Noćna mora na moru

Zagor

ZG MX 5 | 304 str.

Kapetan Fishleg zajedno s cijelom posadom nestane u vodama Atlantskog oceana, a Zagor i Fishlegova nećakinja Virginia sanjaju istu noćnu moru. Noćnu moru koja će se pretvoriti u mučnu potragu za nestalim prijateljima na brodu Dark Shark osvetoljubivog kapetana Sinna. Uza sve morske opasnosti, potraga za prijateljima i lov na misteriozno stvorenje iznijet će na svjetlo dana demone koje mornari nose u sebi... Može li Zagor uopće nešto učiniti protiv nevidljivog neprijatelja?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 44%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 53%

P*5

S*4

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Noćna mora na moru
    ZG MX 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Incubo sul mare
    ZG MAXI 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča sadrži kratki uvod Sergija Bonellija, odnosno priča nam o nekadašnjoj ulozi lova na kitove, a i o utjelovljenjima poznatog romana Hermana Melvilea "Moby Dick" u Bonellijevim izdanjima. Spomenimo junake koji su obrađivali temu: DD sp6 "Na ruti Moby Dicka", Tex, Mali Rendžer, Ken Parker "Kitolovci", i "Moby Dick" Dina Battaglie, "Moby Dick" by Pahek/Pecau.
  • Vidi epizodu ZG ZS #994/996 "Sveti breg" by Capone; MM #79/81 "Dan dupina"
  • Str. 20., Kraken proždire brod? Nije prvi put, vidi ZG SD #52 "Kraken!"
  • Str. 226., u ZG #400 "Dugin most" (kod nas SP6), Zagor je iskupio svoje grijehe i oprostio ocu.

"Call me... Zagor!"

Očito je svakom scenaristu san i čast obraditi na svoj način legendu o Velikom Bijelom ili crvenom kitu kojega je Melville izvorno nazvao "Moby Dick". Jedan od prvih Dylanovih specijalaca koje je Ludens izdao bio je baš "Na ruti Moby Dicka" Tita Faracija, koji je bio izdan u čast 150-te godišnjice romana (napisan 1851. godine). Bilo je to high-tech putovanje u potrazi za Velikim Bijelim koji je rezultirao susretom sa samom esencijom kita, a i pokazao nam vremensko-prostorni fenomen vezan uz supostojanje Mobyja i Achaba. Mignacco je scenarist izvorno iz staffa Mister Noa (koji sada više niti ne izlazi u redovnoj seriji), no povremeno ima izlete i u druge Bonellijeve domene, pa i u Zagora. On je također poput Faracija zamislio priču o Moby Dicku kao mistično putovanje u neistražene predjele oceana, ali i u ljudsku psihu i strahove.

Treba li naći bolju kitolovnu posadu od one kapetana Charlesa Fishlega da se ulovi jedan neulovljivi kit? Naravno da ne treba. Samo što je problem što je ta posada nestala. Mignacco u priču uvodi ove čitateljstvu drage i poznate likove, no u centru priče zapravo će biti posada jednog drugog, prokletog broda. Prokletog zato što je njegov kapetan destruktivna osoba koja će svoje interese htjeti zadovoljiti bez obzira na sve. Ludilo opsjednutosti, pritajeni bijes i osvetoljubivost koje kapetan Mordecai Sinn gaji prema velikom kitu jednaka je osjećajima koje nosi i njegov alter-ego iz drugog romana, kapetan Achab. Donekle znakovito prezime, Sinn kao sin/grijeh. Starome mornaru koji je upozoravao ljude da ne idu na taj brod nisu trebale nikakve nadnaravne moći da bi shvatio kakva se sudbina sprema Sinnu i Dark Sharku. Već on je nagovijestio da su veći problem unutarnji demoni koji muče čovječju dušu od stvarnih opasnosti. Svaki član posade skoro je istovjetan članovima posade iz Moby Dicka. Primjerice, Mawree bi mogao odgovarati Maoru Queeqegu.

Ono što ćemo pobliže upoznati nije neka karakterizacija likova, to je više upoznavanje likova kroz njihove strahove u svrhu demonstracije moći nepoznatog telepatskog/empatskog entiteta. Najteže suočavanje kod ljudi jest ono sa svojim strahovima, svako ih rađe drži u sebi na sigurnome i misli da ako oni ne izlaze na vidjelo, da je stvar riješena. Postupanje Crvene Smrti je zapravo obrambeni mehanizam jednog inteligentnog entiteta. Utjelotvorenje strahova i stvorenje koji koristi strah kao svoje oružje vidjeli smo u jednoj ne tako davnoj Caponeovoj epizodi "Sveti breg", koja za razliku od ove, osim oniričkih sekvenci i odlične mračne atmosfere, ima i smisleno i konstruktivno razrješenje misterija. Ferri je tamo koliko se sjećam, bolje dočarao atmosferu crnim sjenama i sjenčanjima, nego to radi Cassaro.

Najviše me pogodila monotonost scenarija i inzistiranje na oniričkim sekvencama tipa Dylan Dog. Previše nepotrebnih digresija zaista usporava radnju do bola. Zadnjih tridesetak stranica -nepotrebno. Zašto je pobogu trebalo još ubaciti napad pljačkaša na Chica? Osim još jedne demonstracije telepatskih moći Crvene Smrti kojih smo ionako već bili zasićeni tijekom radnje. Isto tako, Mignacco se usredotočio na crnilo u ljudima i utjelotvorenja straha, i lišio nas na kraju pravog objašnjenja što kit zapravo jest. Jel on izvanzemaljski inteligentni entitet? Rezultat (ne)uspjelog atlantidskog pokusa? Ima li to kakve veze s MM #79/81 "Dan dupina"? Nešto okultnije i mističnije? Dio Velikih Starih? Ne zna se. Ali zna se da ima uspješnu obranu protiv svojih napadača, i da je naš strah njegovo najjače oružje!

"Moramo uhvatiti najgore čudovište koje je ikad prebivalo u moru... Kita poznatog pod imenom Crvena Smrt!"


~LIKOVI~

Port Whale(Luka kitova)/Golden Baby(Zlatno dijete)/Dark Shark (Mračni morski pas) - lokacije,

Mordecai Sinn – kapetan kitolovca Dark Shark (alter-ego famoznog Achaba),
Virginia Humboldt – nećakinja kapetana Fishlega, slijepi putnik na brod s misijom pomoći Zagoru u potrazi,
Crvena smrt/"Moby Dick" – mistificiran veliki kit kojega bi mnogi htjeli uloviti, utjelotvorenje svih strahova,
Trampy – Chicov suučesnik u zločinu, ovaj put prodaju lingvistički eliksir,
Sloother - mlađi časnik,
Acheson – stariji časnik i iskusni kitolovac, ima stanovitih problema s ocem,
doktor Eagle – doktor i istraživač, na brodu je s misijom da rasvjetli misteriju Crvene Smrti,
Johnny Gold – stari morski vuk, možebitni bivši gusar čiji najveći strah je da ga ne nađu pirati kojima je ukrao blago,
Manhattan – Indijanac iz posade, najveći strah su dakako bijelci koji su poubijali njegov narod,
Mawree – Maor, suočen s legendama svog naroda,
izgubljena posada Golden Baby – Charles Fishleg, Ramath, itd.

Naprijed

ZG MX 4 Napuštena utvrda

ZG MX 6 Tajni agenti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • manhunter

    Ukupna ocjena 35%

    4, 4, 1, 8

    Kao što samo ime kaže: noćna mora.
    26.05.2008
    18:05:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Zabavna i zanimljva epizoda. Ništa spektakularno, no to se niti ne očekuje. Od maxi Zagora se očekuje oko 3 sata uživanja i puštanja mozga na pašu.Crtež je prolazan.Naslovnica je, iako puna disproporcija, upečatljiva i upada u oči. Nije loše.  
    26.05.2008
    18:42:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Strip je više nego dobar.s obzirom da ga je crtao Cassaro koji inače nije imao zapaženijih priča 
    26.05.2008
    19:33:00 sati
    olegpici
    uredi
  • Pavel01

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 2, 4

    smece, totalno smece. da kazem nema smisla? ma ne trazim smisao u stripu... jednostavno dosadno, nema nikakvu radnju, niz nepovezanih gluposti. isprazno. najgori zagor svih vremena, trgovci viskijem su zlato za ovo proseravanje.
    26.05.2008
    20:35:00 sati
    Pavel01
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 6, 8

    Lijepa je ova naslovnica :)
    26.05.2008
    20:39:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Od ovog maxija nisam mnogo očekivao tako da sam ostao iznenađen kvalitetom priče. Jedan zanimljiv Zagor, potpuno drugačija epizoda, baš onako za promjenu. Nekako mi se ovakve epizode inače nisu svidjele kod nekih drugih junaka ali ovdje je bilo baš dobro. Najviše mi smeta užasan Ludensov naslov, moglo se to izbjeći.
    26.05.2008
    20:53:00 sati
    delboj
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 9, 7

    Ovde jedino što valja je debljina,naslov i crtež.
    26.05.2008
    22:27:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Nije skroz loše, ali loše je.Cassaro se ne snalazi u moru, al`zato Gašparova cvjeta! Naslov je zamka u koju je samo ona mogla upasti očito
    27.05.2008
    13:49:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    Razočaravajuće-bez prave radnje.
    27.05.2008
    14:29:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    1, 5, 5, 8

    Prica bez smisla,nazalost!
    27.05.2008
    20:05:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 4, 4

    Ovo bi se ustvari trebalo zvati ''Noćna mora u stripu''. Kakvih dosadnih i iscrpljujućih 300 stranica stripa! Podsvjesno sam ga izbjegavao od kad sam ga kupio, kao pročitat ću ga već jednom, i gle čuda bio sam u pravu. Kamo sreće da ova recenzija nije ni napisana, možda ga nikad nebi ni pročitao. Sramota, šta drugo reći.
    29.05.2008
    00:58:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    Slično kao i kolega flamboyant, dugo sam izbjegavao ovaj maxi očekujući totalnu nulu od epizode ali ajde ruku na srce nije baš takova katastrofa iako se čovjek zapita koja je svrha Zgorovih maxija (osim prva 2 svi su očajni do bola). Sam lov na kita i misterija oko njega je u prvom dijelu dosta dobro prikazana i napeta ali rasplet je razočaravajući. Vjerojatno ni Miggnacu samome nije jasno što je htio sa kitom pa se potpuno izgubio na kraju..Ne razumijem zbog čega na kraju dio sa pljačkašima na Chica i njegovo objašnjenje kako je pomoću kita uspio dozvati mornare sa Golden Baby da mu pomognu..užas jedan. Crtež čak i solidan , korektno je prikazan lov na kitove ali naslovnica je još jedan Ferrijev poraz - lijeva Zagorova ruka je apsolutno prevelika u odnosu na tijelo.
    29.05.2008
    12:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Naslov mutav, strip super
    29.05.2008
    16:44:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 4, 7

    Jedva sam čekao recenziju za ovo zlo-djelo od stripa. Obzirom da sam veliki ljubitelj našeg junaka i da su mi kriterijumi za ocjenu njegovih priča praktično nepostojeći, moram reći da je ovo NAJGORI Zagor koji sam ikad pročitao. Priča je mnoooogo loše izvedena, već desetak puta mnogo bolje ispričana u drugim strip serijalima; mislim da će ovo biti jedina epizoda Zagora koju ću samo jednom pročitati i koju ću poprijeko gledati svaki put kad se sretnemo. Uz to i loš crtež da stavi tačku na ovu gadnu sraćku.
    02.06.2008
    09:53:00 sati
    vope
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 1, 6

    Vjerojatno najgori Zagor svih vremena. Suočavanje s vlastitim strahovima, kit koji nije kit i koji noćnim morama napada one bedake na brodu.... ma glava me boli XP. Crtež grozan. Odmah me uhvati muka kad se sjetim ovog stripa.
    03.06.2008
    00:16:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 5, 4

    da nisam koristio tehniku brzog čitanja, tj preskakao puno toga, nikada ne bi došao do kraja, koji i nije tako očajan, ali kada se pridoda ta besmislena razvučenost, teško se da podnijeti, sve je moglo stati na 96 stranicacassaro mi je prvi put podnošljiv, inače, kad vidim taj crtež muka me uhvati, ali ovdje je skoro solidane da, dobra stvar mi je da se čiko više družio s virginijom od zagora, ono njihovo međusobno šamaranje je skroz erotično
    03.06.2008
    07:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    meni dobra epizoda,veoma zanimljiva
    05.06.2008
    19:14:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Aftermath

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Nije tako loše sve do zadnjih 20 strana, kad se saznaje rasplet. Tih 20 strana je nešto najlošije što sam ikad procitao. Kit koji šalje nocne more, joj kako glupo. Dok citate strip imate osjecaj da je prerazvucen, tj da bi mogao i na 150 str umjesto 304 str. Po meni je ovdje stvarno nepotreban bio Trampy i ono kad Chicu ukradu novac, takoder onaj lov na kita podsjeca na jednu epizodu iz Ken Parkera. Atmosfera je u pocetku dobra, no što strip dalje odmice to je gluplji. Najbolji dio je kad Chico kaže Virginiji da je mlada i neiskusnaCrtež sasvim solidan, naslovnica je najbolji dio ovog maksija pa zato ocjena više.
    23.06.2008
    13:54:00 sati
    Aftermath
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 3, 8

    Slabo, slabo , ocekaivao sam puno vise , sudeci po naslovu i naslovnici.Ovakva prica da se stavi u maxi, i to jos na 350 stranica, a da nema nekog smisla, cisti promasaj.
    25.06.2008
    00:48:00 sati
    bitola
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 2, 5

    30.06.2008
    05:54:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 5, 10

    Razvučeno, zadnjih  dvadesetak stranica glupo i nepotrebno, crtež loš, ali sveukupno, nije to tako ni loše. Sudeći po komentarima, očekivao sam nešto puno gore. Naslovnica jako zanimljiva i privlačna.
    02.07.2008
    06:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Pocetak price nije los, ali je radnja previse razvucena za moj ukus. 304 stranice su previse za ovaj strip. Moglo se odsjeci 100-120 stranica i bilo bi bolje, puno uzbudljivije (gdje je Dnevnik kad ga trebas :)) Ovako je ispalo slicno kao Napustena Utvrda, solidan pocetak, ali pre spora i pre duga sredina. Cassaro je O.K. ima nekoliko odlicnih tabli, pogotovo onih na pola stranice.  
    11.07.2008
    18:07:00 sati
    D.J.
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Bože šta si me natira da ovo smeće čitam.Slažem se sa mnogima da je ovo jedan od najgorih Zagora uopće, glupost na glupost i tako stranicu po stranicu a naslovnica je isto bezveez ka da ju je Cassaro crta
    13.07.2008
    12:21:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni jako dobra prica. I nije mi bilo dosadno ni u jednom trenutku. Mnogo razlicitih likova na brodu,ali definitinvo se izdvaja kapetan. Tvrd orah nema sta i opsednut Crvenom Smrti. Uopste ideja je dobra, ludilo mornara izazvano njihovim najvecim strahovima koje iz najmracnijih delova njihove svesti izvlaci kit. Prica se lepo razvija i citalac na pocetku ne moze da predpostavi sta se zapravo desilo "Golden Baby" i sta je to misteriozno vezano za Crvenu Smrt. Crtez mi je u ovoj epizodi veoma dobar. Bas je nekako "seo" dobro. Naslovnica jako dobra. Ostala mi je u secanju scena kada su prvi put spustili camce u vodu da bi ulovili Crvenu Smrt i Zagor ugledao one kao duse od morske pene,naravno to je bila halucinacija,ali u tom trenutku je bas doprinelo napetosti atmosfere. Uopste ovaj maxi ima u nekoliko delova tu napetu atmosferu. Dobro je i Zagorovo drzanje u tim napetim situacijama,bas kako i dolikuje kralju darkwooda:) Ali ipak ne uspeva da iskontrolise situaciju nego se brod na kraju nasuka, jos jedan + od mene.
    31.07.2008
    18:42:00 sati
    Mrtvacka glava
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    .,istina da je pri?a bila malo razvu?ena i ono s kitom je bilo malo jadno.,ali osim toga dost dobar maxi za razliku od ostalih.,crtež loš.,naslovnika ok.,naslov je mogo bit malo druk?iji.,ovak je jadno
    30.08.2008
    12:22:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    nije strip tako loš kao u prethodnim komentarima, ali ipak je razočarenje. možda scenarij i nije tako loš, ali se ipak razvuklo i bezvezan kraj.
    19.09.2008
    23:12:00 sati
    Deva
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Nije ništa posebno, ali je baš onako za razonodu, za dobro provedenih 3 sata!
    04.10.2008
    17:56:00 sati
    Deimos
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 2, 10

    16.10.2008
    21:18:00 sati
    ninny
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 5, 7

    Početak mi je zakon a kasnije dosta me dobro priča održavala u neizvjesnosti dok zadnjih stotinu stranica postaju stvarno noćna mora ali za sami strip. Kit i taj kraj su jedno od većih promašaja modernog Zagora. Eh gdje su Nollita i Sclavi da napišu koji novi broj.
    04.01.2009
    15:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 7, 2

    Koja dosadna, umobolna prica bez ikakvog smisla i radnje. Svakakve sam gluposti procitao, ali ovo je vrhunac. dijeli prijestolje s onim bedastim Veribadovim bubama koje kontrolise nekom spravom, bljak.Pitam se kako Bonelli dozvoljava da se izdaju ovako glupe price. Nevjerovatno.Cassaro-nista posebno, ali moze proci.Inace mi prija nejgov crtez, ali je ovdje malo popustio.  Naslovnica-ne moze gore 
    04.01.2009
    23:46:00 sati
    jasa
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 34%

    1, 2, 7, 4

    Očito da se ovaj Maxi naslanja na Moby Dicka, samo što je ovo loša izvedba. Najgluplje mi je bilo pretkraj kad se svi suočavaju sa svojim strahovima, pri čemu bih se fokusirao na Zagorov primjer. Pa Zagor se valjda riješio svojih problema i strahova iz prošlosti u Specijalu Dugin most, a ovdje ga očito ista krivnja i dalje progoni.
    13.03.2009
    22:50:00 sati
    Panon
    uredi
  • Disko

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    Bas strip za ubit vrijeme i nista vise.. tesko da cu ga jos jednom procitati.
    25.03.2009
    09:41:00 sati
    Disko
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 34%

    1, 3, 6, 4

    1 za priču jer mislm da i nema priče... totalne gluposti pogotovo ono sa Chicom i banditima. Cassaro dosta dobar, naslovnici mala ocjena jer me potpuno prevarila - ja očekivao supe horror noćnu moru sa mrtvom posadom Golden Baby (ili zombijevskom) a dobio sam hrpu nepovezanih gluposti koje su mi samo uzele vrijeme.
    27.03.2009
    14:26:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    07.05.2009
    00:56:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Nije ovo tako lose kako neki ocjenjuju.
    U Italiji ovaj maxi smatraju cak jednim od boljih. 
    Strip u kojem se pojavljuje Virginia ne moze nikada biti totalno los.
    Naravno da je Ludensov prijevod glup, ali to nema nikakve veze sa samim stripom.
    25.05.2009
    18:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 5, 10

    Ovako visoka ocijena je samo zbog naslovnice koja mi se previse svidja i koja mi je toliko obecavala da ce prica biti jaka kad ono totalno razocaranje, a ostalo jadno bezveze pogotvo kraj,ovo nije prica za Zagora.
    08.06.2009
    09:59:00 sati
    Ferri
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 3, 8

    Svaki crtač, osim svojih (ne)kvaliteta i stil(ov)a ima i točno određen sadržaj koji najbolje crta. Nekima je taj diapazon širok (Ferri), a nekima nije.Uglavnom, najveća je pogreška dati crtaču da crta krajolike i radnju koja mu ne leži. Primjer lošeg odabira crtača je npr. Grenland koji je crtao Chiarolla, što je potpuno pogrešno, s obzirom da je te hladne linije polarnih krajeva trebao definitivno crtati netko drugi. Dobri primjeri su Laurentijeve Močvara robijaša, te npr, Cassarova Demonska knjiga. Potonji definitivno nije trebao crtati ovu epizodu. To je bila najveća greška. Laurenti, Della Monica, bilo tko, samo ne Cassaro.A radnja...radnja vam garantira noćnu moru dok čitate gdjegod se nalazili, a ne samo na moru.Visoka ocjena jedino naslovnici.
    24.06.2009
    14:26:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Volim priču o Mobyju Dicku, kao i stripove i filmove koji se bave tom tematikom, ali ovo je majke mi previše. Ne samo da su u naletu kreativnosti svi likovi u principu kopija onih iz knjige, već je ovaj kit u stvari nekakva iluzija nepoznatog porijekla ili smisla koja ima telepatske sposobnosti i sposobnosti kopiranja epizode Tisuću lica straha. A još gore je kako likovi tako lako prihvaćaju tu činjenicu da postoji jebeni telepatski kit. Kao kad npr. pričaju Zagor i Virginia, i to onako ležerno, "Da, da, kit koji nije kit, iluzije, psihomanipulacija itd." MA ŠTA??? TO JE JEBENI CRVENI OGROMNI TELEPATSKI KIT!!!!!! A tek ona završnica kad pljačkaju Chica, tu se tek vidi kako je Mignacco bio bezidejan. Jedina svjetla točka scenarija je scena s Trampyjem, koja je bila zabavna, i one scene sa strahovima mornara su zanimljive, ali osim toga, apsolutno ništa ne valja u ovom raspašoju.
    Cassaro je još i OK. Solidno je nacrtao čudovišta. Naslovnica je čista navlakuša, a naslov je za anale. :D
    11.07.2009
    18:06:00 sati
    Opti
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    jedan lošijih Zagor maxija a tek naslov Ludensovog izdanja, moglo je komotno Nočna strava na moru ili Morske nočne more.
    12.07.2009
    16:25:00 sati
    teller
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Živi užas. Ctrež ODVRATAN

    08.05.2010
    22:47:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Loše, vrlo loše. Ovo treba čitati samo za kaznu.

    10.05.2010
    14:13:00 sati
    muamerc
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Naslov glupav,crtež meni dosta dobar a takva je i naslovnica...

    27.09.2010
    21:03:00 sati
    Andrej
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 6, 9

    Prijevod naslova je živi ridikul. Sama priča nije loša, ali je radnja razvučena i nedorečena. Što je taj kit uistinu, vrag će znati! Ne shvaćam kako netko može 300 stranica mudrovati i prodavati neku filozofiju a da na kraju nije rekao ništa. Kao da slušam Jacine govore, pusta trabunjanja a ništa konkretno.

    Cassaro mi nikako ne leži. Njegov crtež je valjda ovaj kit proicirao kao najgore strahove čitatelja.

    28.09.2010
    10:07:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    A dajte.. Pa nije ovo baš toliko loše.. Slažem se da ima nekih nelogičnosti, i malo dosade, i nekih nepotrebnih dijelova, ali opet.. Mislim da nije ovo baš za baciti.. Da budem iskren, čak sam malko i uživao čitajući ovo..  Cassaro solidan, a naslovnica je i meni dosta loša.. A sam naslov epizode, da ne govorim..

    09.12.2010
    15:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Mignacco je razbacao radnju.On očito ne zna Zagorove uzvike(str.20:"Tisuću mi bubnjeva!").Što se tiče crteža,Crtež je mogao biti puno bolji.Meni je Cassaro inače odličan crtač među Zagorima.Ima nekih loše nacrtanih kadrova kao što su:str.213(Virginia pljusne Chica,s njezine desne strane prema njezinoj lijevoj strani,a Chico je glavom okrenut na lijevu stranu(Virginiinu desnu stranu)),Crvena smrt je na 304.strani nekako smiješno nacrtana,itd.Naslovnica mi je odlična,ali Zagorova je faca čudna. 

    09.01.2011
    10:07:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 7, 6

    Nedovršeno, nejasno, razvučeno, neiskorišćen potencijal priče koja je obećavala. Čitati 300 strana a da kraj bude tako neuvjerljiv, mislim šta reći! A smiješan mi je ramat koji kao sve vrijeme govori da je sve u redu a naši se junaci tripuju... Cassaro zapravo i nije loš, nije ni naslovnica...

    09.03.2011
    13:16:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    A opet i nije tako loš.

    27.04.2011
    01:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 61%

    5, 7, 5, 10

    Što sve nisu posrali i usrali na ovih 320 stranica. Mislim da nitko živ ne razumije o čemu se tu radi. Zbog naslovnice sam očekivao nešto u rangu s Ukletim Holandezom.

    04.06.2011
    14:37:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 69%

    6, 8, 8, 3

    Meni je ovo odlično, priča mi nije razvučena, jako mi se sviđa. Cassaro također. Naslovnica loša, naslov grozan.

    20.06.2011
    17:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 34%

    4, 1, 4, 7

    Zijeeeeev...uaah...zzzzzzzzzzzzzz

    28.07.2011
    21:12:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Meni je ovaj strip bio simpatičan iako ima neki dd trip.

    24.10.2011
    18:25:00 sati
    Villain
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Prica prosecna,ne znam zasto al je meni dobro legla(verovatno jer sam pre citanja video ocenje citatelja ovdje i nisam mnogo ocekivao).

    29.01.2012
    14:39:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Meni je simpaticna epizoda. Mogli su da otkriju sta je taj kit ili mozda Mingaco ceka neku drugu epizodu gde ce to da objasni.

    Primetio sam da u novijim epizodama uopste nema Fishlega u ovoj epizodi on ima veoma kratku ulogu

    Naslovnica odlicna

    13.05.2012
    16:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 7, 2

    Sta je bilo ovo? Neki reklamni strip za Greenpeace? Napocetku,brodovi,more,sunce sve lijepo. Al onda one iluzije i halicunacije,morao sam uvjek dva puta procitati da se ne izgubim. Crtez ,aj prolazi nekako,pogotovo virginia mi je zapinjala za oko.Ovo nije bilo za Zagor-maxi. Naslovnica je ocajna kao i cijeli strip.

    07.06.2012
    20:43:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Meni je priča odlična i mistična. Volim zagora kada je na moru. Tu je i Fishelingova posada. Upečatljivi likovi kao što su kapetan Sinn, Acheson, Sloother, Virginia... Odlično je i napravljena priča, puna akcije, puna morskih događaja. Jedino zadnjih dvadeset stranica mi nije baš naj sjelo, ali zbog cijele priče, zaboravlja se.

    Ima vrhunskih scenarija kao što je prikazivanje nočnih mora mornara, kao što je Zagor u vodi, pokušaj Zagora da spasi Sinna i susret sa kitom, to mi je fantastičan scenario.

    Cassaro nije baš za ovakve " morske " krajolike više mu pašu brda, pustinje i planine kao u epizodi " Krv Apača ". Ali nije ni podbacio, naprotiv neke je scene fantastično nacrtao.

    Naslovnica za mene čista desetka. Od ideje, boje, realizacije. Jako dobra i upečatljiva naslovnica. Istina šteka naslov ali zaboravlja se u odnosu na naslovnicu i strip.

    Na kraju vidi se da sam rijetki tko je dao odlične ocijene za ovo. Meni je ovo jako dobra priča. Naprosto uživao sam u morskoj avanturi našega junaka.

    28.09.2012
    01:47:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 77%

    9, 9, 5, 8

    Osim glupog prijevoda naslova, dosta lošeg crteža Cassara te zbrzanih zadnjih 20-ak stranica,

    ne vidim što je ovdje toliko loše kako se drugi žale!

    Sjajna pitkoća pripovijedanja, napeto do bola, mistično, mnogo akcije...izvrstan maxi i jedan od

    jako dobrih!!

    Mignaccio je sajan scenarist u Zagoru, placa gore! :))

    25.05.2013
    21:04:00 sati
    macca1985
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Najjače je kad Zagoru dođu strahovi (226. strana) u obliku njegovog oca i onda on kaže "ocu" da su to izgladili a strahu, tj. ocu upitnik i uskličnik iznad glave. Zagor je zajeba halucinaciju, koja lakrdija haha. Priča počinje biti razvučena nakon 200-injak strana i  počinju se ponavljati neke scene a samo to objašnjenje na kraju je isto bezvezno ali ipak nije totalna katastrofa. Šteta što je naslovnica totalna navlakuša, zbog nje san očekiva nešto slično legendarnoj "Morskoj stravi". Crtež dobar, Cassarovi su se snašli u morskoj tematici iako im ona baš i ne odgovara. Likovi su dosadna kopija iz romana, nije mi jasna ta fasciniranost Moby Dickom pa da u svakom serijalu moramo imati strip posvećen njemu.

    02.07.2013
    12:35:00 sati
    mpavin
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    Jad i bijeda. Maxiji su poznati po tome da budu što gluplje epizode.

    03.07.2013
    13:09:00 sati
    writer
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Ovo ste popljuvali a epizoda nije ni tolko losa, ok onaj kraj je malo priglup i sva ta stvar s kitom je idiotska al nema veze epizoda je zabavna i zanimljiva.crtez dobar naslovnica odlicna!!

    31.07.2013
    17:15:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 45%

    6, 4, 4, 3

    Ova epizoda ima sindrom od kojeg u zadnjih nekoliko godina boluje većina Bonellijevih junaka,a to je da dobra i napeta priča ima usrani i nikakav konačni rasplet i završetak....šteta,jer ovaj maxi ima početak priče u maniri najboljih Zagorovih epizoda,ali u konačnici ovo ispada još jedno maxi sranje. Jedina svijetla strana crteža su krajobrazi pučine,ali crtež likova je jedan veliki promašaj,a pogotovo mi idu na živce crtači poput ovog Cassara kada fakira Ramatha nacrtaju kao nekog body bildera prepunog mišića. Ferri je nacrtao jednu od najlošijih naslovnica u svojoj povjesti-pogledajte samo facu ovog mornara u pozadini!
    11.08.2013
    09:08:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 6, 7

    21.08.2013
    18:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 46%

    6, 2, 5, 7

    Promašaj, na nekim dijelovima ima toliko jadnih scena i gluposti da ti postaje žao što trošiš vrijeme na ovaj strip

    01.09.2013
    15:56:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    strip mi je bio zanimljiv, i ne vidim zašto je toliko loše ocjenjen od ljudi, istina, naslov Noćna mora na moru je izmislila neka teža budala, ali sam strip je meni zanimljiv, sviđa mi se kako se odvija radnja a čitateljima je ostavljeno na maštu i volju da razmišljaju kako to da je kit imao specijalne moći, koji su razlozi toga. pohvale za ovaj maxi, a žao mi je što je toliko popljuvan u nekoliko komentara, ali tome je doprinjeo i naslov stripa Noćna mora na moru, koji odmah asocira na šrot od stripa a zapravo je sama priča zanimljiva i dobra i poslužila je svojoj svrhi - a to je da zabavi čitatelja

    12.10.2013
    21:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Nažalost nemam ovaj strip tako da ću za sve ostalo osim za naslovnicu staviti ocjenu 5 od 10. Slika na naslovnici nije loša, ali naslov! Gospode Bože pa "NOĆNA MORA NA MORU"!!! Postoji li uopće više zbunjujući naslov na svijetu! Pa zar Ludens nije mogao bar malo izmijeniti naslov a ne ovo napisati! Inače imaju loš prijevod, a sad kad jedan jedini put u povijesti mora nešto drugačije prevesti to ne učine! Kada sam vidio da je strip izašao mislio sam da je to neka šala, ali kao što vi svi vidite NIJE!!!

    05.04.2014
    19:17:00 sati
    brancika
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    Zagorov debakl

    07.04.2014
    22:46:00 sati
    ike666
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    25.06.2014
    12:55:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Kao da čitam Dylan Doga i izgubim se sa svim tim duhovima. 

    08.07.2014
    10:24:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 4, 7

    13.09.2014
    16:41:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Kako priča kaže "Noćna Mora"

    24.09.2014
    13:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    ...ovo bi bilo nekakvo silovanje maštovitosti scenarista i to još jako preeeduuugačo raspisano. Baš nemaštovito!

    Čak i Trampy u uvodu pamti bolje dane :(

    25.01.2015
    22:13:00 sati
    nightman36
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 3, 9

    31.05.2015
    21:46:00 sati
    velka031
    uredi
  • sinian

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    13.06.2015
    16:51:00 sati
    sinian
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    WTF??

    25.07.2015
    21:23:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Osim crteza, ova prica je veoma uzbudljiva i zabavna, stavise rekao bi da je i originalna u stilu kakvog nismo prije vidjeli u ovom serijalu.  Elementi nocne more i prividjenja stvari koje ne postoje podsjecaju na Dylan Doga, u neku ruku ovo je Zagorova "Na ruti Crvenog Kita".  Cassaro je Cassaro, sta ces, tu se ne moze nista, ali iskreno, Mignacco je dobro uradio svoj posao, jer je prica skroz nepredvidljiva, a to je nesto sto se ne moze reci za vecinu epizoda u Maxi ediciji.  Stavise, epizode sa Fishlegom i njegovom posadom na "Golden Baby" su uvijek uzbudljive, i ovdje je to definitno slucaj.  Atmosfera price je dobra, dosta mracna i strasljiva.  Strip koji je puno bolji nego sto ima pravo da bude.

    10.10.2015
    16:03:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 47%

    7, 3, 3, 8

    S obzirom na vrlo lošu reputaciju očekivao sam da će ova priča biti potpuna katastrofa od početka pa do kraja. Na kraju sam ostao razočaran ali zbog raspleta, dok je sama ideja priče bila čak i dobra. Avantura na moru gdje se posada broda bori sa svojim najvećim strahovima koji dolaze kroz halucinacije nudi tako puno mogućnosti, ali Mignacco je baš morao izabrati najgoru moguću. Sve bi bilo u redu da je kit Crvena Smrt ostao samo halucinacija koja zapravo ne postoji u stvarnosti, a ne ovakve bljezgarije. Ako bi se nekako moglo i opravdati njegovo pojavljivanje svejedno se ne mogu opravdati nadnaravne moći koje ta životinja posjeduje. To je već glupost koju je malo teže prožvakati, a uz malo motivacije se mogla vrlo lako izbjeći. Kraj je toliko razvučen da je bio naporan za čitanje. Čemu takvo forsiranje nečega gdje je sve najvažnije već rečeno prilikom raspleta situacije, tim više jer je taj rasplet bio potpuno promašen pa mu ovakvi dodaci ne mogu biti nikakav plus.

    Sve ono što je građeno kroz razne dijelove priče na kraju je palo u vodu... a u toj vodi se sasvim nepotrebno našlo jedno stvorenje pod imenom Crvena Smrt. 

    O crtežu ne treba previše trošiti riječi, standardno loš vizualni dojam od standardno loših autora.

    23.07.2016
    23:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 7, 4, 10

    12.02.2017
    06:43:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Mnogima smeta što ih priča na kraju ne osvoji radnjom jer je autor zamislio rasplet drukčije od očekivanog. Priča s Fishlegom, top likom iz Zagor svijeta meni najdraži u ovim pomorskim avanturama. Cassaro podnošljivi. Naslovnica solidna

    18.03.2018
    16:27:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    23.05.2018
    17:30:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Uvod razvucen, kao i cela prica. Imam utisak da se i sam scenarista povremeno gubio u objasnjenjima i zaplitanjima. Kraj jeste originalan i dopao mi se, ali se bespotrebno odlagao zavrsetak stripa na poslednjih 20-ak strana. Crtez je povremeno vrlo neprecizan, povremeno lep. Ciko izgleda kao u filmu onog Novosadjanina sa Youtube-a "Poglavica bez plemena" ili tako nesto.

     

    Sve u svemu, zabavno stivo, prolazne ocene u svim segmentima. Naslovnica veoma dobra.

     

    24.01.2019
    16:58:00 sati
    Batacele
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    6, 2, 7, 8

    Loše. Unatoč kritikama očekivao sam više i puno bolji strip. Barem neki prosjek.

    25.03.2019
    14:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 4, 8

    Priči nisu pomogli ni stari omiljeni likovi iz Zagorova svijeta. A pogotovo joj nije mogao pripomoći screž Cassarovih.

    04.06.2019
    11:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1492
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1492
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum