Buđenja

Zagor

ZG LUSP 32 | 260 str.

Kiša ne prestaje padati dok se u seocetu Cloudy Hill dešavaju neobjašnjive, užasne stvari. Mrtvi ustaju iz svojih grobova i ubijaju sugrađane koji su im se zamjerili. Kada kiša prestane padati, sprat će i ovu misteriju i pokazati čovjekovu luđačku potrebu da pobijedi i nadživi smrt!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*5

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Buđenja
    ZG LUSP 32
  • Buđenja
    ZG VCSP 26

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Risvegli
    ZG SPEC 26

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi rad vrlo cenjenog crtača Emanuela Barisona na Zagoru.
  • Barison radi na još jednoj Zagorovoj priči koju potpisuje Burattini i koja će takođe biti objavljena u Specijal ediciji samo što će ovog puta umesto horror tematike biti Sci Fi.
  • Sergio Bonelli je oduvek bio zainteresovan za Barisonov rad. Pre par godina Bonelli mu je ponudio da nacrta jednog Texonea (tj. Teksovog Giganta) ali je Barison odbio zbog obaveza. Kasnije se javio Sergiu i odlučno rekao da želi da crta Zagora, svog omiljenog junaka iz detinjstva!
  • Zanimljivo je da su i Veseli Četvrtak i Ludens izdali ovu epizodu samo mesec dana posle premijere u Italiji. U Italiji je strip izašao 26.3.2014.
  • Ovo je Burattinijev osmi rad za specijal ediciju.

Pre nego što dođe poslednji trenutak, sedam dana će nebo slati poruke... Prvi dan predstavlja početak... Krvavi oblak dići će se sa severa u pratnji munja i moćnih i velikih gromova! A sa neba će na svu zemlju pasti krvava kiša!
Apokalipsa po apostolu Tomi

Specijal je jedno od najdugovečnijih propratnih izdanja Zagora. Prvi broj je izdat davne 1988. i prva tri broja je potpisivao Marcello Toninelli. To izdanje je oduvek bilo posebno, imali smo jednu celovitu epizodu prvo na 132 strane sa dodatkom u obliku zanimljivih tekstova ili kratak strip o nekom od sporednih junaka, a kasnije se broj strana proširio na 160. Bosseli i Burattini su se trudili da sve epizode koje napišu za tu ediciju opravdaju naziv Specijal, ali vremenom su pisanje epizoda preuzeli scenaristi koji nisu bili vični da napišu kvalitetnu epizodu na relativno malom broju strana. Pored nevičnih scenarista dešavalo se da naiđu i crtači koji nisu omiljeni u Zagorovoj ekipi i tako se stvorio niz bezličnih, dosadnih i lošnjikavih epizoda. Taj dugački niz je prekinula upravo ova epizoda ,,Buđenja"!

Zagor je oduvek bio mešavinarazličitih žanrova, što je ključ njegove dugovečnosti i popularnosti. Od početka serijala smo imali izlete u druge žanrove van westerna najviše u horror i Sci-Fi tematiku i tako smo dobili mnoge legendarne priče koje i danas oduzimaju dah novim generacijama čitalaca. Burattini, koji je nasledio Bosselija na uredničkom mestu Zagorovog serijala, u poslednje vreme nije omiljeni scenarista. Obuzela ga je hiper produkcija i tako mu se često desi da žrtvuje kvalitet zarad kvantiteta. Ali u ovoj priči to nije bio slučaj. Burattini nam je pokazao da i dalje ima talenta, volje i sposobnosti da napiše odličnu priču kada hoće i kada treba. A ediciji Specijal je ova epizoda itekako bila potrebna!

On se već pokazao kao majstor za mistery priče sa primesama horrora gde se Zagor ponaša kao detektiv i pomoću svoje inteligencije i dedukcije rešava vrlo zamršene slučajeve, kao na primer u pričama ,,Tajanstveni samostan", ,,Demonska knjiga", ,,Opaki Mortimer" i druge.

Klaudi Hil je obično mesto na Divljem Zapadu koje se ni po čemu drugom nije isticalo od drugih manjih naselja koja su nicala svaki čas po bespućima i divljini Sjedinjenih Država. Život građana Klaudi Hila je takođe bio isto tako miran i monoton, nisu strahovali od Indijanaca jer je njihov gradić bio duboko u teritoriji gde ,,vlada civilizacija". Odnosno sve je bilo tako, dok odjedanput ljudi koji su nedavno preminuli nisu počeli da se bude iz večnog počinka, izlaze iz svojih grobova i ubijaju nekadašnje prijatelje i sugrađane. I baš se u svu tu zbrku upleo naš omiljeni Zagor, uvek spreman da pomogne svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na to koje su rase, pola ili staleža.

Ovo nije prvi put da se Zagor susreo sa hodajućim mrtvacima iliti zombijima. Prvi neprijatni susret sa ovim bićima Zagor je doživeo tokom davne pustolovine na Haitiju u priči ,,Vudu". Dakle ne bi trebalo da je Zagor nešto posebno iznenađen njihovom pojavom, ali ovi zombiji nisu glupa, polutrula, raspadajuća tela. Oni su fizički vrlo snažni, a i tačno znaju koga napadaju.

Posle uznemirujućeg prologa na groblju, zatičemo Zagora kako goni dvojicu okrutnih razbojnika koji beže posle pljačke banke i ubistva dvoje nedužnih ljudi. U Burattinijevim pričama često srećemo dvojicu okorelih bandita koji imaju manje skrupula od najvećih negativaca celog serijala i obično ta dvojica nesrećnika ne služe ni čemu u priči. Ovde nije takav slučaj, oni su razlog zbog kog Zagor stiže u Klaudi Hil. Klaudi Hil neodoljivo podseća na selo Undead u kojem se dešava prvi Dilanov i Xabarasovsusret u izvedbi dvojice majstora horrora Sclavija i Angela Stana.

Može se povući više paralela između ove i prve priče Dilana Doga: naslovna strana, zombiji, groblja a i glavni negativac u priči ima iste namere kao i Xabaras. A to je doživeti besmrtnost. Ljudi su se oduvek plašili smrti i stalno traže načine da se osude na besmrtnost, a ne shvataju da tako sebe osuđuju na večnu propast, da zauvek gledaju ratove i strahote koje ovaj svet može da ponudi. Burattini je ubacio i jedan mali homage (omaž) pričama koje je potpisivao Gianluigi Bonelli, gde odnos Zagora i Čika nije bio tako definisan kao što je danas, u vidu dijaloga Zagora i Čika na groblju:

Zagor: Bolje bi bilo da odeš po onaj ašov!
Čiko: Š-šta će ti?
Zagor: Da te njime udarim po glavi ako ga ne doneseš odmah!

Burattiniju se sa pripovedačkog aspekta ove priče nema šta zameriti, priča je od početka neizvesna i napeta, nema prepričavanja i dodatnog objašnjavanja koje mu se često zamera, sve se dešava brzo, sa puno akcije (a povremeno i brutalnosti) i dovoljnom količinom humora.

Zagor je u ovoj epizodi smiren, proračunat, iskusan, za razliku od Nolittinog (i donekle Sclavijevog) impulsivnog i nervoznog Zagora kog svi volimo. To je zbog toga što Bosseli i Burattini nažalost nikad nisu uspeli da prodru direktno u srž Zagorovog mentaliteta, zadržao je on sve svoje stare osobine, ali nije više onako prgav i spreman odmah da odreaguje kao nekad. Takvom utisku umnogome pomaže crtež cenjenog Emanuela Barisona, ali ne u lošem smislu. Barison crta zrelijeg, ozbiljnijeg i možda malo starijeg Zagora sa oštrim crtama lica. Njegov Zagor je preživeo i video svašta u svom životu i shodno tome deluje mračno i zastrašujuće, Barison svojim crtežom postiže da mi zaista poverujemo u to da Zagor nije samo običan čovek, već duh, heroj odabran od Manitua lično da deli pravdu i osigura mir. Barison je hteo da se uplašimo kada vidimo Zagora kako stoji na vrhu litice dok iza njega udara grom, da zadrhtimo kada se najedanput pojavi i krene da deli pravdu svojom sekirom, Barison je želeo da od nas napravi uplašene bandite nečiste savesti ili lakoverne, ali dobroćudne Indijance sa godišnjih okupljanja Indijanaca. I uspeo je u tome! Ovakvu teskobnu i horror atmosferu nismo videli još od Ferrijevih radova iz najboljih dana. On se služi kontrastima crne i bele boje da bi prikazao svu dinamičnost i napetost priče. Kadriranje je takođe odlično izvedeno, gotovo filmski.

Barison crta Zagora onako kako treba uz svo dužno poštovanje kakvo zaslužuje čitav serijal i sam Zagor kao lik. Dovoljno je samo pogledati scene kada Zagor trči do poprišta borbe: Bez imalo oklevanja, bez trunke nesigurnosti, bez straha... divovski. ..

Jedina zamerka koja može da se pripiše njegovom crtežu je Čiko. Na njemu bi trebalo još malo da poradi. Barison je bio preko potreban serijalu i nadam se da ćemo imati prilike u budućnosti da ga viđamo što je više moguće, jer Zagor zaslužuje ovakvog crtača! Naslovna strana legende Galiena Ferrija je jedna od boljih u poslednje vreme, ali ja bih svejedno više voleo kada bi posle 600. broja Ferri prepustio mesto naslovničara Nucciu ili Piccineliju(to bi sigurno privuklo i nove mlade kupce koji su preko potrebni serijalu) ,a on se posvetio da nacrta još nekoliko dobrih epizoda.

Zagor kao serijal nudi tolike mogućnosti i širine u pripovedanju da je šteta ne iskoristiti ih. Zagor može da bude svaki žanr, nepresušan je izvor tema koje mogu da se obrade. Ova priča dokazuje upravo to da posle 600 redovnih brojeva i 20 specijala i dalje može da se ponudi nešto sveže, zabavno i interesantno. Samo treba imati volje i mašte, a ograničenja ne postoje.

U poslednje vreme na forumu viđam veliki skepticizam prema novim pričama. Često vidim uzdahe ovog tipa Nije to onaj pravi stari Zagor i Zar im nije više dosta da prave jedno te isto i pokušavaju da oponašaju Nolittu i Ferrija, a i Zagor je propao serijal, trebalo ga je davno ugasiti.

To nije tačno.

Zagor nije propao serijal, on ima budućnost i to svetlu a ako autori budu dobili malo više slobode i želje ta budućnost može biti još sjajnija, toliko sjajna da može da zaseni sve druge serijale iz Bonellijeve kuhinje.

Naprijed

ZG LUSP 31 Čovjek iz Mavericka

ZG LUSP 33 Christopher mora umrijeti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Villain

    Ukupna ocjena 39%

    1, 1, 8, 9

    Crtež me je, iako sam sumnjao u to nakon viđenja tabli, prijatno iznenadio. Malo jeste specifičan i tAmAn, kao mrak, noć, ali opet je korektan. Jedina mana je neka zagorova kamena faca.

    Scenario da ideš u tri lepe. Imamo zagora detektiva koji uspešno rešava situaciju koja je vrlo slična već jednoj rešenoj, bolje reći identična.

    05.12.2014
    23:33:00 sati
    Villain
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Na početku imamo scene sa grobljem koje otvaraju mnoga pitanja. Ko je u stvari misteriozni čovjek koji izlazi iz groba? Da li se radi samo o nekoj varci i eventualno o nečemu za šta postoji logično objašnjenje, ili je ipak u pitanju natprirodna pojava. Nije prvi put da Zagor ima posla sa zombijima, od Nolittinog doba i priče „Vudu“, pa do aktuelne odiseje po Južnoj Americi, naš junak ima iskustva sa sličnim kreaturama. I zaista sve vodi na to da se ipak radi o živim mrtvacima, čestim gostima serijala Dylan Dog. Od prve stranice vlada velika neizvjesnost, apsolutno je nepredvidivo ko ili šta stoji iza strašnih događaja, jasno je samo to da na prvi pogled mrtvi oživljavaju i da normalni ljudi moraju itekako da imaju strah od njih. Upravo ta neizvjesnost traje tokom cijelog stripa, sve do pred sam kraj epizode. Ono što je dobro je da su prisutni i elementi komedije, pogotovo Chico je ovdje u punoj formi. Poplašen i smiješan, kao rijetko kada prije, u nekoliko navrata je uspjeo da mi izmami smijeh na licu. Horror i humor većinom dobro funkcionišu uporedo, mada je i tu opet sve do autora. Još jedna pozitivna stvar je ta što nema mnogo nepotrebnog teksta, akcijske scene su većinom dosta dinamične i ne gubi se vrijeme na previše objašnjenja, jedna od mana koja se često Burattiniju prebacuje.

     

    Što se tiče Barisona, ovo je jedan od najboljih crteža što smo vidjeli na Zagoru. 

    05.12.2014
    23:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    05.12.2014
    23:55:00 sati
    raic1922
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 10, 2

    06.12.2014
    00:08:00 sati
    krem
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Vrlo dobar specijalac, makar sto se tice graficke strane, tj crteza i naslovnice.  Barrison je dobar posao ovdje uradio, iako moram priznat da mu Zagorova faca izbliza ne izgleda bas najbolje, ali eto, to je sto je.  Burratinijev scenario je osrednji, u najbolju ruku: rasplet i nije bas nesto, a pogotovo negativac, kojem sam veoma rano otkrio, tako da je klimaks bio razocarajuci.  Ovu ocjenu odozgo dajem uglavnom Barrisonu i Ferriju (desetke), dok bi Buratiniju za ovu osrednjost dao najvise sesticu.  Sve u svemu, solidan strip, i bolji specijalac nego sto se moglo ocekivat od ove edicije.

    06.12.2014
    01:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Ne znam zašto ovako niske ocjene, priča je odlična, a Barrison je Frank Miller talijanskog stripa. Genijalna scena sa veprovima je ogroman plus

    06.12.2014
    08:52:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 58%

    6, 2, 8, 10

    Buđenja su razočaravajuća. Što je gore nego da su loša. Razočaravajuća kao i posljednji vukodlak. Crtež je odličan osim kad je u pitanju Chicova figura, nju Barison nije savladao i djeluje amaterski. Priča je ispričana po istoj šabloni kao i Nuccijev Vukodlak iako ima i jedan polutwist više.

    06.12.2014
    09:42:00 sati
    Deers
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Naivno loša i apsolutno nezanimljiva priča koju prati neobično dobar crtež.

    06.12.2014
    13:04:00 sati
    Paka01
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    meni je priča ok,ali nemogu reci da sam navika na ovakav crtez Barisona,tek je pocea na zagoru vidit cemo kakav ce biti dalje

    06.12.2014
    15:32:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 9, 5, 8

    06.12.2014
    17:05:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 2, 9

    Gospodinu Ferriju kapa dolje kada drhtavim rukama nariše ovakvu naslovnicu, ali njegovom nasljedniku Barisonu cista dvojka za apstakciju kojom nas je podario u svom nazovi uratku. Mali Moreno i dalje glumi pametnjakovića kada preko jedne stvari odradi posao. Ovakav nazovi horror zaista nije niti za almanah serijal. Toliko nemaštovitosti, trivijalnosti i kao play of the day pa što je zapeo za poljska imena sudionika priče. Možeš ti puno bolje Moreno...

    06.12.2014
    17:36:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    06.12.2014
    18:27:00 sati
    solar
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 48%

    1, 3, 9, 9

    Ovo bi kao trebao biti horror. Ovo je najgori horror pokusaj koji sam procitao, Burattini nema pojma za ovakav tip price, njemu vise lezi kad ima neki neprijatelj u sjeni ili prikrivena izdajica u ekipi i slicne fore, onda je briljantan, ali ovakvo nesto, ajme.

    06.12.2014
    19:05:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Specijalac, koji je opravdao svoje ime "specijal".
    Ponajprije zbog crteža. Stvarno sam guštao u odličnom kadriranju i igri svjetla i tame. Barison je crtao Zagora herojski i ponosito, iako je na par vinjeta i fulao (krakati likovi). Zamjeram mu i Čika. Par Čikovih reakcija je bilo nacrtano previše karikaturalno za moj pojam. Čiko je ovdje ionako u službi komedije i bez i jedne ozbiljne reakcije i akcije, tako da je bilo malo too much kad ga još i crtamo neozbiljno. Bure nije ponudio ništa novog, ali to ne znači da je ovo loše. Jednostavno Buretov prosjek, koji ne istupa ničim osim crtežom, koji je, na stranu krakatost i Čiko, ipak zaslužio dobre ocjene. Glavni neprijatelj nije toliko očit ako se čita u jednom dahu. Zagorovi zaključci su također u redu. Nisu usiljeni. Drago mi je da Bure nije otišao skroz u nadnaravno. Nije "Tajanstveni samostan" ili "Kameni div", ali za specijalac i više nego dobro.

    06.12.2014
    21:33:00 sati
    nagor
    uredi
  • Tommy.H

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    06.12.2014
    22:30:00 sati
    Tommy.H
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 58%

    5, 3, 9, 7

    Zadovoljan sam samo crtežom, on daje zgodnu atmosferu poprilično lošoj priči. Sve se dešava tako brzo, nekoliko okršaja i bezvezan završetak. Naslovnica je ok.

    06.12.2014
    23:02:00 sati
    jasa
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.12.2014
    14:24:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    07.12.2014
    16:36:00 sati
    Kauboj
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    07.12.2014
    19:30:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    07.12.2014
    19:53:00 sati
    Nedo
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 43%

    3, 4, 5, 7

    Jedan od dosadnijih Zagora. Crtež na razini Lazarus Ledda.

    08.12.2014
    09:39:00 sati
    alen
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    08.12.2014
    11:32:00 sati
    goghy
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 51%

    5, 2, 7, 9

    Priča viđena x puta (DD, MM pa i ostali), što uopće nije problem, ali Burattinijeva izvedba je šuplja, bez napetosti, mlaka... horror za kamiličare.

    Crtež koji odudara od onoga što smo navikli u Zagoru, ali za razliku od nekih "umjetnika" koji se iživljavaju na serrijalu, Barrison itekako zna crtati, što ne znači da je sasvim uspješno savladao Zagorov svijet. ja mu ne bih dao supervisoku ocijenu samo zato jer je dreugačiji, ali je sasvim solidan.

    Ferri najbolji u ovom izdanju, ali naslovnica je ionako najmanje bitna.

    Nategnuti prosjek - puno je obećavao, ali je malo dao.

    09.12.2014
    09:26:00 sati
    ike666
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Moram priznati da me iznenadio ovaj specijal i to čak pozitivno jer sam očekivao ipak nešto slabije, u svakom slučaju ispao je prilično bolji nego onaj prethodni ''Čovjek iz Mavericka''. 
    Iako su priča i crtež tipični dylandogovski ovdje mi to sasvim odgovara jer ta mračna atmosfera nije smještena u neko urbano područje već u divlje okruženje slično onome u kojemu Zagor inače obitava.
    Mala zamjerka priči što je u neku ruku predvidljiva jer se već na 92. stranici može početi naslućivati tko je odgovoran za buđenja mrtvaca ali u današnje vrijeme je teško napraviti nešto što će držati čitatelja u potpunoj neizvjesnosti do samoga kraja.
    Barison je odradio posao bolje nego što se to na prvi pogled može skužiti nekakvim letimičnim prelistavanjem stripa, kada se on pročita ipak se dobije drugačiji dojam. I njemu ide sitna zamjerka ali samo u nekim situacijama gdje je slabije nacrtao Zagora i Chica, mračna atmosfera je izvrsno dočarana pogotovo na početnim stranicama gdje je kiša dodatno pojačala takav prikaz.
    Ne može se mjeriti sa najboljim radovima Ferrija ali u svakom slučaju se radi o vrlo dobroj epizodi i ne bih imao ništa protiv da ovakvih bude više u budućnosti.

    11.12.2014
    19:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Burattini , kao glavni Zagorov urednik, ako misli dobro svome omiljenom junaku iz djetinjstva jedini pametan potez koji može učiniti je da izbaci sebe iz Zagorovog staffa i da se prihvati eventualno marketinga.

    Barisonu svaka čast. Sama činjenica da se uhvatio crtanja Zagora jer mu je najdraži junak meni je dovoljna da ga pozitivno ocijenim. Mada mi se čini da bi bolje funkcionirao na npr. Batmanu.

    Ferri - uvijek na nivou;)

    11.12.2014
    21:34:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sjajan mračni Zagor, crtež majstora Barisona čista desetka!

    Chico zaista simpatično nacrtan, baš me nasmijao :D

    12.12.2014
    00:29:00 sati
    macca1985
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa, kakav oproštaj od specijalaca. Treba više ovakvih priča, ali Bure ih nešto voli skrivati.

    13.12.2014
    19:44:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 5, 6

    kuku lele

    16.12.2014
    12:39:00 sati
    kasper
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    17.12.2014
    14:46:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 5, 8

    Priča nije loša pravo je malo osveženje iako mi se crtež nesviđa nekako odgovara priči.

    22.12.2014
    00:22:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    Bez veze. Ovaj moderni zagor nije za mene ...

    06.02.2015
    13:48:00 sati
    Djomba
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 6, 8

    Lose. Prica, scenario, jednostavno to nije to. Chico mi je djelova kao neka dvorska luda. Razumijem, on je tu bas radi malo opustenja, al mora li bit vako nisko. Crtez mi takodjer nije bas najbolje legao. Ok, to je stvar ukusa. Naslovnica, vrh svega.

    25.03.2015
    23:49:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sinian

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    13.06.2015
    16:52:00 sati
    sinian
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 6, 10

    Naslovnica odlicna jedna od najboljih,prica je mogla bit dobra ali ovo je preglup scearij,crtez je los!!

    19.08.2015
    02:05:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 50%

    2, 2, 10, 8

    11.11.2015
    17:52:00 sati
    wele
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 45%

    3, 2, 8, 6

    Ponekad se vraćaju i ponekad mi dođe da si opalim dva tri šamara što dajem novce za ovakav proljev.
    Bure- Čovjek na 500 priča napiše 10 dobrih. Ova naravno nije među njima. Svaki scenarij on mora napisati po nekoj svojoj jeftinoj šabloni. Dijalozi? Strava i užas.
    Dajte molim vas pročitajte razgovor ona dva razbojnika na početku. Evo karikiram:
    Kostner: Nismo smjeli ubiti onu ženu Froste.
    Frost: Prestani Kostnere
    Kostner: Zagor nam je za petama Froste
    Frost: Prošli smo kroz kanjon ali kiša je padajući izbrisala naše tragove Kostnere
    Kostner: Htio bih biti siguran kao i ti Froste ali ipak...
    Frost: Umaraš me Kostnere
    ...
    i tako dalje i tako dalje svi se međusobno nepotrebno imenuju i opet Bure objašnjava očito i ne dopušta čitatelju da stvori vlastitu sliku.
    Pročitao sam nekoliko komentara u kojima se tvrdi da je ovaj strip atmosferičan. Ne znam kakve kriterije imaju drugi ali meni nisu dovoljne 3 mračne i kišovite table da bih proglasio strip atmosferičnim. Nema tu napetosti kad se već prije polovice stripa može naslutiti nastavak radnje. Atmosfera se mora pustiti a ne servirati kroz priču.
    Akcijske scene su urađene na silu, tu nema kruha. Jednostavno loše.
    Ovo je toliko pravocrtna i jednodimenzionalna priča da je to sramota za čovjeka koji je napisao na tone scenarija.
    Da se razumijemo, ovo bi moglo proći ono tamo ranih 60' ali danas nema teorije.
    Crtež solidan do vrlo dobar. Barison ima dobar osjećaj za kadriranje ali povremeno mu se omakne pokoja krakata spodoba.

    06.12.2015
    09:58:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 47%

    3, 2, 8, 8

    Ne znam kad sam zadnji puta pročitao neki dobar Zagor specijal. Ovoga sam kupio zbog Barisona koji me davno privukao stripovima, crtajući Lazarusa Ledda. I on nije razočarao. Premda su Zagor i Chico podosta drugačiji nego sam ih naviknuo vidjeti kod drugih crtača, a Barisonov, na trenutke i podosta kvalitetom neujednačen crtež djeluje istovremeno i previše futuristički, skoro i superherojski (osobito u pretjeranim akcijskim scenama), nije me to toliko zasmetalo i ovo je dobrodošla promjena u moru uvijek istih crtača. Vrlo je dinamičan crtež, a atmosfera dobro dočarana, dok prikazi borbi stripu možda daju i nekakvu trash vrijednost. Ne mogu se oteti dojmu da bi Barison bio odličan u Dylan Dogu, pogotovo u slasherima. Sveukupno, bilo je dobro vidjeti Barisona nakon dugo, dugo vremena.

    Bure je pak katastrofa. Ranjena žena na samrti daje Zagoru informacije. Poslije ranjeni traper na samrti daje Zagoru informacije, a Zagor samo juri iz jedne borbe u drugu i na sredini stripa to već postaje isforsirano. Borba s veprom, pogotovo onaj "sudar titana", je čisti urnebes. Nema tu niti neke priče, a scenarij je autorsko samoubojstvo, tj. Bure je sam sebe pokopao, ali za razliku od mrtvaca u stripu nije ni u jednom trenutku, makar nakratko, uskrsnuo. Ono otkrivenje na početku stripa bi trebalo priči dati nekakav zlokoban preludij ili što već, ali uskoro postaje jasno da to zapravo ni nema nešto previše smisla, više je tek ubačeno radi teatralnosti. Skroz bezidejno sa scenarističke strane, na kraju me ni nije bilo briga za rasplet koji je bio i potpuno predvidljiv.

    Loša priča kojoj dojam malo povisuje Barison, dajući joj nekakvu trash vrijednost. Ferri je dobio priliku napraviti jednu atmosferičnu naslovnicu, u čemu je on i dalje odličan, ali sam lik Zagora mu je opet nekako neproporcionalno ispao.

    Ovi specijali koji izlaze zadnjih godina nisu ništa bolji od almanaha. Čak bih i almanahu dao prednost, tu i tamo se nađe barem pokoja zanimljiva informacija u onim popratnim tekstovima. Zbilja ne razumijem kako ovo ikome može biti kvalitetan strip, čak i onim zagriženim fanovima Zagora.

    20.12.2015
    19:03:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    jedan mračnjak od epizode.kiša,munje,mrtvaci ustaju iz grobova i ubijaju...sviđa mi se.malo više dylandogovski,ali nije ni zagor loš kada treba sprašit metak u glavu zombijima.barisonov crtež odlično odgovara uz ovu mračnu i misterioznu atmosferu.

    21.07.2016
    18:05:00 sati
    igor 12
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Dobar specijal, no ovdje nema nikakve horor atmosfere, priča je već viđena, prejednostavna. Scenarij je solidan, priča dobro teče, no u nijednom trenutku mi nije stvorila tjeskobu niti napetost. Crtež je odličan, no neki likovi su loše nacrtani pa zato ocjena manje.

    01.12.2016
    20:04:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    21.08.2017
    19:02:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Auuuuu Dilandogovska ep sa maestralnim crtežom Barisona! Ima nade za Zagora! Kakvo osveženje! Prijatno iznenadjen.

    17.09.2017
    18:52:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Dobra priča, zanimljiva, dinamična, samo je Buratini uprskao kraj suvišnim objašnjavanjem. Crtež solidan, možda malo nezagorovski. U početku je delovalo da vuče na Chiarollu i Laurentija, ali je, na sreću, nastavak stripa znatno bolji. Naslovnica veoma dobra.

    16.04.2019
    14:25:00 sati
    Batacele
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Dosta slabo. Epizoda napisana za Dilana Doga, samo što je umjesto Dilana ubačen Zagor i radnja je smještena u prošlost, ali kao da i nije, mjesto radnje se ničim ne razlikuje od Dilanovog svijeta. Čiko je zaista užasno nacrtan, obrazi su mu ogromni. Priča tanka, scenario nevješt, već viđeno, ništa novo, lako predvidljivo... Naslovna je samo izokrenuta prva DD.

    25.04.2019
    11:26:00 sati
    delboj
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Tko voli stripove atmosfere, ovdje se neće razočarati.

    03.06.2019
    11:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Očekivah pravi horror, a dobio neku lošu avanturicu.

    25.05.2020
    13:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.08.2020
    15:04:00 sati
    LL1986
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 72
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 295
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 219
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum