Istrebljivači

Zagor

ZG LU 72/73 | 196 str.

Stari Zagorov prijatelj Škiljavi Bob dolazi Zagora moliti za pomoć jer netko u njegovom kraju ubija bijele žene, muškarce, stočare i putnike i to tako da krivnja pada na Indijance Creek. Zagor, naravno, pristaje i tu počinje pustolovina nabijena barutom, krvlju i osvetom…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Istrebljivači
    ZG LU 72
  • Metak za Kelsa
    ZG LU 73

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli sterminatori
    ZG SR 409
  • Una pallottola per Kelso
    ZG SR 410

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi i posljednji rad Dottija na regularnoj seriji, osim ove epizode napravio je samo još specijalac #9 "Anđeo osvetnik“ koji je i slične tematike.
  • Ovo je također i posljednji Colombov rad na regularnoj seriji . uz ove dvije epizode uradio je još i SD 34/35 "Strah nad rijekom/Oštrica u sjeni" i SD 66/67 "Smrtonosni bljesak" i "Dvoboj u sumrak" također epizoda prepuna pucnjave.
  • Prva epizoda regularnog Zagora izašla kod nas u izdanju Ludensa, koja se numeracijom nastavlja na Slobodnu Dalmaciju.
  • Nakon ove dvije epizode Ludens će objaviti 20 epizoda preskočenih od Slobodne Dalmacije.
  • Ovo je svojevrsni uvod u Zagorovo putovanje koje će uslijediti jer baš u ovoj epizodi Zagor napušta Darkwood u koji se vraća tek nakon dvije godine (24 broja) u ZG #116 "Junaci crvene grane".
  • Izdanje izašlo u Italiji u listopadu i studenom 1999. godine.
  • Na stranici 11. #72 Kelso čita roman "Posljednji Mohikanac" J. F. Coopera.

Duo Maurizio & Maurizio su nam servirali epizodu sa lovcima na skalpove, pokvarenim vojnicima, mržnjom bijelaca prema Indijancima i Zagorom kao jedinom svijetlom točkom u mraku, spremnim da pomogne svakom prijatelju u nevolji pa tako i ljudini od čovjeka kakav je Škiljavi Bob. Dakle, po čemu se ova epizoda razlikuje od ostalih sa sličnom tematikom? Humorom? Crtežom? Količinom krvi? Svime nabrojenim ili se uopće ne razlikuje?

Slika 1. Škiljavi Bob, prvo pojavljivanje

Priča ide ovako:
Trojica indijanskih skauta i kaplar Blevins su davno kod bitke kod Butcher Passa izdali bojnika Rogera Kelsa zbog njegove okrutnosti prema Indijancima. Ta trojica su bili Sholoka i Crvena Lisica iz plemena Creek, i Mosquito, Apaš koji je živio sa Creejima. Iako su Kelsa smatrali mrtvim, on je preživio taj tragični dan i sad se vratio sa svojom vojskom lovaca na skalpove kako bi se osvetio. Da bi uspio u svom naumu mora potaknuti mržnju prema inače miroljubivima Creejima i to tako da inscenira zločine kao da su ih napravili Indijanci. Zagor i Bob su na tragu tim lovcima na skalpove ne znajući tko se krije iza toga. Na putu spašavaju mladog Creeja i odvedu ga u Badwater kod oca Blevinsa neznajući da je upravo on sljedeća žrtva na Kelsovoj listi. Nakon okršaja lovaca i Zagora, Kelso jedva spašava živu glavu i bježi. Tu susreću Swindlea, Kelsovog osobnog biografa, koji ih odvodi do Kelsovog skrovišta. Na putu susreću Mosquita čiju obitelj drži Kelso kao mamac. Neustrašiva družina upada u Kelsov logor i pakao počinje…

Slika 2. Zagor - Duh sa pištoljem

Ova priča zbog brojnih okršajima pištoljima i pucnjavom podsjeća poprilično na Texa, pa tako u mnogim trenucima, kao kod tučnjave u salunu ili kad spašavaju mladog Indijanca od lovaca na skalpove Zagor i Bob podsjećaju na Texa i Carsona u sličnim situacijama. Osim pucnjave priča sadrži i mnogo komičnih dijaloga koji su nerazdvojno povezani sa Chicom, od početka kod samog upoznavanja sa Bobom pa sve do posljednje stranice. Colombo je uspio ubaciti komediju čak i u trenutku kad Zagor i Bob dolaze do Mosquitovog sela sravnjenog sa zemljom i traže njegovo tijelo, a za to vrijeme Chico se sa Swindleom prepire oko pljoske s viskijem. Taj humor koji je često bio prisutan kod starijih brojeva Zagora se vremenom pomalo gubio kako je Zagor dobivao na ozbiljnosti tako da je to pravo osvježenje. Scenarij u nekim djelovima poprilično kaska, kao naprimjer kad skupina Indijanaca dolazi do Zagora i društva pa Bob objašnjava da je znao da će Zagor prihvatiti, te da je unaprijed dogovorio sastanak; čista ušteda stranica i moglo se to bolje napraviti. U nekim drugim segmentima Colombo koristi nešto što rijetko vidimo u Zagoru, a to je npr. kad su se Zagor i Bob razdvojili u potjeri za Kelsom nije Zagor taj koji slučajno dobije uvijek najveću ribu, pa tako on slijedi samo truplo na konju. I također nije prikazana borba između Kelsa i Boba već vidimo samo da je Bob ostao bez konja. Za dobru priču ima dovoljno stranica, 192 čak, no, kako se često dešava, kraj je prilično zbrzan. U ovoj priče svaki dio priče je našao svoj dio tako da priča teče jednim ležernim ritmom koji je vodi sve do samog finala.

Slika 3. Škiljavi Bob i njegova sačmarica

Kod većine likova je prisutna vrlo dobra karakterizacija, od Swindlea, Kelsa pa preko njegovog pomoćnika Gilasa sa njegovom iguanom, no ima i klasičnih portreta korumpiranog i uzornog vojnika kao i brojnih drugih sporednih likova bez neke podrobnije analize.
Škiljavi Bob: Iako ne volim baš epizode u kojima se pojavljuju likovi iz zagorove prošlost, jer su oni tu često samo da bi nas uveli u priču, ovdje lik Škiljavog Boba prilično dobro funkcionira. Njegova gruba vanjština u kontrastu je sa njegovom prosvijećenom nutrinom koju dijeli uokolo sa svojom sačmaricom. ;)

Bojnik Roger Kelso: najgora vrsta vojnika i čovjeka. Odgojen u mržnji prema drugim rasama, a naročito prema Indijancima. Sadistički gad koji uživa u ubijanju i koji živi u uvjerenju o nadmoći svoje rase. Duboko u sebi isti takav kakav se prikazuje, bez mrvice dobrote. Pokreće ga osveta radi koje se okružio, kako on sam kaže, paklom, ali ipak su oni tu samo zbog njegova novca, a ne i njegovih ideala iako im u potpunosti odgovara posao kojim se bave.

Slika 4. Poluskalpirani Kelso i njegovo društvo

Bernard Swindle: Propali engleski pisac koji dolazi u Ameriku u potrazi za poslom. Tu ga zapošljava Kelso kao osobnog biografa, naravno on treba pisati idealiziranu verziju događaja kako bi Kelso isprao ljagu sa svog imena. Kukavica, pijandura koji zgrožen Kelsovom okrutnošću pokazuje da ima u njemu hrabrosti u posljednjem okršaju, gdje se suprotstavlja i samom Kelsu.
Otac Blevins: Bivši vojnik pod Kelsovim zapovjedništvom, čista suprotnost Kelsu. Indijanci ga baš zbog toga spašavaju. Nakon događaja u Butcher Passu napušta vojsku i zaređuje se.

Dotti kod Zagora napušta Ferrijev kanon crtanja. Njegov Zagor je jednostavno drukčiji od dosadašnjih prikaza. Pravo osvježenje iako sam siguran da se mnogima neće previše svidjeti. Za razliku od Zagora Chica je pogodio čak bolje od nekih drugih crtača poput Marcella ili Chiarolle. Veliku pažnju je posvetio crtanju pištolja tako da su često oni u prvom planu što zapravo i odgovara ovoj epizodi jer su revolveri imali glavnu riječ tokom cijele epizode. Zagor se, naime, osim par puta šakama samo jedanput koristio sjekirom. Iako mu ne leži previše crtanje faca likova tako da su one često drukčije od stranice do stranice kod dekadentnog prikaza Divljeg Zapada prekrivenog prašinom, ostvario je svoj vrhunac.

Slika 5. Zagor - Duh sa dva pištolja

Prava šteta što nije crtao više epizoda. Ferrijeve naslovnice sasvim prosječne, korektno nacrtane, ali nisu one te koje će pobuditi zanimanje za ovu epizodu. Sve u svemu ovo je prilično dobro popunjen početak Zagorovog velikog putovanja po Sjevernoj i Srednjoj Americi, te Africi.

Naprijed

ZG SD 70/71 Mortimerova osveta

ZG LU 94/97 Krvna braća

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • mali od palube

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Deers, rođen si da pišeš recenzije. Zagor se u ovoj epizodi ponaša   ko  Terminator  (kolji,kolji,kolji).
    22.09.2007
    09:43:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Uz izvanredan crtež u ovoj epizodi dobili smo i pravu galeriju sporednih likova što je u Zagor scenario stuffu kao početak u ono što nam slijeduje.....
    22.09.2007
    09:48:00 sati
    kico
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Prejaka epizoda! Ovo je prvi Ludensov Zagor, pa mi je i zbog toga posebno drag! Kelso je gadna faca! Sve u svemu, jako dobro!
    22.09.2007
    10:15:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ok epizoda...nije mi se baš tako jako dopala, ali je jedna među boljima...
    22.09.2007
    18:34:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Klasična priča sa rasističkom problematikom; netko pokušava natjerati Indijance ili vojsku da krenu u rat jedni protiv drugih. Viđeno sto puta u Zagoru, međutim ovdje ima dosta 'šarenih' likova koji epizodu čine interesantnom; luđak Kelso, njegov pomagač sa gušterom na ramenu Gilas, pa piskaralo Swindle, te Zagorov prijatelj Škiljavi Bob, koji sipa dobre šale. Ima i puno motiva i scena iz poznatih western filmova, što se meni jako sviđa. Dotti je odličan crtač, i vjerojatno najbolje dočarava tu kaubojsko-trapersko-indijansku prljavštinu, akcijske scene i sporedne likove crta odlično, međutim Zagora nikako da nacrta kako spada (a bogami ni na barem dvije vinjete jednako), stoga najviša ocjena koju mu mogu dati je sedmica. Ferrijeve naslovnice blago rečeno katastrofa. Sve u svemu - sviđa mi se ova epizoda.Pozdravljam ovom prilikom i novog recenzenta, forza Bud! ;))
    22.09.2007
    19:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Žiga

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Kad sam prvi put pročitao ovaj strip, bio mi je vrlo glup, ali bio sam loše volje tog dana i nisam mogao biti objektivan zato sam ga nakon nekog vrijemena pročitao iznova - i strip mi se svidio mnogo više nego prvi put.Negativac je neobican, vrlo okrutan, ali mislim, da malo prebrzo saznajemo istinu o Kelsu, mogli su nam to reci malo kasnije.I ostali sporedni likovi su interesantni, poput zlocestog pukovnika, Kelsovih ubojica i ostalih Zagorovih prijatelja.Sviđa mi se, da je se strip događa na različitim lokacijama, najbolja je Kelsov grad.Prica ima solidan ritam, nije prebrza i finale je sasvim lijepo odrađen. Dotti mi se kod Zagora uvijek sviđa, njegov stil je najbolji za akcijske priče kao što je ova.Naslovnice nisu baš nešto, previše obične.
    22.09.2007
    20:13:00 sati
    Žiga
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 9, 1

    odlično. puno kvalitetnih likova...puno događanja...odličan škiljavi bob. meni je dotti odličan sa crtežom kako u ovoj epizodi tako i u specijalcu. pošto je samo njih crtao nije ni čudo da se malo traži sa zagorom. naslovnice opća katastrofa...prva jedna od najglupljih i najgoribh uopće... na drugoj zagor izgleda kao....
    24.09.2007
    16:25:00 sati
    piquet
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    ovako na prvi pogled nekakav prosjek ali kad se bolje pogleda ipak se vidi doza originalnosti, meni se sviđa ta priča oko Kelsa i ekipe a zanimljiv je i lik Boba. Dobra tema solidno odrađena od strane Colomba. Dotti nije loš, za razliku od ne pretjerano inspiriranog Ferrija.
    24.09.2007
    16:32:00 sati
    Koresh
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 5, 7

    Jeftino sranje, ali taj Dotti... Valjda mi je zbog toga ovo jedan veliki užas! Crtež je jedonstavno sranje, Zagor je usrano nacrtan, valjda mi to sve kvari. Da se zna, Dotti je u Dampyru fantastičan i da tamo ocijenjujem njegov crtež možda bi mu i 10 dao, ali ovdje... ragljhh! Colombo je inače korektan, uglavnom solidne i zanimljive priče ispaljuje i to je uglavnom podnošljivo. Da mi je samo znati ko je nacrtao Zagorovu glavu na prvoj naslovnici?... jer Ferri nije sigurno!
    25.09.2007
    20:11:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • sed1

    Ukupna ocjena 40%

    4, 5, 2, 7

    27.09.2007
    19:45:00 sati
    sed1
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 5, 1

    Pa ovaj Dotti po svom stilu bi mogao da vrši posao recimo Magičnom Vetru... Zagoru nikako. Mislim korektan je, ali jednostavno ne odgovara po senzibilitetu. Priča takođe. Kod Zagora te mračne, depresivne fore ne piju vodu. Naslovnice - pa ima li smisla kometarisati...
    01.10.2007
    23:20:00 sati
    henry
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 8, 1

    Kroz stripove o Zagoru upoznali smo dosta osvetnika nad Indijancima, ali Kelso je svakako jedan od najoriginalnijih. Mislim da nitko nije bio tako surov i brutalan prema INdijancima kao on tako da svakako zauzima posebno mjesto među njemu sličnim luđacima.Inače, sama epizoda ništa posebno, tek jedna pucnjava za drugom do samog kraja koji me ipak malo razočarao jer očekivao sam žešći obračun Zagor-Kelso.Dotti je pravo osvježenje, sviđa mi se jer se radikalno razlikuje od ostalih i nije tek krenup kopirati staru gardu. Sviđaju mi se njegove borbene scene a jedino ne valja kod crtanja Zagorove face. Nažalost, ono po čemu najviše pamtim ovu epizodu su naslovnice. Definitivno, ovo su najgore naslovnice u Ferrijevoj karijeri i što mu je bilo dok ih je crtao stvarno ne znam. Zagorova faca, položaj tijela..ma očaj!
    06.10.2007
    12:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 36%

    3, 4, 4, 3

    loše i dosadno
    13.10.2007
    17:23:00 sati
    lwood
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 3, 8

    Dottijev crtež je ovdje odvratan! Priča mi je jedna od najgorih, užasno dosadno...
    14.10.2007
    12:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    kada sam vidio kako ljudi ovdje hvale ovaj strip, iznenadio sam se. što se mene tiče, kada sam vidio ovo čudo od priče i crteža, na prepad sam konačno shvatio sam da je nakon 20 godina moga življenja za zagora došao trenutak kada ga više ne mogu čitat. ne ovakvu priču ovako nacrtanu. to nije zagor. mislim da je nisam ni pročitao pošto je se uopće ne sjećam. zato nisam kompetentan.. možda je priča i dobra.
    02.11.2007
    05:45:00 sati
    lukaaaa
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...mene tako?er ova epizoda podsje?a na texa, crtež je dobar.,ova mi je epizoda draga jer je prva iz ludens serije i neznam zašto nikad mi ne dosadi, kolko god je puta ?itao...
    25.11.2007
    16:45:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • homer81

    Ukupna ocjena 58%

    7, 8, 2, 7

    Prvi put kada sam ga vidio sam se fakat prepao crteža KATASTROFA! NE znam ipak sam navikao na nesto drugo,a ne karikature Zagora!Sto manje u buducnosti ovoga to bolje! 
    07.12.2007
    08:48:00 sati
    homer81
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 8, 4

    dobra, tvrda, skoro bi rekao teksovska epizoda zagoralijepo nacrtano
    04.07.2008
    22:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Epizoda puna akcije,ali u suštini ne donosi ništa novog (čak je na trenutke i pomalo zamorna)...Dotti je ovdje još bolji nego je bio u,recimo specijalu Anđeo Smrti,ali mislim da bi još uvijek trebal malo proraditi na crtežu Zagora...uglavnom,jedna skroz solidna epizoda,nit manje,ni više...Ferri je definitvno imao i boljih naslovnica,ali ok,može proći
    27.09.2008
    14:28:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Baš priča slična Texu. Zato mi se valjda i sviđa. Prepuna pucačine i fajta. Super mi je onaj lik što nosi guštera Sotonu na ramenu. Dotti me iznenadio crtežom jer mi kod Dampyra nije baš nešto. Svakako dobro.
    15.11.2008
    09:20:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 7, 3

    Iako priča nije posve originalna, dobra je ovo epizoda. Prava razbijačka, a tako je Colombo napravio i prošli put (vidi: Smrtonosni bljesak). Jako mi pašu takve epizode. Neki detalji su isti kao i u Smrtonosnom bljesku – tamo uz Zagora rastura Nakiar, a ovdje legenda Bob. Colombo se jako dobro snalazi s likovima, ubaci ih tako puno, a skoro nikoga ne propusti dublje okarakterizirati (Swindle, Kelso, Bob...) Radnja je veoma dinamična, svidjele su mi se scene Zagorove tučnjave s vojnikom, pa zatim nezaboravni dijalog Zagora i Boba u saloonu prije nego je počela makljaža, Chicova glupiranja itd... Uglavnom, ima svega i preporučujem svima koji vole dobru akciju neka pročitaju. Dottijev crtež je dobar, ali Zagor mu ne valja i gotovo. U Dampyru je popravio svoj stil, tamo je puno bolji. Ipak ću mu dati dobru sedmicu. Ferri je za ovu epizodu nacrtao vjerojatno jedne od najgorih naslovnica u svojoj karijeri.
    24.11.2008
    12:32:00 sati
    mpavin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 19%

    2, 2, 1, 4

    Među najgorim Zagorima definitivno. Zanimljivo je što je 1 stari obožavatelj dao iz očaja najvišu ocijenu jer su ga pogodile pre pre visoke ocijene koje su ostali dali. Ljudi razmislite malo da li je ovo stvarno Zagor ili neki drugi junak? Ako je stvarno ekipa iz Tex garde onda neka se drže toga jer ovo kvari prosjek Zagoru. Za crtež nemam snage pisati jer duša me boli a najbolje će reći ocijena. I naslovnice su jedne od najgorih u povijesti serijala a epizodu sam jednom pročitao i stajat će na mojim policama dok sam živ jer sam kolekcionar a pročitati ju vjerojatno neću više nikad.
    08.12.2008
    18:07:00 sati
    supermike
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlična priča.
    20.03.2009
    08:59:00 sati
    writer
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo je jako dobra epizoda koju sam već par puta pročitao...

    Naslovnica je prosječna ali su zato priča i crtež jako dobri............

    19.05.2010
    10:24:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Zagor kolje kao luđak, Dottijev crtež je zastrašujuć, naslovnice su ok iako je Zagor na prvoj glavat i faca mu izgleda sasušeno.

    24.08.2010
    13:42:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 42%

    6, 2, 5, 3

    Ovo nije Zagor, ne mislim vizuelno, vec na cijelu pricu.

    Imam osjecaj kao da sam upao u neku Texovu epizodu.

    Totalno nerazradjena prica, bez trunke atmosfere, nedostaje upravo to sto odvaja Zagora od  Texa i slicnih westerna. Kraj zbrzan i iritirajuci.

    Zagor pobi sve zivo, Chico junacki jurisa na jednog bandita, poslije trci za alkoholom kao da je biftek.

    Colombo mi ovdje djeluje kao da nikada u zivotu nije procitao Zagorov strip, jednostavno napisao tek neku pricu. Prica je vec milion puta vidjena, ali scenario je toalni promasaj.

    Dotti je dobar crtac, ali Zagor jednostavno nije za njega. Totalni promasaj.

    Kao da to sve nije dovoljno, druga naslovnica je ocajna. Na sta ovdje Zagor lici, pitam se.

    12.12.2010
    06:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Bezveze je ovaj broj.Mislim,dobar je,ali mi nikako ne leži crtež,a ni scenarij.

    26.01.2011
    17:33:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Dobra priča i po meni lošiji crtež! Ali epizoda koju vrijedi pročitati!

    29.01.2011
    00:21:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Fino razrađen scenarij, a i priča nije loša. naslovnice su barem meni dopadljive, pogotovo prva.

    04.04.2011
    19:28:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda je nabijena akcijom od početka do kraja sa smiješnim upadicama.

    21.05.2011
    16:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Sasvim solidna epizoda sa puno pucnjave, što je nešto ne baš tako često viđeno kod Zagora.. Dotti mi je zapravo i jako dobar.. Jednog Chiarollu bi ja odmah izbacio iz staffa i zaposlio Dottia.. Super je odradio ovu epizodu i da je barem više crtao Zagora.. Likovi su mi prebrutalni, pogotovo Kelso koji je baš onako krvnički prikazan.. Naslovnice nisu ništa posebno, prva je malo bolja.. Sve u svemu, i kao prvi Ludens, zaslužuje dobre ocjene..

    11.06.2011
    10:06:00 sati
    allessi
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Ništa posebno ni naročito. Malo mi je crtež čak bio dijelom i iritantan. Očekivao sam ipak više, i veći obračun na kraju.

    29.01.2013
    13:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • cod83

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Sjajna priča i dobar crtež. Naslovnice jako loše.

    20.06.2013
    18:56:00 sati
    cod83
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 5, 8

    Majko mila, u sta se ovaj serijal pretvori... posle originala broj 300, nivou ocito pada, ne samo sto se tice crteza, nego i kvaliteti scenarija.  Sve jedno te isto: neki manijak hoce da istrijebi indijance, i onda Zagor dolazi u pomoc... zadnjih 20 ili 30 epizoda su toliko slicne, da se skroz spajaju, ne mogu ih uopste razlikovat.  Dotti i Colombo nisu dobra kombinacija, moguce da se obadvojica totalno bave pogresnim zanimanjem... jedino sto ovdje vrijedi pisljivog boba su Ferrijeve naslovnice, koje jos uvijek mogu da privuku stare Zagorovce da uzme ove epizode u ruke, ne znajuci da je unutra cisto smece.  Ova epizoda spada u dvije sveske, ima odprilike 190 stranica sve zajedno, a citava prica se mogla ispricat u odprilike 30 stranica.  Znaci oko 160 suvisnih stranica cistih gluposti, idiotskih dijaloga i sprdacina, i likovi koji su retardi.  Steta.

    06.07.2013
    14:54:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Slažem se s komentarima, da ova priča ne odgovara Zagoru. Nervira me i hrpa idiotskih dialoga. A i uvođenje lika škiljavog Boba, velikog Zagorovog prijatelja za kojeg nikad nismo čuli mi smeta. Crtež mi je dobar, malo drugačiji.

    24.08.2013
    11:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 32%

    2, 4, 3, 5

    Ne volim ovo nasilu ubacivanje Zagorovih novih - bili u 100 i jednoj pustolovini prije koju nikad nismo čuli ni vidjeli - prijatelja. Još se novi ''stari prijatelj'' prema Čiku ponaša ko zadnje govno - ma marš. Ovo sam čitao barem tjedan dana - svaki puta bih se terao pročitati par stranica - jer eto čitao sam do sada sve kronološki pa sam odlučio ne preskakati ništa - ali majko mila od ove splačine sam stvarno htio odustati. Jedna totalno bezvezna priča sa teško probavljivim crtežom - recept za katastrofu.

    29.11.2013
    08:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 81%

    5, 9, 10, 9

    12.04.2014
    19:19:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    13.07.2014
    17:05:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    Ne bas zadovaljajuci.

    22.07.2014
    19:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    Misli da su trebali ostaviti naslov "Teminatori".

    23.09.2014
    14:50:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    ovo je meni odlična epizoda,crtež Dottija je fenomenalan.

    epizoda koja je neupitna u mojih top tventi fajf.
    što zbog odličnog Colomba što zbog odličnog Dottija


    Da se malo odmorimo od genija zla i njegovih planova pa malo opustimo uz obilje pucačine i koljačine.
    Zloglasni bojnik Kelso poginuo je prije sedam godina u bitci protiv Creeja.
    Uskrsnuo je,uzeo nadimak Sudac i krenuo u osvetnički pohod.

    Diližansa juri ogoljenim pustinjskim krajolikom.Konji u galopu dižu prašinu koja obavija vozača i pomoćnika a četvero putnika ćaskaju da ubiju vrijeme.
    Janice,barska pjevačica i plesačica razmjenjuje cinične rečenice sa svojim suprugom,kockarom Clarkijem.Tu je i liječnik Peackok i suhonjavi,sušičavi stariji čovjek koji malo govori.
    Cilj im je Badwater,gradić u kojem se nadaju boljem životu ali njihovi snovi se nasilno prekidaju u obližnjoj poštanskoj postaji.Skupina bijelaca nepogrešivo kopljima,strelicama i tomahawcima masakrira putnike,a mračnu slutnju djevojčina kraja Colombo nam mučno najavljuje u zlokobnoj sceni zatvaranja vrata.Odličan,prejak početak,krvav i sasvim netipičan za Zagorov serijal,kao uostalom i cijela epizoda.
    Skalpiranja,ubojstva,masakri,,revolveri siju smrt, doista se ne sjećam ijedne epizode sa tolikim scenama nasilja i brutalnosti.Čak je i Zagor sveden na revolveraša,sjekiru vadi samo jednom,pred kraj epizode,i to bezuspješno.Dva tri udarca u glavu protivnika i to je to,zarobljen je.U većini priča revolver mu je služio za ukras o boku i vjerujem da nisam jedini kojeg je to živciralo.Pet protivnika do zuba naoružanih a Zagor im se sjekirom suprotstavlja.Dobro je da se Colombo maknuo od tog ustaljenog klišeja i unio malo svježine.
    Sa druge strane kontrast,Čiko jednog indijanaca smiješna izgleda i još smješnijeg imena uđi gađanju iz luka i strelica.Njihova vještina donijeti će efektan izlazak na scenu Škiljava Boba,starog prijatelja a mi ga sad upoznajemo prvi put.Naravno da Škiljavi nije u posjeti tek tako,grdne brige ga more.Netko ubija doseljenike,putnike i stočare,a dokazi nedvojbeno pokazuju na indijance.Ali indijanci žive u miru.
    Imali smo već nekoliko puta u serijalu uskrsnule osvetnike,namještanje masakra indijancima,nesposobne vojnike,opipljivu mržnju građana spram indijanaca ali ovo je najbolje do sada.Odlično.
    Konstantna odlična nadogradnja radnje bez trokiranja drži čitatelja zainteresiranog za daljnja dešavanja.Likovi su plošni,lovci na skalpove prikazani su jednostavno,onako kako i trebaju biti.Okrutni i nemilosrdni ubojice,jednoobrazni u funkciji zapleta i radnje,tek se Gilas malo ističe ali samo zbog svog ljubimca,iguane.
    Kelso, je pak dobro opisan.Saznajemo njegovo porijeklo,iz takve sredine je i proizašla njegova okrutnost koju je nastavio vojnom karijerom nemilosrdno ubijajući indijance a koja se pojačala povratkom među žive.Osjećaj sramote i izdaja suboraca uvelike su tome pridonijeli.Poluskalpiranost odlično doprinosi njegovoj jezovitosti hladnokrvnog ubojice.Čak ima i svog osobnog biografa kojem je jedini zadatak napiše romansiranu i idealiziranu Kelsovu biografiju,u stilu ja sam a oko mene sto indijanaca.Naravno,zgrožen je Kelsovom okrutnošću ali boca viskija na dnevnoj bazi pripomaže da se sapere kukavičluk i skriveni prijezir.
    Imamo i stanovnike grada,mrzitelje indijanaca,u Kelsovoj bandi vide junake,čak bi im se i pridružili ali kad se sazna istina kukavički se skrivaju.Jedino šerif svojom hrabrošću i moralnošću odskače iz te ljigave mase .
    Dotti je odličan,odlične ekspresije lica ,scene revolveraških obračuna fenomenalne,odlični pejzaži,odlična atmosfera.Pun pogodak.Šteta što nije više crtao u serijalu,tek dvije epizode sa sličnom tematikom.Pogodio je i vojne uniforme uobičajene za ono vrijeme.

    20.03.2015
    07:39:00 sati
    igor 12
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Vidi se da je Colombo dobar scenarist, svaki važniji lik ima svoju motivaciju, prošlost i razlog zbog kojeg se našao tu gdje jest. Dijalozi su živi, nabijeni ironijom, humorom i odlučnošću, dođe ko pravi odmor nakon nekih Burattinijevih smorova.

    Colombo kao i Boselli izbjegava crno-bijele podjele tako opet možemo, kao i u njegovoj najboljoj priči za Zagora (Strah na rijekom), naći lika koji je u određenom trenutku života bio svećenik te je prošao kroz traume i egzistencijalne krize.

    Ipak, meni nije u potpunosti legla ogromna količina pucačine, leševa i jurcanja okolo bez obzira na jake razloge koji su iza toga stajali. Na kraju krajeva sama ideja o nekom fanatiku i njegovom osvetničkom pohodu koji uzrokuje smrt i uništavanje je mali milijun puta obrađena u serijalu pa mi i nije previše napeta ni zanimljiva.

    Dottijev crtež jest dobar, neobičan i na trenutke impresivan ali je isto tako često nemaran i previše slobodan.

    Zaključak: neoriginalna ideja sa solidnim scenarijem u kojem su likovi i dijalozi najjače karike.

    03.12.2016
    02:37:00 sati
    solar
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    24.08.2018
    12:40:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 8, 3

    Preterano surova prica. Shvatam da postoje zveri u ljudskom obliku, ali do sada se autori Zagora nisu bavili stepenom bestijalnosti zlocinaca. Navikao sam da je strip o Zagoru pozitiva uz moralne pouke na kraju, a ovo je saga o surovosti koja se tesko vari.

     

    No, prica je dostojno osmisljena i izvedena, a crtez je tek za nijansu bolji od Proklete doline. Naslovnice podbacile u potpunosti.

    30.12.2018
    15:45:00 sati
    Batacele
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Kelsova banda, skupa s njim, je jedna od najupečatljivijih skupina krvoloka koja je šetala Darkwoodom. Tu treba zahvaliti i Dottiju, koji ih je savršeno nacrtao. Izgledaju prljavo i psihički i fizički. Pogotovo je jak onaj lik s iguanom na ramenu. I još je nazove Sotona.

    Moment kada su uređivali grad za proslavu Kelsovog rođendana, pa su umjesto zastavica objesili skalpove. Koja je tek to bolest! Takvi (kakve sam ih opisala) još uspiju očarati sve stanovnike jednog grada. Znači, ne radi se o ljepuškastom Murdou ili genijalnom Mortimeru. Nego o likovima s onakvim facama i onakvim ponašanjem.

    Dijalog je vrhunski i humor na razini. Radnja nije originalna, ali je iz nje izvučen maksimum upravo zbog likova i dijaloga. Colombu nikad ne bih dala da bude glavni urednik Zagora, ali ovih par epizoda koje je napisao Burattini može uzeti za primjer kako se piše neusiljeni, humorističan i zanimljiv dijalog.

    Žanrovski je izletjelo iz standardnih okvira zbog previše pucačine. Ali ipak, logično je da ponekad mora doći i do toga. Zagor posjeduje pištolj kao svi stanovnici toga kraja i nitko ih ne nosi za ukras. Nekad mora eskalirati do ovakvih situacija. Najveća mana epizode je velika količina brutalnosti. To na Zagoru nisam navikla gledati. Nedostaje ona topla i blaga crta koja krasi njegove najbolje epizode iz Nolittinog perioda. Pitam se da li je moglo i bez toga. Zbog te brutalnosti Kelso i njegova banda djeluju kao ljudi koji bi bez obzira na motive ili životni put, opet bili oni ljudi koji rade gadosti po svijetu. Jednostavno im je takva priroda. Kelso je bio gad i kad je bio na strani zakona (vojska) i sada kada je bandit. Ukoliko je Colombo mislio to kazati svojom pričom, onda silna brutalnost ima nekog smisla. Zagor je junak koji treba dobre razloge za bjesomučno pucanje po svemu što se kreće. Bilo bi glupo od autora kada bi mu suprotstavio protivnike koji su neki siroti kokošari.

    Dotti kiksa na Zagorovoj faci, ali mu sve opraštam pokraj onako dobrih scena uništenih sela, skalpiranja, mučenja... Bravo za crtež i bravo za dijalog. Ovakve epizode dobro dođu kao filler, jer ponude nešto drugačije i kao takve razbiju kolotečinu i prosječnost.

    20.01.2019
    14:28:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 20%

    3, 2, 1, 2

    Jedna od najgorih Zagorovih epizoda uopće napravljenih.Uspjeli su čak i naslovnice napraviti u okvirima crteža i priče, što se u SBE svijetu rijetko događa. Ne ponovilo se.

    20.06.2019
    10:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    21.01.2020
    14:23:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 46
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 346
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1969
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum