Ljudi i zvijeri

Zagor

ZG LU 83/84 | 91 str.

Zagor i Chico na povratku kući svraćaju u gradić Goldridge gdje se dešava nešto veoma čudno. Naime, netko ubija rudare na okrutan način, kao da ih je raskom- adala neka divlja zvijer. Mještani govore da to čini šumski duh Wendigo i Zagor odlučuje to istražiti…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izdajnik
    ZG LU 83
  • Ljudi i zvijeri
    ZG LU 84

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il traditore
    ZG SR 330
  • Uomini e belve
    ZG SR 331

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda predstavlja svojevrsni povratak Wendiga iz specijalca #4: Fiamma nera, mada se Wendigo tek vratio u epizodama SD 40-43 Hellingen je živ!

Samo se budala smije onome što ne pozna.

Mnogo je epizoda počelo na ovaj način. Zagor se vraća kući, nalijeće na misteriju ili na neki problem i ostaje da ga riješi bez obzira na Chicovo dežurno protivljenje. Tako postavljena epizoda može rezultirati manjim remek-djelom, npr; Seminole LEX 81, ili lošom epizodom, npr; Zvijeri LEX 86. Po mome mišljenju ovdje smo suočeni sa prvim slučajem.

Epizoda je na 91 stranu što baš i ne ulijeva povjerenje kod Bonellia npr; Glas u oluji, Spaljeno pismo…, ali ovdje je posao obavljen solidno. Andreucci je debi odradio prilično dobro mada me onaj momak iz šume MNOGO podsjeća na Sivog Vuka iz Komanči SD 26-28. Nisam pronašao nikakve nelogičnosti u priči, ali imam zamjerku na naslovnice. Što se tiče naslovnice Izdajnik dobro je nacrtana, mada ne znam tko na zmiju ide sa sjekirom i koja je ono vrsta zmije ako je onako velika. A što se tiče naslovnice Ljudi i zvijeri dobro je nacrtana, kao i Izdajnik, ali otkriva priču. To se tako ne radi.

Što se tiče likova karakterizirani su onako kako su i mogli na 91 stranu. Lično nemam. zamjerki na karakterizaciju.

Ono što me živciralo je bespotrebno lomljenje epizode. Kao da to nije moglo stati na jednu finu cjelovitu epizodu na 91 stranici pod nazivom Ljudi i zvijeri.

Uglavnom, dobra epizoda, a za mene i nositelj jedne od najboljih rečenica iz nekog stripa: Priča o jednom jadnom dječaku koji nije znao da je čovjek… I kojega su svi držali čudovištem… A on je dao život da bi me spasio od dvojice… Koje su svi držali ljudima… No zlatna ih je groznica pretvorila u čudovišta.

Naprijed

ZG LU 81/82 Omča

ZG LU 84/85 Sramotan Sporazum

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Čestitke autoru na prvoj recenziji.Samo tako dalje!Katastrofalno loša priča.Zaplet ponovljen po tko zna koji put i potpuno bezvezna radnja,strip koji sam siguran da više nikad u životu neću pročitati.
    Ono što me posebno rastužuje je Andreuccijev crtež.Debitirao je na najgori mogući način.Krupni kadrovi i pozadine su mu još kako-tako ali manji kadrovi su čista 1.Sreća da se kasnije popravio u odličnoj epizodi Morska strava. Naslovnice standardne,prva je nešto lošija a ova druga je OK.
    01.07.2003
    19:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 5, 8

    Nije mi se svidjelo skoro ništa kod tog stripa. Ovo je priča, koja bi mogla biti i zanimiva ako bi bila na večim stranicama ili u večim stripovima. Mogli bi narediti uzbudljivije ono između Zagora i Lothara in između Zagora i Forrestera. Sva priča i nije tako strahovita kako autor to kaže na samom početku, ono o Wendigu so samo bezvezne riječi, koje bi se mogle nadomestiti sa nečim boljim!
    02.07.2003
    18:45:00 sati
    FALCON
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 5, 10

    UZAS! Ma i to je preblaga rijec za ovu epizodu. Vise nego ocito je sada da je SD imala dobar nos sa preskakanjem ciklusa od ovih 20-ak epizoda. Naravno iako su price vrlo lose nije mi ni najmanje zao sto smo se uspjeli izboriti na povratak ovih epizoda od strane LUDENSA jer ipak treba imati cijelovitu kolekciju! Jedina vrijedna stvar su dvije naslovnice Ferrija, Andreuci je lose odradio posao, no prica i scenario su ispod svakog minimuma...onaj tko nije citao neka samo stavi na policu i preskoci mucenje!
    04.07.2003
    13:32:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Uistinu loša priča. Makar sam mislio da će biti strave, nije bilo baš tako. Moglo se i bolje napraviti. Radije ću čekati novi extra nastavak Muka koja obećava.
    06.07.2003
    10:05:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    Jedna od loših Zagorovih priča. Nek poduzmem:
    -Kad se cijela priča najprije dotakla Wendiga, ovo se mi je zdelo potpuno bezveze.Umjesto da su pričali o nečem što i ne eksistira, radije bi naredili priču bolj zanimivo (npr. da tajanstvena zvijer dolazi u selo usred noči, nekog ubije i ode)
    -Onda kada je Zagor otišao u šumu i naletio na onog momaka.To bi moglo narediti bolj interesantno, jer u nekim stripovima može se razpoznati strava, a ovdje je nije bilo
    -Kao treče se mi i nije svidio onaj pogovor s Forresterom, kojega je čuo Zagor.Zar je moguče, da nitko iz onog sela nikad u šumi nije naišao na onaj rudnik, ali ovaj prvi je morao biti Zagor.
    -Sva priča bi bila bolja ako bi bila barem malo duža, i glup je kraj.Na kraju Zagor pokopa onog momka, a ja nisam ni razumio, kako je umro Forrester.Pa dobro.Moram i kazati, da se mi u posljednjih Zagorovih pričah skoro nikad ne sviđa kraj, jer uvijek je tako brz i bezvezan.Nešto takvo kako se završila i Omča-i ovo je bilo glupo.Pa dobro sad ču prestati.Znate nov sam još i pun energije!
    07.07.2003
    19:13:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Jedini dobar Zagor otkako se Ludens vratio na onih famoznih 20 preskočenih epizoda (nije SD ni bila tako naivna, hehe). Mislim, moglo je bolje, sa malo više fantastike, ali i ovo je premija za ono smeće tipa Sveto drvo ili Tragedija u Silver Townu. Andreucci je genije!!!
    03.08.2003
    18:46:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    Andreucci je ful ok, sto je dokazao i epizodom sa Sivim Vukom i Craneom u Komančima. Prica je koma, kao i ostalih 20 bijednih preskocenih epizoda. Daj da vise prodju i da se nastavi normalan Zagor.
    17.08.2003
    00:00:00 sati
    gari
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 50%

    3, 5, 6, 8

    Uzas od price. Dok sam citao ovu pricu imao sam osjecaj da su scenaristi odlucili da na brzinu napisu jednu osrednju pricu.
    17.09.2003
    11:39:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 8, 3

    12.11.2003
    12:00:00 sati
    Brdar
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 5, 9

    Postoje epizode koje citas vise puta, i to sa gustom, a postoje i one
    koje precitas jednom, i to sa mukom. Ova epizoda je jedna od onih koje precitas jednom i nikad vise.
    02.01.2005
    16:14:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Doista izvrsna priča koja je tužna i dira u dušu.Onaj pas je opasan ali ga zagor sredi ko ništa.
    16.07.2005
    01:17:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 53%

    7, 6, 2, 8

    dosadno,crtež ajme i kuku,doli andreucci!!
    02.10.2005
    05:10:00 sati
    globinjo
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    jedna priča koja se uspjela odmaknuti od reciklaža i prežvakavanja i čak je prilično ozbiljna. malo je prekratka, ali bolje i to nego ono razvačenje kao u prokletom zlatu. ipak capone zna napraviti i dobru priču. crtež je fenomenalan. novi crtaći su stvarno osvježili zagora. ferri standardan.
    03.01.2006
    16:17:00 sati
    piquet
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Mislim da je ovo jedna od posljednjih epizoda koje je napisao Capone ako se ne varam sad je nakon 13 godina napisao "Marines" koja će nadam se biti dobra.Nije baš nešto ova epizoda crtež prosječan, naslovnice dosta dobre.
    26.05.2006
    18:10:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ...strip super,naslovnice super i ve super...crtež mi se posebno sviđa...
    06.06.2006
    17:13:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Odlična epizoda! Svaka čast Capone-u, stvarno je genije!¨Dobro je počinjala priča, dobro se odvijala da bi na kraju saznali da nema nikakvog čudovišta. Šteta, moglo je biti nešto dobro od onog wendiga, ali dobro je i ovako ispalo. Tužna i kratka priča, mogli su je malo produžiti...Andreucci>> veeeeeliki majstor, jednostavno zna crtati!
    Naslovnica također odlična, sve pohvale idu Capone-u i Andreucciu!
    Zakon epizoda, preporučam je svakome da pročita...
    21.07.2006
    19:35:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Baš mi je jaka ova epizoda, Capone i njegov suradnik su napravili odličan posao i dobro je što se on opet vraća pisanju scenarija za Zagora nakon dugo vremena. Ova priča je uobičajena jer se opet radi o pokvarenim ljudima koji samo žele zlato, ali završetak je jednostavno fenomenalan. Možda je malo bezveze što su umiješali Wendiga u epizodu kad se on ne pojavljuje. Andreucci je odlično sve nacrtao, on mi je jedan od najdražih crtača. Druga naslovnica je odlična i samo ću nju ocijeniti jer prva nema veze s ovom epizodom, nego s prethodnom.
    14.09.2006
    01:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 85%

    10, 7, 9, 7

    Bila bi to poštena epizoda da je bila duža.
    20.09.2007
    21:12:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Čudna, kratka epizodica. Početak puno obećava ali scenaristi ne uspijevaju izvući ništa više iz scenarija, vide se neki pokušaji da se radnja učini kompleksnijom, koji ipak ne uspijevaju. Nadao sam se horroru, ovako je to ipak samo još jedna prolazna epizoda. Andreucci može (puno) bolje. Naslovnica prosjek.Zagor i Mowgli su se na kraju sprijateljili, kako lijepo.
    24.09.2007
    16:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Zamjerka recenzentu jer komentira naslovnicu koja nema veze s pričom o kojoj piše.  Prava naslovnica mi je nekako fora zbog psa, to je pomalo neuobičajeno u Zagoru (psi obično napadaju Čika :)).  Crtež koma, mrzim kad moram buljiti da dešifriram što se uopće zbiva.  Na kraju o priči - uopće nije tako loša.  Emotivna je, tj. tužna, a pobuđivanje bilo kakvih emocija je uvijek plus.  Jedino malo šuplje kaj Zagi jednom rukom zadavi onakvog psa.  Ako sam uopće dobro protumačio te nepregledne crteže.
    06.04.2008
    22:35:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 3, 6

    Ljudi i zvijeri je prvi Ludensov Zagor kojeg sam kupio, u vrijeme kad nisam baš pratio ovaj forum, nije mi bilo jasno odakle sad Ludens kad znam da je prije bila SD, tada nije bilo skoro nikakve distribucije stripova itd. Pročitao sam ovo na pola priče, bilo mi je to nekako glupo i tada, a sad još gluplje kad sam pročitao od početka. Umiješati Wendiga tamo gdje se ne pojavljuje je glupo. Spojili su dvije nimalo originalne teme i dobili jedno veliko ništa. Zbrzano, neiskorištenb potencijal teme o divljim davno izgubljenim dječacima koji obevazno imajmu medaljon sa slikom roditelja i sl. Andreuccijev prvi crtež je loš, kasnije je bio bolji. Naslovnica ništa posebno, otkriva radnju što nikako ne valja.
    07.04.2008
    13:31:00 sati
    delboj
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Sigurno, jedna osrednja priča! Zanimljiva mi jedino zbog one lude đukele! Ali glupo mi; Zagor je prije lakoćom rješavao i medvjede i lavove, a sad ga iznenadi ovaj psić!
    07.07.2008
    01:34:00 sati
    Raga
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 2, 6

    Nakon epizode lov na vuka se pojavilo previše dosadnih i loše nacrtanih epizoda Zagora a ovo je jedan od primjera.
    08.12.2008
    02:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    prosjek,tu Andreluci loš,ko da nije on crtao Morsku stravu.

    24.12.2010
    20:28:00 sati
    teller
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    Prica je dobro krenula, volim neizvjesnost i nepredvidljivost, ali onda je zavrslia vac poznatom semom.

    Andreucci u ovoj prvoj epizodi skoro pa ocajan. Za ne povjerovati da je isti covjek nacrtao epizodu "Morska strava".

    06.01.2011
    20:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 8, 7

    Ugodno-mračna atmosfera priče koja i nije baš najoriginalnija, ali nije ni dosadna za pročitati.

    28.04.2011
    01:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ade zar i ti napišeš radnju u kojoj izazoveš plač i samo tako svršiš.

    03.06.2011
    20:24:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Jedna simpatična kratka priča.. Meni se svidjela, mada je to, normalno, moglo puno bolje..

    Andreucci solidan.. Naslovnice vrlo dobre, obadvije..

    09.06.2011
    06:13:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 9, 1

    Vrlo dobra kratka epizoda sa odličnim crtežom! Drago mi je da se je Capone vratio nakon 15 godina, ima poseban stil. Ova druga naslovnica ne samo da otkriva radnju nego je po meni i najgora Ferrijeva naslovnica ikad.

    31.05.2012
    03:23:00 sati
    Deki86
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Deco slusajte Zagorove pouke na kraju epizoda posluzice vam kasnije u zvotu! :]

    19.08.2012
    13:04:00 sati
    going going
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    9, 3, 6, 6

    Epizoda s dobrom idejom, lošom realizacijom i nejasnim crtežom.

    04.01.2013
    09:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 50%

    5, 3, 6, 8

    Ok ideja, al lošea realizacija. Prekratko, prejednostavno. U početku odlična atmosfera, koj aonda jako pada ka kraju. Naslovnica vrlo dobra. Crtež me i više nego razočarao.

    07.02.2013
    08:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Vrlo dobra epizoda, ugodno za pročitati, malo veće ocjene zbog nostalgije. Druga naslovnica vrhunska

    02.03.2013
    20:37:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    06.08.2013
    21:26:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 1, 7, 6

    24.08.2013
    20:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 40%

    3, 1, 7, 7

    Ni soli ni bibera.

    04.08.2014
    00:50:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 52%

    7, 4, 4, 7

    Odlična ideja samo loše sprovedena.

    23.09.2014
    13:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 6, 9

    vrlo dobra epizoda

    zasuzilo mi oko na kraju

    20.03.2015
    07:58:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Ma nemam zamjerki za ovaj strip, po meni lijepo razdoblje Zagora po kvaliteti priča, bolje nego sad. Andreucci na počecima, sada je pravi as.

    08.02.2017
    21:09:00 sati
    Koresh
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Meni je ova epizoda baš sjela. Dirljiva je... Nemam zamjerke za tok priče. Počelo je s mistikom i Wendigom, a završilo s nesretnim Tarzanom i pohlepnim ljudima. Vjerujem da su od Caponea ljudi očekivali neki horor u stilu "Hiljadu lica straha" ili "Hogatova moć", a on krenuo u dramu i realizam. Možda od tuda dolaze loše ocjene. O njemu kao autoru mislim samo najbolje. Jedino istinsko sranje koje je napisao jest "Potop u Darkwoodu". Čak i "Lov na vuka" nekako mogu opravdati time što je na brzinu napisan za prigodu kampanje zaštite vukova.


    Andreucci nije loš u svome prvijencu. Sve je ok osim Zagorove face. Naslovnica je dobra ako gledam atraktivnost i estetiku, ali je s druge strane teški spoiler. I uništi se užitak čitanja.

    01.12.2017
    21:30:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 7, 6

    Jako lepa priča koja je zahtevala još samo malo rada na scenariju, tj. doterivanje zapleta. Crtež prolazna ocena. Naslovnica prosek, ali otkriva priču. Amaterski propust.

    03.12.2018
    20:32:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 21%

    2, 2, 2, 3

    "Ljudi i zvijeri" kao da je bio naslov neke rasprave u SBE svijetu pa odlučiše napraviti nešto.... Šteta što su se odlučili za strip.

    20.06.2019
    10:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    21.01.2020
    12:06:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 412
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum