Prokleto blago

Zagor

ZG LUSP 12 | 96 str.

Digging Bill i Čiko se upuštaju u samostalnu avanturu, potragu za izgubljenim zlatom starog jedrenjaka "Discovery", no vrlo brzo trebaju Zagorovu pomoć...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prokleto blago
    ZG LEX 207
  • Prokleto blago
    ZG LIBKB 71
  • Prokleto blago
    ZG LUSP 12
  • Prokleto blago
    ZG SP 200

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il tesoro maledetto
    ZG SR 200
  • Il tesoro maledetto
    ZG TT 200

ZANIMLJIVOSTI

  • Riječ je o 200-tom broju Zagora u koloru.
  • Ovo je dugo vremena bila jedina epizoda Zagora u boji na našim prostorima u A4 formatu, sve dok Ludens u periodu 2008-2010 nije objavio tri giganta u boji, a 2018. izašla je i jedna epizoda u nastavcima u Politikinom zabavniku.
  • Izvrsnu priču i scenario napisao je Tiziano Sclavi mada je Guido Nollita bio potpisan kada je ova epizoda prvi puta objavljena u prolječe 1982. Tek kod reizdanja Tutto Zagora doznaje se da je pravi autor priče bio Tiziano Sclavi.
  • Stari znanac Digging Bill ponovno je u akciji velikog lovca na blago.

Nakon što je obavio proljetni sastanak sa poglavicama Darkwoodskih plemena, Zagor se zadovoljan vraća u svoju kolibu. Sa očekivanjima da će tamo naći svog vjernog prijatelja Čika, Duh sa sjekirom ostaje nemalo iznenađen, naime Čiko ostavlja pismo da više nije mogao čekati u kolibi te se uputio na jedan duži izlet. Začuđeni Zagor primjećuje kako je još jedna osoba bila sa Čikom u kolibi te kreće za njima…

U isto vrijeme nekoliko milja dalje saznajemo da je tajanstvena osoba u Čikovom društvu nitko drugi doli Digging Bill ludi istraživač, koji je ponovno uspio nagovoriti lakovjernog debeljka da se sa njime otisne u novu pustolovinu, lov na blago!

Iz razgovora dvojice "ortaka" saznajemo da je Digging Bill u Bostonu svaki dan posjećivao biblioteku "Saint John", koja slovi kao najbolje opskrbljena ustanova rijetkim dokumentima i spisima u regiji. Višemjesečni trud mu se isplatio jer je pronašao dokument sa podacima o brodu "Discovery", koji je isplovio 18. veljače 1753 noseći zlatni teret engleskim kolonijama u Novom svijetu. U proljeće iste godine trebao je uploviti u "Fort George III" gdje je trebao predati dragocjeni teret, ali brod nikada nije stigao tamo! Kapetan James Holbuck je izdao svog kralja i zajedno sa ostalim zapovjednicima skovao plan da otmu zlato, zbog toga je usmjerio "Discovery" ka skrivenom izvoru Suskvehan, mjesto na kojem je stvoreno maleno jezero, potom je naredio posadi da se usidri te je pomoću ostalih izdajnika bez milosti pobio dio posade koja je drugačije mislila. Nakon masakra kapetan Holbuck sa svojim ljudima napušta brod kako bi pronašli neko naseljeno mjesto i tamo pronašli transport za dragocjeni teret... …tu se sada miješa priča sa legendom, naime izgleda da je te noći nebom nad jezerom proletjela kometa koja je uzrokovala podizanje valova koji su potopili brod "Discovery" sa dragocjenim teretom i mrtvim tijelima mrtvih mornara. Sljedećeg dana vrativši se na jezero, kapetan Holbuck sa odmetnutim djelom posade nije mogao shvatiti gdje je nestao golemi jedrenjak. Mornari su trazili na dnu jezera, ali ništa nisu našli! Ubrzo su ih protjerali Indijanci sa tog područja tako da je potraga morala biti prekinuta. Nekoliko dana kasnije odmetnuti dio posade je uhvaćen uključujući i kapetan Holbucka, te su javno smaknuti. Na osnovu podataka koje je prije svoje smrti dao kapetan Holbuck, jedan odred je stigao na jezero, ali ništa nije našao, brod "Discovery" nestao je bez traga..."a legenda kaže, da će se prilikom sljedeće pojave komete nad Novim svijetom brod izroniti i tada jedna neopisiva strahota… neopisiva strahota"...

Ubrzo simpatičan dvojac presreću trojica stranaca. Vođa među njima je profesor Howard Flecher koji je i sam lovac na blaga. Vrlo brzo gubi kontrolu nad svojim suputnicima koji žele smaknuti osim Čika i Digging Billa i samog profesora. U posljednji tren stiže Zagor i rješava se ološa. Ljutiti Zagor traži objašnjenje trojke i tako saznaje o čemu se radi.

Pada večer i njih četvorica čekaju proročanstvo koje se treba dogoditi točno nakon 50 godina. Svojim lukavstvom profesor Flecher rješava se Čika i Digging Billa tako što im je u vino stavio prašak za spavanje, ali ne i Zagora! U ponoć nebo para Martensova kometa i nivo vode u jezero naglo pada. Pomahnitali profesor trči prema jedrenjaku koji izlazi iz svog groba. U nakani da ga spriječi od čistog samoubojstva Zagor dobiva udarac u glavu i pada u nesvijest. Profesor Flecher sada već u utrobi broda otvara sanduke sa zlatom i pod groznicom pohlepe vadi zlatnu polugu, Zagor ga poziva da brzo siđe sa trošnog jedrenjaka jer će se brod raspasti, no pomahnitali profesor pada mrtav... "...legenda kaže, brod će izroniti i tada jedna neopisiva strahota…neopisiva strahota..."

Iako jednodijelna priča što je za Zagora rijedak slučaj radi se o iznimno zanimljivoj i tempiranoj priči. Temu horrora i ljudske pohlepe odlično je koncipirao Tiziano Sclavi koji je u narednom periodu donio veliko osvježenje u novim Zagorovim pričama sa odličnim scenarijima. Naravno samo koloriranje stranica pridonijelo je još boljem prikazu horror atmosfere. I nakon nekoliko čitanja sa većim vremenskim odmakom i ova priča odiše svježinom tako da se može sa pravom uvrstiti među najbolje epizode iz Zagorovog serijala.

Naprijed

ZG ZS 655/656 Vuk Samotnjak

ZG ZS 664/666 Demonska maska

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda!!!
    12.12.2002
    21:25:00 sati
    German
    uredi
  • Leopold_IV

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Izuzetno kvalitetna epizoda.
    19.12.2002
    02:08:00 sati
    Leopold_IV
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Simpaticna pricica u boji.
    22.12.2002
    13:30:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Simpatična i zanimljiva priča,jedino mi se ne sviđa što je prekratka.Šteta što pola stripa zauzimaju Chicove debilane ali očito da je to većini smiješno pa ih zato scenaristi stavljaju.Dao sam nešto više ocjene jer se ipak radi o stripu u boji i u većem formatu.
    09.01.2003
    22:44:00 sati
    Aco
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicno razvijena prica na samo 96 stranica! Stvara napetost od prve do zadnje strane i drzi citatelja prikovanog uz strip. Vidi se da ju je Sclavi pisao. Rijetki mogu razviti pricu do ove mijere na samo toliko stranica.
    11.02.2003
    01:11:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Maximuss

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Zanimljivo i sareno!
    27.03.2003
    00:26:00 sati
    Maximuss
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsna i stravična epizoda. Oni koju ju imaju, trebaju ju vrlo dobro sačuvati. Tko zna kad će se pojaviti nešto slično.
    13.04.2003
    17:46:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Malo iznad osrednjeg, tamo gdje se spajaju uobičajenostandardno i prosječnodobro.
    13.04.2003
    22:05:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zanimljiva priča,Sclavi uglavnom na visini zadatka,kao i Ferri.Kolor daje novu dimenziju ovom stripu,koji se nenadano pretvara u prvoklasni horor.Ali,ipak,uvijek se može bolje...
    22.05.2003
    23:39:00 sati
    Berger
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Dobra prica na prilicno skucenom prostoru.
    16.08.2003
    12:20:00 sati
    Ado
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 7, 3

    Stinky je rekao i moje misljenje!
    09.09.2003
    02:38:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Nedavno sam ga ponovo pročitao i nije loš, ali ni posebno dobar. Zanimljivo je kako drugim junacima, npr. Dilan Dogu, odgovara 96 stranica, a za Zagora je to prekratko. Očito je da nije isti princip, ali mi to ionako znamo.
    05.11.2003
    21:57:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    12.11.2003
    11:51:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SUPER! Fantasticno! Izvrsno! To su moje rijeci. Onim kretenima kao sto su Brdar i Stinky se ova epizoda nija bas dopala,ma naravno uvik se nadu neki kreteni koji zele biti popularni po tome sto samo seru uokolo. Za sve one idiote koji seru uokolo porucujem 2 stvari:
    1. AKO VAM SE NE SVIDAJU ZAGORI KOJU PICKU MATERINU IH KUPUJETE I CITATE??
    2. A KAD STE VEC TOLIKE FACE DA SERETE UOKOLO O CRTEZU I RADNJI ONDA LIPO IDITE U ITALIJU I PRIJAVITE SE ZA CRTACA ZAGORA PA DA VIDIMO KAKAV CE BITI VAS PERFEKTAN CRTEZ.
    Pun kurac mi je vise tih budala koji se prave neke face,ako ti se epizoda nije svidila nemoj nista slati za recenziju a ne ka neki sivonja se iserets po epizodama. To su rijeci duha sa sjekirom.
    AAAAAHHHHHHHHHHJJJAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKK
    27.12.2003
    20:36:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidan strip, meni posebno drag jer je bio prvi od Bonellijevih junaka
    kojeg sam citao u boji...
    Kralju Darkwooda ovako kako se izrazavas nebi mogao biti ni prosjak Darkwooda. Ostavi suvisne komentare za forum, ovdje komentiraj samo strip. A ljudi su razlicitih ukusa pa mogu imati i lose misljenje za pojedinu epizodu, sto tebi ne dozvoljava da ih zbog toga nazivas kretenima.
    28.12.2003
    16:04:00 sati
    Dado
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Lijepa prica inspirirana filmom "magla" (The Fog)
    02.01.2004
    23:16:00 sati
    zosko
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Bolje bi bilo manje prićanja i umjesto toga veća uloga piratskim zombijim.
    24.08.2004
    01:36:00 sati
    marvin
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    prvi pročitani strip u boji,priča je zaista odlična,ipak mi žao šta blago nije ostalo na površini:))))
    24.10.2004
    09:58:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Davno je to bilo, ali bi ocjene išle ovako nekako...
    01.11.2004
    19:02:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagorovih albuma svih vremena koji sam procitao...
    06.11.2004
    11:54:00 sati
    A.Hodzic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi zagor u boji a plus je i A4 format.Sclavi je na malo stranica uspio unijeti i napetost i akciju,posebno na kraju s kosturima a veseli me i pojava digging billa.
    11.07.2005
    11:45:00 sati
    vice
    uredi
  • mladen13

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    meni je strip osto u odličnom sjećanju, pogotovo što je bio u boji
    21.01.2006
    22:14:00 sati
    mladen13
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Prosjecna Zagor epizoda.
    24.01.2006
    21:52:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Veliki format + Sclavi + Ferri + kolor=100%
    27.04.2006
    20:27:00 sati
    solar
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zakon
    28.04.2006
    12:44:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Nije loše, ali ima puno boljih epizoda...  Ostavljala je puno bolji dojam kad je izišla prvi puta.  Do danas je ta priča s mrtvo-živim gusarima toliko puta viđena, nedavno i u onom specijalcu Posejdonovo prokletstvo, tak da eto ne mogu dat bolju ocjenu u današnje vrijeme.  Naslovnica i crtež super! 
    20.05.2007
    10:30:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlična epizoda koja zaista ima i nešto Dylanovsko u sebi. Danas sam uzeo ludensovo izdanje pa da se prisjetimo ovog jubilarnog broja 200.
    21.05.2007
    20:30:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Da sam epizodu pročitao prije 10 godina kad sam bio klinac i kada još nisam bio pogledao Pirate s Kariba i pročitao Posejdonovo prokletstvo, bila bi mi među top deset. Međutim s današnje točke gledišta ova priča mi je nešto više od prosjeka. Premda se nalazi na samo stotinjak stranica boluje od razvučenosti. Po meni je samo Boselli sposoban napisati remek djelo na toliko stranica. U ovoj epizodi se razvučenost osiječa u dosta malom broju važnih događaja. Priču bih mogao svesti na par faza: 1) Chico i Digging Bill putuju na 40 stranica; 2) Zagor sređuje dva obična bandita; 3) pričanje uz logorsku vatru; 4) jednostavno i nedovoljno objašnjeno otkrivanje starog jedrenjaka s blagom. Mislim i da je sama zagonetka o skrivenom blagu neuvjerljiva i pomalo na razini bajke: plima, oseka, komet, nestanak broda, neobjašnjeni gusari-kosturi, kapetan broda na brodu iako je u trenutku nestanka broda bio van broda, dva izvora, i tko je svu tu legendu zapisao (da bi je Digging Bill proučio!)!?! Ona borba s kosturima poprilično kratko traje, premda je trebala biti središnja nit radnje. Međutim, s druge strane, priča je simpatična i nije dosadna. Ocjenu epizodi diže sam Ferri koji je fantastično odradio posao (valjda zato što je trebalo olakšati bojanje). Najlijepša vinjeta je ona velika gdje je prikazan stari jedrenjak koji je upravo izašao iz jezera. Naslovnica je, barem za mene, jedna od njaboljih ikad nacrtanih od strane Ferria. Dobra je kompozicija, nonšalantost brzih poteza, face, i što je najvažnije, nema ferrievih disproporcija.
    23.05.2007
    19:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    U ono vrijeme vjerojatno odlična, danas više-manje prosječna. Osim vječnog Ferrija koji je uvijek odličan...
    31.05.2007
    23:42:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Epizoda nije ništa posebno, malo veće ocjene radi lijepih uspomena koje me vežu uz nju... Naslovnica odlična.
    02.06.2007
    14:40:00 sati
    Manetola
    uredi
  • srdjandj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sviđa mi se sve, zadovoljan sam posebno zbog toga što je u boji!
    05.06.2007
    23:49:00 sati
    srdjandj
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Secam se dana kada sam kupio ovaj strip i zadovoljstva koji mi je priustio. To je bio prvi Zagor u A4 formatu sa izvanredno carobnom pricom koja mi je i dan danas ostal jedna od omiljenih epizoda.Mogu pricati ljudi sta hoce o Ciku i o tom Comic Relifu ali upravo te digresije su meni od Zagora stvorile omiljenog junaka. Jer bez Cika, Drunky Ducka, bata batertona, Digging Billa, Trampija i ostalih komicnih likova Zagor bi nalikovao na Teksa u smesnom kostimu. Ova prica upravo svojim nevinim uvodom uvodi citaoca u magiju Zagorovog sveta.
    12.07.2007
    03:20:00 sati
    tiberije
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Nakon sto mi je ova epizoda bila legenda u onom A4 kolorcu, jedva sam docekao da je opet procitam nakon 20-tak godina. Reakcija je ovaj put mlaka, strip u nacelu nije nista posebno, radnje se ne stigne razviti, ovako je to samo jedna crtica, kratka avantura. Crtez - Ferri u najboljim danima!
    12.07.2007
    13:55:00 sati
    alen
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jedan sasvim zabavan Zagor, tipičan za to razdoblje oko 200-tog broja. Za jednu priču na samo 96 stranica ova epizoda još je vrlo dobro i ispala. Epizoda zanimljiva od početka i uopće mi nije dosadan onaj dio sa Chicom i Digging Billom. Zanimljiv lik profesora i na kraju dobro napravljen dio sa brodom iako je malo čudan dio kada je brod izronjavao iz jezera. Boja daje posebnu atmosferu, ali ostajem pri mišljenju da je boja na svakih 100 izdanja sasvim dosta. Crtežu ocjena više samo zbog obojenja, a nsalovnica dosta dobra.
    03.08.2007
    13:42:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 6, 10

    Zagor za jubilarni broj.Ništa posebno....Format A4 puni pogodak!
    04.08.2007
    11:24:00 sati
    kico
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Sasvim prosecna epizoda, da nije prva u boji i u A4 formatu prosla bi nezapazeno.
    06.08.2007
    10:38:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Klasična epizoda sa zombijima, da sam je čitao prije 7-8 godina vjerojatno bi mi bila odlična. Ali danas sa svim ostalim zombijima, ludim znanstvenicima, vampirima i čudovištima svake vrste ovo je samo prosjek. Sclavi se je potrudio ubaciti nešto novo, a to su one puste zavrzlame s kometom i spuštanjem riječne razine, ali i to me je ostavilo ravnodušnim. Ferrijev crtež odličan (nezaboravna je vinjeta s brodom kad izroni), ali čini mi se da je boja malo mutna; dosad je najbolja bila u Duginom mostu.
    15.08.2007
    11:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    kvalitetna epizoda
    25.08.2007
    17:55:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Zanimljiva pričica koja je stvarno morala biti objavljena u koloru zbog fenomenalnog Ferrijeva crteža.
    28.08.2007
    19:21:00 sati
    76
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Najslabiji dio stripa bile bi Čikove zafrkancije kako je to kolega iznad mene primijetio.Ali ako to izuzmemo, zasigurno spada u jednu od definitivno boljih Zagorovih epizoda.
    11.09.2007
    10:54:00 sati
    DKoor
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Naivna epizodica, sa sada već 100 puta viđenom temom - potjerom za blagom. Digging Bill i Chico dosadni maksimalno na početku, a i Zagor neuvjerljiv (odmah ubije onu dvojicu bandita). Scena izranjanja jedrenjaka mi nije baš posve jasna... Pa šta se nebi brod trebao nalaziti na određenoj dubini, ispod razine obale?? Dio sa zombijima prekratak. Zanimljiv mi je i crtež, vidi se da Zagor nije taj tip stripa prikladan da bude u boji, puno mi je bolji u crno-bijeloj tehnici. Naslovnica k'o iz Gooniesa.  
    17.09.2007
    16:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    pocetak uzasno spor i dosadan, pa onda krece nabolje. Interesantna prica koja je mogla biti puno bolje uradjena. "stari ferrijev crtez" mi se svidja, in color je definit plus.
    12.11.2007
    01:07:00 sati
    The_Pittster
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Dobra epizoda, moguce da pomalo pati od manjka stranica. Razrada je pomalo zbrzana. Ferri odlican, napravio je u zavrsnom dijelu dobru atmosferu. 
    09.03.2008
    09:42:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    solidan Zagor,ali barem prema mojem mišljenju ništa više. Nije mi ga bilo toliko zanimljivo čitati kao npr.  Utrku sa sedam strelica i Dugin most...moglo je to i bolje....naslovnica odlična
    24.03.2008
    19:36:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • skviki

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Izlizana tema puna nelogičnosti. Crtež je vrlo dobar i šteta što nije crno - beli.  Sve u svemu prosečna epizoda.
    25.07.2008
    22:47:00 sati
    skviki
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Prerazvučen dijalog između Chica i Digging Billa je razlog prekratkoj akciji u kojem se Zagor bori s onim živim mrtvacima, što malo kvari epizodu. Ali opet, u tom dijalogu saznajemo većinu toga što bismo trebali znati, pa ću progledati kroz prste. Ferri, kao i uvijek, odličan.
    29.07.2008
    21:33:00 sati
    Death
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

     Uvod u priču, dijalozi na početku i objašnjavanje legende o blagu je jako dobro, i priča ide dobro do trenutka pojave umrlih mornara, pa onda i vodom namočeno drvo broda koje je zapaljivo kao barut, da se to bolje riješilo dao bi veću ocjenu. Naslovnica nije dobra, tj. krivo usmjerava,  ipak se većina priče odvija se između Čika i Digging Billa i oni su trebali dobiti veći komad naslovnice, a Zagora smjestiti u stranu.
    30.08.2008
    13:20:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka čast Sklavju na ovom dobrom jubilarcu, a svakak mu čast i na Demonskoj masci par epizoda poslije...
    15.11.2008
    19:40:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zanimljivo i tako u duhu zagora. meni se sviđa više od ostalih izdanja u boji.
    30.11.2008
    02:29:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Najbolji jubilarac, možda, teško je sad napamet reći jer nisu baš Zagor jubilarci nešto posebno. Evo ovaj je dobar, samo jedina zamjerka bi bila, jako dug uvod a ono najbolje na kraju je jako kratko. Ferriju se nam šta reći, naslovnica 10.
    16.12.2008
    21:39:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 7, 9

    Prosječan jubilarac, ali je naslovnica uistinu upečatljiva, jedna od najboljih Ferrijevih.
    11.03.2009
    22:57:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    09.06.2009
    04:54:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj najdraži jubilarac! Nemam apsolutno nikakve zamjerke. Crtež fantastičan,naslovnica legendarna.
    18.07.2009
    08:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ovaj strip mi je ostao u sećanju kao prvi Zagor u boji koji sam pročitao i po tekstu i slikama na unutrašnjim stranicama korica, gde sam po prvi put saznao nešto o tvorcima mog omiljenog junaka.Sclavi je odradio odličan posao s obzirom da nije lako napisati dobru priču o Zagoru na samo stotinak stranica.Dnevnik je izbacio lobanju sa naslovnice ko zna iz kojih razloga.

    26.01.2010
    15:08:00 sati
    Fergal
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda, jedna od najboljih Zagorovih avantura ove velicine (jedna sveska).  Meni je ovo bolje od "Indijanskog Circusa", ali ne puno; sada kad i ta epizoda bude objavljena u boji, siguran sam da ce biti puno razlicitih misljenja o tome.  Ali ipak... crtez i tekst su savrseni... prica uzbudljiva, i ima dobru atmosferu: strasljivu, tajnovitu, misterioznu.  Digging Bill je meni uvijek omiljen tip, i do sad sam se naviko da u svakoj Zagorovoj epizodi u kojoj on nastupa, da se blago koje traze ili neci naci, ili ce se naci, ali ga niko nece zadrsat; takav je njegov baksuzluk, da se nikad nece moci docupat toga sto trazi. 

    Bilo mi je manje od 8 godina kad je ova epizoda izasla u staroj Yugoslaviji, u velikom formatu... svidjala mi se i tada, i one scene sa mrtvackim gusarima na kraju su me preplasile prije 25 godina... sad kad citam ovu epizodu, uzivam u njoj, u Ferrijevom crtezu, i u Sclavijem tekstu... kao sto su i uvijek radili, oni idioti iz Dnevnika su, radi cenzure, skinuli onu lobanju sa naslovne strane, ali Ludens je to popravio sa svojim izdanjem Specijalca ove epizode.  Naslovnica super, na vrhunskom nivou, kao i citava epizoda!  Bravo majstori (Sclavi & Ferri)!

    27.04.2010
    19:39:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako ćemo to upoređivati sa nečim što je izašlo posle ovog stripa (osim filma Magle, pod čijim je uticajem očigledno nastala priča, što opet i nije loše) onda nijedan strip neće valjati. Meni perfektno za opuštanje. U potpunosti zadovoljio i ispunio svoju svrhu-da opusti.

    06.07.2010
    16:36:00 sati
    legaz
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Meni je strip fantastičan. Ne smeta mi što su pola stripa Chicove i Diggingove gluparije. Pogotovo ako uzmemo u obzir da u samoj završnici uopće nisu bili prisutni. Oni su dobili uvod i zaplet, uvukli su Zagora u ovu pustolovinu a on je raspleo konce. Što bi neki željeli? Da je u prvoj polovici Zagor letio sa lijane na lijanu i mislio se što je sa Chicom sve do točke kada ga susretne u sceni sa banditima...

    Ovo je najbolji jubilarac. Ima neku priču, što se ne može reći za broj 500 koji je više osmišljen da bi se sjetili starih neprijatelja.

    20.07.2010
    00:25:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Umirao sam od dosade. Crtež je najsvijetlija točka, dok je naslovnica bezveze. Pogledaj samo Zagorovu facu! Bljuje mi se.

    01.09.2010
    10:25:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    03.10.2010
    19:39:00 sati
    vitezkg
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna posebno draga epizoda koja budi lijepa sjećanja iz djetinstva.. i zbog toga ne mogu biti objektivan i dati realnu ocjenu...

    03.10.2010
    21:52:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zašto nešto ovako dobro staviti na samo 96 stranica?!Boja je odlična.Crtež je odličan.Sclavi bi trebao češće pisati za Zagora.

    26.02.2011
    20:59:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Nije loš jubilarac. Sclavi ovdje koristi puno kvalitetniji i ozbiljniji scenarij nego u svom prvom radu na Zg-u. Crtež ovaj jubilarac svrstava među najbolje nacrtane Zagore ikad, mada se nemože isto reći i za naslovnicu.

    15.03.2011
    18:07:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki put kad ga čitam sjetim se da je svijet u boji, a ne crno bijeli. Trebali bi malo više njih u boji raditi.

    02.06.2011
    12:20:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednom recju-SUPER.

    12.06.2011
    12:19:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    24.06.2011
    21:36:00 sati
    macca1985
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    OK

    07.09.2011
    03:07:00 sati
    writer
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Smijeh mi je kad Bill, Chico i profesor izluđuju Zagora sa svojim spikama.

    Nije mi ova boja baš nešto.

    04.10.2011
    01:52:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Odlična priča, malo duži uvod gdje nas Sclavi na svoj način uvodi u opasnosti, zatim sviđa mi se cijeli onaj dio na brodu, samo mi je kraj nekako zbrzan.Sve u svemu epizoda za pamćenje, mada nisam očekivao, obično ne volim jubilarce jer su prekratki i može se očekivati skroz zbrzana priča, ali ovo je izuzetak. I dalje ne mogu odlučiti da li mi je Zagor bolji c-b ili u boji.

    16.11.2011
    14:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.01.2012
    16:16:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    eh da je sclavi ostao na zagoru...

    18.01.2012
    21:58:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Zanimljiva i uzbudljiva epizoda, nažalost, zasićena nelogičnostima. Sve u svemu solidno. Vidljiv je veliki Sclavijev napredak u odnosu na većinu njegovih prethodnih radova. Ferri rastura, ali je kolor loš. Naslovnica fantastična!

    22.01.2012
    08:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Legandarna naslovnica jedne od najobjavljivanih jubilarnih Zagora! Pirati s Kariba su jedan od novijih filmova čije sličnosti nalazimo u Zagoru, priča je bila puno originalnija u vrijeme stare Juge. Zamjerka: predug uvod s razgovorom Chica i Digging Billa.

    29.02.2012
    18:07:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Dobra prolazna prica,malo dosadan scenario. Crtez ok,naslovnica,bezveze.

    16.03.2012
    15:21:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.04.2012
    16:59:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    21.05.2012
    13:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • nikola9

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    jedna od boljih zagorovih priča sa odličnom radnjom i zapletom.

    24.07.2012
    13:28:00 sati
    nikola9
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarna epizoda!
    25.12.2012
    12:04:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Sclavija teško podnosim, ali ova je epizoda zadovoljavajuća- i u boji i bez boje.

    02.03.2013
    20:42:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    18.03.2013
    13:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2013
    17:31:00 sati
    going going
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    06.08.2013
    17:47:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    06.05.2014
    23:14:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    15.05.2014
    14:03:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 7, 10, 9

    05.08.2014
    01:52:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča i po mom skromnom mišljenju najbolji ljubilarac.Inače izašlo je još 3 giganta u boji od nastanka moga komentara.

    21.09.2014
    20:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična epizoda, sclavi je genijalac. na 96 stranica razraditi jednu staru legendu, naoko običnu radnju i na kraju majstorija, kratak ali intenzivan sukob zagora protiv živih mrtvaca. horor u svom pravom obliku, naklon majstoru horora. ferri fenomenalan, strah i užas na licu zagora jedino on može dočarati briljantim crtežom

    04.02.2015
    12:06:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlična priča, samo šteta što je radnja ubrzana. Bez problema se moglo provući na cca. 200 stranica. Ali svejedno, vrhunski odrađeno!

    04.10.2015
    18:34:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Ok epizoda ali ni za kakve 10-ke. Trebala je bolja završnica, tanko je ono sa Zagorovim upadom na brod da izvuče profesora jer je kao brod krhak i sve će se urušiti. Pa onda oni zombiji od kojih Zagor jedva uzmiče da bi na kopnu tako lako usnuo kao da je odjednom preplivao ocean. Želio je Sclavi, kako najviše voli kad zna da je zasrao (sjetimo se završnice epizode "Horde zla"), da stvori neku dvojbu da li se sve uopće dogodilo, da to ostavi neodređeno, ali neuspješno.

    Ima nelogičnosti oko one vatre na mokrom brodu, pojave broda na površini, kako je on u ravnini s obalom i slično. Također je neobjašnjivo zašto Bill nije sretan jer se ipak može tu vratiti, pogodio je da je brod tu, malo zaroniti i doći će do blaga. Ali to je valjda zbog sljedećega:  koliko god su se ostale tekovine ranog Zagora u novije doba napuštale ova - da nema bogaćenja pronalaženjem blaga - je čvrsto opstajala do danas. Uvijek koji metar od kovčega neka peripetija, nezgoda, belaj i naša ekipa ostaje praznih ruku. Dijalozi su dobri, malo humora na prikladnim mjestima.

    Ferri odličan (ako upravo on nije zajebao s položajem na kojemu se brod pojavio), evo sad sam čitao broj jer sam ga bio zaboravio ali ovaj kapetan Holburn je na 12. str. tako dobro nacrtan da sam se odmah sjetio te upečatljive face. Naslovnicu ne ocjenjujem kako je nacrtana već što predstavlja. Vjerojatno su tako željeli stvoriti sliku što je u jubilarcu, da dolazi simpatični Bill ali to nije nešto extra.

    15.11.2015
    18:11:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Prebrzo, predug uvod u tako kratku priču. Dosta nelogičnosti, te nepojavljivanje tj. spavanje Čika i Digging Billa na samom kraju, gdje je s obzirom na pojavu zombija moglo biti dosta dobrih fora s Čikom i Bilom, radi njihovog urođenog straha. Crtež ok, naslovnica također. Boja mi daje neki poseban štih stripu, ali naviknut sam na crno - bijele, pa mi je to  skoro svejedno.

    28.11.2015
    21:13:00 sati
    dudo1
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Legendarna naslovnica. A tko je imao ono A4 izdanje bio je faca. Kao priča, ništa posebno. Sasvim pristojno za obljetnicu.

    04.10.2016
    14:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Ovo je drugi jubilarni X00 broj koji sam čitao od Sclavija (prvi je bio stotka Mister No-a) koji je samo potvrdio da čovjeku dobro idu jubilarci. Šteta jednio što je kolor u ludensovom specijalu očajan.

    30.12.2016
    09:08:00 sati
    caramba
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.02.2017
    17:40:00 sati
    morski
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    18.03.2018
    06:09:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    28.05.2018
    18:36:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    15:20:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.07.2018
    10:45:00 sati
    Klanfi99
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Legendarni broj, legendarni jer je jedan od rijetkih koji je prije rata izašao u boji, ali velika šteta što ga nisam imao prilike tada čitat, možete samo zamislit koja bi to bila draž za tog tada klinca, koji je upijao gotovo sve stripove što su se pojavljivali pred njim.

    Vidio sam da su dosta visoke ocjene za ovaj strip iako meni iskreno nije bio nešto, a znate me da gotovo svaku epizodu hvalim i da je malo reći da sam subjektivan. Možda su mi malo previše bili oni piratski zombiji na kraju, ili bi volio da je priča bila duža, ali jubilarac je pa i ne možemo očekivati nešto extra na toliko malo stranica. Iako, uvijek kad je Digging Bill, to bude nekako simpatično, pogotovo taj njegov odnos sa Čikom i Zagorom 

    Samo da kažem da je ovdje boja očajna, nekako kao da je previše te boje pa nije skroz čisto, ili je do papira, ne znam. Vidjet ćemo kako će to uskoro odraditi Libellus, baš me zanima.

    28.01.2019
    10:28:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna prica. Kratka, zabavna, dinamicna.

    04.03.2019
    21:33:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski: atmosfera, mistika, iščekivanje... Super!

    02.06.2019
    14:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Strip koji mi je ostao u sjećanju zbog boje i formata. 

    28.07.2019
    18:14:00 sati
    Ernie Pike
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1164
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 538
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 600
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 676
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 817

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2539
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2430
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1558
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1377
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1235

      Aukcije

      Forum