Manituova škrinja

Zagor

ZG LUSP28 | 96 str.

Tri najveća ratnika Darkwooda, Zagor, Tonka i Zimska Zmija krenut će u pohod na Manituovu škrinju, jazbinu sljedbenika sekte "vračeva bez lica". Sljedbenika su to sekte Zagorovog starog neprijatelja Demonske Maske, vrača kojega je već dva puta porazio. No trijada ljudi bez lica ponovno je oformljena, a Darkwood u velikoj opasnosti!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 4

Scenarij 3

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*5

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Manituova škrinja
    ZG LUSP 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lo scrigno di Manito
    ZG SR 551

ZANIMLJIVOSTI

  • Mislim da možemo ovaj susret navesti kao treći i (možda) posljednji susret s Devil Maskom/Demonskom Maskom ili njegovom sektom "vračeva bez lica". U prvom susretu spominje se da dolazi sa sjevera iz neke sekte vračeva koji nikad ne pokazuju svoje lice. U #500 "Indijanska magija", opet se pojavljuje Devil Mask i priča o sekti "vračeva koji nikad ne pokazuju svoje lice". U ovom trećem nastavu spominje se "savez ljudi bez lica" na čijem čelu je trijada vračeva!
  • Zagor susreće po prvi put poglavicu Kiowa, Zimskog Zmiju u ZG LEX #119/123, "Zimska Zmija". Oni se ponovno susreću u epizodama s dvojnikom Olafom Botegoskyjem, ZS #782/783 "Dvojnik" (original #236, gdje se pojavljuje i vrač Longbow). I Zimska Zmija, Tonka i Mnogo Očiju pojavili su se u prošlom 500. jubilarcu "Indijanska magija".
  • Str. 9., rođendanska torta s upisanim brojem 50!
  • Prošli broj u boji bio je #500, a izašao je kao specijalni kolekcionarski dodatak "Zagor – 40 godina u Hrvatskoj". Izdanje je imalo tvrđe korice!
  • Vraćaju se i Zagorovi prijatelji traperi Rochas i Doc.
  • Burattini priznaje da se za kristale iz Manituove škrinje sjetio jedne slike iz National geographica i odlučio da bi to bila odlična ideja da se iskoriste potencijali boje, ako je ona već prisutna.
  • Za više informacija o izdanju vidi Burattinijev blog. Pogledajte i trailer za izdanje na youtubeu!

Krah Bezličnih…

Zna se da se od epizoda za specijalne prigode, jubilarce i one u boji uvijek očekuje nešto više. Znaju to i čitatelji, a bome i scenaristi. No, u finalnoj verziji mišljenja čitatelja nakon pročitanog i nastojanja scenarista nisu uvijek na istoj valnoj duljini. Kao da čitatelji ponekad ne shvaćaju u potpunosti autorove namjere. Je li greška što Burattini ovoj epizodi nije baš ni pristupio kao jubilarnoj, već je tradicionalnu priču ukrasio s pojavama starih neprijatelja i prijatelja i ostavio da ta magija radi sama po sebi? Naravno, savršenu jubilarnu priču nije moguće napisati da se svakome sviđa, a istodobno biti ograničen s nizom uvjeta kao što su broj stranica ili mišljenje urednika…

Čestitamo 50-godišnjicu!

Priča započinje, ni manje ni više, na staroj i dobro poznatoj lokaciji usred močvare Mo-Hi-La gdje živi Duh Sa Sjekirom i njegov prijatelj Mali Čovjek Velikog trbuha. Idilu i svakodnevicu sasvim uobičajenog dana u životu naših prijatelja prekida uvijek za šalu spreman, budalasti poštar Drunky Duck. Drunky je stalni inventar u niz epizoda pa je također i razumljivo što njemu također pripada čast pojavljivanja u jubilarcu. Nije prvi put da Chico nasjedne na opaku šalu pa mu ovaj pokušava vratiti istom mjerom. Ostao sam zaprepašten Chicovom reakcijom na Drunkyjevu nevinu šalu s Chicovim 50. rođendanom (što je zapravo 50 rođendan Zagora kao serijala). Chico, uvrijeđen, direktno puca u jadnog poštara, a Zagor još to odobrava. Pa nije Chico neka gospođa kojoj se ne smije dirati u godine! Mi muškarci se lakše nosimo s godinama! ;) Bilo je puno neslanijih šala za koje se nije pucalo.

Svi se oni vraćaju…

Burattini je prema vlastitim riječima htio napraviti tradicionalnu epizodu s dosta akcije, bez nekakvih eksperimenata koji bi mogli zbuniti stare i odane čitatelje. Nezaobilazan element su i povratci starih prijatelja i neprijatelja. Također, temu je odabrao sam urednik, capo di tutti capi, Nolitta… Čitajući strip, čitatelj sigurno dobiva osjećaj kao da je Darkwood manji nego ikad. Unutar samo nekoliko stranica Zagor naizgled slučajno sreće Mnogo Očiju, da bi uskoro opet sreo svog najboljeg indijanskog prijatelja Tonku i svog nekadašnjeg neprijatelja Zimsku Zmiju. Takve krucijalne susrete unutar ograničenog broja stranica teško je vremensko-prostorno razdvojiti bez da čitatelja osjeća to umanjenje prostora za djelovanje. Burattini je iskoristio i činjenicu što sve te likove (pozitivne i negativne) čitatelj već poznaje pa se ne mora vraćati na objašnjavanje pozadina i njihove povijesti sa Zagorom.

Zapravo, ovo je već drugi po redu jubilarni broj u boji gdje se Zagor sreće s Devil Maskom (Demonskom Maskom) ili odnosno ovdje s Trijadom ljudi bez lica, Bezličnih, sektu ili savez Onih koji nikada ne pokazuju lice. U originalu naziv sekte je "Congrega dei Senza Volto". Dolaze s neodređenog sjevera (jel to Kanada ili sjever Darkwooda, ne zna se) i bave se iluzijom i magijom u svom djelovanju. Otprije me već mučila ta sekta, otkud oni zapravo dolaze, gdje su naučili tajne magije, što je njihova namjera s Darkwoodom, zašto skrivaju lice, zašto tako ljubomorno čuvaju svoje tajne?! Njihova zakletva ne dopušta predaju, radije će izabrati smrt. Naravno, nismo imali ni ovaj put načuti sve ovo što nas zanima u vezi njih, jer je važnije bilo pokopati stotinjak bezveznih Indijanaca. Jesu li odnijeli svoju tajnu u grob, ili nas opet očekuju u sljedećem jubilarcu, u boji?

Trojica junaka

Mislim da o crtežu ne treba ni trošiti previše riječi, budući da je riječ o još jednom standardno dobro odrađenim Ferrijevim uratkom. Nije sad da ima nekih ekskluzivnih i spektakularnih scena, kod ovakvih starih majstora treba cijeniti dosljednost. Dodavanjem boje nije izgubio neke od svojih kvaliteta, jedino se možda gubi čar njegovog sjenčanja, igre sjena i svjetla. Burattini je htio malo iskoristiti efekt boje tako da u scenarij namjerno ubacuje živopisne lokacije Manituove škrinje, dno aktivnog vulkana, prikaz magije vračeva, itd… No, ostale lokacije su nešto manje uzbudljive, poput već vrlo poznate Darkwoodske šume. Naslovnica prikazuje Zagora u prepoznatljivoj pozi na gomili kristala. Naravno da je bilo potrebno staviti lik Zagora u centar naslovnice, no gomila kristala na kojoj stoji nekako su nezgrapne i nestvarno; no s druge strane ona je jednostavna i efektna. Gore je centriran Zagor, stavljene su oznake "U boji" i "50 godina Zagora", i što nam uopće više treba!?

Trijada vračeva bez lica

Jubilarna epizoda koja indirektno slavi svoj 50. rođendan (bila je i torta!) Ne znam što je gore, nizanje sukoba s najvećim neprijateljima jednim za drugim ili nizanje slučajnih susreta sa starim prijateljima. Banalni dijalozi i akcijske scene s mršavom pričom. Burattinija nije zanimala pozadina zle sekte ljudi bez lica, zanimao ga samo sukob i uništenje istih, odnosno čisti konfrontacijski nivo. Zadovoljan je time što je konačno okončao vladavinu terora vračeva bez lica. Čak se i na kraju svi akteri sjednu i raspravljaju o posljedicama borbe s trijadom, a epizoda završava zaključivanjem dosjea vračeva bez lica. I to je to, nema poante ni rođendanskih čestitki za kraj. Prijašnji jubilarac za kraj nam je čak ponudio i optimističnu poruku nade za nastavkom serijala, i otkriva razinu Zagorove mentalne i fizičke snagu kojom nadjačava i one najizazovnije izazove! Kako sam Zagor onomad reče: "Pobijedio sam snagom volje koja se usavršavala kroz iskustvo boli kroz niz godina bitaka." Možemo također gledati na ovu epizodu kao na redovno prosječno ostvarenje gdje se moralo pristati na neke kompromise zbog ograničenog prostora, i stati na tome. Ostavljam konačnu presudu drugim čitateljima, jer ionako od ovih posebnih epizoda svatko ima svoj vlastiti omjer očekivanog i dobivenog. A sad vas prepuštam dragom autoru i njegovom ( skraćenom jer ne prenosim cijeli) komentaru ove epizode s njegovog bloga, nastavite čitati…

Burattinijev komentar epizode

U tisku su komentari epizode vrlo dobri, no na (talijanskom) forumu nailazim na svakakve proturječne izjave tipa, dobra priča, ali ne baš za jubilarac; zadovoljan pričom, no bila bi bolja da je se razvuklo barem na dva-tri broja. Za razliku od Dylana i Nevera, Zagorove priče imaju drugačiji ritam. Fizika lika zahtijeva da ako postoji sukob s neprijateljem, to treba prikazati na više stranica. Budući da postoji više sukoba, stranice jednostavno lete, a prostor ograničava. Isto je tako kad imaš već poznati prostor koji ne krije skoro nikakva nova iznenađenja. Teško je raditi priču ograničenu na jedan album. Stoga, svaki scenarist koji se suočava s kratkim distancama teško zadovoljava ukuse čitatelja (koje je ionako teško zadovoljiti). Takvi problemi se javljaju svima kad rade priču stoljeća, i stoga su očekivanja velika, i jasno je da je to nemoguća misija. Osim toga, treba uzeti u obzir i legitimno mišljenje urednika (koji je ujedno i otac lika). I dok s jedne strane čitatelji očekuju epohalnu priču, postoji drugačija škola mišljenja u redakciji, prema kojoj se specijalni brojevi, ili jubilarci, moraju raditi po tradiciji heroja kakvog poznajemo. Priča mora također biti pristupačna i povremenim čitateljima, treba im ponuditi klasičnu i reprezentativnu priču, a ne nešto čudno i neuobičajeno.

Sve su to, naravno, razumna gledišta. Zatim sam pokazao Bonelliju pet ili šest prijedloga koji će zadovoljiti različite mogućnosti. Jedna tradicionalna priča, jedna iz prošlosti junaka, jedna s povratkom starog neprijatelja, jedna s putovanjem kroz vrijeme, itd. Od svih ideja, Bonelli je odabrao dvije potencijalne. Kad sam ga pitao koju bi rađe za 50. jubilarac, bez oklijevanja je pokazao na "Manituovu škrinju". Drugi scenarij koji mu se sviđao "Grabežljivci" je završen i radio ga je Joevito Nuccio. Među raznim opcijama, ova je bez sumnje tradicionalna priča. Mislim da sam stavio koliko je god mesa za svakoga moguće. Prva ideja je bila da se stave zajedno ekipa junaka zajedno, trio Tonka, Zagor i Zimska Zmija. Zatim, s obzirom na poteškoće izvedbe kompleksnije priče u jednoj epizodi, odlučio sam povezati ih s pričama koje su već izašle, tako da mogu računati na elemente koje čitatelji već poznaju i ne moram previše objašnjavati, svi zagorovci sigurno poznaju Devil Maska i Sektu bezličnih.

Naprijed

ZG LU 231/232 Ponekad se vraćaju

ZG SR 552-556 Skiptar Tin-Hinan

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • split85

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Da nije jubilej teško da bi mi ovo uopče bilo interesantno.
    Jedino mogu istaknut da me boja oduševila i jedno od boljih izdanja Zagora u boji, ali to je na žalost sve....

    13.06.2011
    13:51:00 sati
    split85
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 5, 8

    Žalosno! Jel itko skužio da se u završnoj sceni pojavljuju Devil maske u žutoj i plavoj košulji, da bi se par stranica kasnije u ponor bacili tip u žutoj i SMEĐOJ košulji!!! Netko je gadno zabrljao na tom specijalcu.

    13.06.2011
    14:03:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ne cijepidlačite, odličan specijal!

    13.06.2011
    14:18:00 sati
    teller
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Ovo je za mene više bio nastavak #500 i da nisam pročitao taj broj, teško bih shvatio zašto je Burattini ponovno odlučio vratiti Devil Maska te bi ovaj broj vjerojatno dobio manje ocjene. Iako se čini kao da je sve rečeno o toj sekti, ne bih se začudio da u slijedećem jubiranom broju ponovno dobimo susret sa istom tom sektom. No iskreno se nadam da se to neće dogoditi pošto su sa ova dva jubilarna broja već istrošili taj lik/sektu.
    Uglavnom, priča za potrošiti pola sata vremena te nakon toga staviti na policu.

    13.06.2011
    14:50:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Mislim da je povratak Demonske maske odličan potez. Obožavam povratke starih prijatelja i neprijatelja. Mislim da jedan serijal kao Zagor to definitivno treba imati. Za epizodu mislim da je vrlo dobra s ispunjenim očekivanjima.

    13.06.2011
    16:55:00 sati
    kucak
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    13.06.2011
    18:17:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 37%

    1, 2, 7, 7

    Odvratna epizoda, u smislu da se scenarista nije skoro nista potrudio da napise pricu koja je makar imalo zanimljiva. Jedino Ferrijev crtez je nekako drzi na nivou, ali scenario je grozan, pogotovo za danasnjeg Zagora, gdje smo u zadnjoj godini ili dvije ipak vidjeli par dobrih epizoda. Tako sam se obradovao kad sam ovo dobio u ruke, da sam isto tako bio jednako razocaran kad sam okreno zadnju stranicu. Idiotski dijalozi, glupa prica, likovi koji nemaju veze sa klasicnim Zagorovim protivnicima. Garant najgori Zagorov kolorac.
    13.06.2011
    18:25:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlican strip kao i torta ... :)

    14.06.2011
    09:19:00 sati
    mladen-zg
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Ovako, priču, koja je imala potencijala da bude odlična, je uništio jedino broj stranica. I ništa više. Osim toga, ovo je jubilarac; nije se ni trebalo očekivati ništa drugo. Burattini je po tom pitanju napravio sasvim dobar posao, ja sam uvelike zadovoljan. Na Ferrija je bespotrebno trošiti riječi; s obzirom na godine obavio je odličan posao, a što se naslovnice tiče, ukratko, kako bi drugačije trebala izgledati naslovnica za jubilarni broja Zagora?

    15.06.2011
    20:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    4, 4, 10, 8

    Kakvo razočarenje i to ne samo kvalitetom ove priče nego i načinom proslave ovakovog jednog jedinstvenog jubileja. Veći jubilej će biti samo 100 godina Zagora a kako proslavljamo ovu 50-godišnjicu?Jedan specijalac u boji sa pričom manje od 100 strana, isto ka za 500. broj. Zar nisu mogli da smisle priču na 400 do 500 strana, i, s obzirom, da teško može Ferri sve to sam da nacrta u ovim godinama mogli su da skupe 4 do 5 trenutno najkvalitetnijih Zagorovih crtača (Verni, Della Monica, Torricelli...) i da svakome daju da nacrta po stotinjak strana za istu priču. Tako bi imali Zagorove majstore na jednom mestu i nevidjeni užitak za čitanje kao i adekvatnu proslavu velikog jubileja. Ovako, ništa. Priča potpuno prazna i haotična. Naravno, Ferri je po ko zna koji put obezbedio ukupnu prolaznu ocenu.

    16.06.2011
    14:18:00 sati
    draganm
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Ha, što reći... Ovo je zasigurno treći dio jedne velike priče, tako da, dajemo objektivne ocijene samo za ovu epizodu..

    18.06.2011
    13:28:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra priča i odličan crtež i uz to stip u boji.Sve pohvale Ludensu i maestrima Ferriju i Burrattiniju.

    20.06.2011
    08:09:00 sati
    skuby
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 50%

    5, 3, 6, 8

    Lose, jako lose. Prica ja nabacana cak i za jubilarac. Zaista ne mogu dalje da pricam. Ne izvlaci je iz blata ni color ni Ferri.

    A buratiniju odgovor na njegov komentar je: a Dugin most? a Nulta godina Darkwooda? Cak Indijanska magija koja je i pored ''sve u svemu'' prica kojoj se moze oprostiti milion stvari zbog malog prostora? 

    Ferriju sa tugom dajem sesticu. Obozavam ga, ali ovu epizodu je definitivno odradio ''ofrlje''. Naslovnica je tuzna osmica.

    Prica je jednostavno samo tuzna. Ako i jesam ovde zadrti kriticar, neka forumase ne ponese ono ''matorac trazi dubinu u plicaku, ako ti se ne cita Z onda predji na nesto drugo'' i slicno. Zagora volim i volecu ga do kraja zivota, mozda i umrem sa njegovom majicom na sebi.

    Ali lose uradjen specijalac je lose uradjen specijalac.

    20.06.2011
    13:59:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 71%

    5, 7, 9, 8

    Super je to što se pojavljuju Tonka i Wintersnake ali očekivao sam puno više od ovog stripa. Puno je bolji Buratinnijev broj 500. Početak sa tortom je odličan.

    22.06.2011
    06:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    22.06.2011
    11:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Ideja je dobra, price o Demonskoj maski su uvijek interesantne. Problem je, kao i u Indjanskoj magiji, mali broj stranica za razradu. Ovo je trebalo da ide u najmanje tri sveske, ovako je opet ispalo sve zbrzano.

    Sama tema o kultu vraceva bez lica je dovoljno interesatna da je trebala da dobije vise prostora. 

    El Morisco je dobro primijetio da su se u ponor bacili vracevi u smedjoj i zutoj kosulji, ali ne radi se o greski, ili mozda ipak radi. U  zadnjom okrsaju nedostaje glavni vodja, tip u plavoj kosulji i sa ogrtacem na ledjima. Malo je konfuzno ako Osawi kaze da je bio jedan od maskiranih. Mozda je vodja  ispario, ali kako je moguce da Zagor onda nije to skontao. Mozda je sve trik i priprema za nastavak.

    Moram priznati da mi se ne svidja kako je Winter Snake stavljen u ulogu jos od epizode "Pecina mumija". Od onog divljeg ratobornog buntovnika pretvorio se u poslusnu i odanu Zagorovu ovcu. Bilo bi mi draze da je ostao tzv. tweener, tip koji nije posve niti dobar niti los. 

    Ferri je nacrtao pricu kao u najboljim danima, a primjetno je da je i kolor znatno bolji jos od proslog jubilarca. Na sjajnom papiru bi crtez jos dosta bolje izgledao. 

     

    Sve u svemu jos jednom jedna dobra prica koja pati od ogranicenosti stranica. 

    24.06.2011
    13:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    25.06.2011
    00:41:00 sati
    tc 82
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    6, 8, 10, 8

    Od jubilaraca ne treba previše očekivati. Oni ni ne trebaju biti extra da bi ih se kupilo i pročitalo, to je unaprijed izreklamiran strip koji će planuti na kioscima. Obzirom na broj stranica scenarij se ne može razmahati i zato sve djeluje poprilično mršavo i nemaštovito. Ja sam ipak nekako zadovoljna upravo zato što nisam očekivala previše. Eto, dovoljno mi je pojavljivanje starih prijatelja, malo puškaranja, torta. Jedino ne kužim gdje je nestao Devil Mask u plavoj majici. Također je bilo preočito da je učenik od Mnogookog izdajica.

    Crtež je super, skoro bi se čovjek mogao naviknuti na Zagora u boji. Naslovnica nije nešto spektakularna.

    25.06.2011
    10:48:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Prica je imala potencijala, ali je mali broj stranica uradio to da sve izgleda dosta zbrzano! Doduse, od ovoga nisam ni ocekivao nista spektakularno tako da sam ipak na kraju zadovoljan procitanim! No, ostaje zal sto ovo nije islo na nekih 300 stranica jer opet ponavljam da je prica imala zaista potencijala: tajanstvena sekta, Tonka i Winter Snake skupa sa Zagorom su bili odlican temelj za odlicnu pricu, ali nazalost ispalo je kako je ispalo! Ferrijev crtez sa bojom mi je odlican kao i naslovnica...

    27.06.2011
    23:34:00 sati
    kandraks
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Uh, šta reći? Jubilarac, Feri. Po mom mišljenju moglo je lepo na 128 strana i mirna bačka. Ovako nekako mlitavo.

    29.06.2011
    09:08:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čudi me da je Zagor dopustio Chicu  da napadne Ducka jer uvijek brani poštara.

    SRETAN ROĐENDAN ZAGORE!!!!

    01.07.2011
    13:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    5, 7, 10, 9

    Priča ispričana na brzaka i na premalo strana...vjerovatno bi bila mnogo bolja da umjesto 96strana ima nekih 240... A na ovaj način..čitljivo ali prosječno..
    05.07.2011
    13:25:00 sati
    Oki
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 57%

    3, 6, 8, 6

    Lose... Zaista lose za jubilarac, bez ikakvog smisla i vaznosti za Zagorov svijet, osim sto su se pojavili mnogi likovi koje svi vole da vide u stripu: Tonka, Mnogooki, Zimska Zmija, Dok, Rohas, Dranki Dak, pa posredno i Demonska Maska. Prica je jako tanka, scenario donekle i drzi vodu, crtez solidan, naslovnica bezveze.

    05.07.2011
    23:59:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    06.07.2011
    17:44:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 56%

    4, 2, 10, 8

    Nažalost... Nažalost moram reći da sam potpuno razočaran scenarijem, zbrzano, nema ni glave ni repa, e moj Burattini, zar ovo vrijedi jubileja... Zato je Ferri odličan, svaka mu čast, meni kao u najboljim danima.

    01.08.2011
    17:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    12.08.2011
    10:58:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moram priznati da mi je ovo super leglo i da sam više manje oduševljen ovom pričom.. Jeste ograničen broj stranica, ali unutra ima svega, Burattini je super to sve ukomponirao, Ferri je napravio odličan posao.. Početak sa tortom mi je stvarno jako svidio, a nikad općenito mi ne smeta uvođenje starih prijatelja i neprijatelja u priču.. Možda se može tvrditi da je lik Devil Maska već pomalo istrošen, ali ja ne mislim tako.. Baš se u idućem specijalcu ne mora više pojaviti, ali nakon još povećeg broja epizoda, nebi možda bilo loše da se opet vrate i da se napokon objasni sve vezano uz tu sektu.. Naslovnica je takva kakva je morala biti, sa Zagorom u sredini i primamljivim brojem 50  :)  Sve u svemu, svaka čast  :)

    25.08.2011
    16:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 37%

    2, 1, 7, 7

    Smiješno. Glupo. Toliko predvidljivo od samog početka, ništa zanimljivo, malo pucnjave, eksplozija, nikakve radnje...

    21.09.2011
    14:52:00 sati
    delboj
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    5, 8, 10, 10

    Jubilarac za 50 godina i onda dobijemo ovakvu običnu priču... Tribalo je ipak objaviti onu sa Zagorovom prošlošću. Bure je sigurno bio ograničen, morao je vratiti neke stare prijatelje i neprijatelje i smatram da se ipak dobro snašao. Uz to, epizoda je puna akcije pa nije nimalo dosadna. Na kraju su jedine moje zamjerke previše obična priča i predvidljivost. Sviđa mi se fora s tortom, ima u Burattiniju još potencijala. Možda će moja ocjena izgledati prevelika ali za to je "kriv" maestro Ferri.

    20.10.2011
    12:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 4, 4

    Nije istina da se nemože napraviti dobra priča o Zagoru na samo 100 strana(pogledajte "PROKLETO BLAGO"). Ovde se vidi jedna velika bezidejnost scenariste, isto kao u "INDIJANSKOJ MAGIJI".Zbrzano, dosadno i glupo.

    12.12.2011
    00:15:00 sati
    Fergal
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 8, 4

    Zagor je zasluzio puno bolju priču za svoj 50 rodjendan.

    16.12.2011
    01:06:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Slažem se, ako je scenarista dobar može se napraviti i dobra priča na 100 strana. Zašto uopšte mora biti nekakav uvod sa tortom od 10 stranica (to može na kraju stripa, u vr' glave jedna strana), zašto se Zagor uopšte morao boriti sa 100 ljudi i na to trošiti još dodatnih 40 stranica ? Mogla je ovo biti nekakva filozofska priča, mjesto radnje - saloon ili koliba, koja će čitaoca malo natjerati i na razmišljanje. "Priča mora također biti pristupačna i povremenim čitateljima, treba im ponuditi klasičnu i reprezentativnu priču". Do kada više klasika ? Zar danas uopšte postoje "povremeni čitatelji" ? Dokle god bude ovakva politika, nikada mi nećemo pročitati "dobru priču" ni u sklopu regularne serije a bogami ni kao jubilarac. Nisam od ovoga puno očekivao pa stoga i ovakve ocjene.

    05.01.2012
    12:29:00 sati
    Nedo
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 72%

    8, 4, 9, 9

    Prica je imala potencijala da bude odlicna, ali su je brzopletost i nelogicnost srozale :(( Onaj propust s plavom Demonskom Maskom je neoprostiv Smeta mi i ostavljanje imena na engleskom u Ludensovom izdanju: Winter Snake i Devil Mask, bas bezveze. Ferri je odlican i u stripu i na naslovnici, bas kao i boje, iznutra i izvana.

    07.01.2012
    07:40:00 sati
    D.J.
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    nije dostojno jubilarca, jedino je ferri na visini zadatka ( s obzirom na godine )

    18.01.2012
    21:03:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 63%

    5, 3, 10, 9

    25.03.2012
    01:22:00 sati
    vknez
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    solidan strip u boji

    22.04.2012
    18:41:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    Loše, Ferri nije više kao nekad, očekivao sam mnogo više. Bzvz priča, jadan povratak Winter Snakea, jedan od najslabijih specijalaca...

    23.04.2012
    19:18:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Solidno sam se zabavio uz ovaj kolorac. Zagor, Tonka i Zimska Zmija su prave "face", tako da ovi vračevi nisu imali velikih šansi. Volio bih vidjeti Zimsku Zmiju u nekoj dužoj priči, ovdje nije imao mnogo prostora, i kako je King primijetio, previše je "miran" i pristojan.

    Scene kada Tonka pada preko vodopada i spuštanje u onaj procijep Manituove škrinje su vizualno najatraktivnije. Tu je Ferri, usprkos drhtavoj ruci, pokazao da još uvijek ima "magic touch"!

    Na 27. stranici je stavljen krivi prijevod da je Tonka poglavica Mohikanaca umjesto Mohawa.

     

    @Nedo

    Danas (barem u Italiji) postoje "povremeni čitatelji", jer se redovni brojevi Zagora prodaju u 40.000 primjeraka, a ovaj, budući da je jubilarni i u boji, je otišao u 50.000 primjeraka.

    27.04.2012
    03:37:00 sati
    solar
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 9, 5

    Zanimljiva je ova slikovnica, no uvijek može bolje. Perfektno obojano! Crtež super. Da su barem svi bonelijevi stripovi koji su u boji ovako kolorirani…

    03.05.2012
    08:56:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican je Buratini okanite se sa njega narode. Prica je simpaticna i dinamicna za jubilarnu epizodu.

    Mozda je ipak trebalo da uradi onu epizodu o Zagorovoj proslosti ali nema veze moze to da se ostavi i za 600 ili epizodu povodom sezdesetogodisnjice!

    Feri me odusevljava i posle toliko godina rada i zalaganja njegov crtez jeste malo losiji ali to je zanemarljivo i divim se njegovoj ociglednoj radosti kako pristupa svakoj epizodi koju crta.

    Naslovnica Ok.

    I najvaznija stvar:

    SRECAN TI RODJENDAN ZAGORE!!! DA SI NAM ZIV I ZDRAV PA DA U RADOSTI I VESELJU PROSLAVIMO I 100 GODISNJICU!!!!

     

    05.05.2012
    16:29:00 sati
    going going
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    31.05.2012
    12:12:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ništa posebno, najviše mi se svidio Ferrijev crtež i boja.

    20.07.2012
    11:31:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 7, 5

    Lose! Uopce mi se nije svidjelo. Scenario,kud ces gore. Crtez ok,smeta boja. Naslovnica kao neka reklama za pastu.

    05.10.2012
    20:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 8, 4

    I ovaj spada u sivilo specijala. Glupo, nezanimljivo... Naslovnica bezveze

    02.03.2013
    18:50:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    5, 2, 10, 7

    Jadno i površno! Šteta što se nije ozbiljnije pristupilo ovom jubileju.

    02.08.2013
    07:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Ništa posebno...

    28.10.2013
    23:30:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    01.01.2014
    22:06:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    04.05.2014
    17:37:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Prosečno.

    24.09.2014
    10:22:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    24.01.2015
    19:10:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    20.04.2015
    14:54:00 sati
    sergej773
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    Ili kako su tri vrača sa sjevera oskvrnavili Supermanov dom na dalekom Sjevernom polu,maznili mu kristale i osnovali svoju sektu.
    Ma priča je imala potencijala,mogla je ispasti čist solidna ali taj limitirajući faktor u broju stranica odigrao je presudnu ulogu pa se radnja čini zbrzana a likovi nabacani kao da su se svi odjednom stvorili u krugu nekoliko kvadratnih kilometara i počinje tarapana.Šteta,ovu priču je trebalo razviti u dva-tri nastavka da se dobije neka kompaktnost,da do izražaja dođu svi likovi,pogotovo Zimska Zmija,a i vračevi da malo više te magije pokažu.Inače nisam nešto lud za kolorom u Zagoru,kao da boja guši atmosferu i radnju,jednostavno mi ne odgovara.

    09.08.2015
    19:23:00 sati
    igor 12
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Prica o 50 godina stripa valjda treba da bude dobra, a ovako se radi o jednoj zbrzanoj i slabijoj epizodi. Bure se na kraju zalutao i nije znao gdje je pa je ni od kuda vratio Devil Maska. Najveci problem lezi u kraju koji je zbrzan. Devil Mask kao lik je odlican, ovdje je sve zbrzano tako i njegova smrt. Masku nije trebalo da bude ovdje mjesto, on je dakako zasluzio bolju epizodu od ovoga. Ferri dobar ali naslovnica onako. Jako slab jubilarac koji je nabrzano napisan. Jednom procitati i to je to.

    09.08.2015
    19:47:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 51%

    6, 3, 7, 3

    Iako se radi o nastavku Indijanske magije ovo je ipak puno slabija priča. Burattini je pokušao napraviti nešto ali nije baš uspio. Jedino mu treba priznati da je opet imao atraktivan početak gdje je povezao jubilej sa scenom iz stripa, ovoga puta je to bila ona torta sa brojem 50. Sekta vračeva bez lica je tako slabo razrađena da ne znaš koja je njihova svrha u cijeloj priči. U Indijanskoj magiji se radilo o osveti Devil Maska ali ovdje nema preciziranog motiva za djelovanjem takve sekte. Originalni Devil Mask nije niti bio u nikakvoj sekti već je radio na svoju ruku a sada se odjednom pojavljuje trijada ljudi bez lica. Osawi je tako proziran lik da sam znao da je u pitanju izdajica čim sam ga vidio u prvoj sceni, a pogotovo nakon što je odbio sudjelovati u akciji izvlačeći se na ranjenu ruku. Začuđujuće je kako su Zagor, Tonka i Wintersnake kao slučajno naletjeli jedni na druge i bili uvučeni u situaciju o kojoj nisu puno znali. I samo tako su pronašli tu Manituovu škrinju bez puno muke. Sve je zbrzano, dosta nedorečeno a u nekim situacijama su dijalozi stvarno loši. Najbolji dio svega je scena na kraju kada su se oni vračevi bacili sa stijene u provaliju, valjda zbog toga jer označava kraj kako njihove tako i čitateljeve patnje.

    Crtež solidan ali ništa više od toga, ne znam da li je zbog slabijeg papira ali ni boje mi nisu tako dobre kao u Indijanskoj magiji. Naslovnica je vrlo loša, potpuno nemaštovita a u pozadini nema ničega na čemu bi se zadržao pogled malo duže.

    09.12.2015
    18:15:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Sasvim korektna epizoda sa mnogo likova koje je uvijek zadovoljstvo ponovno susresti.

    29.01.2016
    07:23:00 sati
    caramba
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    A ono... BUM! TRAS! PLJUS! sve nabacano jedno preko drugoga i na brzinu! Ovakva ofrljenost nema opravdanja, a blamaža biva i veća ako se uzme u obzir da se dotičnom epizodom slavi i jedan veliki jubilej.

    21.12.2016
    20:19:00 sati
    kiky
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.03.2017
    21:18:00 sati
    morski
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    12.03.2017
    06:31:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vrhunska prica,idealna za 50god,Ferri je melem za oci,a Bure je napisa odlicnu pitku pricu na 100stranica

    za prave okorjele Zagorovce :)

    07.10.2017
    03:17:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    24.08.2018
    13:12:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    Priča i nije nešto.

    27.12.2018
    20:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Tanko i povremeno pateticno.

    26.03.2019
    18:11:00 sati
    Batacele
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 35%

    2, 1, 6, 8

    Lošije od najlosije epizode Dylan Doga. Ideja i nije toliko promasena koliko njena izvedba. Burratini se nije previše potrudio. Crtež korektan,  alito vise nije onaj stari Ferri. Boje nelose. 

    19.05.2019
    16:58:00 sati
    marcho
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 8, 6

    Premalo stranica za bolju priču.

    03.06.2019
    11:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum