velasquez je zapravo kulerskiji negativac od Richtera, kakva šteta.

    Ferrijev crtež očito nije što je nekad bio, ali drži se on još. U ovoj epizodi bilo je dosta izazovnih prizora za nacrtati (Novi Tenochtitlan), ali sve u svemu nisam preveliki fan njegovog stila, a ima i dosta grešaka u crtežu (Zagor baci sjekiru, i dok je ide pokupiti u ruci mu se nalazi druga sjekira). Naslovnice su ovaj put vrlo dobre, pogotovo zadnja.

    19.01.2011
    14:11:00 sati
    Opti
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Cega smo se sve nagutali u poslednje vreme, ovo je remek delo.

    19.01.2011
    18:10:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    19.01.2011
    18:44:00 sati
    Ferri
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    19.01.2011
    19:44:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Ovde je problem što je Rihter kao negativac katastrofa. Užasan lik na koga je potrošena saga od neverovatnih 14 brojeva (sa pauzom od 2 broja). Inače sama ideja ove petodelne epizode nije loša. Prva dva broja su super a nisu loši ni delovi petog. Kraj bi bio mnogo bolji da je i negativac bolji.

    19.01.2011
    22:49:00 sati
    goksi
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Jedan od boljih Zagora u novije doba.....

    19.01.2011
    23:48:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Burre po običaju ne za završiti strip. Ovo je kao da čitaš Agathu Christie gdje se sve bitno desi u prve 2/3 knjige (stripa), a zadnja trečina ode na objašnjavanje očitog i neki trivijalni rasplet.

    Priča zaslužuje osrednju ocjenu (6) jer je stvar viđena ranije, ne samo kod Zagora, već i kod drugih Bonelli junaka.

    Scenariju ista ocjena jer Burattini ne zna napisati scenarij. Ovaj nosi priču, ali ne odskaće ama baš ničim.

    Ferri i dalje majstor, čvrsta osmica za crtež i naslovnice.

    20.01.2011
    09:28:00 sati
    alen
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    20.01.2011
    14:49:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 40%

    5, 1, 5, 7

    Sam mini serijal sa Richterom nije loše zamišljen. Zadnji dio, na Islandu, je jedna od najboljih priča u posljednjih 50ak brojeva. Zato je ovo govno neviđeno. Sama priča nije loše zamišljena. Međutim, Burattinijeva izvedba je blagi užas. Od prozirnih i nezanimljivih likova, preko isforsirane radnje, preko završetka koji je zbrzan u stripu koji se proteže kroz pet epizoda!?

    Ferrijev crtež je OK, ako se uzmu u obzir njegove godine, dugačak serijal i još neki olakotni faktori. Inače je crtež loš u odnosu na ono kako je znao crtati. Neke panorame i djelovi su stvarno dobri, ali uglavnom je crtano na brzinu, bez previše detalja i u par poteza.

     

    20.01.2011
    20:08:00 sati
    Archy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Razvučeno i dosadno. Ferri je već star, ali na razini. Naslovnice izvrsne!

    20.01.2011
    21:03:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Meni se priča dopada. Rihter i Velaskez su dobri negativci, priča se dobro nadovezuje na prethodne i dobro u vdi u nastavak. Atmosfera na nivou, mjesto odvijanja više nego zanimljivo. Crtež kakav treba, naslovnice odlične. Sve u svemu epizoda za preporuku.

    21.01.2011
    15:03:00 sati
    malek
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Buratini se trudi i to mu je neosporno, ali.....razvuce pa filozofira i na kraju sve završi nekako prejednostavno.

    Ferri, Ferri ma odlično nacrtano, voli čovjek egzotične krajeve:))

    21.01.2011
    18:36:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Tvrdnja nekih ovde na sajtu da crtež ne može da izvuče osrednji scenarijo, sa ovom pričom pada u vodu. Da nije maestra Ferija u ovoj pričai pa i u ovim poodmaklim godinama (i sa ovakvim crtežom koji je bar 40% lošiji nego li njegovi radovi kada je bio u svom zenitu), ova priča bi zbog Buretovih baljezganja bila golo sr...  Ovako priča je za jaku 8. Atmosvera baš kakva treba, likovi negativaca lepo izdefinisani , novi likovi u ovoj priči svaki na svom mestu i s razlogom. Kraj malo zbrzan ali poznavajući Burtainija ništa novo. I opet ponavljam, zahvaljujući Feriju serijal koji može da se čita a da se ne zaboravi brzo i da ne dosadi odmah.

     

    22.01.2011
    21:19:00 sati
    legaz
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 72%

    8, 4, 9, 9

    Ovako me nije naljutila ni jedna Zagorova epizoda jos od Indijanske krvi (Ludens 77) i to iz istog razloga. "Potrositi" starog Ferrija na ovako nesto! Sramota! Istina Indijanska krv je bila bezvezna epizoda dok je ovdje problem rastegnutost. Cak 470 stranica! Ferri je komotno mogao nacrtati dvije solidne epizode, a ne ovo na silu rastegnuto cudo. Znaci 200 strana manje i scenario bi bio za 8, ovako je jedva prolazan i to zato jer sam okorijeli Zagorovac.

    29.01.2011
    10:12:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Buratini je, eto, na skoro 500 strana uspeo da napiše veoma neinteresantnu priču. Već posle prvog nastavka jasno nam je kako će se priča završiti, a u ostalom, baš nas je bilo briga kako će se završiti. Ima tu dosta elemenata koji su neinventivno uklopljeni, tako da je sve ovo veoma dosadno...

    04.02.2011
    00:23:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Priča je dobro zamišljena. Zagora se malo baca po svijetu jer kod kuće se baš ništa posebno ne događa pa sada posjećuje Chicov rodni grad. Ponovno smo se mogli nasmijati Chicovom susretu s djecom i prisjetiti se kada ih je on prvi puta upoznao, naravno u manjem broju. Istina je da su likovi malo pretrpani. MOžda su se neki od njih mogli iskoristiti u nekim drugim epizodama gdje bi puno više igrali ulogu. Ima malo previše događaja na jednom mjestu: sukob za vlast, trgovci oružjem, dolazi prof. i co. itd. Igra svjetla i sjene dodaje nekakav šarm, mističnost kojom se ocrtava priča puna prevrata. Naslovnice su najbolje pogotovo U džungli Yucatana ZG LU 159

    20.02.2011
    10:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Super je to sto smo opet vidjeli Chicovu familiju. Na neki nacin postali su nam poznaninici koji se sa vremena na vrijeme pojavljuju.

    Nije ni meni jasno zasto je ovo razvuceno na cijelih pet svesaka. Bilo bi dovoljno da je prica zauzela prostor od maksimalno tri sveske, a epizoda o Richteru se ionako razvlaci na duzi period. Takodje mislim da je Ferri mogao na neke bolje stvari iskoristiti svoje dragocjeno vrijeme, a ove lance prica da prepusti drugima. Prica je dobra, ali kao sto rekoh, nepotrebno zauzima prostor u pet svesaka.

    25.02.2011
    14:39:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Zanimljiva epizoda!Vrlo dobro odrađen scenarij,a icrtež ne zaostaje za njim.Naslovnice su fenomenalne.Poruka Solaru:Radi što više recenzija,jer vidim da ti je komentar duži od nekih recenzija na site-u.:)

    26.03.2011
    22:15:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Ova epizoda i nema neku veću svrhu od toga da Richter opet pobigne i da se produži mini serijal. Unatoč činjenici da ovo traje 5 brojeva, nije se dogodio spektakl i ima dosta dosadnih, razvučenih dijelova. Bure je ubacio podosta starih likova, ali i neki od njih su ostali neiskorišteni. No, bilo ih je lipo ponovo viditi. Neki će epizodi možda dati i pridjev"epska" jer se ne sićan kada je Zagor promijenio ovoliko lokacija tijekom jedne. Šteta samo što se na kraju sve svelo na banalnu priču s Majama i ljudskoj pohlepi. Unatoč osjećaju da je epizoda nedorečena i da je moglo bolje uživa san u mnoštvu likova i zanimljivih događaja te Ferrijevom odličnom crtežu. Naslovnice su jako dobre, ali nije desetka jer kao da im nešto fali. Bolji kolorist možda?

    04.04.2011
    14:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    04.05.2011
    10:13:00 sati
    jojboli
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 66%

    4, 5, 10, 9

    Oteglo se preterano puno. ovo sa pobunom Asteka je već 100 puta viđeno. Bilo je u Texu,pa u starim zagorioma. Priča ima zanimljivu radnju, ali je tema njesra.

    20.05.2011
    10:51:00 sati
    writer
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Priča je možda malo čak i predugačka, izgubi se čovjek u svim tim likovima i radnjama, ali sasvim ok.. Uvijek mi je super kada se uvode likovi iz prošlosti u priču, pa tako i ovaj put sa Laffiteom i njegovim gusarima.. Sasvim solidna epizoda, onakva kakvu sam i čekao u ovom redovnom serijalu, pored svih ovih "manje zanimljivih" epizoda.. Osobno mi je jako svidjela ta cijela saga o Richteru.. Kombinacija Burattini - Ferri očarala  :)   

    A naslovnice su mi perfektne, jako dinamične, i dobivaju sve redom čistu desetku..

    09.06.2011
    06:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    12.07.2011
    04:11:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicne epizode.sve mirise na finale borbe sa rihterom,ali se ono ponovo odlaze

    23.08.2011
    23:55:00 sati
    general war
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Ferriju je stvarno teško dati lošu ocijenu, možda je ovo za 9 ali ipak dajem 10. Priča je dobra, scenarij je mrvicu lošiji i zbog toga mislim da je Ferri trebao raditi neku atraktivniju priču od ove jer ovo je tko zna koji put da ga angažiraju da radi priču ispod njegovih sposobnosti. Ferri treba raditi one najbolje priče jer on je vrh ovdje i uvijek je bio a kad vidim da radi osrednje priče bude mi krivo. Naslovnice su recimo 7, moj ukupni dojam.

    21.09.2011
    16:38:00 sati
    supermike
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 57%

    7, 3, 7, 6

    prvo, epizoda je počela dobro, ali što je sve burattini kasnije nadrobio u ovih 4-5 stripova, teško je nabrojiti i još teže objasniti, a dodati treba i na momente maloumne razgovore i komentare među likovima. ideja o izgubljenom gradu koji čuva narukvicu koju traži richeter je odlična,ali potpuno zakomplicirana bezglavom jurnjavom po palačama, izgubila se je smisao cijele priče, burattini je krenuo potpuno krivim putem, a i Ferri je odradio osrednji posao, zaslužio je malo višu ocjenu jer ima par dobrih momenata u priči, i zato što je on i ovako loš još uvjek bolji od većine trenutačnih crtača

    12.04.2012
    17:27:00 sati
    Koresh
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Najbolja epizoda iz ove mini sage

    Brza i zanimljiva radnja sa dosta akcije inema bepotrebnog teksta

    Ferri se vratio u stilu odlicno je nacrtao epizodu i naslovnice

    05.05.2012
    12:43:00 sati
    going going
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Baš mi se je svidjela ta priča

    24.07.2012
    14:54:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    22.08.2012
    23:08:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Dao bi veću ocijenu da priča nije tako razvučena i da ju nije crtao Ferri. Slažem se da Ferri zna stvoriti određenu atmosferu ali ipak smatram da je ovo trebao crtati netko drugi, npr, pred kraj uopće nisam razlikovao jednog Azteka od drugog, svi imaju te perjanice na glavi.

    Prva epizoda, Podzemlje New Orleansa je definitvno najgori dio ove sage. Služi poput uvoda i ništa se konkretno ne događa. Bilo mi je glupo kako onaj gusar Connor uspije pobjeći sa vojnog broda, još se baci u vodu i ovi misle da je mrtav, umjesto da idu tražiti truplo. Također mi je bio glup način na koji je Zagor oslobodio istoimenog gusara iz zatvora (penjanje po zidu kao pauk, nigdje čuvara). U ovoj epizodi ne fale ni Chicovi gegovi koji su tu više da popune prostor nego da se čovjek nasmije.

    Ostale epizode su ok, pogotovo posljednja koja je odlična. Oduvijek sam volio čitati o tim izgubljenim davnim civilizacijama i ruševinama u džungli, a još su me k tome Azteci oduvijek fascinirali pa su mi ove zadnje epizode odlično sjele. Kao da to nije dovoljno, posljednja epizoda vrvi od akcije, borbe i ubijanja i ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno, kao npr, u nekim od prijašnjih epizoda. Piramida krvi je u potpunosti zaslužila svoj naslov.

    Jedino što me smeta je što Zagoru pobjegne Richter (opet!) iako je to stariji gospodin sa polucilindrom. Kako, zaboga?

    Sve u svemu, lijepa saga, ali bila bi bolja da ima drugog crtača i da ima jedan strip manje. Kao i ostali, dosta sam se zamorio čitajući ovo, pogotovo kad se sjetim dijaloga gdje svi likovi jedni drugima objašnjavaju svoje postupke.

     

    13.02.2013
    17:57:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 51%

    3, 4, 7, 9

    Joj, sjećam se koliko me ovo napatilo, doslovno, ne sviđa mi se sama tematika, sve je razvučeno, Ferri loše crta Azteke.

    04.03.2013
    15:54:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 2, 8, 7

    Priča je imala potencijala ali je uništena lošim scenarijem. Ima puno dosadnih, razvučenih, debilnih dialoga među likovima. Ima i stvarno puno likova i događaja koji se na žalost ne najbolje povezuje. Smiješno mi je, da ove Azteci žele, da pokore sve bijele ljude, prošire carstvu , a onda dolazi Zagor i prof. Richter i potamane to golemu carsvo ljudi, ko zečeve.

    Ferrijev crtež je sjajan. Naslovnice su jedne bolje, druge lošije. Najbolja mi je posljedna.

    29.08.2013
    11:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

     Ferri  se malo pogoršao, i suviše razvučena priča , povratak starih prijatelja i poznanika daje joj određeni plus sve u svemu solidno

    01.09.2013
    16:05:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 5, 6

    11.04.2014
    21:14:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 9, 7

    Bure jesi ga i ti razvuko bezveze.

    07.07.2014
    20:54:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ovo je najbolji deo ove minisage.

    23.09.2014
    17:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Ova epizoda je, jedna od prvih koje sam, od moga reaktiviranja, kupio. Ima ca. cetri godine. Posto je to sve jos bilo frisko, cim sam skupio sve ostale nastavke, ove price, procitao sam.  U medjuvremenu sam skupio sve ostale Zg.LU, tako da sam pri koji mjesec poceo sa citanjem od pocetka. Jucer dodje i ova na red. T.j. ponovo. Uglavnom, u maglovitome sjecanju, ni prije cetri godine, ova epizoda me nije bas nesto bogovski ocarala, ono ok je. Sad, nakon ponovnog citanja i stecenog znanja iz predhodne epizode i ocekivanja nadolazece, sto bi mogao sad reci za ovu? Kao prvo, duga prica. Milion aktera, manje vise interesantni. Scenario se cesto prebaciva na druga mjesta dogadjanja. Sa tim su se eventualna dosada il umor tokom citanja, poprilicno minimirali, mada ne skorz izbjegli. Drzeci svesku "Podzemlje New Orleansa", ocekivao sam nesto poput filma "Gangs of New York". Uglavnom, moje misljenje se nije promjenilo ni nakon ponovnog citanja. Ok,prolazna prica, puna akcije, nista upecatljivo. Crtez? Nisam bas zadovoljan. Pogotovo mi se nije svidjelo kako face crta.  Podsjeca me na "Planeta majmuna" .  Okolina je ok, al kakve su ono propocije,likovi u pokretu, neprirodne poze, oruzje... Zato su mu naslovnice vrlo dobre.

    02.12.2014
    00:47:00 sati
    Tutta
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Mnoštvo likova i dosta paralelnih radnji. Šteta što priča baš nije nešto zanimljiva, ali iako je razvučena u pet epizoda, nije mi bilo teško ili naporno ni u jednome trenutku. Jednostavno sam očekivao više, ali opet i to što se zbilo, solidno je. Sviđa mi se ideja da se Zagor i ekipa na kraju nisu uopće ni sreli sa onim pobunjenikom. Što se crteža tiče, bilo bi to puno bolje da je recimo Torricelli crtao umjesto one bezvezne prethodne epizode. Ferri nije ni tada više bio za ovolike ogromne priče.

    02.01.2015
    12:38:00 sati
    caramba
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Prica ima zanimljivu ideju koja odlicno iskoristava Richtera da prosiri Atlantidsku sagu a ujedno nam vraca gusara Lafitta i njegovu cerku Denise. Cak i opet sretnemo Chicovu porodicu za povecan komicni efekat. Atmosfera price je na vrhuncu, bas ona staromodna i avanturisticka za kojom Bure cezli. Cinjenica da Ferri crta jos vize podize dojam da je ovo Zagor iz starog vremena. Ali kad se usmu u obzir svi ti navedeni elementi ovo je moglo i trebalo ispasti jos bolje. Jos i prica pokriva citavih pet djelova a to je obicno rezervisano za Hellingena ili slicne epske podhvate. Ali za razliku od mnogih drugih recenzija ja ne bi reko da je pretjerano istegnuta. Jeli Bure mogo skratiti sa efikasnijim scenarijem? Sigurno! Ali prica tako glatko tece da nikad ne osjetim da me smori. Radnja je lagana, akcije nikad ne zaostaje a Bure cak i uspije drzati prepricavanja na minimum. Za razliku od nasilja koje je odvrnuto do daske. Naslov "Krvave piramide" je stvarno zasluzen jer prica je puna iznimno brutalnih scena. Ni nas plemeniti Zagor ne okljeva kada se napokon suoci sa Velasquezom. Moram reci da mi se ova prica veoma dopada kao jedna avantura stare skole. Jednostavno je zabavna i posjeca na Nollitansku eru. Volim kad se Bure napregne da napravi nesto epski, iako ne dogura skroz do cilja.
    18.02.2015
    22:48:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Puno bolja priča nego što je bila ona uvodna sa Richterom. Ovdje Richter čak i nije bitan lik jer su ga potpuno zasjenili neki drugi, prije svega Rojo i Velasquez sa svojim okrutnim načinom rješavanja svih situacija u kojima su se našli. Nisu eliminirali samo one koji su im prestavljali potencijalnu prijetnju već i bespomoćnog vodiča bez obzira što su njegovom zaslugom stigli na odredište. Bio sam donekle i iznenađen količinom nasilja i krvavih scena među kojima prednjači ona koja prikazuje vađenje srca iz grudiju žrtve. Nije loše za promjenu ubaciti i nešto takvo iako je svećenik Izcalli postajao dosadan jer je u svakoj situaciji spominjao taj ritualni način žrtvovanja gdje se dobijao dojam da je to jedini smisao njegovog života. Na kraju je on dobio zasluženu kaznu iako je ona došla od ništa manje okrutne ruke. Najbolji mi je središnji dio U džungli Yucatana zbog svih onih prikaza divljih predjela iako niti jedan od 5 dijelova nije dosadan ili naporan i svaki je napravljen sa svojom svrhom. Sudionika ima poprilično i svi su vrlo dobro uklopljeni u priču tako da je svaki imalo bitniji imao svoju ulogu u njoj. I meni na kraju bolje izgleda što se Zagor i ekipa prilikom bijega nisu susretali sa generalom Maxtlijem i njegovom vojskom jer su ovako možda izbjegnuti neki već dosta puta viđeni raspleti. 

    Ferri je dobro obavio svoj dio zadatka, s obzirom na količinu materijala i nije napravio neki veliki broj grešaka iako je jasno da više ne može držati razinu iz slavnih dana.

     

    27.02.2015
    19:30:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    au brate mili,jesu ga razvukli

    i Zagor se umorio od tolikog bauljanja po džungli

    epizoda odlična,ali kao što sam iranije rekao,Ferri nikako ne smije crtati posadu Pridea i malu Denise

    23.03.2015
    08:00:00 sati
    igor 12
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ah, Bure. Ambiciozno, ali na kraju ipak ostaje žal što smo Ferrija potrošili na 470 stranica. Ovo je druga najduža priča u serijalu. Toliko stranica zaslužuju jedino Hellingen odnosno neka opaka epska Zagor Origins  priča. Radije bih imao dve Ferrijeve priče nego ovu jednu. Ovo je ipak samo dio (i to srednji, a ne završni) te Richter mini-sage. Moglo se je to skratiti i odmah bi to bilo sve puno jače…

    Azteci, potjera za Richterom i Velasquezom, izgubljeni grad u prašumi, Denise Lafitte i gusari Jeana Lafittea… dobri su to elementi, ali nisam osjetio sintezu. Te dodatne stranice Bure koristi za one blesave »Čiko je šeprtlja i mora se poskliznuti i pasti« gegove. Zasmetalo mi ono Zagorovo ubijanje nedužnog astečkog radnika. Ima miljun kvadratnih kilometara trstike, ali naš »duh« sa sjekirom se očito ne zna sakriti i onda ga ona dvojica otkrivaju i jedan ostaje bez života. Bure, možeš ti bolje od toga.

    Najbolji dio mi je bio Zagorov okršaj sa anakondom. Dobar mi je bio i onaj general Maxtli, iako ga Bure skoro i zaboravio na kraju. Moglo se više izvući iz tih Azteka. Stranica je bilo dovoljno. Richter je na kraju baš imao sreće jer je uletio u sav taj đumbus i pokupio ono po što je došao. U biti, takva scenarističko rješenje je i realno – tako je i konkvistador Cortez imao sreće. Ferri je ovdje baš dobar. Osjeti se malo pad kasnije, ali i dalje je to pravi maestro crtež. Denise mu malo šteka, ali nadoknađuje sa prikazom svega ostalog. Bravo Ferri, samo šteta što je to Bure razvodnio. 

    16.08.2015
    23:56:00 sati
    nagor
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Sasvim dobra pustolovina. Nedostaci su joj ta, na trenutke bespotrebna, uobičajena Buretova prepričavanja očitog te neki banalni propusti u scenariju. Kaže Chicov rođak da će obavijestiti Zagora da je pronašao Velasqueza i Richtera zajedno. Nedugo potom, kaže Zagor da će sad uhvatiti tog Velasqueza i natjerati ga da kaže gdje je Richter. I onda se Zagor čudom čudi da gle, Richter je s Vasquezom. I još jedna ili dvije takve slične nejasnoće u priči, malo je scenarij zakazao po tom pitanju. Priča je sasvim ok, puno pustolovine, sasvim dovoljno komedije (Alonso zvani siesta :), ima čak i nešto horora s onim žrtvovanjima, a sve u svemu podsjeća i malo na ono starije Zagorovo razdoblje. Jedino možda ipak malo previše razvlače tog Richtera, nije da je baš toliko dojmljiv protivnik, a ni ovdje baš i nema neku glavnu ulogu. 

    Ferriju dajem malo veću ocjenu zog odličnog prikaza skrivenog grada Azteca i općenito gradova kojima Zagor & company prolaze. Što se pak samih likova tiče, vidi se pad u kvaliteti. Ali to je i dalje bolje od jedva prolaznog Ferrijevog crteža koji će početi otprilike iznad broja 200. Naslovnice u rasponu slabašne ("Na tragu neprijatelja") do odličnih (prva i zadnja). 

    Sve skupa dobra priča, zapravo mi nije bila baš dosadna, Martin Mystere nerijetko na samo 96 stranica uspije biti dvaput naporniji. Ni dan danas ne razumijem kakvu li to svevišnju mudrost i kompleksnost sadržaja pojedini čitatelji traže u Zagoru. 

    17.08.2015
    16:48:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    02.09.2015
    10:50:00 sati
    tinton
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni se ova avantura svidjela i bolja mi je od prve s Richterom,je malo duga al se da pocitat jer bar meni nije ni malo dosadna.

    22.04.2016
    22:03:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    07.06.2016
    13:26:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Solidna epizoda, ako se ne gleda 100 detalja o još jednoj izgubljenoj civilizaciji koji su opet prije svih otkrili krijumčari oružja. Dosta duga epizoda ali ne i dosadna. Lako je zaključiti kako će završiti. Ferri sasvim ok.

    20.06.2016
    10:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    06.04.2018
    22:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Mnogo dobra prica. Scenario odlicno uradjen. Crtez za klasu bolji nego u prethodnim brojevima. Naslovnice vrhunske. Prosto nemam zamerke na ovu avanturu.

    07.06.2018
    22:18:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 9, 8

    24.08.2018
    12:53:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Fantastična epizoda, odlično!

    22.06.2019
    16:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 175
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 384
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 494
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1052
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 529

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1283
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum