Noć krvoprolića

Zagor

ZG LU 85/87 | 166 str.

Na svjetlucavim planinama netko ubija rudare i krade im zlato. Svi tragovi upućuju na to da su krivci indijanci Malecite, na čelu s Komotaijem, nasilnimi umišljenim poglavicom. Zagor odlučuje saznati što je indijance nagnalo na toliku pohlepu, te u pratnji vjernoga Chica, napreduje prema napuštenoj utvrdi koju je odabrao za sjedište cijela operacije. Da bi mogli neometano pljačkati po bogatoj i plodnoj dolini, indijanci Malecite prvo moraju osvojiti vojnu utvrdu koja je trebala biti napuštena, koju brane uglavnom vojnici-zatvorenici, jer se ona nalazi na prolazu za dolinu. U noći kada su vojnici napali i ranili svog narednika, indijanci iz zasjede udaraju na dezertere i planiraju prepad na utvrdu, sada prepušten tek petorici ljudi među kojima su i Zagor i Chico. Malobrojna je skupina uspjela odgurnuti prvu navalu Malecita, no oni se vraćaju…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 59%

P*5

S*5

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sramotan sporazum
    ZG LU 85
  • Željezni narednik
    ZG LU 86
  • Noć krvoprolića
    ZG LU 87

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un patto infame
    ZG SR 332
  • Il sergente di ferro
    ZG SR 333
  • La notte del massacro
    ZG SR 334

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena od 3. do 5. mjeseca 1993 godine
  • Radi se o drugom susretu Zagora sa ratobornim plemenom Malecita

Kako se bližimo kraju od 20 preskočenih epizoda od strane Slobodne Dalmacije ne mogu se oteti dojmu kako kvaliteta epizoda pomalo raste:-) Potpisnik scenarija ove epizode je Marcello Toninelli, priča je vrlo dobra. Likovi su dobro razrađenin i prava je šteta što se baš svih sam scenarist odrekao zauvijek!

U redu manja grupica ljudi, smještena u malom prostoru sa minimalnim izgledom za preživljavanje već je mnogo puta prežvakana, ali dobar scenarist će znati na vješt pristup ponovno učiniti zanimljivim. Ono što me dojmilo u ovoj epizode je siloviti napadi Malecita na utvrdu, ti napadi su zaista kvalitetno i pametno ispričani. Posebno je dobar trenutak preokreta same bitke i lukavosti kojom se poslužio sam Komotaij, naravno za one koji nisu čitali nećemo kvariti doživljaj čitanja, ostali znaju o ćemu pričamo. Detalj koji me također ponio je smrt vojnika Garba koji čitav dan prije bitke ima osjećaj kao će umrijeti, par minuta prije ponoći gleda na svoj đepni sat te se sam sebi se čudi kako mu je predosječaj bio kriv, istu sekundu pogiba, a na sljedećoj sličici vidimo njegovo beživotno tijelo i ispruženu ruku u kojoj se nalazi sat na kojem je nekoliko minuta do ponoći, vrlo poetski prikazano…

Francesco Gamba je sa svojim crtežom nesumnjivo najslabija karika u lancu ove epizode i zaista je prava šteta što je netko drugi nije crtao. Naslovnice sa strane Gallieno Ferrija fino izrađene u najboljoj maniri te kao takve zaslužuju navišu oocjenu.

Očito je da se lagano opraštamo od kriznog perioda loših Zagorvih epizoda koje su u Italiji objavljivane u periodu 1992 i 1993 godine.

Naprijed

ZG LU 83/84 Ljudi i zvijeri

ZG LU 87/89 Kradljivac sjena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 3, 10

    Prica je ok, likovi ok... Ali Gamba bi usro i "Demone ludila". Tip je katastrofa...
    08.09.2003
    21:58:00 sati
    gari
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 34%

    2, 3, 4, 7

    kretenizam zivi bolja je prica u chico specijalcu njih 5 pobjedise 500000 nji mislim pravo lose crtez ne zelim ni da komentiram to je donatelli jedino dobroonaj dio sa laurentijem
    09.09.2003
    21:11:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Meni ova priča nije loša, ni Gamba mi ne smeta.Sviđaju mi se priče poput ove gdje se zapravo ne zna točno šta če se zbiti.
    10.09.2003
    09:06:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    Još jedna znana tema: pobuna Indijanaca. Sve već viđeno, crvenokošci ginu ko muhe, bijelci umjerenije i Zagor kojeg ne možeš pogoditi ni s pola metra udaljenosti, na vrlo pogodnom mjestu, fino izloženom. Unatoč svemu, epske bitke i požrtvovnost uvijek ostavljaju utisak, tako da ipak jedan omanji plusić ovom smeću. Gamba je nadmašio samog sebe, nije mi odvratno odvratan, nego samo odvratan.
    12.09.2003
    13:54:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 2, 8

    Sranje...
    29.09.2003
    01:15:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Po meni ova epizoda zasluzuje vrlo dobru ocjenu,najvise volim serije gdje se Zagor susrece sa indijancima ili starim neprijateljima.Jos ne razumijem zasto neki ocrnjuju sve serije??!!Pa ljudi moji ako mislite da je sve smece nemojte ga citati ili pokrenite svoj vlastiti Zagor strip.

    Tema ove serije je vrlo dobro razradena,borba postaje napeta i svaka stranica donosi novo uzbudenje.Savjet za sve koji prigovaraju:NAUCITE CITATI SA GUSTOM!!!!AAAAAAHHHHHHHHHJJJAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKK
    17.10.2003
    23:00:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 2, 8

    Dok sam scenario i prica jos mogu proci, to ne vrijedi za crtez. Gamba ne valja kod Zagora, sto se i jasno vidi.
    Prva naslovnica nije nesto, dok su druge dvije dobre.
    07.11.2003
    19:19:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 5, 8

    13.11.2003
    20:33:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 3, 7

    Stari i pametni poglavica je umro a naslijedio ga je "usijana glava koja želi rat".Ne razumijem kako mogu ponavljati jedne te iste stvari koje su milijun puta prožvakane i dosadne.Priča je debilna,blijeda i bez prave ideje a likovi premalo razrađeni.Zagora ni sa pola metra ne mogu pogoditi ni puškom,ni nožem ni tomahawkom.Pretjerivanje na kvadrat!Jedino što može proći je dobro dočarana napeta atmosfera dok naši junaci iščekuju novi napad Indijanaca ali i to se moglo deset puta bolje napraviti.Crtež je kriminalan.Na nekim pasicama netko drugi crta samog Zagora umjesto Gambe(ako se ne varam,Pepe).Debilana.Sada to mogu reći,za ove preskočene epizode postoji samo jedna diagnoza(potvrđena detaljnim laboratorijskim pretragama), i ona glasi - Kronično sranje.
    30.11.2003
    16:15:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    Uzasan crtez, uzasan scenario, uzasna prica. Sada shvatam zasto su ove epizode bile preskocene. A nije mi jasno zasto su Talijani objavili ovo smece? Bolje im je da izdaje Zagora jednom u dva mjeseca, ali da price budu kvalitetnije.
    30.11.2003
    22:28:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    Tako je!
    Dosadile su više epizode sa indijancima i bjelcima koji im prodaju stvari.
    27.02.2004
    18:13:00 sati
    Mate
    uredi
  • Garrett

    Ukupna ocjena 60%

    8, 7, 3, 6

    Epizoda samo za kolekciju. Užasan crtež, Gamba je potpuni amater.
    18.09.2004
    07:52:00 sati
    Garrett
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 5, 6

    Priča dobra, ali crtež ostavlja lošiji dojam. Gambi malo više paše ova epizoda, ali opet, ne shvaćam ga previše za ozbiljno. Sve u svemu zanimljiva epizoda. naslovnice neoriginalne
    12.10.2004
    11:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 53%

    5, 6, 5, 5

    po tko zna koji put već viđeno,dosadno i nemaštovito!
    24.10.2004
    09:34:00 sati
    globinjo
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 18%

    1, 2, 1, 6

    Da su ovakve epizode izlazile još par godina Zagora bi najvjerovatnije ukinuli, Gamba je toliko šlampav da je Pepe morao ponovo nacrtati skoro svaku treću stranicu!!!??
    27.03.2005
    20:08:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    9, 9, 4, 7

    Dosta dobro,ali me već počinje nervirati ovo sjeckanje epizoda.
    16.06.2005
    13:21:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Ova epizoda je doista majstorski napravljena.Na svakoj stranici sve napetije i napetije i odlična je ideja da se zagor bori rame uz rame sa krutin zatvorenicima koja je i uspješno realizirana.Gamba na mjestu.
    16.07.2005
    00:40:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 6, 7

    Epizoda je totalno uzbudljiva, pucačina od početka do kraja. Zagor brani utvrdu s zatvorenicima koji su svi odreda odlični likovi, imaju karizme i karakter. Definitivno najjači likovi u ovoj jakoj priči koju čini još jačom činjenica da su svi ti likovi pomrli na kraju. :( Uživao sam čitajući ovu epizodu, a kad sam vidio da se nastavlja u najnapetijem trenutku nisam mogao dočekati nastavak, što se danas jako rijetko događa. Gamba nije ništa posebno, a nisu baš ni naslovnice.
    04.10.2005
    23:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 41%

    4, 3, 4, 8

    još jedna priča koju je pregazilo vrijeme. negdje u 60-tima bi mogla proći, ali danas je ovo tužno. jedino ima par zanimljivih detalja u priči kada malecite puštaju zagora iz sela i samopredviđanje smrti onog vojnika. fora sa satom je ok. gamba ko gamba prilično loš, ali ga malo izvlači asistencija pepea. naslovnice zanimljive.
    04.01.2006
    16:55:00 sati
    piquet
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 81%

    10, 9, 5, 9

    Nema veze što je crta Gamba, epizoda je meni odlična.Jedna od onih klasičnih.
    26.05.2006
    17:53:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 6, 10

    Epizoda uopće nije loša i uzbudljivo je do samog kraja. Naslovnice su savršene a i Gamba mi nije toliko loš koliko i drugima. Lud je onaj narednik i ostali likovi. U nekim scenama se pretjeruje kad zagora ne mogu pogoditi sa 2 metra, ali sve je to dobro, ima dosta akcije i sigurno mi je bolja ova epizoda od one iduće Bosellijeve...I ako se ne varam ovo je zadnja Toninellijeva epizoda
    16.07.2006
    19:43:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Sve je reko kralj darkwooda
    17.11.2006
    09:29:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    napeto!
    06.01.2007
    21:07:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Ovo je najbolja epizoda od onih koje je SD propustila objaviti. Vidim da mnogi daju bijedne ocjene, a razlog tome je da većina ljudi stripove čita zbrzano i površno. Mnogi samozvani stripofili, zapravo, ne znaju ni sami što bi željeli od stripa, pa je, stoga, njihova kompetentnost za ocjenivanje stripa u krajnju ruku vrlo upitna, a strip nije ništa drugo nego spoj dviju umjetnosti - književnosti i slikarstva. Kad ocjenjujem strip, prioritet ima pitanje je li strip dosadan, a ne je li originalan. Ovaj strip ne samo da nije dosadan već je zabavan i ekstremno emotivan. Razlog mnogim slabim ocjenama je za mnoge komentatore, Toninnelli, međutim ja ne djelim njihovo stereotipno razmišljanje. Upravo, nakon dosta pročitanih Nolittinih i Tonnielievih epizoda Zagora, potonjeg smatram puno zanimljivijim scenaristom. Ova priča prati Zagora kako se s nemogućim saveznicima (robijašima) očajnički odupire nemilosrdnim napadima Malechita. U toj krvavoj noći, mrkloj noći krvoproliča u kojoj kod svakog njenog sudionika na vidjelo proizlazu strahovi, iskonske strasti, gubitak nade u uspijeh ali i nevjerojatna smionost i suosječajnost, svjedoci smo jednoj tragediji koja poručuje da jednom možemo spas vlastitih života zahvaliti pomoći ljudi od kojih bi to zadnje očekivali. Radnja, uistinu, obiluje karakternim likovima punim emocija zbog kojih izgledaju kao da će puknuti od napetosti. Gamba je dobar crtač koji je u ovom slučaju odradio vraški dobar posao. Najupečatljivije scene su masovni juriši Malechita u kojima je Gamba zbilja narisao pozamašan broj pomahnitalih indijanskih ratnika. Svi ti juriši su se pretvorili u jedan od največih pokolja koje sam vidio u nekom stripu, te Toninnelliu nije preostalo ništa drugo nego naglo završiti muku, koja i dalje opstoji kroz crne dojmove i siječanja na pirovu pobjedu kao gorak okus u ustima. Ferrieve naslovnice su jako dobre, a atmosferu unutar stripa najsnažnije dočarava posljednja "Noć krvoproliča".
    12.07.2007
    12:06:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 27%

    2, 3, 3, 3

    ovo mi djeluje ka sprdačina na legiju stranaca...
    25.08.2007
    19:00:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kralj darkwooda ima pravo. Ako vam se ne sviđa ne čitajte. Gamba uopće ne crta tako loše. Meni se baš sviđa nlegov crtež. 
    20.09.2007
    18:12:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 21%

    2, 2, 2, 3

    Ovo je ustvari Toninellijeva neuspjela western-verzija kultnog thrillera Johna Carpentera - "Assault on Precinct 13". Podivljali Indijanci (u ovom slučaju Malechite) koji kreću ratnom stazom, naravno neko im u cijeloj priči prodaje oružje, bez toga jednostavno ne ide. I onda junačka borba u kojoj Zagor, Chico i trojica zločinaca u vojničkim odorama ubijaju nekoliko desetaka nabrijanih, ratobornih, krvožednih indijanskih ratnika, realno nema šta. Uz naravno toliko rupa u scenariju, i sa neizbježnim Gambom. Neko je tu još crtački uskakao, čini mi se Pepe. Naslovnice savršeno pristaju epizodi. Ukratko - jad i bijeda.
    24.09.2007
    18:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Tonineli je za oproštaj napisao odličnu epizodu.  I inače ga smatram nepravedno podcijenjenim jer ima nas dosta koji smo počeli čitati zagora i zavoljeli ga baš u njegovoj fazi, osamdesetih.  Slažem se s Infernom - pitanje je je li strip dosadan ili je zanimljiv.  Totalno nevažno je li originalan.  Što vrijedi biti originalno ako je dosadno?  Meni je ova priča full napeta i zanimljiva cijelo vrijeme, te sam je u dahu pročitao.  Crtež je nekako karikaturalan, amaterski.  Coveri ništa posebno.  Noć krvoprolića je zanimljiva, ali malo proporcije ne štimaju (zagor prevelik u odnosu na zidine utvrde).  Sve u svemu totalno mi je nejasno to preskakanje epizoda od strane SD jer, iako ima katastrofalnih, ima i nekoliko dobrih...
    14.03.2008
    17:04:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 7, 7

    Dobar pokušaj  Predomislio sam se! Zašto? Ponovo sam je pročitao i shvatio da je sasvim solidna da ima nešto i da je velika. Gamba je uspio biti korektan. Ferri dobar
    15.11.2008
    11:31:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Meni je ova avantura dobra i jedna od boljih koje je slobodna dalmacija preskočila u onih 20 i pol brojeva. Gamba je isto dosta dobar ovdje a i cijeli strip sliči K.Telleru pa mislim da je ok to napravio.
    09.01.2009
    18:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 40%

    5, 5, 2, 4

    priča kao takva, iako ne originalna, i nije tako loša, ali iz iskustva, kada zaredaju loši komentari, onda to ide prema sve kritičnijim tonovima; primjer toga je 'omča' koja je po meni puno bolja od prosjeka komentarada je ovu priču crtao, recimo chiarola, prosjek bi joj bio oko 70%
    11.01.2009
    10:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    Nije da je mene tolko zasmetalo Zagorovo preživljavanje ispucanih metka, bačenih sjekira i noževa sa svega nekoliko metara udaljenosti. Odavno sam prestal obraćati pozornost na to kad je Zagor u pitanju. Ali ono kaj nikak nemrem progutati je da je 20 zatvorenika povjereno JEDNOM naredniku koji je odgovoran za sve njih???? Može taj narednik biti i Chuck Norris, ali njih 20 ak se odluči pobuniti i pobjeći, normalno da budu uspjeli. Gamba osrednji, može proći.

    04.01.2010
    14:52:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Naslovnica "Noć krvoprolića" mi je jedna od boljih naslovnica Zagora. Radnja jest malo prožvakana, ali ipak u njoj ima neke originalnosti jer su sve karte bačene na vojno taktiziranje. Način na koji je izvedena, u kojem ima puno naivnosti, bi više odgovarao Kapetanu Mikiju. Sve u svemu je zabavna pa mogu reći da je cilj epizode ispunjen što se mene tiče. Gamba je očajan s tim svojim likovima koji izgledaju sladunjavo u licu, kao neke lutkice.

    Edit: 6,7,4,10 => 7,7,6,10

    Nakon ponovnog čitanja su se dojmovi malo popravili. Gambi sam zbilja dala jako lošu ocjenu. Manje od 6 dajem kada čitam i plačem od muke.

    PS Kralj Darkwooda je Car! Obožavam njegove komentare

     

    02.10.2010
    10:47:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 6, 9

    Dobra prica, bas dobra. Napeta i nepredvidiva do samog kraja. Najslabija karika je naravno Gamba. Ovoga puta je Pepe vise puta uskakao i crtao vecinom Zagorovu facu, a ponekad i Chicovu.Mada to daje mali plus crtezu, mislim da je ponizno za Gambu da je tako nesto dozivio.

    13.01.2011
    07:11:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Ovo je moglo biti i zanimljivije, neobična grupa ljudi, stameni narednik sa grupom vojnika otpadnika i naši junaci zarobljeni u neobično postavljenoj tvrđavi "odsječenoj od svijeta" pod kostantnom prijetnjom pobunjenog indijanskog plemena sa ambicioznim i nemilosrdnim poglavicom! To je moglo biti malo atmosferičnije malo napetije (kao recimo priča o Bili Boju) jer je ideja u suštini dobra. Još jedna stvar nikako nijesam mogao da se otmem utisku, zbog crteća,  da će svakog trenutka iskočiti Kit i Frenki.

    29.01.2011
    00:41:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 55%

    7, 5, 4, 7

    Zamorna i dosadna epizoda. Gamba ju je dodatno upropastio.

    08.02.2011
    14:53:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Je, kriza 90-tih godina.

    31.05.2011
    15:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Skroz ok epizoda. Nažalost, tek kad progutate činjenicu da je Zagor, PONOVO, u poziciji gdje pobije pola indijanskog plemena. No, sve u svemu, nije tako loše. Ima puno upečatljivih scena i dijaloga. Zagorov samoubojstveni plan, me se baš nekako dojmio. Stvarno je pravi igrač:)

    Gamba je meni ok. Ima odličnih crteža (pogotovo prikaza borbe), no nažalost, ima previše oscilacija, tako da je pokvario dojam. Ferri vrlo dobar.

     

    09.12.2011
    13:54:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Strip sa puno propusta ali i sa nekoliko dobrih elemenata i upečatljivih scena. Ako se ne varam, u stripu su neki od posljednjih Pepeovih crteža, zbog toga ocjena više. Toninelli mi je jedan od omiljenih Zagorovih scenarista, ali do ovdje je definitivno potrošio svaj kredit.

    01.06.2012
    01:43:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Sasvim solidno, zabavna epizoda. Malo je ipak previše ubijenih indijanaca kojim ima kao mrava, i nikako da se opamete...

    18.02.2013
    09:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 43%

    3, 4, 5, 7

    Priča ima svojih trenutaka, ali previše je rupa i nelogičnosti u scenariju za bolju ocjenu. Još kad tome pridodamo i Gambu - jako loše.

    06.04.2013
    20:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    24.08.2013
    21:12:00 sati
    tekumze
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 3, 8

    14.12.2013
    20:55:00 sati
    velka031
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    22.03.2014
    17:45:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 6, 5

    Ok prica. Scenario ide,mogao bolje. Indijanci ispadose prenaivni i strategija ratovanja, im bi stran pojam. Zagor nad  Indijancima ne stedi municiju. Istinito lice Zagora? Crtez,prolazi.Naslovnice,neupecatljive.

    20.09.2014
    11:32:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    S obzirom na ovaj period ova priča je ok.

    23.09.2014
    13:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 4, 9

     

    Danas je praznik Svetog Krispina.
    Onaj ko preživi taj dan i dođe kući živ
    kada se praznik današnji spomene
    i Krispinovo ime čuje, on će se
    uspraviti i podići glavu;
    a onaj koji i starost doživi,
    godine svake uoči tog dana,
    gostit će svoje susjede i reći:
    Sutra je Sveti Krispin.
    Zatim će zavrnuti rukav i pokazati svoje ožiljke
    Starci zaborave; sve će jednom biti zaboravljeno
    ali, pamtit će s ponosom
    kakvo su herojsko djelo oživjeli taj dan.
    Onda će im naša imena biti bliska kao imena najdražih
    Sjetit će ih se uz pune pehare.
    Ovom pričom dobar otac učit će svog sina.
    I dan Svetog Krispina nikad neće proći
    Od današnjeg dana sve do kraja svijeta.
    A da se nas ne sjete ljudi:
    Nekolicine nas, nekolicine nas sretnika koji smo združeni
    kao braća
    jer svatko tko danas prolije svoju krv sa mnom
    bit će moj brat: ma kako slab i jadan bio on
    ovaj dan oplemenit će njegov rang
    plemići koji spavaju sad,
    sebe smatrat će prokletim
    što nisu bili ovdje;
    njihov ponos, bit će mali, dok netko bude govorio
    kako se borio s nama na dan Svetog Krispina.

    Sve je spremno ako nam je spremno srce i um


    Ovo je dio znamenitog govora,,noć uoči bitke kod Agincourta koji je Henry V održao svojim umornim,gladnim,promrzlim i malaksalim vojnicima pomogavši im nadvladati strah,umor i malodušnost.Potaknuo je impuls časnog ratništva u srcima svojih vojnika.





    Zagoru nije potreban poduži govor ohrabrenja,dovoljna su dva-tri šamara i grupa bijesnih indijanaca da skupinu vojnika dotjera u red.A ti vojnici su ološ i kriminalci kojima je država dala još jednu,posljednju šansu da iskupe svoje grijehe.Obukla ih u uniformu,dala oružje i pod zapovjedništvom željeznog narednika poslala u zabačeni kutak,staru i napuštenu utvrdu.
    Utvrda ima odličan strateški položaj,postavljena ispod kanjona sa dvije bočne strane prirodno zaštićena stijenama.Jedini način napada je frontalni,što za napadače znači veliki gubitak u ljudstvu.
    Vojnici bi rado izbjegli ulogu posmrtnih heroja i posthumnih odlikovanja pa pokušavaju dezertirati.Ali ih Malecite presreću i masakriraju,A Zagor uspijeva spasiti tek dvojicu,Sada su njih petorica posljednja brana pred nadolazećom bujicom bijesnih I krvožednih indijanaca.Stara utvrda i okorjeli kriminalci jedina su nada stanovnicima doline.

    Postrojba je modelirana po uzoru na svjetski poznatu,u bojevima proslavljenu i opjevanu Legiju stranaca.Oni su nekada davno u svoje redove primali bjegunce od zakona i ljude koje bježe od vlastite prošlosti.Danas tako nešto nije moguće jer se rigorozno ispituje prošlost svakog kandidata.Marširaj ili umri, stari je moto Legije.

    Zapovjednik vojnika je strogi i čvrsti narednik,crnog poveza preko oka koji još pojačava dojam prekaljenog vojnika.Uz narednika,trebao je biti I niži časnik,bar poručnik ali to je Toninelijev propust.
    Vojnici su pak klasična razrada koju smo imali prilike vidjeti u ratnim filmovima.Od njih dvadesetak,tek su trojica karakterno opisani.Ostali su se utopili u vojničko sivilo.

    Torkel,sirovina od čovjeka,jak ko bik i takve je građe.Dojam neposlušnosti i individualnosti pojačava njegova razdrljena košulja.Snaga i prijeka narav kod vojnika ga čine neformalnim vođom.
    Njegov nerazdvojni frend O Flaherty,inteligentni,mršavi,pjegavi Irac,sa cigaretom u ustima.Između dva dima sipa cinične fraze.
    Nevjerojatno me podsjeća na uloge takvih vojnika koje je odlično utjelovio Donald Sutherland u starim ratnim filmovima.
    I jednoruki vojnik Garb,sa kojim je odlično urađena scena predosjećaja njegove smrti.
    Malo nespretno je scenarist exploziv upotrijebio.Zakopati ga u zemlju da samo mali djelić strši van i u tolikoj gužvi tijela,ruku,nogu,pokreta,dok stotinu indijanaca navaljuje i bitka bjesni svom žestinom,pucati u štapin sa nekih 100-200 metara,kroz masu ljudi i da svaki metak bude pogodak?Pa to ni Vasilij Zajcev ne bi uspio.
    Ajde da su ga bacali preko palisade...ali postignut je efekt kod čitatelja tim potezom.

    Tonineli je ovdje Zagora stavio u pomalo neobičnu poziciju za jednog stripovskog junaka.Dva puta je bio u rukama indijanaca,nemoćan da išta napravi i samo su ga sekunde dijelile od smrti,dva puta se spasio ali ne svojom umješnosti.

    A Gamba ko Gamba,standardno loš.Da je netko drugi crtao,sad ću se ponoviti i reći Ferri..ali može i Donatelli ili još bolje Pepe recimo,epizoda bi bolje kotirala u fanova,čak visoko,usudim se reći.

    20.03.2015
    08:01:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Veoma dobra avantura. Lepo razradjen scenario, solidan crtež, dobre naslovnice. Možda je mogao malo bolje da nam se predstavi Željezni narednik. Po njemu je nazvana jedna cela epizoda, a ipak je ostao nedorečen.

     

    Gamba lose crta izraze lica, ali to kompenzuje odlicnim scenama pokreta i borbe.

    04.12.2018
    14:53:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 17%

    1, 2, 1, 5

    Katasrofa.

    20.06.2019
    11:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    21.01.2020
    12:06:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 570
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 363
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 268
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 775
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1827
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1705
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1332
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1256

Aukcije

Forum