Istrebljivači

Zagor

ZG LU 72/73 | 196 str.

Stari Zagorov prijatelj Škiljavi Bob dolazi Zagora moliti za pomoć jer netko u njegovom kraju ubija bijele žene, muškarce, stočare i putnike i to tako da krivnja pada na Indijance Creek. Zagor, naravno, pristaje i tu počinje pustolovina nabijena barutom, krvlju i osvetom…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Istrebljivači
  ZG LU 72
 • Metak za Kelsa
  ZG LU 73

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Gli sterminatori
  ZG SR 409
 • Una pallottola per Kelso
  ZG SR 410

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi i posljednji rad Dottija na regularnoj seriji, osim ove epizode napravio je samo još specijalac #9 "Anđeo osvetnik“ koji je i slične tematike.
 • Ovo je također i posljednji Colombov rad na regularnoj seriji . uz ove dvije epizode uradio je još i SD 34/35 "Strah nad rijekom/Oštrica u sjeni" i SD 66/67 "Smrtonosni bljesak" i "Dvoboj u sumrak" također epizoda prepuna pucnjave.
 • Prva epizoda regularnog Zagora izašla kod nas u izdanju Ludensa, koja se numeracijom nastavlja na Slobodnu Dalmaciju.
 • Nakon ove dvije epizode Ludens će objaviti 20 epizoda preskočenih od Slobodne Dalmacije.
 • Ovo je svojevrsni uvod u Zagorovo putovanje koje će uslijediti jer baš u ovoj epizodi Zagor napušta Darkwood u koji se vraća tek nakon dvije godine (24 broja) u ZG #116 "Junaci crvene grane".
 • Izdanje izašlo u Italiji u listopadu i studenom 1999. godine.
 • Na stranici 11. #72 Kelso čita roman "Posljednji Mohikanac" J. F. Coopera.

Duo Maurizio & Maurizio su nam servirali epizodu sa lovcima na skalpove, pokvarenim vojnicima, mržnjom bijelaca prema Indijancima i Zagorom kao jedinom svijetlom točkom u mraku, spremnim da pomogne svakom prijatelju u nevolji pa tako i ljudini od čovjeka kakav je Škiljavi Bob. Dakle, po čemu se ova epizoda razlikuje od ostalih sa sličnom tematikom? Humorom? Crtežom? Količinom krvi? Svime nabrojenim ili se uopće ne razlikuje?

Slika 1. Škiljavi Bob, prvo pojavljivanje

Priča ide ovako:
Trojica indijanskih skauta i kaplar Blevins su davno kod bitke kod Butcher Passa izdali bojnika Rogera Kelsa zbog njegove okrutnosti prema Indijancima. Ta trojica su bili Sholoka i Crvena Lisica iz plemena Creek, i Mosquito, Apaš koji je živio sa Creejima. Iako su Kelsa smatrali mrtvim, on je preživio taj tragični dan i sad se vratio sa svojom vojskom lovaca na skalpove kako bi se osvetio. Da bi uspio u svom naumu mora potaknuti mržnju prema inače miroljubivima Creejima i to tako da inscenira zločine kao da su ih napravili Indijanci. Zagor i Bob su na tragu tim lovcima na skalpove ne znajući tko se krije iza toga. Na putu spašavaju mladog Creeja i odvedu ga u Badwater kod oca Blevinsa neznajući da je upravo on sljedeća žrtva na Kelsovoj listi. Nakon okršaja lovaca i Zagora, Kelso jedva spašava živu glavu i bježi. Tu susreću Swindlea, Kelsovog osobnog biografa, koji ih odvodi do Kelsovog skrovišta. Na putu susreću Mosquita čiju obitelj drži Kelso kao mamac. Neustrašiva družina upada u Kelsov logor i pakao počinje…

Slika 2. Zagor - Duh sa pištoljem

Ova priča zbog brojnih okršajima pištoljima i pucnjavom podsjeća poprilično na Texa, pa tako u mnogim trenucima, kao kod tučnjave u salunu ili kad spašavaju mladog Indijanca od lovaca na skalpove Zagor i Bob podsjećaju na Texa i Carsona u sličnim situacijama. Osim pucnjave priča sadrži i mnogo komičnih dijaloga koji su nerazdvojno povezani sa Chicom, od početka kod samog upoznavanja sa Bobom pa sve do posljednje stranice. Colombo je uspio ubaciti komediju čak i u trenutku kad Zagor i Bob dolaze do Mosquitovog sela sravnjenog sa zemljom i traže njegovo tijelo, a za to vrijeme Chico se sa Swindleom prepire oko pljoske s viskijem. Taj humor koji je često bio prisutan kod starijih brojeva Zagora se vremenom pomalo gubio kako je Zagor dobivao na ozbiljnosti tako da je to pravo osvježenje. Scenarij u nekim djelovima poprilično kaska, kao naprimjer kad skupina Indijanaca dolazi do Zagora i društva pa Bob objašnjava da je znao da će Zagor prihvatiti, te da je unaprijed dogovorio sastanak; čista ušteda stranica i moglo se to bolje napraviti. U nekim drugim segmentima Colombo koristi nešto što rijetko vidimo u Zagoru, a to je npr. kad su se Zagor i Bob razdvojili u potjeri za Kelsom nije Zagor taj koji slučajno dobije uvijek najveću ribu, pa tako on slijedi samo truplo na konju. I također nije prikazana borba između Kelsa i Boba već vidimo samo da je Bob ostao bez konja. Za dobru priču ima dovoljno stranica, 192 čak, no, kako se često dešava, kraj je prilično zbrzan. U ovoj priče svaki dio priče je našao svoj dio tako da priča teče jednim ležernim ritmom koji je vodi sve do samog finala.

Slika 3. Škiljavi Bob i njegova sačmarica

Kod većine likova je prisutna vrlo dobra karakterizacija, od Swindlea, Kelsa pa preko njegovog pomoćnika Gilasa sa njegovom iguanom, no ima i klasičnih portreta korumpiranog i uzornog vojnika kao i brojnih drugih sporednih likova bez neke podrobnije analize.
Škiljavi Bob: Iako ne volim baš epizode u kojima se pojavljuju likovi iz zagorove prošlost, jer su oni tu često samo da bi nas uveli u priču, ovdje lik Škiljavog Boba prilično dobro funkcionira. Njegova gruba vanjština u kontrastu je sa njegovom prosvijećenom nutrinom koju dijeli uokolo sa svojom sačmaricom. ;)

Bojnik Roger Kelso: najgora vrsta vojnika i čovjeka. Odgojen u mržnji prema drugim rasama, a naročito prema Indijancima. Sadistički gad koji uživa u ubijanju i koji živi u uvjerenju o nadmoći svoje rase. Duboko u sebi isti takav kakav se prikazuje, bez mrvice dobrote. Pokreće ga osveta radi koje se okružio, kako on sam kaže, paklom, ali ipak su oni tu samo zbog njegova novca, a ne i njegovih ideala iako im u potpunosti odgovara posao kojim se bave.

Slika 4. Poluskalpirani Kelso i njegovo društvo

Bernard Swindle: Propali engleski pisac koji dolazi u Ameriku u potrazi za poslom. Tu ga zapošljava Kelso kao osobnog biografa, naravno on treba pisati idealiziranu verziju događaja kako bi Kelso isprao ljagu sa svog imena. Kukavica, pijandura koji zgrožen Kelsovom okrutnošću pokazuje da ima u njemu hrabrosti u posljednjem okršaju, gdje se suprotstavlja i samom Kelsu.
Otac Blevins: Bivši vojnik pod Kelsovim zapovjedništvom, čista suprotnost Kelsu. Indijanci ga baš zbog toga spašavaju. Nakon događaja u Butcher Passu napušta vojsku i zaređuje se.

Dotti kod Zagora napušta Ferrijev kanon crtanja. Njegov Zagor je jednostavno drukčiji od dosadašnjih prikaza. Pravo osvježenje iako sam siguran da se mnogima neće previše svidjeti. Za razliku od Zagora Chica je pogodio čak bolje od nekih drugih crtača poput Marcella ili Chiarolle. Veliku pažnju je posvetio crtanju pištolja tako da su često oni u prvom planu što zapravo i odgovara ovoj epizodi jer su revolveri imali glavnu riječ tokom cijele epizode. Zagor se, naime, osim par puta šakama samo jedanput koristio sjekirom. Iako mu ne leži previše crtanje faca likova tako da su one često drukčije od stranice do stranice kod dekadentnog prikaza Divljeg Zapada prekrivenog prašinom, ostvario je svoj vrhunac.

Slika 5. Zagor - Duh sa dva pištolja

Prava šteta što nije crtao više epizoda. Ferrijeve naslovnice sasvim prosječne, korektno nacrtane, ali nisu one te koje će pobuditi zanimanje za ovu epizodu. Sve u svemu ovo je prilično dobro popunjen početak Zagorovog velikog putovanja po Sjevernoj i Srednjoj Americi, te Africi.

Naprijed

ZG SD 70/71 Mortimerova osveta

ZG LU 94/97 Krvna braća

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • mali od palube

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Deers, rođen si da pišeš recenzije. Zagor se u ovoj epizodi ponaša   ko  Terminator  (kolji,kolji,kolji).
  22.09.2007
  09:43:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  Uz izvanredan crtež u ovoj epizodi dobili smo i pravu galeriju sporednih likova što je u Zagor scenario stuffu kao početak u ono što nam slijeduje.....
  22.09.2007
  09:48:00 sati
  kico
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Prejaka epizoda! Ovo je prvi Ludensov Zagor, pa mi je i zbog toga posebno drag! Kelso je gadna faca! Sve u svemu, jako dobro!
  22.09.2007
  10:15:00 sati
  jasa
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Ok epizoda...nije mi se baš tako jako dopala, ali je jedna među boljima...
  22.09.2007
  18:34:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 7, 4

  Klasična priča sa rasističkom problematikom; netko pokušava natjerati Indijance ili vojsku da krenu u rat jedni protiv drugih. Viđeno sto puta u Zagoru, međutim ovdje ima dosta 'šarenih' likova koji epizodu čine interesantnom; luđak Kelso, njegov pomagač sa gušterom na ramenu Gilas, pa piskaralo Swindle, te Zagorov prijatelj Škiljavi Bob, koji sipa dobre šale. Ima i puno motiva i scena iz poznatih western filmova, što se meni jako sviđa. Dotti je odličan crtač, i vjerojatno najbolje dočarava tu kaubojsko-trapersko-indijansku prljavštinu, akcijske scene i sporedne likove crta odlično, međutim Zagora nikako da nacrta kako spada (a bogami ni na barem dvije vinjete jednako), stoga najviša ocjena koju mu mogu dati je sedmica. Ferrijeve naslovnice blago rečeno katastrofa. Sve u svemu - sviđa mi se ova epizoda.Pozdravljam ovom prilikom i novog recenzenta, forza Bud! ;))
  22.09.2007
  19:04:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Žiga

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Kad sam prvi put pročitao ovaj strip, bio mi je vrlo glup, ali bio sam loše volje tog dana i nisam mogao biti objektivan zato sam ga nakon nekog vrijemena pročitao iznova - i strip mi se svidio mnogo više nego prvi put.Negativac je neobican, vrlo okrutan, ali mislim, da malo prebrzo saznajemo istinu o Kelsu, mogli su nam to reci malo kasnije.I ostali sporedni likovi su interesantni, poput zlocestog pukovnika, Kelsovih ubojica i ostalih Zagorovih prijatelja.Sviđa mi se, da je se strip događa na različitim lokacijama, najbolja je Kelsov grad.Prica ima solidan ritam, nije prebrza i finale je sasvim lijepo odrađen. Dotti mi se kod Zagora uvijek sviđa, njegov stil je najbolji za akcijske priče kao što je ova.Naslovnice nisu baš nešto, previše obične.
  22.09.2007
  20:13:00 sati
  Žiga
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 9, 1

  odlično. puno kvalitetnih likova...puno događanja...odličan škiljavi bob. meni je dotti odličan sa crtežom kako u ovoj epizodi tako i u specijalcu. pošto je samo njih crtao nije ni čudo da se malo traži sa zagorom. naslovnice opća katastrofa...prva jedna od najglupljih i najgoribh uopće... na drugoj zagor izgleda kao....
  24.09.2007
  16:25:00 sati
  piquet
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 7, 5

  ovako na prvi pogled nekakav prosjek ali kad se bolje pogleda ipak se vidi doza originalnosti, meni se sviđa ta priča oko Kelsa i ekipe a zanimljiv je i lik Boba. Dobra tema solidno odrađena od strane Colomba. Dotti nije loš, za razliku od ne pretjerano inspiriranog Ferrija.
  24.09.2007
  16:32:00 sati
  Koresh
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 61%

  7, 6, 5, 7

  ko je nacrtao Zagorovu glavu na prvoj naslovnici?...
  25.09.2007
  20:11:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • sed1

  Ukupna ocjena 40%

  4, 5, 2, 7

  27.09.2007
  19:45:00 sati
  sed1
  uredi
 • henry

  Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 5, 1

  Pa ovaj Dotti po svom stilu bi mogao da vrši posao recimo Magičnom Vetru... Zagoru nikako. Mislim korektan je, ali jednostavno ne odgovara po senzibilitetu. Priča takođe. Kod Zagora te mračne, depresivne fore ne piju vodu. Naslovnice - pa ima li smisla kometarisati...
  01.10.2007
  23:20:00 sati
  henry
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 8, 1

  Kroz stripove o Zagoru upoznali smo dosta osvetnika nad Indijancima, ali Kelso je svakako jedan od najoriginalnijih. Mislim da nitko nije bio tako surov i brutalan prema INdijancima kao on tako da svakako zauzima posebno mjesto među njemu sličnim luđacima.Inače, sama epizoda ništa posebno, tek jedna pucnjava za drugom do samog kraja koji me ipak malo razočarao jer očekivao sam žešći obračun Zagor-Kelso.Dotti je pravo osvježenje, sviđa mi se jer se radikalno razlikuje od ostalih i nije tek krenup kopirati staru gardu. Sviđaju mi se njegove borbene scene a jedino ne valja kod crtanja Zagorove face. Nažalost, ono po čemu najviše pamtim ovu epizodu su naslovnice. Definitivno, ovo su najgore naslovnice u Ferrijevoj karijeri i što mu je bilo dok ih je crtao stvarno ne znam. Zagorova faca, položaj tijela..ma očaj!
  06.10.2007
  12:11:00 sati
  Aco
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 36%

  3, 4, 4, 3

  loše i dosadno
  13.10.2007
  17:23:00 sati
  lwood
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 47%

  5, 5, 3, 8

  Dottijev crtež je ovdje odvratan! Priča mi je jedna od najgorih, užasno dosadno...
  14.10.2007
  12:09:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  kada sam vidio kako ljudi ovdje hvale ovaj strip, iznenadio sam se. što se mene tiče, kada sam vidio ovo čudo od priče i crteža, na prepad sam konačno shvatio sam da je nakon 20 godina moga življenja za zagora došao trenutak kada ga više ne mogu čitat. ne ovakvu priču ovako nacrtanu. to nije zagor. mislim da je nisam ni pročitao pošto je se uopće ne sjećam. zato nisam kompetentan.. možda je priča i dobra.
  02.11.2007
  05:45:00 sati
  lukaaaa
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...mene tako?er ova epizoda podsje?a na texa, crtež je dobar.,ova mi je epizoda draga jer je prva iz ludens serije i neznam zašto nikad mi ne dosadi, kolko god je puta ?itao...
  25.11.2007
  16:45:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • homer81

  Ukupna ocjena 58%

  7, 8, 2, 7

  Prvi put kada sam ga vidio sam se fakat prepao crteža KATASTROFA! NE znam ipak sam navikao na nesto drugo,a ne karikature Zagora!Sto manje u buducnosti ovoga to bolje! 
  07.12.2007
  08:48:00 sati
  homer81
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 8, 4

  dobra, tvrda, skoro bi rekao teksovska epizoda zagoralijepo nacrtano
  04.07.2008
  22:50:00 sati
  ken2
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Epizoda puna akcije,ali u suštini ne donosi ništa novog (čak je na trenutke i pomalo zamorna)...Dotti je ovdje još bolji nego je bio u,recimo specijalu Anđeo Smrti,ali mislim da bi još uvijek trebal malo proraditi na crtežu Zagora...uglavnom,jedna skroz solidna epizoda,nit manje,ni više...Ferri je definitvno imao i boljih naslovnica,ali ok,može proći
  27.09.2008
  14:28:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 72%

  7, 8, 6, 9

  Baš priča slična Texu. Zato mi se valjda i sviđa. Prepuna pucačine i fajta. Super mi je onaj lik što nosi guštera Sotonu na ramenu. Dotti me iznenadio crtežom jer mi kod Dampyra nije baš nešto. Svakako dobro.
  15.11.2008
  09:20:00 sati
  cibalia
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 78%

  9, 9, 7, 3

  Iako priča nije posve originalna, dobra je ovo epizoda. Prava razbijačka, a tako je Colombo napravio i prošli put (vidi: Smrtonosni bljesak). Jako mi pašu takve epizode. Neki detalji su isti kao i u Smrtonosnom bljesku – tamo uz Zagora rastura Nakiar, a ovdje legenda Bob. Colombo se jako dobro snalazi s likovima, ubaci ih tako puno, a skoro nikoga ne propusti dublje okarakterizirati (Swindle, Kelso, Bob...) Radnja je veoma dinamična, svidjele su mi se scene Zagorove tučnjave s vojnikom, pa zatim nezaboravni dijalog Zagora i Boba u saloonu prije nego je počela makljaža, Chicova glupiranja itd... Uglavnom, ima svega i preporučujem svima koji vole dobru akciju neka pročitaju. Dottijev crtež je dobar, ali Zagor mu ne valja i gotovo. U Dampyru je popravio svoj stil, tamo je puno bolji. Ipak ću mu dati dobru sedmicu. Ferri je za ovu epizodu nacrtao vjerojatno jedne od najgorih naslovnica u svojoj karijeri.
  24.11.2008
  12:32:00 sati
  mpavin
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 19%

  2, 2, 1, 4

  Među najgorim Zagorima definitivno. Zanimljivo je što je 1 stari obožavatelj dao iz očaja najvišu ocijenu jer su ga pogodile pre pre visoke ocijene koje su ostali dali. Ljudi razmislite malo da li je ovo stvarno Zagor ili neki drugi junak? Ako je stvarno ekipa iz Tex garde onda neka se drže toga jer ovo kvari prosjek Zagoru. Za crtež nemam snage pisati jer duša me boli a najbolje će reći ocijena. I naslovnice su jedne od najgorih u povijesti serijala a epizodu sam jednom pročitao i stajat će na mojim policama dok sam živ jer sam kolekcionar a pročitati ju vjerojatno neću više nikad.
  08.12.2008
  18:07:00 sati
  supermike
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlična priča.
  20.03.2009
  08:59:00 sati
  writer
  uredi
 • Andrej

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Ovo je jako dobra epizoda koju sam već par puta pročitao...

  Naslovnica je prosječna ali su zato priča i crtež jako dobri............

  19.05.2010
  10:24:00 sati
  Andrej
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Zagor kolje kao luđak, Dottijev crtež je zastrašujuć, naslovnice su ok iako je Zagor na prvoj glavat i faca mu izgleda sasušeno.

  24.08.2010
  13:42:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 42%

  6, 2, 5, 3

  Ovo nije Zagor, ne mislim vizuelno, vec na cijelu pricu.

  Imam osjecaj kao da sam upao u neku Texovu epizodu.

  Totalno nerazradjena prica, bez trunke atmosfere, nedostaje upravo to sto odvaja Zagora od  Texa i slicnih westerna. Kraj zbrzan i iritirajuci.

  Zagor pobi sve zivo, Chico junacki jurisa na jednog bandita, poslije trci za alkoholom kao da je biftek.

  Colombo mi ovdje djeluje kao da nikada u zivotu nije procitao Zagorov strip, jednostavno napisao tek neku pricu. Prica je vec milion puta vidjena, ali scenario je toalni promasaj.

  Dotti je dobar crtac, ali Zagor jednostavno nije za njega. Totalni promasaj.

  Kao da to sve nije dovoljno, druga naslovnica je ocajna. Na sta ovdje Zagor lici, pitam se.

  12.12.2010
  06:25:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Bezveze je ovaj broj.Mislim,dobar je,ali mi nikako ne leži crtež,a ni scenarij.

  26.01.2011
  17:33:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  9, 9, 6, 7

  Dobra priča i po meni lošiji crtež! Ali epizoda koju vrijedi pročitati!

  29.01.2011
  00:21:00 sati
  malek
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Fino razrađen scenarij, a i priča nije loša. naslovnice su barem meni dopadljive, pogotovo prva.

  04.04.2011
  19:28:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Epizoda je nabijena akcijom od početka do kraja sa smiješnim upadicama.

  21.05.2011
  16:39:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Sasvim solidna epizoda sa puno pucnjave, što je nešto ne baš tako često viđeno kod Zagora.. Dotti mi je zapravo i jako dobar.. Jednog Chiarollu bi ja odmah izbacio iz staffa i zaposlio Dottia.. Super je odradio ovu epizodu i da je barem više crtao Zagora.. Likovi su mi prebrutalni, pogotovo Kelso koji je baš onako krvnički prikazan.. Naslovnice nisu ništa posebno, prva je malo bolja.. Sve u svemu, i kao prvi Ludens, zaslužuje dobre ocjene..

  11.06.2011
  10:06:00 sati
  allessi
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 6, 6

  Ništa posebno ni naročito. Malo mi je crtež čak bio dijelom i iritantan. Očekivao sam ipak više, i veći obračun na kraju.

  29.01.2013
  13:42:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • cod83

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 9, 5

  Sjajna priča i dobar crtež. Naslovnice jako loše.

  20.06.2013
  18:56:00 sati
  cod83
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 38%

  3, 2, 5, 8

  Majko mila, u sta se ovaj serijal pretvori... posle originala broj 300, nivou ocito pada, ne samo sto se tice crteza, nego i kvaliteti scenarija.  Sve jedno te isto: neki manijak hoce da istrijebi indijance, i onda Zagor dolazi u pomoc... zadnjih 20 ili 30 epizoda su toliko slicne, da se skroz spajaju, ne mogu ih uopste razlikovat.  Dotti i Colombo nisu dobra kombinacija, moguce da se obadvojica totalno bave pogresnim zanimanjem... jedino sto ovdje vrijedi pisljivog boba su Ferrijeve naslovnice, koje jos uvijek mogu da privuku stare Zagorovce da uzme ove epizode u ruke, ne znajuci da je unutra cisto smece.  Ova epizoda spada u dvije sveske, ima odprilike 190 stranica sve zajedno, a citava prica se mogla ispricat u odprilike 30 stranica.  Znaci oko 160 suvisnih stranica cistih gluposti, idiotskih dijaloga i sprdacina, i likovi koji su retardi.  Steta.

  06.07.2013
  14:54:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  4, 4, 8, 7

  Slažem se s komentarima, da ova priča ne odgovara Zagoru. Nervira me i hrpa idiotskih dialoga. A i uvođenje lika škiljavog Boba, velikog Zagorovog prijatelja za kojeg nikad nismo čuli mi smeta. Crtež mi je dobar, malo drugačiji.

  24.08.2013
  11:46:00 sati
  tekumze
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 32%

  2, 4, 3, 5

  Ne volim ovo nasilu ubacivanje Zagorovih novih - bili u 100 i jednoj pustolovini prije koju nikad nismo čuli ni vidjeli - prijatelja. Još se novi ''stari prijatelj'' prema Čiku ponaša ko zadnje govno - ma marš. Ovo sam čitao barem tjedan dana - svaki puta bih se terao pročitati par stranica - jer eto čitao sam do sada sve kronološki pa sam odlučio ne preskakati ništa - ali majko mila od ove splačine sam stvarno htio odustati. Jedna totalno bezvezna priča sa teško probavljivim crtežom - recept za katastrofu.

  29.11.2013
  08:42:00 sati
  caramba
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 81%

  5, 9, 10, 9

  12.04.2014
  19:19:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 7, 6, 7

  13.07.2014
  17:05:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 48%

  5, 5, 4, 6

  Ne bas zadovaljajuci.

  22.07.2014
  19:08:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  Misli da su trebali ostaviti naslov "Teminatori".

  23.09.2014
  14:50:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  ovo je meni odlična epizoda,crtež Dottija je fenomenalan.

  epizoda koja je neupitna u mojih top tventi fajf.
  što zbog odličnog Colomba što zbog odličnog Dottija


  Da se malo odmorimo od genija zla i njegovih planova pa malo opustimo uz obilje pucačine i koljačine.
  Zloglasni bojnik Kelso poginuo je prije sedam godina u bitci protiv Creeja.
  Uskrsnuo je,uzeo nadimak Sudac i krenuo u osvetnički pohod.

  Diližansa juri ogoljenim pustinjskim krajolikom.Konji u galopu dižu prašinu koja obavija vozača i pomoćnika a četvero putnika ćaskaju da ubiju vrijeme.
  Janice,barska pjevačica i plesačica razmjenjuje cinične rečenice sa svojim suprugom,kockarom Clarkijem.Tu je i liječnik Peackok i suhonjavi,sušičavi stariji čovjek koji malo govori.
  Cilj im je Badwater,gradić u kojem se nadaju boljem životu ali njihovi snovi se nasilno prekidaju u obližnjoj poštanskoj postaji.Skupina bijelaca nepogrešivo kopljima,strelicama i tomahawcima masakrira putnike,a mračnu slutnju djevojčina kraja Colombo nam mučno najavljuje u zlokobnoj sceni zatvaranja vrata.Odličan,prejak početak,krvav i sasvim netipičan za Zagorov serijal,kao uostalom i cijela epizoda.
  Skalpiranja,ubojstva,masakri,,revolveri siju smrt, doista se ne sjećam ijedne epizode sa tolikim scenama nasilja i brutalnosti.Čak je i Zagor sveden na revolveraša,sjekiru vadi samo jednom,pred kraj epizode,i to bezuspješno.Dva tri udarca u glavu protivnika i to je to,zarobljen je.U većini priča revolver mu je služio za ukras o boku i vjerujem da nisam jedini kojeg je to živciralo.Pet protivnika do zuba naoružanih a Zagor im se sjekirom suprotstavlja.Dobro je da se Colombo maknuo od tog ustaljenog klišeja i unio malo svježine.
  Sa druge strane kontrast,Čiko jednog indijanaca smiješna izgleda i još smješnijeg imena uđi gađanju iz luka i strelica.Njihova vještina donijeti će efektan izlazak na scenu Škiljava Boba,starog prijatelja a mi ga sad upoznajemo prvi put.Naravno da Škiljavi nije u posjeti tek tako,grdne brige ga more.Netko ubija doseljenike,putnike i stočare,a dokazi nedvojbeno pokazuju na indijance.Ali indijanci žive u miru.
  Imali smo već nekoliko puta u serijalu uskrsnule osvetnike,namještanje masakra indijancima,nesposobne vojnike,opipljivu mržnju građana spram indijanaca ali ovo je najbolje do sada.Odlično.
  Konstantna odlična nadogradnja radnje bez trokiranja drži čitatelja zainteresiranog za daljnja dešavanja.Likovi su plošni,lovci na skalpove prikazani su jednostavno,onako kako i trebaju biti.Okrutni i nemilosrdni ubojice,jednoobrazni u funkciji zapleta i radnje,tek se Gilas malo ističe ali samo zbog svog ljubimca,iguane.
  Kelso, je pak dobro opisan.Saznajemo njegovo porijeklo,iz takve sredine je i proizašla njegova okrutnost koju je nastavio vojnom karijerom nemilosrdno ubijajući indijance a koja se pojačala povratkom među žive.Osjećaj sramote i izdaja suboraca uvelike su tome pridonijeli.Poluskalpiranost odlično doprinosi njegovoj jezovitosti hladnokrvnog ubojice.Čak ima i svog osobnog biografa kojem je jedini zadatak napiše romansiranu i idealiziranu Kelsovu biografiju,u stilu ja sam a oko mene sto indijanaca.Naravno,zgrožen je Kelsovom okrutnošću ali boca viskija na dnevnoj bazi pripomaže da se sapere kukavičluk i skriveni prijezir.
  Imamo i stanovnike grada,mrzitelje indijanaca,u Kelsovoj bandi vide junake,čak bi im se i pridružili ali kad se sazna istina kukavički se skrivaju.Jedino šerif svojom hrabrošću i moralnošću odskače iz te ljigave mase .
  Dotti je odličan,odlične ekspresije lica ,scene revolveraških obračuna fenomenalne,odlični pejzaži,odlična atmosfera.Pun pogodak.Šteta što nije više crtao u serijalu,tek dvije epizode sa sličnom tematikom.Pogodio je i vojne uniforme uobičajene za ono vrijeme.

  20.03.2015
  07:39:00 sati
  igor 12
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 7, 6

  Vidi se da je Colombo dobar scenarist, svaki važniji lik ima svoju motivaciju, prošlost i razlog zbog kojeg se našao tu gdje jest. Dijalozi su živi, nabijeni ironijom, humorom i odlučnošću, dođe ko pravi odmor nakon nekih Burattinijevih smorova.

  Colombo kao i Boselli izbjegava crno-bijele podjele tako opet možemo, kao i u njegovoj najboljoj priči za Zagora (Strah na rijekom), naći lika koji je u određenom trenutku života bio svećenik te je prošao kroz traume i egzistencijalne krize.

  Ipak, meni nije u potpunosti legla ogromna količina pucačine, leševa i jurcanja okolo bez obzira na jake razloge koji su iza toga stajali. Na kraju krajeva sama ideja o nekom fanatiku i njegovom osvetničkom pohodu koji uzrokuje smrt i uništavanje je mali milijun puta obrađena u serijalu pa mi i nije previše napeta ni zanimljiva.

  Dottijev crtež jest dobar, neobičan i na trenutke impresivan ali je isto tako često nemaran i previše slobodan.

  Zaključak: neoriginalna ideja sa solidnim scenarijem u kojem su likovi i dijalozi najjače karike.

  03.12.2016
  02:37:00 sati
  solar
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 71%

  6, 6, 9, 8

  24.08.2018
  12:40:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 8, 3

  Preterano surova prica. Shvatam da postoje zveri u ljudskom obliku, ali do sada se autori Zagora nisu bavili stepenom bestijalnosti zlocinaca. Navikao sam da je strip o Zagoru pozitiva uz moralne pouke na kraju, a ovo je saga o surovosti koja se tesko vari.

   

  No, prica je dostojno osmisljena i izvedena, a crtez je tek za nijansu bolji od Proklete doline. Naslovnice podbacile u potpunosti.

  30.12.2018
  15:45:00 sati
  Batacele
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 82%

  7, 9, 9, 7

  Kelsova banda, skupa s njim, je jedna od najupečatljivijih skupina krvoloka koja je šetala Darkwoodom. Tu treba zahvaliti i Dottiju, koji ih je savršeno nacrtao. Izgledaju prljavo i psihički i fizički. Pogotovo je jak onaj lik s iguanom na ramenu. I još je nazove Sotona.

  Moment kada su uređivali grad za proslavu Kelsovog rođendana, pa su umjesto zastavica objesili skalpove. Koja je tek to bolest! Takvi (kakve sam ih opisala) još uspiju očarati sve stanovnike jednog grada. Znači, ne radi se o ljepuškastom Murdou ili genijalnom Mortimeru. Nego o likovima s onakvim facama i onakvim ponašanjem.

  Dijalog je vrhunski i humor na razini. Radnja nije originalna, ali je iz nje izvučen maksimum upravo zbog likova i dijaloga. Colombu nikad ne bih dala da bude glavni urednik Zagora, ali ovih par epizoda koje je napisao Burattini može uzeti za primjer kako se piše neusiljeni, humorističan i zanimljiv dijalog.

  Žanrovski je izletjelo iz standardnih okvira zbog previše pucačine. Ali ipak, logično je da ponekad mora doći i do toga. Zagor posjeduje pištolj kao svi stanovnici toga kraja i nitko ih ne nosi za ukras. Nekad mora eskalirati do ovakvih situacija. Najveća mana epizode je velika količina brutalnosti. To na Zagoru nisam navikla gledati. Nedostaje ona topla i blaga crta koja krasi njegove najbolje epizode iz Nolittinog perioda. Pitam se da li je moglo i bez toga. Zbog te brutalnosti Kelso i njegova banda djeluju kao ljudi koji bi bez obzira na motive ili životni put, opet bili oni ljudi koji rade gadosti po svijetu. Jednostavno im je takva priroda. Kelso je bio gad i kad je bio na strani zakona (vojska) i sada kada je bandit. Ukoliko je Colombo mislio to kazati svojom pričom, onda silna brutalnost ima nekog smisla. Zagor je junak koji treba dobre razloge za bjesomučno pucanje po svemu što se kreće. Bilo bi glupo od autora kada bi mu suprotstavio protivnike koji su neki siroti kokošari.

  Dotti kiksa na Zagorovoj faci, ali mu sve opraštam pokraj onako dobrih scena uništenih sela, skalpiranja, mučenja... Bravo za crtež i bravo za dijalog. Ovakve epizode dobro dođu kao filler, jer ponude nešto drugačije i kao takve razbiju kolotečinu i prosječnost.

  20.01.2019
  14:28:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 20%

  3, 2, 1, 2

  Jedna od najgorih Zagorovih epizoda uopće napravljenih.Uspjeli su čak i naslovnice napraviti u okvirima crteža i priče, što se u SBE svijetu rijetko događa. Ne ponovilo se.

  20.06.2019
  10:34:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  21.01.2020
  14:23:00 sati
  goghy
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 8, 6

  Slazem se sa komentarom grofice Varge. Fina filer epizoda, bilo bi dobro kad bi danasnje obicne dvodelne epizode bile priblizno ovog kvaliteta. Dakle nista epohalno, preglomazno i previse ambiciozna vec dobra pravolinijska akciona prica sa jako dobro profilisanim sporednim likovima. Nisam primetio da li su se neki od sporednih likova iz ove price ponovo pojavljivali u serijalu? Voleo bih da vidim jos Škiljavog Boba, moze i neka epizoda iz njegove i Zagorove mladosti pre nego sto su se susreli Zagor i Ciko, to mogu da odrade u specijal ediciji bilo je par onih Bosselijevih epizoda koje se desavaju pre Zagorovog i Cikovog susreta. U pravu je Deers kad kaze da njihov odnos podseca na odnos Teksa i Karsona, to sam i ja pomislio citajuci scenu u salunu. Steta samo za zbrzani kraj, fali jos par stranica gde se Zagor i Ciko pozdravljaju sa piscem Bernardom gde on obecava Zagoru da ce da napise tu biografiju koju su spominjali ranije (a mogli su i da naprave kako Bernard gine i umiruci kaze kako mu je zao sto mu je poslednje napisano delo biografija bezumnika Kelsa i da nikad nece uspeti da napise ono sto je hteo o Zagoru), takodje i pozdravljanje sa onom Indijanskom porodicom nedostaje. A i sam obracun ludog Kelsa i Zagora je mogao biti efektniji. Naslovne strane dosta slabe. Dotti je ovde pocetnik sa velikim potencijalom, da je ostao duze na serijalu postao bi jedan od najboljih crtaca koji su ikad radili na Zagiju, sto je dokazao svojim kasnijim radom na Dampiru i Teksu, steta za nas Zagorovce.

  16.11.2021
  06:16:00 sati
  going going
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2260
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2234
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2233
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1991
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum