Bijeg u slobodu

Zagor

ZG LU 98/99 | 192 str.

Zagor i Chico lutaju negdje između granice Teksasa i Louisiane. Susreću odbjeglog roba Toby Leeja koji skupa sa ženom Elizom, kćeri Kizzy, te bratom Tomom bježi s plantaže Gospodina Leeja, nadajući se da će se ukrcati na parobrod Lazarusa Baxtera i tako dostići toliko željenu slobodu, ni ne sluteći u kakvu se pustolovinu upuštaju…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bijeg u slobodu
    ZG LU 98
  • Lanci
    ZG LU 99
  • Bekstvo u slobodu
    ZG VA 5
  • U lancima
    ZG VA 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fuga per la liberta
    ZG SR 415
  • Catene!
    ZG SR 416

ZANIMLJIVOSTI

  • Chico u ulozi spasitelja, nesvakidašnja situacija u Zagorovom serijalu!
  • Još jedna Burattinijeva priča koja se bavi crnačkim problemima. Kako je to radio prije, pogledati SD 32-32 "Liberty Sam", te poslije LU 108-109 "Zemlja slobode" .
  • Organizacija koja pomaže crnim robovima, koja se spominje u stripu, stvarno je postojala. Naime, rasno osviješteni Sjevernjaci pomagali su crnim robovim pri bijegu, nudeći im slobodu.
  • Zagor na posljednjoj stranici spominje pleme Cherokee. Njihovim problemima Burattini se bavio u ZG SD 36/37 "Indijanska zemlja", a nije zgorega spomenuti ni maxi "Dugo putovanje".

Moreno Burattini. Čovjek koji je uz Bosellija najzaslužniji za Zagorov preporod, točnije za Zagorovu modernizaciju. Koliko se god starija garda zagoroljubaca bunila i teže prihvaćala noviji izgled omiljenog im junaka (em fizički, em karakterno), taj je potez itekako bio potreban. Nažalost, naš dragi scenarist već duže vrijeme ne drži nivo kojim je stekao epitet Zagorovog preporoditelja i kojim smo ga svi mi više-manje zavoljeli. No, ova epizoda dolazi iz perioda dok je još balansirao između nekakvog prosjeka, dok još nije bio očit pad kvalitete i nedostatak novi(ji)h ideja. Tako se ovdje pozabavio njemu jako dragom tematikom – ropstvom.

" Neću dopustiti da se ljude lovi kao životinje, pogotovo ako bježe u slobodu."

Ovom rečenicom, nakon samo desetak stranica, počinje radnja ovog stripa. Akcija će potrajati cijelo vrijeme i urnebesna potraga za bjeguncima može početi. Zagor će se poslužiti svakakvim metodama da izbjegne progonitelje i na kraju vješto i s(p)retno uništiti cijeli lanac trgovine ljudima. Početak je doista dinamičan i Burattini nas ne uvodi lagano u priču (kao što smo navikli), gubeći vrijeme nepotrebnim objašnjavanjima, već se radnja odvija brzo i dinamično, objašnjavajući u hodu o čemu je riječ. Preskočen je i dio s Chicovim glupostima, izostavljena je komična crta koja Chica prati cijeli serijal i malo za promjenu, Chico ne glumi šeprtlju i ovog puta ne upada u nevolju, već svom brzopletom prijatelju spašava glavu.

Dakle, ne samo da priču nije umrtvio klasično dosadnim Chicovim budalaštinama, već je ubacivanjem dvojice negativaca dodatno dobio na dinamičnosti. Jedan od glavnih protagonista je Gospodin Lee koji je pravi prototip okorjelog robovlasnika. Okrutan i bez milosti, sije strah među svojim robovima na koje gleda kao na životinje. Okružen istim takvim ljudima, plaćenicima spremnim na sve za šačicu dolara, jasno pokazuje predrasude prema potlačenim robovima. Oni dakle, predstavljaju realan prikaz na kruti i sirovi Američki Jug 19. stoljeća. Drugi bitan moment je pojavljivanje Lazarusa Baxtera, navodnog spasioca, koji potiče robove na bijeg nudeći im lažnu slobodu, uvaljujući ih u još gore muke u rudniku sumpora. Radi se o ološu najgore vrste, koji se ničim ne razlikuje od Gospodina Leeja, dapače predstavlja još gori oblik. Puni vlastite džepove ne birajući sredstva, pri tom ne štedi ni žene ni djecu. Ukratko, imamo prikaz klasičnih negativaca, pravog ološa i prikaz Zagora kao velikog čovjekoljupca, borca za slobodu koji uvijek staje na stranu slabijeg i potlačenijeg. To uostalom i jest Zagor. Stoga čudi Burattinijeva odluka da epizodu onako privede kraju. Zagor na okrutan i hladnokrvan način (dobrom starom „oko za oko, zub za zub“) ne trepnuvši okom, diže brod u zrak, a s njim i kompletnu posadu. No dobro, očito je bio svjestan korumpiranosti američkog pravosuđa, pa se stavlja u ulogu suca ali i egzekutora. Svejedno, Zagor se kosi sa svojim principima i ničim se ne razlikuje od dvojice glavnih negativaca u ovom stripu. Usudio bih se reći, potez nedostojan nepopravljivog čovjekoljupca kao što je Zagor.

Dodate li ovome crtača Pepea, koji je ruku na srce, ipak odradio solidan posao (onako zanatski, bez većih grešaka) uz Burattinija, koji je već dokazao da solidno funkcionira u tim socijalnim tematikama, tipa ropstvo i patnje potlačenih naroda, dobijete sasvim solidnu i dinamičnu epizodu. No, ipak ništa više od toga. Moj je dojam da je za malo veće ocjene trebalo izbjeći klišeje, ostaviti nam gorak okus nakon čitanja, nešto slično kao što je Nollita svojevremeno napravio s Manetolom. Ovako imamo još jednu epizodu u moru prosječnosti Zagorovog serijala.

Naprijed

ZG LU 94/97 Krvna braća

ZG LU 100/102 Blago Jeana Lafittea

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • dog_soldier

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    04.01.2011
    23:16:00 sati
    dog_soldier
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    dobra epizoda...crtez odlican...jos treba dodati da je ovo zadnji rad pepea na zagoru,,,,,umro je 1997 mlad u 40 i nekoj godini

    04.01.2011
    23:20:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Sjajan crtež, Pepe mi je jedan od omiljenih crtača, priča sasvim OK.

    05.01.2011
    00:08:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    05.01.2011
    11:11:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Solidna epizoda. naravno sve scenasrističke greške koje je recenzent spomenuo su tu ali kad se pogleda što će sve još Burattini napisat ovo je i više nego dobro. 

    Pepeov crtež mnogima se ne sviđa a meni je jedan od boljih od stare garde koje je radila na zagoru. Možda ponekad malo statičan. Sve u svemu šteta što nije nacrtao još epizoda.

    05.01.2011
    12:24:00 sati
    Deers
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Ovo mi je jedna od dražih epizoda iz Boselli/Burattini perioda, tim više jer mi je ovo jedan od prvih zagora uopće, samim time nostalgija je igrala veliku ulogu tijekom ocijenjivanja. A u biti se priča ničim posebnim ne diči. Sasvim solidna storija o još jednom zagorovom pothvatu protiv robstva. Pepeov zadnji rad iziskuje žal što ga više nećemo čitati.

    05.01.2011
    12:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Posljednja Pepeova priča- posthumno objavljena.

    Ali, Burattini je napisao jednu od svojih mnogobrojnih polu-priča.

    Naslovnice ok.

    05.01.2011
    13:05:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 78%

    6, 7, 10, 9

    Iznad prosjeka. Crtež sjajan, naslovnice vrlo dobre...

    05.01.2011
    18:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Solidna priča, neki Buratinijev prosjek, odlično za smeća koja zna napisati, ali ipak poprilično ispod njegovih sjajnih ternutaka ( "Otok zmija"...). Činjenica da sam dobio ovu epizodu tokom ljetovanja 2004., koje je bilo fantazija, uvecava ocjene:D Pepe je odličan, uvijek sam gotivio njegov stil s mnogo detalja RIP.

    05.01.2011
    20:49:00 sati
    jasa
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Tematika vrlo dobra.Crtež dobar.Naslovnice jos bolje.Prica se mogla produziti izbavljenjem robova iz rudnika.Ovako ispada da Zagora uopce nije briga za te robove a muci se cijelo vrijeme kao pas spasiti jednoga.Steta za pepea.

    06.01.2011
    15:56:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    07.01.2011
    17:07:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    20.01.2011
    00:01:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Chicove "budalastine", koje se spominju u recenziji, su vecinom pravi uvod u pricu. Laka doza humora i onda ide gradnja radnje, to je uvijek dobro funkcionisalo ukoliko se izvede na dobar nacin. To da tog uvoda ovdje nema nije novitet, jos od doba dolaska Bosellija, prije mnogo godina, takvi uvodi su postali rijetkost.

    Ne slazem se da se Zagor ne razlikuje od drugih negativaca u stripu zato sto je digao brod u vazduh. Nije bilo drugog izlaza, to je jug Amerike, tu je tada zakon bio na strani robovlasnika, sto znaci, nije postojao nacin na koji bi mogao predati negativce pravdi a da bi ti bili kaznjeni, bas naprotiv, Zagor bi bio taj kome bi se sudilo. S obzirom da je digao brod u vazduh, spasio je mnoge zivote postenih ljudi koji su radili , ili ce raditi u rudniku.

    Zamjerka scenariju je to da je radnja predvidljiva, lako je bilo skontati da je brodovlasnik Baxter negativac, takodje, druga naslovnica je veliki spoiler i odaje tok radnje prije vremena. Kraj je dosta zbrzan, izgleda da se Burattini prevario u planiranju radnje pa je tako predvidjenih 188 stranica(ne 192 kako stoji gore) ostalo nedovoljno da nam podari i bolji rasplet. 

    Pepe je u ovoj epizodi nacrtao djelo svog zivota, nikad prije nije bio tako dobar kao ovdje. Na zalost, preminuo je 1997. godine u 51 godini, tri godine prije objavljivanja ove price, tako da je ovo posljednja prica koju je nacrtao.

    Hvala Pepe za sve stripove koje si nacrtao. Pocivaj u miru.

    23.01.2011
    15:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Solidno izdanje

    21.02.2011
    22:03:00 sati
    split85
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Klasična priča o robovima, samo što ovdje imamo nadasve okrutnog Zagora. Prvo ubije onog čovika na kočiji bez pardona, a na kraju hladnokrvno digne zatvorene ljude u zrak. Izgleda da mu krv proključa kad vidi kako se južnjaci odnose prema ljudima druge rase, inače bi održao monolog u sebi kako ne smije ubijati i kako mora pogoditi tupljim dijelom sjekire što je stvarno dosadno. Cijela epizoda je dinamična, akcije i jurnjave ima napretek pa nije naporno za čitanje. Buratinijevih objašnjenja također ima jako malo, a likovi i nisu previše upečatljivi, prosječni su. Pepe i Ferri fenomenalni. Naslovnice su baš atmosferične.

    29.03.2011
    16:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Vrlo dobra prica, pitka i zaista laka za citanje! Nema nekih glupih objasnjenja a posebno mi se dopao i preokret sa Baksterom koji od spasioca postaje mnogo gore zlo i od samog robovlasnika! Takodje je i Zagor dosta okrutniji nego inace, sto mi je takodje veliki plus! Pepe je odlican, uvjek sam ga gotivio, zaista steta sto je prerano umro :( ! Interesantno je da je i Della Monica nactrao dvije stranice ovog stripa (zadnju od prvog i prvu od drugog djela)! Ferri odlican sa naslovnicama...

    10.04.2011
    17:07:00 sati
    kandraks
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nisam znao da je Pepe mrtav do sada. Priča je bezbroj puta viđena ali nije loša u svakom slučaju. Ne slažem se da je Zagor trebao noviji izgled kako kaže Manetola u recenziji jer znam hrpu starih čitatelja koji su prestali čitati ovog junaka a svi su mi rekli da je to najviše zbog loših crteža u novijim epizodama. Dobre priče su potrebne bile i ništa drugo a toga je nakon Nollitinog odlaska bilo sve manje i kad se dodaju na sve to crtači (moderni) koji crtaju više detalja a glavne likove ne crtaju dobro, onda razumijem ljude koji su prestali kupovati strip. Mogu oni pričati u Bonelliju bilo šta, tipa Zagor je trebao novi izgled bla bla ali gorka je istina da nisu imali crtače tipa Marco Verni a kad su ga našli na sav glas su se hvalili. Što se tiče Zagorovog karaktera puno mi je bio bolji Nollitin i Sclavijev nego Bosellijev.

    28.04.2011
    16:54:00 sati
    supermike
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo ekstra epizoda. Baš mi je bila nekako napeta sve dok sam je čitao. Toliko sam se udubio u nju da sam pomišljao da će Zagora možda stvarno ubiti i srce mi je tako tuklo ko da mene treba da ubiju na onom Baxterovom brodu. Pepe sjajno nacrtao epizodu. I Liberty sam i Zemlja slobode su fantastične epizode.

    04.06.2011
    15:27:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Sviđa mi se što je Chico prvi put nešto dobro odradio.

    08.06.2011
    20:32:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Vrlo dobra epizoda, sjajni Pepeov crtež (počivao u miru) i dobar Buretov scenarij. Jedino se iz već iz prvog crteža "spasitelja Baxtera" osjetio smrad da taj donosi nove nevolje. Zagor je stvarno nemilosrdan prema svima osim gazdi plantaže na kojoj su robovi kojeg pokušava spasiti (i smrt tog gospodina Leeja je dala naslutiti da Baxter donosi drugu korpu nevolja). Sjajni Chico! Dakle, vrlo dobra epizoda, uzbuđenja do vrha.

    08.05.2013
    15:07:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Priča več viđena (Sloboda ili smrt) ali svejedno dobro odrađena. Sviđa mi se Čikova uloga kada spasi Zagora i onog crnca. Crtež i naslovnice dobre.

    25.08.2013
    10:29:00 sati
    tekumze
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Ne znam zašto, ali ova epizoda mi se baš dopala. Čiko u nesvakidašnjem izdanju, čak bih rekao i iznad svojih mogućnosti. Pepe briljantan!

    10.02.2014
    20:19:00 sati
    caramba
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Korektno! Veliki plus je netipična i neočekivana Chicova akcija spašavanja. Možda i najbolji Pepeov rad. Na žalost i posljednji. Naslovnice efektne, posebno druga.

    22.03.2014
    21:04:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Tema kao tema već viđena, smatrao sam ovo dosadnim, jer davno sam čitao pa sam se sjećao nekih scena.  Na kraju sasvim zadovoljavajuče. Ocjena više zbog kraja i dizanje broda u zrak , a ne isprano privođenje šerifu u prvi gradić da se čeka pošteno suđenje. Bravo i za Chica i njegovu ulogu u spašavanju!

    21.09.2014
    14:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 3, 7

    Tema koja je prežvakana i ne samo u Zagorovim pričama.

    23.09.2014
    14:54:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Tanka prica,tanak scenario. Zagor je u ovoj epizodi,cisti odmetnik (Bandit). Sve mu ide od ruke,dobro,to nije nista novo.Tih godina, robovlasnistvo je bilo sasvim "legalno" u "Deep South'u". Zagor je iza sebe ostavio hrpu leseva. Koliko je dijece ostalo bez oca,hranitelja? Crtez,cista desetka. Naslovnice su odlicne/vrlo dobre.

    29.09.2014
    12:31:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    odlično..Pepe vrlo dobar

    21.03.2015
    08:14:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    28.06.2015
    20:24:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Vrlo solidno!Nesto kao sloboda ili smrt,samo sto je ta prica pubo bolja i crtacki i scenaristicki!Pepe obavio solidan posao,naslovnice dobre,pogotovo prva!

    20.08.2016
    17:59:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Mnogo bolje nego "Sloboda ili smrt". Ova prica ima smisao, ritam i napetost, dok je prethodna bila sklepana.

     

    Crtez sasvim solidan, naslovnice odlicne.

    11.01.2019
    15:17:00 sati
    Batacele
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Ovo je jedna epizoda koja me vraća u stare, dobre i uzbudljive dane Zagora.. Danas je takvih epizoda, nažalost, sve manje i manje.. Nije ova epizoda ništa posebno.. Ne ističe se nikakvom posebnom tematikom.. Temu ropstva smo već prošli sa Liberty Samom i Seminolama, tako da nas ova epizoda nije u tom pogledu iznenadila.. No ipak je Burattini uspio ovu priču učiniti zanimljivom, te natjerati čitatelja da mu stvarno bude žao Tobyja i njegove obitelji.. Chicov lik u ovoj epizodi je maestralan i šteta što češće nije dobio jednu ovakavu "ozbiljnu" ulogu..

    Ostaje jedino taj gorak okus što Zagor sam ne može napraviti ama baš ništa protiv ropstva.. Može spasiti tu i tamo pokojeg roba i pomoći mu pobjeći, ali sustav ne može mijenjati.. Što znači da bez obzira što spasi kojeg, još ih tisuće i tisuće i dalje ostaje u ropstvu.. Crtež je vrhunski.. Pepe je majstor devete umjetnosti i ovdje je to, po ne znam koji put u nizu, opet i dokazao.. Nisam znao da mu je ovo bio posljednji rad na Zagorovom serijalu i da je umro.. Šteta za takvog majstora.. Ostaju nam njegovi redovi po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti.. Naslovnice su također jako lijepe.. I prva i druga imaju taj svoj neki šarm koji potiće čitatelja na čitanje.. Naslovnica epizode "Bijeg u slobodu" je ipak malo efektnija od druge, no to ne umanjuje kvalitetu druge naslovnice.. Svakako ovu epizodu preporučujem svim čitateljima namjernicima..

    06.02.2019
    07:04:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 61%

    4, 7, 7, 7

    Iako priča sa znanim motivima, nije bilo dosadnog ponavljanja istog.

    20.06.2019
    11:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Ovo mi uopće nije loša epizoda. U kategoriji priča koji se bave crncima i robovlasništvom mi je jača od epizode Liberty Sam, dok su mi Ratnice iz Savane koja dolazi kasnije nešto bolja epizoda od ove. Inače mi priče s tom tematikom imaju tendenciju biti dosadne. Općepoznato je da su crnci imali jako dobre razloge za bježanje u krajeve gdje će biti slobodni. Rintati ko stoka pa ne dobiti prebijenu paru, biti bičevan ako ne ispuniš dnevnu kvotu, spavati ko u toru za stoku s još njih 50. Krasan život, nema što. Sve samo zato da bi se neka stoka obogatila. Još je gore to što robovlasništvo  postoji dan danas. 
    Priče ove tematike, crnci i robovanje mi budu dosadnjikave uglavnom zato što se vrlo brzo pretvore u nešto uopćeno i već viđeno. Znači, ne zbog same teme nego njene obrade. Budući da je poznato što su crnci tada proživljavali, vrteljanje oko klišeja postane ponavljanje gradiva. Karakter bjegunca nekako ostane na tome da je on neki tamo crnac rob koji pokušava pobjeći. On je u biti uopćeni simbol nepravde tog doba. Tko je i što je on u smislu karakterizacije postane nevažno, važno je samo ono što on predstavlja. Zagorovi stavovi o robovlasništvu i rasizmu su mi dobro poznati. Znam da će sve učiniti ne bi li im pomogao i znam da će u tom uspjeti. Bijelci (osim Zagora) su obavezno pomahnitali strojevi programirani da mrze svakog crnca bez trunke sumnje je l' ono što je legalno u pravnom smislu, automatski i pravedno. Na kraju strip uvelike ovisi o tome koliko će radnja, tj. prepreke do slobode biti zanimljive i što će se tu događati. To je Bure dobro izveo, prvenstveno zato što nije bilo praznog hoda. Brza dinamika mu najbolje zamaskira potrebu za prepričavanjem.  Njemu je najpametnije kada nema puno onih dijelova kad naši junaci peku meso i pričaju. Protagonisti su iz stranice u stranicu uskakali iz sita u rešeto, nije bilo ni vremena, ni prostora za suvišne tekstove, nego samo za ono što je važno za radnju. Plot twist na samom kraju je već viđen u legendarnoj epizodi sa Seminolama. No lako za to. Zlo je u tome što je bilo očito da će se to dogoditi. Pepe je nacrtao Baxtera s facom da kad ga vidiš pozoveš egzorcista. Na čelu mu piše "govno prasasto". Mora da nisam očekivala kako će ih sve prevariti. Ne kužim točno na koji način komuniciraju tekstopisac i crtač prilikom rada na nekoj epizodi. Zbog toga ne znam koga optužiti za taj propust. 
    Face negativaca u stripu su vrlo često tipične. To ne uzimam za zlo ukoliko se negativac i njegove namjere ne skrivaju. Kada mi on treba biti iznenađenje ili preokret, onda sami pucaju scenariju u nogu. Pa još i Ferri uleti sa spojler naslovnicom.
    Chico je imao odličan moment u prvom dijelu. Volim kada debeljko preuzme inicijativu i napravi iznenađujuće stvari. Burattinijev Zagor zna biti nemilosrdan i lak na obaraču. (Toninellijev je također volio pucati.) Ponekad me Bure baš iznenadi Zagorovim hladnokrvnim potezima. U ovoj epizodi je lud ko kupus. Zatvorio ljude u brod pa ga digao u zrak. Koja egzekucija po kratkom postupku. 
    Zaključak - unatoč klišejima, generičnosti, neambicioznosti, već viđenim situacijama, ova epizoda ima iznenađujuću napetost. Vrijedi ju pročitati. K tome je još i zadnji rad Pepea. Jednog od rijetkih crtača stare garde koji dobro crta Indijance i crnce.

    30.12.2019
    23:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    21.01.2020
    14:24:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 52
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 511
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 512
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 506
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 674

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1293

Aukcije

Forum