River Chico

Zagor

ZG LUCI 3 | 130 str.

Prije nego što je upoznao Zagora, Chico je bio član posade jednog malog brodića, i raznosio je poštu i pakete niz veliku rijeku Sjeverne Amerike. . .

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 53%

Priča 5

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*6

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • River Chico
    ZG LUCI 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • River Cico
    ZG CC 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u junu 1997 godine
  • Radnja ove epizode se završava odmah prije nego što Chico upoznaje Zagora, kao u epizodi “Šuma Zamki”, koja je prva epizoda Zagora.
  • U Srbiji, pod izdanjem Veselog Četvrtka, ova epizoda još uvijek nije objavljena (makar ne od oktobra 2011).

Naslov ovog Chicovog specijala bi bio puno pravilniji da se zvao “Chico Poštar”, a ne “River Chico”. Ovdje Zagorov omiljeni prijatelj provede skoro čitavih 128 stranica noseći poštu i razne pakete ljudima širom Sjeverne Amerike. Vrlo rijetko ga vidimo kako provodi vrijeme na rijeci, osim u par scena kad prvi puta postaje član posade jednog malog brodića. Sve ostalo je zezanje u stilu Nolitte, ali bez Nolittinog duha; da je Nolitta imao ikakvog rada ovdje, siguran sam da bi ovaj strip bio puno zabavniji.

Nije velika izjava reći da je nivo Chico specijala dosta pao od kada su Ferri & Nolitta prestali surađivat na njegovim epizodama. Njihovi nasljednici ovog serijala, Francesco Gamba i Moreno Burattini, jednostavno produžuju pustolovine (a u nekim slučajevima, i naše muke) Zagorovog omiljenog Meksikanca, ali nikako ne nude ništa novo. Po nekim ovim pustolovinama koje Chico stalno priča Zagoru o svom životu prije nego što ga je upoznao, jedino što možemo zaključiti je to da Chico mora biti makar 150 godina star. Jednostavno je nemoguće doživjeti i preživjeti sve ono kroz šta je čovjek prošao u avanturama svojih specijalaca, i to sve prije nego što je upoznao Zagora. Sve te prepreke, i eksplozije, i batine koje je primio, sve bi to bilo kojem drugom čovjeku trebalo oduzeti mnogo godina života. Ili je možda Chico jednostavno besmrtnik. Ako Zagor živi u svijetu mašte i fantastičnih čudesa, onda je Chico glavni heroj crtanog filma, koji nosi njegovo ime, i uza se riječ ‘Specijal’. Ali pokušat uvoditi razum i logiku u ovakav slapstick od stripa je uzaludan trud, tako da ću radije pokušati da ga ocenim na ‘zabavnom’ nivou.

Gegovi koji pripadaju ovom broju su dosta naivni, kao, na primjer, ono kad Chico ne može da digne običan sanduk koje mali osmogodišnjak lagano podigne, i štaviše trči s njim u rukama. Onda prate naivne fore, gdje mali Meksikanac probuši čamac jednog trapera, iako je čovjek samo metar ili dva udaljen od njega (je li to Chico ima povremeno sljepilo?), gegovi gdje mu kutija eksplodira iznad glave, ili kad mu veliki tip razbije bačvicu piva na glavu, čovjek kojem mu je donio poštu ga ganja u gradu i puca na njega, i ostale šale koje nisu previše duhovite. Pogotovo ne ako ih gledamo po deseti put za redom.

Teško je očekivati visoki kvalitet od serijala koji je očito ispraznio čitavu kreativnost i inspiraciju posle prvih 4 ili 5 epizoda. Ostatak priča ove edicije izlaze uglavnom zbog dobre prodaje, ali sigurno ne zbog visokog kvaliteta. Chico nije toliko zanimljiv lik kao njegov prijatelj Zagor, ali ipak smatram da je zaslužio svoj serijal. Činjenica (a bogami i velika šteta) je to što smo već pedeset puta vidjeli Chica kako pada na svoju guzicu, ili kako ga neki ogromni čovjek ganja da bi ga istukao. Što znači da smo u stvari sve to vidjeli hiljadu puta. Neke stvari jednostavno ne ostavljaju isti utisak u reprizi.

Naprijed

ZG LUCI 10 Chico robijaš

ZG LUCI 6 Chico arheolog

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • velka031

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 2, 9

    Jedan od lošijih u lošoj ediciji...

    01.11.2011
    19:48:00 sati
    velka031
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Bure je napravio veliku glupost.

    01.11.2011
    19:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    ja bih rekao jedna od standardnih epizoda.

    01.11.2011
    20:02:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    standardan specijal, sviđa mi se crtež Gambe, koji dobro prikazuje komiku i dobar je za ovu seriju, isto tako i naslovnica jako dobra, jedna od boljih od chico specijala

    01.11.2011
    20:39:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Nije ovo tako loše, jedino na što se može obratiti pozornost jest da Burattini nema milosti prema Chicu kad su u pitanju nevolje. Ovdje, po meni, vidimo i najbolju Gambinu interpretaciju Zagora u Chico specijalima. Kada se svemu tome doda činjenica da mi je ovo bio prvi Chico specijal i jedan od prvih Zg-a uopće...

    01.11.2011
    21:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 4, 10

    Naslovnica savršena. Toliko o stripu.

    01.11.2011
    23:00:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Nije loše. Svrha stripa ispunjena, ali ništa više od toga. Jedna od boljih naslovnica.

    03.11.2011
    13:21:00 sati
    kucak
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 6, 9

    Dosadno. Ovaj broj je među najgorima.

    05.11.2011
    17:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 2, 9

    jako lose i dosadno..

    18.01.2012
    21:00:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 6, 8

    Malo je epizoda iz Chicovog serijala koje su me zabavile, ali ovo je nažalost jedna od onih iz većine, koje se uglavnom baziraju na ponavljanju nemaštovitih i naivnih gegova. Cijenim inteligentan, pa ponekad i glupi humor, ali ovog prvog stvarno fali u novim epizodama Chica.

    29.01.2012
    16:20:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 55%

    6, 3, 6, 10

    Među najgorim Chico specijalacima.

    01.08.2012
    06:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Uobičajen Chicov specijalac...pomalo smiješan,pomalo dosadan. Gamba ok. Ferri stvarno zna crtati Chicove naslovnice

    20.10.2012
    12:24:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Ok,prolazno.Doneklen smijesnih scena,a vise sam ocekivao. Crtez je sasvim ok.Naslovnica,jadan Chico.

    06.02.2013
    01:27:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Po mojim mjerilima, zlatna sredina Chicovih specijalaca... a to znači 81%

    01.03.2013
    22:12:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 54%

    5, 6, 5, 6

    12.04.2013
    13:32:00 sati
    macca1985
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 7, 10

    Naslovnica odlična, ostalo već viđeno...

    20.04.2013
    19:29:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Ovo je bio prvi Chico specijal kojeg sam pročitao, i još uvijek jedan od omiljenih. Zanimljive su mi poveznice sa "Zasjedom u šumi" i kako je Bure dodao žive osobine mornarima te priče. Nažalost, i tu je prisutna jedna Buretova boljka, a to je da sve mora vrvjeti komičnim nesporazumima za izliku da Chica nalupaju (ona serenada Rusu, npr.)

    18.07.2013
    08:59:00 sati
    Opti
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Imao sam veća očekivanja od ove epizode.

    13.09.2013
    19:37:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 6, 10

    Malo lošiji od ostalih Buretovih Chico specijala.

    24.10.2013
    08:32:00 sati
    mpavin
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    Strip nije loš, ali naslov uopće nema smisla. Chico se većinu radnje uopće nije vozio rijekom i bio na brodu, već je samo raznosio ona pisma.

    04.04.2014
    16:14:00 sati
    brancika
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 6, 10

    Jedna od dosadnijih stvari Burattinia
    21.08.2014
    10:02:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Loše,kao i svaki posle legendarne petorke.

    24.09.2014
    10:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.11.2014
    13:11:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    28.03.2018
    11:19:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 5, 6

    Ništa posebno, u standardu edicije.

    31.05.2019
    16:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 615
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 480
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1744
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1744
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum