Čovjek s puškom

Zagor

ZG LU 89/91 | 268 str.

Vraćajući se kući Zagor i Chico nailaze na leševe četvorice rudara. Netko ih je ubio Harpers 54, puškom koju gotovo nitko više i ne koristi. Zagor i Chico kreću u potjeru za misterioznim Čovjekom s puškom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čovjek s puškom
    ZG LU 89
  • Bijela srdžba
    ZG LU 90
  • Smrt u ledu
    ZG LU 91

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo con il fucile
    ZG SR 336
  • Furore bianco
    ZG SR 337
  • Morte tra i ghiacci
    ZG SR 338

ZANIMLJIVOSTI

  • Vjerojatno, po prvi put u nekoj "snježnoj" epizodi, Zagor oblači jaknu.
  • Ne računajući naslovnice, ovo je Ferriev debi u epizodama koje se odvijaju na snježnim prostranstvima.

Kad sam čitao sažetke ovih preskočenih epizoda na SBE prije skoro godinu dana, otprilike negdje kad je Sveto drvo stigao u BiH, ova mi se epizoda činila predugačkom. Činilo mi se da iz tako jednostavnog zapleta ne može izaći kvalitetna priča u skoro tri dijela. Pa, očigledno sam se prevario. ;-)

Priča zaista počinje jednostavno. Zagor i Chico naiđu na leševe ubijenih rudara i Zagor krene u potjeru za ubojicom. Dalje se radnja počinje razvijati na način vrlo sličan omraženoj epizodi Vukodlak tj. sličan prvim 60-ak strana te epizode. U tom dijelu upoznajemo i starog vuka, vođu čopora koja napada Zagora i Chica, za kojeg je Zagor u više navrata istaknuo njegovu inteligenciju. Taj dio s vukom mi se baš i nije dopao, (Zagor se ponaša kao da je Hellingen napao, a ne vukovi.) no, ako ništa, predstavlja nešto novo u Zagoru. Kasnije upoznajemo i Bulla tj. Divljeg bika, Palancea, okrutnog ubojicu, Venoma, njegovog partnera, šerifa i njegove pomoćnike u lovu na Palancea. No, tko je od njih Čovjek s puškom?

Divlji Bik tj. Bull, kako ga češće zovu u stripu, je mješanac kojem Palance ubija ženu. Bull ne voli bijelce zbog toga što su mu učinili u prošlosti. No, svoju mržnju iskazuje samo riječima (On je samo bljedoliki i ja neću odustati od osvete i riskirati život za njega.), i zato nas iznenađuju ti njegovi kasniji postupci koje čini zbog mržnje prema bijelcima. Kako god, Bull se može, u osnovi, promatrati kao pozitivan lik, no ti neki njegovi ’’momenti’’ mržnje ga prave takvim da balansira na granici između dobra i zla. Za razliku od Bulla, za Palancea nema dvojbi. Palance je tipičan lopov, koji se ne libi ubiti i zbog najmanje sitnice. Bad Guy do srži. Zanimljivo mi je da je Harpers 54 toliko puta spomenut da se gotovo čini kao da je to jedan od likova. No, najmisteriozniji lik u epizodi je Venom. Venom je Palanceov ortak i Ferri nam ne dopušta da mu vidimo lice sve do polovice treće epizode. Lično sam mislio da je to zbog toga što se već pojavio u epizodi, pa… Ma, ono misterija, napetost. Zato se dešava nekakav, pa gotovo šok, kad vidimo tko je Venom. Doduše, ja sam očekivao nekoga drugog, mada je likova tako malo da je Venom jedino mogao biti onaj stari vuk. :-) Pa, jel’ pametan ili nije?! :-)

U Kradljivcu sjena imamo situaciju u kojoj Zagor pokazuje svoju neobrazovanu stranu. I ovdje imamo takvu situaciju. To je u trećoj epizodi na 18. stranici. Meni, lično, kultna scena.

"Čovječe, rekao sam da ne pucaš! A kad Za-gor Te-Nay govori, ti moraš slušati."
"Haugh!"
SMACK!
Svašta.

Način na koji je Burattini uklopio sve dijelove slagalice je… Fascinantan. Rijetko kad sam vidio takav rasplet. Svaka čast Burattiniu! U ovoj epizodi se iskazao. Također mi se dopala i ona situacija kad Zagor i Chico vise na rubu litice. Napokon, se Zagor nije popeo na vrh planine sa 200 kg na opasaču, nego je donio razumnu, logičnu i, za čitaoce, neočekivanu odluku. Ponovno, bravo Burattini! No, da ne bude da samo hvalim Burattinia, imam i zamjerku. Riječ je o nazivima epizoda. Naziv trećeg dijela, Smrt u ledu. Zar ne bi bilo logičnije da se epizoda zove Zubi od leda budući da se skoro cijela radnja u tom broju tamo odvija? Sitnica, ali iritira.

Ferri je svoj dio posla obavio prilično dobro. No, u nekim momentima mi se čini kao da mu je dosadilo crtati tu epizodu. Da je manje tih momenata, i da naslovnica Smrt u ledu nije tako… Nemaštovita, možda bi Ferri dobio i desetke od mene.

Šta reći? Ako vas moja recenzija nije ubijedila da bi trebali pročitati da ovu epizodu, pomislite ovo: Ferri je crta! Dobar argument, a?

Naprijed

ZG LU 87/89 Kradljivac sjena

ZG LU 92/93 Nemoguća dimenzija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • fishleg

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Dobra epizoda, misim da je to najbolja od preskocenih epizoda koje je Ludens izdao, Ferri je odlicno obavio svoj dio.
    14.04.2004
    13:24:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Slazem se da je jedna od najboljih epizoda koje SD preskocila. Cudno da je Zagor obukao jaknu, no to je veliki plus u odnosu na prosle zimske avanture u kojima junak iz Darkvuda leti s drveta na drvo u svojoj cuvenoj kosulji kao da je napolju tropska klima (Vuk Samotnjak).
    14.04.2004
    16:47:00 sati
    Ramath
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 91%

    7, 10, 10, 10

    Atmosfera fenomenalna.
    Ferri nam je docarao sneg i divljinu 100% !!!
    14.04.2004
    17:36:00 sati
    hua
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 6, 7

    Crtez mu ne lezi.
    15.04.2004
    13:48:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ova epizoda se svakako ističe po kvaliteti od ovih preskočenih. Usput, Zagor je nosio jaknu i u Sablasnoj noći i u Snježni sokolovi. Međutim, on se brzo zagrije pa ju povremeno skine.
    17.04.2004
    00:17:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    20.04.2004
    19:33:00 sati
    Brdar
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    21.04.2004
    14:02:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    4, 6, 7, 7

    Ma, prilično dosadno. Banalna priča, barem je rasplet malo izgrađeniji nego uobičajeno. Najzanimljivije u cijelom stripu mi je kad tip prodaje ženu prijatelju, za malo puščanog praha. Kul. To je jedina situacija koji mi je zagolicala maštu; zamišljam trapere, ljude koji su bili osamljenici, i to sirovi, grubi tipovi, koji su se parili sa Indijankama (a možda i sa divljim zvijerima), a na te svoje žene su gledali kao na imovinu. Kad im dopizdi, prodaju ih, pa u lov na novu... zanimljivo. Crtež bi bio OK da taj Ferri koristi malo više lica, da crta upečatljive face i realnija, nagrđena, sjebana, markantna i izluđena lica, umjesto ovih ljepuškastih zagorovskih lica. Traperi i ostali gikovi iz šume, sigurno nemaju ta njegovana pederska lica. Eto toliko.
    23.04.2004
    20:28:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Što se više približava kraj preskočenim epizodama, sve su bolje.Prilično sam zadovoljan ovom pričom a radnja je dosta uzbudljiva.Jest da je sve skupa moglo stati i u dva djela ali barem je kraj dosta dobar.Malo je priglupa scena sa vukovima ali dobro,mora i Zagor pokazati svoje super-moći.Ko što kaže Gaston,epizode u kojima se radnja odvija u snijegu i ledu ne mogu biti loše i takav je slučaj i sa ovom.Ferri je na momente dosta dobro dočarao snježnu i napetu atmosferu ali ko što kaže Stinky,face su mu uvijek iste - manekenske a žene gotovo identične(samo promjeni frizuru)i zato je bio i ostao samo prosječni crtač.Sviđa mi se naslovnica gdje Zagor drži Chica,ostale nisu ništa posebno.
    07.05.2004
    17:24:00 sati
    Aco
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    dosadna prica, previse izduzena, crtez prilicno slab. nisam zadovoljan, i brzo cu ovu epizodu potisnuti duboko u podsvijest.
    11.05.2004
    11:39:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 6, 5

    Priča nije niš posebno, izuzetno idiotan naziv stripa ČOVJEK S PUŠKOM (što je on neki zajeban)?
    21.06.2004
    12:31:00 sati
    Hit
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    jedna od epizoda koja nije lose uradjena mada mi se sazalilo na bulla.bijelci su zaista pokvarenjacka rasa,stalo im samo do sebe.onaj venom bi usao u konkurenciju najrobijaskije face u zagorovom svijetu.ferri, za pohvalu ctez.
    11.08.2004
    21:48:00 sati
    nakai
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Dosta dobra epizoda, ugodna snježna atmosfera. U potpunoj pustoši Zagor nailazi na solidnu pustolovinu. Što više mislim o tom stripu više mi je draži. Naslovnice su standard, kao i više manje Ferrijev crtež.
    21.09.2004
    12:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Sjajna prica, moju visoku ocjenu vodi ta silna Zagorova zelja za osvetom...
    26.12.2004
    22:44:00 sati
    Car-kolekcionar
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Moram priznati da sam nakon CRŠ-a na kojem je Burattini izjavio da mu je ovo mozda i njegova najdraza epizoda,ponovo odlucio procitati ovu pricu nakon cega zakljucih - ne kuzim Burattinija!Nemogu reci da je prica losa,al ako on sam to smatra za svoj najbolji uradak onda je to po meni ipak ispod nivoa koji Burattini uziva.
    Kao i vecina Zagora i ova je epizoda razvucena do zla boga.Pa s onim vucima su se natezali kroz 30 str.,ma dajte,pa nismo djeca!;-))
    09.06.2005
    13:00:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Dirljiva i potresna priča a radnja je uzbudljiva posebno potjera na snijegu.Konačan obračun i neočekivan rasplet ostavljaju jak dojam.
    16.07.2005
    00:47:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    ne znam šta da kažem osim da je dosadno. po meni promašena epizoda. naslovnice su priglupe pogotovo druga kada zagor drži jednom rukom čika, a sa drugom se po mećavi drži za liticu, pa gdje je tu razum?????????
    znamo da je zagor jak i sve to stoji, ali ovo je pretjerano. ime prve epizode "čovjek sa puškom" je totalna banana. pa svi imaju pušku!!!! šta nam to govori?????? ništa. inače mi se gade te epizode u snijegu, ful su jednolike, a priče su one tradicionalne. bilo bi dobro kada bi bilo što manje ovakvih epizoda.
    14.08.2005
    22:35:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Mislim da je ovo jedna od najboljih epizoda koje je slobodna dalmacija preskočila. Priča je napeta i zanimljiva do samog kraja, a napetost raste i jer Ferri nije pokazivao lice Venomu na početku, pa vjerujem da su mnogi mislili kao i ja: da je to netko s kojim se Zagor već susreo u prošlim epizodama. Ferri je dobro nacrtao snježni okoliš, a face ljudi je nacrtao kao i uvijek pa nemam nikakvih primjedbi. Naslovnice su vrlo dobre, osim treće koja je malo nezgrapna.
    13.10.2005
    23:22:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Priča mi je odlična jer volim priče po snijegu. Ferrijev crtež je odličan, a scenarij je napet i to je dobro. Nije odmah otkriveno lice protivnika pa je zato i tajnovito, dobro je što su imali i dosta nezgoda po putu. Trebalo bi biti više priča po snijegu.
    26.10.2005
    10:32:00 sati
    ijo
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    pošto burattiniu redovno dajem slabe ocjene ovoj priči ipak devetke. stvarno se potrudio razviti priču bez nepotrebnog recikliranja starih ideja. puno usputnih događanja i ipak neočekivan rasplet. odlično. iznenađenje je zagor u jakni, a još veče da se ta jakna sama i obnavlja nakon što je vukovi rastrgaju! ferri odličan u zimskoj priči. jako lijepo. naslovnice dobre.
    07.01.2006
    18:01:00 sati
    piquet
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Ne slažem se sa Verfalkom što se tiee ove priee. Priea je dosadna kao i veaina epizoda koje je SD preskoeila. Preskoeene Zagorove epizode spadaju u the greatest shits u zadnjih 10 godina.
    16.02.2006
    10:56:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Burattinijevih priča
    24.02.2006
    18:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Priča je baš zanimljiva, jedna od boljih priča na snjegu. Naslovnice su dobre pogotovo bijela srdžba.
    15.04.2006
    11:59:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...spada među prvih 20...bull super okarakteriziran...
    12.01.2007
    22:14:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    nakon prilične suše konačno nešto dobro.
    25.08.2007
    19:02:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    17.09.2007
    18:34:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Odlična snježna epizoda. Još jedna od onih dinamičnih, u kojima radnja, iako jednostavna, ipak teče. Jake su te snježne igre; ganjanja, saonice, psi, led u kojemu uvijek (ali baš uvijek;)) netko najebe, vukovi i slične stvari. Plus Bull i njegova životna priča, rekao bih klasika, nesretno djetinjstvo pa onda okretanje osamljeničkom životu. Ferri odličan, a potrudio se i za naslovnicu.
    23.12.2007
    01:27:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlično!  Zaista sjajno, priča od početka do kraja teče glatko, nema praznog hoda, zanimljiva je, puna akcije itd, itd.  Slažem se s Burratinijem da mu je ovo super ispalo.  On voli baciti naglasak na odnose, tj. mržnju između rasa, a ja volim epizode s takvim elementima (dok me recimo ne pale helingen i kandrax shitovi), tako da ga često hvalim.  Nisam dao najvišu ocjenu jer su zagorove fizičke mogućnosti pretjerano naglašene i nestvarne - držanje jednom rukom čika, a drugom za ledenu stijenu, pa onda sa svojom glupavom tupom sjekirom sruši stablo za "desetak minuta" i tako dalje.  Moram još reći kako me Čiko iznervirao dodatno svojim glupostima koje su također pretjerane jer je dva puta u jednoj priči ugrozio zagorov život zbog idiotluka (i još jednom zbog nespretnosti, ali to se tolerira).  Kod napada vukova pomislio sam - baš bi krasno bilo da zagora, nakon svih avantura koje je uspješno prebrodio, zakolju vukovi na spavanju jer mu debilni prijatelj ne može držati stražu, a da ne zaspe...  Za crtež samo treba reći - ferri.  A zagor je ferri.  naslovnicame su zanimljive i posebne ne toliko zbog samih scena, nego više zbog snježne atmosfere, te zagora u jaknici.  "Tamo gdje je sada više nije važno je li bijel ili crven, zove li se Bull ili Divlji bik... Počivaj u miru, čovječe!"
    16.03.2008
    11:33:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Čim vidim snježnu epizodu očekujem, ako ne odličnu, onda bar solidnu priču i ranije je to uvijek bio slučaj, dok je recimo posljednja takva u Ludensovom izdanju ispod nivoa. Ova epizoda mi je dosta dobra i nije mi jasno zašto SD nije objavila ovu i narednu priču. Buratini je na početku rad u Boneliju imao više novih scenarističkih ideja, neke zaista odlične, a mnogo bolje je obrađivao i klasične ideje nego kasnije. Logično je da vremenom dođe do manjka inspiracije. Veliki kvalitet ove priče leži u tome što nije predvidljiva, dosta dobro se kriju ključni detalji do samog kraja, napetost se održava većim dijelom priče. A nije izostao ni lijep uvod, postepeno uvođenje likova, a posebno mi se sviđa što nisu svi likovi crno-bijeli, dobri i loši, nego su neki ipak malo više sivi, kao Bul, što se na kraju lijepo razjašnjava. Feri je ovdje bio dobar, nije to vrhunac ali je crtež lijep. Naslovnice su pogođene sa motivima ali boje su slabo pogođene, moglo je to bolje.
    04.10.2008
    12:08:00 sati
    delboj
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Vjerovatno najbolja priča u ovom periodu preskočenih epizoda iako kad ve sagledamo to je čisti prosjek, a ne ispod prosjeka. Mene je ova priča odlična, a jedino mi ne paše druga naslovnica.
    15.11.2008
    11:35:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Zanimljivo mi je to da je Buratinni izjavio da mu je ovo najbolja epizoda koju je napisao. Nakon te izjave ja se pitam da li je on čitao svoje avanture nakon izlaženja? Dobra je svakako i ja sam jedan od onih koji vole snježne avanture u Zagoru ali mislim da su mu recimo sva 3 susreta s Mortimerom puno bolja od ove avanture.
    11.01.2009
    21:38:00 sati
    supermike
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    U ovoj epizodi vidimo da je Zagoru hladno te mora da se obuče. A sama priča je baš spektakularna. Nešto što dosad nismo imali priliku da vidimo.
    28.08.2009
    11:29:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršena epizoda. U prvih deset svih vremena. Ma kakva desetka, deset plus.  Dakle, ja sam kao klinac oduvek bio zaljubljen u Zagora. Kada sam igrom slučaja pre 7 godina počeo ponovo da ga čitam imao sam cilj da obnovim staru kolekciju odnosno stare brojeve Zlatne Serije i LMS. Moram priznati da sam bio jako skeptičan prema novim pričama jer sam mislio da nema šanse da i jedna od njih zaseni ove stare. Medjutim, prodavac u Strip klubu ,,Darkwood'' me je nagovorio da uzmem upravo ovu epizodu i to je bio pun pogodak. Fenomenalna avantura, akcija, triler, sve to istovremeno. Ono što sam oduvek bio siguran kod Zagora je to da je potpuno predvidiv i da nema šanse da odmah na početku ne prepoznam negativca i da ne naslutim kraj. Ovog puta me je Burratini ,,prevario''. Nisam ni jednog trenutka pomislio da je Bull taj koji je pobio one kopače za zlatom. Isto tako je atmosfera čitavog stripa fenomenalna i Zagor je prikazan u nekom realnijem svetlu (obukao se normalno za vremenske uslove koji prate priču). Najviše me oduševilo što je ovog puta priča nadjjačala i samog Zagora, odnosno nije mi ostala u sećanju nijedna njegova tuča (osim one borbe sa vukovima koja je inače po meni jako dobro prikazana). Isto tako, ono što ovu epizodu izdvaja od ostalih je to što, je i sam Zagor skoro sve vreme bio u zabludi ko je pobio one kopače. Baš bih voleo da čujem da li je iko mogao da zaključi pre kraja zašto je Venom pomagao Palasu a nisu zajedno putovali? Burratini je fascinantno osmislio scenario i pritom nas vešto i lagano vodi kroz priču i ne bih se složio sa jednim od recenzenata da je dosadna i razvučena. Naprotiv, uvod, zaplet i rasplet su kao u nekom holivudskom trileru nominovanom za Oskara. Možda sam pomalo i subjektivan, ali u svakom slučaju bravo za Buratinijevu priču i Ferijev fenomenalan crtež. I tek kada je pročitate više puta videćete koliko se vodilo računa o nekim detaljima koji inače nisu bili karakteristika mnogih drugih Zagorovih epizoda. Recimo, kada Bull Zagoru priča svoje tužno detinjstvo i na kraju te njegove priče su dve slike sa istim Bullovim izrazom lica, punim gneva i mržnje, samo sto je jedna kada je imao desetak godina a druga u trenutku dešavanja radnje (početak epizode ,,Bijela srdzba''). A to što je onom indijancu rekao: ,,Kada Zagor kaže ne pucaj, onda ne smes da pucas'', možda i jeste prepotentno ali pretpostavljam da je Burratini na taj način hteo da pokaže kako kod primitivnih indijanaca takvi nastupi imaju duplo veci efekat. Isto tako bih i ja kao i prvi recenzent pohvalio Burrratiniju odluku da se Zagor surva u provaliju sa Čikom bez nekih pokušaja za nemogucim atrakcijama. Posle ove epizode nastavio sam sa čitanjem novih Zagorovih priča, ali osim u malom broju slucajeva (Tajanstveni samostan, Zmajevi gusari, Teksaški rendžeri, Sotonski Mortimer, Sotonski izum i još poneka) doživeo sam manja ili veća razočarenja, što zbog priča, što zbog crteža. . Ova epizoda je pravo remek-delo i procitao sam je barem pet puta i sutra cu ponovo.
    11.09.2009
    16:14:00 sati
    draganm
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ocijene sve govore, snjeg,Ferri, Zagor.
    13.09.2009
    18:18:00 sati
    teller
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlicna epizoda!Burattini zasluzuje sve cestitke na scenariju za ovu pricu, u svim segmentima je izvrstan! Imamo odlican uvod koji nas lagano uvodi u pricu, potom izvanredan razvoj price u vise pravaca koji se na kraju spajaju u maestralan kraj i sto je najbitnije prica nije ni preduga ni prekratka, taman onoliko koliko treba da traje s tim da citavo vrijeme drzi citaoca u neizvjesnosti (naravno ukoliko ga zanima sta cita)!Ferri je ovdje jednostavno genijalan,kamo srece da je vise nacrtao ovih snjeznih epizoda!Malo je podbacio u crtanju naslovnica ali nije toliko strasno!Sve u svemu, ovo mi je jedna od najdrazih epizoda Duha Sa Sjekirom...

    18.01.2010
    01:54:00 sati
    kandraks
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlicna epizoda, atmosfera je super u borbi sa vukovima, izmedju ostalog. 

    Dobro razradjena prica, a Ferri je majstorski odradio posao.

    17.01.2011
    14:19:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Veoma dobra priča. Slojevita, malo likova a svi značajni u priči i svi različiti. Nema crno-belo a to mi je uvijek dobra stvar. Priča odlično razrađena u maniru krimića sa zanimljivim raspletom! Svakako preporučujem za pročitati!

    29.01.2011
    00:47:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Valja!

    14.02.2011
    10:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nije uzalud Burattiniju ovo draga epizoda.

    29.04.2011
    22:29:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Borba s vukovima je oduzela nepotrebno vrijeme. Bolje bi bilo da ih je Bull spasio iz neke provalije ili jezera.

    31.05.2011
    15:20:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 9, 5

    Ok epizoda, ali nije na nivou kao sto neki clanovi kazu.  Naslovnice su stvarno veoma slabe; uopste nemaju nikakve atmosfere niti napetosti; sve je na njima previse jednostavno.  Jedino on srednja, gdje Zagor drzi Cika nad provalijom, je nekako ok; ostale dvije su previse slicne, i ista dva tipa imamo na njima.  Prica je ok s pocetka, i one scene sa vukovima su super uradjene.  Ono ostalo, kad Zagor, Chico i onaj Bull ganjaju ona dva covjeka, nije mi to bilo bas previse napeto.  Stavise, ne razumijem zasto je onaj placenik u ranijim scenama narcrtan kao u sjeni, zasto mu se lice ne vidi?  Kad sam to vidio, predpostavio sam da je taj placenik/ubica jedan od likova koje smo vec sreli, ali izgleda da nije.  Samo je to bezveze uradjeno, bez ikakvog smisla.  Onaj Bull mi se svidja kao lik; cak me i podsjeca na mladju verziju Wandering Fitziya.  Moguce je da je covjek neka vrsta reinkarnacije tog starog Zagorovog 'oca'  :)

    15.08.2011
    13:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Solidna epizoda sa puno događaja. Neki od njih su odlični, Bikovo prepričavanje prošlosti naprimjer. Stvarno je teško ostati ravnodušan na takvu okrutnost (bijelih) ljudi. No, ima i po meni totalno promašenih scena, koje su nepotrebno usporile radnju i razvukle epizodu na tri djela (vukovi, medvjed, lavina, Chicovo padanje u ponor - znao sam da će se to desiti čim sam ih vidio kako hodaju po rubu). Ferrija mi je uvijek drago vidjeti u stripu, meni je on puno bolji takav, nego za naslovnice.

    15.12.2011
    22:50:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Malo brutalnosti 

    Trenutak kada onaj tip puca na trapera i pogađa ga. Ali kako? Smrskao mu je lubanju hicem. Kosti, mozak, leti sve na sve strane. Možete li zamisliti Nolittinog Zagora u kojem nekome lete po zraku komadi glave? Vremena su se promijenila, a Burattini tu i tamo voli ovako "začiniti" doživljaj. Kada je 2005. izašla priča o Astecima, piramidama itd. koju je također crtao Ferri, bilo je pritužbi nekih čitatelja zbog brutalnosti u stripu. Što se mene tiče, može, samo ako nije samo sebi svrha.

     

    Bull nam je ispričao kako se njegov otac odnosio prema njemu i njegovoj majci, uglavnom: zlostavljanje, silovanje, ropski odnos... složio sam jednu tablu od takvih trenutaka - Slika 1

    A sad, komedija - Slika 2

     

    Malo humora 

    Ovo me stvarno nasmijalo. Kaže stinky: "...situacija koji mi je zagolicala maštu; zamišljam trapere, ljude koji su bili osamljenici, i to sirovi, grubi tipovi, koji su se parili sa Indijankama (a možda i sa divljim zvijerima)."

    A ovo i nije toliko daleko od istine:

    "Crtež bi bio OK da taj Ferri...crta...nagrđena, sjebana, markantna i izluđena lica, umjesto ovih ljepuškastih... Traperi i ostali gikovi iz šume, sigurno nemaju ta njegovana pederska lica."

     

    Na stranu ove simpatične primjedbe, mene zaista fascinira lakoća s kojom Ferri uspijeva dočarati sniježnu atmosferu. Tri poteza perom i vi ste u sred mećave. Kako mu to uspijeva? Ma pogledajte vi ta stabla, te grane koje se previjaju pod težinom sniježnog nanosa, nemam riječi!

     

    "Na rubu" - Slika 3

     

    Zašto je ovo Burattiniju jedna od dražih priča? Pa jer su u njoj prisutne sve teme koje on voli. Tu je prije svega Zagor u ulozi detektiva, slijedi trag, slaže kockice mozaika, leševi na sve strane, linearni način pripovijedanja, monolozi na kraju. Pogledajte većinu njegovih (boljih) priča: "Mortimer 1,2,3", "Tajanstveni samostan", "Demonska knjiga", "Kameni div", itd. Tu se on osjeća kao "kod kuće".

     

    Scenarij

    Sviđa mi se što je iskorišten puni potencijal prirodnog okruženja. Napad izgladnjelih vukova, napad izgladnjelog medvjeda ;), litice smrti, lavine smrti, propadanje u ledeno jezero i propadanje u ledeni ponor. Mećave, glad, iscrpljenost. Ima tu dosta elementa, trebalo se pošteno "oznojiti" da se od svega napravi jedna čitljiva i po mogućnosti napeta cjelina. A uspjelo mu je, to je ono što sam očekivao.

    Sada par riječi o onome što nisam očekivao.

    Dobili smo nešto vrijednije. Buratinijevi likovi su prečesto tanki kao taj papir koji držite u rukama. Ipak ovog puta se čovjek potrudio. Bull je sve samo ne tanak po pitanju karaktera, po prošlim doživljajima, po neočekivanim potezima... Ono što je najvažnije, moralno gledajući, nama ga je nakraju bilo žao. Je li tako? Da, a zbog čega bi nam ga bilo žao ako je doslovce pobio nekoliko ljudi, unesrećio njihove obitelji, napravio nove socijalne slučajeve, traume koje će njihova djeca nositi do groba? Tu je Burattinijeva najveća zasluga, uspio nam je tog tipa na "podmukli" način napraviti vrijednim suosjećanja. Nije li njegova životna priča u mnogočemu slična onoj Zagorovoj? Ali i više od toga, Zagor je barem imao obitelj koja ga je voljela, Bulla je "otac" tukao, mlatio i zlostavljao, a da ne spominjemo što mu je činio s majkom. To je Burattinijeva najveća "pobjeda". Uspio nas je dovesti do toga da ne možem s sigurnošću reći je li on na ovoj ili onoj strani morala, dobra ili zla. Kad nas je već do te točke uspio dovesti, "zakoračimo" li s jednom nogom naprijed, mi se već počinjemo pitati a što je to zlo, tko su zli, a tko dobri ljudi. A po klasičnoj definiciji to je zadatak umjetnosti: kroz poistovjećivanje i suuživljavanje s likovima na "sceni" doživjeti neku vrstu pouke, da ne kažem katarze.

     

    Zanimljivost za kraj. Ferri se u jednom kadru na 68. str. "Bijele srdžbe" ne potpisuje svojim uobičajenim potpisom, nego sa "FerGal", pseudonimom koji je koristio 50-tih godina prije nego što je počeo raditi na Zagoru.

    18.12.2011
    23:03:00 sati
    solar
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda. Volim Zagijeve avanture po snegu

    I ne znam da li ste primetili ali Zagoru stalno padaju na pamet neke akrobacije da se izvuce. Ovde pusta sebe i Cika da padnu dole , u Coveku koji je dosao sa istoka skace i spusta se niz brdo, u almanahu 8 sa kaisem prelazi provaliju pa se otkine konop ali ipak uspeva da se izvice itd.

    To mi se svidja kod Zagora njegova smelost! Kod Texa nikad ne vidjamo takve  akrobacije.

    I ja sam primetio da Buratini voli malo brutalnosti to se vidi u ovoj epizodi vidi se i u Podzemlju new orleansa

    Ferri odlicno crta i posle toliko godina rada i crtanja njegov crtez je i dalje jedinstven

    05.05.2012
    15:56:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    Sama ideja dobra ali realizacija slaba. Pogotovo otkrivanje krivca na kraju mi je bilo glupo.

    21.05.2012
    12:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Čiko dobije zadatak da zaveže Palancea koji je onesviješten i ima slomljenu nogu. Čiko zezne stvar i zbog njega umre dvoje ljudi. Pravi junak, nema što.

    08.06.2012
    04:41:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda. Pročitao nekoliko puta, to je bio početak Ludensa, još jedna lijepa uspomena

    01.03.2013
    18:29:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrhunska sniježna epizoda! Baš mi je žao što nisam čitao puno ranije, kad sam trebao. Crtež fenomenalan.

    05.03.2013
    12:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Iznenađujuće dobra epizoda. Pogotovo nakon jalova početka i nevjerovatne količine gluposti od strane Chica u obračunu s super-vukovima. Kako se priča razvija postaje sve bolja, a završni dio je za desetku.

    08.04.2013
    20:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A što reći nego, odlično!

    18.01.2014
    16:05:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Brutalna i tužna epizoda.

    Nema tko u njoj nije poginuo, od ljudi do životinja.

    Nekako mi je netipično za Zagora.

    22.03.2014
    23:06:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Ferri je vrlo dobro obavio posao. Zimsku atmosferu je tako dobro na papir prenio,da je meni cak zahladilo dok sam citao. Naslovnice mu bas nisu uspjele. Puno boljih i upecatljivijih motiva, je se moglo nacrtati. Sama prica je vrlo dobra. Scenario je sasvim ok. Potresne su mi bile smrti neduznih zena.

    22.09.2014
    21:45:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Zadivljujuće odlična epizoda sa jednim od kompleksnijih i tragičnih likova iz zagorovog sveta.

    23.09.2014
    13:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Odlična priča za pročitati negdje na toplom dok je vani sve pod snijegom. Da, Ferriju su tek nakon 30 godina crtanja Zagora dali crtati jednu snježnu epizodu. Čekanje se isplatilo jer mi je Ferrijev crtež najjači dio ove epizode… baš su mi sjeli ferrijanski snježni krajolici. Burattini se je također potrudio, ali me nije toliko oduševio, vjerojatno zbog toga što mu je to jedna od prvih priča na serijalu i nakon svih njegovih pročitanih priča sad ga već dobro znam. Pitka je to priča i ukupan dojam je pozitivan, ali prva veća zamjerka je da je potpuno srozao Čika. Možda bi još i mogao preći preko spavanja na straži dok vrebaju vukovi ali na kraju zbog Čika život gube dva lika, odnosno tri ako uračunamo negativca.  Čiko je sposobniji… Boselli to zna od samog početka. Bull je tragičar i glavni lik ove priče. Bure ga je dobro »složio«, ali možda i previše savršeno… svaki dio njegove priče je pretjeran. Tata ga je mrzio i prodao mu majku za nešto puščanog praha, zbog njega samog su umrli onaj indijanac i njegova majka, Bure mu i ženu ubio u prvom djelu… baš ga ne ide u životu… Dobro, Bure, skužili smo… tragičar je…  mogao si i preskočiti koji dio. Fora sa skrivanjem lica onog drugog bandita je potpuno nepotrebna i na kraju samo razočara čitatelja.

    Bure hladnokrvno ubija žene u ovoj priči. Nismo navikli na takve stvari u Zagoru i zbog toga Buretu plus što se je usudio. Dobro je sakrio glavnog krivca za ubojstva rudara iako je zlato na kraju nekako prelagano nestalo iz priče  – naslov »Čovjek sa puškom« dobiva svoje puno značenje tek na kraju. Twist je dobar, ako vam je to prvi Burattini, ali nakon Tajanstvenog samostana, Demonske knjige, Kamenog Diva i Omče za Gambit su njegovi twistovi  nešto na što smo već navikli. Ukupno… dobra priča… detektivski Zagor u potjeri i raspoloženi »snježni« Ferri.

    29.12.2014
    16:50:00 sati
    nagor
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    dobro

    20.03.2015
    08:06:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je to u top 5 Zagorovih epizoda i točka

    27.07.2015
    13:05:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Odlicna epizoda koja slijedi poslje jedne takoder odlicne epizode "Kradljivac sjena",Boselli i Buratini na svojem vrhuncu,svaka cast!

    Ferri jako dobar,na naslovnicama rasturio pogotovo na drugoj!

    15.11.2016
    00:01:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda.

    Dio s vukovima i čitanjem dnevnika je bio zanimljiv iako je dosta podsjećao na epizodu Vukodlak. (Koja je meni sasvim ok.) Surova debela zima i gladni vukovi mogu stvoriti zajeban problem ljudima na granici i bez pobunjenih Indijanaca, viskija ili Helingena. Snaga sile prirode demonstrirala se tijekom cijelog stripa. Medvjed, lavina, skliski tereni blizu provalije, led koji se otvara ispod nogu bilo to na jezeru ili u pukotinama stijena. Ferrijev crtež  je pun pogodak, zbilja je odlično dočarao tu surovu hladnoću.

    Nakon što ih je Bull spasio od vukova i nakon ubojstva njegove žene učinilo mi se da bi strip mogao postati dosadan. Pomislila sam „Pa neće se sada ovo pretvoriti u dosadnu trku za jednim čovjekom.“ Pretvorilo se u trku, ali nije bilo niti malo dosadno. Burattini je ubacio priču o brutalnom djetinjstvu, lovca na glave, Indijance, šerifa i pravovremeno je prebacivao radnju sa Zagora na Palacea. Bull je cijelo vrijeme bio dobro zakamufliran kao sumnjivac. Rasplet je također dobro napravljen.

    S naslovnicama sam zadovoljna. Prate strip, Zagor u jakni i nisu spoiler. Volim te snježne epizode i naslovnice. Što mogu.

    17.12.2017
    12:01:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Prva zamerka jeste predstavljanje Cika kao mentalno retardiranog bolida. Druga zamerka je crtanje Cikovog lica u nekim situacijama. Sve ostalo - vrhunski.

    07.12.2018
    18:20:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zagor u okvirima zimskih priča teško može razočarati, tim više kada ima dobru temu. Sjajna atmosfera zimskog ugođaja, jako dobro.

    20.06.2019
    11:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    jako lijepo iscenirano i uklopljeno u zimski ugođaj. MIks avanture i detektivske priče, a tu se bure najbolje snalazi. Bul me podsjeća na vuka samotnjaka, samo što nije pozitivac. pobio je nešto ljudi u osvetničkom bijesu, međutim na kraju ipak želiš da preživi, što se ne događa.  

    27.12.2019
    15:03:00 sati
    adriano
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    21.01.2020
    12:07:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 570
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 363
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 268
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 775
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1827
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1705
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1332
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1256

Aukcije

Forum