Sjena na suncu

Zagor

ZG MX 3b | 128 str.

Pomračenje Sunca, jedan sasvim normalan prirodni fenomen, ali za Indijance je neobjašnjivo uvijek predznak za opasnost. U ovom slučaju optužuju bijelce za pomračenje pod sumnjom da su izazivali Manituov gnjev. Sa novim samoprozvanim prorokom Ottawe se pripremaju za rat. This is a job for Zagor!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 46%

Priča 4

Scenarij 3

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čovjek sa crnom maskom - Sjena na suncu
    ZG MX 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo dalla maschera nera / L'ombra sul sole
    ZG MAXI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Donatelli je počeo da radi na stripu još 1993. godine, zbog bolesti je D`Arcangelo morao da završi epizodu. Donatelli je nacrtao sljedeće stranice 193-215, 236-273. D`Arcangelo 216-235, 274-320. Franco Donatelli je preminuo 1995. godine.
  • Originalni maxi je objavljen 2002. godine u Italiji.
  • Ottawa je pleme američkih Indijanaca porodice Algonquian, nastanjeno u 16. vijeku na ušću French Rivera u Georgian Bay i na otoku Manitoulin, Kanada. Danas žive u Oklahomi i na rezervatima u Michiganu, Wisconsinu i Kanadi.

Izgleda da maxi edicija ponekad služi za epizode sa kojima se više nije znalo na koju stranu, upravo jedan takav slučaj imamo ovdje. Strip je počeo da se realizuje još početkom devedesetih godina, najvjerovatnije zamišljen kao dvije epizode u regularnoj seriji. Prvi dio ovog maxija, “Čovjek sa crnom maskom”, ima broj stranica kao i dvije sveske regularne serije, dok je kod drugog dijela nejasno kako je na početku planiran.

Wandega by Donatelli

Wandega by D`Arcangelo

Možda se radilo o specijalnom izdanju na 128 stranica, ili možda ipak o epizodi regularne serija koja se proteže na neodređen broj stranica. Donatelli se razbolio i dobio je pomoć od D`Arcangela, moralo je da se improvizuje i sam tok priče je najvjerovatnije promijenjen. Ovako na prvi pogled se čini da je sve u redu, radnja ne izgleda zbrzana i ne može se tačno reći u kojem dijelu je nešto izbačeno ili dograđeno, ali budimo iskreni, da je epizoda imala kvalitet koji bi trebala da ima, sigurno se ne bi čekalo više od sedam godina da bi se objavila. Kada sve saberemo ovaj maxi ispada nešto kao omaž Donatelliju i jedno veliko zbogom. Da sam se ja pitao bacio bih ove stranice i nikada ne bi ugledale svjetlo dana.

Pomalo neuvjerljivo je kako Ottawe reaguju na pomračenje Sunca. Znamo da Indijanci drže do tradicije i do priča koje se prenose sa generacije na generaciju, čak i sam početak epizode upravo počinje sa jednim prepričavanjem iz drevnih vremena. Zbog toga je sigurno da su Indijanci trebali da znaju za pomračenje iz priča svojih predaka, međutim ovdje se sve to prikazalo kao da su pali sa Marsa. Kao najveći idioti pripisali su ovaj prirodni fenomen zlim bijelcima i to je bio dobar povod da se pođe u rat. Čini mi se da je Burattini ostao bez ideja šta da napiše, pa je bukvalno sklepao scenario bez dubljeg razmišljanja. Nije prvi put da tako nešto napravi.

Još jedna stvar koja je do sada dosta puta prožvakana je priča sa lažnim prorokom, u ovom slučaju radi se o Wandegi, Mohikancu koji je odrastao među bijelcima. Sve se odvija na poznati kalup; on je znao za pomračenje i to je iskoristio za provođenje vlastitih ciljeva. Poslužio se i drugim trikovima, na primjer upotrijebio je neku mast koja izaziva opekotine da bi dočarao priču o susretu sa Manituom. Sve u svemu pretenciozna priča, dosta puta prožvakana i samo uvođenje Manituovog glasnika je nešto što je bilo sasvim nepotrebno. Neke od najboljih epizoda imaju upravo slične teme, a onda, jednog dana se pojavi Wandega i na neki način degradira te vrste priča. Sljedeći put kada se pojavi novi izaslanik vjerovatno će fanovi da pomisle da se radi o još jednoj prožvakanoj i lošoj priči, što nije ni čudo poslije ove epizode i "Obojenog Čovjeka". Srećom pa se ponekad pojavi i priča dostojna ove teme, kao na primjer “Kraljevstvo straha".

Stripovi u kojem crtaju dvojica crtača nikada ne ostavljaju neki dobar dojam, bez obzira koliko su oni kao pojedinci kvalitetni. Sjetimo se samo priče sa trećim Kandraxom, iako su tri vrhunska crtača radila na priči, sve je ostavilo pomalo čudan utisak i sama epizoda je zbog toga kritikovana od strane fanova. Ovdje imamo još gori slučaj, Donatelli u svojoj najlošijoj fazi i jedan mladi D`Arcangelo koji još nije našao svoj pravac. Pogotovo za njega je ovo bio nezahvalan posao, ne samo da je morao da dovrši priču koja je loša, već je kao novajlija morao odmah da prilagodi svoj stil Donatelliju. Iako je na kraju crtež u kompletu ispao solidan, ova epizoda se najviše pamti upravo po dejstvu dvojice crtača, manje zbog sam priče. Kod Donatellija se moglo da primijeti da je njegovo vrijeme kao crtač prošlo, čak su Zagor i Chico na pojedinim vinjetama izuzetno loše nacrtani. Sergio Bonelli je očigledno jedan čovjek koji drži do tradicije i prijateljstva, tako da ne iznenađuje što neki dugogodišnji saradnici crtaju do same smrti i kada imaju i preko osamdeset godina. Mislim da je to plemenito sa njegove strane, međutim nije baš najbolje za strip publiku, pogotovo ukoliko crtači više nisu u stanju da održe kvalitet koji smo od njih navikli.

Ferri je nacrtao simpatičnu naslovnicu, pogotovo zbog konja koji gleda u koplje koje mu prolazi pored glave. Da je mogao da govori vjerovatno bi rekao: ”Mama, pomagaj!”.

Posljednji Donatellijev crtež

Naprijed

ZG MX 2 Dugo putovanje

ZG MX 4 Napuštena utvrda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Opti

    Ukupna ocjena 43%

    4, 5, 4, 4

    Malo dosadno.

    05.04.2011
    14:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 5, 8

    Jedino što vrijedi pamtiti u vezi ovoga je to što je ovo zadnji rad velikog Donatellija...

    05.04.2011
    17:51:00 sati
    velka031
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Ocene za crtež je pre svega zbog Donatelija. RIP.

    05.04.2011
    18:22:00 sati
    legaz
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Daleko od Maxia! Prosečna priča, mogla bi da prođe u redovnu seriju donekle, ovako... Donatelliu je nažalost poslednja priča ostala nedovršena, i pored toga što je njegov kvalitet crteža dosta pao D'Arcangelo je u odnosu na njega prava katastrofa.

    05.04.2011
    19:00:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 6, 6

    Da, priča jest šugava i odiše lošim osamdesetima, k'o da ju je napisao neraspoloženi Toninelli.

    05.04.2011
    20:54:00 sati
    drogsy
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    Dosadno. Šteat šta je izašlo u Maxiu.

    06.04.2011
    11:13:00 sati
    split85
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2011
    20:40:00 sati
    teller
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Počelo je ok, ali se kasnije priča pretvorila u 100 puta prožvakanu temu. Prirodni fenomen oko kojeg primitivni Indijanci dižu frku, jedan lažov koji to želi iskoristiti za svoju propagandu kojeg Zagor na kraju razotkrije i ponizi. Čiča miča gotova je priča. Šteta što Donatelli nije dobio neku bolju priču za kraj svoje karijere. Naslovnica je dosadna.

    08.04.2011
    11:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 43%

    3, 5, 4, 7

    "Loše. Smiješno. Naivno. Već viđeno" - i tako dalje, i tako dalje.

    Osjećam se nekako prevaren kada uzmem Zagora sa natpisom "Maxi: 320 neobjavljenih stranica", a praktično zaspeš uz njih. Čudno je da ista edicija može izoriditi "Dugo putovanje", "Marince" i slično, ali i "Sjenu na suncu" i "Noćnu moru na moru". Neminovnost hiper-produkcije, valjda.

    Zagor bi trebao imati svoju "Elseworlds" ediciju- Prva priča bi obrađivala indijansku pobunu u Darkvudu koja je zaista uspjela.

    16.04.2011
    10:06:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Bezveze, ali puno bolje od prve priče u ovom maxiju.

    17.04.2011
    14:51:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Donatelli R.I.P.! Stvarno preobična priča za njegov kraj, valjda nisu znali da je bio na kraju života!

    18.04.2011
    21:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    Živio Donatelli.

    14.05.2011
    10:32:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 73%

    5, 8, 8, 10

    Donatelli hvala ti na svim stripovima koje si napravio.

    21.05.2011
    16:26:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    24.06.2011
    13:19:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Poprilično blijed i prosječan maxi, i prva i druga priča.

    20.07.2011
    19:11:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Sve je već rekao recenzent.

    03.08.2011
    22:37:00 sati
    Patrix
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 2, 4

    Bezveze, nije za Maxi.

    07.08.2011
    02:16:00 sati
    writer
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Malo dosadno! Nije vrijedilo bas za Maxi. Al svaka cast Donateliju. 

    29.05.2012
    22:54:00 sati
    Tutta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Stotinu puta viđena priča u kojoj je glavna tema "Kako prevariti naivne i praznovjerne Indijance" pa bilo to pomoću prirodnih fenomena, duhova ili nečeg trećeg. Donatelli i D'Arcangelo dobri.

    02.07.2013
    12:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 9, 3

    07.08.2013
    15:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 6, 5

    21.08.2013
    17:50:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 72%

    6, 5, 10, 9

    RIP Donateli najboljisi posle Ferija.Crtežu dajem 10 zbog Donatelija Roberto d'Arcangelo dobija 5

    24.09.2014
    21:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Šta reći.. Epizoda je dosadna, prožvakana, jedva sam je pročitao do kraja.. Jednostavno predjetinjasta.. Ovo definitivno nije epizoda za maxi izdanje.. Najveće razočaranje mi je što sam nakon prve epizode u ovom maxi-ju mislio da gore ne može.. Ali sam se, eto, prevario.. Još ajde ideja kolko tolko, pomrčina sunca, nešto novo, dalo se to iskoristiti, imalo je potencijala.. Ali onda ta naivnost indijanaca, izaslanik Manitua, ovo ono, ma svašta..

    Za crtež dajem osmicu, Donatelli je dao sve od sebe, pokoj mu vječni, majstor nad majstorima, a d'Arcangelo se potrudio koliko je najbolje mogao.. Naslovnica mi se jedina sviđa, stvarno je odlična.. To koplje koje leti u zraku pored Zagora ostavlja bez daha..

    16.03.2015
    18:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    18.03.2015
    21:51:00 sati
    goghy
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 58%

    7, 4, 6, 7

    Ipak bolja priča od prve iz istog maxija. Ideja sa pomrčinom sunca je dosta dobra jer takva nije viđena na serijalu, samo što scenaristička izvedba nije baš ponudila ono što bi prosječan čitatelj očekivao. Treba se zapitati da li su indijanci bili baš toliki naivni primitivci da im se mogla prodati svakakva muljaža pod istinu. Ako već za svog života nisu prisustvovali takvom fenomenu kao što je pomrčina, morali su barem biti upoznati da takvo nešto postoji. Za to nije bilo potrebno znanje čitanja kojega je imao prevarant Wandega. Unatoč tom znanju treba reći da je i Wandega u neku ruku naivac, ne zbog pokušaja prevare već zbog nerealnog motiva pobune indijanaca i sna o istrebljenju bijelaca. Koliko god njegova želja za osvetom bila jaka, morao je biti svjestan da indijanci u nekakvom ratu ne bi imali nikakve šanse protiv nadmoćnog neprijatelja. Živio je godinama među bijelcima i to je mogao vidjeti iz prve ruke. Pozitivna strana je što je vrač Ottawa na kraju razotkrio prevaru, tek toliko da se vidi da i među indijancima postoji netko tko zna malo uključiti moždane vijuge, a ne mora ni Zagor uvijek tražiti neke nemoguće načine za izlaz iz teške situacije. 

    Donatelli nije toliko ni loš s obzirom na stanje u kojem je radio zadnju epizodu, ali ovaj Drkanđelo svojim uplitanjem može pokvariti čak i takav crtež.

    16.05.2016
    02:22:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Priča: ništa novo... Pohvale starom meastru za lucidnu naslovnicu.

    20.05.2018
    20:03:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Zimski lagani. Moze da prodje, ali jedva. Crtez Donatelija i beskrajna objasnjenja Buratinija nikako ne idu zajedno. Uz to je i d'Arcangelo malo oborio ocenu za crtez.

    23.01.2019
    20:37:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Nešto bolje od prve priče u maxiju, ali ne i nezaboravno dobro.

    04.06.2019
    11:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    27.10.2019
    21:29:00 sati
    suply1
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Dosadno. Jedino po čemu je za zapamtiti da je to zadnji rad f.Donatellija.

    24.06.2020
    15:16:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.06.2021
    00:39:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2132
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2118
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1966
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1703
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1677

Aukcije

Forum