Kamen koji ubija

Zagor

ZG LUSP 18 | 128 str.

Mulligan, stari traper i Zagorov prijatelj, kaže u jednom salonu da u brdima postoji jedan veliki dijamant koji mu je svjetlosnim zrakama oduzeo vid. Grupa razbojnika muči starog trapera do smrti da izvuku informacije od njega gdje se nalazi dijamant i onda kreću u potragu za dragocjenim kamenom u nadi da će se obogatiti. Naravno, gdje se nalaze skrivena i izgubljena blaga tu Digging Bill nije daleko, kao i Zagor, koji još jednom pomaže šeprtljavom lovcu na blago nadajući se da će pronaći razbojnike. Na sve njih čeka konačni obračun na teritoriji Wuwukama gdje se nalazi kamen koji ubija.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Protunapad
    ZG LUKLSP 1
  • Kamen koji ubija
    ZG LUSP 18
  • Smrtonosni kamen
    ZG VCSP 8
  • Kamen ubica
    ZG ZSSP 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Pietra che uccide
    ZG SPEC 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Mineral dijamant je alotropska modifikacija ugljika i najtvrđi je mineral u prirodi. Dijamant ima najveću temperaturu tališta (3820 K ili 3547 °C), toplinsku vodljivost i najnižu molarnu entropiju(2,4 J mol-1 K-1) od bilo kojeg elemeta. Na Mohsovoj skali tvrdoće zauzima najviše mjesto sa tvrdoćom broj 10. Pri atmosferskom tlaku i sobnoj temperaturi, dijamant je termodinamički nestabilan, te se konvertira u grafit, ali ta konverzija je toliko spora da se dijamant smatra kinetički stabilnom supstancom. Grafit i dijamant su u ravnoteži pri 300 K na oko 15000 atmosfera. U prirodi dolazi u obliku dvije polimorfne modifikacije: kubični i heksagonski dijamant. Dijamant se, zbog svoje tvrdoće, koristi kao alat za rezanje, bušenje, brušenje i poliranje. Rezanjem i poliranjem dijamanata dobija se brilijant koji se koristi u izradi nakita. Poliranje se izvodi dijamantnom prašinom. Samo rijetki dijamanti imaju dovoljnu kvalitetu za dobivanje brilijanta. Danas se oko 40% industrijskih dijamanata dobiva umjetnim putem. Umjetni dijamanti se mogu proizvesti i za dobivanje brilijanta, ali su ekonomski neisplativi. Najveći svjetski proizvođači dijamanata su Australija, Rusija i Južnoafrička Republika.
  • Meteorit je komad stijene, meteoroida, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela. U slučaju jačeg udara, nastaje udarni krater. Potječu još od vremena nastanka Sunčevog sistema. Dijele se na tri osnovne skupine: željezne (siderite), kamene (aerolite) i željezno-kamene (sideroliti).
  • Digging Bill je jedan od likova koji se često pojavljuju u Zagorovim avanturama. Prvi nastup imao je u epizodi “Morske hijene”, originalnim brojevima 23-25 (LMS 17, SZVB 9, SDZEX 61-63, VČKIZ 9). Ovo je bio sedmi susret po redu sa šeprtljavim lovcem na blago.
  • Ovaj strip je izašao tri puta na našim prostorima, svaki put sa drugačijim nazivom: Dnevnik - Kamen ubica, Ludens - Kamen koji ubija, Veseli Četvrtak - Smrtonosni kamen.
  • Originalni strip je izašao u Italiji u junu 1989. godine. Kao dodatak je imao knjižicu “Izgubljena blaga”, koju je uredio Mauro Boselli.
  • Naslovnica podsjeća na jednu drugu iz Zagorovog serijala koja je izašla skoro 20 godina poslije ovog stripa u broju 512 redovne serije. Možete je pogledati ovdje.

Ljudi se hiljadu puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, mada je sasvim sigurno da našu sreću stvara ono što jesmo, a ne ono što imamo.

Uvijek je interesantno vidjeti kako su ljudi u svojoj pohlepi za bogatstvom spremni na sve, ubijati, mučiti i raditi sve ostale stvari samo da bi na lak način došli do, po njihovom shvatanju, života u kojem bi uživali. Na žalost, ovaj strip nam na jedan realističan i strašan način pokazuje okruženje i svijet u kojem se nalazimo. Ostavimo na momenat veliki dijamant na stranu, ostaje jedna priča koja je svakodnevnica u svijetu, bilo da se radi o pojedincima ili cijelim državama koje vode ratove da bi imali više nego što im je potrebno.

Zbog bogatstva spremni na sve

Nije to nešto što je počelo danas ili juče, od kada je svijeta i ljudi postoje oni koji su za materijalni dobitak spremni na sve, pa i samom đavolu dušu da prodaju. To je nešto što je jače od ljudi, geni, žeđ za bogatstvom kao i okrutnost kada se neki nađu u vanrednim situacijama kao što su rat ili migracija. Naravno da je novac u životu važan, svi mi radimo da bi mogli jesti, imali krov nad glavom ili auto, ono što nas dijeli od onih loših je što neki od nas to pošteno rade, imamo krvave ruke od posla a ne od ljudskih žrtvi od kojih otimamo. Teško je reći da li su svi ljudi zli koji idu preko leševa da bi došli do bogatstva, možda su do juče bili normalni i onda su došli do iskušenja koje im se nametnulo i nisu mogli da odole. Šopenhauerov citat na početku recenzije govori više od hiljadu riječi, ali to neki tek shvate kada dobiju ono što toliko žele.

Novac nije sve, njime možeš kupiti:
Kuću, ali ne dom;
čas, ali ne vrijeme;
položaj, ali ne ugled;
krevet, ali ne san;
knjige, ali ne znanje;
lijekove, ali ne zdravlje;
krv, ali ne život.

Bez milosti

Koliko daleko može da se ide da bi se došlo do bogatstva? Ubiti, ukrasti, slagati, gdje je granica između velikog i malog zla? Koliko svi mi imamo čistu savjest po tom pitanju? Koliko daleko bi bili spremni da idemo da bi došli do određenog cilja? Razbojnici u ovom stripu su na kraju svog puta vjerovatno shvatili da nije vrijedno sve rizikovati zbog materijalnog bogatstva, pogotovo ne ono što je za sve nas najdragocjenije, naš život. U svojoj pohlepi nisu birali sredstva da bi došli do cilja, svirepo su mučili jednog slijepog starca do smrti i spremni su bili ići preko mrtvih da bi se dočepali dijamanta, za kojeg u stvari nisu bili ni totalno sigurni da li postoji. U sudnjem času su vjerovatno to shvatili, ali tada je bilo prekasno. Digging Bill, čovjek koji lovi blago jer mu je to hobi i opsesija i ne radi to zbog bogatstva, je od druge sorte. On je spreman na mnogo toga, ukrasti, slagati i prevariti, ali ne i ubiti da bi ostvario svoj životni san. To su stvari po kojima se razlikuje od razbojnika, zbog toga nam je simpatičan i ima čast i zadovoljstvo da ga Zagor i Chico smatraju svojim prijateljem. Očigledno da težina grijeha odlučuje o tome da li se nalazimo na strani dobra ili zla, a ne sam grijeh, jer niko od nas nije bez grijehova. U cijelu ovu priču ubacićemo i naše glavne junake, Chica i Zagora. Chicu novac nije toliko bitan, dovoljno mu je da ima toliko da utaži svoju glad, tj. otprilike sav novac u Darkwoodu mu nije dovoljan. Već smo ga u više navrata vidjeli pohlepnog, u potrazi za bogatstvom gdje je nerijetko na kraju ispao žrtva nekog prevaranta. Zagor ipak cijeni prave životne vrijednosti, pomaže prijateljima i ljudima u nevolji nikada ne pitajući za financijsku odštetu. Često u svojim avanturama rizikuje i vlastiti život za svoje ideale, sama spoznaja da je napravio nešto dobro je za njega najveća nagrada. Mnogi od nas ne mogu zamisliti da postoje takvi ljudi u realnom svijetu, pa ipak može se sa sigurnošću reći da ih ima.

Ne zaboravimo ni Indijanace plemena Wuwukami. Oni štite dijamant manje iz materijalnih razloga, više zbog praznovjerja. Ipak i tu se može reći da se radi o materijalnom fanatizmu, jer i oni su spremni život da daju da bi sačuvali ono što smatraju da je njihovo, ono što im u stvari nikada nije ni pripadalo, ali su to ipak ljubomorno čuvali i branili svojim životima.

Cijela priča se vrti oko ogromnog dijamanta, mada se osim u uvodu pojavljuje tek u završnom dijelu. Ono što se o njemu zna je to da je u obliku meteorita došao na zemlju i da u dodiru sa suncem ispušta zrake koje su u stanju da oslijepe ili čak ubiju čovjeka. Oko dijamanta je napravljen misterij, tako da na kraju epizode ostaje dosta toga u vezi dragocjenog kamena nerazriješeno, što je možda i bolje nego da se autor potrudio da nas davi silnim objašnjenjima koja bi sigurno skrenula priču sa pravog puta i uništila odličnu atmosferu ove epizode.

Kao što ste mogli da primjetite na slikama iz recenzije cijeli strip ima mračnu atmosferu propraćenu izuzetno brutalnim scenama. Pucanje direktno u glavu, mučenje vatrom, raspadanje glave, to su samo neke od horror scena koje mogu da se nađu u ovom stripu. Toninellijev cilj nije bio da napravi horror epizodu, ali se potrudio da doda slašerske elemente. Od prve stranice vlada napetost i, kako se u narodu kaže, osjeti se zlo u vazduhu. Meni su se oduvijek dopadale ove mračne priče, “Sveti breg”, “Sindrom Belzebul”, kao i epizode sa velikim neprijateljima Kandraxom i Rakošijem, sve te su imale posebnu atmosferu koja je poznata u Zagorovom serijalu. Ova epizoda je jedna od tih, dobro izvedena što se možda i ne može zaključiti na prvi pogled kada se pročita naziv stripa. Možda je za neke čitaoce previše nasilja u ovoj epizodi, ja smatram da je perfektno usklađeno cijeloj priči koja vapi za brutalnim scenama. Teško je reći gdje je Toninelli našao inspiraciju za ovu epizodu, moguće da je to uradio nakon što je pročitao jednu priču H.P. Lovecrafta ili gledajući jedan od filmova sa Indianom Jones, u svakom slučaju možda je ideju našao negdje drugdje, ali napisao je jedan originalni scenario.

Gallieno Ferri je odradio fenomenalan posao, podržao je maksimalno svojim crtežom duh priče i sigurno je velikim dijelom zaslužan za kvalitet epizode. Već nam je poznato da je strip medij u kojem treba da kooperiraju crtež i scenario da bi se napravila jedna dobra epizoda, to je u ovom slučaju odlično iskombinirano i na kraju se dobio rezultat sa kojim fanovi treba da budu zadovoljni. Naslovnicu je Ferri solidno nacrtao, opisuje na najbolji mogući način priču, mada je to moglo na neki drugi način još bolje da se odradi, prije svega mislim na zrake koje su mogle na neki efikasniji način da se urade.

Sve u svemu jedna izuzetno dobra i mračna epizoda koja je odlično spakovana i razrađena na 128 stranica. Ponekad se desi da se upravo zbog ograničenosti stranica cijela priča na kraju zbrza, to ovdje definitivno nije slučaj.

Chico junak

Naprijed

ZG LUSP 17 Protunapad

ZG LUSP 20 Grad iznad svijeta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Ovo sam prvi put procito prije jedno 20 godina, kad je ova epizoda izasla u Dnevnikovom ZS Specijal Izdanju.  U to doba sam bio mlad, naivan i nezreo, i tada mi je ova epizoda bila super, pogotovo zato sto je crtac bio familiarni Galieno Ferri, i sto je naslovnica bila vrhunska Ferijeva, i tu zato nije bilo sumnje da je to klasicna epizoda u stilu starog Guido Nolitte.  Ali na zalost, ovo je vrlo losije od starog Nolitte, makar po scenariju, tako ako je citam dan danas, ova prica ostavlja puno goriji utisak od tih starih vremena, prije nego sto sam usao u pubertet.  Danas kad je citam, stavljam je negdje u sredinu Zagorovog serijala, zato sto je ovo ipak Ferrijev crtez, i od toga se stvarno moze dosta pozitivnih stvari uzeti sebi, iako je Toninelijev scenario osrednji.  Da budem sasvim fer, prema crtezu i crtanju, ovu cu pricu ponovo procitat sutra, i onda cu promjenit ovaj komentar ako mi je misljenje drugacije, sto u stvari ne smatram.  Ali eto, vidicemo, nikad se ne zna...

    05.11.2010
    04:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    osrednje osrednje

    05.11.2010
    10:01:00 sati
    kosmajac
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolje specijalno izdanje

    05.11.2010
    10:23:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    05.11.2010
    13:13:00 sati
    delorean
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Ma ova epizoda je čisti ripoff prvog Indijana Jones filma :)) Tolika sličnost da mi je čudno što nitko nije primjetio. Razmislite, junaci idu pronaći neki sveti predmet i moraju se obračunavat s kojekakvim sranjima, onda dođu negativci (tamo nacisti, ovdje lokalni kokošari) i preuzmu traženi predmet. Naravno, moraju mu iskušati moći pa predmet (tamo Zavjetni Kovčeg, ovdje dijamant) poludi i priušti negativcima užasne smrti (tamo rastapanje lica, ekdsplodiranje lica i sušenje lica a ovdje eksplodiranje lica i tijela). I sve super, ono, ptičice pjevaju, junaci su spašeni, tralalala.

    Crtež malo bolji nego u prethodnom specijalcu, turobna atmosfera dobro dočarana. Naslovnica lijepo izgleda.

    05.11.2010
    15:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Subjektivnost je bila prisutna pri ocjenjivanju jer je ovo bila kultna prica iz moga djetinjstva, te joj zbog postovanja na tu uspomenu nemam namjeru traziti "dlaku u jajetu"(iako ima dobrih razloga za to).

    05.11.2010
    15:45:00 sati
    Brdar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    5, 8, 9, 8

    Bonelli ne bi bio Bonelli da neke ideje ne uzima iz filmova, a što se Tonninelija tiče, općenito je nerazumljivo kriviti njega za skoru propast serijala jer jednostavno u Italiji očito nije čitateljima bilo bitno da li je strip dobar ili ne , več o kojem se junaku radi, a Zagor je spadao među one zastarjele, pa da li je priča dobra ili ne jednostavno nije bilo važno, tj. bilo je važno da li je taj junak "in".

    A Tonnineli je, što se tiče Zagora, dosta uozbiljio serijal.

    05.11.2010
    16:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • andjusticeforall

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedan od boljih Zagora, pročito prije sto godina, a ima tomu da sam i sam objavio tekst o ovom izdanju, pa evo alternativno (no tekst je kraći):

    http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=17881

    05.11.2010
    17:58:00 sati
    andjusticeforall
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.11.2010
    18:21:00 sati
    tenay
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 73%

    6, 5, 10, 10

    Ništa posebno. Meni su druga dva specijalca koje je podpisao Toninelli bolji od ovoga. Crtež i naslovnica su odlični. Priča po meni nije za specijal seriju čak bih rekao šteta Ferrijevog vremena.

    05.11.2010
    18:38:00 sati
    supermike
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Meni je ovo čista zabava.

    05.11.2010
    21:49:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Draga epizoda...

    06.11.2010
    18:35:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    ZG Specijal, koji nije toliko ni loš kao većina, ali ipak spada u jedan čisti prosjek.

    10.11.2010
    22:38:00 sati
    Panon
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 9, 6

    Malo mi prica steka,ferri sa svojim crtezom izvlacim ovaj strip...mozda malo prejednostavnokao da nesto fali...

    26.11.2010
    15:17:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    4, 7, 10, 5

    Ok, priča za opuštanje. Nije me ničim posebno ni oduševila ni razočarala. Malo mi se divovski dijamant čini prenaivan. Crtež super, pravi ferrijevski-kao u najbojim zagorovim danima. Naslovnica ništa posebno, mogla je biti i bolja.

    02.12.2010
    10:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    7, 9, 10, 9

    Zlatna sredina. Ono što ga kvari je činjenica da je predvidiv i nema nečeg što nas trgne iz jednoličnog čitanja. Sve karte su stavili na brutalnost i horror atmosferu. Sva sreća da je Ferri to napravio kako treba jer bi u protivnom strip bio loš.

    Edit - 7799 78% na 79109

    Popravio mi se dojam. Ne slažem se sama sa sobom da nema ničeg što nas trgne iz jednoličnog čitanja. Bome me je trgnulo mučenje i premlačivanje slijepog starca koji je nakon toga razbio glavu od kamen i umro. Možda sam s godinama postala mekšeg srca. I neka sam!

    Ferri bezprijekoran.

    10.01.2011
    13:33:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Zanimljiva i mracna prica koja se idealno uklapa sa Ferijevim crtezom. Atmosfera koja se stvara kroz strip mi je definitivno ostavila najbolji utisak dok sama radnja nije preterano inovativna, ali uvek volim potrage, pogotovo kada je tu i Diging Bil. Najveca zamerka mi je, po mom misljenju, nedovoljno iskoriscene Vuvukame, koji mi kao neustrasivi indijanci i cuvari dijamanta, vise deluju komicno. Kao da su tu samo da s vremena na vreme istrce, malo vicu i pobacaju neka drvca koja nikoga ne pogode. Krajnji utisak mi je da je ovo ipak dosta dobar strip, a i recenzija koja ide uz njega je odlicno napisana.

    17.01.2011
    22:44:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    20.01.2011
    00:12:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Prenaivno,iako nema rupa u radnji.Ferri je fenomenalan.Sve u svemu strip je odlčan.

    21.01.2011
    19:05:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Neznam što je u ovoj priči tako posebno???

    21.01.2011
    22:26:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    S obzirom da je specijalac, odlično izdanje.

    06.02.2011
    18:50:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    Zapravo dobra priča, fantastično nacrtana. Atmosfera je odlično prenijeta i daje draž cijeloj priči. Mislim da su ovakve priče prave za specijalce. Naslovnica odražava suštinu priče ali nekako je čudna zbog ovih zraka, čak je najbolja na Ludensovom izdanju. U svakom slučaju moja preporuka za čitanje i sada a tako sam je doživio i kad sam je prvi put čitao u izdanju ZS!

    09.02.2011
    13:00:00 sati
    malek
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    7, 4, 9, 7

    EDIT 19.12.2021.

    Najprije da dam odgovor Kingu na njegovo pitanje iz recenzije: 
    - Toninelli je za ovu priču posudio Canziovu osnovnu ideju (slika) iz epizode KT VG 136: Začarano blago Još jedan dokaz koliko je Kit Teller bio uvijek korak ispred drugih Bonelli junaka. ;-)

     

    Sljedom tog navoda i činjenice da je ideja došla iz njasimpatičnijeg Bonelli serijala, odmah mi je i ovaj specijal bolji. Neću negirati zanimljivost i efektnost, ali mnogobrojna nebulozna scenaristička rješenja kvare ukupan dojam. Ukratko, samo inicijalna Canziova ideja je dobra, ali Toninelli (baš kao i Canzio) pada na realizaciji iste. Na ovakve kritike najčešće ide odgovor da su to stripovi za djecu, ali ne slažem se s tim. I drugi scenaristi su pisali stripove za djecu, ali su isto pazili da ne prave debile od te djece.

     

    Crtež je sigurno atmosferičan, ali teško je čitajući Ludensovo izdanje u to biti siguran. Glavni razlog je očajan, pretaman otisak, zbog kojeg je većina Ferrijevih poteza oku nevidljiva. Cjepidlake će reći: "tim bolje", ali teško da netko može stvoriti atmosferu kao majstor Ferri. 

    14.02.2011
    10:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedini nedostatak svega je to da se logički može pretpostaviti završetak.

    21.05.2011
    12:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 65%

    4, 6, 9, 8

    15.06.2011
    01:59:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    strip je bio na dobrom putu da postane odličan,ali neki kiksevi i na nekim djelovima usporena radnja su smanjili ocjenu

    19.06.2011
    12:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    24.06.2011
    13:47:00 sati
    macca1985
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 72%

    4, 8, 10, 6

    pih...

    13.07.2011
    01:52:00 sati
    general war
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Solidno za specijalac. Ništa opterećujuće, priča za opuštanje.

    07.09.2011
    02:48:00 sati
    writer
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Nisam oduševljen previše. Standardan Toninelli, Ferrijev crtež mi je nekako dosadan, ne znam zašto.

    Edit 2024: Nakon još jednog čitanja puno mi je bolje leglo. Crtež varira. Na nekim mjestima je savršeno, na nekim mjestima izgleda kao da se Ferri mogao malo bolje potruditi. Evo, i priča mi je bila zabavnija nego kod zadnjeg čitanja, ne znam što me to tako zasmetalo zadnji put. Dižem ocjene.

    16.01.2012
    20:46:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    21.04.2012
    18:59:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Solidan specijalac

    19.05.2012
    20:20:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    20.05.2012
    22:53:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.08.2012
    15:00:00 sati
    shrek1278
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 7, 4

    Prica ok,na pocetku 9,al pade na 6. Scenario,isti slucaj. Crtez nista posebno. Naslovnica, not very well. Zagor se izjasnjava i ponasa kao neki rasist. Badboy.

    10.09.2012
    22:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Jedan od boljih specijala. Zabavno, lako čitljivo, ali nikakav vrh... da se ovome da 90% vrijeđale bi se brojne epizode iz redovne serije. Ferri nije baš na vrhuncu

    03.03.2013
    15:51:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    5, 6, 10, 9

    Teški prosjek, još jedna priča o ljudskoj pohlepi i velikom blagu sa standardno prozirnim likovima. Da nije Ferri stvorio genijalnu atmosferu ocjene bi bile daleko manje.

    03.07.2013
    12:18:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Veoma interesantna i zanimljiva epizoda

    26.07.2014
    00:55:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Strip koji ubija. Jer toliko je dosadan. Radnja užasno predvidiva, već nakon prvih 30-ak stranica sve nam je jasno i točno znamo u kojemu će smjeru ići radnja. Sporedni likovi neupečatljivi i klišejizirani. Ferri kao i uvijek precijenjen.
    09.08.2014
    17:35:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlična priča puno bolja od prvog specijalca.

    24.09.2014
    14:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    26.06.2015
    15:37:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Ovo je najbolji Toninellijev specijal a kada je u igru uključen i Digging Bill to ne može ispasti loše. Naravno, nije to u rangu starijih epizoda o tragaču blaga iz redovne serije ali to nisam ni očekivao. Sviđaju mi se priče u kojima se ide u nekakvu potragu iako stoji činjenica da je ovo moglo bolje ispasti da se nije posegnulo za nekim već puno puta viđenim situacijama. Lik Moysona, koji odluči potajno pratiti dvije suprotstavljene skupine kako bi izvukao financijsku korist za sebe, me podsjeća na onog bilježnika iz priče Dobar i loš koji je tamo izveo dosta sličan potez u malo drugačijim okolnostima. Zagor je ovdje pokazao jednu dozu naivnosti kada je stavio Digginga na stražu iako se moglo očekivati da će taj usred noći napustiti svoje mjesto i otići u potragu za velikim dijamantom. Sami rasplet oko toga dijamanta nije ništa novo i mogao se očekivati u jednoj ovakvoj priči pa bih to stavio kao najveći propust u scenariju.

    Crtež vrlo dobar dok je naslovnica slabiji dio jer su nerealno prikazane zrake svjetlosti koje baca kamen.

    07.07.2015
    17:31:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odlična priča i simpatičan Digging Bill. Crtež također odličan, kao i naslovnica.

    23.03.2016
    11:52:00 sati
    dudo1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 9, 6

    Osnovna ideja, potraga za blagom koje je svojim karakteristikama steklo obilježja svetosti kod nekog indijanskog plemena i nije novost. Ovdje je objekt želje zlikovaca tajanstveni meteorit s izgledom divovskog dijamanta, ali sposoban oslijepiti ili čak ubiti, doduše samo pri dnevnom svjetlu, svakoga tko mu priđe. Ništa mi tu ne valja, ni zločinci, pohlepni i glupi kao nikada prije (opet jedan klasični Toninellijev negativac s fizičkim hendikepom), ni Digging Bill, koji je ovdje srozan na puku karakterizaciju, bez poetskog duha posve različlit od onog prijašnjeg Digging Billa, simpatičnog luzera, romantičnog zanesenjaka i razočaranog lovca na blago, ovdje baš neka pohlepa izbija iz njega.

     

     

    13.07.2016
    11:14:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    15.02.2017
    15:11:00 sati
    suply1
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Toninelli je ostao nedorečen i kao da ni sam nije znao što bi sa svojom početnom "izvanzemaljskom" postavkom jer 90% priče teče na najobičniji, pravocrtan način. To što je kamen/dijamant stigao iz svemira nije bitno utjecalo na priču jer poanta je klasična, znači - pohlepa ubija, nepoštivanje (indijanskih) svetinja vodi nesreći i slične varijacije na temu.

    Jednako tako je na mjestu tog izvanzemaljskog kamena mogla stajati vreća zlata ili neka davno zakopana hrpa para i ne bi se ništa bitno promijenilo. Toninelli je na kraju pokušao opravdati svoju odluku pa je naknadno ubacio neka apsurdna objašnjenja tipa - kamen je sam osjetio/znao tko je dobar a tko nije pa je poštedio ove prve itd... uglavnom potpuno neuvjerljivo.

    U osnovnoj školi, ovo mi je bilo puno napetije i misterioznije, ali realno, priča ne ide puno iznad prosjeka.

    09.08.2017
    23:52:00 sati
    solar
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    29.04.2018
    21:15:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    12.01.2019
    17:18:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Zabavan strip.

    03.06.2019
    11:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Priča mi mi je odlično sjela . Puno događanja i napetosti .
    Dosta je atmosfera u samom stripu bila mračna .
    Volim Ferrijev crtež kad je takva atmosfera .
    Kad je u pitanju  priča gdje je Digging Bill unutra , odmah znaš kako će završiti .
    Ništa od bogatstva , kao i uvijek . 
    Ali barem nije bilo dosadna radnja .
    Ferrijev crtež odličan .
    Naslovnica OK . Ništa posebno .

    01.02.2020
    20:32:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Odličan specijalac u izvedbi Toninellija i bravuroznog Ferrija! Ne znam je li može crtež u Zagoru biti bolji od ovoga. Početak stripa kao iz Predatora, a radnja u nastavku konstantno drži pažnju. Atmosfera u stripu za poželjeti, a nije ni manjkalo komičnih situacija - kad je Čiko zapalio "svijeću" :). Digging Bill je lik kojeg uvijek rado volim vidjeti u serijalu.

    10.02.2020
    20:50:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ova epizoda svakako je jedna od kultnih epizoda, ali nije ništa posebno.. Ovih sam joj se dana vratio i pročitao je ponovno nakon dugog niza godina i ne mogu reći da me nešto posebno oduševila.. Ok, Ferri je odradio odličan posao sa svojim mračim crtežom u kojem je na stravičan način prikazao svu brutalnost likova.. Toninelli je lijepo vodio radnju tamo negdje do druge polovice stripa gdje je jednostavno nekako postalo dosadno.. Naslovnica je ok, ne može se reći da ne odudara od mora drugih.. Kratko rečeno, staviti na policu i uživati u hrbtu.. I to je to..

    30.11.2020
    17:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedan od boljih specijala,pogotovo jer ga je  Ferri crtao.

    17.01.2021
    08:00:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Dobar.

    14.02.2022
    21:36:00 sati
    Salkan
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    04.03.2022
    06:09:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zanimljiv i kratak Zagorov specijal. Toninelli je napisao vrlo dobar scenarij, a Ferri je sve to popratio majstorskim crtežom.

    Digging Bill je stvarno jedan od najboljih sidekickova u Zagorovom svijetu. Uvijek donosi avanturu i komediju. Tako je i ovdje. Ovdje tražimo zloglasni ogromni dijamant koji je jednom jadnom traperu oduzeo vid.

    Nažalost, grupa bandita muči trapera i ubija ga, kako bi otkrili lokaciju dragocijenog kamena. Nakon svojeg gnjusnog nedjela, kreću u potragu za kamenom. Uskoro saznajemo da je to, zapravo, sveti kamen za Indijance. Tu ponovno dolazimo do pitanja trebamo li u životu težiti ka materijalnom, ili pokušati biti što bolji ljudi i pomagati drugim ljudima.

    Naslovnica ima neki zanimljiv i misteriozan šmek. Sviđa mi se. Jedino je Zagorova poza malo čudna.

    Jako dobar strip za zabavu i kraćenje vremena.

    14.03.2022
    20:27:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.03.2022
    14:16:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Po uzoru na prvi specijal, Toninelli opet vraca starog poznatog lika. Ovog puta, za razliku od Protunapada u kojem je vratio nekoliko poznatih Zagorovih prijatelja i jednog neprijatelja, sada vraca samo Digging Billa. Simpaticni lovac na blago i ovoga puta se odvazio na jednu slicnu pustolovinu, samo sto ovoga puta nije rijec o blagu koje trazi po nekim kartama nadenim u tko zna kojim knjiznicama diljem Amerike, vec je rijec o dijamantu golemih dimenzija koji je zapravo pao iz svemira u obliku meteorita. Moram priznati da mi je prica dosta losija od prvog specijala. Tamo sam napisao da sam citajuci bas imao dojam kako je rijec o specijalu, odnosno svi ti povratci brojnih poznatih likova su sjajno pridonijeli atmosferi stripa. Ova mi pak nije ni na razini te price, ni na razini nekih Diggingovih prijasnjih potraga za blagom. 

     

    Plus price je Moyson koji me na kraju iznenadio. Nisam ocekivao da bi se on mogao uplesti u pricu, djelovalo mi je kao da je sa samim pocetkom gotova njegova uloga u ovoj epizodi. Smijesno mi je bilo i ono kad su bili u spilji pa kaze Zagor Diggingu da baci nesto u provaliju kako bi mogli provjeriti koliko je duboka (mislio je na kakav kamen), a Digging baci baklju. I onda na scenu stupa i Chico paleci "svijecu" za koju se ispostavilo kako je rijec o dinamitu. Bar s Chicom i Diggingom mozemo doci lako do ovako humoristicnih scena! 

     

    Moci dijamanta mi nisu najbolje sjele. Zgodno je osmisljeno to kako kamen ubija pod djelovanjem suncevih zraka, no ne svida mi se sto kamen moze razmisljati pa onda ubija samo negativce, a one koji su u dusi dobri, ali su malo zastranili na trenutak, njih samo oslijepi. Malo predjetinjasto rjesenje. Kraj je bio ocekivan. Na ovakve krajeve se covjek navikne dok cita Martina Mysterea, uvijek ali bas uvijek, cim se nesto izvanzemaljsko, natprirodno pojavi u prici poput ovog dijamanta koji je dosao iz svemira, to mora biti unisteno, najcesce nekom prirodnom katastrofom, bas kao sto je ovdje unisteno odronom kamenja.

     

    Crtez odlican, nemam nikakvih zamjerki, a naslovnica je takoder solidna.

    14.09.2022
    14:30:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    Ovo je vrlo monotona priča jer je tijek događaja predvidljiv i ne događa se ništa posebno; svi idu pronaći taj kamen, malo se pucaju i kolju, i na kraju kamen nestane. Dosadno. Crtež dosadan, naslovnica dosadna, epizoda za zaborav.

    20.09.2023
    11:40:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Crtež svakako najbolji dio priče, scenarij pun naivnosti, Zagor koji vjeruje Digging Billu, Digging Bill koji baca baklju, Chico koje pali dinamit, Chico moli za život... Previše toga za neku veću ocjenu, možda prije 20 godina, danas ovako stvari stoje.

    21.09.2023
    13:09:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Eternaut 1969.
    Kod: ORKA 66
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 20.4.2024. 8:34:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 342
  • Okršaj kod stare misije
    Kod: TX SAK 8b
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 18.4.2024. 20:15:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 910
  • Čovek mačka
    Kod: MV WIZ 21
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 17.4.2024. 15:37:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1101
  • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1360
  • Osvetnička braća
    Kod: KM ZS 614
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 14.4.2024. 21:49:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1260

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1923
  • Rat za vodu
    Kod: NN LIB 71a
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1783
  • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1660
  • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1628
  • Crvene strelice
    Kod: KM LU 6b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 8.2.2024. 21:15:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1589

Aukcije

Forum