Dugin most

Zagor

ZG LUSP 6 | 96 str.

U Darkwood stižu trojica braće Salomona Kinskya sa jedinim ciljem, da zauvijek unište Duha sa sjekirom. Da bi uspio savladati mahnite neprijatelje Zagor će morat uz pomoć nekoliko vjernih prijatelja zakoračit u svijet mrtvih preko Duginog mosta...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dugin most
    ZG LUSP 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ponte dell' arcobaleno
    ZG SR 400

ZANIMLJIVOSTI

  • Riječ je o 400-tom broju Zagora u koloru
  • Čitava paleta Zagorovih prijatelja prolazi kroz ovu epizodu; Tonka, Mnogooki, pukovnik Perry i Drunky Duck
  • Zbog svoje specifične radnje ova priča nam omogućuje susret sa mnogim Zagorovim prijateljima i voljenim osobama koji više nisu među živima; Zagorovi roditelji, Wandering Fitzy, Manetola, Tawar, Akoto, Mohikanac Jack...
  • Ova priča se direktno nadovezuje na događaje iz Zagorove prošlosti tj. na epizode "Zagor priča..."

"Prije mnogo vremena prije nego je vrijeme počelo teći, svemir je bio vatreni bezdan bez života, a svijet kakav danas poznajemo bio je tek san na umu velikog duha. Jašući tim bezdanom na bijelom bizonu, Manitu je ugasio oganj i odvojio nebo od zemlje, a poslije da bi nastanio svijet koji je stvorio, napravio je lutke od blata i udahnuo im život, tako su nastali ljudi. Prvi su ljudi bili junaci, hrabri i jaki kao Manitu koji ih je stvorio, za razliku od jadnika koji danas nastanjuju zemlju. Manitu im je povjerio vatru i zadatak da očiste zemlju od čudovišta kojih je u to vrijeme bilo mnogo. Dvojica od tih junaka, nerazdvojni prijatelji i krvna braća, bili su Athaska i Degawdah, niti jedna opaka neman nije uspjela pobjeći njihovim kopljima. Athaska i Degawdah su se uvijek borili rame uz rame i moglo ih se vidjeti samo zajedno. Ali na kraju svog zadatka, kada je ostala posljednja neman Degawdah je pao povrijeđen. Athaska je shvatio da mu je prijatelj mrtav, ali to nije želio prihvatiti, pa je krenuo na put u potrazi za Velikim duhom. Prelazio je planine i pustinje, suočavao se sa opasnostima svih vrsta, preko velike vode do dalekih zemalja i na kraju stigao do kraja svijeta.

Tamo je sreo Manitua koji ga je čekao, Athaska ga je upitao zašto se tek sada mogao susresti sa njime kada je star i umoran i zašto je Degawdah morao umrijeti? Manitu mu je odgovorio da u žaru svoje mladosti nije mogao prihvatiti odgovor koji će sada dobiti, ljudi moraju biti smrtni da bi znali cijeniti ljepotu života, između svijeta živih i svijeta mrtvih postoji ponor koji nitko ne može prijeći. Ljutiti Athaska nije želio prihvatiti takav odgovor, izazivajući prvi i posljednji put Velikog duha da dokaže svoju snagu bacio je koplje preko ponora! Od napora, njegovo se srce slomilo, ali koplje bačeno nadljudskom snagom je doseglo svijet mrtvih, Manitu ga je dirnut Athaskinom žrtvom, pretvorio u Dugin most koji se pruža preko ponora koji razdvaja život i smrt i preko njega može prijeći samo junak čistog srca kao oni sa početka vremena..."


Zagor dobiva pismo pukovnika Perrya koje mu nosi Drunky Duck. U pismu ga obavještava da su u utvrđenje Fort Pitt stigla trojica čudno odjevenih muškaraca u pratnji 20-ak ratnika za koje je siguran da su Abenaki. Predstavili su se kao izaslanici ministra rata koji namjerava posjetiti Darkwood. Oni nose prezime Kinsky, prezime čovjeka koji je na obali Clear Water ubio Zagorove roditelje. Upravo zbog tih nemilih događaja Zagor se zarekao da će pronaći ubojicu svojih roditelja Salomona Kinskya, što je kasnije i učinio, ali sa gorkim okusom pobjede! Sada trojica braće dolaze u Darkwood osvetiti svog najstarijeg brata...

"Dugin most" objavljen je u Italiji u 11. mjesecu 1998 godine. Kao svaki Bonellijev jubilarni broj i ovaj je stigao u bogato koloriranom izdanju. Priča je jednodijelna i kao takva vrlo kompaktno djeluje. Naravno kad se provlače stare teme i događaji kod pojedinih junaka, gotovo uvijek se javljaju dvije frakcije ljudi koji drugačije razmišljaju. Prva grupa su ljudi koji jedva čekaju da scenaristi prošire neke prošle događaje koji su bili kvalitetno napravljeni i pridodaju im nastavak, to su nesumnjivo fanovi i prihvaćaju sve ponuđeno bez obzira na kvalitetu. Druga grupa su ljudi koji jednostavno ne prihvaćaju recikliranje starih likova i događaja i vrlo su oštri prema takvim potezima bili oni dobri ili loši! Idealno bi bilo kada bi se našao balans između ova dva načina razmišljanja jer nesumnjivo je da postoje odlični nastavci nekih epizoda u koje su scenaristi unijeli sve svoje umijeće , ali na žalost dešava se da su neki nastavci tj. vraćanja na poznate događaje krajnje nespretno napravljeni i "isforsirani", što ima za posljedicu da je i kvalitetan prethodnik nakon toga zasjenjen!

Bilo kako bilo, epizoda o kojoj upravo pričam zaslužila je najviše ocjene jer se Mauro Boselli izvrsno nadovezao na temelje koje je postavio Guido Nollita, sada zaista već daleke 1970. Nema govora o nekoj "isforsiranosti" jer je fino dodana indijanska legenda o stvaranju svijeta, koja je savršeno uklopljena na Zagorovu prošlost i budućnosti...

Naprijed

ZG SD 61/63 Tajna Fride Lang

ZG SD 64/65 Strah na Visokoj Sierri

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Leopold_IV

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Crtez je na nivou samo prica mi je nekako malo tanka.
    19.12.2002
    02:06:00 sati
    Leopold_IV
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    crtež je stvarno dobar.strip su objavili susjedi:))))
    20.12.2002
    02:43:00 sati
    globinjo
    uredi
  • umpahpah

    Ukupna ocjena 64%

    5, 4, 9, 10

    Standardan jubilarac,priča ograničena brojem stranica.Naslovnica super
    21.12.2002
    13:16:00 sati
    umpahpah
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Zanimljiva prica kod nas objavljena u piratskom izdanju Venus Comicsa.
    Taj strip naravno nije objavljen u boji ko da nas to vise cudi...
    22.12.2002
    13:36:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Možda malo preforsirana priča.Epizoda je trebala ići u više nastavaka.I dosadni su više sa Zagorovim ocem.
    09.01.2003
    22:47:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Posto sam ljubitelj Zagorovih fantasticnig prica moram priznati da mi se ova epizoda pravo dopala.
    27.03.2003
    20:08:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Prosječno.
    23.05.2003
    16:10:00 sati
    Berger
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    nije me oduševio, pretjeruju više s zagorovim kompleksom oca, sad ga i rehabilitiraju, a čovjek ratni zločinac najgora stvar s jubilarcima je što sve mora biti u jednom stripu, a onda se ni priča ne da razradit, 12.08.2005. ponovo sam ga pročitao i malo sam promijenio mišljenje, sad mi je bolje leglao razgovor s ocem, ima smisla, dobro uklopljeno u cjelokupnu sagu o zagoru, stoga dižem ocjene i povlačim gornje rečenice, boja je najbolja od svih color zagora
    01.06.2003
    18:21:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Ovo je strip sa jacim i slabijim stranama. Najbolji dijelovi su mi sretanje Zagora sa starim prijateljima i ocem na nebeskim pasnjacima kao i pozitivnost citave price. Sto se tice slabosti...
    Ova prica mi se cini malo previse isfantazirana. Problem je sto mi sve ne izgleda jako uvjerljivo, malo je brzopleto jer ipak je to samo 96 stranica. Znaci malo je preambiciozna ideja za tako kratak strip. Nulta Godina Darkwooda specijalac mi je puno bolji, jer ima jednostavniju i puno razradeniju pricu.
    05.09.2003
    06:13:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    crtez sjajan, prica nja nja
    06.09.2003
    06:36:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 6, 8, 7

    Zanimljiva ideja, ali nedovoljno dobro realizirana. U scenariju kao da su na momente rupe. Napokon su se autori poigrali sa ispravnošću autoriteta duha sa sjekirom (kao takvog). O tome bi se moglo pričati i pričati, no na kraju ostaje prvobitna ideja – Zagor je gospodar Darkwooda, pravedan, ispravan, jedini, nadležan, neupitan. On je mirotvorac, ali i određuje pravila igre. Ostaje na funkciji doživotno. Jer, raščistio je sa prošlošću, sa sumnjom u oca, i sad je miran, čio i veseo. Vežite pojaseve i spremite se za nove avanture čovjeka u crvenoj majici sa orlom na grudima.
    10.09.2003
    12:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema sta, majstori ostaju majstori. Maestralno uklopljena indijanska legenda u Zagorovu pricu. Mozda jedino Samuel nema tezinu svog brata Solomona ali zato je i ocena samo 10. Sve koje smo zeleli opet da vidimo videli smo na nebeskim pasnjacima. Jedan od onih stripova koji dokazuju zasto je vredelo citati Zagora sve ove godine.
    22.10.2003
    15:47:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    drago mi je da su najvechi neprijatelji mog najboljeg prijatelja zhidovi
    03.11.2003
    20:27:00 sati
    lagani
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A sto reci...
    Najdirljivija epizoda Zagora koju sam citao.
    Ugodjaj nekako starinski. A i boja izgleda super.
    11.11.2003
    23:17:00 sati
    byoman
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticno! Ovakva prica na samo 96 strana. Jedino mi je zao sto sam se dokopao tek ovog Venusovog "izdanja" ali bolje i to nego nista. Predlazem peticiju za Bernarda da ovo objavi u boji kao 100. broj redovnog Zagora
    15.12.2003
    09:54:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda. Čak pomalo i tužna, sjetna. Fino je prikazan Zagorov posjet drugom svijetu i starim prijateljima. Jedini minus je što se radnja događa prebrzo zbog premalog broja stranica radi čega sam scenariju dao ocjenu manje. Ako je već bilo nemoguće oduljiti priču na više dijelova barem je broj stranica mogao biti veći. Vjerujem da bi ova epizoda tada mogla konkurirati i za jedog od najboljih Zagora, jer nimalo ne sumnjam Bosellijeve sposobnosti(kojega je Nolitta, tj. Bonelli u uvodu proglasio novim kapetanom Zagorova broda). Crtež i naslovnica očekivano genijalni kako uostalom i priliči jubileju. Izdanje Venus Comicsa očajno.
    09.01.2004
    16:06:00 sati
    Willer
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlicna epizoda.Posebnoje dobra sredba izmedzu Zagora i negovog oca
    12.02.2004
    00:48:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka čast Boselliju, uspio se kvalitetno nadovezati na Nolittine temelje Zagorove povijesti, što nije bilo nimalo lako s obzirom da je trebalo napraviti epizodu na samo 96 stranica. Sama činjenica da je velika većina čitatelja dala jako visoke ocjene ovoj avanturi je dokaz da je u tome stvarno i uspio! Meni je osobno ova epizoda evocirala mnogo emocija i kao što je već netko rekao ugođaj je stvarno nekako starinski. Na crtež ne treba trošiti previše riječi, Ferri je standardno odličan, a boja je samo dodatni plus.
    02.04.2004
    00:19:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Dirljivo.
    24.08.2004
    01:52:00 sati
    marvin
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedna od najboljih epizoda.
    24.08.2004
    17:52:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Previše mi je tu fantastike, posebno u raspletu.
    01.11.2004
    19:04:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    super prica....crtez i sve ostalo...
    06.11.2004
    11:53:00 sati
    A.Hodzic
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Moglo je i bolje, scenarij prilično nategnut. Crtež odličan.
    09.11.2004
    01:10:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Zbrda,zdola,a na kraju nista.Strip za emotivce.
    U principu mrzim pirate i ne znam koji mi je vrag da ih kupujem a svi od reda ispadnu pljuga.
    09.06.2005
    13:08:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Evo, napokon sam i ovo pročitao, u Ludensovom izdanju. Malo je ipak premalo stranica za ovakvu priču, ali duo Boselli/Ferri mi je odličan! I kolor je dobar, zaista ne znam kako bi mi ovo izgledalo C/B. Palac gore!
    25.07.2005
    13:36:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I ja tek sad pročita.Stvarno me očarala ona boja a ona legenda o stvaranju svijeta je baš odlična i ono da samo hrabri junaci čista srca mogu prijeć dugin most a to je Zagor.Ovo dosta govori o Zagorovoj osobitosti jer je poput prvih ljudi koji su bili slični Velikom duhu.Svaka čast Boselliju i Ferriju.
    27.07.2005
    22:17:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A šta reći.Evo pročitao sam je i ja u boji i svidjela mi se.
    Posebni efekti boja.Priča koja baš paše za Zagora.Crtež je isto odličan.
    04.08.2005
    10:59:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Zagor u stilu Lazarus Ledda gdje nema samo epizode iz pustolovine u pustolovinu vec se malo i preispituje zivot. Obojano mi se svidja iako nisam za to da se boja vise od svakih 100 brojeva, ovako se vise cijeni. Sve skupa solidno!
    07.08.2005
    14:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najljepših Zagorovih priča, koju ću svakako ostaviti za sebe (skupa s još nekim brojevima) ako kolekciju budem prodavao. Inače, odlična priča, odličan crtež, sve je super i dostojno jednog jubilarca. Scena kad se Zagor rukuje u znak pomirenja sa svojim ocem, i scena kad pred kraj stripa iskače iz vatre su mi najdirljivije u Zagorovom serijalu! Divno!
    11.08.2005
    12:00:00 sati
    Old Shatterhand
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Strip je FENOMENALAN. Mislim da nema potrebe govorit zasto... Svako ko ga je procito zna o cem govorim.
    26.08.2005
    22:44:00 sati
    jaspel
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip je stvarno super i preporucam ga svima!!!
    06.09.2005
    21:03:00 sati
    Star Wars
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Svi znamo da je spoznaja da je Zagorov otac počinio zlodjela jako važan faktor u razumijevanju Zagorovog djelovanja, to je ono što na podsvijesnoj razini i pokreće Zagora. Samoproglašeni pravednik, ta misija da se bori za pravdu i dobro bila je zapravo ujedno i Zagorova borba protiv samog sebe, svoga oca, svojih korijena... čitajući ovu epizodu pomalo sam se pribojavao susreta Zagora i oca nadajući se da neće cijelu priču ali i cijeli serijal autori ukenjati pokušavajući od Mikea Wildinga napraviti nevinašce, promijeniti povijest u Silver Creeku i rješiti situaciju tako da Zagorov otac u svemu tome nije kriv. Tada bi cijeli serijal, vjerujte mi, sasvim postao besmislen. No, hvala Bogu stvari su ostale onakve kakve su bile u "Zagor priči". Mike je kriv, naredio je pokolj, a sada je na drugom svijetu prisiljen živjeti sa tom spoznajom i ljudima čiji je pokolj tako mučki organizirao. Taj dio priče mi se svidio... ostalo je klasika; puno šore, malo fantastike, poprilično haluciniranja i opojnih droga; tipični Zagor! :)
    08.09.2005
    19:28:00 sati
    kiky
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Super ideja da ponovo sretnemo junake koji su nestali iz zagorovog svijeta.
    Kako uspostaviti kontakt sa dusama mrtvih?Iskreno ih voljeti i drzati u srcu!Malo mi je falilo stranica kod ovog stripa,barem je zasluzio 200.
    15.09.2005
    13:26:00 sati
    Porter
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Prica je dobra, radnja se stvarno dobro odvija. Crtež je odličan, e kad bi dvi brojevi izlazili u boji to bi bilo odlično ali malo skupo. naslovnica je malo glupava ali što ćemo kad duga u pitanju. Dobro mi je što su se pojavili stari prijatelji.
    16.10.2005
    18:41:00 sati
    ijo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    za ovu epizodu morali su staviti malo veći broj stranica, ali ipak ova priča zaslužuje da bude 400.broj.doznali smo mnogo detalja iz života duha sa sjekirom. Sama priča mi je nalik na neku fantaziju jer Zagor dolazi u drugi svijet gdje susretne svoje stare prijatelje( Manetolu, Jacka Mohikanca itd.) Ferrijev crtež je odličan kao i uvijek i obojano je odlično.naslovnica je dobra,ali malo mi je glupava Zagorova poza
    18.01.2006
    21:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • mladen13

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    dobra priča,razgovor s ocem odličan, postanak svijeta zanimljiv
    21.01.2006
    22:24:00 sati
    mladen13
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlčna priča , zagor mora preći dugin most da bi vidio svojeg oca nakon toliko vremena. Najbolje scene su, a vjerujem i drugima kada zagor izlazi iz plamena i porazbija sve indijance, šteta što je čudovište bilo samo od droge.
    14.04.2006
    17:16:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve je predobro smišljeno.. Boselli kuži apsolutno sve
    14.04.2006
    19:49:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SVE SUPER,SAMO PREKRATKA EPIZODA.
    22.04.2006
    21:01:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...odlična epizoda..jedna od najboljih...crtež perfektan...naslovnica odlična...puno dobrih likova...razgovor s mrtvima i sve to...ma čista desetka...
    03.06.2006
    15:51:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Lijepo je pročitati Zagora u boji. Priča je dobra, mnogo bolja nego jubilarni brojevi 100, 200 ili 300. Crtež odličan, a tema koja uvijek mora biti zanimljiva – „posjeta vječnim lovištima.”
    13.08.2006
    19:06:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 8, 5, 7

    nista posebno.
    13.08.2006
    22:51:00 sati
    Luxor
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    ja zesce sranje ne vidoh u zivotu
    22.08.2006
    11:09:00 sati
    milandj3
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedan od bitnih Zagora za kontinuitet lika (zapravo jedini kontinuitet su ta prica i Hellingen). Da nije vezana za proslost bila bi sasvim obican epizoda. Scenarij fino prati ideju. Iako me sam strip nije previse uzbudio, bila mi je fora ona scena kada Zagor iskace iz vatre.
    12.07.2007
    14:01:00 sati
    alen
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    odlično! ovakav bi triba bit svaki specijalac
    25.08.2007
    22:18:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Zanimljivo.
    17.09.2007
    19:22:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 10, 7

    Lijepo zaokružena priča o Zagorovoj prošlosti; odnosu sa ocem i neprijateljima, o rađanju Duha sa sjekirom kao čovjeka. Crtež u boji fenomenalan. Naslovnica odlična. The adventure goes on!
    27.09.2007
    22:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 4, 7

    Sasvim ok prica, nista posebno. Pali na to da vidimo i Zagorovu sentimentalnu i pomalo nesigurnu stranu. Sasvim jednostavan zavrsetak, da je barem bio kakav spektakularan clash sa shaytanom na kraju, ali nista. Jedine dobre stvari su da je u boji i ne vise od 96 stranica.
    30.10.2007
    18:03:00 sati
    The_Pittster
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Neznam kako neko moze dati prosjecnu ocenu ovog stripa.Ma , prica je fenomenalna, i steta sto je prekratka.Boje su fenomenalne, likova, koliko god hoces.Super!Super!Super!
    30.10.2007
    20:44:00 sati
    bitola
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 9, 6

    Priča je stvarno odlična, ali scenarij ne baš. Imamo zanimljivu indijansku legendu koja je dobro iskorištena, nesigurnog Zagora, mrtve prijatelje, a vrhunac je razgovor s ocem. Bojao sam se da će ispast da nije kriv, ali ipak, srećom, Boselli je to odlično riješio. Završetak mi je malo neuvjerljiv, ali to je pitanje scenarija. Prava je šteta što je ovakva priča dobila samo 94 stranice. Zbog manjka stranica (pretpostavljam) sve skupa izgleda zbrzano i neuvjerljivo. Strip je i vizualno vrlo atraktivan. Zbog boje desetka.
    19.01.2008
    19:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 5, 10, 10

    standardni problem jubilaraca-prekratka priča što ide na štetu scenarija koji je prenatrpan i nerazrađen.
    13.02.2008
    12:51:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vazna prica koja se mora procitati.
    09.03.2008
    09:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Priča odlična, scenarij je mogao biti bolji jer, kako netko kaže, ide zbrda zdola. Naslovnica mi je malo čudna. Odakle Zagor to skače i gdje to misli skočiti? Ja vidim samo ponor.
    12.09.2008
    20:57:00 sati
    Death
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Sve u svemu... jedan od najboljih Zagorovih specijalaca. Ne samo to, jedan od najboljih Zagora uopće koje sam čitao u zadnje vrijeme. Priča je zbilja ok. Boja je dodatni plus mada neki ljudi Zagora više vole crno-bijelog. Meni je ok i u boji.
    24.09.2008
    21:02:00 sati
    DKoor
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Čitao sam sve jubilarce, a od svih njih ovaj je daleko najbolji... Boselli je car, mislim da se jedino Moj prijatelj Jim gitara i Prokleto blago mogu mjeriti s ovim...
    15.11.2008
    19:39:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Nije loše ali malo je previše dati desetke za to.
    30.11.2008
    02:17:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Općenito nisu mu jubirarci nešto extra ali eto solidan je ovaj. Početak je u biti meni najbolji dio stripa. Manitu zašto postoji smrt, i to. Boja ništa posebno. Ferri je uvijek dobar, samo možda je ovdje nijasnu lošiji od onoga kako on to zna a možda i boja kvari doživljaj crteža.
    01.12.2008
    03:14:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Prilično ''duboka'' epizoda. Čak ni boja nije nešto. Zapravo, Zagorovi jubilarci su uopće jako slabog sadržaja.
    11.03.2009
    21:51:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    09.06.2009
    04:55:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Ovo je zbilja dobro,crtež i boja izvrsni. Naslovnica blesava,zašto Zagor uopće skače dolje?
    18.07.2009
    08:35:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Scenario: sve super do pred kraj.
    Crtez: Valja, samo sto je Ludens mutio boje. Italijanska verzija mnogo bolja.
    Naslovnica: Fenomenalna. 
    21.12.2009
    19:34:00 sati
    kasper
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Emotivno i majstorsko djelo

    18.02.2010
    20:00:00 sati
    drogsy
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci? Ima li ista pametno da se kaze? Jednostavno genijalna epizoda! Dugo me ni jedna prica posle "Demona ludila" nije ostavila ovoliki utisak na mene. Jedna od top 10, definitivno. Ovde mi nije smetalo ni to sto je u boji, vec naprotiv, boja je je stripu dala na snazi i nije ugrozila Ferrijev crtez.Sve desetke! Greh je dati manje!

    25.05.2010
    15:19:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 10, 6

    31.05.2010
    16:29:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Dobra prica,bila bi jos bolja da je u vise nastavaka

    05.06.2010
    19:51:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticno!!! :D

    06.07.2010
    18:58:00 sati
    alanford
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Izvrsna epizoda, puna osebujnih likova. Posebno mi se svidio dio na nebeskim livadama i susret Zagora s njegovim ocem. Boselli i Ferri su napravili jedan moderan klasik. Naslovnica izvrsno nacrtana, ali malo čudna. Kud Zagor tako skače?

    01.09.2010
    10:29:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je napokon riješila Zagorov problem sa savješću.

    03.09.2010
    17:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Najviše me se dojmila legenda na početku. Dosadili su mi malo sa Zagorovim ocem i drago mi je da se s ovom pričom to poglavlje zatvara.

    21.01.2011
    08:43:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 10, 4

    Uvod(indijanska legenda) odlican kao da citas pocetak Biblije.Duhovi,drugi svijet takoder mi se svidilo.I kraj price kako je poludio zadnji brat kinsky.Ovdje se jos jednom vidi koliko vaznu ulogi ima Tonka u zagorovom serijalu,kad su svi zagora optuzivali i napadali tonka je bio uz njega do kraja.

    12.03.2011
    19:15:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    stvarno dobra epizoda

     

    24.03.2011
    20:05:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ludens katastrofalno odšatampao. Boje živi užas.

    27.04.2011
    22:07:00 sati
    legaz
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Solidno. Zagor izgubio malo previše krvi.

    08.06.2011
    00:00:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.06.2011
    13:49:00 sati
    macca1985
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 48%

    2, 3, 9, 6

    Da nije pobudila sentimentalnost u meni, ova epizoda bi za priču i scenarij dobila jedinice. Jako mršavo i isforsirano. Crtež jedini na razini. Naslovnica osrednja. 

    30.06.2011
    21:54:00 sati
    kucak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    mozda nije za sve desetke ali zbog nekolicine pojedinaca, koji su apsolutno neobjektivno ocijenili ovu epizodu, (stavljali jedinice, dvojke itd..) stavljam 10 da bih popravio prosjek. Svaka cast zarecenziju!

    11.07.2011
    15:40:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlicna prica, Boselli je stvarno majstor jer je na ogranicenom broju stranica napisao pricu koja ima i glavu i rep! Zagor se konacno "izmirio" sa ocem i cini mi se da je nakon ovoga ucvrstio svoj polozaj zastitnika indijanaca u Darkwoodu! Ferri odlican a boja daje dodatni kvalitet njegovom crtezu! Naslovnica dobra ali nesto joj nedostaje da bude odlicna...

    24.08.2011
    17:02:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Prosječno kao uostalom svi jubilarci. Priča je fora u ideji, ali izvedba je preeisforsirana i meni je bila poprilično naporna. Do trenutka kada Zagor susreće oca mi je odlična, a onda strmoglavo pada u kvalieti. Sve smo to već i mogli predpostaviti. Na kraju ništa od svega, ostaje status quo. Završni obračun je bezveze. Kako su se Fitzy i Zagorov otac uspijeli materijalizirati!? Boselli mi se pogubio malo. Boja na ovakvom papiru jednostavno ne ide. Naslovnica odlična.

    23.10.2011
    18:41:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Loki

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Dobra ideja, moglo je biti i bolje izvedeno. Sviđa mi se što nisu sve upropastili političkom korektnošću i izmislili neki razuman razlog zbog kog je Zagorov otac poubijao one ljude...

    01.11.2011
    13:39:00 sati
    Loki
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Prilicno dobar jubilarac, iako nije na nivou epizoda "Moj prijatlje Jimmy Gitara" i "Prokleto Blago", dosta je bolji od "Utrke sa sedam strelica".  Ova prica sluzi kao neki homage Zagorovom ocu, i njegovim opravdanjem za one zlocine koje je ucinio u svojoj mladosti, i kako Zagor mora da se suoci s tim.  Neki likovi mi se uopste ne svidjaju, kao ona Jayla, koja je opet (kao u epizodi "Nulta godina Darkwooda") neka prezgodna vjestica koja zivi sama u planinama, i koja ima tijelo neke striptizete.  Lijepo je vidjeti stare likovi koji su umrli, kao Mohicanac Jack, Manetola, itd.  Crtez je savrsen, a boja takodje.  Naslovnica je dobra, ali nije previse mastovita.  Epizoda koju necu uskoro zaboravit.

    29.12.2011
    18:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    13.01.2012
    20:03:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    šta uopće reći??

    18.01.2012
    21:50:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 8, 3

    Prica je za kako koga. Nek pricaju o "nebeskim livadama" al ne mora Zagor i tuda malo da proseta. To sa ocem nije se trebalo da razrijesi. Zagor je puno bolji kad je na zemlji,aj tu i tamo nesto "magije" je ok. Crtez je ok, naslovnica za k.

    02.03.2012
    09:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    14.04.2012
    17:00:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    21.05.2012
    13:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • nikola9

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    crtez i naslovnica su fantasticni ali prica je samo onak....ok

    06.08.2012
    00:08:00 sati
    nikola9
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nedavno sam je po prvi put procitao i moram da kazem da sam veoma prijatno iznenadjen! Bosseli je uspeo da se nadoveze na Nollitine klasicne epizode i zatvori krug oko Zagorovog oca.
    Ta scena kada razgovaraju Zagor i Mike Wilding je najbolja scena u citavom stripu ako ne i jedan od najdirljivijih momenata u citavom serijalu!
    Zagor je sebe do te epizode pokusavao da ubedi da to mozda nije uradio njegov otac, da je neka greska, ali sada je konacno saznao istinu i uspeo je da uradi ono sto je najteze, da oprosti!
    Jedino bih voleo da je bilo malo vise dijaloga izmedju Zagora i Manetole i Mohikanca Dzeka ali zbog ogranicenosti brojem strana to nije moglo da se izvede.
    Ovo je ispalo fantasticno, pravi jubilarac !
    10/10

    15.07.2013
    16:24:00 sati
    going going
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfekcija!

    05.08.2013
    21:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    12.08.2013
    18:00:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Dosta vremena nisam pročitao ni jednog Zagora, i nakon čitanja nekih drugih Bonelli junaka, Zagor mi jednostavno nije više dovoljno dobar. Kao nostalgičar mogao bi dati čistu stotku, ali gledajući strip sam po sebi, ne sviđa mi se. Sama ideja i nije loša, ali loše je razrađeno.

    15.11.2013
    00:49:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Krasna kratka priča. Crtež je fantastičan. Bez mane. Scena kad Kiki Manitu dijeli nebo i zemlju s dugom...predobro.preeeedobro!

    06.04.2014
    00:20:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.04.2014
    19:14:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odličan ljubilarac koji se lepo nadovezuje na Zagor priču.

    23.09.2014
    14:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Dugin Most zatvara krug price o Zagorovom ocu i ujedno nam daje vrijedan nastavak one legendarne Zagor prica. Boselli se baca na psihu Duha sa sjekirom i stavlja mnogo potreban upitnik nad njegovim gospodarstvom Darkwooda. Da on to uspije povezati sa indijanskom mitologijom i na taj nacin podari jos jednu dimenziju ovom junaku je jedan od najvecih uspjeha ove avanture. Ali absolutno najveci uspjeh je onaj razgovor izmedu Zagora i njegovog otca. Dirljiva scena, tuzna i sjetna. A dobije joz vecu tezinu sa tim da Zagor nedobije odgovor na koji se nadao, proslost se nemoze promijeniti i njegov otac je kriv za onaj zlocin koji je na kraju krajeva i stvorio Duha sa sjekirom.

    Pojedinim Bosselijevim pricama je najveca mana da su malo razduzene. Dugin Most nazalost pati od obrnutog. Ova prica je mogla i trebala biti duza. Ideja i tematika je tako dobra da to jednostavno zasluzuje. Emotivni udarac je mogo biti puno tezi da se ovo razvilo manje ubrzano i sa mozda jos vecim posljedicama. Ovdje definitivno ima potencijala za epsku avanturu koja je mogla ograditi novi temelj jednog modernijeg svijesnog Zagora.

    Ali i ovaka kakva jeste prica je veoma dobra i zasluzna visokih ocjena.  

    03.03.2015
    23:31:00 sati
    hamzik
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    šteta što je tako kratka priča.ima nekoliko specijalaca koji nisu zaslužili da se uopće pojave,a ovakvom se da premalo stranica.

     

    01.04.2015
    18:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    9, 8, 6, 5

    25.04.2015
    12:56:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.12.2015
    16:06:00 sati
    Ernesto79
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    31.10.2016
    19:21:00 sati
    magnus
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.11.2016
    20:24:00 sati
    markotamara
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni su Dugin most i Nulta godina Darkwooda epizode koje su Zagoru podarile neko dublje značenje. Obje se nadovezuju na Nollitinu priču koja, iako dosta dobra, ostavlja neki naivan utisak. Bosseli ovdje, u samo 96 stranica, uspijeva dovesti u pitanje Zagorov identitet. Je li on Duh sa sjekirom samo zbog grižnje savjesti? Je li spreman oprostiti ocu? Scene u svijetu mrtvih su me uistinu dirnule, isto kao i završna borba. Ferri je, unatoč katastrofalnom koloru, odlično nacrtao strip i naslovnicu.

    Uglavnom, ovo nije Zagor koji ganja trgovce vatrenom vodom. Ovo je nešto puno više.

    07.12.2016
    19:32:00 sati
    karlitos
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.02.2017
    19:33:00 sati
    morski
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 9, 6

    Priča nije mogla imati bolji zaplet; uznemirujuće pismo koje je probudilo Zagorove duhove prošlosti, pojava braće Kinsky i indijanca Dwayana koji okreću protiv Zagora okupljene poglavice. Sve je to jako dobro funkcioniralo do trenutka kada je Zagor otišao u svijet mrtvih malo porazgovarati sa svojim ocem. Što je on uopće htio postići time? Na temelju prijašnjih saznanja bilo je jasno kako mu je otac stvarno skrivio pokolj nad Abenakima. Nekakva nada u mogućnost da je to napravio netko drugi jednostavno nije imala osnove. A ne bi ni imalo smisla da su se njegove nade ispunile i da se ispostavilo kako je godinama živio u zabludi. Ona vještica izgleda malo previše mladoliko. Sigurno da je takav lik Jayle ugodniji za oko, samo što bi njezina čarolija djelovala ozbiljnije da je u pitanju starica. Mladoliki izgled ću prije povezati sa neiskustvom, pa mi tako Jayla ostavlja dojam nekakve vještice početnice koja nije u stanju poslati Zagora u svijet mrtvih. Na pojavu duhova na kraju ću zažmiriti jer se neke scene ne bi mogle odigrati bez toga, ali ono Zagorovo iskakanje iz zapaljene lomače mi je stvarno prenaivno, pogotovo jer se to dogodilo u stvarnosti. Ne može se poreći da je Zagor dobio odgovore na svoja pitanja, samo što i meni sve to izgleda isforsirano. Više bi mi odgovarao jači sukob sa braćom Kinsky, Dwayanom i Abenakima umjesto što su u većem dijelu priče traženi odgovori koji su već poznati od ranije. 

    Boja izgleda bolje nego u prethodnom jubilarcu, ali je zato malo slabije nacrtano pa opet dođe na isto. Naslovnica je potpuno nemaštovita i uopće mi se ne sviđa bez obzira što nema vidljivih grešaka.

    01.06.2017
    18:43:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    01.09.2017
    06:29:00 sati
    suply1
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    "Dugin most" je epizoda kou sam sad čitao već drugi ili treći put.. I moram priznati da mi je opet dobra i zanimljiva.. Ludensova boja me ubija, to je istina, i te priče sa Zagorovim roditeljima i njegovom grižnjom savjesti su polako već naporne, ali samo zbog činjenice da je u ovoj epizodi vraćeno dosta likova koji su pokojni, epizodi dajem visoke ocjene.. Mohican Jack, Manetola, Oblak,... Svatko od njih je imao svoju odličnu epizodu.. Samo sam čekao tko će se još pojaviti.. Braću Kinsky neću ni spominjati jer su mi oni nekako nevažni ovdje :)

    I crtež i naslovnica su odlični, Ferri je na visokom nivou.. Ovo je svakako priča koju se mora pročitati, jer je bitna za cjelokupan Zagorov serijal..

    13.06.2018
    21:48:00 sati
    allessi
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 10, 6

    24.08.2018
    12:38:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jako lepa prica. Da je bilo manje patetike na par mesta, bila bi cista 10-ka.

    26.12.2018
    12:44:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Važna priča u Zagorovom svijetu, odlično ispričana na malom broju stranica, što znači kako je napravljena maestralno.

    02.06.2019
    14:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum