Napuštena utvrda

Zagor

ZG MX 4 | 320 str.

Fort Stanton je izolirana utvrda koja se nalazi na divljem i neistraženom području. To je uglavnom područje koje je obavijeno tajnom i misterioznim nestancima. Prvi na redu su bili misionari iz indijanskog plemena, pa vojnici iz utvrde i na kraju ubijeni izviđač koji je poslan da sazna zašto se vojnici iz utvrde već neko vrijeme ne javljaju. Što se događa, koja misterija leži na dnu napuštene utvrde? I između ostalog, što povezuje misteriozne događaje sa pukovnikom Carmodyem, čovjek koji je vjerovao da će ga crna magija učiniti povijesnim vođom? Za Zagora će ovoga puta biti teško razriješiti sve prijetnje iz ove slagalice…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*7

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Napuštena utvrda
    ZG MX 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il forte abbandonato
    ZG MAXI 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Nakon prošlogodišnjeg očajnog maxija sada je bio na redu maxi broj 4 za kojeg možemo mirne duše reći da je zadovoljio čitatelja. Ovoga puta Burattini nam servira jednu poprilično zanimljivu i mističnu avanturu koja odiše akcijom, napetošću, nesvakidašnjom atmosferom (koju bih usporedio sa Caponeovom "Hiljadu lica straha"), uglavnom karakteristike u kojima je on najvještiji. U svakoj njegovoj epizodi osjeti se ta spomenuta napetost ili njegova želja da konstantno čitatelja iznenadi nečim što je u ovoj epizodi dovedeno do ekstrema. I imam osjećaj da je on za neke ovdje na forumu pomalo slabiji scenarist od Bosellija s čime se ja osobno nikako ne bih složio. Zašto? Pa prvenstveno zato što je Burattini mlađi od Bosellija nekih desetak godina i u ono vrijeme (nanovog rođenja Zagora) je njegova iskusnost i snalažljivost jos uvijek bila "mlada" dok je Boselli cijelo to putovanje izvrsno zamislio, a potom i realizirao. Moje mišljenje je da Morenovo vrijeme tek sad dolazi u sto ćemo se i uvjeriti te je ovo jedan dokaz istog.

Dakle, ovdje se glavna radnja vrti oko pukovnika Carmodyja koji zapovijeda (bolje reći zapovijedao) utvrdom Stanton napuštenom utvrdom. Za mnoge luđak koji se bavi crnom magijom, uvodi stegu na neki svoj osobit način, bičuje vodiča Mohawka koji ga je samo krivo pogledao, te koji kasnije biva prevaren od strane svojih nizih časnika.

U ovoj epizodi ima podosta likova. Prvo se upoznajemo sa ocem Koenigom koji se ima sastati sa vodičem Haddockom te poručnikom Gibsonom da saznaju zasto se njegova braća ne javljaju već neko vrijeme koji žive sa indijancima iz plemena Peoria. Takoder, tu je i divlji, ratoborni indijanac Crvena košulja, poglavica plemena Illinois. Kasnije otkrivamo da su Peorije zajedno sa misionarima iliti "crnim ogrtačima" kako ih indijanci oslovljavaju pobijeni! Tko ih je ubio i s kojim razlogom, ostaje na vama da otkrijete. Upoznat ćemo se i sa histeričnim vojnikom Nicholsom kojemu je Carmody najgora noćna mora. Nichols je sudjelovao u gradnji utvrde Stanton te smatra kako je ona izgrađena prema nacrtima samog vraga. Dakle, Zagor, Chico, Gibson, Haddock, Nichols, otac Koenig, i ostali vojnici putuju prema napuštenoj utvrdi. Na tom putovanju prodiremo još dublje u Carmodyjevo ludilo. Npr. njegova naredba da ostavu jadnog Nicholsa cijeli jedan tjedan bez jela i pića samo zato jer nije htio upucati već spomenutog nenaoružanog indijanskog vodiča, pa njegovo bezrazložno istraživanje podzemnih pećina koji se nalaze ispod utvrde. Jedna od iznimno važnih Burattinijevih osobina je njegovo vješto baratanje paralelnih radnji u otkrivanju nekih važnih činjenica vezanih za samu priču te tako čitatelja naprosto drži na iglama. I u njegovim prijašnjim radovima je to viđeno, ali ovdje je ta taktika usavršena. Također bih pohvalio scenarij u kojem se postepeno upoznajemo sa masom aktera ove epizode da ne nastupi opća zbunjenost čitatelja.

"I zapovjednik je ubijen... U utvrdi vlada stanje napuštenosti nakon tragedije… Ono što se dogodilo tako je strašno da se ne može riječima iskazati.. "

To je pisalo u dnevniku mrtvaca kojeg su poslali da otkrije s kojim razlogom se iz utvrde ne javljaju već mjesecima. Dakle svi su u uvjerenju da je pukovnik Carmody mrtav, uključujući i nas, čitalace. Kasnije slijedi pravo iznenađenje kad se Carmody pojavljuje u utvrdi dok smo svi mi uvjereni da je on mrtav kako je pisalo u dnevniku. Ali prije toga, dok se Zagor i ostali približuju utvrdi i ulaze u nju osjeti se ta golema jeza i napetost koju sam već napomenuo. Ovu epizodu bih još usporedio sa "Demonskom knjigom" koju je Burattini posvetio Agathi Christie sa istim autorskim dvojcem gdje je tematika na neki način identična. Cassara ne volim previše, ali ovdje se nevjerojatno dobro uklopio i pomogao u dočaravanju atmosfere. Njegov jednostavan crtež i katkad prenaglašeni izrazi lica jednostavno pristaju ovoj epizodi i vidi se da se s vremenom popravio dok je naslovnica uvjerljivo najgori dio ovog stripa. Ferri se nije nimalo potrudio, naslovnica ne prikazuje bit, nikad ne bih pomslio da se iza ove naslovnice krije jedna ovakva priča. Na kraju, ostaje pitanje što je to točno Carmody istraživao u podzemnim špiljama? To je (uz možda još nekoliko) jedina mana ove epizode, ali nedovoljna da je se proglasi promašajem.

Da zaključimo, kad zbrojimo sve ostaje nam jedna odlična avantura kojoj fali ta točka na i da bude savršena.

Naprijed

ZG MX 3a Čovjek sa crnom maskom

ZG MX 5 Noćna mora na moru

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Super roman. Akcija od početka do kraja, drži te u neizvjesnosti.
    Daleko najbolji Zagor maxi.
    04.07.2007
    14:59:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Vrlo dobar Zagor,iznenađujuće za tog junaka u zadnje vrijeme.....
    04.07.2007
    15:11:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Odlično, fenomenalno, sjajno.  Burattini majstore!  Ne slažem se da je ovo najbolji maxi.  Zato što ima jednako dobro Dugo putovanje koje je napisao - majstor Burattini!
    04.07.2007
    19:11:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    10, 7, 6, 9

    danas sam ha pročitao meni najbolji zagot maxi do sada, priča i radnja fenomenalni, ima svega:rata, vjere i bizarnih stavri , sve u svemu OK
    04.07.2007
    19:23:00 sati
    super
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedan od najboljih maxi koji sam citao nadam se da ce i sledeci maxi imati ovako napet sadrzaj...
    06.07.2007
    12:38:00 sati
    Spookey
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

     Prominija sam mišljenje, pa ću kad budem od volje, promijenit i komentar.Nažalost, moje mišljenje o ovom maxiu nije toliko visoko kao kod prijašnjih komentatora. Kroz cijeli maxi čitam samo putovanje Zagorove ekipe, a poslje toga opet putovanje Zagorove ekipe u potrazi za tajnom proklete utvrde koja mi i nije baš tajna ni prokleta; a ni ludi kapetan nije baš puno lud! ovo je još jedna razvučena Bonellieva epizoda u kojoj se nižu dosadne i nezanimljive scene. Kad kod dođe do uzbuđenja zbog naših očekivanja brda i dolina, epizoda nas udari šakom i prizemlji te nastavi sa svojom monotonošču. Ne ide mi u glavu zašto potrošiti 70 stranica na ganjanje onog razbojnika i spašavanje popa (u početku). Ne želim biti zao, ali takvim pristupom se željelo razvuči bezidejni strip da stane na 320 stranica. Što se tiće onog popa i plačljivog vojnika, moram priznati da mi je dosta dugog cmizdrenja tih povrijeđenih ličinki (u stripovima uopće). Nadalje, nitko mi ne može reći da se maximalno oduševio završetkom, jer, pobogu, očekivali smo da će Carmody dizati zombije i vampire iz zemlje, kad ono na kraju on ispadne podvojena problematična ličnost koja se izgubila u vremenu i prostoru. Ja se nisam neugodno iznenadio jer sam već na pola čitanja stripa shvatio kamo to vodi. Upravo taj "ljudski", "realni", "nedovoljno iznenađujući" završetak srozava moje ocjene i za priču i za scenarij. Cassara neću napadati jer čovjek je solidan i crta koliko može i zna. Kao što je recenzent primjetio, naslovnica ne odgovara svarnoj radnji u stripu, ali estetski nije loša. Epizoda nije katastrofalna, ali uporno teži donjem domu osrednjosti. Pozitivna mi je samo faca (koja se često javlja na njegovim portretima) kapetana Carmodya sa onim brčinama i mrkim sotonističkim pogledom. Brrrr!
    06.07.2007
    18:53:00 sati
    Inferno
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Ambijent dobar uvod jako zanimljiv sve u svemu ovo je jedan od brojeva koji sam pročitao u jednome dahu..Cassaro mi nije medju omiljenim crtačima Zagora al sve ostalo je ok ....
    06.07.2007
    21:22:00 sati
    boromir
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    ..najbolji maxi je dugo putovanje,al ovaj je odmah iza njega...kraj baš nae zadovoljava,al inače ocke...crtež solidan...
    15.07.2007
    15:49:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    POtpisujem komentar koji je ostavio Inferno. Ovo je jedna umjetno razvučena epizoda koja bi se komotno mogla odraditi u 2 nastavka po 96 stranica. Prije svega bode u oči predugi uvod koje je apsolutno nepotreban a i nastavak ne nudi ništa nego selidbu iz jedne na drugu lokaciju i u beskrajnom traženju te famozne utvrde. Ostao sam razočaran na kraju - ništa od Carmodyjevih sotonskih obreda,a  objašnjenje zbog čega je utvrda ostala prazna (vojnici se pobili međusobno) je potpuno drukčije od onoga što sam očekivao. Čitajući, imao sam utisak kao da se radi o epizodi iz Extra serije oko broja 100. Burattini je definitivno dostojni nasljednjih NOllite jer koliko njih dvojica mogu razvlačiti priču mislim da nitko drugi ne može.  Osobno, vrlo je malo njegovih Zagora koji mi se sviđaju (npr. Mortimer, krvna braća,Užasno prokletstvo,Dugo putovanje)ali mi generalno njegov način pisanja ne odgovara, iako se radi o izuzetno ljubaznom i finom čovjeku. Crtež braće Cassaro je oduvijek bio amaterski(posebno u Martiju),ali u Zagoru su se ipak za nijansu popravili ali spadaju u red Gambe i ostalih (loših) crtača.
    19.07.2007
    09:51:00 sati
    Aco
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Dobra epizoda koja je imala priliku da bude odlicna. Ovdje mi uopce ne smeta ta rastegnutost jer vlada napetost od pocetka do kraja. Sto me je razocaralo je sam kraj. Ocekivao sam nesto vise misticnije. Cassaro nije bio los, ali ipak bi bilo bolje da je crtao netko tko zna bolje docarati mracniju atmosferu npr. Ferri ili Della Monica.
    08.08.2007
    21:32:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Prosječna epizoda. Burattini je započeo priču sa dobrom dozom tajnovitosti. Međutim, kraj me je razočarao. Očekivao sam neke natprirodne pojave jer se upravo to najviše naglašavalo tokom cijele epizode. Na kraju ipak ništa od svega toga jer se sve svodi na još jednog luđaka u nizu tj. pukovnika Carmodyja koji je kriv za sve nestanke. Dakako, sve je to poprilično razduženo i opširno pogotovo prva polovica u kojem samo putuju do utvrde (Burattini je morao nekako popuniti 320 stranica). Crtež standardno dobar a Ferri je mogao i bolje sa naslovnicom.
    15.08.2007
    12:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    Mozda i najbolji maxi al bezrazlozno previse razvuce mogli su ga svest n 150 stranica al onda to ne bi bia maxi
    18.08.2007
    13:53:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 6, 4

    prosjek.
    25.08.2007
    17:53:00 sati
    lwood
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 4, 7

    Najbolji maxi do sada.
    08.09.2007
    12:22:00 sati
    delboj
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 57%

    7, 4, 6, 6

    Ja se većinom slažem sa onim što je Inferno iznio.
    11.09.2007
    11:07:00 sati
    DKoor
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ovo bi bilo najbolji Zagor maxi da je kraj bio bolji.
    29.09.2007
    15:20:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 7, 4

    Epizoda koja jako puno obećava na početku, ali se kasnije, klasičnim Burattinijevim 'obratima', u kojima se ne dešava baš ništa paranormalno - razvodnjava. Čovjek očekuje tu utvrdu u kojoj će biti zombiji, demoni ili šta ti ja znam, a ne dobija ništa od toga. Čak je i ludi pukovnik Carmody dosadan i slabo iskorišten. Neću dati nižu ocjenu za scenarij iz razloga što se ovaj maxi lako čita, to je plus, a i ima akcije. Crtež mi nije toliko loš, dok je naslovnica jadna, kao da je nastala u 60-ima.Najveća glupost je kada Zagor i kompanija puste ranjenog Haddocka u rukama one trojice 'trapera', čovjek bi od nekoga tko godinama iskušava teški šumski život očekivao da više razmišlja svojom glavom... i manje vjeruje ljudima koje ne poznaje...
    08.10.2007
    00:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 4, 4

    prosjek, mrzi me da pisem vise o ovoj prici.
    09.03.2008
    09:53:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 60%

    8, 4, 6, 6

    Flamboyant je sve rekao...strip mi je bilo dosta zanimljivo čitati sve do raspleta koji mi je ispao tolko bezveze da sam strip jedva do kraja pročitao...očekuješ ne znam kakav horor na samom kraju stripa kad ono-praktčki ništa se ne dogodi...Cassaro mi je na trenutke jako dobar,ali općenito mi je crtež osrednji...kad se sve zbroji,prosječan strip i ništa više
    31.03.2008
    14:18:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Super prica puna neizvjesnosti! Jedva sam cekao kraj da saznam... Crtez mi se svida! Naslovnica nije losa-no-kakve su to tanke prednje nogice konja!? Pa toliko je konja nacrtao dosad...
    > nakon više od 10 godina, dojam je pao od one idealistične mladenačke slike i poludječjeg gledanja
    31.05.2008
    01:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Prerazvučeno...nepotrebni uvod i nepotrebna odgađanja putovanja...Zapravo potrebna...da nadopune maxi i da platimo koju kunu više...
    08.06.2008
    23:47:00 sati
    Raga
    uredi
  • Aftermath

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Najbolji maxi do sada. Svida mi se kako je radnja razvucena, drago mi je da tu nema Trampyja, Chicovih vratolomija i ostalih bespotrebnih radnji ubacenih da upotpune maxi.  Kao i vecinu zasmetalo me što nema ništa od crne magije i sva ta misticnost tijekom radnje se na kraju pokaže uzaludnom. Mogli su puno bolje iskoristiti podzemne sile kojima se bavio Carmody, kao i njegovo znanje o okultnome. Ono što me najviše oduševilo u maxiju je da nije ni na trenutak dosadan, i ovo je jedini maxi kojeg sam procitao u komadu!
    30.06.2008
    14:43:00 sati
    Aftermath
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    odlićan zagor
    16.10.2008
    21:17:00 sati
    ninny
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Meni se ova prica dopada i ne bi se slozio sa onima koji kazu da je prica bleda.Slozio bi se da je prica mnogo razvucena medjutim ne bi se slozio da je dosadna.Mene je bas drzala napetim do kraja stripa i nisam uopste razocaran kako se strip zavrsio.Po meni je bas ovako i trebao da se zavrsi strip jer bi bila totalna glupost da su se odjednom pojavili "zombiji".Pukovnik je zaista uspeo da nam ulije strah i to je posebna draz ovog MAXI-a.Ja nisam bas neki prevelik ljubitelj MAXI-a bas iz razloga sto imaju jako puno strana za 1 pricu i sto treba da budu bas zanimljivi da bi procitao ceo strip.Kod ovog MAXI-a to nije bio slucaj i procitao sam ga u jednom dahu.Sto se tice naslovnice meni se dopada i nemam zamerki.Sto se tice crteza tu jedino imam zamerki.Meni se taj novi crtez Zagora uopste ne svidja , a jos gori je Ciko.Ja sam ljubitelj ZS i kad vidim ovog novog Zagora mogu samo da kazem UZAS.Sto je najgore crtez bi dobio ocenu 10 samo da su Zagor i Ciko nacrtani kako treba.
    20.10.2008
    11:30:00 sati
    bora81
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 49%

    6, 4, 4, 7

    navalio inferno na forumu po ovoj avanturi pa rekoh da ju ponovo pročitam. na prvo čitanje nisam bio zadovoljan pričom i tako je i ostalo. nema tu ničega. već sam spominjao kako mi buretove priče izgledaju kao kolaž već viđenoga gdje on samo sastrane pokušava reči nešto svoje. putovanje brodom, pa se drvo ruši na vbrod i napadaju indijanci...valjda već 10 puta viđeno, onda bijeg kroz špilje sa skokom u vodu koja nestaje....drugi susret sa zagorovim dvojnikom...pa onda pronalazak dnevnika kod ubijenog vojnika....akronjani...pa dolazak u napuštenu utvrdu...pokušaj stvaranja atmosfere kao dolazak u skylab - opet akronjani...ali nema ni 5% onoga što je stvorio nollita...i tako...priča ide....a day in a life of zagor. cassaro bros su kriminalni...loše, loše, loše....
    07.12.2008
    23:52:00 sati
    piquet
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovo mi je bilo jako zanimljivo i to do pred sami kraj. Očekivao sam neku crnu magiju i to tipa "HAGOTOVA MOĆ" kad na kraju ništa. Tako da sam ostao poprilično razočaran, ali meni je opet bolje od prvog broja maxi izdanja.
    04.01.2009
    15:24:00 sati
    supermike
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Nisam očekivao mnogo od ove epizode, ali pročitao sam je u dahu; priča nimalo razvučena,pitka i mistična,sa odličnim akcijskim sekvencama, a najviše me je oduševilo to što u priči nema ničeg natprirodnog!
    28.02.2009
    22:34:00 sati
    anto
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 6, 6

    Ovaj niz loših Zg maxija stvarno iritira. Radnja je jednostavno dosadna i nimalo uzbudljiva, te se jednostavno može predvidjeti kako će se neki zaplet završiti. Mislim da je bilo pogrešno uvaljivati i Indijance u priču. Živa dosada.
    13.03.2009
    22:45:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 77%

    9, 9, 5, 8

    Priča koja se čita u jednom dahu i nimalo ne smeta razvučenost, nego, dapače, još i daje dodatan šarm. Šteta što crtež kvari ukupan dojam, ali sve u svemu - vrlo dobro.
    29.03.2009
    18:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 6, 7

    09.06.2009
    02:49:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Jako dobra prica koja bi bila odlicna da je kraj bio malo dramaticniji.Puno akcije,napetosti,misticnost.Nisam jos citao Dugo Putovanje pa mi je ovaj Maxi najbolji do sada.
    17.09.2009
    12:34:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    meni su svi maxiji daleko bolji od reg. serije, a ovaj pogotovo.sviđa mi se ta tajnovitost oko napuštene utvrde koja se održava do samog kraja. još više mi se sviđa da nema ničeg natprirodnog u objašnjenju tajne.
    12.11.2009
    16:06:00 sati
    adriano
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    Solidno.
    13.11.2009
    16:52:00 sati
    kasper
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Vrlo dobra priča koju sam pročitao u jednom dahu, ugodno sam iznenađen iako je mogla i malo bolje završiti! Burattini se opet pokazao sposobnim napisati zanimljivu i ne baš toliko predvidljivu priču. Iskreno očekivao sam Carmodya za nekim oltarom kako radi neki mumbo-jumbo, ali... Svaka veća zamjerka ovom maxiju bila bi svejedno bahata, no mislim da je mali prigovoru Ferriju zbog ne toliko famozne naslovnice ipak realan! Sve u svemu jedan od boljih maxija!

    18.07.2010
    13:29:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Po mom mišljenju, najbolji Zg maxi ikad !

    19.07.2010
    15:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 9, 2

    02.09.2010
    14:44:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Burattini je iznad prosjeka.Cassarov crtež baš mi je sjeo.Ferri je napravio odličnu naslovnicu,koja nije za desetku,zbog tankih prednjih nogu konja.

    20.12.2010
    16:32:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Uživao sam dok sam čitao. Vrlo dinamična epizoda, čak mi se i Cassaro sviđa.

    19.02.2011
    21:25:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Naslovnica je čista banana. Na naslov nije dobar mislio bi da je neka obična western priča.

    21.05.2011
    16:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Klasični Burattini! Umjesto da mi odmicanjem radnje raste napetost i uživljavanje u priču, meni raste nervoza i moram se boriti da ju pročitam do raja. Kako me taj tip zna iznervirati, kako zasere priču to je nemoguće.:(

    30.08.2011
    14:53:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 2, 9

    Davno sam čitao, crtež očajan toga se sećam.

    01.09.2011
    17:48:00 sati
    writer
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 80%

    10, 8, 6, 8

    Dobar strip. Kvalitetan, čak i priča drži pažnju skroz do kraja...

    24.10.2011
    18:27:00 sati
    Villain
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Ocekivao sam po hiljaditi put prozvakanu jednu te istu temu o nekoj pobuni indijanaca ili krijumcarima alkohola sto se dalo suditi po naslovnici, a dobili smo fantasticnu pricu!

    Buratini je ko stvoren za ovu maxi ediciju na 320 strana!

    Braca Casaro su cudno nacrtali kao i obicno ali moze da prodje. Ne znam zasto ne daju Feriju da nacrta neku maxi epizodu posto su po kvalitetu dosta dobre epizode

    Naslovnici ne mogu da dam manje od 10 iako je zasluzila ali mi nesto prosto ne da

    10.05.2012
    15:20:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Pravi Maxi! Akcije nije falilo.Tako je povezano,da nije nimalo dosadno. Crtez sasvim ok. Naslovnica vrlo dobra. To Ferri!

    05.06.2012
    10:47:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    29.10.2012
    15:07:00 sati
    jonnyy
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jedan od najboljih maxija... definitivno. Onaj koji se čita odjednom, bez stavljanja papirića i odgode za sutra. Crtež se odlično uklapa u karakter epizode

    03.03.2013
    18:11:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    25.06.2013
    21:34:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Inace ok prica davno sam ovo citao ali koliko se sjecam negdje u rangu tajnih agenata,crtez mi je odlican naslovna takoder!!

    04.08.2013
    20:02:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 6, 6

    21.08.2013
    17:59:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    dobar maxi, kraj je ovu priču odvukao u prosjek , Cassarovi neobično podnošljivi ali samo to..

    01.09.2013
    15:54:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 38%

    5, 2, 5, 2

    Očajan maxi, i jedna od najdosadnijih Zagorovih epizoda koje sam pročitao. Priča o poručniku-okultistu imala je potencijala, ali ta je podradnja ostala zagušena pod teretom uobičajenih sranja tipa pobune Indijanaca i sl. Kao da je Burattini imao sjajnu ideju o tom poručniku i njegovom hobiju, ali je na pola puta jednostavno rekao "jebeš ovo, 'ajmo mi ubacit western elemente iz svake Zagorove epizode ikad i to će biti to".

    Na crtež braće Cassaro teško se da naviknuti, tako je generičan, neupadljiv i zaboravljiv, a da ne spominjem da ima puno grešaka, kao onaj poručnikov portret koji se u svakom kadru drugačije zrcali. Naslovnica je dosadna i nimalo atraktivna.

    13.09.2013
    16:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 6, 5

    ...iako ništa posebno,ovo mi je jedan od boljih Zagorovih maxia. Priča po atmosferi u stilu prvih Zagorovih priča od pred 40 i više godina,s iznimkom da je ova priča prerazvučena na ovih 320 strana. Naravno,iz navike smo svi mi očekivali rasplet prepun natprirodnog,a na kraju "čorak" i KAAABOOOM! Što se tiče crteža...čini mi se da Cassaro pokušava kopirati neke "legendarne" Zagorove crtače,ali mu to u nekim djelovima ne ide baš najbolje. Ferri je mogao i bolje.
    20.09.2013
    16:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    25.06.2014
    12:55:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Bravo Bure!

    25.06.2014
    21:36:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Fina priča koja je napeta i tajanstvena do samog kraja.

    24.09.2014
    13:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    fin uzbudljiv maxi za kupiti na trafici i uživati u 320 stranica iako je finito malo-puno prazan. Ono dođeš do kraja i kažeš - to je... to?

     

    Al ok je, ful mistična epizoda ...I ne slažem se da je M.Burattini bolji od M.Bosselia, ipak

    10.11.2014
    18:06:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 4, 8

    solidam maxi koji kvare Cassarovi

    25.07.2015
    21:22:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Dobre postavke epizode, u realizaciji par sitnica teških za gutanje, poput poštede života zarobljenim na brodici da bi se pričekalo vijećanje i lako odustajanje Crvene košulje od osvete na kraju, ali nisu to nikakve kardinalne greške tako da vrijedi pročitati par godina nakon debitantskog čitanja. 

    Cassarovi mi nisu mrski kao mnogima, posebno mi se sviđa crtež vojnika koji je imao traumu od Carmodyja. Smijao sam se na njegove face kad bi dobio napad.

    30.05.2016
    09:30:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 70%

    9, 8, 4, 7

    Vrlo dobra priča prepuna napetosti iako stoji da se završetak mogao razviti na drugačiji način. Nije to trebalo biti ništa natprirodno, već bi bilo dovoljno samo izbaciti neke klišeje koji su prisutni. Tu mislim na iskorištavanje pukovnika Carmodyja od strane njegovih nižih časnika u svrhu nabavke velike količine robe za prodaju. Pokušaj bogaćenja na razne načine je viđen već puno puta u Zagorovom serijalu pa nije bilo potrebe da se i ovdje provlači taj motiv. Iako se pojavio tek na kraju, sva ranija saznanja o Carmodyju kroz priče vojnika (posebno Nicholsa) su pomogla da se stekne prava slika o tom ludom zapovjedniku. I on ju je na kraju potpuno opravdao svojim samoubilačkim činom. Vojnici prerušeni u trapere su dobar potez, bio sam gotovo uivjeren da je Gentry zapravo pukovnik Carmody čim se Nicholsu bio učinio poznat. Da je stvarno bilo tako možda bi njegova pojava još dobila na dijaboličnosti, ali bi bila prisutna i doza predvidljivosti koju je uvijek bolje izbjeći koliko se može.

    Crtež je najslabiji dio priče ali ću mu ipak dati ocjenu više nego što zaslužuje, čisto da malo podigne ukupni dojam.

    23.07.2016
    22:15:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Jako dobra epizoda. Priča me oduševila jer ima dosta dodirnih točaka s Texom. Scenarij brzo teče, čak i Cassaro dobro odradili, ne znam zašto su ljudi baš toliko protiv njih. Naslovnica najslabija karika.

    18.03.2018
    16:25:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Jedan od boljih Maxija.

    21.05.2018
    11:09:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    Priča koja ne gubi na zanimljivosti do samog kraja.

    04.06.2019
    11:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    11.02.2020
    17:14:00 sati
    suply1
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Dobri stari maxi, kad price i scenarij nisu bile totalne katastrofe kao sto su u novijim epizodama.  Crtez Cassarovih je ovdje najslabija tacka, dok je Burratinijev scenarij u stvari veoma dobar, puno bolji od onoga sto se ocekivalo.  Likovi su zanimljivi, i ne pricaju drveno kao inace u slabijim Zagorovim epizodama, i onaj Otac Koenig je veoma dobro smisljen i napisan lik.  Takodje su interesantni Haddock, Gibson, indijanac Crvena Kosulja i Carmody, koji je na kraju totalno poludio. Ima ovdje dosta napetosti i akcije, a i dijalozi su dobri.  Steta sto danasnji Maxiji nisu ni blizu ovih starih.  Ferrijeva naslovnica vrlo dobra, i u stvari ne daje previse o prici; stavise, nekako prezentira totalno drugaciju epizodu od one koje obecava, sto je u stvari super stvar.

    24.05.2020
    08:52:00 sati
    acestroke
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 242
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1591
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 605
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 638
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2548
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2432
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1591
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum