Dvorac na nebu

Zagor

ZG LUGG 4 | 228 str.

Pisac Wilbur dolazi u Darkwood jer ima strašne vizije prema kojima piše kratke priče. On misli da to nisu obična priviđenja već da se radi o stvarnosti. Za to vrijeme demonska stvorenja pod vođstvom crnog čarobnjaka Koontza, koji je došao iz paralelnog svijeta, šire užas po Darkwoodu. Zagor sa svojim prijateljima pokušava da se suprostavi mračnim silama.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*6

S*6

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvorac na nebu
    ZG LUGG 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il castello nel cielo
    ZG GI 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi Zagorone je izašao povodom pedesetog Zagorovog rođendana.
  • Ovo izdanje ima kod Ludensa broj četiri, mada se radi o prvom pravom Zagoroneu. Prva tri izdanja su reprinti starih priča u boji.
  • Zbog rođendanske proslave Ludens je ovaj gigant objavio samo nekoliko sedmica poslije Italijana.
  • Marco Torricelli je čovjek koji poslije Ferrija ima najduži radni staž kod Zagora. Premijeru je slavio 1986. godine. Do sada (2011. godina) je nacrtao 2.363 stranica za Zagora. Radio je i na serijalima Tex Willer i Dampyr.
  • Moreno Burattini je glavni Zagorov urednik, u međuvremenu je autor koji je napisao najviše stranica za Zagora, do juna 2011. čak 17.463, dvije hiljade više od Nolitte.
  • Originalno italijansko, kao i Ludensovo izdanje, imaju tekstualni dodatak, predgovor S. Bonellija i M. Burattinija. U tom predgovoru opisan je ukratko Zagorov put od 1961. do 2011. godine.
  • Prvi Zagorov strip, “Zasjeda u šumi”, izašao je 15.06.1961. godine. U toj epizodi se po prvi put sreću Zagor i Chico.
  • Gelsomino i Serafino pojavljuju se prvi put u epizodi “Zagor u napadu”.
  • Drunky Duck prvi put se pojavljuje u priči “Mohikanac Jack”.
  • Čarobnjak Koontz je najvjerovatnije dobio ime po slavnom američkom piscu fantastične literature, Dean Ray Koontzu.
  • Vidi youtube trailer.
  • Na internetu se moglo pronaći oko stotinjak Torricellijevih tabli koje su također rađene po scenariju ove priče ali u mnogočemu su se razlikovale od tabli koje su na kraju objavljene u ovom gigantu. Neki su na forumu nagađali da su to možda bile prve verzije tabli koje su Torricelliju, zbog ko zna kojih razloga, odbili. Na kraju je sva nagađanja prekinuo Moreno Burattini koji je rekao da postoje dvije nacrtane verzije giganta jer jer Torricelli lud (baš je tako rekao, "pazzo"). Kako je izvorno "Dvorac na nebu" bio planiran kao specijalac, Torricelli je to nacrtao prvi put, a kad su odlučili da ide u gigant, Torricelli je rekao da nema šanse da će on ovo dati u gigantski A4 format te je na svoju ruku krenuo crtati sve ponovno! op.ur.

50 godina! Većina nas nije bila rođena 1961. godine, u vrijeme kratko nakon poznatog zlatnog doba stripa. Pored toga što je tada prodaja globalno počela da opada, skoro svakodnevno su nicali novi stripovi i junaci, autori sa svih strana su htjeli svoj komadić kolača. Izdavačka kuća SBE je u to vrijeme izbacivala dosta novih stripova, prije svega western žanra. Stvar je u tome da je većina njih nestala kako se i pojavila, samo su rijetki opstali u nemilosrdnoj trci prikupljanja novih fanova. Tex, Kapetan Miki, Mali Rendžer su u to vrijeme imali već tradiciju i vjernu publiku, to im je pomoglo da prežive doba gdje su se stripovi sa identičnim temama pojavljivali i nestajali preko noći. Jasno je bilo da se u ovoj masovnoj produkciji tražilo nešto novo, nešto svježe što odudara od svega poznatog i odskače od popularnog western trenda koji je vladao tim vremenom.

Koontz

Podstaknuti kultnim ostvarenjima kao što su Tarzan i Fantom, Gallieno Ferri i Sergio Bonelli su našli jedan koncept za novog junaka, još jedan od mnogih koji je ubačen u trku za preživljavanje. Ferri je tada već crtao Maskara, junaka skoro identičnog Fantomu, međutim, bilo je jasno da jedna obična kopija ne može dugo da preživi u svijetu stripa, zato se ipak moralo smisliti nešto novo i osvježavajuće, nešto što će probuditi znatiželju čitalaca i istovremeno biti originalno, pored uticaja već provjerenih elemenata. Tako je stvoren Zagor, gospodar Darkwooda, branilac slabijih i potlačenih. Autori već od samog početka nisu htjeli u potpunosti da se odreknu western teme, a zašto bi to uradili, western je u to vrijeme palio i žario Evropom i sama pojava kauboja je bila dodatni bonus za jedno ostvarenje na putu prema uspjehu. Kao što sam rekao, problem je bio što su stripovi sa tom tematikom bili na svakom koraku, zato se morao napraviti eksperiment sa malim miksom. Taj temelj, koji je udaren Zagoru na samom početku, miks westerna, avanture, natprirodnih pojava i horrora, ostao je prisutan i do dan danas. Upravo to je, kako se s vremenom pokazalo, bio glavni razlog zašto je Zagor u međuvremenu nadživio na desetine drugih stripova koji su u toku godina izlazili u SBE.

SBE junaci imaju dosta edicija, mada su te većinom podijeljene i razlikuju se od junaka do junaka. Dylan Dog, Martin Mystère i Nathan Never imaju pored redovne serije i četiri najpopularnije, almanah, maxi, specijal i gigant izdanja. Sve do sada Zagor je kaskao za njima sa jednim izdanjem manje, naime nije imao giganta. Izašla su već tri Zagorova giganta, ali radilo se o reprintima starih epizoda u boji, tako da se smatralo da su to neka vrsta fake izdanja, to jest, nisu se tretirali kao pravi giganti. Povodom pedesetog rođendana našeg junaka, Moreno Burattini je uspjeo da ubijedi Bonellija da napokon donese krucijalnu odluku i da Zagor dobije gigantsko izdanje. Ovo je prvi pravi Zagorone, početak, barem se nadamo, jedne duge tradicije. Naravno da je opstanak serije ovisan o prodaji, ali ne moramo da se brinemo što se tiče toga jer je Zagorone već u prvih nekoliko dana prodan u Italiji u više od 30.000 primjeraka, što je veliki uspjeh. Već sada se prave planovi za naredno izdanje, koje bi trebalo da izlazi jednom godišnje.

Na prvi pogled mnogi su pomislili da se ovdje radi o još jednom izletu u paralelni svijet kao što su Golnor, Tin-Nan-Og ili Erin, ali, ova epizoda je izvedena potpuno drugačije. Ovoga puta Zagor ostaje u Darkwoodu, dok samo jedan lik prelazi u njegovu dimenziju. Ipak, na samom početku možemo na momenat da vidimo slike iz jednog drugog svijeta, radi se o kraljevstvu Wiklan. Tu upadamo u središte borbe između ljudske rase i čudovišta nalik orcima iz “Gospodara prstenova”. Uopšte, mnoge scene, kao napad na dvorac, provaljivanje vrata sa sredstvom nalik Grondu, skoro su identične kao iz pomenutog filma. Ovo je samo uvod u epizodu, upoznavanje sa glavnim negativcem i pojašnjenjem kako dolazi u Darkwood. Neki će možda ovu priču da strpaju u isti koš sa epizodama kao što su “Povratak Kandraxa” i “Crni gospodar”, međutim pojavljivanje trolova nije razlog da se to uradi. Paralelne dimenzije nisu novitet za Zagora, sjetimo se samo epizoda kao što su “Divovi dobra i zla” i “Dugin most”, tu naš junak takođe odlazi u drugi svijet ili paralelnu dimenziju, kako hoćete. Ponekad imam osjećaj da se samo priče sa elementima iz Tolkinovog pripovjedanja ubrajaju u one iz svijeta fantazije. Nisu vilenjaci i orci jedini koji su sastavni dio svih fantazijskih priča, ipak izgleda da dosta čitalaca upravo tako misli. Cijeli Zagorov svijet je svijet fantazije, svijet iz mašte, sam Darkwood je izmišljeno mjesto u kojem može skoro sve da se desi. U toj šumi udaraju mašta i stvarnost jedno na drugo, bajka i istorijske činjenice. Interesantno je Zagorovo zapažanje gdje kaže da je Darkwood možda neka vrsta magneta za paralelne dimenzije i da nije slučajno da se svako malo tu pojavljuju događaji za koje ljudi misle da postoje samo u ljudskoj mašti. U neku ruku i jeste tako, ali ako gledamo iz naše perspektive. Tu su se desile stvari koje su nezamislive u našem svijetu, čudovišta, vanzemaljci, utvare i druga bića iz mašte nisu rijetkost u Zagorovim pričama. Tako je serijal zamišljen od početka, zato nije iznenađenje što vidimo takve stvari u pričama, jer Zagor nije obični western serijal u kojem se u svakoj epizodi sukobi samo sa pobunjenim Indijancima i kriminalcima. Upravo zbog toga ima vjernu bazu fanova, ljude koji su spremni na momenat da utonu u svijet mašte i fantazije.

Scenario je pisan ekskluzivno za gigant, nije se radilo o tek nekoj priči koja je prije napravljena i stavljena u ovo izdanje. Burattini je znao da treba da nam pruži nešto inventivno i mislim da mu je to samo djelimično pošlo za rukom. Epizode sa orcima i vilenjacima jesu rijetkost, ali nisu identične priče kao ova ovdje. Glavni negativac jeste zaista velika opasnost i dobro je izvedeno što je izabrao Kuću na nebu kao utočište, vjerovatno se radi o najboljem utvrđenju koje može da se zamisli. Ideja sa piscem koji stoji u mentalnoj vezi sa negativcem je ok, daje posebnu draž priči, pogotovo pri kraju kada nastupa veliko iznenađenje. Ipak, opasnost koja se nadvila nad Darkwoodom je brzo svladana, meni bi bilo draže da su u priču uvučeni vojnici i više indijanskih plemena, sigurno da bi onda cijela epizoda djelovala dosta spektakularnije. Rasplet nosi malo iznenađenje, tek tada nam postaje jasnije zašto su neki likovi uopšte uvedeni u priču, a i sam kraj ostavlja otvorena vrata za nastavak. U Italiji se povuklo pitanje odakle odjednom rupa u Kući na nebu, to jest, kako tu rupu niko prije nije primijetio, s obzirom da vrh brda ima malu površinu. Burattini je odgovorio da on nije rekao da je ta rupa tek tada otkrivena, jednostavno fratri koji tu žive nisu bili previše zainteresovani da otkriju gdje rupa vodi, niti su to fizički bili u stanju da provjere. Autor Burattini je čak razgovarao sa jednim geologom u vezi te rupe, ovaj mu je rekao da bi bilo moguće da postoje kanali u ovakvom jednom prirodnom fenomenu, prije svega jer brdo ima karakteristike ugašenog vulkana.

Glavni negativac ove epizode je Koontz, humanoidno biće sa izuzetnim moćima. Već u prologu vidimo ga kao vođu monstruozne armije u napadu na kraljevstvo Wiklan. Očigledno je da se radi o jednom od vječnih ratova između dobra i zla. Koontz je atletski građen, visok i prijetećeg izgleda, ali i ima moći jednog čarobnjaka. Njegov najveći neprijatelj je Yord, koji je isto kao i on čarobnjak, samo što je u službi ljudi. Ne znajući da Yordov život stoji pod začaranim prokletstvom, to jest ako ga neko ubije biva teleportiran u drugi svijet, Koontz ga ubije i tako dolazi u Darkwood. Još jedan interesantan lik je Yordova kćerka, Xenia. Osim što izuzetno dobro izgleda, o njoj ništa više nismo saznali, kao na primjer da li ima i ona moći poput oca ili ne. Sasvim je moguće da je nakon očeve smrti postala gospodarica svoga svijeta i nadam se da ćemo ovu lijepu princezu opet prije ili kasnije vidjeti, možda čak i u jednoj romansi sa Zagorom, ko zna. Vratimo se opet Koontzu, koji je obilježio ovaj gigant. Mogli smo djelimično da vidimo njegove moći, tako znamo da ima začarani mač koji automatski odbija svaki napad, privlači metke i na taj način štiti gospodara. Zatim, u stanju je da od običnih životinja stvori smrtonosna čudovišta gigantskih proporcija. Ono što je najgore je to da normalne ljude može da preobrazi u svoje sluge koji izgledaju slično bićima orcima, na taj način može da stvori sopstvenu armiju bez obzira u kojoj se dimenziji nalazi. Magijom može da materijalizuje ono što zamisli, to najbolje vidimo kada od Kuće na nebu stvori svoj strašni dvorac pomoću neke nepoznate želatinaste tvari. Sa bićima nad kojima moć ima mentalni kontakt, tako zna ako neko od njih bude ubijen. Jasno je da u njegovom svijetu nema više strana, postoje samo dvije- dobro i zlo. Na strani dobra su većinom ljudi i bića koja miroljubivo izgledaju, dok su zlikovci markantni po samom izgledu. Orci, trolovi, reptili, bića prijetećeg izgleda uglavnom odgovaraju i mentalno karakteristikama svog fizičkog izgleda. Iako bi bilo zastrašujuće živjeti u takvom jednom svijetu, prednost je ta što je karakter svih bića zapisan u njihovom fizičkom izgledu, pa se automatski na prvi pogled zna s kim se ima posla. Pisac Wilbur je čovjek koji ima posebne moći, mada nije tačno objašnjeno kakve, osim da ima vizije događaja koji se trenutno odvijaju. Jako je labilna ličnost, plašljiv i fizički slabašan. Koontz ga koristi za svoje ciljeve jer je ovaj očigledno zbog labilne ličnosti lak plijen za čarobnjaka. Na kraju mi nije bilo baš najjasnije da li je Wilbur posjedovao moći prije dolaska crnog čarobnjaka i zašto je ovaj baš njega izabrao za žrtvu. Naša dva stara poznanika, fratri Gelsomino i Serafino, nemaju veliku ulogu u ovoj epizodi, prije bi se moglo reći da su ubačeni u priču zbog Kuće na nebu, koja se pokazala kao idealno mjesto za središte avanture. Gelsomino je dobroćudan i ima dosta sličnosti sa Chicom, najviše zbog toga što stalno misli na hranu. Serafino ostavlja utisak duhovnog čovjeka koji je u stanju da odoli sitnim strastima, tako da je Kuća na nebu za njega optimalno mjesto prebivališta, za razliku od njegovog pratioca.

Marco Torricelli jedan od ljudi sa najdužim stažom u Zagorovoj ekipi, zalužio je ime Maestro. Već od prve stranice on nam pokazuje da je u ovu priču uložio dosta truda, da se ne radi o zbrzanom crtežu samo da bi se što prije završilo. Prvih nekoliko stranica su jako inspirisani filmom “Gospodar prstenova”, pogotovo scenama koje su identične kao kada su orci napali Gondor. Maestro je još jednom pokazao da je svijet fantazije njegovo područje i da mu tu rijetko ko iz SBE može da konkuriše. Njegovi prvi radovi prije više od dvadeset godina bili su jako slični Ferrijevim, srećom on je sa vremenom evoluirao i našao sopstveni prepoznatljivi stil, ili možda bolje reći stilove. U toku vremena nekoliko puta je mijenjao stil, tako da imamo različite verzije crtanja kod stripova koje je uradio. Ovdje nije mnogo eksperimentisao kada su likovi u pitanju, kao na primjer u epizodi “Na putu ubica", vjerovatno zbog toga što je prvi Zagorone trebao da nosi i pomalo ukus nostalgije. Još nešto što mi se dopalo je kako crta mračne scene, ovdje svojim načinom sjenčenja daje posebno napetu atmosferu. Gallieno Ferri se potrudio da dostojanstveno obilježi ovaj događaj i nacrtao je odličnu naslovnicu. Zagor sa odlučnim izrazom lica u trku na neprijatelja, dok se vide samo mračna koplja i sjene nepoznatih bića. Upravo to daje posebnu draž i zagonetku čitaocu da uzme strip i baci pogled unutra kako bi vidio o čemu se radi.

Po mom mišljenju ova priča je dostojna prvog giganta, odličan početak jedne nove edicije. Zagor je napunio pedeset godina i još uvijek je u stanju da nam ponudi epizode koje mogu da se čitaju sa oduševljenjem. Nadajmo se da će za stoti rođendan naš junak još uvijek da brani svoj svijet od zla i raznih opasnosti i da ćemo mi biti tu da zajedno sa njim proslavimo taj jubilej.

Srećan pedeseti rođendan, Duše Sa Sjekirom!

Naprijed

N/A

ZG LUGG 5 Čovjek koji je pobijedio smrt

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 81%

    6, 8, 10, 9

    Svakako pravo iznenađenje za 50. Zagorov jubilej, a i Sergio Bonelli priznaje u uvod izdanja kako je stvarno predugo čekao na ovaj potez...


    Budući da je priča ionako svojevrsni fantasy (malkice inspiriran Tolkienovim Međuzemljem - a i Burattini se u zadnje vrijeme nekako posvećuje fantasyju, vidi uvod u Južnoameričku odiseju), Toricelli je ispao odlično na velikom formatu, čak mi se čini i da je bio posebno inspiriran u ovoj prilici... Još i sad se sjećam njegovog "Princa Elfova". Na A4 formatu Toricelli zaista odlično izgleda. Dizajn mu je skoro pa besprijekoran. Ona fantasy stvorenja su praktički kopija Jacsonovih orkova iz LOTR-a, divovske mesojedne gusjenice su također opake, jedino je pterodaktil previše pterodakltilski... A Zagor ferijevski! ;) Wilbur liči na Harold Ramisa iz Ghostbustersa. ;)

    Priča i nije nešto naročito inspirativna ni nova (svaki fantasy ili FRP ima kompleksniju priču od ovoga), no sviđa mi se Burattinijev ozbiljan pristup temi u kombinaciji s Toricellijevim crtežom. Nemojmo se zavaravati, iako je gigant, ovo je ipak Burattini i Zagor!  Sve u svemu, nije loše i zabavno za kratko vrijeme (iznimno brzo se čita)... Za izdvojiti je i povratak naših starih prijatelja iz Kuće na nebu, a i cijelo vrijeme imao sam osjećaj da je tu Martinov sidekick Java uz Zagora (Indijanca koji prati Zagora nazvao je Jawah - Javino izvorno ime). Bit ću malkic subjektivan,  ovo je prvenstveno vizualno guštanje uz laganu pričicu...

    Iako se slažem da bi Zagorone morao dobiti slični tretman kao i Texone, Ferri je na prvom gigantu bio obavezan. Ipak je čovjek legenda, radio sve naslovnice, a za ostale gigante ne zna se, jer kako Bure veli, čovjek ima 83 godine, tko zna kako dugo će moć. Autori su osobno zadovoljni prodajom giganta, skoro 30.000 u dva/tri tjedna kako je vani, tako da će to sigurno ići na godišnjoj bazi...

    04.07.2011
    23:44:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Priča štura, mislin da potencijal nije dobro iskorišten... Za godišnjicu je tribalo svakako bit veće, epskije i razrađenije. Crtež odličan, tu se nema šta prigovorit.

    04.07.2011
    23:57:00 sati
    Paka01
    uredi
  • Krscho

    Ukupna ocjena 55%

    3, 3, 10, 7

    Crtež i naslovnica odlični. Priča me razočarala i bila mi je odveć predvidljiva i očekivani obrati. Definitivno se trebalo drugačije napraiti priča.

    05.07.2011
    00:06:00 sati
    Krscho
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Sama prica nije nesto. Na pocetku obecava, ali nista vise od toga, vec na cetvrtini stripa se vidi da se nista spektakularno nece desiti. A bilo je potencijala. Veliki minus za bespotrebne dijaloge i objasnjenja. Kraj solidan, a veliki je nedostatak izostavljanje neke bitke epskih razmjera, kojih je dosta bilo u Zagoru. Steta je i sto se radnja desava vecinom na jednom mjestu, a ima mogucnosti da se desava po cijelom Darkwood-u, pa i sire. 240 strana je bilo i vise nego dovoljno za tako nesto.

    Toriceli sjajan, posebno u pocetnim prikazima bitke. Cijeli strip odise nekim starim smekom, i mislim da je covjek pun pogodak za izbor crtaca prvog Zagoronea.

    05.07.2011
    00:28:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Baš sam uživao čitajući ovo...

    05.07.2011
    08:30:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 7, 6

    Dosadno. Radnje nema, Burattini opet previše objašnjava. Šteta, jer priča je bila potencijal.

    Torricelli je solidno odradio posao, precrtao par scena iz LOTR-a.

    05.07.2011
    08:37:00 sati
    alen
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Lagano štivo koje ne oduševljava previše.
    Crtež odličan.

    05.07.2011
    08:55:00 sati
    split85
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Same pohvale za ovaj gigant.

    05.07.2011
    09:09:00 sati
    skuby
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    05.07.2011
    09:28:00 sati
    cronos six
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    Daleko je ovo od dobrog. Možda na granici da bude solidno. Ne volim ovakve teme i strip zaista mora da bude odličan da mi takva tema bude zanimljiva za čitanje.

    05.07.2011
    10:18:00 sati
    delboj
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 75%

    5, 7, 10, 9

    Vrlo zbrzano, dosta stvari nije objašnjeno, ali na kraju krajeva- zabavno. Torricelli je stvarno majstor, naslovnica je skoro pa odlična.

    05.07.2011
    10:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Gledao sam nedavno seriju Supernatural (kod nas u HR..lovci na natprirodno) i u jednoj od zadnjih pogledanih epizoda pojavljuje se autor i crtač stripova čije je svako izdano djelo u biti stvarna pustolovina dva brata koji su glavni likovi u seriji i sve ideje za strip autor je dobivao u noćnim morama...e pa mogao bih se kladiti da je Burattini tih par epizoda pogledao u više navrata i eto nastao je ovaj Zagor...mix navedene serije, malo gospodara prstenova, malo jednog starog filma: Podrhtavanja(Tremors) i malo Zagora i Čikota i to je to: Dvorac ma nebu! Odličan crtež i velika zabava...
    05.07.2011
    13:45:00 sati
    Oki
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Zabavna priča sa dosta akcije. Očekivao sam da će priča ići u drugom smjeru tako da me priča veoma iznenadila. Nije baš sve objašnjeno i ima pokoja nelogičnost no meni se priča svidjela.
    Torricelli u svom najboljem izdanju!

    05.07.2011
    15:36:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Nije toliko loše za prvi Gigant. Torricelli može i bolje!

    05.07.2011
    15:53:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Lepo, lepo za jubilej. Moreno je to sve lijepo smislio, malo i pretjerao, a i pokoji put mora čitatelju objasniti nešto što se razumije samo po sebi. Torricelli je svoj zadak obavio na visini pothvata. Za prvi gigant sasvim u redu.

    05.07.2011
    17:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 8, 9

    Plicak

    05.07.2011
    20:24:00 sati
    kasper
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    dubinjak

    05.07.2011
    21:22:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    05.07.2011
    22:30:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    06.07.2011
    08:49:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Iskreno više sam očekivao od jubilarnog prvog Zagoreonea, mislim na priču. Ali sve u svemu jedan fini i brzi užitak! Toriccelli me je najzad oduševio, sad mi je u potpunsoti jasno zašto ga King toliko favorizuje kao jednog od najbojeg crtača u Zagorvom staffu, samo da zadrži ovaj način crtanja i Zagoru je osigurana crtačaka budućnost sa njim, Nucciom, Rubiniem, Espozito Brosom, Verniem, Barisonom...

    06.07.2011
    22:45:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Crtež i naslovnica odlični!

    Problem nastaje, kao i toliko puta kod Buretta u tome što on krene jako dobro u priču, al' putem se jednostavno gubi - čemu natruhe ljubavi između dvoje indijanaca? Scena u rudniku bezpotrebne...

    Zagor ubija desetke sluga za koje se ispostavi da su obični i nevini ljudi i primjeti to čisto onako, na tren? Gdje je Gospodar Darkwooda koji bi pazio na takve stvari?

    S druge strane, čemu biti prestrog?

    Bureta malo ubije i ritam pisanja, teško je ostati svjež na dnevnoj bazi i mogu reći da je ovo sasvim zadovoljavajuće za početak i veselim se novim gigantima!

    07.07.2011
    12:07:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 65%

    5, 4, 10, 8

    Da je ova priča izašla u redovnoj seriji, smatrao bih je vrlo dobrom i osvježenjem s obzirom na kojekakve gluposti koje izlaze pod Zagijevim imenom. Kako je ovo specijalna epizoda, i to posvećena 50 godini izlaženja očekivao sam mnogo, zaista mnogo više. Buratini je imao odličnih priča, pogotovo  u onom dijelu koji je izdavala SD, ali poneka dobra se znala pojaviti i  u skorije vrijeme no meni izgleda kako Bure piše sve gore, imamo zbrzane priče, slabe karaktere, kratke okršaje, dječije dijaloge i razne druge boljke koje, barem po meni, ne bi trebale biti tako učestale, pogotovo ne u ovim vremenima kada  i strip doživljava evoluciju ( SD je odličan primjer pozitivnih promjena ). Sve pobrojane faličnosti sam našao u ovoj priči. Pročitao sam je za nekih pola sata, nisam vidio niti jednu ozbiljniju borbu ili zanimljivu konverzaciju vec tamo neka razmišljanja tipa "Ima kljun kojim može ubijati" :S i naposlijetku ostao razočaran epizodom koja mi je uoči izlaska proizvela nesvakidašnju euforiju. Sve pohvale idu sve boljem Toričeliju, posao na visokom nivou i Ferriju za jednu originalnu naslovnicu. Još uvijek nade za napredak usmjeravam ka JA periodu koji upravo počinje:)

    08.07.2011
    16:24:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    Šta ja znam, i nisam nešto zadovoljan. Ali ja sam mnogo očekivao a onda se obično čovek razočara. Crtežom sam zadovoljan, ali priča je slaba. Ne znam ni sam zašto sam očekivao nešto epsko kad i nije bilo takvih nagoveštaja. Valjda zato što se čovek raduje prvom gigantu Zagora. Toričelija sam uvek voleo na Zagoru i ovde mi je ispunio očekivanja. Međutim scenarista je debelo zakazao. Pretpostavljam da će sada biti svake godine gigant pa se makar nadam nekim crtačima koji nisu iz Zagorove ekipe.

    10.07.2011
    01:17:00 sati
    goksi
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Lagani ljetni užitak, pravo osvježenje mi je crtež Toričelija. Ja, kao predstavnik stare garde ljubitelja Zagora, jedino očekujem od novih epizoda da na crtežu vidim pravog Zagora, a ne neki lik koji mu sliči samo po tome što nosi istu majicu. I već to mi je sasvim dovoljno da budem zadovoljan epizodom.

    Sama priča ništa specijalno, ali ipak malo efektnija od standardnih - od Buratinija se i ne treba previše očekivati. Završetak je predvidljiv bio mnogo stranica unaprijed.

    10.07.2011
    10:51:00 sati
    Galis
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča i scenarij. Torricelli kao i uvijek izvrstan! Naslovnica također sjajna.

    10.07.2011
    11:57:00 sati
    macca1985
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Evo pročitah ga i ja. Nije glupo ali je već ofucano. Može da se pročita, ali za prvi gigant moglo je mnogo bolje. Ovako ostaje samo da je prvi gigant. Bure ima problema, to je očigledno. Ispraznio se debelo.

    10.07.2011
    13:10:00 sati
    legaz
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Iako sam ocekivao vise (pogotovo sto je fantasy bio u pitanju) moram priznati da sam ipak bio poprilicno zadovoljan posle citanja! Mozda je razlog tome fantastican Torricellijev crtez i prica koja ipak ide lagano i pitko bez nekih velikih preokreta do samoga kraja! Dakle, nije lose ali se ne mogu oteti utisku da je ovo mogla biti jedna od epskih Zagorovih prica! Na!slovnica odlicna, Ferri je ipak majstor svog zanata...

    10.07.2011
    14:38:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 8, 6

    Kad sam na kioscima ugledao novi Zagorov Gigant, pomislio sam kako 'moram' kupiti jos jedan besmisleni strip, samo zato sto sam tzv. kolekcionar. Kazem besmisleni, jer sam pomislio kako se tu radi samo o jos jednom reprintu, a o reprintima koji se objavljuju pod nekim novim edicijama ili brojevima nema smisla trositi rijeci. Takva izdanja samo narusavaju izdavacku cistocu nekog strip junaka.

     Medjutim, kad sam otvorio korice i prolistao strip, shvatio sam da se tu radi o novoj epizodi, o prici koja je vjerojatno zanimljiva i kojoj je crtez jako dobro prilagodjen, i doista - kad sam ugledao taj crtez ... nisam mogao doci k sebi od cuda. Osjecao sam se kao prije 25-30 godina kada sam kao dijete gledao te slike, kada sam gutao radnju prije svega preko fenomenalne grafike, kada su Ferri i Donatelli bili u zenitu svoje stvaralacke vjestine.

     Dakle, crtez je beskrajno lijep, pogotovo u vremenu kad sam sebe prisiljavam na navikavanje na citav niz crteza koji prije odgovaraju Teksu Willeru ili Kenu Parkeru nego Zagoru. Da, to je Torricelli ali ipak drugaciji Torricelli. Imam utisak da se covjek jako, jako potrudio. Onda se sjetim da je to ipak zbog 50 godina Zagora, sto je jak razlog.

     

    Crtezu cu dati ocjenu 8, jer smatram da desetku zasluzuju samo remek-djela Ferrija iz vremena prije rata, a devetka pripada svemu ostalome fenomenalnome. Osmica je jos uvijek vrhunski crtez.

     Uh, sve nekako odlazem pisanje o samoj radnji. Sto reci o radnji? Zanimljiva ideja, i nista vise od toga. U biti mi se nikad nije svidjao sukob neravnopravnih protivnika - ovdje s jedne strane imate zlog carobnjaka koji ima neogranicene moci i s druge strane ljude koji ga ne mogu usmrtiti niti s puskom iz neposredne blizine. Dakle, imamo klisej: on sa svojom zlom vojskom sve gazi dok ne naleti na Zagora kojeg ne moze poraziti.

     Nije na meni da prekrajam scenarij, ali da je njegovi mutirani vojnici imali vecu ranjivost i da se u pricu ukljucilo s druge strane vise indijanaca ili bijelaca pa da se priredila krvava duga bitka s puno zrtava s obje strane, a da je Koontz stradao na kraju na neki 'normalniji' nacin odnosno da je red na njega dosao na kraju kao onda na Crnog gospodara iz Hordi zla, sve skupa bi bilo puno bolje i dinamicnije. Ovako jedinu prikazanu akciju imamo izmedju tih zlih sluga i samog Zagora koja se sastoji u tuci kod koje inace super snazni zli sluge Zagora ne mogu poraziti niti kada su brojcano nadmocniji niti kad oni imaju maceve dok je s druge strane on bez municije i sjekire. Jos kada on sam njih pet-sest baci dolje niz liticu, razocaranje je tim vece.

     

    Ukratko, onog dana kad sam na kiosku uoci kupovine povrsno prolistao strip ocekivao sam zanimljivu pa i epsku pricu koju mora pratiti puno akcije i dinamike, a sto je potpuno izostalo.

     

    Stvar koja mi se jako svidjela i koja scenaristicki ima smisla jest dio kada Zagor i Jawa ubiju one crve dinamitom, dok mi se s druge strane kao potpuno besmislenom doima Koontzova moc da materijalizira odnosno mijenja stvari (npr. kada je onu crkvu pretvorio u svoj dvorac). Osim toga, ako se taj dvorac stvara od nekakve zelatinaste tvari, zasto onda ima formu kamenih blokova? Bezveze.

     

    Pricu donekle spasava zanimljiv preokret odnosno preobrazaj Wilbura u Koontza u onoj pecini, ali opet sto ce mi takav sukob s glavnim negativcem? Zelim akciju, beskompromisnu borbu, puno zrtava na obje strane i na kraju klimaks koji se sastoji od propasti negativca na zadnjim stranicama (ili cak bez toga), ali svakako akciju i dinamiku. A toga kod Zagora gotovo kao da (vise) nema.

     No, dobro. Ipak sam jako uzivao u odredjenim dijelovima price: slika na stranici 174. koja prikazuje Koontza kako sjedi u glavnoj prostoriji svoje utvrde te njegovu uznemirenost docarava mi raskos price, nagovjestaj velikog sukoba, ili mi je sve to barem trebala docarati. Jer, sve je to izostalo. I ne samo to: cemu onaj monolog Koontza u 4. slici na istoj stranici kada objasnjava (valjda samome sebi) kako je mogao osjetiti pogibiju svog sluge? Cemu takvi maloumni scenaristicki ispadi? Nevjerojatno.

     Zakljucak: ovo je jos jedna u citavom nizu novih prica kojima nisam zadovoljan. Zadnje price s kojima sam bio zadovoljan bile su Mocvara robijasa u regularnoj seriji te posebno Covjek sa crnom maskom u Maxi seriji.

     Ne znam sto bih rekao, katkad pozelim da opet imam mozak kakvog sam imao npr. 1981. nadajuci se da bih tada vise uzivao u ovakvim losim i nedovoljno razradjenim pricama.

     

    17.07.2011
    21:07:00 sati
    mile.soric
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma epizoda je genijalna i stvarno crtez je predobar. Torriceli je odradio veoma dobar posao.

    20.07.2011
    18:15:00 sati
    kenan92
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo zabavna priča.Sve je super.

    21.07.2011
    09:08:00 sati
    Patrix
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sve je sjajno, osim Torricellija - on je briljantan.

    23.07.2011
    17:49:00 sati
    velka031
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 56%

    4, 3, 9, 8

    Kao i vecina ljudi ovdje, smatram da je crtez fenomenalan, i da je naslovnica dobra; sto se tice price i scenarija, te stvari ocito nisu na istom nivou.  Vidjeli smo price fantazije u Zagorovom serijalu prije (Crni Gospodar, Princ Viljenjaka), ali ova je ocito losa, i kao da je napisana za djecu od 10 godina.  Jebi ga, nisam nikad mogao da progutam onog Koontza i kako lagano pretvara obicne ljude u svoj monstrumske sluge.  Sve mi je nekako naivno i ne-zanimljivo.  Scenarij je nekako i glup; likovi izgovaraju stvari koje bi mozda bile 'juvenile' u Mikijevom Zabavniku, a kamoli u Zagorovom stripu.  Kraj price mi je isto tako los; ono kad Zagor kobejagi otkri da je onaj Wilbur u stvari Koontz, mi je ispalo naivno.  Kako je on uopste to mogao da skonta?  I onda kad se Wilbur ubi zbog toga... sve se nekako prebrzo zavrsi, bez ikakvih pardona.  Stvarno slaba prica, koja bi mozda i mogla da profura prije jedno 20 godina, ali u ovo doba, kad je Zagor napunio 50 godina, ocekujemo nesto za malo vise 'dubine'.  

    24.07.2011
    13:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Crtež je najjača karika ove epizode. Priča/scenarij je zabavna ali su ljudi izgleda (pa možda i ja) očekivali nešto spektakularnije obzirom na godišnjicu i na to da je ipak ovo prvi gigant. Najveći nedostatak je Buretovo pretjerano objašnjavanje očitih stvari dok s druge strane nije objasnio ono što uistinu zbunjuje. Kroz cijeli strip sam bila uvjerena da je pisac jednostavno materijalizirao Koontza iz sjebanog dijela svoje ličnosti  i da su Koontz i on jedno te isto, da bi na kraju ispalo da je pisac "opsjednut" Koontzom, tj. da je ovaj ko neki zloduh ušao u njega.

    24.07.2011
    22:10:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 80%

    8, 6, 10, 8

    Crtez fenomenalan.Naslovnica ok ali mogla je i bolje.Prica je imala mnogo veci potencijal,cini se kao da je malo ovih 200 i kusur stranica.Sve u svemu nista spektakularno.Solidno.King recenzija 10!

    29.07.2011
    00:47:00 sati
    okiboki
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    12.08.2011
    10:55:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Malo falilo do savršenstva

     

    03.09.2011
    15:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda je savršena, odličan početak novog serijala.. Jako volim fantastične priče i ovo me stvarno oduševilo.. Torricellija prije i nisam toliko volio, ali moram priznati da mi, uz Della Monicu i Ferrija, izrasta u jednog od najboljih Zagorovih crtača.. Naslovnica odlična..

    17.09.2011
    09:19:00 sati
    allessi
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Iskreno rečeno, ispočetka san planirao dati identičnu ocjenu kao i King ali što sam duže razmišljao o samoj epizodi to mi se činila sve lošijom. Ova priča nije za prvi gigant, ne sumnjam da je Bure želio ponuditi nešto novo ali ovo to jednostavno nije. Imamo već milijun puta prežvakanu fantasy temu zlog čarobnjaka koji može sve i svašta da bi se na kraju ispostavilo da je totalno niškoristi. Nema tu epskih dvoboja, žrtava, emocionalnih trenutaka, sve je nekako šablonizirano. Kraj mi se također nije svidio, objašnjenje s Koontzom unutar pisca je glupavo. Btw. očekivali bi od glavnog fantasy negativca da ima i prikladno ime ali ovaj izgleda da je Nijemac. LoL. No, barem je crtež fenomenalan.

    21.10.2011
    12:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Baš me prijatno iznenadio ovaj gigant. Lagana, zabavna fantazi priča uz odličan crtež Toričelija na A4 formatu.

    Moglo je ovo naravno više da se razvije, da se dobije neka epska priča, ali je i ovako skroz zadovoljavajuće. Jedino što mi je malo zasmetalo su ta suvišna pojašnjenja Buratinija, nepotrebni monolozi u par navrata. Ipak, što se mene tiče, i Buratini ovde zaslužuje pohvale, a crtež je fantazija.

    10.12.2011
    17:16:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    jako ugodno iznenađenje sto se tiče burattinija,torricelli standardno odličan

    18.01.2012
    19:59:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mom iznenadjenju i radosti nije bilo kraja kad sam video da samo posle par nedelja od izlaska u Italiji ovde kod nas izlazi dvorac na nebu i Manituova skrinja.

    NAdam se da ce Ludens isto tako uraditi i sa 2 Gigantom

    Buratini ko stvoren za Zagora.

    Toricelli odlican.

    Ferri maestralan.

    Zagor je lik koji je obelezio mnoge ljude injihova detinjstva i nadam se da ce i generacije koje slede da ga kupuju i odrastaju sa njim

    SRECAN TI 50. RODJENDAN ZAGORE , A I TEBI CIKO !!!

    13.05.2012
    17:39:00 sati
    going going
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10


    Citiracu recenzenta:
    "Cijeli Zagorov svijet je svijet fantazije, svijet iz mašte, sam Darkwood je izmišljeno mjesto u kojem može skoro sve da se desi. U toj šumi udaraju mašta i stvarnost jedno na drugo, bajka i istorijske činjenice. Interesantno je Zagorovo zapažanje gdje kaže da je Darkwood možda neka vrsta magneta za paralelne dimenzije i da nije slučajno da se svako malo tu pojavljuju događaji za koje ljudi misle da postoje samo u ljudskoj mašti. U neku ruku i jeste tako, ali ako gledamo iz naše perspektive. Tu su se desile stvari koje su nezamislive u našem svijetu
    Zao mi je sto recenzent nije malo vise obratio paznju na ovaj deo price posto predstavlja bitan element njenog razumevanja. Burattini se svojski potrudio, kao i velicanstveni Torricelli, da naglasi Darkwood, svet iz maste kao centralni deo price, u duhu jubilarca. Dakle, cela epizoda je svojevrsna posveta jednom od recepata uspeha serijala, sumu u koja savrseno egzistira u sirokom polju maste- western, drama, fantazija, akcija, komedija. Veoma jasno ukazuje na to da je strip Zagor i unutar sebe sacinjen od maste. Njegove se zidine prave od zive zelatinaste mase koja se morfuje zavisno od volje pisca (u ovom slucaju Wilbura/Koontza)
    Wilbur kao lik je savrseno izgradjen i odlicna je Buretova metafora u prikazu pisca uopste. On u okviru realnosti moze biti svakakav: ovde je pomalo lucidan zbog brkanja maste i zbilje, bojazljiv i nesvestan sopstvene destruktivnosti (unutar sveta koji je stvorio). Kada se nadje unutar tog sveta njegova umetnicka snaga ga deli na dva dela, od kojih je drugi deo "Koontz", nasuprot bojazljivom "Wilburu"Koontz je carobnjak, onaj koji od herojevog komada raja pravi pakao, nevolje koje su neophodne za fabulu, a u njegovoj ratnickoj prirodi mozemo takodje da prepoznamo pisca koji ce izazove mnogo prolivanja krvi oko glavnog lika, heroja, opet radi fabule. Stvaranje koje se kosi sa dekstrukcijom.
    Kao sto kaze otac Serafino, na strani 238: "Dakle, moc onoga koji izmislja i pise price sastoji se u oblikovanju stvarnosti po svojoj zelji. Pisac stvara vojske, gradi dvorce, ozivljuje cudovista. A svi veruju u njegov svet, poistovecuju se i pate s likovima." Slicnu filozofiju smo imali prilike videti i u Dilanu Dogu (najjasnije u "Konjanicima vremena"). Naravno, masta varira kao i pisci unutar serijala pa je zato ovde prikazana kao nestalna materija (zelatinasta), to nam je prikazano i na najkonkretniji moguci nacin...Ona je u stanju da bozju kucu pretvori u [i]dvorac iz nocne more/dom zlog duha". Manje-vise (vise manje nego vise) kao argument ovoga je po prvi put prikazana ironicna Cikova reakcija na divoskog slepog misa "palog sa neba" na 52. strani...seticemo se da je inace njegova najslabija reakcija na ovakva bica izbuljene oci i dignuta kosa na glavi sa cuvenim "mamaaaaaaaa!!!"
    Dakle, Zagor, pisac, i Darkwood - tri aktera ove price, tri aktera unutar serijala uopste. Aluzija je jasna. Pravi jubilarac!

    Posto volim kada scenarista razvija ovakav, ili neki drugi skriveni ko(o)nt(z) unutar price, dajem scenariju jednu stabilnu desetku. Zagor zudi za ovako dobrim pricama.
    A Torricelliju cu dati postaviti zlatni kip ispred svoje kuce. nema te ocene koja moze biti dovoljna za onakve kadrove

    05.06.2012
    00:43:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobra priča, početak čista kopija scena iz gospodara prstenova ( odlično nacrtano-perfektno ). Ponovno se spominje svima draga kuča na nebu i dva fratra Serafino i Gelsomino. Noćne more pisca Wilbura pretvaraju se u javu, kroz njega djeluje čarobnjak Koontz. Dosta je toga ostalo nedorečeno, a i kraj je zbrzan, dobro je ali moglo je i moralo bolje. Sviđa mi se veliki format tj GIGANT.

    Ima odličnih scena kao što je ona sa divovskim gusjenicama koje je uvečao ( GIGANTSKI ) Koontz. Uvod je isto scenaristički odlično napravljen. Pa i neke scene u dvorcu kao borba Zagora sa paucima.

    Zanimljivo je ovdje da Wilbur dosta sliči Burattiniju :). Torricelli je dobar, ali primjetio sam da ima u nekim vinjetama problema sa fizionomijom, nacrtao je Koontzu I Zagoru u pojedinim vinjetama jako male ruke i kratke u odnosu na tijelo...pa ovi izgledaju pomalo hendikepirano. Uvodni crtež mu je genijalan sa dvorcima.

    Dobra naslovnica, samo da je dvorac napravljen malo manji jer prevelik je kadar Zagora.

    26.09.2012
    01:24:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Priča dobra, scenarij moga bit malo bolji, crtež super.
    25.12.2012
    11:48:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • cod83

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    22.01.2013
    00:15:00 sati
    cod83
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    3, 2, 8, 8

    15.07.2013
    22:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Crtački nenadjebiv, scenaristički više nego dobar mada mi ostaje dojam da je od te ideje Burattini mogao napraviti budući klasik, novog velikog neprijatelja ili sl.

    31.08.2013
    23:28:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 46%

    1, 1, 10, 10

    Strip bi bio ok da nije prežvakani plagijat i uz možda nekog drugog junaka!

    19.10.2013
    02:00:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    08.12.2013
    19:41:00 sati
    Onedin
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 66%

    2, 7, 10, 9

    Strip kao strip je loš (previše znastvene fantastike i horrora za moj ukus), ali za Zagorovu jubilarnu godišnjicu trebalo je napraviti puno bolji strip. Nešto o Zagorovim korijenima ili o njegovim roditeljima (npr. radnja kao što je bila za Dugin most).

    04.04.2014
    16:25:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    27.06.2014
    20:00:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Fina epizoda ovoga puta svet bajke dolazi kod Zagora.

    25.09.2014
    12:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    Toričeli odličan, vjerojatno čista 10-ka, ali za moj ukus samo da je nijansu mračniju atmosferu složio, kad je već priča zamišljena kao neka 'mračna'.

    Ferri me baš i nije oduševio naslovnicom, možda samo zato jer i nije baš skroz u njegovom uobičajenom stilu naslovnica, a možda mi samo kolor nije legao.

    Sama priča mi izgleda nekako nespretna i bezveze, a scenarij više manje isto u tom rangu, oboje ko neka loša Dylan Dog verzija Zagora.

    14.02.2015
    17:33:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Napokon nakon toliko godina smo napokon mogli i da pročitamo Zagoronea- Šteta što su prekinuli sa ovim serijalom. Na prvi pogled mi se činilo da je rizikantno praviti još jednu epizodu sa Torricellijem nakon "Misterioznog sela" ali je bolje ispalo nego što sam se nadao. Priča i scenario su se lijepo uklopili u svakodnevnu atmosferu Darkwooda predstavljajući nam još jedan klasik baziran na epizodu "Gospodar tame". Jedina zamjerka mi je kod Torricellija koji stalno mijenja svoj stil crtanja, ovaj mu je zaista fantastičan jer me jako podsječa na starije epizode sa Donatellijem. Wilbur je bio zaista zanimljiv lik sa zanimljivom pričom, nešta što se rijetko viđa kod Zagora. Radnja se nije puno odvajala od Darkwooda što mi se na neki način i svidilo. Šteta je jedina što se ova epizoda nije pojavila tokom perioda kada je nastao "The Lord of the Rings" jer bi se za to vrijeme jako bolje prodavala nego danas, i ubrzo bi stekla status jedne od boljih epizoda. Ovako, iako smo se morali dugo da načekamo, ipak je se isplatilo, a najviše me obradovao početni tekst Burattinija i Bonellija. Naslovna je zaista zakon, jedna od neobičnih i boljih koje je Ferri nacrtao. Sve u svemu - odlična priča!

    30.05.2015
    21:57:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 9, 5

    Ne znam čime vas je ovo zaludilo ali čim je fantastika u ovolikoj mjeri meni je kec k'o kuća. Kakav Koontz, kakav želatin. Da je Boselli ovo pisao i bilo bi logično ali kud ti Bure? Jedino je Torricceli super i dignut će ocjenu u ovom prosjeku i sad će to izgledat mnogo više od nekih drugih epizoda čija se priča mogla čitati

    18.08.2015
    15:58:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    pa i nije loše,da se pročitati.najbolji mi je uvod koji se odigrava u zemlji Wiklan,opsada dvorca,fajt onih orka i ljudi.jedino mi onaj Koontz nije "sjeo".

    08.07.2016
    17:26:00 sati
    igor 12
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda! Iako je bilo sličnih temi u Zagoru, ovo je napravljeno na odličan i osvježavajući način. Umjesto da Zagor dolazi u neki svijet, ovoga puta lik iz tog svijeta dolazi u Darkwood. I to je najbolji dio stripa. Imamo Zagora koji brani svoje "kraljevstvo" i to je učinjeno na odličan način. Jedina mana je to što je ova epizoda imala potencijala za puno više stranica, da se dogode znatno veće promjene u Darkwoodu, ovako imam neki osjećaj zbrzanosti. Crtež i naslovnica odlični.

    05.11.2016
    19:28:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Znaci priča ima nekih mana,a to su: Zagor pošalje Druncky Ducka po Tonku i njegove Mohwake i ne vrati se uopce i ne pojavi se vise u stripu! Glupi dijalozi,naprimjer između Zagora i onog Indijanca kada su išli do kolibe kod onih rudara,također razgovor između ona dva fratra,inace u Burattinijevim pričama moze se nać takvih glupih dijaloga koji su sami sebi svrha! Zagor je opet extremno pametan povezuje stvari koje nikome nebi pale na pamet! Očekivao sam napad Indijanaca i vojnika na Kontzov dvorac i neku spektakularnu borbu,međutim nista od toga,dobio sam skroz drugačiji kraj,mozda je Burattini mislio da bi takav kraj bio pre veliki plagijat! Torricelli je fenomenalan,onaj početak je tako dobro nacrtan da ja nisam moga vjerovat dali je to zbilja Zagorov strip! Naslovnica je isto odlična,sve u svemu jedna ok epizoda koju crtez diže u nebesa!

    06.11.2016
    23:13:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    11.12.2016
    07:05:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    2, 1, 10, 7

    14.07.2018
    19:04:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    29.07.2018
    16:00:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlican strip, Zagor "old school". Nesto niza ocena za scenario zbog suvisnih objasnjavanja. Crtez vrhunski, naslovnica odlicna.

    04.05.2019
    10:16:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Zanimljiva priča, fantastičan crtež.

    01.06.2019
    20:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 578

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum