Tajna Kristofora Kolumba

Zagor

ZG LUSP 27 | 128 str.

Profesor Navarro je otkrio pravi dnevnik Kristofora Kolumba, tu je otkrio da postoji jedna pećina u kojoj je sakriven jedan sanduk sa nepoznatim sadržajem. Vjerujući da se radi o nečemu važnom, on sa nekoliko pratilaca polazi u potragu za tajanstvenim sandukom, međutim, pećina se nalazi na teritoriji ratobornih Indijanaca Creek, ali to nije najveća opasnost koja im prijeti, u sanduku se krije nešto strašno, nešto što bi bolje bilo da nije nikad pronađeno – Golem!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajna Kristofora Kolumba
    ZG LUSP 27
  • Tajna Kristifora Kolumba
    ZG VCSP 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il Segreto di Cristoforo Colombo
    ZG SPEC 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je posveta Kristoforu Kolumbu, koji je tačno 500 godina prije ovog specijala, 1492. godine, otkrio Ameriku.
  • Originalni specijal je izašao u Italiji 1992. godine.
  • Golem je klasični lik iz Bonellijevih stripova. Pojavljuje se između ostalog u epizodama “Pod kamenim mostom” i “Ubica”.
  • Originalno italijansko i izdanje Veselog Četvrtka imaju dodatak knjižicu “Istraživači Sjeverne Amerike”. Ludensovo izdanje nema taj dodatak.

1492. godine je otkrivena Amerika, ili bolje rečeno ostrva koja su blizu kontinenta. Kolumbo, italijanski moreplovac, pošao je sa svojom flotom u nepoznati svijet da bi otkrio bliži put do Indije, međutim pronašao je nešto sasvim drugo. Evropski plemići su nakon sukoba sa muslimanskim narodima gotovo pa bili prinuđeni da nađu bliži put do azijskih zemalja, prije svega jer im je dotadašnji postao i previše opasan. Kada je trebalo da se krene na zapad da bi se pronašao put, malo njih je vjerovalo u uspjeh, zbog toga je Kolumbo imao poteškoća da pronađe nekoga ko će finansirati put.

Kolumbo

Pod zastavom Kastilje, koja je pripadala španskoj kruni, Kolumbo je 1492. godine krenuo na zapad nadajući se da će naići na kopno. 12.10.1492., iskrcava se na otok San Salvador, to je ujedno i datum koji se pripisuje kao zvanično otkriće Amerike. Svi strip fanovi među vama znaju da se ta tema već više puta doticala u stripovima, ne samo kod Zagora već i kod drugih junaka. U epizodi “Odlazak u nepoznato”, Zagor se sreće sa vikinzima, čiji su preci u neka davna vremena došli do Amerike. Iako se sva slava pripisuje Kolumbu, postoje mnogobrojni dokazi da su upravo vikinzi mnogo prije 1492. bili već u Americi, ne samo oni već i neki drugi narodi. Kandrax je navodno druid koji potiče sa otoka Velike Britanije, čovjek koji je nekada bio dio doseljenika u Novom Svijetu. Tako gledano Zagor najbolje zna da Kolumbo nije bio prvi, mada mi ponekad izgleda kao da se neki događaji iz ranijih epizoda zanemaruju.

Na nekih dvadesetak stranica imamo retrospektivu Kolumbove pripreme za putovanje. Pored istorijskih stvarnih događaja, prikazana je i Burattinijeva alternativna verzija vezana za zadatak koji je moreplovac dobio da kada stigne na kopno prepusti jedan brod alhemičaru Rabinu. Navodno on prevozi sa sobom jedan kovčeg sa tajnim sadržajem, toliko tajnim da osim Kolumba niko ne smije da zna da se nalazi na brodu. U toku priče saznajemo šta se nalazi u kovčegu, tako da ispada da je ovaj poduhvat bio za španskog kralja važniji od otkrivanja novog puta. Interesantno je i to da je alhemičar već znao da na drugoj strani postoji kopno, čak je imao i kartu i svojim savjetima je pomogao Kolumbu da dođe do Novog Svijeta.

Može da se primijeti određena sličnost između Martina Navarra i SBE junaka Martina Mystère, ne samo po imenu već i po zanimanju. Mislim da je Burattini u ovom slučaju namjerno izabrao ime Martin. Cijela tema stripa podsjeća malo na događaje detektiva nemogućeg, samo da podsjetimo da je i Mystère već imao epizode u kojima se bavi oko zavjere otkrića Amerike.

Pojavljivanje Golema je odvuklo priču u nešto drugi pravac, dodala se mala horror nota cijeloj epizodi. Ne znam baš koliko je ovaj lik atraktivan, bilo za priču ili za crtača, radi se o liku napravljenom od gline, tako da je crtaču pruženo jako malo prostora za eksperimentisanje. Prikazivanje stvorenja kao nadmoćnog, neranjivog i bez savjesti, sigurno da je interesatno saznati na koji se način uopšte može pobijediti, ali fizički izgled ostaje i dalje neatraktivan. Na njegovom čelu je bio ispisan natpis “Emeth”(istina) na hebrejskom jeziku koji mu je podario život. Zagor je morao da izbriše prvo slovo da bi savladao čudovište, ali tu je napravljena jedna greška. Hebrejski se piše sa desna na lijevo, tako da bi u tom slušaju prvo slovo trebalo da se nalazi na desnoj, a ne na lijevoj strani, kako je prikazano u stripu.

Mislim da se Burattini malo pretenciozno dotakao ove teme, prilikom čitanja sam imao osjećaj da je sve moglo ispasti bolje i ubjedljivije. Nisam siguran koliko je uspjela da se ubaci doza napetosti i misterije, mada je barem u susretu sa Golemom to autorima djelimično pošlo za rukom.

Omaž Kolumbu i otkriću Amerike, epizoda sa istorijskim činjenicama i malom improvizacijom. Sasvim solidna epizoda.

Kolumbova flota

Naprijed

ZG LUSP 21 Crni plamen

ZG LUSP 10b Gusareva ostavština

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Specijal kao i svi drugi,solidan,lijepo nacrtan.Naslovnica odlična.Recenzija također.

    20.04.2011
    17:45:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Meni se ova priča baš dopala. Ne samo što je poprilično originalna nego i zbog načina na koji Burattini prepliće istorijske činjenica sa vrlo maštovitim izmišljenim delovima. Atmosfera je sjajna kao i uvek kod Ferria. Možda je jedina mana ta što je okršaj sa čudovištem možda malo sbrzan ali s obzirom da je to specijalac sa ograničenim brojem stranica ta primedba ipak nije na mestu. Jedino mi se čini da je naslovna strana sa Kolumbovim brodom iza Zagora malo neprimerena radnji stripa jer je takva scena potpuno iracionalna.

    20.04.2011
    17:57:00 sati
    draganm
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Solidna prica popracena odlicnim crtezom i kvalitetnom naslovnicom...

    20.04.2011
    18:18:00 sati
    jasa
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan Zagorov specijalac!!!!!

    20.04.2011
    20:17:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jedan od najboljih specijalaca u izdanju VC

    20.04.2011
    21:01:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Svidjelo mi se to što je Burattini uveo malo MM stila u priču; šteta što je priča malko prekratka. Bilo bi puno bolje za scenarij da je na 160 stranica. Ferrijev crtež dobar, naslovnica baš i ne.

    20.04.2011
    21:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Možda najbolji specijal. Posebno mi se vidilo prepričavanje .

    20.04.2011
    21:25:00 sati
    split85
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Za specijalac ograničenog broja stranica - izvanredan scenarij, uklopljena priča, crtež i naslovnica na vrlo visokoj razini. Osvježavajuće!!!

    20.04.2011
    21:54:00 sati
    kucak
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    jedan od boljih specijalaca

    21.04.2011
    00:53:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Dobar specijalac. Kako sam rekla u komentaru - MM u Zagoru. S tim da je ipak nešto naivniji ali zato imamo više akcije.

    Naslovnica je stvarno odlična.

    21.04.2011
    13:10:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Počeću od lakšeg dela: naslovnica, Feri više od toga bibilo smaranje. Crtež, odličan. Scenario: lepo je Buratini iskoristio ideju o Golemo. Priča lepo vođena i pripovedana. Kontročisao se Bure pa je ispalo za ne poverovati. Jedan odličan specijalac. Bravo.

    21.04.2011
    20:05:00 sati
    legaz
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Taman procitao.

    Jako zanimljiva, i dobra prica, za razliku od ostalih specijala koji su mi uglavnom losi, ova je sasvim dobra i fino mi je "sjeo"! :) A naslovnica je isto odlicna, upecatljiva, kao i crtez koji je meni medju najboljima sto sam u zadnje vrijeme procitao i vidio od Ferria. Svakako za pohvalu, i primjerak koji se mora imati ;)

    22.04.2011
    10:56:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Dobar specijal!

    22.04.2011
    11:25:00 sati
    skuby
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    22.04.2011
    23:38:00 sati
    jojboli
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Dobar specijal ukratko. Priča je dobra a scenarij bi vjerojatno bio bolji da je bilo više stranica jer ovako malo prebrzo završi. Ovo sam napisao ne znam ni ja koliko puta, Ferri je odličan! Slažem se sa recenzentom da je Golem pomalo neaktraktivan ali i dalje 10ka za crtež.

    23.04.2011
    02:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Bez puno duljenja, vrlo dobar specijal, iako ne i odličan!

    25.04.2011
    14:24:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Prilicno uzbudljiva i atmosfericna epizoda, sa odlicnim crtezom i naslovnicom.  Prica me podsjeca na onaj drui Zagorov specijal, "Kamen koji ubija", zato sto u obe price ima neka tajna koja bi skodila gomili ljudi ako je neko otkrije.  Hvala bogu da je Ferri ovo nacrto, jer da je neko drugi, utisak bi bio puno losiji.  Onaj golum me malo podjeca na onog monstruma iz Zagorove epizode "Kamen Ubica", zato sto izgleda skoro isto.  Jeda od boljih specijalaca, makar u zadnjih nekoliko godina.  Neka Ferri samo dalje crta, i sve ce biti 'ok' sto se tice Zagora.

    26.04.2011
    16:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Jedan od najboljih specijala. Buratini je ovde odradio odličan posao s obzirom na ograničeni broj strana. Veoma mi se svidelo kombinovanje istorijskih činjenica sa fiktivnim dešavanjima. Vrlo dobra naracija uz fenomenalan crtež!

    28.04.2011
    15:59:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    avantura kakve volimo kod Zagora uz odličan rad majstora Ferrija

    10.05.2011
    09:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Stvarno solidan specijalac! Bure je dobro iskombinirao neke povijesne činjenice sa cijelom pričom, dodao neke svoje stvari i malo mistike i to je to. Čak ni akcije ne fali. Jedino je mogla biti neka druga spodoba jer smo ovog Golema vjerojatno već vidili u svim Bonelli serijalima.

    31.05.2011
    19:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Lepa pričica. S obzirom kad je napisana, ova epizoda zaslužuje pohvalu.

    07.06.2011
    23:51:00 sati
    writer
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Solidan specijal, sjecam se da mi se nije svidio nakon prvog citanja ali kada sam ga nedavno ponovo procitao opravdao je ocekivanja! Zanimljiva prica sa odlicnim crtezom, steta sto nije imao vise stranica! Naslovnica izvanredna!

    08.06.2011
    02:12:00 sati
    kandraks
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    26.06.2011
    20:34:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    02.08.2011
    14:57:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    buratinijeve epizode,po obicaju,na vrhu rang liste.ovo mi je mozda omiljeni zagor,zbog genijalne radnje koja se poigrava sa istorijom.crtez naravno,vrh.buratini i feri su genijalan tandem

    10.08.2011
    01:30:00 sati
    general war
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Prvi dio priče uzbudljiv i misteriozan, ali nakon pojavljivanja Golema sve pada u vodu. Koje diletantsko objašnjenje! Golem kao tajno oružje srednjeg vijeka!?? Burattini, ma daj, prepusti kombiniranje povijesnih činjenica s fikcijom majstorima (Castelli naravno). Ferri se na stranicama 42,43 i 125 poigrao izgledom vinjeta što je prava rijetkost u Bonelliju. Dobro to izgleda za promjenu.

     

     

    30.09.2011
    19:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Malo je nezgodno komentirati ovu epizodu nakon što sam priče o golemu čitao u Dylanu i Dampyiru,ali eto,da mi je kojim slučajem ovo prvi susret sa golemom onda ova priča uz ovo uplitanje u Kolumbovo otkrivanje Amerike zaslužuje najbolje ocjene. Penzioner Ferri je kao vino...što je stariji,sve je bolji. Zagor i Maria nisu dobar par za naslovnicu,ali dobro izgleda.
    09.11.2011
    21:38:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    02.01.2012
    23:06:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    13.01.2012
    16:46:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    jedan od boljih specijala

    18.01.2012
    20:06:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Pocetak 9-10, a kad se pojavi golem 6-7. Puno bolje je moglo. Crtez lijep. Naslovnica odlicna,puno obecavajuca.

    Joj golem sve pokvari!!! 

    14.03.2012
    06:38:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    16.04.2012
    20:29:00 sati
    velka031
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    18.04.2012
    10:24:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najdrazih epizoda specijalaca.

    Bure, Ferri svaka cast

    24.05.2012
    19:54:00 sati
    going going
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 7, 9

    Mogu shvatiti da se nekima epizoda svidjela, ali meni sve ovo skupa nekako ne pripada Zagorovom svijetu.

    04.06.2012
    00:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj specijalac se lako čita i dopadljiv je.

    04.08.2012
    21:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Jako zanimjiva priča.stvarno mi se svidjela

    29.09.2012
    12:39:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    "...vi ostali belci ste ludi, ne poštujete ništa što je sveto, pa čak i kada znate da će vas to uništiti."

     

    Burattini sa "čudovištem koje bi se trebalo probuditi iz sna, ako sveto mjesto bude oskvrnuto" na neki način kopira Caponea i "Sveti breg".

    Nekoliko zamjerki:

    Sveta pećina je tako očita i lako uočljiva da nikako nije mogla ostati skrivena tijekom vremena, praktički to je ogromna rupa u brdu.

    Čudovište je neka verzija Frankensteina, što znači da je takvo nešto već obrađeno u "Moloku".

    Sam način pripovijedanja je linearan i predvidiv. Bijelci oskvrnitelji i indijansko pleme koje čuva neku tajnu. Uobičajen sukob kojeg Zagor na vrijeme spriječi. Jedina "novost" jest priča o Kristoforu Kolumbu. Sve se događa u stotinjak metara kvadratnih, legenda o Kolumbu je nakalemljena na priču. Već viđeno i nevješto ispričano, Kolumbo je zaslužio bolju priču od ove.

    04.12.2012
    00:53:00 sati
    solar
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 51%

    5, 6, 4, 6

    Počelo je dobro sa cijelom pričom o Kolumbu, no onda se samo pretvorilo u još jednu epizodu o bijelcima protiv Indijanaca. Činilo mi se da se sve više vrti o golemu nego o Kolumbu, pa sam se zapitao zašto su se uopće trudili oko cijele te priče o Kolumbu? Kovčeg je mogao donijeti i neki XY i priča bi imala isti efekt. Priča ima dosta gluposti:

    - ona "sveta špilja" nije niti tajna, niti dobro čuvana. Bilo tko se mogao ušetati unutra i naći kovčeg s golemom. Glupo.

    - Lik ostavlja nož zabijen u zemlju ispred vezanog Chica i Zagora.

    - Borba Zagora i golema traje dve sekunde.

    - Zagor odmah trči bijelcima u pomoć, iako ne zna tko je u tom trenutku good guy a tko bad guy. Na kraju se ispostavi da je pomogao zločestima.

    Naslovnica mi se ne sviđa samo zato jer nema veze s epizodom. Valjda ih je bilo sram staviti naslovnicu koja bi izgledala isto kao "Molok". Bezvezni specijalac.

    21.12.2012
    02:02:00 sati
    Hexen
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Meni skroz dobar Zagor... misterije, malo magije i fantastike... super!
    25.12.2012
    11:57:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Prosječan specijal, "ni na nebu ni na zemlji"... a pošto je specijal nažalost prilično loša edicija, ocjene neće blistati. Ferri odličan. Slažem se s komentarom dva reda iznad

    04.03.2013
    15:32:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    S jedne strane izlizana tema o bljedolikim oskrnaviteljima indijanskih svetišta u kojima se skrivaju nadnaravna čudovišta (Nolitta je već to rabio bez čudovišta u "Zlatni mač" npr., a od novijih pada mi na pamet Caponeov "Sveti brijeg" ili Paoluccijeva "Šamanova grobnica"); a s druge strane opsežna uporaba elemenata spekulativnih teorija poput onih iz MM-a. Tu je alternativna verzija Kolumbovog putovanja u Novi svijet, Lutajući Židov (rabin) i čudovišni Golem. Čak i rabin spominje da je došao do prijašnje karte Novog svijeta iz Aleksandrijske biblioteke. Mogao bih nabrojiti sigurno dvadesetak epizoda koje se bave tim temama u MM, i pritom tvore jednu od složenih mitologija unutar tog univerzuma. Lijepo je to Burattini sve zamislio, samo da je došao na ideju puno ranije, ovako sve izgleda već viđeno i izlizano. Osim ovih povijesnih flashbackova, radnja je zbijena u vrlo uskom teritorijalnom krugu (kako je solar primijetio u svom komentaru) i nema nekih složenijih podzapleta. Budući da volim ove teme, mogu reći da me strip držao do kraja. Mada, 20min čitanja je uvrh glave. Za Ferrija imam podijeljena mišljenja ovdje, budući da je izvrsno prikazao povijesne sekvence, čak se i poigrao kadriranjem (opa!), no priroda je prikazan potpuno beživotno i jednoliko.

    07.08.2013
    16:09:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Onako,ne lose!!

    Odlicna naslovnica!

    12.08.2013
    17:54:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    Početak odličan, pošteđeni smo Čikovih gluposti na 20+ strana. Što je nažalost glavna boljka i standardni ''filler'' u novijim epizodama.  Povijesni dio fenomenalan! Majstorski ispričan i fantastično nacrtan, pogotovo brodovi. To su zasigurno jedne od najljepših Ferrijevih tabli koje sam do sada vidio. Trebalo je sve to barem na 160 stranica jer se moglo malo zakomplicirat sa alkemičarem, šteta je da tako razrađen ''sporedan'' lik u finalu ne dobije veću ulogu od drvenog statista. Naslovnica je mogla biti i bolja jer ova mumija izgleda kao da je naknadno naljepljena na naslovnicu. Premda se ovdje vidi da nije - http://www.comicartfans.com/gallerypiece.asp?piece=1005602 . Recenzent je dobro primjetio da je Zagor izbrisao krivo slovo, i također je nepodudarnost u pisanju slova na čelu i Navarrovog izgovora. Dok govori alef zapravo crta tav i obrnuto. Usprkos tome i još nekoliko grešaka ovo je prilično dobar specijalac, i mogći Burattinijev najbolji period. A i Ferrijev :)

    22.11.2013
    12:58:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Solidna epizoda, malo podsjeća na onaj "naivniji" Zagorov period.. Ali to samo budi nostalgiju  ;)

    Dok se majstor Ferri primi crteža, epizoda mora biti odlična.. Šta drugo reči.. Ubacivanje povijesnih činjenica u strip je oduvijek dobitna kombinacija, ali dok je cijeli strip posvećen nekom povijesnom događaju ili ličnosti, to je onda svakako iznad uobičajene priče..

    Naslovnica mi je čak ljepša u Ludensovom izdanju, nego u originalu.. Šteta za dodatkom kojeg Ludens ne objavljuje..

    24.02.2014
    09:08:00 sati
    allessi
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 88%

    6, 10, 10, 10

    Vrlo dobar strip, priča o tome kako je Kolumbo zapravo otkrio Ameriku je odlična i domišljata, samo je kraj loš(što se tiče golema).  Između miljarde razloga zašto bi Kolumbo mogao biti poslan na takvo putovanje, odabran je najgori. Strip ima jednu od najboljih naslovnica ikad.

    05.04.2014
    18:49:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Veoma dobar specijalac

    26.07.2014
    00:39:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Nije priča loša ali nakon toliko priče o tajni očekivao sam nešto više,sve u svemu nije loša epizoda.

    24.09.2014
    18:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Solidan specijalac, čak jedan od najboljih, ali ipak prekratak za tako ambicioznu priču sa ubacivanjem Kolumba. Trebalo je to sklepati bar do nekih 200 strana, mislim da je bilo materijala, a da opet ne ode u dosadu i razvučenost.

    Ferri odličan crtež i pogođena mračna atmosfera=Maestro!!!

    28.02.2015
    08:04:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Vrlo dobar specijal, jest da prilično dugo traje pripovijedanje profesora o Kolumbovoj tajni ali ovdje je to bilo nužno da uvede čitatelja u sami zaplet. Moglo se pretpostaviti da je u pitanju nešto što ima veliku važnost za čovječanstvo pa tako ubacivanje Golema nije toliko neočekivano ali je svakako izvedeno na pravi način i u pravim okolnostima. Indijanci su već bili opkolili špilju i u tome trenutku se buđenje čudovišta činilo kao jedino rješenje za spas, ali je u stvari došlo do nevolje puno veće od osvetoljubivog protivnika. Na kraju je oblikovanje jedne riječi bilo dovoljno da se izbjegne katastrofa velikih razmjera, a to je ispalo puno logičnije nego što bi bila Zagorova pobjeda u nekakvom fizičkom obračunu sa moćnim stvorenjem.

    Naslovnica odgovara za priču iako ima sitnijih nedostataka, ali zato je crtež na najvišoj razini i spada u jedan od Ferrijevih boljih radova.

     

    10.07.2015
    09:56:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Nije loše, Burattini je bio obazriv kada je birao gdje će i u kojoj mjeri dodati svoju maštu a da ne izmijeni činjenice i, opet, da ne pretjera. Simpatično npr. da tako "saznajemo" da Kolumbo nikad ne bi bio pušten na put da nije bilo rabina; dakle, on je imao poštovanje kralja i ispada da ga nije ni bilo Kolumbo ne bi dobio dozvolu. Sad je samo pitanje koliko je smisleno da je golem ta strogo čuvana tajna koja se morala daleko prenijeti kad, piše Bure, u to doba njih već ima podosta u srednjoj Europi. Malo mi je glupo prikazana špilja opjevane važnosti, a posve vidljiva i nečuvana, na izvol'te.

    Crtež odličan, naslovnica vrlo dobra.

    13.08.2015
    16:29:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    13.12.2015
    11:40:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Neloša priča, ali ne nudi ništa spektakularno. Za jedno čitanje i poslije toga u zaborav.

    23.03.2016
    13:03:00 sati
    Paka01
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    15.02.2017
    15:15:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Pa dobro, čitao sam i gore...

    12.03.2017
    15:37:00 sati
    Gris
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.04.2018
    21:14:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 10, 6

    Priči je nedostajalo malo začina, kako bi i scenaristička rješenja bila inventija, ovako sve ispada isuviše linearno.

    03.06.2019
    11:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ok prica do pojavljivanja golema. Nekako je bezvezan. Ali bez obzira na to meni jedan od boljih specijal epizoda. 

    16.08.2019
    16:34:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum