Zagor protiv Mortimera

Zagor

ZG LU 203-205 | 344 str.

Čiko naizgled napušta Zagora, posle svega što su doživeli, i vraća se u rodni Meksiko. Zagor, koji nije mogao da shvati Čikov postupak, kreće u potragu koja će ga odvesti na jedno poznato mesto: Haiti i do jednog starog neprijatelja...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pleasant Point
    ZG LU 203
  • Rakova obratnica
    ZG LU 204
  • Zagor protiv Mortimera
    ZG LU 205
  • Gusarska pećina
    ZG LU 206
  • Plezent Point
    ZG VEC 53
  • Severni povratnik
    ZG VEC 54
  • Zagor protiv Mortimera
    ZG VEC 55
  • Gusarska pećina
    ZG VEC 56

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pleasant Point
    ZG SR 521
  • Tropico del Cancro
    ZG SR 522
  • Zagor contro Mortimer
    ZG SR 523
  • La grotta dei bucanieri
    ZG SR 524

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je četvrti susret Zagora i Mortimera, a u Italiji se sprema i sledeći okršaj {nadajmo se i poslednji} pod nazivom ,,Poslednji okršaj” i takođe ga rade Burattini i Verni! Zadnji put smo Mortimera vidjeli u team-upu s Krojačem u LU 142/144 "Zagor protiv Krojača"
  • Srećemo simpatične stanovnike Pleasant Pointa koje smo poslednji put videli u Bosellijevoj epizodi "Hjuroni".
  • Prva tabla prvog Zagorovog broja počinje u Pleasant Pointu sa Čikovom dogodovštinom u lokalnoj krčmi.
  • Zagor odlazi do Krčme kod sove, gde je pre nekoliko godina upoznao Virdžiniju, Fišlegovu sestričinu.
  • Druga Čikova i Zagorova poseta Haitiju, prvi put su bili u brojevima LEX 103-107 "Kapetan Zmija". Na Haitiju su ih dočekali stari prijatelji Hamad Egipćanin i Guede Dancer. Dobijamo objašnjenje kako je Hamad izgubio noge. Ovog puta nije bilo kontakta sa Vudu magijom
  • Mortimer je ime koje je Volt Dizni (Walt Disney) namenio svom strip junaku mišu, ali je na nagovor svoje žene promenio ime u Miki i tako se rodio jedan od najpoznatijih likova 20.veka: Miki Maus {Mickey Mouse} Ovo je recenzentova prva recenzija! Raduj se narode!

Zagor protiv Mortimera, glava IV

Boselli i Burattini su dvojica autora koji su početkom ’90-tih godina preuzeli uredničko kormilo Zagora od Marcella Toninellija i uneli novu svežinu u pustolovine omiljenog nam Duha Sa Sekirom. Poslali su ga na put po čitavom Severnoameričkom kontinentu od Hadsonovog zaliva, preko Aljaske i LA do pustinja jugozapada SAD i čak do obala Škotske. Ta dvojica mladih i perspektivnih scenarista postali su stub serijala. Kasnije zbog raznih obaveza na svom serijalu Dampir i na Teksu (gde je postao glavni urednik) Boselli je morao da napusti kormilo Zagora i da svede svoj angažman na serijalu na epizode vezane za Atlantidu i po neku običnu epizodu. Sve je ostalo na Burattiniju koji je morao da piše mnogo više epizoda nego što mu njegov umetnički kvalitet dozvoljava, te je zamenio kvantitet za kvalitet.

Burattini je izjavio u uvodniku Veselog četvrtka da on više voli da stvara nove Zagorove protivnike ili da vraća neke manje poznate nego da oživljava stare Nollitine kreacije. Razlog zbog čega je doneo ovu odluku je zato što ne želi da pokvari emocije koje su se stvorile kod čitalaca pri čitanju tih prvih Nollitinih epizoda, a ustvari i jednim delom zbog toga što Bonelli nije dopuštao da se vraćaju stari neprijatelji. I zato se Burattini bacio na stvaranje novih neprijatelja od kojih je njemu (a i nama) najdraži zlokobni Mortimer!

Mortimer!

Kao što sada vidimo po pisanju na raznim sajtovima, čim je Burattini dobio potpuno odrešene ruke najavio je povratak profesora Helingena i barona Rakošija. O Mortimeru je pak zajedno sa Ferrijem napravio odlične prve dve epizode i sa Vernijem treću koja je bila veliko razočarenje mnogim čitaocima… Posle nekog vremena odlučuje se na pisanje i četvrte epizode koja je veoma interesantna.

Što se dakle, kvragu, u ovoj epizodi dešava? Zagor se vraća iz lova sa velikim ulovom da obraduje Čika koji je neko vreme snužden iz nekog nama (zasad) nepoznatog razloga. Kada je ušao u kolibu pronašao je stari Čikov sombrero koji je nosio kad su se upoznali i pismo u kojem objašnjava da ga napušta, zato što ne može više da izdrži pritiske života sa zaštitnikom Darkvuda. Kako je to bila lepa Mortimerova klopka u koju je Zagor upao bez mnogo razmišljanja. Duh Sa Sekirom razmišlja koji bi mogli biti Čikovi motivi za odlazak i tako dobijamo odličnu akcionu scenu u gradu Džeriko. Kad sam malo više razmislio o toj sceni shvatio sam da bi ta scena lagano mogla da se napravi u jedan bolji almanah, ali nema veze, ta edicija je ionako ukinuta. Zagor posle mnogo peripetija i problema stiže na brod koji bi trebalo da odvede Čika u Meksiko, te tamo biva napadnut i ošamućen. Dočekalo ga je veliko iznenađenje kad se probudio vezan u vojničkoj odori na Haitiju a ispred njega stajao je nepobedivi Mortimer koji je uspeo da se izvuče iz sigurne smrti od prošlog susreta! Ispostavilo se da je Čiko bio uvučen u jednu glupavu opkladu koja nije vredna spomena u recenziji.

Mortimer je uz pomoć svoje devojke Sibil i uz pomoć Hamada (koji nije znao da je bio Mortimerova marioneta) uspeo da opljačka poslednji tovar zlata koji je trebalo da isporuči haićanska vlada Francuskoj da bi priznala nezavisnost ovoj maloj ostrvskoj državici koja je do skora bila pod njenom kontrolom (i usput da krivicu svali na Zagora i Čika). Zbog ovog ubacivanja istorijskih činjenica, Burattini je kod mene dobio jedan veliki plus i osmicu za scenario. Zagora i Čika iz kolibe spašava uvek dobro raspoloženi Gvede plesač i oni se udružuju zajedno sa Hamadom protiv Mortimera!


Zagorovi unutrašnji monolozi u poslednjoj svesci postaju veoma dosadni i besmisleni i tu se javlja ona poznata Burattinijeva potreba za preteranim objašnjavanjem. On voli da naglasi tu Zagorovu deduktivnu detektivsku liniju. Nju je uspešno prikazao u epizodi Demonska knjiga, ali ovde ti zaključci deluju suvišno i nepotrebno. Na kraju ove epizode se nije desila Mortimerova pogibija, ali se dešava veliko iznenađenje i obrat, koji će Mortimeru dati još veći podstrek da se konačno otarasi svog najvećeg neprijatelja...

Da sam ja urednik, promenio bih redosled poslednjih nekoliko stranica priče. Umesto da prvo ide scena Mortimera na pustom ostrvu, ja bih stavio da prvo vidimo Zagora i ekipu na Haitiju kako se vesele, pa onda na poslednjoj stranici onu scenu sa Mortimerom. Mislim da bi to izazvalo mnogo bolji, zlokobniji i uznemirujući utisak. Ali ova priča me neodoljivo podseća na stare Nolittine epizode, naravno da ova epizoda ne može da se približi kvalitetom epizodama iz Nolittine tj. Zagorove zlatne ere (br. 80-180). Možda me podseća zato što su vraćeni stari prijatelji koji su mi idalje isto onoliko simpatični kao i kad sam čitao njihova prva pojavljivanja ili je to možda zbog Vernijevog crteža koji strašno podseća na Ferrijeve crteže kad je bio u vrhuncu svog stvaralaštva...

Zagor stupa na scenu! Nego šta!

Verni se izjasnio kao Zagorovac i samo Zagorovac. Opredelio se samo da crta epizode svog omiljenog strip junaka iz detinjstva i mislim da je ispravno postupio. Kroz svaku epizodu njegov crtež je sve bolji i bolji. Njegov uzor je sigurno maestro Ferri zbog čega ga mnogi nazivaju običnim plagijatorom. Ne slažem se. Sličnosti sa Ferrijevim crtežom su konstitucije lica kod glavnih likova i kadriranje i to je to, ja to ne smatram kopiranjem već podržavam da se pojavio novi crtač koji može nostalgičarima i nolitijanskim Zagorovcima (što sam i ja) da pruži odličan crtež koji nismo videli još od Ferrijevog zlatnog doba. A tu se još sad pojavio i Nuccio koji bi bio najbolji na naslovnim stranama.

Ferrijeve naslovnice su odlične pogotovo ona Zagor protiv Mortimera! Zagor se okreće ka Mortimeru, ovaj uperio pištolj u njega i zlokobno se smeje a iza zalazak Sunca na Haitiju i silueta usidrenog broda. Prosto savršenstvo! Naslovnica ,,Gusarska pećina“ je već imala slične motive (pogledati naslovne ,,Čudovište iz lagune“, ,,Male ubice“, i ova najnovija iz Južnoameričke sage br. 567) ali i dakle ima neku draž i efektnost. Takođe su veoma dobre i prve dve naslovne strane(iako je druga naslovna strana mnogo skromnija od prvobitne Ferrijeve zamisli) i uspele su da ostvare cilj naslovnih strana a to je da privuku pažnju i zainteresovanost za priču pa je zato moja ocena 10.

Nadam se da ćemo u sledećem Mortimerovom pojavljivanju imati konačni kraj ove sage između dva ljuta neprijatelja i da kad pročitamo tu epizodu možemo da kažemo da imamo jednu finu zaokruženu celinu i da se završilo kada je trebalo i dok je bilo dobro.

Eksplozivni kadrovi

Naprijed

ZG VEC 51/53 Gospodar tame

ZG VEC 57/59 Vampirica Ylenia

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    U ovoj prici sam po prvi put osjetio zasicenost likom Mortimera, previse pojavljivanja za samo nekoliko godina. Burattini je napravio dobar potez s time sto je usmrtio Sybil, sada je ostavio dosta prostora za dobar finalni okrsaj. 

    18.10.2013
    17:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Evo što se dogodi Burattinijevim upornim forsanjem Mortimera kao wannabe zlikovca nove generacije, koji je totalni rip-off Moriartyja, čak imaju i slično ime. Tipična Buretova priča, dosadna, bez puno dinamike, gomile nepotrebnih rečenica i objašnjavanja koje zauzmu oko 70% radnje (ako se to uopće može tako nazvati). I ova sva silna Chicova "napuštanja" Zagora zauvijek su već dosadila svima... To se dogodilo već gomile puta kroz serijal, pa zar je Burattini toliko ograničen da ne može mućnuti glavom i smisliti barem malo pametniju radnju? Jedini plus u scenariju su povratci likova koje nismo vidjeli već ohoho brojeva... Crtež je lijep, ali gle čuda za Vernija, statičan... Prva naslovnica je odlična dok su ostale prosječne. Epizoda koju ne biste trebali pročitati ukoliko ste željni dobrih priča.

    18.10.2013
    17:59:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 46%

    2, 4, 7, 7

    Bure kada bude shvatio da se toliko ne raskenjava možda i napravi dobrog Zagora.

    18.10.2013
    18:05:00 sati
    legaz
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Dosadno za popiz....! Otprilike pola priče troši se na Zagorovo slijeđenje Chica, pri čemu se on uporno kreće pješice, pa mu za nešto što je nekad rješavao u trenu sad trebaju dani. Mortimer je toliko samodopadan da prestaje biti zanimljiv, sporedni likovi koje je lijepo vidjeti poslije dugo vremena samo su statisti bez jasne dramske funkcije, a sve skupa je toliko tromo i razvučeno da sam jedva pročitao do kraja. Verni korektan ali vrlo statičan.  

    18.10.2013
    18:45:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 22%

    1, 2, 3, 4

    18.10.2013
    19:55:00 sati
    kucak
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 51%

    4, 2, 8, 9

    Burattini dosadan kao proljev, Verni dobar, ali daleko od vrhunskog, naslovnice sjajne.

    18.10.2013
    22:10:00 sati
    velka031
    uredi
  • nest

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 2, 8

    Loše da lošije ne može biti. Bure nadmašio samog sebe, a crtež-lutkomendija...

    18.10.2013
    22:34:00 sati
    nest
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Sve u svemu, prilicno zabavna epizoda, iako je malo razvucena na tri i po sveske (sve bi skroz moglo da stane u 3, bez problema).  Prica sa starim i poznatim likovima (Egipcanin Hammad i Mortimerom) je simpaticna, a pogotovo sto vraca Zagora i Chica na stara mjesta iz proslih epizoda, Pleasant Point i Sovinu Krcmu.  Uz to dobijamo i flashback scene iz starih epizoda, kao Okean, Zagor protiv Krojaca, itd.  Radnja je ok, mogla je biti i bolja, ali crtez mi je dobar, jer mi je Verni veoma nostalgicni crtac, koji me najvise podsjeca na Ferrija.  Naslovnice su zakon, Ferri na vrhu.  Epska epizoda koja je mogla biti i bolja, ali eto, ovih dana, i ovo je u neku ruku uspjeh za ovaj serijal, za kojeg su vrhunske epizode u dubokoj proslosti. 

    18.10.2013
    23:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Ovo je sigurno najslabiji susret s Mortimerom.

    Priča je počela obećavajuće Chicovim odlaskom, a veoma mi je drago

    što je Burattini vratio meni veoma drage likove Guedea i Hammada. Također pohvala što je radnja

    prenesena na Haiti.

    No kada Bure počne dosađivati sa puno teksta i povijesno-političkim glupostima sve postaje

    zamorno i dosadno. 

     

    Mortimerov lik je postao previše istrošen, neki dijalozi izgledaju nametnuti i izforsirani, a sve

    te Mortimerove "genijalne i majstorske ideje" pljačke kako ga likovi u epizodi hvale ne izgledaju

    mnogo originalne niti genijalne. Također mi se Mortimer od trećeg susreta više ne čini poput

    nekog hladnokrvnog luđaka i ubojice, nego je njegov karakter postao mlači tako da ne može više

    izazvati strah niti divljenje u očima čitatelja.

     

    Dobar okršaj sa morskim psima, ali stvarno nepotrebno (iako iznenađujuće) od scenarista ubiti

    Sybil koja takav glupi kraj stvarno nije zaslužila.

     

    Majstor Verni sjajan iako je ovdje u zadnjoj fazi satičnosti crteža, nakon čega postaje fenomenalan.

    Naslovnice standardne, ali ništa posebno.

    19.10.2013
    00:55:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 27%

    1, 4, 1, 9

    booooorrriiiinnggggg

    19.10.2013
    01:52:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    19.10.2013
    06:29:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidna epizoda, povijesni dio daje joj ocjenu vise, Mortimer zasluzuje bolji scenarij.. Crtez mi je nedinamican sve ostalo u redu

    19.10.2013
    15:16:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Meni su sve priče sa Mortimerom dobre, neke bolje neke lošije. Zanimljivo je u svakom slučaju, uvod , rasplet, zaplet. Verni je od početka bio odličan a sad ovdje je već u rangu Ferrija. Vizualno ovo izgleda kao stari dobri Zagor.

    19.10.2013
    16:54:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Meni super prica kao i sve sa mortimerom

    19.10.2013
    19:00:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    19.10.2013
    19:46:00 sati
    Nedo
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.10.2013
    19:51:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    19.10.2013
    21:42:00 sati
    ZA-GOR TE-NAY 2
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    Predložak za priču je jako dobar - Mortimerova osveta na Haitiju plus stari likovi iz slavnih epizoda, Hamad i Guede. S tim je sve u redu, sam scenarij, odnosno pripovijedanje nije dovoljno dobro napravljeno.

    Svega ima previše, od pretjerane racionalizacije, prečestih flešbekova, do dijaloga koji su sami sebi svrha. Ništa nije otvoreno interpretaciji, nemate priliku stati i zamisliti se, uživiti se. Na kraju, umjesto da imate osjećaj kao da ste bili dio avanture čini vam se da ste slušali jedno dugačko, na trenutke, dosadno predavanje sa previše bespotrebnih informacija.

    Kao zanimljivost mogu spomenuti da je recenzent na ubc-u time bio toliko frustriran da je scenariju dao čistu jedinicu.

    Ni jedna priča sa Mortimerom do sada nije patila od ovolike količine problema u pripovijedanju. Prve dvije su bile vrlo dobre a u nekim djelovima čak i odlične (posebno prva).

    Možda je to do Bosellija koji je u to vrijeme bio urednik serijala, tako da je Burattini imao nekoga iznad sebe da mu da savjet i korigira ono što nije dobro.

     

    Meni se povijesna komponenta dosta svidjela jer je baš fora što je Zagor jednim dijelom zaslužan što je Haiti priznat kao nezavisna država, a što dobiva još više na važnosti gledajući to kroz pitanje oslobođenja robova.

    Odluka da Sybil umjesto Hamada završi kao hrana za morske pse je odlična, jer su se stvari ipak maknule sa mrtve točke, nakon četiri okršaja napokon je netko od "glavnih glumaca" bespovratno otišao, a (konačna?) Mortimerova osveta je planirana kao prva priča poslije južnoameričke odiseje 2014. godine u Italiji. Živi bili pa vidjeli.

    Verni je odradio solidan posao, nije to onaj nivo kvaliteta kao u gigantu, ali dobro je, posebno u scenama gdje se pojavljuju Hamad i Guede. Prava stvar za nostalgičare.

     

    Da je scenarij bio bolji priča bi sigurno bila za pamćenje, ovako ništa više od solidnog.

    19.10.2013
    22:01:00 sati
    solar
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    20.10.2013
    11:33:00 sati
    goghy
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Radi specifične karizme koju ima protivnik Mortimer, gotovo svaka priča s njim kao glavnim negativcem, makar i bila lošije scenaristički riješena, nekako je i dalje zanimljiva, čitatelj uvijek biva uvučen u priču. Ovaj put lokacija radnje je egzotični otok Haiti, na kojem se već odvijala jedna od bezbroj Zagorovih pustolovina, tako da je Burattini, sasvim logično, iskoristio neke od junaka iz te, sad već davne pustolovine. Znači, zanimljivo mjesto radnje, zanimljivi likovi, solidno izveden scenarij, lijep crtež. Ova priča ima sve potrebne sastojke, i taj miks daje dobar rezultat, točnije, uzbudljivu i zabavnu pustolovnu priču. Moj glavni nedostatak je što je scenarist iz nekog razloga odlučio "Ubiti" junakinju Sybil, što znači da nju više nemožemo očekivati u sljedećim pustolovinama, njezin "život" kao junakinje iz Zagorovih pustolovina završava i to mi je žao. Kud baš nju zaboga!!

    20.10.2013
    23:49:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    sto nema opcija da se da 0 kao ocena?

    21.10.2013
    07:31:00 sati
    kasper
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Dobra epizoda, odlične naslovnice i vrhunski crtež maestra Vernija. Cool mi je što se jedna epizoda zove Pleasant Point - ipak je to legendarno mjestašce u Darkvudu. Hell yeah!

    21.10.2013
    22:58:00 sati
    ike666
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 46%

    5, 2, 7, 4

    Što je slano ni mački nije drago, a uz Mortimera mi je i Bure lagano dosadio. Ocjena za štoriju je ovako velika samo radi povijesnih elemenata.

    25.10.2013
    22:05:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična storija i vrhunski crtež...Ferri a nije Ferri.

    28.10.2013
    08:22:00 sati
    teller
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Ovo je bolje od onog smeća s Krojačem ali nedostaci su očiti. Priča je rastegnuta i što je najgore nimalo zanimljiva s previše standardnih prepričavanja i objašnjavanja što dovodi do teške predvidljivosti. Bure jednostavno mora raščlaniti svaku glupost, kao da se boji ostaviti malo misterije. Mortimerov plan pljačke ima zanimljivih detalja ali ono s uvlačenjem Zagora u sve to je žešća glupost. Vidi se kako Burattini nakon prva dva pojavljivanje nema više ideja i uporno i dalje nastavlja forsirati tog Mortimera. Čak mu je i početak s odlaskom Chica neoriginalan. Jedino dobro u cijeloj priči je što je ubilo Sybil na kraju, tako da moremo reći da se barem nešto dogodilo, barem nekakav pomak u priči s Mortimerom. Druga stvar je što je Bure opet to pomalo nespretno odradio. Pojavljivanje starih poznatih likova kao što su Hammad i Guede me ostavilo ravnodušnim, jer iskreno, ti likovi i nisu nešto. Crtež mi se sviđa ali Verni se zavarava ako misli postati novi Ferri. Fali atmosfere, previše je statičan i previše bijelih, praznih vinjeta ima. Prva i treća naslovnica odlične, slobodno moru poslužiti kao poster, druga i četvrta (koju ste izgleda zaboravili staviti u recenziju) su mrvicu slabije.

    31.10.2013
    07:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Sasvim solidan "povratak". Mortimer, Haiti, stari prijatelji, stare lokacije, puno referenci na prijašnje epizode, jedna lijepa povijesna pozadina o Haitiju.... Ne znam u čemu je problem. Nisam uopće primjetio dosadno Buretovo prepričavanje. Dobro, bilo je prepričavanja, ali ne u tolikoj mjeri da bi bilo toliko naporno. Verni? Korektan. Na trenutke vuče na Gambu, ali onda odmah pokaže da je najbliže Ferriju. Meni je ovo jako dobro sjelo. Pogotovo prva trećina, jer te stvarno zanima saznati što je to Čiko naumio... tim više kad vidiš da je otišao svojom voljom. Ne znam kako to nije originalno. Baš te tjera na čitanje dok ne saznaš tu cijelu pozadinu Čikova odlaska. Također, velika Mortimerova krađa je sasvim solidno smještena u pravi povijesni kontekst i tu ide plus Burattiniju. Dobro, vjerojatno je nategnutno Mortimerovo uključivanje Zagora u sve to, ali da Zagor nije pobjegao, plan bi mu uspio : ). To je Mortimer - uvijek pokušava dvije muhe jednom udarcem (osveta i velika pljačka). Smrt Sybill? Diže priču, a i potrebna je, jer se Mortimer više neće zajebavati sa Zagorom. U sljedećem susretu ide na čistu osvetu, tako da će to vjerojatno biti prava poslastica. Uostalom, prve vinjete obećavaju. Going going je lijepo primjetio da bi bilo puno efektnije da je priča završena scenom u kojoj se Mortimer izvlači na obalu. To bi bio pravi "trailer" za novi, vjerojatno, zadnji susret. Sama pljačka je izvedena solidno i mortimerovski, ali nekako mi fali nešto, odnosno mogao je Bure dodati još kakav element kod te pljačke. Sve u svemu, jedva čekam povratak Mortimera. Ovdje ga je Zagor baš uništio, a ovaj je zlopamtilo. : )

    01.11.2013
    21:18:00 sati
    nagor
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Solidna priča, ali smo svi baš zasićeni pojavljivanjem Mortimera, jedva čekam da ga Zagor likvidira (mada to ne znači da se neće opet pojavljivati kad ga Wendigo oživi kao Helingena).

    04.11.2013
    21:55:00 sati
    writer
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odličan strip,scenario mi se svidio a i priča ima dosta dobrih preokretaja.Mortimer je jedan od najboljih protivnika Zagora,i jedva čekam posljednji njihov okršaj.Mada moram priznati rezencijonisti da je u pravu:kada Mortimer izlazi iz mora,tu scenu su trebali postaviti na kraju stripa.Crtež je odličan,Verni-super posao!

    Takođe,mnogo je dramatična scena,kada ajkula ubije Sybil-u toj sceni je Mortimer osjetio kako je kada ti oduzmu najdražeg.No,sve u svemu-vrlo odličan strip.

    Naslovnice isto su tako dobre,meni su najbolje treća i četvrta.

    26.12.2013
    14:55:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda sa mortimerom kao i svaka druga.Jedva cekam novi sukob izmedu njih dvojice i nadam se da nece biti zadnji.Ove epizode sa mortimerom su puno bolje nego one sa hellingenom koji nece umrijeti sta god da mu zagor napravi.Sve odlicno osim naslovnica "rakova obratnica" i "gusarska pecina".

    03.01.2014
    12:09:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    08.01.2014
    15:42:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Solidan povratak Mortimera ali iskreno očekiva san više od ovog stripa,prolazno!!

    19.03.2014
    12:50:00 sati
    Wayto
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 9, 5

    11.04.2014
    15:08:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Ja sam zadovoljan pričom. Crtež nekog ko crta Zagora kao Zagora, par podsjećanja na jednu od čuvenih epizoda iz Zlatne serije, te povratak najkvalitetnijeg Zagorovog protivnika iz novog doba - šta ćeš više. Priča odskače od ostalih u zadnje vrijeme i ostaće upamćena više nego neke druge koje su u to vrijeme izašle.

     

     

     

     

     

    14.04.2014
    13:44:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    Zanimljiva priča solidnog crteža.

    26.05.2014
    00:14:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Definitivno mi je ovo bolji susret nego prijašnji sa tkačem (krojačem),jedva čekam da vidim njihov okršaj koji se dešava odmah nakon južnoameričke sage koji izlazi sada u italiji od nastanka ovog komentara.

    24.09.2014
    09:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Jest da je ovo pojavljivanje Mortimera slabije nego prethodni susreti ali to je još uvijek na dovoljno dobroj razini da bih se bez problema uživio u priču i nestrpljivo iščekivao kakve je sve spletke smislio Zagorov protivnik. Meni ova objašnjavanja Burattinija koja se odnose na aktualna događanja nisu zasmetala ali zato jest ona situacija kada se išao vraćati na prvi susret Zagora i Hammada; ta legendarna epizoda sa Kapetanom Zmijom mi je jedna od najboljih (kao i mnogima, vjerujem) i nije bilo potrebe vraćati se na nju jer se jako dobro sjećam(o) svih njezinih događanja.

    Mortimer je ovdje planirao napraviti pravi spektakl poigravajući se sa Zagorom a na kraju je doživio bolan poraz. Vjerojatno mu nebi palo na pamet dovući ga čak na Haiti da je znao da ovaj tu ima 2 dobra poznanika koji su mu spremni pomoći u nevolji (a tu pomoć je i dobio kada mu je bila najpotrebnija). Tu bih pohvalio zamisao da se radnja napravi na ovakvom mjestu gdje je Zagor već prije bio pa neće ovisiti sam o sebi kako bi vjerojatno bio slučaj negdje drugdje. Dobra je i situacija na kraju kada morski psi ubiju Sybil jer je time koliko-toliko objašnjeno kako se Mortimer uspio spasiti jezive smrti a to će ujedno biti i dobar okidač u pripremanju osvete prilikom slijedećeg susreta.

    27.09.2014
    16:44:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    02.11.2014
    18:08:00 sati
    raic1922
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    odlična priča

    09.01.2015
    12:55:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    A sta rec, hajkula mi pojede Sybil. Jos sam pod sokom. Njoj sam se uvjek veselio, pogotovo jos, ako bi je umjetnik lijepo crtao. Najradje bi sve ocjenio sa kecom. Al ipak. Moritmer mene vise ne zanima. Crtez je vrlo dobar, naslovnice su vrlo dobre.

    13.02.2015
    21:28:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    Jako dobra epizoda.Naravno,nije bolja od prva dva pojavljivanja ali od trećeg definitivno.
    Čak i osveta mrskom neprijatelju nije primarna. Dijalog u završnici nam to otkriva.Vodio se shemom APP.
    Ali mu je primarni cilj 50 miliona franaka u zlatu. Pedesetica je dobila finu podlogu kroz povijesna događanja lijepo prepričana i uklopljena u epizodu.
    Avantura počinje slično kao zaplet epizode Čudnovati zločinac(čak ima jedan lik,strana 16. Mortimer se zove).Čikov odlazak, oproštajna pisma gotovo identična u kojem su inicijalni motivi nezadovoljstva umor,opasnost,nerazumijevanje…Zagor slijedi tragove i preispituje svoj odnos sa Čikom.Malo jeftine psihologije iz koje Zagor zaključuje da se i nije fer ponio ali da ni Čiko nije bio sav svoj.
    Trag ga vodi u Pleasant Point.Burattini igra na nostalgiju čitatelja spominjući razna mjesta i ubacujući likove iz ranijih i starih avantura.Prvi susret dva frenda,Kanoxen,Sovina krčma,opakiVong,ekipa sa Golden Baby,uvaljivanje jezika i škakiljanje Virginijinih mandula…Sve to proleti čitatelju kroz misli.
    Dvije stvari su me zasmetale u ovoj potrazi,čak mi je Zagor pao u očima.Prva kada je uhvatio za kragnu starog Peabodyja samo zbog šale.Nema razloga za takvu agresiju,ego mu je povrijeđen,osjeća krivicu ali mu to ne daje za pravo.Druga je okršaj u krčmi.Zagore,da se tako nalaktiš na stol i počneš bahato ispitivati ljude,da si u mom lokalnom kafiću,prvo bi ti netko sašio pepeljaru u glavu,onda bi te nogom munio u rebra,pa te koljenom razvalio posred face a onda bi fina cipelarka pala ,onako za kraj.Da se naučiš poštovanju i redu.
    Radnja nas vodi na Haiti koji nije našim junacima novi pečat u pasošu.Sloboda ili smrt,Vudu,Zombiji,ludi križar O Kefe,Guido Plesač,Ocean,Kapetan Zmija,Hammad Egipćanin.Kao da je jučer bilo.
    A na Haitiju Mortimer i njegova družica kuju i provode opaki plan.Plan koji bih čak rekao da je savršen,bez mane.Najbolji koji je skovao do sada.
    U tome je problem sa Mortimerom.Burattini može smišljati sve inovativnije pljačke ali ne može podići dijaboličnost Mortija na veću,opakiju razinu.U sve četiri epizode gotovo je pa isti.Nije prikazao ni jednu trunku emocije osim hladnokrvnosti i pakosnog osmjeha.Zagor ga je tri puta potukao ali izraz Mortijeva lica uvijek je isti.Ne pokazuje buru osjećaja a to ne valja,mogao bi mu čir proradit.I Bure pravi jedno iznenađenje,ubija Sybil.Manevar za još opakijeg i dijaboličnijeg neprijatelja je napravljen,možda i pokoje neugodno iznenađenje.Samo ga treba znati dobro iskoristiti.Čekamo.

    27.03.2015
    08:28:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Jedina mana ove priče su "što se ustvari dogodilo?" momenti. Pri tome ne mislim na Chicovo objašnjenje Zagoru zašto je postupio tako kako je, nego na dialoge između Mortimera i Bertranda o detaljima pljačke koje su nedavno obavili, a sve s ciljem kako bi čitatelj "skužio" kako su to sve izveli. To je vrlo nemaštovito od Burattinija koji tu foru jako puno puta koristi i narušava sliku o cijelom scenariju koji mi je ustvari (bez tih navedenih mana) zbilja super - mislim, pljačka je obavljena, svatko je odradio svoj dio po dogovoru i zbilja je glupo kako si međusobno prepričavaju o tim stvarima i situacijama u kojima su čak i istovremeno bili i koje već znaju. Stvar bi puno bolje izgledala - ako već čitatelj mora saznati detalje - da ih sazna kroz nekakav flashback prilikom izrade plana pljačke - tipa, ja ću napraviti ovo, ti ono i tako. Zbog ovoga zbilja nije ni čudno zašto neki Burattinija ne cijene koliko zaslužuje. Usprkos svemu, meni je ovo ipak odlična i zanimljiva epizoda, pročitao sam je praktički u komadu i to je za mene već ogroman plus. Mortimer i Sybil su (bili) pakleni duo, ali prije svega odlično okarakterizirani i za Zagorove standarde kompleksni likovi i stvarno je šteta što je eto ostala još ta jedna epizoda, od koje puno puno očekujem. Marco Verni je obavio do sada u redovnoj seriji svoj najbolji posao (uz gigant), a i nakon dosta epizoda to mogu reći i za Ferrijeve naslovnice.

    25.05.2015
    23:02:00 sati
    caramba
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Nakon prve dvije epizode s Mortimerom slijedi pad u kvaliteti tako da je u ovoj definitivno sve trebalo biti riješeno. Puno su 4 dvoboja u manje od 150 (+/- 20) brojeva. 

    15.06.2015
    00:59:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Mortimer se vraca po cetvrti put sto ovog puta znaci povratak Zagora na Haiti. Sama prica je prilicno zanimljiva i pocetak obecavajuci. Lokacija je uzbudljiva i povratak Hamada je fino uklopit u radnju. Ali scenarij je katastrofalan u velikim djelovima price. Bure je ovdje toliko pretjero sa prepricavanjem da sam na trenutke bio spreman da prestanem citati. I ne samo sto je ovo stalno objasnjavanje naporno citati i totalno gusi pricu i svaku sansu da se covjek prepusti avanturi. Nego najvise zato sto se osjecam kao idiot. Bure ovdje tretira svoje citaoce kao malu djecu kojima sve, BAS SVE, mora objasniti u ubitacni detalj.

    Mislim, zar Mortimer stvarno mora detaljno prepricavati svaki potez svojim suradnicima? Oni su bili tu i radili su sve to sa njim. A opet stoje ko budale i jedni drugima pricaju sta su momente prije radili. To je toliko glupa naracija da je tesko svatiti kako Bure to sam sebi moze dozvoliti. Pogotovo kad se uzme u obzir da je bas taj dio njegovog nacina pripovjedanja kritikovan stotinu puta. Nazalost to je i ubilo potencijal koji je ova prica opet stvarno pokazala.

    Najbolji potez ove price je sam kraj gdje Mortimer napokon plati visoku cjenu za svoju surovost. Crtez od Vernija je sve bolji i bolji ali nazalost i dalje malo previse drven. Noravno, to je i krivica scenarija koji tone u beskrajne dijaloge. Naslovnice su solidne, osim one za Pleasant Point koja je ikonska.

    10.10.2015
    11:49:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Jedna zapravo odlicna epizode,da nema nekih nepotrebnih objasnjenja i odugovlacenja radnje bila bi skoro savrsena,Verni je dobar,sjajno je nacrtao Hamada i onog plesaca ali lose je nacrtao ekipu iz Plasant Pointa!

    Sve naslovnice su prosjecne osim one sa Mortimerom koja je jedna od najboljih Ferrijevih!

    27.08.2016
    20:26:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Burattini opet ugnjavio do smrti. Svako novo pojavljivanje Mortimera lošije je u odnosu na prethodno.

    Doduše nisam čitao posljednji što je izašao u Italiji.

    Previše objašnjavanja. Prekomplicirano. Nikakve neizvjesnosti. Kao da priča služi samo da se pokaže koliko Mortimer može biti pametan i onda nam scenarist i crtač pokazuju kako je sve teklo. Bah.

     

    Verni vrlo dobar. Promaši često izgled ruku kod Zagora. Ali bolji je nego prije.

    Ferri izvrsne naslovnice. Kolorist je odradio odličan posao na trećoj svesci.

    17.11.2016
    18:04:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    07.02.2017
    18:14:00 sati
    suply1
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Očekivao sam dobru priču, ali ne baš ovako dobru! Samo da je što više epizoda s Mortimerom. Verni kao Ferri u prošlim vremenima. Plus i što su se pojavili i likovi iz prošlih epizoda - Hammad i Guede. Na zadnjoj naslovnici LUD-206-Gusarska pećina koja nije na listi u recenziji malo je čudno nacrtan morski pas, pa ipak ocjena manje.

    16.08.2017
    12:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    Mortimer je dobar protivnik. I ovdje na Haitiju smišlja pravu pljačku. Sviđa mi se ponovni susret sa Hamedom i Gedejem. Sve skupa je imalo potenciala, da bude zanimljivo ali kako su več i prije mene komentirali Bure ubija radnju gomilom teksta i prepričavanja. To ne samo u ovoj priči več gotovo kod svih svojih priča. Mortimer Zagoru u lancima na kraju detaljno razjašnjave kako i zašto se što dseilo. Kada sve objasni onda Zagor pokida lance i prebije Mortimera ili kog drugog u drugim Buretovim pričama. Taj stil pripovjedovanja je ubitačno nezanimljiv.

    02.06.2018
    22:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    24.08.2018
    13:04:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    kako je netko komentirao karizma mortimera podiže priču, a ovdje je ona lijepo uklopljena u povijesni kontekst. Pljačka je savršeno smišljena, ali mortimer nije računao sa Zagorovim saveznicima. shvaćam zašto nekima smeta prepričavanje, ali ovdje ne utječe previše na napetost i dramatiku. Buratini bi trebao izbaciti prepričavanja koja nemaju veze sa pričom, kao što je onaj dio u kojem se prisjeća starih avantura sa Hamadom i eventualno dijelove koje čitatelj može sam zaključiti bez pomoći scenarista.     

    23.11.2018
    11:21:00 sati
    adriano
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    Loše, skroz loše. Likovi previše traveljaju, prosto se utrkuju ko će više da se razrakoli i rastoroka o nečemu što je slijepcu jasno na prvi pogled! Šta ima da se objašnjava kako su ukrali sanduke, valjda smo svi vidjeli u stripovima mali milion puta kola s dvostrukim dnom. Onda, scenaristi sad izgleda u svakoj epizodi imaju potrebu da objasne zašto niko neće tek onako da ubije Zagora, jer on zaslužuje posebnu smrt, pošto im je svima mnogo puta stavio soli na rep. Moritmer je u prvom pojavljivanju bio zanimljiv, ali ovo već gubi svaki smisao. Hajde, bar su Sibil pojele ajkule, ona se neće vratiti, samo da Mortimer ne nađe neku drugu. Zagor je bio malo nervozan, neobično djeluje njegovo ponašanje. A Čiko izgovara neke komplikovane rečenice, dijalozi su postali čudni. Crtež mi se ne sviđa previše, ne dočarava fino atmosferu, a i kao da preskače neke bitne dijelove u akcionim scenama, pa to ne izgleda dobro. Od naslovnih strana sviđa mi se samo Zagor protiv Mortimera, ostalo je moglo mnogo bolje. Ova ima baš pravu atmosferu.

    19.01.2019
    21:39:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Po mom misljenju, najzanimljivije pojavljivanje Mortimera do sada. Jako mi se dopada ideja vodilja price, mesto odvijanja glavnih događaja i nacin na koji su ponovo uvedeni likovi Hamada Egipćanina i Plesača Gedea. 

     

    Ovde sam shvatio zašto je Mortimer omiljeni Buratinijev lik? Naime, Buratini je želeo da napravi (anti-)junaka koji će da oslikava prirodu samog scenariste. Tako Mortimer sa kim god razgovara, toliko ima potrebu da svima sve objasni i toliko kenja da ubije pričom i objašnjavanjem sve prisutne. Mislim da niko drugi ne bi uspeo da napiše toliko besmislenih dijaloga kao Buratini te su njih dvojica savršen spoj.

     

    MOJ SAVET: Odmah preskačite gomile teksta kada krene objašnjavanje očitog i strip ispadne mnooogo bolji.

     

    Crtež i naslovnice vrh!!!

    11.02.2019
    13:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    Ne pretjerano zanimljivo, što je težak propust kod lika kao što je Mortimer.

    24.06.2019
    11:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2759
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1848
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1379
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1265
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum