Nulta godina Darkwooda

Zagor

ZG LUSP 1 | 160 str.

Zagor priča Chicu i Sullivanima o porijeklu simbola na njegovoj majici.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nulta godina Darkwooda
    ZG LUSP 1
  • Darkvud godine nulte
    ZG VCSP 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Darkwood anno zero
    ZG SPEC 13

ZANIMLJIVOSTI

Prvi specijal u Ludensovom izdanju ujedno je i najbolji, s čime se slaže većina čitalaca. Burratini i Ferri su ovog puta bili na visini zadatka. Naslov Nulta godina Darkwooda je odlično pogođen, nekako privlači na čitanje. Mali uvod sa Mnogookim koji priča indijanskim dječacima drevnu legendu, pa zgoda sa Čikom koji izgubi posljednjih pola dolara predstavljaju lijep uvertiru u glavnu priču. Zagor konačno odlučuje da nam razjasni zašto je izabrao baš orla za simbol na majici, a kome bi ispričao tu priču ako ne Čiku i tati Sullivanu i njegovim sinovima.

Da bi to saznali, moramo se vratiti u vrijeme poslije Fitzijeve smrti, a prije nego što je upoznao Čika. Pat Wilding je već počinjao karijeru zaštitnika slabih i nevinih, pa tako biva teško ranjen braneći preživjele doseljenike koje je vodič Groove namjerno uputio na indijansku teritoriju. Ali sudbina ga je dovela do tajanstvene Shyer koja mu spašava život. Ona živi u pećini na vrhu litice groma, a jedini drug joj je orao Kaata u čijim očima po potrebi vidi šta se događa na zemlji. Objašnjava mu da je odabran da bude junak i da mora da pronađe svoje mjesto u točku sudbine. Indijanska mitologija je izgleda najviše bazirana na tome da je čovjek jedini remetilac prirodnog sklada, a sve drugo u prirodi je savršeno uklopljeno. Burratini nam je ovdje prikazao mladog Patricka Wildinga sa malo drugačijim osobinama nego što ih je Zagor imao kasnije. A pomalo je tužna i slika Shyer koja žali što je morala da se odrekne mnogih stvari zbog dara koji joj je darovao Manitu. Zagorov život je od ovih događaja okrenut u drugom smjeru, sa jasno određenom simbolikom. Kraj je možda mogao da bude razvučen na desetak stranica, sa nekim prikazom epske borbe između dobra i zla ali i ovako nije ispalo loše. Dobro uvijek mora da pobijedi, a Zagor nastavlja da traga za svojim mjestom u točku sudbine.

Shyjer i Kata

Zagor nam je u ovoj epizodi ispričao najzanimljiviju priču iz svoje prošlosti. Oživljavanje drevnih legendi u sadašnjosti je pun pogodak za jednu ovakvu epizodu. Simbol orla na majici je očito mnogo važniji za sam Zagorov lik nego što smo to ranije mogli da vidimo u serijalu (osim možda u ZS 1065 Potop u Darkvudu). Šteta što nije bilo više ovakvih specijala. Ferrijev crtež standardan ali je zakazao sa naslovnicom. Motiv i simbolika su dobro pogođeni ali proporcije Zagorovog tijela nisu odgovarajuće, a čini mi se da bi mnogo ljepše izgledala manja slika Zagora sa nekim prizorom sunca i orla iza.

Patrick Wilding i Shyer

Naprijed

ZG LUSP 13 Pustolovina u Kanadi

ZG LUSP 15 Vojska duhova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma....sve desetke,šta se mislim uopće!Prvi spec u Hrvatskoj i najbolji spec dosada.Jednostavno opušteno i čitanje sa uživanjem.....
    19.10.2007
    17:18:00 sati
    kico
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalna prica....napokon saznajemo znacenje orla na grudima Zagora.Naslovnica je za devetku jer Zagor mi nelici bas na Zagora.
    19.10.2007
    18:58:00 sati
    senad7
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Najbolji specijal, obavezan u kolekciji Zagora. Priča dobra i puno objašnjava a i uvijek su mi priče sa Sullivanima bile odlične. Burattinijev dobar posao isto tako i Ferrijev.
    19.10.2007
    19:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nešto najbolje i najkreativnije što sam imao čast pročitati.
    19.10.2007
    19:05:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Jedan od 2-3 najbolja Zagorova specijalca,i tema je onako baš prikladna za specijal,kao i pogođeni naslov, nadahnut vjerojatno slavnim Rosellinijevim filmom Italia,anno zero. Crtež vrlo dobar, po meni ipak nešto slabiji nego u Ferrijevim najboljim danima...
    19.10.2007
    20:25:00 sati
    fantom
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    apsolutno najbolji specijalac od svih objavljenih dosad.. izvrsno odvijanje radnje i skok u prošlost, mnogo likova koji su obilježili zagorovu povijest.. vrijedi čitati nekoliko puta.. 160 strana uživanja
    19.10.2007
    20:38:00 sati
    tomassi
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Super specijalac, super prica a kakva je tek naslovna, mislim da je neponovljiva po svojoj lepoti, misticnosti ugao pod kojim je nacrtan Zagor.Sve je fenomenalno, uostalom ovakve price sa zagorovom prosloscu su uvek zanimljive ali ovaj put je stvarno dobro odradjeno
    19.10.2007
    21:27:00 sati
    bitola
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična Burattinijeva ideja te također odlično vođenje scenarija, čak mi se sviđa i početna šala sa Chicom. Naravno da početna namjera Ferrija nije bila da tom orlu pokloni neko značenje već da izgleda što atraktivnije. Šteta da Ferri nije ovo crtao u malo mlađem izdanju... Sjećam se jedne slike iz "Divova dobra i zla" kad Zagor stoji onako na stijeni preko cijele slike pri kraju epizode. E, tu sliku bi trebalo staviti umjesto ove naslovnice jer je identična a opet puno,puno bolja od ove... Koje je ono savršenstvo!!
    19.10.2007
    21:33:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Prejaka priča, predobar Ferri, prelijepo okruženje, mistična atmosfera, manjkava ali mistična naslovnica! Sve u svemu ova epizoda zaslužuje epitet najbolje specijal epizode!
    19.10.2007
    23:12:00 sati
    jasa
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    naslov epizode i naslovnica su jako lijepi, ostalo je solidno, ali ne puno više od toga
    20.10.2007
    14:21:00 sati
    ken2
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Pa, imao je Buratini i gorih stvari. Do zla boga pateticno i predvidljivo. Ferri sa pristojnim fusherajem...
    20.10.2007
    21:53:00 sati
    henry
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SUPER!!!!!!!!!!
    21.10.2007
    08:53:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • sonic

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Dobra.
    21.10.2007
    18:20:00 sati
    sonic
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Meni apsolutno najbolja priča iz Zagor-oveg svijeta. Šteta što se ovaj strip ne da kupiti kao HC varianta za kolekciju
    22.10.2007
    19:04:00 sati
    Nobody
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Bez sumnje ponajbolji specijalac i putokaz kako bi npr trebali izgledati ostali specijalni brojevi, a to je da se bave Zagorovom prošlošću i prošlošću likova iz Zagorovog svijeta, odnosno da teme u njima budu posebne i pomno odabrane. Jer do sada smo uglavnom u njima čitali ispodprosječne epizode.  
    22.10.2007
    21:34:00 sati
    dcopic
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    27.10.2007
    09:49:00 sati
    crta
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Sjećam se kad je ovo izašlo a posebno reklame "u ograničenoj nakladi"..kako sam se samo uplašio da neću uspijet nabavit svoj primjerak;-)).Kad mi je ipak došao u ruke(hvala,tata!),ostao sam poprilično razočaran tako da se ne mogu složiti sa komentarima prethodnika. Što se mene tiče, Zagor je svoje ispričao u "Zagor priča" , to je legendarna i kultna epizoda, i svi pokušaji da se Zaogrova prošlost još dodatno mistificira nikako mi ne odgovaraju i smatram ih nepotrebnima. Objašnjenje o znaku na Zagorovim grudima je poprilično na klimavim nogama, jer čitajući Zagorove pustolovine (a pročitao sam ih gotovo sve koje su izašle na našim jezicima), nisam stekao dojam da je orao njegov zaštitnik i vrlo bitan za njegovu misiju. Štoviše, to se nigdje i ne spominje, tako da je ovaj pokušaj Burattinija poprilično lošnjikav i nekako na silu. Crtež je dobar ali šteta što Ferri ovo nije crtao ranije dok je bio u najboljoj formi. Nažalost,žene su mu nikakve i to je jedna od majstorovih većih boljki. Oko naslovnice ne treba biti posebno pametan, ona je stvarno jako lijepa i ostaje u sjećanju. Specijalac je solidan i bolji od većine, ali ništa više od toga i za mene je za klasu lošiji od npr. Urote bogova.
    01.11.2007
    15:35:00 sati
    Aco
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Ne kupujem i ne ljubim baš previše Zagora, ali ovo je prva liga!
    05.11.2007
    13:11:00 sati
    Mailman
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo dobra priča sa Ferrijem čiji crtež je podosta neujednačen. Naslovnica baš pogođena.
    05.11.2007
    19:57:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 7, 3, 9

    fina pricica, saznajemo o zagorovoj proslosti, odakle orao itd. Ferrijev standardno ruzni crtez, mrsavi zagor, ko neka zlipica, a vamo tamani neprijatelje sa probusenim prsima.
    08.11.2007
    22:06:00 sati
    The_Pittster
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    14.11.2007
    00:37:00 sati
    batcox
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna, lijepa prica! Meni najbolja Burratinijeva epizoda koja je do sad izasla kod nas. Epizoda ima stvarno lijep ugodaj. Da je barem vise Zagorovih specijalaca ovako kvalitetno.
    15.11.2007
    22:57:00 sati
    D.J.
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda stvarno jedno od boljih vracanja u Zagorovu proslost, za razliku od Mister No-ovih prica iz proslosti kod Zagora su te epizode bile manje kvalitetne sto nije slucaj i sa ovom.
    20.11.2007
    02:06:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Vrlo dobra specijal. Od odlično odabranog naslova pa nadalje...
    20.11.2007
    10:40:00 sati
    jethro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

           
            ...ovo je moja najdraža epizoda...neznam je li to zato što je prvi specijalac, zbog odli?ne atmosfere,naslova ili ne?eg ?etvrtog...               ...Burattini ovdje otvara temu zagorove sudbine i uloge koju mora igrati cijeli život, a i pokazuje nam neke aspekte iz njegove prošlosti koje prije nismo znali. A što je najvažnije saznajemo kako je Zagor postao Zagor i to na najbolji mogu?i na?in-kroz pri?u koju pri?a Sullivanima...        ....posebno mi se svidjela Shyer i njezino skrovište u brdima, te Kanoxen, dobar protivnika ?iji se sin pojavljuje u #36. Još plus za pojavljivanje mnogookog.
          ... Ferri je odradio odli?an posao što se ti?e i naslovnice i crteža...
    25.11.2007
    17:52:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Lijepa epizodica začinjena mistifikacijom Zagorovog simbola na prsima. Nije da je najbolja ali je više nego dobra. Ferri nije baš maestralan ali mu opraštam, naslovnica genijalna. Krug života, četiri strane svijeta, simbolika, mjesto pod suncem, ... najs, mi lajks.
    10.12.2007
    03:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Cista 10
    09.03.2008
    09:41:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 56%

    7, 5, 5, 5

    ništa posebno.
    31.03.2008
    22:26:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    +++++++++++++++++++ Super!!!!
    18.04.2008
    05:52:00 sati
    Ferri
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 7, 6

    Ništa posebno, ali u usporedbi s ostalim specijalima (osim prva tri-četiri kojii su natprosječno kvalitetni) vrlo dobro. Nepotrebna priča, zanimljiv zaplet, priglup rasplet koje nam servira Burattini uz slab crtež tad već umornog Ferrija karakteristike su ovog djelca.   
    20.05.2008
    22:55:00 sati
    marcho
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Mogu reći slobodno da mi je ovo bio najbolji Zagor SPEC. Stoga i visoke ocjene. Ocjene su naravno takve u usporedbi sa drugim Zagorovim epizodama... inače bi zasigurno bile i malo niže. Ali sve u svemu, zbilja dobra epizoda.
    24.09.2008
    21:06:00 sati
    DKoor
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 61%

    2, 5, 10, 10

    Loše. Nikako mi neke pojedinosti ne idu u glavu. Bure se izgubio...
    15.11.2008
    19:10:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Nisam baš neki ljubitelj priča u Zagor specijal seriji, ali ovo je dobro skroz. Slažem se da je bilo bezpotrebno objašnjavati tog orla u ovom sp.broju 13, jer nitko to nije ni započeo u 400 redovnih brojeva. Zadovoljan sam ovom epizodom i puno mi je bolja od sp.broja 7 u kojem Burattini priča jednu više manje nepotrebnu priču o Zagorovoj prošlosti, a i većinu ostalih specijala smatram da nemaju ono nešto što bi ih svrstalo u Zagor specijal.
    08.12.2008
    17:49:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    9, 6, 8, 10

    Nije mi ostalo u velikom sjećanju.Crtež dobar,naslovnica fenomenalna.
    17.07.2009
    19:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalan specijalac u kome otkrivamo kako je on u stvari postao Gospodar Darkwooda!!!Crtez i naslovnica takodje odlicni!!!
    17.08.2009
    22:27:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    'Darkvud godine nulte' (ili 'Nulta godina Darkvuda', kako glasi naslov u hrvatskom izdanju), je jedna moćna i lijepa priča ne toliko o Zagoru, gospodaru Darkvuda, već više o onome što je bilo prije njega, prije nego što je Patrik Viding odlučio da prkosi istoriji i njenim procesima, braneći Darkvud od neminovnog protoka vremena, urezujući svoju legendu u sjećanje bijelaca i u indijanske mitove. Ovo je priča o zrelom, odlučnom i izgrađenom Zagoru, koji se sa nekom sjetom i melanholičnim smiješkom prisjeća samog sebe, kada je birao ''put sudbine'', kada ga nijedna dužnost nije vezivala, a svijet mu je bio pod nogama. Da li je okrutna igra sudbine činjenica da je ovaj Zagorov specijal kod nas objavljen upravo onda kada se čuju prvi šapati, na sreću još uvijek tihi, koji govore da Zagora-Te-Ne-Ja treba pustiti da počiva u miru? Da li je okrutna igra sudbine što je ovaj specijal objavljen u trenutku kada je njegov glavni scenarista Buratini izgubio povjerenje fanova, kada ga proglašaveju novim Nizijem, kada se skoro svaka nova Zagorova priča dočeka pod nož?! Možda jeste. Možda je ovo dijelo tu da nas podsjeti na onog pravog Zagora, na onoga junaka čije su nas ranije priče tako neodoljivo privlačile. Ali onda poređenje biva utoliko tužnije i bolnije za nas fanove, jer je dovoljno pogledati pravog Zagora, nacrtanog vještom Ferijevom rukom, nasuprot blijede lutke koja u najnovijoj Mignjakovoj epizodi ('Tamo gdje protiče rijeka') stoji umjesto glavnog junaka, slabo i neuvjerljivo dočaran diletantskim Mangijatinovim crtežom! Zato, hajde da zadržimo nadu u Zagorovu budućnost, ali i dopustimo sebi na se nakratko mislima vratimo u zlatno doba.

    Za mene je Zagor jedan od rijetkih junaka koji je ima dva ''zlatna doba''. Prvo doba je doba velikog pripovjedača Nolite, koji je možda najbolje uspijevao da nam otvori vrata tog čarobnog svijeta, gdje nisu sve granice, sva mjesta, sve nepoznato, otkriveno i razotkriveno (odmah mi na pamet padaju 'Morske hijene' eh...). Upravo je on najbolje znao da na Zagorovo i Čikovo lice stavi vječiti smiješak, da nam najbolje dočara Čikove slatke ludorije, kao i Zagorovu žeđ za pravdom. Sličnu stvar će uskoro uraditi i svom drugom velikom liku, Mister Nou, koji je nas svoj specifični način legenda ravna samom Zagoru. Šta nakon Nolite? Sasvim pristojno Toninelijevo, Sklavijevo i Kastelijevo razdoblje, makar meni. A, onda, drugo zlatno doba, izneseno na poletu pravog ''tima snova'', Boselija i Buratinija! Za razliku od Boselija, koji je ostao odličan scenarista, premda više ne piše za Zagora, Buratini se vremenom potrošio, na najgori mogući način.

    Ali mu zbog ovog specijala treba odati hvalu. Našavši jedno prazno parče Zagorovog mozaika, njegov mistični znak, koji mnogi forumaši i dan-danas nose na majicama, izgradio je priču koja je Zagoru dala još jedan dijelić duše, još jedan događaj koji ga je odredio i povrdio. A zaista uhvatio se teškog zadatka! Kako nam opisati tu 'nultu godinu', koja Noliti nikada nije pala na pamet?! A Buratiniju je uspelo, kraljevski. Uz pomoć Ferijevog crteža, koji nas nevjerovatno lako uvodi atmosferu priče, stvorena je slika jednog ranijeg Darkvuda, sličnog, da, ali ipak i drugačijeg. To je sredina kojoj treba heroj koji će spriječiti potoke krvi koji se spremaju, mijesto gdje veliki tok civilizacije bijelaca polako stiže, koji će najvjerovatnije smrviti sve staro, transformišući lice Darkuda zanavijek. Uzimajući ulogu Duha sa sjekirom, Zagor je uspio da uspori, ali ne i da ga zaustavi. Priča počinje odličnim prologom, kome je Buratini i inače sklon, prologom koji me podjseća na prekrasni 'Dugin most', koji miješa indijanska vjerovanja i legende sa Zagorovim svijetom, što uvijek stvara zanimljivu mješavinu. Taj prolog nam daje naznake velike borbe koja će se odigrati u Drakvudu, da bi se na ''pozornici'' pojavila relativno mirna Zagorova ''sadašnjost'', zajedno sa Čikovim gegovima. Zagor započinje sjetnu i totad neotkrivenu priču... Mislim da je jedino istinski ljubitelj, čovjek koji voli Zagorov klut i priče, mogao napisati ovo, jer priča na trenutke zaista i podsjeća na fan fiction! Primjećuje se da je radnja ovog specijala prilično jendostavna, sa tokom koji je lak za praćenje, ali to uopšte nije mana. Mislim da je bolje što su sve priče o Zagorovom formiranju ipak manje-više prilično realne priče o Indijancima, bijelcima itd. ('Zagor priča'), ali ovdje imamo i mrvicu fantazije, što takođe nije ispalo loše. Indijanka Šijer , obdarena natprirodnim moćima koje su joj date od strane Manitua, je osoba koja je, uz Ficija, imala i najveći uticaj na mladog Zagora, iako je njihovo prijateljstvo kratko trajalo. Poenta Šijerinog monologa o 'Krugu života' je sličan poenti koja je istaknuta u neponovljivim 'Divovima dobra i zla' (''Krug života je izgubio svoj centar onog atrenutak kada je Zagor shvatio da je njegov san o miru bio samo obična iluzija...''): Zagor će naći sebe samo u ulozi čuvara Darkvuda, pa makar potrošio čitav svoj život na san o miru, koji na kraju može biti samo gorki i neostvarivi cilj. To je njegova uloga, i, ako je se nekim čudom odrekne, nikad više neće biti potpun.

    Siguran sam da je svaki Zagorov ljubitelj makar jednom postavio sebi ovo pitanje:''Da li je Zagor običan čovjek, ili ipak imamo mrvicu 'proviđenja' u njegovim pričama?''. Sudeći po ovoj priči i po već spomenutim 'Divovima dobra i zla', ja bih rekao daje Zagor na početku njegove misije bio samo obični pojedinac koji je dijelio svoju ''pravdu'', da bi istrajnom borbom protiv nepravde postao šampion Dobra, kao što i sam Manitu kaže u specijalu 'Crna duša'.

    Naravno, imamo par greški. Na par momenata sam imao utisak da Buratini nije najsrećnije raspodijelio prostor. Recimo, da li je bilo nepohodno da se ponovo podsjećamo na čitavu priču o Zagoru, njegovom ocu, Ficiju i Salomonu Kinskiju? Mislim da su takva objašnjenja suvišna, jer je većini čitalaca to već poznato. I u središnjem dijelu priče je ''postavljanje figura'' za sukob previše potrajalo, na trenutke provejava dosada. To bi bile jedne mane koju mogu da nađem, heh. Nekima će se učiniti da je borba između Orla i Zmije previše kratka, ali bi svako dalje produžavanje bi uništilo metaforičnu prirodu sukoba, pretvarajući cijelu stvar u patetiku.

    Feri je neponovljiv! Nikada nisam bio zakleti Ferijevac, ali nakon ovoga moćnog crteža, većina drugih zagorovih crtača izgleda.. Pa, pomalo jadno! Naslovnica je prekrasna.
    15.11.2009
    10:04:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Samo cu da kazem da je ova jedna od onih prica koja se mora procitati, kad-tad.

    14.06.2010
    01:03:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Ferrijev crtež standardno loš, kraj previše zbrzan. Unatoč pompoznom naslovu scenarij je prosječan, ali ne i tako loš kao kod većine Zagorovih Specijalaca.

    07.09.2010
    21:17:00 sati
    Panon
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ne znam što da mislim o ovoj epizodi. Sve u svemu je divna ali sam očekivala nešto spektakularnije i apokaliptičnije.

    26.09.2010
    21:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 4, 9

    Naslov[nica] je super, ali ostatak razočaravajuć - nemaštovit i nedorađen!

    05.12.2010
    18:58:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    posebno me se dojmila lijepa Shyer i scena kada je zaplakala...

    Prica mi i nije nesto posebno u svakom slucaju primjer kako trebaju biti specijalci.

    11.01.2011
    00:54:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    I po mom mišljenju prvi specijalac je opravdao svoj naziv.. Baš da je najbolji od svih do sad, ne bih se složio, ali je sasvim solidan..

    15.01.2011
    15:56:00 sati
    allessi
    uredi
  • voyager

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Po meni,ovo nije samo prica o Zagoru,ovo je prica o ZIVOTU!

    Za jedan strip,ima odlicnu metaforiku.Prica je lepo vodjena,sa odlicnom retrospekcijom.

    Meni nije vazna eksterijerna prica,vec prica srca.Nema ovde patetike,lik Zagora je ovde opravdao njegovo postojanje i covekovu misiju Dobra!

    Upitajmo se,zar to nije misija svakog od nas?

     

    13.02.2011
    16:06:00 sati
    voyager
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    17.02.2011
    21:10:00 sati
    split85
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve priče iz Zagijeve prošlosti su srcedrapajuće.

    31.05.2011
    14:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Prosek, očekivao sam nešto više od ove epizode al 'ajde. Glup deo sa aždahom skroz.

    07.06.2011
    23:47:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    24.06.2011
    21:16:00 sati
    macca1985
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno

     

    13.07.2011
    01:35:00 sati
    general war
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča veća od života iz mladosti junaka dakako većeg od života, s dosta mitotvornosti i mistificiranja te s ponešto trivijalnosti (ipak to Četverooki priča djeci pa sigurno ponešto i dodaje), u crtačkoj izvedbi legende Ferrija; to je bilo sasvim dovoljno da me u ljeto 2003. dobri stari Zagor na sat i nešto vrati u djetinjstvo i da se ponovo osjetim kao nekad kad sam tek otkrivao pustolovine Duha sa sjekirom.  

    27.08.2011
    11:13:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo se mora imati u kolekciji, najbolji specijal zasigurno

    Jedino je ferri zakazao s naslovnicom, ideja pogođena, ali je zeznuo s proporcijama

    21.01.2012
    14:31:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Bas me interesuje sta je stari Guido Nolitta mislio o ovoj epizodi.  Je li ovo pocetak sudbine Duha sa Sjekirom slican onome kojeg je i on zamislio?  Je li makar blizu?  Kad je on ovu epizodu prvi put procitao, pitam se je'l sam sebe pitao, "pa ni sam ne bi ovo bolje moga da napisem", ili je mislo "da sam bogdom jos uvijek scenarista na Zagoru, koliko bi bolje mogo uradit ovu pricu o Zagorovoj istoriji i onom njegovom simbollu orlga na prsima".  Mozda ovo nikad necemo znat, ali meni se ova prica dosta svidja.  Jedan od boljih specijala, to je sigurno.  Stavise, ovdje imamo stare/nove likove, poput onog Kanoxena, koji se prvi put pojavio u originalnom Zagoru broj 1 (Zasjeda u Sumi), koji je, sto se tice istorijske kronologije ove price, u buducnosti.  Crtez je fenomenalan, takodje i naslovnica.  Prica i scenario vrlo dobri, ovo je vazna epizoda za sve Zagorove die-hard fanove.  Jedino sto mi nije jasno je to kako je ona Shyer uspila da drzi onaj zeljezni brus-halter na sebi, izgleda da nikako nije bio zavezan preko njenih ledja.  Haman je nekako lebdio na njoj, bez iceg da ga drzi tamo.  Anti-gravity brus-halter.  To se moze samo Shyer desit, sigurno nikom drugom.

    09.02.2012
    17:20:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    21.02.2012
    04:00:00 sati
    s1708p
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    O ukusima se ne raspravlja. Ovaj tip priče i tematika meni osobno ne leži nešto posebno.

    29.02.2012
    18:21:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Ono malo potencijala, koliko je imala ova epizoda, iskorišteno je na podosta loš način. Umjesto da imamo jednu velebnu priču borbe između dobra i zla (kao npr. u spec. "Crna duša"), mi ovdje imamo priliku čitati o podlom vodiču koji vuče nevine ljude u ralje indijanaca čiji vrač želi probuditi neku zvijer, koja opet mora biti neki gmaz, zmaj i sl., te Zagora koji u sredini priče samo ranjen stoji u pećini i sluša neku Shyer kako "jede govna", tako da je radnja praktički nikakva. Klasično napucavanje s indijancima ne spašava stvar, dok je kraj pomalo jadan. Ferri je i dalje majstor sjene, a i dobro mu idu lica u krupnom kadru, ali zato su sve one scene gdje se Zagor bori protiv indijanaca zbrzano i brljasto nacrtane.

    Sve u svemu, "Nulta godina Darkwooda" jest i dalje kao priča iznadprosjećna i čitljiva epizoda, no kao specijalac o priči iz Zagorove prošlosti o tome kako je došlo do tog znaka na njegovoj košulji gotovo nepotrebna. Dobar je primjer kako bi jedan specijalac trebao izgledati, ali potencijal jednostavno nije iskorišten.

    17.03.2012
    14:26:00 sati
    drogsy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    "Sve je počelo jednog neobično toplog proljeća. Za-gor-te-nay još nije bio došao u šumu i za Darkvud je to bila nulta godina Novoga doba."

     

    Patrik Wilding je tog dana išao spasiti karavanu, nije ni slutio da će mu događaji nakon toga promijeniti život i staviti ga u središte borbe dobra i zla.

    On u očajničkom pokušaju bijega pred Delawarima ne doziva u pomoć boga ili bogove bjelačke kulture nego vidi na nebu indijansku pticu Groma i njoj se obraća za pomoć. To je posebno interesantna situacija, skoro paradoksalna, jer bijelac doziva indijansko božanstvo da mu pomogne u borbi protiv Indijanaca.

    Malo nakon toga metak obara Patrika!

    Ptica Gromovnik je samo jedan od vidova vrhovnog indijanskog božanstva Manitua, ili neka vrsta njegovog predstavnika. Dovoljno se prisjetiti onog trenutka u "Divovima dobra i zla" gdje se Zagor našao pred Kikijem Manituom koji je sjedio na bizonu, a s desne mu je strane stajala ptica Groma.

     

    Patrik: "Metak mi je prošao kroz tijelo... to se dobro sjećam.. ja bih trebao... biti mrtav.

    Shyer: "I bio bi... da nisam došla na vrijeme."

    Shyer: "rana ti je bila smrtonosna ali Veliki Duh me je poslao tebi."

     

    Odmaknimo se malo od toka radnje i zapitajmo se zašto bi Patrik uopće pristao na to da bude na prvoj crti borbe protiv svih oblika zla. Odgovor je u njegovoj potrebi za okajavanjem grijeha, kako svojih, tako i tuđih (očevih), ali ima i još jedan daleko jednostavniji motiv. Sam Manitu, preko Shyer mu je spasio život i on mu je sada dužnik.

     

    Velik dio priče se odvija na metafizičkoj razini, gdje vidimo da nisu samo u pitanju interesi sitnih kriminalaca poput Groovea. U ovom konkretnom slučaju, vrač plemena Delaware je u vezi s duhovima tame. Na magijskoj razini direktno mu je suprostavljena Shyer. Kanoksen i Patrik predstavljaju dva pola - dobro i zlo. Njih dvojica se bore u tjelesnom obličju, a ulog je narod Darkvuda. Ako prevladaju sile zla predvođene Pohaskom i Kanoksenom Darkvud će se pretvorit u pakao na zemlji. Patrik Wilding je Manituovo sredstvo u nastojanju da mir i dobrota zavladaju tim područjem. Ali put od Patrika Wildinga do Zagora vodi kroz mnoge kušnje. Odluka nije bila laka, on u jednom trenutku čak optužuje Manitua da mu je putem svojih "sinova" pobio obitelj.

    Shyer mu odgovara da zločine čine ljudi, a on treba naći svoje mjesto u "kotaču sudbine", svoj način gledanja na svijet. Patrikov odgovor na to je: Za-gor-te-nay.

    Na kraju mu kaže da je dugo čekala njegov dolazak. To znači da ga je Manitu oduvijek imao u svojim planovima, jedino je on trebao na to pristati.

     

    Sve do sada mi smo vjerovali da je Zagor sam sebi dao za pravo da sprovodi svoje zakone, da bude sudac u Darkvudu. Ovdje Burattini potpuno izokreće tu paradigmu i daje Zagoru legitimitet odozgor. Sam Manitu ga je odredio za tu misiju. On svoje "pravo" nije prisvojio nego mu je ono bilo darovano.

    Zagor na kraju kaže da je orao na grudima uspomena na Shyer, ali mi znamo da je to više od toga - to je znak ptice-Groma, Wakinyan-tanke i znak Manitua!

    23.03.2012
    21:48:00 sati
    solar
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    18.04.2012
    13:32:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    21.05.2012
    11:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji specijalac pored onih prvih Toricelijevih.

    U ovoj epizodi nam se otkrvaju sve stvari koje su nas kopkale .

    Ferri bi trebalo da crta sve specijalce

    27.05.2012
    15:06:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Interesantna prica,scenario ok. Crtez dobar. Naslovnica kako kom. 

     

    28.09.2012
    01:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Stvarno odličan specijalac. Ferri kao i uvijek odličan. Naslovnica dobra. Shyer mi se svidjela. Da je barem više takvih specijalaca.

    21.10.2012
    12:43:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiva priča,odličan crtež,upečatljiva naslovnica,sve super.

    02.02.2013
    23:03:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Jedino nostalgija povećava ocjenu.... inače, nezanimljivo.

    01.03.2013
    19:06:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Eto, ovakve priče u specijalima tribaju biti. Priče koje se bavu samim likom, nekim važnim događajem ili događajem njegovih prijateljima, pa bilo to u prošlosti ili sadašnjosti, a ne neke prosječne gluposti sa nekim random čudovištem i duhovima kakvih ima napretek u zadnjim specijalima. Malo je specijala koji zapravo i opravdavaju riječ "specijal". Priča je svakako zanimljiva, Shyer je pravi komad, a jedino mi je bezveze ono gmaz - čudovište (bilo je tu boljih rješenja). Ferri za čistu desetku.

    03.07.2013
    11:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ovaj strip je nešto sto ljubitelj Zagora mora pročitat jer otkriva početke našeg junaka :)

     

    19.03.2014
    12:45:00 sati
    Wayto
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.04.2014
    23:31:00 sati
    krem
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobra epizoda ali nista posebno ima puno boljih specijala!!

    13.08.2014
    18:35:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Utoka

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Napokon neki specijal koji se uistinu i moze zvat "specijal".

    17.08.2014
    21:34:00 sati
    Utoka
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    E ovo se zove specijalac.

    24.09.2014
    20:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Priče iz Zagorove prošlosti ne mogu biti nezanimljive pa tako nije ni ova. Konačno je i Kanoxen dobio još malo prostora nakon Zasjede u šumi iako samo u davnim događajima ispričanima od strane glavnog lika. Možda se mogao malo skratiti Zagorov boravak na litici groma jer sam imao dojam kao da je pola priče prošlo u liječenju rane i upoznavanju sa njegovom budućom misijom. Dobra je ideja da Shyer na kraju napusti svoje skrovište i krene u odlučujuću bitku protiv zla a vrač Pohaska bude pojeden od istoga demona kojega je probudio. Burattini se potrudio objasniti i situaciju sa utvrdom Henry te kako i zašto je ona od lovačke preobraćena u vojničku, to je bio jedan od misterija u početnim epizodama iz redovne serije. 

    Ferri varira, na trenutke je vrlo dobar ali na nekim dijelovima kao da se žurio pa je nestalo preciznosti pa bi zbog toga nekakva osmica bila najpoštenija ocjena.

    05.03.2015
    17:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    kao klinjo i nisam se baš puno zamarao Zagorovim simbolom orla na grudima.sve dok puca,vitla sjekirom,lupa i rastjeruje bitange po šumi.ko je onda na to mislio.

    vidiš vraga,danas znam da  onaj žuti krug na šulji simbolizira sunce.

    ali uvijek sam znao da Zagor nije samo obični čoek koji je navukao crvenu majicu,sklepao sjekiru i krenuo u boj.

     

    30.03.2015
    14:49:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    26.05.2015
    00:08:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    10.07.2015
    23:18:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sama priča dobro zamišljena uz predstavljanje lika i djela karizmatične Shyer.

    Buretu eventualno zamjerka što nije još malo proširio tih 160 stranica, mislim da se moglo i trebalo.

    Ferri standardan i korektan za taj svoj već kasni period.

    Sigurno među boljim Specijalcima.

    24.07.2015
    15:41:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.12.2015
    16:04:00 sati
    Ernesto79
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    01:12:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    01.12.2016
    20:24:00 sati
    karlitos
    uredi
  • miskod66

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Feri veoma solidan, scenario tako i tako..Naslovnica nemaštovita. Tema znaka na košulji je isforsirana i reciklirana i imala bi  smisla da je radio Nolita recimo 1973. Sve poput  Ramba 4, Rokija 6 ili Nemoguće misije3.

    Na kraju- nije loše obzirom ma škart koji izlazi u poslednjih desetak godina.

    11.12.2016
    15:06:00 sati
    miskod66
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.12.2016
    06:30:00 sati
    suply1
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.12.2016
    20:05:00 sati
    magnus
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Manje više solidna epizoda, očekivao sam malo više ali u redu je... Ferri je ovdje odličan, baš baca i podsjeća na dobra stara vremena. Shyer kao lik jako zanimljiva i mistična, radnja epizoda daje malo dublji smisao Darkwooda i time pokazuje koliko je indijanska mitologija zastupljena u serijalu... 

    16.01.2018
    19:16:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nema sto dodati,bezvremski klasik iz pera Burattinija i maestra Ferria

    29.04.2018
    21:06:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    24.07.2018
    10:36:00 sati
    Klanfi99
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Konačno da se saznaju i mnogobrojni detalji oko te legende!

    20.08.2018
    10:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    24.12.2018
    23:42:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Jedna od ključnih Zagorovih priča oko slaganja svih dijelova u svima znani mozaik.

    02.06.2019
    14:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    06.06.2019
    10:55:00 sati
    Gris
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Moram priznati da nisam previše oduševljen. Kraj čak spašava stvar.

    23.07.2020
    13:14:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    15.08.2020
    14:31:00 sati
    lwood
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 243
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 235
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum