Princ vilenjaka

Zagor

ZG LU SP 19 | 132 str.

Zagor je smrtno ranjen u borbi protiv ljutog neprijatelja Sareka. Kako bi se oporavio od rane, Četverooki mu daje čarobni napitak i pošalje ga u svetu pećinu na tajanstvenom teritoriju Doline glasova. Da bi se nekim čudom našao u zemlji zvanoj Tir-Nan-Og, zemlji koja je rastrgana ratom između opasnih ljudskih individua u paktu s Dvorom Prokletih i dobrih pripadnika vilinske rase. Spremite se za mitski pohod protiv sila zla uz vašeg omiljenog junaka Zagora!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 6

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Princ vilenjaka
  ZG LUSP 19
 • Princ Elfova
  ZG PI 1
 • Princ vilenjaka
  ZG VCSP 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il Principe degli Elfi
  ZG SPEC 11

ZANIMLJIVOSTI

 • Sjećate li se Sclavijeve fantastične priče o Golnoru u ZG ZS #639/641 "Horde zla" (ili ZG 194/196 Il signore Nero)? (referenca na str. 29.)
 • Boselli se keltskom mitologijom bavio i u epizodama ZG LU #114/118 "Povratak Kandraxa", a spomenimo i epizode kad je Zagor bio u postojbini Kelta ZG LU #53/55 "Otočka skupina".
 • Sukob između Patuljaka i Reda Prokletih odvija se također i u univerzumu Martina Mysterea! Vidi MM SA #70 "Billikenov povratak".
 • U mitologiji i folkloru, vilenjaci su klasificirani na razne načina. Dvije dominantne podjele, proizašle iz škotskog folklora su podjela na Seelie Court (blessed, holy, Red blaženih) i Unseelie Court (unblessed, unholy, Red Prokletih). Dok je Red Blaženih pozitivniji, naklonjen dobroćudnih nepodopštinama, sklon ljudima, no reagira tek ako se nešto zlo njima nanese; tako se Red Prokletih sastoji od zloćudnijih, zlu naklonjenih vilenjaka, čiji napadi na ljude ne moraju niti biti isprovocirani. Nisu ni ovi potonji potpuno zli, samo što će ako dođe do izbora, odabrati nanošenje štete nego da pomognu ljudima.
 • Tír na nÓg (kao i Tirnanog ili Tirnanogue; staroirski Tír inna n-Óc; u engleskom Zemlja Vječne Mladosti ili Zemlja Vječno-Mladih) najpopularnija je od mitskih zemalja u irskoj i keltskoj mitologiji. To je mjesto gdje su se Tuatha Dé Danann ili sídhe smjestili kad su napustili površinu Irske, a bilo je posjećeno od nekolicine najvećih junaka Irske.
 • Str. 5/6., vile pjevaju staru škotsku baladu "The Ballad of True Thomas".
 • Str. 19., pojavljuju se Zagorovi stari neprijatelji - čudovište iz ZG ZS #331/332 "Podvodno čudovište" i ZG LEX #118/119 "Tajanstvene vode", Iron man iz ZG EXT 50 Iron man, vještica iz Sierre iz epizode ZG SD 22/23 "Vještica iz Sierre", zli duh Wendigo i Hellingen posljednji put viđeni u SD ZG SD #40/43 Sjene nad Darkwoodom".
 • Nuckelavee – jezerski vilenjak, goblini – fiktivno, maliciozno, disfigurirano stvorenje pretežito patuljastog tipa; njihovi atributi variraju od naroda do naroda.
 • Oberon (također zvan i Auberon) legendarni je kralj vila iz srednjevjekovne i renesansne literature. Najpoznatiji je kao lik iz iz predstave Williama Shakespearea, "San ljetne noći", koji je napisan 1590-tih, gdje je on sudrug Titaniji, kraljici Vilenjaka.
 • Str. 31., Boselli spominje 4 artefakta Tuatha di Danaan – koplje, štit, mač i pehar Dagde. Izvorno je bilo Lugovo koplje, Dagdin kotao, Nuadin mač i Falov kamen. No, Boselli je dodao još neke artefakte poput ogledala i štita?! Negromanta iz Kusha Boselli će opet upotrijebiti u #114/118 "Povratak Kandraxa". Također, Zondar poput Mefista iz Texa koristi ogledalo da bi iz daljine pratio napredovanje svojih neprijatelja! ;)
 • Str. 39., Sluagh – duhovi mrtvih bez mira; često su prikazani kao grupa letećih stvorenja koji dolazi s Zapada, ulazi u kuće i odnosi duše mrtvih. Zato su prozori sa zapadne strane često bili zatvoreni!
 • Str. 57., Puck – pripadnik reda blaženih, prema klasifikaciji je hobgoblin, a potječe iz Shakespearove poeme "San ljetne noći".
 • Lik Peppera sliči crtaču Micheleu Peppeu, bivšem Zagorovom crtaču i art-direktoru SBE. Peppe je inače bio dobar Bosellijev prijatelj, no sada više nije s nama.
 • Str. 66., lik svećenika Roberta Kirka temeljen je na stvarnoj osobi. Vjerovalo se je da su ga oteli vilenjaci. Godine 1691. napisao je "The secret commonwealth of Elves, Fauns & Fairies"; spominje Red blaženih (Seelie Court), Red prokletih (Unseelie Court), sve o Malom narodu (little people, fairy folk).
 • Str. 79., šuma Morda – glavni lik iz Sclavijeve priče zvao se Mord!
 • Str. 82., Banshee – duh ženskog roda u irskoj mitologiji, uobičajeno smatrana kao predskazanje smrti i poslanik iz Onostranstva.
 • Str. 106., spominju se sve moguće vrste stvorenja iz keltske mitologije: Griffins, Brolachan, Afanc, Fomoirs, Firbolg i Fir Darrig. Boobrie, Fuath, Urisk, Barguest. Ženske Baobhan, Sidh, Morrigan.
 • Ovom specijalcu dodatak je o Ramathu, pod nazivom "Sjena Kali". Priča je inspirirana operom Emilija Salgarija, autoru Tremal-Naika, liku koji je živio u indijskoj džungli, protagonistu poznatog romana "Tajne crne džungle".

Zagorova družina iliti povratak vilinskog princa

"Svi belci su ludi… To je istina koju svi Indijanci poznaju…"

Možemo slobodno reći da poslije Sclavijeve Horda zla u Zagoru nije bilo "prave" fantastične priče, koja se u potpunosti odigravala u fantastičnom okruženju i sadržavala svu silu fantastičnih bića iz raznih legendi. Kako je Bonelli elita uvijek bila poznata po svojim sposobnostima obrade raznih djela literarne, filmske ili stripovske prirode, iskusni čitatelj svakako će prepoznati da se korijeni tih priča zasigurno nalaze u Tolkienovom "Gospodaru prstenova", barem što se tiče one prve Sclavijeve priče. Naravno, ne može sad Boselli napraviti priču u sasvim identičnom svijetu jer bi se publika odmah okomila na njega zamjerajući mu što kopira velikog Sclavija (koji će doduše postati slavan nešto poslije Zagora, u svom matičnom serijalu) ili nedajbože Tolkiena! I tako je smjestio priču u svijet sličan Golnoru, no koji je zapravo drugi paralelni svijet zvan – Tir-Nan-Og, u kojem žive bića iz keltske mitologije odnosno vilenjaci ili Tuatha De Danaan i Red Prokletih. Vjerujem također da su rijetki koji se nostalgično ne sjećaju tih dana kad su prvi put pročitali tu bajkovitu Sclavijevu priču.

Likovi su koncipirani po modelu jedne klasične družine fantastičnog (fantasy) svijeta; dal je to D&D ili Tolkienovo Međuzemlje, to i nije tako važno. Na strani dobra su rase ljudi, vilenjaka, goblina, koje opet možemo podijeliti na klase – borac, strijelac, lopov itd., dok su s druge strane, strane zla, pomalo neuobičajenije klase. Boselli je uzeo po jednog ratničkog predstavnika iz svake epohe čovječanstva: viteza, konkvistadora, indijanskog divljaka, revolveraša, a na čelo je stavio čarobnjaka iz kraljevstva Kusha. Cilj družine je naravno proći preko zemlje pune opasnosti i moćnih zlih bića do grada gdje se skriva zli čarobnjak koji drži kraljicu (u našem slučaju kraljica vilenjaka se zove Maeve). Scenarij jedne tipične D&D priče, zaista…

Ekipa Zlih – realni likovi

Princ vilenjaka Auberon i ekipa Zlih, irealnih likova iz Reda Prokletih

Družinu dobra čine naši stari poznanici Zagor i Chico, a pridružuju im se princ vilenjaka Auberon i njegova kolegica vilenjakinja, te goblini Redcap i Red Jacket. Poznavajući Bosellija i njegovu decentralizaciju likova, čak me začudilo što Zagor ima toliku ulogu. Diverzificiranjem ličnosti negativaca dobili smo gomilu interesantnih negativnih likova. Iz Zagorovog vremena dolazi nam Sarek - Huron kriminalac, Zondar – Kush negromant, barbar Wulfgart, gusar Lesueur, Jim Logan – pistolero iz Zagorove budućnosti, konkvistador Rodrigo, Norman Hubert, te Maor Tewainau. Osim ovih realnih likova, imamo i potpuno fantastične likove poput jezerskog vilenjaka Nuckalavee, prikaza Sluagh i Banshee, šumskog vilenjaka Firbolga te sva sila raznih stvorova iz Reda Prokletih. Tu je i priča o otmici Williama Caleba od strane vila, koji je prikazan kroz kontekst lova na vještice.

"Ali u Tir-Nan-Ogu, zemlji mladih, dovoljna je jedna iskra života, samo jedna, koja se čvrsto drži za suštinu onog koji umire…"

Torricellijev crtež ovdje nekako je drugačiji, skoro da je istovjetan onime Della Monice iz dodatka o Ramathu (kojeg možete pročitati na kraju stripa). Prizori nisu spektakularni niti megalomanski, ako ste možda mislili da je Boselli htio prikazati epske prizore bitaka poput onih iz Gospodara prstenova. Uz nekoliko grandioznih iznimki (koju može vidjeti na slici dolje). Čak je i grad Tara, središte vilinskih svijeta, prikazan pomalo bezlično. No, glede dizajna fantastičnih stvorenja, tu je napravio odličan posao. Pred sam kraj, Torricelli nas odvodi u bajni svijet iz bajke o Snjeguljici. Baš slatko! ;) Donatellijev crtež u davnoj Sclavijevoj epizodi također nije bio premračan. Nekako sam dojam da bi Ferri u i onoj staroj i ovoj puno bolje dočarao napaćenost Golnora/Tirnanoga i zlokobnost njegove nepristupačne prirode. Ozbiljnost atmosfere i zlokobnost ovdje se teško dala nazrijeti, jer je većina likova pitomo nacrtana, a ostali likovi svojom vedrom stranom teško da mogu doprinijeti ozbiljnosti. Naslovnica prikazuje scenu koju nalazimo i unutar stripa, a to je borba naših junaka protiv zlog Slaugha u šumi Mord. Što će reći da se Ferri nije baš potrudio napraviti dostojnu naslovnicu.

Spomenimo i Colombijev dodatak o Ramathovoj pustolovini iz razdoblja kad se je sa svojim dobrim prijateljem MacQuadeom borio protiv davitelja Tuga koji su oteli Mac Quadeovu zaručnicu. Jedna onako, rutinski odrađena pustolovna priča o slabo poznatoj Ramathovoj prošlosti. Inače, Burattini će spominjati Ramathov problem s Tugama u redovnoj epizodi ZG LU 127/129 "Thugsi".

Poznati nam artefakti Tuathe Da DanaanaZaista, Boselli nije gubio vrijeme te je priču nakrcao dobrom dozom akcijskih scena protiv neprijatelja svih mogućih rasa - stvarnih - iz raznih razdoblja našeg svijeta i nestvarnih - iz keltske mitologije, te sve to ukalupio u stereotipnu priču dobro vs. zlo. Atmosfera je pomalo bajkovita, te imam dojam da Bosellijeva namjera nije bila napisati tešku i mračnu već optimističnu i vedru priču. Čovjek uvijek može prepoznati nešto grandiozno u takvim epskim sukobima dobrih i zlih, a gdje dobro pobjeđuje. Od malih nogu programiramo našu djecu primitivnim pričama o dobru i zlu – Snjeguljica, Pepeljuga, Ivica i Marica; sve su to dobri primjeri za prepoznavanje i razlikovanje tih elementarnih karakteristika ljudske rase. I naravno, kojim to karakteristikama težimo!

Sukob dobra i zla!

Sukob dobra i zla!

Naprijed

ZG LUSP 5 Vitezovi grala

ZG LUSP 13 Pustolovina u Kanadi

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Bogovski crtež. Perverzno dobar na mahove...Priča isto zabavna, jako dobra, nakon "horda zla" odličan fantazy Zagor...
  22.09.2009
  22:50:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Davno prije ekranizacije Gospodara prstenova kad su samo rijetki prenosili predanje iz ruke u ruku o Tolkienovoj sagi,scenaristi Zagora su bacili istog u jedan sasvim zamišljeni svijet nalik na Međuzemlje.Kako su kolale priče da je to legendarna epizoda,odlučili su raditi nastavak u vidu specijalca.I neka su...Nakon Nulte godine Darkwooda legendarna epizoda i drugi najbolji Tenejov specijalac ikad! Priča odlična,crtež perfekcija,naslovnica u stilu fantasy knjiga.
  22.09.2009
  23:39:00 sati
  kico
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Bravo za recenziju! Odličan Bosellijev fantasy koji, kako ide kraju, postaje sve zanimljiviji. Likovi iz keltske mitologije su savršeno uklopljeni. Šteta što kraj dođe baš u trenutku kad se totalno uživiš. Crtež je skroz pogođen.
  22.09.2009
  23:58:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 7, 5

  Meni se u ovom specijalcu ne svidja bas nista. Ne secam se da sam skoro dao losije ocene za svaki element, pa cak i za Ferrija koji mi je miljenik oduvek, ovde sam mu dao tek peticu jer je ocajno nacrtao skoro sve elemente na naslovnici. Crtez Toricellija mozda jeste njegov najbolji otkad radi Zagora, ali po meni je predetaljan i taj visak detalja zamara i odvlaci paznju tako da sam imao jako slab uzitak tokom citanja ovog stipa. To ne znaci da je crtez los, naprotiv, ali nije prilagodjen radnji, i citalac se izgubi u slinim detaljima. A radnja daleko od toga da je bila poduhvat i za ono vreme, jer su se motivi iz Tolkinovih dela oksploatisali i tad i mnogo ranije i to nadugacko i nasiroko, cak i u video igricama sa pocetka 80-ih godinama jos na Spectrumu i Commodoreu. A "Horde zla" je neuporedivo interesantnija prica od ove, ima jasnu radnju i profilisane likove, puna je napetosti, jeze i nezivesnosti sa jedne i humora i saljivih scena sa Cikom sa druge strane.
  23.09.2009
  03:54:00 sati
  ---dp---
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Ovaj fantasy mi taman potaman.
  23.09.2009
  06:33:00 sati
  kasper
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 65%

  7, 8, 6, 2

  Simpatična, opuštajuća i neobavezna epizoda, ali crtežu fali atmosfere, a ponegdje je prenatrpan, pa čak i nerazgovjetan. Iako ga većina ne cijeni, Donatelli je bio majstor atmosfere u horor i fantastičnim epizodama. Naslovnica loša.
  23.09.2009
  06:49:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  solidan specijalac,nista vise od toga.stavio si i naslovnu piratskog izdanja a mislim da to nije praksa ovog sajta..
  23.09.2009
  11:07:00 sati
  dzoni
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 59%

  5, 6, 7, 5

  Ne sviđaju mi se ni Horde zla,a ovaj specijalac još manje.Sjećam se (hehe,ko da sam Broj 1) kad je ovo izašlo kao pirat u Srbiji, kako smo samo hrlili da nabavimo ovaj specijalac misleći da će se rasprodati u tren oka.Bila su to ok vremena,sa puno manje stripova ali nekako smo ih emotivnije doživljavali. Dakle, taj bajkovit svijet u Zagoru mi ne paše,ispada sve skupa malo neozbiljno, mada se Toricelli dosta potrudio oko prikaza patuljaka,elfova i ostalih kreatura pa zato 2 ocjene više za njega.Sve u svemu - u stilu većine Zagorovih specijalaca, dakle dosta loše i jedva čitljivo.
  23.09.2009
  12:50:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  4, 3, 5, 4

  Jedan od glupljih Zagora. Čak i za specijalce mnogo je... Priča potpuno bezvezna i već, delimično ispričana. Ona prošla je bar imala šmek, ova ništa.
  23.09.2009
  14:35:00 sati
  goksi
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 73%

  5, 8, 10, 4

  Obično mrzim te fantasy svjetove, žanr mača i magije i slična sranja, ali ovo me stvarno pozitivno iznenadilo, možda je čak i najbolji ZG specijalac! Onako, ima nekih traljavih scena i negativac nije ništa novo, ali tu i tamo ima zanimljivih dijelova i odličnih scenarističkih rješenja. Jedino mi smeta što su pobili gusara, on mi je bio omiljeni lik.
  Torricellijev crtež rastura, vjerojatno najdetaljniji Zagorov crtač dosad. Naslovnica je katastrofa, likovi su tako ružno nacrtani i ispada kao da je Auberon Zagijev neprijatelj.
   
   
   
  23.09.2009
  16:53:00 sati
  Opti
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Izuzetno dobra fantasy prica.  Torricelli je nadmasio samog sebe i nacrtao djelo svoga zivota. Da moze bas ovako dobro da crta, nisam mogao vjerovati dok nisam uzeo ovaj strip.
  23.09.2009
  17:02:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  23.09.2009
  19:36:00 sati
  Brdar
  uredi
 • ozasloscena_sovuljaga

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  24.09.2009
  02:28:00 sati
  ozasloscena_sovuljaga
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  24.09.2009
  05:10:00 sati
  Ferri
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Meni ovo zbilja nije bilo nešto. Toricelli mi je bio bolji u epizodama iz Ludensove redovne serije. Ima on i ovdje par zlatnih trenutaka i vidi se da je dosta truda uložio, ali nije to još onaj pravi Toricelli. Puno bolji mi je njegov crtež u onoj epizodi s Kandraksom (tj. jednom dijelu te epizode) koja je bila sličnog žanra kao i ova.
  24.09.2009
  11:15:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Dosadno i naporno za citanje. Jedva sam ga procitao.
  25.09.2009
  10:37:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 1, 5

  Jako losa losa losa i dosadna epizoda.Jadva procitao i nikada vise.Takve glupe fantazije Zagoru ne leze.Stvarno ljudi imaju ideje pa naprave takvu pricu...
  26.09.2009
  09:40:00 sati
  zagorovac
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Zabavan,lak za čitati,neozbiljan,zanimljiv,bajkovit,duhovit strip.Uglavnom tipično odrađen Bosellijev scenarij iz nekog drugog Zagorovg perioda kada je Boselli još imao svježe ideje.Detaljan,pedantan crtež i slaba naslovnica.
  28.09.2009
  21:33:00 sati
  Andrey
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 8, 5

  meni bolje od hordi zla, čak sam se dobro zabavio čitajući gaali mislim da će ostati na tom jednom čitanju
  29.09.2009
  19:01:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  5, 6, 8, 9

  04.10.2009
  23:59:00 sati
  Krejzer
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 82%

  7, 9, 9, 7

  Specijalac sa dobrim scenarijem, posebno mi se sviđa kako je Boselli uklopio sve likove u radnju. Scena okršaja Zagor vs Jim Logan i upečatljivi razgovor nakon toga mi je najbolji trenutak u stripu i toga ću se uvik sićati. Priča je predvidljiva sa već viđenim elementima (mračni dvorac, zarobljena kraljica itd itd) i pomalo previše fantastična za moj ukus. Pogledao sam najmanje 20-ak filmova na ovakav kalup. Zbog neoriginalnosti par ocjena manje za priču. Crtež jako dobar i prepun detalja, malo sliči onom crtežu iz Dampyrove epizode Grof Magnus. Naslovnica slabašna.
  06.10.2009
  13:35:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Archy

  Ukupna ocjena 73%

  6, 5, 10, 10

  Epizodica mi nije loša, ali imam osjećaja da je ovo trebalo ići u redovnu seriju i biti puno bolje obrađeno. A situacija u kojoj Zagor dobiva strelicu posred grudi i preživi me podsjeća na onaj blentavi film "Posljednji akcijski junak" sa Švarcenegerom. Neke stvari ipak ne mogu provariti
  10.10.2009
  11:06:00 sati
  Archy
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 8, 4

  14.10.2009
  22:56:00 sati
  Deva
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 8, 5

  Volim fantasy pa mi je i ovo ok ali ne više od toga.Toricelli je prestao glumit Ferrija i počeo glumit Manaru,šta mu odlično leži(vidjet će te u novom specijalcu br.20-La pista degli assasini).
  21.10.2009
  16:18:00 sati
  jaki
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Mene je ova priča ugodno iznenadila. Boselli je stvorio svijet u drugoj dimenziji koji je stvarno impresivan. Torriceli je nacrtao tako dobro ovaj broj da još ni sada ne vjerujem da je to njegovo djelo, nisam ni znao da se može potruditi do ovih granica! Ovo mu je najbolji Zagor kojeg je ikad nacrtao. Ferri je pogodio naslovnicu totalno, za mene čista 10ka. Priča je luda skroz i možda najveći fantasy koji sam vidio u Zagoru. Ipak na kraju krajeva nije toliko dobra kao "PLAMENA LUBANJA" iz nekoliko razloga a to je atmosfera i horror ugođaj koji ovdje ipak nisu na toj razini a žalosno je baš to što je ova epizoda napisana 20 godina kasnije i to sa dobrim novim i neviđenim idejama koje su se mogle ipak malo bolje razraditi. Jasno se ovdje vidi i razlika između Bosellija i Sclavija, smatram da je Sclavi oduvijek imao ono nešto što ovaj scenarist očito nikad neće. U Bosellijevim pričama Zagor je debelo nenadjebiv ( kao u ovoj sposoban je u ovom ludom svijetu sa oštricom kraj srca biti glavni i poraziti zadnjeg negativca), dok u "HORDE ZLA" je bio puno slabiji.
  13.11.2009
  12:59:00 sati
  supermike
  uredi
 • Hajo

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Odlična pričica!!!!
  17.11.2009
  11:35:00 sati
  Hajo
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  4, 3, 4, 7

  jedva pročitao do kraja, koliko je ovo dosadno.
  18.11.2009
  16:19:00 sati
  adriano
  uredi
 • weljko94

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Toricheli me prijatno iznenadio. Crtezh mi se mnogo svideo.

  Podsetio me na della monikin crtezh. Odlican. Pricha ne neshto posebno dobra, ali sam ljubitelj epske fantazije. Sve u svemu, super.

  03.01.2010
  04:54:00 sati
  weljko94
  uredi
 • kenan92

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za mene najbolji specijal ikada! Odlično

  05.02.2010
  22:18:00 sati
  kenan92
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Vrlo dobar specijal. Maštovita priča i odličan crtež.

  11.02.2010
  22:56:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 52%

  5, 2, 8, 7

  Predvidljiva epizoda, nisam ni sumnjao da će sve završiti idilično. Crtež totalno nekarakterističan za Zagora, više bi pristajao Nathanu.

  19.02.2010
  18:52:00 sati
  Panon
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 70%

  6, 8, 7, 7

  prica je dosta tanka, nema previse zavrzlama i peripetija, ali je zato to nadoknadjeno akcijom. redcap i red jacket skupa sa chicom su podigli strip. manjkavost je sto se slabo docarala jezovita atmosfera pogotovo kada su ih napadali oni neki sto lete po zraku. nemirni duhovi. naslovnica je mogla biti bolja. sve u svemu strip je pozitivan, pun simpaticnih likova, sto je meni sasvim dovoljno.

  20.02.2010
  10:15:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Jedan od rijetkih slučajeva da Bosellijev odličan scenarij vodi ravnopravnu borbu sa crtežom.

  Maestralno djelo.

  14.11.2010
  19:33:00 sati
  drogsy
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 48%

  4, 4, 6, 6

  Nije leglo. Toričeli mi nekako ovde nije još ono. kako valja.

  27.11.2010
  20:22:00 sati
  legaz
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nema se sto reci sve 10 malo sam se dvouimo 10 iči 9 bog naslovnice ali crtez unutra prica...mislim da sam zbog ovoga zavolio zagora zbog ovakvih avantura.Jednostavno savrseno.Svi govore da je horde zla jos bolji (nisam procitao cekam ludens) i sam iman osjecaj da je horde zla nesto jos bolje.Vidjet cemo!Sve u svemu cista desetka.

  06.12.2010
  16:38:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  Dajem dosta visoku ocjenu ovom specijalcu jer je ipak jedan od rijetkih fantasty Zagora..Priča je ok i sve je to dobro odrađeno, ali crtež mi ne sjeda.. Naslovnica odlična..

  15.12.2010
  16:54:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Bosellijevi specijali su odlični.Torricellijev crtež je drugačiji od njegovih kasnijih crteža.Ferrijeva naslovnica je dobra,ali gledajte onaj mišić na Zagorovoj lijevoj ruci.Čudno,zar ne?

  30.01.2011
  01:41:00 sati
  Patrix
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlično dočarana priča iz sfere mač i magija

  05.06.2011
  12:17:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 62%

  4, 6, 9, 5

  12.06.2011
  16:10:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Predobro!

  23.06.2011
  14:51:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  24.06.2011
  21:08:00 sati
  macca1985
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 76%

  5, 9, 8, 10

  nista posebno,pomalo naivno

  13.07.2011
  01:03:00 sati
  general war
  uredi
 • Zeljko Ferri

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Crtez je cista 10-ka !

  26.07.2011
  15:13:00 sati
  Zeljko Ferri
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 75%

  6, 8, 9, 6

  Tako-tako.Nema nekog šmeka sve to skupa.

  04.09.2011
  18:07:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 9, 6

  Jako dobro iskorišćen broj stranica u ovom specijalu od strane Boselija. Na momente mi je priča bila malo naporna, previše bajkovita, ali Boseli je napisao odličan scenario, a Toričeli napravio sjajnu grafičku prezentaciju. Sviđa mi se što je toliko crpeo keltsku mitologiju, Sluag i Banši su mi najzanimljiviji bili, a dodatan plus za priču je jedan od boljih Čikovih humora, uz gobline.

   

  Tema za naslovnu je zanimljiva ali je opet Zagor katastrofalno nacrtan. Mislim da bi mi priča bolje legla da je bila u redovnoj seriji i na većem broju stranica ali i ovako sam uglavnom zadovoljan.

   

  21.09.2011
  23:03:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Specijal koji je puno bolji nego sto sam i sam ocekivao.  Crtez je fenomenalan, ovaj Torricelli je ovdje haman na vrhunskom nivou.  Prica je dosta zanimljiva, pogotovo za 'fantasy' pricu poput ove, i likovi su mi bas simpaticni (pogotovo ona dva mala goblina koji stalno zajebavaju Chica).  Naslovnica takodje nije losa.  Sto se tice ovih 'fantasy' elemenata ovdje, meni je ipak ona prva Zagorovoa fantasticna prica "Crni Gospodar" bolja od ove; mozda zato sto sam nostalgicno vise vezan za nju, mozda zato sto preferiram kombinaciju Sclavija & Donatellija... ko ce znati.  Ipak, ovo je mastovita epizoda, sa dosta nezaboravnih likova, i sa dobrom mjerom akcije (nema je premalo, niti previse: perfekt!).  Specijal koji je puno bolji nego vecina specijala, i koji jednostavno lijepo iznenadjuje, zato sto su mi espektacije bilo prilicno niske.  Sve u svemu, vrlo dobro.

  07.02.2012
  17:16:00 sati
  acestroke
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Vrlo dobra fantasy epizoda, steta sto nije isla u redovnoj seriji na dosta vise stranica! Crtez fenomenalan kao i naslovnica...

  25.03.2012
  04:00:00 sati
  kandraks
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Mada vise volim klasicne price,ova mi je nekako sijela. Scenario je malo bio ubrzan. Crtez ok,naslovnica takodjer.

  13.09.2012
  02:48:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 33%

  1, 1, 7, 6

  Zagor i Chico se opet na kraju pitaju jesu li onih 100+ stranica doživjeli ili samo imali isti san. Već viđena glupost. Ne znam zašto ove epizode. Ovo se jedva čita, iz poštovanja prema samom sebi radi datog novca, baš dno dna.

  02.03.2013
  20:05:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  jednostavno sjajno!!!

  12.08.2013
  17:56:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 7, 6

  19.08.2013
  19:34:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Jako dobra priča. Volim ove fantasy epizode iako su rijetke. Ne shvaćam zašto neki ovdje uporno daju loše kritike čak i dobrim pričama. Pa ljudi nemojte čitati Zagora ako u stvari volite Supermana ili nešto posve drugo. Torriceli je velemajstor.

  20.10.2013
  19:24:00 sati
  ivang
  uredi
 • Gru

  Ukupna ocjena 55%

  6, 3, 8, 4

  Zagor u zbrda zdola nabacanoj fantasy priči. Jednostavno ne ide... Za izbaciti priču ovakvog kalibra potrebno je barem 300titanjak stranica, dok je 132 stranice jednostavno premalo.

  Toricelli - ultradetaljan crtež ali i prenatrpan, čini mi se kao da je ovo trebalo ići u gigant formatu, onda bi to vjeroavatno bilo bolje.

  Sve u svemu, odavno me neki strip ovako ne umori...

  18.03.2014
  00:00:00 sati
  Gru
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Solidan specijalac,Torricelli mi je jedan od omiljenih crtaca ali ovde se nije nesto potrudio

  26.07.2014
  00:53:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Nažalost nije me toliko oduševilo kao Horde Zla ali u suštini može se pročitati pa čak malo i uživati.

  25.09.2014
  11:24:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  Eh, ja volim fantasy epizode u Zagor serijalu. Ovdje nas je Boselli počastio jednom takvom. Priča se čita u jednom dahu, meni uopće nije bila zamorna. Torricelli tu i tamo pomalo nedetaljan, ali sve u svemu je to korektan crtež za jednu fantasy priču, kojih u serijalu baš i nema puno. Ferri se nije baš značajno potrudio oko naslovnice.

  02.11.2014
  22:58:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Fascinantni Torricelli!!!

  26.05.2015
  00:00:00 sati
  velka031
  uredi
 • sinian

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  17.06.2015
  16:28:00 sati
  sinian
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 7, 5

  29.07.2015
  12:59:00 sati
  tinton
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 24%

  1, 1, 5, 3

  Koja gomila fantasy gluposti upakirana u ovaj specijal, a da stvar bude još gora, nema ni trunčice originalnosti u svemu tome. Sve je ovo već ranije ispričano u nekim drugim serijalima koji su žanrovski puno pogodniji za to, gurati nešto takvo na Zagora je čista blasfemija za taj strip. Borba između dobra i zla je tema stara kao svijet ali unatoč tome još uvijek se može napraviti nešto na visokom nivou, ako se tome pristupi na pravi način. Dokaz za to su neki prijašnji specijali kao Crni plamen i Crna duša na kojima je prikazano kako se to radi. Ovdje jednostavno nema ničeg zabavnog, nema nikakve atmosfere a još je ubačeno i nekoliko vrhunskih naivnosti; Zagor pogođen strijelom u grudi, strijela je izvađena ali je vrh, koji je usput bio namočen u otrov, ostao blizu srca. Zagor je u takvom stanju bio sposoban proživjeti sve one gluposti koje su se kasnije dogodile, a još na kraju nije bio siguran da li je sve to sanjao ili se odigralo u ''stvarnosti''. Ovo je definitivno najgori specijal a sama epizoda može ići ruku pod ruku sa sličnim smećem iz redovne serije Horde zla. 

  Inače mi je Torricelli dobar crtač ali ovdje se ni on nije iskazao, crtež je na nekim mjestima toliko prenatrpan da jedva raspoznaješ likove i stvari, a da ne spominjem kako njegov stil nije pogodan za ovakvu tematiku. Naslovnica slaba, Zagorova poza je bedasta a Auberon tako zamahuje mačem kao da želi sasjeći Zagorove noge.

  05.08.2015
  02:07:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 89%

  10, 8, 9, 8

  Nešto slično kao Sclavijev uradak,međutim puno bolje razrađeniji i fabulom i likovima.
  Poveznica im je paralelni svijet.U Plamenoj lubanji dečki su koraknuli u njega jer su na brzinu prelistali Knjigu vremena.Susreli su se sa čudovištima neizbježnim za takvu dječju vrst priče.Isklišeizirane likove koje smo vidjeli u filmovima.Gospodar zla koji uz sebe ima pomoćnika u vidu čarobnjaka koji barata odlično crnom magijom.Dobre i vesele patuljke,posljednjeg predstavnika svoje rase u obliku plavokosog i nabildanog Galada(i Sclavi i Boselli svojim likovima daju ljudski izgled iako su porijeklom sasvim nešto drugo) i razna čudovišta. I bajna djeva koju treba spasiti iz ruku zla.Dobro i zlo,svatko igra savršeno svoju ulogu u tom svijetu. Sve to imamo i u Princu vilenjaka,ali je priča puno ozbiljnija sa odličnom karakterizacijom likova.
  Priča počinje prologom koji nam prepričava Mnogo očiju,govori o sramotnom dijelu ljudske povijesti.Lovu na vještice i spaljivanju žena,pod blagoslovom crkve.
  Da bi nas u paralelni svijet uveo Zagor i strelica posred njegovih grudi koju je mučki odapeo indijanac zvan Sarek.Sarek je ekvivalent Crnom gospodaru.Obojica su zadali Zagoru fatalnu ranu.Sa tim da je Sarekova posredno utjecala na Zagorov odlazak u drugu dimenziju.Jezero je poslužilo kao portal.I tamo Zagor sreće Auberona,također plavokosog i nabildanog lika.Izgleda da ni Sclavi a ni Boseli ne mogu izbjeći sindrom koji je Pervan okarakterizhirao kao Đuka Čaić.Lijep,plav,nabildan..
  Saznajemo da su Golnor i Tir-Nan-Og nekad bili jako povezani,ali se prolaz zatvorio.
  I sad tu imamo svašta nešta.Keltsku mitologiju,vile,vilenjake,gobline..Dobro i zlo je isprepleteno,kao i u Golnoru..Treba vratiti čarobne predmete i spasiti kraljicu Maevu iz šapa zla.Hoće li trijumfirati dobro nad zlim,ili obratno?
  Golnor je poprilično jednostavan svijet.Centar događanja fokusiran je na čarobnu Knjigu života.Tko ju posjeduje,ima moć.Ona odlučuje hoće li pobijediti dobro ili zlo,ovisno u čijim je rukama i tko ju prvi pročita.U Golnoru vladaju zakoni crne i bijele magije koje služe za pokoravanje protivnika.
  U Tir-Nan-Ogu stvari funkcioniraju drugačije.Nema knjige,nema prstena,nema čarobnih predmeta o kojima ovisi budućnost zemlje.Iako ima čarobnih predmeta ali od njih ne zavisi budućnost,već isključivo služe za borbu.Čarobni štit,koplje mač i pehar.Tko ih posjeduje,nije mu zagarantirana pobjeda kao kad pročitaš Knjigu.Nema ni čarobnjaka ni magije kojom bi se prizvala čudovišta,zla i opaka stvorenja.Oni tamo egzistiraju sami po sebi.Sluaghi,društvo mrtvih.Žive u zraku,gotovo su nevidljivi i dave druga bića svojim zagrljajem.Svoj dolazak najavljuju jezivim krikovima i urlicima.Kao i vila Banshee,gospodarica smrti koja svojim jecajima najavljuje nečiju smrt.Golnor je svijet bajke,Tir svijet keltske mitologije(koju će nam Boseli donijeti i u trećem Kandraxu) u kojem glavnu riječ vode ljudi,zločinci.
  E sad,ti zločinci su doista neobični.Nisu tip Crnog gospodara,autohtonog stanovnika svog svijeta već ih ima više i svi su ljudskog porijekla,kroz razna vremenska razdoblja usisani u drugu dimenziju.Pa tako imamo Lesauera,opakog gusara iz 18 stoljeća,Logana,revolveraša sa divljeg zapada,Wulfgarta barbarina sa sjevera,viteza iz srednjeg vijeka,konkvistadora Rodriga,,samuraja,indijanca Sareka..A ekvivalent Mordu bio bi nekromant iz Kusha Zondar,mada je beba prema njemu.Njihov cilj je jednostavan.Pokoriti cijelu zemlju nasiljem,ubojstvima,tlačenjem pa svaki od tih ljudskih ratničkih predstavnika savršeno igra svoju ulogu u tiraniji nad mirnim stanovnicima.
  Toricelli rasturio.

  12.07.2016
  16:23:00 sati
  igor 12
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih specijala, a možda čak i Zagora...

  01.12.2016
  20:11:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 5, 8, 10

  07.06.2017
  18:46:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Po meni, jako zabavno. Veoma lepo zamišljen scenario, možda je trebalo još malo doraditi priču. Prilično su nezgrapni prelasci sa jedne scene na drugu, ovako je ispalo tu i tamo iskidano. Ukupno mislim da fali 20-ak stranica, strateški rasporedjenih kroz celu avanturu. Sto se tice crteza, neki likovi su neverovatno dobro uradjeni (Mnogooki, trolovi, skloro svi negativci) dok je Ciko ispao bas lose u nekim scenama. Naslovnica nit smrdi, nit mirise.

  29.05.2018
  18:50:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Fantastično u Zagorovu svijetu nije rijetkost, ali je rijetkost elemente fantastike spojiti u dobru priču, kao što je ova.

  03.06.2019
  11:12:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 41%

  2, 2, 8, 5

  Jedan od lošijih specijala,bezidejan nabacane gluposti.Crtež jedini vrijedan spomena.

  16.01.2021
  09:21:00 sati
  mikikiki
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum