Ples duhova

Zagor

ZG LUSP 29 | 160 str.

Nashack, vođa robovlasničkih Wapekuta, bijelce pretvara u robove. Zagor mora spriječiti nastavak te aktivnosti i pomoći Molly da pronađe svoga muža.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 5

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ples duhova
    ZG LUSP 29
  • Ples duhova
    ZG VCSP 23

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La danza degli spiriti
    ZG SPEC 23

ZANIMLJIVOSTI

  • Ples duhova je naziv za indijanski ritualni ples koji ih je trebao osloboditi bijelih doseljenika i vratiti bizone u preriju. Nastao je u drugoj polovici 19. st., a završio je 1890. kada su vojnici izveli masakr kod Ranjenog koljena.
  • Društvo prijatelja ili Kvekeri su kršćanski pokret koji priznaje Isusa i Bibliju, ali ne priznaju obrede i nemaju svećenike te ne vjeruju u nasilje. Nastali su polovicom 17. st., a najpoznatiji predstavnik kvekera je William Penn, osnivač Pennsylvanije (1681.) koju je osnovao kao zemlju vjerskih sloboda. 1947. su dobili Nobelovu nagradu za mir.
  • LU je objavio ovu priču godinu dana ranije nego je najavljeno na naslovnici.
  • Usporedba - izgled tabli nakon korekcija u redakciji. Tabla 1, Tabla 2.

Čovjek je zbog ljubavi spreman napraviti svakakve gluposti, a ako oslijepi od ljubavi tada granica između morala i zločina nestaje. Naravno, ljubav je čest motiv u svim stripovima bez obzira na mjesto i vrijeme radnje - tako ni ova epizoda nije izuzetak. Molly je žena oko koje se vrti cijela priča. Život je nije mazio i svaki put kad bi joj se sreća ukazala kao svjetionik brodu u oluji pojavila bi se neka zlokobna hrid koja bi uništila njezinu sreću. Ključno pitanje glasi: ''Trebamo li suosjećati s njom ili ne?'' Kada se pročita cijela priča dolazi se do solomonskog rješenja problema. Svakako je trebamo žaliti i reći onu narodnu, nije imala sreće u životu, ali svakako je zaslužila i osudu za neka svoja djela. Ubojstvom trgovca Molly je prešla granicu razuma, a još dva Indijanca na savjesti je sigurno neće odvesti do nebeskih livada. No, ipak dio njezine duše će biti s mužem jer su luđaci sveti Manituu.

Nashack se doselio u Darkwood te je krenuo pljačkati i otimati od okolnih plemena njihova dobra. Zapravo možda bi mu se to još moglo progledati kroz prste da momak nije krenuo u otmicu muškaraca za radnu snagu. Ovdje se može pronaći i neka vrsta ironije za bijelce jer su oni bili ti koji su odvodili Indijance u roblje kao u Robovima rudnika ili Svratištu obješenih. Čovjek ima totalno iskrivljene moralne norme, ali poštuje tradiciju i kod njega postoji osjećaj za hrabrost i fair-play borbu. Može se primijetiti neka sličnost s Winter Snakeom. Obojica znaju za čast, poštovani su kod svojeg plemena, a ni petlje im ne nedostaje. No, Nashack je još uvijek željan osvete pa namjerava jedan dan, kada se umori od života, potražit će Zagora da ga razbije k'o beba zvečku. Nasuprot tomu postoje Ryan & company koji su klasični zločesti trgovci koji prodaju oružje Indijancima. Ryan je klasičan negativac kojemu su na srcu samo glave mrtvih predsjednika. Ima svoje saveznike među trgovcima i traperima tako da uvijek može nabaviti potrebnu robu i sakriti je u slučaju da ga traži zakon. Od svih likova trgovci su najslabije napravljeni. Dobro mora se priznati da nakon 50 godina ne može se na s tom skupinu ljudi napraviti ništa inovativno, ali da su se oni izbacili te da Zagor prati Molly u potrazi za Joshom pa zajedno s Chicom se pobrine da joj noći ne budu hladne... Eh, to bi bila jedna zanimljiva priča.

Zagor i Chico su se još jedanput uputili u avanturu koja sadrži scenarističke i crtačke rupe. Iz priče se moglo puno više izvući, ali je možda u ključnom trenutku scenaristu ponestalo ideje. Mirkec stavlja Zagora, Chica i Molly u zamku, ali umjesto da ih traperi pobiju prije nego Zagor išta posumnja, oni gentlemenski ne žele iskoristiti svoju priliku i zato na kraju svi izginu. Naravno na kraju čovjeku nije ni jasno zašto su ubacili to zarobljavanje. Može biti da je Perniola želio pobiti dva ratnika Oneida ili jednostavno nije znao kako napisati dvadesetak stranica stripa. Nadalje se scenarista pogubio u tom silovanju da Molly dođe do muža. Gotov je na svakoj drugoj stranici Josh je napravio ovo, Josh je bio tamo, rekao je ovo... Čovjek samo čeka kada će krenuti priča kako je Josh zamotao čokoladu. Problem ubojstva trgovca je dobro izvedena jer čitatelj cijelo vrijeme vjeruje da zna tko je ubojica i onda na kraju veliki obrat. Crtež nije toliko loš koliko u njemu ima nelogičnosti. Poglavica u jednom trenutku ima dvije ratničke crte na desnom ramenu, a u sljedećem samo jednu. Poglavica je prvo ranjen u lijevo rame, a kasnije i u desno, ali mu je omotano samo desno rame i prsa u koja uopće nije pogođen. Chico koji inače ne može podignuti ni običnu granu ovdje podiže dječaka u naramak.

Naprijed

ZG LUSP 26 Mjesec kostura

ZG LUSP 30 Crna krv

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    - Talijani na njihovim forumima su oduševljeni pričom. Po njima je, u zadnjih godinu dana, jedina bolja od ove "Ljudi bezakonja" Raucha/Della Monice. Burattini je rekao da zbog dobre reakcije čitatelja, Perniola već radi na nastavku.

     

    - Inače, solidna priča s dosta zanimljivih obrata i zapleta. Vješto scenaristički odrađeno.

    Nažalost crtež je previše kilav.

    04.01.2012
    16:30:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    zanimljiva prica

    04.01.2012
    16:34:00 sati
    shrek1278
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    4, 8, 8, 7

    Moj dojam je da scenarij šije priču za duplo jer priča za specijalni broj je loša ali scenarij izvlači stvar. Crtež iznenađujuće dobar a naslovnica, može stari Gallieno i bolje.

    04.01.2012
    17:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

    prica je odlicno krenula i imala je dobar tok, ali pred sam kraj dijalozi su postali toliko glupi i naivni da je bilo tesko to za svariti.

    04.01.2012
    17:14:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    6, 8, 6, 7

    S obzirom na niz loših specijalaca koji se nanizao još tamo od "Divlje horde" ovo je djelovalo kao pravo malo osvježenje unatoč tomu što priča baš i nije za specijalac.

    04.01.2012
    18:43:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    2, 3, 2, 5

    Nevidjeno los crtez i jos gluplja prica sa toliko rupa i fuseraja da nemam reci..jedva sam procitao do kraja...jedan od najlosijih Zagora

    04.01.2012
    19:22:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Nije sad jedan od boljih specijala, ali nije toliko ni loš. Priča je interesantna samo ima neočekivani kraj.

    04.01.2012
    20:16:00 sati
    split85
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    3, 6, 7, 6

    Priča o Indijancima koji hvataju bijelce za robove...jel može nešto gluplje od toga za kostur priče??? Sve te gluposti su donekle čitljive jer je sve to dobro spojeno u jednu cjelinu, crtež je na trenutak dobar,a na trenutke loš. Zagor na naslovnici mi je sitan i izgleda kao slabić.
    04.01.2012
    21:21:00 sati
    Oki
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Priča je čitljiva ali ništa više od toga. Sa tom idejom i scenarijem moglo se napraviti puno više. A crtež...Ha, ajde nije loš.

    04.01.2012
    22:41:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 72%

    6, 8, 8, 6

    Sasvim solidan specijalac. Dinamičan i brzo se čita. Crtež ima mana ofkors, ali ne može se reći da je loš, pogotovo u akcijskim scenama je crtač dosta dobar. Specijalci su mi najslabija edicija Zagora, pa nisam puno očekivao, ali sam se na kraju ugodno iznenadio.

    05.01.2012
    00:32:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Vidija boljih priča, a i čitao puno gorih !

    05.01.2012
    08:09:00 sati
    barkley
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična priča i crtež!

    05.01.2012
    13:27:00 sati
    skuby
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    06.01.2012
    11:20:00 sati
    Nedo
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Solidna priča i scenarij Perniole, jedino me ta Molly živcira.  Crtež je slab. Mangiantini sve žene crta slično, Zagor je premišićav, Chico premršav, Indijanci uopće nemaju crte lica crvenokožaca, nego sliče na bijelce, a Chicovi gegovi loše su nacrtani i uoće ne izgledaju smiješno. Mnogo bolji posao je obavio u specijalu "Anulkino prokletstvo".  Od novih Zagorovih crtača mnogo bolje od njega crta Oliviero Gramaccioni (specijalac "Mjesec kostura").

    06.01.2012
    12:28:00 sati
    macca1985
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 4, 10

    zanimljiva tema, mangiantinijev najlosiji strip dosad

    18.01.2012
    20:59:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Solidna epizoda. Neloš specijalac, sve u svemu.

    21.01.2012
    14:36:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 7, 8

    Općenito gledajući, ovo je bezveze. Priča je glupava i neupečatljiva, scenariji još kako-tako i more proći a Mangiantinijev crtež je gori nego u njegovim prošlim radovima jer mu Molly ponekad izgleda ko neki mutant. Sve je to popraćeno uz par iritantnih (Molly) i stereotipnih likova kao što je onaj "pravedan" indijanski poglavica kojega smo u serijalu vidili već 100 puta samo je ima drugo ime. Tu su naravno i klasični trgovci oružjem i viskijem koji služe kao topovsko meso. Negdi pred kraj se Mirko malo pogubio, nisan ni zna oće li uspješno završiti priču. Uglavnom, specijalac kojeg ćete zaboraviti za par dana.

    20.02.2012
    10:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Nista specijalno, sasvim prosjecna epizoda sa poprilicno losim crtezom! Najbolja stvar je Ferrijeva naslovna...

    26.03.2012
    03:30:00 sati
    kandraks
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    16.04.2012
    20:23:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Teško za čitat.Tema već iskorištena.Crtež osrednji.Naslovnica najbolja.

    17.05.2012
    13:10:00 sati
    Patrix
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ovo je jedna vrlo dobra epizoda, crtež je jako dobar, negativci su odlično okarakterisani. Jedino je Čiko nešto lošije nacrtan. Ima puno lepih detalja u prirodi, i zanimljivo često se pojavljuju životinje u ctežu iz šume. Priča je solidna, jedino je malo prebrzo završena. Feri je mogao biti malo maštovitiji za naslovnicu.

    14.06.2012
    03:27:00 sati
    writer
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Sve u svemu vrlo dobro. Crtez cista 10'tka. Naslovnica je fenomenalna.

    06.10.2012
    11:02:00 sati
    Tutta
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    26.12.2012
    00:59:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    E, ovo je jedan od 2/3 loših specijala, i to spada u one koji su sranje kroz gusto granje. Prvih 20-ak stranica može proći, a onda strmoglavo prema dnu, uz loš crtež i za Ferrija ispodprosječnu naslovnicu...

    04.03.2013
    22:30:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    27.07.2013
    20:26:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Zabavna i brza prica. Lepo vodjena i fino zavrsena. Dobar je Perniola, kada mu se da malo vise prostora zna da napravi vrlo dobru pricu {naprimer onaj maksi}

     

    Manginati pored ovih nelogicnosti sto je spomenuo bjelolasica sve vrlo dobro crta sem Zagora i Cika!

     

    Ferri odlican!

    16.10.2013
    20:42:00 sati
    going going
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Kad je Zagor specijalac u pitanju, ocekivanja uopste i nemam vise, jer su me zadnji nekoliko brojeva toliko razocarali da je to nevjerovatno.  Ovaj je ok, nista vise.  Crtez dobro izgleda kad su svi likovi osim Zagora u pitanju; on je jedini koji mi ne izgleda onako kako treba.  Mangiantini nije bas los crtac, ali sigurno nije za Zagora.  Prica je uglavnom predvidljiva, osim pri kraju, kad saznamo da je Josh davno pogino, i da je sva ova potraga sa od Molly bila uzalud.  Nekako je ova prica i dosta tuzna, nema onaj tipicni happy ending kao sto vidimo toliko puta u ovom serijalu.  Specijal kojeg neco zaboravit, ali sumnjam da cu ga ponovo procitat.

    01.11.2013
    02:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Meni je ovo jedna od boljih epizoda u ediciji specijal.. Ako ne i među top 5.. Priča lijepo teče, ajde malo je čudno to zarobljavanje, ali sve u svemu scenaristički je to dobro odrađeno.. Nepotrebne su tolike kritike na račun ove epizode jer ona stvarno je osvježenje u Zagorovim epizodama.. Sviđa mi se lik Molly Graw koja je spremna čak i ubiti zbog ljubavi.. Sviđa mi se kako je prikazana ta njezina opsesija, ta njezina zaluđenost..

    Crtež je također jako lijep.. Što se mene tiče, Mangiantini je to jako lijepo dočarao i da bar on crta što više epizoda.. Može komotno preuzeti Chiarolline epizode.. Naslovnica je prosječna.. Prolazi..

    Jedina manjkavost ove epizode, tj. jedini problem je što to nije "specijalna" epizoda.. Edicija specijal bi trebala sadržavati specijalne epizode koje su po nečemu posebne.. Ova epizoda nažalost nije posebna.. Ona je jako dobra, ali nije posebna.. To je komotno mogla biti epizoda koja ide u regularnoj seriji u dva nastavka..

    27.02.2014
    10:19:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Solidan specijalac

    26.07.2014
    00:37:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Shvatam šta su hteli napraviti sa ovom epizodom i delimično su i uspeli.

    24.09.2014
    21:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 8, 4

    Kada sam čitao ovaj specijal odmah nakon njegovog izlaska priča mi se dosta svidjela, ali sada mi je baš zasmetala ta velika količina patetike u svim dešavanjima u vezi Molly Graw. U redu je biti bolesno uporan, pa čak i spreman na zločin da bi došao do cilja, ali ono samoubojstvo na kraju je ipak previše za strip kao što je Zagor. Znalo je takvih scena biti i ranije, na pamet mi je pala epizoda Izgubljeni sin ali tamo je samoubojica postupio tako jer je htio izbjeći kaznu zatvora a vjerojatno i vješanja. Napraviti samoubojstvo zbog toga što nemaš hrabrosti živjeti sa boli zbog gubitka drage osobe je scena koja paše za Dylan Doga ali nikako za Zagora. Ako je scenarist htio postići da čitatelj osjeća sažaljenje za Molly onda je pogriješio, barem u mojem slučaju. Mislim da je dobila ono što je zaslužila, samo bi bilo bolje da su je ubili indijanci a scenarij bi dobio ocjenu-dvije više. Od ostaloga treba izdvojiti klopku u kolibi koju su razbojnici pripremili za Zagora i ekipu, način na koji ih je Zagor pročitao je možda i najbolji dio u cijeloj epizodi.

    Kako priča obiluje šumskim scenama crtež ipak dobiva dobru ocjenu, bez obzira na određene probleme koje Mangiantini ima sa likovima.

    29.08.2015
    17:38:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    dobar specijalac.interesantni su ti kvekeri,njihova miroljibivost i nenasilje.nekako su najbliži humanizmu,toleranciji,suživotu sa drugim vjerama i kulturama.zato su idealne i lake mete .biti kveker na divljem zapadu u ono vrijeme doista nije bilo lako.neko bi rekao kukavice, nemaju muda da uzvrate udarac,slabići.da li je doista tako?da li je jače oprostiti čovjeku koji ti nanese zlo ili mu uzvratiti istom mjerom?

    19.07.2016
    16:15:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 5, 10

    29.08.2017
    19:10:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 5, 10

    Za procitati jednom,crtez jos vise odmaze

    29.04.2018
    04:33:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovo su teske teme i van stripa (Kvekeri i njihova filozofija zivota, nasilje nad decom, prostitucija, robovlasnistvo). Nije lako napraviti pricu sa ovakvim podtekstom, a da se ne smuci citaocu. Jos ako zelite ubaciti zagorovsku akciju... tesko to ide...

     

    No, sve u svemu, scenarista se nekako izborio, prica moze da prodje, iako nije tipicna za stripove o Zagoru.

    24.03.2019
    12:58:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    29.03.2019
    00:28:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 28%

    1, 2, 4, 7

    Ne znam kakav je smisao ove priče? Neke teme nisu za Zagora. Onda, nije mi jasno čemu ovo forsiranje problema prostitucije. Pedeset godina u serijalu nije valjda nijednom spomenuta prostitucija, a onda posljednjih u nekoliko priča van redovne serije Zagor sreće neke bivše ili sadašnje prostituke ili silovane žene. Sama priča je jako loše postavljena - poludjela žena u potrazi za mužem ubija ljude i na kraju izvrši samoubistvo! Zagor je tu skoro suvišan. Crtež loš, naslovna nešto bolja.

    21.04.2019
    10:23:00 sati
    delboj
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Sasvim solidno.

    03.06.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    06.06.2019
    10:50:00 sati
    Gris
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 686
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2559
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum