Grad iznad svijeta

Zagor

ZG LUSP 20 | 128 str.

Zagor, Čiko i baron Ikarovo pero poslije kvara na letjelici dospijevaju u grad izgubljen na vrhu planine. U šumi ih napada tajanstveno čudovište, a pronalaze i nepoznatog čovjeka na samrti...

Informacije o autorima

Scenarij

  • N/A

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 50%

Priča 4

Scenarij 3

Crtež 8

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*4

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Grad na krovu svijeta
    ZG LUSP 20
  • Grad iznad sveta
    ZG VCSP 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Citta sopra il mondo
    ZG SPEC 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Tematikom u postojanju gradova odvojenim od svijeta sa potomcima starih civilazacija bavi se i MM LMS 22/24 Tunguska
  • Pominje se teorija da je katastrofu vjerovatno izazvao neki smrtonosni virus. O smrtonosnim virusima govori se i u MM LU 44/45 Veliko potonuće/Potopite Titanic! (iako je ova epizoda nastala kasnije)
  • O stvaranju vještačkih živih bića se takođe govorilo u MM serijalu, npr. u epizodi LMS 79/81 "Potopljena piramida" (o stvorenjima iz grčke mitologije)
  • Toninelli je izgleda imao namjeru da ospori teoriju evolucije (ili bar da je pomjeri značajno vremenski unazad), pa tako na 45. strani gdje vidimo sliku ljudi iz kamenog doba koji žive pored jednog od porušenih gradova kaže da su se malobrojni preživjeli ljudi poslije katastrofe vratili na životinjski nivo
  • Ovaj specijal je objavljen u dvije verzije piratskog izdanja – i kao SC i kao HC

Zagor je ipak duh sa sjekirom, a ne detektiv nemogućeg, pa se tako ni pokušaji ubacivanja MM tematike u Zagorov svijet obično ne pokažu baš kao najbolje rješenje. Čini mi se da se Toninelli nekako izgubio u priči. Koristio je previše stereotipa, a onda je sve nekako ispalo previše naivno. Saltur Zagoru od početka nije bio baš simpatičan, a na kraju ga lako odvuče u zamku, čak povjerovavši da mu je neprijatelj možda Turlim. Ikarovo pero i Čiko nemaju ama baš nikakvu ulogu u cijeloj epizodi, a mislim da bi bilo bolje da je jedan dio priče bio rezervisan za njih.

Scenario je prepun pretjerivanja i nelogičnih ideja. Potomci stare civilizacije žive u miru hiljadama godina pa su postali svjesni opasnosti i zabranili treniranje za borbu da im se ne bi ponovile greške zbog kojih su propale stare civilizacije! Odvojeni su od "donjeg svijeta" u koji povremeno silaze da bi nadgledali ljude a odlično govore engleski, pa čak i prevode dijalog iz pozorišta (još gluplje nego u filmu "Trinaesti ratnik" kad je onaj tip naučio jezik slušajući!). Onda, ako su nekad kontaktirali sa ljudima iz donjeg svijeta kako to da se nikom nisu učinili neobičnim i čudnim i da niko ne pokuša da otkrije odakle dolaze? Jedni put u "donji svijet" vodi kroz bunar kroz koji se spušta konopom! Pa kakva je to napredna civilizacija koja nije obezbijedila bar neki udobniji prevoz? I crtački to nije baš najbolje odrađeno, tačnije rečeno ne izgleda vizuelno baš najbolje. Gardisti imaju lica i frizure poput likova iz družine Robina Huda, a obučeni su u starogrčkom stilu, sa manjim izmjenama. Prizori djece koja se igraju podsjećaju na Inke. Grad Ol Undas takođe podsjeća na neki antički grad, sa pozorištem u istom stilu, koje je čini se jedino mjesto za zabavu, a vlast čini gradska skupština. Ali cijeli život koji se tu vodi najviše podsjeća na antičke civilizacije, nigdje ni traga od nekog napretka (izuzev izgubljene laboratorije), iako ima svega izmiješanog, sa možda par detalja iz MM serijala koje bi asocirale na Atlantidu i Mu. Pa ako su se odrekli oružja, kakav je razlog da se odreknu baš svega ostalog? Nije baš da su se vratili u kameno doba, ali daleko su od moderne civilizacije.

Sve u svemu prilično loše. Nekako sam u ove dvije recenzije iskritikovao Toninellija kao da je najgori scenarista ali ove epizode mi se nisu svidjele. Što se tiče crteža Ferri ovdje nije baš bio na visini zadatka, možda mu ova tematika nije odgovarala. Ni naslovnica nije nešto, moglo je to mnogo bolje.

Naprijed

ZG LUSP 18 Kamen koji ubija

ZG LUSP 21 Crni plamen

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    ovu epizodu imam u piratskom izdanju a imao sam i original iz italije.da,nista posebno cak mogu reci i da je losa epizoda.
    13.10.2007
    21:18:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 9, 8

    Slicnosti sa susretima sa starim i izolovanim civilizacijama nije samo sa Marti Misterijom vec i sa ranijim Zagorovim avanturama (kad vec recenziramo Zagora :o) ), recimo, "Okrutni runok", "Nestali grad", pa je bila jos jedna prica medju prvih deset (ne mogu sad da se setim, a mrsko mi je da gledam u popise), pa onda skoro u mnogo poznatijim pricama "Sedam gradova Cibole", i konacno u "Tajna jednoroga". Inace, sto se ovog specijalca tice, jedva sam docekao piratsko izdanje jer sam pre toga imao samo originalno italijansko gde sam, zbog neznanja jezika, mesecima samo gledao slike i ceznuo da ga procitam jer su me scene iz stripa zaintrigirale. Kad sam konacno procitao strip, naravno da sam se silno razocarao, kako je i sam recenzent napisao, gomilom gluposti i nelogicnosti. Nije dovoljno sto inace ne podnosim Toninelijeve price, za ovu nisam morao ni da znam da je njegova, pogodio bih odmah da je on napisao ovako losu pricu. Doduse, malo koji specijalac je ostavio neki poseban utisak na mene, ali ovaj mi je, mislim, ubedljivo najori. Posto sam dao ocenu 3 za pricu, i sam se pitam kako treba da izgleda prica kojoj bih dao "keca"
    14.10.2007
    11:26:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 7, 3

    Sveopća dosada!
    14.10.2007
    11:31:00 sati
    kico
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Prosječna priča. Cijeli svijet na visokoj plani vrha okruženog maglom, ludi znanstvenik koji želi osvojiti svijet, čudovišta, itd, itd. S guštom sam ga pročitao jednom i to je to. 
    16.10.2007
    23:08:00 sati
    dcopic
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    jakooo lose...rijetko koji spec valja cemu
    27.10.2007
    10:16:00 sati
    crta
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Tja... Morate razumjeti da vrlo često logika i Zagorovi stripovi ne idu ruku pod ruku, takav je slučaj i ovdje. Ma koliko sve to naivno bilo sviđaju mi se priče sa uplivom fantastike, horora i misterije. Nije to loše toliko...
    11.07.2008
    22:57:00 sati
    vope
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Toninelli je ovdje u formi, a ne znam zašto tako loše ocijene? Nisam baš neki njegov obožavatelj kao neki ali kakve je priče pisao ova je još i dobra. Jedna od boljih Toninellijevih priča uopće. Plus su horror i Ferri 
    01.12.2008
    02:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 75%

    5, 7, 10, 9

    Za moj ukus ovakva tematika u specijalcu je sasvim prihvatljiva. Ideja je OK, ali priča je trebala biti ipak malo ozbiljnija. Knjižica koja se dobija je zanimljiva, ali bi bilo puno bolje da nije zasebna već da je odštampana unutar samog stripa bilo na početku ili na kraju. Kod naslovne najveća mana su silni natpisi. Ferri odličan.
    20.02.2009
    16:54:00 sati
    ViKing
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 4, 2

    Jedan od najgorih stripova što sam pročitao u životu. Strašnije i od Hogara Strašnog.
    20.03.2009
    09:03:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 4, 4

    Ma daj bre, sta je ovo. Bajka za decu od 5 godina? SLABO...
    21.05.2009
    13:37:00 sati
    misa
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Nije to baš tako loše, čitao sam puno lošijih i dosadnijih Zagora.  Logika?  Ko o tome razmišlja u Zagoru...  Poanta je da ova priča uspijeva zadržati relativnu zanimljivost i nije naporna za čitati.  Prosječno.  Ferri mi je nekako loš, uklopio se u prosjek, a naslovnica bez veze....
    23.05.2009
    15:18:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 8, 2

    Bilo je puno lošijih i nelogičnijih Zagora, tako da se ovome to ne može uzeti za preveliku manu. Nelogičnost s jezikom se ponavlja svako malo (vidi SD EX 9 ili LU Klasik 5: "Izlet u nepoznato", npr.). Ovdje ovi bar imaju svoj vlastiti jezik za razliku od stoljećima potpuno izoliranih Vikinga u toj nesretnoj epizodi. Najbitnije je da je priča pitka, zanimljiva i zabavna. Po pitanju crteža Ferri zna to i bolje, a na naslovnici mu Zagor izgleda kao nindža-kornjača.
    23.05.2009
    17:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    2, 3, 10, 10

    Dakle, imamo izgubljeni grad i u njemu neko pleme, ludog znanstvenika koji hoće pokoriti sve živo, neka čudovišta... zvuči poznato? Prenaivna i previše predvidljiva priča u kojoj se odma na početku zna kako će se stvari odvijati. Negativca se prepozna odma na prvoj slici, čim ga vidiš jer ima taj uobičajeni izgled (crno-bijela kosa-to pogotovo, šiljasta brada). Nakon toliko tih brojeva, mogli su malo i prominiti taj izgled. Još je jedna glupost: Turlim uporno govori da ne vježbaju borbene vještine, i iako na sredini stripa to i pokazuje na kraju ipak počne lemati ona čudovišta isto ko Zagor. Izgleda da je u međuvremenu pogledao videokasetu s uputama: "kako potući čudovišta u tri poteza". Ili još bolje, pokoji film Stivena Segala i Čaka Norisa. Osim Zagorovog pogotka štitom u glavu i par dobrih tuči protiv čudovišta, nema ništa vrijednog za pamćenje. Toninelijev promašaj. Ferrijev crtež je vrlo dobar ko i uvik, čudovišta su njegova specijalnost. Naslovnica mi se sviđa, a i lipo je obojana.
    28.05.2009
    14:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 6, 5

    Zagor slučajno udre avionom u brdo na vrh kojeg se nalazi grad, slučajno naiđe na mutiranog majmuna koji je slučajno baš tada napao jednog tipa koji je slučajno baš tada nosio neki važni predmet u kojem baš slučajno piše o nedaćama koje su slučajno baš tada pogodile taj neki stoljetni, ni po čemu posebni grad na vrhu svijeta. Dodajmo tome glavnog negativca s namrštenom facom i debelim obrvama, zatim objašnjavanje očitog stanja, želju za osvajanjem svijeta, bunar, kazalište, labaratorij s mutiranim beštijama, dobre ljude koji se prvo ne znaju tući, pa onda nauće... Što je ovdje sve nadrobljeno, to ni sam Bog ne zna. Stvarno trebaš bit lik da ideš pisati priču o izgubljenom gradu, a da se u njemu događaju stvari koje su se mogle događati bilo gdje drugdje. Veće sranje ne vidjeh...
    31.05.2009
    18:53:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Ma problem specijalaca je u tome što su kratki i priča se ne može razviti kako spada. Zamjerke su mi što Chico i Ikarovo Pero nemaju nikakvu ulogu, a inače mi je priča ok. Naivna, ali ok. Crtež mi je ok, ali na nekim mjestima nedovoljno detaljan. Čudovišta izgledaju na nekim vinjetama kao da im fali još potez-dva. Naslovnica ok, ali ništa posebno. Mislim da ću odustati od kupovanja specijalaca.
    31.05.2009
    21:27:00 sati
    Archy
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 5, 1

    K-a-t-a-s-t-r-o-f-a! Uz Smrtonosnu močvaru i Kamen koji ubija najgori spec. Toninelli 0 najobićnija... potpisujem Infernov i vopeov komentar. Ferri varira, a naslovnica kao i prve dvije kategorije, katastrofalna.
    01.06.2009
    08:40:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 37%

    3, 4, 4, 4

    Dno. Ispada da je Zagor specijal najgora edicija ovog junaka jel koliko tu loših epizoda ima to nije normalno. Kod ove, ne znaš što je gore..tisuće godina izolirani i baš kad je onaj ludi znanstvenik (kojeg se odmah prepozna da je loš jer Ferri ima stalno jedne te iste face negativaca) odlučio krenuti u pohod, eto Zagora na balonu. Ferrijev crtež je ovdje koma, posebno ta čudovišta, neznam bih li plakao ili se smijao. Živi očaj.
    03.06.2009
    12:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    Očajna priča, nabacano svega i svačega. Vjerojatno najlošiji Zagorov specijalac. Jedino što valja su crtež i naslovnica, samo je pitanje da li se isplati uzimati strip zbog toga.
    04.06.2009
    08:44:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    09.06.2009
    02:19:00 sati
    Ferri
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Jedan od gorih specijala, prica mi izgleda toliko konfuzno,da se ne zna ko kosi ko vodu nosi.Jedino sto ovu pricu donekle izvlaci jeste Ferijev crtez
    13.06.2009
    21:02:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 6, 4

    Majko mila.Još jedno izlistavanje stripa.Nije ni čudo kad ga piše Toninelli.ovakav debilizm davno nisam vidija.Koliko uopće ovdje stripa ima za čitat jer izgleda kao da sam dobija slikovnicu sa Ferrijevim crtežom.Ovo je uz Kamen koji ubija dno dna bonellijevog stripa.
    28.06.2009
    23:29:00 sati
    provodina
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 6, 6

    Koja smejurija od price! Ovo je stvarno neverovatno! Pa ko je pisao scenarijo? Dete od osam godina? Toninelli, covece...
    11.07.2009
    14:04:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 37%

    4, 2, 4, 7

    Očajan specijalac. Radnja je totalno nezanimljiva, a likovi zaboravljivi. Čak ni ona čudovišta nisu ostala upečatljiva.
    Crtež previše blijed, smeta mi što je Ferri nacrtao onog tipa kao totalnog negativca pa se odmah ustanovi tko je zao. Na naslovnici je Zagor sigurno dobio neke samoubilačke sklonosti, i ima zdepasto tijelo, ali je lijepo obojan crtež.
    17.07.2009
    19:19:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 62%

    5, 4, 9, 8

    Ideja za strip nije bas nova a i sve se moglo izvesti na bolji nacin. Ferriju krtike za crtez cudovista oko kojih se bas i nije narocito potrudio.
    15.08.2009
    11:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Istina da je ovaj specijal jedna poprilično velika glupost sa dosta nelogičnosti. Ali nije loš niti dosadan kao neki od ovih najnovijih Zagora. Pa ak se neke stvari (zapravo dosta njih) uzmu zdravo za gotovo, sve to ispadne donekle zabavno. A kad bi u svakom Zagoru logika bila na prvom mjestu, bilo bi puno razočaravajućih epizoda.
    16.08.2009
    11:37:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    ništa spektakularno!
    17.08.2009
    12:40:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Upalite svetlo!
    17.08.2009
    16:52:00 sati
    kasper
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 5, 4

    Toninelliju su hitno bile potrebne pare pa je za 15 minuta nazvrljao prvo sto mu je palo na pamet.U Bonelliju to niko nije proveravao jer je Toni vec dugo tu pa su scenario prosledili Ferriju.Posto je Ferri poznat po brzini kojom crta, verovatno je zapoceo strip i pre nego je procitao pricu do kraja.E sad kad je sve bilo gotovo svi su uvideli o kakvom se sranju radi ali bilo je kasno.Strip je vec bio zavrsen pa su ga dali u stampu jer je ovu dvojcu trebalo isplatiti.To mi je jedino logicno objasnjenje za nastanak ove epizode.

    31.01.2010
    00:29:00 sati
    Fergal
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 31%

    3, 1, 5, 4

    Skoro odmah sam znao da je onaj Saltur izdajnik. Ne treba imati previše razvijene vijuge da bi ga se skužilo s onakvom opakom facom. Najviše me živcira kad Ferri crta face ukrupno i oči mu uvijek ispadnu glupo, nije za njeg crtanje krupnih planova. Grozno kao i većina Zagorovih specijala.

    13.03.2010
    15:14:00 sati
    Panon
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Jako loše, naivno, predvidivo. Odmah znaš tko je glavni krivac. A najveći ridikul je vidjeti ova mutantska majmunizirana bića, sa totalnim tupim izrazom lica kako tamo nešto tipkaju po super SF kompjuterima i spravama.

    Naslovnica je užasna. Zagor je totalno zdepast, sitnog a širokog torza. Kao da je gimnastičar.

    28.09.2017.

    Dojam se poprilično popravio nakon ponovnog čitanja. I dalje je naivno i trashy, ali je zabavno.

    13.07.2010
    10:46:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 8, 6

    29.07.2010
    12:27:00 sati
    alanford
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 41%

    3, 1, 8, 5

    Loše! To bi vjerovatno jako dobro prošlo u Zs, a sad nakon vise epizoda sa Helingenom, raznim izgubljenim gradovima, zemljama, i raznim odisejama, ovo je nekako isprano, bljedunjavo, lose. Predvidljivo, naivno, nedorečeno! Ferri ok, ali vecina tih čudovista je vise smijesna nego strasna i opasna. Za citanje bez previse razmisljanja...

    03.08.2010
    09:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Previše predvidivo i previše loše da bi se pamtilo, ali opet nekako simpatično..  Naslovnica mi se, osim neproporcionalnog Zagora, poprilično sviđa..

    04.01.2011
    08:51:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Loše ocjene ovaj strip ne opisuju.Strip nije u rangu Nolitte ili pak,Bosellija,ali nije ni toliko loš.S jedne strane strip;ima dobru radnju;po meni i nepredvidljiv završetak.S druge strane prenaivno;ima rupe u radnji;i u nekim mjestima loše odrađen.Ferrijev crtež popravlja prosjek koji bi inače dao ovom stripu.Naslovnica je također vrlo dobra.Strip je dobar,ali je drugi dio specijala puno bolji.

    19.01.2011
    20:07:00 sati
    Patrix
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Odlična Zagorova avantura koja se oslanja na legende starog Sumera (Enki, Enlil i postanak svijeta)... budi nostalgiju za starim Zagorom. Ferri je zakon, kao i uvijek.

    15.02.2011
    13:23:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Čudna je ovo priča, no ja sam uvijek za kad treba malo MM-a uvesti u Zagora XD.

    03.04.2011
    00:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Jedino dobro od svega je naslovnica, a priča je dobro zamišljena, ali loše izvedena

    21.05.2011
    12:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Čemu tako loše ocjene??

    Sjajna priča i predivan horror crtež majstora Ferria!

    Jedino mi se naslovnica baš ne sviđa, Zagor je na njoj čudno nacrtan.

    24.06.2011
    21:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    10, 7, 9, 5

    volim ovakve teme

    10.07.2011
    20:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 62%

    3, 6, 10, 5

    nikakva misterija,nikakav veliki zaplet,ocekivao sam nesto puno bolje,mada nije lose

    13.07.2011
    01:50:00 sati
    general war
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    meni je atmosfera u stripu izvanredna. negdje u visinama, baš cool. izgubljeni narod, izgubljeni zagor, chico i barun. Tonineli je ovdje u stripu htio ostaviti jednu plemenitu poruku i mislim da je uspio, ja ću strip nagraditi s vrlo visokim ocjenama jer sam se tako i osjećao dok sam ga čitao.

    09.10.2011
    20:55:00 sati
    kucak
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 4, 2

    Podsječa me na jednu od prvih Zagor epizoda kada dolazi u neki zaboravljeni grad. Nije mi se svidjelo onda, ne sviđa mi se ni sada. Ni priča ni crtež.

    19.01.2012
    20:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 56%

    6, 3, 8, 5

    Zbrzano i glupo. Nitko na kraju nije objasnio otkud ti tipovi dolaze. Koji gaf.

    28.01.2012
    14:54:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Glupo, najlošiji specijalac- Ferrijev crtež spašava ovo od potpune katastrofe.

    21.04.2012
    18:57:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja cu morati da se ne slozim sa ostalima jer mislim da je ova epizoda odlicna i po meni maestralno izvedena.

    Scene kako Zagor ubija one mutante kad onog udara sekirom i onog obesi su me odusevile.

    A i svidja mi se taj element MM u Zagoru.

    A i moram da budem subjektivan jer mi je ovo prvi zagorov specijal koji sam ikada procitao

    19.05.2012
    20:25:00 sati
    going going
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    5, 5, 10, 9

    Odlican crtez sa prosjecnom pricom.  Epizoda pocinje toliko mocno da sam na momente mislio da ce ovo biti klasika.  Velika letjelica iznad oblaka, leti izmedju maglovitih planina, i u njoj su Zagor, Chico i Ikarovo Pero.  I onda... pocinje bezvezna radnja.  Cudovista izgledaju nemastovito, puno slicno onim iz Americke Odiseje, ali to je bilo preko 20 i nesto godina, tako da je onda izgledalo originalno, a sada je sto putat vec vidjeno.  I ona laboratorija onog naucnog covjeka koji je stvorio ova cudovista na onom gradu na vrhu planine izgleda previse kao Hellingenova centrala.  Nema previse tenzije, i ostali likovi su kliseji.  Prica jedva ok, crtez i naslovnica su super.  Bravo Ferri, ali Toninelli... meh.

    08.09.2012
    01:18:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Mene je ovo podsjetilo na film "Time-machine". Prostor zbivanja zanimljiv al ogranicen. Crtez i naslovnica su ok. 

    14.09.2012
    11:15:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    opet (za Zagora) meni glupa fantastika... ništa, ispod prosjeka specijala

    01.03.2013
    19:09:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 6, 5

    22.08.2013
    21:56:00 sati
    tekumze
    uredi
  • ZagorXXL

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ne znam čemu onakve loše ocjene,meni se sviđa.

    20.12.2013
    18:19:00 sati
    ZagorXXL
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Meni jedan od drazih specijalaca

    26.07.2014
    00:51:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 10, 7

    Štete baš volim ovakve priče šteta što nije ovo bolje izvedenno.

    24.09.2014
    14:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Nije tako loša, niti dosadna ova prića, kao sto neki moji prethodnici kažu.

    23.02.2015
    09:40:00 sati
    magnus
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 47%

    5, 2, 7, 5

    Ova priča me podsjetila na nedavno pročitane "Ljude iz močvare" staroga Bonellija, samo sa blagom dozom MM-a. Ako se tim prastarim epizodama i može koliko-toliko oprostiti naivnost, ovdje se to nikako ne može! Priča je nabrzaka napisana, tisuću puta viđena, negativac stereotipan, a scene borbi očajno loše. Ni Ferri ovdje nije nešto. 

    28.04.2015
    19:50:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 8, 4

    Opet jedna od priča čija je tematika toliko izlizana da to postaje naporno za čitanje. Ne znam ni sam koji je ovo po redu grad ili carstvo otkriveni u Darkwoodu, previše toga se naguralo na to područje. I svaki od njih je bio skriven stotinama godina a nitko nije mogao nabasati na njega sve dok Zagor to nije učinio sasvim slučajno. Dobro, ovoga puta je to napravljeno na malo inovativniji način uz pomoć letećeg balona, ali opet ostaje dojam da se svemu ostalom pristupilo sa previše klišeja. Ideja o znanstveniku koji želi zloupotrijebiti svoje otkriće kako bi zavladao svijetom je ranije već iskorištena i to na puno bolji način nego sada, također i lik koji umire na početku pod velom tajne a za kojega se na kraju ispostavi da je htio pomrsiti račune glavnom negativcu. Čudovišta koje je Saltur stvarao u želji za velikom moći me nisu baš impresionirala, a pogotovo ne činjenica da je Zagor prva dva pobijedio uz puno muke a na kraju ih je u onome laboratoriju tukao kao na tekućoj vrpci. Promjena u snazi čudovišta je postala očita kao i sposobnost Turlima da se upusti u borbu s njima; od potpunog amatera do ratnika zavidne vještine.

    Crtež standardno dobar za Ferrija u to vrijeme ali naslovnica je promašena, krenuvši od Zagorovog lika pa do same scene koju prikazuje.

    07.07.2015
    18:14:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Jedini Zagor specijal koji nisam procitao(osim 2,3 nova koja nemam namjreu citat u skorije vrijeme zbog razocarenja u nekim prsjasnjim specijalima)dugo vremena i eto procitah ga bas jucer i svidio mi se jako!Procito ga jucer prvi put a neka me nostalgija oprala,valjda zbog Ferijevog crteza!Koliko puta sam samo htio da kupim ovaj strip ali uvijek sam uzo neki drugi i uvijek mi je ovaj nekako promakao i ostao jedini speicijal koji nisam procitao!Sad malo o prici...Jasno je da je prica izlizana neki drevni grad,drevna civilizacija za koju niko nezna i koja je skrivena tisucama godina ali eto ovaj put mi se svida sto je to na "krovu svijeta" na velikoj planini do koje da bi se doslo u pricu se mora uvest Barun ikarovo pero meni vrlo drag lik u Zagorovom svijetu najdrazi uz Digging Billa i Bat Bertona(uz Chicha naravno).Al on i Chicho ovdje zapravo nemaju nekakvu ulogu,uglavnom je Zagor sam,prica je malko naivna,lako se prepozna negativac ali je tecna brzo se cita i meni zanimljiva!Zapravo sam otprilike znao sta se dogada u stripu nisam ga morao citat nego samo prolistat,da sam ovo citao sa 13 godina vjerojatno bi mi bila jebuzovna epizoda ali ovako nista posebno,ali uvijek dajem ocjenu vise za Zagora jer je Zagor!!Feri standardno dobar nije ovo najbolji Feri ali je jako dobar,naslovnica je isto ok!

    12.03.2016
    04:18:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 8, 3

    pardon,ovo je najgori toninelli ikad.IKAD.definitivno

    13.07.2016
    11:16:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    15.02.2017
    15:08:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.04.2018
    21:14:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ne razumem, zasto ovako niske ocene? Posle toliko objavljenih stripova sa Zagorom kao glavnim junakom, postavlja se pitanje o cemu pisati? Gledajuci sa te strane, ovaj scenario je vrhunski. Zagor je majstorski uklopljen u teoriju uspona i padova supernaprednih civilizacija pre nas. Ma cija ovo bila ideja, svaka mu cast. Usput, mozda je trebalo na neki nacin upotrebiti barona Ikarovo Pero nakon dolaska na planinu, umesto sto je suvisan dekor na vise crteza u celom zapletu i raspletu. Mogli su komotno da ga izostave posle 10-e stranice. To bi bila i jedina moja ozbiljnija zamerka.

    29.05.2018
    19:02:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 50%

    2, 3, 9, 8

    12.01.2019
    17:17:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 50%

    6, 3, 6, 5

    Priča je nudila više, ali na kraju vrlo loše.

    03.06.2019
    11:42:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Ovo je bilo jako loše. Najgori specijal od prva 3 koja su izašla u Italiji . 
    Ne znam ni što je bilo dobro.
    Možda onaj dio sa početka sa letjelicom , ali ovo sa civilizacijom odvojenom od ostatka svijeta nije bilo dobro.
    Jako naivno i loše napisano od strane Toninnelija .

    Naslovnica samo OK .

    16.02.2020
    20:46:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 9, 6

    Ne mogu nažalost reći niti da je ovo neka prosječna priča, iznenadio me Toninelli što je svašta ovdje ubacio u scenarij. Čudovišta su isto dosta loše prikazana. Ovo je za jednom pročitati i nikad više. Onaj na kraju dodatak o Ramathu ne želim niti komentirati, mogli su komotno strip izdati i bez toga.

    03.04.2020
    13:18:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 622
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 480
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1744
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 672
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1744
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum