Stazama sjevera

Zagor

ZG LUA 1 | 96 str.

U doba kada još nije poznavao simpatičnog debeljka, Zagor je, zajedno s Tonkom i Thayendom, dvojicom Mohawka, prateći krvavi trag lovca na skalpove Lewa Bradleya, stigao u Kanadu, Rupert’s land. Zemlja je to raznih nacija, indijanaca, škotskih doseljenika, Francuza i Metisa, mješanaca između francuskih doseljenika i Indijanaca, zemlja koja svakim danom sve više asocira na bačvu baruta, puna tenzija i nepodnošljivosti među rasama, a Lew Bradley, zvan Smrtonosni vjetar, po naputku određene struje američkih političara, pokušat će te tenzije pretvoriti u nemilosrdan rat koji bi trebao dovesti do pripajanja te zemlje Amerikancima. Srećom, Duh sa sjekirom nije samo Gospodar Darkwooda, već i istinski junak koji se bori za mir u svakom djeliću ove truleži od svijeta, a njegova sjekira proparat će vjetar smrti koji sa sobom nosi demonski lovac na skalpove.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Stazama sjevera
    ZG ALM 1
  • Stazama severa - Senka prošlosti
    ZG VCZS 6
  • Stazama severa - Senka prošlosti
    ZG ZSR 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sulle piste del nord
    ZG AL 1997

ZANIMLJIVOSTI

  • ovo je prvi Bonellijev almanah objavljen u Hrvatskoj s distribucijom po kioscima, naravno u mekom uvezu
  • u domaćem izdanju nije sadržan cijeli pisani dodatak kao u originalu, već samo onaj sadržajni tekst o glavnoj temi stripa - Metisima
  • kako već piše u sadržaju, radi se o epizodi smještenoj među prve godine karijere "Duha sa sjekirom", prije kultne Zasjede u šumi (ZEX SD 31) u kojoj upoznaje Chica, a nakon "Urote bogova" (ZG SP 6), u kojoj upoznaje Tonku
  • dva pripadnika Bradleyeve milicije vraćaju se u trećem Zagorovom susretu s Kandraxom (ZG LU 114-118 "Povratak Kandraxa"), koji se u ovoj epizodi ni ne ističu

Konačno je i Zagorov almanah objavljen, moram reći da smo se i načekali. Sva ostala specijalna izdanja omiljenog (kako kome) nam junaka ugledala su svjetlo dana pod našim suncem dosta ranije. Naravno, to vrijedi ako isključimo piratska izdanja koja su objavila epizode od drugog do sedmog almanaha, u tri izdanja po dvije epizode (prvi je sadržavao 3. i 4. almanah, drugi 5. i 6., a treći 2. i 7.). Što reći o almanahu kao specijalnom izdanju, uopće kao ideji za sve junake? Mislim da se radi o dobroj ideji, s tim da bih možda povećao broj stranica stripa bar na 130, koliko su imali prvi specijalci. Tekstualni prateći sadržaji su doista pravi šlag nakon pročitanog stripa. No, što reći konkrentno o ovom almanahu? Loše, razočaravajuće, i vjerujte mi, jedan sam od najvećih Zagorovih fanova, tako da mi nije lako ovako blatiti ga, tim više što znam da se većini almanah svidio, pa mislim da je red da prijeđem na argumentaciju svog dojma o ovoj epizodi.

Dakle, kao prvo, sama tema ima daleko više potencijala i jednostavno je preopširna za ovako mali broj stranica. 94 pišljive stranice jedva bi bile dostatne za pošteni uvod u priču koja i geografski i povijesno obuhvaća važan dio našeg svijeta, a kada tu još ubaciš neki kvazi ljubavni trokut zgodne mješanke, plavokosog mladića i ultra cool "prekrasnog" ("Mohawki su sjajni, prekrasni!" - Saveena, ista mješanka uključena u taj ljubavni trokut) Mohawka, onda dobiješ sve i svašta, a u biti ništa. Mislim stvarno, Boselli mi je legenda i dosad nije bilo epizode koju je on napisao, a da mi nije bila fenomenalna, no da, dosad!

Tu dolazimo do druge stvari - Boselli. Koji je ono stari perverznjak, pa to nisu istine! Mislim, znao sam i prije da je sklon uključivanju laganih ironičnih situacija s blagom seksualnom konotacijom među likovima, ali sada je brate pretjerao. Samo se zamislite da ste na njegovom mjestu, dakle, dobili ste zadatak da napišete epizodu za prvi Zagorov almanah, odabrali ste temu, već u startu tako sebi zadali smrtonosni udarac (iz razloga gore navedenih), i kada već imate tako malo stranica za tako mega temu, vi trošite stranice, vinjete i oblačiće na gluposti.

Primjeri:
1. Saveena i Duncan (plavokosi mladić) staju pokraj rijeke da predahnu, i ona se mrtva hladna skida pred njim kao najveća divljakuša (čitaj droca) i počinje se kupati u rijeci, još gledajući ona njega kao da je on poludio jer je ostao "šokiran" (čitaj napaljen).
2. Zagor juri za golim(!) Bradleyem po škotskoj koloniji, a jedna baba se krivi šokirana prizorom, dok jedna djevojka pored nje slini za Bradleyem (u oblačiću stoji "mmmmm")
3. Kada Thayenda (mladi Mohawk) spasi Saveenu, ona ga tako napaljeno gleda, da sam mislio da će ga isti sekunda svezati za drvo kao nesretnog lovca na skalpove kojeg je potom mučila, i silovati

Dobro, dakle, možda sam malo pretjerao sa ovim spradnjem na račun starog perverznjaka, ali doista, ljudi, treba u svemu imati mjere, a ako je već htio napraviti neki ljubavni trokut, nije to moglo ići ovako. Ni imena ne popamtiš kako treba, a već si na zadnjoj stranici na kojoj Saveena uljudno (da, nema navodnika, dosita je bilo uljudno, dakle, mali naputak "Kako dati košaricu nekad voljenoj osobi" u Zagijevom almanahu) Duncanu daje do znanja da voli Thayendu, a ne njega. Mada, ima i tu jedna nelogičnost, možda je do prijevoda, da ne bi sve svalili na jadnog pervertita :PPP. Dakle, Saveena kaže Duncanu da njega VOLI, ali je ZALJUBLJENA u Thayendu. Mislim, wtf, otkad je to zaljubljenost jača od ljubavi?!! Znam, znam ja što je ona htjela reći, ali onda mu je trebala reći da joj je drag ili naglasiti da ga voli kao prijatelja. A tko zna, možda su i u troje iza kulisa, pa nam to Boselli daje indirektno do znaja :PPP

Dobro, dobro, vjerojatno je sada većina vas blago rečena bijesna na mene što se ovako sprdam, no, ljudi moji, i ja sam blago rečeno bijesan što je Boselli napisao ovako bezveznu priču u kojoj ništa ne dolazi do izražaja, tako da imam dojam da je ovakvu temu izabrao samo da bi mogao napisati tesktualni dodatak baš o Metisima. Niti se nigdje ne spominje da je radnja prije upoznavanja s Chicom (no, možda mi je promaklo), jer činjenica da je 1830. godina ne govori nam puno, budući znamo da detaljna vremenska određenost nije jača strana u Zagorovom svijetu. Loše, loše…

Jedina svjetla točka je fenomenalni Della Monica koji mi je uvjerljivo najbolji crtač u cijelom Bonellijevom staffu. Da, bolji i od Ferrija, i Ville, i Stana, i Roija i inih majstora.

Inače, Lew Bradley me fizički nevjerojatno podsjeća na Jesusa Zanea iz "Posljednje granice" (Tex Gigant 11), čak im je i "zanat" sličan.

Što se tiče naslovnice, utopljena u kolektiv klasičnih Ferrijevih, ništa više.

Da zaključimo, priča s puno potencijala, neiskorištenog, puno likova, nedovoljno krakteriziranih (što je i za očekivati kad je ovako mali broj stranica), čak i potencijalni ljubavni trokut, koji, iako sam ga ismijao, daje određenu notu svježine, tako da nije sve tako crno, al nije ni bijelo.

Naprijed

N/A

ZG ALM 3 Utrka na rijeci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Ispodprosječno.  Loše i dosadno.  Priča je navodno na premalo stranica, a uspjela je udaviti.  Nevjerojatno.  Dodatak je dobar.  Crtež vrlo dobar.  Fali mi Čiko!
    05.07.2007
    19:08:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 72%

    7, 5, 9, 9

    U načelu, ovaj almanah mi se svidio, posebno dodatak. Priča nije tipična zagorovska. Okrutnija je, ali naivnost u scenariju je, nažalost, ostala. Potpuno se slažem da je to moglo biti puno bolje razrađeno. 
    05.07.2007
    20:58:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Zagor bez Čike.....na sjeveru.Malo u kaputu,malo bez njega.Malo pornografije,promiskuiteta među indijancima,uglavnom ljetno štivo za plažu,suncobran,pogled na susjedine tangice,koktelčić,neobavezno sve.
    06.07.2007
    01:07:00 sati
    kico
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Ma prestrogi ste. Nije baš nešto posebno ali je zabavno. Da, preopširna tema za 96 stranica. Crtež odličan.
    06.07.2007
    22:57:00 sati
    Vorador
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nakon točno 10 godina eto konačno i Zg almanah kod nas. Uz npr. "Veracruz" vjerojatno najgora Bosellijeva epizoda. Sada mi već te njegove priče postaju popriličnp predvidljive. Konačan dvoboj sa vjetrom je nevjerojatno glupo napravljen. Della monica je u redu. A  izgleda da nema samo Zagor onakvu sjekiru nego i neki indijanac na naslovnici. A kako je samo Ferri nacrtao lica tim indijancima...
    13.07.2007
    21:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan prvi almanah..jedino smeta to što je priča preopširna, premalo stranica i previše para se da za taj strip....mislim inače 96 str. zagora košta 16 a sad 25 kn,a za tu razliku nismo dobili ništa posebno
    15.07.2007
    16:38:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 8, 4

    Složio bih se sa recenzentu gotovo u svemu. Osnovni problem je što je 96 stranica premalo za ovakvu priču,pa tako radnja na više mjesta naglo "preskoči" pa se stiče dojam kao da je neko izbacivao stranice. Zanimljivo, nisam imao pojma da se radja odvija prije Zagorovog upoznavanja sa Chicom jer nigdje to nisam primjetio.Ljubavni trokut je stvarno smiješan i to Boselliju nikako nije trebalo. Baš kao i završni obračun sa lovcem na skalpove ali takvih završetaka ima dosta kad je Boselli u pitanju(npr. Texove epizode koje je on radio -npr. Nepobjedivi - imaju dosta često sličan konačni obračun sa negativcem).Pohvale za tekst o Metisima(nikad čuo za njih ali eto,i iz Zagora se da ponešto naučiti;-)))i što je almanah uopće izašao,ali radi se o lošoj epizodi.
    15.07.2007
    19:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Upravo sam nabavio i pročitao famozni almanah. Ovakvo glupo smeće nisam čitao još od "Wandering Fitzya". K-a-t-a-s-t-r-o-f-a! Sve sam pokušao učiniti da mi se almanah svidi; snizo sam kriterije, shvatio sam ovu epizodu kao jednu priču koja govori o životu na Teritoriju koji se monotono odvija između Zagorovih akcijskih epizoda... Ali ništa, samo užas... I još kad vidim da je epizodu potpisao Boselli, oblije me znoj od tuge. Priča je već sto puta iskorištena, motivi su očajni, scenarij nikad nije bio naivniji, zbrzaniji i gluplji. Tema je dosadna, imena likova se ne daju popamtiti, loša karakterizacija likova, perverzna pornografija...jednom riječju očaj nad očajima. Čak mi ni rani Dela Monica zbog zaglupljujuće priče nije baš sjeo. Ferri je naslikao naslovnicu koja nit prdi nit smrdi. Pohvale za komićnu recenziju. A za kraj preostaje mi samo da citiram riječi točnije ironično i retoričko pitanje jednog filozofa: "Kako li samo dolazu do tih "blistavih" ideja!?" [b](ocjena:43%)[/b]
    02. 03. 2008. Potpuno promjenio mišljenje. Ne znam zašto! Vjerojatno jer sam pročitao specijalac o ovoj temi, a oboažvam kontinuitet, i tako to...
    18.07.2007
    19:19:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 10, 5

    Ovo mi je prvi Zagor nakon više od godine dana, pa mi je bio sasvim solidan i čitljiv. Trebalo je tu više stranica baš kako recenzent kaže. Ove neke ljubavno-perverzne situacije su mi šokantne; gole ženske i goli ženskasti tipovi u Zagoru... Koji k...?! E moj Boselli, previše loših špageti vesterna... Crtež ODLIČAN, Della Monica je kralj! Ferri bez ideje, pogledajte malo bolje naslovnicu; Indijanac odapinje strelicu prema Zagoru sa otprilike 3 metra daljine... Pitam se dali ga je pogodio? ;))
    18.07.2007
    20:05:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Sasvim O.K. epizoda. Dojam popravlja uvijek odlicni Della Monica.A i svida mi se dodatak. Zanimljiv tekst na cool zelenom papiru :)
    08.08.2007
    21:34:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Zabavna epizoda s dosta akcije, samo što je završni obračun ipak prekratak. Slažem se s time da su metisi morali dobiti jednu dužu epizodu i to u redovnoj seriji. Ipak se od 96 stranica ne može puno toga očekivati (ovdje npr. ima mnogo dobrih likova koji zaslužuju  više prostora i svakako bolju karakterizaciju). Della Monici desetka kao i obično, naslovnica standardna Ferrijevska.
    15.08.2007
    12:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 10, 5

    Kakve @#$%^E pornografije. Epizoda je dobra iako je strip preskup. Na naslovnici je Zagor praktički mrtav(mislim...strijela je na cm od Zagora).
    29.09.2007
    21:25:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Potpuno netipična Zagorova epizoda ali za razliku od nekih drugih ovdje je sve odlično stalo na 94 stranice. Pomalo podsjeća na Kena Parkera, priča je skroz drugačija od onih kakve smo inače navikli gledati kad je Zagor u pitanju. Della Monica mnogo bolje crta Teksa, a što se Zagora tiče tu je kako kad. U ovom slučaju - prosječno. I napravio je jednu nelogičnost: autori i crtači su tek hronološki kasnije Zagora počeli crtati sa jaknom na snijegu. Naslovnica je na nivou.
    21.10.2007
    09:44:00 sati
    delboj
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Prvo sam procitao recdenziju, kad jos nisam imao almanah , i mislio sam (po recenziji)da prica nista ne valja.Ali, hvala bogu , iznenadio sam se nabolje.Bas mi se dopala prica, cak je i bolja od nekih koji su na vise stranica.Ne smeta mi ni ono Bosseli-jevo "sprdanje", kako kaze autor recenzije, u vezi sa sexuialnoscu u stripu.Naprotiv, mislim da je Zagor vec dovoljno" odrastao",(tu milim na nas citaoce naravno)pa da se moze dozvoliti po koja takva scena.Della monica je jedan od boljih zagorovih crtaca i uvek mi je zadovoljstvo citati njegove radove.Dopada mi se i naslovna a i to sto je i zadnja strana produzetak iz prve.Bravo, nadam se da ce i ostali almanasi biti bar kao ovaj.
    30.10.2007
    15:20:00 sati
    bitola
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    dobro, možda je taj ljubavni trokut malo zbrzan, ali zašto bi to bilo negativno, i zašto se mlada cura ne bi gola kupala, i gledala u mene, bila droljasta, uostalom, svugdje su domoroci sablažnjavali misionare raznolikošću seksualnog života, pa su im oni odredili kao jedini ispravan način tzv misionarski...nije ni on loš, ali dosadiok, pustimo to, istina je da je 96 stranica premalo za ovako zamišljenu priču, ali meni je ona bila dobra, počinje surovo, netipično za zagora, eksplicitno je prikazan pokolj i skalpiranje, a implicitno i silovanje...moram priznat da me to iznenadiloi dalje je priča dobra, ali na momente se naglo prekida, 20 stranica više i bila bi odlična
    25.08.2008
    17:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    U pravu je ken2 za ovu nazovi pornografiju, šta hvali malo prirodne erotike u stripu kao što je Zagor? Vi kao da ste iz manastira/samostana pa vi smetaju prirodne obnažene stvari (žene, mmmmmmm). Što se tiče obimnosti stripa ova priča je taman prikladno stala na 96 stranica, naravno da je to moglo da se rastegne na desetak stranica više ali bez potrebe. Dela Monika je sjajan dok naslovnica ide u grupu slabijih.
    27.08.2008
    10:37:00 sati
    vope
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 10, 5

    Solidan almanah sa previše zbrzanim krajem. Della Monica odličan...Ferri je pa zbilja tak nacrtal naslovnicu da Zagor doslovno mora biti duh sa sjekirom da preživi onu strelicu.
    17.10.2008
    23:41:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 58%

    3, 4, 10, 7

    Nekako je nisam progutao. Nije mi bila dobra jer nema Chica. Bez Zagora nema Chica tako da ovo nije Zagor. Baš me briga što se radnja odvija prije Chica. To netko glumi Zagora.
    15.11.2008
    10:50:00 sati
    cibalia
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Čini se kao i sva druga ali nije tako. Solidno sasvim.
    12.03.2009
    12:37:00 sati
    writer
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Solidan Almanah, ali ipak zadržava onu dozu naivnosti, kako su neki već rekli. Svidio mi se tekstualni dodatak o Metisima.
    13.03.2009
    22:59:00 sati
    Panon
    uredi
  • zare80

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Po meni sasvim solidan strip i vise mi je od prosecnog Zagora. Dodatna prica o Metisima je po meni pun pogodak
    20.03.2009
    20:59:00 sati
    zare80
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    09.06.2009
    02:38:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 9, 5

    Užasno zamorno, a Zagor se pojavljuje na maximum 35 stranica, dok je ostalo potrošeno na ljubavne zavrzlame. Ova epizoda ima zanimljivog negativca, ali ni njemu nije posvećeno puno vremena, a konačan obračun s njim je razočaravajuć.
    Della Monicin crtež mi je super kao i vuijek. Naslovnica je užas po svim mjerilima. Vidi samo koliko je strijela udaljena od Zagora (da, praktički je mrtav), ali i njenu veličinu, kao i Indijance u pozadini. Proporcije su skroz-naskroz sjebane. U LU izdanju jedan Indijanac ima Zagijevu sjekiru, he he.
    17.07.2009
    20:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 51%

    8, 1, 7, 3

    jedna prica na nekih 96 stranica u kojoj se otprilike 5.743 puta spomene rijec "Metisi".Odavno me jedan strip nije ovoliko iznervirao kao ovaj.Prica je imala potencijala koji apsolutno nije ni priblizno iskoristen.DellMonicino preseravanje sa novim idejama kao npr. izostavljanje kolta jer vise odgovara tom vremenu je totalno nepotrebno. Vec odavno su poznate neke nelogicnosti sto se tice stvari iz Zagorovog vremena, pa nije potrebno da to neki pametnjakvoic poslije 500 epizoda mijenja. 
    14.08.2009
    16:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Meni su stvari koje je recenzent naveo perverznima u biti najsvjetlija stvar u stripu koji je dosadan. Monica nije loš crtač ali bolji od Ferrija u Zagoru sigurno nije a usporedba sa Villom je strašna i smješna istovremeno! Na netu se mogu naći Della Monica naslovnice koje je radio za epizode "VAMPIR" a to je epizoda koju je on nacrtao, pa onda treba te njegove naslovnice usporediti sa Ferrijevim a što se tiče Ville ljudi pogledajte naslovnice Dylana koje je on radio pa budite sigurni u to što pričate! Villa je nenadjebiv trenutno u Bonelliju kakav bi bio D.D. da ga on crta mogu samo zamisliti! Ipak poštujem tuđe ukuse i nadam se da mi sonor ne zamjera na ovome, ipak smo stripofili i ovakve rasprave su šećer među kolekcionarima naravno ako nitko nikog ne vrijeđa. Ferri je oslabio pošto je star ali je još njegov Zagor nešto posebno a Della Monica je trenutno jedan od najboljih Zagorovih crtača i kako kažu neki skidam mu kapu. Mislim kad Ferri ode u mirovinu da će njegov zamjenik biti Verni (možda se i ja pravim pametan sada i možda griješim) dok stvarno sam siguran da to neće biti Della Monica jer nije baš toliko dobar. Što se tiče Ville on je možda trenutno najbolji u Bonelli staffu uopće!

    08.05.2010
    17:42:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Za prvi almanah nije loše, mada je priča ukazivala na to da bi u skoroj budućnosti mogle doći i bolje što nažalost, nije bio slučaj.

    Što se Monice tiče, te 2007., sjećam se , on je možda bio na vrhu što se Zg crtača tiče
    , pa mi je i ovaj almanah i zbog toga ostao u lijepom sječanju.

    Naslovnica je očajna, mada se zbog toga dijelom može okriviti dizajn almanaha koji zauzima trećinu naslovnice.

    06.08.2010
    20:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Ja sam zadovoljan prvim almanahom.. Oduševljen sam Della Monicinim crtežom, jednostavno je predobar.. Eto malo i da vidimo Zagora u akciji bez Chica.. Jedina mi je zamjerka, što je kolega u komentarima već i spomenuo, što almanah ima 96 str., isto ko i redovni Zagor, a košta više.. A za tu razliku u cijeni nismo dobili ništa puno drugačije i bolje.. Ponekad čak i suprotno..

    13.12.2010
    18:05:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Dobra prica u kojoj saznajemo jos o Zagorovoj proslosti

    Crtez odlican

    04.01.2011
    16:36:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Nista posebno strip sviđa mi se pojavljivanje Tonke i ljubavni dio price.Naslovnica ocjena vise zbog zimskog ambijenta i zagorovog kaputa :) Crtac nema se sto reci o njmeu osim jedan od nasljednika za ferrija.

    27.01.2011
    23:14:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 8, 5

    Osrednja epizoda. I da, u originalu Saveena kaže Duncanu: ''drag si mi/stalo mi je do tebe, ali odabrala sam drugog.''

    31.01.2011
    10:37:00 sati
    konj87
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 10, 6

    Epizoda loša, crtež izvrstan.

    19.02.2011
    21:22:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Boselli je dobi malo strana u almanahu i uspio napraviti zanimljivu priču...ove erotske provokacije nekog smetaju??? Ma dajte...Della Monica odličan. Ferri prosječan.

    05.06.2011
    22:25:00 sati
    piquet
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prilično zanimljiva priča s dosta, za Zagora, erotike.

    09.06.2011
    11:53:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna riječ: Boselli!!

    26.08.2011
    18:36:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 7, 4

    Nije losa epizoda, pogotovo za ove Almanahove standarde.  Svi znamo da ova edicija inace objavljuje losije price Zagora, a ova je nekako bolja nego sto sam ocekivao.  Svidja mi se puno ona indijanka, Saveena, i onda ona scena kad se ona skide gola i okupa u rijeci ispred onog bijelog mladica.  Nisam bas sto posto siguran, ali mislim da se ovakve scene ne pojavljuju cesto u Zagorovim epizodama.  Onaj Lew Bradley je opak tip, mozda i previse opak: mogao mu je Della Monica jos dodati dugi rep, rogove i obojit ga u crveno, pa neka uopste nema sumnje kojoj vrsti ljudi tip pripada.  Crtez je solidan, ali Della Monica mi nikad nije bio omiljeni.  Naslovnica je vrslo zaboravljiva i losa.  Scenario i price iznad prosjeka, tako da je ok.

    28.08.2011
    16:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Zagor bez Čikota je ko' juha bez rezanaca!!!! Prvi Zagorov almanah pokušava dati jednu ozbiljnu priču,ali sve je to u kompletu prenaivno.. Mislim da Boselli nije stari perveznjak kako je recezent napisao već je to DellaMonica...sjećam ga se iz vremena dok je crtao Gordona Linka u Bonellijevoj suparničkoj kući Dardo ili sl. gdje se je isto tako poigravao sa ženskim atributima ali sveusvemu,nije loš crtač. Smrtonosni Vjetar(Bradley) kao i onaj Jesus Zane u Texu previše liče na Magičnog vjetra..?
    11.09.2011
    17:35:00 sati
    Oki
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Trči vamo trči namo! Nije loš maraton!

    24.10.2011
    23:16:00 sati
    Villain
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    - Još jednom je Duh sa sjekirom "uhvaćen" u moralno upitnom činu, nakon što je ubio Lewa, predaje ga Tonki da mu odere skalp s glave!!? Poprilično nevjerovatno s obzirom da znamo kako se Zagor zalaže za humanost, kršćanski pokop, pa makar to bio i najgori zločinac na svijetu. Ali kada je u pitanju njegov krvni brat Tonka, onda se kriterji mijenjaju. Pretpostavljam da se Zagoru umjesto šestog upalilo sedmo čulo. ;)

    - Smrtonosni vjetar i imenom i izgledom sliči Magičnom vjetru.

    - Što se tiče golotinje, ona nije uopće eksplicitno nacrtana, nego se više naslućuje. Perverzno sigurno nije.

    - Della Monica anemičan kao i uvijek.

     

    Inače, priča spada u prosjek.

    25.10.2011
    15:26:00 sati
    solar
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    10, 6, 10, 9

    Prekratko, ali sve u svemu vrlo dobro. Sviđa mi se crtež. Puno moderniji Zagor od onoga kojeg trenutno čitam (ZS oko broja 800). Nisam do kraja ni primjetio da nema Čika, netipičan Zagor kako god se gleda, ali meni je sve nekako odlično leglo.

    27.12.2011
    14:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Zabavna i smesna recenzija!

    ALi ajmo sad na epizodu. 3 glavne stvari koje mi smetaju

    1 nema Cika a bez Cika su sve epizode glupe,

    2 glup ljubavni trougao i previse likova ne popamtis ih sve i

    3 Zagorova veoma cudna okrutnost! Daje Tonki da skalpira mrtvog vjetra

    Inace mi golotinja nije smetala sem onda kad onaj bezi iz kade to mi se ne svidja

    Mnogo mi se vise svideo specijalac koji se nadovezuje na ovu epizodu koji je stvarno originalan i ostavlja te bez daha...

    Od ovog almanaha sam ocekivao mnogo vise ali kao sto se pokazalo posle  to je samo prva stanica za nove pisce i crtace

    22.05.2012
    16:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Lijepa prica,dobra akcija,crtez-ok. Naslovnica je ok,Zagor nije samo u majici,sta je rec.. Da je vise ovakvih Zagora. Ciko nedostaje, mada tek primjetio, kad sam vec sve procitao.

    26.06.2012
    09:40:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Della Monica je taj koji svojom crtačkom kvalitetom predovi ovu epizodu.

    04.08.2012
    23:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Bezveze!

    19.08.2013
    20:01:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 10, 7

    Ovo vrijedi pročitat samo radi crteža!!

    28.04.2014
    11:03:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Moglo je i bolje,zašto je dovraga almanah ograničen na tako mali broj strana?mislim da bi neke priče itekao bile puno bolje da su duže primer ova.

    25.09.2014
    11:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    13.03.2015
    22:59:00 sati
    sergej773
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    Nije ovo ništa novo ali je predstavljeno na dovoljno zanimljiv način da bi čitatelja držalo budnim neko vrijeme. Barem je te zanimljivosti bilo u prvom dijelu epizode ali se kasnije ipak počela gušiti ubacivanjem cijele mase likova; indijanci, mješanci, milicajci, seljaci, lovci na skalpove i još poneki slučajni prolaznik, previše toga ima na ovako malo stranica. Što se tiče golotinje nije problem scena sa mješankom već ona sa Bradleyem, ne vjerujem da se ikome gleda njegovo dupe i ta scena sa potjerom za njim nije baš trebala. Malo je naivan način kako su ga na kraju uhvatili, ako mu je već postavljao zamku kako je Zagor mogao dopustiti da Tonka dobije metak u ruku. I onda ga onako ranjen ide skalpirati uz Zagorovo dopuštenje a nakon toga u sceni u utvrdi nema nikakvog poveza na ruci kao da se radilo o ubodu komarca.

    Naslovnica je slaba, sudeći po njegovom pogledu a i putanji strijele onaj indijanac kao da gađa nekog zeca iza leđa a ne Zagora ali me je pošteno nasmijao onaj drugi koji je vjerojatno ukrao rezervnu Zagorovu sjekiru.

    14.03.2015
    17:42:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    18.03.2015
    21:52:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 7, 5

    10.07.2015
    10:21:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    10.10.2015
    19:17:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    dinamični duo boselli/ della monica rastura.meni je ovo čist solidana epizoda,metisi,indijanci i bijeli doseljenici žive u labavom suživotu gdje jedan nepromišljeni potez,jedna iskra može izazvati sveopći rat i krvoproliće.i ta iskra se pojavljuje u liku lewa bradleya,iskonskog zla,demona u ljiudskom obliku kojeg plaćaju američki špekulanti.ali tu su naš zagor,tonka i thayenda,dinamični trojac koji lovi lewa oš iz darkwooda i koji će skončati bez skalpa na obali jedne bezimene rijeke.e da,imamo i dinamični menage a trois.ipak metisi spikaju na frenču.stare francuske perverznjačine

    11.07.2016
    18:24:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    11.12.2016
    07:11:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 7, 3

    14.07.2018
    16:08:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    24.07.2018
    16:57:00 sati
    Gris
    uredi
  • vangelis

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Dosta dobar almanah za razliku od ostalih. 

    14.10.2018
    14:29:00 sati
    vangelis
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Ok epizoda... :)

    27.04.2019
    20:39:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Čisti prosjek, ništa spektakularno.

    30.05.2019
    18:23:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Priča dobro počinje ali na polovici se sve zamrsi i više ne znaš tko tu koga je.. , samo okrećeš stranice da napokon Zagor ovog sredi. Plus mi je što Zagor daje Tonki da Lewu skine skalp, valjda je sam gnjevan s obzirom na to radi čega je i koliko dugo ovaj gonjan.

    Della Monica je imao boljih radova.

    06.07.2019
    22:42:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.03.2020
    22:18:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1496
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 584
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 631
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1496
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum