Moj prijatelj Jim Gitara

Zagor

ZG LUSP 4 | 128 str.

Naši prijatelji u Galvestonu nailaze na starog poznanika lutalicu, Jima Gitaru. Veselo okupljanje pokvari dolazak stranca Ordoneza koji unajmljuje ljude koji bi ga otpratili do ranča izvjesnog Marca Medine i štitili od napada Apača. Jim se neočekivano okrene protiv Zagora, a Zagor nakon što dođe sebi, sav izvan sebe krene u potragu za grupicom plaćenika i Jimom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Moj prijatelj Jim Gitara
    ZG KL 25
  • Na vodama Mississippija
    ZG LIBKB 38
  • Moj prijatelj Jim Gitara
    ZG LUSP 4
  • Moj prijatelj Džimi Gitara - Puerto Huarez - Tragični karneval
    ZG VCBZ 28
  • Džimi gitara
    ZG ZS 312

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mio amico
    ZG SR 100
  • Il mio amico "Guitar" Jim
    ZG TT 100

ZANIMLJIVOSTI

  • Četvrti susret s Jimom Gitarom. Prijašnji susret u ZG EXT 21/22 "Crni šeik". Vraća se u ZG LEX 184/185 "Povratak Jima Gitare" (Castelli/Donatelli). Zatim ZG LUSP #17 (orig. SP #1) "Protunapad", sp8b "Pjesma za Kimberly", da bi ga zadnji put vratio Boselli u epizodi LU "Veracruz". Vidi talijanski opis lika.
  • Epizoda je specijalno u boji jer je u pitanju 100. jubilarni broj, a Ludens se odlučio preskočiti ovaj broj u redovnoj Extra seriji i objaviti ga kao u ediciji Specijal! Epizoda koja je izašla u ZS ediciji objavljena je u CB verziji.
  • Chico i Zagor nalaze se u luci Galveston, u Meksičkom zaljevu. U Darkwood će se vratiti tek za nekoliko epizoda, u LUZEX 114-116 „Osinje gnijezdo“, gdje ih čeka grdna nevolja u obliku Hellingena!
  • Broj je izašao u listopad/studeni 1973, Zenith 151, 126 strana u boji!
  • Epizoda sadrži Indijance Apače koji se ne pojavljuju često u Zagoru, Pojavit će se tek mnogo godina kasnije u epizodi "Dimni signali" Burattini/Cassaro.
  • Pustolovina također ima svoju televizijsku verziju, u režiji Darija Ciole, za seriju Tex & Company Giorgija Bonellija.
  • Interesantna je činjenica da je svaki jubilarni broj crtao Ferri, no scenarija je svaki put radio drugi autor. 200 je radio Sclavi, 300 Toninelli, 400 Boselli, 500 Burattini!
  • U Tutto verziji epizoda koloracija je nanovo računalno odrađena s puno boljim rezultatima. Isto tako podvrgnuta je brojnim promjenama u scenariju i crtežu.

Moj (ne)prijatelj Jim Gitara

Pred nama je jedna od lijepih epizoda iz Zagorovog zlatnog razdoblja... Ili bar ja tako volim misliti. U prvom pravom jubilarcu Nolitta je počastio svoje čitatelje bojom, a isto tako vratio je starog poznanika koji je Zagoru opetovano zagorčavao život i pošteno ga iznervirao u više navrata. No, u zadnjem susretu Jim je otkrio i svoje druge (kvalitetne) osobine, i Zagor ga od tada počeo smatrati časnim i dobrim prijateljem. Sjetimo se, nakon tragičnih događaja s Crnim šeikom u kojim su obadva skoro izgubili glave, Jim se odlučio predati pravdi i završio u zatvoru u Fort Gloryju. I sada saznajemo da je pušten zbog „dobrog vladanja“. Susret starih prijatelja zalije se pivom i počasti lijepom pričom, no dolazak stranca i formiranje ekipe donosi preokret. Zagor se zakači s lokalnim probisvijetima, no na njegov poziv na pomoć u bitci, Jim napravi neočekivani pokret. Umjesto da mu pomogne, on ga udari i odlazi ostavljajući onesviještenog Zagora. WTF?! Kako li će Zagor reagirati? Nije teško naslutiti.

Zagor: "Ništa me ne boli toliko kao izdaja prijatelja... "

Opet se potvrđuje da je Jim Gitara kompleksni lik, zaista možemo reći da se nalazi na granici između dobrog i lošeg, a njegov karakter balansira između njegove urođene pohlepe i nekog simpatičnog altruizma. Sjetimo se samo legendarnih Jimovih podvala našim junacima, uvijek su izvlačili kraći kraj, a Zagor je doslovno gonio Jima kao bijesni pas! No nedavni događaji tijekom prošlog susreta pretvorili su neprijatelja u dobrog prijatelja. Gornja Zagorova rečenica sve govori, Zagor evidentno jako drži do odanosti svojih prijatelja i biva jako ljut ukoliko ga taj prijatelj izda. Pokupi Chica i kreće ponovo u lov na Jima Gitaru!

Jim Gitara se vratio!

Karakterno gledano kroz njihove postupke tijekom priče, Nolittine likove možemo podijeliti na tri skupine. Zle i dobre, koji se uvijek drže svojih strana - Chico i Zagor, apsolutni pozitivci (doduše Chico je našao manu Zagoru), a s druge strane negativci poput plaćenika Ordoneza ili njegovog šefa Vargasa. Treća strana su oni likovi koji uvijek balansiraju između dobra i zla, što silom prilika, što katarzičnim postupcima kojima iskupljuju svoje grijehe. Tu spadaju gornjeopisani Jim Gitara te Marco Medina. Medina je stari rančer s upitnom prošlošću, u svoju službu uzima lokalne Indijance i na taj način stvara saveznike. Ordonezov (glavni negativac epizode) karakter i identitet Nolitta drži u tajnosti sve do klimaksa. Naime, on je plaćeni ubojica kojeg je poslao Vargas, budući guverner Oklahoma Citya, i koji ne želi da se sazna za njegovu kriminalnu prošlost i partnerstvo s Medinom.

Nolitta koristi i u ovoj epizodi svoj omiljeni i pouzdani element kojim je tumačio i Zagorov postanak. A to je iskupljenje, okajanje svojih grijeha koji su se odigrali u prošlosti. Sjetimo se Zagorovog čina osvete, zapravo počinjenje pokolja među Indijancima Abenakima, epizodu koju i dandanas pokušava okajati. Jim je u prošlom susretu prošao svojevrsnu katarzu, a Medina je u ovom broj shvatio da mora regirati i ispraviti svoju inertnost. Zato ostavlja ranč svojim Indiosima kreće u Oklahoma City uništiti Vargasa, bez obzira što to može značiti i njegovu propast.

Većina aktera priče

Isto tako, ovo je jedna epizoda gdje se pojavljuju Indijanci Apači, inače česti akteri u Texu. Središnji dio priče uključuje i incident s Apačem Chorittom. Nije upitan sam sukob na relaciji Indijanci i uzorpatori bijelci, nego i Zagorov stav naspram držanja strana. Chico najednom osjeti navalu filozofskog razmišljanja, a pogledajmo kako je dijalog tekao...

Zagor: "Dobro znaš da se pri odabiru koga moram spasiti nikad nisam ravnao po boji kože, uvijek sam nastojao samo utvrditi tko je napadač a tko napadnuti. "
Chico: "U redu, raščistimo onda. Tko su ovdje napadači? Indijanci koji brane svoj svoj teritorij... Ili bijelci koji misle da imaju pravo smatrati svojim svaki pedalj ove zemlje? "

Priča balansira između (političkog?!) krimića, pustolovine, putopisa egzotičnim dijelom Meksičkog zaljeva. Korumpirani političari koji ne žele da se sazna njihova kriminalna prošlost, lutalice gitaristi, tajnoviti plaćenici. Na samom početku Nolitta nas uvodi u priču kratkim putopisnim činjenicama i osvrće se na trenutak na socijalnu problematiku tog podneblja. Nešto slično smo mogli vidjeti u Mister Noovim pričama kad ga je radio Nolitta. Prema nekim opaskama Zagor je ipak parcijalno socijalno osviješten, osvrće se na kretanja i postupke ljudi, no Chico mu postavi dobro pitanje. Kako on može odrediti koju stranu može obraniti, a koju napasti? Tko ima pravo u slučaju indijanskog pitanja? Priča se pred kraj pretvara u opsadno stanje, pozitivci u zamci, a negativci napdaju kolibu. No nisu svjesni da Nolittini pripovjedni mehanizmi ne dopuštaju da se zla djela na kraju ne plate. Pomalo poetski završetak, kako si sijao tako ćeš i žeti. Svaka okrutnost prema čovjeku se plaća, osveta je uvijek neumoljiva i pravedna. Samo što je lakše kad znaš da su oni nad kojima se sprovodi zločinci.

Ferri se odlučio na vrlo jednostavnu no efektivnu naslovnicu – onako kako je uvijek do sad izgledao susret Zagora i Jima. Nezaobilazni fizički sukob. Pomalo je kontra naslovu "Moj prijatelj Jim Gitara", i savršeno odražava Jimov oprečni karakter. Izgled podneblja kud se kreću naši junaci Ferri je prikazao prema svojoj viziji. Izgled svog tog kamenjara i pustinje je kao da smo na nekom drugom svijetu (pogledaj sliku niže). Uglavnom, Ferri i Nolitta na vrhuncu, pričaju nam priču o odanosti, prijateljstvu, pravdi i pravoj stvari...

Pustinja, kamenjar, neobični oblici?

Naprijed

ZG LEX 103/107 Kapetan Zmija

ZG ZS 304/306 Tragični karneval

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • legaz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Šta bih dao da današnje Zagijeve epizode imaju ovakav šmek.

    10.09.2011
    20:53:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     

    Old times they are not forgotten. Dobra stra vremena.
    10.09.2011
    21:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Mislim da je ovo bio moj prvi susret s Bonelli izdanjem u boji, a za klinca koji se do tada navikao čitati c/b ovo je djelovalo uvelike šokantno, ali u dobrom smislu, naravno. Nolitta je od jednostavne priče ovdje napravio izvrstan scenarij uz produljenje eoizode na 130 stranica kao dobar potez. Praktički savršen jubilarac, a Ferrijev crtež na istoj visokoj razini tijekom cijele epizode. O nostalgiji da ne govorim...

    10.09.2011
    21:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    10.09.2011
    22:10:00 sati
    velka031
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.09.2011
    22:21:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    10.09.2011
    23:36:00 sati
    dabraka
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    ..........................dobra stara vremena

    11.09.2011
    00:36:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jimmy je revolucionaran lik u serijalu, prvi tip koji je tweener, nije ni dobar niti los. 

    Crtez je odlican, pogotovo u crno-bijeloj verziji.

    Naslovnica je genijalna, pogotovo ako je povezemo sa naslovom epizode. Moj PRIJATELJ Jim Gitara, a na slici ga Zagor udara sakom. 

    11.09.2011
    06:11:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • miskod66

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stara dobra prica i Zagor u zelenim pantalonama.

    11.09.2011
    09:58:00 sati
    miskod66
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Hahaha baš sam jučer pročitao strip i gledam, ono, nema recenzije kada evo jedne danas ;)

    11.09.2011
    12:15:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    11.09.2011
    13:38:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epioda, i fantastican izbor izdavaca da ovo objave kao prvog jubilarca u boji.  Price je lagana, zabavna, i daje nam jednog od najboljih Nolitinih likova: Jim Guitaru, komplesknu osobu koju mi, bas kao i Zagor, u jednom momentu volimo, a u drugom ga mrzimo.  Crtez u boji je fenomenalan, a naslovnica, kao sto King kaze, jeste odlicna, ako se uzme u obzir ironija u vezi naslova epizode i crteza na naslovnici.  Kraj epizode je super, i mudra je odluka onog starog da se vrati u Oklahomu i da otkrije ljudima istinu o njihovom novom guverneru, koji je u stvari bivsi kriminalac.  Super, nema sta: Nolita, Ferri a onda i boja?  Sta se ovdje ne moze obozavat?   ;)

    11.09.2011
    17:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    top 3 Zagora ikad

    11.09.2011
    21:14:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    12.09.2011
    13:39:00 sati
    14act3
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    12.09.2011
    18:46:00 sati
    krem
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.09.2011
    05:24:00 sati
    teller
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Epizoda je oke, no očekivao sam nešto više od jubilarca.

    13.09.2011
    16:24:00 sati
    konj87
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Dobar jubilarac!Samo se crtež malo pogoršao uz boju.

    13.09.2011
    19:10:00 sati
    Patrix
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča. Jim Gitara uvek daje svežinu serijalu.

    14.09.2011
    02:17:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    16.09.2011
    16:18:00 sati
    karat
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Jedna od lošijih priča iz najboljeg perioda ali najbolje je to što je jako dobra. U ovom razdoblju nije bilo loše priče, bile su fenomenalne i jako dobre a ovo je jedna od onih jako dobrih. Malo je obična radnja za broj 100 ali je opet dobro izvedena i kad je Jim Gitara tu, mora biti zanimljivo. Zanimljivo je što ovaj jubilarac ima više stranica od ostalih.

    16.09.2011
    21:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo moćan uradak i jedan od stripova u kolekciji koji posebno cijenim. Sve najbolje.

    19.09.2011
    12:58:00 sati
    kucak
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    DeeCay je u svojoj recenziji "pokrio" sve ono na što se trebalo osvrnuti. Nemamo priliku u Zagoru često vidjeti likove koji balansiraju na granici dobra i zla. Oni su uvijek najzanimljiviji jer je i stvarni život za većinu ljudi balans između dobra i zla. Zbog toga mi je žao kada u današnjim epizodama scenaristi često pokušavaju sklepati priču od uobičajenih klišeja "crnog" ili "bijelog". Takav pristup danas nikome nije zanimljiv.

     

    Zaintrigirala me jedna rečenica u recenziji, gdje autor spominje da na kraju priče negativci napadaju kolibu ali: "nisu svjesni da Nolittini pripovjedni mehanizmi ne dopuštaju da se zla djela na kraju ne plate."

    To pokazuje da je recenzist dublje ušao u priču i razmišlja sa pozicije dotičnih likova. To me podsjeća na jedan intervju Q.Tarantina, koji je komentirajući svoj film "Inglorious basterds", na pitanje kako je moguće da u filmu Hitler pogiba, odgovorio otprilike ovako: "Naravno, povijesna je istina da se Hitler na kraju rata ubio, ali moji likovi u filmu to ne mogu znati, jer se radnja odvija prije 45´, i ja njima moram dati slobodu u djelovanju".

    Ono što ovdje Tarantino pokazuje jest okretanje paradigme naopako. On se kao scenarist toliko uživi u vrijeme, radnju, ljude, da likove na filmu smatra "pravim" ljudima, a kao takvi imaju i  slobodnu volju. Zašto sam naveo ovaj primjer? On pokazuje kako se pisci odnose sa svojim likovima. Na koji način se događaji mogu odvijati i gdje nas autorova mašta može odvesti ako ostanete vjerni svojoj intuiciji i izađete izvan ustaljenih okvira.

     

    Ova avantura je dopadljiva baš zbog "sivih" protagonista, ljudi, poput Medine koji okajavaju prošla nedjela čineći dobro. Nije mi se svidjela reakcija Duha sa sjekirom, koji je dopustio da ga obuzme bijes nakon što ga je Jim Gitara onesvijestio. Ali lako da ga je samo obuzeo bijes, nego ga je još i isprebijao na mrtvo ime kad ga je našao, usprkos što mu je ovaj spasio život. Zagor bi trebao biti malo ponizniji jer na duši ima puno više "grijeha" (sjetimo se ubijenih Indijanaca u osveti svoga oca), od Jima ili Medine.

     

    Meni se boja ne sviđa, samo je "ugušila" crtež. Crno-bijelo bi bilo puno bolje.

    21.12.2011
    22:58:00 sati
    solar
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    fenomenalno, samo da nije u boji...

    18.01.2012
    19:55:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Zagorove jubilarne epizode uglavnom se skoro nikad nisu bavile nakakvim sudbinskim pitanjima vezanim uz samog protagonista, tako da je i ovo jedna takva prosječna, šablonska priča. Koloriranje ovih prvih jubilaraca također nije nešto posebno, za razliku od ovih novijih.

    29.01.2012
    16:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Lagana prica.Scenario uskladjen sa raspolozivim stranicama. Jim Gitara,vrlo interesantan i simpatican lik . Ciko nije bas imao nekakvu ulogu.Pokoja gluparija,ono sa strane.Ostali likovi obicni prosjek. Color je me razocarao. Toliko je los,da je Ferrijev crtez "unisten" . Naslovnica ok,mogla svakako bit bolja.

    12.02.2012
    23:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    18.02.2012
    00:54:00 sati
    vknez
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobra epizoda, ako nista drugo ono zbog pojavljivanja Dzima Gitare! Ferri odlican!

    25.03.2012
    17:54:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik. Ferri savršen. Čudi me kako je autor dao lošije ocijene...

    16.04.2012
    06:07:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlican strip! Nek smo zivi i zdravi pa da proslavimo i 1000 epizodu

    26.04.2012
    18:38:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    20.05.2012
    21:40:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 7, 10

    Priča je bezveze, scenarij tanak. Za zaborav. Ferrija je uništio kolor. Naslovnica super.

    23.06.2012
    20:03:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlična priča kao i sve iz tog "zlatnog" Zagorovog razdoblja... Naslovnica puno bolja nego ZS. Sve u svemu odličan strip, ali boja mi ipak kvari fantastičan Ferrijev izričaj... definitivno glasam za crno - bijelog Zagora !

    26.06.2012
    10:43:00 sati
    nightman36
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Svakako dobra epizoda zbog Jima Gitare

     

    16.07.2012
    11:43:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Lagana priča, pomalo precijenjena.

    01.03.2013
    17:02:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    10.03.2013
    11:32:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    17.03.2013
    00:35:00 sati
    Fran
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Tek nešto više od prosjeka. Jim Gitara mi je oduvik bio bezvezan i pomalo dosadan lik. Ferrija skoro uništio slabi kolor.

    03.07.2013
    12:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 9, 3

    Posve neupečatljivo za jedan jubilarac. Priča sama po sebi nema nikakvih jubilarnih naznaka, no untaoč tome Jim Gitara je simpatičan lik, a drugi dio stripa je poprilično napet, tako da ima i dobrih strana.

    Ferrijev stari crtež je iznimno dopadljiv, a ovaj starinski kolor mu dosta i pristaje. Ipak, za naslovnicu se trebao malo više potruditi.

    18.07.2013
    11:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlicna prica o prijateljstvu zagor i jima gitare koji je definitivno najzanimljiviji zagorov prijatelj!!Feri za svaku pohvalu

    27.07.2013
    02:09:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlična epizoda. Ne vidimo često Ludensova izdanja u boji.

    13.09.2013
    19:55:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Volim Jima Gitaru zbog onog što je i autor recenzije naveo. On je sivi lik i nevaljalac ali nikad nije prešao granicu koja bi ga učinila pravim zločincem. Također ima i tu sposobnost da udari u Zagorov ego i da ga potegne za nos. Ali opet ne toliko da bi ga Zagor mrzio, upravo suprotno Zagor ga je toliko puta izvukao iz govana u koje se uvukao. On je jednostavno - prijatelj Jim Gitara.

    Bila mi je zanimljiva diskusija Chica i Zagora kad su raspravljali tko je ovdje "napadnut" a tko "napadač". Drago mi je da mu je Chico očitao lekciju.

    Crtež u boji je pravo osvježenje, iako više volim crno-bijelo volim razbiti rutinu s nekom obojanom epizodicom. Ferri mi je draži u cb varijanti zbog atmosferičnosti crteža. Možda je stvar i koloriste ali ne dam 10 crtežu. Naslovnica je dosadna.

    24.10.2013
    11:57:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ah, to zlatno doba Zagora i Zlatne serije, jednostavno nisi mogao naći lošu epizodu. Ova nije najbolja iz tog perioda, ali je jedna od poznatijih. Odmah me povuče nostalgija na osnovnu školu "i stripove ispod klupa".

    Nikad ovaj strip nisam čitao u koloru, a vjerovatno i bolje što nisam.

     

    21.11.2013
    13:50:00 sati
    Galis
    uredi
  • mpmitic

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    22.01.2014
    21:42:00 sati
    mpmitic
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Ako se ja ne varam ova epizoda Zagora se dogadža prije nezavisnosti Meksika (1821), jer se u jednoj od prijašnjih epizoda (Pobunjenici iz Louisiane) Zagor za kratko zakaći sa meksičkim borcima za nezavisnost.

    A Oklahoma tada nije ni postojala, kamo li Oklahoma City (koji je ustanovljen 1889). Nolitta bi stvarno mogao malo ove povijesne činjenice da provijeri, prije je pisao ove gluposti.

    Inače, Zagor ko Zagor, onaj ko u tome traži nešto više od obične razonode, tražit će uzalud. Kakva filozofija i morala, ne pričajte gluposti... to je samo Zagor.

    06.09.2014
    23:04:00 sati
    Djomba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 61%

    4, 3, 10, 10

    Dok mi je u Crnom Šeiku bio podnošljiv sa par dobrih smešnih rečenica ovde je opet onaj dosadni Jim Gitara kojeg svi vi volite a kojeg ja nemogu smisliti.MRZIM GA.Naslovnnica mi se itekao sviđa.

    19.09.2014
    10:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Nije loše za jubilarac, ali nije dostojno Nolittinog genija i mašte. Mislim da Nolitta i nije imao inspiracije kad je pisao ovo. No, nije tako ni loše ispalo, jednostavno nije na nivou ostalih epizoda tog perioda. Ordonez mi je bio sumnjiv u početku, tako da sam nekako i znao kako će sve ispasti u priči. Ovdje je i Marco Medina zanimljiv lik, jer je poduzetan i volio bi da se on vrati u nekoj od novih epizoda, ali sumnjam da će se to desiti u skorije vrijeme. Ferri odličan, i u stripu, a i na naslovnici

    16.10.2014
    19:21:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    štete što ove epizode nema u C/B extra izdanju.ja sam jedan od stare garde koja je odrasla na crno-bijelom stripu tako da mi je ova boja "ugušila" strip.

    inače je epizoda dobra i zanimljiva,naslovnica odlična

    odlično kako je Zagor propustio kroz šake Gitaru,izbacio je iz sebe svu frustraciju nakupljenu još od prvog susreta

    23.01.2015
    17:50:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    10.10.2015
    22:53:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:33:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Svaki jubilarni broj je trebao imati kao i ovaj tih dodatnih 30ak stranica jer taman ih ima, a da se ništa ne čini ubrzano. Jedino malo ruta povratka kući nema smisla jer su praktički prošli kraj ušča Mississippija ploveći prema Galvestonu pa su se onda vraćali dobra komad puta natrag.

    24.01.2017
    07:38:00 sati
    caramba
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.01.2017
    13:53:00 sati
    morski
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Tematika priče nije ništa spektakularno, ali se mora priznati da je scenaristička izvedba na visokoj razini. To se prije svega odnosi na preokret na kraju kada se ispostavilo da Ordonez nije išao u prijateljski posjet već u svojstvu plaćenog ubojice, što je na neki način bacilo dotadašnje probleme sa Apačima u drugi plan. Kada su se karte razotkrile bilo je za očekivati da će Jim Gitara stati na Zagorovu stranu, bez obzira što je pretrpio gadne batine od njega. I raniji njegov potez u saloonu, iako malo neobičan, je bio zaštitnički prema Zagoru, a kada se poteglo pitanje života ili smrti reagirao je kao pravi prijatelj. Da ne bi ispalo da svi krivci nisu kažnjeni za svoje postupke i Medina se na kraju ponudio da izađe pred lice pravde. Kako nije bilo prikazano kakvu je kaznu dobio, i je li je uopće dobio, može se samo nagađati o njezinoj težini pa se može reći da je to ostavljeno čitateljevoj mašti na volju. Upravo zbog toga bi bilo dobro da se stari Medina nekad vrati u nekakvoj epizodi pa da saznamo i to, bez obzira što se radi o sporednom liku u serijalu. 

    Ferriju neću dati maksimalnu ocjenu jer imam osjećaj da se žurio dok je ovo crtao pa mu kod nekih scena Zagor ima čudan izraz lica, a sigurno da ni boja nije pomogla vizualnom dojmu.

    07.04.2017
    23:44:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUSP 04. Moj Prijatelj Jim Gitara (u boji)

     

    Ja sam, vjerujem kao i većina vas, navikao čitati crno/bijele verzije Zagora, ali nije loše ovako kad na red dođe "jubilarac" pa malo za promjenu pročitat u boji. Svidjelo mi se što se priča nastavlja na prethodni broj 107 Extra, gdje Zagor i Čiko su sve bliže svom Darkwoodu, ali opet čekaju na prijevoz ne bi li tako što prije došli doma. Ali upadaju u ponovne (ne)prilike sa nama već poznatim Jimi Gitarom. Dobra priča, nije loša, Jimi je opet "prevario" Zagora lupivši ga u glavu, iako je na kraju ispalo da ga je tim potezom zaštitio. Zgodna pustolovina za jubilarni broj #100, pojavljuju se i Apači.

    18.01.2018
    00:16:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    23.03.2018
    22:10:00 sati
    suply1
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Prica nema ono nesto sto kod Zagora pocesto podigne standarne westerne. Ovo je cisti prosjek, naivno, zbrzano i prilicno dosadno. Ali nostalgija vidim da podize ocjene.   

    05.08.2018
    10:35:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    14.11.2018
    18:39:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jim Gitara, voljeli ga ili ne voljeli, lik je čije pojavljivanje ne zraći ravnodušnošću, bez obzira o kakvoj se kvaliteti priče radilo.

    02.06.2019
    14:10:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Vrlo dobra priča. Lijepi jubilarac. Šteta što nije u redovnoj izišlo i u c/b verziji kao i 'Prokleto blago'.

    29.10.2019
    10:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    26.06.2020
    18:16:00 sati
    brancika
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 278
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 771
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 523
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1855
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1855
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum