Grad ludila

Zagor

ZG LU 227-228 | 192 str.

Sharpova banda pljačkaša banaka krstari Darkwoodom, ne uzimajući pritom nijednu žrtvu. No, tijekom potjere od strane Zagora i predstavnika zakona, jedan od pridošlica u bandu ubije čovjeka iz potjere te si tako navuku na pleća Zagorov gnjev. Nakon okršaja, članovi bande se razdvoje, pa tako jedan dio završi pred Zagorovim pištoljem, a trojica ostalih nabasa na vjerske fanatike u malom gradiću imena Truth. Gdje zapravo počinje prava priča ovog broja…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljudi bezakonja
    ZG LU 227
  • Grad ludila
    ZG LU 228
  • Ljudi izvan zakona
    ZG VEC 77
  • Selo bezumlja
    ZG VEC 78

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uomini senza legge
    ZG SR 545
  • Il villaggio della follia
    ZG SR 546

ZANIMLJIVOSTI

  • Kad naša draga prevoditeljica govori o Eliji, ona zapravo govori o proroku Iliji. Ilija na hebrejskom (elijjahu) znači »Moj Bog je Jahve« i to predstavlja životni program toga neobičnog proroka. Tekstove o njemu nalazimo u Prvoj i drugoj knjizi o Kraljevima. Vidi još o njegovom štovanju. Posebno se štuje u BiH, a zovu ga i Ilija Gromovnik!
  • Šesta Rauchova priča na redovnoj seriji, osma sveukupno. Epizoda je izašla 2010.
  • Spominje se referenca na još jedan sličan slučaj iz Zagorova prošlosti, ZG LUSP 2 "Anđeo smrti" gdje su imali posla s fanatičnim ubojicom Preacherom.
  • Naziv naselja kojim vlada vlč. Bloom je Truth odnosno Istina!
  • Str. 53., Bloom prokune ovako: "Zli sinovi Jezebela!" A zapravo je u pitanju Jezebel, sidonska kraljica koja je prkosila Ilijinoj vjeri.
  • Pojavljuju se Indijanci Seneke.

(Religiozni) fanatici na Divljem zapadu

Družeći se sa Zagorom svih ovih godina čovjek vidi i pročita svašta. Lude znanstvenike, divlje Indijance, trapere u nevolji, ljude tigrove, gusare, izvanzemaljce, ljude s dva mozga i cijeli asortiman raznog ološa koji je krstario Divljim zapadom u Zagorovo vrijeme. Sredinom 18. stoljeća, ako ćemo već određenije. Kad vidim da priču piše relativno noviji scenarista Jacopo Rauch, znam da uvijek mogu očekivati svašta. Od običnih ubojica, lovaca na blago ili pljačkaša pa sve do raznih čudovišta. Rauchove priče u većini slučajeva počinju više-manje banalnom tematikom, no poslije se ili razgranaju u druge smjerove ili se toj temi pristupi s malo drugačijeg kuta. Sjetimo se njegovih epizoda - Brodolomci, Zlato braće Ward, Oklopni vagon ili nova Ylenija. Rauch je u zadnje vrijeme malo ozbiljnije pridonio Zagorovom kanonu, tako da počinje raditi i nastavke starijih epizoda – povratak slađahne vampirice Ylenije, baze Drugdje, pa povratak u Zemlju bez povratka (novi, još neizdani maxi u Hrvatskoj). I povratci Fishlega i Guthruma u Zagorovim kolorcima… Nema čega nema! Možda nije prema produktivnosti u rangu s Burattinijem, no mogu reći da me uvijek ugodno iznenadi pričom. I to na neburattinijevski način.

Della Monicin Zagore uzdignute glave

Sveti Ilijo, sačuvaj nas fanatika!

Jedna od zanimljivijih tema su svakako religiozni fanatici, zeloti ilitiga džihadisti. Kad zaneseni učenjima našeg katoličkog Boga, kao i svih ostalih božanstava pravih ili izmišljenih panteona, vitlaju svojom Biblijom i oružjem u njihovo ime. A zapravo slijede neki svoj izvitopereni moralni kompas, ili izvrću riječi izrečene u svetim knjigama. Zapravo nije ni teško pronaći odjeljke ili izreke koje opravdavaju nasilje u Njegovo ime. Pročitajte samo Stari zavjet. Taj je Bog puno okrutniji i osvetoljubiviji od Boga iz Novog zavjeta… No, okrenimo se mi aktualnom negativcu - fanatiku. Velečasni Zachary Bloom nadahnut je pričom o proroku Eliji i propovijeda osvetu nad neprijateljima pravednih. Tako nam to govori prevoditeljica. Stani malo, tko je taj Elija? Da nije slučajno Sveti Ilija, jedan od starozavjetnih proroka, poznat i štovan u našim krajevima, posebice u Bosni i Hercegovini? Nisam se iznenadio što gospođa Garber ni ovaj put nije pokazala neki viši stupanj opće kulture ili truda. Nije sramota ne znati, pa nismo svi mi sveznajući. Ali danas, barem kad nam je sve dostupno s jednim klikom miša…

Guglajući internetom, možete naići na službene priče o uzvišenoj borbi proroka Ilije protiv bezbožništva u ime Boga. Za razliku od Krista čiji dolazak najavljuje, Ilija se otvoreno borio protiv Baalovih svećenika, pa čak ih je i ubijao. Pokrenuo je pravi sveti vjerski rat u ime Jahve, jedinog pravog Boga. Žestoko, beskompromisno i odlučno se suprotstavio poganskim kultovima i štovanju njihovog boga Baala koje su častili kralj Ahab te još više njegova žena, kraljica Jezebela, kćerka poganskog sidonskog kralja. Ilija ih otvoreno napada što su ostavili pravoga Boga. Biblija nam govori o mnogim Ilijinim čudesima, napose o tome kako je osramotio i smaknuo Baalove svećenike. Navodno tu negdje dolazi i trenutak Ilijinog iskupljenja, a te informacije i nisam našao. Na kraju života bio je uznesen na nebo "u ognjenim kolima s ognjenim konjima". Čitam tekstove o Iliji i nije mi jasno zašto se uvijek zanemaruje ta okrutna strana biblijskih junaka i starozavjetnog Boga u čije ime se bore? Ako je ta ubojstva počinio u ime Boga, nije li to i dalje ubojstvo čovjeka u očima čovjeka, i Boga? Ostavit ću ovu raspravu za neku drugu prigodniju priliku, no naš dotični Bloom koji govori u ime Ilije uistinu je preuzeo samo najgore njegove osobine. Najbolje će vam ovaj citat predočiti stav velečasnog Blooma…

"Bloom uopće ne zna što je Biblija. On propovijeda vlastiti kult, nadahnut Elijom, prorokom nepopustljivosti i kazne. Elija je izazvao sušu na poljima u kraljevini omrznutog kralja Achaba. Pobio je tristo svećenika koji su obožavali lažnog boga Baala. Naravno, u Bibliji piše kako je na kraju života Elija utišao svoj bijes i oprostio grešnicima, ali tom pokajanju u interpretaciji Zacharyja Blooma nema traga…"

Upoznajte vlč. Blooma!

Akteri – na okup!

Šaptači konjima i pljačkaši džentlmeni

Uz zelote i džihadiste, uvukao nam se i Josh, mali vidovnjak crnih očiju koji ima snove predviđanja i posjeduje poseban dar smirivanja životinja. No, u gradu ludila on od anđela postaje demon, vražji sluga kojeg treba eliminirati pod hitno. Kako je brzo moguće neuke i bogobojazne ljude pretvoriti u žestoke sljedbenike okrutnog Boga nije mi jasno, no očito je taj mentalni sklop u potpunosti podložan tom vjerskom vođi. (Neuki) ljudi se boje drugačijeg, i lakše im je eliminirati iz sredine one nepoćudne koji se izdvajaju.

Rauch nam je podario i bandu pljačkaša banaka pod vodstvom lukavca Sharpa – što samo ime govori – sa specijalnim kodeksom ponašanja. Nikad ne ubij nikoga tijekom pljački, i poslije; a budi i pošten prema svojim suučesnicima. Odmah je bilo jasno da je Sharp jedan od specijalnih likova koji hodaju na samoj ivici dobra i zla, a njihova dobra strana uvijek prevlada, samo je treba izvući na pravi način. Iako u njegovom djelovanju i držanju ima vedrine i duhovitosti, i protivi se ubijanju – ne mijenja činjenicu da se Sharp druži s ubojicama. I on je, pametan kako jest, prije ili poslije morao shvatiti da pljačkanje banaka sa sumnjivim ortacima ne može završiti dobro. Dobro nam je poznat Jimmy Gitara i njegova zločinačka karijera; on je više poput Arsenea Lupina, varalice i gentlemana lopova. Jimmy u suštini jeste dobra osoba, samo ima problema s držanjem zakona; dok se Sharpa ne može tako kategorizirati.

Kako sam već rekao, epizoda započinje poznatom temom, potjerom za pljačkašima banke. No, ubrzo se situacija počinje mijenjati pa uočavamo neslaganje unutar bande bjegunaca koji se ubrzo razdvajaju svaki na svoju stranu. Jedan dio potjere kreće za braćom ubojicama, a drugi kreće za Sharpom i njegovim ljudima. Uskoro se desi situacija kao u hororcima kad neki bjegunci od zakona potraže utočište u naizgled mirnom gradiću, a ispostavi se da su u pitanju Djeca kukuruza i ubojice, ili vampiri, ili neka neobična i ubilački nastrojena sekta. E, upravo se desilo ovo posljednje. Ludi propovjednik koji vodi gradić čeličnom rukom božanskog gnjeva. I šerif nailazi na taj trag, no i on završi na sličan način kao i kriminalci. Radnja se iskristalizirala do kraja prvog broja, i sve figurice su postavljene na šahovskoj ploči. Čitatelj sad već lako može s nestrpljenjem očekivati daljnji razvoj radnje. Prvi broj završava cliffhangerom, ne doduše neizvjesnošću, već strahom od događaja koji prkosi zdravom razumu. Jednostavno ne možete vjerovati u ljudsku okrutnost, a smiriti dušu ste mogli tek sljedećeg mjeseca kad je drugi broj stigao na kioske.

Drugi broj također sadrži razmjerni dio dramskih elemenata kao i dobre stare akcije. Rauch čak vrlo dobro balansira spomenute elemente. Ni previše sladunjavo u trenucima drame, a niti previše suzdržljivo kad se radi o akcijskim scenama.

Onako, za kraj…

Oh, obožavam Della Monicu. Posebice kad ga ne vidim dugo. Za mene iznimno detaljan i čist, estetski crtež čvrste linije. Bez obzira što kod njega uglavnom možete primijetiti klasičnu Bonellijevu rešetku i određenu uniformiranost, s vrlo malim odstupanjima. No puno detaljnije i dinamičnije, nemojte misliti da je u pitanju monotono-jednolična izvedba od crteža kao primjerice u slučaju rada esseGessea na Marku ili Bleku. Nije sad da kritiziram esseGesse, oni su majstori u svom fahu, za svoje doba, no danas oni svojom zastarjelom kompozicijom teško koga mogu zadovoljiti. S druge strane, takva Della Monicina kompozicija je vjerojatno rezultat rada scenarista. Za čistunce, ovo je savršeno. Surađivao je nedavno s Rauchom na "Crna krila noći"; mogu reći da lijepo funkcioniraju kao tandem.

Iznimno sam iznenađen kvalitetom epizode, što idejom što izvedbom. Ne mogu dati desetke jer je strip ipak linearan bez nekog potkonteksta ili jače poruke. No, Rauch definitivno iznenađuje svježinom likova ili žestinom kojom se stvari odvijaju. Svi likovi su osobe jakih ličnosti, i odudaraju od ostalih. Gledajući samu dominantnost redovite postave, odnosno pojave i uključenosti Zagora i Chica, moram reći da su ih neki likovi zasjenili. Zapravo kao da Rauchu nije neophodno da Zagora uvijek stavi u prvi plan. Za razliku od Burattinija, on ipak puno više dopušta drugim likova da se razvijaju i probijaju u prvi plan. Možda se pitate zašto ići u recenziranje neke nevažne epizode Zagora; a neki će sigurno i reći ima boljih i zanimljivijih stripova. Ne znam. Nekako i dandanas osjećam pripadnost tom fandomu i osjećao bih se izdanim kad ne bih bacio koju i na tu temu. Od Zagora ionako ne očekujem previše, i kad se zabavim ili iznenadim ugodno, mogu reći da je epizoda uspjela. Ocjene su ionako u rangu Zagorovog univerzuma (fanovske uvjetno rečeno) i ne treba ih miješati niti uspoređivati s ostalim ozbiljnijim stripovima koju su nešto više od puke zabave. I bio bih licemjeran kada ne bih priznao da mi se sviđaju i jedni i drugi. Takav sam čitatelj, što se može.

Poruka stripa je jasna, nema se tu previše lamentirati; citirati ću opservaciju jednog od likova Indijanaca koji se susretnu s našim ludim fanatikom. Što bi se moglo primijeniti na bilo koga tko štuje svog Boga ubijajući u njegovo ime…

"Kojem li se on to bogu klanjao, kad u sebi nosi toliko mržnje? "

Mrki pogledi na strance

Naprijed

ZG LU 225/226 Pokopani užas

ZG LU 229/230 Veliki turnir

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    Malo toga se sa tehničke strane može zamjeriti ovoj priči, ali ipak mi nije nešto.

    Scenarij je profesionalno i korektno izveden, crtež također pa opet mi ostaje neki tupi dojam jer smo sve ovo u sličnim oblicima već vidjeli. Teško da mi ovaj strip može biti posebno napet kad već u serijalu postoji Caponeova "Hagotova moć", istina ima tu zanimljivih detalja poput onog momka koji previđa budućnosti i hvale vrijednog pokušaja da svi likovi ne budu na principu crno-bijelo (Šarp) pa sam svejedno jedva čekao da dođe kraj.

    Glavni problem mi je bio što sam u svakom trenutku manje-više bio "ispred priče" tj. odmah sam naslućivao kako će radnja ići.

    24.01.2015
    17:34:00 sati
    solar
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    jako dobra priča,della monica jos bolji

    24.01.2015
    18:08:00 sati
    markotamara
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedan od najboljih Zagora novijeg doba.

    24.01.2015
    18:59:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dobra priča, puno bolja od očekivanoga, ponajprije zato jer mi je prva naslovnica bila odbojna. Rauch me je najviše iznenadio, nije bilo opet nekih duhova i sličnih stvari kao u većini njegovih priča. Napetost radnje se održava u kontinuitetu, događaji se izmjenjuju na zanimljiv način tako da mogu slobodno reći: jedna od najboljih epizoda u zadnje vrijeme. Dajem devetku jer ipak mislim da ovdje fali "ono nešto" da to bude savršeno.

    Della Monica odličan, najbolji do sada, znači da bi u budućnosti mogao biti još bolji, ali isto kao kod Raucha, nijanse fale za desetku. 

    Prva naslovnica izuzetno loša, ali eto dajem osmicu na račun Ferrijevih godina i naravno, zbog druge naslovnice.

    24.01.2015
    19:05:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    24.01.2015
    19:56:00 sati
    krem
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Malo se ovdje Rauch iskupio za onu traljavu, nedavnu vampirsku priču s Yleniom. Jednostavna priča ,ali dosta dinamična, zanimljivi likovi (osobito Sharp), na trenutke okrutno i bespoštedno, a pred kraj, možda ipak nedovoljno uzbudljivo da bi ostavilo nekakav veći dojam. Sve skupa, dobra priča s odličnim Della Monicom. Ferrijeva prva naslovnica dosta bezidejna, a druga baš onako atmosferična, napravljena kako to on najbolje zna.

    24.01.2015
    19:58:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    nemam riječi za ovu odličnu priču bez ijedne greške, essential Zagor sa posebno efektnim krajem

    24.01.2015
    20:02:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlična priča.Rauch je unatoč klišeu o propovjedniku uspio zamisliti zanimljivu budaletinu kolosalnih razmjera.

    Malo kao da ima i elemenata iz filma "Nepomirljivi" kada se isto bičuje prijatelj glavnog lika.

    Priča nema praznog hoda i ja sam jedva čekao Zagorov ulazak u grad. Sviđa mi se što je Rauch prikazao da su svi čuli za Zagora u tom zabačenom kraju. Pa gotovo kao da se predaju unaprijed.

    Bloom tako proklinje jednog od svojih što se zakačio s čovjekom takvog kalibra.

     

    Della Monica jako dobar,opsjednut je onim vidljivim kapljicama znoja,ali to mi je jedina zamjerka.

     

    24.01.2015
    20:17:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    Solidna priča, nisam očekivao puno valjda mi je priča zato legla.

    24.01.2015
    21:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    25.01.2015
    09:34:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    25.01.2015
    22:43:00 sati
    zhezhke
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Kraj me malo razočarao. Na kraju svi preživješe (osim onog jadnička trapera samotnjaka).

    26.01.2015
    20:46:00 sati
    Nedo
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlična priča i nešto što nisam očekivao od Raucha. Zagor u Texovom stilu rješava jednu klasičnu western problematiku koja i nakon toliko toga viđenog još uvijek izgleda svježe. Priča mi upravo tako izgleda jer nije u pitanju samo obična pljačka banke (koju ovdje nismo ni vidjeli) pa onda hvatanje odgovornih za nju do samoga kraja, već se radi o nečemu sa puno dubljim značenjem. Rekao bih da je prava sreća što priča nije počela sa prikazom te pljačke jer je to već prilično izlizano. Naprotiv, ovdje je uvod dao tek jednu malu naznaku za daljnji tijek ali nakon njega ne može se odmah zaključiti u kojem smjeru će nas odvesti. Najprije je krenulo u jednome da bi se ubrzo okrenulo u drugome i tada se moglo naslutiti da početna potjera za pljačkašima neće igrati nikakvu važnu ulogu za sami smisao priče. Rauch kao da je ovdje htio uputiti žestoku kritiku na račun vjerskih fanatika koji pod maskom takozvane vjere čine razne zločine nad onima koji im se slijepo ne pokoravaju. Kako ja prezirem takvu vrstu fanatika moram priznati da me jako obradovao rasplet priče kada je nad istima sprovedena zaslužena kazna i gdje se nitko od njih nije spasio. Lik velečasnog Blooma jednostavno podsjeća na Preachera iz specijala Anđeo smrti kada se usporedi njihova zloba i pokvarenost a kod takvih nema dileme kakva kazna je dovoljno dobra za njihove postupke.

    Inače nisam neki veliki ljubitelj Della Monice ali ovdje je napravio svoj najbolji rad, barem kada uzmem u obzir one koje sam imao prilike vidjeti. 

     

     

    27.01.2015
    01:40:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Priča solidna, iznad uobičajnih Rauchovig standarda koji su po meni dosta niski. Della Monica rastura. Ferri ovaj puta bez inspiracije za naslovnice (ne sjećam se da sam mu ikada dao samo 7). 

    27.01.2015
    08:57:00 sati
    ike666
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    lepo, lepo

    27.01.2015
    11:08:00 sati
    kasper
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    Priča 6 -> ništa novo, ali ajde, poklonjeno

    Scenario 4 -> i dalje ništa novo, ali više ne poklanjam zbog sterilnosti i bezidejnosti

    Crtež 6 -> Della Monica ima taj neki štreberski crtež koji ne podnosim

    Naslovnice 7 -> ok

    29.01.2015
    14:20:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 6, 6

    30.01.2015
    18:45:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    04.02.2015
    08:42:00 sati
    my
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Slažem se s Dodsferdovim mišljenjem što se tiče načina na koji nam Rauch postupno predočava radnju jer bolje da nikakvu pljačku na početku nismo vidjeli i dok ne vidimo propovjednika teško je i predvidjeti način na koji će on stupiti na scenu. Zar na uštrb ove bande? Da, iako se nakon uvodnih savršenstava činilo da njima nije moguće tek tako nuditi. Bravo za Raucha. Ovdje mu zamjeram dio potjere za kriminalcima jer šerif ide za glavnom grupom što mi je odmah značilo da će Zagor "bez pola muke" pomlatiti onaj drugi ogranak i poći u pomoć šerifu. Ipak, to je na neki način bilo potrebno kako bi dobili vrlo dobar početak glavnog dijela priče a to je obračun s fanaticima koje Bloom predvodi. Obračun ipak ide manje-više očekivanim tijekom a nekako mi nije drago što je Bloom otišao na "poseban način" (pad sa stijene) što je uvijek bilo rezervirano za one elitne neprijatelje koji će se vratiti i započeti novi sukob sa Zagorom. Dobro je da je Sharp preživio ali opet šteta zbog smrti onog simpatičnog debelog trapera.

    Rauch je odradio puno bolju priču od one prethodne ("Pokopani užas"), a Della Monica mi je jedan od najboljih Zagorovih crtača. Ferri kumuje nešto manjoj ocjeni zato jer je prva naslovnica već viđena, slična jednoj iz ne tako davno objavljene epizode. Ocjene možda neće biti vrhunske ali dojam je ipak vrlo dobar.

    05.02.2015
    12:46:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    100% eto moje ocene. Ne pamtim kada sam čitao Zagora a da je priča bila baš onako obična, prizemna i nadasve pitka. Mnogi ne vole Raucha a ja opet smatram da mu učinak nije nimalo loš. Bilo je promašaja ali je itekako znao i da ubode dobru priču. E ova je upravo to, mada mi se jedan zaključak mota po glavi: a to je da jedini crtač koji ume da predstavi ono što je Rauch hteo u scenariju reći je Della Monka. Njihov timski rad do sada (bar po mom kriterijumu) je bio izvrstan. Čak i poslednji vampir je meni sasvim OK (znam da nekima to nije leglo ali meni je to bilo odlično). Della Monika je po meni trenutno najbolji crtač Zagora. Zašto? Ne zato što je najbolji već zato što non-stop napreduje i zato što je konstantan. Neke scene u ovoj priči sa Zagorom crtežom čak podsećaju i na Ferijev crtež iz zlatnog maestrovog doba a opet nisu puko prekopiranje. Naslovnice su ovde nešto drugo. I dok je prva probična druga je toliko moćna da je zasenila prvu kompletno. Jednostavno u ovoj dvodelnoj priči je sve leglo  na svoje mesto kako i treba. Scenario-crtež-naslovnice. Zato i ocena sa početka. Jednostavno u silnom očekivanju nekakvih bombastih priča ova je svojom jednostavnošću zauzela mesto ne među onim najboljima ali da je u gornjem delu top liste to jeste. I tu je čvrsto zacementirana pozicija za nju.

    14.02.2015
    23:23:00 sati
    legaz
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    20.02.2015
    00:28:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Dobra prica, pravo osvijezenje ovog perioda.  Likovi su ubjedljivi, i nisu cisti kliseji kao sto su cesto u Burattinijevim epizodama.  Radnja je lijepo smisljena, a jos bolje napisana.  Onaj mali Josh je bas upecatljiv lik, a bogami i Bloom je pravi licemerj od covjeka; iz iskustva znam da ovakvih ima gomile u Americi.  Crtez je super uz ovu radnju, iskreno na mogu da zamislim da iko drugi crta ovu pricu osim Della Monice.  Naslovnice su odlicne, pogotovo ona druga, koja je majstorska.  Epizoda koja se procita u jednom dahu i koja se nece dugo zaboravit, to je sigurno.  Uz "Okrutnog Hawaka" i "Pun Mjesec" epizode, ovo je jedna od boljih iz ovog perioda (izmedju brojeva 500 i 550 originala).

    27.02.2015
    09:01:00 sati
    acestroke
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    moglo se tu i više mrtvih ubacit.

    odlično,sjedi pet.i Rauch i DM

    29.03.2015
    18:06:00 sati
    igor 12
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Rauch zaista zna prijatno da iznenadi. Ocigledno je da se radi o jednom autoru s mnogo potencijala, kada hoce, on itekako zna da napise dobru pricu. Epizoda je osvjezenje, u neku ruku u western maniru, ali izvedena na najbolji nacin. Harizmatican negativac, tecna prica, sve je na svom mjestu. Della Monica odlican. 

    02.04.2015
    23:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Ovako je Tonineli trebao da pise...

    23.06.2015
    16:53:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10


    Jedna predivna dvodijelna epizoda u kojoj se naočigled pojavljuju uobičajeni motivi(banda, ludi "boss"), ali ih Rauch povezuje na jedan  vrlo solidan način. Motiv religijskog fanatizma je ovdje prekrasno uklopljen u povijesno razdoblje, ali Rauch uopće ne pili po tome da na svakom koraku trebamo eksplicitno shvatiti da je na dijelu fanatizam. Čitatelj se može uživiti u priču gdje svaka sekvenca u prvi plan stavlja potjeru za dječakom ili gdje se prikazuje nasilje od strane štovanog velečnasnog. Tek na kraju rečenicom: [i]"Kojem li se on to bogu klanjao, kad u sebi nosi toliko mržnje? "[/i] čitatelj postane svijestan činjenice da nije pred sobom imao još jedan obični akcijski strip nego priču s puno dubljom poukom te tada mu mnoge scene u ova dva stripa dobiju još jednu dodatnu dubinu. Tako da je velika prednost ovoga stripa što se on može čitati na dva načina: površinski kao akcijski ili dublji kao kritika fundamentalizma. Jedini minus mi je slabo istražene moći od dječaka.Della Monica i dalje razvaljuje kao crtač.

    14.07.2015
    13:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 9, 8

    Prežvakana, pa isra*a, pa opet žvakana pa isra*a tema i tako u krug....

    30.07.2015
    12:33:00 sati
    Villain
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Della Monica je malo-za-reći rasturao u ovoj epizodi. Okoliš, građevine i Zagor u krupnom planu su doslovno savršeno prikazani. A isto vrijedi i za Raucha koji je majstorski odradio ovu priču. Religiozni fanatici i njihov izopačeni vođa sasvim sporedno se pojave u priči i preuzmu središte radnje nakon onih pljačkaša - genijalan scenaristički potez.

    15.08.2015
    17:09:00 sati
    caramba
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    14.11.2015
    22:06:00 sati
    macca1985
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Po meni, ovo je fenomenalna epizoda, i to po više faktora.. Priča sama po sebi je nešto novo, izrazito interesantno i dinamično.. Onaj dečko, Josh, je odlično odigrao svoju ulogu u epizodi, pogotovo kad se sjetimo scene kad šerif visi na onoj gredi, mrtav, i kada Josh čuje njegov glas u svojoj glavi.. Fenomenalno..

    Crtež, da ne govorim.. Jednostavno mi je predobar ovaj Della Monicin Zagor uzdignute glave.. Strašno.. Odlično.. Šteta što se Della Monica tako rijetko pojavljuje u Zagorovim epizodama.. Od naslovnica bih izdvojio drugu, koja je jako dobro odrađena,a prva mi nekako spada u prosjek..

    19.11.2015
    19:04:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Vrlo dobra recenzija. Epizoda mi je se svidjela, ipak, ne bas za previsoke ocjene. Prica, likovi u njoj, sasvim ok, ali nista sad posebno. Scenario uredno ide svojim tokom, mada mi je jedna sitnica, bila malo nejasna. Necu o tome, mrsko mi pisati. Della Monica cista osmica. Naslovnice, ok.

    17.04.2016
    01:32:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    05.12.2016
    22:43:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Odličan crtež,a priča ima obrise vec viđenog iako ovi religiski fanatici su ajde nesto zanimljivo.

    08.01.2017
    05:11:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.01.2017
    17:52:00 sati
    suply1
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 10, 7

    Da, skroz korektna priča, ali nije ovo vrh. Nešto mi fali za najviše ocjene. Ovdje je dobar Rauch i uvijek odličan Della Monica. Tema nije nova, ali uvijek mi je toplo pri srcu kad svoju porciju dobiju vjerski fanatici. Možda je moglo to sve skupa i brutalnije. Nekako su preklišeizirani ti fanatici. Možda se je mogao naći još kakav dodatni motiv za onog ludog velečasnog. Vidovit dječak je trebao biti taj dodatni začin ali ostao je nekako nedorečen. Najbolji mi je bio »sivi bandit« Sharp, koji se iskupio svojom požrtvovnošću. Budući da je prilikom one potjere kolima i pada s litice prikazan kako leži na stijeni u podnožju, pomislio sam da je stvarno poginuo. Možda nije bilo potrebno toliko jeftino varati čitatelja. Ona žena koja ga je njegovala (i »njegovala«) je stvarno ljepotica. Sharp sretniče! Nadam se da ćemo Sharpa ponovno vidjeti. Pasalo mi je i na kraju vidjeti sposobne indijance kako uskaču u pravi trenutak i spašavaju naše junake. Sve u svemu, nije loše, ali Preacher (Anđeo smrti) je ipak jači lik od velečasnog Blooma.

    13.01.2018
    21:39:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Najjača karika mi je crtež. Priča mi i nije nešto.

    03.06.2018
    12:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    24.08.2018
    13:10:00 sati
    Gris
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vrlo dobro. Mislim da je slična epizoda bila i u Magičnom.

    02.01.2019
    11:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 8, 6

    Prevod je izgleda pogrešan i u srbijanskom i u hrvatskom izdanju. Ili su u samom tekstu na italijanskom neke stvari nelogične. Npr. VČ prevodi da do sela Trut ima kilometar, a Ludens da ima dan hoda, dok u stvari po viđenom na narednim stranicama ima dan jahanja. A to s prorokom je skroz smiješno, nigdje spomena Ilije u domaćim izdanjima. Priča je dobra, iako možda na prvi pogled ne djeluje tako. Scenario solidan, mada mislim da je mogao malo veći akcenat da se stavi Džoša. Nijemi dječak koji vlada nemuštim jezikom je svakako zanimljiv lik. Njegova majka se začas spanđala s prvim tipom koji je naišao, valjda iz očaja, nekako mi se nije baš svidjela ta izvedba scenariste. A Zagorov potez da im na kraju daje pronađeni opljačkani novac je stvarno čudan za takvog borca za pravdu. I Zagor se mijenja.

    08.02.2019
    20:36:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Priča drži pažnju i lako se čita. Svi likovi su lepo obrađeni, scene se smenjuju kao u dobrom filmu. Nemam neke ozbiljnije zamerke.

     

    Crtež dobar, naslovnice u duhu stripa.

    27.02.2019
    19:54:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Odličan prikaz lokaliziranog fanatizma, ma u kojem obliku dolazio.

    25.06.2019
    16:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1168
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 538
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 600
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 676
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 817

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2539
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2430
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1558
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1377
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1235

      Aukcije

      Forum