Čovjek sa crnom maskom

Zagor

ZG MX 3a | 190 str.

On je »Crna koža«, tajanstveni osvetnik, sa tajanstvenom maskom a la Zorro te još tajanstvenijom prošlošću. Nemilosrdan .Okrutan. Sa lošim stylingom. Po njegovom dubokom uvjerenju, zlato je izvor svakog zla i zato je odlučio krenuti u misiju uništavanja i ubijanja svih onih koji imaju bilo kakve veze sa tim plemenitim metalom. Posao mu je sasvim solidno išao od ruke sve do trenutka kad je, kao i mnoge njegove kolege prije njega, napravio kardinalnu pogrešku: stao je na put Zagor - te – nayu, Duhu sa sjekirom, kralju Darkwooda, čovjeku visokih moralnih vrijednosti koji tako nešto sigurno neće trpjeti u svom dvorištu…Kao i mnogo puta prije, slijedi odlučujuća bitka, a kako će sve skupa završiti pročitajte u prvoj priči ovogodišnjeg, već 3. Zagor Maxi-ja po redu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 30%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 3

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čovjek sa crnom maskom - Sjena na suncu
    ZG MX 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo dalla maschera nera / L'ombra sul sole
    ZG MAXI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Debi novog scenariste Morettija. Ovo je prva i jedina priča koju je on do sada napisao
  • Pretposljednja epizoda koju je crtao Franco Donatelli (posljednja je druga epizoda u ovom Maxiju, koju je završio D’Arcangelo..)
  • Motiv ludog osvetnika česta je pojava u Zagoru. Najsvježiji primjer je Preacher u specijalu Anđeo osvetnik (Boselli/Dotti- izdavač Ludens)
  • Str. 53; po uzoru na Groucha i Dylana, Chico baca revolver Zagoru

Ne znam kako je kod ostalih recenzenata, ali mene na pisanje recenzija potiče više stvari. Najčešće je to do sada bila želja da se »popularizira« određeni strip, tj. pisanje o stripu koji po meni nema adekvatan tretman na sajtu iako to zaslužuje. Ponekad je to oduševljenje crtežom ili pričom, kad se recenzija od silnog pozitivnog uzbuđenja napiše u sat-dva .Treći razlog je pak ekstremno razočarenje nad određenim stripom jer kao što je i Dylan Dog svojedobno otkrio u epizodi Tamnica od papira – najlakši način za osloboditi se od demona (=frustracije nakon pročitanog stripa) je upravo pisanje. Ako pogledate ocjene, nije teško dokučiti koji mi je bio pokretački motiv za pisanje ove recenzije..

Zloglasni osvetnik po nadimku Crna koža terorizira čitav kraj a posebno sve one koje imaju bilo kakve veze sa kopanjem ili prodajom zlata(?!). Zagor tek slučajno čuje za njega a isto tako slučajno naleti na njega baš u trenutku kad ovaj obavlja svoje nečiste rabote(!).Slijedi ga u njegovu jazbinu, podzemnu pećinu gdje Crna koža uništava zlato topeći ga u lavu (!).Nakon eksplozivnog obračuna negdje na 40-oj stranici, scenarista je očito shvatio da ima još puno stranica za popuniti pa u priču ubacuje šerifa Warda, koji je u rekordnom roku iz običnog pljačkaša i razbojnika postao autoritativni šerif(!).Gle čuda, upravo je on kriv za preobražaj mirnog čvjeka po imenu Jeremiah Kelman u okrutnu zvjer zvanu Crna koža. Kako je ovaj uspio preživjeti sa velikim opekotinama u području lica(!) a da mu pritom vid nije nimalo oštećen ostaje misterija. Baš kao i činjenica da puca i jaše skoro kao sam Zagor, tim prije ako se ima na umu da je prije preobražaja u krvoločnog bandita bio mirni pastor. Ironija sudbine je u tome što će upravo Crna koža spasiti Zagora od vješanja, ujedno se osvetiti Wardu a konačni obračun će se dogoditi u starom rudniku. Crna koža umire Zagoru na rukama, pritom ispovjedivši se za svoje grijehe. Šmrc.

Da je epizoda izašla 60-ih ili 70-ih, još bi nekako i shvatio, ali da ovako nešto izađe 2002. (odnosi se na izlazak u Italiji), i to nakon što su Boselli i Burattiniji digli Zagora na jedan vrlo zadovoljavajući nivo, jednostavno je neshvatljivo. Scenario je amaterski. Radnja teče tako da se tek rutinski dodaju nove lokacije, zli tipovi, pucnjave i tako sve do kraja. Uz to redaju se i nevjerojatne slučajnosti; Zagor sasvim slučajno dođe na poprište zločina Crne kože tek nekoliko minuta nakon što ovaj otruje vojnike, u grad dolazi baš u trenutku kad ljudi šerifa Warda pričaju o njemu i iznenađeno ga ugledaju kroz prozor itd.. Lik Crne kože je vizuelno u najmanju ruku tragikomičan i totalno neinventivan, baš kao i njegov pomoćnik Roy. A o tome da manijakalno krade zlato i nosi ga u pećinu da bi ga istopio ne bih ni govorio. Jedno je ludilo, a drugo je - kako bi jedan od najboljih recenzenata na sajtu, uvaženi kolega Djole rekao - vrijeđanje inteligencije čitatelja.

Čak i najpovršnijem čitatelju je odmah na prvi pogled jasno da je crtež ispod svake kritike. Franco Donatteli (na stranu to što ga nikad nisam volio), uz Ferrija sigurno najplodovitiji crtač Zagora i njegov drugi zaštitni znak među starijim fanovima, u jednom od svojim posljednjih radova teško je podbacio. Totalno krive proporcije, vrlo površni potezi u crtanju lica, standardna, po 1000-ti put identična lica zlikovaca, izrazita neujednačenost te statičnost likova, samo su neki od »odlika« njegovog rada u ovoj epizodi. Očito više nije bio sposoban za crtanje, pa su na pojedinim mjestima uskakali drugi crtači kako bi mu pomogli u crtanju(npr. prva vinjeta na str.144). Možda jedini kadar vrijedan kakve-takve pažnje je onaj poslednji na stranici 187, kad Crna koža izdahne a u istom trenutku u pozadini se spušta lešinar.

Naslovnica nema nikakve veze sa ovom pričom jer u njoj nema Indijanaca. Odnosi se dakle najvjerojatnije na drugu priču iz Maxija #3.

Do sada su oba Maxija koja su izašla u izdanju Ludensa bila vrlo dobra/odlična i kao (još uvijek i nije me sram to naglasiti) veliki fan Zagora, uživao sam u čitanju Chiarollinih bravura. Međutim, prva priča ovogodišnjeg Maxija je težak podbačaj, i na scenarističkom i na crtačkom planu. Tkogod je uspio pročitati ovu epizodu do kraja, mislim da zaslužuje sve pohvale za hrabrost i izdržljivost jer znam da mu nije bilo lako. Nikako mi ne ide u glavu tko je u Bonelliju dozvolio da se ovo uopće objavi, a možda je znakovit i podatak da Moretti nakon ovoga više nije napisao nijednu priču za Zagora.. Ipak, možda se nekome epizoda ipak svidi, a ako ništa drugo, za relativno male novce dobije se 300+stranica čitanja, a druga epizoda u ovom Maxiju teško da može biti gora od prve, tako da Zagor Maxi #3 ipak ima i svojih pozitivnih strana.

Naprijed

ZG MX 2 Dugo putovanje

ZG MX 4 Napuštena utvrda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 18%

    2, 1, 2, 3

    Loš trip!
    15.07.2006
    21:58:00 sati
    Luxor
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Extra strip, a još bolji crtež
    15.07.2006
    23:18:00 sati
    jasa
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 5, 9

    Epizoda uopće nije nešto posebno, zapravo ispod prosjeka, već se zna što će se dogoditi... Ma zapravo, ovo je najgori strip koji san čita zadnjie 3 godine. Uvjerljivo najgori maxi! Spašava ga malo naslovnica...kažem - malo. E i moram napomenuti za grešku u recenziji: Naime, Moretti je napisao i prošlogodišnji special u Italiji, a ne samo ovu epizodu...
    16.07.2006
    00:34:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Prestrogi recenzent:). Imamo svjezih primjera, npr. Demonska knjiga/Kljucevi pakla, koji su 20 puta dosadniji i losiji. A izasli otprilike u isto vrijeme. Uzas, Burattini u najgorem ruhu. Zato je ovo ipak podnosljivo za jedan debi. Ipak je to samo Zagor:)
    16.07.2006
    00:48:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Moretti je obavija odličan posao, i ne slažen se ni u jednom segmentu s tobom Aco, ali jebga. Donatelli je obavija solidan posljednji posao, pokoj mu duši.
    16.07.2006
    11:24:00 sati
    vice
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Moj najdraži maxi. Crtež samo za pohvalu. Ovu ocjenu za crtež sam stavio u inat svima. Jer Donatelli nije zaslužio da ga se blati. Ipak je čovjek puno epizoda napravio za Zagora.
    16.07.2006
    13:07:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    10, 6, 4, 8

    Caramba i carambita !...nije baš tak loše al loše je...naslovnica solidna...crtež užasan...mrzim Donatelija...priča je jako mlaka...to je to...
    17.07.2006
    10:19:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Zabavan trash uradak s puno akcije. Prilično predvidljvo i već 100 puta viđeno al zbog presmiješnog glavnog negativca i sulude priče isplati ga se pročitati. Donatelli OK.
    18.07.2006
    14:45:00 sati
    Vorador
    uredi
  • mladen13

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    loša priča, može se pročitat u jednom jako vrućem i dosadnom danu.
    18.07.2006
    20:01:00 sati
    mladen13
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 6, 10

    Uspeo sam da procitam strip samo iz postovanja prema preminulom crtacu..scenario i crtez su nesto najgore od Zagora do sad..Bonelli je ovo objavio jer je taj Donatelli ipak zasluzan za Zagorov status koji ima danas..Ferrijeva naslovnica je razlog zbog koga cu ovaj strip trpeti na polici kraj ostatka kolekcije..sjajna recenzija
    19.07.2006
    08:35:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    9, 6, 8, 7

    Epizode sa maskiranim zločincima su mi se uvijek sviđale. Raste uzbuđenje dok čitaš strip jer jedva čekaš otkriti tko je ispod maske. Međutim u ovoj je scenarij dosta loš: ima previše slučajnosti (a to mi se nikad nije sviđalo u stripovima) i još više nelogičnosti koje je nabrojio Aco. Da nije onaj maskirani onoliko lud bila bi bolja epizoda… U ovoj epizodi je dobro što ima dosta pucanja i eksplozija. Legendarni Donatelli je dobro odradio posao, primjetio sam malo pogoršanje ali ipak je to njegova zadnja priča. Motiv ove naslovnice je uobičajen, ali ipak nije loše urađena.
    30.07.2006
    13:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 2, 2

    Posrano. Hladan tuš, nakon odličnog drugog, i solidnog prvog maxija. Hvala Bogu, oproštaj Donatellija. Dajem trojke priči u beskrajnoj milosti.
    04.08.2006
    16:07:00 sati
    stinky
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 4, 2

    Evo i ja sam stigao da pročitam ovu priču. Doduše, nisam je baš "pročitao", pošto sam poslednjih 20-30 stranica samo prelistao. Strašno debilna priča, očajan crtež (za Donatellija, od kojeg sam nešto bolje očekivao), očajna naslovna. Totalno neuverljiva priča, sto puta vidjena i svakog puta bolje uradjena nego ova. Kao što Aco reče, puna je nelogičnosti, i na momente vredja inteligenciju čitalaca. maxi glupost.
    09.08.2006
    09:23:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Nakon prva dva Maxija ovaj mi je tesko razocarenje.Obje price su priglupe i dosadne,Donatellijev crtez bezvezan(nikad ga nisam volio),jednom rijecju - udavih se citajuci,pa mora da se i on davio crtajuci!
    28.08.2006
    10:28:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    Oproštaj od Donatellija i to je to. Čovjek je bio odličan, ali davno je to bilo; prije nekoliko desetljeća. Priča mi je bez veze; sve je to već viđeno u serijalu, samo na malo drugačiji način. Idemo dalje...
    29.11.2006
    23:49:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ipak sam ja odrastao između ostaloga i na Donatelliju,priča je onako kao
    nekakav prsoječan zagor od prije dvadesetak godina dosta nostalgično
    02.01.2007
    14:57:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 1, 6

    ma sta ovo uopste prestavlja? strip nije, govno nije
    30.04.2007
    10:42:00 sati
    karven
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Nije baš najgore. Problem je u tome što je priča izdana 2002. godine.
    30.04.2007
    15:09:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Recenzija je dobro napisana, ali se ne slažem previše s autorom.  Pretjerao je s kritikama.  Nije to baš tako loše.  OK, priča glupo zamišljena i ima nelogičnosti, ali nije mi bilo dosadno čitati jer je solidno izvedena.  Moje mišljenje, naravno.  Također, ako ocjenjujemo "kakav je maxi broj taj i taj" trebamo uzeti u obzir obje priče, jer to je ono što čini maxi.  A druga priča je ovdje, kao i u prvom maxiju bolja, u oba je Burattini malo popravio što su drugi zasrali.  Na žalost se u toj drugoj priči umiješao crtač koji se meni manje sviđa od Donatellija.  Sve u svemu - nije sve tako crno kako izgleda u recenziji! 
    01.07.2007
    21:35:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 3, 5

    Riječ koja bi najbolje opisala ovu epizodu je - silovanje. Svojevoljno sam pristao da kupim i pročitam ovaj strip, i posvetim mu svoje slobodno vrijeme, pa tehnikli spiking nemože biti silovanje, ali vjerujte mi nije jako daleko od toga. Jer strip koji ima prefiks "maxi" treba biti u najmanju ruku pristojno odrađen, kao prvo jer puno više košta i kao drugo jer se očekuje određena kvaliteta, ispod koje se u ovakvim "specijalnim" izdanjima nesmije ići. Čovjek se s pravom pita tko je u Bonelliju dozvolio da ovo izađe na kioske, jer kad ti neko prezentira pričicu o luđaku koji uništava i topi zlato u paketu sa možda najgorim crtežom koji sam ikad vidio u nekom Zagoru onda se s pravom zamisliš; "Dali me neko pravi budalom? Neko ko se smije u redakciji kako budalama može praktički sve prodati ako stavi neki ultra-mega-cool prefiks tipa specijal, maxi, klasik ili šta već..." Da je ovo objavljeno u regularnoj seriji još bi nekako prošlo, kao moraju dati priliku svima u redakciji pa ono, kiks se desi i najvećima, idemo dalje... ali u jednom maxiju?! Inače služi čisto radi kolekcije, da stoji na polici i upotpunjava prazninu.
    13.07.2007
    19:41:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 44%

    1, 1, 10, 8

    Prica jedna velika 0Crtez zbog zadnjih stripova Donatellija 10 iako nije ni blizu njegovih najboljih danaNalovnica nije losa al ne spada u ovu epizodu
    16.08.2007
    11:15:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 29%

    2, 3, 4, 2

    loše i bezveze
    25.08.2007
    17:53:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 34%

    3, 1, 6, 4

    Jeli ovo sigurno Zagorova epizoda.
    29.09.2007
    15:55:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 3, 6

    Tesko varljivo. Donatelli se trebao povuci na vrijeme.
    09.03.2008
    09:54:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 4, 8

    Ovo je više Mini nego Maxi. Nikako ga pročitati.
    21.04.2008
    19:56:00 sati
    mars1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 6, 2

    priča s pomrčinom je bila podnošljiva, a ova se nije dala čitati, najgori maxi do sada, i mislim da će ostati nepročitan do kraja svijetadonateliju, kojeg nikad nisam volio, dajem visoku ocjenu, za kraj, dok ferriju jedva dvojka, imam dojam da nije radio naslovnicu za ove stripove, nego podvalio neku ilustraciju od prije
    06.10.2008
    21:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Bolje je u svakom slučaju od prvog maxi broja.
    09.01.2009
    18:28:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 7, 6

    Epizoda je stvarno klišej jer se po tko zna koji put pojavljuje ''osvetnik'' koji provodi pravdu i ne znam što već. Lagano za čitanje, ali previše prozaično.
    13.03.2009
    22:40:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    09.06.2009
    03:33:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Nije mi se svidjela, ali bolja je nego što sam očekivao. Imamo Dylanovske fore, izlizanu priču i razvučenu do bola, te previše dosadnih likova, kao da je ovo neka sapunica. Pokojni Donatelli još se i dobro držao, kvaliteta njegovog crteža nije popustila. Naslovnica ogavna, ali prejak mi je izraz lica na onom konju, Puno bolja je neobjavljena naslovnica za ovu epizodu.
    17.07.2009
    20:55:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Recenzija ovog Maxi Zagora je, moram priznati, vrlo dobra. Posebno se slazem s recenzentom kad navodi razloge koji potaknu na pisanje recenzije, jer identicni razlozi i mene poticu da napisem neki komentar. A ovdje me je potaknulo 'ekstremno razocaranje' ne samom recenzijom (koja je, kao sto sam vec kazao, vrlo dobro slozena i sadrzajna), vec stavom kakvog ta recenzija zagovara, a s kojom se nimalo ne slazem.
    S recenzentom se slazem samo u pogledu toga da ideja o (tragikomicnom) manijaku koji unistava zlato (!?) nije nesto sto bismo mogli realno zamisliti i sto je zabavno. Upravo suprotno: ideja o zlatu kao utjelovljenju zla i tipu koji se bavi potpuno besmislenim 'konacnim rjesenjem' pitanja zlata je u najmanju ruku zamorna. Medjutim, s druge strane, sve ovo drugo sto se spocitava scenaristu dobrim dijelom se da objasniti cinjenicom da je cijela prica strpana u svega 190 stranica.
    Ja tvrdim da je Moretti napisao dinamicnu i odlicnu pricu, u kojoj nema nepotrebnih i zamornih dijaloga, nema suvisnih dijelova koji bi unistavali dinamiku radnje, nema toliko patetike tipicne Zagoru (ukoliko izuzmemo sam kraj) te smo zaboga, konacno dobili nesto akcije i sto je najvaznije - realisticno prikazano stradavanje likova (izuzevsi bedastocu na 86. stranici)! Naime, ako pogledamo Zagora unatrag nekoliko godina (racunajuci hrvatska izdanja), gotovo pa da jedino epizode Mortimera i Mocvare robijasa ne obiluju nepotrebnim i zamornim dijelovima te imaju dobru pricu + crtez..
    I upravo je zato ova epizoda (slazem se Voradorom) ultra zabavan trash uradak s puno akcije. Trash zato jer ce biti brzo zaboravljena i zato jer joj je, bojim se, takva uloga bila unaprijed namijenjena. Naime, ova prica je po meni trebala biti objavljena u regularnoj seriji, a scenarist je trebao dobiti zadatak da pricu razradi za barem tri ili cetiri nastavka (ali da je pritom ne razvodni nepotrebnim dijalozima, zamarajucim naratorskim dijelovima bez akcije ili pak Chicovim debilanama).
    Ono zbog cega me je ova epizoda odusevila (ne sramim se to opet ponoviti) jest upravo cinjenica da je ovakav Zagor najblizi onome kakav treba biti svaki strip - drugim rijecima, najblizi Texu. Ja sam tek u drugoj polovici 80-tih shvatio da su epizode Texa Willera zapravo nesto genijalno, nesto u cemu nema promasenog infantilnog dociranja kako su nasi junaci plemeniti, kako ne ubijaju razoruzane ljude (makar se radilo o najgorim razbojnicima), nesto u cemu nema onih scena kakvima je obilovao npr. Kapetan Miki … a i svi ostali, zapravo.
    Dosta mi je prica u kojima se negativac mora nabosti na vlastiti noz ili ga greskom mora ubiti vlastiti kompanjon umjesto da ga glavni junak jednostavno propuca kad je ovaj pobijedjen ili se opcenito nalazi u bezizlaznoj situaciji.
    Zelim potpuni prikaz realnosti, nesto kao ovdje, kad nas trash ludjak 'loseg stylinga' (ovo mi se u recenziji najvise svidjelo) jednostavno udje u trgovinu Mac Madya te hladnokrvno poubija razbojnike, dakako, nakon sto im u svom bolesnom stilu kaze nesto kretenski..
    Dakle, zar je problem napisati jednu dinamicnu epizodu, prepunu akcije, lisenu patetike i licemjernih poruka 'djeci i mladima' koji to citaju? Moretti je pokazao da to nije problem.
    No, Moretti od Burattinija mora nauciti nesto: dati mogucnost (premda predvidljivu) nekom zanimljivom liku da se nekad opet pojavi, kao sto je to Burattini pokazao vec u sljedecoj prici, kada je posredstvom 'Suda Bogova' gotovo sigurno scenaristicki omogucio ponovno pojavljivanje Wandege.
    Konacno, nekoliko rijeci o crtezu. Proslo je gotovo 15 godina od kada sam ja procitao nekog Zagora a da ga je crtao Donatelli. I kad sam nakon toga vidio 'Covjeka s crnom maskom', nisam mogao doci k sebi od ushicenja sto cu se, uzivajuci u djelu starog majstora, konacno 'odmoriti' od citave najezde novih grafickih autora na koje se jako trudim naviknuti, ali … jedan Pesce, D'Arcangelo, Chiarolla, pa i Cassaro, doista ne znam sto bih rekao. Dugo mi je trebalo da se naviknem i da prihvatim jednog potpuno drugacijeg Maura Laurentija i na srecu, cini mi se da sam uspio.
    Ni meni Donatelli nikad nije bio posebno drag, ali danas shvacam zasto: zato jer u to zlatno doba 'Zlatne serije' prakticki nitko drugi nije postojao osim Galliena Ferria. I naravno da su svi blijedi u usporedbi s najvecim od velikih.
    No danas kad u obzir uzmem crtace koje sam gore naveo, Donatelli mi dodje kao melem na ranu. Gledajuci pazljivije detalje i kontekst crteza (Divlji zapad), istinski sam uzivao u grafickom dozivljaju 'Covjeka sa crnom maskom' i jednostavno mi je tesko prihvatiti stavove da je to sve subjektivna stvar. Donatelli u svom 'prime' periodu je, kakav bio da bio, jos uvijek bolji od vecine iz Zagorovog staffa.
    Ne znam kad je tocno Donatelli sacinio ovaj svoj (pretposljednji) rad (3-4 godine prije smrti?), no ja sam fasciniran kako to sve skupa dobro izgleda, tim vise ukoliko u obzir uzmemo Donatellievu dob. I smatram da su pretjerani negativni komentari njegovog crteza ovdje (kakve krive proporcije, kakvo povrsno crtanje lica??). Tocno je jedino da 'standardno' crta zlikovce i da smo to dosad vidjeli puno puta, ali ljudi - on ih crta odlicno. Njegov 'grubi' crtez te propalice cini jos gorima.
    Naslovnica je nacrtana odlicno, ali je motiv iste dosadan i nema veze s nijednom od te dvije price. Imam utisak da je Ferri dobio zadatak tek da nacrta neku naslovnicu za novi Maxi Zagor i nista vise od toga.
       
    08.11.2009
    20:40:00 sati
    mile.soric
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 10, 5

    Čovjek sa crnom maskom je dosta dobra i zanimljiva priča,dok je Sjena na suncu predvidljiva i naivna....Loš izbor naslovnice

    17.05.2010
    21:46:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    Ajme, koja katastrofa. Legendarni Donatelli dosta lošiji nego u svojim najboljim radovima i nije mu trebao ovaj tragikomični scenarist za oproštaj. Naslovnica se ne odnosi ni na jednu priči iz ovog Maxija, pa samim tim ide ocjena manje.

    15.04.2011
    09:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Zorro kao negativac i par naivaca.

    04.06.2011
    14:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 5, 4

    Bože sačuvaj.

    11.06.2011
    14:49:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Meni uopće nije toliko loš.

    03.08.2011
    22:32:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Apsolutno se ne slažem s recenzentom!

    Moretti je napravio fantastičan posao sa pričom, a pogotovo sa scenarijom. Akcija bez nekih glupih i zamornih dijaloga ala Burattini. U biti totalno netipičan scenarij za Zagora, recimo one scene u pećini...tako nešto bih očekivao pred kraj stripa, ma ima još masu odličnih stvari tu. Daj tog Morettija još više!!!

    Donatelli mi je jedan od najdražih crtača i baš mi je bio gušt njegov crtež, jedino je falio sa "Crnom kožom" koji stvarno nije nimalo upečatljiv.Naslovnica ok.

    02.09.2011
    14:11:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Samo u inat onima koji vrijeđaju majstore i to neke od njih na samrti, dajem sve desetke. Umjesto da cijene posljednje uradke i da služe kao dio sjećanja na njih. 

    03.10.2011
    20:02:00 sati
    kucak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Ne slažem se sa recezentom. Zanimljiva priča koja budi nostalgiju za zlatnim danima te odličan Donatelliev posljednji crtež!

    20.03.2012
    19:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 3, 6

    Donatelli nikad gori, priča dosadna, naslovnica srednja žalost.

    26.04.2012
    11:08:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Zbrzan je scenario nekako. Ova prica je imala mnogo potencijala ali nekako nije to uspelo da se izvede ima par scena koje su odlicne a sve ostalo se brzo pozaboravlja.

    Donatelli naravno nije u zlatnom dobu ali ovde je dosta dobar.

     Ferijeva naslovnica, iako nema nikakve veze sa ovom epizodom {a bogami ni sa drugom} izgleda odlicno i moram da joj dam 10

    10.05.2012
    15:15:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    Meni sasvim dobra prica i sve ima svoje. Crtez nije bas za "Oko sokolovo". Al nije ni katastrofa.

    28.05.2012
    17:02:00 sati
    Tutta
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    Jad i bijeda. Ovaj strip je bio nečiji kolokvijum na Fakultetu za strip.

    10.05.2013
    02:01:00 sati
    writer
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    neobičan strip ali nije loš, jedan prosječan Zagor dobar za čitanje. 

    14.07.2013
    18:56:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    2, 1, 6, 5

    21.08.2013
    12:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    vrlo dobra do odlicna prica,crtez standarno za Donatellia

    25.06.2014
    12:57:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    11.08.2014
    10:33:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    4, 3, 10, 7

    Loše i nečitljivo.

    24.09.2014
    13:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Ova će epizoda (zajedno sa ovom drugom u maxiju) služiti kao uspomena na majstora Donatellija.. I to treba cijeniti.. Epizoda nije nešto, naivna je i ispodprosječna za današnje zahtjeve čitatelja.. Priča možda i nije toliko loša (uzevši u obzir da je tema milijun puta već prožvakana), ali scenario, način izvođenja svega toga, je loš..

    Crtež je ok.. Donatelli nije više na vrhuncu, ali daleko je ovo od lošeg crteža.. Sasvim ok.. Naslovnica se odnosi na drugu epizodu, ali je odlična.. Možda čak i najbolji dio stripa..

    15.03.2015
    12:22:00 sati
    allessi
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    joj užasa majko mila,kad listaš a ne čitaš,samo da što prije dođeš do kraja

    25.07.2015
    21:20:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ovo je od mene dobilo bolje ocjene nego sto zasluzuje, jer je ipak u pitanju jedan od zadnjih Donatelijevih radova, a on mi je uvijek bio favorit.  Prica nije nista novo, vec vidjeno u serijalu mnogo puta: misteriozni covjek hoce da se osveti zlokobnicima koji su unakazili i ubili mu zenu/obitelj, i onda on polako jednog po jednog mice s puta, medjutim tu se Zagor nadje i pokusava nekakvu pravdu da ipak izvede.  Ovaj Crna Koza je kao neki Telly Savalas koji je obukao Zorro masku, ali koji ispod te maske izgleda kao Phantom Opere, ili sta vec.  Svi zkilovci su pravi kliseji od tipova, nimalo dubine u njim, pogotovo onaj serif Ward.  Naslovnica ovdje nema veze sa ovom pricom, pripada onoj drugoj "Sjena na Suncu".  Ipak, ova epizoda "Covjek sa crnom maskom" je pure trash, ali je ipak nekako zabavan trash, jer ocito je spoof drugih, boljih Zagorovih epizoda.

    14.04.2016
    19:06:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 7, 8

    Ništa novog ovdje nećemo vidjeti, sasvim obična i predvidljiva priča rađena po strogo zacrtanoj šabloni. Ideja je prožvakana već puno puto što ne mora nužno biti promašaj ako je scenaristička izvedba izvuče. Ovdje to nije slučaj jer je scenarij dodatno pokvario stvar. Potezi Crne Kože su neshvatljivi; ako se već išao osvećivati šerifu Wardu i njegovim plaćenicima kojeg vraga su mu drugi bili krivi. Potrovao je vojnike na izvoru iako oni ničime nisu bili povezani sa njegovom nesrećom iz prošlosti. To bih još razumio da mu je motiv bio pljačka zlata radi bogaćenja, ali on ga je uzeo samo zato da bi ga poslije uništio. Još je manje razumljivo kada se uzme u obzir da je čovjek nekad bio svećenik koji bi ipak trebao razlikovati dobre od loših poteza. Inače, ta zaluđenost uništavanjem zlata je baš djetinjasta i ne vidim razlog zašto bi netko radio takav uzaludni posao. Jedini zanimljivi trenuci su ubacivanje pijanca Toma Farra i sam način kako je na kraju skončao šerif Ward. 

    Donatelli je slabiji nego inače, ali kako mu je ovo bio jedan od zadnjih radova neću biti prestrog. Naslovnica me baš nasmijala, ne zaboravlja se lako onaj uplašeni pogled Zagorovog konja dok promatra kako koplje leti pokraj njega.

    14.05.2016
    17:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Katastrofa, jedan od najgorih Zagora, čak je i Donatelli užasan. Smeće od stripa.

    25.02.2017
    11:25:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Već viđeno...

    20.05.2018
    20:01:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Uopšte se ne slažem sa recenzijom !!!

     

    "Old school" Zagor, avantura bez suvišnih dijaloga, ali uz odličan humor. Dominira snažan ritam od početka do kraja, akcija darkvudskog tipa, Donateli na visini zadatka.

     

    Naslovnice za ovaj strip nema pa sam dao ocenu koja ne remeti prosek.

    23.01.2019
    14:00:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Ispod prosjeka.

    04.06.2019
    11:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    26.10.2019
    01:31:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Solidno za razbibrigu. Nejasno je, ako što je spomenuto kako u požaru nisu stradale oči, ali jest pola lica. Donatelli solidan, naslovnica je očito od sljedeće priče, pa dajem prosjek.

    24.06.2020
    15:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 378
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 434
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1705
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 650
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 648

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2551
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2434
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1705
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum