Krvna braća

Zagor

ZG LU 94/97 | 384 str.

Zagor i Chico dolaze u Texas gdje je krajnje složena situacija došla do usijanja. Imamo 3 strane, nekoliko izdajica, svi igraju protiv svakoga. Zagor se nalazi u nemogućoj misiji, kako iz teksaškog ludila izvući pravdu?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 9

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Krvna braća
    ZG LU 94
  • Teritorij Komanča
    ZG LU 95
  • Pod zastavom Meksika
    ZG LU 96
  • Izazov u brdima Wichita
    ZG LU 97
  • Braća po krvi
    ZG VA 1
  • Teritorija Komanča
    ZG VA 2
  • Pod meksičkom zastavom
    ZG VA 3
  • Izazov u brdima Vičite
    ZG VA 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fratelli di sangue
    ZG SR 411
  • Territorio Comanche
    ZG SR 412
  • Sotto la bandiera del Messico
    ZG SR 413
  • Sfida sui monti Wichita
    ZG SR 414

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je nastavak epizode «Izgubljeni rudnik» opet se srećemo sa Zagorovom krvnom braćom, Sivim Vukom i Adamom Craneom.
  • Cijela epizoda je iznesena u obliku priče koju vrač Mnogooki priča djeci
  • Ovom pričom se Mauro Boselli vratio Zagoru nakon 10 mjeseci odsustva (E tada nam je to bilo puno, sada je odsustvo po nekoliko godina)
  • Ovo je tek drugi rad Carla Marcella na Zagoru, prvi je bio u epizodi «Nestali istraživač» iz 1994.
  • Dvojac Boselli-Marcello je uspio u isto vrijeme napraviti i priču za Texa, radi se o priči «Il diavolo della Sierra» (TX469/470)
  • Komanči su Indijanski narod koji je živio na području današnjih država Novi Meksiko, Kolorado, Kansas, Oklahoma i Texas. Najveći broj su dosegli krajem 18. stoljeća kada ih je bilo 45 000. Danas u SAD-u živi 10 000 Komanča
  • Spominje se slavna (zaslugom Hollywooda) bitka kod Alama iz 1836. Po tome bi se moglo odrediti da se ova epizoda odvija negdje oko 1838.godine.
  • Neki možda ne znaju, ali Texas je bio nezavisna država od 1836. do 1846. godine. Prvi predsjednik je bio, u ovoj epizodi spomenuti, Sam Houston.
  • Naslovnica za epizodu «Teritorij Komanča» sadrži simbol Komanča - Lubanja na štapu i četiri strelice u zemlji.

Nakon odlične epizode "Izgubljeni rudnik" mnoga su pitanja ostala otvorena. Komplicirana situacija u Texasu nije riješena, i mnoge je zanimalo što se događa s Zagorovom krvnom braćom, Sivim Vukom i Adamom Craneom. Što je s plemenima Quahada i Peneteka? Što je s Komančerima? Boselli se odlučio za nastavak jer je uvidio da tu ima još potencijala. I uradio je nastavak u svom stilu, odlučio je napraviti pravu epopeju s mnoštvom likova. Ionako kompliciranu situaciju učinio je još kompliciranijom, te je sve pripremio za epski rat u Texasu. Pa bacimo pogled na 3 osnovne formacije u Texasu.

Komanči se sastoje od niza plemena. Junački je to narod, na svom su terenu. No razjedinjeni su i međusobno se ne podnose najbolje. No uvidjeli su da ih to uništava pa su plemena izabrala Sivog Vuka kao ratnog poglavicu. Sivi vuk je znan kao hrabar ratnik, a tu je i zlato iz Alvarezovog rudnika. No sjenu na njegov lik i djelo baca krvno bratstvo s rendžerom. Mada su svoje nesuglasice na određeno vrijeme odbacili zbog višeg cilja, ipak neki Komanči imaju drugačije planove. Tu je već znan lik Joselito, stari poglavica Quahada, lukav, prepreden, prava zmija otrovnica. On baš i nije tipičan Indijanac, njemu je do zlata i vatrene vode. Prividno podržava Sivog Vuka, no rovari mu iza leđa. On se drži savezništva s Komančerima, ipak su to dragi likovi koji eto usput doturaju koju bocu tekile. Svaki od te dvojice ima svoju desnu ruku, Sivi Vuk Veliko Stopalo, a Joselito Crnog Medvjeda. I zanimljivo obojica se u određenom trenutku zakače s Zagorom, a kasnije su s njim najbolji prijatelji. Zanimljivo je i to da je Crni medvjed unaprijed rezervirao Zagorov skalp.

Teksašani su kako onda, tako i sad, jedna jako luda populacija. Viski, oružje, krave, prvo pucaš, a onda pitaš. Evo i danas može vidjeti kako je to kad jedan teksašanin dobije vlast, sve uzdrmaju. Prvo su porazili Meksiko, potukli su komančere, a sad su odlučili istrijebiti Indijance. Žele zemlju samo za sebe, osjećaju ogromnu mržnju spram Indijanaca i Meksikanaca. Vođa teksašanina je predsjednik Houston, a vođa ponajboljih ratnika-rendžera je pukovnik Austin. Austin je u principu dobar vojskovođa suzdržan i promišljen. No u početku stripa ispada nagao, agresivan i arogantan jer je izazvao pokolj Kotsoteka Komanča koje su došle na pregovore. Kasnije će se pokazati kao mudriji i oprezniji. Lako se predao jer zna da će u konačnici pobijediti. Zaista velika amplituda, od arogantnog lika koji se drži one "samo mrtav Indijanac je dobar Indijanac" do mudrog vojskovođe koji se bori s Indijancima ali ih poštuje kao neprijatelje. Od likova tu je i teksaški senator kapetan Burnette, tipičan političar. Odlučio se pokazat kao vojskovođa, te se prilijepio kaznenoj ekspediciji, radi se o ljigavom tipu, arogantnom glupanu i kukavici. Jedan tipičan političar, koji užasno ide na živce prekaljenom ratniku Austinu. Kako među svakom žitu ima kukolja, tako i među teksaškim rendžerima ima ljudi koji misle drugačije. To je Adam Crane, Zagorov krvni brat, jedan od najhrabrijih i najsposobnijih rendžera. Iako se cijelu epizodu kolebao i nije pokazao neki karakter, ipak pri kraj postaje onaj koji zagovara suživot s Indijancima.

Meksikanci su upravo izgubili Texas te su uvelike protjerani. Ostali su ostaci meksičke vojske koji su se udružili s ostacima komančera. Vođa komančera/ostataka meksičke vojske je general Vicente, debela mješina koja baš i nema jasan cilj. Desna i lijeva ruka su mu Lobito i Delgado. Lobito je slabo razrađen lik, i o njemu se nema baš što reći. Delgado je pak lik kojemu nije stalo do Meksika i borbe, njemu je do zlata. On se ne smatra vojnikom Meksika, već razbojnikom. Suprotnost mu je simpatični lik Juana Perucha Salinasa y Rodrigueza y Martorella. On je idealist, domoljub i zanesenjak. On još vjeruje u cilj, u meksički Teksas. Ta grupacija je podijeljena između te dvije strane, onih koji vjeruju u cilj, i onih kojima je do zlata. Jadni Juan će na kraju poginuti poetskom smrću (odlična scena kad Chico njegov leš pokriva meksičkom zastavom) te će time idealisti doživjeti poraz, a prevladat će Delgadova struja. General Vicente i sam govori da više ne zna za što se bori. Time je ocrtan karakter Meksikanaca koji kroz cijelu epizodu samo švrljaju uokolo. Najslabije su dočarani, ispočetka su opasna grupacija, da bi ih na kraju sredilo par mamurnih komanča i Zagor s Velikim Stopalom, koji je slučajno naišao. Boselli kao da ni sam nije znao što bi s Meksikancima.

I u ovako kompliciranu situaciju dolaze Zagor i Chico. Krvava spirala nasilja počinje, više se ne zna tko je protiv koga. Zagor je ispao potpuno zbunjen, stalno izigrava nekakvu tampon zonu. Sukobljava se s Komančima pa ih pokušava smiriti, sukobljava se s rendžerima pa ih pokušava smiriti, postaje zarobljenik i jednih i drugih. Ističe se sva paradoksalnost Zagorova lika, nikako se odlučiti na koju će stranu. Koleba se, ubija i jedne i druge, prijatelj je i jednim a i drugima, pa zauzme stranu, pa opet usred sukoba nenaoružan dolazi pred protivničku stranu i glumi mirotvorca. I svo to njegovo izigravanje plavih kaciga strašno ide na živce. Chico ga upozorava da nije u Darkwoodu i da ga nitko ne šljivi ni 1% i da je usprkos svemu bijelac i koliko se god trudio to će i ostati. A on sam se koleba cijelo vrijeme, njegov autoritet je ravan nuli, i ni jedna strana ga ne prihvaća. Tek će se pred kraj epizode odlučiti (ali ne odustaje od izigravanja mirotvorca) na koju stranu se prikloniti.

Zagor: "U ovom ratu, ja sam odavno izabrao na čijoj strani želim biti." (Nije istina, cijelo vrijeme se kolebao)

Zagor: "Ono što je važno nije boja kože, već ono što se osjeća u srcu." (To mu priznajem, cijelo se vrijeme trudi da ljude ne cijeni po boji kože)

Zanimljivo je da je i Chico po prvi put u dilemama. Zagorov je prijatelj i uglavnom se priklanja njegovim odlukama. No u susretu s Meksikancima, i u njemu proradi ljubav prema domovini. U par navrata se vidi da se Chico premišlja kojoj strani se prikloniti. Tako da je Boselli poradio na Chicovom liku koji je bio zanemarivan. Njegov Chico je ipak ispao malo ozbiljniji lik. No u konačnici Chico odbacuje simpatije spram Meksikanaca jer se uvjerio da se ne bore za Meksiko, već za vlastiti džep.

Osim svih ovih sukobljenih strana i dilema, Boselli je ubacio i ljubavni zaplet. Što bi bila jedna epopeja bez ljubavnog zapleta? Svi se filmovi baziraju na: red bitke, red romantike. Tako je i Boselli ubacio ljubavni trokut u ovu priču. Adam Crane je zaručen za Rose Manley. Rose je tipična teksašanka, lijepa, vatrena, samostalna, tvrdoglava i ako zatreba uzeti će pušku u ruke i poći u borbu. No Adam spletom okolnosti upoznaje Indijansku ljepoticu Cvijet-koji-se-rađa te se zaljubljuje u nju. Tako se Adam našao između dvije ljepotice, između dvije kulture. Odluka koju će ljepoticu izabrati, je zapravo odluka koju će stranu odabrati.

Sama radnja se kreće od strane do strane. Napetost je na vrhuncu, očekuje se rat. Naglašava se povezanost između trojice krvne braće koja prelazi u nadnaravno. Kako sam već rekao, Zagor ide od strane do strane, pokušava sve primiriti. No i Sivi vuk i Adam Crane mu govore da je gotovo, i krvno bratstvo i mir. Razvoj događa ipak im malo pomalo mijenja mišljenja, te opet postaju krvna braća. Radnja ima akcije, dosta jakih (ponekad i patetičnih) scena (pogibija crnca Bena, kad Zagora i još par komanča žene gađaju kamenjem, pogibija Juana Perucha…) i dosta malih epizoda u epizodi (otmica Chica, ljubavni trokut). Sve je to u Bosellijevom stilu, napeto, složena radnja, mnoštvo likova, sve preduvjeti za fantastičnu epizodu. No, ipak Boselli ni sam nije znao kako da se nosi s složenom radnjom. Pravi rat nikako ne izbija, previše je tu izigravanja plavih kaciga od strane Zagora. Potencijala za jednu krvavu epizodu je bilo, no sve je spalo na manje čarke.

Carlo Marcello je nesumnjivo veliki crtač, umjetnik i meštar svog zanata. Ostati će upamćen i kod Texa i kod Zagora, prije svega zbog epizoda "Carsonova prošlost" i "Nestali istraživač". Njegov rad na Zagoru meni nije ni blizu onome kod Texa. Njegov crtež savršeno pristaje Texu, jer to je naturalistički crtež, koji savršeno dočarava trulež divljeg zapada. Zagoru njegov crtež baš ne pristaje. Samog Zagora dobro crta, dok Chica baš ne uspijeva dočarati. Likovi koji su se pojavljivali i u epizodi "Izgubljeni rudnik" gdje je crtao Andreucci su se previše izmijenili. U mnogim scenama su likovi neprepoznatljivi, a pejzaž je dosta dobro dočaran (ipak je to Texas) ali u mnogim ju slučajevima pozadina ostala potpuno bijela. Tako da Marcellu ide nekakva osrednja ocjena. Ferri je vrlo dobro odradio svoj dio posla. Istakao bi treću naslovnicu koja ima jak motiv.

Sve u svemu, Boselli je odlično osmislio radnju, no u samoj provedbi scenarija nije znao kako da postavi Zagora. Izabrao je verziju koja ima obilježja starih epizoda gdje je Zagor u ulozi mirotvorca koji ubija i s jedne i s druge strane da bi uspostavio mir. Nije imao hrabrosti uvesti pravi krvavi rat te konačno Zgora ubaciti u neku stranu. Po svom običaju stvorio je mnoštvo likova, no za razliku od prijašnjih slučajeva većina likova su ostali nedorečeni, nije se dovoljno posvetio njihovoj karakterizaciji. Moglo je bolje, ali i ovako je ispalo dosta dobro. Jasno je da Texas sa svojom kompliciranom situacijom dobra podloga za još koji nastavak, tako da možemo biti sigurni da će ovo biti trilogija, ako ne i kvadrilogija. Na kraju se Zagor rastaje s pukovnikom Austinom i ovaj mu govori da će na kraju pobijediti bijelci i da on to zna. Tom scenom Boselli završava strip i uspijeva popraviti dojam. U toj sceni je izrečena sva bit Zagora. Zagor je Don Quijote, bori se s vjetrenjačama tj. uzaludno pokušava uspostaviti mir i spriječiti nestanak Indijanaca.

Naprijed

ZG LU 72/73 Istrebljivači

ZG LU 98/99 Bijeg u slobodu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 65%

    5, 7, 7, 8

    Još jedna od Bosellijevih priča epskih razmjera smještena na granicama netrpeljivosti i sukoba raznih etničkih zajednica koje se bore za "svoja" prava, zlato i Zemlju. Ako umiješaš 5 strana u sukob, naravno da dobiješ priču epskih razmjera, Komanči, Komančerosi, Meksikancu, Teksašani i naši momci iz Darkwooda, a Boselli uvijek zna kreirati pravu priču. Ono što je meni osobno dobro, je to što Zagor nikako nije najvažniji lik. Marcello mi se sviđa još od Sjeverozapada, šteta što malo crta...
    24.11.2008
    10:44:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    24.11.2008
    11:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Da,nekad je i Tenej imao potencijala u četiri nastavka stvoriti dobru priču.Danas je rijetkost takav slučaj...
    24.11.2008
    12:46:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    odlicna epizoda.predivno
    24.11.2008
    21:16:00 sati
    dzoni
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    dobra, dugačka epizoda, poprilično realna u odnosima teksašana, meksikanaca i indijanaca, više manje uspješno privedena krajumarcello mi je drag crtač, još od svemirskog patroldžije i nepoznatog konjanika, a u zagoru i texu je imao sjajnih radova, ovdje je ipak nešto lošiji nego u nestalom istraživaču
    25.11.2008
    01:19:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    prilicno dobra prica...
    25.11.2008
    03:06:00 sati
    Spookey
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Po meni vrlo dobra prica,scenario ok,crtez mi malo smeta jer bas i ne volim marchela,naslovnice odlicne.Pohvale za recenziju!!!
    25.11.2008
    19:01:00 sati
    okiboki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,jedna od legendarnih epizoda.,mnoštvo likova i puno zapleta.,ugl. mislim da se zagor nije trebao odlučiti mi za jednu stranu jer to se ipak kosi s njegovim principima ;) crtež odličan naslovnice savršene 
    25.11.2008
    20:05:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Sjećam se da mi je ova gigantska epizoda ostala u pamćenju po tome što je najvjernije prikazana ta bezizlaznost ratne situacije i bujanje netrpeljivosti između bijelaca i Indijanaca (i Meksikanaca, ali u manjoj mjeri), dok se same radnje nisam mogao sjetiti sve dok jučer nisam strip ponovo uzeo u ruke. Sa te psihološke strane sve je doista majstorski dočarano: nezahvalna uloga onih koji na sve načine pokušavaju zaustaviti rat i krvoproliće, odnosi prijatelja na različitim stranama, nepremostive razlike među ''običnim ljudima'', mržnja i predrasude među pripadnicima suprotnih rasa, ludost koja zavlada umovima ljudi kad vide da je netko kome je koža druge boje nekoga ubio (makar to bilo u samoobrani), ratno profiterstvo koje se uvijek javlja, i sve ostalo... ALI, ovo je strip, a u stripu ljudi vole čitati o junačkim borbama, vjernim prijateljima, zanimljivim likovima, neistraženim zemljama, čudnim običajima, velikim neprijateljima, i još većim frazama, o grandioznim pothvatima i pobjedama... a ovdje toga nema. Nema opakih pistolerosa, starih ponositih i poštenih vojnika, nema puno smijeha, nema nezaboravnih scena borbe, nema slave i časti, a nema na kraju krajeva ni dobre zajebancije. Samo hrpa ludih tipova koji pucaju jedni na druge sa suprotne strane prerije, i muče, lažu i kolju kadgod stignu... a na to raja ne otkida. Zato ovo nije jedna od onih nezaboravnih priča koje ćeš svako toliko uzeti u ruke i pročitati od gušta, koliko god ustvari bila realistična i dobra.
    25.11.2008
    20:37:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    pomeni je ova prica odlicna,dok sam citajuci recenziju stekao dojam da se recenzentu bas i ne svidja...uvijek moze bolje to je svima jasno,ali ovo je po meni sjajno
    26.11.2008
    00:18:00 sati
    crta
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Epizoda tipično Bosellijeva, majstorska, ali ponekad prenatrpana likovima, događajima, kao da je sve to previše za 96 stranica, sve ono što ovaj vrsni scenarist ima u glavi. Bilo kako bilo, meni se njegove epizode iznimno sviđaju, pokazuju nekog novog, boljeg Zagora. Crtež odličan, kao i naslovnice!
    27.11.2008
    09:13:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Šta, onajpukovnik pobije brdo indijanaca i na kraju puj-pike, ne važi se, idemo dalje... Sem ako scenarista nije hteo da pokaže kako indijanski život nije vredan čak ni Zagorove reakcije, potpuni promašaj
    27.11.2008
    12:17:00 sati
    henry
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Loše, dosadno
    27.11.2008
    15:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ovo je odlična, tragična priča o prijateljstvu i patriotizmu. Pročitao sam je 2 puta i jednostavno zove na još. Crtež je odličan, kao i naslovnice (pogotovo treća). 
    29.11.2008
    13:28:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 60%

    6, 7, 5, 6

    Nije loše ali ništa posebno uglavnom. Crtež je dosta loš a naslovnice osrednje
    30.11.2008
    17:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Solidan nastavak Komanča sa temom kao nekog rata od kojeg nismo vidjeli ni r. Dakle dva manja puškaranja(ne mogu to nazvat bitke) i mir sklopljen. Ideja dobra, ali provedba nažalost loša. Ipak Bosellijev sam fan pa mu opraštam no ipak su me razočarali postupci nekih likova. Na prvom mjestu Zagor. Kao da je papa se ponašao. Traži mir, a ne misli na nas čitatelje koji svakog mjeseca hodamo ponovi broj. Ne misli o nama, a mi se smrzavamo zimi, teško dišemo ljeti no ipak ga kupujemo. Ubija jedne pa druge i najgore je kad ide spasit ljude koje ne poznaje. Poncho je dobro uočio da je on Don Kihot. Bori se s vjetrenjačama. Drugi Sivi Vuk. Taj hrabri poglavica nije dao ubit bijelce i tražio je mir. Adam Crane izdao je svoj narod teksašane i ostavio onu seksi plavušu. Juan je pravi heroj i dirljivo je kad pogine kao što mi je žao onih simpatičnih renđera. Oni Meksikanci su banda izdajica kao i Adam Crane no oni su bar to skrivali pred Juanom do određenog trenutka. Onaj gad od počitičara još jedan u skupini gadova. Chico dobar. Marcello još jednom pokazuje kako dobro prenosi Texas u strip. Ferri prosječan za sebe. I nakraju nešto što me dirnulo u srce:         Juan:''Zbogom zemljače. Ti i Zagor... Imali ste pravo... O meni... Bio je... To samo... Moj glupi san... I ja... Ja sam... Budala... Ahh...''         Chico:''Juan! Ne! Među vama je bio samo jedan čovjek... I vi, prokleti banditi, vi ste ga ubili! Daj mi tu zastavu! Za meksićku zastavu si umro, Juan... Počivaj u miru!''     
    09.12.2008
    14:45:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 9, 4

    Da je malo kraća, bila bi vrhunska epizoda a ovako je tek vrlo dobra. Navikli smo na epske priče u izvedbi Boselli-Marcello koje su odreda izvrsne (posebno one u Texu) i moram priznati da sam njihov veliki fan te da su me razočarali jedinu u ZG specijalcu Avantura u Kanadi. "Krvna braća" je interesantna interpretacija rata između bijelaca i Indijanaca, sviđa mi se kako je Boselli prikazao naizgled bezizlaznu situaciju i Zagorov položaj u njoj. Naime, nemože se izigravati mirotvorca koji će podjednako brinuti i o jednoj i o drugoj strani, jer prije ili kasnije, kad si doveden na rub, moraš birati stranu ili brzo slijedi metak u čelo. Ali čini mi se da je Boselli ipak malo pretjerao sa dužinom i obratima u radnji, jer po tko zna koji put su Zagor i Chico bili razobljeni kod različitih strana, da bi se onda oslobodili i otišli kod ovih drugih itd. U sjećanju ostaje scena kad na kraju jedan po jedan, Zagor, Adam i Sivi Vuk silaze nenaoružani među rendžere jer ne mogu dopustiti da ijedan od njih ide sam. Baš prava braća..I sam kraj je vrlo dojmljiv kad Austin kaže da Zagor ionako zna tko će biti konačni pobjednik.Dakle jedna stvarno lijepa priča o prijateljstvu, žrtvovanju i moralnim dvojbama i Zagor kakav bi po meni trebao biti. Marcello je - pokoj mu duši - bio velik crtač i njegov angažman na Zagoru je donio samo dobre stvari. Ovdje nije tako dobar kao u briljantnom "Nestali istraživač", ali odlično crta vatrene okršaje, Indijance, zle tipove, žene a posebno mi se sviđaju scene kad Zagor i Komanči gledaju na stranu gdje je  sunce i od njihovih napadača vide se samo sjene. Svaka mu čast. Naslovnice su očajne.
    10.01.2009
    19:57:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda, kad se sjetim kad je izdao vanini bio sam nestrpljiv da procitam sledece nastavke, jako napeto i zanimljivo, boseli u svom stilu. Marcelo mi je vrlo drag crtac, jako dobro odradjen posao. Feri dobar pogotovo na trecoj naslovnici.
    22.02.2009
    08:20:00 sati
    Ramath
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10


    Izgleda da je Boselli imao mnogo ideja u glavi ovaj put. Samo što mi se čini da ih nije baš uspješno proveo u djelo. Za priču neman nikakve zamjerke jer to je prekrasna priča o prijateljstvu, krvnoj braći, borbi za slobodu i zemlju, idealima, moralnim dvojbama i teškim životnim odlukama. A imalo smo ponovo priliku vidjeti nezaboravnog Sivog vuka, Dugo stopalo, Adama, Teksaške rendžere, Joselita... sve odreda jaki likovi. Bilo mi je žao Maxwella, Majora i ekipe, stvarno su bezvezno poginuli, zbog gluposti. U scenariju se vide neki nedostaci. Previše je tu smucanja po preriji i premještanja Zaogra s jedne na drugu stranu. Previše Zagorovih izigravanja plavih kaciga, kako kaže Poncho. Henry je dobro primjetio da je kraj previše zbrzan i da su Komanči Penateke i Kotsoteke tako lako odustali od svoje osvete. Crtež je dobar, ne slažem se s onom tvrdnjom gore da su likovi potpuno drukčiji, baš suprotno. Marcello se dobro snašao po preriji i scene borbi su isto dobro odrađene. Naslovnice su odlične, baš imaju neku jačinu u sebi.
    31.03.2009
    13:00:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    07.05.2009
    01:21:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Ne znam zašto, ali me ova priča pomalo podsjeća na Zimsku zmiju. Ne toliko po radnji, koliko po bezizlaznosti i težini situacije. Prvi nastavak, Izgubljeni rudnik mi je nekako više vrckav, dok je ovaj puno, puno ozbiljniji. Ima stvarno događaja koji pogađaju čitatelja, pogotovo smrt renđera kod napada na lovce na bizone. Marcello mi se sviđa još od prolaza na sjeverozapad, ima upečatljiv i odličan crtež, ali nekako mi je Chico lošiji nego u sjeverozapadu, jer mu na glavi radi razdiljak, što mi se nikako ne sviđa. Naslovnice fantastične, pogotovo treća i četvrta.
    14.05.2009
    22:59:00 sati
    Archy
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Sjajna priča, jedna od onih koje dajemo prijateljima da ih 'navučemo' na Zagora, ali i na stripove uopšte. Sjajna ratna situacija, naročito sam se razbjesnio kad sam vidio pokolj u selu Penateka, mrzim kad Indijanci gube. Sjajno vođena priča, vidim da se neki žale na kraj, ali meni je sasvim dobar. Iako se žalite da su Indijanci prelako odustali od osvete, ne smijemo zaboraviti da su Indijanci ipak dugoročno slabija strana, i da su  morali iskoristiti svaku priliku za mir. Feri je nažalost najslabija karika, njegovo zlatno doba naslovnica je prošlo, iako nas i dalje relativno često obraduje.
    17.05.2009
    19:34:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 29%

    4, 3, 2, 2

    priča ispod prosjeka ,crtež loš
    27.05.2009
    20:20:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 54%

    6, 6, 4, 6

    08.06.2009
    09:38:00 sati
    Ferri
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Vrhunska epizoda Zagora! Po meni u top 3 indijanske Zagorove price zajedno sa Zimskom Zmijom i Slobodom ili Smrti,  ispred Dugog Putovanja. Dugacka, emocijonalno nabijena prica. Jedna od najboljih Bosellijevih. Marcellov crtez je takoder odlican, pasu mu te indijanske epizode. Najjaci mi je dio kad Zagor razgovara sa Cikom i kaze mu da je on vec odavno odabrao na kojoj ce se strani boriti (indijanskoj), a Ciku njemu kaze da ce se boriti uz njega. Jednostavno fenomenalno. 
    29.09.2009
    22:57:00 sati
    D.J.
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Boselli-Marcello, to ne more bit loše nikako.Još bolje bi izpalo u Texu, ali dobar je i ovaj Zagor.Nije sam vrh ali dosta visoko.
    30.09.2009
    08:33:00 sati
    teller
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Kad sam prvi put pročita prije par godina epizoda mi je bila, kako kažu, dosadna, a sad sam je pročita opet, u komadu, i mogu reć da sam oduševljen. Priča puna emocija, Zagor na visini emoc. inteligencije.

    05.04.2010
    18:43:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 6, 8

    Ja sam stari čitaoc Zagora (iz doba ZS i LMS) tako da je za mene ovo nova epizoda jer sam je tek proljetos imao prilike pročitati. Izdavač neki Vanini? Bio sam oduševljen pričom - jedna od onih iz opusa o indijanskom pitanju. Da me crtež, meni stran jer nije od Donatellija, Ferija i Bignotija, nije iritirao, dao bih mu max ocjenu. U svakom slučaju jedna od najkompleksnijih Zagorovih saga. Taj Mauro Boselli je stvarno odličan pisac. Topla preporuka za priču.

     

    11.09.2010
    14:25:00 sati
    Galis
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Po meni odlična epizoda s puno radnje.. Čekao sam dugo na Zagorov povratak u Texas.. Nadam se i nastavku.. Marcello solidan, mada mi nije baš skroz sjeo.. Naslovnice su odlične..

    11.12.2010
    08:15:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Dobra prica ali polako zamorna za citanje/ morat cu procitat jos jednom

    04.01.2011
    14:22:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Mislim da je prica dobra, problem je samo sto se Zagor nikako ne uklapa u nju. Izgleda mi kao da je prica mogla  zasebno da postoji, kao nezavisni album. Ponekad mi se cini da Boselli nikad nije shvatio sustinu Zagora, pa zato ovo nije prvi put da mu se tako nesto dogadja. Napise dobru pricu, ali onda slabo integrira Zagora. Marcello je solidan crtac, izuzetno detaljno crta neke stvari, mada njegov Zagor i previse lici na lika kojeg je crtao ranije, Dr.Žistisa. Pored toga , problem je sto je slab na docaravanju atmosfere i kadriranju.

    Kada sve saberem, ok epizoda, mada bespotrebno razvucena na cetiri sveske.

     

    p.s. Crane nije Zagorov krvni brat, to je samo Sivi Vuk.

    Sivi Vuk i Crane su krvna braca.

    22.01.2011
    12:04:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Ova je priča jedna od novoizašlih kod nas, posle bezuspješnog pokušaja Horusa, pa mi je samim tim posebna. Pročitao sam je prije prethodne avanture sa Sivim Vukom i Adamom i bio sam oduševljen i jedva sam čekao nastavke. Priča je veoma slojevita, kao i situacija u Teksasu. Napetost postoji svo vrijeme. Broj stranica je dovoljan za neke manje priče u priči i one daju dodatnu draž. Pojavljivanje simpatičnog meksičkog vojnika daje posebnu notu i njegova pogibija je jedan od vrhunaca epizode. Složio bih se sa recenzentom da je izostala neka velika bitka i da epizoda nije doživjela pravi vrhunac. U nekoliko navrata je izrečeno dosta jakih i istinitih rečenica od strane aktera sa sviju strana. Teksas je bure baruta sa mnogo fitilja ali nije eksplodiralo ovdje i to je najava za još avantura u ovoj velikoj zemlji. Ovo mora da se pročita!

    29.01.2011
    01:01:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Epski i bolje od izgubljenog rudnika te kad se još pridoda činjenica da mi je ovo jedan od prvih Zagora...

    Stvarno je dobro to Boselli posložio - borba za Texas između bijelaca, indijanaca te Meksikanaca. A i sami ti preobrati i dužina čine ovu priču jednom od najboljih Zagora iz devedesetih. Marcello jest dobar, ali jednostavno nije to kao i kod Texa.

    04.04.2011
    19:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Solidna priča. Čitao sam je 5-6 puta. Zagor predstavljen kao da nije jeo ništa nedelju dana pa se malo osušio i pogrbavio. Ostali likovi su mi dobro nacrtani.

    08.06.2011
    00:28:00 sati
    writer
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Odlicna prica, mada ostaje zal sto na kraju nije doslo do velikog obracuna, doduse onda se prica ne bi nikad zavrsila, tako da je i ovako odlicno :)! Dosta likova, preokreta od losih ka dobrim i obratno, krvolocnih scena i to je sve popraceno odlicnim Marcellovim crtezom! Moram priznati da su mi iz Texa Boselli i Marcello najjaci tandem, no ni na Zagoru nisu losi, dapace! Ferri se nije proslavio sa naslovnicama, moglo je to puno bolje...

    08.06.2011
    02:28:00 sati
    kandraks
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Ruku na srce svi smo očekivali više.

    08.06.2011
    20:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Nije loše ali je naporno.

    05.02.2012
    18:47:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Najlošija karika mi je crtež. Priča je solidna.

    05.06.2012
    12:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Dostojan nastavak "Izgubljenog rudnika". Dobri stari Marcello stvarno se potrudio dočarati nam likove kakve nam je predstavio Andreucci. Stvarno je bio pravi majstor! 

    Priča u nekim dijelovima čak bolja, ozbiljnija i svakako emocionalnija od prvog dijela. Jedino što zamjeram Boselliu je to što je pobio Majora i sve ostale rendžere koji su nam prirasli srcu u originalu, i to zbog obične gluposti! Stvarno je moglo i bez te tragedije :/

    Naslovnice nisu baš nešto.

    22.11.2012
    23:46:00 sati
    macca1985
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sramota je vidjeti ovako niske ocjene za pricu koja je sigurno u Zagorovih top 5 dok nekakvi Cikovi idiotski specijali dobijaju desetke.

    05.12.2012
    22:51:00 sati
    wele
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ne znam, očekivao sam nešto više od ove epizode, pogotovo od ovog tandema, ali čak je i Marcello dosta slabiji nego u Nestalom istraživaču.

    10.02.2014
    20:12:00 sati
    caramba
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Malo lošije od "Izgubljenog rudnika", na koji se ova priča veže, ali i dalje je to odlično. Marcello također odličan. Od naslovnica, treća zaslužuje desetku, dok su ove ostale loše.

    30.03.2014
    09:14:00 sati
    Spock
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    12.04.2014
    19:20:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Odavno mi je brat, dok je još bio mali preporučio ovu priču. Čitao je u bolnici i oduševio se pucnjavom. Epska je to priča, ali nije me oduševila kao prva s Rendžerima. Crtež Marchella odličan, ali može on i njiansu bolje.

    21.09.2014
    14:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 64%

    8, 7, 3, 10

    Ne baš uspešan nastavak jedne od boljih "new age" Zagor priča.

    23.09.2014
    14:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Prica bi od mene dobila najbolju ocjenu sto se more dati. Absolutno sve uredno tjera svoj tijek. Ponekad se ucini predugo,al odlicne price nikad dosta. Veliko razocarenje je slijedilo u cetvrtom svezku. Scenario postade sve losiji i jos kad zavrsi sa "Happy-end'om",pisi propalo.  Pogibija Juana, mi je dala osjecaj,da ovdje nema milosti. Da ce ih jos vise,glavnih likova,izginuti. Adma,Cvijet koji se radja,da je tu tragedija uzela svoj mah,prica bi bila nezaboravna. Vako sve ispade, kao vec sto puta vidjeno . Crtezu dajem,od vrlo dobro do smijesno zbrljano. Vidi scenu sa topovima. Naslovnice su ok,najupecatljivija je  Lu 96,mada u stripu ta scena drugacije izgleda.

    28.09.2014
    22:39:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    fenomenalna epizoda uz odličan Marcellov crtež

    21.03.2015
    08:13:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    25.04.2015
    12:59:00 sati
    tinton
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    24.05.2015
    13:57:00 sati
    hamzik
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    30.05.2015
    10:34:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    28.06.2015
    20:22:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Prva liga scenario i crtež. Eh, kad bi sve Zagorove priče bile ovako dobre...
    14.02.2016
    19:45:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Jedna od meni najboljih epizoda Zagora!!

    03.09.2016
    17:21:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    Malo razvuceno, povremeno zapetljano, ali dovoljno dobro. Povremeno pateticni dijalozi oduzimaju na tempu i na kvalitetu price. Zreliji dijalozi ovu avanturu bi digli u sam vrh.

     

    Crtez mi se nije dopao uopste, naslovnice su veoma dobre.

    11.01.2019
    15:10:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    10, 10, 6, 6

    Odlično. Mnoštvo likova, odličn priča, granjanje radnje, super! 

    20.06.2019
    11:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Kada čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna.

    Dobro je nekad svratiti na područja kao Teksas, ili ona iz epizoda Krv Apača, Dugo Putovanje... Tek tada možemo vidjeti kako je Darkwood u biti napredno mjesto u usporedbi s drugim kutcima Amerike. To je tako najviše zahvaljujući Zagoru i njegovom vjerovanju u mir. Njegovi stavovi su se proširili na plemenske poglavice, trapere i zapovjednike utvrda. Tu i tamo dođe neka usijana glava, bukne iskra, nastane požar, ali se i to riješi. Nakon ovakvih epizoda zbilja više cijenim sva ta Zagorova zalaganja, sve one ljude koji se slažu s njim i koji vjeruju da ima zemlje za sve.

    Teksas je pun bijesne čeljadi.  Uzavreli kotao u kojemu se gombaju Amerikanci, Meksikanci, Komanči i Komančerosi. Komanči ne daju svoju zemlju, ali su istovremeno podijeljeni na nekoliko plemena koji imaju problem oko dogovora. Meksikanci su ogorčeni na Amerikance jer su otjerani iz dijelova Teksasa koji su nekad pripadali njima. Žele to natrag. Komančerosi gledaju zaraditi na oružju i alkoholu, pa im ratno stanje paše. Amerikanci su potjerali Meksikance, sljedeći cilj su Komanči.

    Svaka skupina je dobila ponekog lika koji ima svoju osobnost, uvjerenje ili motive. To je tipičan Bosellijev đir. Npr. Komanči nemaju samo Sivog Vuka, figuru vođe koji je u stanju nositi breme odlučivanja o sudbini cijelog jednog naroda. Oni također imaju i Joselita, poglavicu Quahada, koji loče po cijele dane. Vlastiti interes mu je ispred njegovog plemena, cijena mu je niska, može ga se korumpirati s bačvom nekog lošeg viskija... Uz sve to, nije tip da će pijan leći u šator, blejati u zrak i ne petljati se, nego se gura gdje mu nije mjesto. Ljubomoran je na Sivog Vuka, podmeće mu klipove, kuje mu spletke i zavjere iza leđa. A ono, ne bih mu dala ni da mi ovce čuva, a kamoli da vodi čitav jedan narod. I to narod kojemu prijeti istrebljenje!

    U očima Komanča nije ni slika Sivog Vuka savršena. Vodio bi Indijance protiv Amerikanaca, a jedan od njih mu je prijatelj i krvni brat. Može li on stvarno pucati u Adama nađe li mu se na nišanu? To je adut u kojeg Joselito igra kako bi ga degradirao u očima naroda.

    Meksikanci imaju Juana, vjeruje u Meksiko i povratak teritorija. Kao takav zanesenjak postane pijun u rukama običnih zaraslih i debeloguzih meksičkog bandita kojima je samo do zlata. Boselli se nije libio prikazati Houstona i Austina kao ljude premazane svim mastima. (Oba ponos i dika Teksasa, naime i danas dva grada nose njihova imena.) Krenuo je poprilično oštro s njima. Kako je strip odmicao, i Houston i Austin su poprimili dostojnije ponašanje.

    Adam Crane ima zanimljivu evoluciju. Iz onog tvrdoglavog patriota, kojem su usta uvijek bila puna lijepih riječi o Amerima i Teksasu, sad postaje pun sumnje i propitkivanja vlastitih stavova.  Prijateljstvo koje je razvio sa Sivim Vukom, upoznavanje Indijanaca, Zagorov utjecaj... Sve je to u njemu izazvalo promjene. Stvari između njega i njegove zaručnice postaju sve lošije. Prestaju se slagati oko tema koje se bave Teksasom i Komančima, što je vrlo bitno. Ona je i dalje tvrda, pravocrtna, Teksas joj je iznad svega, a on počinje viđati širu sliku. Očito je da nemaju više što raditi zajedno, samo bi se svađali. Cijeli njegov gradić razmišlja kao njegova zaručnica i on svojim sugrađanima sve više djeluje kao trula jabuka. Ljude koje bi Adam možda malo teže pogledao u oči su njegovi kompanjoni/suborci rendžeri. Njih je Boselli mudro ubio. Ne samo da su uklonjeni ljudi koje bi on možda uistinu izdao, nego ima razlog više za zapitati se gdje taj rat vodi. Dogodio se još jedan jezičac na vagi kada se zaljubio u Indijanku. Ako prijateljuje s njima i čak se zaljubljuje u njih, e onda mu sigurno nije lako pucati po njima. Izdati Teksas ili samog sebe?

    Sivi Vuk nema kao Adam luksuz odlučivanja samo o sebi. On prvo mora ujediniti sve narode Komanča, biti njihov vođa. Prijateljstvo koje ima s Adamom, Zagorom, Chicom, tj. bijelim ljudima, je i u njemu izazvalo neke promjene. Preživjeli su zajedničku pustolovinu. On bi ispao šupak da tek tako puca u ljude koji su mu pomogli spasiti rođenu djecu. Mora biti mudar, stvari nisu crno bijele.

    Pojedini komentari čitatelja kritiziraju sam kraj i to što nije došlo do prave bitke. Meni osobno, taj bang bang, Indijanci i Cowboys nije ništa posebno. Zagora nisam zavoljela zbog western tematike, nego se s vremenom dogodilo da zbog Zagora naučim uživati i u epizodama takve tematike. (Taj John Wayne, laso romani i Tex Willer su mi nešto što je dida gledao i čitao.) Bitka kao vrhunac epizode mi ne znači previše. Onaj koji je očekivao bitku, ostao je kratkih rukava.

    Ja pak smatram, ukoliko bi do nje došlo, s krajem te bitke stvari ne bi završile, nego bi tek počele. Zagor bi tu trebao ostati na dulje vrijeme. Poanta je bila zadržati mir, napraviti dašak Darkwooda u Teksasu. Time je automatski opravdana Zagorova diplomatska uloga. Rekao mu je Chico „Nisi u Darkwoodu, tvoj autoritet ovdje ne vrijedi.“ U Teksasu je stvar odavno uzela maha, i bilo kakva bitka, pa čak i neko manje puškaranje, vodi do dugotrajnog i iscrpljujućeg rata. Zagor je to uspješno spriječio. Nije se on smio previše mlatiti, pucati, sjekira u čelo. Takvim činom bio bi netko tko je još i dodao ulje na vatru.

    21.09.2019
    15:52:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    21.01.2020
    14:24:00 sati
    goghy
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    15.04.2020
    08:24:00 sati
    Gris
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 601
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1097
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1225
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1131

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2717
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2052
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1807
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1758
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1688

Aukcije

Forum