Prolaz između tisućljeća

Zagor

ZG MX 21 | 254 str.

Darkwood, 10.880 p.n.e. čopor sabljozubih tigrova teroriše pleme pećinskih ljudi, koji ih smatraju besmrtnim i zlobnim božanstvima. Jedan od njih, ratnik po imenu Whi-Koah, uvjeren je da ih je moguće ubiti i odlučuje se suočiti s njima. Mnogo milenijuma poslije, Zagor pokušava spriječiti skupinu plaćenika, predvođenih nemilosrdnim Shaneom, da sustignu ekspediciju antropologa, koju Doc Lester vodi prema pećinama gdje naučnici namjeravaju da proučavaju praistorijske grafite.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prolaz između tisućljeća
    ZG MX 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il varco tra i millenni
    ZG MAXI 22

ZANIMLJIVOSTI

  • Chico u stripu pjeva svoju pjesmu, koju je u stvarnosti napisao Graziano Romani. Pogledaj stranicu 25.
  • Ova epizoda je bila planirana kao četvrti gigant, zbog ukidanja edicije premještena je u maxi izdanje.
  • Kao inspriacija za ovu priču Burattiniju su poslužile knjige „Prastanovnici Amerike“ i „Šaman“ Grahama Hancocka.
  • Inspiraciju za Whi-Koaha autor Burattini je pronašao u sopstvenoj priči „Lovčev posljednji krik“, koju je napisao još početkom osamdesetih godina za naučnofantastični magazin "Dimensone Cosmica".
  • Sabljozubi tigar je izumrla mačka koja je živjela u Sjevernoj Americi. Bio je velik kao lav, kratka repa kao ris, a očnjaci su mu bili dugački 15 centimetara i izvirivali iz gubice. Težinom je varirao od 270 do 360 kg, a visinom od 1 do 1,2 m.Hranio se gazelama koje su živjele u to doba, bizonima, pa čak i mamutima. Unatoč imenu, ova vrsta nije predak današnjeg tigra. Prvi sabljozubi sisavci pojavili su se prije više od 50 miliona godina, a posljednje sabljaste mačke, Smilodon i Homotherium, izumrle su prije samo 10.000 godina.
  • Zagor odnosno Damballah je jedno vrijeme imao svog sabljozubog mačka: Kreegah.
  • U priči se pojavljuje i naš poznati traper i zubar Doc Lester.

Bez obzira na ono šta čini, svako na Zemlji uvijek igra glavnu ulogu u istoriji svijeta.

Avanturistički žanr je veoma čest u Zagorovom serijalu, čak bi se moglo reći da dominira ukoliko izuzmemo pojedine periode, poput kraja osamdesetih kada je Toninelli bio glavni scenarista. Takođe je poznato da je Darkwood neka vrsta magneta za paralelne svjetove, imali smo priliku da u više navrata vidimo kako se pojavljuju bića iz drugih dimenzija ili iz prošlosti. Ništa čudno za Darkwood, Zagor se u međuvremenu navikao da vidi sve i svašta, u suštini ne treba više ništa da postoji što bi moglo da iznenadi našeg junaka. Da li i ova epizoda sadrži natprirodne elemente, to možete saznati nakon što pročitate strip.

I tata bi, sine...

Scenario je nesvakidašnji, imamo dvije priče čije radnje paralelno pratimo. Jedna radnja se odvija 10.880 p.n.e., druga je smještena u Zagorovo vrijeme, sredinom prve polovine devetnaestog vijeka. Na prvi pogled to može da izgleda zbunjujuće, nije baš najjasnije koje su dodirne tačke te dvije priče, međutim na kraju se kockice poklapaju i sve postaje jasnije. Da li se mogao izbjeći ovakav način pripovjedanja? Sigurno da jeste, ali to više ne bi bilo to. Upravo ovaj specifičan način naracije daje ovom maxiju posebnu draž i izdvaja ga iz mora drugih. Dakle, moglo se ići na pravolinijski način pripovjedanja, ali budimo iskreni, onda bi imali još jednu epizodu sa običnim kriminalcima. Ovako je sve to ispalo mnogo bolje, pogotovo znatiželja da vidimo po čemu su te dvije priče povezane. Moreno Burattini je znao u prošlosti da ima dobrih ideja, koje su često štekale na realizaciji. Ono po čemu je poznat je to da je često kočio radnju nepotrebnim flešbekovima, boljka koja mu se često pripisuje kao najveća mana. U ovoj epizodi to nije slučaj, vodio je paralelno dvije različite radnje, odolio je izazovu da u najinteresantnijim momentima zaustavi priču kako bi objasnio nešto što i nije toliko važno. Od prve do zadnje stranice nametnuo je perfektan tempo, dijalozi su dobro izabrani, nema nepotrebnih ćaskanja, svi duži tekstovi su dobro pozicionirani. Svi ti elementi dovode do toga da se maxi može pročitati u jednom dahu, što je izuzetno važno, jer nešto najgore što nam se može desiti je ukoliko se dosađujemo čitajući epizodu. Vjerovatno je svima nama poznat osjećaj kada krenemo sa čitanjem jednog stripa, radnja nas toliko smori da nam je potrebno više prekida i tih nekih trista stranica nam izgleda kao vječnost, nikad da dođemo do kraja. Postoje takve epizode i u Zagorovom serijalu, ova priča, srećom, nije jedna od tih.

Epizoda nam nudi tri ravnopravna glavna lika, jedan od njih je, naravno, Zagor. Naš junak je u svojoj tipičnoj ulozi herojskog spasitelja, kao i uvijek na strani pravde. Drugi glavni lik, koji je ujedno i negativac priče iz Zagorovog doba, zove se Shane. On je po karakteru i sposobnostima neka vrsta miksa između Nata Murda i Supermikea. Očigledno da se radi o dobrom strategi i inteligentnom čovjeku, pravi je vođa čopora koji prljave poslove ne prepušta svojim sljedbenicima, već je jedan od onih koji se sami staraju o najvažnijim poslovima. Ne preza da ubije, plaćeni je ubica, međutim nije totalni krvolok, njemu je najvažnije da obavi posao do kraja, ne uživa nužno u tome da muči i ubija ljude, ali ako je to neophodno, nema problema s time da lično isprlja ruke. Atraktivno izgleda, nije na prvi pogled čovjek koji izgleda kao opasan tip, ali upravo to je njegova velika prednost. Ono što ga ističe je nevjerovatna akrobatska sposobnost, kreće se po drveću bolje od Zagora, na momente izgleda kao da je sposoban poput Spider-Mana. Nevjerovatna okretnost mu daje veliku prednost u odnosu na kontrahente, fizički je ravnopravan Zagoru. O njegovoj prošlosti malo toga znamo, jedino što je poznato je to da je radio kao akrobata i da je u to vrijeme iz nekog razloga počinio zločin. S obzirom da je preživio, sigurno je da ćemo ovog tipa u naredno vrijeme opet vidjeti, možda tada otkrijemo nešto više i o njegovoj prošlosti. Iako je na prvi pogled okrutan i beskrupulozan, osvojio je srca fanova i već sada po forumima ljudi komentarišu o njegovom eventualnom povratku.

Whi-Koah je glavni lik sporedne priče. Za njega bi se moglo reći da je identičan Zagoru. Ne samo da je sposoban i jak, već je i neumorni borac za istinu i pravdu. Njegova ljepša polovina je Leah, djevojka koja se rado uokolo šetka bez grudnjaka. Naravno, imamo i ljude koji su ljubomorni na ovog junaka, to su Lathro i Dammon, oni pokušavaju raznim smicalicama da zagorčaju život našeg heroja. Whi-Koah želi u prvoj liniji da dokaže kako su sabljozubi tigrovi bića koja mogu da umru. Do tada je vladalo vjerovanje da se radi o zlim i besmrtnim bogovima. Ljudi su sabljozube izbjegavali i uopšte nisu pokušavali da ih ubiju. Kao i u svakom drugom dobu, tako i ovdje imamo jednog vizionera. Whi-Koah je prvi svoje vrste koji će se suprostaviti opasnim životinjama i staviti na probu besmrtnost sabljozubih.

Chico je poznat kao kukavica, ta osobina mu je u više navrata spasila život. Da je kojim slučajem u određenim situacijama hrabro djelovao, sigurno bi do sada već bio mrtav. Često je preživio samo zbog toga jer su njegovi neprijatelji osjećali sažaljenje prema našem debeljku, smatrajući ga potpuno bezopasnim bez Zagora. Ipak, on je lik koji je po tom pitanju nepredvidljiv. U specijalu « Kamen koji ubija», imali smo priliku da vidimo njega i Zagora u jednoj, pa skoro, bezizlaznoj situaciji. Tu je simpatični Meksikanac pao na koljena i molio svoje protivnike da mu poštede život.U ovom maxiju imamo sličnu situaciju, ali naš debeljko ovog puta reaguje totalno suprotno nego u specijalu, naime razbojnik govori Chicu da moli za sopstveni život, ovaj mu drhtavim glasom uzvraća da neće to učiniti. Iako se radi o jednoj kratkoj sceni, ipak upada u oči hrabra debeljkova reakcija. Burattini je sa Chicovom karakterizacijom u toku vremena pravio dosta egzibicija, u njegovom sopstvenom serijalu ga je većinom predstavljao kao totalnog idiota i kukavicu, svi su ga šutali, ponižavali i ugnjetavali. U ostalim edicijima Chico većinom nije u toj mjeri negativno prikazan, tako da možemo češće da vidimo i scene u kojima pokazuje hrabrost, ponos i borbeni duh. Iako je ovaj lik postavljen u serijal da bi u malim predahima zabavio publiku komičnim scenama, Guido Nolitta je već od prve epizode prikazao Chica i u pozitivnom svjetlu. Već tada je u više navrata spasio Zagoru život, tako da se ne može reći da je on smetnja Duhu Sa Sjekirom, iako je u nekoliko navrata znao i da na najgluplji način upropasti Zagorove planove. Chico je takav kakav jeste, ponekad hrabar, pa opet totalna kukavica. Totalno je nepredvidljiv, to ostavlja autorima dosta prostora da žongliraju sa njegovim reakcijama u stripu. Jedina njegova neizbrisiva osobina je ta da je uvijek gladan.

Braća Esposito

Crtež braće Esposito je pravi melem za oči. Oni su jedni od onih crtača koji su prihvaćeni od nove i stare generacije fanova. Rijetki su takvi crtači, većinom ljudi imaju primjedbe na crtež. Dok jedni vjeruju samo u crtače koji crtaju likove poput Ferrija, drugima je važnije da Zagor i co. budu što modernije prikazani i da se po svemu razlikuju od klasičnog crteža. Espositovci su negdje u sredini, imaju tač klasičnog crteža, ali isto tako i moderan pristup stripu. Glavni likovi su prepoznatljivi čak i nostalgičarima, vjerodostojno prenose na crtež klasičnog Zagora i Chica, međutim na svim drugim poljima imaju svoj sopstveni stil. Odlično kadriraju, akcione scene na njihovim crtežima izgledaju dinamične, uvijek izaberu odličnu perspektivu za prikaz pojedinih vinjeta. Table su im popunjene detaljima, vidi se da ne fušere kako bi što prije završili strip. Naravno da je njihova prednost to što ih je dvojica, to im omogućava da utroše manje vremena na crtanje nego što je to potrebno jednom čovjeku. Nije slučajno što su upravo oni izabrani da nacrtaju ovu priču, koja je bila planirana za gigant ediciju. Već sa prve dvije epizode, « Okrutni Hawak» i «U potrazi za Zagorom » , oduševili su fanove, nadam se da će još dugo vremena ostati na serijalu. Kad smo već kod crteža, treba pohvaliti i Ferrija za naslovnicu. Odličan crtež koji na najbolji način prikazuje radnju ovog maxija.

Naprijed

ZG MX 22 Spasilačka ekspedicija

LU ZG MX 23 Legija ubojica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • goghy

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    odličan negativac.

    22.05.2015
    07:03:00 sati
    goghy
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ugodno sam se iznenadio kad se ovaj maxi našao u najavi da izlazi sljedeći umjesto onog preskočenog budući da sam ga iščekivao baš radi Espositovaca. Okrutni Hawak i U potrazi za Zagorom su odlične epizode, jedne od najboljih unazad 100ak brojeva i bez obzira na Bureta, najveći doprinos tome je svakako njihov crtež koji mi je stvarno fantastičan. Prava je šteta što ova priča nije uspijela doživjeti svoju prvobitnu namjenu da izađe u obliku giganta jer su neke scene kao stvorene za veliki format. Onaj duel na drveću između Zagora i Shanea mi je ustvari vrhunac ovog maxija - predobro. Shane, kao novi negativac, je zbilja ostavio dobar dojam i mogao bi on imati još koju riječ u budućnosti ako ga Bure ne zaboravi. Što se tiče sporedne radnje u ''kamenom'' Darkwoodu, ona ustvari ne nudi ništa novo (hrabri pojedinac koji se izdvaja iz plemena i za kojeg se zanima najveća sisa, priglupi rival kojim iz sjene upravlja stara olupina s ciljem zastrašivanja i vladanja plemenom) ali služi svrsi toliko da je Zagoru nakraju neizravno spasila život. I naravno treba spomenuti pojavljivanje stare planine Doca Lestera kojeg je uvijek zadovoljstvo ponovno sresti. U svakom slučaju, treća priča koju su crtali Espositovci nipošto nije razočarala i zbilja se nadam da će se vratiti i crtati još koju epizodu.

    22.05.2015
    07:53:00 sati
    caramba
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Pročitao sam glupih Zagora, ali ovo je jedna od onih epizoda koje me tjeraju da ga prestanem čitati. Barem ove nove epizode.

    22.05.2015
    08:14:00 sati
    alen
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Veoma dobra priča. Možda ponajbolja u Maxi ediciji.

    Burattini je sve dobro zamislio,pogotovo "sporedni" krak priče koji je veoma napet i što je najvažnije fantastično nacrtan.

    Shane je dobro kreiran. Malo akrobat,malo kriminalac. Očekujem njegov povratak i još bolju karakterizaciju,po mogućnosti da postane još više bešćutan i zao.

    Espositovci spadaju u vrh crtača Zagorovog staffa. Svakako ne propuštaju priliku da nacrtaju atraktivne žene.

    Volio bih da nacrtaju neku priču sa Yleniom ili Gambit.

    22.05.2015
    10:44:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Dosta doobra epizoda, koju najvise isticu odlican negativac i prica sa strane. Moram priznati da sam bio malo iznenadjen jer sam mislio da ce ovo biti epizoda gde Zagor otkrije izgubljeno pleme zaustavljeno u vremenu.

    22.05.2015
    11:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 9, 6

    22.05.2015
    12:49:00 sati
    raic1922
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    da kopiram svoj komentar s foruma...

     

    Posted - 26/04/2015 :  20:05:31            


    odličan maxi.

    iz priče koja nije niš posebno inovativna(doc i zagor prate znanstvenike po darkwoodu) uz fenomenalan crtež i dobar scenarij došlo je do jako dobre epizode.

    uz par zagorovskih "nelogičnosti" (tipa iskakanja pred kišu metaka,a njega neokrznu) te malkice slabiji završetak, ostalo je sve bilo vrlo dobro.

    napomenuo bih i odličnog negativca u ovoj epizodi, dobru sinkronizaciju priča s prahistorijskim stanovnicima darkwooda te jedinu veliku zamjerku u skrivanju detalja na jednoj od prahistorijskih darkwoodkinja(skužit će te i sami)

    22.05.2015
    17:37:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Dobro izvedena priča, napeta od početka do kraja i vrlo zanimljiv negativac Shane s potencijalom za dugotrajno neprijateljstvo.

    Naslovnica samo solidna, ali koga briga kada je tu superioran crtež braće genijalaca Esposito.

    Jako dobro, skoro odlično.

    22.05.2015
    20:50:00 sati
    ike666
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Jedan od najboljih maxija.

    23.05.2015
    18:14:00 sati
    brancika
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Al' me je naslovnica navela na krivi put; bio sam skoro uvjeren da se ovdje Zagor bori sa sabljozubima koji su na neki čudan način dospjeli u Darkwood, ali na kraju ipak nije bilo takvih nerealnih scena. A možda bi bilo bolje da jest jer ovako smo dobili glavnu priču koja je na sličan način već ispričana nekoliko puta u nekim prijašnjim pokušajima. Najveći problem je sami motiv kojega su imali Shane i ekipa u nastojanjima da unište znanstvenu ekspediciju. Moram priznati da sam se malo razočarao kada sam doznao da su u pitanju samo plaćenici koji rade po tuđem nalogu a ne protivnici vođeni nekakvim svojim višim ciljevima. Na svu sreću, tu je i sporedna priča iz darkwoodske prošlosti koja je popravila ukupni dojam a završetak je svakako najzapaženiji dio. Konačno se potrefila epizoda u kojoj značajniju ulogu ima Doc, nekako ga scenaristi zapostavljaju čak i kada se odluče da ga ubace u Zagorovu avanturu.

    Crtež je na visokoj razini iako pomalo bode u oči kako je udarena ''cenzura'' svaki puta kada se u kadru pojavi Leah, da se barem jednom omaklo u odlučujućem trenutku ali nije bilo suđeno da to vidimo.

    24.05.2015
    03:04:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.05.2015
    15:31:00 sati
    emir34
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    25.05.2015
    01:15:00 sati
    macca1985
    uredi
  • senokute

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Definitivno po mom mišljenju najbolji maxi.

    Tema neizlizana, i perfektno paše u Zagorov svijet.

    Braća Esposito na visokom nivom( nemogu se sjetiti da sam u stripu vidio neki loše nacrtan kadar), i

    posebno bih istekao ženske likove sa jakom dozom erotike.(ovo ne igra ulogu o ocjeni stripa, he-he).

    Imao sam neki osjećaj da zagora i co crta jedan a praistorijska dešavanja drugi brat,,ovo drugo mi

    nekako malo "tvrđe"nacrtano, što svakako podiže kvalitet crteža.

    Malo mi je zasmetala pretjerana okretnost onog cirkuzanta, tu i tamo sam imao osjećaj da pravi previše

    krugova oko Zagora, ali dobro.

    Sve u svemu ovaj maxi je obavezno štivo za svakog zagorovca. Nećete se pokajati.

     

    25.05.2015
    09:41:00 sati
    senokute
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Priča - Naslovnica me zaintrigirala; hoće li Zagor naići na portal u prošlost ili će netko iz prošlosti doći u njegovo vrijeme. Paralelna me priča veoma ugodno iznenadila, zlikovci u sadašnjosti dosta su dobri, ali već smo viđali scenarij u kom prate ekspediciju da je opljačkaju.

    Scenarij - Mane scenarija su tako elokventan i razvijen govor više od 10.000 godina prije Krista (znam, za potrebe priče i morao je biti) te način na koji se Zagor sjeća lova na sabljozubog tigra. Sjećanje zapisano u mahovini? Ne, ne paše mi.

    Crtež - Naklon do poda. Jednostavan, ali detaljan, fascinantnih prizora, dinamičan. Zamjerka, u čemu je problem prikazati ženske bradavice u svijetu u kom su muške na svakoj stranici?

    Naslovnica - Jako dobra.

    02.06.2015
    15:39:00 sati
    Terminator
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    ODLIČAN MAXI, CRTEZ VRLO DOBAR

    04.06.2015
    09:35:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    17.06.2015
    07:39:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    Odlična priča, ali ipak lošija u usporedbi sa nekim legendarnim epizodama. Stoga devetke.

    18.06.2015
    21:58:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Priča mi se jako svidjela. Možda mi je završetak bio malo slabiji, ali Bure je napravio super negativca, zanimljivu pararelnu priču.

    Male zamjerke glavni naruitelj napada mi je prešablonski napravljen i ono oko droge.

    27.06.2015
    22:05:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Dobro osmišljen scenarij, jako mi se sviđa način pripovijedanja.. Negativac ima perspektive za povratak.. A tko zna, možda i Leah ponovno sretnemo  :)

    Crtež je maestralan, doslovno melem za oči.. Naslovnica je također odlična.. U svakom slučaju, same pohvale i visoke ocjene za ovaj maxi..

    04.08.2015
    20:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Nije loše, Burattini je napisao korektan scenarij u kojem je uspio izbjeći većinu svojih standardnih pogrešaka. Ritam je dobar, radnje se konstantno mijenjaju, dvije u sadašnjosti i jedna u prošlosti koja se na kraju ukrštava sa cjelinom, to je održalo priču na zadovoljavajućoj razini.

    Tome također pridonosi vrlo dobar crtež braće Esposito koji su još više napredovali u odnosu na prve dvije priče ("Hawak" i "Potraga za Zagorom"), drže se klasičnog stila koji je mješavina Ferrija i Donatellija iz najboljih dana što je uvijek poželjno.

    Ipak mi je drago da ova priča nije objavljena kao četvrti gigant, jer realno, nije na toj razini. Pojavljivanje Doca nije baš posebno dobro iskorišteno i ako se oduzme par ne previše zanimljivih sekvencija iz prošlosti ostaje nam samo obična šumska potjera sa par razbojnika.

    Neki su me kadrovi podsjetili na Toninellijeve dane kada akcijskih scena nije nedostajalo.

     

    Sve u svemu - ok maxi.

    09.08.2015
    20:02:00 sati
    solar
    uredi
  • Dukidule

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kratko i bezbolno: priča super, pravo osvježavajuća, a crtež strava!
    11.08.2015
    00:35:00 sati
    Dukidule
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 66%

    4, 6, 10, 6

    Po mom mišljenju prilično precijenjen maxi. Iako je Burattini odlično miksao dvije paralelne radnje zaspao sam negdje pred kraj prve polovice stripa, nakon što se ekspedicija oslobodila vukova iz špilje. Motiv razbojnika me razočarao a Bure je htio i vidim uspio podići ocjene priči likom onog skakutala ali mislim da je pretjerao u nekim scenama, dvaput Zagor bačen u provaliju. Opet je bilo nekih nemogućih promašaja ali to je strip.

    Espositovci odlični, samo sam zamjerio scenu na str. 149: Zagor je u položaju da se drži za noge skakutala koji se drži o granu i onda skače i hvata se za nekoliko metara udaljenu granu. Nemoguće postići takav odraz. Uglavnom, crtež čini npr. da mi ovaj maxi ima bolje ocjene od "Crnog osvetnika" kojeg bi sigurno radije opet čitao. Naslovnica nije nešto.

    Dakle, ništa posebno, plus je što nije dodavano nekih gluposti kako bi recimo postignut maxi u onom obliku od 320 stranica.

     

     

    21.08.2015
    18:20:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    27.09.2015
    14:06:00 sati
    Nedo
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    priča koja se odigrava ten tauzend bifor krist je odlična,nabrijana,borba za opstanak a i kraj nije patetičan i slinav već glavni akter umire voljenoj u naručju.druga priča već je pomalo otrcana i izlizana.opet grupa znanstvenika baulja darkwoodom u potrazi za nečim.i naravno da ih zagor mora spašavati od pogibeli koja im prijeti od nekog akademskog papka iz tih znanstvenih krugova  jer je ovaj ljubomoran na ovog drugog i koji nema muda sam zaprljat ruke pa je unajmio bandu najgorih koljača da im stavi soli na rep.e sad da ne bude baš tolika prozirnjača,bure ubacuje shanea kao vođu bandita a koji ima fenomenalne akrobatske sposobnosti i šora se ko jackie chan na ekstaziju.ovaj puta glavni negativac je preživio,zarobljen je i to otvara prostor za njegova daljnja pojavljivanja kojih će nesumnjivo biti.

    04.10.2015
    11:58:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 53%

    1, 6, 10, 2

    Uzasno tracenje genijalnih crtaca. Price ovdje nema, dao bih nulu jer ne postoji, nisam naisao na pricu.

    14.10.2015
    01:56:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    vise sam se mucio nego sto sam citao ovo

    14.10.2015
    13:14:00 sati
    kasper
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Teško je ovo ocijeniti. Priča je relativno jednostavno postavljena, bila bi bolja da se, osim donekle na samom kraju, malo bolje povezala sadašnja radnja s prošlošću, možda da se Zagora i ostale onim prolazom prebacilo natrag kroz vrijeme pa bi sve bilo dodatno zanimljivije. Burattini je malo pretjerao s onim "Spidermanom" i malo je nedorađen/bezidejan/površan razlog zašto su znanstvenici napadnuti, uveden je nakratko lik kojem je dodijeljena samo jedna stranica kako bi se, tek reda radi, objasnio motiv napada. 

    S druge strane, radnja je dinamična, prepuna akcije, pomalo poput onih akcijskih filmskih razbibriga koje su striktno za opuštanje i mozak na pašu, a ukupnom dojmu pridonose odlični Espositovci. Sličan slučaj je bio i s pričom "Okrutni Hawak", ovi crtači su baš odlični za priče nabijene akcijom.

    Ferri nije bio nešto inspiriran, ali to je nekako postao čest slučaj kod maxi izdanja.

    Prosječna priča i odličan crtež. Dobar maxi, premda ništa posebno.

    24.10.2015
    18:16:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 9, 5

    Zeznili me dobre ocjene čitatelja tu na recenziji :D

    Kupio sam ovo za 10 kn i čini mi se da sam ga platio 10 kn previše... Jer ovo je bome totalna katastrofa, Burattini davi ubij bože, previše banalnih objašnjavanja, ko da u priči sudjeluju sami mongoloidi. Radnja užasno šlampavo odrađena, negativci koji napadaju skupinu koju predvodi Doc zapravo imaju sasvim banalan razlog i uopće ne suosjećamo sa žrtvama jer realno, njihova pozadinska priča je nikakva. Jedini plus je onaj vođa negativaca, donekle je dobro odrađen.

    Priča u prošlosti je imala masu potencijala, al nije to iskorišteno... Ovaj oće voditi pleme u jednom smjeru, ovaj drugi mu ne da pa unajmi trećeg grubijana da ubije ovoga prvoga. Super... I šta je pogotovo retardirano je to da praktički u cilom plemenu imaju samo jednu ženu? Služi za rasplod ili?

    Šta se crteža tiče, prva liga, Espositovce znam otprije sa Martina Mysterea di su mi bili super, ali i ovdje kod Zagora rasturaju, nemam zamjerke. Naslovnica ništa nova ni zanimljiva.

    Sve u svemu, pilana i dosada od maxija...

    23.11.2015
    10:37:00 sati
    Paka01
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Privlačnost ove priče su događaji ispričani u flashbackovima. Zgodna scenaristička fora, koja je nova na Zagoru tako je ovaj maxi bilo interesantno čitati. Taj dio u prošlosti je napet, akcijski i sa lijepom moralnom porukom – treba kritički gledati na stare autoritete (fanatike). Dio u Zagorovu timeline-u je podbacio. Jako suho. Udarni dio je valda trebao biti Shane, zloćo-akrobat, ali taj je je toliko sposoban da je to već malo pretjerano. Shane je po akrobatici na razini jednog Supermikea odnosno Letećeg Marcusa. Too much. Ne može tamo jedan lupež, koji vodi nekoliko bandita biti bolji od Zagora po kretanju po drveću. Shane je tri puta zaredom sredio Zagora. Ajde da je to Supermike ili netko jači… Nitko nije bolji u akrobatici po drveću od Zagora. Nitko, a kamoli maxi zloćo 22. Gorak okus mi je ostao zbog skretanja u nadnaravno na kraju i zbog toga što je Bure ubio glavnog junaka ove priče - ubio je plemenitog Whi-Koaha, a poštedio onog fanatika, koji je sve zakuhao. Esposito bros solidni, ali nekako su mi bolji na redovnoj seriji.

    24.12.2015
    23:52:00 sati
    nagor
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Nesumnjivo jedan od najboljih maxija, ovaj put je Bure oduševio. Nadam se da ćemo Shanea vidjeti još koji put, konačno i iz Buretovog pera negativac sa potencijalom za nova opravdana pojavljivanja.

    Braći Esposito naklon do poda, pravi majstori. 

    27.12.2015
    14:21:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    dobra priča, jedino mi na kraju nije baš jasno kako je došlo do one neke kvazisupernatural situacije u pečini. Taj dio bi izostavio da se mene pita.

    29.12.2015
    08:03:00 sati
    adriano
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Ok priča,crtez nešto slabiji a naslovnica je lijepo obojana i maštovita ali Zagor jako loše nacrtan!

    15.02.2016
    12:09:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Prilicno dobar Maxi, sa duplim radnjama koje se razvijaju u drugacija vremena (u neku vrstu, kao Nathanova "Dvostruka Buducnost", ali za kameno doba i Western doba).  Akcije ovdje ima sigurno, ali sad je'l ovo dobra ili losa stvar je pitanje ukusa, jer u ovoj prici Zagor izbjegne od jedno hiljadu metaka od kojih makar jedan ili dva su trebali da ga pogode.  Whi-koah je upecatljiv lik, i tesko je ne navijat za njega u bilo kojem covjekovom iskustvu.  Crtez je dobar, a i onaj lik Shane je neka vrsta dvadeset-prvo vjekovnog Supermikea; on je toliko vjest kad je u pitanju skakanje sa drveta na drvo da bi mu i Zagor sigurno zavidio.  Scene kad se on i Zagor bore su stvarno zabavne, jer su u pitanju dva veoma akrobaticna tipa, neka vrsta plesaca po granama.  Ona fora pri kraju kad Zagr i Shane pocnu halucinirat posle dodira sa skeletonom one preistorijske macke mi je bila malkice glupa, ali ok, nije big deal.  Sve u svemu, za ovo izdanje, ovo je itekako dobra epizoda, pogotovo ako se uzme u obzir kakvih sve ocaja nismo do sad vidjeli u Zagrovoim edicijama van redovne serije.

    31.03.2016
    17:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Vrlo dobar pocetak. Svidjelo mi je se ovo sa paralelnim pricama. Imamo interesantnih likova. Nazalos, rasplet glavne price , pri samome kraju pade u vodu. Steta, moglo je se tu puno vise izvuci. Automatski padose  ocjene price i samog scenarija. Crtez sasvim uredan. Naslovnica, zavarava.

    01.04.2016
    16:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobro. Bure je odlično spojio dvije priče i uveo sjajnog negativca koji se kasnije može dobro iskoristiti.

    Najprije sam pomislio da će se Zagor nekakao teleportirati u prošlost ili nešto slično, drago mi je da se to nije desilo već da se radnja iz prošlosti priča paralelno. Fascinantno mi je to kako se na istom mjestu prije jako puno godina dešavalo nešto posve drugo relevantno samo tim ljudima, a sa aktuelnom radnjom ga povezuje mjesto i crteži. Zavist, rivalstvo, hrabrost itd. su isti u oba doba ...

    Espositvoci su odlični, pogotovo za ženske likove ^^

    Objašnjenje sa porama i memorijom mi je lame, jedini (-) zapravo, dobro je da nema puno klasičnog Buretovog objašnjavanja.

    15.06.2016
    13:37:00 sati
    jasa
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    fakat razočaravajuće da buratini, koji večinu vremena pažljivo pripovijeda epizodu, pazi na svaki detalj i malo toga prepušta slučaju pri kraju uspije ozbiljno podbaciti, u trenutku kada treba rasvijetliti slučaj i motivaciju razbojnika koji prate našu ekspediciju. svejedno, ispričati ovu epizodu u stilu dvije priče koje se međusobno isprepliću pokazalo se poprilično uspješnim. najviše time što ova "prethistorijska" priča uvelike popravlja cjelokupni dojam, sjajno funkcionira i sama za sebe te je maltene besprijekorna. problem je opet kada se ta dva narativna toka "ukrštavaju" na samom kraju, što je izvedeno dosta neambiciozno te je cijela završnica lišena nekog jačeg efekta i potencijala kojega je lako mogla ostvariti.

    11.12.2016
    20:55:00 sati
    kiky
    uredi
  • Korg

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Jako zanimljiva priča koja se mogla scenaristički malo bolje iskoristiti. Espositovi na visini zadatka.

    22.12.2016
    14:53:00 sati
    Korg
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    30.03.2017
    18:45:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    16.08.2017
    19:33:00 sati
    suply1
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Zanimljiva je ova praistorijska priča, ali suštinski nema nikakve veze sa Zagorom. Ipak, ne sviđa mi se kako su braća Espozito nacrtala ove pećinske ljude. Njihov crtež mi se inače sviđa, Zagora i sve ostalo crtaju jako dobro, ali ove pećinare baš i ne. Podsjetili su me čak malo na Gambine crteže. Naravno, nije to tako grozno, ali nekako mi vuče na Gambin stil. Jedan zanimljiv mini maksi, sasvim solidan. Naslovna odlična.

    19.03.2019
    15:35:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Odlicna avantura, jako lep scenario. Sukob medju naucnicima je potpuno besmislen motiv za smrt tolikog broja ljudi, ali je odlicna scenaristicka izvedba sakrila besmisao osnovne ideje.

     

    Crtez vrhunski, ovako nesto odavno nismo videli u stripovima o Zagoru. Samo je naslovnica "promasila"  jer Zagor nije ni video sabljozubog tigra, to je bila halucinacija akrobate Sejna.

    12.04.2019
    16:41:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobar maxi, intrigantno isprepletanje priče iz prapovijesti.

    05.06.2019
    11:48:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Jedan od najboljih Maxija. Strip se čita u dahu, bez praznog hoda, sa glatkim flashbakovima 10000 godina unazad, lijep crtez braće Esposito, negativac koji je fizički spretniji od Zagija i zadaje mu probleme... Meni dosta!
    23.09.2019
    00:15:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Jedan od najboljih maxija, mislim da je i ovaj od mene dobio najbolje mjesto na strip Oscaru. Puno akcije bez previše mudrovanja i odličan negativac za kojeg se nadam da će se jednom vratiti. Dvije paralelne priče se odlično isprepliću i nisu nimalo dosadne, a crtež je fenomenalan. Jedino malo bode u oči ta smiješna cenzura.

    23.02.2020
    08:52:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 243
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 235
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum