Protunapad

Zagor

ZG LUSP 17 | 128 str.

Zagorove prijatelje, Tobiu Sullivana i Guitar Jima otmu nepoznati ljudi. Zajedno sa Satkom (kojeg je Zagor uspio spasiti od otmice), Sullivanovim sinovima i Chicom, Zagor krene u lov na tajanstvenog otmičara, koji je jedan njegov stari poznanik…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ucena
  ZG HOSP 1
 • Protunapad
  ZG LUSP 17
 • Protivnapad
  ZG VCSP 11
 • Kožno lice
  ZG ZSSP 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Zagor alla riscossa!
  ZG SPEC 1

ZANIMLJIVOSTI

 • ovo je prvi Zagorov specijalac, u Italiji je bio izdan u lipnju 1988. godine, a pod Dnevnikom je izdan kao osmi specijalac 1990. godine
 • drugo pojavljivanje Butchera (kod nas se prvi put pojavio u epizodama ZS 498, 499, 506, 507, 508)
 • u originalu strip ima dodatak Traper, dok je Dnevnik dodao kratke priče: Incident u Grenoblu i Duhovi oblaka

Na početku priče u Butler Townu, pred nama se pojavi simpatični »lopov« Jimmy Gitara, koji igra partiju karata. Vrlo vjerojatno nepošteno. Na idućim stranicama slijedi nešto akcije i Jima otmu nepoznati ljudi. Tada se pojavi glumačka družina Sullivanovih. I kad već pomislimo da će ovo biti susret svih Zagorovih prijatelja, postaje jasno da se događa nešto veliko, jer misteriozni ljudi otmu i Tobiu Sullivana. Zatim u grad dolazi Zagor i od Sullivanovih sazna što se dogodilo. Svi su primili poruku, u kojoj je pisalo da Zagor traži njihovu pomoć. No to je bila klopka. Ovo je motiv, kojega često susrećemo u Zagorovim epizodama i ponekad djeluje neoriginalno. Zagor prateći tragove otmičara spasi svog prijatelja Satka, koji je isto dobio lažnu poruku. Nakon što se svi prijatelji zajedno okupe, postaje jasno da je potrebno napraviti neki plan, da bi se domogli otmičara…..

Ovo mi je bio prvi Zagorov specijalac kojega sam pročitao i bio sam vrlo razočaran. Priča u ovom specijalcu ne razlikuje se mnogo od kakve druge strip priče i ne znam zašto su to posebno izdali. Na samom početku postaje jasno, da iza svih otmica stoji neki Zagorov neprijatelj, koji se želi osvetiti gospodaru Darkwooda. Sljedeći događaji su lako predvidljivi. Zagor slijedi lopove, malo akcije i posljednji obračun. Nije ništa posebno u ovoj priči, što bi je napravilo više zanimljivom i atraktivnom, jer čitatelju odmah postaje jasno kakav će biti rasplet priče. Toninellijeve priče mi se inače sviđaju, ali ova baš i ne. A djeluje mi da je ovu priču napravio površno i na brzinu, jer bi se radnja mogla i više zakomplicirati.

Ono što daje svjetlo na cijelu priču, je Ferri. Njegov crtež uvijek ostavlja jak dojam i pruža čitaocu mogućnost da sve jasno razabere iz crteža, da prati događaje i da mu ništa nije nejasno. I neke, možda ne toliko važne osobe, (poput likova koji u ovom stripu voze zlatni teret) su dobro izrađene i takvog izgleda, da bi u nekoj drugoj priči odmah mogli zauzeti mjesto glavnog negativca. Ipak jedna primjedba Ferriju, na koju me prije nekog vremena podsjetio jedan član foruma, je sličnost Sullivanovog sina sa Super Mikeom. Oba imaju iste osnovne crte lica i istu frizuru i obojica su snažni. Što se tiče naslovnice, u ovoj epizodi Zagor se ne penje po drveću (osim malo na kraju) i mogao bi Gallieno nacrtati i neki drugi motiv. Onaj motiv Kožnog lica u pozadini mi je dobar.

Sam Butcher u ovoj priči ne odaje dojam nekog vrlo opasnog protivnika, jer se i ne pojavljuje toliko često. Pojavi se kada dovedu Zagora pred njega, zatim na proslavi i u posljednjem obračunu. Ti događaji slijede jedan iza drugoga i tako mi se čini, da su vrlo brzo završili s Butcherom. A i jedan dio Zagorovog ponašanja mi je jako smetao. Svi znamo, da Zagor više puta spomene, kako ne voli ubijati ljude i da to radi jedino u samoobrani. U ovoj priči, sa Satkom krene iza ugla i počinje pucati po lopovima vičući: »Pucaj, Satko! Pucaj!« Ako je u nekim ostalim pričama proveo toliko vremena penjući se po krovovima, da bi iznenadio protivnika, ovdje je mogao uraditi isto. Lažljivac!

Jedan dijalog između Zagora i Satka izgleda vrlo zanimljiv i baš je šteta što ga nešto prekida. Satko tvrdi da bi mogli zlikovce odmah ubiti, a Zagor mu kaže, da kad nije u odvjetničkoj odori odmah prevlada njegov indijanski mentalitet. To bi moglo dovesti do određene diskusije između dvojice prijatelja, ali to se nažalost ne dogodi.

Ostali specijalci su mi bolji, ali ipak ne toliko. Npr. Ulovljeni lovac/Zelena opasnost, kojeg je izdao Dnevnik, mi je još puno gori od ovoga. Dok mi je Anđeo smrti mnogo bolji od obojice, ali mi ipak nije nešto posebno. Katkad mi se čini, da bi za specijalce mogli uraditi bolju priču i da bi neke koji nisu posebni, mogli staviti u običan strip, jer bi epizoda poput ove ispala bolje.

Naprijed

N/A

ZG LUSP 18 Kamen koji ubija

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • seinfeld

  Ukupna ocjena 52%

  4, 4, 7, 7

  Bezveze prica cak su se i potrudili da se na coveru vidi ko se vraca.
  "Suspense suspense" zagarantovan cim se to tako izdaje.
  17.05.2004
  15:06:00 sati
  seinfeld
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  4, 5, 6, 6

  Šuplja priča. Kao da su u Bonelliju rekli, ajmo sad napravit specijalca, pa je neko na brzinu sklepao par rečenica. Bolja je bila ona prva priča sa Butcherom. Ovdje popuši metak direkt u čelenku, Duh Sa Sjekirom se dokazuje kao revolveraš. Od svega je najbolji vanjski izgled Butchera, liči na nekog odmetnika iz postapokaliptične budućnosti, samo zbog tog detalja je trebala biti bolja radnja, ovako je žblju...
  17.05.2004
  20:37:00 sati
  stinky
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 59%

  5, 5, 8, 5

  Kad sam ovo citao kao osmogodisnjak tamo negdje u jesen 1990. jako mi se dopalo. Ono kad Zagor zarotira revolver u ruci i pogodi Butchera u celo dok ovaj Satku drzi noz na vratu; svidjelo mi se sto Zagor eto rabi i efikasnije metode rjesavanja konflikata od bacanja cudne sjekire iz kamenog doba. Kad sam ovo citao nekoliko godina kasnije,zijevao sam od dosade. Epizode s Butcerom i Destriyerom bih pak uvrstio u skupinu najboljih Zagorivih prica.
  19.05.2004
  00:42:00 sati
  VALTER
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 8, 6

  Ne loše.
  25.05.2004
  12:43:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Darkwood Devil

  Ukupna ocjena 57%

  3, 3, 10, 9

  Vrlo tanko i neuvjerljivo za prvi specijalac od Zagora. Utrpano previse poznatih likova iz Zagorovog svjeta bez da ih se i malo iskoristilo. Vracanje Buchera nakon dugo vremena da bi mu Duh sa sjekirom sprasio metak u celo stvarno pateticno! Nakon drugog citanja vrlo los dojam jer se radi o dosadnoj i brzo sklepanoj epizodi:( Ipak zasluzuje mjesto u kolekciji.
  31.05.2004
  08:11:00 sati
  Darkwood Devil
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  5, 3, 7, 6

  Sve je tako zbrzano...
  20.11.2004
  11:37:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 56%

  6, 4, 7, 5

  U stilu većine Bonellijevih specijalaca-specijalno jedino po broju stranica a sve ostalo je prosjek.Ova epizoda je sklepana na brzinu i umjetno razvučena da stane na 130 strana(smetaju me preduge pucnjave i tučnjave).Vrhunac je Zagorov potez revolverom,na tome mu može pozavidjeti i Tex.Ferri je dobar ali to mi malo znači kad je sve ostalo dosta loše.U biti,daleko najbolji dio ovog specijalca je Rahan u dodatku.Bravo,Dnevnik.
  08.04.2005
  14:32:00 sati
  Aco
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 52%

  4, 3, 8, 7

  Osim standardno dobrog Ferrijevog crteza,nista vise o ovoj epizodi nemam za reci,sto i govori koliko me se dojmila!
  09.06.2005
  12:52:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 8, 6

  U najmanju ruku cudan izbor da ovakva prica bude objavljena kao specijalac. Jedino objasnjenje koje mi se cini relevantnim je da se susrecu Dzimi, Satko i Salivenovi. Sto se Butchera tice stvarno ga nikad nisam smatrao vrednim drugog pojavljivanja, ali dobro.
  06.10.2005
  09:49:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  na brzinu sklepan specijalac,a otvarao je velike mogućnosti koje su ostale neiskorištene,odlična naslovnica...
  09.10.2005
  08:48:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Za prvi specijal i više nego dobro,i šta van triba više bit specijalno od povratka nekog neprijatelja.
  26.03.2006
  18:42:00 sati
  vice
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 60%

  5, 6, 7, 6

  Najgluplji specijalac.
  23.04.2006
  10:25:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Stvarno ne znam zasto neki kritikuju ovaj specijal.Meni je extra.Ne slazem se sa tim da u specijalima mora da se desava nesto nesvakidasnje,kao u epizodama "dugin most" ili "crna dusa",koji su mi takodje strava.Prica je sasvim ok,ali crtez je nenormalno dobar.Mnogo mi se vise svidja kako je ovde prikazan Satko nego u nekim kasnijim epizodama,gde je vise belac nego indijanac(i po izgledu i po ponasanju).Samo pogledajte kako je dobro nacrtan kraj kada Zagor pomocu lijana sustize Butchera i posle ga ubija od batina(doduse ubije ga revolverom:)).Zagorov potez revolverom,kojim eleminise Butchera zauvek, je super.Jeste da je kamena sekira njegov zastitni znak,ali bi ipak trebalo malo vise ubaciti revolveraskih poteza u strip.Ipak je to Western zar ne?Takodje je dobro sto citatelj ne moze da otkrije ko je glavni negativac ni po naslovnici ni tokom price sve do samog kraja.Nazalost to nije uvek tako,tako da u nekim epizodama kao sto je poslednje pojavljivanje Hellingena odma zakljucimo ko stoji iza svega.
  17.06.2006
  23:09:00 sati
  Mrtvacka glava
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 73%

  7, 4, 10, 10

  Priča vrlo dobra, ali ipak dosadna do sredine, a poslije sve je nekako zbrzano. Vjerovatno da bi stalo na 130 stranica. Šteta, mogla je biti odlična epizoda. Crtež i naslovnica fantastični.
  26.12.2006
  19:38:00 sati
  Spock
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Solidan prvi specijalac. Toninelli je ubacio većinu Zagorovih prijatelja što epizodu čini zanimljivom. Volio bih da je bilo više stranica, 130 se čini premalo za povratak jednog neprijatelja.
  20.01.2007
  01:53:00 sati
  mpavin
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 7, 6

  moglo je i puno bolje
  25.08.2007
  17:54:00 sati
  lwood
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 57%

  5, 4, 8, 6

  joj,kako je ovo dosadno.....
  19.10.2007
  17:20:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 53%

  6, 3, 7, 5

  loše, sva sila poznatih likova nije pomogla ovoj epizodi,butcher se trebao vratiti s tenkom, a ne ovako
  31.12.2007
  16:45:00 sati
  ken2
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 9, 8

  U potpunosti se slažem s @mpavinom i @mrtvačkom glavom da je ovo i više nego dobar specijalac. Naravno, ostali komentari potpuno bezrazložno pljuju po ovome i to u stilu kao da je ovo nešto najgore što su u životu pročitali. Ma daj, molim vas. I što je najjače to su oni isti koji će dati visoke ocjene istinskom smeću poput "Noćne more na moru" ili bilo kojoj Burattinijevoj priči iz najnovijeg perioda. Pošto ovaj specijalac ima jednu finu i normalnu priču, bez previše idiotskih objašnjenja ala Burattini, a i kraj nije zbrzan kako je to redovit slučaj u današnjim Zagorima; sve me to navodi na zaključak, da su večina komentatora ostavili loše ocjene zbog neopravdane sterotipne odbojnosti prema Toninelliju i njegovom opusu ili su jednostavno ocjenjivali pod sugestijom ove, reći ću po prvi puta, izrazito glupe recenzije. Naravno, tu je i treći razlog, doduše pomalo opravdan... Toninelliju se često potkradu sitne (baš sitne) nelogičnosti i naivnosti, ali u njegvu obranu koristim priliku da citiram komentar mog uvaženog kolege Vopea ("Grad iznad svijeta"): "Tja... Morate razumjeti da vrlo često logika i Zagorovi stripovi ne idu ruku pod ruku..." Tko ovo ne shvaća, jasno je da ne može uživati u čitanju bilo kojeg Zagora. Ljudi! Vratite se malo u djetinjstvo i sjetite se onih dana kad vam to ništa nije smetalo i kad ste uživali u svakoj Zagorovoj epizodi! Nisam pročitao nešto naročito puno Toninellijevih epizoda, a za onih par kojih jesam imam samo riječi hvale. Nolitta je sigurno kvalitetniji scenarist kad treba napisati neku bezvremensku priču o ljudskim vrlinama i vrijednostima. Njegov scenarij je pitak i poetičan. Njegovi likovi su odlično isprofilirani i puni životne snage... Time se Tonninelli sigurno ne može podičiti, ali on ima neke druge kvalitete koje se meni sviđaju. Nolitta je bio vrsni scenarist, ali on je uvijek u središte pažnje stavljao priču kao takvu, a ne Zagora i ono po čemu je on karakterističan. S druge strane Toninelli čini upravo to drugo - koncentrira se na Zagora, na njegov lik i djelo, i on to pokušava maksimalno dovesti do izražaja. Pa su tako njegove priče smještene u utopijski Darkwood "jer to je pravo obitavalište Gospodara Darkwooda", Zagor se bori protiv usijanih indijanskih glava i drumskih razbojnika "jer su to prirodni Zagorovi neprijatelji", Zagor se tuče šakama, pištoljem i sjekirom "jer ga ne zovu  zaludu "Duh Sa Sjekirom", mogu u nedogled... Jednom riječju: Toninellijevi scenariji su definicija Zagora. Neki se žale da je ova priča išla ne premalo stranica. A vidite, ja bih volio da je još krača. Koliko god cijenio Nolittu, kod njega mi je vječno išlo na živce to razvlačenje radnje do u besvijest. Pogledajte "Tropski odred" - priča nije loša, ali tu se u 200 stranica još ništa nije dogodilo, ama baš ništa (i ljudi će dakako tome dati više ocjene nego ovom specijalcu). U ovom specijalcu se sve nešto događa, nema kod Tonninellija pametovanja i poetizitanja, on odmah ide u srž, on zna da mu je zadatak prepričati priču, i to OBIČNIM NIZANJEM ČINJENICA, bez nepotrebnog okolišanja, neke velike karakterizacije likova i posvečene pažnje nevažnim sitnicama. Upravo to ja, kao čitatelj, nalazim kao pravo osvježenje od nekih zamornih Zagora. Sviđa mi se taj stil prepričavanja priče jer je on nastao u duhu 80-tih godina kad su Zagora čitali bauštelci, zemljoradnici i lučki radnici; znači, kad je Zagor bio čisto popuslitčki junak. Ne znam zašto, ali s ove distance od nekih 20-30 godina, to mi djeluje vrlo simpatično, privlačno i interesantno. Jednostavno, volim te obične priče iz Zagorove svakodnevice. Toninelli mi je definitvno dobar scenarist (sasvim dovoljan za Zagora). Ajd' da više rečem par riječi o samoj epizodi. Ček, još neću. Priča u specijalcu ne mora biti išta bolja od one iz redovne serije; dosta je možda malo specijalnija tematika, koji stari likovi, neprijatelj... i to je dosta. Ajmo sad... Naravno da scenarij zbog sitnih nelogičnosti (tvrd, plošan i neuvjerljiv odnos među likovima, promašivanje s pola centimetra, Satkovo putovanje ispod kočije, neke scene... i sl...) ne bi išo preko ocjene 5. Ali kao što rekoh, to je u neku ruku simpatično, radi tog "duha osamdesetih". Scenarist sve to nadoknađuje dobro sklepanim scenarijem koji je prilično nepredvidljiv i intrigantan - prije svega mislim na Butcherov zajeb (puno bolje osmišljena osveta nego recimo Mortimerova i Krojačeva [dobro, nije ni kolega @ken2 u krivu kad kaže da je Butcher trebao doći s tenkom, hahaha]). Dalje... Sviđaju mi se one scene po mraku koje je tako lijepo naslikao Ferri: ona mračna šupa gdje su zatvorili Gitaru i Sullivana, te Butcherova jazbina... Butcher je odličan lik kao i njegova desna ruka Wilbur (onaj tip s trorogim šešitom) (slične smo likove vidjeli u Hagota, ali i u jednoj ranoj epizodi su bila dva blizanca koja su htjela srediti Zagora). Ove mračne i mistične scene su djelo genijalnog Ferrija. Jedonostavno prekrasan i upečatljiv crtež. Da ima detalja kao u "Zmajevi gusari" dao bi mu čistu desetku. Naslovnica mi se isto tako sviđa - zbog nje strip vapi da ga se pročita. Rasplet brzoplet??? Nije istina. Ovo je prvi svrštak u zadnje dvije godine koliko kupujem Zagora, a da nije zbrzan i bezvezan. Scene s borbom protiv Butchera u mračnoj šumi, te onaj potez s revolverom su za pmaćenje. I da zaključim, odavno nisam pročitao boljeg Zagora!!! Eto Vam na :DDDD!!! Samo zbog one scene kad Zagor progoni svog neprijatelja skačući s jednog stabla na drugi pritom ispuštajući svoj karakteristični krik "Aahhhjjjjakkkk", samo zbog takvih scena ću uvijek čitati dogodovštine nepobjedivog "Duha Sa Sjekirom"!
  20.09.2008
  11:40:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 10, 7

  Evo, Inferno je sve napisao.
  20.09.2008
  15:35:00 sati
  Death
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 87%

  9, 7, 10, 9

  Meni licno jako dobar specijal!!!
  21.09.2008
  02:55:00 sati
  Ferri
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 9, 4

  Slabašna epizodica. Nema napetosti ni ničega, Butcher (''Mesar'' ???) je mogao deset puta ubiti i mučiti starog Sullivana i Jima Gitaru prije nego ih je Zagor stig'o spasiti, ali ne... on ga mora zavezati za stup, i onda si još stigne pojesti koji veprov but dok se Zagor ''hladi'' zavezan... Znate kol'ko je sati kad sam lakše pročitao @Infernov komentar nego ovo čudo. ;))
  23.09.2008
  01:14:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  Osvrnuo bih se prvo na Infernov komentar.  Nije lijepo da se častimo izjavama tipa "izrazito glupa recenzija".  Protiv sam takvih stvari, ne moraš se ti slagati s autorom i to je tvoje pravo, zato svi komentiramo i dajemo svoje mišljenje, ali ovo je nepotrebno.A o stripu, ehm...  Znaš, i ja volim Toninellija.  Zagor u današnje vrijeme brije po Africi, sprema se u Južnu Ameriku, a ja se pitam "OK, ali kad će se pojavit nekim spektakularnim trikom na indijanskom skupu u Darkwoodu?".  Ne bi li on to po definiciji trebao raditi?  Valjda je on Kralj Darkwooda, a ne Kralj Egipta.  No, unatoč tome, kad neka priča nije baš nešto onda nije.  A ova je takva.  Toninelliju unatoč.  Jim Gitara mi je super lik, priče s njim volim, a ovdje je potrošen bez veze.  I iako nema prevelikog uvoda i ide se odmah "u glavu", što je pohvalno, jednostavno nema nikakve napetosti i zanimljivosti, ničega što bi te malo više zainteresiralo.  Pohvalit ću tek Zagorovo konačno rješenje problema Butcher - nešto originalno što se Zagora tiče!  Bez veze mi je staviti na naslovnicu glavnog negativca, ne znam zašto to rade, ali valjda oni znaju.  A i Ferri mi je nekako lošiji od svog maksimuma, a valjda to sve skupa ide s dojmom priče...Još samo o temi "Specijalac".  Ne znam zašto neki očekuju da u njemu mora biti nešto specijalno što se priče tiče.  Ja stvarno mislim da je jedina poanta da se izda cjelovita priča u jednom stripu.  Zato što redovne priče idu u nastavcima, moraš ih čekati itd.    
  24.09.2008
  09:35:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  5, 10, 10, 10

  slabašna priča ali ne znam da li je tko primjetio da je ovo čudna priča za genijalnog toninelija
  16.10.2008
  21:30:00 sati
  ninny
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 77%

  6, 7, 10, 8

  Preubrzano za protivnika kao Mesar... Zagor revolveraški potez se pamti. Hrpa Zagorovih prijatelja...
  15.11.2008
  19:42:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Mislim da je ok. Dosta dobro s obzirom na ostale specijal brojeve. Ja sam mišljenja da specijal nije samo kompletna priča nego bi trebao kvalitetom biti stvarno nešto ono u smislu specijal a to je u ovom slučaju uvođenje starog neprijatelja i nekoliko starih prijatelja. Znam da je radnja malo obična ali crtež stvarno je ok. Jedan od boljih Toninellijevih uradaka.
  08.12.2008
  19:13:00 sati
  supermike
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Ljudi ovo je Ferri, ovo je stara škola, ovo je klasika. Ovo je jebeno. Čemu loše ocijene?
  17.12.2008
  02:33:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 9, 7

  Sasvim solidna pričica koja mi je u ono vrijeme bila zanimljiva! Sad sam je ponovo pročitao i opet mi je zanimljiva. Ne opterečujem se detaljima. Bolje da je i takva nego nikakva! Velika prednost Ferri koji ipak sve izvlači i tjera te da čitaš s guštom. Sve u svemu lipo za kolekciju!
  18.12.2008
  09:47:00 sati
  premujanin
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 40%

  3, 2, 6, 7

  Užasno dosadno, a Mesar izgleda kao da je vlasnik kožare. Kraj i obračun s Mesarom napravljeni na brzaka i nemaštovito.
  11.03.2009
  23:04:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Ova prica je objavljena i u seriji HORUS SPECIJAL. Jeste cinjenica da se kod Zagora mrtvi vracaju, ali je ovo veoma dosadno. Nekako je slabo, jedino crtez vredi...
  Ne znam... U principu nije ni tako lose, ali je opet moglo to mnogo bolje da se odradi. Moglo je, uz koju stranicu vise, da to bude objavljeno u regularnoj seriji sa 3 nastavka, ali ovako...
  21.05.2009
  13:36:00 sati
  misa
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  dobra prica,Feri majstorski odradio posao
  01.06.2009
  11:34:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 42%

  2, 2, 8, 6

  Ne znam što je vama dobro u ovom stripu.Ja sam iskreno umra od dosade.Scenarij kao da je pisan za Snorkijevece a ne za Zagora.Mogu reći slobodno da sam izlista ovog Zagora.Nema ničega i nepotrebno vraćanje Butchera koji ionako nije neka velika čunjka u Zagor svijetu.Bolje da je njega upropastio nego nekog drugog.
  28.06.2009
  23:21:00 sati
  provodina
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 57%

  5, 6, 5, 9

  Epizoda je na trenutke dosadna,dok mi je od svega najgluplji kraj. Umjesto da Butcher,kao svaki normalan čovjek,odmah ubije Zagora,on ga stavlja na neki stup pa ga polako muči,dok se Zagorovi prijatelji uspiju osloboditi i svladati Butcherove ljude. Ma... Vjerojatno zato jer nisam naviknut na ovako zbrzane epizode. :) A i mislim da ubacivanje starih likova i povratak nekog neprijatelja nije dovoljno da specijalac bude baš to, "specijalan". Vidi samo Kinesku sektu! Nažalost, već od prvog broja vidi se da "Specijal" edicija zaista nije ništa specijalno.
  Crtež je malo dosadan. Naslovnica je malo čudna, ali lijepo izgleda (možda je mali spoiler zbog Butcherove face).
  18.07.2009
  08:02:00 sati
  Opti
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  27.01.2010
  01:50:00 sati
  wele
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 67%

  5, 6, 9, 7

  Stvarno slabo.  Vise sam ocekivo od Butcherovog povratka, pogotovo kad je njegova prva pojava u epizodi "Potopite Destroyer!" bila nezaboravljiva.  Ovdje bas nista ne godi - ni scenario, ni radnja, nista, jedino je Ferrijev crtez neko podnosljiv.  Prvi dio price je puno bolji nego drugi, a o zadnjem dijelu, na zadnjih 15 stranica, bolje i da ne govorimo.  Kao dijete ovaj specijal mi se puno svidjo, pogotovo kad sam ga prvi put cito u Zlatnoj Seriji Specijalcu, ali sad kad ga citam ne mogu cekat da se zavrsi.  Mogo se Tonineli malo vise podrudit, ali jebi ga, ne mogu svi bit vrhunski.  Ipak, hajde nadajmo se da je ovo Butcherov jedini i posljednji povratak u Zagorovom serijalu.

  02.07.2010
  18:45:00 sati
  acestroke
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 9, 6

  23.07.2010
  08:45:00 sati
  alanford
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 80%

  9, 6, 9, 8

  Ideja za pricu, iako mozda ne originalna, mi se veoma svidela. Ova epizoda mi je bila sam vrh kada sam je citao kao klinac, a i dan danas mi ostavlja dosta dobar utisak. Po mnogo cemu mi je ostala urezana u pamcenje, okupljanje nekoliko Zagorovih prijatelja, povratak Bucera, kao i Zagorov potez na samom kraju. Ne bih se slozio ni sa misljenjem da je radnja predvidiva, znam da kao klinac nikako nisam ocekivao da su namamljeni na pljacku. Jedina zamerka mi je na neke delove scenarija, radnja je na momente zbrzana, odredjeni dijalozi su mogli da se prodube, a i sam Bucer je mogao da ima vecu ulogu. Ipak, to je cena kada cela prica mora da stane u veoma ogranicen broj strana. Prava steta, jer da je ovo izaslo u redovnoj seriji, mislim da bi bila prava bomba, mada je i ovako odlican strip.

  17.01.2011
  21:59:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  6, 5, 6, 8

  Ovo je stvarno moglo biti bolje.

  30.01.2011
  02:13:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Tipični, dosadni Tonineli.

  Crtež= :hail:

  Naslovnica legendarna.

  10.02.2011
  20:51:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 79%

  6, 8, 9, 10

  Hajde, hajde. Priča i nije baš nešto, ali Toninelli je Zagoru podario profesionalniji i ozbiljniji scenarij.

  Ferri kvalitetan.

  15.03.2011
  18:34:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 8, 7

  31.05.2011
  17:09:00 sati
  Koresh
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Meni je ovo baš priča za Specijalac. Crtež fantazija.

  07.06.2011
  23:59:00 sati
  writer
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Malo previše likova za jednog negativca.

  23.06.2011
  12:51:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Priča dobra zbog povratka starih neprijatelja i okupljanja starih Zagorovih prijatelja, ali ništa posebno za prvi specijalac. Ovu epizodu sam čitao prvi put u Horusovom izdanju sa katastrofalnim prijevodm pa je možda to djelomično smanjilo moj dojam na prvi specijal.

  27.06.2011
  21:25:00 sati
  macca1985
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 10, 3

  sasvim dobro,mada je stupidno sto se na naslovnoj strani vidi isuvise

  13.07.2011
  01:54:00 sati
  general war
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 74%

  6, 6, 10, 8

  Solidna epizoda, baš za ubit sat vremena u nedeljno poslijepodne.

  05.09.2011
  17:43:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 44%

  3, 2, 7, 8

  Otkud se Zagor na početku priće našao u onom gradiću? Slučajno?

  15.01.2012
  23:59:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  21.04.2012
  18:56:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Toninelijeva prica, Ferijev crtez, prvi specijalac... Sta vise da ocekujes?

   

  Edit 11.5.2014 

  Malo popravljam ove moje prve, naivne komentare na recenzije kada sam se tek bio uclanio na forum.

  Posle drugog citanja ova epizoda mi je idalje odlicna, s obzirom na ogranicen broj strana Tonnineli je ovo sjajno izveo, a Ferri maestralno nacrtao! One stranice gde Zagor skace sa drveta na drvo i vice svoj ratni poklic: Aaahyaaak! treba uramiti i okaciti na zid! 

  Najbollji deo price je sama zavrsnica i nacin na koji se Zagor oslobadja Butchera, bas mocno i okrutno! 

  19.05.2012
  20:17:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  4, 4, 7, 7

  21.05.2012
  12:40:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 7, 6

  Prica sasvim ok. Mozda da je bilo malo vise stranica. Scenario malo preubrzan.Crtez tu i tamo, ne obara me sa nogu. Naslovnica,ne bas. Uglavnom,iz jednog daha se procita.

  06.09.2012
  21:42:00 sati
  Tutta
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  Meni se čini da je ova priča odlično ostarjela (za razliku od prvog Butchera, odnosno"Potopite "Destroyer"", koju je vrijeme potopilo na svim frontama). "Protunapad" je bila odlična priča i u svoje vrijeme ali čitati je 25 godina nakon izlaska, u vrijeme dok se Zagor naganja sa Richterom po svijetu, je stvarno odlično osvježenje i prava posveta jednom old-school Zagoru. Ferrijev besprijekoran crtež samo diže taj retro štih u visine. Imamo tu puno starih prijatelja; Jim Gitara, Satko i Sullivanovi (čak i nastavak jednog kontinuiteta u vidu Rockya Thorpea, koji se Sullivanovima pridružio u epizodi "Zagor izazivač"). A tu je i jedan stari neprijatelj - Butcher. Takva pojavljivanja uvijek podižu priču. Scenarij podiže brza i pitka radnja sa par zgodnih i neočekivanih twistova (od zlata, dvostruke igre onog Wilbura, pa do Satka i njegove akcije). Takvih twistova nije bilo u "Potopite "Destroyer"" - jedino ako pod twist vodite onog izdajicu kojega bi, uza sve one naivno postavljene i očite naznake koje nam je Nollita servirao u toj priči, i Forrest Gump skužio iz aviona. Završni obračun je odličan... noćna potjera kroz šumu uz Zagorov "Ahyaak", koji izbezumljuje Butchera je baš ono što mi je zapasalo. Potez pištoljem također. Ne razumijem ove koji se žale da na taj potez. Zar je Zagoru zabranjeno korištenje pištolja? Neće zbog toga zaboraviti koristiti sjekiru.  Još manje razumijem one koji se žale na "glupog" Butchera koji nije odmah ubio Zagora nego je čekao? Pa ljudi moji, ako vas to smeta, onda možete slobodno zapaliti svu knjižnu/stripovsku/filmsku kolekciju. Ferrijeva naslovnica odlična, crtež još bolji (pogotovo završetak u noćnoj atmosferi).

   

  14.09.2013
  21:32:00 sati
  nagor
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 10, 7

  Ništa specijalno u ovome,ovo je ladno mogla biti redovita priča.

  24.09.2014
  13:58:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Darkwood Monty

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Po meni jako dobra epizoda, ne znam koji je razlog toliko loših komentara?! Scenarij solidno izveden obzirom na format specijalca, a Ferrijev crtež klasa za sebe i daleko najbolji dio epizode.

  15.01.2015
  19:59:00 sati
  Darkwood Monty
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 71%

  7, 5, 9, 8

  Standardna priča koja je išla svojim uobičajenim tokom bez previše zanimljivosti sve do scene na rijeci kada su Zagor i ekipa izvršili prepad na kola. Tu je nastao preokret jer su svi očekivali da će se unutra naći oteti prijatelji a umjesto toga su nehotično bili uvučeni u pljačku zlata. Ipak, ne ide mi u glavu kako se nakon toga Zagor naivno odlučio otići sa Wilburom, koji ga je nasamario, u susret tajanstvenom protivniku umjesto da je lažljivca prisilio da otkrije njegovo skrovište i sam se poslije obračuna sa Butcherom. Iako tada nije mogao znati o kome se točno radi bilo je lako pretpostaviti da je u pitanju netko osvetoljubiv čim mu otima prijatelje a takvima nije poželjno biti u rukama kao zarobljenik. Na kraju je Satko spasio stvar ali bode u oči kako je uspio osloboditi svezanog Zagora ispred očiju barem desetorice budnih protivnika, jest da je bio mrak ali scena nikako nije uvjerljiva. Zato treba pohvaliti završni obračun sa Butcherom jer je dosta dobro napravljen, a i ona scena sa vrtnjom revolvera na prstu prije ispaljivanja metka u čelo protivnika se ne viđa često. 

  Solidna priča za utući slobodno vrijeme ali ništa više od toga.

  29.03.2015
  11:15:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 69%

  6, 5, 10, 6

  tanko,dosadno,lošnjikavo

  09.04.2015
  17:40:00 sati
  igor 12
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 56%

  4, 4, 8, 8

  Kpja glupost! Bezveze potraćen odličan lik Butchera. Priča ima potencijala, ima zanimljiv početak, no kasnije postane bezvezna i dinamična epizoda! Nikako za specijal izdanje. Ferri solidan.

  07.12.2016
  19:22:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  15.02.2017
  15:13:00 sati
  suply1
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 80%

  6, 9, 9, 8

  U ovoj epizodi imamo jedan vrhunski Chicov balin. Scena kada je lasom hvatao splav. "Neka mi pomogne Djevica od Pilara. Neka mi povede ruku!" Slijedi promašaj. Kreće ponovno i zavitla laso. "Ovaj put molim tebe, Djevice od Guadalupe... Valjda ti bolje gađaš."

   

  Najjača karika ove epizode je crtež. Scene kada Zagor leti s lijane na lijanu, dok je iza njega pun mjesec su predivne. Scene starog Sullivana i Jima u tamnici, također. Mrak se mogao rezati nožem. Bio bi savršen da nije obrasle bradice Rockyja Thorpea koje tren ima pa nema. (Scena kad je došao do skelara popiti pivu. Prije nego je izbila nemila barutana u borbi za kola.) Sjedne onako zarastao, sa šeširom na glavi i naruči pivo. Kad ga je popio, nesta brade.  Mora da je pivo vrhunske kvalitete kad dlake poispadaju od njega.

   

  Scenario ima svoje uspone i padove. Nije mi jasno, kao i članu @Deki86, kako se Zagor uopće stvorio u gradiću? Po svemu sudeći slučajno, jer on nema pojma ni o čemu, niti mu je itko poslao poruku. Pojava Zagora je najvažnija za osvetu, a to ispada puka slučajnost. Možda sam nešto previdjela čitajući. Loše je izvedeno i satkovo oslobađanje Zagora. Činilo se kao da je pola metra udaljen od Butchera i njegovih Barbara. A nitko im ništa ne može.

  Butcherovo odlaganje osvete i vezivanje Zagora je stripovski klišej. Da su svi oni koji su Zagora imali u šakama odmah riješili stvari bez mudrovanja i po kratkom postupku, Zagor ne bi preživio ni svoju prvu epizodu „Zasjeda u šumi“. A da ne spomenem koliko puta ga je metak okrznuo u sljepočnicu, mislili su da je mrtav, ostavili ga i slične iritantne sitnice. Na takve stvari treba što prije otupiti i oglupiti jer će nam u protivnom skoro svaka epizoda dizati tlak. Jednako tako treba tolerirati da Zagora (i druge junake) nitko ne može pogoditi ni s pola metra.

  Svidio mi se neočekivani twist sa zlatom u kolima, a i moram priznati da sam jedva čekala vidjeti tko je famozno „Kožno lice“.  Moment kada Zagor sašije Butcheru metak u čelo je bomba! Da ne povjeruješ. Antologijska scena koja samo od jednom popravi ukupan dojam epizode.

   

  Spomenula bih još detalj kada „plavi“ Sullivan snima onu žensku u kolima. Fala Bogu da je netko više toj dvojici Sullivanovih sinova udijelio malo živosti i karaktera, makar i kroz banalnost da se okrenu za ženskom. Koliko su se puta pojavili u Zagorovoj sagi, a ponašaju se ko neka dva drva. S jedne strane su tobože mladi i energični, a sve što ih određuje jest njihova ružna odjeća i to što je jedan plav, a drugi crn. Mi možemo reći da volimo epizode s njima, ali su miljama daleko od karakterizacije jednog Digging Billa ili Jima Gitare. Vjerujem da se s modernim tekstopiscima to ispravilo, al Nolitta je u pogledu njih malo napravio. Drago mi je da je Toninelli izveo taj minijaturni pomak koji nekud vodi.

   

  Čitatelji su skloni zbog naziva "Specijal" očekivati priču veću od života. U prvim brojevima „specijalci“ su bili „specijalni“ po tome što bi se sreli sa starim poznanicima. S vremenom se to pretvorilo u običnu epizodu koja izlazi izvan serije kao nekakav bonus i kao cjelovita epizoda. Kako god okrenemo, na koncu, sve se svodi na to sviđa li nam se ili ne. A meni se ovo svidjelo.

  17.09.2017
  18:01:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.04.2018
  21:15:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  14.07.2018
  16:15:00 sati
  Zoran024
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Od Toninelija nikad ne očekujem veliku priču, međutim ovdje je iznenađujuće solidan. Otkud Zagor i Chico u Buttleru? Nemam pojma. Ovakve stripove morate čitati brzo, i bez previše razmišljanja. Scenarist se dobro nosi s limitiranim brojem stranica- tijek radnje je malčice zbrzan, ali do podnošljive razine. Svršetak je pamtljivi, i najbolji scenaristički segment. Ferri je odličan, ali ne mogu podnijeti da jednog od braće Sullivan crta identično kao Zagora.

  30.11.2018
  16:11:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 9, 5

  29.03.2019
  00:30:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 9, 6

  Priča sa poznatim likovima iz Zagorova svijeta koji se više puta vraćaju na konačni obračun jednostavno imaju prizvuk nostalgije, stoga su i ocjene za nijansu veće.

  03.06.2019
  11:06:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 65%

  6, 3, 10, 8

  Unatoč pojavi Jimmya Gitare, obitelji Sullivan i onog boksača, pa i simpatičnog indijanskog odvjetnika Satka, priča me prilično razočarala. Početak i kraj dobri, a sredina priče veoma dosadno i kao da je sve to nekako viđeno. Ferri u svom naj izdanju, jedino on spašava cijelu stvar. Nažalost, ukupni dojam je jako slab i baš mi je bilo dosadno dok sam ovo čitao.

  24.01.2020
  16:16:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 72%

  6, 6, 9, 9


  Priča sa dosta akcije , ali veoma predvidljiva .
  Jedina nepoznanica je bila da se sazna tko je tajanstveni Zagorov neprijatelj .Naslovnica i strip spašavaju priču .

  24.01.2020
  17:23:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 80%

  8, 6, 10, 8

  26.06.2020
  18:51:00 sati
  brancika
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Ice Cream Man
   Kod: ICM IMG 1/5
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 310
  • Proteus
   Kod: TX ZS 33/984/985
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 775
  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 841
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 568
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1956

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2447
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1956
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1574
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1347
   • Dame sumnjiva morala
    Kod: FB KP 41
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
    Autor: luxi68
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1253

   Aukcije

   Forum