Chico Indijanac

Zagor

ZG LUCI 13 | 128 str.

U tvrđavi Blue Water, daleko od Darkwooda, podignuta je uzbuna zbog pojave jednog jedinog Indijanca. Jezik kojim Indijanac govori nepoznat je svima, pa čak i Zagoru, gospodaru Darkwooda. Sasvim neočekivano na scenu stupa Chico, koji situaciju razriješava i otvara novo poglavlje u svojoj životnoj priči, u kome ćemo otkriti sve o njegovom suživotu s Dakotama.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanac zvani Chico
    ZG LCB 3
  • Indijanac zvani Chico
    ZG LUCI 13
  • Cico Indijanac
    ZG VCC 4
  • Čiko Indijanac
    ZG ZSVB 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un Pellerossa chiamato Cico
    ZG CC 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča nastavlja tamo gdje je stala u epizodi Chico Amerikanac.
  • Na našim prostorima, ova epizoda je doživjela 3 izdanja: Dnevnikovo, Ludensovo i izdanje Veselog Četvrtka. Dnevnikovo izdanje je vanredni broj 2 Zlatne Serije.
  • Priča je inspirisana poznatim western filmom “A man called horse", iz 1970, a bazirana je i na nekim običajima koji su zaista postojali kod Sijuksa
  • Interesantno je to da kod tri izdanja koja su izašla na našim prostorima, ime junaka se svaki put drugačije piše: Dnevnik - Čiko, Ludens - Chico, Veseli Četvrtak - Cico.

Pitanje je kako čovjek da recenzira Chicove avanture? Da li je moguće vratiti se u djetinjstvo i opet proživjeti ih na isti način kao i onda, kada se sa ushićenjem prepričavalo sa ostalim klincima iz kraja da postoje neki stripovi, koji govore o Chicovim pustolovinama, a Zagor je tek sporadičan lik, tek puki slušalac duhovitih dogodovština. Da ne pričam koliko nam je vrijedio onaj čuveni znak „Zlatna serija – Vanredni broj“, to je nagovještavalo da se radi o nečem posebnom. U svakom slučaju, svih pet izdanja tandema Nollita – Ferri posvećenih Chicu, spadala su među najpoznatije i najtraženije stripove čuvene Dnevnikove Zlatne Serije, pa tako i ovaj o kojem ova recenzija i govori – Indijanac Chico.

Prva stvar, ono što bi svaki budući čitalac trebalo da ima na umu je da je edicija Chico posvećena isključivo mlađoj čitalačkoj publici, mada, moram da priznam da sam se nekoliko puta iskreno nasmijao prilikom čitanja povodom pisanja ove recenzije. Sve zaista puca od šala i Chicovih gegova, po kojima je Nollita bio poznat i iz redovne Zagorove serije, a osvjedočeni majstor Ferri, kao i uvijek, briljira. Svaki Chicov izraz lica, pokret, grimase Indijanaca, sve je apsolutno na svom mjestu, i potpuno u funkciji humora. Ferri vjerno dočarava sve Nollitine ideje, i apsolutno je jasno o koliko uhodanom dvojcu se radi (kad se uporede sa npr. specijalcima Burratinija i Gambe, koji su na granici čitljivog). Naravno, neke standardne boljke su tu, pa tako na primjer, na stranici 4, neupućeni čitalac zaista ne bi mogao da odredi da li je na slici kapetan utvrde Blue Water, ili su Zagoru naknadno izrasli brkovi ;) Ipak, kako bilo da bilo, Ferrijev crtež ne volimo zbog tačnih proporcija i sposobnosti predstavljanja različitih likova, već zbog jedinstvene atmosfere kakvu u Zagorovim stripovima jedino on zna da stvori. Ničiji Chico od svih Zagorovih crtača nije dostigao toliku popularnost kao Ferrijeva verzija.

Nolliti teško da mogu naći manu, imamo Chica u ulozi naratora, priča teče linearno, nema tu neke velike filozofije, niti se to od ovakvog stripa očekuje, ali drži pažnju cijelo vrijeme. Chico nastavlja priču tamo gdje je stao u prethodnom broju (Chico Amerikanac), i objašnjava kako se obreo u plemenu Sijuksa prerušen, ni manje ni više, nego u bebu, koju jedan indijanski par bez djece usvaja i daje joj ime Veliko Štene. Takav razvoj događaja neminovno vodi u niz urnebesnih situacija, tako karakterističnih za Nollitinog Chica, u kojima uvijek izvlači deblji kraj zahvaljujući sopstvenoj nepopravljivoj šeprtljavosti i nepoznavanju indijanskih navika i običaja. Tako ga pratimo u pokušajima da se uključi u obred povodom Dana Sunca, gdje ni ne sanja u šta se uvaljuje, zatim ide u lov na bizone, gdje opet, uz svoje „nevjerovatne vještine” pravi potpuni haos, i izaziva gnijev svih saplemenika. Čudesno je to koliko Nollita ima dara da smisli niz sjajnih situacija, koje se, kao na traci nižu jedna za drugom, a svaka urnebesnija od prethodne, pa dalje Chica vidimo u obredu pročišćenja u kojem mora da izdrži dane i dane u šatoru punom vrele pare, a sve da bi dobio darove (jestive, naravno) koje sujevjerni Sijuksi poklanjaju onima koji obred izdrže i imaju prosvjetljujuće vizije (što mi je najbolja scena u cijelom stripu), zatim ga vidimo u ulozi velikog udvarača najljepšoj curi u plemenu, zbog koje kreće u lov na skalpove, sve dok se ne nađe tik pred ženidbom sa najružnijom iz plemena, Tikvinim Cvijetom. Kako će se naš junak, Brkato Prase, kako su mu Sijuksi dali stalno ime po opisu njegovih najkarakterističnijih osobina, iz svega toga izvući, i kakav će neočekivani ponovni susret doživjeti na kraju stripa, saznaćete ako priču pročitate, a ja vam to zaista preporučujem.

Chicov suživot s Indijancima

Zagor i kapetan

Najlakše bi bilo tražiti mane ovom stripu, jer ih ima, ali, kao što sam napomenuo, uzimajući u obzir da je pisan prvenstveno za mlađe, i kad se sjetim koliko sam ja bio oduševljen kad sam ga prvi put pročitao, ne bi imalo smisla ništa drugo, nego nastaviti tradiciju, i dati kao ocjene, a šta drugo, već sve četiri desetke.

Kako je Chico dobio indijansko ime

Naprijed

ZG LUCI 11 Chico Amerikanac

ZG LUCI 14 Chico šerif

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik! Jedna od pet vrhunskih epizoda dream-teama Nolitta-Ferri.

    21.06.2011
    00:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Strip nije los, ima svoje momente, ali nekad me cudi kako genije kao Nolita, koji je po mom misljenju ipak najbolji Zagorov scenarist, nekad moze da pise toliko glupe scene za ove Chico specijale.  Nije da se Chico ne ponasa normalno u nekim situacijama, nego se ponasa kao totalni idiot za kog ja nekad nisam siguran je'l covjek normalan.  Kad je poceo da pravi one zvukove kad su on i oni indijanci htjeli da love bizone je pravi idiotizam; covjek koji to radi sigurno nema sve daske u glavi.  I onaj dio gdje on skoci sa vrha onog brda, misleci da ima vode dole, a ono se sve smrzlo, zbog zime.  Ima slicnih scena u svim Chico specijalcima, ali u nekim ih je vise nego u drugim.  U specificnim situacijama, on bi trebo da umre od nekih svojih vratolomija, ali eto...  inace, sve je ok, ali moglo je biti puno bolje.  Ipak je ovo bolji Chicov specijalac od onih koje je Gamba crto, ali eto, kad se uporedi sa Nolitinim najboljim, kao Chico Story i Fanta Chico, vidi se da je ovo ipak malo slabije.  

    21.06.2011
    01:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.06.2011
    02:33:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Prvih pet specijala su najbolji. Crtež je odličan. Dan plesa sunca mi je najbolja fora u stripu.

    21.06.2011
    07:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda!!!

    21.06.2011
    09:28:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.06.2011
    09:49:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz Fanta Chicu i Chica vojnika najbolji Chico specijal!

    21.06.2011
    13:18:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ovo mi je najdraži Čikov specijal pa moram da glasam. A i zabavan je.

    21.06.2011
    13:28:00 sati
    goksi
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz Chiko story najbolji Chiko...kratko i jasno.
    21.06.2011
    14:42:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bez obzira na to što u ovim godinama svi primjećujemo elemente naivnog i nelogičnog u stripu ipak ću ga ocijeniti onako kako bih ga ocijenio kad se pojavio. Ta 4 posebna ZS broja što su izašli (kao i Prokleto blago) kod mene su oduvijek imali neki poseban status (još dok nisam bio upoznat s Bonellijevim izvornim izdanjima pretpostavljao sam da su i ZS 520/521 trebali biti poseban broj na koji se slijedeća 3 kronološki nastavljaju). Iako mi je osobno najjači Chico šerif svejedno sam sve te posebne brojeve čitao i po nekoliko puta. I šteta je što je Gamba preuzeo ostatak edicije, jer siguran sam da bi neke od tih Chico epizoda imale puno više poklonika i bolje ocjene da ih je crtao legenda Ferri. U svakom slučaju Chico indijanac mi je i dalje jedan od najjačih stripova što se tiče Zagora i Chica.

    21.06.2011
    15:28:00 sati
    wolf
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    21.06.2011
    17:27:00 sati
    split85
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ZLatna serija Chiocovih avantura.

    21.06.2011
    20:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kratko i jasno - od 5 briljantnih Chico specijala u izvedbi Nolitta&Ferri ovaj mi je najbolji. 

    21.06.2011
    21:49:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Chico specijala,premda su svi specijalci napravljeni od strane Nolitte i Ferrija najbolji.

    22.06.2011
    18:31:00 sati
    Patrix
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.06.2011
    22:46:00 sati
    macca1985
    uredi
  • miskod66

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sjajna prica, sjajno bezbrizno vreme!

    25.06.2011
    12:12:00 sati
    miskod66
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    4x10=100%

    29.06.2011
    09:05:00 sati
    legaz
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Ovaj Specijal stvarno odiše zdravim humorom i zasigurno je jedan od boljih Chico Specijala.

    30.06.2011
    13:29:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.07.2011
    18:02:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 5, 5

    Ovo mi je najgori Chico specijal od svih. Možda jer nisam fan Nolittinog humora, a možda jer nemam nostalgične naočale. Priče su dosadne, likovi antipatični, humor naravno predvidljiv, a Chico kronologija totalno sjebana (ajmo reć da su ga Siouxi oteli kad je imao dvadesetak godina, otprilike još toliko je proveo kod njih jer pratimo njegovo "sazrijevanje", još kad dodamo priče iz svih ostalih Chico specijala da se naslutiti da se Chico pridružio Zagoru kad mu je bilo oko 50-60 godina, haha). Jedina dobra fora mi je Chicov način na koji se izvukao s vjenčanja. A one neke druge scene, tipa lov na bizone (gdje 10-ak bizona padne na Chica s neke litice) i pogotovo ono pripitomljavanje psa, to ne da mi je neduhovito, nego skoro pa bolno za čitati. Chicovi gegovi iz redovne serije su puno smiješniji. Ne kužim što ljudi vide u ovome.

    Ferri slab, i na crtežu i na naslovnici.

    18.07.2011
    10:18:00 sati
    Opti
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik

    23.07.2011
    02:24:00 sati
    vknez
    uredi
  • nemesis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    definitivno jedan od najboljih chicovih specijala....!

    25.07.2011
    18:35:00 sati
    nemesis
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 7, 9

    Na Čika padne bizon sa 15 metara visine i on ostane živ i nepovređen.

    07.08.2011
    02:35:00 sati
    writer
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.08.2011
    10:30:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Svakako bolji od prethodnog. Još uvijek je originalan u svakom pogledu. Koliko god vi hvalili Ferrija, njegov crtež u prvim Čiko specijlcima nikako nije za desetku. Imam dojam da se jako žurio dok ih je crtao.

    29.09.2011
    13:38:00 sati
    Spock
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    24.03.2012
    11:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nikad se nisam toliko nasmija na Chicove budalaštine :)

    14.04.2012
    15:35:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Greh je dati manje od 100%

    Nasmejalo me do suza

    Steta sto Nollita nije napisao vise Chikovih epizoda ali nema veze ove ce se zauvek pamtiti i postati legendarne.  A mozda su vec i postale legendarne

    12.05.2012
    13:04:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Vrlo zabavno.

    20.05.2012
    21:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Obozavam Chica! Al jedva sam cekao da zavrsim sa ovim stripom. Crtez najbolje od svega.

    28.08.2012
    00:33:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.01.2013
    12:36:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 7, 3

    Da malo snizim, 92% je previše. I za ediciju Chico meni Nolitta i Ferri nisu nikakav dream&team... stariji valjda imaju nostalgiju. Naslovnica krajnja glupost, Zagor svezan????

    28.02.2013
    18:22:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.03.2013
    02:48:00 sati
    Fran
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Nakon prva dva broja i dalje vrlo dobro sa još zanimljivijom pričom od one u Amerikancu.

    23.10.2013
    08:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Dobar chicho specijal,inace prvi koji sam procitao!!!

    11.02.2014
    22:31:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Strip je čista komedija. Kada je Nolitta trebao smisliti način kako da Chico zapravo postane Indijanac, bio je u zastoju inspiracije. Dio kad se preruši u bebu je pre nerealističan. Sve u svemu, vrlo dobar klasik.

    06.04.2014
    18:37:00 sati
    brancika
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj omiljeni Čikin Specijal.

    24.09.2014
    10:41:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.11.2014
    13:03:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedan od 5 klasika iz Čiko serijala!

    15.01.2015
    20:12:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    Čitanja ovog stripa skoro da se i ne sjećam iz djetinjstva, a uzeo sam ga danas malo u ruke da se oraspoložim, ali oduševljenje je izostalo....jeftine fore i prenaivan scenarij.
    13.07.2015
    22:13:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    28.03.2018
    11:13:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legendarna epizoda

    22.07.2018
    13:49:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Klasik. Izvrno i zanimljivo.

    31.05.2019
    16:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Još jedno vrhunsko izdanje puno šala i gluposti koje izvodi Chico .   

    Ne znam koji je dio bio najbolji , ali ovo sa vjenčanjem i Chicovim bijegom na kraju je bilo vrhunski . Dolazak Tikvinog cvijeta na kraju stripa je bio šlag na torti . 

    Lovac na skalpove je bio dio gdje sam se najviše nasmijao . 

    Scenarij i priča vrhunski , kao i crtež .

    Naslovnica je nekako obična . Nije mi baš na nivou , ali za ovo izdanje je i ona odlična .

    01.01.2020
    22:17:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 78%

    6, 7, 10, 9

    Zabavno štivo, puno bolji od prva dva dijela. Ono što mi se sviđa kod ovih specijala, jest taj kontinuitet (barem zasad je takav slučaj).

    17.01.2020
    19:33:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 147
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 578

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1980
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1370
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum