Pokopani užas

Zagor

ZG LU 225/226 | 192 str.

Pečat je slomljen! Zvijer je slobodna! I njezini poslanici već jure kroz noć da bi raširili svoj glas!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 38%

Priča 4

Scenarij 4

Crtež 3

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*6

S*6

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pokopani užas
    ZG LU 225
  • Brda strave
    ZG LU 226

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'orrore sepolto
    ZG SR 543
  • Le montagne del terrore
    ZG SR 544

ZANIMLJIVOSTI

  • Ponovo srećemo našega starog poznanika, profesora Verybarda koji se prvi put pojavio u epizodi "Verybardovo oružje". Njegova glavna profesija jeste konstruisanje eksplozivnih ili drugih vojnih naprava čega smo se ponovo uvjerili u epizodi "Kukci ubojice". Takođe saznajemo, da je nakon svršetka Zagorovog četvrtog sukoba sa profesorom Hellingenom ("Teror sa šeste planete") poslan od strane vojske da zajedno sa još nekoliko drugih naučnika sazna čemu su služile naprave Hellingena u bazi "Skylab".
  • Spominje se epizoda "Morska strava", gdje se Zagor morao zajedno sa Cainom suoči sa ludim barunom Wolfinghemom koji je počeo da pretvara normalne ljude u morske nemani. Takođe, na 96. stranici druge sveske ponovo vidimo naše stare poznanike, agente baze "Drugdje", Robertsona i Jessea koji drže "Dagonov pečat".
  • Original epizode su se u Italiji pojavile od oktobra do novembra 2010.

Vrlo je teško zamisliti jedan serijal koji ima makar jednu sagu da ponudi čitateljima. Spider-Man ima poznatu sagu sa svojim vječitim nemesisom "dark egom" Venomom ili psihopatskim Carnageom. Batman ima svoju priču sa prepoznatljivim, i možda najpoznatijim strip-negativcem i ikonom svih loših momaka devete umjetnosti - Jokerom. Međutim, ne smijemo i zaboraviti vječiti rat između sila dobra i zla iz legendarnog filma "The Lord of the Rings" sa svojim novim poglavljem "The Hobbit". Sve su to filmovi ili stripovi koji su postali poznati po makar jednoj sagi, dok postoji mnogo ljudi koji jednu sagu vole više nego sam serijal, kao što je primjer kod Bonellija ili drugih izdavačkih kuća. Jedni od najpoznatijih junaka sa ovoga prostora sa kultnim sagame jesu manje nego više, Zagor i Tex Willer, koji su svaki na svoj način jedinstveni, jer se njihovi susreti sa negativcima nego sa prijateljima više cijene. Razlog zbog toga jesu definitivno dobre epizode koje su nastale u zadnjih 30-tak godina. Tex je junak koji se ne može baš pohvaliti sa raznolikim univerzumom nemesisa, a da bi smo sastavili spisak, od svih negativaca koji su utjecali na ovaj serijal bi bio Mefisto na prvom mjestu, te poslije njega možda Jack Thunder zbog malo originalnije epizode. Zagor je definitivno ostao upamćen po dobro urađenim neprijateljima (Mortimer, Hellingen, Timber Bill, Rakosi itd.), te je svaki od ovih likova donio svoj doprinos serijalu sa svojim velikim ili skromnim sagama. Saga sa Hellingenom je možda jedna i od najpoznatijih u cijelom serijalu, slijeđena od Mortimera i Rakosija. Ali ne vrte se sve sage samo oko neprijatelja ili prijatelja, mnogi serijali su jedinstveni po tome što su uveli davno zaboravljena i uništena mjesta, poput Atlantide i Mue. Napuštene i razorene civilizacije sigurno mogu više toga da ponudi nego tamo obični negativci...

Prvo što je najvažnije kod ovih saga za napomenut leži u izobilju maštovitih ideja i mogućnosti igranja sa njihovim legendama sa scenarističke strane. Kao što znamo, Atlantida je jedna od najpoznatijih civilizacija koje donose naučnicima glavobolje zbog rješavanja njihovih misterija i potonuća. Ako se samo malo prebacimo u prošlost, odnosno prelistamo vremena kada su te civilizacije tada bile aktuelne i pogledamo sav njihov historijski sadržaj, samo se možemo zapitati kako su nestale sa lica Zemlje. Iako takvi odgovori nisu bili ponuđeni u Zagorovim avanturama, svako njihovo pojavljivanje (Sedan gradova Cibole, Atlantida, Sjeme zla) donosi zabavu čitatelju zbog svih tih novih stvari koje će saznati. A da ne spominjem sva mitološka stvorenja i strojeve koji navodno leže zakopani zajedno sa tim civilizacijama. Međutim, mnogi od nas se više trude da gledaju bolje i svjetlije strane tih civilizacija, a često zaboravljamo predmete i zlobne situacije koje su možda i koštale postojanja ovih naroda i njihovih gradova. Ako se prisjetimo epizode "Morksa strava" gdje je negromant, Wolfinghem pomoću medaljona pretvarao ljude u zla bića ponora, tek tada se možemo zapitati koliko su zaista bile dobre te civilizacije i da li su većem dijelu bile izložene prijetnji sila zla. Sav taj sadržaj koji nam je bio stigao pomoću ovih epizoda je ubrzo formirao svoju sagu nestalih civilizacije koji je više puta bio spomenut u serijalu, jeste bio koristan scenaristima da ga dalje proširiju. Nakon Bosellijevih i Burattinijevih pripovjetki o Atlantidi i Ciboli, napokon je došao na red i Rauch, koji je u zadnje vrijeme više sjene serijala dok Bure većinom kupi svu zaslugu. Iako je iza sebe imao dobrih epizoda, svakom scenaristi se nekada desi greška pa da upropaste epizodu, kao što je slučaj kod ove epizode. Međutim, Rauchu nije bilo na pameti da napravi neku epizodu za pamćenje, njemu je više bilo do interesa da nakon toliko godina od pojavljivanja "Morske strave" ponovo napravi epizodu koja će da objasni, odnosno da pokaže šta je tačno materijal od kojeg je napravljen Dagonov pečat.

Lokalni rudari u iskopavanju na planinama blizu Mineral Hilla, pronalaze zakopani objekat koji nalikuje na svemirski brod, mada je na početku jasno da je u pitanju isti materijal od kojeg je gore spomenuti pečat napravljen. Profesor Verybard ponovo uvlači naše junake u još jedno od svojih važnih istraživanja, za koje je ponovo zaposlen od strane vlade. Koliko god da gledam ovog profesora Verybarda, nikako ne mogu da zaključim koji je njegov udio u serijalu. Čak ni dan-danas nije objašnjeno na kojoj je Verybard tačno strani, da li je na strani dobra ili zla? Ako se vratimo u prošlost, tačnije na epizodu "Bomba profesora Verybarda" i kada zapravo pogledamo kakvo je sotonsko oružje kreirao. Iako se na prvi pogled činio negativcem, ipak na kraju ispada kao pozitivac koji je natjeran od strane vlade da kreira oružje za uništenja. No, umjesto da sagleda situaciju i da prizna sam sebi da njegove naprave samo čine zlo, ipak nije jasno zašto se nije povukao sa tih pokusa. Možda je bila u pitanju ljubav prema nauci, alhemiji, borbenim napravama itd. ili je jednostavno njegova luda psiha uticala na njegov izbor. Jer kada se čovjek za nešta zanima, i kada to sa nekim uzbuđenjem radi, teško je se odvići od toga, dok je za nekoga kokain droga, tako je za nekoga posao.

Zatim, epizoda "Kukci ubojice" gdje se sve ponovo dešava iz predhodne epizode. Samo što su ovaj put umjesto ubojitih zraka koristili kukce ubojice. I logično je da se dobro zapitamo na kojoj je tačno strani Verybard, i da li njegovo daljnje pojavljivanje ima smisla. Vojna ekspedicija ih dovodi do napuptenih vojnih kampova na planini, gdje su se predhodni napadi događali. Ali kakva su ponovo bića bila u pitanju? Ljudi-ribe? Živi mrtvaci? Pa, čudovišta koja se pojavljuju u ovoj epizodi su na pola puta ukršteni između "ljudi-riba" i živih mrtvaca. Da, u pitanju su čudovišta čija koža podsječa na onu od zombija dok uz to imaju krake, odnosno pipke nalik na polipe, čiji ubod pretvara druga živa bića u kreature. Međutim, iako je priča bila čitljiva, na neki način je bila naporna, a pogotov ako uzmemo u obzir koliko je prostora utrošeno u borbu sa čudovištima, dok je dijalog između likova bio zapušten i totalno bezveze. No, najveći problem ove epizode jeste jednolična tema. Zagor i Chico upadaju u vojnu ekspediciju, čiji je naravno posao da istraže planine, dok se Verybard tu takođe nalazi. Raucheva izvedba ove epizode me neodoljivo podsječa na Toninellijevo vrijeme, kada se iz epizode u epizodu ista radnja odvijala. Borba sa Indijancima, i okršaji sa razbojnicima. Kod Raucha je međutim slučaj da je ovdje više htio da kopira Nollitu, odnosno njegove legendarne ekspedicije na ukleta mjesta. Jednostavno sam imao takav dojam, jer ako bacimo pogled na starije epizode, kada naši junaci spašavaju izvidnice, ili karavane pa se upuštaju u nova istraživanja i ekspedicije na neistražena mjesta. Međutim, jedina pozitivna stvar koja mi se svidila jesu završne borbe sa čudovištima, i način na koji je Zagor sredio vođu tih užasnih bića. Sa mnogo eksplozije i akcije je donesena završnica epizode, što daje dojam da je Rauch bio malo u užurbanom tempu.

Laurentijev crtež: nekada i sada...

Kao što sam već rekao, Rauch je ovdje više kopira Nollitu, te je više bio u žurbi nego da je htio da napravi kvalitetnu epizodu. Da je epizoda toliko loša, ne mogu da kažem, ali da vrijedi da se nazove kvalitetom - nikako! Ovo je još jedna u nizu od epizoda zbog kojih se na kraju i rodila "JA" saga. Cijenim što je Rauch želio da vrati stare korijene serijala, starijih epizoda, ali je nemoguće da danas jedna epizoda poput ove uspije kod publike. Možda da je bila objavljena tokom 80-tih, bila bi kultna, ali ovako loše izvedena epizoda praćena još lošijim crtežom. Ako pogledamo ove starije crtače poput, Ferrija, Donatellija i drugih iz tog razdoblja, zajednička stvar kod njih jeste to što su tokom u svojoj starijoj dobi polako počeli da gube onaj svoj stari, i legendarni stil crtanja. Laurenti je jedan od mlađih crtača, i mlađih članova stafa, no gledajući njegov stariji crtež koji me neodoljivo podsjeća na Andreuccija, i kada sada taj njegov stari crtež usporedimo sa novijim, samo se možemo zapitati šta mu se dogodilo? Chiarolla je čak na listi ispred njega, dok je Laurenti trenutno u kategoriji zajedno sa braćom Cassaro. Za njega ne vrijedi mnogo govoriti osim da se tokom nekoliko godina njegov kvalitet crteža drastično smanjio, i da polako gubi na svom prepoznatljivom stilu. Glavni problem kod njega jeste zapravo što, dok crta mnogo brza u kadriranju, dok previše sjenči, davajući dojam da samo crta horror priče. Ovakav crtež bi mogao da prođe na Dylan Dogu, ali mi ni dalje nije jasno kako prolazi kod Zagora. Na Dampyru je malo bolji, što bi moglo i da bude razlog zbog čega je zapustio na Zagoru. Ferri je već odavno spreman za penziju, i koja sve naslovnica dolazi, Zagor izgleda sve manji i manji, tako da se ni naslovnice ne mogu pohvaliti. Ukratko, od maestra je samo ostala sjena.

Glavni zaključak jeste; jako plitko. Ako ste kolekcionar, i ne želite da vam ni jedna epizoda ne fali u kolekciji, sigurno će te da nabavite ovu epizodu. No ako spadate u kategoriju izbirljivih stripofila - ovu epizodu će te da izbjegavate kod mačka vodu...

Naprijed

ZG LU 222-224 Povratak Digging Billa

ZG LU 227-228 Grad ludila

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 39%

    3, 4, 5, 3

    prvih 96 stranica odlično i napeto, drugih 96 na razini najgorih stripova koji postoje

     

    tako da teško se odlučiti ali ipak jedan gorak okus i dojam

    02.07.2015
    23:06:00 sati
    Koresh
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Prvi dio nije mnogo obećavao, a onda je majstorski odrađena druga sveska.
    Stvor i Alien, da, odmah su mi pala na pamet ova dva kultna filmska ostvarenja.
    Drugi dio je zaista napet, ishod neočekivan. Naravno da je jasno da će Zagor na kraju trijumfovati, ali to je sve što se moglo unaprijed predvidjeti.


    Laurenti iznenađujuće dobar. U prvom dijelu unakazio je većinu likova, pogotovo Zagor i Chico liče na parodije samih sebe, ali ipak mračna atmosfera i kiša su neočekivano dobro odrađeni. 
    Čudovišta je odlično nacrtao, nije ni čudo što je nakon ove epizode nacrtao još dvije priče za Dampyra. 
    Nije Boselli glup, posmatra on cijelo vrijeme kako ko napreduje, onda ukrade one koji mu odgovaraju. 
    Od sada bih Laurentiju dao samo slične zadatke, epizode sa horror atmosferom, te priče mu odlično odgovaraju. 


    Napeta i neizvjesna priča, Laurenti još od Osvete vudu nikad bolji.

    Prezadovoljan sam, s obzirom da nisam ništa očekivao od ove epizode. 

    02.07.2015
    23:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Izuzetno draga prica s puno misterija i jeze. Uzivao sam i u tekstu i u crtezu. Ima(la) potencijal za dalje, no bojim se da je s krajem JA sage i ova prica proslost.

    03.07.2015
    00:15:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 3, 7

    Previše fuširanja kod nekih pojedinaca.

    03.07.2015
    00:15:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Meni je ovo bila solidna priča. U biti, jedna od onih koje se mogu napraviti i kroz tri broja, pa šteta što tako nije i bilo. Btw, malo packi recenzentu - nije prof. Verybard nego Verybad, a ni prva pojava nije u epizodi Verybadovo oružje, već u Bomba profesora Verybada (ZS 53).

    03.07.2015
    00:51:00 sati
    wolf
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 2, 7

    Moglo se i bolje odraditi prvi dio priče jer sve te pripreme za glavnu radnju me nisu mogle zainteresirati u dovoljnoj mjeri da bih pozornije pratio što će se dogoditi. Priča je počela dobivati na zanimljivosti od trenutka kada je u šumi pronađen traper sa znakovima neke čudne bolesti. Događaji u brdima su najbolji dio ali se ipak malo pretjeralo sa brojem čudovišta i zapetljavanjem cijele situacije u kojoj je kasnije bilo teško pronaći smisleno rješenje za izlaz iz nje. Bilo je jasno kao dan da se moglo posegnuti samo za nekakvim eksplozijama koje će razriješiti takav problem jer drugih mogućnosti nije ni bilo. Sami kraj nagovještava da bi ova priča mogla dobiti i nastavak jednoga dana, samo se nadam da će je raditi neki drugi crtač.

    Laurenti je debelo najslabija karika i vjerujem da bi ukupni dojam bio bolji da se on nije našao ovdje, ne znaš što je lošije nacrtao, likove ili okoliš. Ne računajući 3 glavna lika i onu žensku, sve ostale je toliko slično napravio i još je zacrnjivao face do neprepoznatljivosti, pogotovo u sitnijim kadrovima. Samo zbog solidno napravljenih čudovišta smilovat' ću se pa ću mu dati dvojku umjesto čiste jedinice... ali ta dvojka u ovom sistemu ocjenjivanja je daleko od prolazne ocjene.

     

    03.07.2015
    00:54:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Uopće nije loše. Rauch jako napreduje. Atmosfera na visini.

    03.07.2015
    01:11:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    03.07.2015
    07:11:00 sati
    goghy
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    jako dobra priča

    03.07.2015
    10:03:00 sati
    markotamara
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 18%

    2, 1, 1, 6

    Zagor je ovime konačno dotaknuo samo dno... scenarist koji ne može hendlati likove i crtač koji crta preko neke stvari

    03.07.2015
    10:34:00 sati
    ike666
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 7, 9

    Napeta epizoda u kojoj nema velikih predaha. Lijepi omaži na neke klasike filmskog SF-a koji su pomalo jednostavno, ali ipak stravično prikazani Laurnetijevim crtežom. Sve u svemu epizoda koja se čita u cugu. Začudo Ferrieve naslovnice su ovdje vizualno vrlo dobre.

    03.07.2015
    10:44:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Cijenim Rauchov pokušaj da nam ponudi nešto drugačiju priču. Sviđaju mi se tajnoviti, neuobičajeni elementi, oni koji izazivaju znatiželju, daju vam prostor da razvijate vlastite scenarije u mašti; zbog toga mi je drago da u cijeloj prvoj polovici ne znamo što nam se točno sprema nego je u zraku stalno prisutna prijetnja.

    Drugi dio je mogao biti bolji, zaraza i njene posljedice su možda previše banalno portretirane, osjetila se ona predvidiva forma dvodjelne priče gdje već nekako znate kako će se sve odigrati. Istina, bio sam ugodno iznenađen na kraju kada otkrivamo da je u pitanju vanzemaljska tehnologija, pa i sama veličina tih struktura u pećini, a da ne spominjem referencu na Dagonov pečat na zadnjoj tabli.

    Ipak, ostaje krajnji dojam da potencijal nije na pravi način iskorišten, Rauch je trebao biti malo ambiciozniji, hrabriji pa uraditi "large scale" avanturu od tri ili četiri dijela gdje bi ovi ranije navedeni elementi bili još razvijeniji.

    Laurenti je razočarao. Već sam nekoliko puta spominjao da se u njegovom crtežu osjeća da fušari tj. odrađuje posao preko volje. Nakon toliko godina provedenih u staffu postao je previše siguran u svoju poziciju i čini se da nema neku namjeru raditi kvalitetnije. Ako želite vidjeti kako mu je crtež izgledao dok se trudio uzmite u ruke "Osvetu vudu" ili "Aljasku", jer ovo je za zaborav.

    03.07.2015
    10:52:00 sati
    solar
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Dobra priča, ima atmosferu, osjeća se neka napetost, dinamična je, premda je sve to podosta predvidljivo. Mislim da je Rauch ovdje htio napraviti samo jedan uzbudljiv horor, bez previše filozofije, i u tome je uspio.

    Laurenti mi je oduvijek bio vrlo dobar, a ovdje čak i odličan pri prikazu čudovišta. Za usporedbu, sjećam se one davne "Zelene prijetnje" (ili čega već) koju je Donatelli crtao i to je bilo skroz bezveze, dijelom zbog naivne priče, ali i Donatellijevog crteža koji jednostavno nije za horror priče pa je, na kraju, sve više nalikovalo na nekakvu komediju. Ovdje Laurenti još malo pripomaže Rauchu i podiže dojam jer odlično je dočarao mračnu atmosferu koja prati priču. Ferrijeva druga naslovnica je skroz pogođena, a prva onako rutinski odrađena.

    Sve u svemu, jedna dobra priča, a što se tiče završne recenzentove usporedbe: mački piju i vodu, osobito ljeti.

    03.07.2015
    12:40:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Solidna epizoda sa zbrzanim a predvidljivim krajem. Prelako su se riješili zaraženih, a najgore što je to rješavanje bilo svi odjednom, bez da se Zagor nađe u škripcu jer su npr. ostala dva van špilje. Ipak, pozitivna je mračna atmosfera koju dobrim dijelom dugujemo Laurentijevom crtežu koji nije idealan ali nekako leži priči.

     

    03.07.2015
    19:44:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    03.07.2015
    20:00:00 sati
    Nedo
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 3, 9

    Jedino što ovdje istinski vrijedi je druga naslovnica.

    Jako, jako,loše. Najgori Laurenti do sada. Šteta, čovjek ima potencijala za daleko više.

    05.07.2015
    18:33:00 sati
    velka031
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 52%

    8, 5, 1, 10

    Imalo se pontencijala da ovo bude vrhunska epizoda šteta što je ovako ispalo.

    06.07.2015
    06:20:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 7, 4

    Grozno, jedna od najgorih epizoda u ovom dugovečnom Zagorovom serijalu.

    06.07.2015
    16:10:00 sati
    sergej773
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 6, 9

    Ako su vec htjeli vracat Verybada (kojeg dugo vec nismo vidjeli), zasto nisu mogli naci bolji scenario za njegov povratak?  Ovako sa ovim cudovistima i misterioznim dogadjajima, ova epizoda ostavlja utiske "Zelene Opasnosti" i epizode "Sindrom Belzebul", jer u obe imamo ljude koji se pretvaraju u cudovista, i elemente ovih pipaka i neke vrste biljke.  Slazem se sa nekim clanovima da je prva sveska puno bolja od druge, koja je totalni trash-campy horror hommage nekim filmovima iz davne proslosti.  Crtez je osredanj, ali niste vise od toga.  Scenario uglavnom amaterski.  Jedino su naslovnice jaca strana, pogotovo ona druga, "Brda Strave".

    12.07.2015
    13:49:00 sati
    acestroke
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ne slažem se s recezentovim mišljenjem, priča je dosta dobra, kao i crtež.

    Mračni horror Laurenti! Palac gore.

    Druga naslovnica izvrsna, prva osrednja.

    12.07.2015
    20:45:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 4, 3

    Grozna epizoda. Nemaštovit, neambiciozan scenarij, već viđena nit priče... Kako sam kolekcionar i želim kakav-takav kontinuitet Zagorovih priča, kupio sam, ali odsad će samo skupljati prašinu.

    Najviše sam ostao iznenađen Laurentijem, kako god to zvučalo, ne čini mi se da je on za ovakve priče.

    15.07.2015
    13:44:00 sati
    Terminator
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Zanimljiv trash horror. Prva polovica epizode mnogo bolja od druge. Laurenti naočigled degradira u ovoj epizodi. Šteta.

    16.07.2015
    14:11:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    jebemti,koji je ovom Laurentiju?od umjetnički nacrtane Osvete vudu do ovoga?kako?

    inače sama epizoda i nije loša,ima tu neku atmosferu straha,tajanstvenosti,napetosti i jeze ko neki osrednji SF hororac.čitljivo,ali kraj je malo bezvezan i zbrzan.malo pucnjave,malo sjekirom po dupetu,malo eksplozije,malo preobražaja u čudovišta i čiča miča gotova priča.

    biti će tu još posla sa ovim monstrumima,pretpostavljam da su iz svemira.osjećam to,trne mi nožni palac,a kad on trne...

    08.08.2015
    17:38:00 sati
    igor 12
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    11.08.2015
    11:19:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Kritike recenzentu! Malo barem objektivnosti, kad se vec uzima da se recenzira. Naravno da ovo nije remek djelo, ali 38% naspram gomile bljuzgotina od kojih neke imaju i 100% zaista djeluju lose, a prosjecan citalac recenzije ne moze steci nikakvu sliku.

    Nije se ovdje Rauch ni proslavio, ni obrukao. Odradio je solidan posao, nije uradio pamtljivu epizodu, ali makar nema ni onog osjecaja neprijatnosti tokom citanja, kad ne mozes da vjerujes i da shvatis sam sebe zasto uopste citas, sto Buratini obilato servira u svojim radovima.
    Laurenti sigurno nema ovdje najbolji rad na Zagoru, ali daleko je to od loseg, i da zvrlja, bolji je od 50% kolega koji rade na omiljenom nam stripu.
    Ferri dobar na naslovnicama! 

    25.08.2015
    02:05:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    6, 4, 5, 5

    22.10.2015
    19:33:00 sati
    Onedin
    uredi
  • krucican013

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 6, 7

    28.03.2016
    13:10:00 sati
    krucican013
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 44%

    4, 5, 3, 8

    Za jednom procitati i to je to.  Laurenti je  se potrudio, da nam dobru atmosferu napravi, sto mu je djelomicno i uspjelo, ali ipak, sveukupno gledajuci, crtez je ovdje ispod njegova nivoa. 

    15.04.2016
    09:37:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Moram reci da me ovo prijatno iznenadilo. Nakon ovako (sasvim pretjerano) negativne recenzije sam prakticki ocekivo smece a dobio vise nego solidnu horor epizodu koja ocigledno kupi inspiraciju od Carpenterovog klasika The Thing. To mi je jedan od najomiljenijih filmova i kada sam tokom citanja shvatio nasta se Rauch naslanja jos sam vise utonuo u jezivu atmosferu ove price. I bas atmosfera je najaci dio njegovog scenarija a mracni crtez Laurentija je na nivou. Nazalost daleko od njegovog vrhunca Osveta vudu, ali ni blizu dna na kojeg bi ga pojedini komentari oborili. Tacno je, njegove linije su grublje, kadriranje ponekad malo ljeno i sjencenje ocigledno zbrzano ali nije ni blizu toliko los kako neki naglasavaju.

    Rauch se stvarno potrudio da nam da jednu horor epizodu sto odise na stare dobre dane. I to postize sto se tice atmosfere. Ali njegovo "kopiranje" Bosellijeve metode radi protiv njega u okviru ove price. On ubacuje puno karaktera ali za razliku od majstora karakterizacije, Bosellija, ne uspije ih skrojiti bas najbolje i na kraju se ni jedan pretjerano ne istice. Naprotiv, previse ih je i previse su slicno tanki sto zbunjuje prilikom citanja. Jer prica tece brzo, preokreti se redaju i na kraju me uopce nije briga ko ce otegnuti papke dok god se to ne radi o nasim junacima ili Verybadu. Tu je Rauch podbacio i za to krivim jednu jednostavnu cinjenicu, ova prica je trebala ici u tri djela a ne dva.

    Jer ovdje stvarno ima potencijala za jednu vrhunsku horor epizodu da je Rauch bio samo malo hrabriji i podigo ambiciju na veci nivo. Pogotovo kad se uzme u obzir da se prica tematicki uklapa u ono sto je Boselli pokrenuo u vec navedenoj Osveti vudu a izradio do perfekcije u Morskoj stravi. Rauch ovdje spominje Hellingena i akronijane, Atlantidu i Mu i na kraju indirektno povezuje pricu sa upravo Morskom stravom. Steta sto nije smjeo napraviti jos odlucniji korak prema svom ucitelju.

    Ali na kraju krajeva, nema koristi govoriti o onome sto je moglo biti. Prica je tu u obliku ove dvodjelne epizode i ocjenicu je kao takvu. Znaci, vise nego solidan horor sa vrhunskom atmosferom i obecavajucim pocetkom ali donekle zbrzanim raspletom. Rauch se zadovoljio sa manjim zalogajem ali ukus je odlican. Za kraj bi htjeo samo spomenuti Ferrijeve naslovnice. Prva je nazalost losa i uopste se ne uklapa u atmosferu price. Ali sa drugom se Ferri potpuno iskupljuje. Maestro je docaro bas onaj klasicni horor smek kako je samo on znao.  

    09.10.2016
    23:40:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    23.02.2017
    09:29:00 sati
    suply1
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nije to toliko loše. Ipak je veći užas ova recenzija koja ima malo veze s materijom koju bi morala predstaviti. Opet neke isforsirane filozofije o sagama i Atlantidi. »Zagor i Tex su svaki na svoj način jedinstveni, jer se njihovi susreti sa negativcima više cijene nego susreti s prijateljima.« WTF?

     

    Uglavnom, nije ova priča toliko loša. Imamo Verybada, misteriju, posvete sci fi filmovima iz 80ih,  referencu na Dagonov pečat... Ali ipak priča je zbrzana na kraju i prekratka za toliko likova. Tu je Rauch bio malo preambiciozan. Nije mi se dalo razlikovati šerifa, šefa sigurnosti rudarske kompanije i poručnika. Tri ista bang bang bang lika. Dopali su mi se likovi onog dobrog/lošeg bandita i onog pustolovnog para. Nisam očekivao da će svi poginuti, pogotovo ne djevojka. Bandit se ipak pokazao plemenitim na kraju, ali to je koštalo života njega i djevojke. Zanimljivo i originalno (ženski likovi rijetko pogibaju u serijalu).

     

    Da živimo u svijetu bez zagotalibana, ova priča bi vjerojatno dobila i nastavak. Ima tu prostora za dalje, možda i za nešto stvarno veliko ako uzmemo u obzir da je to izvanzemaljsko biće povezano s metalom iz kojeg je napravljen Dagonov pečat. Ovdje je to zbrzano na kraju. Dojam bi vjerojatno bio bolji da je ovo išlo na više stranica. Mogao se ubacit još kakav podzaplet.

     

    Laurenti se nije proslavio. On je raspoložen jedino kad mora crtati guzate i sisate ženske. Ovdje je imao samo jedan ženski lik i ta je, normalno, ispala prezgodna.

     

    01.01.2018
    18:57:00 sati
    nagor
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Priča mi se sviđa. Nije pretenciozna. Nije napisana da bi bila grandiozna, već zanimljiva i filler pred JA odiseju.

    Atmosfera je jeziva, pogotovo kad vlak stigne, a nigdje nikog. Rauch je zaista velikom brzinom skidao glave likovima. Povremeno sam se zapitao kako li će i Zagor uspjeti obraniti se od takve opasne nemani.

    No priču mi je u mnogočemu pokvario Laurenti. Lasiter i vojni zapovjednik gotovo da su isti, nemoguće ih je razlikovati. Zagora je totalno promašio u mnogo navrata.

    Ocjena više samo zato jer je žensku dobro nacrtao.

    09.02.2018
    16:44:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 6, 5

    Verybad uvijek donosi zanimljive priče. I ova alienska ima nešto dobrog u sebi. Svejedno je dosadna i monotona. Pa i crtež nije najbolji. Klasik Zelena opasnost je daleko iznad ove. Tamo imamo i humora i napetost i puno bolji crtež. Sve to što fali ovoj priči.

    03.06.2018
    12:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 50%

    7, 1, 6, 8

    Mislio sam da je prethodna epizoda jedna od najglupljih, ali scenarij ove nije daleko od nje.

    02.01.2019
    11:19:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 3, 6

    Skroz glupa priča. Nije mi jasno šta je bio cilj ovoga? I taj vanzemaljski svemirski brod, za šta je služio? Za širenje zaraze? I šta bi onda kad bi zarazili čitavo čovječanstvo? Da svi postanu čudovišta? Zakašnjela kolonizacija druge planete? Grozno. Ovaj strip samo izaziva ružne snove. Laurentijev crtež je užasan, uopšte mi se ovo ne sviđa. Više je za Dilana Doga. Srozao mu se kvalitet crteža. Prva naslovna je bez veze, druga je dobra.

    03.02.2019
    10:13:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 10, 5, 10

    Odlicna prica. Nemam zamerku na ideju i scenario. Boneli nikada nije ni krio da koristi teme iz savremene "pop kulture" kao inspiraciju za price o Zagoru. Dakle, moze i Rauch da obradi temu iz filma "The Thing".

     

    Crtez skoro pa katastrofa, ali je nekako prosao uz mracnu tematiku. Naslovnice mnogo dobre.

    26.02.2019
    18:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 55%

    8, 8, 1, 4

    Netipičan Zagor, da ne kažem potpuno radikalan, ali Laurenti ovo nije smio crtati, bar ne onako kako je to napravio.

    25.06.2019
    16:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Rauch je pokušao proširiti malo tu cijelu priču oko Dagona i Drugdje i to mu je uspilo jer meni je ovo zabavan i napet horor sve do samog kraja koji je zbrzan i jeftin. Česta pojava u Bonelli svijetu ali navikli smo. Ni ovakav isfušareni stil Laurentija nije smetao, čak i paše na nekim mračnim dionicama s čudovištima. Mislin da je u najavi i nastavak ako je sudeći po postovima na forumu, pa ajde, možda i bude nešto od toga...

    01.09.2020
    08:38:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum