Dugo putovanje

Zagor

ZG MX 2 | 320 str.

Zagor pokušava da pomogne Satku, indijanskom advokatu, da spreči progon Indijanaca Cherokee iz svojih domova.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*9

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dugo putovanje
    ZG MX 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La lunga marcia
    ZG MAXI 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Cherokee su danas najbrojnije indijansko pleme u Americi
  • Univerzitet koji su osnovali Cherokee je aktivan i danas
  • „Cherokee Phoenix“, novina na jeziku i pismu Cherokeeja izlazi i danas http://ngeorgia.com/history/phoenix.html
  • Nacionalna garda Georgije postoji i danas: http://www.ngaga.org/
  • Poznate ličnosti, poreklom Cherokee Indijanci: Johnny Depp, Jerry Ellis, Jimi Hendrix, Chuck Norris

Ah, to odrastanje. Može da bude sasvim komplikovana stvar. Na početku smo okruženi svom pažnjom ovog sveta. Roditelji, bake, deke, rodjaci, dobijamo poklone koje poželimo, radimo (uglavnom) stvari ono što poželimo, i ne znamo za dobro i loše. I tako, tih prvih par godina prolete za tren i u jednom trenutku se sretnemo sa prvom prekretnicom u našem životu: sa pisanom reči. Slovima. Otvaraju nam se nova prostranstva. Bajke, basne, pesmice. Stripovi?? Oh, da, i oni dodju pre ili kasnije. Neki ih samo nezainteresovano prelistaju i posmatraju ich više kao slikovnice ili bojanke, drugi ih intezivno čitaju par godina dok ne naidju na zanimljivije stvari, a treći.. Treći ostaju vezani za stripove čitavog života, i neretko se razviju u jednu posebnu vrstu, stručno nazvanu kolekcionari, malo manje stručno- sakupljači stripova. I na neki svoj, osobeni način, odbijaju da odrastu.

Bilo kako bilo, gotovo svi ljubitelji stripa se jednom sretnu sa junakom ove naše priče. Nepobedivim gospodarom Darkwooda, borcem za pravdu i velikim i nepopravljivim idealistom. Duhom sa sekirom ili Za-Gor-Te-Nay- om, od milošte zvanim Zagor. “Plitko štivo za uzrast od prvog do četvrtog razreda osnovne škole” rekli bi neki. Sasvim moguće. Tako da se naš čitalac-kolekcionar nadje izmedju dve vatre. “Daj odrasti” kažu mu ljudi iz njegovog okruženja, koji ne mogu da veruju čovek sa 20- 30 (40?) godina još uvek čita stripove. “Daj odrasti” kažu mu ljudi koji čitaju stripove i ne veruju da neko sa 20-30(40?) godina čita Zagora. Od jednih uzdizan u nebesa i obožavan poput neke muzičke ili filmske zvezde, od drugih blaćen i osporavan u svakom pogledu. Baš neka kontroverzna ličnost taj Zagor, reklo bi se. Na neki način i jeste. Belac je a živi indijanskim životom, borac za pravdu i istinu, a ipak se služi prevarama da bi održao svoj status nepobedivog duha kod indijanskih plemena. Ali dobro, kao što je neko već rekao: “Cilj opravdava sredstvo”..

A u ovoj priči ne bi uopšte smeo da se pojavi, a kamoli da bude jedan od glavnih likova. Nije ovo priča za “onog” Zagora kojeg poznajemo od ranije, nema fantastike, žanra u kojem on odlično pliva. Nema krijumčara alkohola ili sličnih prevaranata, koji hoće da naruše mir u Darkwoodu. Pa ipak, stari dobri Patrick Wiliding se sasvim dobro snalazi u ovoj epizodi, istrgnutoj iz američke istorije. Burattini, jedan od scenarista Zagora, nazvan je “spasiocem” čitavog serijala, koji je devedesetih godina prošlog veke zapao u duboku krizu. Ova epizoda je, po meni, jedan od glavnih dokaza te tvrdnje (kontroverza, pošto je dosta „pravih“ ljubitelja Zagora koji u ovoj epizodi ne nalaze ništa). Moderan pristup temi, moderna naracija, moderan crtež. Znam, nije sve što je moderno i dobro, ali ionako se radi o “modernom” po Bonelli merilima.

Dobro, možda sam malo subjektivan, pošto su mi se uvek svidjale te romansirane istorijske pričice, kao i teme sa Divljeg Zapada, ali eto, iako po svim pravilima ova priča ne bi smela da se nadje u Zagorovom opusu, mišljenja sam da je ovo jedno od njegovih najboljih pojavljivanja. Jel sam već spomenuo kontroverzu?? Jedan od glavnih razloga je crtež. Sa Chiarollom sam se prvi put susreo u maxi 1 Dolina vjetra/Užasno prokletstvo i ne, nije mi se svideno ni najmanje. Nije me to podsećalo na onog starog Zagora, kojeg sam nekad voleo. A u ovoj priči?? Pun pogodak. Kroz Chiarollin crtež najbolje dolazi do izražaja beda i patnja Cherokee naroda, primoranih na napuštanje svojih domova. Primoranih na bol, mučenje i smrt. Pohlepni i bezobzirni belci, počevši od američke vlade i predsednika, pa dalje do onih okupljenih oko Nacionalne Garde, Chiarollinim crtežom postaju još zlobniji, ružniji i podliji. Za malo remek-delo nedostaje sasvim malo, da nije nekih klišea kojima Chiarolla nije uspeo da se otrgne. Glavna junakinja priče, Indijanka Anawa, ne uklapa se izgledom u pleme Cherokeeja iz tog doba. Dok su se oni odevali i ponašali poput belaca, Anawa je tradicionalno obučena poput prave indijanske žene, onih koje poznajemo iz drugih Zagorovih epizoda. I još da je kojim slučajem plavuša, bila bi slika i prilika jedne druge žene-junaka iz stripa, ratnice koja se odaziva na ime Sveja. Oficir Norman je, sa drige strane, predstavljen kao brat blizanac generala Custera, jednog od najčuvenijih imena američke vojske tog doba. Kažem, sitnice koje ne dopuštaju da se kaže da je epizoda, crtački, malo savršenstvo.

Scenaristički, Burattini je uspeo da dobro izbalansira istorijske činjenice, ubaci malo melodrame i ljubavnu priču, i u sve to uklopi Zagora, koji se, ponavljam, po svim pravilima serijala ne bi mogao uklopiti u ovakav zaplet.Ovde je Zagor demistifikovan, bespomoćan i sve drugo samo ne nepobediv. Ovde nije dovoljno isprebijati par razbojnika ili se teatralno pojaviti na nekom skupu poglavica. Upravo u ovoj epizodi on biva pobedjen, po prvi put u životu… Još jedan stepenik više u odrastanj našeg strip- čitaoca, jedna od najvećih legendi detinjstva je ovde razgolićena, i sa neobičnom lakoćom reklo bi se, srušena. Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, ova epizoda staje rame uz rame sa nedodirljivim “Demonima ludila”, samo u jednoj drugoj, sopstvenoj dimenziji.

Ko ne voli Zagora, neka pročita priču, posle ovoga ga neće zavoleti, ali će pročitati jedan od najboljih Bonelli stripova u poslednjih par godina. Utisak jedino kvari naslovnica, stvorena iz pera, gle ironije, Zagorovog oca, Ferrija. Na žalost, on nije uspeo da oseti da se ovde radi o nečem drigačijem, pa nam je servirao crtež hiljadu puta vidjen kod Zagora. Kao da nije hteo da pusti svog sina da se promeni i odraste. A mogao je da posluša lik iz stripa, oficira Normana koji napusta oca rečima:

„Nećeš me izgubiti…
Samo me pusti da odem svojim putem,
Makar on bio drukčiji od onog koji si zamišljao za mene..”

Zagor, ipak, neće odrasti, zauvek će ostati onaj naš junak iz detinjstva, idealista i nepobedivi borac za pravdu, koji će i nas, jednim delom ostaviti da zauvek ostanemo deca. Ko zna zašto je to dobro.

Naprijed

ZG MX 1b Užasno prokletstvo

ZG MX 3a Čovjek sa crnom maskom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jack 50

    Ukupna ocjena 59%

    7, 8, 2, 8

    Pa prvo hvala na barem jednoj novoj Zagorovoj recenziji, jel nije bilo dugo nove. Za priču: priča zapravo i nije toliko loša, čak je i sam Burattini ja mislim rekao da mu je ovo jedna od najdražih Zagorovih
    priča koje je napisao. Za crtež: jako loš ne volim Chiarollu, bio mi je puno bolji u onom prvom maxiju i "Sedam gradova cibole". Ali dobro to je stvar ukusa nekima se on i sviđa ali meni ne. Za scenarij: Odlično napisan pod rukom Burattinija bravo Burattini. Za naslovnice: samo pohvale starom majstoru Ferriju još je u formi. Kad se zapravo sve zbroji priča i nije toliko loša samo mi smeta Chiarolla , Njegov crtež ne volim!
    10.07.2006
    12:00:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    sasvim solidna epizodica.
    10.07.2006
    13:00:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 2, 9

    Nije da te vređam,ali loše napisana recenzija.Napisao si mnogo bezveznih podataka ali o samoj priči nisi puno napisao što je bit recenzije.Tako da netko ko nije pročitao ovu priču sad nema baš mnogo pojma o čemu se radi u ovoj priči pa mu nisi baš mnogo pomogao.Ali jedno je istaina.Ova bi priča mogla da prođe bez Zagora pošto se on u njoj skoro da i ne pojavljuje,odnosno nema baš neku ulogu,pa bi bilo bolje da su je ubacili među priće sa Divljeg zapada a ne da od nas sa prevarom "maxi stripa" priče izmame veliki novac.
    10.07.2006
    16:21:00 sati
    Genij
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 8, 5

    Odlicna prica, lijepa i kratka, inspirirajuca recenzija, a ne GLUPO I DEBILNO PREPRICAVANJE SADRZAJA ZA KOJE SE NE MORA BITI GENIJ. Jedina zamjerka, ne vidim (mozda sam previdio), napomenu da se ova epizoda izravno veze na pricu Indijanska zemlja/Lazna optuzba, mislim od istog autorskog dvojca. Ovdje mi cak i Chiarolla pase!
    10.07.2006
    17:02:00 sati
    Curunir
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Zakon priča, zakon crtež, zakon naslovnica, zakon recenzija....Ovo sam čita više od 2 sata. Preznojia san se dok san je pročita
    10.07.2006
    17:43:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Emotivna recenzija,nema što;-)Jedan od boljih Burattinijevih ZAgora,uz 2.priču prošlogodišnjeg Maxija vjerojatno druga najbolja njegova priča.Odličan i za Zagora vrlo neobičan spoj povijesti i izmišljenih događaja.U centru pažnje ljubavna priča između poručnika i Indijanke,koja se baš fino razvija.Posebno je dojmljiva scena na kraju kad vojnici odustanu od potrage za poručnikom i dozvoljavaju mu da ode sa Indijankom.Ipak,mišljenja sam kako bi priča ispala još bolje da se Burattini više usredotočio na sam put Cherokeeja,ubacio još koji dobro okarakteriziran lik te tako više pažnje posvetio patnji na tom putovanju umjesto okršaja sa NAcionalnom gardom u Georgii i traganju za banditima po rudnicima koje mislim da pomalo ubijaju tempo radne.Imam dojam da je ovakva priča stvorena za npr. Berardija,koji bi iz nje izvukao maksimum,baš kao što je to napravio sa Maxi Tex:Oklahoma.Zagorova uloga sporednog lika mu savršeno odgovara,a posebno je zanimljiv uvod kad se kod predsjednika prisjećaju događaja iz vremena kad je ZAgor spasio SAD pred Hellingenovim raketama.Što reći o Chiarolli,majstoru nad majstorima.Oštar i dinamičan crtež,pun "prljavštine",baš onako kako volim kod Zagora(i ujedno razlog zbog čega je on omražen kod većine starijih Zagorovaca).Kako je samo prikazao patnju Indijanaca na njihovom putovanju dok pada kiša i šiba vjetar,ružne njuške Georgijanaca i ZAgorovu borbu sa njima,a i lijepa mlada Indijanka nije za bacit.Svaka mu čast.Naslovnica bi ipak mogla biti bolja s obzirom o kakvoj epizodi je riječ.Ovako mi se čini da se radi tek o odrađivanju posla
    10.07.2006
    17:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Da prvo pohvalim rezenciju.Zaista je odlična takve bi trebale biti sve.Treba malo subjektivnosti ubacit,a ne samo bezvezno prepričavanje priče.
    Šta se tiče priče ona je zaista odlična.Ovdje vidimo drugačijeg Zagora bespomoćnog da išta napravi zbog odvratih političara i ostalih sila.
    Chiraolla je ovdje genijalan crtež napravio i upotpunosti se slažem s rezecentom.
    Naslovnica i nije neka.
    Još jednom pohvale.Svaka čast.
    10.07.2006
    22:29:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Sasvim solidna epizoda. Jedna od boljih Zagorovih priča i najbolji maxi Zagor do sada.
    10.07.2006
    22:58:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo!!!
    11.07.2006
    00:47:00 sati
    vice
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Tek jedan solidan strip kojega boljim ne čini ni to što je maxi... Dojam o svemu skupa je osrednji, da je netko drugi crtao sigurno bi to diglo cijelo izdanje nekoliko stepenica više. Prvi i treći maxiji su bolji, tu je radnja potencijalno zanimljiva ali je sve usrano lošim crtežom i pomalo dosadnom radnjom. Naslovnica ništa posebno drukčija, ferijev standard.
    11.07.2006
    19:14:00 sati
    Koresh
    uredi
  • mladen13

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlična priča, odlično uklopljen Zagor u jednom povijesnom događaju, malo mi smeta crtež, nikako da svarim Chiarollu .
    18.07.2006
    19:55:00 sati
    mladen13
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Odlicna recenzija,stvarno je dosadno citati prepricavanje stripa,ovakvih treba biti vise.Chiarolli zameram samo Zagorovo lice..inace njegov crtez mi sve vise lezi,deluje mi prikladno za zanr a i savrseno se uklapa u istorijski aspekt ove price..Ferrijeva naslovnica je dosadna..covek se stalno ponavlja...uz svo postovanje prema njemu ali tako je.
    19.07.2006
    08:22:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 67%

    8, 9, 3, 7

    Da je ovo crtao neko drugi bilo bi mnogo bolje. Za Zagorove crtače Dotti bi uvijek dobio ocjenu 1, Pini 2, Chiarolla 3. Gamba je lošiji crtač Zagora, ali je za ove klasa. Naslovnica je solidna, moglo je i bolje. Scenario je na početku malo glup, mnogo lošije prikazan Zagorov boravak u velikom grdau od ranijih slučajeva (Njujork, Čikago). Zagor je ipak čovjek iz šume, ne treba eksperimentisati sa njegovim boravkom u glavnom gradu. Mnogo je bolja bila priča kad je Teks bio u Vašingtonu (ZS 1014. Atentat u Vašingtonu, 1015. Šangaj strit, 1016. Priznanje). Ali u priči je glavni akcenat stavljen na neke druge likove (koji su i bolje nacrtani nego sam Zagor). Sve u svemu nije toliko loše, ali u odnosu na prvog Maxi Zagora ovo je mali pad kvaliteta.
    03.09.2006
    15:24:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    fenomenalna prica,jednostavno perfektno,bazirano na historijskim cinjenicama,napeto i emotivno,iako sam veliki protivnik chiarolle ovdje mi je bas legao.
    06.09.2006
    00:57:00 sati
    blackacid
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    9, 9, 1, 8

    Uistinu dobra priča, unakažena crtežom.
    19.12.2006
    14:23:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...meni najdraža zagorova epizoda....sve pohvale...
    06.01.2007
    21:11:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 9, 5, 7

    Skoro da bih mogao potpisati sve što je već rekao autor ove odlične recenzije.  Netipična epizoda koja nema ništa od onoga što sam volio kod Zagora kao dijete, ali možda mi je baš zato danas odlična!  Izaziva jako puno emocija, što je sigurno djelomično uzrokovano povijesnim događajem.  Fenomenalno.  Do sad sam pročitao samo 3 Burattinijeve priče i veselim se što je puno toga još preda mnom - po ovome što sam do sad vidio diže Zagora stepenicu više i to postaje ozbiljniji strip.  Na žalost to ne mogu reći i za crtež, za kojeg bi volio da je "onaj stari"...
    07.06.2007
    16:00:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Odličan maxi, baš sam bio ugodno iznenađen. Zagor može biti odličan strip, čak i kada u njemu nema fantastike, ovaj strip to dokazuje. Tema je povijesna, znači stvarna, stoga originalna. Scenarij je malo lošiji jer je ipak kako je radnja išla prema kraju posustajao, pa su i Cherokeeji malo zapostavljeni, falilo je tu još 30-ak stranica da se sve lijepo zaključi. Chiarolla odličan, kao i uvijek uostalom. Naslovnica gotovo prosječna. Pohvale za recenziju.Sekvoja: "Eto čemu će odsad služiti slova pisma koje sam izumio - za imena naših mrtvih na grobovima..."
    19.07.2007
    23:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 9, 5

    Odlicna epizoda Zagora, po meni najbolja. Epizoda puna emocija. Podseca me na 4. epizodu Ken Parkera-Ubistvo u Vasingtonu. Crtez extra. Naslovnica kao i svaka Zagorova.
    21.07.2007
    23:42:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 65%

    7, 8, 5, 5

    moglo je i bolje.crtež loš
    25.08.2007
    17:52:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    nakon "nočne more na moru" najbolji maxi Zagor.
    20.09.2007
    21:20:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 9, 2

    jako dobro, volim ovakve povijesne pričejedino što mi se ne sviđa je naslovnica: zagor kao da stražari i sudjeluje u progonu indijanaca, promašeno
    23.02.2008
    12:56:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Po meni jedna od najboljih, ako ne najbolja epizoda Zagora. Jedna od najtamnijih strana Američke povijesti (genocid nad Indijancima) bila je toliko tamna, da je ni Zagor nije mogao osvijetliti. Pa tako tu vidiom nekog drugog nemočnog Zagora, koji nije mogao preokrenuti događaje, no njegova je uloga odlično ukomponirana u povijesnu pozadinu. Posebno je dojmljiv Zagorov susret sa predsednikom Andrewom Jacksonom i njegove povijesne riječi: "Ako vi predstavljate građane ove zemlje, ja se sramim, da ste mi predsjednik." Riječi koje su danas u Americi aktualnije nego ikada i koje bi Amerikanci trebali češče koristiti. Crtež velikog majstora Chiarolle odlično odgovara priči, a čak je i naslovnica dosta solidna. Sviđa mi se odabir boja na njoj, jedino je Zagorova poza na njoj dosta čudna a i gleda u sasvim krivom pravcu. No sve u svemu sjajna epizoda.
    01.03.2008
    21:02:00 sati
    Vid
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 84%

    10, 10, 5, 9

    Ubjedljivo najbolji maxi Zagor. Priča nabijena emocijama posle koje se osjećate jadno, bespomoćno i ljutitio, jedna od crnih mrlja u američkoj istoriji. Sviđa mi se Infernov osvrt na Zagora kao glavnog činioca u rešavanju manjih sukoba kad dominira situacijom i drži sve konce u rukama, dok u ovom slučaju može samo da učestvuje u progonu, vrlo malo da utiče i da jako pojača svoju frustraciju. Maxi obrazac bi trebao da obrađuje ovakve ili slične životne priče koje udaraju po duši i ostavljaju bar malen trag u našim srcima a ne da izgleda kao overweight redovna serija poput Noćne more na moru, koja mi zauzima ubjedljivo poslednje mjesto od svih ikad nacrtanih epizoda Zagora, nikad ne etiketiram stripove kao smeće ili vnago ali ovo "čudo" svakako zaslužuje taj epitet.Loša strana ovog djela je crtež, koji je vrlo loš, po meni naravno, i koga nikako ne mogu da usvojim u mjeri da ću bar donekle uživati u njemu. Ali što kažu  "čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne zagrči" pa tako i ovdje.Naslovnica nije loša i ne treba je posmatrati kao "da izgleda kako Zagor učestvuje u progonu Čirokija" već je treba posmatrati iz ugla kako Zagor čuva kolonu od nevolja, budno motri i tjera sive oblake... Možda je to samo moj utisak...Sve u svemu jedan više nego sjajan strip. 
    03.03.2008
    13:17:00 sati
    vope
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    10, 10, 5, 8

    Nastavak epizode "Indijanska zemlja".
     
    U maxiju „Dugo putovanje“, povučene su konkretne crte u odnosu između predsjednika Jacksona i Zagora. Najmoćniji čovjek USA preselio je indijanske grupe u manje bogati dio zemlje, na samom putu umrlo je tada mnogo ljudi. Taj marš, poznat i kao „Staza suza“, zločinački je potez američkih čelnika koji su pokušali da opravdaju istrebljenje jednog naroda političkim razlozima. Upravo tu dolazi do sukoba između našeg junaka i predsjednika kada Zagor hvata Jacksona za odijelo i drži mu predavanje. Ta scena je omiljena kod mnogih fanova, najkasnije ovdje Zagor se uzdiže iznad zakona i američkih moćnika. 

    Ipak, nemoćan da spriječi neljudski marš, on se pridružuje Indijancima i prati ih tokom cijelog putovanja. Zaista pohvalno za Burattinija što je uvrstio Zagora u jednu priču istorijskog značaja, ne samo to, od tog trenutka postavljeni su novi odnosi između Zagora i vlasti. Zagor više nije bio samo tek neki tamo rodoljub, on postaje simbol borbe za pravdu, u tom trenutku više nego ikada prije. Međutim, u maxiju „Čovjek na nišanu“ priča uzima drugi tok, Zagor spašava život Jacksonu. Zašto je Burattini skrenuo sa odlično započete putanje i vratio se patriotskom pravcu? Možda je mislio da je otišao predaleko ukoliko Zagora ostavi kao neprijatelja SAD-a, pa je kao svaki dobri zapadnjak pohitao da ispravi grešku i uvuče se što dublje Amerima u dupe?! Ne znam koliko bi ova teorija mogla biti validna, nije baš tako da Amerikanci čitaju Zagorove stripove i da ih zanima šta se dešava u nekom tamo stripu iz Italije, ali, ko zna. 

    Uglavnom meni se dopao taj sukob između Jacksona i Zagora iz maxija „Dugo putovanje“, dok je u « Čovjeku na nišanu » na gorak način uzeo drugi pravac tog odnosa i vratio nas u vrijeme iz doba kada je Zagor bio dobar i poslušan Amerikanac. Jasno je da Duh Sa Sjekirom spašava dobre ljude, ali isto tako i neprijatelje, što se moglo vidjeti u više slučajeva, međutim ovdje je Burattini stavio do znanja da ne želi uvlačiti Zagora u rebelni pravac, već ga vratiti na patriotsku stazu.
    09.03.2008
    09:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Alessandro Chiarolla je vrstan crtač, i to se ovdje naročito vidi kad crta prirodu i divljinu, a nekoliko washingtonskih kadrova pokazuje osjećaj za arhitekturu. Kao dijete bih čitao strip, i često bi me obuzeo onaj nevini gnjev zbog onoga što bi 'loši' u stripu radili 'dobrima'. Nakon mnogo godina, gnjev se s ovim stripom vratio: gnjev prema stripovskim negativcima - priprostim i zatucanim fašistima iz pasivnih krajeva, i ciničnim ubojicama za pisaćim stolom, birokratima s vrha piramide moći. Te su spodobe bolno stvarnije od Hellingena ili Nata Murda: u mojoj zemlji, njoj susjednim zemljama, i na čitavom svijetu ove su pasmine vrlo dobro zastupljene. Vjerojatno zbog toga osjećaj gnjeva; a i Burattini, eto, zna da protiv ovako utjelovljenog Zla ni njegov Zagor ne može dobiti konačnu bitku.
    14.04.2008
    09:11:00 sati
    VALTER
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 10, 5

    ocene sve govore.
    24.04.2008
    09:01:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 9, 5, 7

    Dobra priča, loš crtež. U svakom slučaju vrijedi pročitati. Takvih bi priča trebalo biti više kod Zagora.
    24.04.2008
    11:00:00 sati
    mars1
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Bez sumnje najbolji Zagorov maxi do sad...odlicna prica,a što se Chiarolle tice on je (barem ovdje)odlican u crtanju krajolika,gradevina (npr. ona slika bijele kuce je predobra ),a što se tice crtanja samih likova tu je istina malo slabiji...ali kad se sjetim njegova crteža u Maxiju Užasno prokletstvo i u pojedinim redovnim Zagorovim epizodama,ovdje si je cak i on kolko tolko dao truda pa zato i njemu malo viša ocjena...i naslovnica je na razini price...a kaj se tice recenzije,pa takvih bi trebalo biti više...nije cilj recenzije samo prepricati pricu kak neki ocito misle.
    21.06.2008
    18:15:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    10, 10, 6, 2

    Prvo da pohvalim recenziju. Ovo je pravi primjer kakva recenzija mora biti. Sviđa mi se i ovakav Zagor. Odlična priča o povijesnoj sramoti SAD-a sa nekoliko povijesnih ličnosti. Volim takve kombinacije u pričama, pa čak i u Zagorovom ruhu. Chiarollin crtež mi baš i ne odogovara. Po pitanju prikazivanja patnje i jada naroda Cherokeeja, prikaza krajolika i zgrada je odličan; čak su mi i lica podnošljiva, ali ne mogu mu oprostit nerazumljivost crteža koja je posebno izražena kod akcijskih scena. Ferrijeva naslovnica loša i neprivlačna, ispod razine ovog maxija.
    17.08.2008
    23:15:00 sati
    Spock
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    samo imam dve reci za  ovaj delic istorije: 1:tuzno2:monstruozno  
    24.08.2008
    23:26:00 sati
    weljko94
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Već dugo me je nekako ružnjikav crtež uspešno odbijao od Maxija, ali u trenutnom nedostatku bolje ponude kod lika od kog najčešće uzimam Ludensova izdanja ja, eto, uz par drugih uzeh i ovaj, tek da potrošim koji dinar. I nisam se zajeb'o. Ovu priča sa istorijskim podloškom tragične sudbine Cherokee naroda pročitao sam u jednom dahu. Bez ikakvih fantasy tripova ovo stvarno odmara mozak (ne računam kratko pominjanje Hellingena na početku)... Crtež, nažalost, nije samo ružnjikav nego je jednostavno gadan. Najčešće se kod epizoda koje mi se vizuelno ne dopadnu na prvi pogled posle 20-ak stranica naviknem pa čak počnem i da uživam u mnogim slikama, ali ovde toga nema - gadno je do samog kraja. Sledeća mana, bar na mom primerku, je vrlo loš uvez tj. sistem lepljenja stranica - glanc nov strip koji na 2-3 mesta jednostavno puca... Ali bez obzira na navedene mane, od mene sve preporuke.
    29.09.2008
    00:00:00 sati
    ViKing
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    odličan maxi. buratini je dobro započeo priču sa odlaskom predsjedniku i već u startu vidimo da zagoru neće biti lako. naravno bure tu i tamo malo razvodni priču i ritam i guštanje u stripu trpi ali ništa strašno. chiarolla odgovara za ovu priču iako generalno ne ljubim njegov crtež. ferri samo odradio naslovnicu, ali bolje da je naslovnica lošija od priče nego obrnuto.
    11.11.2008
    22:11:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 9, 5, 7

    Priča i scenarij su super a naslovna malo preobična kao i mnoge današnje. Zamjerke najveće dajem onome što me već godinama pate u zagoru a to je crtež.
    30.11.2008
    01:33:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Priča je zanimljiva i dobra skroz ali su mi ipak draže "Sloboda ili smrt" ili "Vanatina zamka" kojima nekako ova priča pokušava konkurirati. Neke vinjete stvarno su dobro nacrtane dok je ostao stari problem likovi i sama akcija koja mi nije baš po volji dobro nacrtana. Ponekad Burattini prebrijava sa povijesnim činjenicama dok mi je ctrač bio najbolji u epizodi "Sedam gradova cibole" a ovdje je kao i u većini njegovih crteža mutan dosta. Nisam toliko oduševljen ovom epizodom kao neki.
    12.12.2008
    17:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Stvarno jedna veoma teska i emotivna prica.Autor nas je zaista ostavio da razmisljamo o teskoj sudbini Indijanaca i o pokvarenosti Americke vlade i nacionalne garde Dzordzije.Na pocetku mi je bila nekako "teska" prica zbog jako mnogo teksta a posle je ipak postala mnogo bolja ali mnogo emotivnija.Takodje draz daje porucnik koji se zaljubljuje u prelepu Indijanku zbog koje kasnije dezertira iz vojske i odbija da poslusa naredjenje i time rizikuje vojni sud.Burattini je zaista majstorski uradio ovu pricu i stvarno nije dzabe procitati 320 stranica ovog MAXI izdanja.E sad po meni je najslabija karika ovog stripa Chiarolla i njegov crtez.Ovako dugacku pricu i emotivnu posebnu tezinu je dao i crtez koji ipak nije na nivou teksta.Mozda se mnogi nece sloziti ali ja stvarno nisam ljubitelj Chiarolle.Takodje naslovnica je mogla i bolje ali posto je Ferri radio naslovnicu ipak sam se odlucio  za 10 mada je realna ocena 8.,Moja krajnja ocena je jedna veorma jaka 9 a da je crtez radio neko drugi ocena bi sigurno bila cista 10.Svidja mi se takodje sto ovog puta Zagor nije centralna figura ovog MAXI nego je i porucnik.Za sad nisam stigao da procitam sve MAXI od Zagora ali nadam se da su i drugi MAXI ovako dobri.
    31.12.2008
    15:47:00 sati
    bora81
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Ovaj Maxi je uistinu nešto posebno i to je ujedno najbolji Zg maxi koji sam dosad pročaitao. Predstavljen je povijesni događaj prisilne seobe Sekvojinog naroda, dok je Zagor u toj priči potpuno marginaliziran.
    13.03.2009
    00:44:00 sati
    Panon
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Jedna sjajna priča, koja istinski pokazuje koje sve mogućnosti Zagor ima. Prikazuje nam dijelić tužne indijanske istorije, uplećući u tragediju lik Duha sa sjekirom, pravednika da, ali nemoćnog pravednika. Podmukla mreža političara, generala, agenata i indistrijalaca, previše je moćna za čitav jedan narod, a kamoli za jednog čovjeka, makar on bio Zagor. Poručnik Norman je jako upečatljiv lik, možda i najbolji koji se pojavio u Maksijima, uz onog indijanskog vođu u 'Marincima'. Ćijarolin crtež nikako nije na nivou priče, ne znam zašto su baš njemu dali ovako dobru priču. Ja bih za ovu priča odabrao nekog boljeg, jer ovako crtež kvari fantastičnu priču. Nije mi jasno kako Buratini može napisati 'Dugo putovanje' i 'Močvaru robijaša' da bi zatim napisao 'Kukci ubojice' i slične priče. Naslovnica je ok, ali bi trebala biti bolja.
    02.05.2009
    13:27:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od najboljih prica koje sam procitao u Zagoru....... Govori o teskim trenucima koji su prolazlili indijanski narodi i americkom uplitanju u njihovu kulturu koju su doveli do skorog unistenja....A danas ti isti amerikanci prosipaju nama neku demokratiju, a nikada ne spominju svoj zlocine koje su pocinili nad idijanskim narodima...... Zbog toga mi se svidja ova prica, koja napomonje da nikada ne treba zaboraviti.............
    16.05.2009
    02:55:00 sati
    Spookey
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    09.06.2009
    03:35:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    9, 4, 4, 10

    Meni se ovaj maxi nije toliko svidio.
    17.07.2009
    21:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Predobra prica.Jedino je steta sto je ovo crtao Chiarola.
    29.09.2009
    12:24:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ocjena za recenziju - 10. Jedna od najboljih na sajtu. Što reći o maxiju? Samo to da je riječ o najboljem Zagoru svih vremena. I gle ironije, epizodu potpisuje onaj, na momente, berlavi Moreno Burattini. Nevjeroajtno, ali uspio je napisati bezvremensku i krajnje emotivnu priču o jednoj od najvećih tragedija indijanskog naroda. Scenarij je fascinantan, počevši od ugodnih dijaloga, preko uvjerljivih likova, pa sve do pravilno tempiranih scena. Svaki od tih elemenata omogućava čitatelju da u mislima stvori jednu cjelovitu sliku ovog netipičnog maxija. Jednostavno, premoćno. Što se tiče crteža, Chiarolla je nadmašio samog sebe. "Dugo putovanje" nije samo najbolja Zagorova priča svih vremana, već i najbolje nacrtani Zagor ikada. Jasno se vidi koliko je Alessandro evoluirao u crtačkom smislu. Maksimalno prljavim i nonšalantnim chiaroscuro stilom uspijeva dočarati svu bijedu jedne takve situacije u kojoj su se našli jadni Cheerokiji. I ne uspijeva preodčiti samo tu materijalnu bijedu, već i onu ljudsku koja isijava iz primtivizma, patološke pokvarenosti i pohlepe izvršitelja tog sramotnog egzodusa. Vinjete su prepune crno bijelih ploha u savršenom odnosu, a minimalan broj elemenata u svakoj od njih nimalo ne umanjuje ekspresivna svojstva crteža u cjelini. I nek mi još netko nešto reće protiv Zagora,.. dobit će po nosu. :)
    29.09.2009
    14:58:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    7, 6, 2, 9

    Meni i nije bilo ovo nešto posebno. 
    23.11.2009
    14:12:00 sati
    dombac
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    E da je ovo crteo Feri ili DelMonika stvar bi bila gromovska ovako gorak ukus ostaje. Nije mi jedino jasno zašto je ovaj broj tako redak primerak kod Bonelija i Ludensa. Zaista ništa extra,da bi mu dali takav status, scenario i priča odlični ali crtež, joj.

    04.04.2010
    22:27:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Ovo mi je jedna od najboljih priča u cijelom serijalu. Eksploatacija indijanaca s njihove zemlje i općenito američki genocid nad njima su tabu tema u Americi. Upravo ta Zagorova nemoć pred sustavom i uvjerljiv prikaz patnje indijanaca Cherokee je ono što me i dan danas uspijeva emocionalno pogoditi. Scena u kojoj Zagor nasrće na predsjednika Jacksona jedna je od najjačih u cijelom serijalu.

     

    Chiarollu sam s godinama počeo sve više i više cijeniti, i njegov stil ovdje izvrsno prati Buretov scenarij, posebno u scenema "marša" gdje su vremenski uvjeti kroz koje Cherokee moraju prolaziti gotovo opipljivi.

    25.07.2010
    19:53:00 sati
    drogsy
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlicno, napeto, zanimljivo. Zanimljiv splet maste i stvarnih dogadaja. Chiarolla odlican. Gotovo da je nenadmasan u svjetlo-sjeni...

    25.08.2010
    09:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 64%

    10, 5, 4, 7

    Prije par godina pokušao sam čitati ovaj strip i došao sam do dvadesete stranice. Pogađate, radi se o Chiarolli. Većina njegovih likova su u raspadajućem stanju izgledaju ko´ da ih je napala kuga i kolera.

    Da nije bilo dobrih komentara i ocjena vjerovatno za još par godina ne bih uzeo stripu ruke  i pročitao ga.

    Dojam? Solidan (u nekim trenucima i vrlo dobar), ali neću puno naglašavati dobre dijelove, budući su oni u prijašnjim komentarima dovoljno (pre)naglašeni. Taj dojam da je ovo nešto vrhunsko, priča najviše može zahvaliti temi odnosno glavnoj ideji (nepravedni progon indijanskog naroda) koja odmah izaziva jake emocije. Ali kada pogledate "kostur" scenarija - ovo je prosječna priča s nedobrim (kako kome) crtežom. Već su prije mene spominjali da je u Dugom putovanju najmanje stranica posvećeno samom putovanju, stazi suza indijanskog naroda.

    Progon, i ono što je dovelo do njega je marginalno prikazan. Ako zanemarimo Bijelu kuću i Sekvoju, temelj radnje je puškaranje i ganjanje razbojnika sa Zagorom i Satkom u glavnoj ulozi. Sve se vrti oko nekog razbojnika kojeg oni pokušavaju uhvatiti i još veće skupine razbojnika koje žele ukrasti neki novac. Druga nit radnje se temelji na ljubavnoj priči između pukovnika kojeg muče moralne dvojbe i zgodne indijanke. Tek, uvjerljivo na trećem mjestu je pitanje progona i nepravde, koje je tu jer, eto, mora da bude tu.

    21.12.2010
    04:00:00 sati
    solar
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Extra prica, i jos temeljena donekle na istinitim dogadjajima, uglavnom odlican maxi kao i vecina njih!! ;)

    15.01.2011
    17:19:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odličan prikaz tragedije jednog naroda.

    17.02.2011
    21:13:00 sati
    split85
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Zagor maxi. Ne kužim kako s ovom epizodom niste počeli cijeniti Chiarollu.

    19.02.2011
    21:27:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Sjajna emotivna priča. Kada nam se čitanjem stripa učini da smo neprimetno uplovili na bioskopsko platno, ugođaj je pravi!

    20.02.2011
    20:44:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2011
    20:40:00 sati
    teller
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Burattini - svaka čast; ne volim ga, ali ovdje se stvarno iskazao.Priča i kako vodi scenarij je za 10. Još uvijek objašnjava previše, ali mu nisam zamjerio.

    Na Chiarollu sam se naviknuo...čak mi je postao među boljima, ali je ovdje slab.Imao je on ipak puno boljih epizoda. Crta odlično krupne kadrove lica i izražaja, pa i krajolici su mu ok, ali mi nikako ne crta dobro akcijske scene, jer mu je crtež pre konfuzan i onda to ispadne palenta.

    A u Zagoru akcija je najbitinija.

    Naslovnica idejno nije niš posebno, ali opet je jako jako dobro napravljena.

    04.09.2011
    15:34:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 39%

    7, 2, 2, 6

    Priča uopće nije loša ali za Zagorov lik je totalni promašaj! Ima i jedna nelogičnost-Cherokiji su dobili 15 000 dolara za kupovinu hrane i odjeće usput a na njihovom putu nema nikakvog zakona koji može spriječiti razbojnike da ih opljačkaju,a kamoli da će se naći kakva trgovina za kupovinu potrepština.... Na sve to strip crta Chariolla čiji crtež bi uništio i nabolju priču,uz to lica Zagora i Satka su u nekim djelovima identična a razlikovati ih možemo samo po odjeći i stvarno je teško pročitati strip od 320 strana uz ovako grozan crtež.
    05.11.2011
    19:49:00 sati
    Oki
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 6, 9

    Fantastična priča, obožavam kada Zagora ubace u pravu istorijsku priču, a to je Buratini više puta uspešno odradio. Veoma emotivna priča sa teškom sudbinom Čirokija i nešto realnija uloga Zagora nego što smo navikli. Ipak scenario ima nekoliko propusta/naivnosti koje su možda mogle da budu izbegnute, a nažalost nisam mogao baš potpuno da uživam u priči zbog crteža Kjarole kojeg ne mogu nikako da svarim i 6 je najveća ocena koju mogu da mu dam. Slažem se i sa nekim ranijim komentarima da je više pažnje moglo da se usmeri na samo putovanje, a manje na razna puškaranja. Ipak, sveukupni utisak je veoma pozitivan, odličan strip!

    12.02.2012
    16:08:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    Odlican Maxi! Vrlo lijepo sto se isticu i druge osobe. Porucnik i indijanka,u ljubavi nema granica. Apelira na savjest. Crtez vrlo dobar,kad se sjetim nekih drugi crteza,pitam se zasto nije uvjek moglo vako. Scenario ima pokoju manu,al radi tako dobre price,prasta se.Naslovnica mi nije bas nesto,izgleda suncano,lijepa priroda,kao da se ide na izlet.a u stripu to je vec drugacije pokazano,blato,kisa,nevrijeme.

    13.04.2012
    09:39:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 7, 7

    21.05.2012
    12:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    04.06.2012
    17:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tužna i istinita priča!

    13.08.2012
    18:49:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Trebalo bi biti vise ovakvih prica. Burattini je ovim dokazao da je odlican scenarista sa odlicnim idejama za Zagora. Veoma je tuzno ono sto je uradjeno citavom Indijanskom narodu. Sjedinjene Americke Drzave koje se danas prikazuju kao ,,nepokoljebljivi borci za pravdu" su ustvari jedan genocidni narod koji je proterao i istrebio stanovnistvo koje je oduvek tu zivelo!

     

    Najbolji deo stripa mi je sam pocetak kad je Zagor u beloj kuci i kad cak i napada predsednika i govori mu da je sramota sto im je on predsednik i baca jaknu koju ga je naterao Satko da obuce da bi izgledao civilizovanije !

    Jedina je zamerka sto je kratko prikazano putovanje Cheerokeeja moglo je to mnogo duze.

    Chiarolla ima par nepodnosljivih trenutaka ali sam ga zavoleo.

     

    Ferri se mogao potruditi, ali mu ne mogu zameriti, zato 10

    06.10.2012
    14:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Strip je izvanredan!
    I jedno pitanje, da li je moguce negde kupiti ovaj strip? Nov sam ovde pa ne znam kako ide to sa kupoprodajom i da li smem to pisati ovde, ali moram da pitam..
    Vise od godinu dana trazim ovvaj strip i ne mogu da nadjem.
    Hvala! 

    28.01.2013
    12:58:00 sati
    vuk.mitic
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Pa, nije mi ovaj maxi među vodećima... malo kvari crtež, ali nije ni scenarij toliko jak. Dvaput pročitano, drugi put lani da vidim jesam li kad sam bio mlađi donio pogrešne zaključke, ali ne- nije među boljim maxijima

    01.03.2013
    18:18:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Jedna od boljih Zagorovih epizoda, to sigurno.. Ostaje gorak okus u ustima nakon pročitanog, ali jedino zato jer postoji istine u cijeloj toj priči, tj. zato jer su se te stvari stvarno i događale, što je nevjerojatno.. Crtež nikako i nikako neide.. Ono, Chiarolla najočajniji crtač u Zagorovom staffu i jednostavno da je ovo crtao bilo ko drugi od mene bi dobio 100%.. Mišljenja sam da niko nije mogao toliko unakazati epizodu ko Chiarolla sa svojim crtežom.. Naslovnica mi je sasvim ok, daje nagovjestiti što se u priči događa i zato mi se sviđa..

    10.03.2013
    16:20:00 sati
    allessi
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    Da je crtao neki bolji crtač, a ne "majstor" Chiarolla, ovo bi bilo savršeno!

    A ovako zbog ružnog crteža moram malo sniziti ocjene.

    No stari barem dobro crta žene, to m use ne može osporiti :)

    09.06.2013
    01:23:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zaista vredno pažnje....

    21.06.2013
    02:43:00 sati
    Villain
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Kad je Bure već ubacio ovaj tužan povijesni događaj u strip i po njemu ga nazvao morao se i držati toga do kraja, morao se potruditi da ostavi gorak okus u ustima nakon čitanja kao što je to Nolitta znao uraditi u Zbogom, crveni brate i ostalim epizodama, morao je Zagora napraviti još više nemoćnijim, bijesnim. Zadnja stranica je mogla biti kako se Zagor vratio u svoju kolibu i onda iz bijesa i nemoći izrazbijao unutrašnjost i potom ganutljivim, tužnim pogledom pogledao u daljinu. Ali Bure se odlučio na nešto drugo, on je već na polovici stripa zastranio i priču poveo u posve drugom smjeru makljaže protiv Nacionalne garde Georgie i romanse između onog vojnika i Indijanke i tako usporio radnju i usredotočio je na manje važne stvari. Istina je da sam morao pročitati ovo po drugi put da bi se uopće sitio o čemu se radilo što dovoljno govori o tome da ovo nije nikakva monumentalna priča kakvim je prikazuju već samo jedna dobra priča sa dobrim scenarijem. Ne više od toga. Ferri je promašio bit, zamislite samo naslovnicu u kojoj jadni iscrpljeni indijanci putuju a gore na nebu veliko tužno Zagorovo lice, nešto kao kod naslovnice Carsonova prošlost. Na Chiarollu san se odavno navika, njemu ni nemam više što prigovoriti.

    02.07.2013
    12:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    DOBRO!!!

    11.08.2013
    19:51:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Burattini u sridu!!!!

    25.06.2014
    12:57:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    10, 10, 2, 10

    Ovaj strip mi nemože pokvariti ni ovaj odvratni crtež.Priča mi je u top 20.

    24.09.2014
    13:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 9, 6

    27.12.2014
    01:15:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    10, 3, 2, 8

    Ovo brate kurcu nevalja. Pa ljudi moji imate jednu genijalnu pricu u usporedbi sa ovom, sloboda ili smrt, uopce je uvreda da ih spominjem u istoj recenici. Napor od epizode koja se ne bavi onime cime bi trebala. OGROMNA kolicina teksta koji se ne moze uopce citati, jos kad burattini krene srati o predsjedniku, advokatima, pravima i slicnim glupostima koje samo jebu u mozak. I ljudi su se popalili na pricu o nepravdi koja je prikazana u maloj maniri koju bi svaki diletant mogao napisati. Ljubavna prica takodjer neuspjesno prikazana. Pa covjece mi moramo suosjecati sa tim likovima, da ne kazem plakati za njihovim sudbinama koje su kao tragicne. Ma daj. I jos uza sve to dobijemo karijolu. Neznam sto je veci fuseraj ovde.

    23.06.2015
    15:46:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    ovi prvi maxiji su nezaboravni

    25.07.2015
    21:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Dobar Maxi, pravi epski, istorijski, i u neku ruku, Ken Parkerovski (zamislite da je taj junak ovdje u pitanju, a ne Zagor, kako bi to sve ispalo?  Bolje? Gore?  Hmm).  Zagor je ovdje kao sporedni lik, u pozadini, i njegova radnja sa onim banditima koji su pokusali da ubiju Turnera je najdosadniji dio ove epizode.  Stavise, Zagor se sa onim jednim likom, prezivjelim ubicom zvanim Horn, previse puta suoci ovdje - na kociji, pa onda kad je u onoj zapaljenoj stali, pa u rudniku - tako da je taj okrsaj stvarno naporan.  Najbolji dio price je ona zabranjena veza izmedju indijanke Anawa i oficira Normana: emotivna i poeticna ljubav, bas kako treba prici poput ove.  Scenario je puno bolje nego sto bi trebao da bude, jer Burratini je ovdje nadmasio samog sebe.  Sto se crteza tice, mozemo samo sanjat o tome kako bi ovo ispalo u rukama Ferrija (ili mozda Donatelija, jer je on vise puta crtao veoma emotivne price o Indijanskim patnjama), ali eto, to je sto je.  Naslovnica je veoma dobra, Zagor na vrhu, a sve ostalo ispod njega.  Nismo nista drugo ni mogli ocekivati.

    09.04.2016
    14:52:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 73%

    10, 9, 3, 7

    Ako izuzmem njegovo neuvjerljivo prvo pojavljivanje u onoj prastaroj epizodi, ostale priče sa odvjetnikom Satkom su stvarno na visokoj razini pa tako i ova. Zanimljive su mi takve priče o raznim nepravdama prema pojedincima ili određenoj skupini ljudi jer se vrlo lako mogu prenijeti i na današnje stanje u društvu. Odnosno, takve stvari postoje od kada ljudi egzistiraju na Zemlji i, nažalost, budu postojale onoliko koliko i ljudska rasa. 

    Meni ne smeta što putovanje Cherokeeja nije prikazano detaljnije jer je i ovako rečeno sve najvažnije a njihova patnja dovoljno izražena. Jedan od važnijih likova je poručnik Woodward i što se njega tiče postoji doza predvidljivosti. Bilo je za očekivati da će on na kraju odigrati glavnu ulogu u spašavanju karavane, možda jedino ne i na koji način će to izvesti. Svejedno, u onoj situaciji mogućnosti nisu bile prevelike pa se onakav rasplet nikako ne može svrstati pod nedostatke. Od tih događanja koji nisu toliko povezani sa samom karavanom najbolji dojam mi je ostavio dvoboj u rudniku sa nacionalnom gardom Georgije i način na koji su isti poraženi. Možda na kraju grubo zvuče Sekvojine riječi Zagoru kada nije prihvatio njegovu pratnju na putovanju ali su istinite. Zagor je u toj situaciji bio nemoćan i ne bi im mogao pružiti onakvu pomoć kakvu je u prvi trenutak pomislio da može.

    Najslabiji dio maxija je definitivno crtež, Chiarolla je jedan od najlošijih izbora za dočarati ovakvu priču. Jedino je dobro nacrtao indijanku Anawu i zbog toga ću mu dati ocjenu više, ali to je premalo da bi popravilo vizualni dojam. 

    13.05.2016
    18:25:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ponosan na ovu veličanstvenu epizodu. 

    18.03.2018
    16:23:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    20.05.2018
    20:00:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Bravo, bravo, bravo. Fenomenalna avantura. Nemam zamerke na pricu, ali mi crtez Chiarolle uopste ne lezi. No, istina je da mracnu i surovu atmosferu odlicno docarava te je i za ovaj segment prolazna ocena.

    22.01.2019
    21:35:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    10, 10, 5, 9

    Kako je uvriježeno ne spominjanje riječi genocid u odnosu prema Indijancima, onda možemo napisatii kako je sva bol i tuga jednog plemena sažeta u ovo dugo putovanje, a sa Satkom priča izleda još smislenije.

    04.06.2019
    11:42:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 303
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 776
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 523
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1856
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1856
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum