Tajni agenti

Zagor

ZG MX 6 | 320 str.

Tajanstvena sekta, “Loža Krune”, čuva nevjerojatnu tajnu još iz doba Francuske revolucije. Kako bi je razotkrili, iz Europe su u Ameriku stigla dvojica poslanika kralja Louisa Philippea… No njihov je život u opasnosti! Ubojice iz Lože, po zapovijedi fantomskog Vojvode, žele ih ubiti i samo ih Zagor može spasiti! U dramatičnoj potjeri niz rijeku Ohio, Duh Sa Sjekirom vodi kraljeve agente u potragu za starim blagom koje golica mnoge i koje bi moglo promijeniti sudbinu svijeta. No da bi ga naši prijatelji našli prije nego ga se dohvate Vojvodini ljudi, moraju odgonetnuti zagonetku “Velike Zmije”… Prava pustolovina za gospodara Darkwooda!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajni agenti
    ZG MX 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Agenti segreti
    ZG MAXI 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj maxi je u Italiji izašao 2005. godine.
  • Na 14. 186. i 187. stranici imamo tri vinjete gdje Zagor izbjegava metke s gotovo “pola milimetra”. Strašno!
  • U stripu ima riječi o pretpovijesnim pogrebnim brežuljcaima u Sjevernoj Americi, tzv. “burial mounds” odnosno “tumulus”. Stvarno postoji jedan takav “burial mound” u obliku velike zmije".
  • U ovom stripu se pojavljuju dvojica tajnih agenata Russel i Bage koje smo već upoznali kao pomoćnike inspektora Malcovicha u epizodi ZG LU 142/144 “Paukova mreža”. A pojavljuje se i još jedan, ništa manje važan lik: Trampy.
  • Zagor dolazi u kontakt s dva povijesna lika: Alexis de Tocqueville i Gustave de Beaumont koji zbog kose, brade i krumpirastog nosa neodoljivo sliči na poznatog francuskog glumca Gerarda Depardieua. Osobno mi se sviđa ta edukativna funkcija stripa. Burattini se poput Bosellija ovog puta potrudio proučiti povijesnu materiju za potrebe stripa.
  • Francuski kralj, Louis Philippe (1773. – 1850.) i nije bio baš toliko dobar kao što se navodi u stripu. Ova onovremena karikatura dovoljno govori kako se nosio s popularnošću.;)
  • Osim reference na spomenutu epizodu s Mortimerom i Krojačem, navodi se i ZG ZS 764-/773 “Opklada za strah” u kojoj je bilo riječi o navedenim pogrebnim brežuljcima.
  • Ovo je drugi Sediolijev rad na Zagoru (prvi je: ZG LU 146/147 “Krvavi snijeg”). Jeste li primjetili da Sedioli crta prilično velikog orla, gotovo preko cijelih Zagorovih grudi!;)
  • Premda je jasno dano do znanja da su autori stvarali Zagora i njegov svijet ne obazirući se previše na stvarne činjenice, međutim ponekad dođe do ispreplitanja tih dvaju svijetova (mašte i zbilje). Iz tog razloga možemo se malo pozabaviti Zagorovim timelineom. Ovog smo puta saznali da je u Zagorovo vrijeme na francuskom tronu bio Louis Philippe, a vladao je od 1830. do 1848. S druge strane u epizodi ZG MX 2 “Dugo putovanje”, Zagor se susreo s predsjednikom Andrewom Jacksonom koji je bio predsjednik od 1829. do 1837. Iz ovih premisa proizlazi zaključak da je kralj Zagor vladao Darkwoodom negdje između 1830. i 1837. godine. A možda se tek dio njegovih pustolovina odvija u tom periodu!? Dakako, ovo naklapanje je tek proizvod bujne mašte vašeg uvaženog recenzenta.;))

Vjerojatno će ovaj maxi Zagor podijeliti mišljenja kod čitatelja, ali ja bih se već na početku opredijelio na stranu onih koji su zadovoljni ovom epizodom (a ovaj osvrt ima namjeru da svi oni koji nisu, promijene mišljenje). Već neko vrijeme kolaju kritike, svakojake vrste, upućene Zagorovom glavnom scenaristu. Između ostalog se moglo čuti kako je Burattini Zagora pretvorio u Poirota (npr. ZG LU 119/120 “Demonska knjiga”). A iz toga naravno proizlazi da se u tom slučaju prednost daje “sivim vijugama” nauštrb sirove snage, što nikakao nije u skladu s izvornim gorštačkim profilom Duha Sa Sjekirom. Međutim, ovu tezu, po mom skromnom mišljenju, vrlo uspješno demantira sama izjava Zagorovog “oca” Sergia Bonellija koji u predgovoru za ovaj strip navodi: “Kada sam s Gallienom Ferrijem stvorio Zagora, smislio sam Darkwood kao idealno mjesto za pothvate svake vrste. Tu je bilo dovoljno mjesta za svaku maštu: imao sam na dohvat ruke i šumu i preriju, pustinju, močvaru… mjesto radnje za svaku avanturu!” Zaista! Zar onda nije zanimljivo vidjeti kako se naš junak iz tisuću pustolovina snalazi u različitim ulogama, počevši od klasičnog provođenja pravde u Darkwoodu, preko sudjelovanja u intergalaktičkim znanstveno-fantastičnim sferama, pa sve do Zagorovog poigravanja s detektivskim manirama, kao što je, uostalom, slučaj u ovom maxiju?! Nadam se da sam Vas uspio uvjeriti kako detektivski štih ne bi trebao biti stran Zagorovom liku i djelu, niti bi takve priče po defaultu trebale biti manje dobre (tim više, jer je ovo maxi, a za takva specijalna izdanja idu i priče sa specijalnom tematikom). Naravno, sve ima svoje granice. Bilo kakvo pretjerano inzistiranje na jednom te istom pristupu može samo polučiti potpuno oprečne (negativne) učinke.

Počeo sam čitati ovaj maxi Zagor oboružan svim mogućim predrasudama vezano za scenarističke kvalitete i mogućnosti Morena Burattinija. Doduše, moje sumnje su bile i više nego opravdane jer je činjenica da je on u zadnjih godinu dana (a možda i više) nanizao poveći niz loših i prosječnih epizoda. Te iste sumnje su se postepeno potvrđivale prilikom čitanja prvih stotinjak stranica. Sve je obilovalo dosadnjikavim i napornim scenama, slabo tempiranim akcijskim trenutcima, neinteresantnim likovima, promašenim Chicovim ludorijama i sve je bilo začinjeno s (na prvi pogled) lošnjikavim crtežom (više o crtežu vidi u zadnjoj sekciji ove recenzije). Da ne duljim; pitao sam se kamo sve to vodi!? Na moju sreću, već negdje početkom druge polovine stripa, stvari su se počele mijenjati na bolje, a paralelno je s tim prvi dio stripa dobio smisao. Scenarist je konačno počeo uvoditi elemente intriga, međunarodnih spletki i još puno toga što je u tematskoj korelaciji sa samim naslovom stripa, pritom pazeći da ne pretjera sa istim, kako se jedno lako štivo (što Zagor sam po sebi jest) ne bi slučajno pretvorilo u nešto preozbiljno i kompleksno (Martin Mystere), Da nastavim… Zagor polako počinje sklapati kraj s krajem. Postaje mu jasno što su od njega tražili ljudi iz Američke službe za nacionalnu sigurnost na čelu s agentima Russelom i Bageom. Uskoro dobiva na jedan fin i nenametljiv način i malu lekciju o Francuskoj revoluciji. A tko su članovi tajanstvene sekte “Lože Krune”, tko je zapravo na njenom čelu, kakve veze sa svim tim imaju francuski kralj Louis Philippe i njegovi poslanici (Alexis de Tocqueville i Gustav Beaumont), hoće li naši junaci odgonetnuti zagonetku “Velike zmije”; o svemu tome, dragi čitatelji ovih redaka, pročitajte u samom stripu, jer Vam nemam namjeru spoilati užitak čitanja!:)))

A sada par riječi o zamjerkama. Koliko god nahvalio ovaj strip, i dalje stojim pri tome da ne simpatiziram previše Burattinijev način prepričavanja fabule koja, u njegovom slučaju, redovito rezultira dosadnjikavim djelovima. Sam jezik izražavanja, iako moderan, odudara od Zagorovog uobičajenog stila. Nadalje, Moreno zna stvarno pretjerati sa dodatnim objašnjavanjima očitog stanja; kao da smo svi potpuno prikraćeni, lol! On to vjerojatno radi kako nijedno pitanje ne bi ostalo otvoreno. Ako ništa, to će cijeniti najmlađi čitatelji i oni koji stvari ne kapiraju najbrže;)! Najveća zamjerka ide Zagorovoj natprosječnoj sposobnosti zapažanja naizgled nevažnih detalja pred kojim bi se posramili i najveći detektivi, a da ne govorim o nevjerojatnim mogućnostima nonšalantnog donošenja ispravnih zaključaka na temelju izrazito oskudnih informacija! Ma nema mu premca!!! Valja primijetiti da izostaje bilo kakav trag razvučenosti unatoč njenoj uobičajenoj pojavi kad su maxiji u pitanju.

A sada o Sedioliju, novopečenom Zagorovom crtaču. Nije me oduševio na prvi pogled, vjerojatno zbog mog neopravdanog zijevanja i očekivanja tragikomedije. U oči su mi posebno upadale neujednačene degenske face, nenormalne ruke (v. ruke u crnca (?)Blakea) i vječno savijene poze likova. Ali kako se popravljala priča, tako se popravljao i crtež. Nestalo je početne nesigurnosti, a i likovi su postali srazmjerniji. Nakon prvotnog nepovjerenja, Vaš se recenzent potpuno navikao na Sediolijev crtež koji me nemalo pozitivno iznenadio fantastičnim povijesnim kadrovima! A jeste li vidjeli onaj parabrod? Arhitekturu? Odlično bi se uklopio i u MM staff. Pozadina mu je za 5, dok bi još trebao malo poraditi na likovima (crtanje likova i njihovo uklapanje s pozadinom je problem i kod nekih najcijenjenijih crtača). Uz očiti Ferrijev i Donatellijev uzor (stara garda), njeguje i dosta vlastitih karakteristika. Baš mi je drago što smo dobili ovog crtača u Zagorov staff.:)

Naprijed

ZG MX 5 Noćna mora na moru

ZG MX 7 Marinci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 50%

    7, 5, 3, 5

    Ideja je dosta dobra, ali nije dobro izvedena. Na kraju sam jedva čekao da završim s čitanjem. Sve skupa spada u čisti prosjek. Prvo nikad da dođe završni obračun, a onda se sve na brzinu odvije. Dosta je glupasto kako su se na kraju Zagor i čiko izvukli iz potpuno bezizlazne situacije (čiko ulazi u burial mounds, a neprijatelji čekaju sto godina s pucanjem na njega i Zagora; a posebno velika glupost sakrivanje u kovčezima i bačvama da ovi to ne skuže - stvarno maloumno). Crtež koma, uopće mi nije sjeo. Naslovnica čisti prosjek (nezgrapne proporcije tijela Zagora, a o licu da se ne govori). Ovaj maxi će se brzo zaboraviti.
    15.05.2008
    16:26:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Ovo nije Nolittin Zagor ovo je nešto bolje modernije.Neznam jer ne kupujem regularnu seriju nego samo extra, ali ovaj maxi me ostavio ugodno iznenađenog.A crtež je tek nešto posebno.Iman osjećaj da ne čitam zagora koji skače po lijanama nego modernog zagora koji razmišlja svojom glavom.Ako je to moderni Zagor onda palac gore.Kod crteža mi malo baca,ali malo samo na Lucio Filippucci-a dok san ga čita i njegovog Doctor Mystere.Mislin da se ovaj moderni Zagor ne sviđa svima,ali meni je lega kao osvježenje.Pogotovo nakon one sapunice red wariorra. zagora.Da stvorija je dva jako popularna lika, ali nije napisa najbolje epizode od tih istih likova.Zato veliki plus za ovu marty-zagorovsku istraživačku pričuPS. Spominjane Priča iz baze drugdje je još jedan palac gore
    15.05.2008
    16:37:00 sati
    provodina
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Sedioliju najveća ocjena jer je jadan od onih perspektivnijih crtača Teneja u zadnje vrijeme,ma što drugi govorili o tome :-D Drugo,Zagi kao Holmes i nije baš dobra ideja,vidili smo još davnih dana u onome zamku u snijegu redovne serije (Berni kaže da mu je taj Zagor najdraži :)) No,sve u svemu - pitka priča bez predaha čitanja i zato mi je legla jedno popodne totalno savršeno.Ocjene daju drugu dimenziju prolaznosti,ali relativno mnogo bolje nego vrhunci redovne serije u ovome trenutku. Možda ga se za godinu-dvije i ne sjetim,al prolazi sada :)
    15.05.2008
    17:00:00 sati
    kico
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Istina da je Zagor opet ispao prepametan,ali možda mi se baš zato tolko i dopao ovaj maxi (isti slučaj je bio s onom epizodom Demonska knjiga koja je napravljena kao posveta romanima Agathe Christie). Uglavnom,meni je strip bio zanimljiv od početka do samog kraja (što nije baš česti slučaj sa Zagorovim maxi izdanjima),a Sedioli mi je,ovdje barem, vrlo dobar kao crtač. 
    15.05.2008
    18:38:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 8, 7

    Besmisleno! Na momente obećava, ali ima nekih dijelova koji baš iritiraju, ne sumnjam u to da je samo Zagor (od svih čitaoca) skužio da onaj lik pripada tajnoj organizaciji.. Zagor ovdje je Poirot i to u pravilu ne valja, ali vidi samo kako je to dobro u onoj snježnoj priči, Demonska knjiga. Napeto do daske za razliku od ovog! Nadan se samo da Moreno neće pretjerati u ulozi Poirota u najdužeočekivanoj epizodi koja nam stiže u redovnoj seriji za mjesec dana, Burattini/Laurenti... Sedioli obećava, ali taj Trampy? Po čemu je taj ime dobio, po ulozi skitnice,,,..Ili možda kurviša? <črempi>
    15.05.2008
    19:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    DOOOOOOOOOOOOooooooobar!
    15.05.2008
    20:04:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    .,uživao sam u čitanju.,ctrež je dobar.,povijesni dio je još jedan plus,iako u nekim trenucima zamorno.,uglavnom,.dostojno maxi izdanja..
    16.05.2008
    18:52:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 24%

    3, 3, 1, 3

    Katastrofa. Priča je užasna, ali nije ništa u poređenju sa crtežom. Sedioliju treba zabraniti da uopšte dođe u dodir sa hartijom i olovkom, a kamoli da mu neko plaća za ove žvrljotine.Užas. 
    17.05.2008
    10:33:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    maxi od kojeg sam stvarno puno očekiva al ne i dobio toliko.prvih 200 strana takoreć se ne dogadja ništa,predvidljiv,i zbrzan na kraju.jedina intriga mi je sedioli za kojeg nikako da odlučim jeli mi fenomenalan ili katastrofalan.
    17.05.2008
    14:57:00 sati
    fred perry
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Ako mene piate ( a ne pitate, ali hvala Bogu, na javnom smo mjestu ) ovaj lik Vojvode je ljuta Burattinijeva pljačka Tkača, jer toliko imaju dodirnih točaka da to ipak  nije "slučajnost" ...    Valjda je Burattini uvidio koliko je uprskao s njim u onoj priči s Mortimerom, pa probao ovako spasiti stvar...  Ali, eto, priča začudo funkcionira jako dobro, taj povijesni element je jedan veliki plus i u suštini, ovo je jedna jako zabavna priča, nije ju teško probaviti, a ni crtež mi nije loš, dapače, odgovara mi!! Jedino imam problem s naslovnicom, Zagor mi na njoj nikako ne izgleda normalno u tom položaju... A zna i taj Burattini nešto, nije čovjek extra-klasa ko' Boselli i Bonelli ( ili recimo Sclavi ), ali većina priča mu, ipak, liči na nešto!!
    20.05.2008
    16:28:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra epizoda,nije remek dijelo ali je sasvim ok.Samo na kraju ono skrivanje iz kovcega je malo pre blesavo,naivno kao kod Velikog Bleka ili Komadanta Marka,i mala djeca bi primjetila da se tamo skrivaju...
    21.05.2008
    13:36:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ideja price je dobra u sustini,no nazalost,na kraju je ispala pomalo zamorna za citanje.Ipak,zna se Burattini i gore prokenjat pa je ovo u globalu ipak solidan uradak.Sedioli onako previse u kliseu,ja sam osobno vise ocekivao(al sta ja znam, ja sam covjek kojem je poslje Ferrija najdrazi Zagorov crtac Chiarolla).A naslovnica bi bila i puno bolja da se Ferri potrudio oko pozadine,ubi me ova narancasta!
    22.05.2008
    00:36:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    odlicna prica.uzivao sam citajuci.odavno nisam procitao noviju epizodu zagora a ovako dobru.crtez je takodje odlican.pravo osvezenje.
    22.05.2008
    11:09:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 4, 6

    Debakl..Zašto, ali zašto je "ovo" moralo iči na čak 320 stranica? Za ono što Burattini želi ispričati u ovom maxiju dovoljno bi bilo nekih 120 . Strašno razvučena priča sa dosadnim dialozima a pokušaj ubacivana povijesnog konteksta i Zagorove detektivske sposobnosti spadaju u kategoriju "za čitatelje mlađe od 12 godina". Da o famoznom vojvodi koji je očito neka velika zvijerka a nikad prije nismo čuli za njega da i ne govorim.Pa dobro što mu je to trebalo ?Ah da,BTW: moundima pročitati "Priče iz baze Drugdje". I Sedioli je kriminalno odradio svoj posao. Promašene proporcije, šiljaste i ukočene face nerviraju nakon samo nekoliko stranica i iskreno - jedva sam uspio pročitati do kraja. Teško Zagoru sa ovakvim crtačima i scenaristima..
    25.05.2008
    19:09:00 sati
    Aco
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 9, 6

    Vrlo dobra priča, iako dosta predvidljiva. No ima dosta avanture i akcije na ovih 320 stranica, što je odlično osvježenje za jedan dosadan ljetni dan.Što se tiče Zagorovog zaključivanja, pogrešno je govoriti da je pretvoren u nekog detektiva ogromnog IQ-a. Sve što je Zagor zaključio u ovom stripu samo je po sebi vrlo očigledno. A i kao lik, Zagor je jako inteligentan, samo mu fali čistog, surovog znanja nekih podataka i činjenica, što zapravo i nije loše (mislim, tko bi, osim Martina, htio biti živa enciklopedija povijesti?). Crtež je gotovo odličan, i nisam našao ništa što bi mi smetalo. Sedioli crta prepoznatljivo Zagora i Chica, u stilu 'stare garde', dok ostalim likovima daje neke oznake karaktera (drugim riječima, ne izgledaju svi likovi isto). Pozadinu crta odlično, pogotovo ona vjetrenjača i brod.Naslovnica je, nažalost, neoriginalna i nezanimljiva.  
    26.05.2008
    18:36:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 48%

    6, 4, 5, 3

    27.05.2008
    07:22:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Uh, krajnjim naporom uspio sam pročitati ovaj maxi, trebalo mi je tri dana. Kakav zamor! Burattini po svom dobrom starom običaju prekrcava radnju nepotrebnim tekstom i onim svojim 'objašnjavanjima'. Likovi zaustavljaju radnju i prepričavaju iste zaključke najmanje 10 puta, najmanje. Dodajte tome i tone proseravanja u vidu ''nosimo im demokraciju i radimo na očuvanju iste'', nešto što čovjeku stvarno digne živac. Da je 200 stranica kraći, ovaj broj bi možda nešto i valjao, ali ovako...

    Sediolijevi likovi ukočeni i bezlično pravilni, poze neprirodne. Onaj crnac kojeg je nacrtao ima ruke kao Jax iz Mortal Kombata, prestrašno. Naslovnica slaba.

    Još jedan maxi koji ne opravdava niti svoju titulu, niti cijenu po kojoj se prodaje.
    27.05.2008
    20:45:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    9, 5, 8, 8

    Solidno, pogotovo ako ga usporedimo s nekim novijim pričama. Svidjelo mi se ono nagomilavanje povijesnih činjenica. Za Sediolija također mogu reći da mi se svidio, pogotovo ako ga usporedimo s nekim drugim delikventima iz novijih Zagora. Pozadinu, zgrade i prirodu crta vrhunski, a čak i dinamika nije loša. Još malo da poradi na proporcijama i licima i odličan.
    29.05.2008
    18:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • chkuna

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    Iako se svi možemo složiti da se Zagor u posljednje vrijeme malo ''hrva'' sa kvalitetom epizoda, ovaj maxi mi i nije baš tako teško ''sjeo''. Nakon uvoda, koji mi se činio predugačkim, jednom kad priča uzme maha, ova se epizoda pročita bez nekih velikih problema i razmišljanja! Sedioli i nije toliko loš, samo se s vremena na vrijeme posvadja sa licima i proporcijama likova koje crta! Burattini bi mi bio puno bolji scenarista da ne troši toliko stripovnog prostora na objašnjavanje...Sve u svemu, palac gore (ali na kredit)
    30.05.2008
    18:39:00 sati
    chkuna
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedan od najboljih Zagora posljednjih godina.
    04.06.2008
    22:00:00 sati
    76
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 65%

    8, 8, 4, 5

    prica mi je legla, ne ocekujem u zadnje vrijeme puno od gospodara darkvuda, ali ovdje me iznenadio povijesnom i medunarodnom pozadinomsedioli je loš, i uopce, ta nova garnitura zagorovih crtaca mi se cini ispod nivoa, pokušavaju kopirati ferrija, ali im ne ide
    29.06.2008
    12:38:00 sati
    ken2
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Napokon, posle Dugog putovanja i dugog čekanja jedan dobar maxi Zagor. Interesantna priča, sa dosta akcije i detektivske atmosfere, dosta istorijskih činjenica takođe. Negdje pročitah kao je nekom zasmetalo što je Zagor predstavljen kao super-detektiv - naprotiv, ništa tu čudnog nema; zdrav razum, britka pamet i prosta logika - nijesu li to karakteristike koje krase našeg junaka?Konačno da pročitam "normalno" nacrtan maxi, poslije Kijarole, Kasara i Donatelija Sedioli je pravo osvježenje. Slaba strana njegovog crteža su loše nacrtana lica dok je ostalo sasvim OK.Naslovnica deset. 
    01.07.2008
    12:39:00 sati
    vope
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Jako dobar, zanimljiv i uzbudljiv Maxi! Iznenadujuce dobar! Bilo me je strah odmah uzeti ovaj strip u ruke jer sam se bojao jos jedne rastegnute "more" za citanje. No Burattini, potpomognut vrlo solidnim Sediollijevim crtezom je kreirao stvarno zanimljivu pricu. Sediolli se izgleda specijalizirao za krupne crteze Zagorova lica, u kojima dosta podsjeca na Ferrija, (sto je naravno dobro) :) U svakom slucaju Maxi koji se vrijedi imati i procitati nekoliko puta. Ima nekoliko novih-klasicnih scena. Navest cu tri: tuca na hrpi balvana, bijeg sa vjetrenjace i scena na velikoj zmiji.
    11.07.2008
    18:20:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 5, 6

    Zadovoljan sam, jako dobra priča.  Naravno, našlo bi se zamjerki na scenarij, ali bože moj...  Zaista je glupo da se Čiko spušta u rupu dok bad guys "ćaskaju" sa Zagorom.  lol.  Ali kažem, generalno sam ugodno iznenađen.  Bilo me nekako strah početi s čitanjem s obzirom kakvih priča je bilo u zadnje vrijeme.  Mislim si "a tko će pročitati 320 strana ako ne valja?"  A ipak kupujem, to je fenomen...  Najveća zamjerka crtežu - smatram ga katastrofalnim.  Što vrijedi lijepa vjetrenjača kad likovi ne djeluju ljudski uopće?  Zagor konstantno ima premalu glavu ili prevelike ruke i ramena, svejedno.  A poze?  Jao...
    14.07.2008
    11:04:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Dash

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Dobar Maxi Zagor, jedino mi ne paše Sediolijevo crtanje ljudskih lica, sve ostale je vrlo dobro.
    19.07.2008
    11:49:00 sati
    Dash
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Evo samo specijalno rezervirano za Zagora – moj komentar broj 300!  U svakom slučaju, dobra tema. Tajni agenti i službe su dobra podloga za stvaranje priče jer njih i nema puno u Zagorovim epizodama (barem ja nisam pročitao puno takvih). Na početku imamo dosta prepričavanja, pa Chicove i Trampyjeve ludorije, malo tučnjave protiv onog crnca. Međutim, kraj je dosta zbrzan, ulazak u mound i pobjeđivanje protivnika se završi za samo nekoliko stranica. Ima tih nekoliko nelogičnosti. Dakle, to je jedna od pogrešaka Burattinija: previše je rastezao priču na početku da bi se na kraju sve na brzinu riješilo, malo drugačije od maxija br. 4 i 5 u kojem je rastezao od početka do kraja samo da popuni stranice :P Još jedna greška je što je pošao stvarati naizgled premoćnog lika Vojvodu da bi ga se onda na brzinu riješio. Ta njegova organizacija koja je svugdje raširila svoje pipke i ne izgleda mi nešto jaka kad tek sad prvi put čujemo za njih. Eh, da sam ja Vojvoda ja bih se doma zavalio u fotelju ili na kauč i pustio ostale da obavljaju poslove :P Burattini je napravio i dvije dobre stvari: ubacio je stvarne povijesne likove (to je za svaku pohvalu) i onaj serpet mound (o njemu je bilo riječi i u MM gig 6, njega sam također pročitao ovih dana). Dakle, Burattini ovaj put nije podbacio kao što se to često znalo događati, ali neizbježan je dojam da je to moglo puno, puno bolje. I ne bih baš rekao da je Zagor ispao prepametan kao Holmes, sve ono je bilo obično logičko zaključivanje. Mnogo više je kao Holmes u epizodama Demonska knjiga i Izgubljeni sin.  Sedioli mi je ovdje vrlo dobar, u Crvenom snijegu je malo bolji. Krajolik crta solidno, tu i tamo bi mogao dodati više detalja…dobro je nacrtao borbu u vjetrenjači i mound na kraju. Definitivno najjača strana su mu krupni planovi Zagorovog lica, tu briljira (i kopira Ferrija). Ima neke male nedostatke: crtanje bezličnih i uvijek istih lica kad ljudi nisu u prvom planu. A tu su i te čudne poze koje je Mlaki spomenuo. Inače, on je pravo osježenje, još da popravi tih par stvari i onda tek može dobiti desetku od mene. Ferrijeva naslovnica je dobra.
    25.07.2008
    10:21:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Jos jedan odlican maxi. Iskreno prvi put kad sam video naslovnicu i odecu coveka koji preti da baci zagora dole u ambis i naslov "tajni agenti" prvo sto mi je palo na pamet je da su agenti agencije "drugde" odlucili ubiti Zagora iz ko zna kog razloga:) Ja i moja luda masta:)Prvo da napomenem da mi se crtac izuzetno dopao. Lik crta odlicno (desetka za Napoleona Bonapartu) i vec mi je jedan od omiljenijih crtaca. Prica odlicna. Jedinu zamerku imam na unistenje blaga na kraju,skroz debilno isto kao i u zavrsnoj sceni Odrediste Afrika. Svo vreme traze blago da bi ga na kraju digli u vazduh i to onako nonsalantno. Likovi su mi dobro razradjeni i prica tece glatko. Dobre su scene kada se Zagor lema sa onim divovskim napucanim crncem:) Ali nema sta ,potrebno je vise od snage da bi se savladao duh sa sekirom:) I atmosfera mi se svidja u celoj prici. Tajne organizacije i sluzbe ,bas fino:) Sad sam se setio jos jedne zamerke a to je kada Zagoru pricaju dogadjaje iz francuske revolucije , "i onda je dosao Waterloo" , nekako je bezveze to receno, Napoleon je stvarno porazen od strane Rusa dok je tek kasnije matiran kod Waterloo-a od strane Engleza i Prusa. Posle pohoda na Rusiju bio je prognan,ali se kasnije vratio u Francusku. Ali tada je ipak bio neuporedivo slabiji nego pre pohoda na Rusiju. Tako da su ga Englezi i Prusi zajednickim snagama nekako porazili.  Sve ostalo je za devetku kako sam i ocenio ovu epizodu.
    31.07.2008
    19:06:00 sati
    Mrtvacka glava
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 7, 5

    Vidim da su mišljenja podijeljena ali ja se pridružujem ovim koji su dolai pozitivan komentar. Kao i prethodna dva maxija i ovaj je prije svega zanimljiv za čitanje, samo što je ovdje priča privlačnija. Ne stoji to da je Buratini pretvorio Zagora u Poaroa, nije Zagor ovdje bio detektivski obdaren ništa više nego u nekim ranijim epizodama. Zanimljivo je ovo kad imamo određenu godinu radnje, ovdje je to 1843. Ono što mi se ne sviđa je ta priča o demokratiji u SAD-u. Tamo nikad nije bilo demokratije, nema je ni sad, ono hoće da budu svejtske sudije. Priča jeste malo razvučena na nekim mjestima, da bi popunili stranice ubacuju glupu scenu sa Trampijem, to nekad bude zanimljivo ali ovaj put je moglo bez toga. Ne uklapa se u ovakvu epizodu. Onda su neki detalji preskočeni, kako prvo Francuzi ne znaju da ih neko štiti, a onda odjednom sve znaju? Što se tiče Sediolija nije loš, ali bolji je u Crvenom snijegu.
    27.08.2008
    10:54:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    odlična priča s slabim crtežom. pravi Maxi, užitak čitanja. Pogotovo za ljubitelje povijesti...
    19.09.2008
    23:19:00 sati
    Deva
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    samo ču ovo naglasiti ovaj zg je stvarno super ali mglo je biti i bolje
    16.10.2008
    21:23:00 sati
    ninny
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo Seidolli
    15.11.2008
    19:44:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Sedioli nije kao Ferri ni kao Verni ali u nekim vinjetama podsjeća na spomenute što je pozitivna stvar ali ne treba ga previše kritizirati pogotovo zbog toga što su ovo njegovi počeci crtanja Zagora. Naslovnica mi je jako dobra a priča je na tragu Krojača ali ne toliko dobra, ipak mi je ovo odličan maxi broj i svidio mi se više od hvaljenog "Dugo putovanje" ako nije scenaristički toliko bolji onda sigurno vizualno je. Zagor je ipak 300 brojeva većinom imao čist crtež poput ovog i mislim da bi takav trebao ostati a ne poput nekih novih crtača izmišljati već izmišljenog junaka, zato pohvale Sedioliju koji se uči kako treba!
    13.01.2009
    18:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Ovaj maxi čak i nije toliko dosadan, jer se ipak oslanja na neke povijesne činjenice, a k tome Zagor i susreće neke povijesne likove. Solidna epizoda, ali je radnja stvarno razvučena.
    13.03.2009
    22:55:00 sati
    Panon
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Znam da Buratini nece vise nikad napisati nesto tako dobro kao Dugo Putovanje, ali ovaj Maxi mi definitvno nije legao, toliko je prozaican i razvucen da vec nakon nekih 120 strana gledao sam samo kada ce kraj. Crtez Sediolija vise vuce na Gambu nego na Ferrija. Sve u svemu prosek bolje od Coveka sa Crnom Maskom ali u rangu Doline Vetrova. Dugo Pitovanje daleko najbolji Maxi a i Napustena Utvrda je kud i kamo bolja od ovoga
    15.04.2009
    05:13:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 69%

    9, 8, 5, 3

    Jako, jako dobra priča. Otvorio sam ovaj maksi očekujući prosječnu priču, a dobio sam sjajan strip. Uvod jeste jako loš i dosadan, a početni Zagorov razgovor sa Čikom zvuči jako neuvjerljivo. Kada priča krene, postaje sve bolja. Gomila istorijskih činjenica je za svaku pohvalu, a i sviđa mi se detektivski tip Zagora. Znam da ga neki mrze te detektivske osobine, ali ja mislim da Zagoru sjajno pristaje uloga pametnog čovjeka, treba se pokazati da on nije naivni i sujevjerni primitivac iz šume, već da je obdaren velikom inteligencijom. Crtež mi se ne dopada, ljudska lica su nakrivo nacrtana, a ljudi su često u nekim čudnim, bezrazložnim pozama. Naslovnica je grozna, trebalo je staviti neki drugačiji i detaljniji motiv.
    27.04.2009
    14:05:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    dobar maxić :)jedino što mi nikako ovdje nepaše je sam naziv i naslovna.trebao se zvati "Tajna velike zmije"i napraviti naslovnicu u skladu sa tim nazivom,e onda...
    04.05.2009
    19:37:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 4, 7

    07.05.2009
    00:53:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlican Maxi.
    12.05.2009
    19:13:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • super_mario

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Super je ali je moglo i bolje ali sve u svemu jedan od boljih Maxija zahvaljujuci istoriskim cinjenicima ..
    20.05.2009
    12:40:00 sati
    super_mario
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    jedan od boljih Zagor maxija
    27.05.2009
    19:14:00 sati
    lwood
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Maxi je vrlo dobar i opravdao je moja očekivanja. Sedioliev crtež također u redu i od mene dobiva visoku ocjenu. Sviđa mi se taj detektivski stil Zagora, isto kao i uvođenje stvarnih povijesnih ličnosti i događaja u radnju.
    03.06.2009
    15:56:00 sati
    allessi
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Svetla strana priče je oslanjanje na istorijske činjenice. Zagor u nekim scenama mozgalo, u drugim pobesenli divljak, što i nije tako loše za samu priču. Dok sam čitao imao sam utisak da je priča dosta stara, odnsono podsetila me je na neke priče iz ranieg Zagorovog perioda. Sedioli po meni mnogo bolji nego u Krvavom snegu. Mada njegov crtež varira, dok sve likove gotovo perfektno crta, Zagor mu je najslabija tačka, u nekim delovima neverovatno podseća na Ferria, a u drugim na Donotellia, dok na trećim nešto između a u tu je najneuspešniji, očigledno još nije izgradio svoj sopstveni stil, ako uopšte teži tome, videćemo kakav će biti u sledećim pričama. Naslovica, dobra ideja, ali Ferri nije baš u najboljem izdanju, mislim na samo lice Zagora. Sve u svemu jedan solidan Maxi
    24.06.2009
    15:57:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 7, 1

    Osrednja priča, mada zanimljiv pokušaj, sigurno je neću pamtiti dugo, ali je evidentan jedan temeljan pristup scenariste Buratinija.Infernov pristup recenziji je poprilično korektan, zaista puno kvalitetnih zanimljivosti, istorijskih činjenica, dobro sagledavanje motiva Morena Buratinija da napiše ovu priču, ostavio je lični pečat nar recenziji i priču nam prikazao iz više perspektiva. (ocena 10)
    24.06.2009
    16:52:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Jako zamorna epizoda. Prva polovica, s akcijom i intrigirajućim elementima mi je super, ali kasnije kad je Burattini upleo Bastilju, vojvode, careve, giljotine i pretvorio radnju u sat povijesti začinjen mnogobrojnim buratinijevskim objašnjavanjima došlo mi je zlo. Chicovi gegovi u ovoj epizodi su tako predvidljivi i sve nego domišljati, ali hej, ona zmija je baš super.
    Sviđa mi se Sediolijev stil, no momak ima problema s facama i proporcijama. Naslovnica prolazna.
    11.07.2009
    18:27:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 69%

    8, 5, 8, 6

    onako, prica je ok mada nije zanr koji meni najvise odgovara.
    Moglo je i bolje da ispadne. 
    14.08.2009
    16:20:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 5, 5

    Grozno i skoro pa necitljivo.
    17.08.2009
    17:03:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    Dobra ideja, ali scenarij je mogao biti bolji. Crtež vrlo dobar.

    15.02.2010
    10:14:00 sati
    dombac
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    20.04.2010
    08:45:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Po meni sasvim solidan maxi.....

    Dobar crtež i zanimljiva priča

    19.05.2010
    10:19:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobra prica.Prepricavanje francuske istorije je dosadno

    05.06.2010
    19:13:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    dovr...prokl...kvr...

    Osim uvoda na dobrih 200tinjak stranica imamo skroz glupi rasplet. Tako da je vise nego naivan kraj stripa, a da ne govorimo o tome kako je glupo sredjen veliki Vojvoda i njegova mocna organizacija. Zagijeve detektivske vjestine su na zavidnoj razini, ali i akrobatske jer izbjegava metke u velikom stilu. No to lagano postaje zastitni znak izdavacke kuce Bonelli. Ne znam jel itko od prethodnika to spomenio, ali ona pocetna scena gdje Chico i Trampy izvode gluposti na groblju me podsjetila na jednu epizodu serije Lud, zbunjen, normalan gdje Izet i doktor izvode identicnu stvar.

    29.07.2010
    18:16:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 24%

    3, 2, 2, 3

    03.09.2010
    21:36:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

     

    Svidela mi se prica, akcioni triler koji nije cest kod Zagora.

    Crtez je dobar, podseca na Ferija.

    07.09.2010
    19:47:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Burattini je iznad prosjeka,kao u Maxiju "Napuštena utvrda".Sedioli je odličan,a Ferri,unatoč prosječnim ocjenama,je obavio(barem po meni)posao iznad prosjeka.

    18.12.2010
    16:13:00 sati
    Patrix
    uredi
  • alenko

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Strip koji je meni sasvim ok, naravno da je malo drugaciji od nekog "standardnog" zagora, medjutim povremeno mi je ok da se ovake epizode  desavaju. Prica jeste malo prepuna dijaloga i prepricavanja, ali ok, promjene gode. Sediolli mi je super, sto se tice crteza. Kao sto se vidi na raju stripa sigurno nas očekuje Riturno of vojvoda hahaha, ( scena kako gori i pada u bunar sa vodom).

    Mozda ce biti neki novi  lik sa maskom hahaha :)

     

    uglanom ok, da mozda malo zamorno sa vremena na vrijeme, da je bilo malo vise akcije i ocjene bi bile sigurno vece.

    15.04.2011
    00:14:00 sati
    alenko
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Nije loše; političke teme su uvijek bile zanimljive kod Zg-a.

    27.04.2011
    01:17:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kraj im je totalno glup. Imam blagi osjećaj da će se glavni negativac vratiti.

    04.06.2011
    14:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 8, 4

    Najbolji Sedolijev rad, zasigurno. Vrlo dobro, možda malo dosadnjikavo, no vrlo, vrlo dobro! Naslovnica loša.

    20.06.2011
    17:31:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 40%

    1, 1, 8, 10

    Jednom za pročitati.

    24.10.2011
    18:23:00 sati
    Villain
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Vrlo dobro, osim crteža koji nije ni ovakav ni onakav - u nekim dijelovima stripa je odlican, a u nekim je katastrofa...

    21.01.2012
    14:27:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda nista mi nije smetalo

    Ocekujem da ce se Loza Krune vratiti

    13.05.2012
    16:47:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Prica ok,malo nelogicnosti al aj.Scenario nije kako bi trebao bit. Crtez je ok. Naslovnica ???

    10.06.2012
    20:50:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 6, 3

    Dobra priča. Dobra ideja, dobra izvedba. Najbolji dio stripa je sredina i malo pred kraj. Tokom čitanja dosta puta stvori se zamor. Kraj mi je jako slab, i ono kada Zagor priča sa vojvodom a chicco se spusta pola sata ( moglo je i bez toga ). Palac gore za ubacivanje povijesnih činjenica, spominjanje epizode opklada za strah. Priča neodoljivo podsječa na legendarnu epizodu sa tkačem.

    Odlične scene su borba zagora i crnca Blakea. Dobre su mi scene sa Gentom i scene na brodu kada su pokušali smaknuti ona dva francuza.

    Crtež mi paše, izuzev velike zmije i unutrasnjosti iste te povijesnih scena koje su nacrtane odlično. Zagor i chico su onakvi kakvi bi trebali biti,moze i bolje ali zadovoljan sam.

    Naslovnica je najlošija strana stripa,potpuno nemaštovito i zbrzano bojanjem narancastom bojom 35% naslovnice i onim oblacima koji isto zauzimaju dobar dio naslovnice.

    06.10.2012
    00:18:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Vrlo dobar maxi. Bolje Zagor Poirot (iako baš to i nije u ovom maxiju kao što je u navedenoj "Demonskoj knjizi") nego Zagor u paralelnim svijetovima sa patuljcima i vilenjacima.

    02.03.2013
    20:11:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 41%

    1, 5, 6, 5

    Buratini je potpuno promašio ovde Zagorov 'timeline' i to je najveća zamerka stripu. Ovde bi radnja trebalo da se odvija 1832. (?) A radnja u Zagor Almanahu br 1 - 1830... Radnja Zagora u Texasu u Braći po krvi 1838, posle nezavisnosti Texasa 1835. A ovde se pominju i Malkovičevi agenti koji su skoro bili u stripu, tako da se ova radnja mogla odvijati jedino između 1842-1845. Međutim Buratini nije obrati pažnju na tako važnu činjenicu, poneo se kao neki početnik koji je juče uzeo da čita i piše Zagora i zato 1 za priču.

    Scenario nije loš, ali Zagor stvarno previše popušta neprijateljima, ne reaguje dok ovi ne zapucaju s pola metra u njega. A ima i previše palamuđenja, zato za scenario 5.

    Crtež standardan Sedioli, Ferri se nije baš nešto potrudio.

    Sve u svemu jedan ispodrosečan Maxi. Pročitati jednom i... preprodati :)

    05.04.2013
    22:40:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    29.05.2013
    22:54:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Poslije "Marinaca" najbolji maxi!Sedioli dobar,naslovna ubija!!

    27.07.2013
    02:37:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 6, 5

    21.08.2013
    19:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    zanimljivo od početka do kraja

    22.10.2013
    18:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    25.06.2014
    12:54:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    08.07.2014
    10:25:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Napeta priča na trenutke malo dosadna.

    24.09.2014
    13:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Ne znam što svima škodi ova epizoda. Meni je baš sjela. Tajni agenti su oduvijek meni bili zanimljiva tematika. Početak s Gentom i Blakeom je mogao biti i kraći, ali dobro, morao se ispuniti limit od 320 str., šta li? Nisam uopšte mislio da bi Norman mogao biti na čelu Lože, pogotovo nakon što je ubio Genta. Posljednji okršaj je OK, moglo je bolje, ali eto. Seidoli vrlo dobar (iako su vidljive disproporcije okoline). Naslovnica odlična, i obećava mnogo.

    05.11.2014
    21:19:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    ja zaboravio o čem se radi u ovoj epizodi

    25.07.2015
    21:25:00 sati
    igor 12
    uredi
  • toni898

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    29.07.2016
    07:19:00 sati
    toni898
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 7, 5

    Nakon 8 godina ponovo sam pročitao ovaj maxi i sada mi je još bolji nego onda. Inače u stvarnom životu ne volim politiku i sve ono što je okružuje, ali u stripovima su mi takve stvari zanimljive. Ovo je već drugi maxi zaredom u kojem je prisutan Trampy, njegovo pojavljivanje je nešto bolje nego u prošlom iako je bilo lako predvidjeti na koju foru će Chicov susret s njime biti upropašten. Od trenutka dolaska u Wheeling priča stalno ide u istom pravcu, svi događaji koji slijede se nadovezuju jedan na drugi kao neprekinuta nit pa gotovo da nema vremenskog i lokacijskog preskoka, osim u jednom slučaju pred kraj. Posebno dobar dio je onaj kod vjetrenjače kada je Zagor u stilu iskusnog detektiva raskrinkao Normana. Svejedno ne bih rekao da se pretjeralo u tome, jer je Zagorova moć zapažanja na visokoj razini pa nije ni bilo potrebno puno mozgati da bi izvukao nekakve zaključke. Norman je napravio nekoliko pogrešaka i dobrano pripomogao tome da bude otkriven prije vremena. Kraj je malo zbrzan, trebalo je posvetiti više prostora za završni obračun sa Vojvodom i njegovim ljudima ali što je tu je. Gubitak zlata na onakav način je najpošteniji, iako je malo čudno da su dvojica kraljevih poslanika preko toga prešli tako ravnodušno kao da se radi o hrpi kamenja. Za Zagora je već dobro poznato da ga ne mogu uzdrmati takve stvari.

    Crtež Sediolija u toplo-hladnom ritmu, kod prikaza likova u krupnijem planu se potrudio (pogotovo kod Zagora) a kod sitnijih kadrova ima nejednakosti koje su baš vidljive. Naslovnica slaba, niti je dobro nacrtana, niti je dobro obojana.

    30.07.2016
    21:37:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    10.02.2017
    16:27:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    18.03.2018
    18:56:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    18.03.2018
    21:52:00 sati
    zagoreni
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    Ajoj kako dosadna epizoda i nepotrebno razvučena.

    26.05.2018
    08:37:00 sati
    Gris
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    Kvalitetna epizoda prožeta političko- povijesnim elementima, misterij, blago, akcija, sve uredno dozirano. Mnoštvo likova čije se dogodovštine odvijaju kroz veći broj lokacija doprinose pustolovnom karakteru priče. Burattinija sam izvorno zavolio zahvaljujući njegovom inteligentnom prikazu Zagora, što se naročito manifestira u situacijama gdje naš junak uočava detalje koji drugima promaknu. Tu je i Zagorova dobro poznata lukavost ukomponirana u ključne obračune i bitke. Sve su to orgazmične točke koje svrsihodno razbijaju neizbježnu monotoniju nakon Buretovih, već dobro poznatih, pripovijetki.


    Kad smo kod Bureta, kao pozitivan element bih istakao činjenicu da se u ovoj epizodi nije bojao okrvaviti ruke. Zahvaljujući tome opraštam nekoliko sitnih nelogičnosti, koje u odabranoj tematici vjerojatno nije bilo jednostavno izbjeći.

    Sedioli na crtačkom planu ne nudi ništa vrijedno divljenja. Pomalo tužno jer često u ovom stripu bude neki kadar koji je izvrsno odrađen, ali već na sljedećoj stranici nalazimo abnormalne i estetski neprihvatljive lubanje/lica itd. Takva nekonzistentnost može se pokušati objasniti prevelikom brzinom na koju je možda i forsiran.

    07.09.2018
    03:50:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča, smislena i povezana u dobru cjelinu, uz remeniscencije na neke protekle epizode. Odličan maxi.

    04.06.2019
    11:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 55%

    6, 3, 7, 7

    Dosadno. Još je samo falilo da je Zagor neki daljnji rođak francuskog kralja.

    09.07.2019
    07:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum