Ponekad se vraćaju

Zagor

ZG LU 231/232 | 192 str.

Skupina indijanskih mladića silom prilika nailazi na davno zatrpanu pećinu čudesa koja košta života dvojice od njih. S druge strane, Zagora počinju mučiti zagonetne vizije čudovišta iz indijanskih legendi, posebno vezano uz Unktehe i jednu iznimnu ličnost iz Zagorove prošlosti, vješticu Shyer. Možda će se situacija u Zagorovoj glavi razbistriti nakon što detaljno istraže Zelen ponor, i kad istraže tajanstvene ostatke drevne i davno uništene civilizacije...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 56%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*6

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak u pećinu
    ZG LU 231
  • Sjeme zla
    ZG LU 232
  • Ponekad se vraćaju
    ZG VEC 81
  • Izdanci zla
    ZG VEC 82

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • A volte ritornano
    ZG SR 549
  • La progenie del male
    ZG SR 550

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslov kao da je preuzet iz romana Stephena Kinga "Ponekad se vraćaju" ("Sometimes they come back", 1974.) o povratnicima iz mrtvih koji dolaze nastaviti krug smrti koji su započeli.
  • Unktehi – čudovišta sa zmijskim tijelom i kandžama. Prema legendi, u prošlosti su ih porazili Vakinijani, ptice groma, zaštitnici crvenog naroda. Dolazi iz legende o stvaranju svijeta Indijanaca Lakota.
  • Artefaktima drevnih civilizacija bavila se i posljednja atlantidska saga, primjerice duga potraga za Aztlanovom narukvicom u #157-160 "Krvave piramide" ili sam klimaks sage "Posljednja Thula".
  • Vidi vješticu Shyer iz LUSP1 "Nulta godina Darkwooda".
  • Str. 51.-55., srećemo poglavicu Umapaija, vidi ZS 543 "Zeleni ponor", sjetimo se Zagorove pustolovine s Oneidama gdje je njihov vrač Wabashi htio žrtvovati djevojku Reedu dinosauru iz Zelenog ponora.
  • #551, str. 8.-9., Burattini pokazuje stvari koji tek dolaze: Ande, tri proročice, Macchu Pichu, močvare, Ognjena zemlja, dinosauri?
  • Str. 34., reference na ZG SD 19/21 "Tajna Asanaza" i SD 56/58 "Tajna Jednoroga" u potrazi za Jednorogom.
  • Str. 75., čuvarica matrice Muaške baze (vidi i NN #64/65 "Bezvremenski rat").
  • Str. 6., jednom prilikom kad je Zagor lovio jelena, on je progovorio čovječjim glasom (vidi "Demoni ludila"). Ovog puta, razdvojila se zemlja na dvoje!
  • Sergio Bonelli napisao je uvod #549 u kojem govori o izlasku knjige "Ferri: život sa Zagorom" u Hrvatskoj. U #550 također uvod radi Bonelli i najvaljuje prvi Zagorone i Burattinijev pisani roman o Zagoru "Le mura di Jericho". Pogledaj i youtube trailer.

Prolog južnoameričkoj odiseji

Stara je vijest da je u Italiji započela nova Zagorova odiseja pod kodnim imenom Južnoamerička saga, koja će naše junake odvesti diljem Južne Amerike sve do njezinom krajnjeg ruba, Ognjene zemlje. Prognoziraju nove i veće izazove, posjete starim lokacijama koje smo upoznali i prekrstarili uzduž i poprijeko preko jednog drugog domicilnog junaka kuće Bonelli (Mister Noa dakako!), kao i povratke starih prijatelja i neprijatelja i razrješavanje nekih starih nerazriješenih konaca velike priče. Saga se rado naziva i "južnoamerička odiseja", a svi se slažemo da je to zaista prigodan naslov. Od prave izvorne Zagorove Odiseje Zagor je prevalio mnogo milja, prošao blago reći tisuću i jednu odiseju! Trajat će neke dvije i pol godine i obuhvaćati samo redovnu seriju, dok će ostale serije pratiti generički univerzum.

Zagor by Pesce

Shyer by Pesce

Iako nas očekuju mnogi odgovori vezanu uz nerazriješena pitanja, vjerujem uz sukob dvije drevne civilizacije Mua i Atlantide, kao i Zagorove nikad razriješene povezanosti uz neke ličnosti iz drevnog doba, pa čak i starih bogova poput Lokija ili Damballaha, Zagor će na kraju odiseje ostati isti. To je nažalost politika izdavačke kuće i čovjeka koji se nalazi na njezinu čelu.

Znam da je sad malo prerano govoriti o široj slici ove odiseje, jer ipak još nismo ni zašli na južnoameričko tlo. No osobno sam očekivao puno više od odiseje, očekivao sam revolucionarni pomak s tog vječitog statusa quo. Što je sa Zagorovom povezanošću sa starim narodima, ima li možda božansko porijeklo? Burattini je odbacio sve moje teorije na zadnjem strip susretu. Nekako mi je bilo vrlo vjerojatno da u cijeloj toj priči postoji nešto više. Baza Mua koju ovdje pronalaze, pa vizije koje ga prate, sve su to moguće aluzije. Nešto poput Thorgalove atlantidske fantazije ili mitologije iz M. Misterije - preci s Atlantide ili Mua, zbog svog tehnološkog napretka u raznim dijelovima svijeta smatrani su Bogovima (Thor/Loki na Islandu, Damballah u Africi, onaj hologram u gradu Asanaza). Nakon nemilosrdnog rata između te dvije civilizacije i potonuća ta dva kontinenta, preživjeli su se razmiljeli po kolonijama, a vjerojatno je jedna bila i u Irskoj gdje se dalje nastavlja Zagorova loza, pa sve do emigracije zagorove obitelji u Novi Svijet, pa do rođenja Duha Sa Sjekirom. Nakon što ga Boselli vozao diljem svijeta, pružajući nama i njemu dokaze o potonulim civilizacijama, nadao sam se da ćemo ipak sada konačno dobiti neke konkretne odgovore. I bio sam lud kad sam rekao: "Tko zna, možda će to saznanje promijeniti Zagora, i serijal... "

Chico: "Važno je da postoji budućnost! "

No, osvrnimo se mi na tekuće stvari... Ovo je takozvani uvod u novu odiseju jer će ona poslužiti samo kao polazna točka za teme koje nas očekuju. Tek u sljedećoj četverodijelnoj Bosellijevoj epizodi Zagor kreće u Južnu Ameriku. Siguran sam da će epizoda izazvati podijeljena mišljenja budući da koristi tematiku novijeg datuma koju je Boselli uveo u Zagorov univerzum (iz Mystereovog definitivno). To je dakako vječni rat između dvije drevne civilizacije Atlantide i Mua koje su ratovale decenijama i u procesu uništile same sebe. Ukoliko vas interesira atlantidska fantazija poput Thorgala s obiljem akcije u Zagorovom stilu, vjerojatno ćete uživati. Burattini je ovom epizodom popunio scenarističku rupu koja nam nije prikazala detaljno razdoblje Zagorovog boravka kod vještice Shyer. Sjetimo se događaja iz prvog Ludensovog specijalca "Nulta godina Darkwooda". Očito su mu vještičine riječi dale smisao, poslala ga neka potraži samog sebe i svoju ulogu zaštitnika. Pomoću budnih snova ili snažnih vizija Zagoru se danas vraćaju zabravljeni fragmenti sjećanja na njihov razgovor, i što je još važnije, vizija budućnosti.

Vidi Zagorove egzibicije

Shyer: "Ali kroz veo vremena, šaman može da vidi sjene onoga što će se dogoditi... "

Osim toga, vraćamo se na još jednu prastaru epizodu iz Zagorove prošlosti, "Zelenog ponora", u kojoj se Zagor morao sukobiti s plemenom Indijanaca koje je žrtvovalo žene svome ogromnom božanstvu koje je zapravo bilo dinosaur. To je bila kraća Gianluigijeva epizoda koja je završila gušterovom smrću, no nije se nikad saznalo zašto se dolina zove Zeleni ponor/provalija i otkud davno izumrli dinosaur u Darkwoodu? E pa, nakon ovoliko godina Burattini je odlučio razbiti tišinu i razjasniti porijeklo. Sjetite se i ne tako davnih Bosellijevih i Burattinijevih epizoda s Muom i Atlantidom i bit ćete spremni za ovu epizodu. Oni koji prate Mysterea i Zagora, znali da ovo dolazi... ;)

Kad maknemo centralnu figuru, Zagora, osim njegova vjernog pomagača Chica, skoro da i nemamo jačih likova. Vještica Shyer javlja se samo kroz flashback, a poglavica Oneida, Umapai, običan je mišić skupine. Iako se pokazao kao vrijedan dodatak družini. Tipični Burattinijev centralistički Zagor.

Vir sjećanja

Pesce kao jedan od mladih i perspektivnih crtača kuće Bonelli na bizarnom je tragu Sediollija (koja pokušava imitirati Ferrija), a dodajmo tome i dobar dio Chiarolline razigranosti i fleksibilnosti. Pesceu se vrlo lako uoče nepravilnosti u anatomiji (pogledajte samo sliku niže). Možda je on i najbolja kombinacija za nadolazeće Zagorove dane, buduću da sadrži karakteristike i najvoljenijeg i najomraženijeg crtača Zagorovih fanova. ;) Debitirao je davne 1997., epizodom "Nasljedstvo Fitzmayerovih".

Osobno preferiram te teme s alternativnom poviješću koje se fino križaju s Mysteréovih univerzumom, no ovdje scenarij biva razvodnjen količinom akcije i banalnim dijelovima sporog hoda. Burattini je već navikao oduživati epizode na više brojeva, no većinom tu znade biti sporohodnih dijelova u kojima se ama baš ništa ne događa nego zorno pratimo i opisujemo svaki Zagorov korak. Zagor je poput Conana dorastao svakoj abominaciji koju sretne putem, bile to u pitanju čudovišne zmije, šišmiši ili klonirani dinosauri. Bravo za kontinuitet i fini uvod, no scenarij - čista akcija plus već viđene filozofske dosjetke o Zagorovoj sudbini i svrhi, to me, moram priznati, već pomalo umara. Ovo je najizravniji prikaz tehnoloških hramova drevnih civilizacija nakon Bosellijeve "Tajne Asanaza". Zagorovi čitatelji klasičari možda će biti zbunjeni ovim izravnim uplitanjem futurističkih elemenata, a drugi će možda biti uzbuđeni sa svim ovim fantastičnim dijelovima. Za kraj pogledajmo definiciju lika Zagora prema Burattiniju...

Shyer: "Ti si samo čovjek… Rođen u kolibi u šumi od običnih roditelja, bez božanskih moći. A nisi ni predodređen da ih imaš! Ali naučio si dovoljno, zato što zahvaljujući tebi drevna mudrost neće biti izgubljena!"
Zagor: "Ali zašto baš ja?"
Shyer: "Možda postoji razlog, i jednog dana ćeš saznati. A možda nema razloga. I možda te vodi samo vlastita želja za pravdom, nastala iz tvoje patnje, vodi da se boriš tamo gdje si potreban."

Zagor i Chico za sva vremena!

Naslovnica striscie za priču "Zeleni ponor"

Naprijed

ZG LU 229/230 Veliki turnir

ZG LUSP28 Manituova škrinja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • teller

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    27.08.2011
    04:20:00 sati
    teller
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 8, 8

    Imao sam velika ocekivanja od ovog stripa. Kao prvo posebno mi je drago bilo da ce Shyer slaviti svoj povratak, meni jedna od najdrazih Zagorovih djevojaka. Drugo, ocekivao sam pocetak JA odiseje. Nazalost, moja ocekivanja nisu bila ispunjena, Shyer se pojavljuje samo kao vizija i u retrospektivi, a nije se radilo ni o pocetku odiseje, tek neke stvari ukazuju da se radi o uvodu. Jedino od Pescea nisam nista ocekivao i moram priznati da je prevazisao samog sebe, njegov crtez nikada nije bio bolji kao u ovom stripu, mada ga kao crtaca uopste ne mirisem. Definitivno je pokazao da zna kako se crtaju zenske obline. :)

    Strip je sasvim ok, ali kao sto sam rekao, moja ocekivanja su isla u drugom pravcu.

    Prva naslovnica je zaista odlicna, cista desetka,  druga totalno upropascena drecavim bojama, kao i mnoge druge u zadnje vrijeme. Stvarno steta sto ne puste nekoga ko zna da se bavi bolje kolorisanjem naslovnica, ovo izgleda i previse amaterski.

    Nadam se da ce Shyer prije ili kasnije slaviti svoj pravi povratak, ipak se radi o prvoj Zagorovoj ljubavi. 

    27.08.2011
    12:49:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 38%

    2, 3, 6, 5

    Evo, ja kao član Atilline ekipe ću ostaviti utisak nakon konačne obrade. Prvo crtež: nije loš, Pesce ima još puno da radi ali je napredovao neverovatno, što je dobro. Prva naslovnica odlična, druga neviđena glupost. E sada scenario i priča. Ideja odlična, da se napravi nastavak zelene provalije.Super, i još da se ubaci ponešto novo. I priča je krenula u tom pravcu, indijanske legende, sve lepo teče. Prvi priča FENOMENALNA ZA 9-10. Onda kraj prvog dela pojavljuje se Šajer. Da izludiš dok dočekaš nastavak. I dođe drugi deo. Bože pomoži. NEVIĐENA GLUPOST.Zagor samo što nije postao džedaj ili već kakava sranja. Ocena drugog dela -100. Ako je Bure odlučio da odvede Zagora u tom pravcu onda ja kao Zagorovac navijam do  se ova edicija što pre ugasi u Italiji. Da prestane ovakvo mučenje. Ovakva tematika je prikladna za MM ne za Zagora. Šta je sledeće? Svetlosna sekira i ostala SF kenjanja. Iskreno se nadam da je Bure bio pijan i nadrogiran kada je pisao ovu priču.

    27.08.2011
    14:02:00 sati
    legaz
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    pokušavate od Zagora napraviti nekakvo Božanstvo. Porijeklo Zagora? Značenje? Smisao? Moje mišljenje je da treba ostati borac za pravdu kakav je i oduvijek bio, a sve drugo je silovanje činjenica i svega onoga zašto našeg Zagora volimo. Sve jedinice recenzentu koji je potpuno zalutao, te ne znam što očekuje da se dogodi iza JA odiseje. Kaže: to je nažalost politika kuće. Jest, svakako, tvoja bi bila itekako bolja. Onda seli u Italiju i preuzmi sve, pa ćeš Zagora pretvoriti u Miki Mausa. Ma čovječe čitaj i uživaj u Zagoru. 

    27.08.2011
    14:10:00 sati
    kucak
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 9, 7

    U neku ruku se slazem sa Legazovom komentarom.  Citajuci ovo, sjetio sam se necega sto je Geroge Lucas jednom rekao: "For a special effect to be good, you need to have a good story with it.  Special effect without a story is a pretty boring thing."  To je upravo problom s ovom epizodom: previse akcije, previse cudovista, previse borbi protiv cudovista, ali da ista ovdje ima ikakave tenzije ili napetosti, bogami nema.  Burratiniju bi bilo dobro da nauci nesto o likovima i o dusi scenarija iz Nathan Nevera scenarija, zato sto cesto primjecujem da se ovaj novi Zagor previse pretvara u nekog Supermana, a ne u insana od krvi i mesa.  On vise uopste nema slabih tacki, kao sto je imao u svoj rano doba, kad su Nolita i Sclavi stvorili epizode gdje je on bio ranjiv, osjetljiv i gdje je cesto bio covjek, s kojim se puno nas moglo idenficirati.  Ne vise.  Ovo vise nije ni blizu istog lika: steta :(   Crtez mi se puno svidja, dok su prica i scenario vrlo losi.  Mozda je i problem u onoj vjestici Shayer.  Mozda je one pogresan lik za ovaj serijal.  I njena prva pojava u epizodi "Nulta Godina Darkwooda" nije bila bas toliko zanimljiva.  Sada imamo ne samo jednu losu epizodu s njenom pojavom, nego dvije.  Naslovnice su dobre, pogotovo ona prva sa sismisima.  I samo jedan komentar za prevod ove epizode (makar onog skena kojeg sam procitao): jer prevoditelj stvarno morao da prevede Zagorovo ime na Patrik VAJLDING, a ne 'Wilding'?  Znam da mi ovo ne bi trebalo smetat, ali momci, mozda mozemo da ostavimo Zagorovo ime ubuduce onako kako se pise na Engleskom?  Citajuci VAJLDING mi stvarno glupo zvuci, mozda i preglupo.  Sorry, but it's true.

    27.08.2011
    16:18:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 2, 3

    Znači opet sranja oko Atlantide i Mu, nepostojećih kontinenata i civilizacija. ako ovako nastave iz Bonelija, možda i odustanem od čitanja Zagora, mog prvog i najomiljenije strip junaka.

    Ace, bolje je što je Zagorovo ima prevedeno i piše Vajding, jer starije generacije nisu učile engleski u školama, pa ga i ne znaju čitati. Treba sva imena prevoditi, glupo je mešati jezike. Zamisli da ne prevodimo jevrejska ili kineska imena??? Ko bi to znao pročitati sa ovih prostora...

    03.09.2011
    17:21:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    07.09.2011
    12:37:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 63%

    9, 1, 8, 9

    Crtez fenomenalan, naslovnice ok, prva bolja od druge. Priča ok zamišljena, ima veze sa prošlim događajima, ali kakve su to gluposti-Mu, Atlantida...čudi me samo da zagor nije pronašao neki pc, pa preprogramirao sve što je loše uz pomoć neke vizije. Trebala je to biti prava horro-avantura. Odmah je bilo očito da će dio indijanaca iz pratnje poginuti, kao što to već biva.

    15.09.2011
    08:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Uzbudljiva priča, bogovski crtež!

    02.01.2012
    20:37:00 sati
    macca1985
    uredi
  • GODRA LEKMA

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    nista specijano ....

    23.02.2012
    15:40:00 sati
    GODRA LEKMA
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vidim da sam u manjini ali meni je ova prica odlicna! Bure je tu smiksao svega i svacega, ima akcije, popunjavanja rupa u Zagorovom univerzumu a bogami tu je i Sajer, sta ces vise! Pesce ovdje odlican kao i Ferri sa naslovnicama! Jedva cekam "juznoamericku odiseju"...

    20.03.2012
    23:05:00 sati
    kandraks
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ne mogu da se slozim sa recenzentom glede ovako niskih ocena ovoj epizodi. Kao komentar cu samo staviti svoj post sa foruma, da bi se neke stvari rasvetlile unutar ove epizode

    "Mini serijal kod nas poznat pod "SD epizode" su dale mnoge temelje da Zagor postane veoma veoma slozen i zreliji lik. Recept za to je insistiranje na "zapisano u sudbini i DNK da bude borac na strani dobra svetskih razmera i vaznosti". To se vidi iz gomile crta koje su dodane, a sve su vezane za daleku proslost, da li sveta ili Zagora uopste. Imamo krvnu i metafizicku liniju Vudu bozanstva Damballaha s kojim je Zagor konkretno i definitivno povezan u "Carstvu Songhaya", te Pahana, mirotvorac iz doba Atlantide i Mua iz "Tajne Anasaza", Kiki Manitu ga imenuje prvakom Dobra u njegovom svetu, predodredjen dakle da se suocava sa raznim demonima iz sveta haosa tj.pakla (direktno ga ukljucuje u indijansku verziju vecite borbe izmedju dobra i zla). Zatim, tu je i Shyer koja mu predskazuje da ce odrzavati ravnotezu u tocku zivota (opet indijanska strana filozofije). 
    Kasnije, sve te verzije se povezuju u jednu zajednicku, iako su medjusobno tesko povezivi. Stavimo Damballaha i Pahanu u jednu stranu, onu koja je vezana za stare civilizacije i time za svet futuristicke (tj. one iz daleke proslosti) tehnologije, i tradicionalnog Zagora, cistog borca na strani raja tj Dobra cija se priroda ne veze za tehnologije i stare civilizacije vec za drevne teoloske filozofije kakva se moze naci samo u okvirima indijanskih verovanja, kakvog ga prikazuju Kiki Manitu i Shyer

    Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Ponekad se vracaju". Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.

    Ima tu materijala za odlicnu pricu u najavljenoj buducnosti, samo da je Burattini shvati onoliko ozbiljno koliko to moze jedan Boselli"

    22.03.2012
    00:45:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    odlicno uradjeno,buratini svaka ti cast na ovome...lep prolog odiseji koja sledi..crtez super

    07.04.2012
    19:19:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Ne razumem zasto toliko negativnih komentara.

    07.04.2012
    20:53:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    "Nije važno odmah razumjeti... nego razumjeti u pravom trenutku."

     

    Prvi kadar ove priče ujedno mi je i najbolji. Podsjeća me na poznati prizor iz "Posljednjeg Mohikanca". Ima nešto jako "moćno" u tom kadru, Zagor u punom trku, ide ravno na čitatelja (na kameru da je film), trči, ili možda ganja lovinu, a oko njega Darkvud u pomalo izobličenoj, pesceovskoj vizuri. I odmah se pitate:"mila majko, što se događa!?" Nisam ni okrenuo prvu stranicu, a on već ganja nekoga!

    Nakon sljedeća dva kadra pomislim:"okej, samo je običan jelen u pitanju". Otkucaji srca mi se vrate u normalu, pa okrenem sljedeću stranicu. Ja naivčina, zaboravio, kada su jeleni u pitanju, u Zagorovom svijetu ništa nije kako se na prvi pogled čini. Dejža vu! Zagor napne strijelicu, jelen se u isti tren okrene i... ne, nije progovorio... ali se zemlja na dvoje raspolovila i ludilo opet počinje!

     

    Neobično mi se sviđa Burattinijeva uporaba simboličkog "kapitala" iz Divova dobra i zla, time nam najavljuje da ova avantura iskače iz uobičajenih darkvudskih okvira. Kadar gdje se jelen okreće je postao "šifra za transcendenciju" u Zagorovom serijalu. Taj dejža vu momenat ima posebno značenje i nije slučajnost što se ovdje ponavlja. Bravo Burattini. On se vraća Šajer i Zagoru, pomoću flešbekova izgubljenog sjećanja.

     

    Kao što je i sama Šajer rekla, Zagorovo zaboravljanje ima smisao i svrhu  jer mu omogućava slobodu izbora. Ako bi se sjećao proročanstva svoje budućnosti bio bi determiniran u izboru životnog puta.

    Ima dosta simbolike u ovom kadru mrak se spušta nad Darkvud, u daljini se skupljaju crni oblaci, vjetar nosi lišće, predosjećaj nevolje na vidiku.

    Scenarij prve epizode ima izvrstan ritam, sve je pogođeno, čista desetka za scenarij i ideju!

     

    Uglavnom, Burattini se nadovezao na novu Zagorovu mitologiju čije je temelje postavio Boselli u "Sedam gradova Cibole" i ostalim pričama koje su je slijedile. Nakon prvog dijela koji je bio vrlo dobro izbalansiran s realnim i nerealnim, druga epizoda dođe skoro kao šok onima koji nisu čitali Zagora u periodu Slobodne Dalmacije. Prepuna je akcijskih sekvenci s raznim čudovištima nastalim genetskim inženjeringom. Volio bih da u drugoj epizodi ima više suptilnosti u prikazivanju futurističkih elemenata.  Izgubljena je ravnoteža koja je postignuta u prvoj epizodi. Usprkos svemu, jako mi se sviđa onaj zadnji dio u matrici.

     

    Zbog nekoliko stvari ova priča je važna:

    - Burattini je položio temelje budućnoj JA odiseji, uklopio se u kontinuitet kojeg je Boselli uveo u serijal. Također se, na moje veliko iznenađenje, uhvatio se u koštac s nekim metafizičkim temama koje mu nisu jača strana.

    - Pokazao je da može napisati fantasy priču poput Bosellija koja neće biti promašaj. Inkorporirao je mnoštvo elemenata koji su bili ostavljeni "zaboravu", znači ono što je PijaniPatak napisao (nova Zagorova mitologija itd.).
    - Za razliku od 90% epizoda, "Put povratka" prekida (za mene dosadni "statu quo"), serijala, znači beskrajno naganjanje razbojnika po Darkvudu ili izvan njega.

     

    Zanimljivost:

    Evo alternativne ideje za naslovnicu druge epizode - LINK

    08.04.2012
    22:38:00 sati
    solar
    uredi
  • guderian

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Iako nas očekuju mnogi odgovori vezanu uz nerazriješena pitanja, vjerujem uz sukob dvije drevne civilizacije Mua i Atlantide, kao i Zagorove nikad razriješene povezanosti uz neke ličnosti iz drevnog doba, pa čak i starih bogova poput Lokija ili Damballaha, Zagor će na kraju odiseje ostati isti. To je nažalost politika izdavačke kuće i čovjeka koji se nalazi na njezinu čelu.

     

    Prosto je nevjerojatna želja nekih čitatelja,recenzista,forumaša da se Zagor pretvori u nekoga poluboga (Loki)??? ili nešto slično.

     

    Halo ima li koga?

    Pa Loki je bog vragolija,no nebitno.

    Autoru recenzije, kako sam kaže,savršeno odgovara kemijenje sa alternativnom poviješču i mixanje sa svijetom Martija Misterije.Vjerojatno mu i odgovara to što Zagor riješava probleme poput Conana i to mu je baš guba.No u svemu tome ga ipak žalosti što Zagor ne postaje neki bog,ili barem anđeo.Strašno.Po željma nekih (kada bi se ostvarile)moglo bi se desiti da Zagor zamijeni Thora ili možda Srebrnog letača.

    No kako je napisao Pijani Patak sa kojim se apsolutno slažem Zagora(njega kao lika)ne treba vezati nikakvom duhovnom,reinkarnacijskom i slično povezanošču sa starim civilizacijama,ili budučim,vanzemaljskim i inim silama.

    On je,i treba ostati tradicionalni borac za pravdu koji se suočava sa prirodnim i neprirodnim zlima,sa svojim ljudskim sposobnostima(malo boljih nego kod večine ljudi,ali ipak ljudskim)uz povremenu pomoč svojih močnih prijatelja,npr Ramath ili i uz poneko miješanje samog Manitua(Kiki),ali to je to.

    Njegove avanture neka budu obogačene i sa Atlantidom,Muom ili Lemurijom ali on mora ostati samo čovjek inače to više ne bi bio Zagor kakvoga znamo i cijela avantura bi izgubila osječaj i smisao.

    Inače sama ova priča je prosječna kao i večina novijih i od Južnoameričke sage ne očekujem ništa posebno.Zadovoljan sam i time,jer bitno je da ne kemijaju sa Zagorom i da mu ne remete bit i ono što je!

     

     

    09.04.2012
    09:42:00 sati
    guderian
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 7, 6

    Ceo strip je enormno proseravanje, od pocetka do kraja. Prvi je otegnut, prerastegnut do iznemoglsti. Drugi deo neka MU vec bezbroj puta vidjenja naklapanja. Strip bez smeka, bez napetosti, ublazen, bah.

    Buratini je izgleda Pesceu namenio ono sto i jadnome Verniju, budalaske scenarije koji nemaju granicu.

    16.07.2012
    22:25:00 sati
    kasper
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Iako mi na kraju ovo možda deluje kao preambiciozna priča za Buratinija, pogotovo drugi deo stripa, moram pre svega da pohvalim kako je povezao kontinuitet sa više strana, sve u poprilično skladnu celinu, a povrh svega toga uspeo i da iskoristi priču koju je Đanluiđi Boneli napisao skoro 50 godina ranije. Veliki plus za Burea sa te strane, i šteta je što drugi deo nije ostao na nivou prvog koji je vodio veoma uspešno. Na kraju se ipak pogubio, izgubio svu suptilnost u vođenju radnje i počeo da nabacuje gomilu futurističkih stvari.

     

    Još jedan minus je i nedovoljna iskorišćenost drugih likova, pre svega Umapaija, kao i korišćenje indijanaca kao kolateralnu štetu.

     

    Crtež je veoma prijatno iznenađenje, o mogućnostima Pescea nisam imao visoko mišljenje ali ovde je sasvim dobar, na momente i odličan. Samo neka nastavi da se popravlja!

    17.07.2012
    00:28:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Svaka saga ima svoj početak... Pa i Južno-Američka.

     

    Da priznam, bilo me je zaistra strah kupiti ovu epizodu nakon onoliko loših kritika na račun ove epizode, ali su se moja očekivanja za ovu epizodu ispala dobra. Epizoda mi se jako svidila, iako je onaj dio sa Shyer bila onako ok, jer mi ona i nije neki popularan lik, iako je ima jako važnu ulogu u serijalu. Dobro, bilo je tu scena kao npr. kada ponovo objašnjava Zagoru njegovu budućnost ali mi je uvijek kod nje išlo na živce ono njezino filozofiranje i priča "nekima nije dozvoljeno sve da znaju" ili "nisam u mogućnosti da ti to kažem" tako da mi je ona kao lik sasvim ok, ništa posebno - likovi koji su više puta viđeni. Scenario je malo na početku bio njanjav ali se kasnije formirao. Bure nam je ponudio lijep početak koji podsječa na onaj iz "Divovi dobra i zla" što me jako iznenadilo i odmah posjetilo na tu epizodu. Jako mi se svidila borba sa onim zmajem ili šta već predstavlja, ali je njegovo pojavljivanje bilo očekivano. Isto što mi se nije svidilo jeste kako nas Bure ponovo podsječa na staru priču između borbe orlova i gmizavaca koju smo već mogli da vidimo u "Nulta godina Darkwooda". Zatim možemo da vidimo scenu sa mladim Indijancima koju hodaju klancom kojem prijeti poplava, dok su oni sami ispali naivni jer su itekako dobro znali da će uskoro kiša i da postoji opasnost da će biti poplava, dok je njihova glupost koštala jednoga od njih. Sve u svemu, onda možemo da vidimo onog luđaka koji napada Zagora i Chica ali ubrzo dobija po pički zasluženo - dobio je što je tražio. Prva sveska je zaista bila zamorna i toliko glupa da mi je skoro došlo da je bacim kroz prozor koliko je loša ispala, ali je zato druga bila odlična. Naslovnica je itekako obećavala, te je ispunila svoje obećanje. A da ne spominjem onu borbu sa divovskom zmijom koja je napravljena toliko fenomenalno i detaljno da je čudo kako je samo početak bio toliko loš. Dobro sada, borba sa kukcima je bila manje zanimljivija ali je zato borba sa divovskim gušterima bila odlična. Sama tehnologija je izvrsno predstavljena, ali smo dobili i flashback iz rata Atlantida vs Mua koji kao i mnogi ratovi nisu imali nikakvoga smisla. Ali nakon pogleda na one gradove i tehnologiju, ipak ostaje jedno pitanje; ako je tehnologija prije Krista bila toliko naprednija od ove današnje, kako onda je cijelo čovječanstvo živilo pod takvim niskim i ekonomskim uvjetima nakon takvih dobro razvijenih civilizacija? Da li je nakon eklipse Atlantide i Mua čovječanstvo izgubilo neku važnu funkciju ili napredak u mozgu? Nikada nećemo saznati? Eto, scenario, sve u svemu dobar ali ne i odličan. Crtež mi se svidio, paše mi uz Zagora dok su i same naslovnice lijepo urađene. Ludens je zasrao naslov kod prve što im se ne može lako oprostiti...

     

    Sve u svemu, lijepa epizoda koja daje dobar početak za JA sagu. Iako ga mnogi ne vole, meni je jako odličan a i same Zagorove riječi "pripremimo se na najgore" nagovještava da ćemo dobiti izvrsne epizode...

    07.05.2014
    16:29:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ovo odličan strip, ima neku tezinu...Ako ništa drugo mistiku kretanja ka nepoznatom, to sam najviše voleo klinac...Rečenica na kraju ...Pripremimo se na najgore...

    08.05.2014
    10:12:00 sati
    Timber Bil
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Oko ove epizode se podiglo dosta prasine i samim tim sam ja ocekivao previse dobru epizodu i na kraju ostao pomalo ravnodusan.

    Tu je tehnologija Atlantide i Mua kojoj sam se radovao sve vreme da vidim, ali me nije zadivila(nisam uopste imao ono uzbudjenje kao kada sam citao Sedam gradova Cibole i Tajnu jednoroga i Atlantidu) , tu je Sijer ali njena uloga u ovom stripu mi nije ostavila nikakv utisak. 

     

    Ne svidja mi se to spajanje Indijanske mitologije sa futuristickom i Atlantidskom pricom vise mi se svidja kada se te dve teme odvojeno obradjuju i mislim da nije trebalo Sijer ubacivati u ovu pricu. Ona je imala vrlo efektnu i znacajnu ulogu u Specijalu, ali ovde je ona bila nepotrebna, samo da se pokvari utisak odlicnog Specijala. Mislim da bi bilo dovoljno da je epizodu povezao samo sa Gian Luigijevom epizodom i sa Atlantidskim epizodama.

     

    U drugoj svesci se samo nizu Zagova ubistva zivotinja da mi ih je bilo zao koliko ih je pobio, kao da sam citao onu staru Sclavijevu Planina bogova, tamo je ubio citavu farmu.

     

    Burattini je imao odlicnu ideju, ali ju je lose vodio i osrednje realizovao.

     

    Pesce mi se oduvek svidjao, ovde je par puta malo zabrkljacio ali mi je on vrlo prijao u ovom stripu.

    Devetka za naslovne strane ne ide Ferriju nego koloristi koji je iskoristio previse drecave boje za drugu naslovnu stranu.

    09.05.2014
    21:46:00 sati
    going going
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Odlican uvod u JA sagu.

    10.05.2014
    12:23:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 8, 5

    Ocekivan povratak Shyer je pretvoren u dosadnjikavu pricicu. Bure naravno opet gnjavi s glupim objasnjavanjem, prepricavanjem, ponavljanjem itd. Nekakva radnja se dogadja na mozda pola stripa, dok neke slozenije i nema, samo retrospektive i podsijecanje. Drago mi je i vracanje Umapaija i Shyer, ali ako se nije mogla složiti nekakva dobra prica, moglo se i cekati na povratke. Pesce, s druge strane nikad bolji, vrhunski je odradio svoj posao. Ljudi, cudovista, pejzazi, zivotinje, sve je nacrtano jako dobro. Steta sto ga nece biti u samoj JA sagi. Ferri standardno dobar, ali ne vise od toga. Veseli cetvrtak je na svimpodrucjima samo prosjecan, ali ima bolnu prednost od devet mjeseci pred ludensom, pa eto.
    Što reći osim klišeja poput "golemo razočaranje" ili "dobra ideja, ali loša izvedba". Ako je Bure htio da me (nas) odgovori od čitanja JA turneje, nije mogao napisati bolju priču za taj cilj. Potpuno nepotreban prolog, Shyer nepotrebno ubačena, odnosno potračena na ovakvu priču. Ja bi takođe, poput goinga, razdvojio Atlantida-Mu univerzum od Indijanskog univerzuma, dapače, Indiajnskom bi dao prednost iako su neke od najboljih epizoda napisane pod okriljem Atlantide, mislim da bi nas jako smorilo kad bi se cijeli serijal pretvorio u to, dok je ovako kad na momente bljesne puno inovativnije. 1. Zeleni ponor.
    Reference na ovaj strip su se sasvim dobro uklopile u "Ponekad se vraćaju", nanovo se otvorila spilja u koju su davno Zagor i Umapai blokirali. Atmosfera na početku odlično odrađena, motiv za odlazak u avanturu, sve pet. Čak i obrazloženje postanka tog čudovišta, nemam problema što se taj dio povezao s Atlantidom.
    2. Nulta godina Darkwooda
    E ovaj dio je tragedija, Shyer potračena na ovu epizodu, umjesto na neku buduću u koju bi se bolje uklopila. Zagoru se vraća pamćenje, predviđa daleko putovanje, Shyer prosipa glupe patetične rečenice koje nemaju smisla, kao i onaj reproducirani plavokosi lik. Simbolike bez smisla previše. Jako loše.
    4. Bure
    Nema uzbuđenja, emocija, zanimljivosti, samo priča priču, kao da se nije ni trudio da napravi ništa više jer je ovo "samo" prolog za JA turneju, navodno je bolji u Mumiji s Anda. Živi bili, pa vidjeli!
    3. Pesce
    Jako dobar, iako je bolji u prvoj sveski, polako mu valjda popušta koncentracija što se sveska bliži kraju, sve slabija anatomija, izrazi lica itd. Utisak je dodatno pokvario VČ-ov grozan otisak. Ali moram trpiti jer je devet mejseci ipak poprilična razlika.
    4. Ferri
    Srednja žalost, dvije slične naslovnice. Zagor se nalazi u špilji, bori se protiv neke vrste čudovišta (prva naslovnica - šišmiši, druga - golema zmija). I naravno, Zagorove poderane hlače.

    20.06.2014
    14:27:00 sati
    tinton
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    odlična epizoda,vracanje u Nolittino doba sa zelenim ponorom i Shyer :)

    21.01.2015
    09:38:00 sati
    markotamara
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    21.01.2015
    10:49:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 7, 10

    Strašno sam pesimističan što se tiče ovoga...

    24.01.2015
    19:07:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 27%

    2, 1, 4, 6

    Koje sranje, i to nakon solidne prve epizode. Atlantida i Mu na razini vrtića. Tko će ovo dalje trpjeti? Zagora bi zaista trebalo ukinuti, jer ovo sranje to više nije.

    14.02.2015
    23:26:00 sati
    ike666
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Meni super epizoda, stvarno uzbudljiv uvod u JA odiseju.

    Nakon svih ovih kriminalnih epizoda u zadnje vrijeme ovo je stvarno dobro, nakon dugo vremena s ogromnim nestrpljenjem čekam sljedeći broj

    17.02.2015
    13:55:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Meni je sve odrađeno solidno.Crtež je nešto bolji,a priča lošija.
    Sve je ok sa poveznicama i civilizacijama,ali bilo bi dobro da u sljedećim pričama to konkretiziraju.Da više odrede kuda idu sa svime.Koja je Zagijeva uloga u tim milenijskim sukobima itd.
    Bure je zbilja nabacao nekih frazetina koje su nepotrebne.

    17.02.2015
    16:33:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    18.02.2015
    10:25:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 5, 9

    Konačno je i ova epizoda izašla na kioske i moram reći da sam dosta uživao u njoj.

    19.02.2015
    21:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Ajoj...

    Ovim sam se stripom vratio redovnom Zagoru, možda bi bilo bolje da sam ovo preskočio...Burattinijev ćumez svega i svačega, što sve nije uspio udrobiti ovdje: čudovišta iz Zelenog Ponora, Atlantidu, Shyer, gradove zaboravljene civilizacije...ukratko boli glava! Pesce vrlo dobar mada mi se čini da oscilira, malo neujednačen crtež (odlično i detaljno odrađeni gmazovi i čudovišta dok na nekim mjestima kod likova i građevina fali detalja), Ferri solidan. Nadajmo se da će sljedeći broj biti puno bolji.

    23.02.2015
    21:40:00 sati
    Gru
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    04.03.2015
    16:43:00 sati
    velka031
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 33%

    3, 1, 5, 6

    Ovo je još slabije nego što je bila ona prastara priča Zeleni ponor a o Nultoj godini Darkwooda da i ne govorim. A nije se tako činilo nakon prvoga dijela koji je još imao nekakve obrise da bi mogao biti rasvjetljenje mnogih stvari na dnu ponora. Sve je to još držalo vodu do trenutka kada su Zagoru počele dolaziti vizije sa Shyer za vrijeme spuštanja u ponor, nakon toga nepotrebna borba sa divovskom zmijom i sve je otišlo u propast. Tajanstvena baza izgubljene civilizacije Mu je potpuna bezvezarija i to nikako nije trebalo ubacivati u priču pa još s time povezivati Shyer i uništiti dobro sjećanje na njezino prvo pojavljivanje. Da od lošega postoji još i gore dokaz je Zagorova vizija sa plavokosom čuvaricom te baze i kod toga trenutka je malo falilo da odustanem sa čitanjem i bacim strip u smeće. Od svih čudovišta jedino su vrijedni spomena divovski šišmiši a ostatak je loše i djetinjasto izvedeno. Nadam se da će prva priča iz JA sage biti bolja jer ova stvarno nema smisla, ideja je još i bila dobra ali realizacija je otišla u potpuno pogrešan smjer.

    Crtež je bolji od priče ali ja bih mu dao jedva prolaznu ocjenu jer u cijeloj drugoj svesci djeluje prazno i kao da mu fali detaljnosti, prva naslovnica vrlo dobra ali druga nije vrijedna ni da se spomene u tom kontekstu.

    07.03.2015
    22:11:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 7, 4

    Događaji nabacani ko gnoj po ledini. Dijalozi ajme majko. Pesce odličan premda još uvijek nekonzistentan. Volio bih intervjuirati Burattinija ali bojim se da bi mi dao intervju kako je jednom davao intervju.

    12.03.2015
    18:21:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 62%

    8, 3, 8, 5

    Dobra priča, al Bure pila i pila sa pretjeranim objašnjavanjem očitoga. Odlična ideja u prosječnoj izvedbi. Crtež prva liga, naslovnice bezveze. Ferri zreo za penziju već odavno.

    23.03.2015
    12:41:00 sati
    Paka01
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 43%

    3, 2, 7, 7

    Davanje šire i veće pozadine jednoj priči napisanoj prije koje desetljeće ovdje se Burattiniju obilo o glavu. Povezao ju je s određenim specijalcem, nadodao elemente koji tada nikome (vjerojatno) nisu bili ni u primisli, ubacio Atlantidu i Mu usred Darkwooda, u još jednu špilju, pa golema čudovišta...

    Ne, previše toga za moj ukus. Dobar pokušaj, vjerojatno mu je sve izgledalo fora, ali ponekad su ideje bolje kao ideje nego kad se realiziraju. I to loše.

    23.03.2015
    12:42:00 sati
    Terminator
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Joj, malo tko je uopće shvatio ovu priču. Zar stvarno mislite, da bi se Bure išao toliko zamjeriti zagotalibanima i pretvoriti Zagora u džedaja? Zagor je najobičniji čovjek, koji je uletio u mix indijanske mitologije i starih civilizacije (Shyer je to lijepo objasnila na kraju) i meni ovo super funkcionira. Naježio sam se kad sam vidio onaj flashback, koji prikazuje što nas čeka na ovoj odiseji. Prekrasno! Konačno nešto jače što obećava kontinuitet i Zagora kojeg sam zavolio. Bure nam je lijepo ubacio i stari »Zeleni ponor« u priču. Sve ovo vrijeme se skrivalo moderno štivo u toj pećini. Lijepa posveta staroj naivnosti i trashu i trenutak u kojem bi morali shvatiti da takve pričice nemaju što više tražiti u ovo vrijeme. Publika je odrasla – zašto ne pisati za nju, a ne za djecu i nostalgičare. I nije ovo nikakav nastavak blesavog »Zelenog ponora«, »Ponor« je tu samo zbog estetike – Buretu je trebala velika pećina.

     

    Ovo je uvod, prolog, ali ovdje sve pršti od wow trenutaka i akcije. Od uvodne vinjete Zagora u trku pa do Shyer, povratak Umpaia i »Zelenog ponora«, raznih čudovišta iz pećine, skrivenog grada… Pesce nam je to jako dobro predstavio. Njegov lepršav, lagan i mekan stil baš odgovara ovakvoj priči, koja drži našeg junaka nekako između sna i jave.

     

    Mene je ovo baš pogodilo. Bure i Boselli su hrabro zakoračili u ovaj novi smjer. I taj smjer nije Star Wars, kako neki ovdje misle nego jedan kontinuitet i ono što Zagor u stvari i jest – mix svega i svačega u najboljem obliku. Bit će ovo lijepo razdoblje za ex-yu zagorovce.

    23.03.2015
    17:36:00 sati
    nagor
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 7, 6

    Jad i bijeda. Ovo je otišlo u 3 pm i nastavi li se ovako bolje uštedit novca. Ovo je valjda za nekakve Nathane, Brendone, Brad Barrone i slične. Silovanje Zagora u drugoj svesci koja je kandidat za najgoru Zagorovu uopce.

    13.04.2015
    12:51:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 47%

    6, 2, 7, 2

    Buratini još jednom dokazuje da nije ni sjena Boselliju. Opet imamo sve potrebite elemente, ali treba to znati ukomponirati i ispričati, a Bure to nije u stanju. Crtež prestatičan, ali vidljiv je ogroman napredak u odnosu na ranija Pesceova ostvarenja. Naslovnice neproporcionalne.

    19.04.2015
    06:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    24.04.2015
    01:39:00 sati
    krem
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    25.04.2015
    20:35:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    09.05.2015
    11:30:00 sati
    Villain
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Meni je ovo napeta epizoda, zanimjiva, puna akcije, flashbackova i najavljivanja budućih uzbudljivih događaja.. Ne mogu ne biti zadovoljan ovom epizodom.. Jedva čekam početak JA odiseje.. Crtež je jako dobar, Pesce sve bolji i bolji.. Prva naslovnica je odlična u svakom pogledu, druga ne toliko, ali je ok..

    26.05.2015
    18:10:00 sati
    allessi
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    odlično uklopljene retrospekcije iz Zagorova susreta sa Shyer i događanja koji se odvijaju u zelenom ponoru,tu me malo Zagor podsjeća na legendarnog Muju iz viceva koji se lupa po glavi i govori:sjeti se budalo,sjeti se.

    očekuju nas zanimljivi susreti i događanja u idućim epizodama,ko zna gdje je granica svega ovoga?ima li je uopće?

    nije mi Pesce sjeo u ovoj epizodi crtački.

    prva naslovnica odlična

    09.08.2015
    19:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 9, 8

    Ne znam što bih rekao. Očito sam u manjini jer ovo je zlo što se radi od Zagora u ovoj epizodi. U stvari ne mogu vjerovati da je ovo napisao Burattini!? Čim sam vidio onu aždaju na naslovnici, odmah sam se sjetio Bosellija i njegovih paralelnih idiotarija. Zagor kao da se postepeno nadograđuje nekim moćima i uopće neće više morati ganjati zlikovce, moći će ih snagom misli otpremiti u pakao, čim mu ovi iz 26. dimenzije daju zeleno svijetlo. Od onakve bezazlene pričice GL Bonellija stvoriti podlogu za nekakve dubokoumne spoznaje Zagorove svijesti i njegovog porijekla ... čemu to sve jadna mu majka! Shyer izgleda kao da je ispala iz Hi-Mena. Jedina stvar koja mi je dala snage da ovo privedem kraju je odlični crtež.

    23.08.2015
    16:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Malo ko je razumio ovu priču na pravi način, vidim.

    13.11.2015
    22:55:00 sati
    wele
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Ma ima to nekakvo značenje u kronološkom smislu, ali zapravo se nije ništa posebno dogodilo. Povratak u spilju, borbe s čudovištima (ajde, ne može se poreći da tu nema uzbudljivih momenata) i podosta dosadnog Burattinijevog prepričavanja koje, većinom, ne vodi nikamo i čini nekakav traljav prolog nakon kojeg čitatelj ima osjećaj da, osim popunjavanja kontinuiteta sa Shyer, nije doznao gotovo ništa. Valjda bi čitatelj trebao biti u iščekivanju sljedećih brojeva nakon čitanja ovog prologa, ali da danas nisam upoznat s odisejom koja će uslijediti, ovo bi me ostavilo skroz ravnodušnim.

    Pesce bolji nego ikad, ali i dalje ima dosta problema sa sjenčanjem, često na vinjetama ima previše bjeline, konture nerijetko nisu dovoljno dobro izražene. 

    Sve skupa osrednje; nije toliko loša ideja za priču (kao neka nekakva navlakuša za naredne pustolovine) koliko je ista scenaristički klimavo izvedena... 

    04.02.2016
    19:24:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    Evo, ova epizoda bi mogla da prelije casu, da sa Zagorom zavrsim za sva vremena. Blago onom koji od ove dvije sveske, neke pouke izvlaci. Zagor se pazi da ga netko lopatom ne mlatne, a divovska zmija, jos pod vodom, to je za njega p. dim. Sta je Burattini htio sa ovom pricom nama reci? Da ne zaboravimo da je u Zagoru bozanstveni kikimiki q. . Hocel ii jednog dana ispasti da je Zagor Isus Krist. Nekako sam se navikao, pa trpim Hellingena, a sta bijase ovo. Dobro, ipak me smiri, nisu ovi stripovi pravljeni za ljude mojih godina, djecu od 6,7 godina ova epizoda je mozda srusila s nogu. Pesce je dobro crtao Shyer'u, podsjeca me na jednu Cehinju. Prva naslovnica sasvim ok, druga za smece.

    19.04.2016
    23:45:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Moram priznati, Burattini me ovdje iznenadio. On se obicno dobro snalazi sa detektivskim misterijama i old school-avanturama a manje sa ovim velikim mitoloskim zalogajima. Ali dizem mu kapu, kako je samo fino ovdje sklopio indijansku mitologiju, Zagorov preobrazaj u duha sa sjekirom (koji smo vidjeli u njegovom Nulta godina Darkwooda) i sagu o drevnim civilizacijama Atlantide i Mu za koju je najprije Boselli polozio temelj u prijasnim odisejama. A sto je najbolje, to nije napravio sa tim da uzdigne Zagora u neko bozanstvo, nego obrnuto. Bure je uzdigo mit na novi nivo i sklopio kockice koje se namjestaju posljednjih dvadesetak godina, ali samog Zagora je spustio na zemlju ko obicnog smrtnika u centru spektakularnih dogadaja. Zagorova hrabrost i zalaga za pravdu ga je stavila na ovaj put, ne sudbina koja je davno napisana i nepromjenjiva. Bravo Bure! Sa tim potezom zapravo uzdigne herojstvo Zagora jos vise nego bi neko bozanstvo ikad moglo.

    Sama prica je prepuna akcije i sibolike i u najboljem stilu Sclavija lebdi negdje izmedu jave i sna, ili zapravo vizija i prisjecanja kljucnih dogadaja. Uvod prve sveske me odusevio, Zagor trci kroz svoje kraljevstvo u lov na jelena a svi mi znamo sta to znaci. Nesto speciljalno nas ceka kad jelen baci pogled na Zagora. I uvod druge sveske nam daje viziju ali umjesto jelena ovdje je Shyer ta koja nam daje okus avanture sto ceka u JA sagi. Majstorski odradeno Bure! Spreman sam za novu odiseju.

    06.12.2016
    20:27:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Nije tolko loše koliko sam očekiva,crtež dosta dobar :)

    08.01.2017
    05:44:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    09.01.2017
    17:53:00 sati
    suply1
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    14.01.2017
    16:07:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Ovo je katastrofa! To nije Zagor! Bolje, da se Zagor ugasi nego, da dobivamo takve priče! Ako bi scenarista imalo voleo Zagora onda ne bi napravio takvu priču. Ovo spada u top 5 najlošijih Zagoreovih priča.

    03.06.2018
    13:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 6, 8

    24.08.2018
    13:11:00 sati
    Gris
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 16%

    2, 1, 1, 4

    24.12.2018
    23:39:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Pa nije ovo baš toliko loše kako neki komentarišu. Dobro, ne sviđa se ni meni baš što se Zagor pretvara u preteču Martija Misterije, ali očito je da su iscrpljene teme na kojima je serijal počivao. E sad, da li je bolje gašenje ili ovakav nastavk, to je već nešto o čemu bi se moglo raspravljati.

    11.02.2019
    16:32:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Malo nategnut zaplet, svasta izmesano, ali moze da prodje. Nadam se da ce naredne epizode dati na znacaju ovoj i ovakvoj avanturi. Nazalost, Buratini ni ovaj put nije mogao da se uzdrzi od suvisnih dijaloga, ali desavalo se da bude i mnogo gore...

     

    Crtez veoma dobar, kao i naslovnice.

    23.03.2019
    17:27:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Uzbudljivo, no ne i kvalitetno.

    25.06.2019
    16:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    ovo sam davno čitao, ali se sjećam da je ostavilo gorak okus u ustima. ne vjerujem da je Bure napisao nešto ovako. Miks afričkih, indijanskih, atlantidskih legendi, borbe sa zmajevima, izgubljena baza mu civilizacije..., sve to je stalo u ovu epizodu. KO da ju je bozeli pisao. Niti u MM ne volim atlantidske priče jer tu onda ni nema misterije, nego je sve objašnjeno nekim zaostalim još aktivnim atl. oružjem ili bazama koje još funcioniraju. ovdje pogotovo to nema smisla. ne ponovilo se. 

    17.12.2019
    11:09:00 sati
    adriano
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 287
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 419
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 504
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 587
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1184

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1877
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1742
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1491
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1307
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum