Posljednja Thula

Zagor

ZG LU 62/65 | 376 str.

Brod "Dragoon" s kapetanom Hones Joem na čelu krenuo je prema maglovitom Sjevernom Atlantiku, području legendi, morskih čudovišta i olujnih voda, da bi razotkrili misteriju izgubljenog kontinenta…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 6

Scenarij 4

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednja Thula
    ZG LU 162
  • Spuštanje u Maelstrom
    ZG LU 163
  • Razbojnici iz skrivene doline
    ZG LU 164
  • Tron bogova
    ZG LU 165
  • Poslednja Tula
    ZG VEC 11
  • Silazak u Maelstrom
    ZG VEC 12
  • Razbojnici iz skrivene doline
    ZG VEC 13
  • Tron bogova
    ZG VEC 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ultima Thule
    ZG SR 479
  • Discesa nel Maelstrom
    ZG SR 480
  • I fuorilegge della Valle Nascosta
    ZG SR 481
  • Il trono degli dei
    ZG SR 482

ZANIMLJIVOSTI

  • Treći deo sage o profesoru Rihteru: nakon što je Zagor osujetio njegove planove u SAD i Meksiku, put ih vodi ka dalekoj Poslednjoj Tuli, odnosno Islandu.
  • Zagor i Čiko prvi put na Islandu, njihov drugi dolazak u Evropu (nakon dogodovština sa „Otočkom skupinom“, ZG 389-391)
  • Novo pojavljivanje kapetana Honest Džoa i posade njegovog „Draguna“, na čelu sa (ne)simpatičnim malim od palube po imenu Feliks.
  • Arheolog Dekster Grin i njegov pratilac Jambo se pridružuju našim junacima, nakon što su „preskočili“ priču smeštenu u džungle Jukatana.
  • Nekoliko referenci na epizodu „Grenland“ (ZG 392-394), tokom koje se Zagor borio protiv još jednog Nemca, profesora Vajsa.
  • Gutrum, kralj Vikinga kojeg smo upoznali tokom epizoda „Izazov kitolovcima“ (ZG 62-64) i „Kobna avantura“ (ZG 170-172), kreće na još jedno uzbudljivo putovanje sa Zagorom i Čikom.
  • Tokom epizode se nekoliko puta pominju Atlantida (čak je putnici „Draguna“ i vide na kratko tokom silaska u Maelstrom) i Mu, drevne civilizacije koje su često predmet istraživanja Martina Mysterea.
  • Loki, jedan od ključnih bogova nordijske mitologije i još jedna ličnost sa kojom Detektiv Nemogućeg dolazi u kontakt, je predstavljen kao naučnik i pronalazač stravičnih oružja koja su i prouzrokovala propast Atlantide.
  • Maelstrom, vir koji se nalazi u blizini Lofotskih Ostrva, je prvi put spomenut u delu „Silazak u Maelstrom“, Edgara Alana Poa, 1841 godine.
  • Maelstromu, odnosno Mosktraumenu, je Žil Vern namenio ulogu mesta na kojem je skončao „Nautilus“ kapetana Nema, u čuvenom romanu „20000 milja pod morem“.
  • Vulkan Herdubreid je na Islandu poznat pod nadimkom „Kraljica Islanda“ i mnogi smatraju da je upravo ta planina najlepša prirodna atrakcija na ostrvu.

Nakon što je dozvolio Morenu Burattiniju da se ubaci u sagu o Zagoru i Rihteru i nadgradi je ubacivanjem Žana Lafita i njegove ćerke Deniz, Mauro Boselli se vraća pričom kojom bi trebala da se stavi tačka na dvoboj dvojice ljutih neprijatelja. Mesto ključnog okršaja je drevna Poslednja Tula, ostrvo koje nam u svakodnevnom govoru služi kao referenca za lokaciju na kojoj nema ratova, revolucija, užasnih vrućina, toksičnih isparenja, razuzdanog noćnog života, bilo kakvog života... Island.

Mada Mauro Boselli generalno slovi za boljeg scenaristu, u trilogiji o Rihteru je najbolja priča upravo maločas pomenuta Burattinijeva epizoda o „Krvavim piramidama“. Možda zvuči blasfemično, uzevši u obzir količinu kritika koju je Burattini popio u poslednje vreme, ali „Tajna Sumera“ i „Poslednja Tula“ prilično zaostaju za njegovim ostvarenjem. Da li se Boselli zasitio Zagora pa se nije previše mešao u svoj rad, ili je nešto drugo u pitanju, tek nakon čitanja „Poslednje Tule“ ostaje utisak da je to moglo znatno bolje da se odradi. Kao što se moglo primetiti u sekcija „Zanimljivosti“, priča donosi povratak ličnosti koju su scenaristi dugo godina izbegavali, koristeći kao izgovor činjenicu da je kralju Vikinga lepo i na vreloj Floridi. Boselli vraća Gutruma u igru ali to ne radi uspešno kao Nolitta nekada: Gutrum je sada lik koji ima svoju jasnu definisanu ulogu, ne improvizuje previše i ne iskače iz unapred zacrtanog klišea, više podseća na zaboravljenog glumca kojeg su izvukli iz nekog vinskog podruma, strateški obukli i obrijali i stavili da tu i tamo odradi nešto, vitla besomučno sekirom i malo skrene pažnju sa Zagora, onda sklizne sa scene kada mu istekne rok trajanja. Ali, kamo sreće da je to najveći nedostatak ove epizode. Pre svega, „Poslednja Tula“ je predugačka: 376 strana, od kojih je barem 120 komotno moglo da bude izbačeno. To posebno važi za prva dva dela, u kojima se konstantno prežvakavaju jedni te isti dijalozi, koji ne služe praktično ničemu nego da umrtve čitaoca u trenucima kada on očekuje da će se nešto zaista desiti. „Krvave piramide“ su imali 470 strana, ali je to u velikoj meri kompenzovano izvrsnom dinamikom priče i čestim scenama borbe.

Završetak pomenute epizode je neminovno iziskivao promenu Rihterovih planova i nalaženje novog pomoćnika, i tu Boselli ponovo brlja. Za razliku od Velaskeza, nemilosrdnog, proračunatog zlikovca koji se u potpunosti dopunjavao sa Rihterom, na scenu stupa Islanđanin Bork, maltene antipod podmukom Meksikancu. Bork, doduše, počinje kao bezosećajni batinaš, spreman da zavrće ruke i testise svakom ko se suprotstavi Rihteru, ali se kako priča teče menja sve više, i to ne na bolje, do trenutka u kojem počinje da rida i suze roni zbog Feliksovog mogućeg kraja, u stilu „Ako ti umreš, da odmah umrem i ja“. Neozbiljno od Bosellija, koji je u znatnoj meri i kraj priče upravo podredio tom iskupljenju zabludelog sina, a sve skupa deluje veoma smešno i kontraproduktivno. Boselli dodatno podgreva atmosferu uvođenjem zakrabuljenog gorostasa koji sa svojim banditima ordinira po Pustinji Nedela Odadahraun, ali upravo potenciranje jednog te istog segmenta priče dovodi do toga da većina ljudi vrlo brzo počinje da naslućuje ko je zapravo maskirani tip. Scenario od drugog brroja jasno razdvaja priču na nekoliko mini-celina, tako da paralelno pratimo Zagorovo putešestvije po obali Islanda, Borka i Feliksa kako se nadmudruju po unutrašnjosti ostrva, Rihtera čiji karavan neumorno napreduje prema Herdubreidu, „Tronu Bogova“, i grupaciju koju čine Zagorovi prijatelji, poznanici i savremenici, koji po Islandu tragaju za njim. Time je umnogome smanjena dinamika, budući da svi ti likovi moraju da se ispričaju među sobom, pa onda i sa meštanima, kapetanima, ribarima, sveštenicima itd itd i na kraju se čovek zaista više ne može setiti ko je šta rekao, kad i kome, i da li ta celokupna logorejičnost nosi neku vitalnu informaciju ili čisto služi da junaci razvežu jezike i istračare se pred borbu. Za razliku od „Tajne Sumera“, Dekster Grin je kako radnja odmiče sve pasivniji, do te mere deluje da je on u stvari ostao u Maelstromu a da je na površinu isplivao njegov daleko neinteresantniji klon. Sa druge strane, verni pratilac Jambo ponovo dobija dosta prostora (u borbi u Rejkjaviku je podjednako korišćen kao i Zagor) tako da vrlo često baca svog gazdu u sporedni plan. Nakon što su se nekako snašli u bespućima ledenih pustinja, svi bitniji likovi se sreću na mestu klimaktičnog raspleta ali, budući je bio ograničen brojem strana a previše njih je istrošio na nebitne scene, Boselli biva prinuđen da puca ćorcima i kompletnu nadgradnju priče razreši u nesrećno sklepanom finalu, gde potpuno marginalan lik u poslednji čas spasava Zagora i njegovu družinu od Rihterovog gneva. Verujem da je gro čitalaca očekivao daleko uzbudljiviji završetak avanture na Islandu, i baš taj navrat-nanos smućkani epilog donosi veliki minus priči. No, nagoveštava se nastavak sukoba dva neprijatelja, a to bi trebalo da se desi već za koju godinu, kada im se u Južnoj Americi bude pridružio Kejn.

No, ako je Boselli podbacio u scenarističkom smislu, Raffaelle Della Monica svakako nije na polju crteža. Jedan od vodećih crtača Zagorovog novog talasa i autor nekoliko priča („Vampir“ i „Crni brod“) koje su svojom vizuelnom stranom prosto opčinile čitaoce, je pomalo bio sputan činjenicom da usled previše teksta ne može do kraja da prikaže sav dijapazon svojih veština, ali scene na „Dragunu“ i „Erebusu“, jurnjava konjima po Farskim Ostrvima, a pogotovo pejzaži Islanda od kojih zastaje dah, jasno pokazuju da je on sada možda i najkvalitetniji operativac u Zagorovom staffu. Della Monica se često pojavljuje u pričama ko bi mogao biti potencijalni naslednik Galliena Ferrija, ali za sada vox populi nekako više polaže nade u imitatora Marca Vernija ili, po mnogima i najbolje rešenje, medijuma koji bi bio sposoban da sa onog sveta donosi Ferrijeve naslovnice jednom kada veliki majstor više ne bude sa nama. Videćemo šta nosi vreme...

Naprijed

ZG LU 157/160 Krvave piramide

ZG LU 166/167 Lord u Darkwoodu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • okiboki

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Dobra epizoda,jedna od najboljih Zagorovih u zadnjih 50 brojeva.Mislim da je Zagor dobio jos jednog jakog neprijatelja koji ce se sigurno ponovo vratiti u serijal.Della Monica kao i uvek odlican,obozavam njegov crtez,a i Ferri je dobro obavio posao.Sve u svemu,ne prosecna,ne solidna nego jedna dobra epizoda Zagora.
    13.08.2009
    15:37:00 sati
    okiboki
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

     Do devedesete falilo mi je tridesetak brojeva da bih kompletirao kolekciju. Zatim dugo nisam imao dodira sa Zagorom, da bih u poslednje vreme ponovo krenuo u potpunjavanje iste. Uz sve napore koje ulažem da se naviknem na nove crtače sve mi manje polazi za rukom. Mnogi crtači su upravo svojim radom uništili priču koja bi mogla biti odlična. Pitam se kakva crna sudbina čeka Zagora kada jednog dana ne bude Ferrija. Nadam se da  će se pojaviti bar 2 normalna crtača a sa njima i scenarista koji će povratiti sjaj ovog junaka. Inače će doživeti sudbinu Alan Forda koji je sada teški krš. Upravo priča ovog dela mogla je da bude potpunija da je crtež bolji, ali s obzirom kakvih još škrabala ima u timu oko Zagora ovo je još i Bože pomozi.
    13.08.2009
    19:54:00 sati
    legaz
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Jedna od najboljih epizoda u posljednje vrijeme, prije svega zbog lošeg kvaliteta ostalih. Priča je zaista previše razvučena bez ikakve potrebe. Ali Rihter nikako nije neprijatelj koji zaslužuje ovoliko prostora.
    13.08.2009
    21:16:00 sati
    delboj
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Sasvim solidna epizodetina, daleko ispod Boselijevog pravog potencijala, napravio je brojne početničke kiksove koje je recenzent zapazio i iznio, previše je mlaka ona banda, pa i sam Bork od kojeg sam očekivao potpuni profesionalizam u službi Rihtera. Rihter nikako ne zadovoljava zahtjeve za ulazak u kremu Zagijevih neprijatelja, a za to je zaslužan ovaj mini serijal sastavljen od prosječnih i mizernih epizoda. Uprkos tome, epizoda nudi dosta zabave i zanimljivosti, posebno je fora bilo ono gott kvold, kao ljubitelju germanskih jezika to povremeno ubacivanje lokalnih fora me je baš obradovalo. Zanimljive su te sjeverne zemlje, ima tu puno više potencijala za odlične epizode, posebno neke nadnaravnog karaktera. Odavno nisam vidio onoliko likova čije su pričice isprepletene, Boseli je jako dobro uspio baratati time, ali kao što je recenzent rekao, može se čoj'k zbuniti čitajući sve to. Crtež je fenomenalan, Della Monica definitvno odmah iza Ferrija, negdje rame uz rame s Laurentijem! Naslovnice, šta reći, prva loša, druga zakon, treća solida - često viđen prizor, četvrta - sllično k'o treća. Malo je VČ zezn'o stvar s naslovnicama, al' šta je tu je!
    13.08.2009
    23:05:00 sati
    jasa
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedna od boljih prica u zadnjih nekoliko brojeva...... mislim da je ovo bila jedna od uzbudljivijih pustolovina Zagora u poslednje vrijeme, jer volim kad malo odseta iz svoga Darkwooda i da nam scenaristi docaraju i druge zemlje iz Zagorovog doba.........
    13.08.2009
    23:58:00 sati
    Spookey
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlican nastavak Rihtera i Zagora
    15.08.2009
    00:03:00 sati
    misa
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    čestitke Coltu na sijajnoj recenziji, sve je rećeno-šteta moglo je i bolje, ali daleko da je loše.Sasvim solidna Zagorova epizoda,Ferri i Monica odlični,Bosseli malo podbacio,ali ima i on pravi ponekad.
    17.08.2009
    12:37:00 sati
    teller
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlicna prica.
    19.08.2009
    12:55:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Očekivao sam mnogo više od krajnjeg obračuna Zagora i Rihtera. Kad ono SF sranje. Teorija da smo nastali od kojekakvih vanzemaljaca i degenerisanih potomaka Atlantide mi se nimalo ne sviđa. Možda u MM ali ne i u ZAgoru. Priča o odlasku na Islad je zaista odlična i sve je dobro odrađeno osim konačnog obračuna. Rihter puko ko dinja, i mala beba bi ga mogla poraziti. Takav dojam čitalac stiče. Onda vidimo da Rihter nije poginuo na kraju nego da je zatrpan ispod tone kamenja, te možemo očekivati da će se nažalost, vratiti u nakoj budućoj epizodu koju će Boseli napisati, a koja će biti verovatno veće sranje nego što je ova.
    28.08.2009
    11:05:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Sjajna prva 3 broja, odlična atmosfera Isladna i Farskih ostrva. Potom nespretan završetak.
    31.08.2009
    23:31:00 sati
    goksi
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Kad sam počeo čitati ovu epizodu nisam ni slutio da se ovako dobar početak i dobar neprijatelj može pretvoriti u ovako ruiniran kraj....možda su jednostavno krivi svi ti silni Zagorovi prijatelji kojih ovde u ove četiri epizode ima na pretek.A za ne falit,stvara ih još i još i još....Chica pa i nema,što će mnogi smatrati u neku ruku i dobrim,ali sjetimo se samo Barbatove i njezinog neupotrebljavanja Groucha u Dylanovom serijalu.Boselli je očito smislio Darkwoodsku epizodu Martija Misterije na Islandu.Della Monici bih možda dao i veću ocjenu,ali mi je digao nerve u trećem dijelu crtajući Zagora katastrofalno i na trenutke neprepoznatljivo. No,bit svega ovoga je očito budućnost Tenej serijala jer imam dojam da ćemo ludog profesora već ponovo sresti jednom,a da će Zagor nakon Nata Murdoa dobit još jednog dostojnog ljudskog protivnika....Ili ne?Možda Lokijev pečat učini još jednog profesora Hellingena.A to ne bi bilo nikako dobro...
    04.09.2009
    15:27:00 sati
    kico
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eto, nisam htio ostavljati komentar dok ne pročitam kompletnu priču. Ovo mi je najbolja priča u zadnjih 50 ili čak 100 brojeva. Najuzbudljivija, najnapetija, najbolje nacrtana, s pravim daškom avanture, što već dugo vremena nedostaje Zagoru. Puno podsjeća na Nestalog istraživača.Počevši od mnoštva zanimljivih likova i njihove točno dozirane uloge, preko fantastičnog zapleta i napetosti na kraju svake epizode. Odličan kraj, koji je sve samo ne zbrzan. Pa ljudi, kraj započinje na 60 stranici zadnjeg broja, dok je u Krvavim piramidama kraj počeo i završio na 93 stranici. Po meni uloga Borka je fantastična. Za razliku od Velasqueza, koji je bio tipično topovsko meso, ovaj ima nijanse. Bork je vjeran Richteru, ali zna razmišljati svojom glavom. Za Velasqueza se to ne bi moglo reći. Za crtež neću trošiti puno riječi. Della Monica je najbolji crtač u Zagorovom staffu i amen. Iako je u trećem broju nacrtao Zagora pomalo čudno, pogotovo dok se vozio u onom čamčiću sa svećenikom, to su sitnice koje odmah praštam. Igra svjetla i sjene, koju on obilato koristi, stvara dojam klasičnog horor filma, posebice kada su likovi u krupnom planu, a preko pola lica im je sjena. To mi je fantastično.Stari Ferri se također osobito potrudio kod naslovnica, jer prve dvije naslovnice mogu ući u Top 20 Zagorovih naslovnica uopće. Njegova super ideja i crtež, u kombinaciji sa odličnim Ludensovim dizajnom "Manje je Više" postigli su fantastične rezultate. Preostale dvije naslovnice su dobre, ali ne i iznad prosječne.Sve u svemu, ovo je priča kojoj ću se rado vraćati, opet i opet. Po meni je uopće uspoređivanje Podzemlja New Orleansa i svih njegovih otpadaka sa ovom veličanstvenom pričom ravno blasfemiji. Podzemlje je vjerojatno najgora Zagorova priča koju sam ja ikad pročitao. Bure je uspio zasrati apsolutno sve. Od promašenih likova i radnje, preko kretenskih dijaloga pa do zbrzanog kraja u priči od skoro 500 stranica! Bravo Bure, clap, clap!!! Podzemlje NO i Indijanska magija su po meni najlošiji stripovi u cijelom (dosadašnjem) Zagorovom opusu. Dok se Ferriju i starom Bonelliju može oprostiti za njihove naivne i bedaste priče s početka serijala, smeće poput Podzemlja i Magije se ne prašta i takvi uraci ne smiju proći kontrolu ili šta već prolaze u SBE-u. 
    05.09.2009
    10:42:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Mislio sam da je prva Bosellijeva priča s Richterom dosadna.  A onda je došla ova.  Ja zaista ne razumijem kaj oni rade od tog stripa.  Možete li zamisliti dijete iz drugog osnovne ako se prvi put susretne sa Zagorom ovom pričom?  Mislim da smo ga izgubili kao čitatelja.  Uz najveće napore sam uspio doći do kraja, a tek povremeno naišao na donekle čitljive dijelove.  Užas, jedva čekam da se vrate u Darkwood, a i da se vrati Burattini.Della Monica mi je nekad OK, a nekad manje.  Valjda i taj dojam varira s kvalitetom priče, pa mi je u ovoj samo osrednji.  Kao i naslovnice od kojih bih Maelstrom izdvojio kao zanimljiviju...
    08.09.2009
    09:27:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Prva epizoda sjajna, diže ocjenu, druga i treća opadaju u kvaliteti ( nije mi jasan onaj pop, al' ajde), zadnja je klišej (otac i sin nakon toliko godina, ma da, suzu da pustim), na kraju mi nije jasno čemu vikinzi našeg pijanog kralja, kad se opet vraćaju, kraj "Trona bogova" je, u najmanju ruku, istovjetan onome "Tajne Anasaza", zbrzan i zbrkan, Boselli, mamu mu, zar si poludija, ostavila te žena, pa si puka!?!?! Richter nije loš negativac, nekako mi se čini da ćemo ga opet viditi, otprilike onda kad i Caina i Maradu, što mi, u ovakvom omjeru, ne mirli na dobro i nadam se da će Zagor u svoje stabilnije vode, zadnje epizode mi ne mirišu, plašim se ovog "Lorda u Darkwoodu", čini mi se Burattini garbage, nadam se samo da neće Mortimer još tako skoro, nije mi se želudac oporavio od "Paukove zavjere", a i ja se raspisah ko' budala bez pramc i kormila, fakt je taj da je priča zamišljena ok, ali previše likova dovela je do silnog rasipanja, nemre to tako, da arheolog, onaj s brčićima, s kojim je priča krenula, na kraju nema nikakva uloga osim par suza!! I Chico, di je Chico?!?! A Honest Joe?! Dobri su to momci, ne valja ih rasipati!! Della Monica je car, ako ništa, radi "Vampira" je zauvijek na listi najboljih, mada je ovdje znao zakazati, naslovnice super, čisto jer je stari deda pogodio sa drugom!!! 
    09.09.2009
    00:02:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    U redu je ovo,malo ispod mojih očekivanja ali svejedno u redu.Dobro je da je tu Della Monica koji spašava stvar svojim genijalnim crtežom.Prva naslovnica odlična,na drugoj mi je čudno ono mirno more u daljini a u prvom planu oluja.Dok je treća samo precrtana scena iz stripa,četvrta je dobra iako Richter nema takvu bradu.
    09.09.2009
    19:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 49%

    2, 3, 9, 7

    Sve priče iz Richterove sage se svode na to da Zagor ode na neku random lokaciju, pogleda znamenitosti, pobije sve živo i neživo, a onda uzme artefakt koji će, jednom kad se spoji s ostalima, stvoriti mega artefakt s još gadnijim, tko zna kakvim, atributima. Dakle, priče većim dijelom nemaju veze s temeljnom idejom sage i ona zbog toga gubi na smislu. Priče o izgubljenim Astecima, Islandu i sl. su se mogle ispričati i bez Richterea i bez ključa spoznaje. Kad smo već kod tog ključa spoznaje, na kraju od njega nismo dobili ama baš ništa. Konkluzija sage (zadnjih 40 stranica) je za bogu plakati, pošto ispada da nekim slučajem Richter nije sređen, to ne bi bio kraj sage, te da bi tada trebali otići kod Caina u Afriku po posljedni artefakt, a nisam siguran da bi i tada razriješili tu neku veliku atlantiđasnku tajnu. Dakle, na kraju svega gledamo pomahnitalog Richtera kako 100 metara ispod zemlje puca iz atlantiđasnkog topa?! I to nam je hvala što smo uzalud potrošili 14 mjeseci nadajući se ne znam ni ja ćemu. Najgore je to što je priča imala potencijala; uvod, likovi, upečatljive scene (maelstrom) dinamika zbivanja - ko u najboljim vremenima (SD nostalgija). A na kraju ispadne kako je svo to rastegnuto lutanje po Isladnu, kao i sam izbor lokacije (Island), potpuno suvišan i nepotreban pošto se onaj džumbus u planini mogao događati bilo gdje drugdje na svijetu, ne bi činilo razliku. Ali eto, jedini plus može biti upravo taj ambijent, ali mala je to utjeha. Nisam gotov s kritikama. Bork je trebao biti novi Nat Murdo. Mda. Na kraju ništa nije poduzeo, čak je bio predvidljiv i onaj njegov otac, i ja stvarno ne razumijem zašto su ta dva lika uopće ubačena u priču. A Vikinzi i kralj Gutrum? Bili su nešto uključeni u neku sporednu epizodicu s brodom, da bi na zadnjoj stranici pisalo kako uopće nisu mislili ići na Island i da se 'oće vratiti nazad. Ko tu koga?!? Još bi se tu dalo naći kritika (malih i velikih), ali stvarno nemam volje. Prepuštam to MM-ovcima, jer imam utisak kako sve ono što je nadrobljeno o Atlantiđanima, Lokiju, Islandu, nema baš neke velike veze. Samo ću zaključiti da je ova priča, kao i čitava saga o Richteru, jedno od najvećih razočaranja u čitavoj Zagorovoj povijesti (tim više pošto se radi o 4 sveska, 4 potrošena mjeseca, a sve skupa njih 14). Potpuno besmisleno. Agonija se nastavlja. Ali eto, Boselli puno piše, pa kad brzaš, onda lako ispadne sranje. Pohvale barem idu lijepom crtežu Della Monice, ali čak i on popušta kasnije.
    14.09.2009
    23:18:00 sati
    Inferno
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Da je završetak bio malo bolji, ovo bi bila najbolja epizoda Zagora (zapravo odmah uz LU 148-151)  u zadnjih 50-ak brojeva u redovnoj seriji. Ali i unatoč pomalo nespretnom završetku, moglo bi se reći da je pravo osvježenje (pogotovo nakon prijašnje 3 pustolovine s Richterom). Očito je da je Richter na kraju morao nekak preživjeti i da bude konačni obračun u Africi (sigurno je tijekom onog odrona trčao prema nekom izlazu iz te pećine). Tak da na kraju svega Boselli nit nije napravio neki preveliki zajeb i kolko tolko se iskupio za, ne baš najbolji, početak ove sage. O Della Monici mislim da nit ne moram komentirati. Najbolji crtač Zagora u zadnjih 10-ak godina (zapravo on je i razlog zakaj sam odlučio kupiti ova 4 broja Zagora iz potonule redovne serije). Ferrijeva treća naslovnica mi izgleda manje kvalitetna i siromašnije napravljena od ostale tri koje su odlične. Uglavnom, apsolutno epizoda vrijedna čitanja.
    16.09.2009
    16:54:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 7, 7

    Ova se prica sastoji od cetiri nastavka i opet se, po meni, ponovila situacija da je i u ovom slucaju dugacka prica sama sebi svrha, odnosno da se u posljednje vrijeme (pored ocitog forsiranja cestog ponovnog pojavljivanja starih Zagorovih i Cikovih znanaca) forsiraju i te duge price. No, da me ne biste pogresno razumjeli, mislim da je to dobro i da ulijeva jednu dozu 'topline' u Zagorove price, ali naravno, samo onda kada imate dobru pricu, i kad se to 'forsiranje' starih likova i dugackih prica ne osjeti. A ovdje se na zalost (opet) osjetilo, i te kako.  Prije svega, zasto su se Guthrum i druzina uopce ukrcali na taj brod? Da negdje stignu pa su usput i prozivjeli avanturu, ili samo zato da se ponovno pojave u nekoj Zagorovoj prici?  S druge strane, umjetno forsiranje dugacke price se osjetilo kroz iritirajucu razvucenost radnje koja se ogleda kroz bezbroj nepotrebnih (nevaznih) dijaloga, kada se ja nakon citanja cijele price zapravo uopce ne sjecam 60 ili cak i vise posto 'radnje', odnosno sto se u kojem nastavku odigravalo. To je ono sto mi se desi nakon citanja, dok tijekom samog citanja osjecam napor, a to je nesto najgore - kad nema 'lakoce' citanja i tecnosti.  Tu razvucenost price spasava jedino odlicna atmosfera koju je uspio docarati Della Monica - prikaz nedaca za vrijeme plovidbe, otudjenost Islanda, krajolik, olujno vrijeme..  Dakle, i dalje ostajem pri misljenju da je (takodjer dugacka, ali ne i naporna) 'Mocvara robijasa' najbolji noviji Zagor.  No, na stranu to sto nisam zadovoljan pricom, odnosno ukupnom idejom ove epizode - nisam niti scenarijem. Prica nije tecna (bez obzira na hvale vrijedan pokusaj prikaza nekoliko paralelnih radnji), fali dinamike, dok se jedina akcija moze svesti prakticki na dvije tuce koje su k tome jos potpuno nebitne za samu pricu. Nevjerojatno.  A kad se naposlijetku svemu tome doda scenaristicki potpuno besmisleni SF zavrsetak price, ja vise ne znam sto bih rekao o prici u cijelosti. Cak nije problem niti ta ideja o kulminaciji a la Marti Misterija, ali konkretna scenaristicka izvedba toga je katastrofalna - Richter se oblaci u odoru Boga, bunca, pojavljuju se neka misticna moderna oruzja, besmislena pucacina iz nekakvog topa.. Na kraju skuzite da se ovdje radi o jednom potpuno promasenom SF konceptu.  Cesto citam kako je kraj 'Krvavih piramida' zbrljan, ali se tamo vec od kraja predzadnjeg nastavka u zraku osjeca napetost koja kulminira krvavim obracunom svih sa svima, s nekim dobrim scenama, i takav rasplet je jos imao nekakvog smisla - ali ovo..  Scenaristicki, Bork je meni osobno naporan tip, to njegovo preispitivanje savjesti mi je infantilno, a ideja o tome da je covjek ispod one kozne maske zapravo njegov otac previse pateticna. No, to ne znaci da jedan realan lik kao sto je Velasqez svojom beskrupuloznoscu puno bolje odgovara prici (mada je to moje misljenje, no to je subjektivno), vec samo zelim kazati da je ovo prenemaganje Borka infantilno i jednostavno nezanimljivo.  Sto se crteza tice, cijelo vrijeme razmisljam o tom Della Monici, i ono sto na prvu mogu reci jest to da covjek doista crta najbolje od svih poslije Ferria. No, posto sam ja staromodan, meni jako odgovaraju imitatori Verni, pa cak i Sedioli (ostao sam ne samo ugodno iznenadjen, vec i sokiran njegovim crtezom u 'Crvenom snijegu', mada ga tu u velikoj mjeri spasava uvijek dobra snjezno-olujna atmosfera). U tom smislu bih volio vidjeti na djelu zajedno Vernija i Torricellia kao nekad Bignottia i bracu Di Vitto (Verni crta kao Ferri, ali je krut, nema 'leprsavost' koju bi mu donio Torricelli koji crta povlaceci mnogo linija, sto me podsjeca na stil 'poteza vise' kojeg ima Ferri).  Potpuno se slazem s Archyem sto se tice igre svjetla i sjene koju koristi Della Monica, sjencanja lica i opcenito kadrova, te time stvaranja mracnije atmosfere (njegov prikaz Islanda je apsolutno fantastican, a posebno kadrovi dok se radnja zbivala na brodovima). Zao mi je sto se kod same ideje price i scenarija razilazimo, no ipak je to sve subjektivno.  Za kraj cu reci da meni pada na pamet jos nesto drugo vezano uz Della Monicu. Mozda ce ovo sto cu reci ispasti velika glupost, ali posebno imajuci u vidu kadrove radnje na moru, prikaz zbivanja na brodovima, oluje na moru itd., najvise me je odusevilo to sto mi je Della Monica evocirao vrijeme kada se pojavio Yu Blek i kada mi se jako svidjao graficki jednostavan i 'cist', potpuno nepretenciozan crtez Sibina Slavkovica koji se onda, ako se ne varam, potpisivao pod pseudonimom S. Zunjevic (npr. LMS 492, Crne Marame).  Kadrovi Della Monice mi izgledaju kao mjesavina Marcellovog dr.-a Zistisa i Slavkovicevog Yu Bleka. Ok, pricam gluposti, ali pogledajte samo crtez iz prvog nastavka (Posljednja Thula, npr. stranica 57, 58, 70 pa nadalje - prikaz oluje), ili npr. stranice 63.-71. treceg nastavka (Razbojnici iz Skrivene doline).. Zapravo ne mogu u punoj mjeri kvalitetno percipirati niciji crtez ako ga ne rasclanim na ovakav ili slican nacin.  U svakom slucaju, crtez ove price je daleko nadjacao samu pricu.  I zadnja stvar: naslovnice. Sto se crtackog dijela tice, treca naslovnica (Razbojnici iz Skrivene doline) mi je nekako draga, iako je potpuno stereotipna i pomalo 'obicna', dok je u odnosu na samu ideju naslovnice te namjeru davanja poveznice s pricom definitivno najatraktivnija i zapravo najbolja druga (Spustanje u Maelstrom).  
    17.09.2009
    23:20:00 sati
    mile.soric
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 48%

    3, 2, 9, 6

    Cijela ova saga s Richterom je dno dna,bačeo vrijeme,250 kn,nije ispunilo niti jedno moje očekivanje.Nemogu vjerovati da se Boselli ovoliko srozao,baš djeluje ko da piše ovo samo i iskljućivo za novac.Cijela saga je toliko loša da je zapravo razlika između najbolje i najgore priče 1 mm.Najbolja bi mi ipak bila prva bosellijeva sa cassarom a najgora druga burattinijeva.Druga najbolja je petodijelna saga o aztecima(i još svačemu)zbog ambicioznosti i truda,ali ništa više.Nemogu vjerovati kakav stil pisanja ovdje ima Boselli,mnogo priče,prepuno glupih dijaloga i nelogičnosti.Jedino što može proći je prvi broj(kao i u trodijelnoj tajni sumerana),ako naravno izuzmemo one glupe chicove dogodovštvine s vikinzima.Zadnja trećina prvog broja je dobra,a dobra je i atmosfera maglovitog jutra na središnjem Islandu.
    Sve mi je nekako neozbiljno,dosadno s onim dječakom Felixom i smiješnim vikinzima.Posebice ona scena kada domaće stanovništvo napada Zagora i ekipu da bi se nakon što čuju ime Hones Joa odmah "osvijestili" i postali najbolji i najposlušniji njihovi prijatelji.
    Saznajemo još jednu stvar o Zagoru:on je izvrstan i precizan crtač.
    Honest Joe i ekipa nakon 5 minuta večere sa onim guvernerima i trgovcima okreću ih na svoju stranu i još dobe na kredit cijelo spremište u trgovini.A posljedni broj(rasplet) mi nije toliko loš koliko je najavljivan.Nadam se da će kada na red dođu nastavci u africi s richterom,to biti puno bolje,jer je svakom jasno da je Richter preživio,ako nije to bi bilo največe iznanađenje u povijesti duha sa sjekirom.Druga naslovnica je izvrsna,ostale su tipično ferrijevsko loše.Pohvala Ludensu za dizajn.Odlučio sam dati priliku tek redovnom zagoru Huroni,ako me i to razočara,odustajem.
    19.09.2009
    12:00:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Pocinje odlicno, zavrsava se bez veze. Posle prvog procitanog nastavka taman sam pomislio da ce ova serija da ponudi nesto mnogo vise, da uradi neki upgrade na ceo serijal. Al eto, dva nastavka su se motali po ostrvu, a u cetvrtom imamo navrat nanos zavrsetak. Vikinzi bespotrebni.
    23.09.2009
    09:35:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Prosjecna epizoda, nesto bolja od Zagorovog prosjeka u zadnje vrijeme. Ima malo avanturistickog duha.
    25.09.2009
    10:51:00 sati
    mars1
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Boselli se počeo ponavljati a to je jako loše i zabrinjavajuće, ni Della monica nije nešto. Nadam se da je ovo Boselliju posljednja trula ...priča
    26.09.2009
    19:17:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Island i Farski otoci su najveći razlog što ocjenjujem ovu epizodu kao solidnu. Obožavam priče u tim dalekim, hladnim i zabačenim krajevima. O razvučenosti i nelogičnostima same priče je već dosta rečeno, pa nema smisla da ponavljam. Della Monica je trenutno uvjerljivo najbolji Zagorov crtač. Treća naslovnica nije u rangu ostale tri.
    28.09.2009
    15:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 80%

    8, 6, 10, 8

    Bilo je i boljih epizoda, ali puno više gorih od ove, ova je negdje na početku zlatne sredine. Priča je lijepo zamišljena, šteta što je bilo nekih gluposti u scenariju (pojava onog popa, pa sami kraj priče...) Della Monica je za Zagora ono što je Villa za Texa, genijalac! Ocjenu za naslovnice izvlači druga, koja je maestralna.
    12.10.2009
    18:37:00 sati
    selanne
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    9, 5, 10, 9

    Ajme, di je onaj stari Boselli iz SD perioda, ova epizoda izgleda kao da ju je pisao njegov zli brat blizanac. Da se razumijemo, epizoda nije toliko loša upravo jer se u zraku osjeća taj miris avanture i divljih, ledenih i neistraženih prekrasnih predjela Islanda. To nije loše i upravo zbog toga priči mogu dati veću ocjenu. Ali scenariju ipak ne, jer Boselli pravi greške i samo niže scene koje nisu baš bitne za sami tok radnje i tako umrtvljuje radnju totalno. Ovdje mu je skoro pa najveća mana što je naporan i dosadan. Već u trećem dijelu san zamalo zaspa jer ima previše dosadnog teksta i dijaloga. Vjerojatno bih mu to i oprostio da ima neke akcije i dinamike, ali ovo je totalno suprotno od npr. Nestalog istraživača. Nema ništa, samo neke 2-3 tuče (od kojih mi je najbolja ona Zagor protiv razbojnika) i to je to. Loše rješenje je i onaj Felix, naporan do ludila. Boselli je ostavio i zanemario jadnog Chica, najboljeg Zagorovog prijatelja, i poslao onog "jakog i otpornog" šmrkavca Felixa s njima samo kako bi onaj gorila Bork imao koga oteti i hvatati čitav svezak ipo. Kraj je isto veća zbrljotina, Richter dođe s topom i kacigom ko neki luđak, nešto bunca, sruši mu se pola planine na glavu i to je to. Nema nikakvog objašnjenja kako je ušao (lavina ga gurnula drito u špilju jelte, hahaha), di je našao prsten... Pa očekivao sam neki veliki laboratorij Atlantiđana (ili barem neku veliku salu sa raznim instrumentima), a ne onu oronulu špilju. Svakako, nije moglo bez one neizostavne archnemesis rečenice: "Čut ćete vi još za mene, vidjet ćemo se opet jednoga dana". Bah, bezveze. Sagledajte cijelu ovu Richterovu sagu i vidit ćete da nakon ovih zadnjih 30-ak stranica ništa to nije imalo pretjerano velikog smisla. Richter nije napravio ništa, jedno veliko Ništa. Najjače je što Boselli ovaj put griješi i u nekim osnovnim stvarima. Naprimjer, pogledajte scenu na kraju kad Zagor pomiče cijev topa pogotkom običnim kamenčićem, a zatim nekoliko stranica poslije traži Arnesovu pomoć da ga pomakne. LoL. Spektakl se je htio napraviti i s Maelstromom, ali osim što je nemoguće da se iz vira brod onako izvuče ne vidim ni njegovu svrhu. A likovi? Ima ih puno, u to nema sumnje kad je riječ o Boselliju. Ali, čemu oni služe? Guthrum je tu za reklamu, Greena i Honest Joea na kraju uopće i nema. Ne iskorištava se tek tako dobre likove za ništa. Bork je najupečatljiviji lik, ali ta njegova pretvorba iz gorile razbijača u tatinu dušicu izgleda previše napuhano, kao nekakva sapunica. Jedino mi nisu suvišni Razbojnici i Yambo, kojemu je svrha da razbije par glava. Della Monica fenomenalan kao i uvik. Odlična ledena atmosfera i sjenčenje, prekrasno nacrtani krajolici, brodovi i Maelstrom. Ponekad je loše nacrtao Zagorovo lice, ali ništa strašno. Uz Ferrija moj najdraži crtač. Naslovnice su dobre. Druga odskače, dok su ostale tri više ipak za devetku nego desetku.
    13.10.2009
    09:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 8, 4

    Boselli je ovo pisao na način na koji Burattini piše.Ubaci nekoliko starih likova za reklamu (Guthrum,Felix), razvuci priču do bola, ubaci par glupih dialoga koji ne vode ničemu, par likova za koje se iz aviona vidi kako će završiti (Bork i njegov otac), bezvezan kraj koji nagovještava da će se glavni negativac ponovno vratiti i to je to. Jedino što mi se svidjelo je taj početak i nagovještaj velike avanture na Islandu, ali od toga nema ništa.Crtež je dobar, u scenama oluje i spuštanja u Maelstrom Della-Monica briljira svojim dinamičnim crtežom pored kojeg razni imitatori-zanatlije a la Verni izgledaju smiješno, a potrudio se i oko detalja na brodu.Na kraju se ipak malo umorio pa je taj završni obračun sa Richterom dosta loš sa grafičke strane-Iako je ova epizoda bolja od one katastrofe na Yucatanu (gdje treba imati dobre živce ako se želi doći do kraja), sa dobrim početkom, na kraju sam se totalno razočarao.Boselli je već tamo od Morske strave imao viziju kako spojiti Zagora sa Atlantidom,kako napraviti najveću priču o Zagoru do sada, ali srce me boli kad vidim kako je to sve završilo odnosno kamo to vodi. Saga sa Richterom je promašaj i to teški..Očito se zasitio Zagora a to me zabrinjava jer ako Boselli krene sa lošim pričama, pitam se što ostaje Duhu sa sjekirom..A Ferrija treba mijenjati , jer ovakve naslovnice su stvarno tragedija.A možda i prevoditelja u Ludensu jer u ovoj epizodi prijevod je očajno loš ("Fe oer" ?!!-pa valjda treba bit Farski otoci)
    22.12.2009
    11:51:00 sati
    Aco
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 47%

    2, 3, 9, 5

    Dosta slabo... Boselli je ubacio preveliki broj likova s kojima nije znao što će. Velika većina dijaloga je nepotrebna jer nema veze s glavnom radnjom. No sve bi to oprostili Boselliju da je rasplet priče napravljen bez Richtera u kretenskom odijelu koji poludi i s nekim topom počne pucat po ostalima. Čitava ova saga s Richterom je totalni promašaj. Della Monicin crtež je jedina svjetla točka. Ferri prosjek.

    01.01.2010
    17:24:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    06.01.2010
    12:23:00 sati
    Brdar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    I još jedan završetak Zagorovog mini-ciklusa i Della Monica je to zbilj dobro dočarao. Očito je da će se

    Richter vratiti

    18.02.2010
    20:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Meni se ova epizoda stvarno dojmila, prava avantura koju ću vjerojatno i jos koji puta pročitat. crtež odličan, naslovnice odlične, jedina zamjerka ide na račun scenarija i to posebno za kraj stripa koji je zbrzan i banalan pa kvari opći dojam cijelog stripa.

    14.07.2010
    11:06:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Početak mi je bio dobar a ostalo sve je prosječno, očekivao sam stvarno puno više od ovih brojeva. Della Monica prosječan kao i uvijek a naslovnice osrednje.

    24.07.2010
    15:32:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    31.07.2010
    23:43:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    dobra priča,iako na momente predvidljiva. dobar završetak i očito je da će se richter vratiti i to će biti dobre priče. vjerovatno ćemo i borka još vidjeti.nije mi loš ovaj mini serijal

    02.10.2010
    12:48:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Boselli jedobar,ali Della Monica je ponekad crtao slična lica.Ferri je car.

    19.12.2010
    19:59:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    20.01.2011
    19:09:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Generalno dosta dobra prica za kraj sage sa Rihterom, ali nazalost sam kraj je jako nespretno sklepan i zbrzan da mi je to dosta pokvarilo opsti utisak. Mogao je Boseli i morao to dosta bolje da obradi, pogotovo sto je, po mom misljenju, odlicno vodio pricu do tog samog kraja. Recenzija izvrsno oslikava nedostatke ove price, s tim sto po nekim pitanjima ja ipak ne bih bio toliko kritican. Ono za sta se definitivno slazem je da su uloge nekih junaka marginalizovane, i tu pre svega mislim na Gutruma, koji se odavno nije pojavio i definitivno je mogao da bude vise iskoriscen. Dela Monikin crtez mi je sve bolji! Prve dve naslovnice su fantasticne, dok mi je 4. prilicno losa.

    20.01.2011
    21:29:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je vrlo dobra jer po prvi put nije samo Chico onaj koji izmamljuje osmijeh. Kada se Islanđani i Vikinzi sukobe guverner ih rastavlja uz poklik: "Stanite u ime kralja, mislim na kralja danske kojeg predstavljam." Tako da je priča s time po meni dobila neku dinamiku.

    21.02.2011
    18:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Epizoda koja je trebala da razrijesi sagu o Richteru, pa ipak ima na kraju pecat "nastavice se".

    Definitivno najbolji dio je susret sa maelstromom. Odlicno izvedeno, napetost na vrhuncu. Dexter u ovoj epizodi nesto manje markantan, sto je dobro, nije dovoljno zanimljiv  lik da bi mogao da vodi vise epizoda kao glavna licnost. Della Monica sjajan. Izgleda da je dostigao zenit svoje karijere.

    27.02.2011
    12:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 10, 7

    U nekim dijelovima zamorno, ali u cjelini je dobro. Della Monica izvrstan, pogledajte samo kako je nacrtao maelstrom! Naslovnice solidne.

    23.06.2011
    14:47:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    12.07.2011
    04:12:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    finale borbe sa rihterom.veoma dobre epizode,ali dajem manju ocenu zbog isuvise naglog zavretka,ocekivao sam nesto spektakularnije

    07.08.2011
    00:47:00 sati
    general war
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Pun pogodak!

    11.02.2012
    12:35:00 sati
    tinton
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda. Jeste da nije onaj zlatni Boselli ali i ovo je sasvim solidno.

    Jedino sto mi se ne svidja kod Boselijevih epizoda je to sto ima toliko referenca i secanja na ranije epizode koje su veoma teske da se nadju. Npr ta epizoda sa profesorom Vajsom i Honest Joem i sa Sedam gradova Cibole {koju sam nabavio posle ove epizode pa mi je pokvarilo kraj posto se otkriva da je onaj tip sa Atlantide izgledao kao Zagor}

    Crtez odlican i nikad nemam zamerke Della Monici on mi je pored Toricelija Vernija i Sediolija najbolji crtac novije generacije

    Ferri odlican

     

    EDIT iz 2014.

    Posle procitanih svih epizoda koje imaju veze sa Atlantidom, ova epizoda dolazi kao jagoda na vrhu slaga na vrhu torte! Odlicna epizoda, pršti od akcije, napetosti, Atlantide... Svaka cast Bosseliju, posle osrednje Tajne Sumera vratio se u punom sjaju! A sada napred do JA sage!

     

    05.05.2012
    15:31:00 sati
    going going
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Zanimljiva priča povezana sa Atlantidom. Della Monica je sjajan.

    24.07.2012
    14:50:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    22.08.2012
    23:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Nakon jednog malko dužeg perioda nečitanja Zagora, pročitao sam ovu priču i moram priznati da mi se svidjela.. Odličan crtež, nezamijenjivi Della Monica, odlične naslovnice, mnoštvo starih likova, završetak trilogije o Richteru, dobro razrađen scenarij, cijela mitologija o Atlantidi i Mu-u, puno toga dobroga i kvalitetnoga ima u ovoj epizodi.. Doduše nije ovo vrh vrhova, također smatram da je nepotrebno uvođenje Guthurma i Vikinga koji su nedorečeni i nedovoljno iskorišteni u ovoj epizodi.. Isto tako i Dexter Green ima nevjerojatno sporednu ulogu u cijeloj priči, što baš i nema smisla.. Ali, sve u svemu, epizoda ima puno više pozitivnih negoli negativnih strana i zbog toga od mene dobiva visoke  ocjene..

    21.02.2013
    17:28:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    17.03.2013
    01:21:00 sati
    Fran
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    5, 2, 8, 6

    Ovo je nevjerovatno dosadna priča puna debilnog teksta, prepričavanja...

    29.08.2013
    18:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    Jedna od ne baš tako uspjelih Bosellijevih priča, srećom nema ih puno, ali dogodi se tu i tamo.

    Imao je zanimljivu ideju, posebno kad se uzme u obzir cijela mini-saga, ali, konkretno, scenarij nije baš dobar. Imamo previše likova, što samo po sebi nije problem po uvjetom da su dobro iskorišteni, ali nisu. Bork bi trebao biti klasičan bosellijevski lik u "sivoj zoni" (Sivi Vuk, Gambit, Marie Laveau itd.), a oni su redovito presudni i važani, ovdje to nije slučaj jer Bork niti je zanimljiv, niti previše važan. Njegov odnos s Richterom nije uvjerljiv i cijela ta priča o njegovom odrastanju nema veze s vezom jer ovaj je manijakalni ubojica i što će sad on odgajati malo dijete. Sudbina njegovog oca, kasnije otkriće da je živ tj. da je član neke bande, isto nije uvjerljiva i nema velike logike. Feliks je jednako bespotreban i iritantan i zbog takvih je Boselli nategnuo scenarij do granice pucanja ne bi li svi oni imali kakvu-takvu ulogu.

    Ista je stvar sa Guturmom i njegovima, tu je još i Honest Joe i cijela posada, a Zagor je jednako izgubljen u svemu tome i većinu vremena luta i bavi se nebitnim stvarima.

     

    Da bi se ova razvodnjena priča spasila trebalo je sasjeći trećinu stranica, skratiti bespotrebne scene, izbaciti nebitne likove poput Feliksa, Guturma, cijele one bande u zadnjem dijelu i Borkovu ulogu svesti na nešto što odgovara njegovim kapacitetima (koji nisu veliki) ili ga napraviti važnijim, boljim, pametnijim i ne znam ti ni ja što.

    Osim te razvodnjenosti scenarija, problem je i ritam gdje imamo velike događaje u prvom i posljednjem dijelu, a cijela sredina je dosta mlaka. Također tu imamo i poseban, možda i najveći problem, a to je kraj, koji je izveden na jako loš način. Boselli tada više ni sam nije znao što radi pa se poslužio nekim jeftinim rješenjima poput izmišljanja Richterovom djelomičnog ludila jer nije znao kako bi se na normalan način uopće izvukao iz apsurdnih situacija u koje se doveo. Tih zadnjih tridesetak stranica izgledaju kao da ih je napisao neki početnik, jer tu svaka logika prestaje i pojavljuju se laserski topovi, magični predmeti starih božanstava, stijene padaju sa stropova i događaju se ekspozije i hrpa drugih besmislica.

    Moglo bi se ovu priču detaljno rastaviti i analizirati jer ovo nije sve što ne valja, ali nemam volje jer bi trebao potrošiti još najmanje par sati, dosta je i ovo.

    Della Monica uvijek isti, kod njega nema nekog napretka, evolucije, uvijek iste table, korektne, pristojne ali redovito hladne bez onog nečeg umjetničkog u sebi.

    09.11.2013
    21:12:00 sati
    solar
    uredi
  • Immobile

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    s obzirom na dosta nezanimljive prethodne epizode s richterom,i opcenit los period od pedesatak eppizoda oko ove,dosta je dobro.bork je mogao ispast zanimljiv, slican profil poput Murda ,ali bosellji je odlucio drugacije.kraj je zbrzan i ne pretejerano originalan.della monica 10,ferrijeva druga naslovnica je dobra ostale su bezvezne,al ajde

    09.04.2014
    05:23:00 sati
    Immobile
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    Izuzetno dosadna epizoda.

    11.04.2014
    21:13:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    07.07.2014
    20:47:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    Loš završetak ove minisage koja nije dobro ni počela.

    23.09.2014
    17:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Poprilicno duga prica. Prenatrpana raznim likovima. Neki su ok,a neki su sa svojim ulogama djelovali kao ukras. U nekim trenucima sam imao osjecaj, kao da ni umjetnici ove epizode, nemaju vise pojma ni ko pije ni ko placa. Scenario je zadnjih 20-30%,poprimio ocajne razmjere. Crtez mi je bio problematican,morao sam vise puta provjeriti da li je Della Monica i dalje crtac ili je netko drugi preuzeo.Naslovnice su mi ispod prosjeka.

    07.12.2014
    00:12:00 sati
    Tutta
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Na jedne momente zanimljivo, a na druge momente užasno dosadno. Ne sjećam se kada mi se zadnji puta svidjela neka Bosellijeva priča. Previše želi nametnuti te mitološke likove/božanstva i učiniti ih relevantnim za serijal. Honest Joe nije ni 2% zanimljiv kao Fishleg i njegova ekipa, Guthrumova uloga mi također nije jasna. Richter po ničemu nije zaslužio cijelu ovu mini sagu. Stvar spašava Della Monica. Ovo mu je jedan od najboljih radova. Crtež je zbilja vrhunski.

    05.01.2015
    15:38:00 sati
    caramba
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Najbolji Zagor od Bozice Mjeseca! Ovdje se Boselli donekle iskupio za ono sto je ucinio Kandraksu u druidovom katastrofalnom povratku na scenu. Mozda jeste malo preduga ali ovo je avantura sto u trenutcima dolazi do samog vrha. Dinamicno, uzbudljivo i sve se odvija prema interesantnom fondu mora i stjenovitog ledenog Islanda. Uopste mi se svida kada se Zagor i Ciko ukrcaju na neki brod i plove po morima a to izgleda i Boselliju pase jer bas ona Bozica Mjeseca je bila izvanredna a naravno, Nestali istrazivac je vrhunac serijala. I tako i ovdje, najbolji dio price je bas onaj koji se odvija na moru. Specificno, oluja i spustanje u maelstrom je potpuno maestralno izvedeno i onaj klimaks kada se pojavi Atlantida u ponoru me je doslovno najezio. Klasicna scena koja se odma ukucala u sam vrh legende o Duhu sa sjekirom, sto se mene tice.


    Nazalost, nije prica bez svojih mana. Kao sto sam vec reko, malo je preduga za svoje dobro i nazalost se to najvise primjeti na samom kraja koji je previse forsiran. Nakon svega malo sam vise ocekivao od samog zavrsetka. A sto se mene tice, glavni krivac su poneki suvisni karakteri. Specificno su Gutrum i njegovi vikinzi potpuno nepotrebni u ovoj prici. A i u modernom Zagoru. Gutrum je antikvitet koji pripada Nolitti. To znaci izvan price ali nazalost i unutar price. Sam Boselli to izgleda smatra jer se stalno sali bas sa tim tokom price. Zasto ga je uopste ubacio? I mali Feliks je donekle iritantan karakter koji zauzima sasvim previse prostora.


    Nakraju moram spomenuti crtez Della Monice jer on je absolutno najvazniji karakter ove avanture. Covjek nastavlja napredovati i ja bi bez oklevanja ovo nazvao njegovim najboljim radom do sada. Maestralno od pocetka do kraja! Cak je i stari Ferri dobio inspiraciju i napravio, bar tri, veoma fine naslovnice.  

    23.02.2015
    21:07:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 35%

    2, 1, 7, 5

    Pa ne mogu vjerovati da je nešto ovakvo ugledalo svjetlost dana i to još u redovnoj seriji. Ništa tu ne funkcionira, potpuno su promašeni i radnja i svi likovi koji su u njoj prisutni. Prvi dio je ispod svake kritike, ništa se konkretno ne događa dok dosadnih dijaloga ima na pretek, jedino što je vrijedno spomena (jer je dobro nacrtano) je spuštanje Dragoonom u maelstrom mada mi nije najjasnije kako se more najprije zatvorilo iznad broda pa ga potom izbacilo na površinu. Potjera za Borkom i malim Felixom je potpuno nepotrebna jer je zauzela previše mjesta a oba lika su skroz bezvezna, pogotovo Bork. On je ovdje stavljen u potpuno krivu poziciju Richterovog pomoćnika a to svojom osobnošću ne zaslužuje, u usporedbi sa okrutnim Velasquezom iz prethodne priče doima se kao janje u kandžama vuka. Guthrum i njegovi vikinzi su također nepotrebni jer su loše iskorišteni a nije ni bilo nekog razloga da se upute za Island osim da im guzica vidi puta, puno bolje su iskorišteni u nedavno izašlom kolorcu od Raucha. Dexter Green mi se čak više svidio u Tajni Sumerana nego ovdje gdje je ostao u potpuno sporednoj ulozi i dosta vremena nezapažen pa mi nije jasno koja je svrha njegovog ubacivanja. Osim nezanimljivošću priča odiše i predvidljivošću, bilo je lako za pogoditi da su maskirani razbojnik i Bork otac i sin jer je već ranije otkriveno tko je pratio Richtera na prijašnjoj ekspediciji na Island, to je veliki scenaristički propust. Taman kada se mogao dobiti barem nešto zanimljiviji rasplet napravljen je najgori mogući scenarij sa ubacivanjem fantastike i sve one pizdarije sa topom i Lokijevim prstenom su još više srozali ukupni dojam. U prošlosti je Nolitta takve fantastične elementa znao puno bolje i pametnije iskoristiti dok kod Bosellija imam osjećaj da teži samo tome da napravi što veći spektakl bez obzira na mjesto i vrijeme radnje. Za ovakvo nešto nema nikakvog opravdanja i scenarij zaslužuje čistu jedinicu.

    Della Monica je sveukupno napravio dobar posao iako mi se ne sviđa kako je u pojedinim trenutcima crtao Zagorovo lice ali zbog prikaza islandskog krajolika dajem mu ocjenu više. Od naslovnica je samo druga dobra dok su ostale previše obične i nezamjetne iako treba priznati da se kod prve i nije moglo nešto posebno smisliti jer u tome dijelu priča gotovo da nema nikakvu radnju osim putovanja na Dragoonu.

    01.03.2015
    02:36:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    vrlo dobro

    malkice slabije možda zbog nepotrebnog pojavljivanja vikinga al ajd

    24.03.2015
    14:09:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 69%

    5, 5, 10, 9

    26.05.2015
    00:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    19.06.2015
    16:12:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Počelo je super. Odlično otvaranje u maglovitom Londonu i nagovještaj nove epske priče. Zagor i Čiko se ukrcavaju na brod i kreću u veliku pustolovinu.  Dobra mi je bila fora sa Čikom, kojemu se Zagor nije usudio reći da ne putuju nazad u SAD.  Sudeći po spektaklu na početku drugog broja odnosno po spuštanju Dragoona u Maelstrom, netko bi u tom trenutku mogao zaključiti da se radi o jednoj od najvećih pustolovina ikada, ali tada Boselli staje na loptu. Stižemo na Farske otoke i Island i sve se nekako uspori. Junaci (i negativci) se razdvoje i ti paralelni pravci u priči služe ponajviše za dijaloge i usporavanje radnje. Razočali me oni sanduci. Očekivao sam da će imati neku jaču ulogu u priči. Kraj je najviše razočarao. Nakon Maelstroma, očekivali smo nešto još jače, zaslužili smo barem jednu krupnu vinjetu, barem Lokijev laboratorij ili neku atlantidsku knjižnicu, nešto. Dobili smo špilju i neki čudnovati top (što je uopće smisao topa u špilji). Da je barem spuštanje u Maelstrom nekako uvršteno na kraj umjesto na početak, dojam priče bi bio puno bolji.

     

    Dobro, nije sve toliko loše. Početak je odličan. Tu je i taj veliki ulog, koji daje jačinu priči - ako Richter dođe do ključa spoznaje svima se loše piše. Island je odlično prikazan – Della Monica standardno odličan. Iako ne previše originalan, storyline sa Borkom i njegovim ocem je solidan. Tu su i vikinzi, naši dragi znanci, koje je Nollita skoro upropastio u njihovom drugom pojavljivanju. Ma kakva Florida, drago mi je da ih Boselli vraća nazad u hladnu Kanadu (zadnja stranica »Trona bogova«). Meni je ovo njihovo pojavljivanje odlično. Dobili su prostora koliko i zaslužuju (ovo nije njihova priča) - kratko i slatko. Bilo bi svetogrđe ići na Island i ne imati Guthruma u priči.

     

    Richtera ovdje Boselli »kuha« za južnoameričku sagu. Jedva čekam.

    04.10.2015
    12:55:00 sati
    nagor
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 62%

    6, 3, 9, 8

    Za završetak saga sa Rihterom je moralo biti bolje izvedeno,znam da ce se ponovo pojavit ali ode je kraj nekako napravljen na brzinu samo da sagu zavrse..nadam se da ce u sledecem dvooju napokon taj lik bit bolje iskoristen za neprijatelja

    23.04.2016
    06:21:00 sati
    Wayto
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    8, 2, 10, 8

    I opet atlantida! I naravno, ponovno se nekome od likova ( u Zagorovoj blizini) počinje nakon 10+ godina u pravom trenutku vraćati sjećanja. Island- odlično okruženje, i crtež je to jako dobro prikazao. DObri likovi, samo ne znam čemu su poslužili viknizi, osim da ih se malo prisjetimo!? kad su se opet vratili natrag. Sve u svemu, konačno je i taj Richter riješen, iako me neće začuditi da se vrati kroz koju godinu.

    11.07.2016
    15:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ono što meni prvo upada u oči je odličan crtež Della Monice. Stvarno se istaknuo, fantastično nadopunjavanje doze crnog i bijelog. Njegov Dexter je odlično vizualiziran za razliku od Cassarovih.

    Kao što su neki već naznačili, Boselli je očito želio stvoriti spektakl. Mislim da je tu malo podbacio.

    Potjera traje predugo, a Richter i Zagor nikako da se nađu lice u lice sve do samog kraja. Da bi nekako izveo da Zagor bude sam na otoku, uveo je u priču Felixa. Kasnije to vodi do čuvenih razbojnika. Samim time je Dextera, Honest Joea i Yamba sveo na čuvare Guthruma u njegovim pohodima i čarkama.

    Znajući da imamo nastavak u Žezlu Tin-Hinan propustio je pojačati emocije u trokutu Zagor - Dexter - Richter.

    Priča je zabavna i avanturistička, kako i dolikuje Boselliju. No kao dio cjeline propuštena je šansa za napraviti spektakularnu priču koja bi Richtera vinula na viši level.

    12.11.2016
    11:58:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    07.06.2017
    18:44:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    08.11.2018
    08:12:00 sati
    Gris
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 3, 3

    24.12.2018
    23:27:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ugodno iznenađenje, nije lako napraviti prolaznu priču na neočekivanim ili neuobičajenim lokacijama.

    23.06.2019
    19:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 39
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 509
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 511
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 505
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 673

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1292

Aukcije

Forum