Divlja horda

Zagor

ZG LUSP 22 | 160 str.

Banda Metisa otima žene po Darkwoodu, bijeljkinje i Indijanke, i prodaju ih u nenastanjenim predjelima Kanade. Bob Corman, jedan od ljudi čija je žena oteta, polazi u potragu za bandom. Pridružuju mu se i naši junaci, Zagor i Chico.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*4

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Divlja horda
    ZG LUSP 22
  • Divlja horda
    ZG VCSP 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L’orda selvaggia
    ZG SPEC 17

ZANIMLJIVOSTI

  • Metisi su izgleda postali česti gosti u Zagorovim avanturama. Pojavljuju se u epizodama “Stazama sjevera” i “Pustolovina u Kanadi”.
  • Druga priča koju je napisao Moretti. Prva je bila “Čovjek s crnom maskom”.
  • Ova se priča odvija otprilike oko 1830. godine. Pravi sukob između engleskog stanovništva i Metisa izbio je tek 1849. godine.
  • Metisi su mješanci koji su većinom nastali iz brakova evropskih doseljenika i Indijanki. Bili su nastanjeni većinom u sjevernim predjelima USA i na jugu Kanade. Tek 1982. godine su u Kanadi priznati kao ravnopravan narod.
  • Originalni specijal je izašao u Italiji 2005. godine.

Tema ove epizode ima istorijsku pozadinu, otimanje žena i prodavanje usamljenim traperima je dio prošlosti tog vremena. Taj problem nije postojao samo na području Sjeverne Amerike, radilo se više o globalnom problemu koji je postojao na svim nastanjenim kontinentima i koji postoji do dan danas. Trgovina živim robljem je jedan od najprljavijih poslova što postoje, samim time su i ljudi koji stoje iza tih stvari najveći ološ koji postoji. Kod nas u Evropi taj problem još uvijek postoji, većinom se radi o otimanju mladih djevojaka iz istočnih zemalja koje se onda prisile na prostituciju.

Razjareni Zagor

Lamort

Kako vidimo tema je dobra za jednu strip epizodu, mada je urađena sa premalo ljubavi. Nedostaje mi uvjerljivost samih likova i bolja izgradnja radnje da bi priča bila efikasnija i ostavila bolji utisak. Iako je problem kojeg se dotiče epizoda star kao i sami ljudi, prije nekoliko decenija bio je tabu ulaziti u ovakve priče u mediju stripa. Stvarni horrori su često bili zaobilaženi u širokom luku, dok su nam se prodavale uvijek iste priče o pljačkašima i kradljivcima stoke. U novije vrijeme se mnogo slobodnije ulazi u neke škakljive teme, mada se još uvijek u SBE stripovima zaobilaze silovanja i slične vrsta nasilja nad ženama i djecom, iako su te stvari bile sastavni dio problema ljudske prošlosti. Najveća kritika ovoj epizodi je upravo to što se moglo više da uđe u pojedinosti priče, da se prikaže više detalja koji bi dali priči više realizma. Na taj način bi se čitaoci mogli više da užive u samu epizodu, a i negativci bi ostavili još gori ukus, tako da se ne bi moralo ulaziti previše u njihovu karakterizaciju kako bi se prikazalo koliko su zli.

Pozitivno je to što je priča tečna, nabijena je akcijom i nema mnogo objašnjavanja , što znači da se lako čita. Još nešto što je negativno za ovaj specijalac je da nije “specijalan”, ne vidim nikakvog razloga zašto ova priča nije stavljena u regularnu seriju već je završila u ovoj ediciji. Prije nekoliko godina mislili smo da nam specijalci donose malo drugačije priče koje se dodiruju posebnih tema i nisu svakodnevne. Sa godinama se na žalost upravo i desilo da je edicija postala tek mjesto gdje se trpaju priče koje se ne ističu po ničem posebnom. E pa, ova priča i nije zamišljena kao specijal već je izvorno trebala da stane u dvije mjesečne sveske i da ima 188 stranica. Iz nekog razloga glavni urednik, Moreno Burattini, odlučio je da od epizode napravi specijalno izdanje i skratio je za cijelih osamnaest stranica.

Problem sa likovima u ovoj epizodi je taj što imamo tipične stereotipove jedne priče. Glavni negativac, Lamort, jedan je od mnogih likova koje smo imali prilike da vidimo u toku godina. Čovjek koji je bez skrupula, sve bi uradio za novac, izdao najbliže i ubio sve koji mu stanu na put, sve stvari koje su nam poznate kod mnogih drugih negativaca. Vjerovatno će se neki među vama zapitati da li su Metisi normalan narod ili su svi zli, kao što nam to većinom u stripovima prikazuju. Naravno da su Metisi kao i svaki drugi narod, ima ih dobrih i zlih, samo što su izgleda u Zagorovim epizodama većinom obavijeni negativnim publicitetom. Između Boba i njegove žene mogla se napraviti ubjedljivija sentimentalna veza, imam osjećaj da je autor previše zapustio ove likove što se tiče emocija. Jasno je da Bob ide u potragu za njom i rizikuje sopstveni život, međutim, nedostaju osjećaji da bi mogli uvjeriti čitaoca u priču i da bi se moglo u potpunosti uživiti u epizodu. Marion je jaka, samostalna, inteligentna i hrabra, na mene ostavlja utisak da je ona gazda u svojoj kući.

D'Arcangelo je solidno obavio svoj dio posla. Tu i tamo ima problema sa proporcijama, ali vidi se da pokušava da ispoštuje maestra Ferrija, tako je na primjer Zagorovo lice prepoznatljivo. Ferri je napravio jednu od nemaštovitih naslovnica koja se sigurno neće dugo pamtiti. Cijela epizoda ostavlja utisak da se moglo bolje, u bilo kojem pogledu. Solidno štivo za jednom pročitati, ali ništa više od toga.

Pokolj u indijanskom selu

Naprijed

ZG LUSP 3 Kineska sekta

ZG LUSP 11 Prokletstvo Posejdona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • matthew

    Ukupna ocjena 49%

    7, 5, 3, 4

    23.02.2011
    09:49:00 sati
    matthew
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    U recenziji je sve rečeno. Najslabija tačka ovog specijala jeste to što ni po čemu nije specijalan. Ako ovo zanemarimo, strip i nije loš.

    23.02.2011
    12:49:00 sati
    jova
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Ništa specijalno, u svim segmentima.

    23.02.2011
    14:06:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 3, 6

    Nije trebalo ovo ni objavljivati!

    23.02.2011
    14:27:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Pa,ovaj specijal je meni dobar.Najviše zbog toga što se ne radi o nečemu natprirodnim,kao u većini drugih specijala.Morettijev tekst nije obećavajuć,ali je svakako dobar.D'Arcangelov crtež mi je prosječan.Njegov mi crtež i inače nije baš dobar,ali u ovoj epizodi mi je bolji nego inače.Čemu žalbe na naslovnicu?Meni je baš dobra.Istina,ima i boljih specijala,ali ni ovaj nije tako loš.

    23.02.2011
    14:31:00 sati
    Patrix
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 4, 8

    Eh, a moglo je biti nešto ovako sa haotičnim crtačom budi Bog s nama.

     

    23.02.2011
    14:58:00 sati
    legaz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 30%

    4, 1, 3, 6

    Katastrofa, vjerojatna najgora Zagorova epiz(o)da koju sam imao prilike pročitati. Uspio sam dogurati do kraja samo pri prvom čitanju, kasnije sam pokušavao opet proći kroz ovaj koloplet dosade, ali jedva sam prešao 10. stranicu. OČAJNO.

    Crtež je grozan. Chico na četvrtoj sličici 58.str izgleda kao zombi. Zagor na drugoj sličici 86.str izgleda kao kip. Naslovnica je prekopirana treća sličica sa 47.stranice.


    23.02.2011
    15:05:00 sati
    Opti
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 3, 7

    Dno dna za jedan specijalac.

    23.02.2011
    15:14:00 sati
    djukak
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Slabo se sječam ove episode, a to nije dobro.

    23.02.2011
    15:17:00 sati
    split85
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Specijalac = prosjek (ili ispod njega)...

    23.02.2011
    15:18:00 sati
    velka031
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    I tako je propala jedna sasvim vrlo dobra edicija kao što je Zg specijal...

    23.02.2011
    15:19:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Jako loše. Priča ispričana milijun puta, sterilan tijek radnje začinjen još dosadnijim i neatraktivnijim D'Arcangelovim crtežom. Užas.

    23.02.2011
    20:01:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 7, 9

    Ovo je slucaj gdje su crtez i naslovnica puno bolji nego scenario i prica.  Crtez je malo bolji nego u onom drugom specialcu, "Vojska Duhova".  Prica je veoma naivna, i likovi glupo razgovaraju jedan s drugim, kao nesto u stilu starih Zagorovih epizoda, prije nego sto se je Nolitta razvio kao scenarista.  Sve je nekako predvidljivo, i bez ikakvih uzbudjenja.  Cak i onaj opasni lik, Lamort, se ponasa glupo.  U jednom trenutku je imao noz ispod Chicovog grla, kad su ga Zagor i ostali imali pod nisanu, i sta on uradi?  Pusti Chica, gurnu ga ispred sebe, i omoguci herojima da prezive jos jedan dan.  Zbog kriminalaca glupih kao ovaj imamo danasnje osrednje krimi-westerne, gdje ima previse pucnjave, ali skoro nikako atmosfere i napetosti.

    25.02.2011
    23:20:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 3, 9

    Loše.

    26.02.2011
    14:51:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Trgovina ljudima je zanimljiva tema i moglo se od toga nešto iskombinirati. Nakon što sam pročitala ovaj strip imala sam osjećaj da su se samo naganjali po šumi. Crtež je katastrofa. Zagor ima facu kao da mu je 15 godina. Na naslovnici su Zagor i Zoro.

    05.03.2011
    11:13:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 43%

    3, 1, 10, 1

    Koma. ne tražim od priče da bude orginalan ali isto očekujem da scenarij bude na višoj ratzini od one predškolske. Crtež je loš ali neka mu bude desteka jer nema smila. Ferriju 1 jer je naslovnica jedino što vrijedi, trebao je sfušarit.

    05.03.2011
    20:06:00 sati
    Deers
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 3, 8

    Ja mislim iskreno da je ovo možda, ali možda najgori Zagor svih vremena kojega sam pročitao.. Katastrofa.. Crtež tolko očajan da očajniji ne može biti.. Radnje se niti ne sječam, to mi je dovoljno za ovakve ocjene.. Jedino naslovnica mi je ok, u čemu i je problem.. Ona me i privukla..

    07.03.2011
    20:05:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    Po naslovnici sam ocekivao 3 puta bolji strip a ono gori je od specijal br. 2

    Opet dosada nevidena veliki sam fan zagora ali onaj glavni negativac mislim stvarno zar je moguce da nije moglo bar malo bolje?!

    nesto sam uocio odma na startu strip i to me jako razocaralo 

    pogledajte kod Lamorta traka na glavi nacrtana je ljudska lubanja.

    kao da je zagor namjenjen djeci od 8 do 11 godina stvarno gaf kakav se neviđa cesto jadno do bola.

     

    15.03.2011
    13:48:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 40%

    2, 1, 7, 10

    Ajajajajajjjj - jako loše. Inače, crtež mi je bio prilično dobar, naslovnica odlična, ali priča jako slaba, a scenarij tiha jeza. Ja čak ni ne krivim scenarista, nego urednika što je pustio ovo smeće na tržište.

    18.03.2011
    22:44:00 sati
    Archy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    Najgori Zagor svih vremena. I točka. Ovo je toliko glupo i djetinjasto da to nije normalno, strip kao da je pisan za dicu od 5 godina. Dijaloga nema, stalno se razmjenjuju nove scene koje se ne mogu nikako povezati jer su likovi čas na jednom a čas na drugom mistu (ovo čak ne može izvući ni podatak da je izbačeno 18 stranica). Priča je jadna. Gore i od Velikog Bleka. Morettija pod hitno lansirati u svemir.

    04.04.2011
    16:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 46%

    5, 3, 4, 10

    Zašto ubacuju priče koje su teški prosjek ili poput ove ispod prosjeka, u specijal seriju? 22 broja a od toga meni su tek 7 brojeva ono nešto posebno. Opet se ponavljam, da je izašlo ovo u redovnoj seriji, ja bi rekao to je broj samo eto da se nastavi serija a oni u Bonelliju  to upakiraju u specijal, za ne povjerovati. Ne misli se na kvalietet ni malo više, brijem da oni tamo misle kako čitatelji žele svake godine jedan specijal i oni ga daju taman to bilo sranje. Crtež nije vrijedan spomena a Ferri je kako je netko rekao nacrtao naslovnicu koja kaže moraš me imati!

    09.04.2011
    22:07:00 sati
    supermike
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 38%

    3, 1, 6, 8

    užas!

    15.06.2011
    20:55:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 52%

    3, 5, 6, 10

    jedan od onih zagora ciju radnju mogu sam da predvidim,poprilocno losa epizoda

    13.07.2011
    01:30:00 sati
    general war
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Dobra priča, ali fali razrade.

    13.07.2011
    22:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    13.07.2011
    23:57:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Lošeee!

    07.08.2011
    11:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    po čemu je ovo specijalno ???

    18.01.2012
    21:11:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Mozda sam dao malo vise ocene nego sto je trebalo... Crtez mi se jedino svidja i Ferijeva naslovnica naravno

    08.06.2012
    11:19:00 sati
    going going
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 52%

    6, 3, 6, 7

    Jako naivno uz mnoštvo jeftinih scenarističkih rešenja. Tema nije loša ali je razrada katastrofalna. Ova edicija je izgubila svoju prvobitnu namenu i sve češće nudi epizode koje ni po čemu ne iskaču iz redovne serije, a neretko su i jako lošeg kvaliteta. Crtež i nije toliko loš koliko se pljuje po d'Arkanđelu. Svakako ima gorih. Naslovnica je primamljiva, ali je Zagor loše nacrtan.

    03.09.2012
    14:03:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Prica sasvim zanimljiva.Scenario pun akcije,malo se ponegdje zabrlja. Crtez dobar a ima mana, nemoguce ih sve nabrojati. Bob i Marion su se odlicno uklopili u pricu,kao glavni glumci,a Zagoru je pripala glavna/sporedna uloga. Naslovnica vrlo dobra.

    18.09.2012
    09:15:00 sati
    Tutta
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Ne znam zašto ima tako puno loših ocjena. Meni se ovaj specijalac baš svidio.

    20.10.2012
    12:34:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Pa, bar pola specijala su ispodprosječni... ovaj tu spada, ali ima i gorih. S obzirom na nove ljude, nije ssmeće. Ali čim se lako zaboravi to sve govori...

    01.03.2013
    22:26:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 72%

    9, 6, 7, 6

    Dobra tema za strip i dobro mjesto radnje, uz to imamo i jako dobar crtež. ipak nešto fali, da ova priča bude još bolja

    19.05.2013
    13:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 9, 9

    27.07.2013
    20:29:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 6, 8

    Kao što su i drugi već rekli, ovo je stvarno loše. Iako strip vrvi od akcije i ima više mrtvih nego u svim Zagorovim epizodama zajedno, svejedno sam ga jedva pročitao do kraja. Možda baš zbog toga. Posvuda samo jurnjava i pucnjava a i sama ideja je izlizana i već sto put viđena. Priča se nepotrebno razdužila, dok je kraj totalno zbrzan, valjda je i Morettiju ovo dosadilo pred kraj. Smetala me i upotreba deus ex trenutaka: dvaput se naši junaci nađu pred škripcem i svaki put se pojavi vojska da ih spasi. Sve u svemu, loše, razduženo, naivno i jedva čitljivo.

    D'Arcangela inače ne volim, no ovdje je nekako solidan. Ferri kao Ferri.

    20.08.2013
    00:34:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    Mislim da sam konačno shvatio svrhu specijalaca ili su SPECIJALNO dobri ili su SPECIJALNO loši.

    24.09.2014
    20:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 57%

    7, 4, 5, 9

    Moglo se to bolje napraviti što se tiče scenarističkog dijela posla jer ovako imam dojam da priča ne ide onim smjerom kojim bi trebala. U prvoj polovini je nagurano previše događaja a radnja često skače s jedne lokacije na drugu. To je kontraproduktivno jer se više teško sjetiti što sam pročitao kojih 10-20 stranica ranije i kada bih išao prepričati ovaj specijal vjerojatno bih izostavio dosta događaja upravo zbog takvog razloga. Druga polovina jest bolja ali najviše zbog neočekivane pogibije generala Daguerrea, i to na onakav način. Glavni negativac Lamort ima sve odlike jednog takvog beskrupuloznog lika ali unatoč tome nije uspio ostaviti nekakav dojam na mene, najviše zbog svojeg živčanog ponašanja. U 2 navrata je izudarao šakama i nogama svoje kompanjone bez ikakvog razloga poput šugavih pasa, a da ne spominjem onu situaciju kada je ubio jednoga a pustio drugoga člana bande da izgori u kolibi. Jest da su bili gamad najgore vrste ali mene baš iritira takvo njegovo ponašanje. Način na koji je Lamort na kraju poginuo se ne viđa često i to je najbolji dio svega, iako treba priznati da je kraj previše zbrzan. Nakon svega je ostao dojam nedorečenosti a to se moglo izbjeći da se vodilo više računa o razradi scenarija. 

    Crtež je jedva prolazan jer Drkanđelo svim likovima, a pogotovo ženama, crta identične oči što mi izgleda bedasto, naslovnica je jedna od boljih na specijal ediciji. 

    12.08.2015
    20:48:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 56%

    8, 4, 4, 8

    po naslovu,očekivao sam puno više.to ti je kad upropastiš odličnu ideju lošim scenarijem i kriminalno lošim  crtačem

    15.07.2016
    13:58:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    29.08.2017
    19:12:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 5, 10

    29.04.2018
    21:02:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Solidno...no pomalo bezlično i jednolično...imao sam dojam da se radnja na momente ubrzava. Crtež uredan. Naslovnica dosta dobra. Nema se što dodati.

    01.05.2018
    18:18:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    15.09.2018
    16:34:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    2, 5, 6, 6

    Ovu priču sam pročitao pre nekih desetak dana, na svom službenom putu za Plovdiv, gde sam osim novih poslovnih iskustava, stekao i fin broj kontakata sa pripadnicama lepšeg pola, te bih mogao slobodno reći da sam išao u Plo'div, a ne samo Plovdiv. Pak, vratimo se stripu.

     

    Priča: Nema tu otkirvanja tople vode, manje više, klasična vestern tematika, koja ne izlazi izokvira klasičnog vesterna.

     

    Scenario:

    Ima šupljikavosti, nije baš sjajno postavljen. Na momente, tok slaganja scena je neprirodan, i deluje kao da između pojedinih kadrova nedostaje još koji kadar. Dijalozi su prosti, da ne kažem isuveše klišeizirani, a kad se sagleda ceo strip, i kako scenaristički korespondira sa grafičkim, ne mogu se oteti utisku da me sve podseća na španske i italijanske vesterne nadsinhronizovane na loš engleski.

     

    Crtež:

    D'Arcangelo je tradicionalista, crtač old school kova, i u principu nije loš, postiže dobru atmosferu svojim načinom tuširanja, ali sa druge strane  je crtački nestabilan,i to se najbolje vidi u teškoći pri postizanju konstante, i održavanju izgleda likova, i njihovih konstitucija koje često znaju da variraju. Daleko od toga da čovek ne zna da crta, ali ima problema i to se vidi. Primetno je i anatomsko kiksanje, ali najviše u šakama likova, te ne čudi da je neko uskako da vrši korekcije. Ipak, to vršenje korekcija više je delovalo da ga je radio neki laik (poput onih korekcija zbog cenzura koje je praktikovao novosadski ''Dnevnik'', pa kad ti 5x debljim flomasterom, odradi neku promenu preko originalnog crteža... ispadne baš... super.), nego neko iz staffa Bonellija. Ili je to u pitanju, ili se noć pre korigovanja mnogo pilo, a ujutru se pokušavalo mamurno crtati i ispravljati. Što se stila tiče,  D'Arcangelo  varira negde između Trigoa i Caramute. Iako više naginje ka Caramuti, primetno je da dosta koristi razbacano crtkanje  po facama likova, koje je furao i Trigo. Ipak, zna se D'Arcangelo izgubiti i zaludeti u dodavanju tih crtica, i dolazimo u sutiauciju da pojedini likovi izgledaju kao da pate od sarkoidoze. 

     

    Sve u svemu, kako oceniti ovaj strip, i utisak koji ostavlja na duši i u srcu, nego ga parafrazirati kroz stihove jedne stare pesm:

    Sreo sam je u malom kafiću
    Crveni su karanfili bili
    Dugo smo se držali za ruke
    Ali sreću nismo osetili

    Izašla je tužna iz malog kafića
    I krenula nekud niz ulicu dugu
    Od bola mi tada reč u grlu stade
    Hej, živote brate, što razdvajaš mlade

     


    03.10.2018
    11:24:00 sati
    Vlladimir
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 41%

    5, 4, 2, 8

    Kao da ne mogu napraviti dobru priču u koju su uključeni Metisi.

    03.06.2019
    11:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 305
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 772
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 840
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1954

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1954
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum