Tajanstveni otok

Zagor

ZG MX 16 | 286 str.

Pošto su bili prisiljeni da se protiv svoje volje ukrcaju na brod, strašna oluja baca Zagora i Chica, zajedno sa grupom brodolomnika, na ostrvo koje na prvi pogled izgleda napušteno. Kopno, koje je izgledalo kao spas za Duha Sa Sjekirom i njegove prijatelje, pretvara se u noćnu moru u kojoj iza svakog ćoška vreba potencijalna opasnost.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 63%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajanstveni otok
    ZG MX 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mistero dell’isola
    ZG MAXI 17

ZANIMLJIVOSTI

  • Šesnaesti po redu maxi na našim prostorima, u Italiji je ova priča izašla kao sedamnaesta. Navodno su Italijani poslali Ludensu materijal za ovu priču i preskočili maxi “U zemlji Dakota”.
  • Ovo je treći maxi koji crta Chiarolla, budite sigurni da nije njegov posljednji.
  • Ova epizoda djelimično je inspirisana djelom Victora Hugoa "Toilers of the Sea", kao i serijom "Lost".

To je noćna mora...Ja samo sanjam!

Tajanstvena ostrva. Šta ima interesantnije od tog naziva ukoliko se želi da napiše neka misteriozna priča?! Inače, taj naziv je mnogo popularan na strip sceni, Dylan, Tex, pa čak i Zagor u jednoj drugoj formi, služili su se identičnim ili sličnim nazivima priča. Ne samo strip scena, u književnosti i u filmovima to je takođe jedna od najčešćih tema uopšte. Stvar je u tome da je jedno ostrvo svijet za sebe, tu autor može da pusti maštu na pašu, da ubaci misteriozne elemente čije je postojanje teško objasniti u našem svijetu. Ostrvo je samo po sebi odsječeno od ostatka svijeta, nerijetko su flora i fauna drugačiji, ukoliko se radi o jednom avanturističkom štivu, onda se može ići u krajnost i pretjerati na svim poljima. U igru se mogu ubaciti izumrla stvorenja, biljke i životinje, i sve se to može objasniti drugačijim klimatskim i životnim uslovima, mi ćemo progutati priču. Bez obzira da li dinosauri ili veliki majmun po imenu King Kong, u jednoj “ostrvskoj” priči, sve je moguće. Prije, u nekada davna vremena manjeg stepena informativnosti, ljudi su vjerovali u mnogo stvari za koje se na kraju ispostavilo da ipak nisu tačne. Vjerovalo se da u dalekim zemljama i izolovanim ostrvima postoje mitska bića iz mašte, nije bilo dokaza koji su mogli narod u suprotno da uvjere. Pa čak i u današnje vrijeme, još uvijek je interesantno pogledati neki film ili pročitati knjigu u kojoj se radi o zaboravljenim svjetovima. Ono što je važno za ovo priču je, da li ovdje uopšte ima klasičnih elemenata jedne misteriozne ostrvske priče. Pa, Burattini se potrudio da nas, još jednom, dobro povuče za nos.

Mračna atmosfera

Ova epizoda ima odličan početak, priča ima tu tajanstvenu notu i sve baca na to da smo dobili priliku da držimo jedan od najboljih maxija u rukama. Zagor i Chico nalaze se na jednom brodu koji je nasukan na hridinama, mračna atmosfera obmotava događaje. Već poslije dvije stranice osjeti se određena napetost, pomalo s nevjericom čudim se da su me duo Burattinija i Chiarolle pridobili već na samom početku stripa. Stvar je jasna, ova epizoda kao da je napisana samo za Chiarollu, sve vuče na to da se radi o njegovom životnom djelu,pa možda, po prvi put da i ja kažem da je ovaj crtač odradio odlično svoj dio posla. Tu su i tajanstveni urlici sa ostrva, mrtvi mornari, jeza u vazduhu, šta čovjek više da poželi?! Okrećem opet prvu stranicu, samo da se još jednom uvjerim da je Burattini autor ove priče, a ne Stephen King. Vidim Burattinijevo ime, mislim, možda je štamparska greška, nije prvi put da se Ludens zezne sa unosom teksta. Idemo dalje, sve navodi na to da je nešto sa broda oslobođeno, ali šta, da li se radi o nekom čudovištu, ili ipak možda samo o poznatim divljim životinjama. U tom slučaju neki od posade bi sigurno trebali znati o čemu se radi, vjerovatno su tajno prevozili neka misteriozna bića. Da napetost bude jos veća, tu su i krvožedne ajkule koje napadaju preživjele, tako možemo da zanemarimo i Chiarollinu kreativnost kako je nacrtao brod koji je nasukan na visokom grebenu, malo bode oči ta visina, ali ok, nećemo tražiti dlaku u jajetu, do sada je priča na visokom nivou, čak sa potencijalom da će biti jedna od najboljih u posljednjih nekoliko godina. I onda CAK… Flashback! Odjednom priča mijenja pravac, Chico se prisjeća događaja prije nasukavanja broda, trenutka kako su on i Zagor dospjeli u ovu situaciju. Taj flashback je kao hladan šamar, radnja se tek tako presjekla, cijela izgrađena amtosfera i napetost, iz jedne sekundu u drugu su nestali. Odjednom na scenu stupa klasični uvod u Zagorovu epizodu, scene na koje smo navikli na početku avanture, u ovom slučaju se to dešava tek poslije nekoliko desetina stranica. Možda bi se nekako i moglo preći preko toga, ali to Chicovo prisjećanje se oteglo i, tako reći, skoro sam zaboravio temu ove epizode. Napokon, poslije nekog vremena Chico završava priču, radnja opet maršira naprijed, ima nagovještaj da će opet ići u smjeru početka priče, ali onda CAK…Još jedan flashback. Ovim potezom je definitivno radnja stopirana, osjećaj napetosti nestao. Poslije dva duža prekida, jednostavno više nije moguće izbaviti epizodu iz ponora u koji je pala. Umjesto one početne znatiželjnosti, sve postaje pomalo dosadno. Da stvar bude još gora, imamo ukupno ŠEST! flashbackova u toku priče, šest puta se radnja prekida i autor nas vraća u prošlost da bi, a Burattini kao Burattini, on to nama sve fino i potanko objasnio gdje, šta, kako, ko s kime, kuda, i tako dalje. Zbog svih tih vraćanja radnje, epizoda je do te mjere upropaštena da se do kraja priče čita više sa mukom, nego sa oduševljenjem. Nevjerovatan primjer jednog scenarističkog pada u toku jedne priče, sam početak je bio i više nego fenomenalan, a onda strmoglav pad i u više navrata sasvim nepotrebno kočenje radnje kroz flashbackove. Da stvar bude gora, čak i Chiarolla, koji je na početnim stranicama oduševio, priključio se svom šefu i sa svakom stranicom crtao sve lošije i lošije, da bi u drugoj polovini priče opet crtao njegovim poznatim traljavim i karikaturnim načinom. Ostaje nam još da saznamo o kakvim se to čudovištima radi, mada, više nisam siguran da li je to više uopšte bitno.

Zagor je u ovoj priči od samog početka «alfa mužjak», tip koji ima sve pod kontrolom. Pomalo su nervirale neke scene u kojima je prikazan kao previše superioran. Recimo, zavezanih ruku skače sa krova jedne kolibe i na taj način uspijeva da onesvjesti dvojicu protivnika, sa po jednim udarcem. Te scene su bila zaista suvišne. U priči imamo još nekoliko likova koji su nosioci radnje, tu je na primjer Ink, zarobljenik sa velikim srcem. Na početku je prikazan kao skrupulozan momak sa opasnim izgledom, onda se pretvorio u «ljudinu», u tipa koji je pokazao više časti i poštenja nego neki od vojnika. Nije ovo prvi put da Burattini veliča zarobljenika, čak mislim da je to neki njegov fetiš, pretvarati zatvorenike u dobre momke, a ljude od zakona u loše. Iz tog razloga nisam nešto posebno bio ni iznenađen kada je došlo do određenih situacija u kojoj su pojedinci pokazali svoj pravi karakter. Još jedan od zarobljenika je stavljen u jednu od vodećih uloga, Angel, plavokosi momak sa dobrom naravi. Šta mislite kolike su mu šanse bile da dočeka živ kraj epizode? Poručnik Fox, glavni vojnik, ah koliko smo samo puta vidjeli takvog vojnika u Zagorovim avanturama, samo sa drugačijim imenom i izgledom. Nijedan od ovih likova neće postati besmrtan sa ovom pričom, mada me ne bi iznenadilo da Inka prije ili kasnije opet vidimo. Ima markantan izgled, ćelav je i ima tetovažu na prsima. Ako se opet nekad pojavi, prepoznaćemo ga.

Priča je imala ogroman potencijal koji je upropašten na najgori mogući način. Upravo sa ovakvim epizodama maxi izdanja gube na vrijednosti u očima fanova, sve češće je ova edicija mjesto za priče koje se ne uklapaju u redovnu seriju, kao i za crtače koji ne spadaju u omiljene.

Naprijed

ZG MX 17 U zemlji Dakota

ZG MX 18 Kaznionica na jezeru

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Moderan pristup pripovijedanju je jedan od glavnih razloga zbog čega je ova priča dobra.

    Retrospektive obično služe Burattiniju da prepriča i objasni već prevladane dijelove priče. Ovdje je situacija suprotna, glavna uloga naknadnog prisjećanja je ta da produbi i pokrene radnju u novom i neočekivanom smjeru.

    Ovo smo od Burattinija cijelo vrijeme čekali. Njegove ideje su redovito dobre ali scenariji ne toliko. Ovaj put je "naučio lekciju" pa je svoju inspiraciju crpio iz konstrukcije današnjih tv-serija poput CSI-a, gdje se redovito upotrebljavaju slični narativni "trikovi".

     

    Maksiji su posebno problematični jer ako je u pitanju samo jedna priča nije nimalo lako zadržati pažnju čitatelja kroz svih 288 tabli stripa. Često se događa da vam već pri sredini bude zamorno. Kod redovne serije imate period čekanja od mjesec dana, taj luksuz u ovoj formi nije dopušten. Radnja, likovi, zaplet, ritam sve to mora biti dobro izbalansirano.

    Boselli se služi slojevitošću likova i paralelnim izmjenama radnji, Burattini je ovdje napravio nešto slično samo na njegov način.

    Protagonisti ove priče se mijenjaju. U uvodnom dijelu stvaramo sliku o njima ali kako dolazimo do zadnjih stranica oni više nisu isti ljudi kao na početku. Oluja je "viša sila" koja svakoga stavlja u istu ravan. Granične situacije poput ove testiraju moral pojedinca i davaju priliku da ljudi pokažu ono što uistinu jesu.

    Burattini je kroz zatvorenika Inka i poručnika Foksa iznio svoju poantu o varljivosti ljudskih sudova. Poručnik je trebao biti human i hrabar a ispao je kukavica.

    Grubi, tetovirani, naprasiti Ink je trebao biti klasičan primjer koljača na doživotnoj robiji, ipak naš dojam o njemu se mijenja kako se odvijaju događaji. Na kraju je ispao najzaslužniji uz Zagora što je većina izvukla živu glavu iz ove avanture

    Također, Burattini nije upao u zamku da u tim karakternim promjenama ide u krajnost, pa je tako poručnik na kraju shvatio zabludu i dobio pouku (nije se pretvorio u apsolutnog negativca), a Ink se nije pretvorio u sveca nego je samo krenuo u pravcu Dobra.

    Ulogu pokvarenjaka i pravog negativca je dobio senator Holden. To je u današnje vrijeme sve češći model; korumpirani i pokvareni političar koji sa svojom zloupotrebom položaja puno više šteti zajednici nego zločini pojedinaca. Burattini mu je prikladno dao kukavički i neslavan kraj.

    Mogu još spomenuti i Angela koji je po nekakvoj šabloni trebao ispasti najbolji od svih zatvorenika, a ipak je poginuo.

     

    Chiarolla je napravio odličan posao, puno je bolji u ovakvim morskim, raspadnutim i kaotičnim scenografijama nego u običnom darkvudskom okruženju. To se vidi u brojnim spektakularnim i izvrsno odrađenim scenama. Pogledajte par kadrova:

     

                                             SLIKA 1     SLIKA 2     SLIKA 3

     

    Poslije "Sedam gradova Cibole" možda njegov najbolji rad (nešto slično je i Burattini izjavio). Baš mi se čini da je s guštom crtao.

     

    Zanimljivosti:

    Burattini je inspiraciju (dijelom) crpio iz romana Victora Hugoa "Toilers of the Sea" u kojem oluja na sličan način baca parobrod između dvije stijene. Također je serija "Lost" jedan od razloga neobične narativne strukture, premda kaže da nije pogledao ni jednu epizodu nego je čitao komentare i članke o njoj.

    Sve ovo i još više o ovom maksiju možete naći u članku koji se nalazi na njegovom blogu (naravno na talijanskom jeziku)  -  LINK

    06.04.2014
    12:00:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    06.04.2014
    12:24:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 62%

    6, 3, 9, 8

    Tajanstveni otok ili kako kako nebitnim flashbackovima u scenariju uništiti potencijalno vrlo dobru priču. Crtež odličan, atmosferičan i mračan, pomalo Ortizovski (Hail!). Bure, ...daj se skoncentriraj.

    06.04.2014
    12:48:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    vrlo dobro ispricana prica,s odlicnom radnjom,crtez vrlo dobar,inace jako kvalitetan maxi

    06.04.2014
    13:51:00 sati
    markotamara
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    dobar maxi, volim Chiarollu...da ga ne ocijena bi bila puno lošija....a i tematika zanimljiva.

    06.04.2014
    14:56:00 sati
    teller
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 2, 8

    Hiperproduktivni Chiaroll i njegov karikaturni Zagor mi i inače ne otvaraju apetit za čitanjem, ali ovdje je i Burattini ukakio sa svojim flashbackovim, pogotovo sasvim nepotrebnim drugim. Crtež očajan, scenarij dosadan, jedino što mi je dobro je kratka epizoda s Chicovom pizdarijom u gradu. Naslovnica je daleko najbolji dio. Savjet - čitati ako se baš mora, samo za diehard fanove, ali možda ni za njih...

    06.04.2014
    16:14:00 sati
    ike666
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Kjariola odličan, Feri me je ovde iznenadio prijatno. Kao u dobra stara vremena. Meni priča lepo legla.

    06.04.2014
    21:18:00 sati
    legaz
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    07.04.2014
    18:35:00 sati
    goghy
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Ovo uopće nije loše. Čak i meni omrženi Chiarolla je napravija dobar posa. MAxi skroz ok, opravdava postojanje ove edicije, za razliku od ostalih Bonelli junaka i Maxija šta nemaju smisla.

    07.04.2014
    22:24:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Dobra priča, baš sam uživao. Prilično dobro korišteni su flashbackovi, ali jedina šteta je što nisu bolje napravili završnu bitku.

    07.04.2014
    23:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Za ovu vrstu price, tj misteriozni otok, mracna atmosfera, gomila kostiju i strasljivih divljaka, ovo je i vise nego zabavno.  Cak bi reko da Chiarrolin crtez ovdje super pase, jer njegov stil pase ovim scenama na moru, talasima, oljama, brodovima i slicno.  Onaj dio radnje o politicaru Nolano je isto tako zanimljiv, a pogotova njegova sudbina na otoku, kad je covjek izabrao samoubistvo samo da mi izbjegao zivo mucenje od strane crnih divljaka.  Epizoda na skoro 300 stranica koju sam procitao u malo vise od sat vremena.  Mozda je to sto vecina stranica nema previse teksta, a mozda zato sto mi je epizoda bas godila,  i tako legla u jednom dahu.  Zagor bas kakav godi u ovom Maxi izdanju, gdje inace nemam velika ocekivanja.  Naslovnica je odlicna.  

    08.04.2014
    02:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Priča koja nije previše originalna, ali scenario ju je sasvim pristojno uobličio u jedan strip koji vredi pročitati. 

    Za razliku od recenzenta, meni flešbekovi odgovaraju, jer polako kazuju na pravac priče.

    Kjarola odličan, kao uostalom i u svim pričama koje imaji mračniju atmosferu i kišu u prvom planu.

    12.04.2014
    13:10:00 sati
    djukak
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    12.04.2014
    19:38:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Opet sam procitao ovaj maxi i dizem mu ocjene,prvi put kad sam ga citao kada je izasao nije mi se bas svidio ali sad na novo citanje,dosta dobra epizoda,ima nekih svojih mana i gluposti naprimjer kad onaj crnac sad daje neko objasnjenje zasto su ovi crnci na otoku(klasicno Burattinijevo "moram sve objasnit")do malo zbrzanog kraja ali sve u svemu ok maxi,medu boljima.

    Chiarolla odlican!

    Naslovnica je dobra samo Zagorov znak...

     

    14.04.2014
    22:55:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 4, 10

    Solidna priča, jedino ne znam zašto Chiarolla crta...

    15.04.2014
    15:55:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Six

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Srednja žalost.

    15.04.2014
    20:28:00 sati
    Six
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Ne znam što vam toliko smetaju ti flashbackovi. Oni su ovdje najbolji dio priče i jedno od boljih scenarističkih rješenja. Priča ionako nema ništa previše originalnog u sebi (iako je počela stvarno zanimljivo), tako da mi je bilo zanimljivije gledat brod u nevolji i spašavanje, nego šetnje po otoku. Buretu tu plus. Plus i zbog podzapleta sa senatorom, iako je mogao i tu više reći.

    Minus mu dajem zbog toga što mi je stvarno dopizdio sa Zagorovim forsiranjem "treba spasiti i ubojice i silovatelje, a ne samo djecu i žene". Dobro Bure, znamo da je Zagor plemenit, ali ne pretjeruj. Poručnik Fox je logično postupio kad je zbog nedostatka čamaca dao prioritet onima, koji su to više zaslužili i onda kad je bio protiv toga, da se oružje daje osuđenim ubojicama i silovateljima. Imao sam osjećaj, da se Zagor kroz cijeli strip više borio za kriminalce nego za posadu, žene, djecu i ostale. Tu mi je Bure skroz zakazao. Trebao je to bolje izvesti, iako je Ink zanimljiv lik i volio bih ga ponovno vidjeti. Chiarolla solidan. Pašu mu te van-darkwoodske priče, iako baš nisam osjetio, da se nalaze na nekom tropskom otoku.

    20.04.2014
    12:27:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    22.04.2014
    11:07:00 sati
    Deva
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    23.04.2014
    12:06:00 sati
    antevrdoljak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Savršena epizoda! 

    Burattini u elementu, sjajan način pripovjedanja.

    Uopće ni malo ne smetaju flashbackovi, dapače baš su ovdje dobrodošli.

    Chiarollin crtež nikada nije bio bolji, leži mu morska atmosfera.


    Jedan od najboljih Zagorovih maxia! 

    27.04.2014
    19:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Zabavna priča, može proći. Ima standardnih Burattinijevih dosađivanja, ali u podnošljivoj mjeri. Najveća mi je šteta što neki likovi nisu malo bolje iskorišteni, osobito Angel. I ono prepričavanje brodoloma bilo bi ipak malo zanimljivije da sadrži pokoji neočekivani element, ovako sve djeluje previše predvidljivo, isto kao i rasplet. Što se Chiarolle tiče, on je već neko vrijeme bolji nego prije i odabir njega kao crtača je samo pridonio ukupnom dojmu. Atmosfera je odlično dočarana, a najbolji mi je zasigurno prikaz oluje. Sviđa mi se da ima i dosta krvavih, brutalnih scena koje ne djeluju cenzurirano kao što je slučaj u mnogim drugim Zagorovim epizodama. Ferri mi je vrlo dobar, ali već pomalo pretjeruje s tim podrapanim Zagorovim trapericama.

    Za popodnevno opuštanje, skroz dobar strip.

    09.05.2014
    23:49:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    08.06.2014
    09:23:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    21.06.2014
    10:10:00 sati
    Nedo
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Potpuno me je iznenadio pocetak epizode! Odmah smo baceni u glavnu radnju bez objasnjenja i nemamo vremena da razmisljamo zasto se Zagor i Ciko nalaze u ovakvoj situaciji. I ja sam bas kao i King morao ponovo da bacim pogled na prvu stranu da se uverim da je ovu epizodu pisao Burattini!

     

    Najbolji deo ove price je Burattinijeva naracija, u ovoj epizodi on opipava teren sa flesbekovima i priprema nas za ,,Coveka koji je pobedio smrt" gde nas isto na pocetku epizode baca u sred digadjaja a tek nam posle objasnjava situaciju uz flesbekove.

     

    Takodje Burattini primenjuje proverenu strategiju iz svog ranijeg odlicnog rada ,,Mocvare robijaša" i stavlja Zagora na celo robijasa koji i nisu toliko zli kao sto se cini na prvi pogled.

    Dobili smo zanimljivog lika u ovoj epizodi robijasa Inka, zastrasujuceg izgleda ali dobrog srca kojeg bih voleo ponovo da vidim, ali ne kao potpuno dobrog lika nego da je idalje na ivici zakona.

     

    Posle 200. strane malo pada kvalitet epizode, ima dosta dijaloga i nisam ocekivao da ce naici na pleme ludih crnaca, nadao sam se da ce otkriti neko cudoviste ala King Kong (po atmosferi ova epizoda dosta vuce na novu verziju filma King Konga Pitera Dzeksona i na istoimenu kompjutersku igricu). Zavrsni obracun je odlican, bas napet i krvav, kakav i treba da bude.

     

    Chiarolla je kao stvoren za ovakve price, tmurne kisovite i zastrasujuce, ne treba njemu davati one epizode sa Indijancima i u Darkvudu jer tu ne moze da dodje do izrazaja njegov talenat za pravljenje turobne atmosfere i imao je par bas impresivnih kadrova!

    Ferrijeva naslovna strana je zaista odlicna i lepo nam prikazuje ono sto nas ocekuje u stripu.

     

    Sve u svemu odlican maxi, posle razocaravajuce ,,Zracne bande" !

    24.06.2014
    21:58:00 sati
    going going
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Slično kao i autor recenzije, na početku sam imao dojam da se radi o vrhunskoj priči, međutim ranije sam nekada vidio ocjene recenzije, pa sam znao da će se negdje malo usrati :D Početak kao iz snova, urlici, misterija, po meni vrlo dobri, ali istina poprilično dugi, flešbekovi, međutim u drugoj polovini priče dolazi do pada kvalitete i po meni nezanimljivog rješenja misterije, lično volim kad se radi o nečemu nadnaravnom, pogotovo u Zagoru, možda se to moglo umotati u neku dodatnu misteriju i ne otkriti detalje do kraja tj. ostaviti priču napola završenu.Poredeći ga sad drugim maxijem (Onaj sa cirkusom i atentatom) koji sam pročitao na moru, ovaj je remek djelo, i scenaristički i crtački, tako da je ukupni dojam dosta dobar.

    Kjarola je ovo nacrtao vrhunski, od onih sam koji vole Kjarolu i "neurednije" crtače. On je majstor tamne atmosfere i misterije (Sedam gradova, Prvi maxi, Gernland...). Fascinantan mi je taj prizor broda visoko među hridinama, nekako pokazuje koliko je okean moćan i koliki valovi mogu da budu (ne znam koliko je realno, ali je odlično pogotovo da prviuče mlađu raju).

    Naslovnica je odlična, intrigantna, jedna od onih koja će me privući da kupim strip.

    Ukupni dojam dakle, više nego dobar, pogotovo poredeći sa posljednjih 3-4 maxija. Moglo je i bolje, naravno, ali jedna jaka avantura za čitanje na plaži :D

    22.08.2014
    09:52:00 sati
    jasa
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Konačno jedan zanimljiv maxi sa napetom atmosferom kroz cijelu priču. Chiarolla neprepoznatljivo dobar:) ...možda jednog dana bude nešto od njega?
    30.08.2014
    22:33:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    13.09.2014
    14:42:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    Očajno.

    24.09.2014
    13:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    po meni jedan od najboljih maksija. napet do samog neočekivanog kraja. Neočekivanog jer su svi očekivali neke nadnaravne sile ili čudovišta, a dobili smo odbjegle robove. Zagor je prilično nemilosrdan kod rješavanja situacija sa stražarima, ubija ih kopljem umjesto da ih ostavi bez svijesti, ne ostavlja nikog živog. LIkovi nisu crno bijeli, nego balansiraju na granici dobra i zla, osim senatora NOlana. Čak i robovi imaju tragičnu povijesnu pozadinu. Odlična scena sa nasukanim brodom, kao i trenutak kad na tonućem brodu Zagor spašava zatvorenike. Flešbekovi su dobrodošli i lijepo objašnjavaju razvoj radnje. Uopće ne umanjuju napetost priče koja je i dalje na nivou. Dobra je i scena kad ink drži poručnika foksa nad provalijom a Zagor ravnodušno gleda sa strane i podsjeća ga na to šta ih je ostavio na tonućem brodu. u ovom maksiju je Zagor realniji i životniji nego inače.

    27.11.2014
    08:34:00 sati
    adriano
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedan od najboljih maxija. Odlicna atmosfera od samog pocetka, Chiarolla je to odlicno nacrtao na razini gerlanda i sedam gradova cibole.Fenomenalan pocetak, scene na brodu i na otoku. Flashbackovi najlosiji dio price.Da je npr. kraj bio misticniji da su umjesto divljih stanovnika otoka ubacena neka misticna zvjer ili nesto bilo bi savrseno.Iskace lik Inka, vrlo vjerovatno ce se pojaviti jos u zagoru, mogao bi naci odlicno mjesto medu zagorovim prijateljima.

    Chiarolla odlican pogotovo scene s morskim psima. Naslovnica takoder odlicna, bas primamljuje covjeka da kupi strip. Odlican i vrlo iznenadujuci maxi.

     

    05.03.2015
    18:25:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    OK Maxi. Prica,scenario, sve stoji. Crtez fenomenalan. 

    26.04.2015
    18:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna i nesvakidasnja Buratinijeva prica. Flesbekovi odlicna ideja, ako taj pristup nije precesto koristen u serijalu, moze da bude izuzetno efikasan. Volim maksi ediciju, jer se cesto pruza prilika Chiarolli, svaka njegova epizoda je praznik, sto se mene tice. Feri odradio posao!

    12.06.2015
    23:16:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 80%

    9, 5, 10, 8

    19.06.2015
    23:11:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 7, 4

    U nekim trenucima zabavna i intrigantna priča, ali kad se na kraju sve zbroji - mediocre at best.

    26.07.2015
    16:18:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • angeliczg

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    1 svi koji su ocjenom naslovnice rušili ocjenu, ne trebaju čitati stripove 2 sve priče su ispričane pa je svaka 1 ili 10, ovisi kad ste nabasali na nju 3 crtež je subjektivan priznajem, mnoge stripove ne želim taknuti zbog crteža - ma kako dobre naslovnice ili scenarije imali 4 ovo je Zagor, kiosk strip - a ovo je scenaristička desetka ma što vam "recenzenti" ovdje pisali, imajte um i sami imajte tablicu vrijednosti 5 svemu ću dati 10 da pljunem sve pljuvače
    02.08.2015
    19:18:00 sati
    angeliczg
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Uzbudljiva epizoda s vrhunskim zapletom. Kako priča odmiče tako i Burattini, na sebi svojstven način, polako gubi konce iz ruku. Chiarollin crtež, također, lošiji s razvojem priče, ali to je ponajviše jer mu bolje odgovaraju olujne i morske scene. Sve u svemu, više nego solidan Maxi. 

    05.01.2016
    08:48:00 sati
    Spock
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    interesantna i odlična radnja,odličan početak ali ubila me retrospekcija.evo jedan primjer:čiko:ah,sjetio sam se..i tako po nekoliko puta se netko sjeti.

    20.07.2016
    14:38:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 60%

    8, 5, 4, 9

    Stvarno izvrsna tema za jednu ovakvu priču, ali po mome mišljenju nije dobro iskorištena. Imamo netipičan početak za Zagora što je dosta pohvalno, već sam bio pomislio da je u pitanju nečiji san nakon kojeg ubrzo slijedi buđenje ali se ispostavilo da se radi o ''stvarnim'' događajima. Meni nije smetalo prekidanje tih događaja raznih flashbackovima, istu stvar je Burattini primjenio u epizodi Očajnička utrka što je dosta dobro funkcioniralo, a kako sam nju čitao prije ovog maxija već sam se pomalo navikao na takav scenaristički pristup. Uostalom, da nije flashbackova tada ne bi dobili jednu od najsmješnijih situacija s Chicom koje je Burattini ikada ponudio. Chicov izvrstan njuh pomoću kojeg je nehotično raskrinkao krčmara koji mušterijama podvaljuje staru hranu svakako spada u tu kategoriju. I politička situacija sa senatorom Nolanom, kao robijašem kojeg njegovi istomišljenici pokušavaju osloboditi, je krenula u jako dobrom smjeru. Napetost je dosegnula vrhunac kada se ispostavilo da je i prvi časnik Holden njegov plaćenik što su Zagor i Chico brzo osjetili na svojoj koži, kako je tu prekinut taj dio Chicovog prisjećanja nestrpljivo sam očekivao kako će se ta situacija dalje razvijati. I onda je uslijedio lagani odmak od tog slučaja pa su se razočaranja počela nazirati. Divlja prostranstva pustog otoka su idealna lokacija da se razvije borba između dvije strane; one na kojoj su Nolan i njegovi plaćenici te one na kojoj je Zagor i vojska. Kako su tu bili prisutni i robijaši, prostor za manevar se time dodatno proširio. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako Nolan vrbuje nove plaćenike među tim robijašima u želji da izbjegne ruku zakona, i bi li mogao pridobiti na svoju stranu Inka i Angela kao najistaknutije među njima. Ovako je sve njih Burattini strpao u gotovo isti koš pa ponudio nešto drugo i manje zanimljivo, tj. ponudio je posve klišeiziranu priču. Nepoznati otok nastanjen krvoločnim plemenom koje tamani sve došljake je prvo što bi scenaristu palo na pamet kada bi išao pisati priču o jednoj takvoj lokaciji. I onda se tu uguraju oni klasični odnosi između robovlasnika i robova, bijeg u slobodu, osnivanje zajednice daleko od svih oblika civilizacije i držanje u strogoj tajnosti postojanje takve zajednice. To smo već vidjeli priličan broj puta, i ne samo na Zagoru. Jest da se od bivših afričkih robova koji generacijama žive izolirani od ostatka svijeta ne može ni očekivati nešto drugo od običnog primitivizma, ali stvar je u tome da ih uopće nije ni trebalo uvoditi u priču. Niti crni brodolomac Isaac nije najsretnije rješenje, vjerojatno je ubačen samo zato da bi Zagoru i ekipi objasnio tko su uopće stanovnici na otoku, a poznato je da Burattini voli objasniti baš svaku situaciju. Na kraju ona borba sa crnačkim plemenom izgleda dosta neuvjerljivo, najprije je nepotrebno rastegnuta da bi nakon povlačenja crnaca sve zbrzano pa su ukrcaj na brod i završne impresije stisnute na samo dvije stranice. Još je Burattini posegnuo za samoubojstvom senatora Nolana u bezizlaznoj situaciji, valjda zaboravljajući da je istu foru sa negativcima iskoristio u 2 starija maxija. 

    Crtež prilično slab, malo se popravio u zadnjoj trećini stripa i to ga donekle spašava od potpune katastrofe. Naslovnica je dosta dobra, ako ne razbijam glavu o tome je li moguć onaj položaj nasukanog broda.

    26.09.2016
    17:08:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 7, 10

    Odličan maxi! Priča nije toliko orginalna ni zanimljiva, no scenarij je super. Neke scene su jednostavno odlične, cijelo vrijeme je sve mistično i nepredvidljivo. Brodolom je odlično prikazan, kao da gledam neki film, a scene na otoku, iako malo slabije, i dalje su odlične, napete i uzbudljive. Likovi su odlični, super okarakterizirani. Drago mi je što su neki likovi poginuli, jer tako sve ispada tragičnije. Nisam neki fan Chiarolle, no ovdje je napravio odličnu atmosferu, pogotovo scene brodoloma. Naslovnica isto odlična, brod u onim stijenama je odlično nacrtan.

    31.10.2016
    12:45:00 sati
    karlitos
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Sasvim solidan MAXI. Dinamičan, pun akcije. Nije smorio ni na trenutke, mada ima nekih nemogućih scena.

    04.02.2017
    19:37:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    10.07.2017
    19:45:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    04.06.2018
    21:10:00 sati
    Gris
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Da nije ovo malo previše hrabro za Boneli? Ne sjećam se da su ovakve scene nasilja i ubijenih dosad viđane u ovoj mjeri u Zagoru. Na kraju sam i ja morao da se vratim na prvu stranicu da vidim još jednom jesam li dobro pročitao da je Buratini scenarista. Ne sviđa mi se što se sve više koristi ovaj koncept smjenjivanja restrospektivnog i hronološkog kazivanja. Nije to baš sjajno rješenje za ovakve stripove. Priča je imala mnogo veći potencijal, pred kraj pada kvalitet, posebno zbog nekih scena kad Zagora iskače kroz krov kolibe i svezan sređuje stražare... A ti isti ratnici su prije toga glatko zarobili slobodnog Zagora. Onda, na kraju Zagor podržava mogućnost sigurne vojne akcije koja će zbrisati te crnce. Ne liči mi to baš na Zagora. Robijaši su ovog puta jako zanimljivo okarakterisani, mada se možda malo pretjeralo u nekim stvarima. Crtež ovog najomraženijeg crtača je bio na solidnom nivou. Naslovna dosta dobra. Ne mora sve da bude nešto originalno da bi bilo dobro.

    12.03.2019
    15:27:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Kada se Buratini obuzda od objasnjavanja očitog, scenario po pravilu ispadne veoma dobar. Ni ovaj put nije izuzetak - sve pohvale. Stara ideja je veoma dobro iskorištena.

     

    Na prvom mestu, uvedena je plejada novih likova od kojih se ističe robijaš Ink, a žao mi je što Angel nije preživeo za neku buduću epizodu. Takodje, flešbekovi su odlična stvar u ovom vidu pričanja. Lepo su pozicionirani i lepo dozirani. Finalni obračun je napet i dramatičan kakav i treba da bude u ovakvim avanturama. Sami kraj, tj. poslednjih par strana su najlošiji (bljutav) deo stripa.

     

    Chiarolla nema veze sa crtanjem statičnih scena, prosto čoveka obuzme tuga koliko je to loše, ali zato akcione scene - rastura. Kako je ovaj strip nabijen akcijom - lako dobija dobru ocenu za crtez.

     

    Naslovnica odlična.

    21.03.2019
    14:10:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    23.03.2019
    22:28:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 42%

    5, 6, 1, 6

    Netipčan Zagor, mračan, pun mrtvih i ubijanja, svojtvenijih elemenata jednom Dylanu, a ne Zagoru. Ako je scenarist takvim razvojem želio izazvati nekakve reakcije kod publike, očito je uspio. Dobro je što je Chiarolla crtao sve ove prizore nasilja jer ne znam kako bi se kvalitetniji crtež uklopio u mračnu stranu ove priče.

    05.06.2019
    11:29:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Odlična pustolovna priča. Vjerojatno jedan od boljih maxija. Chiarolla me oduševio prikazom nekih scena.

    29.05.2020
    11:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 610
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 477
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1741
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1741
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum