Kradljivac sjena

Zagor

ZG LU 87/89 | 155 str.

Zagor upoznaje Henrya Summersa, slikara iz Bostona koji želi da slika Indijansku kulturu tj. Indijance "uživo". Zagor ga pristaje odvesti do Tonke gdje Zagor pronalazi svoje stare prijatelje iz plemena Chippewa…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*7

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Noć krvoprolića
    ZG LU 87
  • Kradljivac sjena
    ZG LU 88
  • Čovjek s puškom
    ZG LU 89

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La notte del massacro
    ZG SR 334
  • Ladro di ombre
    ZG SR 335
  • L'uomo con il fucile
    ZG SR 336

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi put se pojavio Henry Summers, kojeg ponovo srećemo u epizodi Aljaska.
  • Prvi zajednički strip tandema Boselli i Laurenti. Zajedno su napravili i epizode Aljaska, Osveta Vudu i Otočka skupina.
  • Naziv ove epizode je jedan od najljepših "Indijanskih naziva za nešto", barem autoru recenzije.

Šta čini dobru priču dobrom? Sherlock Holmesu je to epizoda, za vrijeme čijeg čitanja, neće ni na sekunda odvratiti pogled. Meni? Meni je ovo dobra epizoda. Lažem. Ovo mi je ODLIČNA epizoda. Fascinira me činjenica da je Boselli iz, gotovo ničega, izrodio zaista zanimljivu, napetu i, prije svega, odličnu epizodu. Sad se neki hvataju za glavu, gledaju ocjene… Pa, obrazloženja slijede.

"Ukrasti sjene je zlo. U njima je dio naše duše."

Kad se čitaju prvih 40 stranica objavljenih u broju 87-Noć krvoprolića stječe se dojam da nema nikakvog zapleta. Tek u broju 88-Kradljivac sjena se radnja razvija. Upoznajemo Jelena koji bježi, vrača Chippewa koji vidi neprijatelja u Summersu, Crvenu sjekiru koji je ljubomoran na Summersa zbog pažnje koju mu daje Mjesečeva zraka, kći poglavice Dugog koplja. Osjećaji na sve strane. Jelen koji bježi smatra da će slike Henrya Summersa tj. njegova "magija" oslabiti njegovu moć. Crvena sjekira je ljubomoran zbog Mjesečeve zrake koja se, polako, zaljubljuje u Henrya. Dugo koplje razmišlja o tome da li bi Kradljivac sjena bio dobar muž njegovoj kćeri. Sve to kulminira u lovu na starog medvjeda ljudoždera. Jelen koji bježi manipulira Crvenom sjekirom i uvjerava ga da bi Mjesečeva zraka više pažnje davala njemu kad bi Henry doživio "nesretan slučaj". No, Brzi grom, sin Dugog koplja, pogiba u lovu i Henry biva optužen za njegovo ubojstvo. Ono što mi je bilo interesantno je Henryeva reakcija nakon "kritika" za portret Brzog groma. Usprkos svim njegovim riječima o tome kako poštuje Indijansku kulturu i njihovu tradiciju, on se počinje ponašati kao tipičan bijelac iz bilo koje Zagorove epizode. Počinje da izlaže ruglu ono što ne razumije tj. ono što ne prihvaća. No, ipak, ne možemo kriviti Henrya zbog takve reakcije jer je čovjek umalo završio mrtav zbog crvene boje.

"AHJAAAK! Riječ Duha sa sjekirom je svetinja za narode Darkwooda i bit će svetinja i za vas!"

Citiram ovu rečenicu zbog nečega što mi je upalo u oči. Ta situacija je završila na takav način da bi ovdašnji ljudi rekli:"A, ja Zagora čobana!" Sad, upitno je da li je Boselli želio s tim reći, lično mislim da je Boselli namjerno uveo takvu situaciju da se prikaže ta neobrazovana, "divljačka", strana Zagora. To ćemo vidjeti i u "Čovjeku s puškom", a takve situacije imamo i u "Teksaškim rendžerima" i "Hellingen je živ"!

Ova epizoda je također specifična po svom kraju. Napokon je Zagor nekoga porazio koristeći svoje sive stanice i napokon glavni negativac nije pobjegao i najavio svoju osvetu. U ovom slučaju, glavni negativac je bio spriječen da se ponovno vrati, no ipak... :-)))

Vjerujem da se mnogi neće složiti sa mojom ocjenom Laurentievog rada. Što je, je, treba vremena da se ljudi naviknu na njegov stil. Po meni on ima neki dinamičan i lepršav stil koji se većini ljudi na dopada. I hiljadu puta je bolji u debiju nego u Aljaski, primjerice.

Što se tiče Ferria naslovnica je katastrofa. Zagor se napeo k’o da će obaviti veću nuždu u gaće i to u pozi "Gdje si care! Daj da te zagrlim!" Henry na naslovnici ni ne liči na sebe. Ja sam mislio da je ono neka djevojka. Ma, katastrofa.

Kao zaključak bih naveo da je ova epizoda prijelomna u Zagoru. Uvode se neke nove "finte", Zagor manje koristi svoj "Ja sam Duh sa Sjekirom, mene je Manitu poslao, morate me slušati" pristup rješavanja problema, novi crtači polako uzimaju riječ, što većini ne paše… A što se tiče same epizode kao takve, ako je još niste pročitali, to obavezno uradite.

"Sretno ti bilo, Kradljivče sjena!"

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

ZANIMLJIVOSTI

Čovek zaboravi na reč tipičnost kada čita Bosellijev uradak. Zbog hronološkog nereda izazvanog razbacivanjem serijala na razne edicije nam je malo teže naslutiti rez koji je duboko povučen preko ravne crte serijala. Ovo je ustvari prva epizoda u kojoj se sve menja i to na najnaglašeniji mogući način: sa tipičnog Toninellija (koji je u svojoj poslednjoj epizodi ipak bio solidan) skačemo na nepredvidivog Bosellija i sa omraženog Gambe na dinamičnog Laurentija. Ovde počinje uvod u renesansu serijala koja je poznata kod nas pod imenom Severnoamerička odiseja.

Zašto inovativan? Dobili smo Henryja Summersa, prvog lika sa ambicijama upoznavanja života i običaja van sebičnih istraživačko-naučnih ciljeva. Njegov pristup je moralno čist, humanističko-idealističkih i umetničkih pobuda, s avanturom kao jedinom strašću.

I opet, iako bi po originalnoj hronologiji pravilnije bilo reći "po prvi put", dobijamo psihološki sive likove poput momaka iz Pleasent Pointa (sjajan potez da najstarija lokacija u istoriji serijala dobije ovako zanimljive likove): Howarda, glupastog Abrahama, vragolastog Jacka i ćutljivog indijanca Joa. Momci laki na kavgi i oružju, ali nadasve simpatični i savršena baza za situaciju komedije. Sivilu ne odoleva ni Henry Summers, i njegov psihološki profil je, i pored navedenih idealističkih crta, ljudski složen. Pored sveg zanimanja za njihovu kulturu i običaje, bahato komentariše njihove reakcije, ponašanje i tobože nerazumevanje. Boselli uklanja svaki osećaj predvidljivosti i repetitivnosti koji je Zagorovim čitaocima nametnuo Toninellijev, pa i Nolittin, period. Prve dve-tri strane u kojoj se lik prezentuje nikada ne uslovljavaju njegovo ponašanje u ostatku epizode, niti su moguće nagle promene tipa "dobrica je ustvari zlikovac priče" tipa. Cela lepota je samo u čovekovim unutrašnjim varijacijama, surovim po čitaoca koji je navikao suditi likove po crno-belom šablonu.

Interesantno je da po Boselliju upravo zahvaljujući sitnim varijacijama Zagor nešto specijalniji/sposobniji od ostalih. Bilo je dovoljno da dođe jedan gradski žutokljunac koji se brine o svojoj kondiciji i sasluša par saveta da se odlično snalazi šumom: skoro odmah je raskrinkao tajanstveni svet Zagorovog šumskog oblaka od lišća, granja i lijana, i to bolesnom nogom. Da je imao koji dan više iskustva, sigurno bi bili u prilici gledati kakvu interesantnu trku među granjem između njega i čuvenog Duha sa Sekirom. Jedina razlika je samo iskustvo .

A nije bilo potrebno posebno naglašavati njegov ego ili sposobnost adaptacije i improvizacije, niti mu davati nadimak SuperHenry i slično. To je i dalje običan bostonski slikar kojem šumski život treba svoje tajne tek da otkrije.

Tako, na primer, indijanski svet i život vidimo kroz njegove oči. Da li je to samo moj utisak, ili je to Boselli nekako nametnuo, ne znam. Na kraju krajeva, ipak govorim u svoje ime:) Reakcija na crtanje kao krađu ljudske duše ("Ukrasti sjene je zlo. U njima je dio naše duše.") , te kodeks časti za vreme lova (gradsko momče dobija priliku da okusi surovost u odnosu prirode, zveri i čoveka), indijansko poimanje sveta oko sebe, pravde, etnografski običaji, odnos sa životom i njegovim divinskim vođama... Iz navedenog se rađa i zaplet, ne mnogo drugačiji u odnosu na prethodne priče, ali u rukama veštog pisca i najdosadnija tematika bude sladak, opojan.

Interesantno je koliko vremena treba da se shvati da, pored pohlepe, glavni inicijator zapleta (u množini. Mini-zaplet u Pleasent Pointu i ovaj glavni u indijanskom selu) bila upravo ljubomora. Šarm mladog slikara je bio skoro fatalan po Ellie May i Mesečev zrak (opet Boselli i njegovo koketiranje među likovima). I opet, highlight bilo koje od dve potencijalne romanse nije postignut. Šarmiranje nije otišlo ni koraka dalje.

A Zagor? "AHJAAAK! Riječ Duha sa sjekirom je svetinja za narode Darkwooda i bit će svetinja i za vas!"

U početnim Bosellijevim epizodama mu ne fali nolittanske drskosti pri nametanju svog autoriteta među indijancima. Takvog Zagora volim, jer to su crte koje ga razlikuju od ostalih serijala. Nikako ne želim da se pretvori u savršenog junaka bez mane i straha, sa po kojom mukom koje vuče iz prošlosti ili kad se nađe pred nečim nepoznatim. A na to današnji Zagor liči, čast izuzecima. No, da ne dužim u digresiju, moram reći da mi se strašno svideo stav za kojim je Boselli posegnuo: lov koji su momci iz Pleasent Pointa obavljali na zabranjenoj teritoriji da bi došli do koža je postavljen iz dva razloga- da se naglasi sivilo simpatičnih likova (Howard pokazuje jasnu nameru da nožem ubije Henryja) i da bi se pokazala Zagorova neprikosnovenost u sudu. Nije bitno da li su u pitanju prijatelji ili neprijatelji, crveni ili beli, ili da li su narušeni zakoni belaca ili crvenokožaca. Krivac je krivac i kao takvom će mu biti suđeno. Sjajna, neočekivana scena! Zagorova specijalnost gubi svoj pečat u goloj aroganciji i fizičkoj snazi. U karakteru je bila i ranije, i to Boselli naglašava, ali pored toga postavlja, ponavljam, i čisto iskustvo i moć procene što ljudi što njihovih zapetljancija. A radije poseže za dedukcijom nego fizičkim nadmetanjem ("i bolje. iza sebe već imam toliko dvoboja da mi je već pomalo slabo")

Ali, iako akcenat pada na ljude i njihov kako individualni tako čoporativni psihološki sklop, to ove ne utiče na dinamiku, akciju i napetost narativnog toka. Sve je to lepo sklopljeno i savršeno izloženo u tako malenom broju stranica. Fantastično!

A sve to u Darkwoodskim marginama. Zagoru ne trebaju niti odiseje i ne znam kakve promene. Darkwood sam po sebi nudi i više nego dovoljno prostora za maštu, za odličnu priču. Ove Bosellijeve priče me podsete na to koliko su slabunjavi oni zanesenjaci poput Burattinija i ostalih pisaca.

Ne treba Zagoru ni Južna Amerika, a kamoli Evropa na koju sada navaljuje raja sa obe strane Jadrana.

Zagoru trebaju samo pisci poput Bosellija...

Naprijed

ZG LU 85/87 Noć krvoprolića

ZG LU 89/91 Čovjek s puškom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SnotMan

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Interesantna epizoda za promjenu.
    15.04.2004
    13:44:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    20.04.2004
    19:30:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Iznenađujuće dobra epizoda,odskače od klasičnih i dosadnih "pobuna Indijanaca/šverceri alkohola epizoda".U poslednje vrijeme smo navikli na tragično loše priče ali ovo je nešto sasvim drugo.Summers i nije neki lik ali svi stripovi u kojima Zagor nije glavna faca su dobri ;-).Posebno mi se sviđa uvod u epizodu,gdje upoznajemo Summersa i uzbudljiv lov na medvjeda.Neke siuacije su ipak dosta glupe.Tako npr. medvjed raskomada dječaka a svi u selu sa smješkom na licu kreću u lov bez neke posebne tuge?!Ili kad poglavica sazna da mu je sin mrtav.Umjesto da popizdi od očaja on mirno stoji,sluša svađu Zagora i vrača i igra se suca.Velike pohvale Laurentiju.Ne znam zašto se toliko pljuje po njemu jer se radi o vrlo dobrom crtaču.Konačno da i u Zagoru vidimo dobro nacrtanu žensku(Ferri i Donatelli - gledajte i učite).I pozadine i priroda su korektno nacrtani da o likovima i ne govorim.Nije to Ferri kome su svi likovi manje-više isti..
    22.04.2004
    22:14:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 8, 1

    Odličan početak, onda standardni zaplet i poludosada. Kao da je i Laurenti slijedio ovaj tok, na početku briljantan, a onda se malo zagubi. U svakom slučaju, zanimljivije od Ferrija. Naslovnica je zbilja sranje.
    25.04.2004
    11:24:00 sati
    stinky
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 10, 2

    možda je to kako se osjećaš pa tako doživiš priču dobro ili loše.
    mene je ovaj strip jednostavno oduševio. možda zato što je došao nakon par jednostavno katastrofalnih epizoda. na forumu je laurenti bio dosta spominjan u istom kontekstu sa chiarolom i casarom pa sam i ja bio skeptičan prema njemu i imao jako mala očekivanja. valjda mi je i zbog toga najbolji novi crtač zagora. početak priče u noći krvoprolića sam pročitao tri puta zardedom samo zbog crteža. nasuprot ferria koji crta kumice s placa ovo je bilo pravo osvježenje.
    i mene je oduševila jednostavnost priče. i zanimljivost. jedino mi je malo zbunjuće kada se spominje borba sa medvjedom u prošlosti da bi se istovjetna situacija desila i u sadašnjosti.
    i došli smo do najslabije točke tj. naslovnice. katastrofa. henry je prikazan na njoj kao bespomoćni papak dok je u samoj priči jako solidan. i kao zagor spašava jadnog henrya. jako, jako loše. ostale naslovnice nemaju veze sa pričom tako da mi ne ulaze u ocjenu.
    viva laurenti!
    26.04.2004
    20:34:00 sati
    piquet
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 73%

    6, 9, 7, 7

    Ova priča je došla kao pravo osvježenje nakon epizoda Gambe i Cassara. Ovdje je Boselli demonstrirao kako se iz prilično izlizane ideje okršaja Zagora i Indijanaca može napraviti jedna dosta dinamična i uzbudljiva avantura, koja na svom samom početku nije "mirisala" na nešto previše čitljivo. Jako dobra stvar kod Bosellija je da su sve njegove priče povezane, tako smo mogli vidjeti kako je H. Summersa Zagor spasio od krvoločnog poglavice Koyaka (br.14 SD). Laurentijev crtež je za mene prilično dobar i ne vidim razloga zašto su neki prekritični, ima i puno gorih od njega! Naslovnica nije neko čudo, rutinski odrađena od strane Ferrija. Ukratko - Boselli iz ničega pravi nešto!
    05.05.2004
    03:31:00 sati
    solar
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    jedino pozitivno je crtez. pravo osvjezenje poslije dosadnih i prilicno oslabljenih crtaca koji su predhodili ovoj epizodi.dobar debi za laurentija. kao sto stinky rece, prica je obecavala u pocetku, i ima dobar uvod, ali je kasnije izgubila sve posebnost.
    11.05.2004
    11:45:00 sati
    Top
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dosta dobra epizoda, uživao sam u njoj. No, Zagor je imao i boljih dana, jedva sam dočekao ove nove epizode.
    22.09.2004
    09:43:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Nakon dobrog zapleta prica nazalost gubi na tempu i postaje pomalo letargicna! Sve je previse predvidljivo ali nije li to slucaj uvjek kad je Zagor u pitanju.Sve u svemu opustajuce stivo za laku noc a nije li to i svrha stripa!?!
    01.10.2004
    08:27:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    vrlo dobra suradnja laurentija i bosselija,priča mi nekako tanka,naslovnice su odlične.
    24.10.2004
    09:14:00 sati
    globinjo
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    ma i nije nesto ova epizoda,meni je ispod posjeka...nigdje akcije
    11.12.2004
    16:07:00 sati
    crta
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Nista posebno, ali svakako od ovih preskocenih epizoda ova je jedna od onih boljih.
    02.01.2005
    15:52:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Ne baš najbolja epizoda jer su me neki trenuci u stripu previše idealizirani.
    16.06.2005
    13:23:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odličan zagor a Henry Summers je odličan lik,mladi slikar i pustolov i oko kojeg se vrti radnja koja je fenomenalno osmišljena.Laurenti jako dobar.
    16.07.2005
    00:44:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 7, 4

    Jednostavna priča koja se brzo zaboravi, ništa posebno. Sve skupa bezveze, a i naslovnica je jedna od najslabijih. Jedino Laurenti zaslužuje malo bolju ocjenu.
    07.10.2005
    23:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 44%

    2, 4, 6, 8

    dosada...bolja je čak ova prethodna epizoda. Bosselijeva prva epizoda - ujedno Bosselijeva najgora epizoda
    02.04.2006
    21:04:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Glupost!
    15.04.2006
    12:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Jedna od najgorih uopšte...
    18.04.2006
    09:20:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Kad se pogledaju recenzije famoznih preskočenih epizoda za skoro svaku netko kaže "bolja od ostalih, ne toliko loša" iz čega proizlazi koliko ljudi toliko ćudi. Pljuvanje po ovim epizodama postaje stvar prestiža.
    Opustite se ljudi.
    17.11.2006
    09:38:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...henry je zanimljiv...
    12.01.2007
    22:09:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Sjajna epizoda u kojoj upoznajemo Henrya Summersa koji i nije neki lik, ali u svakom slučaju upotpunjuje Zagorov svijet. Bilo ga je zanimljivo iz nićega iskoristiti u Aljasci. Sama epizoda je fantastična zbog neuobičajene strukture fabule. Boselli, koji je inaće sklon fantastici, u ranim danima piše realistične scenarije s naglaskom na stvarnu indijansku kulturu i običaje (npr. Urota bogova). Laurenti briljira. Naslovnica loša.
    06.08.2007
    23:23:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 12%

    1, 1, 1, 3

    preglupo i očajan crtež
    25.08.2007
    19:01:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Ništa specijalno.
    17.09.2007
    18:54:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 8, 3

    Već je sve rečeno - epizoda počinje dinamično ali se kasnije pomalo gube konci. Ima dosta akcije, što je uvijek dobra stvar. Henry Summers nije neki ključni lik u serijalu, zato mi je tek interesantan, ali ništa više. Stari divlji medvjed dobija plus, to je moć prirode. Laurenti mi je kao crtač uvijek bio drag, ovdje ne briljira ali korektno odrađuje posao. Naslovnica stvarno mizerna.
    23.12.2007
    00:23:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    Odlično, odlično.  Prvi Laurentijev rad i ugodno iznenađenje.  A Boselli - polako počinjem shvaćati zašto je toliko hvaljen.  Ovo je stvarno dobro napravio, puno akcije, puno zanimljivih likova.  Kradljivac sjena malo podsjeća na supermajka, u stilu "gradski dečko, ali jako sposoban".  Na kraju sam i ja pomislio da bi ga mogli vratiti još koji put.  A indijanci su prikazani kao totalni praznovjerni debili.  Mislim čak malo pretjerano, ali ono, ne znam kakvi su u stvari bili u to doba.  :-)  Naslovnica je katastrofa, valjda jedna od lošijih.  Super epizoda!
    15.03.2008
    10:33:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    laurenti mi ovdje nije tako dobar kao inače, da može bolje puno je puta dokazao, i to onda kad crta malo mračnije, s više tamnih plohaa priča je sasvim solidna, među boljima u ovom inače tragičnom periodu
    28.10.2008
    18:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobra epizoda u kojoj se razvijaju Laurenti i Boselli. Stvarno se na djelove vidi genijalnost tog vrlog scenaristi. Strip je dobar i zabavan, a kad sam ovo čitao pitao sam se kako su ga tek sad upoznali, ako smo Henryja vidjeli puno ranije. Naravno tada nisam znao za ovih 20 dvadesetak neobljavljenih priča.
    15.11.2008
    11:32:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Meni je ovo dosadno i prije svega bezveze.
    17.01.2009
    23:13:00 sati
    supermike
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 9, 3

    Makar je početak obećavao više, kad se sve zbroji ovo je jedna čist pristojna epizoda sa odličnim Laurentijem. Ferri mora da je ovdje napravio najgoru naslovnicu u svojoj karijeri.

    05.01.2010
    19:36:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Niti nešto posebno, a opet niti nešto toliko loše.. Neka sredina.. Meni je crtež sasvim solidan, Laurentijev stil mi odgovara.. Jedina zamjerka je naslovnica, koja je "blaga katastrofa", likovi su neprepoznatljivi..

    28.11.2010
    08:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Dobra prica, ima sve prepoznatljive note od Bosellija.

    Laurenti u ovoj svojoj prvoj epizodi sa najboljim crtezom svoje karijere, ali na zalost, svaka naredna prica ce biti sve losije i losije nacrtana. Steta, imao je potencijala na pocetku.

    14.01.2011
    12:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Dobro!

    29.01.2011
    00:42:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Jedini put gdje Laurenti nije nacrtao Zagora kao gorilu.

    Naslovnica je tako-tako.

    10.02.2011
    20:49:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Solidan debi Bosellija sa moderniziranim scenarijem. Ne kužim čemu loše ocjene naslovnici; baš je dobra.

    28.04.2011
    01:37:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovu epizodu je trebalo objaviti prije Aljaske.

    31.05.2011
    15:17:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Iako sam zavolio čitati Zagora sa Donatelli/Ferri epizodama, najviše stripova na kiosku sam kupio u vreijeme Slobodne Dalmacije, i ekspresno sam prihvatio gotovo sve nove crtače. Laurenti mi je prva liga, a ne treba ni govoriti kako samo crta ženske. Priča vrlo dobra, zanimljiva i odskače od dosadnih ponavljanja i recikliranja koje je do ovog stripa postajalo sve učestalije.

    03.06.2012
    15:52:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 8, 3

    Lagana priča, čitka, s elementima i detaljima ih dobrog dijela viših brojeva Zs- medvjed, usijane glave, poglavice, neki stranac... Samo fale trgovci wiskijem. Lov na medvjeda- zašto ga indijanci nisu ubili i ranije ako ih godinama terorizira i ubija!? Crtež solidan, naslovnica loša.

    28.02.2013
    10:36:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 8, 1

    Bosellijev početak spašavanja posrnulog Zagora! Solidna epizoda za promjenu. Uz malo bolju razradu moglo je ovo biti i puno bolje, ali nakon prethodnih katastrofa, prezadovoljan sam i s ovim. Laurenti, za početak, vrlo dobar. Šteta što kriminalna naslovnica uvelike umanjuje ukupnu ocjenu.

    06.04.2013
    20:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    Sama ideja je dobra ali možda je sve skupa prekratko i prebalno na kraju. Od dobre ideje sa slikarom polako dobivamo standardne fore sa zlim vračom i dvobojem na kraju. Priča je imala više potenciala.

    24.08.2013
    21:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    ide kontrarecenzija

    06.11.2013
    17:49:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 7, 7

    Boselli odličan, priča je pravo osvježenje, Laurenti i Ferri kaskaju... Sve skupa, jako, jako dobro.

    16.11.2013
    10:31:00 sati
    velka031
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    22.03.2014
    23:05:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 10, 2

    Zadovoljan sam sa pricom. Jaca bi bila da je tragicnije zavrsila. Jebi ga,ne moze se sve imati. Scenario mi je se nekako razvukao,tamo oko sredine , sa onim medvjedom,onim intrigantom... . Crtez solidna devetka,al posto je Laurenti,zenske likove prekrasno nacrtao,ide cista desetka. Naslovnica,poslije ove,zabranio bi Ferriju da ih crta.

    21.09.2014
    19:28:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 3, 8

    Priča je dobra a kradljivac sjena je zanimljiv lik.

    23.09.2014
    13:20:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    13.01.2015
    21:31:00 sati
    wele
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    od-li-čno

    od scenarija do Laurentija(on mi je jedan od najdražih crtača nove generacije)

    Pleasant Point je tek jedno maleno trgovačko mjestašce od nekoliko baraka uz rijeku ,mala točka ne zemljopisnoj karti Darkwooda.
    U blizini se odigrao i prvi susret naših junaka prije mnogo godina i od tada su postali nerazdvojni,po tome je malo mjesto ostalo urezano u čitateljevu memoriju.Nije se često spominjao u serijalu kao recimo utvrde Henry ili Pitt,ali bio je tu.I strpljivo,sve ove duge godine čekao.
    Čekao je Bosellija da ga predstavi čitateljima.Ne onako suhoparno,kao loš turistički vodič,ovo vam je trgovište,ovo vam je saloon,ovo su barake..ne Pleseant Point nije se puno promijenio izgledom ni u njegovim rukama,i dalje je malo trgovačko mjesto ali smo dobili nešto drugo,nešto odlično,Boselli nam je otkrio srce i dušu mjesta, uveo nas je u svijet i život stanovnika.
    Kao kad se odselite negdje,pa upoznajete nove susjede i ljude,njihove navike i život tako i u ovoj epizodi.Kao i svaki gradić koji drži do sebe i ovaj ima svoju trgovinu i saloon,sve u jednom, koja je centar događanja i okupljanja raznih profila ljudi,portal u svijet novih informacija.
    Boselli je i otkrio metodu kojom će se služiti i ubuduće.Napiši zanimljiv scenarij,dovoljno intrigantan da privuče čitatelja(ne mora to biti ništa spektakularno,ovdje imamo slikara,lov na medbjeda i indijansko praznovjerje)i ubaci hrpu novih likova.Koji neće zakočiti radnju,već naprotiv,odvesti ju u nekoliko smjerova.Takva metoda više likova odlično funkcionira u trećim povratcima starih neprijatelja,Vampira,Hellingena i Kandraxa
    Četiri gradske ljepotice,Jenny,Sara,Ruth i najljepša Elie May.Naravno,na koju su sve tri pomalo ljubomorne,jer se oko nje okreće svijet ali to je normalna,simpatična mala ženska ljubomora i taština.Stari,šutljivi indijanac Jo,koji sjedi ispred saloona i puši lulu.Gospodin Peabody,vlasnik trgovine koji djevojkama nabavlja haljine sa istoka po posljednjoj modi.
    Tu su i četiri lokalna klipana, sirovine i grubijani ali u takvom okolišu moraš biti takav da opstaneš.Likovi koji će te u čas posla izazvati na dobro staro šaketanje ali i pružiti ruku u nevolji. Howard,koji je zaljubljen u Elie May,Jackovu sestru.
    Priglup momak,ali ljubomora od njega čini nepredvidivog čovjeka,pa čak i potencijalnog ubojicu kada je potegao nož na Henryja.Nekako mi se čini da tu Boselli nije imao namjeru da samo zaplaši Henryja već malo i prodrma čitatelja.Još jučer su pili a sad se kolju,tako stvari doista i funkcioniraju.
    Stan,grdosija bicepsa većeg i od slavnog Schwarzenegerovog i Abraham sa krznenom kapom na glavi,ispod koje je mozak koji funkcionira,za razliku od ostalih.
    Dečki koji će te prihvatiti u svoj svijet ako sa njima odmjeriš snagu i obločeš ko deva.Kod njih je svijet jednostavan,prihvati sve što ide i ne žali za ničim.Uzeli su na pik Henrya Summersa,novopridošlicu sa istoka.Krhke vanjštine,ali samo naizgled,suprotstavlja se četvorki na svoj način,red fora,red šaketanja.
    I u tome je poprilično dobar.Sanjar i zanesenjak, idealist i pustolov,dječački čista i razigrana srca došao je u divljinu da ukrade indijancima običaje i izgled.On je vješti slikar koji želi indijanski način života pretočiti na platno,potezima kista i bojama.Njegov romantični i idealistički stav prema indijancima biti će stavljen na tešku kušnju,i tek kad spozna način njihova razmišljanja,vjeru pa i praznovjerje gledano iz kuta bijelca,moći će izbrisati svaku daljnju idealiziranost i romansiranost koje je upio još dok je bio dijete i reći pa i oni su samo ljudi,primitivni pa i divljaci,ali ipak ljudi.Dobar umjetnik uvijek zna podnijeti kritiku,čak i kad ona ide protiv njega,iz čiste zlobe,da napakosti,jer je netko vidio interes u svemu tome i piči dalje,u nova neistražena područja.
    Zagor je poslužio kao vodič,spona između dva kulturološki nepremostiva svijeta.Svijeta jednog bijelca,koji pomalo idealizirano i zanesenjački gleda na svijet indijanaca i njihov svijet,indijanski,u kojem je svaki dan borba za opstanak.Borba za preživljavanje,borba za utjecaj u plemenu.Spletke,intrige,zavjere postoje i kod njih .Zagor zna kako stvari funkcioniraju u tom svijetu,ali ponekad ni on ne može izbjeći patetici.Ali i nametanju svog autoriteta.Stvari tako funkcioniraju u plemenskoj zajednici.Ko je jači,taj kvači.Sve je to politika i političke igrice,na indijanski način,ništa drugo.Zagor kuži,nema tu filozofiranja.
    Stari vrač se služi lukavstvom,Zagor poseže za istom metodom,ne pale više stare fore da šakama natjera protivnika da propjeva.Zanimljivo je pratiti njihovo međusobno nadmudrivanje riječima dok cijelo pleme sluša.
    Boselli je likovima udahnuo život ,Laurenti ih je pretočio na papir.Svakog sa svojim manama i vrlinama,dinamičnim i lepršavim,majstorskim crtežom.Ponekad sam imao osjećaj kao da gledam odličan film,toliko su likovi bili živi zahvaljujući Laurentiju.Henry je indijancima ukrao dušu svojim portretima,Laurenti je ukrao srce čitateljima.Pogotovo u Osveti vudu i Demonskom otoku.

    20.03.2015
    08:03:00 sati
    igor 12
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    27.07.2015
    12:08:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Skoro pa savršena epizoda!!
    29.08.2016
    15:16:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Drago mi je što strip ima kontrarecenziju. Pijani Patak je dobro objasnio važnost ove epizode u kronologiji, kao korak naprijed u novo doba.

    Boselli je Zagoru dao revoluciju. I to onu seksualnu. Napokon flert, likovi s dvosmislenim rečenicama, humorom, ljubomorom... Laurentijevi likovi su raznovrsni, upečatljivih lica, a žene crta kao žene. Ova dva autora su odlična kombinacija „slike i tona“.

    Lik Henrija mi se sviđa. Zaljubljen je u umjetnost, prirodu i indijanski način života. Tijekom stripa uči na teži način da je previše idealizirao Indijance, te je shvatio da su i oni ljudi koji su samo ljudi. Bez obzira na boju kože, ljudi nisu cijepljeni od toga da se zaljube, budu ljubomorni, zavisni ili žele vlast i prestiž.

    Interpretacija njegovih slika ovisi ponajprije koliko oni koji ju interpretiraju vole samog Henrija i Zagora. Slike nisu uzrok nevolje, nego sredstvo koje je dobro poslužilo u svrhu manipulacije nad neutralnim stanovnicima sela. Veliki broj nesretnih okolnosti i spremnost spletkara da ih interpretiraju u svoju korist dovele su Henrija u nezavidan položaj.

    Mana stripa je svakako nedostatak tuge u selu zbog tolikih mrtvih ljudi, ali da je to bilo izraženo neki bi rekli da je strip limunada. Žene, ljubomora, tuga...

    Naslovnica je zbilja loša. Ne sjećam se kada sam dala ovako lošu ocjenu za naslovnicu.

    16.12.2017
    11:28:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Mlako.

    07.12.2018
    18:17:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 56%

    8, 8, 2, 2

    Dobra priča. ali praktično to je sve od dobroga ovdje.

    20.06.2019
    11:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    21.01.2020
    12:07:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Potres
      Kod: AF SS 416
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 264
    • Makakaraua
      Kod: MN LIB 58
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 511
    • Indijanska princeza
      Kod: KM ZS 1000
      Ocjena: 100%
      Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 474
    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 1153
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 543

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3008
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2526
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1544
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1245
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1157

      Aukcije

      Forum