Marinci

Zagor

ZG MX 7 | 320 str.

Zagor i marinci...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Marinci
    ZG MX 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Marines!
    ZG MAXI 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Kontinentalni Marinci su činili mornaričke snage američkih kolonija tijekom Rata za neovisnost. Prema tome, korpus je osnovan 1775., a ukinut 1783. godine. Prvi i jedini vrhovni zapovjednik Kontinentalnih Marinaca je bio Samuel Nicholas, a za sjedište je odabrana Philadelphija koju je trebalo obraniti pod svaku cijenu od nadirućih Engleza. Nicholas i njegovi Kontinentalci su se isticali po svojoj odvažnosti, ali i po nekonvencionalnom načinu ratovanja. Borili su se u Drugoj bitci kod Trentona, a ponajviše su se istaknuli u manjim, ali ne i manje važnim pothvatima kao što je bilo izbacivanje britanskih trgovaca iz New Orleansa, preuzimanje velikog britanskog broda Baille na Karibima te iskrcavanje na Bahamima gdje su zaplijenili ogromnu količinu brodskog naoružanja, a nakon toga i odbili napad britanskog ratnog broda. Nakon završetka rata, pojavili su se novi odredi koji su nastavili prakticirati amfibijske metode ratovanja, kao što su to nekoć radili Kontinentalci. Praktički, jedina razlika između njih je ta da su novi odredi iz naziva izbacili „kontinentalni“, pa su tako postali poznati samo kao – marinci. Ti novoosnovani mornarički korpusi su nastavili sudjelovati u ratovima s temeljnim ciljem obrane interesa Sjedinjenih Američkih Država. Od tada, pa sve do danas, marinci su sudjelovali u svakom ratu kojeg su vodile SAD. Borili su se protiv Berberskih pirata na sjeveru Maroka, Alžira i Tunisa, zatim u Ratu iz 1812., a posebno je zanimljiv njihov angažman u borbama protiv Seminola. Tek u dvadesetom stoljeću marinci postaju dominantna grana vojske, a na popularnosti dobijaju iskrcavanjem u Normandiji, te mnogobrojnim desantnim operacijama na Pacifiku tijekom borbi protiv Japanskog imperija. Trenutno je u vojnoj službi negdje oko 200 000 marinaca. Poznat je i njihov moto - „Semper Fidelis“ kojim se zaklinju na odanost odredu i domovini. Od poznatih marinaca istaknuo bih Genea Hackmana, Harveya Keitela, Lee Marvina i Lee Harveya Oswalda.
  • I druge države njeguju slične mornaričke korpuse. Pošto se u stripu spominju britanski „Royal Marines“, valja reći koju riječ i o njima. Osnovani su davne 1664. godine. Borili su se protiv američkih Kontinentalnih Marinaca, a najviše su se istaknuli u Prvom svjetskom ratu i to tijekom obrane Antwerpena, a na Galipolju su pretrpjeli teške gubitke. Danas su Kraljevski marinci preustrojeni u specijalne odrede komandosa. Zanimljivo je da samo muškarci mogu pristupiti tim odredima.
  • Ade Capone se ovim maxijem nakon trinaest godina vraća među Zagorove scenariste. Zadnji strip koji je uradio prije „Marinaca“ je ZG LU 83/84 „Ljudi i zvijeri“. Inače, tijekom svog odsustva je kreirao vlastitog strip junaka „Lazarus Ledd“ za Edizioni Star Comics.
  • Gallieno Ferri je motiv naslovnice preuzeo s jedne svoje stare naslovnice Mister Noa – MN SR 52 „Mister No va alla guerra“ (v. MN LMS 679-/682 „Prokleti most“)
  • Raffaele Della Monica je za potrebe stripa vrlo uvjerljivo precrtao par vinjeta iz nekih starih Ferrijevih i Donatellijevih tabli. a) 36. str. = ZG SD 1 „Zagor priča...“ b) 87. str. = ZG EXT 16 „Vatra u noći“ c) 261.str. = ZG LEX 122 „Crveni pijesak“ d) 262. str. = ZG LEX 100 „Do posljednje kapi krvi“ e) Na 87. Str. je, također, nacrtan Wandering Fitzy, a na 219. str. Zagorov otac.
  • Svi marinci u stripu (uključujući i časnike): Brosnan, Owen, Carson, Foster, Donegan, Kelson, Craig, Depp i Russell.
  • U stripu nije ništa rečeno o ponovnom preuzimanju broda „Svete Klare“, iako Zagor na 256. str. sumnja kako je dio pljačkaša vjerojatno ostao na brodu.
  • U kojem su se ratu protiv Engleza borili Thomas Laforge i narednik Owen? U Ratu za neovisnost ili u Ratu iz 1812.? U prvom slučaju, obojica bi u „Zagorovo vrijeme“ bili jako stari, a možda i mrtvi. S druge strane, nisu mogli sudjelovati ni u Ratu iz 1812. godine jer su Kontinentalni Marinci ukinuti još 1783. godine!
  • Na 25. str. imamo prijevod: „Sjedinjene Države Amerike“ (SDA)
  • Na 50. str. je Chico skoro postao mali od palube! :D
  • Thomas Laforge je slika i prilika mog profesora iz povijesti u srednjoj školi. ;))
  • Ovaj maxi je u Italiji objavljen 2006. godine.

Nakon trinaest godina izbivanja sa serijala, dobri stari Ade Capone se odlučio pozabaviti s jednom, originalnom i specifičnom temom, koja je kao takva pravo osvježenje u moru ustaljenih i već viđenih priča klasične tematike. Dakako, riječ je o marincima, specijalnim vojnim postrojbama koje po definiciji slove kao mornaričke trupe na kopnu. Tako smo dobili i jedan realistično-povijesni subkontekst što stvara dodatnu draž kod ove specifične priče; i to pored činjenice da je Zagorov susret s marincima zanimljiv sam po sebi. Već na samom početku je postojala bojazan hoće li Capone uspjeti izbjeći zamku u koju su znali upasti mnogi scenaristi. Recimo, Burattini je u epizodi ZG LU 142/144 „Paukova Mreža“ napisao scenarij temeljen na likovima Mortimeru i Krojaču, a da praktički nije ništa rekao o njima samima. U ovom konkretnom slučaju je bilo potrebno odrediti što je tipično i karakteristično za marince, tj. navesti sve one specifičnosti po kojima se oni razlikuju od svih ostalih rodova vojske. A to je važno, naravno, iz razloga kako ne bi još jednom dobili priču o „običnim vojnicima“ zakamufliranu lijepim i intrigantnim naslovom. Srećom, Capone je izbjegao tu zamku, pa tako u stripu marinci imaju vlastite karakteristične odore, prolaze kroz zahtjevniju obuku i primjenjuju jedinstvene vojne taktike koje uključuju brodsko bombardiranje, te iskrcavanje žive sile na kopno uz pomoć desantnih čamaca.

Priča, ipak, počinje klasičnom scenom (prvom i jedinom u stripu) u kojoj indijanski pljačkaši napadaju osamljeno imanje. Izgleda da je ta banda otpadnika iz različitih plemena, na čelu s tajanstvenim bijelcem, prilično dobro organizirana i proračunata. Naš Zagor, sve to saznaje iz prve ruke od pukovnika Murdocka u utvrdi Northwood smještenoj na jugoistočnoj obali jezera Michigan. Uskoro se susreće i sa satnikom Brosnanom koji ga upoznaje s marincima, a ispričao je nešto i o nastanku odreda, pritom naglašavajući njihovu poslovičnu odvažnost, fizičku spremnost, odlučnost, disciplinu i sve ostale vrline koje mogu prevagnuti u bitci i donijeti pobjedu. Pojedini marinci su jako dobro isprofilirani; iako su puni vrlina, u datim trenucima se znaju ispoljiti i njihove slabosti, te su zahvaljujući tim crtama prepoznatljivi na svakom koraku. Upravo preko tih odnosa, s naglaskom na odnose između samih marinaca, u kojima se sudaraju hrabrost i kukavičluk, junaštvo i vojna stega, stvara se jedan ugođaj prepun napetosti, malodušja, pesimizma, ozbiljnosti i nepovjerenja. Capone je za to stručnjak. Posebno je zanimljiv lik narednika Owena (zvanog „Medalja“ Owen) koji samo zahvaljujući bespogovornoj odanosti vojsci i svojoj zemlji, uspijeva prikriti svoje nezadovoljstvo nižim činom, ali i iz razloga što je, unatoč svom golemom vojnom iskustvu, primoran služiti mlade časnike, pune sebe, tek pristigle s akademije. Zagorovu pojavu je iskoristio satnik Brosnan zatraživši od njega da udjeli koji savjet više njegovim marincima, a posebno nesposobnom Kelsonu. Svi Marinci se odnose s poštovanjem prema Zagoru, a bilo zbog njegovih izvanrednih sposobnosti, bilo zbog njegovog poznavanja vojne psihologije :D, u njemu vide rođenog vođu. Međutim, Zagor je najviše koncentriran na indijanske pljačkaše koji haraju područjem oko jezera Michigan. Dirnula ga je priča dječaka koji je jedini preživio pokolj, pogotovo nakon što je u izgorenim ruševinama dječakove kolibe ponašao sliku njegove obitelji koja je Zagora odmah asocirala na sve ono što je on sam proživio u prošlosti (ZG LEX 1/2 „Zagor priča...“)

Nakon jako dobrih dvjestotinjak stranica stripa, uslijedit će lagan pad kvalitete, koji će se održati sve do samog kraja. Prije svega mislim na forsiranje velikog broja uzastopnih akcijskih sekvenci u kojima bi, brojajući stradale, došli do nevjerojatnih cifri. Ne vjerujem da bi sukob takvih razmjera prošao nezapažen kod povijesničara i zato neka zbivanja u stripu proturiječe realnosti i povijesnoj dosljednosti. Kroz cijeli strip se veličaju, gotovo „nadnaravne“ ratne sposobnosti marinaca koje ih čine najboljim borcima na planeti Zemlji, ali svako malo nailazimo na tucet mrtvih marinaca ili pak na neku njihovu izbezumljenu skupinu koja s onako zbijenim redovima vrluda naokolo i poslužuje kao čista meta inferiornije opremljenim gerilcima skrivenima u žbunju. U prvih ¾ stripa, marinci su uspjeli ubiti tek nekoliko Indijanaca, što je jako malo u usporedbi s gubicima koje su sami pretrpjeli. U jednu ruku mi je žao Indijanaca; jer koliko god marinaca pošalju na vječna lovišta, njih dođe još više i sav trud im padne u vodu, a da apsurd bude veći, na kraju te Indijance porazi samo desetak marinaca! Što nije mogla čitava postrojba, opremljena svim i svačim i u posjedu modernog ratnog broda „Svete Klare“, uspjela je, uz veliku dozu sreće, šačica ljudi pod Zagorovim zapovjedništvom naoružana lukovima i kamenim sjekirama, kojma, btw, prije nikad nisu rukovali!!! Imam osjećaj da slučajno nije bilo Zagora, ovaj bi strip bio daleko kraći (marinci bi bili svi mrtvi do sredine stripa), jer je naš Duh Sa Sjekirom poput „one man army“ sam samcat obranio marince od totalnog poraza, pritom ubivši na desetke Indijanaca. A marincima isto dođe. :) Na kraju su se morali zadovoljiti tek s pirovom pobjedom. Zašto sam sve ovo napisao? Pa zato što općenito ne volim kad u filmovima i stripovima ima previše mrtvih i to iz dva razloga. Kao prvo, to je besmisleno, a kao drugo, to je nerealno.

Glavni negativac, Thomas Laforge, se nekoć borio protiv Engleza i to skupa s narednikom Owenom. Pripadali su Kontinentalnim Marincima. Owen je uspio u naumu, ali ne i Laforge koji je naišao na određeno nerazumijevanje svojih nadređenih, a to ga je nagnalo da u trenutku bijesa ubije jednog časnika. Ratne strahote i poniženja od strane kojekakvih fićfirića je Laforgea pretvorilo u okrutnog čovjeka spremnog da svojim neprijateljima pomrsi račune.

ZAGOR: - „Po onome što ste ispričali, njegova luda i okrutna strana je nadvladala.
OWEN: - „Luda i okrutna, da. Možda je takav postao od prevelikih užasa koje je vidio na bojnom polju. Katkad sva naša obuka i govorancije malo vrijede pred pravim krvoprolićem. Čudno vam je tako nešto čuti od mene? Uostalom, vojnik nije dostojan tog imena ako nije sposoban vidjeti rat onakvim kakav jest.

Možda je istina što narednik Owen kaže, ali isto tako je istina da je Laforge, skupa sa svojim Indijancima otpadnicima uočio i sve mane svojih nekadašnjih suboraca, te je uz pomoć razborite gerilske taktike nanio teške gubitke marincima, pritom ih ponizivši sve od reda, od običnih vojinika do časnika. Tom taktikom je naredniku Owenu jasno dao do znanja kako su hrabrost i luda smjelost dvije različite stvari.

Ipak, ovaj dio s Laforgeom je najslabiji dio stripa. Kao prvo, opet imamo jednog fanatika koji želi stvoriti vlastitu vojsku (uglavnom sastavljenu od naivnih Indijanaca), te postati strah i trepet za stanovnike određenog kraja. S druge strane, nisu potpuno jasno izražene pobude i razlozi koje su Laforgea nagnale da postane baš vođom indijanskih pljačkaša s jezera Michigan. Marinci 19. stoljeća nisu bili baš česta pojava onog vremena i u čitavom Zagorovom serijalu se pojavljuju tek jedan put (ovaj); i onda naiđu baš na Laforgea koji ima nekakve veze s marincima! Neuvjerljivo. A kad smo već kod slučajnosti, Zagor nakon što izađe iz brodskog zatvora naiđe na Indijanca od kojeg uzme oblu sjekiru, baš onakvu koja je njegov zaštitni znak (str. 172). Nevjerojatna je slučajnost da je taj Indijanac nosio baš tu sjekiru i baš kad je Zagoru bilo najpotrebnije. Ne volim takve stvari.

Na kraju imamo malo zbrzan svršetak, a najdojmljiviji trenutak je bila Kelsonova smrt koji je svojom intervencijom spasio narednika Owena i samim time opravdao ukazano mu povjerenje od strane Zagora. Ha, malo mu to znači kad je mrtav. Nervira malo ta ravnodušnost na kraju. Pobogu, od stotinjak marinaca ostalo ih je svega 6-7, skupa s jedinim koji je sve zapaprio (Owen); a ti preživjeli se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo i kao da im neće biti neki problem iznijeti taj tragični izvještaj pred nadređene jednom kad se vrate u bazu. Ispričavam se što kroz cijelu recenziju provlačim jednu te istu zamjerku o smislu i besmislu ratnih stradanja, ali za mene jednostavno nije dovoljno nakon onakvog krvoprolića reći nešto ravnodušno u stilu: „Nećemo vas nikad zaboraviti...“; „Uvijek ćemo pamtiti vaše junaštvo...“; „Umrli ste časno za domovinu...“ (...) Nije baš utješno, zar ne? Takva frazeologija kod mene nema efekta.

Ejakulacija

Srećom, sve te zamjerke ne uspijevaju naškoditi stripu u cjelini. Mada je priča pomalo predvidljiva, ona to nadoknađuje ugođajem, akcijom i specifičnom tematikom koja je kao stvorena za jedno ovakvo specijalno izdanje. Della Monica je jako dobro odradio svoj posao. Najupečatljivija je scena bombardiranja obale brodskim topovima. Odbljesci eksplozija među vojnicima odjevenima u prekrasne uniforme – bizarna ljepota rata! Ipak, nije mi se svidjelo kako je u nekim momentima nacrtano Zagorovo lice. Zagor bi svojim držanjem i izgledom trebao izazivati strahopoštovanje, a to se ne može reći za Della Monicinog Zagora u ovom maxiju. Previše mlaka pojava koja ne prilići jednom gorštaku iz Darkwooda. Ni Zagorove hlaće nisu nacrtane baš kako treba – previše su blijede i zato izostaje kontrast u odnosu na crvenu košulju. Ove zamjerke su opravdane jer sam „Marince“ usporedio s ostalim njegovim radovima u kojima je to bilo daleko bolje odrađeno. Najvažnija stvar je Caponeov povratak. On je uvijek bio pun originalnih tema i uvjeren sam da će biti veliko pojačanje, pogotovo sad kad je sve spalo na Burattinijeva leđa. Zato, mister Capone, welcome aboard! :))

Naprijed

ZG MX 6 Tajni agenti

ZG MX 8 Ratnici

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Nadam se da je Inferno napisao sve što je htio (a i dobrano se potrudio), da ga nije stisnuo rok, i da je popunio svoju kvotu za 2008. godinu! Recenzist se baš ufurao u priču i analizira probleme strip korak po korak. Lijepo je vidjeti detaljan pristup ovakvom proizvodu s trake. Zašto ne? Karakteristično za ovu priču je Caponeov povratak u Zagorov staff, i uporaba još jednog od američkih nacionalnih simbola i ponosa - marinaca. Mišljenja sam da je priča malo prerazvučena i na momente vrlo monotona, što jednostavno zamara čitatelja. Nema humora i previše je situacija dokazivanja nekome i nekoga, pa problemi sa stegom, nepovjerenjem, itd. Akcijske sekvence čine tri četvrtine stripa i koliko god on bile maštovite, Capone to banalizira totalno jednostavnim klasičnim kadriranjem 3x2. Kao da nije dovoljno monoton strip. Della Monicim crtež pršti od estetike i jedva sam čekao kad će presjeći s nekim krupnijim kadrom koji na velikom formatu sigurno izgledaju jako dobro.
    I to nasilje koje Inferno spominje, kad se čovjek zapita, ako nije opravdano nekim višim razlogom ili pravim okajanjem na kraju, ono je zaista besmisleno. Toliko mrtvih među Indijancima i marincima, a sve to da se njihove vođe dokažu koliko su sposobni. A za topovsko meso nikog nije briga. Ipak, drago mi je što se Capone vratio u staff, za njega možda i malo neuobičajenom ne-fantastičnom pričom. Capone uvijek poziva neke elementarne Zagorove karakteristike, njegovo tragično djetinjstvo iliti prošlost, njegovu osobnost rođenog lidera, i njegov karakter božanstva kakvim ga smatraju Indijanci.  Pročitao sam ga u jednom cugu, i s obzirom na enorman broj stranica maxija i vrlo velik broj statičnih kadrova, osjetio sam lagani zamor koji se sve više povećavao kako sam se približavao kraju stripa. Pod hitno bi trebalo malo poraditi na dinamičnosti kadriranja, a Capone bi umjesto patetike morao ubaciti humor, koji je nezaobilazan u ovako tragičnim momentima krvavih orgija. Preozbiljan je. Scenarij je tehničko lijepo odrađen, no fali mu dinamike i zanimljivosti, pa mu stoga dajem nižu ocjenu. Ne zato što Capone ne zna kako napraviti scenarij, nego zato što je neinspirativan. Nešto slično  se može reći i za Della Monicu. Odličan detalj s naslovnice, kao posveta Nollitinoj priči.
    Da, i sretna vam Nova godina! Ta-da-dah! ;))
    31.12.2008
    14:05:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo najbolje kiosk izdanje godine. Priča mi je super jer volim te gerilske borbe. Della Monica je odličan crtač i drago mi je što je on crtao ovaj maxi. Ferrijeva najbolja naslovnica u maxi seriji. Samo me čudi što je na kraju marinaca šest, a kad pucaju počasne skoro dvostruko više. Svedno odličan maxi. 
    31.12.2008
    14:38:00 sati
    cibalia
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

     Još jedan odličan Maxi.Capone je odradio odličan posao, a Monika i onako raztura.Čestitke DeCay-u.
    31.12.2008
    15:37:00 sati
    teller
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Meni osobno najbolji Zagorov maxi, odmah uz Dugo putovanje. Della Monici bi dal 15 da mogu. Jedino Ferri mi djeluje malo ispod očekivanja,ali ajde.
     
    EDIT 2019.: Nekoć sam okidao na ovakve priče. Danas, i dalje je to dobra pustolovima, koju izvlače vješto isprofilirani likovi, ali prema kraju priča pomalo dogorijeva i ne uspijeva buknuti kako se to očekivalo od jedne ovakve epizode. Della Monica i dalje odličan.
    31.12.2008
    16:33:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Solidno, ali ništa više od toga.
    01.01.2009
    10:09:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Ljetno štivo sa primjesom povijesnih događaja.
    01.01.2009
    14:18:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,nakon dugog putovanja najbolji maxi.,pri?a dobra, uzbudljiva.,?ak je i kraj zanimljiv.,crtež i naslovnice super
    01.01.2009
    21:03:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan strip.
    02.01.2009
    10:50:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Baš me obradovala ova recencija. Konačno je dotaknuta meni najdraža tema, a to je pomorstvo u stripu. I eto odmah imam kritiku na zapovjedni lanac dotičnog ratnog broda. Dakle, zapovjenik marinaca nikako ne može zapovjijedati ratnim brodom, on je prije svega zapovjednik samo pripadajućeg odreda marinaca, dok je brod u nadležnosti pomorskih časnika. Drugo se pitanje odnosi na ratni brod, odnosno na njegovu klasifikaciju, tj. u koju vrstu svrstati dotični ratni brod? Crtači Zagora u pravilu su, za razliku od crtača Komadanta Marka ili Riđobradog, loši pri crtanju brodova. Po crtežu bi se moglo reči da je riječ o fregati (ili možda korveti). Dakle, ta fregata (poprilici iz sredine 19 stolječa) je nedosljedno crtana od vinjete do vinjete (broj jedara i njihov oblik na pojedinom jarbolu bi trebao biti uvijek isti, broj topova i njihov raspored također bi trebao biti isti), što je po meni znatno umanjilo ocijenu za crtež.Naslovnica mi je odlična, kao i prića, koja obiluje s puno akcije (čija je vjerodostojnos nategnuta, pa je zato smanjena ocijena na 9).
    02.01.2009
    14:54:00 sati
    iseserin
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neću puno pametovati nego ću kao i cibalia reći da mi je ovo najbolje kiosk izdanje godine. Odlične scene borbe, pomalo tužan kraj, savršeno okarakterizirani likovi...sve je to pridonijelo da ova epizoda bude fenomenalna. Ima par nelogičnosti ali baš me briga za to ovaj put. I također je odlično što se Capone vratio, nadam se da će unijeti malo svježine u serijal. Della Monica je savršen kao i uvik, naslovnica je dobra također.
    03.01.2009
    10:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

     Najbolji maxi, ali daleko od Zagijevih najboljih prica.
    03.01.2009
    22:06:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Možda nisam bio raspoložen u datom trenutku, ali ovo me umorilo. Likovi su mi toliko dosadni i predvidivi; zločesti zapovjednik, obični vojnici, fanatik sa snovima o svojoj vojsci, i ostali. Pogotovo kad onaj plavi pogine na kraju, totalno nepotrebno i patetično. Della Monica isto nekako slabašan, previše mu je crtež jednoličan, ne možeš uopće odrediti tko je tko od vojnika. Prosjek, koji po meni nije zavrijedio izdavanje u maxiju, bio sa marincima ili bez njih.
    04.01.2009
    01:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Sasvim pristojan maxi. Znatno bolji od prethodnog.
    05.01.2009
    09:21:00 sati
    mars1
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Slažem se sa Infernovom recenzijom, prvih 200 strana korektno odrađeno, a onda pad u priči.Marinci uglavnom deluju kao stado preplašenih ovaca, sve do kraja priče, a onda njih desetak razbija mnogobrojniju i dobro obučenu skupinu indijanaca.Crtež korektan, naslovnica takođe.Sve u svemu solidan strip, zanimljiva ideja (marinci), ali moglo je i mnogo bolje.
    06.01.2009
    13:02:00 sati
    anto
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Uz dugo putovanje , najbolji maxi Cak i jedan od najboljih Zagora koji sam procitao.Ima sve , crtez , pricu i nabijen je akcijom.
    06.01.2009
    14:49:00 sati
    Shtef
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Dobar, dobar maxi, nemam prevelike zamjerke, ne mogu se uvijek očekivati genijalne epizode, drago mi je da se Ade vratio... Crtež mi je odličan, Rafu volim još od epizode "Vampir", naslovnica dosta dobra!
    09.01.2009
    15:56:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Ovo mi više djeluje kao neki eksperiment kroz likove i njihove živote. Neuspio eksperiment. I dopizdio je Capone više sa Zagorovim ocem, u svakoj epizodi ga spominje. Dellamonica loš, a katkad i kriminalan.
    09.01.2009
    16:13:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Nakon nekoliko kriminalnih zadnjih brojeva, sa strijepnjom uzimam Zagor Maxi u čitanje ali ovaj mi se poprilično svidio.Lijepo je vidjeti kako se nakon dugog niza godina pisanju za Zagora vratio Capone,autor 2 od mojih top-5 Zagorovih priča; Sveti breg i Hagotova moć.Dakle Zagor kao insturktor američkim marincima..pa može proći,zašto ne. Iako moram reći da je druga polovica stripa poprilično jednolična, tek borba za borbom a posebno marinci koji za 5 minuta nauče kako se baca Zagorova sjekira i gađa indijanskim likom.Također, mislim da je Capone malo promašio povijesni okvir jer borci iz rata sa Englezim u Zagorovo bi vrijeme bili starčići. Jest da je Zagor viječan i bezvremenski, ali moglo je i bez toga..Kraj efektan, sa nekoliko junaštva i tužnih(ali slavnih) sudbina. Šteta što se nije više pažnej posvetilo marincima i odnosima među njima ali i ovako nije loše. Crtež mi se naravno sviđa, mada DellaMonica nije na nivou kao u Vampiru i ovdje je njegov crtež puno"svjetliji" i sa manje detalja ali valjda je to zbog broja stranica koje je morao nacrtati.
    11.01.2009
    14:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Po meni odlican maxi.Dobra prica,crtez kao i uvek kad crta Della Monica odlican,a i Ferri na visini zadatka.Jeste da je krao sam od sebe ali to se oprasta.
    13.01.2009
    18:19:00 sati
    okiboki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Naslovnica mi nije nešto posebno. Capone me razočarao ovim brojem očekivao sam više od nekoga tko je napisao nekoliko avantura i među tih nekoliko 3 odlične. Malo je smješno bilo vidjeti marince kako u pola sata nauče rukovati lukom i sjekirom a i dopizdilo mi je gledati skupine pobunjenih indijanca po tko zna koji put. Della Monica ne crta loše Chica ali Zagor mu je jako loš a marinci su mu takvi da u određenim stranama nisam znao koji je koji. Ipak bila je jedna pozitivna stvar u crtežu koja mi se svidjela a to su smrti koje je lijepo i bolno dočarao ali opet mi nije to popravilo ukupni dojam.
    16.01.2009
    15:03:00 sati
    supermike
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Zabavna akcijska priča na velikom broju stranica, bez nepotrebnog objašnjavanja najsitnijih pojedinosti. Capone donosi pravo osvježenje.
    16.01.2009
    20:59:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Jako dobra priča, kraj pokvaren s previše patetike. Della Monica senzacionalan!
    17.01.2009
    22:56:00 sati
    76
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 8, 4

    Loše, dosta loše. Priča plitka, dosadna, bez neke prave radnje 200 stranica, mrtva atmosfera, crtež nije loš, ali nije to vrhunsko ostvarenje.
    21.01.2009
    14:20:00 sati
    delboj
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlican Maxi! Dugacka, ali i uzbudljiva i zanimljiva prica. Gotovo da je i pre ozbiljna i pre realisticna za Zagora. Jedan od uzroka za to je i odlican DellaMonicin crtez koji je kao uvijek jako realistican i perfektno docarava atmosferu. Drugi za redom odlican maxi. Samo naprijed!
    07.02.2009
    10:56:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ova prica za 10 u svakom smislu. Prica je odlicna, scenario takodje. Tokom citanja stalno je prisutna neka napetost, kao prava ratna prica. Dela Monika je jedan od najboljih Zagorovih crtaca i stoga zasluzuje cistu desetku za ovaj crtez. Feri na naslovnici pun akcije kao u stara vremena sa Zimskom Zmijom.
    22.02.2009
    08:16:00 sati
    Ramath
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    SAMO JE JEDAN MALI OD PALUBE!!!! Super strip, ali kraj je prežvakan
    16.03.2009
    16:16:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 9, 5

    Jedna tipična priča Adea Caponea.Imamo hrpu marinaca od kojih 3/4 poginu, imamo hrpu Indijanaca od kojih 7/8 pogine. Della Monica mi je jedan od omiljenijihZagorovih crtača. naslovnica mi je čisto bezveze.
    25.03.2009
    14:37:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Maksiji su mi pun pogodak za razliku od almanaha i specijala. Pročitao sam sve do Marinacai skoro svi su dobri sem jednog i pola drugog. Ovaj mi je prilično dobar. Crtež odličan, meni je ovo jedan od omiljenih srtača Zagora. 
    01.04.2009
    22:26:00 sati
    goksi
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedan od najboljih Zagora koje sam čitao. Znam da je priča pomalo već viđena, ali scenarista mi je sa ovom pričom tačno pogodio 'žicu'. Obožavam ove ratne priče, veliki plus su Zagorova prisjećanja. Ne znam zašto nekima smeta što je opet pomenut Zagorov otac, mislim da je dato jako uvjerljivo obrazloženje Zagorove odluke da krene za pljačkašima. Volim kad Indijanci kolju bljedolike gadove:) Kraj jeste malo lošiji, ali sve u svemu ovo je meni fenomenalno.
    26.04.2009
    22:45:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    06.05.2009
    22:24:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosecno.
    16.05.2009
    22:18:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    najbolji zagor maxi dosada
    16.05.2009
    22:28:00 sati
    supermark
    uredi
  • super_mario

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedan od boljih ako ne i najbolji Maxi Zagor.
    20.05.2009
    12:34:00 sati
    super_mario
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    zasad najbolji maxi.a opet ništa naročito
    27.05.2009
    19:15:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    08.06.2009
    09:31:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Najbolji Maxi od osam izašlih do sada! Veliki povratak Caponea! Della Monica odličan! Priča sigurno u top 30 
    28.06.2009
    19:34:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sigurno jedan od najboljih maxija. Capone uvijek završava s nekom porukom, cijela priča završava smisleno. Della Monica na visini, pravi majstor struke.
    28.06.2009
    20:03:00 sati
    Archy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Trebalo bi ovo ekranizirati...
    08.07.2009
    12:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 9, 5

    Najbolji i najrazradjeniji maxi u Zagora. Sredina malo smara, al pocetak i kraj cista stuja (akcija). Najjace je da se slavno gine na sve strane, kako i treba.
    17.08.2009
    17:10:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 7, 4

    17.12.2009
    22:36:00 sati
    zvoneto
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Nema potrebe komentarisati crtezh. Della Monica je potvrdio status "elite" medju Zagorovim crtachima. Shto se priche tiche(rimuje se lol :D) prijatna i zanimljiva radnja, no naivan kraj.

    Moglo je bolje, ali sve u svemu, odlicno!!!

    03.01.2010
    04:59:00 sati
    weljko94
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Tek sam ovih dana pročitao ovu priču, i prosto bio zatečen njenim kvalitetom. Odlična priča uz to DelMonika je odlično odradio posao. On je jedan od retkih novijuh Zagorovih crtača koji mi leže. scenario do jaja. ima on svojih nedostatka ali je ovaj strip toliko osveženje da mu neću gledati u zube.

    23.02.2010
    15:33:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nista spektakularno ali ipak najbolji maxi u posljednje vrijeme. Malo iritiraju Marinci koju su prikazani dosta nesposobno, pa ih sacica odmetnika tamani u svih 16. A i malo je izlizana prica s tim odmetnicima koji teroriziraju cijli kraj. No, bar sam se solidno zabavio dok sam ovo citao, a i Della Monica mi se svidio.

    16.08.2010
    14:28:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 10, 5

    07.09.2010
    22:33:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Pleme koje ubija i sije strah. Pokolj počinjen na identičan način kao u „Zagor priča“.

    Duh sa sjekirom sada ima i dodatni motiv osim onoga da služi pravdi. Ovog puta nešto sasvim osobno.

    Osveta!


    Nakratko zamislimo da je priča krenula drugim smjerom. Zagor stojeći na zgarištu kuće gleda ono što je ostalo i tada njegova snažna psiha puna ideala podliježe napadima zasljepljujućeg bijesa.

     

    - Neće se izvući ovoga puta!  Proleti mu za tren u glavi. 


     Tada mu pred oči počnu izvirati, slike, duboko zakopane u podsvijesti, krv mu počne brzo kolati žilama, kao u stara vremena kada je puškom skidao po desetak indijanaca koji su mu oduzeli djetinjstvo, poslali roditelje u grob.

     

     - Vidjeti ćete vi svoga boga...

     Sklizne mu sa usana.

    ...

    Par stranica kasnije nađe se ispred svojih protivnika i promisli:

     

    - Upucati ću ih sve, ovog puta sjekiru ostavljam za pojasom.

     

    Zagoru se u tom trenutku stegnule ruke, pa udari - ubije jednog, drugog, pa trećeg, sve kočnice padaju. U krajićku usana omakne mu se sitan osmijeh.

     

       Pustimo marince i njihovu obuku, ovo bi bilo zanimljivo. Zagor isprovociran pokoljem počinje gubiti sposobnost da vidi dobro i zlo kao prije. Sada se ne mora boriti samo protiv indijanskih pljačkaša, mora se boriti i protiv samoga sebe.

    Capone je tu mogao i dalje razviti osjećaje i značenje simbola iz prošlosti. Nastaviti ono što je počeo u "Hiljadu lica straha".

       Prijašnji komentari postavljaju tezu da je prvih stotinjak stranica zanimljivo. Kako kome, po meni, početak je pomalo monoton, a poslije je sve pretrpano akcijom, više ravnoteže ne bi škodilo.

    Kasnije, kada Indijanci napadaju brod i marince, pokazuju dosta inventivnosti, ali to je opet pripisano njihovom vođi koji je bijelac.

    Ovdje imamo dvostruku blasfemiju. Ne samo da je Duh sa sjekirom zaštitnik indijanaca bijelac, nego je i njegov protivnik, poglavica indijanaca pljačkaša - bijelac. Gdje je sada indijanski ponos koji ne bi dao da mu jedan bljedoliki naređuje. Indijanci bi trebali biti ipak malo pametniji od toga.

     

       Pitanje koje su potegli komentari prije mene. Može li se zaista racionalizirati rat. Koliko ima tih marinaca kad ih toliko gine? Svakih dvadesetak stranica isto toliko marinaca pogine. U stvarnom životu takvo nešto mora ostaviti posljedice. Osim fizičkih, tu su one skrivene, koje ne zacjeljuju tako brzo.

    Ovo je avanturistički strip i tu nema puno mjesta za psihologiziranje, ali ne mora svaka epizoda nužno završiti smijehom na zadnjoj stranici, a par sati prije toga završilo je klanje. Tu bi trebalo imati malo više senzibiliteta.

       Jedna od sličnih situacija gdje su scenaristi skroz zaboravili na posljedice svojih bitaka na papiru, se može vidjeti i na kraju dvodjelne priče (SD 46, 47), gdje nakon  krvavih orgija i stotine mrtvih, trenutak kasnije netko odvali vic o "Muji i Hasi". Malo istančanosti u tom pogledu ne bi škodilo.

    24.10.2010
    15:49:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji maxi dosad.

    27.12.2010
    12:02:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Nebih puno pametovao sve u svemu dobar strip !

    31.12.2010
    00:21:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Inferno je dobro istaknu da se u priči pobilo više marinaca nego što ih je izginulo u cijeloj povijesti. Maxi je dobro napravljen, ali mi već ide pomalo na živce to što stalno spominju njegovog oca. Mislim Zagoru nešto spomenu i on se odmah sjeti da je tatek napravio ono pa sam ja napravio ovo i kraj, a ne razvlačiti tateka kroz sve Maxije. Na kraju će Zagor na WC razmišljati s koliko papira tatek briše guzu.

    21.02.2011
    14:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Moram pohvaliti recenziju jer se, za čudo, u potpunosti slažem i sa zamjerkama i sa pohvalama recenzenta. Besmisleno gomilanje mrtvih mi je jedna od glavnih zamjerki kao i trijumf sa desetkovanom četom marinaca... Crtež po mjeri i baš ova zamjerka da u nekim vinjetama Zagor i Čiko izgledaju neprepoznatljivo. Uz nekolike manjih nedoslednosti, koje su mogle biti izbjegnute, zapravo je riječ o dobroj i zanimljivoj priči.

    09.03.2011
    13:07:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Priča je na dobroj razini i u rangu sa ostalim maxijima s obzirom na to da se bar kod te Zg edicije možeš pouzdati 95%.

    27.04.2011
    01:20:00 sati
    drogsy
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    kraj je prebrz, ostalo je veoma dobro. Della Monica na visini zadatka.

    najbolji Zagor maxi do sada

    14.06.2011
    01:45:00 sati
    krem
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    20.06.2011
    17:40:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Previše ste neki grubi u ocenjivanju, zakerate za svaku sitnicu, epizoda je jako dobra, čak se obraćala pažnja i na broj metaka u revolveru. Jedan od najboljih Maxija.

    07.08.2011
    02:30:00 sati
    writer
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista 10ka. Priča, crtež, naslovnica....najbolji Zagor Maxi do sada!

    24.10.2011
    18:22:00 sati
    Villain
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Dosad najbolji maxi...

    18.01.2012
    19:26:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Vrlo dobar Maxi.Akcije ne fali ni u kojem slucaju.Scenario nije bez mane.Crtez kvalitetan. Naslovnica,"junacka".

    29.03.2012
    13:40:00 sati
    Tutta
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican Maxi. Lepo ispricana prica o vojnoj sprezi i disciplini.

    Dela Monica bi trebalo da crta vise Zagorovih epizoda, ja bih licno voleo da crta vise maxijevaca.

    Vidi se sve vece napredovanje u kvalitetu serijala

    13.05.2012
    16:54:00 sati
    going going
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Priča je uzbudljiva prvih oko 200 stranica,  ali tada malo gubi na napetosti

    jer nešto me razočarao glavni negativac i motivi njegovih zločina,

    ali pri kraju se ponovno osjeti napetost u zraku i dolazi do efektne završnice.

    U svakom slučaju, veoma dobar scenarij Caponea i kao uvijek perfektan crtež Della Monice.

     

    09.06.2013
    01:19:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sigurno najbolji maxi i jedna od najboljih epizoda cijelog serijala uopce!!Capone je ovdije napravio majstorski posao,dugo nisam vidio zagora u tezoj situaciji,prica me malo potsjetila na Zimsku zimiju gdje su takoder bili u bezizlaznoj situaciji u kojoj samo Zagor vidi izlaz!!crtez sjajan,naslovnica odlicna!!

    27.07.2013
    02:34:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    21.08.2013
    19:53:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    jedan od najboljih maxija, odlična priča

    04.12.2013
    12:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Meni je ovo jedan od najboljih stripova. Uz ovaj sam strip zavolio Zagora te mi je kasnije postao najdraži strip. Sve je odlično. Priča najviše. Jedino je crtež malo lošiji od ostaloga. Sve ostalo čista desetka. Najbolji maxi ikad!!!

    05.04.2014
    19:06:00 sati
    brancika
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    vrlo vrlo dobra prica

    25.06.2014
    12:53:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    C c c...

    08.07.2014
    10:35:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična priča iako već viđeni likovi i događaji radnja je sasvim dobro razvija.

    24.09.2014
    13:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    16.10.2014
    01:11:00 sati
    velka031
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 61%

    5, 8, 5, 7

    Na prvu ne baš originalna priča, ali stari lisac ju je učinio zanimljivom, što na žalost ne mogu reći za crtež. Da budem precizan sve je i više nego ok, ali svaki put kad vidim Zagora dođe mi muka. Ne kužim kak ne može "prekopirat" Ferrijevog Zagora barem ko na onim prekopiranim vinjetama?!?! Da se razumijemo, u redu je da svaki novi crtač donese i unese u Zagora nešto svoje..ali nemojte mu raditi plastične operacije, za Boga miloga !!!!

    24.01.2015
    21:22:00 sati
    nightman36
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    SEMPER FIDELIS

    25.07.2015
    21:26:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlican Maxi, jedan od najboljih.  Crtez perfketan, a prica pa skoro i da je.  Ovdje ima toliko dobrih ideja, stvari i likova  da bi ovo lagano moglo biti objavljeno u redovnom ediciji, i niko ne bi primjetio da tamo ne pripada, stavise jos uvijek bi bila jedna od boljih prica/epizoda u zadnjih 10 godina.  Onaj dio sa Kelsonom i njegovom nespretnoscu je lijepo zamisljen i napisan, a i onaj pukovnik/narednik Owen je zanimljiv lik, puno vise dimenzionalan nego sto smo ikad vidjeli u ovoj Maxi ediciji.  Toliko su crtez i scenario na visokom nivou da je naslovnica u stvari najslabiji dio, iako ako se gleda invividualno (onaj hommage naslovnici "Mr. No ide u rat" je dobra fora), u stvari i ona nije toliko losa, mozda samo pati jer su drugi elementi puno jaci. Negativac Thomas Laforge je stvarno takodje zanimljiv, ima izgleda Magicnog Vjetra, ali kao lik je isto tako lijepo napisan i smisljen.  Jedan od najboljih Maxia, moguce da je i skroz najbolji.

    31.03.2016
    18:11:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Priča nije ništa novo, ali unatoč tome scenaristički je posložena baš kako treba. Prvih 100-tinjak stranica jest malo dosadnije zbog scena upoznavanja sa marincima i njihovog načina djelovanja, nakon toga kada krene akcija ona ne prestaje gotovo do samoga kraja pa se tako može reći da su prazni hodovi svedeni na najmanju moguću mjeru. To je vrlo pohvalno za strip koji ima čak 320 stranica, Capone sebi nije dopustio da ubacuje pojedine dijelove tek reda radi ili da bi samo popunio unaprijed određenu dužinu. 

    Zagor se opet susreo sa tvrdoglavim časnikom koji ne uvažava mišljenja sa strane i samo tjera po svome, to sigurno nije najoriginalnija zamisao za priču s vojnicima ali se mora priznati da bi ovakvu ideju bilo vrlo teško sprovesti na neki drugačiji način. Narednik Owen je ovdje jedan od važnijih likova, pogotovo kada je na vidjelo isplivala njegova povezanost iz prošlosti sa Laforgeom. Taj Laforge i onaj njegov kompanjon bradati traper (ne sjećam se da mu je spomenuto ime) me fizički jako podsjećaju na slične negativce iz almanaha Stazama sjevera, pa sam u prvi trenutak pomislio da se radi o istim likovima pošto nisam bio siguran koja je od te dvije priče starija. Kada pogledamo sa realnog stajališta možda Laforge nije imao izrazito jak razlog za okupljanje indijanskih trupa, ali s obzirom na sva poniženja koja je doživio u prošlosti može se razumjeti i takav potez. Jednostavno je čovjek htio dokazati da je bolji ratnik nego što su mu ikada htjeli priznati, a gdje ćeš bolje prilike nego u izravnom dvoboju sa istim onim marincima kojima si nekada pripadao. Nije me zasmetalo ni to kako je Zagor sa šačicom marinaca na kraju uspio poraziti nadmoćnijeg protivnika, dobro se vidjelo da ni ti marinci nisu posebni ratnici bez pravog vođe i taktike koja će ih dovesti do pobjede. Ono što im nije mogao usaditi Owen jest Zagor, a kada se uzme u obzir sva njegova vještina i iskustvo ratovanja protiv indijanaca, granice realnosti se pomiču na jednu višu razinu.

    Baš kao što je i ovaj maxi pomaknut na razinu više u usporedbi sa morem sličnih epizoda.

    28.08.2016
    16:37:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Mnogo puškaranja, nekoliko odličnih scena i uz par klišeja - sve u svemu, vrlo dobro.

    18.01.2017
    07:23:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    10.02.2017
    16:28:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Razvučeno... jedan od lošijih Capone-a

    20.05.2018
    20:04:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ideja originalna i baš mi se dopada. Prva polovina stripa razvučena i neubedljiva, ali zato druga polovina "ubija na mesto". Crtež veoma dobar. Naslovnica "na nivou".

    25.01.2019
    18:15:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Dinamična, uzbudljiva priča. Naslovnica podsjećan na Pilota i njegovu epizodu "Mister No ide u rat".

    04.06.2019
    11:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Solidna priča, ali nije me oduševila. Della Monikin crtež je ok, ali na momente je nekako plastičan. Dajem 9 jer se potrudio. Naslovnica vuče na kupnju i čitanje.

    09.07.2019
    06:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 331
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 778
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum