Priča o Wandering Fitziju

Zagor

ZG LUSP 9 | 128 str.

Rijetku priliku za Zagora i njegovog odgajatelja i velikog prijatelja Nathaniela Fitzgeraldsona da se malo zabave, te tako naruše svakodnevnicu „šumskih“ ljudi, prekida iznenadan bljesak strašne prošlosti Fitzyja. Naime, njegov stari „prijatelj“ Samuel J. Crown se vratio, ne samo po osvetu, već i po tajanstveno blago. Naš Zagor, tada još uvijek samo Pat Wilding, nesvjestan koja ga budućnost čeka, živući dotad samo sa mišlju o osveti svojih poginulih roditelja, biva uvučen u ovu pustolovinu, u kojoj će otkriti dugo skrivanu tajnu svog odgajatelja, ali i sukobiti se s legendarnim Demonom ljudožderom u Dolini kostiju koja predstavlja završnu lokaciju ove pustolovine i konačno razjašnjenje tajne. Zagorova prva prava pustolovina je započela…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Priča o Wandering Fitzyju
  ZG LUSP 9
 • Legenda o skitnici Ficiju
  ZG VCSP 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La Leggenda di Wandering Fitzy
  ZG SPEC 7

ZANIMLJIVOSTI

 • ovaj specijal u Italiji je izašao u isto vrijeme kad i posljednji broj epizode sa Hopima i 7 gradova Cibole (travanj 1995.), te se i radnja specijala kronološki odvija odmah nakon te pustolovine. Stoga ovu priču Zagor priča svojim prijateljima Hopima (vraču Masewiju, njegovoj kćerki Shumawi i još nekolicini prisutnih), Navaju Nakaiju i naravno, Chicu, u jednoj od večeri odmora pred povratak u Darkwood.
 • kako se radi o kronološki prvoj Zagorovoj pustolovini nakon smrti njegovih roditelja, vrijedi istaknuti da je na 74. stranici prikazano ni manje ni više nego Zagorovo prvo ubojstvo, naravno, u samoobrani, a žrtva je jedan od bandita, Scar. Ovo vrijedi samo zasad, jer ne možemo znati hoće li Burattiniju, ili Boselliju, pasti na pamet još koja „ugurana“ priča iz prošlosti (poput ove, ili Nulte godine Darkwooda, Almanaha 1- pustolovina u Kanadi sa Tonkom prije susreta s Chicom, Zavjere bogova- upoznavanje s Tonkom, pa i segmenata, poput Tajne Redstonea u kojem Zagor priča kako je prije susreta s Chicom, već stekavši status Gospodara Darkwooda, sudjelovao u tragediji i djelomično bio odgovoran za smrt Wartona) koja će pobiti ovu činjenicu ukoliko kronološki bude ispred ove, i u kojoj, naravno, Zagor nekog ubije.
 • scena u kojoj Fitzy gađa Zagora sjekirom iznad glave (i obratno), podsjeća na poznatu priču o Wilhemu Tellu, koji je, strijelom, gađao u jabuku, iznad glave svog sina, i, iako ovdje nema ni strijele ni jabuke, aluzija je jasna
 • saznajemo da je Zagor ime Patrick dobio po svom stricu iz Irske

Čisto zbog simbolike, za svoju prvu recenziju odabrao sam epizodu najomiljenijeg mi junaka, koja je objavljena u posebnom izdanju. Između svih tih specijala i maxija, odluka je pala na ovu priču. Dilema je bila između Nulte godine Darkwooda i ovog specijala, i to zato što su obje važne za Zagorovu prošlost, i odluka je pala na ovaj samo zbog određene kronologije, što znači da je moja sljedeća meta upravo Nulta godina Darkwooda.

Svrha specijala svakog junaka, je da, vjerovali vi, ili ne, čitateljima ponudi specijalnu priču. To obično uključuje ili instant povratak starog neprijatelja (Butcher u ZG SP 1 Kožno lice), pojava novog (Wendigo u ZG SP 4 Crna vatra- neobjavljeno u Hrvatskoj) i povratak istog ( ZG SP 8 Crna duša), pustolovine u čudnovatim svjetovima i okruženjima (ZG SP 2 Kamen ubojica, ZG SP 3 Grad iznad svijeta- neobjavljen u Hrvatskoj, ZG SP 11 Princ Elfova, također neobjavljen), istraživanje starih legendi ( ZG SP 5 Tajna Kristofora Kolumba- neobjavljen, ZG SP 10 Vitezovi Grala), nekad samo borbu sa čudnim neprijateljima (ZG SP 16 Kineska sekta, ZG SP 15 Smrtonosna močvara, ZG SP 14 Sablasni vojnici, ZG SP 9 Anđeo smrti), ili prošlost junaka poput ove, Nulte godine Darkwooda (ZG SP 13) i Zavjere bogova (ZG SP 6). No, imati ideju za specijalnu priču, i uspješno je realizirati, svakako nije isto, a još je gore kada ni ideja nije bajna. Školski primjer je ovaj specijal.

Potencijal kojeg ima lik poput Fitzyja je golem. Njegova ličnost u kojoj se miješaju pjesnik, filozof, izuzetan borac, idealist, ostala je gotovo netaknuta. Colombo (odgovoran za ideju priče) je za analizu čovjeka koji ima posebno mjesto u srcima svih zagoroljubaca, ne samo zbog svoje ličnosti, već i žrtve koju je podnio za izgradnju Zagora, i to i njegove ličnosti, a ne samo snage i spretnosti, uzeo najobičniju činjenicu iz njegovog života- bavljenje trgovinom, te je tako unaprijed ovu priču osudio na čisti klišej ortačke osvete zbog novca, i Burattini tu doista nije mnogo mogao učiniti, ali je na sreću, ipak učinio. Nekoliko detalja spašava takvu ideju. Jedan od njih je lik patuljka Groggyja, bivši mađioničar očito iskompleksiran zbog svog izgleda, koji se predao bandi pljačkaša i ubojica, ali je uvijek sa sobom nosio jedini dar kojeg mu je Bog podario, mađioničarski trikovi. Tako nam on ostaje u lijepom sjećanju jer i spašava Zagora u kojem vidi ono što je i on sam želio biti: normalan zdrav akrobat, i zato će dio njega uvijek živjeti u Zagoru, dio duše koja je u svojoj suštini čista, i bez ikakvih tjelesnih hendikepa koji su Groggyju zapečatili život, hendikep kao oruđe proklete sudbine umire, a Groggy će vječno živjeti kao lijepa uspomena u Zagoru i u nama.

Drugi detalj je pravi identitet Demona ljudoždera, i sama ta priča o tragičnom završetku karavane doseljenika. Svatko tko ima malo više stripovskog iskustva pretpostavlja da je identitet tajanstvenog čudovišta vezan uz Fitzyjevu prošlost, ali u ovom slučaju to je dovedeno u tako usku slučajnost da je lik Fitzyja u konačnici predstavljen kao svatko drugi. Ono što je on doživio moglo se dogoditi baš svakom vodiču karavana sa osjećajem za ljudskost i plemenitost, i zato mi je neshvatljiva ova priča, toliko površna, stereotipna, a još nema ni Chica koji bi donekle spasio stvar.

Tu se dotičemo trećeg detalja, a to je lik Bezubog vuka, starca iz plemena Cree, čiji duh još nije oslabio, i stoga nastoji ne utonuti u maglu starosti i zaboravljivosti od strane plemena, te se odlučuje na život lutalice i pustolova, sa samo jednim ciljem: pobijediti Demona ljudoždera u Dolini kostiju, te tako osloboditi svoje pleme strašne tjeskobe i straha, i vratiti ratnički status i čast u plemenu. On u ovoj priči ima ulogu trenutnog side-kicka, zamjenivši tako Chica, te vidimo da Burattini malo eksperimentira sa mogućim side-kickovima koje je Zagor mogao imati umjesto malog, debelog, vječno gladnog Meksikanca. U ovom slučaju to bi bio Bezubi vuk, čiju sam osobnost već analizirao.

Dakle, sve što nam ovaj specijalac nudi je blijedi pokušaj dodatnog karakteriziranja veoma važne ličnosti u Zagorovom životu, i mali preokret na kraju. Ovo svakako nije ni blizu Colombijevim i Burattinijevim scenarističkim sposobnostima, i shvaćam da svatko ima dobre i loše dane u strip- stvaralaštvu, ali šteta što je Fitzyjeva priča morala biti jedna od onih loših.

Da me se krivo ne shvati, priča ima kvalitete za prosječnu epizodu i nije jedna od lošijih, ali jednostavno nije iskoristila ni 50% potencijala kojeg je nudila. U jednoj epizodi Zagor se borio protiv Fitzyjevih nećaka (ZS 852-854 - epizoda u kojoj se vratio i ratnik Pequot iz trećeg sukoba sa Jednookim Jackom - ZS 703-705), i to je po meni bilo dovoljno spominjanje prošlosti vezane uz trgovinu, tako da je vidljivo kako je ova priča rađena bez neke inspiracije i očito, bez velike želje. Ono što joj fali je, kako sam već rekao, duša, a mogla ju je imati jer lik Fityja to ima. Eto, to mi je jedino žao, ali nadajmo se da će biti i popravni, sa još nekom ovakvom „uguranom“ pustolovinom sa Fitzyjem, u kojoj će on biti prikazan u pravom svjetlu, kako i zaslužuje.

Crtež je druga priča, jer je Ferri standardan, što znači jako dobar, ništa iznad, ni ispod prosjeka, odlično se stopio s atmosferom epizode, i to je jedan plus. Naslovnica je pak, malo lošija zbog nedostatka detalja i maštovitosti, što je, nažalost, kod Zagora malo češći slučaj.

I, tako ispada da i nisam odabrao baš specijalnu epizodu za svoju prvu recenziju, ali, moglo je i gore. Ipak je to Zagor, kako bi se reklo, i već je to samo po sebi posebno. Jer, Zagor je poseban junak, a ta njegova posebnost dolazi do izražaja u Nultoj godini Darkwooda, koja je pravo specijalno izdanje, i u kojoj Burattini svakako nije podbacio, no o tome više u našem idućem susretu.:)

I, mada ova priča nije ispala najbolje, uspomena na Fitzyja sigurno nije narušena, jer, on će nama biti uvijek nešto više, baš kao i sam Zagor, a to riječi, ni pustolovine, ne mogu izreći.

Naprijed

ZG LUSP 10b Gusareva ostavština

ZG LUSP 8b Pjesma za Kimberly

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • jasa

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  svaka čast na prvoj recenziji, extra je! Extra Zagor specijal!
  01.09.2006
  14:34:00 sati
  jasa
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 10, 6

  Svaka čast za prvu recenziju!!
  Pa priča mi i nije nešto posebno nema baš neku radnju. A i naslovnica je dosta loša. Jedino što je dobro je Ferrijev crtež koji je ovdje odličan.
  01.09.2006
  15:13:00 sati
  jack 50
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 73%

  7, 5, 10, 7

  Ovaj me specijalac malo razocarao, prije svega sto je uglavnom za ocekivati da price koje govore o proslosti nekih junaka budu "posebne". Najbolji primjer za to je Mister No, gdje je to dovedeno do savrsenstva. Ovaj specijalac me razocarao. Sama prica je vec stoput vidjena, a scenarij je nije nista poboljsao. Ima autora (kao sto je recimo Berardi) koji bi bilo koju pricu ispricali na bolji, inovativniji nacin. Ovako je prica o Fitzyju totalno neiskoristena. Ferriju 10 za crtez jer on to zasluzuje, naslovnica podbacila.
  01.09.2006
  15:28:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 9, 6

  samo da dam malu sugestiju. U ovoj prici nije prikazano kako Zagor ubija prvi put u zivotu vec u Zagor Prica kada indijanci napadaju njega i roditelje i on jos puni pusku kad ulazi indijanac kroz prozor i on ga ubija. I ovo je u samoodbranu, a kada Zagor nije ubio u samoodbrani mislim da je samo jednom kada davi indijanca u Neravna Borba.
  01.09.2006
  15:48:00 sati
  ljuso
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  ...iskreno-bio sam veoma uzbuđen zbog ovog stripa jer sam mislio da će biti vau nešto posebno, a kad sam počeo čitat nikak da se dogodi neš posebno...mislim samo je bio mali šok ono kad doznajemo da je Fitzy - najmiroljubiviji čovjek u Zagorovim očima - kriminalac koji bježi od svojih bivših ortaka...onaj starček je malo smješan,a ono s demonom je viđeno već tisućustosedam puta...naslovnica zadovoljava,a crtež naravno 10...nadam se da će se Fitzy još nekad naći među stranicama Zagora i da će bit pozitivac...btw. ČESTITKE NA PRVOJ RECENZIJI...
  01.09.2006
  16:54:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Hmmm... očekiva san puno od ove epizode, ali nešto ne štima. Burattiniju nije bilo lako staviti ovakvu priču na tako malo stranica, samo 130 str. tek jedan i po strip. Ali to su njihove prve epizode i da je sad ponovno napravi vjerujem da bi puno bolje ispala. Od one priče o karavani san očekiva nešto više, ali eto. Na žalost, epizoda nije nešto posebno, nego tek jedna solidna priča. Dobra naslovnica i Ferrijev crtež odličan, desetka čista! Možda sam i prevelike ocjene dao...
  01.09.2006
  20:46:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Zabavna priča koja se čita u jednom dahu. I ja sam bio malo razočaran jer potencijal Fitzyjevog lika nije u potpunosti iskorišten ali ,sve u svemu, dobro sam se zabavio čitajući ovu pustolovinu.
  02.09.2006
  00:12:00 sati
  Vorador
  uredi
 • henry

  Ukupna ocjena 44%

  4, 3, 7, 2

  Traljavo, traljavo...
  Ne znam zašto se ljudi primaju na Burattinija, Toninelli je za njega klasa.
  02.09.2006
  01:48:00 sati
  henry
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 6, 10, 5

  NAJPRIJE ČESTITKE!!!! NA PRVOJ RECENZIJI-stvarno dobra recenzija i več se veselim sledečoj.A što se tiče same priče,stvarno ima velikih rupa u priči.Recimo,najviše mi je u oči upalo na stranici 38,kad u onoj tučnjavi u hotelskoj sobi,Zagor hoče da se domogne do svoje sekire koje tada još nije imao,i ne znam odkud se stvorila ta sekira,pošto je prije i ni poslije u stripu nije imao.Imao je onu pravu sjekiru ali nije imao svoju kamenu,tako da neznam zašto ta greška na 38 stranici.A što se tiče bezzubog vuka to je več bilo viđeno.Mislim tada vjerovatno nije bio bezzubi Vuk na sceni ali isto tako neki indijanac(čije se ime ne sječam) ali isto taki starac kojeg su oterali sa plemena pa je htio da spasi pleme i udružio se sa zagorom.TTako da mi se čini da su stvarno počeli previše da se kopiraju. viđeno u Zagoru.Dobro tada mislim da nije bio Bezzubi vuk an sceni
  02.09.2006
  16:16:00 sati
  Genij
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Sonor,čestitke na prvoj recenziji.Nadam se da nas očekuje još brdo toga iz tvog pera.Drugo:-Mislim da je ova epizoda nepotrebna,nakon "Zagor priča..." je sve rečeno.Pomalo ako ne i mnogo,razočaravajuća priča o Lutalici Ficiju.A i Zagor je non stop tu negdje :-)
  02.09.2006
  16:17:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 28%

  1, 1, 7, 1

  postoje glupe price, bolesno glupe price, perverzno debilno glupe price, i postoji ovaj strip. Tim redom.
  03.09.2006
  21:29:00 sati
  Luxor
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Ova epizoda ima veliko značenje za svakog Zagor fan-a.Fritzy je boem, odličan lik, posjeća na Krugera iz Mr.No-a.A Ferri je umjetnik, svaka njegova sličica je malo-remek djelo.Molimo se da zivi sto duze, i naravno crta, a ne da Villa počme da korice crta.Scena na snigu je za bogove.Ferri je kralj atmosfere.Odlična recenzija.
  04.09.2006
  09:39:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Solidan specijalac, crtež standardno Ferrijevski dobar.
  04.09.2006
  13:30:00 sati
  Thommo
  uredi
 • karven

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  prica koja vredja zagora i citaoce debilnoscu
  05.09.2006
  20:52:00 sati
  karven
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  svaka cast na recenziji,mada nikada nisam volio te price oko zagorovog djetinjstva,al ova mi je pravo fina...
  06.09.2006
  00:48:00 sati
  blackacid
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 5, 9, 4

  STRIP JE STVARNO DOBAR.RADNJA NIJE LOŠA,CRTEŽ SUPER IAKO SAM MISLIO DA JE ODLIČAN KAD SE RADI O FITZYU.
  06.09.2006
  11:57:00 sati
  super
  uredi
 • manhunter

  Ukupna ocjena 53%

  4, 5, 7, 5

  Katastrofa od priče. Kao što je recenzent već rekao, veliko potencijal, za neku priču na, možda 200-300 stranica, je zbrzan i uguran na jedva 128 strana stripa. Loše.
  Naslovnica je takodje nelogična, Fitzy izgleda kao da su ga vanzemaljci spustili sa zrakom svetlosti iz svog broda, ili u najmanju ruku, poput pop zvezde koja drži koncert.
  07.09.2006
  09:46:00 sati
  manhunter
  uredi
 • Ukupna ocjena 44%

  5, 2, 7, 2

  Priča zbrzana, a što reći o scenariju u kojemu se na 128 stranica četiri puta ponavlja fraza "Nećemo ga ubiti odmah"?
  11.09.2006
  15:19:00 sati
  76
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 45%

  4, 4, 6, 3

  Ne sviđa mi se ovaj specijalac.Posebno mi je mutno objašnjenje o Dolini kostiju,t.j. o ljudima koji su ostali zarobljeni u njoj jer su im razbojnici odnijeli konje(barem su muškarci mogli otići i donijeti pomoć).Onaj demon ljudožder je komičan i nepotreban.Poludio od boli,zaboravio pričat(!)i krenuo sa slikanjem po kamenu.Majko mila..Naslovnica kao što je i manhunter rekao:Fitzy izlazi na scenu(kako to da Zagor ima svoj kostim a Fitzy koji nikad ne nosi vatreno oružje pušku ostaje misterija).Za Genija: odbačeni stari Indijanac koji želi povratiti slavu pojavljuje se u Banda staklenog oka(ima i recenzija).
  13.09.2006
  16:31:00 sati
  Aco
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 10, 3

  Očekivao sam više od specijalca sa Fitzyjem. On je jako složen lik i u ovaj strip se je moglo još puno toga dodati o njemu i to na drugačiji način. Ovako smo dobili samo jednu osrednju epizodu. Ferri je dobro nacrtao strip, ali se na naslovnici nije baš proslavio. Pogrešan motiv, a i slabo je nacrtana; jedna od najlošijih Ferrijevih naslovnica.
  14.09.2006
  00:47:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 8, 3

  S obzirom da su cak 3 autora muku mucila s ovom pricom,cudi me da jedan od trojice nije ostaloj dvojici u nekom trenutku skrenuo paznju recenicom:"Hej, pa koju smo to vrazju mater napisali,ovo nema smisla!"
  Nije to Zagor iz rane faze,nego iz 1995., ili Burattini i banda misle da smo mi sto citamo Zagy-a retardirani polusvjet.Nije tu ni Ferri mogao puno pridonjeti,ne znam sta bi moglo pomoci ovakvom scenariju.I za kraj jos se "pokenjao" s jednom od najgorih naslovnica.Stvarno specijalac za specijalce.
  06.10.2006
  22:34:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 5, 4

  loša epizoda da ne kažen glupava
  23.11.2006
  18:00:00 sati
  lwood
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 9, 5

  Ovo je za mene solidno.  Ne treba tražiti od Zagora inteligentne priče, detalje, zaplete, rasplete.  Treba tražiti zabavu.  A ova priča je pitka, nije dosadna, u redu je.  Naslovnica bezvezna.
  02.07.2007
  23:36:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Ovo mi je draga epizoda jer sam saznao više o Wandering  Fitzyu.
  29.09.2007
  15:34:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 63%

  7, 3, 10, 3

  Hladan tuš. Scenaristi su odlučili posrati se u lice svim ljudima/fanovima koji su očekivali barem jednu pristojnu epizodu koja bi se pozabavila legendarnim Zagorovim mentorom - Wondering Fitzyjem. Potencijal je ogroman, a provedba u djelo nikakva. Tu je još i debilna naslovnica, sa rock star Fitzyjem kojeg osvjetljavaju reflektori, nevjerojatno. Jedino je Ferrijev crtež na visini zadatka, odmah mu dajem desetku bez razmišljanja. Zaboraviti što prije.
  07.02.2008
  23:51:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

  Dobra prica u kojoj se saznaje nesto vise o Zagorovoj proslosti.
  09.03.2008
  09:47:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Sasvim OK za specijalac. Naravno, moglo je puno bolje jer je potencijal stvarno veliki, ovako je ispala samo pristojna epizodica, ali svakako vredna pažnje. Jedna od stvari koja meni kvari utisak je upravo Zagor - klinac koji može golim rukama da izmlati bandu prekaljenih thugsa naspram Fitzyija koji mi u nekim situacijama deluje previše smotano. Drugi problem su neke nelogičnosti na koje sam navikao u mnogim Zagorovim epizodama pa ih neću ni spominjati. Crtež vrhunski, naslovnica neubedljiva.
  31.08.2008
  14:16:00 sati
  ViKing
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 53%

  6, 3, 8, 2

  za mene veliko razočarenje, inače mi je uvijek zanimljivo čitat sve šro se tiče zagorove prošlosti, dok nije nosio orla na grudima, a i fizy nije zaslužio ovako neštoferri unutra solidan, a na naslovnici katastrofa, ne crtežom, nego očajnom scenom
  06.10.2008
  21:56:00 sati
  ken2
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 59%

  3, 4, 10, 8

  Razočaran sam ovim brojem koji nije ništa posebno... Loše, ma preloše... Samo Ferri zaslužuje desetku...
  15.11.2008
  19:39:00 sati
  cibalia
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 9, 4

  potencijal lika wandering fitzija definitivno nije iskorišten...ali kada se to izuzme ostaje jedna ipak solidna priča koja ide u svom tempu i ne zamara. korektno i pitko. ferri odličan unutar korica. na koricama je drugi slučaj.
  27.11.2008
  20:49:00 sati
  piquet
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 73%

  7, 5, 9, 10

  Izgleda mi da je ovo tu samo da se objavi. Pohvale Ferriju jer prošli broj 6 je šok za fanove nakon prvih 5 koje je upravo on nacrtao, a priča nije toliko loša a dovoljno dobra za specijal sigurno nije. Sama ideja za priču i odlična naslovnica su unutar ovog stripa stvarno mogle biti nešto više ali eto događa se serijalu ovako nešto već duže vrijeme. Na naslovnicu se ne bi trebalo gledati kao vidi onu svjetlost. Proporcije lika, ljudi ok ali zašto je Fitzi obasjan je glupa primjedba jer mislim da je to stvar atraktivnosti, prošlosti i nečega drugačijeg što odskače od standardne šablone i moje mišljenje je naslovnica za specijal i to 10 ocjena, šteta što nije i sam strip takva atrakcija.
  08.12.2008
  18:23:00 sati
  supermike
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Još jedna priča povezana sa upoznavanjem Zagorove prošlosti, ali ništa posebno. Wandering Fitzy je slabo iskorišten u priči i sve se na kraju svodi na dosadan završetak. Naslovnica izgleda kao da se Fitzy pripremio da ga svemirski brod usisa vučnom zrakom ili kao da je, što su neki već rekli, rock zvijezda.
  13.03.2009
  00:17:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 10, 6

  09.06.2009
  03:29:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 44%

  8, 3, 3, 2

  Nepotrebno i naporno. Likovi su mi svi do jednoga dosadni i ima previše dosadnih dijelova.
  Ferrijev crtež ovdje strašno zamara. Ne znam zašto, ali užasan mi je ovdje. Možda njegov crtež oscilira s obzirom na to kakav je scenarij. Na naslovnici Fitzyja valjda otima NLO.
  17.07.2009
  20:49:00 sati
  Opti
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Naslovnica: moglo je bolje, Feri odlican, scenario: e što ne volim kada neku priću koja je svetinja (Gospodar Darkvuda i Zagor priča) posle dorađuju i vade dušu iz nje.

  04.04.2010
  22:40:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  4, 7, 10, 8

  29.06.2010
  15:30:00 sati
  jojboli
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Volim epizode u kojima se kopa po Zagorovoj prošlosti. Nadam se da scenaristi bilježe po šalabahterima što sve izmišljaju jer bi bilo nezgodno da se pogube i dobijemo Zagora u paralelnim vremenima. Fitzy je legenda. Jedina mana stripa je tematika koja je jako slična Sierri Bianci, sa kanibalizmom. Sve drugo je ok, napeto, stalno se nešto događa, zločesti ali nekako simpatičan patuljak i mladi Zagor u traperskom odjelu. Naslovnica je dosadna.

  30.06.2010
  10:57:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 10, 6

  Kako nisam puno ocekivao od ove epizode, na kraju mi se svidjela , pa je ocito i to utjecalo na ocijene. jako sam zadovoljan. Kao da sam opet osjetio čar čitanja Ferrijevih epizoda iz ZS dok sam bio mali...

  25.08.2010
  11:58:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Dobra epizoda.

  17.02.2011
  20:09:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 6, 9, 8

  Jedan od boljih specijala.

  26.02.2011
  20:50:00 sati
  Patrix
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Meni se ovo svidjelo. Pri prvom susretu sa ovim specijalom i naslovnica mi se činila u redu, ali odakle tako bizarna Ferrijeva pogreška...

  03.04.2011
  00:52:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 75%

  8, 6, 9, 6

  Pa..Za početak, očekivao sam više od ove epizode. Fici kao lik sigurno može više toga da ponudi, a na kraju je od ovog specijalca napravljena prilično obična priča. Ali ako to stavimo po strani, priča sama po sebi nije uopšte loša. Ipak, za razliku od napisanog u vrlo dobroj recenziji, mišljenja sam da je sam scenario slabije odrađen. Prvo, zašto negativci uvek moraju da budu tako očigledni, sa gomilom ožiljaka ili nekih drugih fizičkih deformiteta. Pritom se zovu redom Skar, Bold, Blejd. Naravno takvi ljudi dobijaju posao vođe karavana i gle čuda, oni se odlučuju na pljačku. Mlako mi je i objašnjenje da putnici karavana bez konja nisu mogli ni da pokušaju da odu odatle. I povrh svega mi je nelogično da jedan poludeli kanibal bez ikakvog okrivljavanja prepoznaje Ficija, a napada ovu dvojicu negativaca. Kako je on mogao da zna da je Fici nevin u toj priči? Ipak, sve u svemu, ako se uzme u obzir i odličan Ferijev crtež, ovo je solidna epizoda, ali koja je ipak mogla dosta više da pruži.

   

  28.04.2011
  22:03:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Priča se nije razvila u potpunosti.

  31.05.2011
  15:08:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  24.06.2011
  21:24:00 sati
  macca1985
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  jedan od mojih omiljenih zagora,uzbudljiva i dirljiva prica

   

  13.07.2011
  00:58:00 sati
  general war
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 8, 2

  04.09.2011
  13:21:00 sati
  Koresh
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 9, 7

  puno sam više očekivao....

  25.01.2012
  23:20:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 8, 6

  Vrlo je lijepo vidjeti Zagora prije "Super-Zagora". Djeluje obicnije,mozda da je i tako ostao,ono normalniji. Crtez solidan. Naslovnica,eh jbg.

  09.03.2012
  23:47:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 9, 4

  Lijepo, pojavljivanje Nakaia,Shumawi i Masewia. Odličnih likova iz epizode DIMNI SIGNALI. Povratak Fitzya je probudio uspomene a ZAGOR PRIČA. Priča se lijepo razvija, imamo patuljka Groggya i poludjelog Henriksena, zadnji je dozivio tuzan kraj.

  Ima dosta pogrešaka u crtežu koji je odličan. Npr stranica 3. Chicu je dječak bacio sjekiru koja je trebala izbiti vrč iz ruke... međutim vrča nema. Stranica 47. i 48. u hotelskoj sobi zagor uzima zaobljenu sjekiru, pa se pojavljuje sa oštrom. I u najmanju ruku čudna smrt patuljka Groggya, pogođen je strelicom u rame i zagor mu izbija sjekirom pištolj iz ruke... jasno se vidi na slikama, pitanje ostaje od čega je umro Groggy?

  Naslovnica je vrlo nemaštovita i jednostavna...svijetlo nad Fitzyem je opravdano jer je kontekst prošlosti.

  Sve u svemu ok priča.

  29.04.2012
  00:02:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 2, 2

  Ferriju kao da se negdje žurilo. Ili se možda i njemu ogadila priča pa je jedva čekao da završi sa crtanjem.

  18.06.2012
  16:27:00 sati
  Deki86
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Ne znam zasto ovoliko losih ocjena, ovo je sigurno jedan od boljih Zagor specijalaca (top 3, sigurno).  Sve price o Zagorovoj proslosti su interesantne (jedino mi "Nulta Godina Darkwooda" ne pase, ali eto), a ova pripada nekog ranoj trilogiji, gdje "Zagor Prica", "Prica o Wandering Fitziju" i "Nulta Godina Darkwooda" se spajaju u neku vrstu Patrick Wilding Trilogy.  Ovaj specijalac ima dosta dobrih i zanimljivih likova, pogotovo onaj patuljak Groggy, koji je bas simpatican i dimenzionalan, poput nekog Ken Parker lika.  Radnja je zanimljiva i jeziva, i Ferrijev crtez ovdje bas godi.  Naslovnica takodje dobra.  Vrlo dobar specijalac, nema sta.

  08.09.2012
  16:08:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 38%

  3, 2, 6, 5

  22.08.2013
  20:45:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 62%

  5, 4, 9, 8

  Priča ima neoprostivih rupa, a sve su navedene u prethodnim komentarima, pa da ne ponavljam. Burattini je opet razočarao. Efektna naslovnica potencira veliku priču, a od nje ni traga. Šteta, da se barem Boselli ovog uhvatio.

  19.01.2014
  20:13:00 sati
  Spock
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 72%

  6, 6, 9, 9

  Da, sudeći po efektnoj naslovnici i velikom naslovu »Legenda o Wandering Fitzyju«, čovjek bi pomislio da je ovo bibilija Zagorove prošlosti… saznat ćemo sve… kako je Zagor odrastao uz tog skitnicu… tko je on uopće… od kud mu to znanje sa rukovanjem sjekirom… od kud mu sjekira uopće… ali ništa od toga. Dobili smo okršaj bivših trgovaca. Kad ne bi bilo te naslovnice i naslova, ovo bi možda i bilo solidno. Ferri crta, Wandering Fitzy unutra, malo Zagorove prošlosti, ali jebiga kad svi smo ovdje očekivali nešto jače, bolje i pravu posvetu Zagorovoj i Fitzijevoj prošlosti. Dobili smo neki jadan sukob bivših ortaka i potragu kriminalaca za zlatom. Čak i ta Fitzijeva prošlost mi je jadna, odnosno izvedba iste u Buretovoj režiji mi je površna do bola. Fitzy je bio trgovac, koji se skompao s krivim čovjekom. Bure, zar nisi mogao nešto orginalnije smisliti ili barem bolje okarakterizirati likove? Ovako ostaje samo osjećaj razočaranja i propuštenog potencijala…

   

  24.05.2014
  14:17:00 sati
  nagor
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 10, 7

  08.07.2014
  10:49:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Priča nije loša samo nema težinu i osećajnost koju ima Zagor Priča ili fantastičan humor koji ima Čiko Priča.

  24.09.2014
  20:16:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  30.01.2015
  12:59:00 sati
  markotamara
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 8, 5

  "Legenda" u naslovu zapravo je oksimoron, jer nam scenarij brzo donosi demitologizaciju. Naslov, tako epski, je neumjesan, jer ovdje nema niti mrve legendarnog aspekta. Ideja karavane izgubljene u snijegu i kanibalizma među preživjelima temeljena na povijesnoj činjenici (Berardi je inspiraciju uzeo za priču Kena Parkera), Fitzy, koji ovdje otkriva pomalo nejasan trenutak svoje prošlosti, čak i ako kraju nije stvarni krivac uništenja karavane, ovdje nema veze u postanku Zagora, ovo je tek jedna priča iz vremena dok su lutali divljinom. Da je bilo koji drugi naslov...ovako su već u startu stvorena velika očekivanja koja su se srušila. 

   

  03.04.2015
  18:10:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  11.05.2015
  00:25:00 sati
  GigaBeer
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 8, 4

  Ovo je jedna od onih priča za koje se može reći da nemaju neke velike nedostatke ali s druge strane djeluju tako obično pa ostaju prilično neprimjetne. Razlog tome je scenarij koji nije ponudio nešto specijalno po čemu će duže ostati u sjećanju. Jedna klasična avantura o dvojici bivših ortaka koji su se sreli nakon dugo vremena ali na suprotnim stranama, jedan ganjajući bogatstvo na nepošten način a drugi pokušavajući zaboraviti prošlost. Sve je to već viđeno ranije što ne bi bio problem ni ovaj put da se ne radi o nečemu iz Zagorovih dana prije nego je postao to što jest pa se shodno tome očekivalo nešto drugačije i zanimljivije. Jedino lik patuljka djeluje inovativnije od ostalih iako on ovdje nije ni potpuni negativac kao njegovi kompanjoni ali svakako nije ni pozitivac. Prije bih rekao da se igrom slučaja našao u krivo vrijeme na krivom mjestu i da ga je životna situacija natjerala na takvu ulogu koju je na kraju skupo platio. Najveći promašaj u scenariju je situacija kada se Fitzy susreće sa krvoločnim Henriksenom a ovaj ga prepoznaje kao nedužnog lika, iako bi iz prijašnjih vremena trebao imati saznanje da je bivši vodič kriv za propast njegove karavane. Kada se sve uzme u obzir ispadne solidna priča ali u ovome slučaju je to više minus nego plus pošto se očekivalo da će otići u drugačijem smjeru.

  Naslovnica je ipak promašena i svrstao bih je među najgore u specijalnoj ediciji, previše je pozerska a što je još gore prikazuje situaciju koja je potpuno nerealna s obzirom na dešavanja u samome stripu.

  15.07.2015
  09:00:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  10.10.2015
  14:59:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 8, 4

  Nit smrdi nit miriše.

  13.06.2016
  17:41:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  20.03.2017
  08:20:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  22.05.2017
  18:16:00 sati
  suply1
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  LUSP 09. Priča o Wandering Fitzyju / Bat Batterton

  Nakon epizode "Zagor priča", malo sam skrenuo sa čitanja Extre i odlučio pročitati ovaj Specijal koji je izravno vezan za prethodnu priču, radnju o važnom liku u svijetu Zagora, koji je preuzeo odgoj tada mladog Patricka/Zagora nakon tragične smrti njegovih roditelja, a to je naravno priča o Fitzyju.

  Odličan specijal, baš je dobra i napeta radnja. Zanimljivo je bilo saznati prošlost Fitzya i zašto se odlučio na takav način života. Dolina kostiju, zlato, kanibalizam.. zaista jedna interesantna priča. Preporučam svakome tko pročita "Zagor priča" da ide odmah pročitati ovaj Specijal.

  Ovaj na kraju dodatak o Batu je malo prenaivno čak i za mene :D

  17.01.2018
  17:11:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 10, 2

  Meni je prica odlicna. Sa zadovoljstvom sam, uz kaficu, procitao ceo strip "u dahu". Doduse, postoji zamerka: Kraunovi banditi su kljucna stavka u zapletu, a njihovi likovi su potpuno "nerazradjeni", o njima ne znamo praktično ništa. Sam Kraun je na istom nivou - bezličan bandit, nikakve pozadinske priče osim par šturih rečenica koje razmenjuje sa Ficijem tokom uvoda. Naslovnica jedna od najgorih u istoriji stripa Zagor.

  31.05.2018
  13:30:00 sati
  Batacele
  uredi
 • etmgosa

  Ukupna ocjena 54%

  4, 4, 8, 6

  25.12.2018
  00:04:00 sati
  etmgosa
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Dobra epizoda. Uvijek su značajne priče u kojima sznajemo nešto više iz Zagorove prošlosti.

  02.06.2019
  14:24:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  17.01.2021
  11:56:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 8, 6

  Simpatična priča iz Zagorove mladosti kad je još bio sa Fitzyem.Sama priča mi je bila OK,povratak toga lika iz Fitzyeve prošlosti i njegova tajna sa onom karavanom.Identitet čudovišta-ljudoždera me je iznenadio.Treba spomenuti i onog indijanca starca Bezubog vuka,koji je ipak unio malo živosti u priču.Crtež standardan,ali je naslovnica veoma loša.  

  22.08.2021
  15:32:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Qwertz

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 10, 4

  Okej, kao prvo, ova naslovnica mi se uopće ne sviđa. Fitzy mi liči na Mr. Beana kada se u intru od serije spušta na pločnik i osvjetli ga ona svemirska svjetlost. A, i Zagor izgleda čudno.

  Kao drugo, Ferrijev crtež je u ovoj epizodi na top nivou. Zaista genijalno. Maestro je opravdao svoj nadimak.

  Sam strip nam donosi zanimljiv dodatak u sagu o Zagorovoj prošlosti, iz vremena dok je boravio s Fitzijem.

  Zabavno

  24.03.2022
  19:51:00 sati
  Qwertz
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2534
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum