Crna duša

Zagor

ZG LUSP 8 | 128 str.

U praskozorje čovječanstva u Darkwoodu se odigrala odlučujuća bitka između dobra i zla. Ratnici na strani dobra su, predvođeni hrabrim Kaidanom pobijedili zlog duha Wendiga i njegove sljedbenike. Mjesto na kojemu se odigrala posljednja bitka, a na kojemu se nekad uzdizala Crna kula, spaljeno je i razrušeno, te su postavljeni sveti spomenici, da brane ponovni dolazak sila zla. Nekoliko tisuća godina kasnije, Zagor nehotično, prilikom potjere za trojicom bandita koji su oteli mladu indijanku, prolijeva krv po prokletom tlu... Budeći tako zlo koje u njemu spava, budeći Crnu Dušu!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Crna duša
  ZG LUSP 8
 • Crna duša
  ZG VCSP 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Anima nera
  ZG SPEC 8

ZANIMLJIVOSTI

 • Osmi specijalac po redu, u Italiji je izdan u travnju 1996.
 • Drugi susret Zagora sa Wendigom, nakon onog u četvrtom specijalcu naslova ''La fiamma nera/Crni plamen''.
 • U Italiji je objavljen istovremeno kad i treće pojavljivanje Wendiga (u regularnoj seriji), i to u epizodi "Hellingen je živ!" (ZG SD 40/43)
 • Pojavljuju se i mnogi drugi poznati likovi iz Zagorova svijeta kao što su: Tonka, Mnogooki, Kiki Manitu i Tim “Čisto Srce“, kojega smo kasnije vidjeli i u specijalcu "Anđeo smrti" (ZG LU SP #10).
 • Na 67. stranici, kada Zagor i društvo putuju na ''nebeske livade'', Zagor još uvijek na rukama ima zavoje, a ne bi trebao, pošto se nalaze u drugoj (onoj spiritualnoj) dimenziji.
 • Kiki Manitu u priči s našim junacima objašnjava da postoji mnogo različitih dimenzija, gdje se također odvija vječna borba dobra protiv zla... I Kiki očito redovito čita Martija.
 • Ne razumijem zašto (u Zagoru) uvijek Indijanci djecu bijelaca nazijaju ''bijelim psićima''? Neznam dali sam ja jedini kome to zvuči pomalo, khm, uvredljivo?
 • Postoji jedna stvar koja me oduvijek malo nervirala kod Zagora, a koja se redovito ponavlja. To je da Zagor ispočetka nikad ne vjeruje u te indijanske obrede i vjerovanja (mada je sudjelovao u svakakvim paranormalnim avanturama i svakakva čuda vidio svojim očima), a kasnije se onako bez grča susreće, priča, i na vrhuncu čak i traži pomoć od Manitua osobno. Prevrtljivac stari...
 • Pojavljuje se ''Čuvar završetka vremena/Čuvar prolaza između dimenzija'' ili jednostavno ''Tekeli-li'', koji će se pojaviti i kasnije u epizodi ''Dvoboj u svemiru'' (ZG SD #43), a o kome je originalno pisao E.A.Poe u jednom od svojih djela.Natprirodno u Zagoru obožavam, uostalom to mu je oduvijek davalo onaj posebni štih, da ne bude klasični western, nego nešto ipak drukčije (čitaj bolje). Radnja ''Crne duše'' dešava se u Darkwoodu, na mjestu gdje se nekad (kad je svijet bio mlad) desila sudbonosna bitka između dobra i zla. Hrabri junaci na strani dobra su pobijedili, međutim zlo je preživjelo, i čeka novu priliku. A protiv koga će se boriti – zna se, protiv Zagora. Zagor će se morati boriti protiv svog crnog brata, protiv Crnog Zagora. Koji je po pitanju snage potpuno ravnopravan originalu, a po pitanju zlobe u debeloj prednosti. Ako izgubi, Darkwood će biti uništen od strane vojske smrti, a ljudi pobijeni i pretvoreni u poslušne ne-mrtve marionete. Ako s druge strane pobijedi, i ubije svog zlog blizanca, i sam će umrijeti. (Što li će se desiti indeed?)

Svako pojavljivanje Wendiga u Zagoru garancija je dobre zabave, ''Crni plamen'' je fenomenalan specijalac. Čitatelji na ovim prostorima nisu ju još imali prilike pročitati, pa se nadamo da će ta strašna nepravda uskoro biti ispravljena od strane Ludensa. Inače, u ''Crnom plamenu'' se Zagor, Heyoka i ostali prijatelji bore protiv Wendiga u zemlji Wakan, da spase svetu vatru čiji su kustosi narod Mandana. To je svojevrstan prequel ovoj epizodi, mada nekih većih poveznica osim ponovnog (iako samo letimičnog) pojavljivanja Wendiga - nema.

Uglavnom, ovaj specijalac nudi dobru staru zagorovsku akciju sa horror elementima, uz pojavljivanje legendarnih likova iz Zagorova svijeta kao što su Tonka, Mnogooki, Kiki Manitu i dječak Tim zvani ''Čisto srce'', kojemu je Crni Zagor pobio čitavu obitelj, a preko kojega se Manitu kasnije ukazao našim junacima, iskoristivši dječakovo čisto srce (po kojemu je i dobio nadimak) da bi prevario zlog Wendiga i njegovog štićenika. Iako mi se sviđa ovaj specijalac, istina je da je mogao biti puno bolji. Mrtva vojska Crnog Zagora nije dovoljno iskorištena, i Tonka i ostali ih prelako (sa vatrom) izbacuju iz igre. Dok je završetak, sa borbom dvaju Zagora, na granici završetka vremena (iako kasnije saznajemo da je sve bilo u Zagorovoj glavi) – odličan!

Crtež mi je odličan, ustvari Ferri mi je (osim u onoj najranijoj fazi od prije 40-tak godina), uvijek odličan. Odlično crta te žive mrtvace, ne-mrtve ili kako se već zovu. Šta ćete, ne mogu si pomoć. Naslovnica mi se sviđa, međutim ipak nije u rangu najboljih.

U svakom slučaju ovo je jedan od boljih specijalaca, čitljiv i zabavan. Zaslužuje da mu se pruži prilika.

Naprijed

ZG LUSP 9b Otmica djeteta

ZG LUSP 2 Anđeo smrti

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Koresh

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Crna duša Zagora po meni jako dobra ideja za priču, zanimljiv neprijatelj ali epizoda ništa posebno. Nisam puno više ni očekivao od prosječnih Zagorovih specijala. Ferri previše predvidljiv kod naslovnica, a crtež u stripu tako-tako, dobar...
  21.08.2007
  20:05:00 sati
  Koresh
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Prosječan Zagor specijalac!
  21.08.2007
  21:29:00 sati
  kico
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 7, 8

  Ovo je vjerovatno najmracnija Zagorova epizoda ikada. Prica i sama ideja o bratu ili crnoj dusi je zanimljiva, ali je scenario mogao biti malo zanimljiviji, a i paralelni svijetovi vise ne djeluju toliko svjeze :)). Prica je previse crno bijela, fali malo vise ljudskosti i karaktera, mozda jos koji zanimljiv lik kao npr. (u takoder horror epizodi) Hiljadu Lica Straha gdje imamo tvrdoglavog komandanta tvrdave. Ferri bas nije konstantan ovdje. Ima dosta nepreciznosti i isprekidanih crta.
  21.08.2007
  22:00:00 sati
  D.J.
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Jako dobra epizoda ali baš kao što e netko rekao prije mene premračna što mi se ne sviđa
  21.08.2007
  22:21:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Od malih nogu sam obožavao Zagorove epizode poput ove; sve te susrete sa mračnim bićima iz indijanskih legendi i ko zna od kuda sve ne, su kod mene uvijek imale prolaz "bez otpora" i vrlo su brzo dolazile na ponovno čitanje i uživanje. Imao sam sreću pa sam prije ovog specijala nabavio piratsko izdanje specijala broj 4 "Crna vatra" gdje se zagor prvi put susreće sa veoma jakim ako ne i najjačim protivnikom dosad - Wendigom. Reći ću samo da je Crna vatra među 3 najbolja specijala do sada, ako ne i najbolji. U ovoj priči Zagor se sukobljava sa svojim, nazovimo ga, alter egom, svojim crnim ja i borba se, kako vrijeme protiče,  čini sve uzaludnijom. Ali tu je i stari/mladi Kiki da pogura našeg junaka i pomogne pobjedu dobrog, kao i nekoliko puta ranije, i da nas sve dovede do hepi enda. Feriju ne mogu dati manje od desetke, mislim, o tome se više i ne razmišlja. Recezent je dobro primijetio pominjanje mračne sile/božanstva Tekeli-li, koje izvorno potiče iz kratke novele E.A.Poa "Avanture Artura Gordona Pima", ista sila se pominje i u prvoj avanturi sa Kejnom. Sve u svemu još jedna Zagorova vrlo dobra avantura sa one strane razuma.
  22.08.2007
  12:46:00 sati
  vope
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 84%

  9, 7, 9, 9

  Jedan od boljih specijalaca.
  22.08.2007
  13:17:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...jedan od najboljih specijalaca dosad u nekim scena podsje?a na nultu godinu darwooda...ferri kao i uvijek vrhunski...mislim da mra?na atmosfera nije minus..meni se svidjelo to,malo promjene...
  22.08.2007
  19:16:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Ukupna ocjena 21%

  1, 1, 4, 3

  Smeće.
  22.08.2007
  19:27:00 sati
  76
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Ferri zaslužuje čistu desetku
  23.08.2007
  14:45:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Odlican specijalac, mislim, prica bas kao za specijalac, u kome po meni treba da ima nesto drugacije od redovne epizode .Super i naravno i Ferri je super. 
  25.08.2007
  19:44:00 sati
  bitola
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Zagor u nekakvoj indijanskoj verziji yin-a i yang-a.vrlo dobra pričica
  25.08.2007
  22:22:00 sati
  lwood
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 10, 6

  Šteta je što nema više ovakvih priča. Odličan specijalac. Posebno je zanimljiva ideja kako nastaje Zagorov crni brat.
  29.08.2007
  17:00:00 sati
  delboj
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 89%

  10, 7, 10, 8

  Dobra ideja... no nekako zbrzano... Odlična scena kada mračni zagor sjedi na predstolju, a ispod noga mrtvačke glave...
  31.08.2007
  15:35:00 sati
  Poncho
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  Od Zagorovih specijalaca nikad ne očekujem puno ali ovaj je ipak solidan. Sviđa mi se prikaz Zagora punog patnje i na rubu očaja, ali slažem se sa prethodnicima da kod ove epizode nešto fali. Da je scenarijo razrađeniji i priča na nekih 200-ak stranica, bilo bi puno bolje jer ovako je sve skupa previše zbrzano i neozbiljno, kao da je rađeno za publiku mlađeg uzrasta. Ferrijev crtež u specijalcima površan i nejasan, na nekim kadrovima se teško vidi što je na njima. Usput rečeno, puno mi se više svidio dodatak sa Jim Gitarom.
  01.09.2007
  15:14:00 sati
  Aco
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Dobar specijalac. Boselli uspijeva lijepo voditi priču i ima jako zanimljivih detalja. Ferrijev crtež odličan, posebno mi je efektna sličica sa Tekeli-li. Naslovnica ok.
  08.09.2007
  22:26:00 sati
  piquet
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne razumijem što ovoj epizodi fali, ali očito je meni promaklo nešto što drugima nije.
  16.09.2007
  10:20:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Meni osobno jedan od ponajboljih specijala od Zagora. Možda zato jer volim i malo horora u zagoru, a mnogo specijala kasnije izdanih nisu tolko dobro uspjeli na tom području ( jedino možda Crni plamen specijal)
  05.11.2007
  20:00:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 54%

  6, 4, 6, 6

  ispodprosječnojedan od onih stripova za koje jedva čekam da dođem do kraja
  23.02.2008
  12:59:00 sati
  ken2
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ultimativna borba Dobra i Zla!
   
  Ko kaže da jedna epska priča ne može da funkciniše na malom broj stranica? Može, itekako! Crna duša je najbolji primjer za tako nešto. Moglo je ovdje da se ide i na 500 stranica, ali dovoljno je i 128 ukoliko je scenario razrađen kako treba. Ova epizoda nam nudi borbu Dobra protiv Zla, u još većoj i značajnijoj mjeri nego što smo to vidjeli u Demonima ludila. Za razliku od pomenute priče, ovdje imamo Zagora kao ultimativnog junaka, čovjeka koji je ujedno i dobro i zlo. Najveće borbe ljudi vode protiv samog sebe. Dovoljno je bilo da Zagorova krv dospije na tlo jednog prokletog mjesta da se stvori njegov dvojnik, sastavljen od samog zla i potkovanog mračnim moćima.
   
  Crni Zagor izgleda identično kao i naš junak, njegova velika prednost je što nema skrupela, on teži prema uništenju svega što predstavlja svijetlu stranu našeg svijeta. Oko sebe ima armiju živih mrtvaca, stvorenja koja su potčinjena njegovoj volji i koja izvršavaju svaki zadatak. Njihova slaba tačka je vatra, praktično su imuni na svaku drugu vrstu oružja. Crni Zagor je realna opasnost za cijeli svijet, on ubija, masakrira, ne dijeli svoje žrtve na muškarce, žene i djecu, svi su oni za njega ništa drugo do stoka za klanje. Stvaranje opšteg haosa je njegov cilj, jedan novi svijet u kojem će on biti gospodar i u kojem će postojati samo dvije strane; koljača i žrtava. Naravno da su se ovdje umješala i božanska bića Manitu i Wendigo, preveliki su ulozi da bi stvar prepustili slučajnostima. Zagor je ovdje namučen kao nikada prije, bori se protiv nadmoćnog neprijatelja kojeg je skoro nemoguće pobijediti a da i on sam ne plati ultimativnu cijenu svog života.
   
  Markantne su scene u kojima Crni Zagor drži našeg junaka u malom kavezu, slično kao što ljudi drže kanarince. Ovo je jedna od onih borbi koje Zagor može dobiti samo uz pomoć najmoćnijih saveznika, jer ako izgubi, to bi onda bio početak kraja za cijeli svijet. Da budem iskren, ovo je prvi i zadnji put nakon Demon ludila da vidim smisao u ponovnom pojavljivanju Kikija Manitua. Boselli je u više navrata zloupotrijebio ovaj lik, koji je manje-više rekao sve što je imao u Sclavijevom Hellingenu. Ovdje se Kiki odlično uklopio u ostatak priče. Mračna atmosfera prisutna je već od prve stranice, ne mogu zamisliti nijednog drugog crtača osim Ferrija koji bi na ovako efikasan način mogao da prenese ovu priču na papir. Ovo je epizoda koja po svemu spada u sam vrh serijala, ovo u suštini jeste pravi i kvalitetni Zagor.
   
  09.03.2008
  09:44:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Prava Ferrijeva mračna priča.Zbog ovakvih stripova i volim Zagora 
  26.05.2008
  19:49:00 sati
  olegpici
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Jedan od najboljih (meni) zagor specijala. Takodje jedna od najmracnijih i najbrutalnijih epizoda. Scena kada zagor (zli naravno) onesvescenoj devojci puca u glavu.... pa to se bas i ne desava cesto u serijalu,zaista krajnje brutalno. Slicne brutalne scene su itekako doprineli da mracna prica dobije na tezini. Crtez i prica za deset kako sam ih i ocenio. Naslovnica nesto slabija. Zagor dobija teske batine u 1vs1 ,takve epizode su uvek vrhunske:) plus biva tesko ponizen (kada Zagoru posle borbe u kojoj je porazen zli Zagor nogom udari glavu i tresne je u zemlju),a takve scene su legendarne!!! "Radjanje" zlog zagora stvarno ostavlja dojam na citaoca. Noc,nevreme, sevaju munje, pljusti kisa,  ratni poklic "AAAIIJJAAKK" ali to nije Zagor kog znamo, stvarno mocni negativac koji ce pravom zagoru stvarno prirediti paklene muke. Na kraju Manitu spasava zagora sigurne smrti. Dobro resenje da glavni junak izbegne sigurnu smrt:) 
  31.07.2008
  19:33:00 sati
  Mrtvacka glava
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Jedan od boljih specijalaca, ali kao i kod još nekih ja imam osećaj manjka stranica - kao da su pojedini delovi nekako skraćeni. Ili ja možda čitam prebrzo, ne znam, ali mislim da je ovo moglo ići na više. Radnja za specijalac je sasvim dobra; mračna i vrlo brutalna fantasy priča sa epskim sukobom Zagorove dobre i zle strane, pojava velikog broja poznatih likova, tripovanje uz indijanske travke... ma milina. Crtež odličan, naslovnica OK. 
  02.09.2008
  12:15:00 sati
  ViKing
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 39%

  2, 1, 8, 6

  Prebajkovito...Prejadno... čak je i crtež loš
  29.09.2008
  12:14:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najviša ocijena zbog toga što od 20 trenutno izdanih specijalaca u italiji iskreno valja tek nekoliko komada. Gledam druge komentare koji kažu zbrzano,ovo te ono,ja ipak mislim da fali ferrijevih horror crteža zagoru danas. A što se tiče zbrzanosti specijani brojevi imaju ograničen broj strana pa mislim da se tome ne bi trebalo prigovarati
  30.11.2008
  00:50:00 sati
  jmile3
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Među 3 najbolja Zagor specijala. Horor, mračno, krvavo, zanimljivo i rijetko u specijalnim brojevima. Pročitati obavezno! Vrhunski horror.
  04.12.2008
  01:19:00 sati
  supermike
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 90%

  8, 10, 10, 6

  Solidan spec. koji pokazuje kakav je Boselli načitani car. Ovo je vjerovatno plagijat, ali u redu... Nešto slično smo imali i u Demonima ludila gdje Zagor gubi sve... Nezaobilazno štivo... Preporuke i Ferrijev crtež koji stvara odličnu atmosferu koja naravno dosta utječe na osjećaj tijekom čitanja... Naslovnica je loša s obzirom na kvalitet štiva stripa. Jedino ne mogu progutat činjenicu da su oni razbojnici ranili moćnog Zagora...
  01.03.2009
  01:33:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 62%

  6, 7, 6, 5

  Jedan od rijetkih solidnih ZG Specijala, ali Ferrijev crtež mi ne sjeda. Naslovnica je ''unakažena'', jer Wendigo ima sve prste jednake dužine.
  11.03.2009
  21:57:00 sati
  Panon
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalan specijalac! Izvanredni i prica i crtez a bogami i naslovna...:)
  13.04.2009
  01:48:00 sati
  kandraks
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Mracno i smisleno do bola!
  26.05.2009
  23:14:00 sati
  kasper
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 57%

  7, 4, 7, 3

  Na prvi pogled intrigirajuće, ali kad se uzme u obzir indijanska tematika, puno bolje su to odradili u Crnome plamenu. S toliko crnine, melankolije, ubojstava i patetike ovo mi više liči kao nekakav DD.
  Ferri u vjerojatno svom najmračnijem izdanju. Naslovnica debilna, a ovo čudovište čini se ima sve prste iste duljine.
  17.07.2009
  20:18:00 sati
  Opti
  uredi
 • broj jedan

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Odlična epizoda. Upravo zbog ovakvih epizoda sam počeo čitati Zagora.Pohvale recenziji.
  22.07.2009
  15:06:00 sati
  broj jedan
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 10, 7

  Priča odlično zamišljena, napokon nešto drukčije od svega dosad. Mračno i napeto, nema što. Ali, očito je da bi ovakva priča tribala imati velike razmjere a ne bijednih 130 stranica na kojima se ne može puno toga reći. Zbog toga je izvedba loša i zbrzana kao što to često bude kod Bosellijevih specijalaca. Kiki Manitu mi je pomalo naporan, taj dio s njim na kraju je prefantastičan za moj ukus. Ferri opet briljira. Pregršt mračnih scena, odlično nacrtani živi mrtvaci i izrazi lica crnog Zagora. Baš je u svom elementu. Ipak, naslovnica je tribala biti bolja.
  02.10.2009
  12:19:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  Vise sam ocekivao...
  05.10.2009
  00:16:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  4, 4, 10, 9

  šteta Ferria u ovakvoj priči, da sam 20 godina mlađi, svidjela bi mi se i priča
  12.11.2009
  16:00:00 sati
  adriano
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Naj-horor prica od ove Specijalce Veselog Cetvrtka! Ferri samo pomaze da ovo bude jedna nezaobilazna epizoda bar za Zagorove fanove.
  22.11.2009
  20:55:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 60%

  7, 7, 4, 6

  Zbrzano i tužno. Cijelo sam vrijeme navijao za Crnog Zagora, i da je Boselli (ili Kiki Manitu) bar malo pošten pobjedio bi bolji, odnosno Crni Zagor.

  Likovi su dvodimenzionalni, nema tu dubine, svi su ili crni ili bijeli, no na ovako malom broju strana što drugo očekivati?

  No kakvi su drugi specijalci, ovaj je remek-djelo.

  27.12.2009
  14:33:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Priča ima par dobrih ideja i horor ugođaj ali mi ostaje dojam da se slike prebrzo izmjenjuju, moglo se prikazati daleko više kadrova i pustit Ferrija da se još razmaše. Kao da je netko želio na silu cilu epizodu ugurat na 128 stranica.

  02.02.2010
  13:40:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 89%

  10, 9, 8, 8

  Ova me epizoda potaknula na razmišljanje do te razine da po noći nisam mogao spavati od jeze, zaista majstorija Bosellija i Colomba

  18.02.2010
  15:46:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  20.04.2010
  08:49:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  31.05.2010
  16:16:00 sati
  jojboli
  uredi
 • Andrej

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odličan specijal,meni jedan od dražih....

  20.07.2010
  18:45:00 sati
  Andrej
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Zahvaljujući Feriju koji uistinu zna nacrtati mračnu atmosferu ovo je ispao odličan strip. Pogotovo kad uzmemo u obzir da mnogi specijalci i nisu baš nešto.

  27.09.2010
  09:05:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • PijaniPatak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Indijanska legenda + horror + putovanje kroz dimenzije + Bosseli (ili jos bolje, Sclavi) + Ferri (i dalje u punoj snazi)

  Da li treba objasnjavati zasto sam dao desetku?

  P.S. Slazem se sa recenzentom da je borba protiv  vojske ne-mrtvih zasluzila malo vise paznje od strane Bosselija, ali mislim da je bio ogranicen brojem stranica. 

  22.11.2010
  16:42:00 sati
  PijaniPatak
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U Crnom Plamenu su zbrzali radnju. Srećom ovdje nisu.

  05.06.2011
  20:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Zli Zagor...Grrr!

   

  Sviđa mi se njegov kostim!

  11.06.2011
  14:55:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  24.06.2011
  20:52:00 sati
  macca1985
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  fenomenalno,genijalno,bravurozno,briljantno.veoma poucna,napeta i misticna prica

  13.07.2011
  01:44:00 sati
  general war
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Brutala!!Zajeban je ovaj zli Zagor, mamicu mu...

  28.07.2011
  21:24:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 6, 10, 7

  Najjača scena je kad Chico predvodi juriš na žive mrtvace.

  14.09.2011
  14:23:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  13.01.2012
  16:32:00 sati
  Fran
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Poslije nulte godine darkwooda najbolji specijal

  21.01.2012
  14:34:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 85%

  10, 9, 7, 7

  Specijalni broj, koji se moze vise puta procitati. Crtez, naslovnica, ok.

  04.03.2012
  15:05:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji specijalac, volim onog badass Zagora.  Wendigo karakterizira pravo zlo, pun pogodatk. Nosseli majstore. Napeto samo tako!

  15.04.2012
  14:21:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 48%

  3, 5, 6, 6

  Wendigo izgleda kao karikatura. Ma ovdje mi je Ferri nekako već gubio konce ako se crtež usporedi s onim od 10 godina prije. Priča poznata od prije.

  23.06.2012
  00:09:00 sati
  Deki86
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Odlicna prica, pogotovo za specijalac.  Ovdje imamo one elemente legende, kao u "Demon Ludila", i ponovo vidjamo Kiki manitua, i gledamo Zagora kako ulazi u drugu dimenziju da bi se borio sa novim super mocnim protivnikom.  Prica je prilicno zanimljiva i napeta, a crtez je fenomenalan.  Uostalom, svaka epizoda u kojoj neki stari vrac (u ovom slucaju, Mnogo oki) prica malo djeci legendu o Duhu sa Sjekirom nikad nije losa.  Jedino mi je naslovnica osrednja, nista narocito.  Sve ostalo je nezaboravljivo.

  04.12.2012
  15:51:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Zanimljivo Colombo je genije meni on nema losu epizodu!!!

  15.08.2013
  21:22:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  2, 2, 7, 6

  22.08.2013
  20:35:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 9, 6

  Za razliku od nastavka s Hellingenom, ovdje je, kao i u prethodniku (SP 4:"Crni plamen"), uglavnom sve dobro smišljeno. Istina, malo je prebrutalan za strip o Zagoru, ali to je Bosellijev pečat. Ovakve priče su prave za Specijal ediciju, ali to, nažalost, povlači problem manjka stranica, pa sve izgleda zbrzano, a ponegdje i nedorečeno.

  20.01.2014
  15:34:00 sati
  Spock
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Odličan specijalac meni lično na drugom mestu što se SP izdanja tiče.

  24.09.2014
  20:19:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Epski prolog, kao što često imamo u Bosellijevim pričama, ovdje mjesto posljednje bitke između dobra i zla, brzo zamjenjuje nasilna i zastrašujuća radnja, mračna, s vrlo krvavim prizorima (cijela obitelj izmasakrirana pred očima djeteta) i sugestivna (rastrgana i obješena tijela s prijetećom porukom za Zagora). Ideja o mračnoj i prokletoj polovici koju svatko od nas ima u duši događa se i Zagoru, a ljudi umiru sa sviješću da su umrli od Zagorove ruke. Zastrašujuće. Boselli nam je donio odličnu priču. Ovo nije priča o Zagorovom dvojniku, ne, on je dio Zagora i pokazuje kakav bi bio Zagor da nije pošao putem iskupljenja nošen snažnom grižnjom savjesti.

   

  Crna duša odlična je priča koja nam u prvom dijelu daje ono najbolje, a zatim malo padne jer previše se apsurda nakuplja, dezorijentira čitatelja, gdje je po mom mišljenju bilo bolje ograničiti fantasy elemente, a putovanje između dimenzija se odnosi na duhovnu sferu. Vidi se da je Boselli ovdje na razmeđi, on ovdje veže neke ranije teme i likove formirajući kontinuitet i najavljuje "Sjene nad Darkwoodom", Kiki Manitu govori o "zakonu ravnoteže" , Zagor još uvijek ne razumije, ali shvatit će. Ovo je i najava "Duginog mosta".

  03.04.2015
  18:07:00 sati
  igor 12
  uredi
 • sinian

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  20.06.2015
  17:33:00 sati
  sinian
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  10, 9, 7, 5

  11.07.2015
  14:52:00 sati
  tinton
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Sigurno najbolji Zagorov specijal i ne vjerujem da će u toj ediciji ikada više izaći tako jaka priča. Sve je ovdje na vrlo visokom nivou i teško je pronaći ikakvu zamjerku. Možda je za neke ovo premračno ali meni je pun pogodak i uživao sam od prve do posljednje stranice. Zagor je došao u skoro bezizlaznu situaciju i bilo je napeto iščekivati na koji način će pobijediti zlo a da pri tome ne izgubi svoj život, izvrsna je ideja da se završna borba odigra u Zagorovoj duši uz malu pomoć Manitua. Time je priča u potpunosti opravdala svoje ime Crna duša, da bi pobijedio svog crnog brata Zagor je morao voditi kako fizičku tako i unutarnju borbu sa samim sobom. Njegov san u kojemu sanja sebe kao dječaka i nepostojećeg brata je poput slagalice koja povezuje 2 različita svijeta a koji opet imaju puno toga zajedničkog. Crni Zagor je prikazan na prilično zao i brutalan način i već po samom njegovom pogledu je jasno kako stvari stoje, zasluge tome idu i Ferriju koji je kao rođen za ovako mračne priče. Avantura za sva vremena prema kojoj su ostali specijali tek potrošna roba.

  16.07.2015
  18:50:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  07.09.2015
  00:11:00 sati
  hamzik
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U top 10 Zagora sigurno...

  01.12.2016
  20:23:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  22.05.2017
  18:22:00 sati
  suply1
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlaičan strip.

  24.11.2017
  13:19:00 sati
  Wayto
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Da, ovo dođe kao neki Bosellijev »Demon ludila« ili zbog simbolike onog zadnjeg okršaja u dimenziji na kraju vremena, ovo su pravi »Divovi dobra i zla«. Problem imaju i Sclavi i Boselli. Prvi je nepotrebno razdužio priču, drugi je napisao preambicioznu priču za tako mali broj stranica, ali jedan i drugi su ipak napisali velike priče. Boselliju dodatan plus jer je uspio povezati te svoje početne priče u nešto više. Ovi njegovi specijalci su prequel za veliki okršaj s Hellingenom. Opet je stvorio lika koji će mu poslužiti za novu priču. Ovog puta je to Tim Čisto Srce koji će se vratiti u priči "Anđeo smrti". Čiko je ozbiljan i koristan. Tu je i Mnogooki koji iskreno priznaje da nije vjerovao u svu tu magiju. Tako se piše modernog Zagora u kojem postoji jedna ozbiljnost i zdravi kontiunitet. Bravo Boselli!

   

  Nekako je bilo neugodno gledati lik Zagora, doduše crnog Zagora, kako ubija i muči nedužne Ljude. Nije mi ni sjelo na kraju što je pravi Zagor u potpunosti ponižen zatvaranjem u onaj kavez ko da je psić. Boselli je toliko ponizio i fizički iscrpio Zagora da je onaj završni okršaj trebao trajati svega par sekundi i to u korist zločestog Zagora koji je bio barem deset puta jači na kraju. Rješenje s sjekirom u pijesku je prelijeno. Završni okršaj je možda malo previše fantastičan za ovaku kratku priču. Takve fantastične završetke treba priča zaslužiti. Ne možeš novog Demona ludila napisati na 130 stranica. Sclavi je imao i nijanse sivog u karakterizaciji likova, Boselliju je zbog manjka stranica ostalo samo crno-bijelo i to spušta konačan dojam.

   

  Završna vinjeta je prekrasna!

  23.08.2018
  15:57:00 sati
  nagor
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 6, 6

  U sivilo priče uklopio se i ne osobito pozitivan crtež.

  02.06.2019
  14:22:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  Nemam pojma sta reci.. nekako mi vise odgovaraju price iz redovne serije. Ovdje imam osjecaj da su onako na silu ugurali tu prokletu zemlju na mapu drakwooda samo radi price. Plus nekakav pokusaj isfurat epsku borbu dobra i zla bla bla. Epizoda ce mi ostati u sjecanju jedino po tome sto je ekstra nasilna za pojam zagorova svijeta. 

  16.08.2019
  15:29:00 sati
  karuro
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  26.06.2020
  18:53:00 sati
  brancika
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  27.01.2021
  14:12:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 66%

  5, 5, 9, 9


  Meni je ovo bila jako loša priča.Ne znam i sam kako sam natjerao da pročitam do kraja.Iako je početak bio misteriozan i zanimljiv,kako je priča odmicala sve je bila lošija.Naslovnica i crtež su jedini bili dobri.

  25.09.2021
  13:41:00 sati
  Altairfan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2596
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2585
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 2555
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2371
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2234

Aukcije

Forum