Dan otkupa

Zagor

ZG LU 75/77 | 163 str.

Na povratku u Darkwood Zagor nailazi na najčešći problem u njegovoj crimefighter karijeri - trgovce alkoholom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 34%

Priča 2

Scenarij 4

Crtež 4

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*3

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Priznanje
    ZG LU 75
  • Dan otkupa
    ZG LU 76
  • Indijanska krv
    ZG LU 77

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La confessione
    ZG SR 322
  • Il giorno del riscatto
    ZG SR 323
  • Il sangue dei Cheyenne
    ZG SR 324

ZANIMLJIVOSTI

  • Šerif Awardwillea izgledom podsjeća na šerifa iz epizode Dečko Pik.

Ova tematika je toliko puta bila obrađena u Zagoru da se čovjek zapita zašto Bonelli dopušta scenaristima da uopće piše takve zaplete. Svaki put kad čitam neku od ovakvih epizoda upitam se da li će to biti najklasičnija moguća Zagorova epizoda te tematike ili ima nešto novo. U ovoj epizodi su čak uvedene neke novine.

Prije svega, za razliku od prijašnjih Zagor VS Šverceri alkohola epizoda, trgovci sad ne prodaju i puške Indijancima, što je očita razlika u odnosu na neke prijašnje epizode. J Drugu novinu predstavlja lik ubojice. Tako se čini da u ovoj epizodi imamo dvije paralelne radnje, no, naravno kasnije ćemo saznati da je sve to ipak povezano. Ovako visoke ocjene za priču i scenarij sam dao samo zbog lika ubojica i njegovih motiva.

Što se tiče likova, većina se mogu karakterizirati u dvije-tri riječi. Tvrdoglavi šerif, misteriozni i Izgubio-sam-vjeru-u-ljude poglavica, bijesni građani Awardwillea, stari Indijanac, za kojeg se čini da je ubojica… Jedini upečatljiv lik mi je bio John Duplo Ve. Nadam se da ćemo čitati i neku epizodu u kojoj će se i on ponovno vratiti. Tko zna? Možda će on Zagora i Chica povesti na turneju po Australiji u svojoj kočiji:-)

Pepe je crtao ovu epizodu. Ono što sam primijetio, posebno u prvih 50-ak strana priče, je kako crta Zagorovog orla. Recimo, da je Zagor okrenut na desnu stranu, donji vrh orla je, također, okrenut na tu stranu. Zagor se okrene na lijevu stranu i donji vrh orla se okrene na istu stranu. Gore od Ferrievog otočića iz Indijanske krvi. Inače, za mene je on crtač koji fino nacrta okoliš, ali ljude… Ne dopada mi se kako ih crta.

Ferri se iskazao u ovoj epizodi. Zagora je nacrtao u pozi sasvim prikladnoj naslovu, još je i dodao par kaktusa da se stekne nekakav Teksaški dojam. Još da tih kaktusa ima u epizodi i da Zagor nema onu, tipičnu, nacerenu facu…

Što više loših epizoda pročitate, to ćete više cijeniti dobre epizode. Pročitajte.

Naprijed

ZG LU 74/75 Sveto drvo

ZG LU 77/78 Zatrovani tomahavk

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • fishleg

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Naslovnice i crtez su jaci dio, prosjecna epizoda, bilo je i gorih, ali i mnogo boljih...
    14.04.2004
    13:21:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    Bah... Dosada cista, vjerovatno nisu imali nista bolje pa ponavljaju jedno te isto po stotinu puta samo sa drugim ulogama!
    14.04.2004
    16:40:00 sati
    Ramath
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Ovu epizodu sam citao u BiH,na godisnjem.Sranje od epizode...
    Vjerovatno razlog zasto zagorov strip od tada vise nisam ni pipnuo.
    Pepe mi je kultni crtac zagora,zbog njega sam dao preveliku ocjenu koju ovaj strip totalno ne zasluzuje.
    14.04.2004
    17:28:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 32%

    2, 3, 4, 5

    Zar nisu imali stogod drugo raditi????
    15.04.2004
    13:42:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 21%

    1, 2, 3, 3

    Golo govno. Nešto najgore što se može napisati, i još gore, objaviti. Otkud im samo snaga za forsiranjem ovog debilizma??!! Jedino ako u tome ima neke metodičnosti, nekog prikrivenog značenja, onda bih im mogao oprostiti. Recimo, na svakih n Zagora, dolazi jedna «trgovciviskijem» priča. Kad bih imao viška slobodnog vremena, volje i želje, uradio bih elaborat o Zagorovim epizodama prodavača pića i njihov utjecaj na ostale epizode s korelacijom utjecaja na strip općenito. Ovdje fali ocjena 0 za priču, crtež bi bio podnošljiv, ali ga priča srozava pa se čini gori nego što ustvari je. Pepe je inače klasični dupelizac, klasa Ferri, Donateli. Najveća (i jedina) zanimljivost ove epizode, vezana je uz našeg dragog prijatelja s foruma, Magica. Naime, ne znam kakvim spletom okolnosti, dotični mi je rekao da mu je ovo jedan od najdražih stripova općenito (uz Korta, naravno), jer ga fino opušta i potiče na razmišljanje???, a i pomoglo mu je kad ga je mučio zatvor)))))))))
    18.04.2004
    17:42:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    20.04.2004
    19:28:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 35%

    1, 2, 7, 5

    Nije mi jasno kako Bonellija nije sramota objavljivati ovakvo smeće.Pa dobro kojeg ku..a vide u tim švercerima alkoholom,zar su im oni toliko zanimljivi i fascinantni?Još jedna u seriji loših epizoda koje je SD preskočila mada je "Sramotni sporazum" i dalje bez konkurencije.Dajem plus za Chica - prodavača haljina. Crtež mi uopće nije loš,Pepe je puno bolji od Donatellija.Loše.
    21.04.2004
    22:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    zbog ovakvih epizoda zagor gubi publiku. bljakkk
    11.05.2004
    11:47:00 sati
    Top
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Jadno i nepotrebno...
    31.05.2004
    08:29:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Tipična Zagorova epizoda, pročitao sam je čin je izašla, a već sam zaboravio o čemu se radilo u toj epizodi. Bilo je to bljedo doba Zagora, no glavno da je prošlo i da Ludens okreće novu stranicu Zagorova svijeta.
    23.09.2004
    09:06:00 sati
    Koresh
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    suvišna epizoda,sasvim nepotrebna,mislim da i djeca u vrtiću dan danas kolutaju očima:))))
    24.10.2004
    09:15:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    Priča glupa do kraja.Čekam bolje dane.
    21.05.2005
    21:40:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Istina da su trgovci alkoholom najviše puta spomenuti ali meni je svaki zagor odličan iako ovo jest jedan od lošijih.Sve u svemu-može stat.
    16.07.2005
    00:14:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 51%

    3, 3, 9, 6

    Opet neki trgovci alkoholom. Stvarno DOSADNO. A ona drama na kraju: ne vidim, pomozi mi, uhvatila me reuma ili tako nešto; i onda mu još naivni Zagor brže-bolje pođe pomoći -stvarno otrcano. Jedino je crtež za pohvalu. Od likova je onaj starac Duplo v najjači!
    24.09.2005
    23:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    sramota i ruglo za stripove !!!
    25.02.2006
    23:35:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 64%

    1, 10, 8, 7

    Ne mogu a da ne primjetim da su izvjesnim individuama promakli neki od glavnih pokazatelja, ili-ti-ga smjernica kako pravilno valorizirati ovaj mikro-strip-kozmos. Svaki instinski ljubitelj dobre gajbe piva ne može a da ne suosjeća sa unesrećenim i tužnim Indijancima. Znam, vi sigurno mislite: "ali, kako su Indijanci unesrećeni i nezadovoljni, pa oni imaju sve blagodati života u prirodi, čist zrak, zdravu hranu, netaknutu prirodu, mlade indijanske djevice koje se dobiju za par bizonskih koža izjedenih od moljaca i polu-krepanog tovara sa natpisom "konj", imaju sve, pa zbog čega su to oni nesretni!?"
    Da djeco, ali to su sve u svojoj suštini neistine, to su zablude koje su obukle ruho istine, ali nemojte da vas još jedanput zavara prividno stanje na površini indijanske stvarnosti. Kada pogled bacite malo dublje, tek tada možete shvatiti da je svaki indijanski šator prazan bez malo dobre stare vatrene vodice, bez nje šamani ne mogu predviđati budućnost, što mislite kako oni stupaju u kontakt sa duhovima predaka - pa s bocom dobre rakije! Kako li će hrabri indijanski muževi bez pokoje litre u sebi doći u svoj vigam svojoj ružnoj indijanskoj babetini koju treba opet zadovoljiti, kako će ti isti ratnici naći hrabrost kada se bude tebalo boriti sa praćkama i strelicama protiv horde deseterostruko brojnijih i nadmoćnijih plavih košulja naoružanih do zuba sa topovima i litrama najfinijeg vojničkog viskija?!
    Sada, kad sam vam otkrio stvarnu istinu, onda možemo samo suosjećati sa indijanskim narodom, narodom kojemu se ne priznaju osnovna prava čovjeka, kao pravo da se nalije ko svinja. Oni ne mogu nabaviti toliko neophodan alkohol kao svaki bljedoliki i tako rješiti svoje životne probleme i usrećiti sebe i svoje bližnje, također nemojte povjerovati neistinitim pričama o mladim indijanskim djevicama, jer stari poglavica više ne daje svoje djevice za neko kljuse koje će mu krepat kada bude trebalo bježati pred hordom pijanih bijelaca, stari poglavica daje svoje mlade skvo samo za bačve vatrene vode!
    I tako dođe Dan otkupa alkohola i onda se pojavi tamo neki samoprozvani gospodar sve pokretne i nepokretne imovine u Darkvudu i otjera poštene ljude altruističkog duha koji se zovu prodavači alkohola, i tim činom pokopa svaku nadu za bolju budućnost ispunjenu srećom i alkoholnim parama. Mogu se samo nadati da su vam se pod mojim vodstvom otvorili vidici i da ste uspjeli shvatiti pravu istinu koja se krije iza ovog epskog remek-djela!
    06.03.2006
    19:38:00 sati
    solar
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Jedva sam čekao da završe s tom epizodom.
    30.04.2006
    15:58:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Ovo je jedan Zagor,ni losi ni dobar.Meni je ta epizoda bila ipak ok,samo neznam dali cu ju opet tako brzo procitati.
    01.05.2006
    08:38:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ...ljudi ovaj strip izlazi 1 mjesečno...ne moľe svaka epizoda bit remek-djelo...meni je svaki zagor ok...nema loąeg...ima samo onih malo boljih...
    12.01.2007
    22:08:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    -5
    03.02.2007
    23:42:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    isfurano
    25.08.2007
    18:55:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    LJepo  rečeno   neustrašivi.
    17.09.2007
    18:48:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 6, 5

    Rekoh sam sebi, listajući ovu mizeriju od stripa, flamby moj, pa šta tebi ovo treba? Nakon toga mi se, na moje poveliko čuđenje, javila još veća želja da komentiram ovu epizodu. Jer, rekoh opet, sam sebi naravno, ako je se riješim još ove godine, od 1. siječnja 2008. ne moram je se ikada više prisjetiti... (Pohvala i zahvala kolegi @solaru, vidi se da je komentar bio od srca. ;))
    28.12.2007
    00:50:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 9, 4

    Jedan klasični Zagor sa novim elementima u priči o krijumčarim alkohola. Sasvim dobra epizoda, bolja nego prethodna. Pepe mi je poslije Ferija omiljeni crtač. Naslovnice mi se ne sviđaju.
    05.04.2008
    11:21:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 7, 5

    Jao, jao užasa i dosade.  Jedva izdržah do kraja.  Inače, nemam ništa protiv priča o trgovcima alkoholom ako su dobre.  Ova je daleko od toga.  Također je i naslovnica imbecilna, tek toliko da se nešto stavi.  Pa, što ćemo, ajmo staviti scenu Zagora u borbi.  Stvarno mrak.  Pepe podiže ocjene ovoj bijedi od epizode.  Russo je napisao priču samo za 2 redovne epizode i obje su loše.  Čekamo "s nestrpljenjem" da pročitamo njegov almanah...
    05.04.2008
    17:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Isfurano, ali ne previše užasno i dosadno. Toninelli se nonstop vrti oko iste točke... Crtež dobar...U stripu mi je najjača kad je onaj iz istoka čekao kraj napada Indijanaca, pa izađe iz kočije i kaže: " Strelica mi je okrznula šešir, ali još uvijek se držim na nogama!"
    07.07.2008
    00:59:00 sati
    Raga
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 43%

    5, 2, 6, 4

    nemam ja ništa protiv epizoda s krijumčarima alkohola, to je bio stvaran problem, ali može se to bolje napraviti, vidjeli smo to u ponekom teksu i zagoru, ovo je ispod nivoa
    28.10.2008
    18:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 52%

    3, 4, 8, 7

    Ma nekako preslabo. Koliki god ja bio ljubitelj laganih priča ova u jednom trenutku uistinu postaje naporna. Russo kao da je silio nastavak. Razočaran sam zbog toga i neću ovo više tolerirat.
    15.11.2008
    11:14:00 sati
    cibalia
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 42%

    2, 2, 8, 6

    Kolko je Pepe dobar,tolko je Russo loš. Defintivno jedna od najlošijih Zagorovih priča. A i da je bila dobra, ne bi mi se previše dopala. Mislim, ljudima braniti piti...strašno. Da to netko u zagorju proba napraviti, mislim da bi posljedice bile globalnih razmjera. Ajde, istina da su nekad u taj viski, posebno u onaj namjenjen indijancima, nerijetko stavljali razne sastojke koji bi dodatno povećali njihovu borbenost i bacali ih na ratne staze. Ali opet, to ne znači da im treba potpuno zabraniti piti jer ko veli da je potpuno trijezan indijanac manje okrutan od pijanoga? Jebiga, apstinencija je gadna stvar :) Baš zato što su indijanci veliki ovisnici o alkoholu, mislim da bi Zagor trebao sklopiti nekakav sporazum s državnim vlastima. Sporazum prema kojem bi oni opskrbljivali indijance i prema kojem bi Zagor uvijek prvi imao pravo degustirati robu za indijance, te tako procjeniti kvalitetu. Baš zahvaljujući tome, krijumčari bi polako ostajali bez posla (za one iznimno uporne bi se naravno Zagor pobrinul). A i ne bu on meni sad tu nekog antialkoholičara glumil. Mislim, moraš biti barem malo pod gasom da bi se na sve strane deral Aaahjaaaaaak! (ovo znam iz osobnog iskustva :). A i sigurno postoji neka uncut verzija Zagora u kojoj je prikazano da se čak ni on ne može oduprijeti čarima alkohola. Živi bili pa vidjeli.
     
    12.01.2009
    20:10:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 4, 5

    Pošto sam upravo vidio da je ova epizoda recenzirana podsjetilo me to da bi i ja mogao reći nešto za to. Stvarno su poprilično loše te epizode koje je s.d. preskočila prije više od 10 godina a ovo je možda i najgora, ipak nisam siguran jer bilo je još koje ovako smeće u tih 20 brojeva pa sam neodlučan. Da je isfurano to sa preprodavačima alkohola ma je i to strašno. Isto tako susjećam sa svima i indijancima i čitateljima da je ponekad dobro sjesti na gajbu pive i dobro se opustiti, ali očito je da Zagorovi scenaristi su oduvijek bili new age barem duhovno i to davno prije nekoliko desetaka godina jer "lula mira" je ok i to indijanci smiju koristiti a i Zagor se često opušta sa crvenom braćom. Tako da nema mješanja ne može i ovo i ono, ako cugaš a odrastao si u divljini praviš pizdarije a pljuga jebiga smiruje to je poruka. Mi čitatelji smo u drugom stoljeću pa znamo balansirati sa svim tim bez velikih problema koji su bili za vrijeme divljeg zapada. 
    12.01.2009
    21:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 25%

    1, 3, 3, 4

    zijeeev... dosadno, predvidljivo, ponavljajuće, loše nacrtano sa lošim naslovnicama.

    03.01.2010
    14:29:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    Tema je stvarno toliko puta prezvakana da se covjek vise ne moze sjetiti koje su to sve epizode bile.

    Pepe je dobar crtac, ima detaljan crtez i proporcije likova su odlicne.

    Problem je sto mu fali dinamike u crtezu i sto Zagija crta kao da mu je 50 godine.

    27.12.2010
    12:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 5, 5

    Ništa posebno!

    29.01.2011
    00:22:00 sati
    malek
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 7, 10

    Dupli Ve je jedina svijetla toča i neka se što prije vrati.

    15.05.2011
    13:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    Trebali su Zagoru prosvirat glavu sa jednim metkom prije nego su ga bacili u rijeku, pa bi strip onda puno brže završio.

    13.04.2012
    00:32:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Pepe.....................................................

    26.04.2012
    11:11:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Nit smrdi, nit mirise.

    Pepe je dobar crtac samo bi trebalo malo vise da se potrudi.

    I ja sam primetio da Serif iz ove epizode strasno podseca na onog brkatog serifa iz Decko Pika

    19.08.2012
    12:46:00 sati
    going going
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 39%

    2, 4, 6, 3

    Bijedno. Priča je već dovoljno iskritizirana, pa ću dvije rečenice o Pepeu. Na prvi pogled dobar, ali samo dok ne treba crtati nešto u pokretu. Mrzim statičan crtež bez dinamike, a to su mu glavne karakteristike, za razliku od majstora Donatellija i Ferrija, čiji je crtež čista suprotnost.

    28.12.2012
    08:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 4, 3

    Jako loše. Jako. Možda i jedna od inače meni osobno najlošijih epizoda Zagora.

    29.01.2013
    13:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Prica razvakana i vec vidjena, ali ponovo zbog nostalgicnosti, malo vece ocjene.  Pepe mi je super crtac, jedan od onih koji je obiljezio moje djetinstvo kad su stripovi u pitanju. Scenario je so-so, nista narocito, ali mi se ipak svidja onaj mao drugaciji 'twist', sa onim bijelcom kojeg su indijanci odgojili, i koji sada polako ubija one trgovce loseg alkohola.  To je jedini originalni elemenat, sve ostalo je truhlo.  I opet protivnik/negativac je osoba koje se citavo vrijeme pod Zagorovim nosom, kao njegov prijatelj.  Ma ja, stvarno originalno.  Naslovnice su ok, mislim da se samo ona srednja za "Dan Otkupa" tice ove epizode, ostale dvije pripadaju drugim pricama.

    09.07.2013
    20:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 59%

    3, 6, 9, 5

    Čitajući kronološki sve Zagore, kad sam vidio da će i u ovoj epizodi biti prodaja vatrene vode indijancima - prva reakcija je bila - pa jbt zar opet? Međutim, koliko god to već bilo isfurano u tom periodu - djeluje mi da je Russo kao novo lice - tada - u Zagoru imao zadatak da začini nekim novitetima već vrlo isfuranu radnju. To je i učinio ubacivši Marstona u priču, i prilično mi se svidio kako je uklopio njegov motiv i način osvete. No najveća nelogičnost je kako je Bailiff ogradio onoliko imanje i imao toliko ljudi na platnoj listi prodavajući par boca lošeg viskija šačici indijanaca. A i način na koji Bailiff prevari zagora na kraju je providan - mislim, stvarno bih želio da jednom Zagor i te jednodjelne kriminalce dostavi čitave za vješala.

    Što se tiče crteža - Pepe fantastičan.

    12.07.2013
    19:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Šteta dobrog crtača i naslovnica za nikakvu priču.

    24.08.2013
    12:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 8, 4

    Vidi komentar - ken2

    Potpisujem!

    Zanimljivo mi bi, sto na pocetku price Zagor rece:"Prije desetak godina,prije nego sam postao Duh sa sjekirom. Nekako to ne mogu nikako da povezem.

     

    27.07.2014
    23:24:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Nazvati ovu epizodu lošom bio bi komplimennt za nju.

    23.09.2014
    11:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 53%

    2, 4, 10, 5

    08.03.2015
    18:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Svuda pođi, kući dođi.
    Ljudi kažu da postoji nevidljiva nit na svakoj kući i zakačena je za svakog čovjeka ponaosob. Gdje god pošli i otišli, ta nit nas vraća domu.
    Tako i naše junake nakon zadnje avanture srce vodi domu, u Darkwood. Naravno, uz nezaobilaznu debeljkovu kuknjavu o umoru i gladi. Nije ni Russo iznimka u takvom početku. Uvijek je čitatelju smiješno i simpatično konstantno Čikovo zanovijetanje i mrmorenje , fora pali i nakon tolikih desetljeća.
    Put ih nanosi u jednu udolinu gdje se prije dvadesetak godina odvila žestoka i krvava bitka između ratnika Oneida i vojske. Stara istruljena kola izbušena strelicama i nekoliko kostura razbacanih naokolo nijemi su svjedok davno odigrane bitke. Čak i legenda kruži, kad vjetar zapuše kao da se čuju jecaji palih ratnika i da duše njihove naokolo šetaju. I doista, vjetar donosi zvuk pucnjeva i krikova, ratnih pokliča i vriskova. Fino je to Pepe prikazao. Ali iskusno Zagorovo uho brzo razabire da je riječ o pravoj bitki. Netko se u blizini bori za skalp.
    Grupa Oneida napala je malu diližansu, nekoliko putnika je u nezavidnom položaju i grčevito se bore za još minutu života. Zagor hita da pomogne nesretnicima i uskoro nailazi na hrpu razbacanih, praznih boca alkohola. Oneide su pod alkoholnim dopingom i ne vrijedi ih smirivati lijepom riječi.
    Tu već debelo naslućujemo u kojem će se smjeru priča razvijati. I doista, nakon što je spasio putnike i otpratio ih u obližnju utvrdu, Zagoru su potvrđene sumnje. Netko dila cugu Indijancima za neki svoj osobni interes. Nakon što upoznamo sve protagoniste ove drame, nije teško doći do zaključa tko je tajanstveni mutikaša.
    Pokušao je Russo i sa malom diverzijom, tajanstvenim ubojicom S lukom i strelicama, ali je i on brzo provaljen s čitateljeve strane. Doista, likove nije teško pročitati tako da odmah znaš što se od njih očekuje u ovoj priči. Stari šofer diližanse imena John Duplo Ve-stara kvrga i zapadnjak, simpatična iskusnjara, znaš da će uletit u tuču i pomoći Zagoru. Masterson-ima početnu dozu tajanstvenosti i čak ti na živce u početku ide, ali brzo kužiš u čemu je stvar. Još je najintrigantniji ispao onaj debeljko Pumpnickel, koji ljubomorno čuva svoju tašnicu i ne da ju nikom. Pa si misliš koji je vrag unutra. Gradski šerif, tu odmah i po faci i po riječima vidiš da je potkupljiva ništarija, nema iznenađenja i nekog obrata u vidu pokajanja pa da se iskupi za sve. A Bailiffa ni njegov šarm i ljubaznost, uvlačenje Zagoru u onu stvar ne mogu spasiti da ga se odmah, na prvu, ne prokuži.
    Stvar malo spašava napad na destileriju, malo akcije uvijek dobro dođe. Russo je ubacio jednu odličnu ideju. Do sada smo uvijek imali prijevoz već gotove robe kolima od proizvođača do potrošača koje je Zagor x puta presreo i uništio. Ali ovaj put je udario na sam izvor, bogami je zavrnuo pipu. Još da se Pepe,koji je meni odličan crtač u serijalu, potrudio i nacrtao poneki kotao za destilaciju, sjelo bi ko kec na desetku.

    20.03.2015
    07:48:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 57%

    4, 5, 8, 6

    Tema nije ništa novo, ali svidjelo mi se kako se sve odvija iako ima nekih stvari koje su me naljutile (blizina protivničkih logora, činjenica da je ono sklonište uspjelo dugo ostati van dometa, zašto bacanje Zagora živog u vreći u vodu a ne metak u čelo?). Pepe vrlo dobar, a naslovnica užasno nemaštovita

    04.07.2015
    15:29:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 62%

    4, 5, 9, 8

    Opet krijumčari alkoholom. U Darkwoodu ih je toliko puno da mi nikako nije jasno kako je to moglo biti profitabilno. Više krijumčara nego Indijanaca.

    Padne mi mrak na oči kada vidim da Zagor opet lovi trgovce koji prodaju bućkuriš Indijancima. Prožvakano, dosadno i pitam se što se tu uopće novo može ispričati. Svjesna sam toga da je krijumčarenje alkoholom i oružjem bila realna tema tog doba, ali štancanje epizoda i forsiranje napravilo je od te teme nešto od čega nam je svima muka.

    Unatoč svemu Russo je ipak napravio neke stvari koje su dobre. Geg s Chicom koji glumi prodavača haljina mu je pun pogodak i moram priznati da mu neki likovi nisu bili toliko loši.

    Jedan od njih je svakako Marston, koji mi je odmah na prvu djelovao kao netko bitan za priču. Bio mi je zanimljiv jer nisam znala u koju ga kategoriju svrstati. Njegovo ponašanje je odmah na početku moglo nagovijestiti da je na strani Oneida. (Prilikom napada na diližansu Johna Duplo V gdje izražava ogorčenost što su pobili toliko Indijanaca ili spašavanje Zagora u salunu kada je zamalo dobio metak u leđa.) Ali mi nije bilo jasno hoće li otići u kategoriju tvrdoglavca koji srlja glavom bez obzira ili će ispasti razuman. Nisam znala kakvu vrstu kaše muti, ali ta nepredvidljivost nije dugo trajala. Otprilike tamo negdje do prvih „zagonetnih“ ubojstava. Tada je bilo očito da on ubija trgovce otrovom i da je njegova bitka pravedna. Jedina osoba osim njega na kojeg je mogla pasti sumnja bio je stari Indijanac. Ali u to nisam baš vjerovala. Šerif je također ok lik, malo drugačiji. Nije tipičan plaćenik nekog igrača iza kulise koji je tisuću puta viđen, nego je jednostavno lijen, nesposoban, foteljaš koji se domogao pozicije, radi minimalno što mora i boli ga ona stvar.

    Bailiff smrdi na sto kilometara od prve sekunde kad se pojavio u priči. Čim je stupio na scenu puno je toga postalo jasno kao dan. Možda i najveće iznenađenje je John Duplo V. On mi je u jednom trenutku bio sumnjiv kao potencijalni Bailiffov pomagač. Očekivala sam da će se negdje pojaviti i izvesti nešto. Ili možda spasit nekom život u jednom trenutku, a njega nigdje. Naslovnoca je mogla biti i bolja.

    Ovo definitivno nije remek djelo, ali mi zbog Pepea ukupna ocjena nije toliko loša. Iako moram priznati da mi nije bio oliko dobar kao u epizodi „Pleme drvenih lica“.

    26.12.2017
    21:59:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ko voli Zagora - sasvim solidno. Lepa avantura.

    27.11.2018
    21:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 21%

    1, 2, 3, 3

    Stara priča s prežvakanim motivim i pričom koja ne nudi ništa vrijedno spomena.

    20.06.2019
    10:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    21.01.2020
    11:55:00 sati
    goghy
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Uvod priče je direktan nastavak na prethodnu epizodu, barem ti uvodni kadrovi. A da, opet krijumčari alkohola, ali nakon par izvrsnih, zvučnih priča, ne možemo uvijek očekivati i nastavak tog niza kvalitete, mora ići i neka slabija. Opet, ova i nije toliko loša, dobra je za neki kontinuitet i ubit vrijeme ako nemate nešto pametno za raditi. Meni je Pepe uvijek izvrstan, volim njegov crtež.

    19.04.2021
    18:12:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Priča mi nije bila baš nešto.Radi se zapravo o još jednoj u nizu Zagorovih priča o skupini kriminalaca koji proizvode alkohol i prodaju ga indijancima.Ovaj put je to pleme Oneida.
    A moglo se je odmah skužiti tko je glavni u tom poslu.Zapravo je jedini dobar dio bio onaj o tajnom ubojici sa lukom i strijelom.

    20.06.2021
    21:37:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2134
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2120
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1977
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1716
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1704

Aukcije

Forum