Noćna mora na moru

Zagor

ZG MX 5 | 304 str.

Kapetan Fishleg zajedno s cijelom posadom nestane u vodama Atlantskog oceana, a Zagor i Fishlegova nećakinja Virginia sanjaju istu noćnu moru. Noćnu moru koja će se pretvoriti u mučnu potragu za nestalim prijateljima na brodu Dark Shark osvetoljubivog kapetana Sinna. Uza sve morske opasnosti, potraga za prijateljima i lov na misteriozno stvorenje iznijet će na svjetlo dana demone koje mornari nose u sebi... Može li Zagor uopće nešto učiniti protiv nevidljivog neprijatelja?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 44%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 53%

P*5

S*4

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Noćna mora na moru
  ZG MX 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Incubo sul mare
  ZG MAXI 5

ZANIMLJIVOSTI

 • Priča sadrži kratki uvod Sergija Bonellija, odnosno priča nam o nekadašnjoj ulozi lova na kitove, a i o utjelovljenjima poznatog romana Hermana Melvilea "Moby Dick" u Bonellijevim izdanjima. Spomenimo junake koji su obrađivali temu: DD sp6 "Na ruti Moby Dicka", Tex, Mali Rendžer, Ken Parker "Kitolovci", i "Moby Dick" Dina Battaglie, "Moby Dick" by Pahek/Pecau.
 • Vidi epizodu ZG ZS #994/996 "Sveti breg" by Capone; MM #79/81 "Dan dupina"
 • Str. 20., Kraken proždire brod? Nije prvi put, vidi ZG SD #52 "Kraken!"
 • Str. 226., u ZG #400 "Dugin most" (kod nas SP6), Zagor je iskupio svoje grijehe i oprostio ocu.

"Call me... Zagor!"

Očito je svakom scenaristu san i čast obraditi na svoj način legendu o Velikom Bijelom ili crvenom kitu kojega je Melville izvorno nazvao "Moby Dick". Jedan od prvih Dylanovih specijalaca koje je Ludens izdao bio je baš "Na ruti Moby Dicka" Tita Faracija, koji je bio izdan u čast 150-te godišnjice romana (napisan 1851. godine). Bilo je to high-tech putovanje u potrazi za Velikim Bijelim koji je rezultirao susretom sa samom esencijom kita, a i pokazao nam vremensko-prostorni fenomen vezan uz supostojanje Mobyja i Achaba. Mignacco je scenarist izvorno iz staffa Mister Noa (koji sada više niti ne izlazi u redovnoj seriji), no povremeno ima izlete i u druge Bonellijeve domene, pa i u Zagora. On je također poput Faracija zamislio priču o Moby Dicku kao mistično putovanje u neistražene predjele oceana, ali i u ljudsku psihu i strahove.

Treba li naći bolju kitolovnu posadu od one kapetana Charlesa Fishlega da se ulovi jedan neulovljivi kit? Naravno da ne treba. Samo što je problem što je ta posada nestala. Mignacco u priču uvodi ove čitateljstvu drage i poznate likove, no u centru priče zapravo će biti posada jednog drugog, prokletog broda. Prokletog zato što je njegov kapetan destruktivna osoba koja će svoje interese htjeti zadovoljiti bez obzira na sve. Ludilo opsjednutosti, pritajeni bijes i osvetoljubivost koje kapetan Mordecai Sinn gaji prema velikom kitu jednaka je osjećajima koje nosi i njegov alter-ego iz drugog romana, kapetan Achab. Donekle znakovito prezime, Sinn kao sin/grijeh. Starome mornaru koji je upozoravao ljude da ne idu na taj brod nisu trebale nikakve nadnaravne moći da bi shvatio kakva se sudbina sprema Sinnu i Dark Sharku. Već on je nagovijestio da su veći problem unutarnji demoni koji muče čovječju dušu od stvarnih opasnosti. Svaki član posade skoro je istovjetan članovima posade iz Moby Dicka. Primjerice, Mawree bi mogao odgovarati Maoru Queeqegu.

Ono što ćemo pobliže upoznati nije neka karakterizacija likova, to je više upoznavanje likova kroz njihove strahove u svrhu demonstracije moći nepoznatog telepatskog/empatskog entiteta. Najteže suočavanje kod ljudi jest ono sa svojim strahovima, svako ih rađe drži u sebi na sigurnome i misli da ako oni ne izlaze na vidjelo, da je stvar riješena. Postupanje Crvene Smrti je zapravo obrambeni mehanizam jednog inteligentnog entiteta. Utjelotvorenje strahova i stvorenje koji koristi strah kao svoje oružje vidjeli smo u jednoj ne tako davnoj Caponeovoj epizodi "Sveti breg", koja za razliku od ove, osim oniričkih sekvenci i odlične mračne atmosfere, ima i smisleno i konstruktivno razrješenje misterija. Ferri je tamo koliko se sjećam, bolje dočarao atmosferu crnim sjenama i sjenčanjima, nego to radi Cassaro.

Najviše me pogodila monotonost scenarija i inzistiranje na oniričkim sekvencama tipa Dylan Dog. Previše nepotrebnih digresija zaista usporava radnju do bola. Zadnjih tridesetak stranica -nepotrebno. Zašto je pobogu trebalo još ubaciti napad pljačkaša na Chica? Osim još jedne demonstracije telepatskih moći Crvene Smrti kojih smo ionako već bili zasićeni tijekom radnje. Isto tako, Mignacco se usredotočio na crnilo u ljudima i utjelotvorenja straha, i lišio nas na kraju pravog objašnjenja što kit zapravo jest. Jel on izvanzemaljski inteligentni entitet? Rezultat (ne)uspjelog atlantidskog pokusa? Ima li to kakve veze s MM #79/81 "Dan dupina"? Nešto okultnije i mističnije? Dio Velikih Starih? Ne zna se. Ali zna se da ima uspješnu obranu protiv svojih napadača, i da je naš strah njegovo najjače oružje!

"Moramo uhvatiti najgore čudovište koje je ikad prebivalo u moru... Kita poznatog pod imenom Crvena Smrt!"


~LIKOVI~

Port Whale(Luka kitova)/Golden Baby(Zlatno dijete)/Dark Shark (Mračni morski pas) - lokacije,

Mordecai Sinn – kapetan kitolovca Dark Shark (alter-ego famoznog Achaba),
Virginia Humboldt – nećakinja kapetana Fishlega, slijepi putnik na brod s misijom pomoći Zagoru u potrazi,
Crvena smrt/"Moby Dick" – mistificiran veliki kit kojega bi mnogi htjeli uloviti, utjelotvorenje svih strahova,
Trampy – Chicov suučesnik u zločinu, ovaj put prodaju lingvistički eliksir,
Sloother - mlađi časnik,
Acheson – stariji časnik i iskusni kitolovac, ima stanovitih problema s ocem,
doktor Eagle – doktor i istraživač, na brodu je s misijom da rasvjetli misteriju Crvene Smrti,
Johnny Gold – stari morski vuk, možebitni bivši gusar čiji najveći strah je da ga ne nađu pirati kojima je ukrao blago,
Manhattan – Indijanac iz posade, najveći strah su dakako bijelci koji su poubijali njegov narod,
Mawree – Maor, suočen s legendama svog naroda,
izgubljena posada Golden Baby – Charles Fishleg, Ramath, itd.

Naprijed

ZG MX 4 Napuštena utvrda

ZG MX 6 Tajni agenti

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • manhunter

  Ukupna ocjena 35%

  4, 4, 1, 8

  Kao što samo ime kaže: noćna mora.
  26.05.2008
  18:05:00 sati
  manhunter
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Zabavna i zanimljva epizoda. Ništa spektakularno, no to se niti ne očekuje. Od maxi Zagora se očekuje oko 3 sata uživanja i puštanja mozga na pašu.Crtež je prolazan.Naslovnica je, iako puna disproporcija, upečatljiva i upada u oči. Nije loše.  
  26.05.2008
  18:42:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  Strip je više nego dobar.s obzirom da ga je crtao Cassaro koji inače nije imao zapaženijih priča 
  26.05.2008
  19:33:00 sati
  olegpici
  uredi
 • Pavel01

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 2, 4

  smece, totalno smece. da kazem nema smisla? ma ne trazim smisao u stripu... jednostavno dosadno, nema nikakvu radnju, niz nepovezanih gluposti. isprazno. najgori zagor svih vremena, trgovci viskijem su zlato za ovo proseravanje.
  26.05.2008
  20:35:00 sati
  Pavel01
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 41%

  3, 2, 6, 8

  Lijepa je ova naslovnica :)
  26.05.2008
  20:39:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 5, 9

  Od ovog maxija nisam mnogo očekivao tako da sam ostao iznenađen kvalitetom priče. Jedan zanimljiv Zagor, potpuno drugačija epizoda, baš onako za promjenu. Nekako mi se ovakve epizode inače nisu svidjele kod nekih drugih junaka ali ovdje je bilo baš dobro. Najviše mi smeta užasan Ludensov naslov, moglo se to izbjeći.
  26.05.2008
  20:53:00 sati
  delboj
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 55%

  4, 3, 9, 7

  Ovde jedino što valja je debljina,naslov i crtež.
  26.05.2008
  22:27:00 sati
  kico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 59%

  5, 5, 7, 8

  Nije skroz loše, ali loše je.Cassaro se ne snalazi u moru, al`zato Gašparova cvjeta! Naslov je zamka u koju je samo ona mogla upasti očito
  27.05.2008
  13:49:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 4, 4

  Razočaravajuće-bez prave radnje.
  27.05.2008
  14:29:00 sati
  miroslav001
  uredi
 • Ukupna ocjena 41%

  1, 5, 5, 8

  Prica bez smisla,nazalost!
  27.05.2008
  20:05:00 sati
  zagorovac
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 31%

  3, 2, 4, 4

  Ovo bi se ustvari trebalo zvati ''Noćna mora u stripu''. Kakvih dosadnih i iscrpljujućih 300 stranica stripa! Podsvjesno sam ga izbjegavao od kad sam ga kupio, kao pročitat ću ga već jednom, i gle čuda bio sam u pravu. Kamo sreće da ova recenzija nije ni napisana, možda ga nikad nebi ni pročitao. Sramota, šta drugo reći.
  29.05.2008
  00:58:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 53%

  5, 5, 6, 5

  Slično kao i kolega flamboyant, dugo sam izbjegavao ovaj maxi očekujući totalnu nulu od epizode ali ajde ruku na srce nije baš takova katastrofa iako se čovjek zapita koja je svrha Zgorovih maxija (osim prva 2 svi su očajni do bola). Sam lov na kita i misterija oko njega je u prvom dijelu dosta dobro prikazana i napeta ali rasplet je razočaravajući. Vjerojatno ni Miggnacu samome nije jasno što je htio sa kitom pa se potpuno izgubio na kraju..Ne razumijem zbog čega na kraju dio sa pljačkašima na Chica i njegovo objašnjenje kako je pomoću kita uspio dozvati mornare sa Golden Baby da mu pomognu..užas jedan. Crtež čak i solidan , korektno je prikazan lov na kitove ali naslovnica je još jedan Ferrijev poraz - lijeva Zagorova ruka je apsolutno prevelika u odnosu na tijelo.
  29.05.2008
  12:28:00 sati
  Aco
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Naslov mutav, strip super
  29.05.2008
  16:44:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 25%

  1, 1, 4, 7

  Jedva sam čekao recenziju za ovo zlo-djelo od stripa. Obzirom da sam veliki ljubitelj našeg junaka i da su mi kriterijumi za ocjenu njegovih priča praktično nepostojeći, moram reći da je ovo NAJGORI Zagor koji sam ikad pročitao. Priča je mnoooogo loše izvedena, već desetak puta mnogo bolje ispričana u drugim strip serijalima; mislim da će ovo biti jedina epizoda Zagora koju ću samo jednom pročitati i koju ću poprijeko gledati svaki put kad se sretnemo. Uz to i loš crtež da stavi tačku na ovu gadnu sraćku.
  02.06.2008
  09:53:00 sati
  vope
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 15%

  1, 1, 1, 6

  Vjerojatno najgori Zagor svih vremena. Suočavanje s vlastitim strahovima, kit koji nije kit i koji noćnim morama napada one bedake na brodu.... ma glava me boli XP. Crtež grozan. Odmah me uhvati muka kad se sjetim ovog stripa.
  03.06.2008
  00:16:00 sati
  Inferno
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 37%

  3, 3, 5, 4

  da nisam koristio tehniku brzog čitanja, tj preskakao puno toga, nikada ne bi došao do kraja, koji i nije tako očajan, ali kada se pridoda ta besmislena razvučenost, teško se da podnijeti, sve je moglo stati na 96 stranicacassaro mi je prvi put podnošljiv, inače, kad vidim taj crtež muka me uhvati, ali ovdje je skoro solidane da, dobra stvar mi je da se čiko više družio s virginijom od zagora, ono njihovo međusobno šamaranje je skroz erotično
  03.06.2008
  07:22:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  meni dobra epizoda,veoma zanimljiva
  05.06.2008
  19:14:00 sati
  dzoni
  uredi
 • Aftermath

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  Nije tako loše sve do zadnjih 20 strana, kad se saznaje rasplet. Tih 20 strana je nešto najlošije što sam ikad procitao. Kit koji šalje nocne more, joj kako glupo. Dok citate strip imate osjecaj da je prerazvucen, tj da bi mogao i na 150 str umjesto 304 str. Po meni je ovdje stvarno nepotreban bio Trampy i ono kad Chicu ukradu novac, takoder onaj lov na kita podsjeca na jednu epizodu iz Ken Parkera. Atmosfera je u pocetku dobra, no što strip dalje odmice to je gluplji. Najbolji dio je kad Chico kaže Virginiji da je mlada i neiskusnaCrtež sasvim solidan, naslovnica je najbolji dio ovog maksija pa zato ocjena više.
  23.06.2008
  13:54:00 sati
  Aftermath
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 38%

  4, 3, 3, 8

  Slabo, slabo , ocekaivao sam puno vise , sudeci po naslovu i naslovnici.Ovakva prica da se stavi u maxi, i to jos na 350 stranica, a da nema nekog smisla, cisti promasaj.
  25.06.2008
  00:48:00 sati
  bitola
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 2, 5

  30.06.2008
  05:54:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 61%

  7, 5, 5, 10

  Razvučeno, zadnjih  dvadesetak stranica glupo i nepotrebno, crtež loš, ali sveukupno, nije to tako ni loše. Sudeći po komentarima, očekivao sam nešto puno gore. Naslovnica jako zanimljiva i privlačna.
  02.07.2008
  06:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 60%

  6, 5, 7, 6

  Pocetak price nije los, ali je radnja previse razvucena za moj ukus. 304 stranice su previse za ovaj strip. Moglo se odsjeci 100-120 stranica i bilo bi bolje, puno uzbudljivije (gdje je Dnevnik kad ga trebas :)) Ovako je ispalo slicno kao Napustena Utvrda, solidan pocetak, ali pre spora i pre duga sredina. Cassaro je O.K. ima nekoliko odlicnih tabli, pogotovo onih na pola stranice.  
  11.07.2008
  18:07:00 sati
  D.J.
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Bože šta si me natira da ovo smeće čitam.Slažem se sa mnogima da je ovo jedan od najgorih Zagora uopće, glupost na glupost i tako stranicu po stranicu a naslovnica je isto bezveez ka da ju je Cassaro crta
  13.07.2008
  12:21:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Meni jako dobra prica. I nije mi bilo dosadno ni u jednom trenutku. Mnogo razlicitih likova na brodu,ali definitinvo se izdvaja kapetan. Tvrd orah nema sta i opsednut Crvenom Smrti. Uopste ideja je dobra, ludilo mornara izazvano njihovim najvecim strahovima koje iz najmracnijih delova njihove svesti izvlaci kit. Prica se lepo razvija i citalac na pocetku ne moze da predpostavi sta se zapravo desilo "Golden Baby" i sta je to misteriozno vezano za Crvenu Smrt. Crtez mi je u ovoj epizodi veoma dobar. Bas je nekako "seo" dobro. Naslovnica jako dobra. Ostala mi je u secanju scena kada su prvi put spustili camce u vodu da bi ulovili Crvenu Smrt i Zagor ugledao one kao duse od morske pene,naravno to je bila halucinacija,ali u tom trenutku je bas doprinelo napetosti atmosfere. Uopste ovaj maxi ima u nekoliko delova tu napetu atmosferu. Dobro je i Zagorovo drzanje u tim napetim situacijama,bas kako i dolikuje kralju darkwooda:) Ali ipak ne uspeva da iskontrolise situaciju nego se brod na kraju nasuka, jos jedan + od mene.
  31.07.2008
  18:42:00 sati
  Mrtvacka glava
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  .,istina da je pri?a bila malo razvu?ena i ono s kitom je bilo malo jadno.,ali osim toga dost dobar maxi za razliku od ostalih.,crtež loš.,naslovnika ok.,naslov je mogo bit malo druk?iji.,ovak je jadno
  30.08.2008
  12:22:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 5, 7

  nije strip tako loš kao u prethodnim komentarima, ali ipak je razočarenje. možda scenarij i nije tako loš, ali se ipak razvuklo i bezvezan kraj.
  19.09.2008
  23:12:00 sati
  Deva
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  Nije ništa posebno, ali je baš onako za razonodu, za dobro provedenih 3 sata!
  04.10.2008
  17:56:00 sati
  Deimos
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 2, 10

  16.10.2008
  21:18:00 sati
  ninny
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 37%

  2, 3, 5, 7

  Početak mi je zakon a kasnije dosta me dobro priča održavala u neizvjesnosti dok zadnjih stotinu stranica postaju stvarno noćna mora ali za sami strip. Kit i taj kraj su jedno od većih promašaja modernog Zagora. Eh gdje su Nollita i Sclavi da napišu koji novi broj.
  04.01.2009
  15:33:00 sati
  supermike
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 35%

  2, 2, 7, 2

  Koja dosadna, umobolna prica bez ikakvog smisla i radnje. Svakakve sam gluposti procitao, ali ovo je vrhunac. dijeli prijestolje s onim bedastim Veribadovim bubama koje kontrolise nekom spravom, bljak.Pitam se kako Bonelli dozvoljava da se izdaju ovako glupe price. Nevjerovatno.Cassaro-nista posebno, ali moze proci.Inace mi prija nejgov crtez, ali je ovdje malo popustio.  Naslovnica-ne moze gore 
  04.01.2009
  23:46:00 sati
  jasa
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 34%

  1, 2, 7, 4

  Očito da se ovaj Maxi naslanja na Moby Dicka, samo što je ovo loša izvedba. Najgluplje mi je bilo pretkraj kad se svi suočavaju sa svojim strahovima, pri čemu bih se fokusirao na Zagorov primjer. Pa Zagor se valjda riješio svojih problema i strahova iz prošlosti u Specijalu Dugin most, a ovdje ga očito ista krivnja i dalje progoni.
  13.03.2009
  22:50:00 sati
  Panon
  uredi
 • Disko

  Ukupna ocjena 48%

  5, 5, 4, 6

  Bas strip za ubit vrijeme i nista vise.. tesko da cu ga jos jednom procitati.
  25.03.2009
  09:41:00 sati
  Disko
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 34%

  1, 3, 6, 4

  1 za priču jer mislm da i nema priče... totalne gluposti pogotovo ono sa Chicom i banditima. Cassaro dosta dobar, naslovnici mala ocjena jer me potpuno prevarila - ja očekivao supe horror noćnu moru sa mrtvom posadom Golden Baby (ili zombijevskom) a dobio sam hrpu nepovezanih gluposti koje su mi samo uzele vrijeme.
  27.03.2009
  14:26:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  4, 4, 6, 6

  07.05.2009
  00:56:00 sati
  Brdar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 5, 9

  Nije ovo tako lose kako neki ocjenjuju.
  U Italiji ovaj maxi smatraju cak jednim od boljih. 
  Strip u kojem se pojavljuje Virginia ne moze nikada biti totalno los.
  Naravno da je Ludensov prijevod glup, ali to nema nikakve veze sa samim stripom.
  25.05.2009
  18:33:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 52%

  4, 5, 5, 10

  Ovako visoka ocijena je samo zbog naslovnice koja mi se previse svidja i koja mi je toliko obecavala da ce prica biti jaka kad ono totalno razocaranje, a ostalo jadno bezveze pogotvo kraj,ovo nije prica za Zagora.
  08.06.2009
  09:59:00 sati
  Ferri
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 26%

  2, 1, 3, 8

  Svaki crtač, osim svojih (ne)kvaliteta i stil(ov)a ima i točno određen sadržaj koji najbolje crta. Nekima je taj diapazon širok (Ferri), a nekima nije.Uglavnom, najveća je pogreška dati crtaču da crta krajolike i radnju koja mu ne leži. Primjer lošeg odabira crtača je npr. Grenland koji je crtao Chiarolla, što je potpuno pogrešno, s obzirom da je te hladne linije polarnih krajeva trebao definitivno crtati netko drugi. Dobri primjeri su Laurentijeve Močvara robijaša, te npr, Cassarova Demonska knjiga. Potonji definitivno nije trebao crtati ovu epizodu. To je bila najveća greška. Laurenti, Della Monica, bilo tko, samo ne Cassaro.A radnja...radnja vam garantira noćnu moru dok čitate gdjegod se nalazili, a ne samo na moru.Visoka ocjena jedino naslovnici.
  24.06.2009
  14:26:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 56%

  5, 4, 7, 8

  Volim priču o Mobyju Dicku, kao i stripove i filmove koji se bave tom tematikom, ali ovo je majke mi previše. Ne samo da su u naletu kreativnosti svi likovi u principu kopija onih iz knjige, već je ovaj kit u stvari nekakva iluzija nepoznatog porijekla ili smisla koja ima telepatske sposobnosti i sposobnosti kopiranja epizode Tisuću lica straha. A još gore je kako likovi tako lako prihvaćaju tu činjenicu da postoji jebeni telepatski kit. Kao kad npr. pričaju Zagor i Virginia, i to onako ležerno, "Da, da, kit koji nije kit, iluzije, psihomanipulacija itd." MA ŠTA??? TO JE JEBENI CRVENI OGROMNI TELEPATSKI KIT!!!!!! A tek ona završnica kad pljačkaju Chica, tu se tek vidi kako je Mignacco bio bezidejan. Jedina svjetla točka scenarija je scena s Trampyjem, koja je bila zabavna, i one scene sa strahovima mornara su zanimljive, ali osim toga, apsolutno ništa ne valja u ovom raspašoju.
  Cassaro je još i OK. Solidno je nacrtao čudovišta. Naslovnica je čista navlakuša, a naslov je za anale. :D
  11.07.2009
  18:06:00 sati
  Opti
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  jedan lošijih Zagor maxija a tek naslov Ludensovog izdanja, moglo je komotno Nočna strava na moru ili Morske nočne more.
  12.07.2009
  16:25:00 sati
  teller
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 28%

  3, 2, 2, 7

  Živi užas. Ctrež ODVRATAN

  08.05.2010
  22:47:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  3, 3, 5, 7

  Loše, vrlo loše. Ovo treba čitati samo za kaznu.

  10.05.2010
  14:13:00 sati
  muamerc
  uredi
 • Andrej

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  Naslov glupav,crtež meni dosta dobar a takva je i naslovnica...

  27.09.2010
  21:03:00 sati
  Andrej
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 57%

  6, 4, 6, 9

  Prijevod naslova je živi ridikul. Sama priča nije loša, ali je radnja razvučena i nedorečena. Što je taj kit uistinu, vrag će znati! Ne shvaćam kako netko može 300 stranica mudrovati i prodavati neku filozofiju a da na kraju nije rekao ništa. Kao da slušam Jacine govore, pusta trabunjanja a ništa konkretno.

  Cassaro mi nikako ne leži. Njegov crtež je valjda ovaj kit proicirao kao najgore strahove čitatelja.

  28.09.2010
  10:07:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  A dajte.. Pa nije ovo baš toliko loše.. Slažem se da ima nekih nelogičnosti, i malo dosade, i nekih nepotrebnih dijelova, ali opet.. Mislim da nije ovo baš za baciti.. Da budem iskren, čak sam malko i uživao čitajući ovo..  Cassaro solidan, a naslovnica je i meni dosta loša.. A sam naslov epizode, da ne govorim..

  09.12.2010
  15:55:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 7, 9

  Mignacco je razbacao radnju.On očito ne zna Zagorove uzvike(str.20:"Tisuću mi bubnjeva!").Što se tiče crteža,Crtež je mogao biti puno bolji.Meni je Cassaro inače odličan crtač među Zagorima.Ima nekih loše nacrtanih kadrova kao što su:str.213(Virginia pljusne Chica,s njezine desne strane prema njezinoj lijevoj strani,a Chico je glavom okrenut na lijevu stranu(Virginiinu desnu stranu)),Crvena smrt je na 304.strani nekako smiješno nacrtana,itd.Naslovnica mi je odlična,ali Zagorova je faca čudna. 

  09.01.2011
  10:07:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  5, 2, 7, 6

  Nedovršeno, nejasno, razvučeno, neiskorišćen potencijal priče koja je obećavala. Čitati 300 strana a da kraj bude tako neuvjerljiv, mislim šta reći! A smiješan mi je ramat koji kao sve vrijeme govori da je sve u redu a naši se junaci tripuju... Cassaro zapravo i nije loš, nije ni naslovnica...

  09.03.2011
  13:16:00 sati
  malek
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  A opet i nije tako loš.

  27.04.2011
  01:14:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 61%

  5, 7, 5, 10

  Što sve nisu posrali i usrali na ovih 320 stranica. Mislim da nitko živ ne razumije o čemu se tu radi. Zbog naslovnice sam očekivao nešto u rangu s Ukletim Holandezom.

  04.06.2011
  14:37:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 69%

  6, 8, 8, 3

  Meni je ovo odlično, priča mi nije razvučena, jako mi se sviđa. Cassaro također. Naslovnica loša, naslov grozan.

  20.06.2011
  17:33:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 34%

  4, 1, 4, 7

  Zijeeeeev...uaah...zzzzzzzzzzzzzz

  28.07.2011
  21:12:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 6, 8

  Meni je ovaj strip bio simpatičan iako ima neki dd trip.

  24.10.2011
  18:25:00 sati
  Villain
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 72%

  6, 7, 8, 9

  Prica prosecna,ne znam zasto al je meni dobro legla(verovatno jer sam pre citanja video ocenje citatelja ovdje i nisam mnogo ocekivao).

  29.01.2012
  14:39:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Meni je simpaticna epizoda. Mogli su da otkriju sta je taj kit ili mozda Mingaco ceka neku drugu epizodu gde ce to da objasni.

  Primetio sam da u novijim epizodama uopste nema Fishlega u ovoj epizodi on ima veoma kratku ulogu

  Naslovnica odlicna

  13.05.2012
  16:42:00 sati
  going going
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 41%

  3, 3, 7, 2

  Sta je bilo ovo? Neki reklamni strip za Greenpeace? Napocetku,brodovi,more,sunce sve lijepo. Al onda one iluzije i halicunacije,morao sam uvjek dva puta procitati da se ne izgubim. Crtez ,aj prolazi nekako,pogotovo virginia mi je zapinjala za oko.Ovo nije bilo za Zagor-maxi. Naslovnica je ocajna kao i cijeli strip.

  07.06.2012
  20:43:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Meni je priča odlična i mistična. Volim zagora kada je na moru. Tu je i Fishelingova posada. Upečatljivi likovi kao što su kapetan Sinn, Acheson, Sloother, Virginia... Odlično je i napravljena priča, puna akcije, puna morskih događaja. Jedino zadnjih dvadeset stranica mi nije baš naj sjelo, ali zbog cijele priče, zaboravlja se.

  Ima vrhunskih scenarija kao što je prikazivanje nočnih mora mornara, kao što je Zagor u vodi, pokušaj Zagora da spasi Sinna i susret sa kitom, to mi je fantastičan scenario.

  Cassaro nije baš za ovakve " morske " krajolike više mu pašu brda, pustinje i planine kao u epizodi " Krv Apača ". Ali nije ni podbacio, naprotiv neke je scene fantastično nacrtao.

  Naslovnica za mene čista desetka. Od ideje, boje, realizacije. Jako dobra i upečatljiva naslovnica. Istina šteka naslov ali zaboravlja se u odnosu na naslovnicu i strip.

  Na kraju vidi se da sam rijetki tko je dao odlične ocijene za ovo. Meni je ovo jako dobra priča. Naprosto uživao sam u morskoj avanturi našega junaka.

  28.09.2012
  01:47:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 77%

  9, 9, 5, 8

  Osim glupog prijevoda naslova, dosta lošeg crteža Cassara te zbrzanih zadnjih 20-ak stranica,

  ne vidim što je ovdje toliko loše kako se drugi žale!

  Sjajna pitkoća pripovijedanja, napeto do bola, mistično, mnogo akcije...izvrstan maxi i jedan od

  jako dobrih!!

  Mignaccio je sajan scenarist u Zagoru, placa gore! :))

  25.05.2013
  21:04:00 sati
  macca1985
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  Najjače je kad Zagoru dođu strahovi (226. strana) u obliku njegovog oca i onda on kaže "ocu" da su to izgladili a strahu, tj. ocu upitnik i uskličnik iznad glave. Zagor je zajeba halucinaciju, koja lakrdija haha. Priča počinje biti razvučena nakon 200-injak strana i  počinju se ponavljati neke scene a samo to objašnjenje na kraju je isto bezvezno ali ipak nije totalna katastrofa. Šteta što je naslovnica totalna navlakuša, zbog nje san očekiva nešto slično legendarnoj "Morskoj stravi". Crtež dobar, Cassarovi su se snašli u morskoj tematici iako im ona baš i ne odgovara. Likovi su dosadna kopija iz romana, nije mi jasna ta fasciniranost Moby Dickom pa da u svakom serijalu moramo imati strip posvećen njemu.

  02.07.2013
  12:35:00 sati
  mpavin
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 28%

  2, 2, 4, 4

  Jad i bijeda. Maxiji su poznati po tome da budu što gluplje epizode.

  03.07.2013
  13:09:00 sati
  writer
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 8, 9

  Ovo ste popljuvali a epizoda nije ni tolko losa, ok onaj kraj je malo priglup i sva ta stvar s kitom je idiotska al nema veze epizoda je zabavna i zanimljiva.crtez dobar naslovnica odlicna!!

  31.07.2013
  17:15:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 45%

  6, 4, 4, 3

  Ova epizoda ima sindrom od kojeg u zadnjih nekoliko godina boluje većina Bonellijevih junaka,a to je da dobra i napeta priča ima usrani i nikakav konačni rasplet i završetak....šteta,jer ovaj maxi ima početak priče u maniri najboljih Zagorovih epizoda,ali u konačnici ovo ispada još jedno maxi sranje. Jedina svijetla strana crteža su krajobrazi pučine,ali crtež likova je jedan veliki promašaj,a pogotovo mi idu na živce crtači poput ovog Cassara kada fakira Ramatha nacrtaju kao nekog body bildera prepunog mišića. Ferri je nacrtao jednu od najlošijih naslovnica u svojoj povjesti-pogledajte samo facu ovog mornara u pozadini!
  11.08.2013
  09:08:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  3, 2, 6, 7

  21.08.2013
  18:36:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 46%

  6, 2, 5, 7

  Promašaj, na nekim dijelovima ima toliko jadnih scena i gluposti da ti postaje žao što trošiš vrijeme na ovaj strip

  01.09.2013
  15:56:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  strip mi je bio zanimljiv, i ne vidim zašto je toliko loše ocjenjen od ljudi, istina, naslov Noćna mora na moru je izmislila neka teža budala, ali sam strip je meni zanimljiv, sviđa mi se kako se odvija radnja a čitateljima je ostavljeno na maštu i volju da razmišljaju kako to da je kit imao specijalne moći, koji su razlozi toga. pohvale za ovaj maxi, a žao mi je što je toliko popljuvan u nekoliko komentara, ali tome je doprinjeo i naslov stripa Noćna mora na moru, koji odmah asocira na šrot od stripa a zapravo je sama priča zanimljiva i dobra i poslužila je svojoj svrhi - a to je da zabavi čitatelja

  12.10.2013
  21:28:00 sati
  Koresh
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Nažalost nemam ovaj strip tako da ću za sve ostalo osim za naslovnicu staviti ocjenu 5 od 10. Slika na naslovnici nije loša, ali naslov! Gospode Bože pa "NOĆNA MORA NA MORU"!!! Postoji li uopće više zbunjujući naslov na svijetu! Pa zar Ludens nije mogao bar malo izmijeniti naslov a ne ovo napisati! Inače imaju loš prijevod, a sad kad jedan jedini put u povijesti mora nešto drugačije prevesti to ne učine! Kada sam vidio da je strip izašao mislio sam da je to neka šala, ali kao što vi svi vidite NIJE!!!

  05.04.2014
  19:17:00 sati
  brancika
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 1, 7

  Zagorov debakl

  07.04.2014
  22:46:00 sati
  ike666
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 7, 10

  25.06.2014
  12:55:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 5, 9

  Kao da čitam Dylan Doga i izgubim se sa svim tim duhovima. 

  08.07.2014
  10:24:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 37%

  3, 3, 4, 7

  13.09.2014
  16:41:00 sati
  goldengaidin
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 43%

  3, 3, 6, 7

  Kako priča kaže "Noćna Mora"

  24.09.2014
  13:28:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • nightman36

  Ukupna ocjena 46%

  4, 3, 6, 7

  ...ovo bi bilo nekakvo silovanje maštovitosti scenarista i to još jako preeeduuugačo raspisano. Baš nemaštovito!

  Čak i Trampy u uvodu pamti bolje dane :(

  25.01.2015
  22:13:00 sati
  nightman36
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 30%

  2, 2, 3, 9

  31.05.2015
  21:46:00 sati
  velka031
  uredi
 • sinian

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  13.06.2015
  16:51:00 sati
  sinian
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 4, 8

  WTF??

  25.07.2015
  21:23:00 sati
  igor 12
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 5, 9

  Osim crteza, ova prica je veoma uzbudljiva i zabavna, stavise rekao bi da je i originalna u stilu kakvog nismo prije vidjeli u ovom serijalu.  Elementi nocne more i prividjenja stvari koje ne postoje podsjecaju na Dylan Doga, u neku ruku ovo je Zagorova "Na ruti Crvenog Kita".  Cassaro je Cassaro, sta ces, tu se ne moze nista, ali iskreno, Mignacco je dobro uradio svoj posao, jer je prica skroz nepredvidljiva, a to je nesto sto se ne moze reci za vecinu epizoda u Maxi ediciji.  Stavise, epizode sa Fishlegom i njegovom posadom na "Golden Baby" su uvijek uzbudljive, i ovdje je to definitno slucaj.  Atmosfera price je dobra, dosta mracna i strasljiva.  Strip koji je puno bolji nego sto ima pravo da bude.

  10.10.2015
  16:03:00 sati
  acestroke
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 47%

  7, 3, 3, 8

  S obzirom na vrlo lošu reputaciju očekivao sam da će ova priča biti potpuna katastrofa od početka pa do kraja. Na kraju sam ostao razočaran ali zbog raspleta, dok je sama ideja priče bila čak i dobra. Avantura na moru gdje se posada broda bori sa svojim najvećim strahovima koji dolaze kroz halucinacije nudi tako puno mogućnosti, ali Mignacco je baš morao izabrati najgoru moguću. Sve bi bilo u redu da je kit Crvena Smrt ostao samo halucinacija koja zapravo ne postoji u stvarnosti, a ne ovakve bljezgarije. Ako bi se nekako moglo i opravdati njegovo pojavljivanje svejedno se ne mogu opravdati nadnaravne moći koje ta životinja posjeduje. To je već glupost koju je malo teže prožvakati, a uz malo motivacije se mogla vrlo lako izbjeći. Kraj je toliko razvučen da je bio naporan za čitanje. Čemu takvo forsiranje nečega gdje je sve najvažnije već rečeno prilikom raspleta situacije, tim više jer je taj rasplet bio potpuno promašen pa mu ovakvi dodaci ne mogu biti nikakav plus.

  Sve ono što je građeno kroz razne dijelove priče na kraju je palo u vodu... a u toj vodi se sasvim nepotrebno našlo jedno stvorenje pod imenom Crvena Smrt. 

  O crtežu ne treba previše trošiti riječi, standardno loš vizualni dojam od standardno loših autora.

  23.07.2016
  23:17:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 58%

  5, 7, 4, 10

  12.02.2017
  06:43:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Mnogima smeta što ih priča na kraju ne osvoji radnjom jer je autor zamislio rasplet drukčije od očekivanog. Priča s Fishlegom, top likom iz Zagor svijeta meni najdraži u ovim pomorskim avanturama. Cassaro podnošljivi. Naslovnica solidna

  18.03.2018
  16:27:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 46%

  3, 4, 6, 7

  23.05.2018
  17:30:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Uvod razvucen, kao i cela prica. Imam utisak da se i sam scenarista povremeno gubio u objasnjenjima i zaplitanjima. Kraj jeste originalan i dopao mi se, ali se bespotrebno odlagao zavrsetak stripa na poslednjih 20-ak strana. Crtez je povremeno vrlo neprecizan, povremeno lep. Ciko izgleda kao u filmu onog Novosadjanina sa Youtube-a "Poglavica bez plemena" ili tako nesto.

   

  Sve u svemu, zabavno stivo, prolazne ocene u svim segmentima. Naslovnica veoma dobra.

   

  24.01.2019
  16:58:00 sati
  Batacele
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 53%

  6, 2, 7, 8

  Loše. Unatoč kritikama očekivao sam više i puno bolji strip. Barem neki prosjek.

  25.03.2019
  14:59:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 53%

  6, 5, 4, 8

  Priči nisu pomogli ni stari omiljeni likovi iz Zagorova svijeta. A pogotovo joj nije mogao pripomoći screž Cassarovih.

  04.06.2019
  11:50:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1492
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 581
  • Pećina Maja
   Kod: KM ZS 948
   Ocjena: 64%
   Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 630
  • Otvorene karte
   Kod: TX ZS 1095/1097
   Ocjena: 86%
   Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 696
  • Pero Komanča
   Kod: TX ZS 581/582
   Ocjena: 72%
   Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 853

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2545
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2431
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1559
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1492
   • Bokser Pat
    Kod: TX ZS 370/371
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1379

   Aukcije

   Forum